Page 1

MAJ 2018

Nya HP Elite Book 800-serien

KRAFTFULL TOPPSÄKER & VACKER Always on Version 2.0

Mobil

ersätter kassa

ALSOs AV-team kan belysa det mesta SIDAN 13

För dig som behöver klassens bästa, mest robusta notebookdatorer. Sidan 4

ALSO Cloud Marketplace Vertical Cloud SIDAN 15

ALSO Security - se över din IT-säkerhet SIDAN 20


Aldrig mer ”Byt toner”

D

u är redan sen till mötet. Rapporten ligger i skrivarkön. Din puls stiger. När du går fram till skrivaren blinkar meddelandet ilsket mot dig: ”Byt toner”. Varför har ingen bytt den? Vem är det ens som skulle ha gjort det? Hur ska jag nu få ut rapporten på papper? Nu finns det en kur mot scenarier som detta. Det heter SmartSupplies och är ett mycket enkelt koncept. Varje skrivare på företaget, oavsett tillverkare eller modell, talar själv om när tonern eller bläckpatronerna håller på att ta slut, och beställer nya. Tjänsten är webbaserad och kräver inga komplicerade avtal eller dyra konsulttimmar.

Genom att låta skrivare på företaget beställa ny toner eller nytt bläck i rätt tid, kan företaget spara både tid och pengar. BESTÄLLNINGEN GÅR IVÄG DIREKT Men det här finns väl redan, tänker du. Det finns förvisso liknande system. Men det här skiljer sig på en avgörande punkt, påpekar Jesper Nilsson som är produktansvarig hos ALSO för HP Print och supplies. – Eftersom beställningen går direkt in i vårt affärssystem sker hela processen automatiskt, istället för att någon i leveranskedjan ska behöva reagera på ett larm och lägga en order manuellt. Den automatiska processen innebär att det inte finns någon risk att den mänskliga faktorn får systemet att haka upp sig. Och när skrivarna aldrig mer kommer att stanna på grund av att toner eller bläck är slut, ökar medarbetarnas produktivitet. Administrationen blir också enklare och mer effektiv när medarbetare inte behöver ägna tid åt att hålla koll på skrivarnas status, ta reda på artikelnummer och göra manuella beställningar. BINDER INTE UPP KAPITAL Jesper Nilsson pekar på ytterligare en fördel, som särskilt torde tilltala ekonomichefen. – För att undvika att tonern tar slut köper många företag på sig tonerkassetter och binder på så sätt upp kapital. Det slipper man med en tjänst som den här. Många större företag använder redan liknande lösningar, medan mindre organisationer sällan har haft möjlighet att ta dem till sig. Delvis beroende på komplicerade avtal och ibland att kostnaderna för tjänsten inte är anpassade för mindre eller medelstora företag. – En av grundpelarna i vårt koncept är att det är enkelt att använda samtidigt som det sänker de totala utskriftskostnaderna, förklarar Jesper Nilsson. SmartSupplies bygger på samma mjukvaruplattform som HP använder sig av och använt sig av i flera år.

Anmäl dig i dag på www.weprintsmarter.com 2

Vill du veta mer om HP Print? Kontakta Product Manager Jesper Nilsson | tel: 0768-34 02 44 | mail: jesper.nilsson@also.com | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23


10 Ett hållbart

LEDARE

helhetstänk

INNEHÅLL: 2 Aldrig mer ”Byt toner” | HP 4 HP EliteBook 800 G5-serien är här! Bästsäljaren som nu är ännu bättre! | HP 5 Vilken docka ska man välja? | HP 6 Always on Version 2.0 8 Rätt tid för en förenklad lösning | Lenovo 9 Jabra Evolve 75e | Jabra 10 Ett hållbart helhetstänkande

V

älkommen till en ny utgåva av Actually! Våren gick i rasande takt och det är full fart här på ALSO och garanterat även hos er återförsäljare och tillverkare. Enligt en undersökning kring platsannonser, gjord av Nackademin (Kompetensrapporten 2017), är det en sak som sticker ut med vår branschs platsannonser jmf med andra branschers: Viljan att lära sig! Detta är en av anledningarna till att jag själv jobbar inom IT – ständigt nya produktoch lösningsområden samt ett framtidsperspektiv och driv som gör arbetslivet extra kul och spännande. I Actually lyfter vi fram ett axplock:

12 En ljus framtid | Lenovo 13 Teamet som kan belysa det mesta | ALSO 14 Mobilen ersätter kassan 15 ALSO Cloud Marketplace 16 As-a-Service 17 Arbetsplats som tjänst | ALSO 18 Vår smarta vardag 20 IT-säkerhet | ALSO House of Security 21 Så säkrar du skrivarna | HP

HÅLLBART TÄNKANDE Vi kan inte nog diskutera vårt gemensamma globala ansvar vad gäller en hållbar miljö. De flesta tillverkarna jobbar fokuserat och kontinuerligt på energiutnyttjande och ytterligare miljötänk i sin tillverkning, vilket artikeln ”Ett hållbart helhetstänk” ger några exempel på. Vi som verkar inom IT-branschen kan verkligen göra skillnad och på ALSO drar vi vårt strå till stacken genom bl a smartare leveranslösningar och återtag/återvinning.

22 ALSO Sales Arena Retail | Sell’n Ski 23 Dina kontaktpersoner på ALSO 24 Framtidens arbetsplats | Philips

16 As-a-Service

AV - ETT AFFÄRSOMRÅDE SOM VÄXER Vi har tagit pulsen på ALSOs AV-team med Tim Jansson och Peter Byström i spetsen som menar att AV inte bara handlar bara om Signagelösningar för retail, utan även exempelvis möjligheten att modernisera mötesrummet med digitala och interaktiva lösningar med hjälp av Microsoft Hub eller Samsung Flip.

EN SMART VARDAG MED AI Den spännande utvecklingen inom AI kommer att kunna hjälpa oss att göra vår vardag enklare både på jobbet och hemma. Tänk vad spännande att skapa en miljö anpassad efter vårt sinnelag – läs mer om detta och mycket annat i detta nummer av Actually. Sommaren verkar äntligen vara här och vi på ALSO önskar dig varma och sköna dagar! Monika Dekker Marketing Manager, ALSO Sweden AB

17 Vår smarta vardag

AS-A-SERVICE Hyrtjänsterna utvecklas stadigt, och som vår skribent Peter Wahlqvist skriver, så är det mycket mer än ett modebegrepp. Inom ALSO jobbar vi hårt med att ta fram skräddarsydda lösningar för en komplett och kundanpassad arbetsplats. Läs mer om hur vi kan hjälpa er att förenkla er försäljningsprocess.

Actually publiceras av ALSO Sweden AB

ALSO Sweden AB | www.also.se

Ansvarig utgivare: Monika Dekker, Marketing Manager Layout: Eva-Marie Wadman, Graphic Designer

Finlandsgatan 14 | 164 74 Kista Höjdrodergatan 25 | 212 39 Malmö Tel: 08 - 633 90 00

Alla priser i detta magasin är återförsäljarpri­ser exklusive moms och frakt om inget annat anges. Vi reserverar oss mot tryckfel, utsålda varor samt ändringar i teknisk data.

3


HP EliteBook 800 G5-serien är här!

Bästsäljaren som nu är ännu bättre! Välj den bärbara EliteBook 800 G5 som passar din arbetsstil bäst och förbättra den med tillvalsfunktioner så som pekskärm, sure view, ultraklar skärm och IR-kamera.

Nya HP EliteBook 800-seriens modeller: • HP EliteBook 830 G5

Strålande ny design Den här ultratunna, precisionstillverkade bärbara datorn av aluminium gör ett stilfullt intryck överallt. En valfri ultraljus skärm anpassar sig automatiskt till alla miljöer, vilket ger en optimal skärmupplevelse var du än arbetar.

