Page 1

100% Lokaltidning

Osby tennisklubbs framtidshopp Foto: Johnny Billinger

nr 10 22/5 - 4/6 2013


ledare

Skippa valfläsket I detta nummer inleder vi en längre artikelserie som berör viktiga frågor i våra kommuner. Hur fattas alla beslut? Vilka fattar beslut? Hur kan vi alla vara med och bidra till att rätt beslut fattas? Vi börjar med att presentera dem som idag styr våra kommuner – kommunfullmäktige. Politik kanske inte låter så kul i allas öron. Men vi är alla angelägna om att skolan är bästa tänkbara. Vi vill ha det tryggt och snyggt. Bra kommunikationer och en rimlig skatt. Allt detta är ju politik. Antingen driver vi frågorna själv, eller så gör vi det via någon vi har förtroende för. Så är det ju tänkt att fungera i en sann demokrati. Eftersom vi når ut till alla medborgare så tänkte vi ta oss friheten att vara en kanal som förhoppningsvis förbättrar information och förståelse. Kanske kan det bidra till ett ökat engagemang? Oavsett så kommer alla som röstar nästa år, få en möjlighet att vara bättre förberedda. Då slipper du tugga på valfläsket.

Ge dina barn en hälsosam start på SOMMARLOVET! DAGLÄGER

Träning och gemensamma luncher som vi lagar tillsammans! Mån 10/6 - Ons 12/6 kl 10-14 Tors 13/6 kl 12-18 Ålder 10-13 år. Pris 695:Anmälan till info@osbyaktivcenter.se senast 3/6

Vi tar gärna emot inslag och/eller idéer på artiklar. Vi kommer dock enbart att publicera det som är positivt och framåtsträvande. Utöver det har vi inga begränsningar. Johnny

Är du redo för SKOLAVSLUTNING?

TRÄNA UTE MED OSS I SOMMAR!

103 10

HÅRUPPSÄTTNING MAKEUP FÖNING LÄGGNING & STYLING KLIPPNING FÄRG TONING PERMANENT • DAM HERR BARN Esplanadg. 5, Osby

Allt om Osby • Allt om Göinge

2

Välkommen gammal som ung!

Osby: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 Jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

Onsdag 5 juni Torsdag 26 maj Fredag 27 maj

CIRKELTRÄNING LÖPNING ”Fartlekar”

i vårt utegym!

STAVGÅNG Utveckla din teknik för bättre resultat

www.osbyaktivcenter.se V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73. info@osbyaktivcenter.se Öppet i receptionen: Mån, Tis & Tors 08.00-20.00, Ons 14.00-20.00, Fre 08.00-18.00, Sön 16.30-19.30


3

Bra köp enligt Folksam! *

JUST NU! Alcro Bestå Täckfärg 10 liter

25% RABATT

Just nu i våra butiker Fasadexperten lär dig om målning. Alla tillbehör du behöver för att fixa fasaden. Få tidningen Mitt Hem med fasadtema. (värde 49 kr).

Erbjudandet gäller mellan 22/5-1/6 och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Gäller valfri kulör. * Folksams test av utomhusfärger 2012.

22 -

www.olssonscolorama.se www.colorama.se

V Storg 27, oSby • tel 0479-131 20 1786_Annons_248x178_FARG.indd 1

2013-04-19 13:33

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

ICA KARRÉKOTLETTER

1-2 kg. Sverige. Mot ICA-kort:

4990

/ kg

ICA TÅRTBOTTEN 330 g..

1490

/st

Jmf.pris 45,15/kg

GOUDA / EDAMEROST Mild ICA Basic.

4990

/ kg

ICA MAT & BAKMARGARIN 1kg.

1490

/st

Jmf.pris 14,90/kg

FINDUS LAXFILÉ 500g.

5990

/st

Jmf.pris 119,80/kg

Erbjudanden i denna annons gäller 22 – 26/5 2013..

Fira mamma på Morsdag! 26/5

FRÖDINGETÅRTOR

Fryst 480-500g. Mot ICA-kort:

2990

/st

Jmf.pris 59,80-62,29/kg

Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

ÖPPET mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00


4

reportage

Ny artikelserie kring kommunvalet 2014 Vi inleder nu en serie artiklar kring nästa års kommunval. Vi tycker att det är för sent för medborgare att ett par månader innan valdagen, sätta sig in i vad alla partier vill arbeta för. Varför jag ska välja dem och inte dem? Vi kommer därför att erbjuda alla partier att presentera sig och sin politik. På så sätt har du möjlighet att både få kunskap, se skillnader och kanske också engagera dig. Vem vill bli politiker? Inom de kommande åren så är det många av våra politiker som går i pension. Nyrekryteringen går inte lika snabbt. Yngre intelligenta och erfarna killar och tjejer, står inte i kö för att få göra skillnad. Samtidigt så ställer vi alla krav på kompetens och brett samhällsengagemang bland våra beslutsfattare. Hur får vi ihop den ekvationen?

Måste bli attraktivt Det måste bli mer attraktivt att kombinera ett arbete med ett samhällsansvar. Men det kräver ju samtidigt att nya duktiga personer även aktiverar sig politiskt och på så sätt väljs in i den kommunala världen. Denna artikelserie ger då även respektive partier möjligheten att sälja in sitt parti och på så sätt attrahera nya medlemmar.

Detta är kommunfullmäktige Vilka styr i vår kommun? De som tar de avgörande besluten är de som sitter i kommunfullmäktige. Antal och fördelning enligt de mandat som vi väljare givit dem i senaste valet. Givetvis finns det nämnder, beredningsgrupper och annat som hanterar de ärenden som kommer in. För att besluten skall vara så väl grundade som möjligt. Du kan påverka Det som är intressant i detta sammanhang är ju att det är vi medborgare som både styr vilka som skall sitta i kommunfullmäktige, och vilka frågor som skall behandlas. Vi kan tycka vad vi vill om våra politiker, om prioriteringar och om de beslut de tar. Vill vi ändra på något så kan vi det. Gör vi inget, så kanske vi heller inte ska döma för mycket.

Gör skillnad I en demokrati så har alla möjligheter att göra sin röst hörd. Tycker du att skolmaten måste bli bättre, så låt det inte stanna vid det. En arg insändare gör ingen skillnad. Om möjligt retar du bara upp några till. Men att driva frågan, själv eller via våra folkvalda på bilderna nedan, gör att den behandlas hela vägen upp till ett beslut. Din röst är hörd och du har fått möjlighet att göra skillnad.

Ett lätt val I kommunfullmäktige sitter en brokig samling personer som i princip skall motsvara samhället i stort. Känns de valda rätt, så kan du ju också vara trygg över att dina frågor hanteras rätt, även om besluten inte alltid går samma väg. Känner du mindre förtroende för någon eller några, så kan du ju påverka detta. Antingen genom att du själv engagerar dig, eller att du aktivt an-

vänder din rätt att välja fram någon eller välja bort någon. Det gör du i nästa val. I kommande artiklar ska vi försöka ge våra läsare så mycket information vi kan, för att du ska få ett lätt val. Text: johnny@alltomosby.se Bilder kommunfullmäktige Osby: Lovéns reklamfoto

Marika Bjerstedt Hansen S 36 år

Erland Nilsson S 67 år

Niklas Larsson C 24 år

Maria Svensson M 28 år

Jan Kornemalm Sd 51 år

Karl-Gösta Bengtsson S 66 år

Anders Pettersson C 66 år

Åsa Månsson S 36 år

Dag Ivarsson M 70 år

Håkan Carlsson Sd 32 år

Sten Andersson S 64 år

Johnny Bergman Kd 61 år

Följ vår serie om politik som startar nu i vår


reportage

Jimmy Ekborg C 37 år

Rose-Marie Riling S 58 år

Margaret Engdahl Mp 55 år

Sonja Svenle-Pettersson Gpks 71 år

Carl-Magnus Nilsson M 57 år

Monica Svensson S 64 år

Sven Holmén Sd 46 år

Knud Nielsen S 56 år

Mats Ernstsson C 52 år

Kenneth Aronsson Fp 65 år

Karl-Yngve Andersson S 54 år

Oddbjörn Aasvold M 65 år

Ingmar Bernthsson S 66 år

Yvonne Henriksson C 56 år

Bo Kedegren Sd 72 år

Clas Frisk Kd 75 år

Margot Malmqvist S 63 år

Lars-Anton Ivarsson M 38 år

Annelie Frostensson S 50 år

Lotta Melin C 45 år

Carl Jacobson S 72 år

Anna-Karin Bengtsson Mp 42 år

Kaarina Rantanen Sd 63

Anna Isberg Gpks 38 år

Yvonne Klintenheim S 62 år

Pontus Plantman M 55 år

Henry Nilsson C 52 år

Sven-Inge Bergh S 56 år

Lennart Hansson S 54 år

och fortsätter ända fram till valet 2014.

5


6

reportage

De två hästarna, Sting och Flipper, är del av familjen.

Bed & Box i Svartarp

Illustrationerna är gjorda som ett konkret förslag av arkitekt Hans Gösta Hansson

Det finns rum och frukost för människor. Cecilia Liedman tänkte att det kan väl gälla för hästar också. Den 1 juni öppnar hon upp Svartarp 2336 Bed & Box. mellan Hästveda och Östanå.

Häst och människa

Det härjade snapphanar på sluttningarna där gården ligger. Det sägs att namnet Svartarp kommer därav, snapphanarnas överfall. Alldeles oavsett är sluttningarna nu skogbevuxna och skapar ett vackert naturlandskap, perfekt för långa skogsritter. – Här är oerhört vackert och upplevelserna bara finns här, säger Cecilia. Tillsammans med sambon Gary Wiik startar de nu Bed & Box, uthyrning av rum till både häst och människa. – Vi kommer att bygga ut boxarna efterhand, men i nuläget är det två boxar som vi tänker oss skall öka med fyra till, berättar Cecilia.

Färdig naturterapeut

Till Svartarp kan du alltså komma och ta med dig din häst och rida ut i skogen. Och skulle du bli trött och sliten kan Cecilia hjälpa dig slappna

av. – Jag avslutar min utbildning på naturmedicinska akademin hos Ann Jönsson i Gamlarp till sommaren, så då är jag färdig naturterapeut. Hur verksamheten utvecklar sig är lite beroende på besökarna. – Vi lyssnar ju på varje enskild gäst och dennes behov. Kommer det en barnfamilj så plockar vi fram leksakerna, finns det andra önskemål så försöker vi möta det, säger Cecilia.

Snickartalanger

Sambon Gary är snickare och får visa på sina talanger. – Vi snickrar en badtunna just nu och den hoppas vi ska vara färdig till vi öppnar, ler han. Vill du veta mer om Svartarp finns det information på www.svartarp2336.se Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Bron blev en klassfråga Vi i klass 5d på Parkskolan har under en längre tid jobbat med ett projekt som handlar om den planerade gång- och cykelvägen runt norra delen av Osbysjön. För att undersöka vad Osbyborna tycker om detta förslag har vi intervjuat ett antal människor. Vi valde att fråga folk utanför ICA, Konsum, Kometen och på torget. Vi intervjuade ca. 70 personer. Först frågade vi om de kände till att det planerades en cykelväg. De flesta kände till planerna och vi visade på en karta var vägen och broarna skulle byggas. Vi visade också ett förslag på hur broarna kunde se ut.

Bra förslag

Nästan alla tyckte att det var ett bra förslag och de skulle gärna använda vägen. Det skulle vara trevligt att t.ex. kunna ta en motionsrunda så nära sjön och kanske skulle det också locka turister. De få som inte gillade förslaget tyckte att man kunde lägga pengarna på annat t.ex. skolan och en del var rädda att gång- och cykelvägen skulle användas som ”mopedbana”. Några trodde att det skulle störa naturen och de boende. En del misstänkte att det skulle bli dyrt. Men som sagt var de allra flesta positiva till en gång- och cykelväg runt sjön! Klass 5d, Parkskolan


7

NU ÖPPNAR VI Luftvärmepump CE 12 Inkl. installation. Gäller tillsvidare pga STOR efterfrågan.

SÖDRA SVERIGES

STÖRSTA

ORD. PRIS 19 995:-

12 995:-

UTSTÄLLNING

efter ROT-avdrag

Teknologi med stil Fristående spisar, inbyggda ugnar, hällar, fläktar, diskmaskiner, kaffemaskiner, mikrovågsugnar, vaskar, värmelådor och kylskåp.

a Delbetal N med ECaLrdO

Produkter som förenar nyskapande teknik med prisbelönt design i sju estetiska linjer.

Master

Vill du delbetala? Vi har flera olika alternativ. Prata med personalen i din butik. Kreditgivare GE Money Bank.

Västra Storg. 41, OSBY

Tel 0479-104 14

Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 - 13


18

näringsliv näringsliv

Fem förändringar som förbättar Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Besöksadress: Västra Storgatan 26, Osby

På Osby Näringslivs hemsida www.osby.nu samlas all viktig information kring näringslivet i kommunen. Intresset för hemsidan har Osby Näringsliv Osby Näringsliv alltid varit stort med ett par hundra besök varje dag. Hemsidan är ju precis som ett företag, en organism under ständig utveckling. Därför krävs det ju att den ständigt utvecklas. Nu har osby.nu bytt skepnad och förbättrats inom fem viktiga punkter. – Det händer mycket inom både teknik och möjligheter, säger Per Pegard på KalbyNet, som gjort förändringarna.

Inbjudan lunchmöte

Fredagen den 31 maj kl. 12.00 - 13.00 Restaurang Borgen, Osby

Postadress: Box 57, 283 21 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

Rolf Paimensalo föreläser

kalender

Tjuvar tar aldrig semester!

Värd för lunchmötet är Safepartner som jobbar både förebyggande och aktivt med säkerhet. Inbjuden föreläsare är Rolf Paimensalo, känd från TV-serien 112 - på liv och död och för att blivit utnämnd till “Årets Göing” i Ö. Göinge.

25 maj 10:00

långlördag i Osby 31 maj 12:00

lunchmöte Borgen

nYSTarTade FÖreTaG aBeC Fastighets aB Fastighetsförvaltning Kontakt: Ted Jönsson Bower 110 Gatukök Kontakt: Dhia Sabih Mehdi Bommen ekonomisupport aB Ekonomikonsult Kontakt: Magnus Ahl Jersey 53 Sverige aB Import och försäljning av sportartiklar Kontakt: Tomas Alricsson

Mobilanpassning

Mer än hälften av alla besök på hemsidor, görs idag via mobiltelefoner. Det innebär att i princip alla hemsidor bör vara ”responsive” kunna anpassa sig och skala om till just den skärm som besökaren använder.

