Page 1

EDUCATION|

ABOUT ME // RESUME BA(Hons) Interior Architecture and Design, Arts University Bournemouth, UK, September 2015-June 2018 (Second Class

EXPERIENCE|

Honours Upper DIvision)

Internship, Black Elephant Architecture, UK, March 2017May 2017. I had the opportunity to improve my professional skills when I immersed myself in this architecture and interior design firm based in London. I developed CAD drawings, site visits, moodboards for clients and contributed to a great part of the

wide range of projects from office, hotel, gym, club and bar design. I have been immersed in all stages (SD, DD, CD) which have allowed me to understand design phases

SOFTWARE|

from different perspectives. Adobe Photoshop AutoCAD Model Making Revit Sketch Up

KNOW MORE|

Adobe InDesign phone: +34661776790 linkedIn: paulalonsopalomar instagram: paulaalonsopalomar

I am a young and proactive designer, born in the Canary Islands, willing to learn fast,design passionately and work professionally to solve problems in a creative way. I conceive design as the ability to create form in people’s minds; make them feel, experience and wonder. Achieving this is what I am willing to pursue and explore throughout my professional path. Passionate, determined and with a constant desire of improvement I always strive to further my skills and transform my imagination into a more realistic realm. I am looking for the ideal place for me to continue ge r chan o f putting into practice the passion I have for ing n g design as well as sharing it with others.

si

within the hospitality sector in a

de

Spain, March 2019-Present. Work

email: alonsopalomarpaula@gmail.com

PAULA ALONSO

e in

Junior Interior Designer, TYC,

Actively seeking an innovative and collaborative environment where I can help to create meaningful design solutions. A place that feeds my curiosity, a place where things are questioned, a place where there is a sense of collective ambition to design, where experimental ideas occur and a place where I can settle my dynamic mind to come up with transformative results.

I believ

graphic design for the company.


2019 // work | OTHER


2018-2019 // cultural design This project was about designing a community-based cultural and artistic centre that supports the creative industries and redefines what culture represents to a society by making new genres of artistic and cultural expression accesible to everyone in a “living and doing” manner rather than exposing them just as an aesthetic value, as traditional arts do.

Programs used: Photoshop, Revit, events space (entrance)

InDesign, Sketch Up

exhibition space (first floor)

+

=

CREATIVE

INTERNATIONAL

INTERNATIONAL CULTURAL AND ARTISTIC

INDUSTRIES

COMMUNITY

CENTRE


2018-2019 // cultural design | SITE ANALYSIS

At the beginning of the project much time was invested in outlining a clear “why� this project (independently from exact location) would need to be in the area. This turned into three reasons: ECONOMICAL

POLITICAL

CULTURAL

Encourages graduates to stay in Bournemouth, broadening their opportunities and helping the city grow more vibrant and creative. This will stimulate the startup of new creative initiatives within the arts industry.

It will act as a multicultural space, changing the perspectives of how preserving different backgrounds can positively contribute to the richness of an english city, hopefully leading to a more integrated society.

Connects the arts to society by being a social, cultural and inspiring point in Bournemouth to support artists and creatives to shape local arts and improve the opportunities of society to experience and be inspired by the arts.

RESPONDS TO LACK OF CREATIVE OPPORTUNITIES

RESPONDS TO LACK OF SOCIAL INTERACTION

RESPONDS TO LACK OF ART CULTURE

Core of the building, perfect area to build up social connections.

Great opportunities of serving as a main central point Inviting corner to

SOUTH VIEW ELEVATION

to connect the east and west part of the building.

place a cafe that will attract customers

Large windows that fill the building with light

Backspace with less sunlight for administration and storage purposes

WEST VIEW ELEVATION


2018-2019 // cultural design | SITE ANALYSIS

The re-use of this building would potentially give a more artsy and cultural perspective to Bournemouth as a creative destination as it is becoming one of the fastest growing creative hubs in the whole of UK. cars skate bikes people bus

accessibility

The Echo Building is an iconic landmark within Bournemouth town’s centre as it has a large history for homing the local print media, which gives the proposed building function an ideal known location and provides another way of “informing the public“ through art.