• HP EliteBook 840 G5 • HP EliteBook 850 G5

4

Byggd på säker grund Skydda din dator mot framtida hot med hjälp av självläkande, hårdvarustödda och lätthanterliga säkerhetslösningar från HP. HP Sure Start Gen4 och HP Sure Click bidrar till att skydda din dator, allt från BIOS till webbläsaren.

Lätthanterliga säkerhetslösningar från HP skyddar din dator mot framtida hot. Kristallklart samarbete Klara och tydliga samtal med avancerade samarbetsfunktioner så som HP Noise Cancellation. Kraftfulla högtalare med fyllig ljudåtergivning. Den tredje mikrofonen, som är riktad mot omgivningen, och samarbetsknapparna bidrar till mer produktiva datorsamtal.

Vill du veta mer om HP PC? Kontakta Product Manager Karin Björk | tel: 0768-34 00 95 | mail: karin.bjork@also.com | Produktspecialist Mikael Larsson | mikael.larsson@also.com


Nu är nya generationerna av 400-, 600-, och 800-serien här!

Vilken docka ska man välja? Det kan kännas som en djungel när det kommer till att välja rätt docka till rätt dator. Ännu värre blir det om man lever i en blandad miljö med flera generationers Notebooks samtidigt. Vi ska nu skapa rätsida på detta! Nedan har vi sammanställt det viktigaste du behöver veta i ämnet. Om frågor ändå återstår är det bara att kontakta oss som jobbar med HP på ALSO!

1

HP 2013 UltraSlim Docking Station (D9Y32AA) Storsäljaren nummer 1 bland HPs dockningsstation. Om man har en miljö med HPs 600-, 800- och de äldre generationerna av 1000-serien (samt Zbook 14u och 15u) är denna docka starkt rekommenderad.

2

HP Thunderbolt Dock G2 (2UK38AA#ABB) Den nya dockan som snyggt skapar ordning på ditt skrivbord med minimalt behov av sladdar och som dessutom kan fungera som en mindre konferenshögtalare. Om du kör Zbook eller är i behöv av att köra dubbla 4k-skärmar är denna given! Din Notebook behöver givetvis stöd för Thunderbolt.

3

HP USB-C Alt mode Dock G4 (3FF69AA) Vid en blandad miljö av HP Notebooks och med behov på max 1 styck 4k-skärm är denna den mest prisvärda dockan. Viktigt att datorn har stöd för överföring av video via USB-C.

4

HP USB-C Universal Dock (1MK33AA) Den perfekta dockan för kunden med en blandad miljö av olika märken och olika generationers notebooks. Till denna kan du koppla upp till 2 stycken 4k-skärmar. Även här krävs stöd för överföring av video via USB-C.

Vill du veta mer om HP PC? Kontakta Product Manager Karin Björk eller Produktspecialist Mikael Larsson | Fler ALSO-kontakter på sid 23

5


Always on

VERSION 2.0 Allt fler enheter vi använder har möjlighet att ansluta till internet via olika former av gränssnitt. Det kan vara via WiFi, fasta nätverk, olika former av delade nätverk eller integrerade 3, 4 och snart 5G-baserade lösningar. AV PARTIK WAHLQVIST

6


T

ill detta så har vi även under de senaste åren sett en trend där våra enheter på både dator-, notebookoch platt-fronten fått olika lösningar för att själva, med vissa intervaller, ansluta till antingen internet eller andra serverlösningar för till exempel ladda hem mail, uppdatera program eller stämma av väderrapporter med mera, allt för att vi som slutanvändare alltid ska ha så uppdaterad information som möjligt när vi väl bestämmer oss för att sätta oss fysiskt vid vår enhet. Nu kommer något som lite kan liknas vid en andra version av denna ”Always on”-anslutning, en anslutning som faktiskt, precis som namnet antyder, alltid är uppkopplad, ungefär på samma sätt som våra mobiler. Detta är även något som i slutändan kommer att göra den än enklare för oss användare och skapa en effektivare vardag på flera plan.

Allt kommer att finnas där, alltid, när vi behöver det och vi når det med minimala svarstider. Tänk er själva att slippa väntetider för att uppdatera program eller operativsystem, att inte behöva fundera på om de filer, som vi jobbar tillsammans med andra kollegor har synkats eller om våra egna filer som synkas mellan olika molnkonton har hunnit uppdateras. Allt kommer att finnas där, alltid, när vi behöver det och vi når det med minimala svarstider. NYA LÖSNINGAR Ett av de största problemen men denna typ av lösningar, i varje fall när det kommer till just den mobila sidan, är enheternas batteritid. För få, om ens någon, vill byta mot en konstant uppkopplad enhet om batteritiden plötsligt halveras. Ett sätt att komma till rätta med detta är så klart att tillverka enheter med energieffektivare alternativ och här ser vi varje år nya lösningar i form av olika sorters ultraenergisnåla processorer. Men runt årsskiftet så presenterades även helt nya produkter där bland annat Lenovo har en intressant lösning i form av Miix 630. Detta är en av flera kommande enheter som baseras på en Snapdragon 835 system-on-achip processor (SoC), en lösning som vi normalt hittar i mobiler eller plattor. Trots att även detta i grunden är en platta så kommer enheten med 8 gigabyte RAM och upp till 256 gigabyte lagring, packat i en 12,3 tums touchskärm med HD-upplösning och ett integrerat 4G LTE-kort

för att ge den konstanta uppkopplingen där vi med nya eSim inte behöver byta Simkort för olika nätverk utan detta sköts från enheten. Och så kommer vi till den avgörande delen – batteriet – som här räcker i cirka 20 timmar. WINDOWS 10 S OCH MOLNET ÄR MOTORN Nästa viktiga beståndsdel för de alltid uppkopplade enheterna är operativsystemet som används och här lanserade Microsoft nyligen en mycket intressant version av Windows 10 kallad för Windows 10 S. Denna version är en särskild konfiguration av Windows 10 Pro som är anpassad för säkerhet och prestanda genom att enbart använda appar från Microsoft Store. Men till skillnad från tidigare Windows RT så kan S-versionen uppgraderas till en fullständig Windows Pro-version om så önskas. Med S-versionen har flera funktioner skalats bort vilket gör att systemet kan köras på betydligt mindre krävande hårdvara men med samma, eller till och med bättre prestanda, jämfört med en traditionell lösning. Windows 10 S integrerar även med OneDrive så att alla filer sparas i molnet för enkel synkronisering och delning från alla dina enheter och med alla dina kollegor. AI SKAPAR EN NY FORM AV UPPLEVELSE Men utvecklingen stannar så klart inte här och nästa stora steg som kommer att förändra hur vi använder våra datorer och system är AI. Artificiell intelligens är ett extremt brett område men om vi fokuserar lite på vad det kommer att innebära för vår dagliga användning och sett ur ett alltid uppkopplat perspektiv, så är det framför allt en del som kommer inverka extra mycket. När väl AI börjar integreras i våra operativsystem så kommer dessa, baserat på vår användning, att veta vilka funktioner och resurser vi använder och när vi använder dessa. Detta gör att såväl systemet och de program vi använder i alla lägen bara behöver ladda en minimal resursnivå av de funktioner som erbjuds, vilket kommer att ge en markant snabbare dator med mindre resurskrav och än längre driftstid. NÄSTA MOBILA VÅG Den sista faktor som vi tänkte lyfta fram är kommande 5G-nätverk. Med denna nya mobila anslutningsstandard kommer vi att se hastigheter som är tio gånger högre än dagens 4G LTE vilket kommer att ge oss en helt ny spelplan när det kommer till molnbaserade applikationer och tjänster vilket kommer att kunna köras med näst intill samma prestanda som lokalt installerade program. Sammantaget så skapar alla dessa delar otroligt stimulerande möjligheter för både företag och slutanvändare.

