Page 1

100% Lokaltidning

nr 22 11 - 19/12 2013

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 44 - 45

Problem att hitta julklapparna? Lilla Butiken i Broby kan hjälpa dig att hitta paketet med stort P och vita snören. Foto: Mikael Persson (MiP)


Ledare

Leve

utvecklingen Det ligger ju lite i ordet ”utveckling” att det ständigt ska bli lite bättre. Så är det ju tänkt i alla frågor, företag, föreningar, kommuner, skolor etc. Vi har med oss ett bagage, får nya erfarenheter och kunskaper som vi lägger i vår utvecklingspåse. Ändå så upptäcker vi plötsligt att – nej detta är fel! Företag går ”back till basic”. Kommuner omorganiserar och skolorna går tillbaka till det gamla. Så frågan är ju om det inte går att förutse, vad som är en bra utveckling och vad som i stället är en avveckling?

Köp Presentkort hos oss! TRÄN IN G KOSTRÅ DGIVNIN G

MASSAGE Kroppsmätning

Jo jag vet att man inte alltid kan förutse förändringar i omvärlden, som då givetvis påverkar utvecklingen i båda riktningar. Men kanske ska eftertanken få mer plats före, så att utvecklingen blir för sakens skull och inte bara för att allt ständigt måste utvecklas. När jag gick i skolan så fick vi betyg efter varje termin. Sen har betygen till mycket stor del försvunnit helt. Frågan om betygens vara eller inte vara, har alltså utvecklats. Nu står folk på rad och menar att vi måste utveckla skolan. Ett led i detta är att vi bör ha mer betyg i skolan. Eleverna måste få ett kvitto på att de är på rätt väg. Visst känns väl det som en bra intension. Funkade det för 45 år sen, så funkar det väl idag.

ilen utrusta bt n! inför Hös e johnny@alltomosby.se

Allt om Osby / Allt om Göinge är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter.

PERSONLIG TRÄNING Konditionstest

H A LSA

p i julklap

info@osbyaktivcenter.se | www.osbyaktivcenter.se

Julklappstips! EinhEll SkruvdragarE mEd Extra battEri 2-växlad sladdlös skruvdragare med steglös varvtalsreglering. Höger-/vänstergång. LED-lampa. Snabbstopp. Batteriindikator. Inkl. bärväska, laddare och ett extra batteri. Max mAh 1500. 10,8 V batteri. Varvtal 0-350/0-1200 v/min. Ord. pris 995:-

699:-

Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 50 Osby. Hemsida: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522 Nästa utgivning: Annonsbokning: Materialdag:

2

Fredag 20 december Onsdag 11 december Onsdag 11 december

ALLT OM 11-12 2013 • 22

669:CtEk laddarE mxS 5.0 Avancerad mikroprocessorstyrd batteriladdare med inbyggd automatisk temperaturkompensering. 12 V. Ord. pris 749:-

VälkOmna in till OSS!

OSBY, 0479-15355


na m m o k n i Ny ukar till vaxd h nyår! jul oc Klinker 31,6x31,6

nu 149kr/kvm ord.pris 298kr/kvm gäller så länge lagret räcker.

Störst på färg, tapet, golv och kakel V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

ÖPPET

Kometen

mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

JULEDAMER Kroon 875g. Mot ICA-kort.

4990/st

KAFFE! GEVALIA • CLASSIC • LÖFBERGS LILA

45 -

ICA SILL i glas 220g utan spad.

3 för

25

Jfp.61,73-67,75/kg.

-

Jfp.57,03/kg.

450-500g. Mot ICA-kort. Gäller ej ekologiskt.

3 för

VETEMJÖL 2kg

Kungsörnen. Max 2st/hushåll Mot ICA-kort.

10

Jfp.30,00-33,33/kg. Max 1köp/hushåll.

LÄTTA

600g. Max 2st/hushåll

10

-

-

Jfp. 5,00/kg.

Jfp.16,67/kg.

Erbjudanden i denna annons gäller 11 – 15/12 2013. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning. 22 • 11-12 2013 ALLT OM

3


aktuellt Projektets hjärta

I slutet av nuvarande gångslinga når man en utsiktspunkt över Ekeshultsån och redan nu, så här i höstvintern kan man förnimma hur det kan se ut till våren.

Rädda Immeln – Jag kan ju lätt säga att jag tycker att jag har ett av kommunens absolut roligaste jobb just nu, säger Lina Rosenstråle, miljöstrateg på Östra Göinge kommun. Hon är projektledare för ”Rädda Immeln” - ett projekt som handlar om att betala tillbaka till naturen om man vill vara filosofisk.

På vägen mellan Sibbhult och Lönsboda, in på en grusväg som en gång hyste all trafik över Ekeshultsån, också kallad Tommabodaån, ligger det som är själva projektets hjärta. En visningssträcka över hur man nu försöker återställa åns gamla flöde och på så sätt få bättre vattenvärde i Immeln. Ån är en stor del av Immelns totala tillflöde, man beräknar att nästan hälften av vattnet i Immeln kommer från Ekeshultsån. Under generationer har man dikat ut omgivande mark och rätat åns fåra och tagit bort alla naturliga samlingar med mer stillastående vatten. – När flödet är så rakt hinner inte sediment, grus och lera landa på åns botten utan tas med rakt nerströms, förklarar Lina Rosenstråle som mött upp vid en mindre våtmark som anlagts i anslutning till bil- och bussparkeringen. När vi promenerar längs den första delen av projektet kan man få en förnimmelse av hur det kommer att vara till våren i lövsprickningen. – Det här är ett fantastiskt område som gjorts möjligt genom projektmedel från Leader Skåne ESS och LOVA-pengar, lokala vattenvårdsprojekt, säger Lina. Och hade det inte varit för markägaren, i det här fallet en och samma, Svea skogsförvaltning AB, hade det inte heller varit möjligt. Stig Eriksson på Osbykontoret har varit en oerhört god och välvillig samarbetspart, berömmer Lina.

Återskapar åns naturliga flöde

Vi fortsätter vår vandring längs den än så länge en och en halv kilometer långa sträckan. Än så länge har inte schaktmassorna satt sig. Och mycket kan förändras. – Ja, entreprenören berättade att det är mycket vatten i massorna så det kan sjunka ihop med mer än 70 centimeter, säger Lina. På vissa sträckor har man byggt spänger över våtmarkerna som nu också ska återskapas. Men det är inte mycket som ska grävas. Tvärtom - att återskapa åns naturliga flöde handlar mer om att öppna upp ån mot gamla fåran och med enkla medel bromsa vattenflödet. Framför allt vid kraftiga regn märks stora skillnader i vattenflödet. – Det här är ju rakt motsatt den uppgift som dikningsföretagen haft. Vi lägger stenar i fåran och fäller även ett och annat träd ner i ån, säger Lina. Ett dikningsföretag är inte en firma som ”gräver” utan är ett åtagande som markägarna i ett område gör för att avvattna marken. Den här formen av samfällighet har bildats sedan 1800-talet för att dränera landskapet och skapa större odlingsmöjligheter.

Lina Rosenstråle är projektledare för ”Rädda Immeln”

Vandringsled med historiska inslag

I den norra delen av första sträckan slår så historiens vingslag mot dig när du kommer gående. – Här har de plötsligt lagt tid och enorm ansträngning på att spränga en 25 meter lång fåra i berget för att leda fram vattnet. Man blir lite tagen av de vedermödor man hade och hur man såg på dikningen då. – Det är viktigt att vi ser det med deras ögon, det här var rätt i deras tid och det ska vi vara ödmjuka inför. När vi når det som än så länge är slutet för visningssträckan är vi på en utsiktspunkt över Ekeshultsån. Och som sagt - när våren nalkas kommer det att vara en mycket vacker plats. Tanken är att vandringsleden, som naturligtvis är märkt med en vattenliknande blå färg, ska fortsätta och sedan ta besökaren tillbaka till Skåneleden. – Det kommer att vara någon timmes avstickare i en liten ögla från Skåneleden och vi vill skapa ett skyltmaterial för vad det är vi ser och även historiska inslag i den lilla turen. Östra Göinge kommun är huvudman för projektet och Osby kommun och Skräbeåns vattenråd är medaktörer. Projektet är långsiktigt, 10 år, och den första delsträckan sträcker sig över nästa år också. Många markägare i åns utsträckning är positivt inställda till projektet. – I våras höll vi inom projektet studiecirkel för ett tiotal intresserade markägare. Ur den gruppen finns det de som är intresserade att göra något kring ån på sin mark. Nu jobbar vi på att gå från idé till verklighet med att stötta, hitta ekonomiska medel och hjälpa till med administrationen. Kan man säga att det här är lite av en återbetalning till naturen? – Ja, det kan man ju säga, vi har utnyttjat vattnet och marken på ett sätt, nu är det andra tider och vi ser större vikt med åns naturliga flöde, säger Lina.

Genom Ekeshultsån eller Tomabodaån har sjön Immeln mer än hälften av sin tillrinning.

4

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Text och bild: Mikael Persson (MiP)


inför valet

Sverigedemokraterna skrev historia i Östra Göinge kommun, genom att komma in i den högsta beslutande instansen, kommunfullmäktige 2006. SD fick 491 röster, (6,03%). Partiet får 2 mandat. I valet 2010, blev det nästan en fördubbling av rösterna, 940 röster, (11,02%), och får därmed 3 mandat och blir tredje största parti i kommunen.

Mats Rosenqvist, Broby:

Varför är du sverigedemokrat?

Björn Collin, Immeln:

Varför är du sverigedemokrat?

Att jag blev Sverigedemokrat berodde på att detta var det enda parti som värnade om svenskarnas rätt att själva bestämma över det egna landet Sverige.

Diktaturfasoner

Jag var under en tid medlem inom socialdemokratin i Östra Göinge kommun , men när medlemmar i Östra Göinge avdelningen som var kritiska till invandringen började betecknas som rasister lämnade jag socialdemokraterna. Ett av mina mål är att motverka ”diktaturfasoner” inom det politiska etablissemanget. 1975 beslöt riksdagen i all tysthet att Sverige skulle bli ett mångkulturellt land. På 1980-talet beslöt riksdagspartierna att påbörja mångkulturaliseringen av Sverige utan att fråga den befintliga befolkningen om deras synpunkter. De som vågade opponerade sig emot denna invandring bemöttes med beskyllningar om rasism, främlingsfientlighet, mm. SOM-institutet vid Göteborgs universitet gjorde 2012 en undersökning av svenska folkets åsikter i olika frågor. När det gällde invandringen ville 45% att den skulle minska. I södra Sverige ville 50% ha en minskad invandring, på landsbygden och i många mindre samhällen ville mer än 50% att den skulle minska. Jag vill att Sveriges befolkning ska få säga sitt genom en folkomröstning, om vi ska fortsätta med denna enorma invandring.

Pethra Wagnell, Hanaskog:

Varför är du sverigedemokrat?

Jag gick med i Sverigedemokraterna bland annat för det var ett av de få partier som var EU kritiska, men också att SD generellt motsvarar vad jag står för, i övriga frågor.

Tryggare samhälle

Jag håller skola och äldrevård varmt om hjärtat, och jag vill gärna se att måltiderna i kommunens verksamheter ska vara näringsriktig och av god kvalitet, och där vi ska gynna lokala och närliggande producenter vid upphandlingar. Dessutom vill jag inte se någon förekomst av halalslaktat kött i kommunens verksamheter, det är emot vårt synsätt på hanteringen av djur, och om detta kött importeras blir det en negativ miljöpåverkan. Jag vill att vi har mer lärarledd undervisning i skolorna och det borde skapa en tryggare miljö samt att kunskaperna ökar. Samhällsklimatet har blivit hårdare och många känner sig otrygga i vårt samhälle, vi vill öka antalet poliser samt att de blir mer synliga. Jag ser också gärna att kommunikationerna förbättras till våra grannkommuner för att underlätta och möjliggöra att fler kan bo kvar om de får jobb i en annan kommun. Fler cykelvägar mellan byarna är också en fördel, viktigt också att vi får fler säkra vägövergångar. Fibernätet borde utökas så att vi kan underlätta för de som bedriver verksamheter på landet och då ökar chanserna att bibehålla en levande landsbygd.

Som tidigare icke politisk medborgare, har jag röstat på de partier som legat närmast mina värderingar. Men när orättvisorna ökar, social trygghet raseras, maktfullkomlighet sprudlar bland politiker, och pensionärer far illa ekonomiskt då är det dags att reagera. Senaste julledigheten ägnade jag mig åt analys av de olika partiernas program och fann att Sverigedemokraternas politik ligger mig varmast om hjärtat.

Vård och skola

På lokal nivå anser jag att skola, vård och omsorg ska vara av högsta prioritet. Skolan borde förstatligas som den en gång var, och resurserna läggs på skolverket, som tar fram riktlinjer för skolans vidareutveckling, vilket är den smidigaste lösningen. Pensionärer och sjuka med funktionsnedsättning, skall ha en frikostig omvårdnad med värme och omtanke. Jag har dessutom legat hårt på internt inom partiet om kraftigt sänkt skatt för alla pensionärer över 65 år, eftersom jag anser att med nuvarande skattesystem blir det en form för dubbelbeskattning. När det gäller landsbygdens utveckling med större inflyttning och ett alternativt boende i lugn lantlig miljö, krävs framdragning av fibernät. Kommunerna borde gemensamt uppvakta regering/ riksdag i sakfråga om medel härtill, eventuellt att man kan också äska om EU-bidrag. Ovannämnda förslag kan vara en direkt avgörande förutsättning att få storstadsbor att flytta ut på landet och därmed förhindra avfolkningen från småorter, och att få positiva generationsskiften i många numera, avfolkade byar. För såväl Östra Göinge kommun som Osby kommun, är det av största vikt att inte enbart centralorterna lever upp, det ska även sprudla av aktivitet och framåtanda i kommunernas periferi.