2018-2019 // cultural design | CONCEPT PHILOSOPHY

Creating a space where individuals and professionals can develop their projects and at the same time open to society to enjoy independent culture as well as get nurtured with all these creative acts too.


2018-2019 // cultural design | PROGRAMMING

SIZE OF SPACES:

EVENTS SPACE

CREATIVE ARENA

EXHIBITION AREA

STUDIOS

CAFE AREA SERVICES RECEPTION

PROCESS: spaces responding to the three aspects creatives look for these days.

Areas of the building that attract people to encourage this

ideas

making

diffusion

resources

exposure

process to happen

community

INFLUENCES: this diagram shows the influences each space has over the other spaces and how they interconnect between them, looking into how the different areas of the building could nurture each other and work together to allow an efficient functioning of the building. KEY: inspires the space orientation part of the creative process


2018-2019 // cultural design | CIRCULATION

Circulation within the building was all about creating physical and visual links within the central circulatory platform to invite the user to discover the rest of the facilities. Shared workspaces for small companies and independents.

Attract people to

Inform visitors and

the building.

guide them through the building and exhibitions.

Open studios to develop different Multifunctional area where

art and media practices.

conferences, workshops and events happen.

Different galleries and exhibiting spaces open to the public.

The heart of the building opens up visually the different spaces to the user, acting as a source of inspiration to the other areas of the building. This is what I wanted to convey through the model, the interrelation between the influencing areas.


2018-2019 // cultural design | GROUND FLOOR RENDERS

6 5 4 3 1 2 1

Reception

4

Events space

2

Cafe/Bar

5

Meeting space

3

Indoor patio

6

Cinema room

Main entrance

Direct entrance for workers

GROUND FLOOR

events space (ground floor)

cafe (ground floor)


2018-2019 // cultural design | GROUND FLOOR RENDERS

cafe and reception (ground floor)

The cultural space as a: • makerspace • shared space • meeting space • public entity • urban space • experimenting space • as a platform • as a social cafe

...as a collective. inner patio (ground floor)

events space (ground floor)


2018-2019 // cultural design | FIRST FLOOR RENDERS

6 3 5 4

2 1

1

Gallery 1

4

WC

2

Wall Gallery

5

Administration

3

Breakout spaces

6

Gallery 2

FIRST FLOOR

view from gallery 2 (first floor)

gallery 1 (first floor)


2018-2019 // cultural design | SECOND FLOOR RENDERS

6 4

7

5 1 2 3 4

Recording studio

for creatives 2 Meeting room

5

Social area

6

Startup studios

3

7

Craft studio

1

SECOND FLOOR

breakout area (second floor)

Direct staircase

Individual workspaces

social area (second floor)

individual workspaces (second floor)


2018 // social design | STORYBOARD Responding to the Creative Conscience Competition I developed an exhibition space which aimed to inspire people to positively change their perception towards refugees heading for a more integrated and united community.

Skills used: Photoshop, InDesign, Model Making, Sketch Up

installation (City Gardens)


2017 // residential design This project consisted in redeveloping a large-scale building into a modern third age residential accommodation. The main aim for the project was to design a homely and welcoming environment where they could continue with their lives in an interactive atmosphere and with the daily cares and amenities old people need. This was approached integrating different social and activity spaces to improve their wellbeing and paying particular attention to barrier free conditions and standard requirements for their living environments.

Programs used: Photoshop, Revit, InDesign

therapy garden (terrace)

cafe area (ground floor)


2017 // residential deisgn | SITE ANALYSIS + CONCEPT PHILOSOPHY nature reserve

main highway

site location

views

ow ns qu

are

market

residential area

historic church

15

mi

nu

te

wa

lk t

ot

pedestrian area

historic church

The building, located in Richmond Hill, is situated within easy access to the town centre but still conserving the calmness that a retirement accommodation would ideally seek for. The implementation of an elderly residence in town seeks to include elderly within the wider community of Bournemouth. Potential rooftop that can be turned into