7


Rätt tid för en

FÖRENKLAD LÖSNING

THINKSMART HUB 500 SKYPE ROOM SYSTEM

Flera mötesrum lider idag av dessa problem:

ThinkSmart Hub 500 möjliggör:

• • • • • • •

• • • • • • •

Projektor, ljud och kameror behöver separata anslutningar Möten försenas med i genomsnitt +10 minuter på grund av tekniska problem Endast en persons dator styr mötesrummet Delningen av innehåll är inte tillförlitlig och stabil IT-support måste tillhandahålla och hantera flera enheter, kablar, portar och strömuttag Ljudnivåerna är för låga och inte alltid klara Externa deltagare har svårt att ansluta

Möten som startar snabbare med ett klick Bättre ordnade arbetsytor Kontroll av bildskärmar, projektorer och kameror av fler än en deltagare Lägre hårdvarukostnader med allt-i-ett: Ljud, video och dator Mycket bra ljud- och videoprestand med Intel® Core i5 Bättre funktion med Skype for Business på Windows 10 Förenklad implementering tack vare en konfiguration för hela världen

THINKSMART HUB 500 SKYPE ROOM SYSTEM – En allt-i-ett enhet byggd för att underlätta möten 8

Vill du veta mer om ThinkSmart? Kontakta Product Manager Örjan Lövström | tel: 0768-34 03 96 | mail: orjan.lovstrom@also.com | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23


Vi är Lenovo-teamet!

Från vänster: Product Manager Örjan Lövström Product Sales Specialist Workstation Håkan Walles Product Manager Datacenter Peter van der Weiden Business Development Manager Mauritz Tillberg Product Manager Roger Johansson

Jabra Evolve 75e

De första professionellt utvecklade UC-certifierade trådlösa öronsnäckorna

Vill du veta mer om Jabra? Kontakta Kontakta Business Development Manager Mauritz Tillberg | tel: 0768-34 00 29 | mail: mauritz.tillberg@also.com

9


Vårt agerande handlar om två delar; att minska på det negativa vi gör och samtidigt öka det positiva.

10

Ett hållbart


2015 slöt länderna i FN upp bakom världens, till dess datum, mest omfattande målformulering gällande totalt 17 globala hållbarhetsmål vilka ska utvecklas fortlöpande och vara nådda till 2030. Detta för att skapa den bästa förutsättningen för en framtid för både människor, miljö och jorden i helhet. AV PATRIK WAHLQVIST

helhetstänkande M

ålet kompletterades sedan 2016 med Parisavtalet gällande klimatutvecklingen och trots att det finns många åsikter om det mesta så är vi nog alla, innerst inne, överens om att vi måste förändra vårt sätt att leva och konsumera om vi ska ha någon framtid att lämna över till kommande generationer. EN HELTÄCKANDE SYN Då IT som industri sedan decennier växer och fortsätter växa har inverkan från alla led av och inom IT en stor inverkan på både vår miljö och omgivning. Men på samma sätt så kan även företag som är aktiva inom IT, precis som inom andra branscher, göra ofantligt mycket för att styra utvecklingen åt rätt håll. Vi har tänkt lyfta fram några av de mer påtagliga områdena för att ge bild av vad vi kan göra och hur vi bör tänka. Det första steget gäller design och produktion. Genom att designa produkter med fokus på miljön med allt från materialval, vilka både ska vara från hållbara källor med minimal inverkan på omgivningen men även ska vara hållbara ur ett användarperspektiv vilket ger längre livscykler med mindre total inverkan. Dessutom så finns här en stor del som vi lätt glömmer och det är hur rester från produktionsprocessen hanteras och kan återvinnas eller återanvändas. Inom detta område så ser vi att allt flera tillverkare som HP, Fujitsu, Lenovo och Panasonic med flera gör enorma framsteg och verkligen agerar ledstjärnor. Exempel på detta kan vara

extra hållbara bärbara enheter där slutanvändaren själv kan byta ut och uppgradera kritiska komponenter som batteri, minne och lagring. Men även att enheterna är tillverkare på ett sätt att alla dess delar lätt kan återvinnas eller återanvändas vid deras end-of-life. MINSKAD ENERGI OCH ÅTERVINNING En stor del av dagens miljöfrågor handlar om energiutnyttjande och detta är ett av de viktigaste mål som IT-industrin har att brottas med. I takt med att allt fler områden blir upp- och sammankopplade så ökar även möjligheter att i större omfattning kontrollera exakt vad som behöver vara anslutet och när. Vad som däremot är en svårare balansgång är valet mellan prestanda och energiförbrukning och här har vi alla ett ansvar att hitta balansen för just vår användning. Vi har pratat kort om återvinning av delar och komponenter men ett område som är minst lika viktigt är hur allt vi använder packas och skeppas. Merparten av de större aktörerna använder idag förnybara material när delar packas. Dessutom så optimeras materialen för att minska den totala mängden som ska kastas. Men för att dessa åtgärder ska vara till nytta hela vägen så måste även du som slutkund ta ditt ansvar i detta och återvinna allt på rätt sätt, ett område där vi i Sverige har enorma möjligheter att verkligen aktivt hjälpa till. ANSVAR FÖR VÅRA HAV Som vi alla vet så är ett av de mest påtagliga problemen de enorma mängder av plast som

dumpas i våra hav där nyligen producerade rapporter säger att åtta miljoner ton plast dumpas varje år. Detta har lett till att i vissa områden så övervinner antalet plast partiklar antalet plankton med 26:1 och att varje person som äter en normal mängd mat från havet får i sig 11 000 plastpartiklar per år bara från detta intag och gör vi inte något åt detta nu så är både haven och dess levande ekosystem på väg att dö ut. Ett mycket intressant initiativ inom detta område har vi sett från HP som genom sin insamling av plastflaskor på Haiti där plasten, tillsammans med annan återvunnen plast används för att producera nya bläckpatroner. Ett initiativ som både främjar miljön men även hjälper befolkningen till ett drägligare liv. Likande initiativ hittar vi från flera tillverkare och exempelvis har Fujitsu egna återvinningsanläggningar i både Japan och Tyskland där materialet kan återanvändas till bland annat delar av datorer och förpackningar. Det som sedan gör denna typ av verksamhet extra intressant är att den faktiskt görs primärt med tanke på vår miljö och för att skapa en hållbar framtid. YIN OCH YANG FÖR MILJÖN För att kort sammanfatta detta så handlar vårt agerande om två delar; att både minska på det negativa vi gör men samtidigt även att öka det positiva för att på detta sätt angripa miljöproblemen från två håll. Vad som är enormt viktigt är att alla, genom aktiva val, verkligen kan göra något och detta både sett till dig som individ, företag eller organisation, men vi måste göra den NU! 11


Den 1 november 2017 började Fredrik Jubran som Sverigechef för Lenovo Datacenter. Efter en intensiv start på nya jobbet är Fredrik nu varm i kläderna och han ser framåt med tillförsikt.

Fredrik Jubran Ålder: 36 år Familj: Fru och 2 barn Bor: Täby Intressen: Fotboll och skidor Lyssnar på: Allt möjligt på Spotify Om jag inte skulle jobba skulle jag: Bo i ett varmt land med familjen och spela fotboll. Sociala Medier jag använder: LinkedIn och Facebook Bästa film: Gladiator

AV PER ARNEBRO

Fredrik Jubran, Sverigechef för Lenovo Datacenter.

