Page 1

Nummer: 153

EFTERLYSNING

September 2012 generationen. För i detta Alterblad får ni läsa om vad barnen gör på förskolan & nu kommer även skolan med ett reportage som barnen skrivit själv. Så kul om vi kan täcka in flera generationer, visst?

Jag känner ju mig relativt ung (!!) och då är jag ju ändå generationen över mina barn ;) Men nu tänkte jag vända mig till generationen över mig och äldre. Vet inte riktigt vad jag ska kallar Behöver inte vara något er, så jag skiter i det, så märkvärdigt, men väldigt ingen tar illa upp :)) roligt få läsa exempelvis hur ni tog er till skolan Jag vill efterlysa på morgonen, vad ni berättelser från den handlade för karameller ”gamla goda tiden”. då, i vilket hus affären Snälla, snälla kan ni låg på eran tid, på vilken inte skriva några rader isfläck ni åkte skridskor. från då ni var små och Var for man på dans? växte upp i Alterdalen. Vad hade man för Skulle vara så roligt att leksaker? Kommer ni läsa och speciellt för ihåg vad saker kostade den yngsta

då? Gärna sånt som är förknippat med någon plats eller något hus i byarna, där det idag kanske bor någon helt annan ;)

Skriv gärna en jämförelse från idag med mobiltelefon & datorer, hur ni fick göra. Ja, ni förstår väl vad jag är ute efter ;) Maila mig på alterbladet@live.se eller lämna i min postlåda på Södra Altervägen 674,

”...DET ÄR HÄR MAN VET VAR STIGARNA GÅR OCH VEM SOM ÄR SLÄKT MED VEM...” Euskefeurat

I detta nummer: Efterlysning Alterdalens IF

/ Anna

Pizzakväll Hemstickat & salva Reportage från förskolan EFS Holmträsk / Nybyn Traktorplöjningen

ALTERDALENS IF

Angeläget sopstation

Alterbor!

Reportage från skolan

Nedläggningen förskolan

Mattesbäcken annons

Ni vet väl om att ni kan lämna järnskrot/metall i den container som står uppställd i Holmträsk.

Framöver / Lite skoj Har du tunga eller skrymmande saker eller undrar över något kan du ringa:

Kom ihåg att inga vätskor (olja, bensin m.m) får finnas i det ni lämnar.

Thor Lundström 070-5819079 Ulf Johansson 070-6171119

Intäkterna går till att driva bygdens idrottsklubb.

Tack på förhand ALTERDALENS IF

1


PIZZAKVÄLL

LRF's lokala föreningen

hade premiär

för Pizza kväll den 14 augusti hos Torgny och Anna Mai Häggbom. Vi var ca 20 st som hade en trevlig kväll tillsammans. Stort tack till Häggboms för att vi fick låna bagarstugan och till alla som kom!

Text: Tanya Hultman Foto: Anna Mai Häggbom

HEMSTICKAT & RINGBLOMSSALVA…. Hemstickat. Olika garner Lovikka, Raggi, Akryl, Pippimönstrat. Har vi inte rätt storlek kan man beställa. Vi stickar sockar, vantar, mössor till bra priser.

Vi gör även egen

ringblomssalva

från grunden. Odlar ringblommor och köper bivax från lokala odlare. Salvan finns med lite olika ingredienser till olika ändamål. Lavendel som är bra till fotvård. Tea tree olja bra till b.l.a acne. Naturell med ullfett kan användas till det mesta bra till röda babystjärtar. Ullfett finns i alla sorter. vi tillsätter även Evitamin och jojobaolja.

För mer information och priser kan man kontakta: Vivvi 070-2066400 Irené 0730-347559

2


REPORTAGE FRÅN FÖRSKOLAN En del barn har letat efter saker som rör sig i skogen, då hittade de myror. Om man ger myrorna frukt får de mer energi och orkar röra sig, sade barnen, och tyckte att de också får mer energi av frukt.

Nu under hösten har vi 27 barn inskrivna.

Det nya projektet, som vi arbetar

med alla barn i åldrarna 1-5 år, är rörelseenergi: hur är barnens tolkning och intresse av detta? Det kan t.ex. vara kroppslig, naturvetenskaplig, mekanisk m.m.

Barnen har tagit med sig foton om någon slags rörelse som intresserat dem under sommaren: att hoppa studsmatta, cykla, springa, gräva med grävmaskin, åka karusell, en undran hur fiskar gör när de simmar och mycket annat.