Logo stands out, use it as a way to promote

It is located on

terrace and garden

the accommodation seen from

high land, as the

area

different directions, specially from the

topography slopes

motorway

away which offers long and wide views

The different

out to the sea and

levels of the

across the Town

building allow

Center

the creation of various interrelated spaces

Not many existing interior walls which gives much more freedom

Parking outside for visitors and

when refurbishing

a unused basement with direct access to the street


2017 // residential design | PROGRAMMING

Aims based on the demanding needs for elderly nowadays: • activity hubs: dynamic spaces for elderly • create a sense of community: social fun-loving atmospheres • will accommodate elderly people with dementia or other types of sensory dysfunction • therapeutic garden and meandering paths • meet specific elderly needs: wayfinding, wheelchair access, wide routes... • efficient use of windows and natural light to make them feel part of the outside community • employ sustainable technology

4 3 2 1 0 -1

THERAPY GARDEN WORKSHOP SOCIAL OUTDOOR TEA TIME LOUNGE SINGLE ROOMS KITCHEN CINEMA ROOM ATRIUM NURSE POINT LIBRARY COMPUTER ROOM DOUBLE ROOMS STAFF ROOM RECEPTION PUBLIC LOUNGE CAFE AREA WELNESS CONSULT PLANT ROOM ACTIVITY HUB


2017 // residential design | GROUND FLOOR PLAN + RENDERS

reception (ground floor)

cafe bar (ground floor)

lounge (ground floor) 1

6

4 2

5

3

12 7 8

10

9

11 6

1

Main entrance

4

Lift to Groundfloor

7

Stairs to upper floors

10 Bar Seating

2

Reception

5

Lounge

8

Second Entrance

11 Bar Counter

3

Staff room

6

Toilets

9

Waiting Area

12 Fire Exit


2017 // residential design | DESIGN DEVELOPMENT OF CAFE AREA

White tiles for the back wall Floor tiles Plants around the cafe area

Furniture textiles

Gold copper for the double counter Column and other walls material

For the detailed study area I chose the lounge and cafe bar as it is the main social point of this building. For precedents I looked at spaces that were homely, welcoming and comfortable. I also had to take into account that the public I was designing it for were third agers. So I looked at 60’s design and how furniture was arranged at that time. The two spaces are meant to be informal, relaxed spaces to encourage the users to communicate and socialise in a friendly environment.

LOUNGE AREA 2 LOUNGE AREA 1 BAR COUNTER SEATS AND TABLES CAFE AREA

AXONOMETRIC VIEW OF CAFE AREA AND LOUNGE

LONG SECTION CAFE AREA DAYLIGHT

SHORT SECTION CAFE AREA AND LOUNGE


2017 // residential design | RENDERS

therapy garden (terrace)

workshop (terrace)

library (first floor)

Thorughout the building the focus was to create spaces that would foster a community sense, encouraging its users to interact with each other.

rest area (terrace)


2016 // office design This project consisted in the design and space planning for the office of a Market Research company specialised in the retail sector. I undertook a comprehensive analysis of how the company operated and its specific requirements to design the workplace according to their needs.

Programs used: Photoshop, Model-making, Laser cutter, Revit, Sketch-Up


2016 // office design | PROGRAMMING

For this market research company to work effectively, the different groups within it had to work together. Throughout the whole design, I analysed the brand’s interior relationships to create a space according to their needs. Managing Director

Marketing Team

Finance, HR Team

Operations Team

Research Team

Interviewing Team

I developed staff behaviour diagrams to work on the idea of movement and ensure a constant flow of information. This analysis shaped the way the space plan was later organised. MEETING

PHOTOCOPY

WC INTERVIEW

OPERATIONS ROOM I

DIRECTOR KITCHEN + SOCIAL AREA

LIFT

MEETING RESEARCH

MARKETING

FINANCE

STAIRS

ROOM II

Space planning from second floor above and below and left model showing furniture arrangement for the second floor

CI A

W

C

L

PH

O TO TE R C PE V M IE OPY R E W AT DI ET RE IO CT N S O R O

SO

IN

1

M W

3D

EL CO

PR O

M

M EE FI T NA M N AR C RE E KE SE TI AR N G CH

EE T

E

GR AM

EN

M

IN

G

TR AN

0 CE

FL O

FL O

O

O

R

R


2016 // office design | CONCEPT PHILOSOPHY Floor carpet to offer acoustic and insulation benefits Glass walls in meeting rooms to promote