Sökfunktioner

Hemsidor skall i första hand vara funktionella. Det gäller att hitta informationen så fort och så tydligt som möjligt. – Detta har vi löst genom en utvecklad sökfunktion. Det du söker ser du samtidigt på skärmen, säger Per.

Nyhetsfunktion

Osby.nu har nu en helt ny nyhetsmodul med automatisk bildskalning, taggning och delning i sociala medier. Liksom tidigare

kommer det även att vara möjligt för besökarna att kommentera nyheterna.

Snabbare

Genom en utvecklad teknik så sker det mer ”bakom” som gör det snabbare framför. Därmed slipper du irriterande väntetider för att bilder eller processer skall jobba färdigt innan de visas. För besökaren så upplevs därmed sidan som mycket snabb.

Exponering

Ett helt nytt upplägg finns du för hemsidans annonsörer. De får en bättre exponering och fler möjligheter när det gäller länkning till exempelvis kampanjsidor. Du kan till och med använda Youtube-video som annonsmaterial.

Osby Näringsliv bjuder alla företagare på lunchen

lånGlÖrdaG i OSBY Osby Shopping laddar nu åter hyllorna med bra erbjudanden inför månadens sista lördag, då man håller extraöppet. Den 25 maj gör man gemensam sak och kryddar sina erbjudanden för att attrahera fler kunder och skapa en trevlig stämning på byn. – Vi hoppas att tendenserna håller i sig, säger Jankov Månsson. Vi har märkt ett ökat förtroende som givetvis kulminerade under vårens Outlet. Vi hoppas och tror att vårt arbete innebär en ökad handel på sikt, avslutar Jankov.

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu

Osby kommun | 283 Osby | Tel : 0479 -528 000 | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se Osby kommun | 283 8080 Osby | Tel : 0479 -528 000 vxvx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


lediga platser reportage

DET FINNS 1001 PROBLEM KRING ER FASTIGHET - OCH EN LÖSNING Att vara fastighetsägare är ofta tidskrävande och innebär ett stort ansvar. Det kan därför innebära en stor lättnad att anlita någon med lång erfarenhet och expertis inom området. Som förvaltare är HSB minst sagt erfarna; vi spenderar nämligen i snitt två miljoner arbetstimmar på att ta hand om fastigheter varje år. All kompetens som ni kan tänkas behöva har vi på HSB Skåne samlat under ett tak. Allt ifrån juridik och ekonomi till fastighetsskötsel och brandskyddsarbete; vi tar ett helhetsgrepp kring just det ni efterfrågar.

Väktare Behovsanställning, semestervikarie mm. SafePartner i Osby är ett Säkerhetsföretag på frammarsch. Vi är verksamma inom områdena Lås, Larm och Bevakning. För att kunna ligga i linje med expansionen, söker vi fler engagerade medarbetare Som rondväktare skyddar du egendom , byggnader och lokaler mot brand, stöld och skador. Arbetet sker främst i industrier, kontor och verkstäder. Många kunder har larmanläggningar och en av arbetsuppgifterna kan vara att koppla till och från dessa. Fastighetsjour ingår även i arbetsuppgifterna. Eftersom handhavandet av tekniska anläggningar är olika måste du vara intresserad av teknik och ha förmåga att förstå tekniska instruktioner. Som medlem i vårt Team så är du ärlig, vaksam och ansvarskännande. Du har god förmåga att kommunicera med människor och är både praktiskt och tekniskt lagd. Du är lugn, stabil och utåtriktad och har förmåga att agera och fatta beslut när situationen så kräver det. Givetvis är du ostraffad, har en ordnad privat ekonomi och minst två års erfarenhet av bilkörning, B kort. Lön utgår enligt kollektivavtal mellan Almega Tjänsteförbunden och Svenska Transportarbetareförbundet.

Vi hjälper alla fastighetsägare; välkommen med er offertförfrågan!

Väktarutbildning samt erfarenhet av fastighetsjour är meriterande. Vi ser fram emot din ansökan!

SafePartner i Osby Mikael Kindblom mk@safepartner.se

HSB SKÅNE 046 - 210 84 00 | info@skane.hsb.se hsb.se/tjanster

Tips från din Elkedjan-butik i Osby! 399:-

Solcellslampa Anka

159:-

4.995:Spis med glaskeramikhäll och stor ugn på hela 74 liter. Flera bra ugnsfaunktioner, bl a varmluft och pizza-/pajläge. Fyra kokzoner medrestvärmeindikator. H/B/D: 90/59,6/60 cm.

Chokladfontän Delarna kan maskindiskas. Effekt: 190W.

399:-

Snabb vattenkokare 1,2 liter. Sladdlös, auto. avstängning. 2200W.

Ord. pris 6.495:-

Spis SK6553

399:-

Termoskanna 1,5 liter.

459:-

www.elkedjan.se Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50 • www.oredssonsel.se

Taklampa Titan Ø 40 cm. E27 60W.

9


10

Hem & trädgård

jankovs trädgårdstips

Dagliljan är ingen dagslända! Årets perenn är dagliljan, en befogad utmärkelse! Denna växt har många kvalitéer. Den är lättodlad, torktålig, ratas av kaniner och blommar hela sommaren. Det är en av mina favoriter med sina smala blad som bildar en vacker kontrast till växter med stora, breda blad. Den kan fungera som utropstecken i en rabatt med låga perenner. Den blommar praktiskt taget hela sommaren. Dess blommor finns i alla färger och storlekar. Allt på dagliljan är ätligt! Lägg blommorna i en sallad. Dekorera efterrätten eller kakfatet med läckra färger. När gästerna samlats tar Du demonstrativt en blomma och stoppar i munnen och utbrister: -”Gott!” Det bör ge upphov till förvånade miner. Den är fin att odla i stora krukor och lätt att övervintra. Utmärkt som snittblomma! Dagliljan och dess sällskapsväxter drar till sig fjärilar. Den blir större med åren men blir där man planterat den. Den skickar inte ut utlöpare eller sprider sig ohämmat med frön. Lättskötta sällskapsväxter till dagliljan är kantnepeta, anisisop, stjärnflocka, ulleternell, höstanemon m.m. Fjärilsrabatten skapar Du med dagliljan i sällskap med nävor, kärleksört, jättedaggkåpa, solhatt, rosenflockel och fjärilsbuske. En klassisk kombination för den soliga rabatten är jättedaggkåpa i kanten. Innanför planterar du daglilja tillsammans med kantnepeta och anisisop. Sätt tre plantor i grupp av varje så blir det inte plottrigt.

TURISTBÅTEN M/S Elsa Fortuna Pris: 50kr/vuxen och 30kr/barn under 12 år. Alla dagar kl.14.00 el. kvällstur Ring skepparen för bokning

Tel: 0479-10 326

Färgerna varierar du med dagliljorna. Och Du, jag säger det bara en gång: –”Man tar bort all den gamla jorden i krukorna för sommarblommorna. Den gamla jorden är förbrukad och kan bara användas till lite jordförbättring i häcken eller i komposten.” Nästa artikel kommer att handla om sommarblommor. Harry, Annas yngsta barn skulle på dagis och tjatade om att han skulle ta med sig något gosedjur. Man får inte ha med sig grejor till dagis men Anna gav efter för tjatet och sa att han fick välja på ugglan eller hunden, men endast ett djur!!! Han valde hunden men fick med sig bollen i stället. Medan familjen packade in sig i bilen (Anna. Edvin, nybliven tonåring, Axel och Harry) pratade Harry hela tiden. Han diskuterade med sig själv om vad kompisarna på dagis skulle säga om den fina bollen medan Anna släppte av killarna både vid Klockar och Hasslaröd. Skulle de tycka om den? Vad skulle de leka för lekar? Han var så koncentrerad på detta och munnen gick i ett. Ett tag pratade han tom med bollen. Plötsligt tystnade han, tittade framåt och tittade bakåt i bilen, tittade på mamma och utbrast: –”Du, mamma, vi har ju glömt att ta med grabbarna!!!” Hälsningar Jankov och Sia

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

Elever från åk 6 på studiebesök.

Elever på studiebesök Årskurs 6 har under en period varit på en del studiebesök hos företag i Osby. Under en timme har de fått information samtidigt som de har grillat företagarna med sina förberedda frågor. Även vi på tidningen fick besök. Så fina och trevliga att vi var tvungna att fotografera dem och visa upp för våra läsare.

ermo.maklarna@ermo.se

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby


11

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Strömsborgs Handelsträdgård

HÄSTVEDA

HÄSTVEDA

Här finns det mesta av sommarplantor! PETUNIOR • LOBELIA • TAGETES • ISBEGONIA SILVEREK • DAHLIOR • MILLION BELLS SURFINA • HÄNGBEGONIA • BACOPA • CELOSIA LYSMACHIA SANVITALIA • NONSTOP BEGONIA TINY TUNIA småblommig hängpetunia fl.färger TOMAT • GURKA • CHILLIE • PAPRIKA KRYDDVÄXTER • STAMVÄXTER med mera

100

EMMALJUNGAS PLANTERINGSJORD 3st :Använd jord med kvalité, så lyckas du me’! Gräsmattegödsel • Höns- & Kogödsel • Långtidsgödning

Utgångspris: 795 000:-

Utgångspris: 425 000:-

4 rok, boarea: 112 kvm & biarea: 17 kvm Energiprestanda: 109 kWh/kvm år Adress: Spångatan 15

3 rok, boarea: 72 kvm & biarea: 72 kvm Energiprestanda: 211 kWh/kvm år Adress: Funnarp 1518

Visas tor 23/5. Ring 0479-131 45 för bokning!

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Rejäl 1-plansvilla m lummig tomt vid nästan bilfri återvändsgata. 4 eventuellt 5 rum. 2 helkaklade badrum. Inglasat uterum. Garage. Mäklare: Dan

Charmigt rött trähus med vita knutar. Stor härlig naturtomt med en egen damm på framsidan. Täljstenskamin i vardagsrummet. Mäklare: Dan

LÖNSBODA

OSBY

ERBJUDANDE Isbegonia, Petunior, Tagetes, Lobelia, Alysum, Flitiga Lisa

6:- st

Pelargon 5:- st, 10 st 190:-

2

Så långt lagret räcker.

Öppet: Mån-Fre 10-18, Lör-sön 10-13 tel 0479-107 82 • mobil 0705 107 82

NOVA

Utgångspris: 995 000:-

Utgångspris: 675 000:-

5 rok, boarea: 67 kvm Adress: Grimsboda 2151

4 rok, boarea: 87 kvm & biarea: 87 kvm Energiprestanda: 67 kWh/kvm år Adress: Kristianstadsgatan 30

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

Nyrenoverat torp vid mindre å, nära badplats i Immeln. Nytt kök, nytt badrum, slipade golv och omdragen el. Borrad brunn och trekammarbrunn från ca 2006. Inkl en del inventarier. Mäklare: Dan

Ring 0479-131 45 för att boka visning!

1-plansvilla med källare. Tomten kuperad och lummig. Renoverat kök. Inglasat uterum. Stort ljust och öppet vardagsrum i vinkel. Mäklare: Dan

Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 45 alt. 044-404 00

ET ! GR Ä S P P I OBBET L J K Å P U ÄR N ÄR D pris från

5.195:-

AUTOCLIP Robotklippare Flera olika modeller! www.jonsered.se

JONSERED FR 2213 MA Klippaggregat 94 cm, Mulcher/bakåtutkast Hydrostatdrift. *

ELcykel

PON M E D KU

G

33.900:pris från

(ord.pris 35.900:-)

11.995:Jonsered GRÄSKLIPPARE Briggs & Stratonmotor. 50 cm med sidoutkast. Monterad & provkörd 1.990:-

1.790:-

Omonterad

ÖPPETTIDER: VARDAGAR 8 - 18, LÖRDAG (maj-juni) 8 - 12, LUNCH 12 - 13 Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 E-post: sag.motor.broby@telia.com • www.sagomotor.com


12

reportage

Snapphaneskolan vann och fick träffa Robin

Klass 5B på Snapphaneskolan gjorde det. De vann ESC i Malmö. Eurovision School Contest alltså. Med sitt bildbidrag “Family”, två knogar mot varandra mot en regnbågsfärgad bakgrund och ordet Family på händerna hänförde klassen juryn bestående av bland annat Christer Björkman, Mr Melodifestivalen. Men störst av allt - de fick träffa Robin Stjernberg!

Vild glädje

18.500 elever har deltagit i Region Skånes framtidstävling Eurovision School Contest. Tio bidrag valdes ut i klass 1-6. “Family” från 5B på Snapphaneskolan i Knislinge var ett av dem. Förra onsdagen var klassen och 8500 andra elever inbjudna till ett av genrepen inför den andra semifinalen i Eurovision Song Contest. Där avslöjade Christer Björkman och Robin Stjernberg att det var 5B som vunnit hela klabbet. Vild glädje utbröt bland eleverna som fick stå på golvet väldigt nära scenen och dessutom fick göra något som väldigt få utvalda får göra - komma upp på stora Eurovisionscenen.

Alla har lika värd

Juryns motivering lyder “Har exakt den direkthet och tydlighet som en bild skall ha. Knogarna, värdeordet och regnbågen är tydliga i sitt budskap vilket gör förklaring överflödig!” Kevin Jonsson hade utsetts till “talesman” för klassen och fick inför en ungdomlig publik läsa upp tanken bakom

bilden. – Vår bild handlar om att alla är lika mycket värda. Killar kan gilla killar, tjejer kan gilla tjejer. Alla är lika mycket värda oavsett funktionshinder, hudfärg eller språk.

Euforisk stämning

Christer Björkman som är showproducent för hela Eurovision är glad över Region Skånes initiativ. – Den tillför en helt ny dimension, ger oss en möjlighet att få in inte bara en stad utan en hel region och nya generationer. Den är på riktigt, bygger broar mellan kulturer och människor. Lämnar ett bestående minne till fler än de som bara ser programmet på tv. Att vinna tävlingen gav endast äran till eleverna och lärarna i 5B. Men att träffa Robin Stjernberg var för många i klassen större. Att säga att stämningen var allt annat än Euforisk vore att ljuga. Vinnare i årets ESC - klass 5B från Snapphaneskolan i Knislinge! Text och foto: Mikael Persson (MiP)


UTFÖRSÄLJNING! än så e r a ! Billig t inte e d r i l här b

Fre 24 maj kl 14-17 Lör 25 maj kl 10-14 PRISER! A G Å L T IG L O OTR

BRA ATT VETA

• Leksaker • Skriv-, rit- och bildmaterial • Praktiska läromedel • Möbler för stora och små

Betalning helst med kort men vi hanterar kontanter. Våra produkter är utgående varor, sekundära varor, prover och köpes i befintligt skick. Varorna tar du med dig direkt hem i bilen. Inga returer godkännes.