Lenovo Datacenter går mot

EN LJUS FRAMTID

Vem är Fredrik Jubran? – Jag gillar försäljning och det insåg jag tidigt. Däremot var det inte självklart att det skulle bli IT-branschen, berättar han. I samband med min utbildning inom IT-Business praktiserade jag på flera olika företag. När jag fick prova på att arbeta med IT-försäljning ramlade pusselbitarna på plats. Det blev inte mindre än 15 år inom IT-säkerhet. Det har varit en bra och spännande resa som har lärt mig väldigt mycket, fortsätter han. Fredriks idrottsintresse och tävlingslust har bidragit till att han har känt sig hemma i säljarbetet som ofta handlar om att uppnå högt ställda mål. När möjligheten att få leda en säljorganisation dök upp kunde han inte säga nej. Trots sin 12

relativt korta tid i nya rollen känns han väldigt trygg och påläst. Det går inte att ta miste på att engagemanget för utvecklingen inom segmentet Datacenter är äkta. Vilka förväntningar har du på branschens utveckling? – Jag känner ingen oro för att datacenter som tjänst kommer att försvinna. Däremot går vi mot att de mindre datacentren avvecklas till förmån för de större. Många stora aktörer tittar på att etablera datacenter i Sverige. Det är bl.a. den befintliga infrastrukturen samt tillgången till kyla i de norra delarna av landet som lockar, svarar han. Att kyla dessa gigantiska serverparker på ett ekonomiskt fördelaktigt sätt är en stor

utmaning. Att Sverige dessutom ligger långt fram inom IT generellt gör inte det hela sämre, berättar Fredrik. Vilka utmaningar väntar närmast för dig och ditt team? – När jag säger Lenovo känner det flesta till varumärket och nickar instämmande. Vår utmaning är att de allra flesta då tänker på våra Thinkpad-datorer. Vi arbetar stenhårt för att göra datacenter-delen av Lenovo mer känd hos kunderna. De riktigt stora kunderna känner till oss men hos övriga behöver vi positionera oss bättre, säger han. Jag och mitt team kommer att jobba med kanalen för att uppnå det målet, avslutar Fredrik Jubran.


AV-teamet – Teamet som kan belysa det mesta

Ett av ALSOs många kompetenta gäng är AV-teamet, under ledning av Tim Jansson. Han och kollegan Peter Byström var nyligen och besökte den gigantiska ISE-mässan i Amsterdam. AV PER ARNEBRO

Tim Jansson och Peter Byström.

V

i blev nyfikna på vilka trender de hade spanat in och satte oss därför ner för ett samtal om vad som är på gång just nu i AVbranschen.

OMÖJLIGT IGÅR = MÖJLIGT IDAG Inledningsvis berättar de att mässans storlek och det stora utbudet av nyheter gör att de blir allt svårare för enskilda utställare att ”sticka ut” i mängden. De är dock överens om att LED-tekniken fortsätter att utvecklas på ett sätt som gör att den är lite extra intressant. Det är en kombination av teknikutvecklingen, prisbilden och komponenternas smidighet som gör att det vi tyckte var omöjligt att bygga förut, idag är fullt möjligt med en rimlig insats. Det här kommer att påverka såväl retail som arenor och konferensmiljöer, berättar Tim. Storleken på pixlarna (ljuspunkterna) är nu nere på 1,5 mm. Det gör att du inte ser dem längre, fyller Peter i. Generellt sett kan man säga att den stora boomen i branschen är på inomhussidan. Några faktorer är att tekniken blir allt mer prisvärd, enklare att bygga och att serva. Den blir därmed mer attraktiv. Det är nog en naturlig utveckling vi ser på LED-sidan, säger Tim. MÖRKARE ÄN MÖRKT ELLER TRANSPARENT Vi frågar Tim och Peter om vad som mer gjorde intryck på ISE-mässan. OLED, svarar Peter och fortsätter. Det är egentligen en gammal teknik som har förfinats och därigenom blivit attraktiv igen. Den har en extremt bra kontrast och när en OLED-skärm släcks blir den verkligen mörk. Inte grådaskig.

Dessutom kan den numera tillverkas med en tjocklek på endast 3-4 mm. och därigenom är den faktiskt böjbar. Om vi dessutom lägger till att den kan göras transparent så har vi i det närmaste oändliga möjligheter med OLED-tekniken. Ta bara alla tänkbara inredningsdetaljer som det öppnar upp för. Borde vara intressant för bl.a. retail. Tänk dig vad man kan göra med ett skyltfönster, säger Tim. DET GÅR MOT HELHETSLÖSNINGAR Tim och Peter berättar att ett tydligt intryck från mässan är att fler och fler utställare visade upp helhetslösningar. De som tidigare nöjde sig med att t.ex. visa upp en ny skärm nu visade upp skärmen tillsammans med en mjukvara. Ett exempel på det var ett incheckningssystem som via överskådliga skärmar visade mötesdeltagare till rätt mötesrum. En del av den lösningen var att tjänsten via deltagarens mobil kunde identifiera vem personen var och vilket möte deltagaren skulle till. Slutsatsen blir att istället för att visa en enskild produkt visar man istället på möjligheterna. En annan sak som skiljde sig lite från tidigare år var att utbudet av laserprojektorer var betydligt större i år. Den gamla kvicksilverlampan sjunger verkligen på sista versen nu, säger Tim. Dessutom fanns det flera spännande produkter att titta på. Microsoft Hub och Samsung Flip är två exempel på digitala och interaktiva lösningar. I båda fallen handlar det om att sammanföra det digitala med det analoga. Skärmar kan visa digitala presentationer samtidigt som man kan skriva på dem precis som på en vanlig White board. Det handskrivna kan därefter omvandlas

till att bli en del av den digitala presentationen. De användare som tycker att MS Hub med sitt virtuella mötesrum m.m. känns lite för omfattande kan med fördel titta på Samsung Flip. Den klarar att exportera det som skrivits på den till e-post, USB eller att skriva ut och det räcker många gånger, berättar Tim. En intressant detalj är att förut var det ofta utbildningssektorn som drev på utvecklingen när det gäller virtuella mötesverktyg. Så är det inte längre, säger Peter. De berättar att utvecklingen inte har tagit lika stora steg på Audio-sidan. En intressant detalj är ändå att tillverkarna har blivit mycket duktigare på att ta fram lösningar med riktat ljud. I en monter fanns de tre skärmar bredvid varandra. När vi stod framför en av skärmarna hörde vi bara ljudet från den och det var ingen överhörning från skärmarna bredvid. Det skapar nya möjligheter för ljudinstallationer i t.ex. offentliga miljöer, förklarar Tim. AV – ETT NYTT FOKUSOMRÅDE För två år sedan bestämde sig ALSO för att göra en tydligare satsning på AV. I samband med det bildades deras AV-team. Förutom Tim Jansson, som är Team Leader, och Peter Byström består gruppen även av Ronny Lundgren. Tillsammans har de över 40 års erfarenhet av branschen. Ett sätt att nå ut till våra återförsäljare och tillverkare är våra egna event som vi ordnar med jämna mellanrum. Vi jobbar mycket med relationsskapande möten där vi tillsammans kan fånga upp vilka trender som branschen är på väg mot, berättar Peter. Det är en spännande bransch där det händer väldigt mycket nu, avslutar Tim engagerat.

Kontakta Product Specialist Tim Jansson, tel: 0768-34 02 29, mail: tim.jansson@also.com | Product Sales Specialist Peter Byström, tel: 0768-34 00 31, mail: peter.byström@also.com

13


Mobilen ersätter kassan Det har länge talats om det kontantlösa samhället och nästa steg i utvecklingen är att det mesta sköts via mobilen. I Microsofts stora satsning på området ingår både system för själva mobilbetalningen och ett mobilt stöd AV JOEL ÅSBLOM för butikspersonalen. Linda Pimmeshofer, affärsutvecklare inom retail hos Microsoft.