Jan Listerud, Knislinge:

Varför är du sverigedemokrat?

Jag gick med i Sverigedemokraterna på grund av att jag tycker att Sverige ska gå ur EU. Samarbete ska vi givetvis fortfarande ha, det är överstatligheten jag främst vänder mig emot, där de styrande i Europaparlamentet sitter och bestämmer över oss medborgare i Sverige.

Kommunen är viktig

Jag är också intresserad av hur Östra Göinge kommun styrs av våra politiker och det gör de inte så bra. Det har varit en ”skyddad verkstad” tills nu när vi i SD kom in. Nu görs allt för att vi inte ska få veta något förren det är försent. Det satsas mest på att få hit flyktingar som kommunen får ersättning för. Jag vill att det satsas på pensionärerna och på ungdomarna. Jag tycker att en del av kommunens chefer har allt för hög lön, när de är i behov av att anlita konsulter i tid och otid. Jag skulle gärna se att chefstätheten ses över, och att de som anställs i framtiden har den arbetslivserfarenhet som krävs inom det område de ska vara verksamma inom. Busslinjerna har också blivit sämre, där ser jag gärna exempelvis att linjen BrobyVanås- Hässleholm öppnas igen. Jag tycker det är ”Jättetråkigt” att hela Östra Göinge kommun håller på att stanna upp och det vill jag försöka ändra på, men det är inte lätt.

Vill du påverka i politiken? Gå in på vår hemsida och bli medlem www.sverigedemokraterna.se

22 • 11-12 2013 ALLT OM

5


aktuellt

Däckkrängning

Balansering

Byte av däck

Lundins Gräv breddar verksamheten Kim Lundin arbetade som grävmaskinist när han en dag blev trött på att vara hemifrån så mycket. Han tog därför en vild chansning och startade sitt företag 2011 med en anställd och utan att ha några säkrade kunder. Satsningen föll väl ut för dom har gott om jobb och många strängar på sin lyra och nu ska det bli det några till.

Ny verkstad

En gråmulen och regnig dag i slutet av november kliver jag in i den nyligen färdigställda verkstaden som Kim och hans pappa byggt. I ett hörn står en braskamin och sprakar hemtrevligt och sprider en välkommen värme. Här kan vi hjälpa till med servicearbeten, svetsjobb, byta däck och förvara däcken till nästa säsong. Behövs det nya däck eller fälgar så finns det också i olika prisklasser, berättar Kim som sprudlar av energi. I hallen står den nyligen införskaffade billyften liksom maskiner för att ta av däck från fälgar och för att balansera däck. Snart är även kundrummet klart där man kan sitta skönt och ta en kopp kaffe medan man väntar. Här är det öppet när du behöver, säger Kim. Vi hjälper också till vid punktering där bilen står, oavsett hur mycket klockan är. Ingen ska behöva bli stående, det är min enkla filosofi, fortsätter Kim.

Mångsysslare

Mina kunder är främst privatpersoner, men jag skulle gärna vilja komma in hos företagen i Osby också, berättar Kim. Vi tar uppdrag inom 6 mils radie som det är i dag men vi kan åka längre också om det behövs. Jag tycker det är viktigt att ta sig tid från början och hjälpa kunden så allt blir rätt. Det gör att jag ofta är med och t ex planerar och designar trädgårdar, murar etc. vilket är väldigt roligt, säger Kim och ler. Det som efterfrågats mest i år har varit avloppsarbeten och plattsättning av olika slag. Christopher är oerhört

6

ALLT OM 11-12 2013 • 22

duktig med allt plattarbete. Han har öga och fallenhet och förstår direkt hur kunden vill ha det, poängterar Kim. Som litet företag måste man erbjuda många olika tjänster och förutom grävning kan vi också hjälpa till med trädfällning, trädgårdsarbeten, mindre betongarbeten och dränering för att nämna några. Sen säljer vi också minireningsverk för avlopp, ved, grus och matjord. Gå gärna in på vår hemsida, www.lundinsgrav.se, för där finns hela vårt utbud och även bilder från jobb vi gjort, avslutar Kim. Text & Bild: Laila Aspenryd Kim Lundin


Fröjdefull jul

Unika bord från

7495:Norrländska renskinn

1199:-

Boka din jultallrik

115:Vas

69:-

Handdukar från

79:-

Alla handdukar 7 färger

Ta 4 betala för 3 Öppettider Mån– Fre kl. 10 –18 Lördag kl. 10 –15 Söndag kl. 11 –15 Såggatan 3, Osby Tel: 0479-161 61 www.frojdafsverige.se

Facebook, Fröjd af Sverige

Instagram, frojdafsverige


näringsliv NÄRINGSLIV

NäriNgSliv

Satsningar 2014 En uppfräschning av Östra Järnvägsgatan i Osby, en säkrare trafikmiljö och ökat bostadsbyggande. Samtliga är aktuella kommunala satsningar som direkt eller indirekt gynnar näringslivet.

Osby Näringsliv w w w.osby.nu

Kansli Besöksadress: Västra Storgatan 26, Osby Postadress: Box 57, 283 21 Osby Tel. 0479-161 10 E-post: info@osbynaringsliv.se

Affärsgata snyggas upp Osby kommuns budget för det kommande året är nyligen spikad Osby Näringsliv och omfattar flera poster som bör kunna öka trivseln och kommunens attraktionskraft. Därmed ökar också företagens möjligheter att hitta kvalificerad arbetskraft. En upprustning av miljön på Östra Järnvägsgatan är efterlängtad och ska slutligen komma till stånd under 2014. Det blir flaggspel och extra grönska men om den ska utformas som gårdsgata eller inte har politikerna ännu inte tagit ställning till.

undantas bebyggelse blev alldeles nyligen klar och någon gång i början av nästa år kan den fastställas Osby Näringsliv efter samråd. Grönplanen är en förutsättning för att man ska kunna gå vidare och bestämma var de nya bostäderna ska placeras. Men om man ska utnyttja tomter avsedda för enbostadshus till att istället bygga flerbostadshus på höjden, krävs detaljplaneändringar. Sådana ändringar tar tid och

KontaKt näringslivsenheten Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 först om ett och ett halvt år kan de karl-axel.hill@ostragoinge.se nya detaljplanerna ligga klara.

Turismansvarig: Skateboardramp även i Osby BraCamilla skolor Palm och rik kultur och 044-775 60 62 fritid är indirekt faktorer som camilla.palm@ostragoinge.se också påverkar näringslivet. Tillförordnade kommunchefen Pia Arbetsmarknadsutvecklare: Lindvall Bengtsson nämner ny Birgitta Sörensen skateboardramp, motsvarande 60 12 i Lönsboda, på den044-775 som anlagts birgitta.sorensen@ostragoinge.se Parkskolans område och anläggning av konstgräsplan som Kundtjänst: exempel på kommande 044-775 60 00 satsningar. Men säger samtidigt att utökning av förskolan troligen inte kan förverkligas förrän Kalender 2015. – Just för företagen är det annars särskilt viktigt att kommunens handläggning av ärenden Företagsluncher 2014 är snabb och effektiv. Den Datumen för 2014 års luncher ändå är måste naturligtvis fastställda och kommer att redovara korrekt och följa visas här efter hand. Vill du redan lagar och regler, säger nu bokaPia datumen hittar Bengtsson du dem Lindvall också. på www.ostragoinge.se/naringsliv/

Trafiktempot sänks Klart är också att hastigheten sänks till 40 km/tim i både Osby och Lönsboda. Lugnare tempo i trafiken och bättre trafikflöde underlättar både varutransporter Ungdomsarbetslösheten i vissa delar av Sverige är så hög att EU-kommissionen nu griper in. KommisTGBH´sdelar Allservice KB och persontrafik. En rondell i närsionen ut stödpengar till krisregioner där ungdomsarbetslösheten överstiger 25 procent – vilket Allservice till boenden (riksväg 15 i med kors-europeiska mått höga ungdomsarär fallet i tre svenska storregioner.heten Det av är Netto på grund av den Kontakt: Kristina Groossom EU-kommissionen ningen med beslutat Kyrkogatan) påbörjas betslösheten i Sverige att ge krispengar till tre av de åtta regioner EU och bedöms också påverka i posidelat in Sverige i. tiv riktning. Fler tågstopp är ytterAmanda Salogn Osby Många som vill jobba ligare en faktor och för Killebergs Han säger att den höga ungdomsarHög arbetslöshet foretagsevenemang/ Frisörsalong Text: Anna-Carin Darlin Den höga ungdomsarbetslösheten, del kan nya pågatågsstationen in- betslösheten i Sverige är oacceptabel. Alla krisregioner runt om i EU med Kontakt: Sally Mandawi enligt EU-mått, alltså att kom- – EU-kommissionen tycker att den ett riktigtgör lyft. en ungdomsarbetslöshet på över 25 nebära Första företagslunchen är bokad procentCustom får ta del av stödet. Län- missionen skjuter till 780 miljoner nuvarande nivån på ungdomsarbetstill 7 februari på Broby Gästis. Gutte & Flock lösheten i Sverige är oacceptabel. kronor de två kommande dröjer åren till de der med låg ungdomsarbetslöshet Flerbostadshus Claes Mellby, Krinova Incubator Ombyggnad och inredning av tre svenska regionerna. I slutänden bostadsbyggande har Det finns för tillfället 150 000 unga som Österrike, Tyskland, Danmark, Ökat informerar om företagsutveckling. bilar handlar det om över en miljard, ef- människor i Sverige som vill ha jobb, efterfrågat länge. En Estland, Finland, Malta och Neder- näringslivet Kontakt: Jimmy Lagerholm men inte kan hitta något, säger han. tersom regionerna staten segdragen fråga och somsvenska det arbetas länderna får alltså inga stödpengar. Efter mer än 15 år med ansvar för kommunens näringslivsfrågor kommåsteför skjuta en tredjedel. Finanfullt.till Tanken är att det ska De svenska storregionerna som får med mer näringslivsutvecklare Gert Jönsson fortsättningsvis att ägna mer Strönhults Bygg & Entreprenad sieringen av den delen återstår. en förtätning av bebyggelsen, krisstödet är mellersta Norrland, ske tid åt sina fritidsintressen. Under våren lämnar han arbetet på Osby AB Jonathan Toddpåär EU-kommissionens mark som ligger norra Mellansverige och Sydsve- framförallt kommun med många goda minnen. Byggentreprenader talesperson i arbetsmarknadsfrågor. stationen. En grönplan, som rige. Inom regionen Sydsverige så nära Han förklarar varför kommissionen vilka grönområden som ska - Det är ett mycket stimulerande Kontakt: Folkesson har bland Per-Ola annat Östra Göinge kom- anger Näringslivsenheten nå ut till att arbeta medvill näringslivsmun en ungdomsarbetslöshet som ser att Sverige är i behov av hjälp. jobb frågor i vår kommun, säger alla företag i kommunen medhan. inöverstiger 25 %. Jag kommeroch säkert att sakna alla formation inbjudningar. För trevliga medaratt göraföretagsledare detta behöveroch vi uppdabetare ute e-postlistor. i företagen, men också tera våra alla glada och kompetenta arbetskamrater inom Under hösten ochkommunen. vintern 2013 kommer detplaner att göras för ner att Gerts på ett attarbete trappa samla in och befintlig har varit känduppdatera i kommunledninkontaktlista. Arbetet kommer att gen under lång tid och har inget utföras i tremed steg. kommunens Vi börjar mednya att samband nuvarande e-postlista uppdateras. organisation. Det har också varit Den kommer sen krets att jämföras med känt i en mindre inom Osby den lista som finns i vårt nätbaserade Näringslivs styrelse. Vilket datum servar Östra Göinge kommuns blivande företagare som finns tillgängiföretagsregister, vår som Gert lämnar tjänsten är Hos Hososs ossfår fårdu dukostnadsfri kostnadsfrikonfidentiell konfidentiellrådgivning, rådgivning,när när ligt på kommunens hemsida under i nuläget oklart, tanken är att en Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när kontaktad för att lämna uppgifter om du tänker tänkerStarta Starta Eget. Eget.Boka Bokatid tidpå påtfn044-128901 du 0479-152 50. näringslivsf liken. Därefter komny näringslivsutvecklare skall få du tänker Starta Eget. Boka tid på 044-128901 kontaktperson och e-postadress. Vi mer de som saknas att läggas till i eller Vi kristianstad@nyforetagarcentrum.se finns på Näringslivscenter, V Storg. 26 i Osby en rimlig chans att sätta sig in i eller kristianstad@nyforetagarcentrum.se kommer löpande här i Allt om Göinge listan. För dig som företagare kan Text: Anna-Carin Darlin pågående projekt. Vi finns Kristianstad. Vi finnspå påKrinova Krinova i iKristianstad. det innebära att du blir personligt att hålla er uppdaterade.

NYSTARTADE Krisregioner FÖRETAG

får stödpengar från EU

Kommunens näringslivsutvecklare

lämnar sin tjänst under våren

Företagskontakter

Vi testar din affärsidé Vioch testar gördin dig affärsidé startklar! startklar! och gör dig Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

Följ Osby Näringsliv på Facebook och Twitter – läs mer på www.osby.nu www.ostragoinge.se Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479 -528 000 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se 8


- En komplett bilskadeverkstad!

önskar alla kunder

God Jul och Gott Nytt År! Regnbågsv. 9, Norra Industriområdet, 283 44 Osby. 0479-136 50, info@osbybillack.se, www.osbybillack.se

rn!

Först till kva

22 • 11-12 2013 ALLT OM

9


reportage Kerstin Storck, Monika Bergman, Boel Hansson och Malin Persson är några av omsorgstagarna som fixar och donar i Lilla Butiken i Broby.