• Tillfälligt parti möbeltyger i hög kvalitet Hjärtligt välkomna till Hjärtligt välkomna till

Lekolar AB Lekolar Postadress:AB Box 170, 283 23 Osby

Besöksadress: Hallarydsvägen Postadress: Box 170, 283 23 Osby 8, 283 36 Osby Telefon: 0479-199 00 • Fax 0479-199 99 Besöksadress: Hallarydsvägen 8, 283 36 Osby www.lekolar.se • kundtjanst@lekolar.se Telefon: 0479-199 00 • Fax 0479-199 99 www.lekolar.se • kundtjanst@lekolar.se

Bra att veta

OBS!

Betalning sker helst kontant men vi hanterar kort. Våra produkter är utgående varor, sekundära varor, prover och köpes i befintligt skick. Varorna tar du med dig direkt hem i bilen. Inga returer godkännes.

Utförsäljningen finns på Hallarydsvägen 8 Följ skyltning.


14

hälsa & skönhet

Skydda din skönhet

Göingeritten – 16 mil i skogen

Det är en liten men naggande god organisation som ror runt Göingeritten, som för tredje året i rad också var SM för distansridning. – Vi är glada över att alla tycker att vi har en bra och fin bana, säger Cecilia Sonesson, tävlingsledare. Distansritten är mycket mer än bara ryttaren. Ofta är det ett helt team som följer ryttaren och hästen. Groomarna, som de kallas, susar rundor på tillfartsvägarna i bygden när ekipagen är i skogen. Servicen är ovärderlig.

Frida hyllar arrangörerna

Till tävlingscentrat vid Trollarinken kommer de som rider SM tillbaka för veterinärkontroller efter varje runda. SM-klassen rider smått fantastiska 16 mil på olika rundor i Göingeskogarna. – Det är jättefina banor, välorganiserat och bra skyltat, säger Frida Ekström. Frida hade stor anledning att vara glad - när allt var klart stod hon som SM-vinnare. – Jag kunde rida utan någon särskild press, det var skönt, konstaterade hon.

Det är viktigt att du skyddar dig året runt med solskyddsfaktor, och av extra vikt nu då vi alla är lite mer känsliga efter en lång mörk vinter. Dessutom är en solskyddsfaktor en väldigt bra anti-age produkt! När de ultravioletta strålarna når dig utsätts du för både UVA och UVB. Det är främst UVB-strålarna som ger dig en solbränd hud och UVA-strålarna, som har en längre våglängd, tränger djupare ner i huden och orsakar din huds åldrande. En del kunder väljer att inte använda någon skyddsfaktor för rädslan att inte bli brun, då säger jag ”du får färg, det tar bara lite längre tid och dessutom blir den solbrända färgen snyggare, samtidigt som du är snäll vid din hud”. Ett tips nu inför solsäsongen, peeling för ansikte och kropp,

Mode & skönhet

du får bort trötta hudceller och får fram nya friska som gör att solbrännan sitter längre och du får en jämnare färg. När du kommer hem efter tex en dag på stranden är det extra skönt med en härlig dusch, och återfukta huden med en aftersun produkt och har du haft otur att bränna dig kan jag varmt rekommendera en aloevera gel! Stryk på den först, låt torka till lite och sedan applicerar du aftersun ovanpå. Är du osäker på vilken skyddsfaktor som är den ultimata för dig är du välkommen in till Karins, jag hjälper dig med solskydd både för solen här hemma och till din solsemester. Susanne, hudterapeut

Hoppas på nytt SM

Göingeritten arrangeras av Glimma Ryttarförening som redan nu har sökt SM för nästa år. När det avgörs är oklart och redan inom några veckor förväntas klubbarna som vill arrangera 2015 års SM inkomma med sina ansökningar. – Det är klart att vi kör Göingeritten nästa år, den 31 maj. Men om det blir SM återstår att se, säger Cecilia Sonesson. Text och foto: Mikael Persson (MiP)

Morsdag 26/5 öppet 10-13 Vi firar hela veckan, att vi blev ÅRETS BUTIK, med härliga erbjudanden! Tänk att få vakna på morgonen och känna glädje över att få gå till jobbet ... det har vi gjort i nästan 27 år! Varmt tack, alla trevliga kunder som möjliggjort detta! Boel Häggström & Carina Johansson

(Gå in på vår Facebook-sida eller kom in i butiken och kolla.)

Lördag bjuder vi på något gott! 0479-16044

Glöm ej att beställa till

student & skolavslutning

Östra Järnvägsgatan 10 - 283 41 - OSBY

Gilla oss på facebook!


hälsa

15

gymbesök, medlemskort eller skobidrag. Syftet är ju givetvis att man som företagare vill stimulera personalen till att förebygga sjukdomar och skador.

I båda ändar

Osby Aktivcenter har breddat sitt utbud och menar att företaget även kan bry sig om sina anställdas vanor och ovanor. Att må bra och kunna prestera handlar ju inte bara om motion utan lika mycket om kost och information. – Allt hänger ju ihop. Vill du skapa förändring och förbättring, så gäller det oftast att göra rätt i båda ändar, säger kostrådgivare Anna-Karin Lennartsson på Osby aktivcenter.

Motion och information

Friskvård på schemat Personalvårdsförmåner är förmåner av mindre värde, som syftar till att skapa trivsel i arbetet eller som ges på grund av sedvänja inom den verksamhet som det är fråga om. För att förmånen ska räknas som en personalvårdsförmån måste förmånen rikta sig till hela personalen.

Förebyggande syfte

Så beskriver Skatteverket personal-

vård. Vad som sen ingår kan variera. Vanligt är i alla fall att företaget

erbjuder hälsovård och bidrag till motion. Kan vara subventioner för

Först ut att få information var Oredssons elektriker. – Vi är väldigt sårbara i influensatider, säger Mikael Pålbrink, arbetsledare på Oredssons. Vi jobbar nu kontinuerligt med både motion och information i förebyggande syfte, avslutar Mikael. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Susanne Ekelund, hudterapeut


16

reportage

Invigning på Klockarskogsskolan

Klockarskogsskolan har varit en byggarbetsplats ganska länge nu. För att klara verksamheten har barnen fått husera i baracker. Något som givetvis har påverkar både barn och personal. Därför var det inget fel på humöret när barnen till slut fick sjunga ut sin glädje på invigningen. Att det sen råkade vara årets hittills varmaste dag, gjorde ju inte saken sämre. Totalt med förskola, lågstadium och personal, så är det nära 200 personer som har Klockarskogsskolan som daglig vistelse. Byggnationer och omorganisationer får därför stora konsekvenser under längre tid. Nu kan snart alla elever och personal pusta ut. Sista etappen i en omfattande om- och tillbyggnad är nu avklarad, så när som på en ny entré.

Många på plats

Invigningen blev därför mycket uppskattad. Många föräldrar var på plats för att få se och höra barnen sjunga in de nya lokalerna. Rektor Karin Carlsson intog trappan och hälsade alla välkomna in för första gången. johnny@alltomosby.se

Färg & Present

Mors Dags Fika 26 maj Öppet 11-15 • Kaffe & kakor, smörgåsar Välkommen! Öppet i butiken: fre 9-17, lör 9-13 Vi finns norr om Broby, längs väg 19. Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.net

Öppettider Månd-Fred 10-18 och Lörd 10-13.

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

Hos oss hittar du det lilla extra till MOR Välkommen!

Pusta ut

Rektor Karin Carlsson hälsade alla välkomna in för första gången.


Decleordag

17

på Studio N

Lördagen den 23/5 kl. 09.00 – 13.00

20% på Decleor

Vårens hetaste designsamarbete!

Din Gåva-Dagmarnece

ssär

Superpris

Köp Decleorprodukter fö r minst 750:- och få en lyxig Dagm arnecessär med Decleorprodukter vä rde: 685:-

225:--

värde: 750:

PASSA PÅ ATT LÄRA KÄNNA DECLÉOR!

Try-Me-Kit Harmonie Calm ger ett smakprov på Decléors naturliga hudvårdskoncept, från Aromessence™-serumet till den djupverkande nattcremen. Harmonie Calm är vårdande, skyddande och passar alla med känslig hud.

VÄRDECHECK PÅ KÖPET

När du köper ett Try-Me-Kit Harmonie Calm får du en värdecheck på 100 kr som du kan använda när du köper valfriprodukt ur Harmonie Calm serien. Gäller t o m 31 augusti

Fina Morsdag presenter.

Studio N

Varmt välkomna! Nina med personal

- HUD OCH KROPPSVÅRD -

Hasselgatan 7 · 289 71 SIBBHULT · Tel 044-491 36 · www.studio-n.se


18

kultur & nöje

Fira Nationaldagen i Osby kommun Den 6 juni, Nationaldagen, firas på flera platser under hela dagen i Osby Kommun. I Lönsboda startar firandet redan kl 09.00 i Lönsboda församlingshem. Det blir flagghissning till trumpetsolo, morgonbön och frukost till självkostnadspris till underhållning av Snapphanekören.  Barn och lekglada familjer beger sig mellan kl 10-14 till Äventyrsdag i Visseltofta. Flaggan hissas kl 12.00. I Osby börjar firandet i Centralparken kl 16.00. Det blir Flagg-

utdelning till våra nya svenska medborgare, föreningar och privatpersoner, Högtidstal av Michaela Kristensson Osby Konståkningsklubb och musikunderhållning med Elever från Ekbackeskolans Indivuella val Musik och av Blåslaget. Dagen avslutas med Nationaldagstårta, kaffe och Cider. Varmt Välkomna! Högtidsgruppen i Osby Kommun 0479-528 312

Dax att skicka in era kulturarrangemang till höstens Kulturkalender! Nu är det dax att skicka in höstens kulturarrangemang till Osby Kommun Kulturkalendern. Blankett kan hämtas på samtliga bibliotek i kommunen eller kontakta Osby

Den lyckliga skilsmässan Amatörteaterföreningen Kuppmakarna sätter upp en pjäs med premiär 29 juni på Visseltoftas nya utomhusscen. Under tio kvällar med start kl. 19:00 kan åskådarna se det verklighetsbaserade stycket ”Den lyckliga skilsmässan”, regisserat av Sonja Gube från Göteborg.

Niklas och Una

Pjäsen är författad av Sixten Svensson, bördig från Visseltofta, som under släktforskning fann dokument kring en skilsmässa som tilldrog sig på mitten av 1600-talet. Pjäsen spelas i två akter, där första akten handlar om vad som händer på paret Niklas och Unas gård. Andra akten

handlar om själva rättegången kring skilsmässan och en oväntad knorr utlovas på slutet. Biljetter kan köpas på turistbyrån i Osby, Kvantum i Markaryd och Willys i Älmhult. Pris 180 kr. Gratis för barn i målsmans sällskap.

Föreläsning

Jankov Månsson, Växtmästaren föreläser om

Kultur 0479-528 312. Ditt kulturarrangemang ska vara Osby Kultur tillhanda senast den 10 juni 2013.

trädgårdshistoria & trädgårdsdesign Tisdagen den 28 maj kl 19:00 på Osby Bibliotek. Mer info: www.osby.se Välkomna! önskar Osby Kultur & Bibliotek

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

Telefon 0479-150 46


kultur & nöje Allsångskonserten i fjol var uppskattad och arrangörerna räknar med god uppslutning även i år.

Allsångskonsert i Broby Förra årets allsångskonsert utomhus bjöd förutom musik på ett sagolikt majväder. Vi hoppas på samma tur med ljumma vårvindar och sol när vi nu drar igång en kväll utomhus i Broby måndagen den 27 maj kl 19:00.

Kör och solister

På scenen utanför Kulturhuset Vita Skolan står Illecebra, Brobys egen damkör och håller stämningen med många härliga låtar av bl a Benny Andersson, Ted Gärdestad, Ola Magnell och Bengt Almfjord. Kören backas upp av musikskolans kompgrupp, under ledning av Freddie Holmberg. Naturligtvis framträder även några duktiga solister från kommunen. Jesper Harneborn, Amanda Bengtsson och Anette Andersson greppar mikrofonen och bjuder på riktig

skönsång. Det blir musikal, visa och klassiskt i en blandad vårbukett. Publiken är välkommen att sjunga med i flera låtar; att sjunga tillsammans är en fantastisk kraft. Så packa fikakorgen och bege er ut i vårkvällen för att möta upp till denna kväll. Fri entré. Varmt välkomna! Bild: Mikael Persson (MiP)

ALLTID SÖNDAGSÖPPET 12-16 VEGA ställbar säng 90*200. Medel eller fast. inkl. ben Kampanjpris (Ord 8.960:-)

Fri

6.990:-

ELSA Hörnsoffa. Pris från (Finns även som 3-sits, 2-sits och fåtölj.)

14.280:-

LINDA 3-sits + 2-sits. Tyg pris från

Fåtölj Grande

11.380:-

ANNE 3-sits + 2-sits. Från

10.850:-

SILVIA 3–sits + fåtölj i tyg Pris från

PLUZ Denna kombination i tyg (Finns även i skinn)

13.730:-

MANCHESTER Hörnbäddsoffa med förvaring 291*244 Pris från

22.990:-

4.290:-

ANITA 3-sits + fåtölj Från (Finns även som 2-sits. 4.820:-)

9.760:-

Butiken är fylld av nyheter!

12.995:-

POLO MAXI Hörnbäddsoffa med divan och öppet avslut Från

11.965:-

Pris från

Alla soffgrupper och hörnsoffor finns i tyg eller skinn.

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 Öppet: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14 • Sön 12-16

19


20

boktips, kultur & nöje

Els-margrets

Ta en paus

boktips …från trädgårdsarbete, husskötsel och andra måsten med en god bok. Framförallt kan mor få läsa en bra bok på Morsdag även om hon inte behöver ta efter allt som Sue Townsend skriver i sin nya humoristiska roman Kvinnan som gick till sängs i ett år. Samma dag som Evas barn flyttar hemifrån, går hon och lägger sig . I sjutton år har hon velat skrika till världen ”Stopp! Jag vill kliva av!” Och nu har hon äntligen fått chansen. För hennes man, astronomen Brian, börjar nu en besvärlig tid. Vem ska nu stå för marktjänsten? Ryktet om Evas lilla motståndsrörelse sprider sig – Snart belägras huset av fans som vill ta del av hennes ”visdom”… Hemslöjd, låter det tråkigt? Inte alls, tvärtom ligger det i tiden. I boken Hemslöjd på nytt sätt av Susanna Hacke och Sania Hedengren får vi inspiration och idéer för trä, betong, garn, papper och tyg. Och det handlar inte om broderier eller komplicerade flätningsmetoder som tar en evighet att färdigställa utan mer om fantasifulla, snabba, charmiga och enkla projekt.