B

land de produkter som nu testas och rullas ut i butiker runt om i världen märks Microsoft Mobile POS. POS står för Point Of Sale och här handlar det om en app som från början utvecklades för restauranger. – Fördelen med Mobile POS är att man kan ta betalt i vilken enhet som helst utan behov av ett kassasystem. Dessutom skannar kunderna själv varan direkt i mobilen, säger Linda Pimmeshofer som är affärsutvecklare inom retail hos Microsoft. Mobile POS har kopplingar till den senaste versionen av Microsofts affärssystem, Dynamics 365, där allt hanteras via molntjänster. Det innebär exempelvis att kunderna kan börja shoppa hemma och sedan bara lägga till en vara i butiken. Linda Pimmeshofer säger att de flesta butiker sitter med traditionella verktyg och famlar kring hur de ska gå vidare i moderniseringsprocessen. Hon betonar att Dynamics 365 är modulbaserat vilket innebär att handlarna kan nöja sig med att välja modulen Retail som är byggd för att modernisera traditionella kassasystem. – Man behöver alltså inte byta ut de affärssystem man redan har, utan bara koppla Dynamics 14

365 Retail till det befintliga systemet, säger Linda Pimmeshofer. Hon betonar att man via samma kodbas kan lägga till kundappar, frontend, kioskar etc. Men det hon tycker är viktigast med de nya produkterna är att de ökar intelligensen i systemen.

Fördelen med Mobile POS är att man kan ta betalt i vilken enhet som helst utan behov av ett kassasystem. – Många system kan ge kunderna inköpsförslag men oftast bara gå på vad andra valt att köpa. Nu kan man kolla på kundernas beteende och förutse köpen vilket ger en agil inköpsprocess där man lättare kan avgöra vad som behöver köpas in. I Microsofts bakomliggande system finns även analysverktyg som håller koll på vad som sägs i sociala medier, exempelvis Pinterest, Instagram, Linkedin, Twitter och Facebook. – Många handlare har använt Adobes verktyg för marknadskommunikation och vi har koppling mellan Adobe och Dynamics för att se vilka produkter vi bör trycka på för olika kund-

grupper. När kunderna exempelvis går ut på sociala medel kan man styra in på botliknande kommunikation. Sen vi blev mer öppna ser man vilket stort värde kunden får av detta. Ytterligare en nyhet inom Microsofts utbud för handlare är StaffHub som kan användas även på företag som inte investerat i Dynamics 365. Det handlar nämligen om en samarbetsplattform där butiks- och restauranganställda kommunicerar via Office 365. Här kan man skapa och hantera scheman på resande fot och se all information när ändringar görs. – För många som bara har en telefon att jobba med är det en stor fördel att kunna meddela arbetsgrupper att man är lite sen eller varför inte skapa ett internt Instagram där man kan lägga in roliga jobbilder, säger Linda Pimmeshofer. Enkla verktyg av detta slag kan låta som en självklarhet i dagens uppkopplade samhälle, men det är långt ifrån fallet menar Linda Pimmeshofer och fortsätter: – Faktiskt stöter vi på en del svenska handlare som fortfarande kommunicerar via fax och helt klart är att den digitala världen knappast har hängt med ut till de som jobbar i butik. Här kan man fortfarande prata om ett digitalt utanförskap.


ALSO Cloud

marketplace

ALSO Cloud Marketplace - Din lokala marknadsplats med ett brett sortiment av molntjänster och mervärdestjänster Läs mer på www.alsocloud.se och kontakta gärna ALSOs Cloud-team för mer information och guidning.

Marknadsplatsen är större än så Vem är Anders Liman? – En som har arbetat i databranschen sen rullskridskor hade ett hjul i varje hörn. Senaste 10 åren har jag arbetat på säkerhetssidan där det mesta av nyförsäljningen sker som molnbaserade tjänster som faktureras per månad.

I Cloudteamet har vi fått en ny medarbetare som kommer att ha Vertical Cloud som främsta arbetsuppgift. Vi tar pulsen på Anders Liman, Channel Account Manager.

Du ska arbeta med Vertical Cloud främst, vad är det och varför? – Starkt förenklat uttryckt är det alla tjänster vi levererar i ALSO Cloud Marketplace som inte är Microsoft. Dels är det här det finns möjligheter för återförsäljarna att tjäna pengar. Det låter ju spännande, hur menar du då? – Många återförsäljare arbetar med datorn eller servern, operativsystem, de närliggande tjänsterna som infrastruktur och i viss mån säkerhet. Alla dessa produkter är något alla måste ha, och du kan slå upp dem på jämförelsesiter som Pricerunner eller prisjakt. Det innebär att de är svåra att tjäna pengar på och det är svårare att differentiera sig från sina konkurrenter. De produkterna jag arbetar med är produkter som ligger närmare verksamheten ute hos slutkunden. Det kräver mer av återförsäljaren, men belöningen är stor. Vad är det för belöning du pratar om? – Dels så finns det större marginaler på de tjänsterna, och dels ökar du “stickyness” eftersom du känner kunden bättre. Ett tredje sätt är ju att arbeta med månadstjänster i sig så att slutkunden kan få tillgång till tjänsterna genom OPEX i stället för CAPEX så att de kan frigöra kapital för de projekt de egentligen ska ägna sig åt. Datorer, infrastruktur och IT-säkerhet är ju inte kärnverksamheten för speciellt många. Exempel på sådana tjänster? – Det finns tjänster som stöder olika delar av slutkundens processer. Det gäller allt från kundbearbetning – via telefon och mail till en kundsupportavdelning som chattar med dem på webben eller om du vill livesända video.

När de väl har fått in kunderna kan vi hjälpa till med tjänster för signering och avtalslagring. Något som verkligen är mitt i verksamheten är ju GDPR. Här har vi system som stöder dem i dokumenteringen av informationsflödena inför GDPR. Arbetet med GDPR underlättas ju också av att man har ordning och reda på sina data och det underlättas av system för digitalisering av dokument. Ett annat exempel är att vi kan hjälpa marknadsavdelningen på företag att distribuera de grafiska element de själva producerat, så att de anställda inte går ut och googlar upp vilka grafiska element som helst, med tillhörande upphovsrättsliga risker. Ja, du ser det finns ganska mycket. Hur ser du tjänsteutbudet utvecklas i framtiden? – För att vara lite klyschig så är det bara fantasin som sätter stopp. I stort sett kan vem som helst som utvecklat en tjänst bli en tjänsteleverantör till oss. Det finns också möjligheter för återförsäljarna att lägga upp egna tjänster, och där är det vanligaste idag serviceavtal, men här tror jag försäkringar kommer. Efter det kommer färdigutvecklade system för olika vertikaler. Detta kommer att innebära att allt fler företag kommer att bli både återförsäljare och leverantörer till oss. Finns det andra förändringar du ser komma? Jag ser mer av allt. Mer av infrastruktur, mer säkerhet, mer av alla möjliga tjänster, t.ex är en populär tjänst hos vårat systerföretag i Nederländerna städning av datahallen. Om man tittar på vår egen önskelista och listan av företag som anmält att de vill bli tjänsteleverantörer så är det någonstans mellan 250-300 företag, många av dem med ett flertal tjänster, så ALSO Cloud Marketplace är verkligen en marknadsplats för tjänster. För att nå våra mål kommer vi att behöva lansera ett flertal tjänster i månaden, så håll ögonen öppna. Många av dem kommer att göra dig mer intressant för kunderna.

Vill du veta mer om ALSO Cloud Marketplace? Kontakta oss gärna! | tel: 08-633 90 99 | mail: sales.se@also.cloud | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23

15


Vi har alla hört talas om och troligen även, i någon form, använt oss av någon av de olika X-as-a-Service-lösningar som finns tillgängliga. X-as-a-Service eller X som en tjänst på svenska är enkelt uttryckt och kort sammanfattat lösningar, hårda som mjuka, som vi hyr in när och var vi behöver dem.

AS-A-SERVICE

AV PETER WAHLQVIST

– ett nygammalt koncept som fortsätter att växa

16

B

egreppet som sådant har även delvis förändras under sin tid och i takt med att det blivit lite av ett modebegrepp så har även de ursprungliga ramarna breddats.