Lilla butiken för de stora klapparna

Har du svårt att hitta julklapparna till nära och kära? I ”Lilla butiken” driver Östra Göinge kommun delar av den dagliga verksamheten och här går det att hitta det mesta. – Här hittar du sånt som du inte hittar nån annanstans, säger Boel Hansson, när butiken håller extra kvällsöppet.

Massor av folk

När det är kvällsöppet blir det helt andra besökare. – Nu slipper vi ju komma med andan i halsen precis innan ni stänger, säger någon på besök. Just när Allt om Göinge/ Osby dyker upp är det stiltje. – Du skulle ju kommit för en halvtimme sen, då var här massor av folk, säger Kerstin Storck.

Bjuder på glögg

Men plötsligt kommer det nya besökare till de nyrenoverade lokalerna i samma hus som Posten i Broby. En strid ström av människor handlar sina små julklappar och låter sig väl smaka av glöggen och pepparkakorna. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Lokalerna på Köpmannagatan i Broby är alldeles nyrenoverade och ligger vägg i vägg med Posten.

Julens Vackraste Gåva Skicka blommogram över hela Sverige Beställ Julblommorna i god tid

En riktigt god jul! önskar vi på 0479-16044

Östra Järnvägsgatan 10, Osby

10

ALLT OM 11-12 2013 • 22


ALLTID SÖNDAGSÖPPET 12-16 Fri leverans i hela skåne ELSA Hörnsoffa. Pris från (Finns även som 3-sits, 2-sits och fåtölj.)

14.995:-

ANNE 3-sits + 2-sits. Från

ROMA 3-sits + 1+1-sitstyg Pris från

12.960:Skinn, pris från 17.120:-

LINDA 3-sits + 2-sits. Tyg pris från

SILVIA 3–sits + fåtölj i tyg

10.850:-

Pris från

12.420:-

Fåtölj Grande

12.260:-

Pris från

ANITA 3-sits + fåtölj Från (Finns även som 2-sits. 5.045:-)

10.290:-

NEW YORK 1000 Ställbar säng, 90x200 cm med vändbar 5-zonspocket, medel eller fast, inkl. bäddmadrass med pikerat stretchtyg, trådlös fjärrkontroll och massiva ekben. PLUZ Denna kombination i tyg (Finns även i skinn)

Pris:

13.730:-

Alla soffgrupper och hörnsoffor finns i tyg eller skinn.

7.950:-/st

12.995:-

POLO MAXI Hörnbäddsoffa med divan och öppet avslut Från

4.395:-

Vi har även ränterfria köp!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 Öppet: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14 • Sön 12-16

22 • 11-12 2013 ALLT OM

11


hem & trädgård

Sista trädgårdsarbetet! jankovs

temperatur på +- 4 grader, jämfört med yttertemperaturen. Den jämna temperaturen och den torra jorden under väven gör att rosen har mycket stora chanser att klara sig. Den fryser inte så hårt och den sätter inte igång att växa för tidigt. Klängrosor kan vara svåra att skydda på samma sätt. De flesta är tillräckligt härdiga för att klara vårt klimat, utan vare sig kupning eller täckning med väv. Om Du har en känslig spaljéros kan Du skydda den genom att hänga en vit väv framför hela rosen mot väggen. Eller klä in den helt. Väven Du använder måste alltid vara vit. Mörk väv reflekterar inte solljuset och hindrar inte värmen att stråla ut från växten.

väl fram på vårvintern fungerar granriset på det sättet att det behåller kvar vintern runt rosen så att den inte börjar växa för tidigt. Har Du en stamros eller annan ros i kruka, som Du inte vet hur Du ska klara över vintern finns det ett ofelbart tips. Ta upp den ur krukan och beskär så att kronan inte blir mer än c:a häften så stor som innan. Plocka bort de flesta bladen. Gräv därefter en ränna i t.ex. trädgårdslandet, c:a 60-70 cm djup. Vira in rosen i väv (ej plast) och lägg ner den i rännan fyll på med jord och glöm inte att sätta en pinne för att markera platsen, så Du hittar den igen. Gräv upp och plantera om i ny U-jord på våren. Gör en ytterligare beskärning så att rosen får starta om från början.

gen och köpte julklappar till personalen. Eva frågade Lena om hon kunde få klapparna inslagna. Lena tittade upp på Eva och förklarade: -” Vi tar 20:- för inslagningen. Du vet omslagspappret är inte billigt!” Eva svarade snabbt: -”Oh, det vet jag! Vi köper sånt här.” Lena fick ett väldigt långt ansikte medan Mats försvann i ett skrattutbrott in på kontoret. Inte nog med detta. Eva fick syn på en fin handväska på disken och kommenterade:”Vilken fin väska! Har ni börjat sälja sådana?” Innan Lena hann svara, tagen av förra incidenten, utbrast Boel (City Shop) – ”Nej, nej! Det är min väska!” och ryckte den hastigt till sig.

Min hustru, Eva, sprider mycket skratt och glädje omkring sig. Hon besökte Kontorsteamet häromda-

Ha det gott och glöm inte russin och mandel i glöggen!

5,87 miljoner extra

des inte mindre än 11 projekt med detta. Ansökningarna granskades och beviljades i vanlig ordning av LAG - Leaders lokala styrelse - och projekten ställdes i kö till pottpengarna.

I slutet av maj hade alla sökbara medel hos Leader Skånes Ess beslutats till projekt. Pengarna var slut, men inte efterfrågan. Lägligt nog öppnade Jordbruksverket då sin nationella avropspott och genom detta lyckades man hämta hem ytterligare 5,87 miljoner som nu gått till landsbygdsutveckling i Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner.

- Det är roligt att så många lyckades få ner sina projektidéer i så pass bra projektplaner att beslut hann fattas innan denna periods möjligheter stängdes för projektstöd inom Leader, säger Kerstin Hallenborg, verksamhetsledare hos Leader Skånes Ess. Leader drivs ju inom ramen för Landsbygdsprogrammet och nuvarande period tar slut vid årskiftet.

Utöver leaderområdets budget på 48,9 miljoner projektstöd sedan tidigare, lyckades man genom avropet hämta hem ytterligare 5,87 miljoner som nu gått till landsbygdsutveckling i Bromölla, Kristianstad, Osby och Östra Göinge kommuner.

trädgårdstips Nu kan Du börja skydda Dina uteväxter mot vintern. Rosorna bör kupas genom att lägga upp jord kring stammarna, ju mer desto bättre. Jorden utjämnar temperaturerna och hindrar att kylan tränger ner och spränger cellerna i växten. Kupningen hjälper också till med att dränera bort vattnet. Vatten leder värme och kyla. Luft isolerar. Att lägga torr torvmull närmast rosen och täcka över det med vanlig jord från rabatten, fungerar också bra. Mitt bästa tips är att kupa och toppa av rabattrosorna så att den sista tillväxten tas bort. Därefter lägger Du en vit vintertäckväv över hela rosen och förankrar den genom att fylla på med jord runt om för att inte väven ska flyga upp vid blåst. Under väven blir det en

Granris kan man lägga under väven för att skapa mer isolerande luft. Annars har granris ingen funktion under vintern, som frostskydd, men

till utveckling i närområdet

I juni 2013 blev det möjligt att avropa icke utnyttjade medel från Sveriges leaderområden som samlats i en nationell avropspott. Det vill säga pengar som inte använts eller som betalats tillbaka av pågående

Funderar du på att sälja din villa eller ditt fritidshus? Vi har lång erfarenhet inom branschen och stor efterfrågan från våra kunder, både lokalt och från Danmark och Tyskland.

projekt från de 63 leaderområdena i hela Sverige. Trots att det brann i knutarna för att lämna in kompletta ansökningar och trots semestertider lycka-

Vi önskar våra kunder

God Jul och Gott nytt färgrikt år Kenneth och Britt-Carin

med personal Aronssons Måleri AB

Ö. Järnvägsgatan 11, Osby • Tel. 0479-102 30 • www.flugger.se Norra Esplanaden 10, S-343 30 Älmhult Tel+46 (0)476-12000. www.sfbab.se

12

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Undrar vad vi får i julklapp i år?

Jankov och Sia

- Min känsla är att i vårt område pågår mycket lokal utveckling och då är det positivt att kunna vara med och stödja med det vi kan, säger Kerstin. Läs mer om Leaders framtid på: www.leaderskane.se/skanesess/ framtid

ermo.maklarna@ermo.se

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. Se våra objekt på hemnet.se VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby


Snart är Julen här Butiken är fylld med alla julens växter, korgar, krukor, pynt & dekor-material

Vackert pyntad Amaryllis

Nyhuggna skånska Julgranar

i kruka

139:-

ord.pris 169:-

Vaxad Amaryllis!

Nyhet!

ska inte va

ttnas

159:& XL

Kungsgran

198:-:- 275 198 275:-:- 499 499:-:Stor globlykta

nu 199:-

Läcker som bordsdekoration!

Julgrupper från

ord.pris 398:-

79:-

Mitt i Osby, bredvid Konsum.

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28.

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se 22 • 11-12 2013 ALLT OM

13


reportage Ny butik och kontor

Det gick över förväntan, runt 150 personer tittade in, berättar en nöjd Martin. I butiken finns ett urval ur Comforts sortiment, Sveriges största VVS-kedja. Till våren kommer vi att ha invigning av butiken och sen fasta öppettider som inte är spikade ännu. Och naturligtvis riktigt bra erbjudanden, fortsätter Martin leende. På ovanvåningen var det förut en lägenhet som nu används till kontor och personal. Fast det återstår fortfarande lite att göra och flytta hit, kunderna kommer ju först, säger Martin.

Gör det där lilla extra

Newman’s VVS i ny lokal Newmans VVS har i många år funnits på Kristianstadsgatan. Martin Persson som tog över företaget 2007, blott 25 år gammal, kände att han nu var mogen att äga sin egen lokal. Efter en tids letande bestämde han sig för huset i korsningen mellan Västra Storgatan och Fabriksgatan. På julskyltningen höll butiken öppet för första gången.

Sen Martin tog över företaget har han mer än fördubblat omsättningen och ökat från 4 till 7 anställda. Just nu är byggmarknaden tuff och det är kamp om alla jobb. Fast vi har fortfarande mycket att göra. Det gäller att hitta billiga lösningar som går snabbt och kunna erbjuda något mer, berättar Martin. Vi har en bred och gedigen kunskap och viljan att göra det där lilla extra. Det är också självklart för oss att komma i tid och när vi lämnar vårt arbete så ser vi till att alltid städa efter oss, fortsätter Martin. Vi har också tecknat ett samarbetsavtal med Handelsbanken om finansieringslösningar med upp till 24 månaders räntefri betalning för att underlätta för kunderna, avslutar Martin. Text & Bild: Laila Aspenryd

Vi önskar er en

God Jul med många leenden! I år går vår julgåva till Operation Smile och tillsammans bidrar vi på så sätt till att barn med läpp-, käk- och gomspalt får den operation de så väl behöver.

Före

Önskar Efter e.se

g kengöin

sparban

14

ALLT OM 11-12 2013 • 22


Vi firar 100 år med HALVA PRISET!

En hel våning på 250 kvm, fullmatad med möbler som vi lämnar minst 50 % rabatt på – soffgrupper, matrumsmöbler, soffbord, skåp och fåtöljer! Priserna ligger t.o.m. under gällande grossist- och fabrikspriser. Fira med oss!

MÖBLER FRÅN STORT KONKURSPARTI

minst

50%

rabatt

Flera av Viking Beds och KOZ kontinentalmadrasser, ställbara sängar och resårmadrasser säljer vi ut med 25-50 % rabatt p.g.a. tygbyte. 10 % kampanjrab. på Conforms fåtöljer och 20 % rabatt på hela Ekornes fåtöljer och sängar.

Ekornes fåtöljer/sängar

20%

rabatt

Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda

Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com

PÅ KÖPET! Kaffekvarn, värde 299:-

Köttkvarn på köpet!

OBH Nordica Kapselmaskin Gravity kaffebryggare för

hela familjen!

med ett automatiskt “Pour-over” bryggningssystem som säkrar en optimal bryggtemperatur för det perfekta kaffet – varje gång. 10 koppar / 1,25 liter. Droppstopp, autoavstängning efter 2 timmar. Finns i färgerna svart, chilli, blå, orange, koppar och silver (bilden).

1.395:ord.pris 1.495:-

värde 795:-

OBH Nordica Hercules köksmaskin är robus och hållbar, med en tidlös design. Rejäl rostfribunke på 5,5 liter. Motor: 1200 watt. Finns i grå, beige och röd (bilden).

2.995:-

ord.pris 3.595:-

Ord. pris 1.495:-

Ord. pris 1.495:-

1.395:-

Braun Rakapparat

Babyliss Locktång Curl Secret

med innovativ teknik, utan traditionella Drick gott kaffe varje dag. Kaffebryggare med tänger, ger dig professionella lockar i Färskt kaffe genom ett knapptryck. Kapselmaskin som är lätt att placera eftersom automatiskt bryggsystem som säkrar optimal attolika det endast är 15 cm2 bred. Enkel att använda tack vare den tydliga kontrollpanelen. bryggtemperatur för perfekt kaffe. Kapacitet: 1,25 l. stilar. temeperaturlägen Kapselmaskin Flama Vit/104330 Kaffebryggare Gravity Steel 2301/104473 Kapselmaskin Flama Svart/104331 och 3 tidsinställningar.

1.295:-

PÅ KÖPET!

med kylsystem som skonsamt rakar av skägget och minimerar hudirritation. Drifttid: 45 min. Våt- och torrakning.

1.195:ord.pris 1.695:-

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13.