Ingrid Hedström har förlagt hand-

lingen i sina deckare till den fiktiva men mycket levande staden Villette någonstans i Belgien, där det är undersökningsdomare Martine Poirot som är problemlösare. I Svarta korpar över Villette, hennes sjätte deckare, handlar det om girighet och fartblindhet i den isländska bankkraschens spår, men också om svek och hat och en hämnare som väntat i många år på att utkräva sin hämnd. Hedströms böcker har hög spänningsnivå, fina miljöbeskrivningar och utsökta intriger. Det har gått några år sedan Harry Potter tog bokvärlden med storm och de som läste serien från början har hunnit växa upp. Lev Grossman levererar en fantastisk saga för unga vuxna eller de riktigt vuxna (som jag). Eller som Miami Herald skriver ”För de som har avslutat sina sju år på Hogwarts – det är i Magikerna den högre utbildningen startar”. Alla som älskat Narniaserien bör inte heller bli besvikna. Läs och ”snappla” av (sagt av en liten kille) Els-Margret

Hantverksdag i Glimåkra Den 25 maj kl 11:00 -16:00 bjuds allmänheten in till Svenska Vävstolsmuséet i Glimåkra. Elva hantverkare visar sin skicklighet och säljer sina alster i muséets trädgård.

Hantverk och slöjd

Dagen bjuder på en härlig blandning av konsthantverk och slöjd. Bland annat kan du bekanta dig med en trampsvarv med svänghjul, tovning på textilt underlag, målning bortom intellekt och tanke med Vedic Art. Skånelin är hos oss och visar linberedning och du kan även se smyckestillverkning, quilt och luffarslöjd.

Utställningar

Inne på VävstolsMuseet visas två nya utställningar, ”Inred med handvävt – vi bygger miljöer” samt konstutställningen ”Intryck och uttryck” med verk av Margaretha Bergils. Museibutiken har öppet och det kommer att finnas kaffeservering och ett lotteri med fina vinster. Välkommen till en inspirerande vårdag i Glimåkra! Text: Pia Wedderien Bild: Lillemor Johansson

Foto: Tony Eriksson


21

ÖPPET HUS 12 maj kl 15–20 DEMIDEKK CLASSIC TÄCKLASYR den äldsta produkten i Demidekkserien, lanserades 1972 och var den första täcklasyren på marknaden. Det är en välpigmenterad täcklasyr för utomhusbruk, baserad på den klassiska Demidekk-teknologin. En blandning mellan alkydolja och akryl.

SOMMARPRISER på

DEMIDEKK TÄCKLASYR finns i 5 och 10 litersburkar.

Jämfört med andra täcklasyrer håller Demidekk Classic täcklasyr ofta upp till dubbelt så lång tid.

Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

VÄLKOMMEN TILL VÅR PRISFEST! (Specialpriserna gäller tom 14 maj)

MåleriButik

svenska

Vävstolsmuseet Glimåkra

9 juli Järnets dag 27 juli Stendagen

Hantverksdag

lördagen den 25 maj 11.00-16.00 i museets trädgård 11 hantverkare visar sin skicklighet och säljer sina alster. Kaffeservering • Lotteri • Museibutik Öppettider tis 18.00-20.00, ons, tors, sön 14.00-16.00 Hantverksgatan 14, Glimåkra. 044-433 40

www.vavmuseum.se

www.svartabergen.nu 0479-215 20 SERVERINGEN • 0479-202 12 GRUPPBOKNING


22

Kultur & nöje

Jörgen Svensson och Mariana Möller presenterade programmet vid en presskonferens som drog till sig alla medier i området.

Trollanatta hyllar cykelväg

Formerna för Trollanatta tar allt mer konkret form och på en presskonferens i mitten på maj presenterade Jörgen Svensson schemat. – Det blir vattenbalett precis i solens uppgång, berättar han och projektledaren Mariana Möller.

Trollanatta är ett evenemang som kommit till för att hylla cykelvägen mellan Broby och Glimåkra. Hela resan avslutas i Trollabadet med ett nattligt program. – Det blir lokala band och allmän underhållning och dessutom bjuder vi på frukost när det väl börjar dagas.

Hoppas på succé

15 juni kl 21.52 börjar den allmänna invigningen av cykelvägen som alla kan vara med i vid Såg & Motor i Broby. 03.14 rundar man av för

att när solen går upp en timme senare gå hem och vila några timmar. – Jag hoppas att många går in på trollanatta.se och anmäler sig. Hur många tror ni kommer? – Får vi 2-300 är det succé, konstaterar Jörgen Svensson. Schemat för Trollanatta börjar nu bli klart och kan efterhand läsas på trollanatta.se Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Elever från Osby till Eurovision School Contest Drygt 19.000 skånska skolbarn ställde upp i Eurovision School Contest och har genom sin kreativitet fått beskriva Europa i framtiden. Region Skåne anordnade tävlingen med tanken att barnen ska lära sig mer om demokrati, mångfald och yttrandefrihet.

klasserna 3b, 5d, 7c och 8c. Förutom de 17 bidragen som tävlade i semifinal 2 fick eleverna även se Robin Stjernberg som överraskade alla elever och lärare med att framföra sin Eurovision-låt. Som en extra bonus fick eleverna även se Darin och Agnes uppträda med några av sina mest kända låtar.

Drygt 8.500 elever fick komma till arenan för att se genrepet till semifinal 2. Från Osby åkte

10%

Biografen har semesterstängt från den 6 juni.

sommar-rabatt på HELA sortimentet

/5 Gä ller tom lör dag 25

Välkomna!

KÖPMANNAG. 6, OSBY. 0479-15225

Text: Mathias Uhlin Bild: Ingela Lindström

Vi öppnar igen den 26 juni.

3D

Fast & Furious 6 Action Ons Fre

22/5 kl. 19.00 24/5 kl. 20.00

EPIC 3D (Sv. Tal)

Baksmällan Del 3

Animerad film

Komedi Fre 31/5 kl. 20.00 Sön 2/6 kl. 19.00 Ons 5/6 kl. 19.00

Fre 24/5 kl. 17.00 Sön 26/5 kl. 15.00

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

BIO


Kultur & nöje

FILMTIPS

Inkl. Bar-B-Q Buffé 425kr/person Bar-B-Q Buffé samt hotell från 795kr/person

Endast Förbokning

På bio

VOD / DVD

3 popcorn Efter att kapten James T Kirk bevittnat mordet på sin mentor amiral Pike, beslutar han sig för att ta upp jakten på en av Federationens farligaste fiender, den genetiskt överlägsne Khan (superbt spelad av Benedict Cumberbatch, Sherlock Holmes, Tinker Tailor Solider Spy). Det som till en början ser enkelt ut, visar sig ha fler sidor än en. Både kapten Kirk och Spock tvingas konfrontera sina självbilder, vänskap sätts på prov, lojalitet kontra regelbok. Vilken väg är den rätta att följa? Magkänslan eller den rationella? Till slut blir det hjärnornas kamp när Kirk möter den ena förrädaren efter den andra och där bluffpoker eller schack blir passande liknelser. Ett avgörande slag framställs som en hederlig gammal batalj där de båda rymdskeppen positionerar sig slagsida mot slagsida för att få största möjliga träffyta. På twitter har det pågått en debatt huruvida filmen är en slakt på TOS (The Original Series) eller inte, men som större fan till TNG (The Next Generation) stör detta mig inte. Regissör JJ Abrams (Felicity, Alias, M:I 3) lyckas uppdatera och föra Star Trek in i 2010-talet. Hoppas han även kan lyckas göra detsamma med Star Wars VII som beräknas få premiär 2015 med originalbesättningen förhoppningsvis draftad igen. Apropå det, så gör Leonard Nimoy en uppskattad cameo som Spock Prime från Vulcano.

4 popcorn Favvoskådisen Joseph Gordon-Levitt (Inception, The Dark Knight Rises, Brick) har signat upp för ännu en toppfilm. Fingertoppskänsla är bara förnamnet. Looper utspelar sig i en nära framtid då hitmen, sk Loopers, skjuter ihjäl obekväma måltavlor som skickas tillbaka 30 år från framtiden. Joe (Gordon-Levitt) sköter sitt jobb utan större entusiasm, men blir skräckslagen när han inser (genom återkommande drömmar eller vad det nu är) att hans nästa offer är han själv, fast 30 år äldre. Vad har han gjort för att förtjäna det? Vem förtjänar att bli avrättad? Vem har rätt att leka Gud? En vild jakt mellan tidsrymderna tar fart och för att förändra ödet måste Joe agera snabbt efter varje ledtråd han får. Upplösningen ställer livets betydelse och mening på sin spets. Är hämnden viktigare än förlåtelsen? Vem vågar stoppa våldsspiralen som ofta uppstår enligt devisen ett öga för ett öga? Gordon-Levitt spelar övertygande den plågade och förvirrade unga Joe. Bruce Willis är bra som den äldre Joe och överhuvudtaget är Looper en film du inte får missa om du gillar hjärngympa, bra action och juste frågeställningar om livets mening.

Star Trek Into Darkness

Looper

Läs fler recensioner; www.kajsahammarstrand. blogspot.se

UTEMÖBLER

etOutl d! fyn

i olika material

Trä Konstrotting Rotting Aluminium Beställning av grupper = fri hemleverans

Dessutom

Paviljonger Parasoller Campingmöbler

Vi är återförsäljare för Hillerstorps Trä, Brafab, Martinsen, Fritab & Style Station

Stort sortiment av dynor! Även till “äldre” möbler.

W

illys fritidsmöbler

Nya ÖPPETTIDER!

Ons, tors, fre 13-18 • Lör, sön & helgd. 10-15 i Hästveda • tel. 0451-371 03

Rockabilly På JA Ranch & Lodging 8 Juni kl. 19.00

På Scen: Lady Luck Combo Tel. 0433-250 60 Mob. 073-089 12 73 www.jaranch.se Gunghult, n. Markaryd

BOKA MORS DAG PÅ BORGEN, OSBY! Söndagen den 26 maj Ring och boka bord på 0479-315 62

Meny

- Förrätt Sill & salladsbuffé - Varmrätter Gorgonzolaspäckad fläskfile med olivrostad klyftpotatis Vitvinspocherad laxfilé penslad med pressad potatis och kall romsås - Dessert Rabarberpaj med krämig vaniljsås Serveras som buffé 165:-/ person Barn halva priset

Vi fixar maten till

STUDENTEN & FESTEN! • Smörgåstårta • Buffè • Planka Sallader • Varmrätter RESTAURANT

Hjärtligt välkomna! /Stefan med personal

LUNCH • CATERING • KONFERENS

För info ring 0479-315 62 E-post: restaurang@osbyborgen.se

www.osbyborgen.se

23


24

reportage

Sofia Hillbertz dukade upp bubbel och tilltugg inför vernissagen i Annies hus.

Uppskattad säsongspremiär i Annies hus Nu har Annies hus i Hästveda slagit upp portarna för säsongen. Först ut i det lilla kulturhuset var Gerastorps-konstnären Sofia Hillbertz, som hade vernissage 12 maj. Många besökare minglade hela eftermiddagen och passade på att få en pratstund med konstnären. – En lyckad vernissage, besökarna verkade uppskatta mina bilder, summerade Sofia själv efteråt. Och förvånansvärt så mycket man kan få plats med i ett så litet galleri på tio kvadratmeter!

Stor uppmärksamhet

Sofia Hillbertz utställning med färglada akvareller som piggar upp humöret hänger kvar fram till 30 juni, då Karin Thuresson och Pia Lindberg från Lönsbodatrakten kommer att fylla galleriet med en gemensam utställning. Karin arbetar med både målning och keramik och Pia arbetar i diabas och silver. Deras kreativa samarbeten har väckt stor uppmärksamhet, bland annat i USA.

Skrivarläger i huset

Det är emellertid inte bara konst som får plats i Annies hus, utan även litteratur. På hyllorna i den lilla bokhandeln i rummet bredvid galleriet finns böcker från mindre förlag, inte minst lokala sådana. Men här finns också möjlighet att

beställa hem vilka böcker som helst så länge de inte har sålt slut hos förlagen. Jeanette Thelander, som driver Annies hus, är själv författare och håller i sommar två skrivarläger i Annies hus. Det första lägret, 1720 juni, vänder sig till ungdomar 13-17 år. Det andra lägret, 22-26 juli, vänder sig liksom förra året till vuxna deltagare.

Varje söndag

Annies hus håller öppet varje söndag fram till och med 18 augusti mellan klockan 13 och 16, övriga tider efter överenskommelse. Uppdaterad information om kommande evenemang - det brukar dyka upp överraskningar i Annies hus - finns att få via hemsidan, www. annieshus.se. Foto: Jeanette Thelander

Färgglada akvareller trängs i det charmiga kulturhuset. Sofia Hillbertz var glatt överraskad över hur mycket som fick plats i det minimala galleriet i Annies hus.

Sugen på solsafari? De flesta av oss älskar solen. Men det är ju för att vi mår bra av den (i rätta doser). Men solen är ju också en energitillgång som vi inte använder oss av tillräckligt. Man kan ju undra varför det läggs så mycket tid och pengar på olja, kol och kärnkraft när vi har tillgång till något som i framtiden kan överträffa allt – solenergi?

Från Sahara till Skåne

Eller vi vet ju inte riktigt ännu hur vi kan ta tillvara solenergin och omvandla den till en energikälla i storformat. Vi vet att stora solcellsparker i Sahara skulle kunna försörja hela jorden med energi. Men hur transporterar vi alla kilowatt hit till våra breddgrader? Innan vi klurat ut detta så får vi fortsätta att alstra vår egen solenergi.

Stort intresse

Det är stor fokusering inom området. Energimyndigheten arbetar både centralt och regionalt för att utveckla och stimulera utvecklingen kring solenergi. – Sverige har genom sitt unika innovationsklimat potential att leda nästa steg i utvecklingen av solenergi, säger Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma. Även lokalt finns det

just nu stort intresse. Öppningen av solcellsparken i Hästveda är ett exempel på detta.