Hur långt rullar bollen i rutschkanan?

Vi sjunger och dansar till musik,

barnen har blivit filmade när de gör olika rörelser och tycker om att se sig själva.

Målar myror som vi sett i skogen

Det är fantastiskt att ha en förskola som har så nära till badplats och skog! Vi går varje vecka på utflykt till både skogen och Bruket, att följa årstidsväxlingarna blir extra tydligt nere vid vattnet.

Att kasta löv ner i vattnet är också rörelse

Vi har även varit på minigolfbanan och i flera rutschkanor med olika bollar och undersökt: kan vi gissa rätt ifråga om hur långt de rullar?

Vi är på vår äventyrsbana i

skogen där man får hoppa, klättra och gunga.

Vi experimenterar med olika sätt att måla i ateljén, t ex köra med bilar i färg eller droppa färg i en låda och vicka runt den med kulor i – vilka spår kan man göra?

Vi har åkt rutschkana och pratat om hur man gör fart. Barnen har upptäckt att om det regnar eller man häller vatten i rutschkanan går det fortare att åka. Citat från rutschkane-åkning: ” ...Idag går det jättefort det beror nog på att rutschkanan är blöt. - Vi hjälper till att blöta ner den så att det går fortare”.

/ hälsningar från personal och barn på Alterdalens förskola

3


HÄNDER I HOLMTRÄSK HÖSTEN 2012

Tack...

Ett stort tack för bidrag vi fått till renoveringen av missionshuset! I fjol förstärktes sockel på gaveln och i Augusti fick gavelväggen ytbeklädnad, Vilket var mycket nödvändigt.

Några av de möten och cafékvällar som planeras är:

 

30 sept. Söndag 11.00 Gudstjänst

Wimander. Vi tänder ljus för de från HolmträskBackträsk som dött under året.

Karin Sandlund, Sång av en musikelev från Framnäs.

 

6 0kt. Lördag 18.00 Vi äter surströmming (säg gärna till så vet vi ungefär hur många vi blir)



16 okt. Tisdag 19.00 Bibelsamtal med Charlott 20 okt. Lördag 18.00 Cafékväll. Helena





20 nov. Tisdag 19.00 Bibelsamtal med Charlott Rehnman

Carlström Norrbottensmuseum, visar bilder och berättar om arbetsstugornas bakgrund och historia under 1900-talets första hälft i Norrbotten. Servering av lätt och god kvällsmat 50 kr.

7 nov. Onsdag 18.00 Cafékväll Tomas Radonsky Backträsk,berättar om hur det var att växa upp under kommunistiskt styre i Tjeckien samt få uppleva demo-kratins seger. Servering av lätt och god kvällsmat 50:-

Rehnman hos Eira och Gunnar Jonsson



3 nov. Söndag 11.00 Alla Helgons dag. Gudstjänst med Charlott Rehnman sång David



28 okt. Söndag 11.00 Familjegudstjänst med

9 dec. Söndag 11.00 Lucia och adventsfest. Medv.Karin Sandlund och alla barn som vill vara med i luciatåget.

Karin Sandlund.Mirjana och barnkören

VARM T VÄLKOMNA ! EFS HolmträskStina Pettersson (petterssonstina@hotmail.com)

medverkar.

HÄNDER I NYBYNS MISSIONSHUS 

Måndagar 19.00 - 20.30 FG - PG, åk 3 - 6



21 okt Söndag 11.00 Möte, Karin Sandlund, PRO-kören, sopplunch.

Välkommen! EFS Nybyn-Altersbruk

4


SÅ BLEV TRAKTORPLÖJNINGEN I HOLMTRÄSK Lördagen den 4 augusti ....samlades ett gäng entusiaster för att plöja med sina veterantraktorer. Genom att dela upp dagens begivenheter blev de olika körningarna åtskilda så att förtäring mm kunde ske i lugn och ro i pauserna. Att det finns stort intresse från alla håll i länet, visades genom de många åskådarna. Vädrets makter var helt och hålet på vår sida denna dag, Varmt och vindstilla med rätt molnighet så att det inte blev för svettigt i traktorerna. För att dirigera parkerande bilar ställde Mustangklubben upp och all den goda förtäringen sköttes av den lokala Lrf-föreningen, till åskådarnas belåtenhet.