Toblerone, 400 g. Värde 49:-

www.elkedjan.se

Ord. pris 449:-

V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50 22 • 11-12 2013 ALLT OM

159:-

349:-

15


reportage

...och jag som sa att jag aldrig skulle bli som min mamma! Med åren har jag lärt mig att passa mig noga för orden ”jag ska aldrig”. Jag har brutit detta flertalet gånger; först när jag flyttade från Sibbhult och sa att jag ALDRIG skulle återvända. Sen när jag fått andra barnet & sa att jag ALDRIG skulle föda barn igen (bröt det där inte mindre än 2 gånger, vilket jag är glad för idag) och så den där stora klassiska ”jag ska ALDRIG bli som mina föräldrar/min mamma!” Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är något med att vara lik sina föräldrar som är lite skamligt. Någon man inte gärna erkänner. När min man säger - ”Nu är du PRECIS som din mamma!” går jag i taket, samtidigt som jag är först att försvara henne med taggarna utåt ifall någon skulle säga ett ont ord om henne eller pappa. Sen jag blev mamma har jag dock insett att jag är mer lik min egen än jag skulle kunnat tänka mig eller erkänna. Här kommer ett uppenbart exempel: Jag var 7-8 år och vi åkte den somriga bilresan mot Västervik, där vi ofta hyrde stuga och semestrade vid havet. I baksätet satt jag och min fyra år äldre syster och bråkade. Inget ovanligt alltså. Jag hade en slajmhand som jag slog med mot henne, ni vet en sån där med lång ”arm”, som fastnade mot fönsterrutor, speglar etc. Min syster skrek när hon blev slajmad i fejset, jag skrattade. Från framsätet vänder sig mamma om och skriker: – ”Elin! EN gång till och jag slänger ut den genom fönsterrutan!” Typiskt mig att utmana ödet, så jag måste testa. ”Splash!” mot mammas

nackstöd. Mamma vänder sig om, krånglar sig ur bältet, sliter slajmhanden ur min hand och kastar ut den genom rutan, på motorvägen. I någon sekund blir det tyst av chock i bilen, sen... ILLVRÅL. Över 20 år senare sitter jag med min familj i bilen. Vi hade 3 barn och körde hem från godisaffären 3 mil bort. I framsätet hos mig låg den, en enorm godispåse som alla var ivriga att få kasta sig över så fort vi kom hem, men i baksätet var det fullständig cirkus. McDonaldsballonger slogs i ansiktet på varandra. ”Boink boink boink!” ”AJ Sluuutaaa! Mamma säg till honoooom!” osv. Från framsätet vänder jag mig om och skriker: – ”EN gång till och jag slänger ut godispåsen genom fönstret! Nu är ni TYSTA!” I efterhand tänker jag mig att det skulle varit bra om jag hotade med att smälla ballongerna istället för att kasta ut godispåsen vars innehåll säkert var värt över hundralappen och som jag minns att jag var väldigt sugen på själv, men det är lätt att vara efterklok. När så något av barnen slog den andra med ballongen i skallen för femtioelfte gången, ropade jag bestämt till min man som körde bilen: − ”Stanna bilen! NU!” Han kör in i en parkeringsficka mitt i ingenstans, jag öppnar dörren på min sida, slänger ut godispåsen vid vägkanten och smäller igen dörren. - ”KÖR.” En kort stunds chockad tystnad råder i bilen, sen... ILLVRÅL. Jag har fått det där av min mamma,

Elin Sohl, Sibbhult. typisktelins.blogspot.com

på gott och ont. Man håller vad man lovat, inga tomma hot eller löften här inte! Faktum är att många av de egenskaper jag ogillade hos mina föräldrar när jag själv var barn & tonåring, är såna jag är mest stolt över att bära med mig idag. Små händelser som jag just beskrev, är tecken på att jag är mer lik dem än vad jag trodde och att det i ett större perspektiv faktiskt är någonting BRA. För av mamma har jag fått min styrka, min osentimentala inställning till vardagen och mitt logiska tänkande. Hon som är så rak, ärlig och full av ”jävlaranammar” har lärt mig att vara precis så och det är jag glad för idag. Av pappa fick jag en stor portion empati och solidaritet. Han lärde oss alla människors lika värde och att man ska ställa upp för sina medmän-

niskor. Han har också lärt mig att en riktig brakskit ALLTID är rolig och att inte ta så himla hårt på saker & ting. Jag känner min syster väldigt väl och ser att hon ärvt samma egenskaper från mamma respektive pappa. Jag ska aldrig säga emot igen när någon säger att jag är lik min mamma, utan försöka se det som något positivt vilket det ju är. Mina föräldrar är mina förebilder på så många sätt och jag älskar dem otroligt mycket. Precis så vill jag att mina barn känner om mig när de själva är vuxna. Samtidigt hoppas jag att de aldrig någonsin glömmer bort den där incidenten med godispåsen som kastades ut vid vägkanten... Elin Sohl

Varumärkesbyrån Grow får in uppdrag för både Hästens och BRIO För Hästens ska Grow ta fram

en varumärkesplattform och en visuell identitet. – Vi har valt Grow som vår strategiska och kreativa globala partner eftersom de har en gedigen erfarenhet att bygga globala premiumvarumärken som bland annat Bentley, Lexus och Iittala, säger Karin Wickberg, marknadschef på Hästens, i ett pressmeddelande.

För BRIO blir Grow varumärkets globala, strategiska partner. – Att arbeta med ett av de mest ikoniska och älskade varumärkena i Sverige är en stor utmaning och extremt inspirerande i den fokusering på premiumleksaker som Brio genomgår. Vi ser fram emot att utveckla ett varumärke fyllt av tillit och glädje, säger Andreas Bjöwi, projektledare på Grow, i pressmeddelandet.

Takbyte på gård i Göingebygden Anders Anderssons Byggnads AB Knislinge Nybyggnad

Grundarbeten

Reparationer

Murningsarbeten

Ombyggnad

Snickeriarbeten

Tel. 070-326 03 95 / 070-347 51 65

16

ALLT OM 11-12 2013 • 22


Bitskassett Butterfly

98:-

Julklappstips från Lindvalls i Broby!

ord.pris 134:-

Vinstativ för Bag-in-box

139:-

Limpistol Rapid

95:ord.pris 115:-

Bahco Polygrip 7224

279:Fondueset

259:-

JÄRN - & MASKINAFFÄR Torggatan 6, 280 60 Broby • Tel 044-402 00

Om konsten att vara bäst när det är som kallast! Vi har även värmepumpar från

och När vintern slår till kostar det på att hålla huset varmt och ombonat. Smarta elkonsumenter satsar då på värmepumpar anpassade för svenskt klimat. Väljer du luft-vattenvärmepumpen Daikin Altherma, får du enligt Energimyndighetens test ut 75% mer effekt vid -15° än närmaste konkurrent. Dessutom fungerar pumpen ända ned till -25° eftersom värmeväxlaren sitter på insidan av huset. Men varje hus är unikt, så boka därför en kostnadsfri rådgivning på plats hos dig. För om inte du tänker på ditt hus, vem ska då göra det!?

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! *Gäller ej företag.

Räntefri avbetalning via Handelsbanken Finans.

Rätt värmepump till rätt hus 22 • 11-12 2013 ALLT OM

17


reportage

Gamla bilder väcker minnen till liv.

Glimma – en länge levande förening Nästa år firar Glimma Hockey 60 år. Men redan i mitten på november träffades ett gäng gamla spelare och ledare på Västergård i Glimåkra. – Det är jätteroligt att se att så många kommit hit från när och fjärran, sa Ingvar Ekvall - en av initiativtagarna.

Tyst minut

Många är till åren komna och många har också lämnat jordelivet. – Till minne av de ledare och spelare som inte längre finns bland oss, börjar vi med en tyst minut, pålyste Ingvar Ekvall. Det blev helt stilla - men minuten senare startade sorlet om gamla minnen som många också redogjorde för inför alla.

Mörker mötte Rögle

Per-Åke Fantenberg, dalmasen som kom till Glimma Hockey och blev mångårig ledare, berättade om matcherna mot Rögle - där det oftast endast fanns ett sätt att vinna. – Vi såg till att släcka lyset över rinken i deras anfall, säger han varpå alla nickar igenkännande. Minnena var många något som också föreningens nuvarande klubbchef, Johan Åberg, ville ta vara på. – Allt det här blir en viktig del i vårt arbete inför jubileet nästa år - det blir i april, och dit ska ni ju alla få en inbjudan, sa Åberg.

Inventerar smeknamn

Initiativet till träffen kom från Ingvar Ekvall, Isse Sjöstedt, Jan Bosson och Per-Åke Fantenberg och gällde de födda före 1951. – Vi hoppas att de som är födda senare kan göra samma sak och att vi kan fortsätta träffas i det här gänget, konstaterade ”Isse” Sjöstedt, mångårig busschaufför och lagledare. En av de stora uppgifterna till jubileumsskriften som ska ges ut blir att inventera alla smeknamnen. – Säger vi Göran Nilsson är det ju ingen som vet vem det är - men säger vi Pulo, ja då är alla med, skrattar Johan Åberg. Diskussionerna blev många och långa kring hockeyrinkar, tält, seriematcher och långresor. När över 60 personer diskuterar föreningsminnen, ja då blir de svårstoppade. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Olga överlevde Titanic

I år är det 40 år sedan Olga Andersson avled. Hennes död uppmärksammades stort då hon var en av de sista överlevarna från Titanic. 1912, då 23 år gammal, reste hon med fartygets jungfrufärd som skulle ta henne till USA. Det fanns många svenskar ombord på Titanic, 123 st närmare bestämt, vilket gjorde svenska till det näst mest talade språket ombord (engelsmän och amerikanare utgjorde majoriteten). Olga var en av 34 svenskar som klarade sig. Totalt omkom ca 1200 personer vid olyckan, två kamrater och en kusin till Olga tillhörde tyvärr dessa. En detalj som förklarar varför Olga överlevde var hennes anlag för sjösjuka. Under färden till England, där hon senare skulle stiga på Titanic, blev hon nämligen väldigt sjösjuk. Väl framme bytte hon därför ut sin 3:e klass biljett till en 2:a klass, detta räddade antagligen livet på henne. De som reste 3:e klass hade betydligt mindre chans att överleva än övriga resande i de övre klasserna. När olyckan väl var ett faktum, fylldes livbåtarna först och främst med kvinnor och barn. Några ur besättningen fick lyfta Olga i armar och ben från däck och i livbåten, när hon motvilligt fick ta farväl av sin kusin som fick stanna kvar på det sjunkande skeppet.

Tiden efter olyckan var hon bosatt i USA, där hon arbetade som kokerska och hushållerska under flera år i många olika städer, bl.a New York och Los Angeles. Under en tid arbetade hon för det norska kronprinsparet Märta och Olav under deras landsflykt under andra världskriget. I mitten på 1960-talet beslöt hon sig att flytta tillbaka till Sverige. Tillsammans med sin make bosatte de sig i Osby för att slå sig till ro på äldre dagar. Den ideella verksamheten i hennes hembygd var något som låg henne varmt om hjärtat. Under flera år gjorde hon donationer till Röda Korset och Rädda Barnen i Hallaryd. Som tack för god vård på Hässleholms lasarett år 1968, skänkte hon 10,000 kr till att användas till konstnärlig utsmyckning. Olga avled 1973, vid en ålder av 84 år, och fick därmed leva 60 år längre än de övriga passagerarna som omkom när Titanic sjönk. Text: Niklas Strandberg

50% REA på alla JULartiklar

på alla JULartiklar Telefon 0479-150 46 Marklundaskolan, Osby. Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14. Stängt Julafton o Nyårsafton

18

ALLT OM 11-12 2013 • 22


TVÅ TVÅ FYRHJULSDRIVNA FYRHJULSDRIVNA NYHETER NYHETER FRÅN FRÅN SUZUKI. SUZUKI.

Nya SX4 S-CROSS och Swift 4x4, två av marknadens kanske mest prisvärda fyrhjulsdrivna bilar Nya SX4 S-CROSS och Swift 4x4, avsom marknadens kanske prisvärda fyrhjulsdrivna i småoch mellanbilsklassen. Nya två Swift är riktigt rolig att mest köra och SX4 S-CROSS som ärbilar den iidealiska små- och mellanbilsklassen. Nya Swift som är riktigt rolig att köra och SX4 S-CROSS den familjebilen. Båda utrustade och klara med det mesta redan inbyggt i bilen – som och iär priset. idealiska familjebilen. Båda utrustade och klara med det mesta redan inbyggt i bilen – och i priset.

x4 SWIFTT 4 x4 SWFIFR Å4 N N Å R F

SS 4x4 -CRO SX4 S OSS 4x4 SX4 S-FCRRÅN FR Å N

114444..990000::--

117799..990000::--

N).** 9:-/MÅ (1.44 N). Å /M :9 (1.44

N). :-/MÅ (1.799 ÅN). (1.799:-/M

* *

UTRUSTADE

UTRUSTADE & KLARA & KLARA

Bränsleförbrukning Swift 1,2 Comfort 5d 4x4 - SX4 S-CROSS 4x4 blandad körning 5,5–5,9 l/100 km. CO2 126-135 g/km. *Finansiering genom Suzuki Finans: Ränta 5,95%. Kontant 26%. Restvärde 50% av nybilspriset efter 36Swift månader. Effektiv5d ränta (inkl.4x4 uppläggningsoch aviavgift). 3 årskm. nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års Suzuki assistans & 12Ränta års rostskyddsgaranti. Bilarna på bilden är av Bränsleförbrukning 1,2 Comfort 4x46,94-7,29% - SX4 S-CROSS blandad körning 5,5–5,9 l/100 CO2 126-135 g/km. *Finansiering genom Finans: 5,95%. Kontant 26%. Restvärde 50% nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 6,94-7,29% (inkl. uppläggnings- och aviavgift). 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Bilarna på bilden är

Lindgrens Lindgrens Bil Bil AB AB

Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com

Julpriser! Viasat Parabolpaket

Få ett presentkort på 500:(vid fullföljt abonemang)

att använda i butiken

UPPLEV ALLT i 6 mån (30 mån avtal) Gäller t.o.m. 26/12

LCD TV 19-26” upp till 50% rabatt

Trådlös bevakningskamera med monitor 295:-

Ring för mer info om villkor

Lafayette Jaktradiopaket micro 5, 31 eller 15 mhz från 2195:-

Bilstereohögtalare 60% rabatt

Larm som koplas via hemtelefonen till mobiltelefonen 295:-

TV-antenn + förstärkare 25% rabatt

Husvagnsantenn med förstärkare 175:-

oBs! vi tar ej kort endast kontant BetalninG Garanti &

service.

välkomna!