Åk på solsafari

Charlotte Gibrand är norra Skånes klimat- och energirådgivare. Hon jobbar för flera kommuner med frågor som exempelvis solenergi. Under maj månad så genomförs ”Solenergidagarna”. Det innebär flera olika aktiviteter, där bland annat parken i Hästveda ingick. Lördagen den 25 maj kl 13 – 16 har du möjlighet besöka fastighetsägare som har installerat solenergianläggningar, både för värme och elproduktion. Solsafarit anordnas av energi- och klimatrådgivarna i Skåne som en aktivitet i samband med European Solardays. Platser och tider hittar du på www.ek-skane.se (klicka på projekt). Text: johnny@alltomosby.se Bild: Lisa Ossman


25

Solenergidagarna – För en ljus framtid aktiviteter nära dig, maj 2013

Föreläsning

Solenergi – teknik, ekonomi, möjligheter! Anna Cornander, Solar Region Skåne Kristianstad fredagen den 24 maj kl 13-14.30 Plats: Regionmuseets hörsal

Skånskt Solsafari lördag 25 maj kl 13.00-16.00 Solanläggningar för både värme och el visas för alla samma dag, samma tid runt om i hela Skåne. • Solcellsparken i Hästveda Plats: Hyggesvägen 2 i Hästveda • Sollcellsanläggning på villan Plats: Kyrkbyn 556 i Hästveda • HIBAB visar sollcellsanläggning hos Stenmontören Plats: Stjärnfallsvägen 1 i Hässleholm • Naturums solcellsanläggning, Kristianstad

Karta över alla anläggningar finns på http:// www.ek-skane.se/projekt/kampanjer/solardays2013

Välkomna! Charlotta Gibrand Energi- och klimatrådgivare Hässleholm / Osby / Östra Göinge 044-775 61 79.

När du ska byta köksluckor, bänkskivor, dörrar eller fönster

Ett telefonsamtal – sen fixar vi resten! Du bestämmer modell och färg. Vår snickare kommer hem och tar mått. Efter leveransen kommer han tillbaks och gör byte och montering. Klart!

:s A K R TA S r r! ä a l k Nu g lnin l ä t s t u Kampanjpris på hela sortimentet! VÄLKOMMEN!

Måttbeställda utbytesluckor och bänkskivor till pris och kvalitet som ingen kan slå! Från

Dörrar och fönster Dörr- eller fönsterbyte – bekvämt och tryggt!

Ring Göran 0727-304 145

OSBY

BYGGMATERIAL

Öppettider: Mån – Fre 7 – 18 • Lör 9 – 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670


26

reportage

Hallarydsdagen

Under Hallarydsdagen kan du passa på att besöka en riktig byamarknad. Den 1 juni kl 10:00-18:00 bjuds allmänheten in till hembygdsparken i Hallaryd. Hembygdsföreningen, Betel, Hallaröds IF, sockenrådet och Hallarydsgården har i samarbete ordnat ett gediget program för stora och små.

Blodbussen kommer

Den 28 maj parkerar Blodbussen utanför Osby Aktivcenter (V. Storgatan 61). Du är välkommen med dit blod mellan 14:00-18:30.

I det stora utbudet blir det bland annat hantverksmarknad, veteranbilsutställning, hund- och modellflygsuppvisning, lotterier mm. Det bjuds på underhållning med körer och dragspel samt allsång. För barnen finns många olika aktiviteter som fiskedamm, an-

siktsmålning, ponnyridning mm. Missa inte heller gräddbulleätartävlingen och bollracet i Helge å. Hallarydsgården håller öppet med loppmarknad, café, underhållning och hantverksförsäljning. Dagen avrundas med musikgudstjänst med svenska kyrkan.

För dig som vill anmäla dig som blodgivare, så gäller det att du är mellan 18-60 år, väger minst 50 kilo och är allmänt frisk och kry. Ta med

din fotolegitimation så är du mer än välkommen ner denna dag, hälsar personalen på bussen.

Långlördag i Osby 25 maj! Osby Turistbyrå har öppet 25/5 kl 08.45-15.00 Kom och köp ditt Sommarkort & få korv på köpet! Fler överraskningar väntar! Välkomna!

Öppet 10-15 OBS! Avvikelser i öppettiderna kan förekomma

Titta efter flaggan, här hittar du alltid bra erbjudanden!


reportage

27

HALLARYDSDAGEN i Hembygdsparken

1 JUNI kl 10 - 18

Niklas Bengtsson (till vänster) och Frans Thomsson, två unga företagare som blev särskilt belönade tillsammans med de övriga 24 stipendiaterna.

Lärlingsbörsens stipendieutdelning i Örkened Föreningens Lärlingsbörsens ändamål är enligt stadgarna att befrämja och stödja lärlings- och yrkesutbildning åt personer som är intresserade av småföretagsamhet inom gamla Örkeneds Hantverksförenings verksamhetsområde. Den 11 maj fick 26 ungdomar motta stipendium från föreningen Lärlingsbörsen i Örkened.

Unga entreprenörer

Särskilt belönade blev i år två unga företagare. Niklas Bengtsson, 22 år från Stenudden driver entreprenad inom skog och jordbruk och har egen verkstad. Frans Thomsson, 27 år från Tosthult har satsat på egen gård med mjölkproduktion. Frans fick stipendium efter förslag inskickat av Anita Pihlblad. Övriga

24 stipendiater är ungdomar som går skiftande yrkesutbildningar såsom frisör, florist, bygg, fordon, svets mm. Styrelsen för Lärlingsbörsen önskar alla stipendiaterna lycka till med fortsatta studier eller arbete. Text och bild: Siv Persson

Hantverksförsäljning Veteranutställning; motorer, bilar, traktorer m.m Hund- o Modellflyguppvisning Utställning om Titanic Besök av Carl von Linné Ponnyridning, Bollrace, Fiskdamm, Gräddbullätartävling m.m Underhållning: Hits o Hemlagat, Allsång, Kronobälgarna, Barn- o Kyrkokören. Musikgudstjänst avslutar. Grillat & Kaffeservering. Hallarydsgården har öppet! Loppmarknad Fri entré men köp gärna Hallaryds Märket!

Välkomna!

Sommar-KLIPP! LUCKY

LUCKY u-soffa med divan och öppet avslut i tyg Tina svart. H 85 cm, L 290x200/135 cm. Hämtpris 6.995:-. Nackstöd 595:-/st.

Pris 6.995:-

Inkl. parasoll

1.470:Bord + 4 fåtöljer

Stort utbud av tryckimpregnerat TRALLBRÄDOR från 12:- /m TRALLSKRUV 115:-

PORTOFINO set i svart/ svart eller vit/vit. Paketpris 4 stolar, bord och parasoll 1.470:-.

TRÄOLJA 3 liter 165:Kampanj på TAKPANNOR från ve Vi Le

re ra

r

l je r Vi sä hi ! c Hi t a

Tel 044-468 00 • info@sjobergsbyggmaterial.se

SPOKANE fåtölj H88 B60 D59 cm inkl. dyna 630:-, Bord Spokane 80x140 cm 1.375:-. Paketpris 4 fåtöljer och 1 bord 3.895:-. Ullpläd Polka 495:-.

Begränsat antal

3.895:Bord + 4 fåtöljer

SÖNDAGSÖPPET 26 MAJ KL 13-16

Mån-Fredag 9-18, Lördag 10-13 • Lönsboda Tel 0479-20160 • www.bergmans.se


28

Föreningar

Hököns marknad

hökön

ONSDAG 22 MAJ 18:30 – 20:30 Föreningsmöte Osby Bibliotek

Såggatan, Killeberg

LÖRDAG 25 MAJ 10:00 – 13:00 Bokloppis och prylmarknad Västra Hed i Hanaskog 10:00 Start Hanaskog Runt löparKalle Knatet och övriga klasser Västra Hed i Hanaskog

10:00 Fordonsutställning, Rally, Tipsrunda, Underhållning för hela familjen. Entré 20 kr Osby Idrottsplats 10:00 Kulturvandringar i husmors ögon, i Simontorp Glimåkra 10:00 – 18:00 Hallarydsdagen Hembygdsparken Hallaryd

11:00 – 14:00 Smådjurs- och fjäderfämarknad i Högsma. Högsma Bygdeförening

13:00 Hästveda Folkrace club firar 25 års jubileum. Harabackens motorstadion

11:00 – 16:00 Hantverksdag i museibutik o trädgård. Kaffeservering. Lotteri med fina vinster. Vävstolsmuseet Glimåkra

TISDAG 4 JUNI 14:30 – 17:00 Öppet hus Hembygdsgården Vi bjuder på fika Välkomna Drakeberga Glimåkra

13:15 Poema arr utflykt m egna bilar Kullaskogen i snapphane spår saml Konsum Sibbhult

18:30 Cykeltur från Lindvallen Killeberg. arr. Trebys Motionssek.

TISDAG 28 MAJ 18:30 Cykeltur från Lindvallen Killeberg. arr. Trebys Motionssek. ONSDAG 29 MAJ 14:00-16:00 Sibbhults HBF visar Glasmuseum och Hembygdsgård LÖRDAG 1 JUNI Broby Marknad 10:00 – 15:00 Loppis. Tydingesjön Broby 10:00 – 13:00 Treby:s Loppis

19:00 Hanaskog IS & Näsum Västra Hed Hanaskog ONSDAG 5 JUNI 14:00-16:00 Sibbhults HBF visar Glasmuseum och Hembygdsgård LÖRDAG 8 JUNI 10:00 – 13:00 Bakluckeloppis, grusplanen vid simhallen i Broby. Kostn. 100:Servering och korvgrillning. SÖNDAG 9 JUNI 13:15 Kort tipsrunda + Metartävling vid Massasjö, Fornahässle

En luftvärmepump kan ge både värme och kyla!

Även i år blir det en marknad i Hökön. Den går av stapeln söndagen den 7 juli.

Catarina Carleson

Det brukar vara en härlig folkfest och lite av en hemvändardag för alla med någon anknytning till Hökön, med omnejd. Även många andra söker sig till vår fina by denna dag.

Rekord i fjol

I fjol slog vi alla rekord vad gäller antalet besökare! Anledningarna till det var flera. Mycket vackert väder, boksläpp av boken om den stora branden på Vakö myr, fina uppträdanden och mycket bra skyltning bidrog till det goda resultatet. Som vanligt var stämningen på topp i Hökön. Det vill vi uppleva igen!

Marknadsmöte

Hököns intresseförening bjuder in alla nya och gamla medlemmar till marknadsmöte onsdagen den 29 maj kl 19:00. Vi diskuterar och bestämmer hur vi ska jobba tillsammans för att få till en marknad på bästa sätt även i år. Marknadsmötet äger rum i Hököns skola. Det blir även, som vanligt, gemenskap och fika.

Bokloppis och prylmarknad i Hanaskog Hanaskogs IS bjuder in till bokloppis och prylmarknad på Västra Hed i Hanaskog lördagen den 25 maj kl 10:00-13:00. 
Hanaskog Runt går också av stapeln denna lördag. Det inleds med Löparkalleknatet kl 10:00 och därefter följer de andra klasserna.


Fiberförening i Visseltofta

Den 3 juni klockan 18:30 i Visseltofta bygdegård kommer en ideell förening att bildas, VOFF (Visseltofta Osby Fiberförening). Föreningens syfte är att genomföra en förstudie angående fiberutbyggnad i området väster om Osby tätort i Osby-Visseltofta församling. Om ni har frågor är ni välkomna att maila: info@grasljunga.se eller marten@svanfalls.se

LAGERRENSNING 40-80%

Sommar- & uterumsmöbler Köks- & matrumsmöbler 20% Soffor & soffgrupper

gar

tällnin

Nybes

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! *Gäller ej företag.

Det annorlunda

MÖBELLAGRET www.outdoor-indoor.nu

V. Storgatan 2 Osby Tel. 0479-302 86 Lördag-söndag 11-16 Välkomna!


förening

29

Kom och fira Folkraceklubbens 25-årsjubileum den 1 juni.

Andra aktiviteter är medåkning i off road-bil och en utställning av veterantraktorer och veteranbilar. Det kommer att hållas ett lotteri med vinster i form av medåkning i folkrace-bil och det blir godisregn för barnen kl. 15:00. Entréavgiften är 25 kr. Barn under 1 meter gratis. Välkomna!

Hästveda Folkrace firar 25 år Den 1 juni firar Hästveda Folkrace club 25- årsjubileum. Firandet startar kl 13.00 på Harabackens motorstadion och publiken bjuds bland annat på folkracetävling med några av förarna från 1988. Det blir även uppvisning med Benny Hentze i Monster-truck.

Det bekväma sättet

att serva Din bil - nu till riktigt förmånligt pris!

Nu bjuder vi dig flera kanonerbjudanden till din bil. Välkommen till VIANOR i Osby - En verkstad för alla behov!

ac-service

2ra5ba% tt**

vianorservice

1295:Inkl. Olja+Filter *

hjulinställning

25 % rabatt**

www.vianor.se Osby Södra Portgatan 42 0479-162 00

* Gäller upp till 6 liter olja. ** Gäller vid bokning innan den 2013-06-14. Kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal eller rabatter.

Sam Claëson Bild: Mikael Persson (MiP)


30

förening Ett lyft

Intresset har sen dess svajat lite. Nu verkar det dock som om fler förstått tjusningen med sporten igen. Det är mycket på gång, ett lyft, säger Toni Eddysson från föreningen. – Framför allt så har vi lyckats engagera många spelare och föräldrar till att hålla banorna i toppskick. Vi har idag 5 fantastiska banor. Ju fler vi kan locka att spela, desto bättre blir dem, säger Toni.

Tomas tränar

Varje dag bedrivs det träningsverksamhet. Det är i första hand Tomas Johansson, som kan skryta över ett EM guld i tennis, som leder

verksamheten både i Osby och i Älmhult. Även om bucklan är 30 år, så finns det mycket kvalitet och kompetens i träningen. Något fler och fler nu upptäckt.

Plats för fler

Osby Tennisklubb har dock plats för många fler. Med fem perfekta utomhusbanor och en inomhushall, så finns det resurser. Du kan välja vilken nivå du önskar. Föreningen tar emot alla åldrar. Vill du bara spela så finns det förmånliga paktlösningar. Framför allt så finns det gott om plats. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Tränare Tomas Johansson berättar om dagens övningar

Perfekta banor lockar fler

Tennis är tradition i Osby. Klubben har funnits i över 80 år och fostrat många duktiga spelar upp till svenska mästare. Sporten nådde sitt största intresse under 80-talet då hälften av världsstjärnorna var från Sverige. Intresset märktes även i Osby där Flaggspelen hade hög status och lockade många hit.

Axel Eddysson, Tilda Lindström och Malte Nilsson övar sin serve.

Dags för Hanaskog Runt

En hård toppad tvåhandsbackhand av Tilda Lindström.

Lördagen den 25 maj är det dags för Hanaskog Runt. Det är som vanligt start och mål på idrottsplatsen Västra Hed utanför Hanaskog.