Ground floor flooring

transparency and an open office culture, as well as to maximise

and social area room White plaster wall

flooring

the use of daylight as it reflects more light and brightens up the office space Use of plants in office to reduce stress and Acrylic perspex glass in different

improve productivity

colours to differentiate the diverse teams of the company

The main focus of the project was to analyse the brand in depth so that the space would portray the brand’s image and also allow the workspace to function efficiently. The new office had to accommodate comfortable and exciting spaces, social areas to encourage team spirit, flowing spaces, open plan desk areas and meeting rooms. The company is changing their office as their actual location is becoming too small and also to provide the staff with a working place that can bring everyone together.

P T C E N CO

C H E T K S


2016 // office design | CIRCULATION

It came out to be an open plan office divided into the different teams that make up the brand. The groundfloor is more of a public area and becomes more private as you move upwards. Spaces are strategically positioned along the office to strengthen internal connections and to allow the efficient flow of information within the different company’s teams. Sustainability issues are also covered within the building as in the use of solar panels, smart lighting, water conservation systems and green methods for handling air. Blackboard columns to allow workers to capture spontaneous ideas/ thoughts Each team has a differentiated space through colors, raised floors, and shapes. F

G

R

IR

O

S

U

T

N

F

D

LO

F

O

LO

R

O

R

The use of thread when designing space planning helped to design more flexible spaces, adjust spaces to preferences and needs and design a much more playful and innovative layout.


2016 // office design | FLOOR PLANS + RENDERS

4

3

UP 8 5

2

UP 1

6

7

Floor plan Groundfloor Scale 1:200

1

Main entrance

4

Large meeting room (1) 7 Lift

2

Exhibition stand/reception

5

Disabled toilet

3

Plant room

6

Stairs

8

Fire exit

Portable exhibition stand made by coloured thread and information panels conveying the message of flexibility and internal connections within the brand as well as informing about the brand.

-

Application for Technology

PROJECT

www.autodesk.com/revit

de

ITABILITY DESCRIPTION

Status SHEET PURPOSE OF ISSUE

CLIENT

Market Research

Date

Project Project Number

Drawn by

DRAWING NUMBER

21/11/2016

Unnamed

Author

Checked by

Number

A4

Scale (@ A4)

1 : 200

REV

2


2016 // office design | FLOOR PLANS + RENDERS 11

9

20 15 13

12

DN

18

16

21

DN

17

10

19

14 22

toexrn nv eR estim

xrn e n to stim R ve e

Floor plan First floor Scale 1:200

14 Research team

19 Finance team 20 Photocopy room

11 Toilet

Meeting room 2 16 Interview desks

12 Directors Office

17

Marketing team

22 Meeting room 3

13 Operations team

18

Interviewing pods

9

Kitchen

10 Social area

15

21 Fire exit

18

22

-

Application for Technology

PROJECT

www.autodesk.com/revit

ode

Status

UITABILITY DESCRIPTION

PURPOSE OF ISSUE

SHEET

CLIENT

Market Research

Date

Project Project Number

Drawn by

DRAWING NUMBER

21/11/2016

Unnamed

Author

Checked by

Checker

Number

Scale (@ A4)

1 : 200

REV

A4 19/12/2018 18:30:28


<MANIFESTO> I AM INTRIGUED BY THE ORGANIC, BY SHAPES AND WHAT IT SHAPES THEM, OR WITHOUT SHAPE BUT WITH ESSENCE. I BELIEVE IN THE TRANSFORMATION, IN A MODERN INCORPORATON OF THE CULTURAL PAST, BUT OVERALL I LOVE MESSAGES. FOR ME, DESIGNING IS A POETIC ACTION, ITS A CRAZY MENTAL STATE TO CREATE AN EXPERIENCE OR even BETTER, INVENT one.

Profile for alonso.paula

Portfolio  

Great part of the work I have been developing in my short professional lifetime! Feel free to ask any questions.

Portfolio  

Great part of the work I have been developing in my short professional lifetime! Feel free to ask any questions.

Advertisement