RågeRöd, 283 91 Osby, Tel 0479-107 67 öPPeT Vard 10-18, Lörd 10-15 22 • 11-12 2013 ALLT OM

19


reportage Service och personkontakt

Jonas Thuresson funderade redan vid valet till gymnasiet på att läsa omvårdnadsprogrammet. Intresset för el fick dock gå före den gången. Efter avslutad utbildning arbetade han som konsult inom el och automation i två år. Jonas kom under den tiden fram till att det var personkontakten med kunderna och servicen som tilltalade honom mest. Han påbörjade en utbildning inom spa, massage, träning och turism i Orsa. Han hade fallenhet och intresse för massage och 2012 var Jonas färdig massageterapeut, utbildad via Axelsons.

Ser igenom huden

Att ge professionell massage kräver goda kunskaper inom anatomi och fysiologi. – Man måste se igenom

Massage för smärtfri vardag Hur många är vi inte som går omkring med ömma, sneda axlar och ryggar, antingen på grund av stress eller fel arbetsställning framför datorn? Med så enkla medel som massage, koppning eller kinesologisk tejpning kan vi få en smärtfri och avslappnad vardag. Det berättar Jonas Thuresson, som driver Jonas Behandlingsmassage i Broby.

huden, menar Jonas som tänker fortsätta utbilda sig till medicinsk massageterapeut framöver. Han anser att det är viktigt att hela tiden sträva efter utveckling för att erbjuda professionell behandling. Jonas har därför också utbildat sig i koppning och kinesologisk tejpning.

Hjälp finns att få

Ett viktigt budskap Jonas vill nå ut med är att det finns hjälp att få för alla som går med spänningar och smärtor. – Det är så många som har stillasittande arbete idag. Det leder lätt till spända axlar, vilket i sin tur ofta orsakar spänningshuvudvärk, berättar Jonas. Just nu inför julen kan intresserade passa på att ta del av Jonas julpriser på behandling och presentkort, vilket kan vara ett första steg mot en smärtfri vardag. Möjligheten att kunna hjälpa och göra skillnad för andra är det väsentliga i Jonas arbete. – Ja, kommer det in en person som gått med huvudvärk i två år helt i onödan och det börjar släppa efter en behandling – då vet jag att jag gör god nytta, avslutar han.

Jonas Behandlingsmassage har måndagar och lördagar som bokningsbara dagar på Brobygården, Tydingegatan 1, Broby. Tel. nr 0733 – 91 32 40. www.behandlingsmassage.se jonas@behandlingsmassage.se

Text och bild: jessica@alltomgoinge.se

Pågatåg nordost och Krösatåg

Invigning av Hästvedas nya station

Upplev den historiska dagen och var med när Hästvedas nya järnvägsstation invigs den 14 december 2013

Invigningsdagen

Denna dag stannar endast invigningståg med inbjudna gäster på stationen. Men dagen efter, söndag 15 december, kan du ta tåget då det kör enligt tidtabell. Tidta-

bellen hittar du på skanetrafiken. se. Håll också utkik efter information och prova-på-biljett) från Skånetrafiken i din brevlåda.

Beställ din Julkorg

300 kr

350 kr

Ge era anställda en julkorg de aldrig kommer att glömma.

NYHET! LYX-korg 750kr

Östra Järnvägsgatan 2 - Osby - 0479 - 160 60

20

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Sexton nya stationer byggs mellan 2011-2014 för att förbättra kommunikationerna i norra Skåne och södra Småland. Stationerna kommer att trafikeras av Pågatåg och Krösatåg. Syftet är att förtäta tågtrafiken på befintliga järnvägar genom lokala och regionala tågsystem som kompletterar och avlastar/ersätter busstrafiken och Öresundstågtrafik. Utbyggnaden är ett samarbete mellan Trafikverket, Region Skåne, Regionförbunden södra Småland samt Hässleholm, Kristianstad, Osby och Höörs kommuner i Skåne och Markaryd, Älmhult, Alvesta och Växjö kommuner i södra

Småland, Europeiska regionala utvecklingsfonden, Skånetrafiken och Länstrafiken Kronoberg.

Program

12.00 Festligheterna startar Hässleholms Stadsmusikkår spelar Hästvedarevyn uppträder Skolbarn medverkar Vi bjuder på korv 13.10 Invigningståget ankommer till Hästveda med gäster/talare Bandklippning 13.28 Invigningståget avgår mot Killeberg. 13.30 Nya flaggparken invigs 14.00 Festligheterna avslutas

God Jul & Gott Nytt År 450 kr NYTT i år! Ge bort julklappen i

en God Juljutesäck

Öppettider mån 13-19, tis-fre 9-18

103 10 Esplanadg. 5, Osby


För dig som har värk och behöver hjälp till en smärtfri vardag, eller om du vill förebygga smärta och slappna av.

25% rabatt

e!

Ju

pps e r bj uda

nd

la lk

på alla behandlingar både bokningar och presentkort Gäller till 24 dec

www.behandlingsmassage.se Jonas@behandlingsmassage.se 0733 913 240

Besöksadress Tydingegatan 1c 280 60 Broby

Stort kalas på gång , släktmiddag eller bara en trevlig kväll med god mat? Välkommen till oss på Stora Hotellet Vi har öppet mån - lör 18.00 - 22.00 Välkommen att boka bord!

www.storahotelletosby.com 0479-162 22 22 • 11-12 2013 ALLT OM

21


reportage

En höjdpunkt för Färe – Det här en av våra stora höjdpunkter under året, säger Jocke Bengtsson rektor på Färe Montessoriskola i Sibbhult. Det handlar om den årliga julbasaren - och mitt i förberedelserna fick skolan och besök av en riksdagsman. Brända mandlar

Basaren brukar vara välbesökt så också i år. – Allt ätbart brukar vara slutsålt, konstaterar Andreas Parastatidis, idrottslärare på skolan. Den hemgjorda senapen av traditionellt slag har fått sällskap av en honungssenap de senare åren. Ljusen har man stöpt själva och det är kommers kring lotterierna - där det bland vinsterna i år också fanns en signerad matchtröja från IFK Kristianstad. Utanför skolan doftar det av brända mandlar och grillad korv och folk låter sig väl smaka.

Läge för besök

Mitt i föreberedelserna till julbasaren kom riksdagledamoten Christian Holm (M) på besök till skolan. Lokale politikern Daniel Jönsson är tidigare elev på skolan och han tyckte att det var läge för värmlänningen Christian att besöka skolan. Daniel praktiserar just nu i riksdagshuset hos Christian Holm och hade planerat besöket. – Det är jätteroligt att komma hit, konstaterade Christian när han fick träffa eleverna i årskurs 6-9 på frågestund.

ter och kändisar och vad Christian tycker om friskolor. Innan besöket var över passade Christian Holm på att inhandla både senap och ljus. – Detta kommer att göra sig bra på julbordet hemma i Karlstad, ett bra minne från Färe. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Bra minne

Frågorna var kluriga och väl uttänkta. Det handlade om hur det är att vara riksdagsledamot, miljöbilar, hur det är att träffa presiden-

Tack alla kunder

för en fantastisk invigning av vår butik! Öppet alla dagar fram till jul: mån-fre 9-17, lör 9-15, sön 13-16

luncha Fika & s! hos os

www.traningsbruket.dinstudio.se 22

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Välkomna!

at till Boka m r! yå jul & n

Storgatan 7, Broby • Tel: 044-414 52 www.systrarnasmat.net


Vi är Matchvärdar för

HOCKEYMATCHEN mellan OSBY IK – TYRINGE onsdagen den 18 december

På lilla banan finns våra leverantörer från Kährs och Finja för att visa nyheter! VÄLKOMMEN!

J ulklappstips!

MÅNADENS VARA i december

Kupévärmare Bårebo 600W/1250W Ord pris 298,-

OSBY

BYGGMATERIAL

129,-

Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670

DÄCK Bil Industri Lantbruk för

! Däckhotell 150kr s p i T

/säsong

V i p ress

ar hydra

ul

sl a n g Förutom d äckbyten utför vi in reperation dustriser v sjobb, sm ice, olika ide-, plåtoch svets arbeten.

DÄCKVERKSTAD Brobyvägen 6, Glimåkra

Nya Mercedes-Benz till otroliga priser. Ett urval av nya MB för omgående leverans. A 180 Sport Edition Pris nu: 247 000kr ord. pris: 268 400 kr Urban Line, Blåmetallic, grå klädsel, Edition Plus paket, Parktronic, förbered för Becker Nav (GPS), Bluetooth telefoni med möjlighet till streaming, m.m. A 180 Sport Edition Pris nu: 254 700 kr ord. pris: 275 850kr AMG Sportpaket, Röd, svart klädsel, Edition Plus paket, kollisionsvarnare Bluetooth telefoni med möjlighet till streaming, m.m. A 180 CDI Aut Pris nu: 289 700 kr ord. pris: 297 700kr AMG sportpaket, svartmetallic, SportEdition Plus paket, Parktronic, kollisionsvaranare), Bluetooth telefoni med möjlighet till streaming, m.m. C 180 Business Plus Aut Pris nu: 299 000 kr ord. pris: 345 650kr Tenoritgrå metallic, Parktronic, Förbered för Becker nav (GPS), Farthållare, Bluetooth telefon med möjlighet till streaming, Bi-Xenon, farthållare m.m. C 220 CDI Aut Edition C Pris nu: 339 500 kr ord. pris: 374 300kr Silver metallic, Parktronic, Förbered för Becker nav (GPS), Farthållare, Bluetooth telefon med möjlighet till streaming, Bi-Xenon, farthållare m. m. C 180 Aut Edition C Pris nu: 327 000 kr ord. pris: 362 000 kr Palladiumsilver metallic, Parktronic, Förbered för Becker nav (GPS), Farthållare, Bluetooth telefon med möjlighet till streaming, Bi-Xenon, dragkrok, m.m. C 180 Aut Business Plus Pris nu: 299 000 kr ord. pris: 345 650kr Röd, Parktronic, Förbered för Becker nav (GPS), Farthållare, Bluetooth telefon med möjlighet till streaming, Bi-Xenon, farthållare m.m.

Motorcentrum Markaryd Kungsgatan 2 Tel växel: 0433 - 756 00 Försälj. 0433-75610, 75611, el 75611 www.motorcentrummarkaryd.se

22 • 11-12 2013 ALLT OM

23


24

ALLT OM 11-12 2013 • 22


eLViSp

999:-

BrÖdrOST

1195:-

VaTTenkOkare

1395:-

Västra Storg. 41, OSBY

Tel 0479-104 14

Öppettider: Mån - fre 10 - 18, Lör 10 - 13 22 • 11-12 2013 ALLT OM 25


aktuellt

g n i n m ä t s l Ju

På Spaning efter

Tro inte att du måste åka till stan för att Julshoppa!

Julmyset finns närmare än du tror! Gör som vi, ta ett ”byavarv” och du ska se hur mycket fint det finns på nära håll i Osbys och Östra Göinges butiker.

Bland tomtar och troll

En riktig JUL-stake och små söta ”Tomtebobarn” att göra sagoligt julfint med hemma.

Hittat på MJ-Färg i Osby

Stilrena nissar

Diabas och trä i fin kombination.

Hittat på Kullaro i Lönsboda

Hitta Klapparna här!

Rent spel? Snyggt och gosigt

Utmana familjefriden i jul, med de senaste spelnyheterna från Alga och Tactic.

Hittat på Bokhandeln i Osby

Med mjuk långtröja från Fransa och mysig sjal från Gemini slipper du frysa under julklappsjakten.

Fina tomtar och ljuvliga arrangemang får man aldrig för mycket av.

Rolig Rudolf

Hittat på Flora Blomsterhandel i Osby

26

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Hittat på Fröjd i Osby

Hej tomtegubbar...

En lite annorlunda ren, men udda är bra.

Hittat på Boutique Molié i Osby


aktuellt

Julfint!

Glöggmys

Skönt för både hjärta och öga. Trendigt handgjort julpynt.

Baka julmuffins med stil, och njut till glöggen i fina små muggar från Greengate.

Hittat i Lilla Butiken i Broby

Hittat på Present & Dekor i Osby

Nu är det jul igen...

Högst på önskelistan

Jättefina väskor i mjukaste skin från Dixie.

Lekfullt!

Hittat på Your Step i Osby

En ljusstake som gör det lite extra roligt i fönstret.

Hittat hos Oredssons i Osby

God Jul! Smaskens de´lux

Godsaker med det lilla extra.

Hittat på Pecorino i Osby

Festfin!

Redo för julfesten i röd, ärmlös blus från Pulz.

Hittat på Gunnars Kläder i Osby

Mönsterstickat

Som en lusekofta på svenska. Julfin tröja från Selected Homme.