En tradition

Det tar sin början redan klockan 10 när barnen upp till tio år kan springa Löparkalle-knatet, namngett efter en av byns stora profiler, Karl “Löpar-Kalle” Persson. Han dog för några år sedan men traditionen lever kvar som en hyllning till en sann föreningsmänniska. Sedan är det tre, fem eller tio kilometer som gäller. – Som vanligt har vi dragit ihop ett bra prisbord, säger Ingvar Mårtensson, tävlingsledare. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Starten på förra årets Löparkalleknatet bjöd liksom hela Hanaskog Runt evenemanget på härligt väder och god stämning.


länge lagret räcker. Gäller: F2,5 - F4 - F5 - F6 F8 - F9,9 - F15 - F20 - F25 till 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker.

Tennis i Osby Välkommen till en ny aktiv tennissäsong 2013! Köp medlemskort - spela gratis hela utomhussäsongen Nästan alltid en ledig bana när det passar dig

Knattar -13 år:

(födda 2000 och senare)

100kr

Juniorer 14 - 18 år: 200kr (Födda 1995 och senare)

Seniorer: Icke medlemmar:

500kr 100kr/timme (spelkupong)

Bli medlem genom att betala in aktuellt belopp till Osby Tennisklubb, pg 177145-0. Ange namn, adress och födelseår. Spelkupong och medlemskort kan köpas hos Järnia/Kristenssons, Västra Järnvägsgatan, Osby.

19 TENNISKLUBB 32

Kommande matcher

Söndagen den 26/5 Kl 15,00

Damer IFK OSBY - Strömsnäsbruks IF Torsdagen 30/5 kl 19,00

Damer IFK OSBY - Bjärnums GoIF Fredagen 31/5 kl 19,00

Herrar IFK Osby -Hanaskogs IS

Sjölyckan “HårStudion vid Sjön” Klipp ut annonsen och ta med, så får du 50:- rabatt på valfri vara.

Annette Björnsson • 0479 - 145 53

31

www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Upptäck Upptäck skillnaden Upptäck Upptäck skillnaden www.yamaha-motor.se med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden Upptäck med Yamaha! skillnaden Upptäck med Yamaha! Upptäck sommarrabatt skillnaden på Yamaha med Yamaha! sommarrabatt Upptäck skillnaden med Yamaha! skillnaden Upptäck sommarrabatt på Yamaha 4-taktare! skillnaden med Upptäck på Yamaha! Yamaha sommarrabatt skillnaden med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha Upptäck med Yamaha! skillnaden 4-taktare! Upptäck med Yamaha! sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha skillnaden med Yamaha! Upptäck på Yamaha sommarrabatt skillnaden 4-taktare! skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Upptäck på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt 4-taktare! på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Upptäck med Yamaha! på Yamaha skillnaden 4-taktare! med Yamaha! Upptäck sommarrabatt på Yamaha och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! Upptäck skillnaden med Yamaha! sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! på Yamaha skillnaden Upptäck med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden med Yamaha! på Yamaha och tillförlitliga. sommarrabatt 4-taktare! Rena, tysta, snåla med Yamaha! sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 - F6 och tillförlitliga. på Yamaha 4-taktare! skillnaden Rena, tysta, snåla Upptäck med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha 4-taktare! och tillförlitliga. med Yamaha! Rena, tysta, snåla sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla 4-taktare! sommarrabatt med Yamaha! skillnaden Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 -- F6 sommarrabatt och tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha 4-taktare! F8Rena, F9,9 F15 F25 Upptäck länge lagret räcker. sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 - F4- -F20 F5 - F6 4-taktare! tillförlitliga. på med Yamaha! skillnaden Rena, tysta, 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -Yamaha F15 F25 4-taktare! Gäller: F2,5 -2013 F4 - snåla F5 -- F6 Upptäck sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 4-taktare! sommarrabatt länge Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 skillnaden och tillförlitliga. sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så -4-taktare! länge lagret med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. på Yamaha Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden till 30 juni eller så med Yamaha! F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Upptäck på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt och tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla skillnaden på Yamaha F8Rena, -länge F9,9 -lagret F15 F20 F25 med Yamaha! Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt på Yamaha tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden till 30 juni eller så --F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Upptäck med Yamaha! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! sommarrabatt Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden och tillförlitliga. 30 juni 2013 eller så F8till F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! Upptäck Rena, tysta, snåla med Yamaha! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt tillförlitliga. skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till F9,9 F15 F20 F25 30 juni eller så på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 Upptäck länge med Yamaha! sommarrabatt Gäller: F2,5 -2013 F4--- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. på Yamaha skillnaden 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt med Yamaha! och tillförlitliga. länge lagret räcker. Upptäck Gäller: F2,5 F4 F5 F6 skillnaden på Yamaha till 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så och tillförlitliga. med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. sommarrabatt på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla skillnaden och tillförlitliga. till 30 juni 2013 eller så 4-taktare! F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. på Yamaha med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så skillnaden med Yamaha! F8Rena, F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Upptäck tysta, snåla på Yamaha och tillförlitliga. 4-taktare! skillnaden till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 F4 F5 F6 länge lagret räcker. med Yamaha! Upptäck 4-taktare! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden till 30 juni 2013 eller så -F8 -och F9,9 -lagret F15 F20 F25 Gäller: F2,5 - F4-- räcker. -F20 F5 - F6 med Yamaha! länge tillförlitliga. Upptäck F8 F9,9 F15 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni 2013 eller så och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8till F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha med Yamaha! Upptäck länge lagret räcker. F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. skillnaden 30 juni 2013 eller- F25 så Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 Rena, tysta, snåla med Yamaha! Upptäck länge sommarrabatt 30 juni 2013 eller så Gäller: F2,5 F4 F5 F6 tillförlitliga. Rena, tysta, snåla skillnaden till 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. 4-taktare! Upptäck med Yamaha! 30 juni 2013 eller så sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. skillnaden länge www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 30 juni eller så med Yamaha! tillförlitliga. Upptäck Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 --- F6 F6 länge lagret räcker. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla skillnaden länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 30 juni eller så -www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla Upptäck med Yamaha! länge Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 sommarrabatt på Yamaha tillförlitliga. 4-taktare! F8 F9,9 F15 F25 skillnaden till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se med Yamaha! länge lagret räcker. Upptäck F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt och tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! skillnaden Rena, tysta, snåla på Yamaha www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni 2013 eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! tillförlitliga. länge Upptäck sommarrabatt Gäller: F4 F5 till 30 juni 2013 eller så på Yamaha 4-taktare! skillnaden Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25 www.yamaha-motor.se med Yamaha! 30 juni 2013 eller så länge sommarrabatt Upptäck tillförlitliga. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha skillnaden 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 med Yamaha! Rena, tysta, snåla Upptäck sommarrabatt F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha länge lagret räcker. 4-taktare! skillnaden www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F20 F25 med Yamaha! Upptäck sommarrabatt Gäller: F2,5 F4-- räcker. F5 --- F6 F6 på Yamaha Upptäck 4-taktare! skillnaden 30 juni eller så www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 tillförlitliga. med Yamaha! länge räcker. till 30 juni 2013 eller så sommarrabatt på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se med Yamaha! länge lagret räcker. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt F8till F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla 4-taktare! skillnaden Upptäck länge lagret räcker. 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt länge med Yamaha! på Yamaha Upptäck Rena, tysta, snåla tillförlitliga. 4-taktare! till 30 juni 2013 eller- F25 så www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 skillnaden med Yamaha! länge lagret räcker. 30 juni eller så sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, på Yamaha www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4 räcker. - snåla F5 - F6 med Yamaha! länge lagret skillnaden på Yamaha sommarrabatt Upptäck och tillförlitliga. med Yamaha! 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så skillnaden www.yamaha-motor.se Upptäck F8 F9,9 F15 F20 F25 sommarrabatt på Yamaha med Yamaha! och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se skillnaden länge lagret Upptäck Gäller: F2,5 - F4 räcker. - snåla F5 - F6 på Yamaha sommarrabatt 4-taktare! med Yamaha! Rena, tysta, och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden Gäller: F2,5 -2013 F4- -F20 F5 -- F6 30 juni eller så sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla Upptäck på Yamaha 4-taktare! och tillförlitliga. skillnaden F8till F9,9 F15 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 -- F6 Upptäck tillförlitliga. tysta, snåla på Yamaha länge 4-taktare! F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 F25skillnaden www.yamaha-motor.se sommarrabatt med Yamaha! Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha Upptäck 30 juni 2013 eller så -F8till - Upptäck F9,9 -Yamaha F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se skillnaden sommarrabatt med Yamaha! på Gäller: F2,5 -2013 F4-- -F20 F5 --- F6 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. 30 juni eller så 4-taktare! www.yamaha-motor.se skillnaden F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. sommarrabatt med Yamaha! Upptäck och tillförlitliga. på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 F6 4-taktare! 30 juni 2013 eller så -Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge skillnaden på Yamaha Gäller: F2,5 F4 F5 sommarrabatt tillförlitliga. med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller så skillnaden F8till F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt på Yamaha med Yamaha! Rena, tysta, snåla 4-taktare! tillförlitliga. www.yamaha-motor.se skillnaden 30 juni eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 och tillförlitliga. 4-taktare! med Yamaha! sommarrabatt på Yamaha Rena, tysta, snåla F8 F9,9 F15 F20 F25 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 sommarrabatt med Yamaha! och tillförlitliga. 4-taktare! Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8 F9,9 F15 F20 F25 www.yamaha-motor.se sommarrabatt länge med Yamaha! Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 www.yamaha-motor.se tillförlitliga. på Yamaha 30 juni eller så 4-taktare! Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 sommarrabatt www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. och tillförlitliga. Gäller: F2,5 - F4 - F5 - F6 på Yamaha

15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15% 15%

Rena, tysta, snåla tillförlitliga. Gäller: F2,5 --2013 F4 --F20 F5 4-taktare! sommarrabatt på Yamaha 30 juni eller så -F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 www.yamaha-motor.se länge Gäller: F2,5 F4- räcker. F5 -- F6 F6 på Yamaha Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så tillförlitliga. sommarrabatt www.yamaha-motor.se 4-taktare! på Yamaha länge F8 --och F9,9 --lagret F15 -- räcker. F20 -- F6 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. Rena, tysta, snåla 4-taktare! sommarrabatt till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 på Yamaha länge lagret Gäller: F2,5 - F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. 4-taktare! sommarrabatt www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F25 på Yamaha 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. sommarrabatt till 30 juni 2013 eller så på Yamaha F8Rena, -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 4-taktare! länge tillförlitliga. sommarrabatt Gäller: F2,5 F4 F5 tysta, snåla på Yamaha till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 4-taktare! länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. sommarrabatt på Yamaha 30 juni 2013 eller så Rena, tysta, snåla 4-taktare! F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 tillförlitliga. på Yamaha sommarrabatt Rena, tysta, snåla 4-taktare! till 30 juni 2013 eller så F8 -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt på Yamaha F8 F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se till 30 juni eller så 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla sommarrabatt och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! 30 juni eller så på Yamaha F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Rena, tysta, snåla Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 sommarrabatt 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 F15 F20 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se på Yamaha 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret och tillförlitliga. Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 sommarrabatt till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 på Yamaha och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. Gäller: F2,5 -2013 F4- --F20 F5 -- F6 F6 till 30 juni eller så Gäller: F2,5 F4 F5 på Yamaha Rena, tysta, snåla och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F25 4-taktare! länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 på Yamaha 30 juni 2013 eller så -Rena, tysta, snåla F8till -och F9,9 -lagret F15 - räcker. F20 - F6 F25 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 4-taktare! länge F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så -och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se tysta, snåla 4-taktare! - F6 F8Rena, F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 -- F6 4-taktare! F8 --och F9,9 --lagret F15 F25 till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 länge Gäller: F2,5 F4 F5 F6 F8till F9,9 F15 F20 F25 Rena, tysta, snåla tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni 2013 eller- F25 så länge F8 --och F9,9 --lagret F15 -- räcker. F20 och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 F4 F5 F6 Rena, tysta, snåla till 30 juni 2013 eller så F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 länge 30 juni eller så Gäller: F2,5 -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. till 30 juni 2013 eller så -F8 F9,9 F15 F20 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla länge lagret räcker. 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 www.yamaha-motor.se Rena, tysta, snåla tillförlitliga. F8till -och F9,9 -lagret F15 F25 30F2,5 juni eller så länge Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 Rena, tysta, snåla www.yamaha-motor.se och tillförlitliga. till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 tillförlitliga. www.yamaha-motor.se 30 juni eller så F8till -och F9,9 F15 F25 länge lagret och tillförlitliga. www.yamaha-motor.se Gäller: F2,5 -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 till 30 juni eller så -F8 F9,9 F15 F25 länge lagret räcker. Gäller: F2,5 F4 F5 F6 till 30 juni 2013 eller så www.yamaha-motor.se F8 F9,9 F15 F20 F25 länge lagret räcker. Gäller: -2013 F4- räcker. -F20 F5 -- F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så -F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: F2,5 F4 F5 F6 www.yamaha-motor.se 30F2,5 juni eller så F8till -länge F9,9 -lagret F15 F25 Gäller: -2013 F4-- räcker. -F20 F5 --- F6 www.yamaha-motor.se till 30 juni 2013 eller så F8 F9,9 F15 F20 F25 lagret räcker. www.yamaha-motor.se F8till -länge F9,9 F15 F20 F25 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller så lagret räcker. www.yamaha-motor.se tilllänge 30 juni 2013 eller länge lagret räcker. så www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se länge lagret räcker. www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se www.yamaha-motor.se

Delaryvägen 5 34336 Älmhult 0476-52163 www.nyvab.se

EVENEMANG

23 MAJ AFTER WORK MED LIVE MUSIK Buffé & ett glas vin eller en öl för 165,-

26 MAJ M O R S DAG

Söndagsöppet 12:00

-

16:00

31 MAJ EN QUIZ MED TWIST! T Ä V L A

M E D

JESSICA PERSSON Middag & underhållning

V äl ko m n a m ed Er bo k n i n g ! restaurangen@storahotelletosby.com 0479- 162 22 r estau r an gen 0479- 318 30 hotellet


32

förening

OK Gynge intar Coop Orienterings, skid- och löparklubben OK Gynge har intagit Coop Konsum i Osby och blivit månadens förening. Det betyder att du har möjlighet att stödja deras verksamhet. På lördag den 25 maj blir det information och korvgrillning utanför entrén.

Anrik förening

OK Gynge är en gammal förening som bildades genom en sammanslagning av FK Eko i Osby och Lönsboda GoIF:s orienteringssektion 1977. Båda föreningarna hade även innan dess haft verksamhet under lång tid. Men sen 36 år bedrivs verksamheten under ett namn. Föreningen har ca 200 medlemmar, varav 50 är barn med ambitioner att bli framtida orienteringsstjärnor.