KORT BAKGRUND Den första tjänst som blev vedertagen var SaaS eller Software as a service vilket är en modell där användare betalar för program som hostas på en fjärrdator, vilket i dagsläget mer eller mindre är synonym med molnbaserad datorkraft eller Cloud Computing. Idag finns flera typer av SaaS-lösningar och en stor del utgörs av CRM-lösningar, men även office, olika meddelandetjänster, antivirus och CAD-program med mera kan baseras på samma typ av lösning. Det som enar dem är att programmet i sig inte ligger på den lokala datorn utan överförs via nätverket (oftast internet). En intressant anekdot i detta sammanhang är att grunden för SaaS faktiskt kommer från 60-talet. En tid då dator både var stora och enormt dyra och få företag hade råd att investera i dem. Detta ledde till att dåtidens SaaS föddes men under namnet time sharing system. Enkelt utryckt så var detta dumma terminaler, utan egen CPU, som via nätverket anslöts till en stordator. Indata kom här från terminalen (dagens dator) och färdades via nätverket (dagens internet) till stordatorn (dagens moln) där data hanterades för att sedan returneras till terminalens skärm. Denna trend fortsatte sedan under flera år och omfattade faktiskt även delvis den första tiden av internets era när vissa tjänster kopplades upp mot en server via modem. Men i och med att datorer blev mindre och billigare så försvann denna typ av lösningar för att så, ungefär 2012, på allvar återuppstå men nu som dagens SaaS lösningar. ALTERNATIVA AS A SERVICE-LÖSNINGAR Nu är det som sagt inte bara SaaS som existerar utan med åren så har allt flera tjänster presenterats. En av de första av dessa, som många gånger förbises, är DBaaS. Med dessa tjänster får användare olika former av tillgång till databaser utan att behöva sätta upp vare sig fysik hårdvara eller program eller optimera datorn för detta ändamål. Tjänsten är oftast väldigt strukturerad

och betalningsmodellerna kan vara baserade på både datamängd eller anslutna databaser. Två andra tjänster som är mer eller mindre används på samma premisser och som tillsammans med SaaS bildar de olika byggblock som behöver för en molnleverans är följande; • Infrastructure as a service (IaaS). Detta är grunden i alla sorters moln och IT som tjänst-leveranser och omfattar serverutrymme, nätverk, lastbalansering, lagring och säkerhet vilket ger en extremt flexibel och skalbar grund för alla moln. • Platform as a service (PaaS). Detta är pusselbiten mellan hårdvara och mjukvara vilket omfattar; operativsystem, programinfrastruktur och annan underliggande programvara vilket gör det möjligt att utveckla, bygga, testa och driftsätta applikationer utan att behöva den lokala IT-infrastrukturen. Till detta finns även ytterligare en form av SaaS som vi alla använder utan att tänka på det. Men denna gång i form av Storage as a service. Denna omfattar alla typer av molnbaserad lagring i alla dess aspekter. LITE HÅRDARE AS A SERVICE-LÖSNINGAR Sedan så kommer vi till en förkortning som har helt olika innebörd och detta i form av DaaS där D kan stå för Desktop, Device, Diagnostics eller Data (eller annat). Utan att rangordna dessa eller säga vad som är rätt eller fel så vill vi lyfta fram en snabbt växande lösning. Tanken med denna är att underlätta för både mer mobila kontor men även för kontor/företag som behöver skala upp och ner sett till både personal och enheter och program. Genom att, baserat på behov, kunna hyra den utrustning med de program och tjänster som behövs för ett projekt eller andra mer tidsorienterade projekt så slipper företag binda upp kapital över lång tid till enheter som sedan kanske inte används. Detta var några av de vanligaste modellerna men nya lanseras hela tiden där vi bland annat börjat se mobile backend as a service (MBaaS) gällande den mobila sidan och managed software as a service (MSaaS) som lite påminner om en flexibel, molnbaserad outsourcing.


7 AV 10 SLUTKUNDER SER

FÖRDELAR MED ALSO ARBETSPLATS SOM TJÄNST

– Hur köper ni hårdvara? – Skulle ni vilja ha de senaste modellerna och mjukvara som passar just er? – Skulle ni välja en helhetslösning till ett fast månadspris?

D

essa frågor har vi ställt till hundratalet slutkunder när vi berättat mer om WaaS, ALSOs Arbetplats som tjänst. Det visade sig att hela 69% av företagen ser fördelar med att ”konsumera” hårdvara och mjukvara som tjänst. Därför ser vi en stor potential med att ge en skräddarsydd lösning för slutkunders behov och genom det erbjuda en komplett och kundanpassad arbetsplats. FÖRDELAR ALSO Arbetsplats som tjänst har en mängd fördelar genom sina tre huvudkomponenter: ALSOs produktutbud med tusentals modeller av senaste hårdvara; ALSO Cloud Marketplace med över 800 molntjänster samt ALSO Support med tillgänglighet dygnet runt, året runt. Men det finns ingen patentlösning som passar alla. ENKEL PAKETERING FÖR OLIKA BRANSCHER När vi säger att ALSO Arbetsplats som tjänst är kundanpassad då menar vi att tjänsten köps av mängder av branscher, från bygg- och VVS- till design- och redovisningsbranschen. Det går lika bra att paketera bästsäljare från HP och Lenovo med Office 365 som några nischade modeller, t.ex. Microsoft Surface Studio med Adobe Creative Cloud. Alla komponenter kommer med vår dygnet-runt-support. FLEXIBEL LÖSNING På vårt konfigurationscenter så kan vi förinstallera anpassade versioner av operativsystemet

samt alla tjänster som finns på ALSO Cloud Marketplace. Efter att avtalsperioden löpt ut så kan vi erbjuda olika varianter av uppgradering, inköp eller förlängning av avtalet. Vi tar hand om hela livscykeln med hårdvara och erbjuder också utköp av gamla maskiner. FÖRENKLA ER FÖRSÄLJNINGSPROCESS Hur säljer man allt detta till slutkunder? För att underlätta försäljningsprocessen till era kunder så har vi skapat en Partner Sales Playbook som innehåller bl.a. målkundprofiler, säljbudskap, slutkundens pain points, köpcykel och även flaskhalsar för återförsäljare.

Vi vill erbjuda slutkunder en skräddarsydd lösning för en komplett och kundanpassad arbetsplats. NY LEASINGMODELL Vill ni leasa WaaS från ALSO till era kunder själva? Det löser vi snart med en sub-leasing-modell som ett alternativ till direkt leasing från ALSO. NY FUNKTIONALITET När det gäller tjänstens funktionalitet så planerar vi att lansera en webb-konfigurator där både ni och slutkunden kan skapa WaaS-paket och sedan beställa det via ALSO Cloud Marketplace. Webb-konfiguratorn kommer även kunna integreras i era egna webbsidor.

Vill du veta mer om WaaS? Kontakta WaaS produktchef Vlad Stepanov | tel: 070-426 40 45 | mail: vladislav.stepanov@also.com | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23

17


VÅR SMARTA

Vi befinner oss i lindan av en era där AI, smarta hem, smarta kontor och smarta städer kommer att bli en allt mer naturlig del av vår vardag. Noterbar är även att många av oss inte reflekterar över detta vilket till stor del beror på hastigheten som IT-utvecklingen AV PATRIK WHALQVIST

I berörda länder så användes i snitt 7,2 enheter per person och utav dessa var mer än hälften kvinnor.