Hittat på Klädkammaren i Osby

Trendspanare på byn: Niklas Strandberg, jessica@alltomgoinge.se & ingela@alltomosby.se 22 • 11-12 2013 ALLT OM

27


aktuellt & ekonomi din ekonomi

Susanne Ekholm Bankkassör Sparbanken 1826

Gör tomtens jul säkrare

Denna glammiga vintertid

Halvåret då vi mer än gärna stannar inomhus, i värmen av ljusets sken, äter en god middag och avslutar med goda sötsaker. En årstid där vi bör tillåta oss själva att bara vara, finna oss i sällskap av dem vi håller nära och unna varann kärlek och omtanke. Sätta stressen på paus, landa för att sedan ladda igen. Vi låter inte bara skenet från ljusen eller goset i mysdressen värma oss, det blir ofta en och annan dans i härligt sällskap! Du har säkert garderoben full och ändå inget att ha på dig, men bara lugn – den känslan har vi alla. Låt dig inspireras av glittret i paljetter eller våga satsa på en mer intensiv make up, det kan bli din räddning att våga sticka ut mer än vanligt! Att tänka ‘utanför boxen’ kan hjälpa dig att utveckla en egen förmåga att se på dig själv, det är inte alltid det lättaste att bryta vanor stilmässigt så be gärna din expedit om hjälp. De finns där för dig, och kan komma med bra och nytänkande tips eller ideér! Med mindre än en månad kvar till jul så kan vi lätt känna oss stres-

sade över att hinna med klapparna till alla i vår närhet, vad önskar de sig - eller kanske viktigare - Vad önskar du dem?

Gå inte omvägen om Bankomaten för att ta ut kontanter och ge bort i julklapp. Låt istället tomten komma med ett sparande - en omtänksam julgåva att ge där du även värnar om vår miljö, samtidigt som tomten får en säkrare jul. När du sätter in pengar på ett konto eller köper en fond ger du mottagaren valfriheten att själv välja vad pengarna ska användas till och när. Av oss får du ett Gåvokort att överlämna till jul. Om ni inte bor på samma

För dig som vill ge en julgåva som växer på sikt är Kapitalspar Barn ett bra alternativ. Kapitalspar Barn är ett enkelt och flexibelt sparande med möjlighet till bra avkastning för dig som sparar till dina barn eller barnbarn. Det ger dig kontroll över när och hur pengarna ska användas. Eftersom sparandet sker i ditt namn har du alltid tillgång till pengarna för egen del, tills den dag du väljer att låta pengarna börja betalas ut till den eller de mottagare du har valt. För det som en gång var ett barnbarn kanske nu är två, tre eller fyra.

Välmåendet av en härligt avslappnande massage eller kanske en personlig guide inom färg och stil, allt går att slå in i papper! Upplevelser brukar vara uppskattade, något fint att se tillbaka till, en känsla att ta på. Vi önskar er en riktigt härlig decembermånad med allt vad det innebär, från strassigaste stassen, smuttandet på sötaste glöggen, till spänningen av att inte veta vad som väntar bakom kröken! Glöm inte, Livet är ett fantastiskt äventyr – och du är mitt i det! Marie Berg med personal Karins Din Helhet

Fynda UTEMÖBLER nu inför kommande vår

ort skickar du enkelt Gåvokortet med posten, direkt till mottagaren istället för att skicka kontanter som riskerar att komma bort. Gåvokortet är ingen värdehandling i sig så det kan skickas med vanlig post.

Välkommen in till oss så hjälper vid dig att ge en omtänksam julgåva till dina nära och kära.

STIHL Leksaksmotorsåg Batteridriven, från 3 år Pris:hela 189:Vi har klapparna till nytta & glädje året! STIHL Leksaksmotorsåg Batteridriven, från 3 år Motorsåg Pris: 189:för barn

189:-

Det annorlunda

MÖBELLAGRET www.outdoor-indoor.nu

V. storgatan 2, Osby Tel. 0479-302 86 Lördag- söndag 11-16 Välkomna!

Batteridriven leksaks-

Sp a

Hemkörning fixas. Betalning via resursbank 6-12 mån. Räntefritt

28

ALLT OM 11-12 2013 • 22

ra a

nno

n s!

STIHL Leksaksmotorsåg motorsåg, från 3 år. Batteridriven, från 3 år Njuravägen 1, Broby Pris: 189:044-413 76 • www.sagomotor.com


Säkerställ din TV-Bild till Julafton!

Hos oss hittar du julklapparna Julk Pre lappst ip sen tko s: rt

Vi lämnar: • 3 Fria Månader (värde 894kr) • Fri HD-Box (värde 499kr) • Fri Startavgift. (värde 695kr) • Fri Installtion (värde 1350kr) • 70 Kanaler 15 HD Kanaler

Digitala coacher!n rekommendera Sköna ulltofflor från Shepherd i olika modeller till både herr, dam och barn.

Månadskostnad efter 3 mån är 298kr mån för familjepaket inkl. kortavg. Ring oss för mer info!

Väskor

Klipp ut och ta med annonsen, så får du en extra julklapp!

Bestämmer du dig innan 16 DEC har du detta installerat innan Julafton.

(värde 894kr)

För alla tillfällen!

Välkomna in!

Titti o Agneta

JIMMY’S TV& ANTENNSERVICE Brogatan 38 Knislinge Mån–Fre 14–18, Lördagar 10–13 0709-74 20 64

Östra Järnvägsg. 14, Osby 0479-310 10

2par.se

Årets julklapp

Glöm standard och dåliGa låGprisGlas din syn är värd mer

Få 2 par Glasö GlasöGonGlas betala För 1 *

+ V. Storgatan 12

0479-109 56

Öppettider: Måndag-Fredag 9-18

hildegard 0479-133 13, Östra Järnvägsg. 15, Osby

Uppgradera till samma

toppkvalitet på extra paret för endast 395 kr

Din syn är lika personlig som ditt fingeravtryck. Varilux progressiva glas från världens syn är lika personlig som ditt fingeravtryck. största tillverkare avDin glasögonglas. Essilor är det enda optiska företaget på Forbes Top Varilux progressiva glas från världens största 100-lista över världens mestavinnovativa De enda senaste tre åren har Essilor legat tillverkare glasögonglas.företag. Essilor är det optiska företaget på Forbes Top 100-lista bland de 28 mest innovativa företagen - 2013 liggeröver Essilor på plats 23.

världens innovativa De Erbjudandet senaste tre gäller t o m 31 December 2013. *Vid köp av ett par Varilux glas mest eller Essilor SVföretag. Rx glas. åren har Essilor legat bland de 28 mest innovativa företagen - 2013 ligger Essilor på plats 23. *Vid köp av ett par Varilux glas eller Essilor SV Rx glas. Erbjudandet gäller t o m 31 December 2013. 22

• 11-12 2013 ALLT OM

29


kultur & nöje

Vernissaget på julskyltningen var mycket välbesökt. Lotta Pettersson, kulturutvecklare i Osby (längst till höger i bild) minglar runt bland besökarna.

Amatörkonstnärer ställer ut på biblioteket På julskyltningen var det åter dags för vernissage på Osby biblioteks konsthall. För tredje året i rad visade Osbys amatörkonstnärer upp sina alster för allmänheten, och alla som ville fick möjlighet att rösta på sitt favoritkonstverk.

visa upp vad man gör för bibliotekets besökare och kanske få en röst eller två gör det hela lite mer spännande.

Blandad kompott

Välbesökt

I år är det 41 verk, av 42 konstnärer, som visas. Det är mest målningar i olika tekniker, akryl, olja, akvarell, collage, foto och blyertsteckningar, men även textil, träslöjd och keramik. Lotta Petterson, kulturutvecklare i Osby och den som håller i arrangemanget, är mycket nöjd med utställningen – Mycket färg och stor bredd, och en hel del verk med samhällsengagemang. Det är konstnärer i alla åldrar, den yngsta 12 år, och med

olika bakgrund men med den gemensamma nämnaren att alla bor eller är verksamma i Osby kommun.

Både nya och gamla

Många av konstnärerna har varit med tidigare år, några är med för första gången, men alla är överens om att det är ett väldigt trevligt arrangemang där konstnärerna får möjlighet att träffa varandra, och se vilka mer som sitter i sina stugor och skapar. Att man sen får

Det var ett mycket välbesökt vernissage, stundtals var det riktigt trångt i konsthallen där konstnärerna minglade med besökarna. Men det är så det ska vara, och givetvis hjälpte de övriga aktiviteterna i biblioteket till att dra folk. – Barnens snögubbeutställning, PRO-kören som sjöng och lottförsäljning, allt bidrog till att göra stämningen hög. Text o bild: ingela@alltomosby.se

Tavlor, träslöjd och tovad tomte

Julklappen

13 Dec

till den som har allt

Lussedisco 20+ Ikväll gästas vi av inga mindre än Saudara DJ’s. Med lång erfarenhet tar syskonduon housen till nya nivåer. En sanlös mix av det bästa inom dansmusiken och en grym känsla att läsa av publiken. De har även precis släppt en ny singel, Monster! Kommer du från Osby eller Killeberg?

Torsdagen den 12/12 kl.13-17 finns penngravören hos oss. Gravyr ingår vid köp av pennor från SHEAFFER. Förbeställ gärna.

Nu samarbetar vi med Visseltofta Buss. Avgång från Osby Järnvägsstation kl. 22.30 de kvällar vi kör nattklubb. Förboka plats på 0479-400 90. Bussen kör även inom Killeberg om man förbokar det. Hemresa kl. 02.00 när vi stänger.

Obl.leg 18 år Kl. 22.00 - 01.30 Entré 150 kr inkl. garderob

30

ALLT OM 11-12 2013 • 22

speakeasy.nu

Ö. Järnvägsg. 10, 0479 – 103 39 | info@osby-bokhandel.se | www.ugglanisverige.se


kultur & nöje

“En riktig uppesittarkväll som på TV fast i verkligheten!”

Borgen Osby 19 dec kl 19

Konstnärer i blandade åldrar

nada.se

LENA PÅLSSON

Utlottningar, rimstuga, julmys, allsång & julsånger, standup, musik, julklappsutdelning & jul i massor!

THOMAS PETERSSON

Husband

Robert Sjöstrand Programledare

Jessica & Lars Biljetter köpes på Bio Borgen. Biljettpris Vuxna 250:- Barn upp till 15 år 150:Ring vid frågor 070 – 66 33 888 eller maila på standup.lars@telia.com Inled kvällen med liten julbuffé på Restaurang Borgen för endast 99:- exkl dryck. Öppet från kl 17.30. Förboka hos Bio Borgen, 0479-125 25, biolars@osbyborgen.se Även öppet i pausen. Fullständiga rättigheter. www.osbyborgen.se

Inte bara tavlor utan även keramik, trä och textil

På BIO Escape Plan Action, Thriller Fre Sön

6/12 20.00 8/12 19.00

Victor och Josefine (Sv. tal) Animerad familjefilm Sön 15/12 17.00 Tor 26/12 13.30

THE HOBBIT: Smaugs ödemark 3D + 2D Äventyr, Fantasy

Ons Tors Sön Ons Ons Tors

Walking with Dinosaurs Äventyr Sön 22/12 Ons 25/12 Ons 1/1-14 Fre 3/1-14 Lör 4/1-14

19.00 21.30 20.00 20.00 19.00

3D 3D 3D 2D 2D

11/12 12/12 15/12 18/12 1/1-14 2/1-14

19.00 19.00 19.00 19.00 19.00 17.00

3D 3D 3D 2D 2D 3D

Metropolitan VERDI: Falstaff Direktsänd Opera från MET. Lör

14/12 19.00

BIO Mycket starka färger på årets samlingsutställning.

.30-01.30

å Loftet

MARTIN LORENTZON

Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

Hos oss kommer

Söndag 10/3 kl. 17.00 - 21.00

SÖNDAG 15/12 kl. 17.00-21.00 Entré140kr. 140kr Fika inkl. fika Entré ingår

Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

JULDAGEN 25/12 kl. 21.30-02.00 Entré 180kr. Disco på loftet

snöflingorna nerifrån.

formgivning med diabas som signum.

Tel. 0479-80013 / www.kullaro.se 22 • 11-12 2013 ALLT OM

31


kultur & nöje

Utställning i Knislinge Knislinge bibliotek har den 2 t.o.m. 19 december en utställning med Eva Einarsson. Hon ställer ut dukar, bonader, väskor och andra föremål i lappteknik. Utställningen är tillgänglig under bibliotekets ordinarie öppettider: mån, tor: 15-19, tis, ons: 10-12, 13-16, lör: 10-13. Roger Persson firar ett år i studion.

Firar ett år i fotostudion

Roger Persson firar ett år i fotostudion. Från en relativt nergången källarlokal har nu utställningslokal och fotostudio växt fram. – När jag tittar på bilder hur det såg ut innan kan man ju skratta lite lätt, ler Roger.

Jobbar med skolfoto

Hösten har varit hektisk. Roger samarbetar med Fovea Skolfoto och tillbringar augusti och september på vägarna runt om i södra Sverige. – Skolfotograferingarna är ju ett omväxlande arbete även om det är slitsamt med tidiga morgnar och upp-och nedmontering av grejorna - men det är en intäkt, säger Roger.

Egen studio

Roger har plåtat sedan 2007 och i början var det bara av rent nöje. Ett nöje som sedan växte till att kunna vara en försörjning. – Jag bestämde

mig för att satsa på det 2010 och jobbade med en företagsidé, säger Roger. Självlärd i fotojobbet så jobbade han från början hemifrån men förra året dök möjligheten upp att ordna en lokal. – Jag skaffade lokal för att kunna satsa fullt ut och låta företaget växa, förklarar Roger.