Kaffe på köpet

Nu kan du stötta föreningen både genom bidrag i bössor och genom att köpa en grillad korv sponsrad av Coop. – Vi kommer också att sälja vårt paket med Cykeltrim i Visseltofta. Alla Coop-kunder får ett halvt kilo kaffe vid köp av cykeltrim, säger Peter Andersson från OK Gynge. Text: johnny@alltomosby.se

Tillverkar måttanpassade för

inredningar

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: onsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.dinstudio.se

Bra placering för ponnylag Osbyortens ponnylag tog en andraplats i finalen i allsvenskan div. 1, som gick av stapeln i Åstorp. I laget red Ellen Josefsson på Sörängens Jupither, Amanda Lovén på Athena och Moa Andersson på Amoro. Karolina Magnusson var med och red Cassiopeia i de andra omgång-

arna men i finalen var hennes ponny tyvärr skadad. Andraplatsen i finalen resulterade i att ponnylaget totalt slutade på en tredjeplats efter alla omgångar. Text: Per Josefsson


reportage

33

Till Osbys föräldrar Sommaren nalkas och med den lov, ledighet och avslutning i grundskolan. Vi vill med detta brev informera om 9:ornas årliga drogfria avslutningsfest, onsdagen den 5 Juni.

Vi kommer att åka utanför kommunens gränser till ett hemligt ställe. Där kommer vi att äta en finare måltid och bjuda på underhållning och disco. Underhållningen står ungdomarna själva för. Avslutningsfesten är endast ämnad för avgångselever från Hasslarödsskolan, Parkskolan och Örkenedsskolan. Avresa sker från Pulsen i Osby och Ettbe i Lönsboda kl 19.45. Tillbaka vid 00.30. Fritidsledare och personal från elevhälsan finns på plats denna kväll. Vi hoppas att det ska bli en minnesvärd kväll för ungdomarna. Avslutningen är självklart drogfri och sker under betryggande former. Denna kväll kostar 100:- per elev. Vi har fått bidrag till bussarna från Rådet för Trygghet & Hälsa. Ungdomarna har tidigare fått en personlig inbjudan till kvällen. Anmälan vill vi ha senast 31 maj till Fritidsledarna på Pulsen och Ettbe eller till klassansvarig, samtidigt betalar man 100:-. Har er ungdom behov av specialkost meddela detta vid anmälan. Har ni frågor kring skolavslutningen eller vill nå oss under kvällen, så är ni välkomna att ringa Fritidsledarna tel. 0709-318 244 el. 0709-318 475. Sommarhälsningar från Fritidsledargruppen, Elevhälsan och Rådet för Trygghet och Hälsa

Fritidsledarnas sommarplanering Just nu pågår arbetet med att göra utskick, besöka klasser och att göra reklam för alla de spännande aktiviteter som erbjuds ungdomar mellan åk 4-9. Programmet är brett och omfattar det mesta från badland till niornas skolbal. Det är kommunens två fritidsgårdar (Pulsen i Osby och Ettbe i Lönsboda) som nu presenterar sina populära programpunkter.

Sommarprogram Pulsen & Ettbe 30 maj Gårdsavslutning för våren på Hjärtasjötorpet med korvgrillning och brännboll.

Vi bjuder in 143 ungdomar och klassföreståndarna. Tisdag 11 juni Tosselilla sommarland åk 4-6 i Lönsboda (50 platser)

Onsdag 5 juni Niornas drogfria skolavslutning på hemlig ort. Detta gäller alla elever som går i klass 9 i Osby och Lönsboda.

Onsdag 12 juni Liseberg åk 7-9 i Osby (110 platser)

Reseaktiviteterna har skickats ut till alla elever och föräldrar. Det går nu bra att anmäla sig till de olika aktiviteterna, uppmanar fritidsledarna. Det är över 500 elever

Onsdag 19 juni Liseberg åk 7-9 i Lönsboda (60 platser) 28-30 juni Sommarlovslan på Pulsen

som berörs av de kommande utfärderna. – I samtliga ingår minst tre fritidsledare, säger Staffan Karlsson på Pulsen i Osby.

VÅRA SOMMARPRISER er upp ti åll

ll

H

Sugen på något gott!

Tisdag 18 juni Tosselilla sommarland för åk 4-6 Osby (150 platser)

15 år Flügger

Vit 10 lit. bas 1 9,1 lit.

1.649:(ord.pris 2.215:-)

er upp ti åll

ll

H

Spara 566:-

15 år Flügger

Hos oss finns fri parkering och lekpark för barn

• Kebabrulle 39:-

• Hamburgare med bröd eller pommes från 20:-

Stort sortiment av GB Glass

Spara 610:-

H

• Korv med bröd 10:-

bas 1 9,1 lit.

1.749:(ord.pris 2.359:-)

er upp ti åll

ll

• Alla Pizzor 50:-

Vit 10 lit.

15 år Flügger

Vit 10 lit. bas 1 9,1 lit.

Spara 569:-

1.629:(ord.pris 2.198:-)

Vi hjälper dig hitta rätt kulör. Vi kan färg!

Aronssons Måleri AB Öppett ider: Vard 11-22, Lör-Sön 12-22. Välkomna! Hässleholmvägen 2A, Osby • Tfn: 0479-120 80

Ö. Järnvägsgatan 11, Osby · Tel. 0479-102 30 www.flugger.se · Vardag 9 - 18, lördag 10 - 13


34

reportage

Tyska studenter på besök Oredssons Elektriska skyltar om Oredssons Elektriska i Osby har bytt kedjetillhörighet. Elspar-loggan har bytts ut mot den mer kända Elkedjan.

Samma kanaler

Efter att i 15 år tillhört Elspar togs ett centralt beslut av ägarna (till namnet Elspar) att kedjan skulle läggas ner. Samma beslut togs gällande Hemexperten och Hemma. Flertalet av Elspars medlemmar valde då att gå med i Elkedjan i stället. – Några större förändringar förutom Elkedjan-logotypen kommer nog inte att märkas för våra kunder så här i början. Det finns dock mycket nytt och spännande på gång, men det ligger lite längre fram, säger Carina Oredsson.

Mer reklam

– Vi har samma inköpskanaler som tidigare plus några nya. På lite längre sikt kommer det att göra både butiken och installationsrörelsen mer konkurrenskraftig. Elkedjan satsar mer på reklam, vilket gör att vi syns mer, säger Bengt Oredsson. Elkedjan får också genomslag i företaget när det gäller elinstallationerna. – Men vi är fortfarande Oredssons Elektriska, säger Mikael Pålbrink. Med Elkedjan får vi dessutom de värden som finns i detta varumärke. Text och bild: johnny@alltomosby.se

ARA STÄD ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

Tel 044-443 05 | Mobil 073-771 74 93 | www.arastad.se

Nyligen anlände 25 handels- och 24 socionomstuderande med lärare från Ostfalia Högskola, mellan Hamburg och Hanover, för inkvartering vid Bergakungens konferensanläggning i Osby. Detta för en veckas studiebesök i vårt närområde. Den stora gruppen, som även innefattade 20 st förvärvsarbetande socionomer, leddes av Dipl. Socionom Astrid Plickat, yrkesrådgivare vid Högskolan. Hon ledde under veckan socionomernas studiebesök vid skolor och sociala inrättningar. Handelsstudenterna går en treårig högskoleutbildning, som också inkluderar praktik. Denna grupp visades runt av lärare på Ekbackeskolan, och informerades om Osbys yrkeshögskoleutbildningar av Per Johnmark, tidigare utbildningsansvarig för kvalificerad yrkesutbildning i marknadsföring och försäljning med internationell inriktning. Under veckan fick de lyssna till Osby kommuns representanter Karin Sigfridsson och Maria Ljunggren om hur man här arbetar med bl.a infrastruktur- och näringslivsfrågor. Likaså till citysamordnare Jankov Månsson, som informerade om Osby Shoppings olika aktiviteter för att få fler att handla i Osby. Studiebesök gjordes vid Växjö Universitet, och hos Protech i Lönsboda, där Vd Mats Svensson även informerade om Osby Näringsliv och deras verksamhet. Ett kort besök hos Kullaro hann de också

med. I Älmhult besökte gruppen IKEA och Swedwood AB, som enbart tillverkar skåpsluckor - i enorma mängder! Företrädare för Region Skåne tog emot gruppen i Skånehuset i Kristianstad och gav där information om samhällsplanering och näringslivsutveckling i ett större regionalt perspektiv. Nibe i Markaryd fick också ett besök. Efter en spännande Älgsafari i Misterhult, där samtliga tyskar deltog, var det på lördagen dags för de tyska grupperna att återvända till Suderburg för fortsatta studier och arbete. Alla sade sig vara mycket nöjda med veckans intressanta och lärorika program, och hoppas på ett fortsatt givande besöksutbyte med studerande från Ostfalia Högskola och Yrkeshögskolan/Ekbackeskolan i Osby kommande år. Per Johnmark

ÖSTRA BROBY FÖRSAMLING

I Välsignan och Fröjd Broby kyrka Söndag 2 juni kl. 11

Folkmusikmässa

Kyrkokören, Jarl Sjunnesson Folkmusikanter, Anders O Johansson Text av Alf Hambe och musik Hans Kennemark Arrangeras i samarbete med studieförbundet och SENSUS Telefon: 044-45670 • E-post: ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se Webadress: www.svenskakyrkan.se/ostrabroby


dikt & Livsåskådning

Har du tid?

Stanna upp – bliv stilla Stanna uti vårens tid upp en stund – var stilla. Jäkta inte släpp all id som gör själen illa. Öppna sinnet och Du hör fåglarna som drilla. Se Dig om – så gott det gör, kraft finns i det lilla. Grodd som spirar upp ur dyn blommar inom kort. Vinden smeker vinterhyn sveper blekhet bort. Andas in ty än finns luft som gör Dig betagen. Trots allt jäkt och sunt förnuft mjuknar anletsdragen. Dofter förs i själen in om Din barndom minner. Djupt i hjärtekammarn Din vårbäck plötsligt rinner. Och Du känner – än finns hopp, och att trägen vinner när Du ser hur blom ur knopp likt en fackla brinner. Om Du blott i vårens tid stannar upp – blir stilla, struntande i jäkt och id som gör själen illa.

Emilia W

35

vi anar evigheten i våra liv. Låt mig få beskriva några sådana:

Har du som jag funderat över vad tid egentligen är för en uppfinning? Som kronologi är den mätbar och ytterst matematisk, men den upplevda tiden är något helt annat. Jag är nyss hemkommen från en pilgrimsresa till Georgien, ett av de länder i världen som först tog emot kristendomen. Från år 335 kallades detta land kristet. Just när vi var där firade man påsk. De räknar ut när påsken ska vara på samma sätt som vi, men eftersom de använder juliansk kalender kommer man fram till annat datum i den ortodoxa delen av kristenheten. Här möter vi ett relativt tidsbegrepp. Vårtider är ett uttryck som står för ungdom, framgång och utveckling. Skördetider handlar om att vi får skörda det vi sått, även i överförd bemärkelse. Ibland säger vi att tiden står still. Det handlar om ögonblick när

Utan att kunna ett enda ord georgiska kunde vi följa med i påskens hela skeende från skärtorsdagen till annandag påsk med vår syn, hörsel, känsel och luktsinne. Påskens 2000-åriga berättelser åskådliggjordes inför våra ögon så att tiden för-svann och förvandlades till ett enda stort NU. Och så kommer jag hem och får fira nattvard i S:t Petri kapell i Osby kyrka tillsammans med en handfull andra, men kan glatt stämma in när vi säger: Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd. Jag har ju alldeles nyss trängts med alla de georgier som också vill tillhöra samma kropp. Jesu Himmelfärdsdag vaknar jag pigg och utvilad och ger mig iväg till en fin gökotta med naturen som altartavla nedanför Scoutgården. Var blev Jesus av vid den så kal�lade himmelsfärden? En sak vet jag: Han lämnade kroppen kvar, både i måltiden och i den gemensamma kropp som vi alla får tillhöra och tillsammans gestalta i den Helige Andes kraft.

GLAD PINGST!

Britta-Lena Ljungman

Öppet Hus Alla torsdagar

kl. 15-17 Vi bjuder på kaffe, skön musik och någon att prata med...

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

Telefon exp: 0479-52 45 00 Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Detta händer i vår församling Ons. 23 maj 14.00 Mässa Rönnebacken och Lindhem

Tors. 30 maj 14.00 Sång på gång på Rönnebacken

Sön. 26 maj, Hel. Tref. dag 10.00 Högmässa i Osby kyrka, H. Eriksson

Sön. 2 juni 1 e. tref. 10.00 Högmässa i Osby kyrka, kyrkokören medverkar, ”De äldres dag” (se separat info. här under), B. Svensson

Mån. 27 maj 10.00 Måndagsträffen på Ekebo Tis. 28 maj 18.30 Nybygdens sykrets samlas i F.H. Ons.29 maj 18.15 Taizemässa i S:t Petri kapell

”De äldres dag” Församlingshögtiden inleds med Högmässa i Osby kyrka kl 10.00 under ledning av kyrkoherde Bengt Svensson. Kyrkokören medverkar.

Ons. 5 juni 18.15 Kvällsmässa S:t Petri kapell. Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges. Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30. Varmt Välkomna! söndagen den 2 juni, 1 e. tref. Gemenskapen fortsätter efter högmässan i församlingshemmet för Dig som fyllt 70 år eller mer. Välkommen med eller utan respektive till lunch som försam-

Ett bra sommarlov startar med ”Himlaskoj” Du som går på mellanstadiet är välkommen att vecka 24, måndagtorsdag, 10-13 juni, starta sommarlovet med oss. Det blir både inneoch uteaktiviteter, t ex lek/tävling och pyssel samt ett par utfärder. Vi påbörjar och avslutar alltid träffarna i församlingshemmet, tänk på att ta med kläder efter väder. lingen bjuder på. Marike Nordström och Bernt-Ove Kroon bjuder på sång och musik. Anmälan senast 30 maj till tel.52 45 04 el 52 45 00. För kyrkbil ring 319 20 senast dagen före högmässan.

Kostnaden är 150: - för alla dagarna. Begränsat antal platser. Anmälan görs av förälder till församlingsassistent Johanna af Sillén, tel. 0479-52 45 16 eller 0708-66 99 73. Ring senast tisdag 4 juni, då får ni också mer information angående tider mm.

Pastorsexpeditionen informerar Pastorsexpeditionen håller stängt onsdagen den 29 maj och fredagen den 7 juni.