Första delen bestod av slalomkörning mellan höbalar och snabb-ast skulle vinna. Detta var nytt för i år och deltagarantalet var blygsamt. Några (två) testade banorna för att trimma in rätt hastighet i svängarna och det resulterade i att ett ekipage överskred tyngd-lagen och välte med spektakulär rökbildning som följd. Ingen kom till skada och ekipaget rätades upp och deltog i efterföljande plöjningar. Så småningom blev det en duell mellan far och son Larsson och inte den som välte, Där visade ungdomen var skåpet ska stå och Robert segrade. Vid denna typ av körning är hjälm och störtbåge obligatoriskt och bälte att rekommendera och det visade sig vara till nytta.

Andra delen bestod av följa-Johnplöjning med allehanda ekipage. Alla plöjde i tur och ordning och här var det bara lek och glädje som gällde. Efter några varv för inställning av redskapen blev det riktigt snygga tiltor och domarna för tävlings-plöjningen var nästan imponerad av resultaten. Det berodde kanske mest på att förra årets utseende hade en del övrigt att önska. Tredje delen bestod av plöjning på anvisat stycke och det bedömdes av enväldiga domare. Här fick enkelplog och tvåskärigt egna startfält. Det plöjde sju traktorer på var sitt fält med lite grönt mellan så att åskådarna kunde se från alla håll utan att bli jordiga om fötterna. Segrade med tvåskärig plog gjorde fjolårets ”mästare” Bo Andersson och för-svarade därmed sin titel och i år med större marginal till tvåan. Vinnare med enkelplog blev Roland Larsson, vilket var en förtjänstfull förbättring från i fjol.

Förutom mästaren var årets resultat mycket jämnt och domarna Bill Hultman och Mats Wiberg tyckte att efter några år till skulle resultaten bli riktigt bra och sånt sporrar. När så slutresultaten redovisats blev det dragning på p-biljetten, kaffe mm från ICA-Porsnäs vanns av Erik Berg. Alla deltagarna fick flera fina priser från bl a Statoil, OK/ Q8, Synsam, Clas Ohlson, Berg lunda Gård, Länsförsäkringar, Lantmännen Maskin, Mobilteknik Älvsbyn, Manfreds Maskin, Staffare AB, Norrbottens Maskin, AE däckcenter, Wurth Luleå och Vikabacken. Vi som roat oss med att ordna detta vill här tacka alla och envar som gjort detta möjligt. Sällskapet ELLA orgnr 8024646435, en ideell sammanslutning där alla är välkomna, för bevarandet av gammal kultur knuten till jordbruksredskap. För information får du gärna maila din adress till enkelplog@hotmail.se.

5


ANGELÄGET ANGÅENDE SOPSTATION I ALTER Under en tid har vi lagt stor möda att få sopstationen flyttad. Vi har helt enkelt inte plats för någon sopstation och den passar inte heller in i vår verksamhet. Tyvärr verkar det svårt att få fram en lösning för en ny plats sop-stationen och även flyttning av den. Om inte detta kan lösas kommer sopstationen i Alter att försvinna.

När vi köpte affärsfastigheten så meddelade vi Pireva om att vi ville att de skulle flytta sopstationen och de påstod då att de hade bygglov på den och det inte gick, Vilket vi idag vet att det inte var sant. Pireva har inget bygglov på containarna. De sa då på telefon att de skulle komma och sätta upp ett staket. De ansökte, oss ovetande,

flyttas. Vi kontaktade både Pireva och Fti (tidningsinsamlingen). På nytt kom de gamla lögnerna om att de hade bygglov som då uppdagades vara helt fel. Vi har försökt lösa det snabbt och smidigt genom att visa på andra lösningar men tyvärr så verkar en lösning svår.

Trots detta har vi inga reaktioner fått höra. Vi har även försökt att få en lösning med att flytta containrarna till en andra platser i byn men misslyckats. Nu har vi meddelat Pireva att de måste flytta containrarna med omedelbar verkan.

Före midsommar kontaktade vi Alterdalens bygdeförening om att vi behövde hjälp att få en lösning men vi fick till svar att de inte hade tid eller pengar att jobba med frågan.