Porträtt och konserter

Allt om Osby/Göinge hälsar på när det är modellfotografering. Framför kameran står Ellinor Mattsson. – Roger är lätt att jobba med och bilderna blir bra, säger Ellinor medan blixtarna löser ut. Det blir

gott om porträtt- och konsertbilder. På listan med bandplåtningar står bland annat John Lindberg Trio, The Playtones och Gilby Clark från Guns N’ Roses. Jag gillar rockabilly och hårdrock och plåtar konserter så ofta jag kan, säger Roger. Framtiden, ja det blir säkert en breddning av uppdragen. – Jag tar alla uppdrag och ska försöka slå mig in på företagssidan också, konstaterar Roger och plåtar vidare.

och låt dig frestas!

Klipp ut och ta med!

20%

XL Body Julpaket Nu 230:- värde 400:-

på en vara

Text och foto: Mikael Persson (MiP)

Flera julklappstips finns i frisörshoppen

gäller 11-14 dec

Välkomna önskar Köpmannag. 6, Osby. 0479-15225

32

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Helen, Malin, Karolina

Telefon 0479-163 93

Konsertbild på sångaren i The Pooles

Vi önskar våra medlemmar, besökare och våra sponsorer

God Jul!


föreningar

Jag valde Ekbackeskolan! Linus Persson, 16 år, Osby Går Ekonomiprogrammet.

Vann sjörövarskepp Noah lortentzson, 7 år, vann pepparkakslotteriet för Världens barn. Han önskade ett sjörövarskepp och Kerstin Tufvesson Axelsson skapade vinsten.

God jul!

Nu stundar årets största helg. Jag vill passa på att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år! Önskningar inför nya året och tacksamhet för det vi har, är ett återkommande tema för denna tid på året. Kom ihåg att inga julklappar i världen gör oss lyckliga på sikt. Det är det vi gör alla dagar, året om, som kan göra det! Så låt nya årets ledord vara omtanke, hjälpsamhet och gemenskap. Vad mer kan vi önska? Och tänk det kostar så lite.

Datum att lägga på minnet

Julgransplundring söndag 12 jan kl. 15:00. Kom och dansa ut julen! Föreningen bjuder på fika. Även lotterier kommer att finnas. Årsmöte lördag 25 januari kl. 17:00. Föreningen bjuder in alla nya och gamla medlemmar till vårt årliga årsmöte. Vi börjar med möte och därefter blir det mat och dans. Eventuella avgångar i styrelsen ska meddelas skriftligt till valberedningen senast en månad före årsmötet.

• KUNSKAP • KVALITÉ • SERVICE

EKBACKESKOLAN OSBY

www.ekbackeskolan.se

20% RABATT PÅ KLÄDER!

t!

Catarina Carleson, sekreterare Hököns intresseförening

Vad gör du på fritiden? Tränar fotboll och träffar kompisar.

Presentkor

hökön

Varför Ekbackeskolan? Nära till skolan och bra med blockläsning. Gillar att man får träna fotboll på skoltid.

EXTRAÖPPET DEC SÖN 10-14!

ÖPPET ONS 10-18, LÖR-SÖN 10-14 ÖVRIG TID BEHANDLINGAR, AKTIVITETER 070-206 45 98 annasbiocare.se Strax söder om Emmislöv

NATURTERAPI, AKTIVITETER, BUTIK

Vi inviger vårt nya listförråd med

Gör julkorg med glögg, te och julgodis! Istället för en blomma

Briogatan 3a, Osby• 0479-123 45

10% på all sorts list!

EXTRA rabatt

Ditt Viktcenter i BROBY! Traningsbruket.dinstudio.se

Som kund hos oss lånar du släp gratis!

Tel 044-468 00 www.sjobergsbyggmaterial.se 22 • 11-12 2013 ALLT OM

33


aktuellt Ann Jönsson Naturhälsan & Naturmedicinska Akademin

Pernillas Hund & Kattips

Något på helt naturligt med Ann

Julstress eller julfrid? Nu är det juletid igen och det är sååå… mycket som ska fixas. Egentligen, varför då? Dagarna kommer med stor sannolikhet att bli längre igen efter den 21 december även om vi inte har julstädat tillräckligt. ”Det är mycket nu”, en replik som jag både själv säger och hör av andra, alltför ofta. Stress kommer både utifrån andra och inifrån oss själva. Kraven utifrån kan komma från familj, vänner eller kolleger, kunder och samhället. Våra inre, egna krav kan också stressa oss och bygger ofta på våra grundläggande behov av att bli sedda, bekräftade och älskade. I båda fallen finns många både verkliga och inbillade ”måsten”. På ett djupare plan handlar allt om ett utbyte av energi som styrs av omedvetna primitiva överlevnadskrafter. Jag ser dig, du ser mig, jag ger dig och du ger mig, du är ok och får vara med i gruppen. Negativ stress skapar en obehaglig känsla av otillräcklighet som förvandlas till oro och rädsla. Någon kanske tycker att jag är oduglig eller nonchalant, när jag istället vill vara omtyckt. Rädslan omformas sedan lätt till ilska och när vi är stressade kan vi bli irriterade, vresiga och otrevliga för att skydda oss och då blir vi kanske precis så, som vi egentligen inte vill uppfattas. För mycket stress är en stor anledning till ohälsa och för tidig död. Min egen far dog vid 63 års ålder, hans eviga stressande förkortade

hans liv. Paradoxen blev att allt hans skyndade gjorde att han aldrig hann. Det har därför, för mig, blivit extra viktigt att finna sätt att kunna leva helt och fullt i sin gärning utan att samtidigt hela tiden skapa stress. Ibland lyckas jag, ibland inte. Här är några av de saker som varit till min hjälp, kanske de kan vara till din hjälp också: • Se över de yttre och inre kraven – är de verkliga eller inbillade. • Vad är viktigt för dig, egentligen? • Lär känna dina egna gränser, var realistisk med din tid och kraft.

Jul, Jul, strålande Jul Vi närmar oss julen med alla dess godsaker. Ett litet tips till er som har hundar hemma eller på besök under julen. Chokladen som vi gärna har både som prydnad och äter utav vill också våra vänner smaka på. Choklad kan vara mycket farligt för hundar då det innehåller ett ämne som heter teobromin, det har en direkt effekt på nervsystemet och hundar är väldigt känsliga för detta i redan ganska små doser. En dödlig dos är ca 100-200mg per kilo kroppsvikt medan endast 30mg/ kg kroppsvikt kan ge förgiftningssymtom. Typiskt ses först tecken på illamående, dregling, ökad törst och oro följt av kräkningar, diarre och buksmärtor.

• Var tydlig! Hur vill du ha det? • Ge inte falska löften eller förhoppningar som du sedan måste svika. Säg inte ja, när du menar nej. • Ha en god kommunikation inåt och utåt. • Be om hjälp! Missunna inte någon glädjen av att kunna hjälpa till. Först när vi är sanna mot oss själva, kan vi vara det mot andra. Önskar er nu alla en underbar, lugn och fridfull juletid! Ann Jönsson

Ett vanligt mjölkchoklad innehåller vanligen ca 2mg teobromin per gram choklad medan 70% mörk choklad vanligen ca 5-15mg per gram choklad. Mjölkchoklad är alltså inte lika känsligt för hunden som den mörka. Vit choklad innehåller inget eller ytterst lite utav teobromin. Det finns ”hundchoklad” ute i fackhandeln som man kan ge till sina hundar i present under Julen. Tryfflar, tomtar, chokladrutor m.m. som

innehåller carob. Carob är en baljväxt från johannesbrödträdet som mals till ett underbart sött och fylligt pulver och är väldigt likt kakao i smaken. Helt ofarligt för hunden.

Julklappstips! Hundchokladtomte eller kanske en tryffel till hund.

Tugg-produkter, gärna ekologiska, är populärt.

Var nu försiktiga med chokladen så veterinärerna får hålla JUL! God Jul önskar vi på Animalix!

Nyöppning och förändring Massor av Godis med bl.a leksak i presentförpackning och Take away kaffe hittar ni på Lilla Quick Service. Livsmedel, kemisk tekniska artiklar samt tobak till låga priser på Nya Quick Service. Öppettider Alla dagar Lilla Quick Service 09:00-20:00 Nya Quick Service 10:00-22:00

Välkomna in! önskar Ali

34

ALLT OM 11-12 2013 • 22


aktuellt

Öppet alla dagar 08-20 Glimåkra

Luciatåg i butiken 13 december kl 16.00 Vi bjuder på glögg och pepparkakor kl 10-17!

Nyhet! Nyhet!

Smörgåstårta för 2 pers. egentillverkad.

Prinsessbakelser

150:-

Vikt ca 1000g. Jmfpris: 150 kr/kg

Sturebröd

39.95 2-pack

240g. Jmfpris: 166,45 kr/kg

ICA Toalettpapper 24-pack. 59:-

Jmfpris: 22,76 kr/kg

Quick Service x 2

Som en del kanske redan lagt märke till så har vi nu två Quick Service butiker i Osby. Ägaren Ali Abdullah öppnade nämligen nyligen sin andra butik bredvid Osby Pizzeria.

Leksaksgodis och kaffe

Båda butikerna ska vara kvar, dom fyller olika behov, säger Ali. Butiken i kommunhuset har inte livsmedel alls utan godis, läsk, kvällstidningar, tobak och snus. Och vi har en specialitet som ingen annan butik har, godis med leksaker. Det brukar barnen vilja ha så därför satsar vi lite extra på det säger han med ett brett leende. Inom kort kommer vi också att sälja take-away kaffe. Snabbt och lätt för den som är kaffesugen och har bråttom, avslutar Ali. Text & Bild: Laila Aspenryd

Ge bort en skön effektiv behandling i julklapp!

IG

INA

L QU

sent

kort

AL UA Y G RAN

Såggatan 2 Osby tel: 0479 - 12250 Öppet: Vard. 6-24 • Helg 7-24

Pre

Varmt välkomna!

IT

Nybakade lussekatter till bra priser

Hydrating Eye Complex värde ca. 400:-

NCE O R

med mjuka borstar. Bra för både bil och miljö Alltid 6:e tvätten gratis

Köp ett serum och vi bjuder Dig på ögonkrämen

AUTHORIZED PROFESSIONAL

V IA

biltvätt

Fantastiskt julerbjudande!

U

Pröva vår svanenmärkta

ED BY EX

Butiken är en livsmedelsbutik med varor från flera länder. Ali visar mig ivrigt runt och berättar vad som finns på hyllorna. Här har vi kyl- och frysvaror, frukt och grönt, konserver, inlagda grönsaker, torrvaror, kakor, bröd, chips, kvällstidningar och en hel del till. Vill du ha något vi inte har, säg bara till så beställer jag det, säger Ali. Brist på utrymme i den första butiken avgjorde beslutet. Nu har Ali kunnat ta in fler sorter och utökat hela sortimentet, vilket kunderna naturligtvis uppskattar. Jag kan pressa mina kostnader på grönsaker mer än vad små jourbutiker kan, eftersom jag nu har två butiker i Osby och en i Kristianstad. Dessutom är dom alltid fräscha, berättar Ali.

TE

Fyller olika behov

Det bästa från forskning och vetenskap. Det bästa från naturen. Det bästa för Din hud.

Helén Henriksson Banks LÖNSBODA Boka på 0706-260253

www.helolen.com 22 • 11-12 2013 ALLT OM

35


AKTUELLT & dikt

Frid i vart sinne... När jultiden kommer det strålar av ljus från kyrkofönster och smyckade hus.

Skönt julpsalmer ljuder till kyrkorglars brus. Frid – frid i vart sinne vi känner ty julen är inne. Och stressen som helt saknat sans och förnuft ger vika, försvinner i jul-mättad luft när vi ser på varandra och upptäcker att än i världen det finns både glädje och skratt, och ett levande Betlehemsminne med budskapet ”Frid i vart sinne”.

Emilia W.

lönsboda

Julklappar & lite om julen Varje år slås det nya rekord på julklappsinköp. Jag fattar det inte. För min del köper jag knappt några julklappar längre. Det verkar vara fler och fler som är inne på samma linje. Men någon liten paket blir det alltid. Årets julklapp är råsaftcentrifugen. Den är ju ingen nyhet. Jag har en sådan som är ca 10 år gammal som bara står och samlar damm och tar upp plats. Har de ingen fantasi längre. Det måste ju finnas något annat nyare som kan bli årets julklapp? Har ni lagt lutfisken i blöt? Anna-dagen den 9 dec. var det tid för det. Sedan skulle grisen slaktas. Det första som gjordes var att ta vara på grisblodet till blodkorv. Sedan gällde det att skölja och rensa alla tarmarna

för att användas som fjälster till julkorven. En stor pressylta blev det av huvudet. Ja förr tog man tillvara på så mycket man kunde. Man var ”taavarlig” som man säger på göingska. Även bakningen var det noga med. Minst 10-12 sorters kakor skulle det vara. Alla gick runt till varandra efter julafton på julakalas och då hade man kaffe och kakor att bjuda på. Delar av grisen skulle sparas till våren. Man tog undan en skinka till rökning, en bit fläsk lades i saltlake och en bit brukade torkas (spegefläsk). Förr var det mycket att göra inför julen. Ha det bra
 Anncie

JUL-Shopping Chansen

Vinnarna i tipsrundan på julskyltningen i Osby! Presentkort på 200:Harriett Edvinsson 18 p Your Step Leif Edvinsson 18 p Carspect Rasmus Christensen 18 p Bad & Värme (Sahlins) Helmer Edvinsson 17 p Bokhandeln Johanna Edvinsson 17 p Osby Turism Nisse Algotsson 17 p Pecorino Johan Nilsson 14 p Fröjd Gulli Malm 14 p VäxtMästaren Isa Jarl 13 p Present & Dekor Jenny Nilsson 13 p Suzanne Lars Pettersson 13 p Gunnars Kläder Anna Olsson 13 p Stora Hotellet Bengt Nilsson 13 p Oredssons El Maja Olsson 13 p Optiker Krister Nilsson Monica Nilsson 13 p ICA Supermarket Marie Petterson 13 p Family House Felicia Hedin 12 p Bio Borgen Anne Karlsson 11 p Klädkammaren Thomas Avinder 11 p Sonessons Guld Sandra Karlsson 11 p Molié Kjell Möllerström 10 p COOP Konsum

Vinsterna hämtas hos VäxtMästaren

Grattis önskar 36

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Dags för Osby Ryttarförenings årliga

Luciashow

Söndagen den 15 december kl. 15.00 bjuder osbyortens ryttarförening på show med hoppning, dressyr och köruppvisningar i föreningens anläggning. Entré 20:- inkl. glögg och pepparkakor


dikt & livsåskådning

Lucia i Visseltofta

Traditionsenlig julkonsert

Lucia i Osby

Fredagen den 13 december, kl. 19.00, Luciakonsert i Osby kyrka samt kröning av årets Lucia, Josefina Brinkenius. Ungdomskören medverkar tillsammans med Diskanten och Mixturen. Komminister Hans Eriksson kröner Lucian.