JÄMN SPRIDNING En första del som troligen förvånar många är spridningen av de som använder smarta enheter, ett område som omfattar allt från mobiler och klockor till lampor, smarta assistenter och olika former av larm med mera. I denna undersökning visade det sig att i berörda länder så användes i snitt 7,2 enheter per person och utav dessa var mer än hälften kvinnor. Dessutom så utgjordes cirka 85 procent av ett jämt åldersspann mellan 25 till 65 år vilket är en unik fördelning och något som verkligen är värt att observera i olika former av marknadsaktiviteter då målgruppen är bredare än någon annan ny lösning någonsin varit. Vi går så vidare och precis som våra traditionella nätverk har någon form av nav som håller sam18

man enheterna så har även vår smarta vardag detsamma. Trots olika lösningar så är det en del som håller samman allt på ett lite tydligare sätt och detta är, i dagsläget, våra smarta högtalare. Dessa är i sin tur styrda av olika modeller av smarta assistenter och är med andra ord molnanslutna. De mest spridda lösningarna inom detta område är Alexa och Google följt av Siri och Cortana men vi ser även nya aktörer som Samsungs Bixby ta marknadsandelar. ANVÄNDNING OCH UTVECKLING Ser vi till hur och var vi använder dessa smarta, integrerade, högtalare så skiljer det sig så klart en del gällande företag och hem. På företag så är det primärt i mötesrum och receptioner där de kan användas för att reglera ljus, värme, ljud

och anslutna videokällor med mera. Men vi ser även en ökad integration där de används för att boka in möten och kontrollera tillgängligheten i olika scheman. På hemmafronten så är det primärt i vardagsrum som vi använder enheterna men även områden som kök, sovrum, kontor och andra utrymmen ansluts i växande takt. Även användningen är aningen annorlunda privat där vi nog mest använder enheterna för att spela musik eller söka enklare typer av information. Sedan ser vi ett litet hopp till hanteringar av kalendrar, ställa alarm, sköta hemmets övriga smarta enheter som belysning, termostater och larm och så kanske den snabbast växande delen, shopping. Primärt så är den senare delen i första hand kopplat mot dagligvaror som att


VARDAG

sedan en tid tillbaka befinner sig i. Vi tänkte kort, utifrån en nyligen utförd undersökning baserad på ett representativt urval av befolkningen i några av de större, IT-intensiva länderna i Europa, visar på lite vart vi befinner oss idag och vart vi är på väg.

beställa hem matkassar eller likande men området växer lavinartat. DEN VISUELLA VIDAREUTVECKLINGEN Under andra halvan av 2017 så började vi se nästa steg inom de smarta högtalarna och detta genom att flera tillverkare integrerat en visuell lösning. Hur denna fungerar kan variera lite men i grunden så är det någon form av touchbaserad lösning som dels kan ge en bild av det vi söker, till exempel en graf över vädret de kommande dagarna eller timmarna, eller så är det en karta som visar hur din rekommenderade färdväg ser ut. Men lösningen kan även användas för att ha videomöten eller för att guida dig när du lagar mat med mera. Möjligheterna är oändliga och här kommer vi att se flera nyheter under året.

Det spås även att just 2018 är året då vi ser en växling och övergång till att smarta högtalare kommer att hantera hemmets övriga smarta lösningar på ett unifierat sätt. Detta istället för att använda olika lösningar och appar för varje område som belysning, dammsugare, vitvaror med mera. Tittar vi sedan ett år framåt så ser vi en växling från reaktiva högtalare som svarar på tilltal till proaktiva dito vilka kan förekomma oss med tips, rekommendationer och allmän information. Ytterligare ett intressant årtal när vi pratar om dessa är 2022 som beräknas vara det år när rösten kommer att ersätta text som primär inmatningsalternativ, framför allt vid den enklare interaktionen med smarta system och olika former av enheter.

SNABB UTVECKLINGSFAS Blickar vi i in i den närmaste framtiden på en mer heltäckande ”smart nivå” så ser vi att det framför allt är den totala integrationen som växer snabbast. På kontorssidan så kommer vi se system som exempelvis via positioneringstjänster känner av om en kollega är sen till ett möte och då per automatik meddelar övriga och även bokar om rum med mera. Vi ser även en ökad integration med bärbara smarta enheter där vi snart kommer att kunna få en miljö som anpassar sig efter hur vi mår eller vilket sinnelag vi befinner oss i. Här kommer temperatur, belysning, musik med mera anpassas direkt efter vem som kommer hem och hur han/hon mår eller vad som behöver göras, allt för att göra vår vardag enklare. 19


ALSO HOUSE OF SECURITY

Även mindre bolag behöver

SE ÖVER SIN IT-SÄKERHET Tidigare levde man relativt säkert som mindre bolag, risken för att utsättas för en attack var låg. Det är därför inte konstigt att många bolag lever kvar i den falska tryggheten att man inte finns på de cyberkriminellas radar. Verkligheten idag är dock en annan.

Ä

ven mindre bolag löper ökade risker som kan leda till stora kostnader om man inte ser till att ha en IT-säkerhetsstrategi på plats. Kostnaden är inte bara begränsad till konkreta pengar utan även ett skadat varumärke, nedtid i produktionssystem samt legala avgifter riskerar att den totala kostnaden kan bli enorm. Många tror att just storleken på bolaget gör att de går under radarn för hackarna, men vad de är ute efter är bolagets data och även mindre bolag sitter på värdefull sådan. Det kan röra sig om personuppgifter, kreditkortsinformation, forskningsdata etc. En annan aspekt är att hackarna är ute efter dina kunder! Det mindre bolaget sitter på information som gör att hackarna kan komma åt ett annat bolag av intresse. För att säkerställa att man inte läcker ut kundkritisk information bör man se över säkerheten. Mindre bolag använder sig ofta av en mängd online-tjänster och verktyg i molnet. Dessa konton är som små potentiella kofötter för cyberkriminella att bryta upp dörren till bolagets kritiska data. Med smarta säkerhetslösningar murar man igen dessa för obehöriga. Att använda sig av öppna eller dåligt säkrade nätanslutningar när man arbetar remote är en annan bit som ofta förbises.

VAD SKA MAN GÖRA DÅ? Att sätta upp ett täckande IT-skydd behöver inte kosta en förmögenhet. Kombinera ett robust antivirusprogram, en smart och snabb backup/restore-lösning och lösenordskryptering med utbildning av personal i IT-säkerhet, hur man ska agera när man misstänker en attack och hur man kan förebygga dem och ni har gjort er verksamhet avsevärt mycket säkrare. LÅT OSS PÅ ALSO HJÄLPA TILL Vi på ALSO har verktygen för att, tillsammans med er som återförsäljare, adressera era kunders säkerhetsbehov! VÅRT SÄKERHETSTEAM VÄXER! Idag består vårt team av två personer med lång erfarenhet av IT-säkerhet och backup. Men det slutar inte där, under året skall vi växa och bli ytterligare en person. Detta är både ett kvitto på att vi växer och gör ett bra jobb men innebär också att vi kan agera annu snabbare mot er som återförsäljare. KONTAKTA OSS! Hör av er till oss så berättar vi gärna mer om oss och ALSO – House of Security. Följ oss också på Linkedin – ALSO House of Security.

20 Vill du veta mer om säkerhet? Product Manager Security Philip Söderberg, mail: philip.soderberg@also.com | Marcus Ekström, Product Sales Specialist, mail: marcus.ekstrom@also.com


SÅ SÄKRAR DU SKRIVARNA inför EU:s nya direktiv

I maj börjar EU:s nya datadirektiv gälla – ett direktiv som sätter fokus på att skydda privatpersoner från konsekvenserna av dataintrång. Företag som inte följer direktivet kan förvänta sig mycket kännbara böter, upp till 20 miljoner euro.

D

irektivet har kommit till för att möta det ökande antalet dataintrång, som växt i takt med att allt fler uppkopplade enheter skapar nya vägar in i företaget. Hur kan IT-avdelningar säkerställa att deras datorer och skrivare uppfyller de nya kraven? HP har sammanställt tre steg som är en bra start.