Osby kOmmUn infOrmerar

Kommunledningskontoret

Kommunens årsredovisning 2012 i korthet Årets ekonomiska resultat

Det slutliga resultatet, när Osby kommun lägger verksamhetsåret 2012 till handlingarna, blev 16,4 mkr, vilket är 6,6 mkr bättre än budgeterat. Anledningen till det bättre resultatet är en engångsåterbetalning från arbetsmarknadsförsäkringen AFA med 11,6 mkr. Nämnderna överskred sina budgetar med 6,4 mkr, varav socialnämnden överskred med 12,4 mkr. 8,9 mkr av socialnämndens överskridande hänförs till ökade kostnader för försörjningsstöd, samt placeringar av barn och unga. Kommunen har kontroll över ekonomin och vidtar åtgärder när kostnaderna ökar i snabbare takt än våra intäkter.

Investeringar

Avskrivningar Jämförelsestörande poster Verksamhetens nettokostnader

... och används till Personal 62% Tjänster 14% Bidrag 4% Material 8% Övrigt 12%

2012

2011

167,4

155,6

-720,4

-692,7

-30,8

-29,6

0 -583,8

Balansräkning 2010 (miljoner kr.) Tillgångar 2011

0

Mark och byggnader 561,5 Maskiner och inventarier 41,1 Värdepapper, andelar m.m. 11,5 Långfristiga fordringar 2,5

511,5 31,1 11,5 22,5

-566,7

616,6

576,6

Bidrag statlig infrastruktur 11,5 Omsättningstillgångar 455,2

436,2

Statlig utjämning m.m.

145,1

142,4

7,3

5,6

Finansiella kostnader

-7,4

-4,4

Årets resultat

16,4

13,1

Anläggningstillgångar

Eget kapital och skulder 2012

Skatteintäkter Finansiella intäkter

Det totala kommuninvånarantalet minskade med 62 under 2012 (12.637 invånare 31 december 2012). Osby/Visseltofta minskade med 15 personer, Lönsboda minskade med 30 personer och Loshult med 17 personer. Under året som gick har vi dessutom kunnat välkomna 128 nyfödda kommuninvånare till världen. Antalet invånare påverkar bland annat kommunens intäkter.

Kommunalskatt 59% Skatteutjämningsbidrag 19% Övriga statsbidrag 6% Avgift, hyror 15% Övrigt 1%

Resultaträkning 2010 (miljoner kr.)

Verksamhetens kostnader

Befolkningsutveckling

Pengar kommer från...

Varför ska kommunen ha ett positivt resultat? Kommuner får inte och ska inte låna till driftkostnader. Det positiva resultatet bidrar även till att man kan öka självfinansieringen av våra investeringar. Kommunen har ett normalår investeringar motsvarande våra avskrivningar och en resultatnivå på ca 2%, det vill säga cirka 40 mkr.

Verksamhetens intäkter

• Rönnebackens till- och ombyggnad 36,7 miljoner kronor. (Slutfört delprojekt) • Ombyggnad Klockarskogsskolan 18,1 miljoner kronor. (Pågående ombyggnad) • Tillbyggnad Hasselgården 6 miljoner kronor (slutfört projekt) • Ny förskolepaviljong i Killeberg 4,2 miljoner kronor.

Under 2012 gjordes investeringar för 89,7 mkr i Osby kommun. De finansieras genom driftsresultatet, avskrivningar samt genom upplåning. Kommunen har under några år haft omfattande investeringar, vilket inneburit att kommunens upplåning ökat. Låneskulden är nu 180 mkr. Några av de större investeringarna under året var:

Kortfristiga fordringar Pensionsmedel Likvida medel

SUMMA

2012

2011

536,0

519,6

16,4

13,1

536,0

519,6

4,7

15,7

12,0

Långfristiga skulder 187,3 Kortfristiga skulder 129,9

156,1 130,2

57,9 106,8 65,1

53,4 107,1 72,5

317,2

286,3

857,9

821,6

229,8

233,0

857,9

821,6

Eget kapital därav årets resultat Avsättningar Skulder

SUMMA

Ansvars- och borgensförbindelse Summa borgensåtagande 223,1 185,6 Ansvarsförbindelse för pensionsskuld 303,0 303,2


Så här användes dina 100 kr i skatt 26,05 kr (27,06) till vård och omsorg 20,50 kr (20,35) till grundskolan inkl förskoleklasser 10,43 kr (10,08) till förskola och skolbarnomsorg 10,39 kr (10,67) till gymnasieskolan 4,41 kr (4,45) till insatser enligt LSS/LASS 3,90 kr (4,03) till administrativ servicefunktion 3,25 kr (3,67) till fritid 3,08 kr (2,58) till barn- och ungdomsvård 2,51 kr (2,49) till kultur 2,50 kr (2,64) till gator, vägar och parkering 1,93 kr (1,96) till räddningstjänst, totalförsvar och samhällsskydd 1,84 kr (1,93) till skolskjutsar och färdtjänst 1,77 kr (2,07) till fysisk och teknisk planering 1,72 kr (1,47) till försörjningsstöd 1,29 kr (1,38) till stöd politiska åtgärder 1,18 kr (0,75) till övrigt 1,03 kr (0,82) till vuxenutbildning och övrig utbildning 0,91 kr (0,81) till missbruksvård för vuxna 0,59 kr (0,08) till arbetsmarknadsåtgärder och flyktingstöd 0,58 kr (0,60) till parker 0,14 kr (0,11) till miljö- och hälsoskydd

Nyckeltal Försörjningsstöd Antal bidragshushåll Tot. utbetalt/bidragshushåll

2012 282 36 762

2011 263 33 199

Förskoleverksamhet 1-5 Antal inskrivna barn Kostnad per barn, brutto

546 97 000

516 98 000

Familjdaghem Antal inskrivna barn Kostnad per barn, brutto

40 79 000

38 85 000

Nettokostnad per elev i grundskolan Antal elever Kostnad per elev Undervisning per elev

1 183 81 000 38 000

Nettokostnad per elev i gymnasieskolorna Ekbackeskolan Antal elever 284 Totalkostnad per elev 97 000 Undervisning per elev 51 000 Naturbruksgymnasiet Antal elever 172 Totalkostnad per elev 190 000 Undervisning per elev 81 000 Biblioteksverksamheten Antalet utlånade böcker

76 810

1 168 79 000 37 000

304 79 000 43 000 198 157 000 70 000 78 840

Utbildningsförvaltningen

Föräldratips inför skolavslutning Tiden för många skolavslutningar börjar närma sig. Ett tid fylld av glädje och festligheter för många barn och ungdomar. Du som förälder har en viktig roll för att skolavslutningen ska bli en lyckad och minnesvärd dag för ditt barn. Du har ansvaret för att se till att ditt barn inte hamnar i oönskade situationer. Inget påverkar ditt barn mer än dina värderingar, dina handlingar och ditt förhållningssätt. Visa att du bryr dig om ditt barn genom att ta reda på var han eller hon vistas och gör under avslutningskvällarna. Ungdomar vill ha gränser. Var därför tydlig med att du inte accepterar att ditt barn dricker alkohol som minderårig. Självklart bör du inte heller köpa ut alkohol till ditt barn.

Några tips och råd till föräldrar

• Ha koll på vilken umgängeskrets ditt barn har. Ställ frågor, det är ett bra sätt att läsa av ditt barn

• Lämna och hämta ditt barn, det är ett bra sätt att visa omtanke • Ha koll på var ditt barn sover • Ta kontakt med föräldrar till ditt barns vänner och kom gärna överens om gemensamma regler. Tillsammans får ni bättre överblick • Håll koll på ditt barskåp. Många ”tonårsfyllor” härrör från föräldrarnas egna alkoholförråd • Visa dig ute • Köp inte ut alkohol Glöm inte bort narkotikan. Tillgången till och användandet av cannabis (hasch och marijuana) ökar kraftigt bland ungdomar. Prata med ditt barn om risker och konsekvenser och om vikten av att avstå. Under avslutningskvällarna kommer Polisen att cirkulera mer frekvent i kommunen. Man uppmanar även föräldrar och andra vuxna att visa sig ute extra mycket dessa kvällar. För mer information eller om du har frågor kontakta Fritidsledare Osby (tel: 0479-52 82 44), Fritidsledare Lönsboda (0479-52 84 75) eller Familjehuset (0479-125 61)

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


38

branschguide

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Biltvätt Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa Din guide till service- & tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & portservice

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto forts. Drop-in

Må-Fredag 8-16

LOVÉNS REKLAMFOTO

www.lovensreklamfoto.com

Hushållsmaskiner Reparation och service

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:-

044-777 70 10 www.comnework.se

Fotvård Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag.

Städning

Handarbete

Brogatan 31, Knislinge

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

Tel. 044-612 88

TFN: 073-203 69 95

& 0709-24 27 12

Välkommen till

Tips Thaimassage

Hälsa & Hudvård På landet

0706-260 253

Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

Tandläkare

Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Stationstandläkarna

Vi skapar glada leenden

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

Hem & trädgård FixartjejeN • Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

Jag fixar RUT-avdrag 50%

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Trädgård

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

www.oredssonsel.se

Lilians Taktila

VI UTFÖR

Kvalitetsstädning

Vi utför alla typer av el-arbeten

Maskin & Cykel

Hälsa

www.helolen.com

0479-130 48

Ring Göran 0727-304 145

Bittes Handarbeten Christina Poppe

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

MEDICINSK FOTVÅRD

FOTVÅRDSKLINIKEN

BILD & VIDEOPRODUKTION

0479-42195 Klövervägen 22

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Bygg & totalentr. Dörr- & Fönsterbyte Elektriker

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Körkort/ID-Foto

0479-160 65. Öppet:

0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se


Bilverkstad

ONSDAG 22 MAJ 19:00 Vårkonsert Hasslaröds skola

www.vianor.se

TväTTa bilen från

20:-

TORSDAG 23 MAJ 14.00 Ingmar Skogar visar bilder ”Våren i närbild” Träffpunkt församlingshem Lönsboda

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt (vid Netto)

After Work m Live Musik E&E Stora Hotellet Osby

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

18:00 – 21:30 Linedance DJ Urban Persson Tydingesjöns Festplats Broby

Foto

Finsnickeri

Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen! Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

0479-101 18

www.studiosos.se

Vi utför allt inom hushållsnära tjänster Vi administrerar RUT-avdraget

076-00 680 03

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

Knislinge

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

TV & Antenn Hos oss får du hjälp!

Suzzie’s Hylla

20:00 – 24:00 Dans till Znits Tydingesjöns Festplats Broby

Quiz med Twist Tävla m Jessika Persson E&E Stora Hotellet Osby

LÖRDAG 25 MAJ 11:00-15:00 Öppet Hus med maskinerna i drift. Handsmide & utställning Killebergs Kettingfabrik

LÖRDAG 1 JUNI Broby Marknad

15:00 Epic 3D. Sibbhults Bio

20:00 – 24:00 Dans t Claes Löfgrens Tydingesjöns Broby

TISDAG 28 MAJ 14:00 – 18:30 Blodbussen kommer P-plats Osby Aktivcenter

Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15

Veterinär

Vvs

TISDAG 4 JUNI 18:00 – 21:30 Linedance Dj U Persson Tydingesjön Broby 19:00 Fast & Furious 6 Sibbhults Bio

Syns du inte, finns du inte!

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Annonsera här för

250 kr

044-412 95 0709-742 064

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

SÖNDAG 2 JUNI 18.00 Vårkonsert m körer,instrument & solister i Örkeneds Kyrka

www.suzzieshylla.se

Nyförsäljning Rep. & Service

Butiken öppen:

15:00 Alfons & Pappa Åberg Sibbhults Bio

Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

Leg. Vet. Per Josefsson

Storg. 24, BROBY

TORSDAG 30 MAJ 19.00 Vårfest med underhålln av Dan-Inge Olsson Röetveds Missionshus FREDAG 31 MAJ 19:00 StarTrek Into the Darkness Sibbhults Bio

MÅNDAG 27 MAJ 19:00 Allsångskonsert med Damkör,musikskolans kompgrupp Kulturhuset Vita skolan Broby

Second hand

ONSDAG 29 MAJ 18:00 – 22:00 60+dans till Trasthes Tydingesjön Broby

FREDAG 24 MAJ 19:00 Den store Gatsby. Sibbhults Bio

SÖNDAG 26 MAJ 15:00 Epic 3D 19:00 StarTrek Into the Darkness Sibbhults Bio

Nöjd Kund-garanti

18:00 – 21:30 Linedance DJ Lottaonline Tydingesjön Broby

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

0479 - 200 80

39

Evenemang 22 maj – 4 juni

evenemang


Osby

– en sund affär

Priserna gäller t o m 26/5, 2013. Reservation för tryckfel och slutförsäljning.

Hej alla OsbybOr!

Vi går ”all in” på Mors dag som är på söndag. Har du nyligen blivit mamma måste du veta allt om Coop Babyklubb som hjälper dig att hushålla med pengarna. Det läser du om längre ner på sidan. Nominera bästa mamman! Tillsammans med mina goda grannar har du chans att göra mamma riktigt glad. Vi tar emot nomineringar från idag till och med söndag.

Gör din MaMMa riKtiGt Glad! Nu har du chansen att nominera din mamma! Berätta varför din mamma förtjänar något extra! Din skriftliga nominering lämnas endast på Coop Konsum Osby onsdag - söndag. I samarbete med:

Fyra presentkort på ett värde av ca

Fira å MOr p aG sönd 26/5.

1000:styck kommer att delas ut till fyra olika mammor!

Vi ses i butiken! Ulf med medarbetare

34)= K

Medlemspris

59)= S

FlintasteK

KycKlinGFileer

Välj mellan tex mex och original.800 g. Max 2 st/hushåll.

Fryst. 1000 g. Max 2 st/medlem.

Sverige/Coop

Kronfågel

45k KaFFe Coop

500 g, jfr-pris 45:-/kg.

alltid

39)= S

% 20 rabatt

Fira MOr på söndaG 26/5. 06-04-12 10.46.07

rOsOr 10-pacK 40 cm.

2 för

på Hipp eKOlOGisK barnMat i Glas, paMpers blöjOr OcH barntandvård Från Oral-b när du drar ditt cOOp MedMera KOrt*

Coop Baby är medlemsförmåner som passar barnfamiljer. *Erbjudandet gäller alla Pampers blöjor, HiPP ekologisk barnmat i glas från 6 månader (ej övrigt sortiment) samt barntandkräm och manuella barntandborstar från Oral-B t.o.m. 31/12, 2013. Barntandborstar och barntandkräm från Oral-B finns i Coop Forum, Coop Extra och i mån av tillgång i Coop Konsum och Coop Nära. Erbjudandet på Pampers blöjor gäller max 2 pkt blöjor per hushåll/köp

Månadens förening i maj: OK Gynge - stöd de lokala ungdomsverksamheterna!

Aoo10 2013  
Aoo10 2013  
Advertisement