Tord och Maria Nilsson AlterHedens Gårdsbutik

Vi vill med detta utskick informera byn om läget och att sopstationen kommer att försvinna inom en kortare tid om ingen lösning finns. Det behövs en ny central uppställningsplats i anslutning till Norra Altervägen som Pireva accepterar samt någon som driver ärendet. Ansvarig för upplåtade av mark på Pireva är Kjell Lundholm. Tömning ansvarar Fti för, ansvarig för området Lars Hafvenström.

ett bygglov för ett staket och har angett till Piteå kommun att markägaren har gett sitt tillstånd. Så det bygglov som finns är på ett staket som inte finns och vi har aldrig gett något tillstånd till vare sig staket eller station…

Info hur detta gått vidare sedan texten skrevs:

I våras började vi på nytt driva ärendet om att sopstationen måste

Texten ovan har vi affischerat på sopcontainrarna och anslagstavlor.

NEDLÄGGNING FÖRSKOLAN Under sommaren har det inte varit så aktivt arbete kring nedläggningen av Alterdalens förskola, förutom då alla insändare som man kunnat läsa i Piteå-tidningen.

Så när vi vet något nytt kring detta och har mer information, så kommer vi såklart uppdatera er i Alterbladet.

Vill man komma i kontakt Nu är hösten här och nu planeras det nya möten för att se hur vi kan jobba vidare. Tydligen så har frågan om en ev nedläggning och hur besparingar ska genomföras flyttats fram till oktober.

med arbetsgruppen, kan man ringa eller maila: Sofia Wessung: 070-3207919 sofia@wessung.se Ulrika Ehngren: 070-2556729 ullise79@hotmail.com

6


REPORTAGE FRÅN ALTERDALENS SKOLA ... Det var också några som gick ut och plockade blåbär. Det var många blåbär där uppe i skogen.

Onsdag den 29/8 hade vi på

Vi fick också leka fritt en stund, då åt några sitt fika och som sagt några plockade blåbär.

Alterdalens skola

en utedag.

Sen efter en stund då var det dags att gå hem till skolan igen. Vi hade varit uppe i skogen i fyra timmar och 45 minuter så alltså nästan fem timmar. Tiden går fort när man har roligt.

Vi fick bland annat gå en

Vi blev indelade i grupper. Grupperna bestod av elever från förskoleklass till årskurs sex. Vi jobbade med stationer. Det var sex stycken stationer.

tipsrunda som handlade om allemansrätten och vi fick göra en tavla med hjälp av naturmaterial och till sist fick vi prova använda en kompass och det gick väl ganska bra för de flesta.

Reportage gjort av:

Lilly, Sebastian och Jessika.

Till lunch grillade vi parisare, sen fick man äta eget fika som man tagit med.

7


MATTESBÄCKEN EKO.GRÖNT & TURISM

HONUNG ! HONUNG ! HONUNG ! MOROT, SELLERI & DILL, FÄNKÅLSDILL är fint i i olika maträtter. ROVOR, KÅLROT, LÖK & PERSILJA har älgarna sparat till oss.

RING SÅ PLOCKAR VI KLART. ALLT EKOLOGISKT så klart ! Grönsaker i kosten drygar ut matkassan !

VÄLKOMNA

Finns det intresse av att komma med i en GRÖNSAKSANVÄNDARKURS? Nästa kurs planeras bli i början av oktober. Ring Margareta och anmäl intresse.

hälsar

Mauritz och Margareta

POTATISSORTER: Ditta, King Edvard och Mandel

MATTESBÄCKEN EKO.GRÖNT & TURISM Övre Storfors Tel:0911- 203150

FRAMÖVER….

LITE SKOJ….

Vill ni föra in något i Alterbladet kontakta mig som vanligt via mail alterbladet@live.se

Alla Alterblad kan man även läsa

Det är viktigt att om ni vill lägga

Maila gärna även utfyllnad, såsom

in en text, att ni då har skrivit den som ni vill att den ska sättas in. Jag kan ändra lite layout, men textmässigt så kommer det stå som ni skriver.

roliga historier eller gärna något trevligt recept på mat eller bak eller godis. Kanske något pysseltips eller skriv fakta om något. Japp, vad som helst är välkommet för det är alltid kul, att kunna variera innehållet ;)

Sista dag för inlämning är den

15: e varje månad för att sedan gå i tryck och hamna i brevlådorna i slutet av månaden. Vill man heller lämna i brevlåda, så gör det på Södra Altervägen 674.

på nätet via sidan: alterdalen.wordpress.com

/ Anna Ökvist

En älg stod vid en tjärn och tvättade sig, då kom det en annan älg och undrade: - Vad ska det tjäna till? - Jo, förstår du, när älgjakten börjar vill jag vara ren.

8

Alterbladet 153  

Aktuella nyheter från Alterdalen