1. VAR BEREDD PÅ EFTERLEVNADSREVISIONER För att förbereda sig på en efterlevnadsrevision måste IT-avdelningar säkerställa att de på ett effektivt sätt kan övervaka hela IT-infrastrukturen inklusive enheter som datorer och skrivare. De måste även schemalägga regelbundna bedömningar för att se till att varenda enhet, inklusive hela skrivarparken, överensstämmer med policyn. 2. UTFÖR EN FULLSTÄNDIG REVISION IT-avdelningar måste identifiera varje enhet som kan komma åt företags- och kunduppgifter samt bedömda den säkerhetsnivå som tillämpas. De rekommenderas även automatiskt tillämpa alla inställningar som gäller enligt företagets säkerhetspolicy. 3. SKAPA SÄKERHET MED RÄTT IT-ARKITEKTUR IT-avdelningar måste tillämpa rätt IT-policyer så att kraven om efterlevnad inte bara är en eftertanke, utan ett reellt sätt att integrera nya enheter och tjänster i nätverket. Se till att varje enhet kan övervakas, inklusive skrivare, och dokumentera missförhållanden eller incidenter i nätverkstäckande riskbedömning samt med övervakningsverktyg.

Vill du veta mer om HP Print? Kontakta Product Manager Jesper Nilsson | tel: 0768-34 02 44 | mail: jesper.nilsson@also.com | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23

21


ALSO Sales Arena Retail VÄLKOMMEN TILL ALSO DEN 24 MAJ 2018 KL. 08:30 – 14:15!

ALSO slår upp sina dörrar för ett nytt koncept – “ALSO Sales Arena Retail”, för att stötta era säljare och er merförsäljning.

.

Anmäl dig till Carina Berglund, carina.berglund@also.com

V

i kommer att ha olika fokusområden vid olika tillfällen på detta återkommande event, och först ut är Retail. Har du eller vill du ha kunder inom Retail-branschen, är detta eventet för dig. Vi startar med inspirationstalare som belyser viktiga behov hos Retail-kunder. Sedan lär vi oss mera om lösningar och produkter och diskuterar hur vi ska kunna hjälpa dem och leverera lösningar som uppfyller deras behov.

Säljtävlingen ”ALSO Sell’n Ski” HÄNG MED DISTEN TILL PISTEN

Tävlingen avslutades med en resa till Courmayeur i mars månad. Det blev 4 härliga dagar med skidåkning, leverantörspresentationer, intressanta diskussioner och gemytligt umgänge i de Italienska alperna. Stort tack till alla vinnare för ert starka resultat i tävlingen och till er medverkande leverantörer som gjorde resan möjlig!

22

Italien 2018


Har du frågor – kontakta ALSOs sälj- och produktspecialister! COMPUTER

WORKSTATION

TELECOM

COMPUTER

COMPUTER

Roger Johansson

Örjan Lövström

Mauritz Tillberg

Håkan Walles

Ulrika Segerfeldt

Product Manager

Product Manager

Business Development Manager

Product Sales Specialist

Lenovo PC tel 0768-34 03 96 orjan.lovstrom@also.com

Telecom tel 0768-34 00 29 mauritz.tillberg@also.com

Lenovo tel 0768-34 40 02 hakan.walles@also.com

Product Manager

Lenovo PC tel 0768-34 09 61 roger.johansson@also.com

Acer / Fujitsu / Philips tel 0768-30 01 88 ulrika.nilsson@also.com COMPONENTS

COMPONENTS

PRINT

COMPUTER

PRINT

Jesper Nilsson

Karin Björk

Nana Kim Forsberg

Preben Stub

Mattias Westman

Product Manager

Product Manager

Product Manager

Product Manager

Product Sales Specialist

HP Print / Supplies tel 0768-34 02 44 jesper.nilsson@also.com

HP PC tel 0768-34 00 95 karin.bjork@also.com

Print tel 0709-63 39 90 nana.forsberg@also.com

Components tel 0768-34 00 27 preben.stub@also.com

Components tel 0768-34 00 56 mattias.westman@also.com SOFTWARE / WAAS

SOFTWARE / CLOUD

SOFTWARE / CLOUD

SOFTWARE / CLOUD

SOFTWARE / CLOUD

Carina Berglund

Carl-Henrik Hörnkvist

Vlad Stepanov

Director of Consumptional Business Channel Account Manager

Channel Account Manager

Cloud Manager

Product Manager, WaaS

Software / Cloud tel 0768-34 00 15 david.treiberg@also.com

Cloud Vertical tel 0768-34 09 50 carina.berglund@also.com

Software / Cloud Software tel 0768-34 01 09 tel 0704-26 40 45 carl-henrik.hornkvist@also.com vladislav.stepanov@also.com

David Treiberg

Anders Liman Cloud Vertical tel 0768-34 00 75 anders.liman@also.com

AV

AV

SECURITY

SECURITY

SOFTWARE

Jimmie Gustafsson

Philip Söderberg

Marcus Ekström

Tim Jansson

Peter Byström

License Specialist

Product Manager Security

Product Sales Specialist

Product Specialist

Product Sales Specialist

Software tel 0768-34 00 35 jimmie.gustafsson@also.com

Software tel 0768-34 17 61 philip.soderberg@also.com

Software tel 0768-34 00 48 marcus.ekstrom@also.com

AV tel 0768-34 02 29 tim.jansson@also.com

AV tel 0768-34 00 31 peter.bystrom@also.com DATACENTER

DATACENTER

DATACENTER

DATACENTER

DATACENTER

Benny Johansen

Johan Eriksson

Thomas Olsson

Peter Van Der Weiden

Marco Stenvall

Teamleader Datacenter

Product Manager

Sales Specialist

Datacenter tel 0768-26 33 2335 benny.johansen@also.com

Hewlett Packard Enterprise tel 0768-34 02 78 johan.eriksson@also.com

Solutions tel 0768-34 00 11 thomas.olsson@also.com

Product Sales Specialist Server/Storage Fujitsu/Lenovo/APC

Huawei / Eaton / Surveillence

Product Sales Specialist

tel 0768-34 01 34 tel 0768-30 01 33 peter.vanderweiden@also.com marco.stenvall@also.com

23


Framtidens

ARBETSPLATS

V

älj en USB-C bildskärm för att passa dina behov. Philips Professionella monitorer med USB-C är utformade för moderna och multifunktionella arbetsplatser. Anslut din bärbara dator med en enda USB-C kabel och den är klar att användas med alla andra inkopplade tillbehör så som tangentbord, mus och webbkamera samtidigt som din dator laddas. USB 3.1 Typ-C är cirka 20 gånger så snabbt som USB 2.0. Möjlighet att ladda din notebook: Med USB-C kan du ladda upp den anslutna notebook-datorn från bildskärmen (laddar 60W), vilket gör att du minimerar antalet kablar och håller din arbetsyta ren och snygg. Flexibla arbetsplatser: USB-C möjliggör att flexibla arbetsplatser fungerar i praktiken. Sitt i rätt team eller på bästa platsen.

Shield_PMS_2013

Version 1.1 – 25 October 2013

Lokalt nätverk kan kopplas in med en nätverkskabel (RJ45) direkt in i bildskärmen som kommunicerar med datorn via USB-C kabeln.

Vill du veta mer om Philips? Kontakta Kontakta Product Manager Ulrika Segerstedt | tel: 0768-30 01 88 | mail: ulrika.segerstedt@also.com | Se fler ALSO-kontakter på sidan 23

Actually maj 2018  

Välkommen till en ny utgåva av Actually! Våren gick i rasande takt och det är full fart här på ALSO och garanterat även hos er återförsäljar...

Actually maj 2018  

Välkommen till en ny utgåva av Actually! Våren gick i rasande takt och det är full fart här på ALSO och garanterat även hos er återförsäljar...

Advertisement