Under många år har Blåslaget och Snapphanekören bjudit på ett uppskattat julcafé i Osby Församlingshem strax före jul. I år är det dags igen - torsdagen den 12 december kl.19.00.

Detta händer i vår församling

Omfattande program

Ons. 11 december 9.00 Luciafirande med deltagare

Som vanligt så bjuder man på ett omfattande program med idel julsånger och julmelodier. Blåslaget har en avdelning och Snapphanekören har en. Mitt i alltihop kommer Osbys bästa allsångskör - alla som infunnit sig - att sjunga ett knippe äldre julsånger.

Bing Crosby julsånger

Nytt för i år är att Snapphanekören kommer att sjunga några av Bing Crosbys julsånger till ackompanjemang av Blåslaget. Ett mäktigt slut på kvällen blir det då alla medverkande och åhörare tar i allt vad de förmår i en av de mest älskade julsångerna - White Christmas. 60 kronor/person kostar det och för det får man utöver den juliga underhållningen också kaffe och julkakor.

Julnattspsalm Nu fyllas rymden av vingars sus och herdar i nattens bländande ljus det mäktiga undret skåda. I öster tändas en stjärna klar och frälsning för världen blir uppenbar Gud givit sitt budskap, bevis och svar, att människosläktet benåda. Till Herrens ära och välbehag det gryr för jorden den signade dag som änglarnas lovsång båda Mildred Hilleskog

Fredagen den 13 december, kl. 17.00, Lucia-högtid i Visseltofta kyrka. Barnen från kyrkans Mix-grupp medverkar med sång. Andakt: Hans Eriksson, Musik: Bengt Almfjord.

från Öppna gruppen, Osby kyrka.

18.15 Kvällsmässa - S:t Petri kapell Tors. 12 december 14.00 Sång på gång, Rönnebacken 14.00 Träffpunkten, f.h.

Samling vid Julkrubban Julafton 24 dec 10.00 i Osby kyrka bygger vi julkrubban och sjunger kända julpsalmer tillsammans med Tobias Månsson och musicerande barn och ungdomar under ledning av Bengt Almfjord.

Fre. 13 december 17.00 Lucia i Visseltofta kyrka 19.00 Lucia i Osby kyrka Sön. 15 december 3 i advent 10.00 Högmässa i Osby kyrka,

T. Månsson

Öppen julkör

Mingelfi ka efter gudstjänst i Osby kyrka, om ej annat anges.

Sjung med i Osby kyrkas öppna julkör på julaftons kväll 24 dec! Samling i kyrkan 22.00 för träning till julnattsmässan 23.00. Kören är öppen för alla, kom med och sjung!

Vardagar, morgonbön i St Petri kapell, 8:30. Varmt välkomna!

Telefon exp: 0479-52 45 00 • Adress: Ö. Storg. 7a osby.pastorat@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta

Söndagar

17.00 VÄLKOMMEN!

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se 22 • 11-12 2013 ALLT OM

37


aktuellt

Calcio och livet utanför plan För många har arbetet med Calcio och etableringen i Osby tagit lång tid och pågått under många år. Först samarbetet med Ekbackeskolan och nu det senaste året, en komplett etablering. För andra så har allt gått alldeles för fort och krävt bättre underlag, större säkerhet och mer information. Sen finns det säkert många i mitten som tycker att arbetet och flödet har varit precis så som det ska och förväntas. Vem som har rätt eller fel, är väl omöjligt idag att säga. Det får helt enkelt framtiden utvisa. Nu är allt bestämt och påskrivet. Därmed är det viktigaste just nu att se till så att denna satsning blir så bra som den verkar.

Mycket pengar

Utan att gå in i detaljer så handlar det ju om mycket pengar in till kommunen. Det handlar också om investeringar. Något som vi, enligt kommunen, hade varit tvungna att göra oavsett. Redan om tre år så beräknas 100 fler elever på gymnasieskolan i Osby. Något som ger kommunen flera extra miljoner varje år.

IFK Osby växer

Nya omklädningsrum innebär att vi kan spela matcher och träna med tjejer och killar samtidigt, säger ordföranden Ronny Nilsson. Tjejerna kan byta om i ett eget rum och veta att ingen utomstående kan komma in av misstag. Vi kan ta emot våra motståndarlag utan att skämmas. Många lag har valt att komma ombytta när de ska möta oss. Vi får tvätt och förråd i samma byggnad. För vår del kommer detta att öka kamratskap och trivsel för hela föreningen, säger Ronny.

Nu pågår rekrytering och marknadsföring av skolåret 2014/15. Intresset är så här långt mycket stort. Men det är också mycket annat på gång. Internatboende för de nya fotbollseleverna, ny uppvärmd konstgräsplan, omklädningsrum och uppgradering av föreningsverksamheten i IFK Osby.

Utveckla ungdomsträning

Konstgräs

Planen ska påbörjas efter tjällossningen och stå färdig till skolstart augusti 2014. Det blir både en 11-manna och en 7-manna plan som placeras på befintlig grusplan och del av parkering. Upphandling för detta pågår just nu.

Ritning över området med konstgräsplanerna och nya omklädningsrum för fotboll, ishockey och konståkning. Här finns även förrådsutrymmen.

Omklädningsrum

Ny byggnad ska ligga utmed befintlig grusplans västra sida (nära ishall). Den innehåller då omklädningsrum för fotboll, ishockey och konståkning. Här finns även förrådsutrymmen. Arbetet med att gjuta en platta är påbörjad för att inte tappa för lång tid i vår, då byggnationen påbörjas. Befintlig byggnad för omklädning skall vara kvar och bli förråd.

38

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Vad gäller konstgräset så blir fördelarna oändliga. Alla lag i föreningen får möjlighet att träna på bra underlag hela vintern. Beräkningar från liknande satsningar visar att lagen utvecklas rejält. Intresset generellt ökar med 20%, vilket för föreningen skulle innebära 80 nya barn i träning. – Vår stora utmaning blir att satsa på kvalitet från fotbollsskolan och uppåt. Det är bland dem vi har våra kommande A-lagsspelare, säger Ronny.

Allsvenskt besök

Internat

Ett internat med inledningsvis plats för 28 elever har planerats i Barnvagnshuset som då löper

längs idrottsplatsen. Ägare är Bo Ekstrand, som menar att ytterligare 28 rum kan byggas kommande år vid behov. Det blir då två våningar för de kommande fotbollsspelarna. På första våningen blir det omklädningsrum, tvätt och torkmöjligheter för de boende. Projektet är påbörjat.

Avtalet undertecknas av alla berörda parter.

Intresset kring Calcio och kommande konstgräsplan, gör att även större klubbar kommer till Osby för matchträning. – Vi kommer med all sannolikhet att få besök av allsvenska klubbar, säger Ronny. Det blir som en stor positiv spiral som stärker både föreningen och mycket annat i kommunen som boende och restauranger. Intresset gör ju det också lite enklare för oss att bevara och hitta nya sponsorer till vår ungdomsverksamhet, avslutar en glad ordförande.


aktuellt

Mot Div 1

De elitspelare som kommer till Osby, ska i första hand bilda ungdomslag för matchning mot större etablerade ungdomslag i landet. Men visst kommer det att bli en viss effekt även på IFK Osbys herr och damlag. – På sikt så kommer Osby att få etablerade lag i div 1, säger Jonas Thern. Det innebär lokalderby mot Kristianstads FF för herrarna och mot Hässleholm och Glimåkra för damerna. Nästa år spelar båda i Div 3. – Herrtruppen ser redan nu så stark ut att ambitionerna blir att kriga i toppen av serien, säger representanter från föreningen.

Mer kvar att göra

Projektet med ett internat med inledningsvis plats för 28 elever i Barnvagnshuset har påbörjats.

Arne Grau Amnér tog över kulturoch fritidschefsjobbet när Tommy Johansson gick vidare till motsvarande tjänst för Ronneby. Nu handlar mycket av hans vardag just om utvecklingen och konsekvenserna av Calcio. – Mycket av detta hade vi ju varit tvungna att göra oavsett, säger Arne. Så timingen har ju varit väldigt bra. Arne ser ingen avslutning i utvecklingen när allt är på plats. – Nej, det finns mycket kvar att göra. Om vi nu bara tittar på idrottsplatsen så finns det mer att utveckla och förbättra. Vi slutför arbetet med dräneringen kring fotbollsplanen. När det är klart så vill vi ju gärna att det skall till löparbanor också. Detta hänger då givetvis ihop med intresse. Idag finns det ingen friidrottsverksamhet i Osby. Det är ju en förutsättning för att det även skall bli nya löparbanor. Möjligheterna i hela detta område är stora, avslutar Arne. Text och bild: johnny@alltomosby.se

Träning pågår! 22 • 11-12 2013 ALLT OM

39


F ö r e n i ngs e v e n e m a ng

föreningar & branschguiden ONSDAG 11 DECEMBER 19:00 Bio Hotell Folkets Hus Sibbhult

12:45 Innebandy Lönsboda IBK – IBK Osby Lönsboda Sporthall

TORSDAG 12 DECEMBER 19:00 Blåslaget-Snapphanekörens Julcafé Församlingshemmet, Osby

14:00 Bio Prosimus Dom över död man Bio Borgen Osby

FREDAG 13 DECEMBER 19:00 Bingo. Granada Lönsboda LÖRDAG 14 DECEMBER 10:00 – 14:00 Loppis Ica-huset Lönsboda 10:00 – 17:00 Julmarknad i Killeberg Brunnsgatan 12 11:00 – 16:00 Julmarknad Hyltas gamla lanthandel

SÖNDAG 15 DECEMBER 15:00 Luciatåg till häst gymkana o höjdhoppn. Inträde inkl fika Ridhuset Osby 17:00 Ss Delfins Luciafirande Broby Simhall 1900 Hobit 2: Smaugs ödemark 3D. Folkets Hus Sibbhult ONSDAG 18 DECEMBER 19:00 Hockey OIK – Tyringe SoSS. Osby Ishall

19:00 Bio Prisoners Folkets Hus Sibbhult FREDAG 20 DECEMBER 19:00 Bingo. Granada Lönsboda LÖRDAG 21 DECEMBER 10:00 – 14:00 Loppis Ica-huset Lönsboda 10:00 – 17:00 Julmarknad i Killeberg Brunnsgatan 12 15:00 Innebandy Lönsboda IBK – IBK Vöikers Lönsboda Sporthall SÖNDAG 22 DECEMBER 16:00 Bio Walking with Dinosaurs Folkets Hus Sibbhult

Sökes: Nya ”Unga Ess” Ni ungdomar har säkert många idéer och intressanta tankar om saker som ni skulle vilja genomföra i er by. Just nu har ni möjlighet att utveckla era idéer till projekt med hjälp av Unga Ess. Ta chansen att göra något riktigt roligt som dessutom blir en bra merit att ha med sig i arbetslivet!

Leader Skånes Ess

Unga Ess är ett projekt som startades upp under hösten 2009. Det drivs av den ideella föreningen Leader Skånes Ess, en del av Sveriges landsbygdsprogram. Unga Ess är föreningens ungdomssatsning. Leader är en metod inom EU för lokal utveckling med de lokala behoven som utgångspunkt. Med ekonomiskt stöd, processtöd och nätverk ska utvecklingen av landsbygden främjas, med de lokala behoven som utgångspunkt.

Ungdomars idéer

Det unika med Unga Ess är att det är ungdomars idéer som står i fokus. Här är det inte meningen att vuxna ska sätta sig in i vad ungdomar kan tänkas behöva

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och/eller lokal service.

Bygg & totalentr. Byggmaterial BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

V i L e ve

re ra r

Byggservice Dags att renovera, bygga till eller bygga nytt?

Ring:

Immelns Byggservice AB Kontakta oss om byggjobb!

Nisse 0708-98 53 79 Martin 0733-74 39 47

044-777 70 10 www.comnework.se

info@immelnsbyggservice.se www. immelnsbyggservice.se

www.sjobergsbyggmaterial.se

Fastigheter

Finsnickeri

Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

40

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Tänker ni sälja huset?

Tillsaluvärdering är gratis. Wollen Sie Ihr Haus verkaufen?

Tel: 0479 - 89 90 10 Postgatan 1, Osby www.allbonordica.se

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch !

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

0708-444287 info@tiptopbygg.se www.tiptopbygg.se

Foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

Välkommen att kontakta oss: 031-249680 0451-772 070

Allt inom renovering & ombyggnad

Tag ditt ID-foto

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare , danskar etc. köper.

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Tip Top Bygg

Kjell Bertilsson Briog.1, in på gården tel. 070-578 37 60

0479-101 18

www.studiosos.se


föreningar & branschguiden ska vara öppen för ungdomar i och omkring orten. Ni ska dessutom tänka igenom vilka positiva effekter er aktivitet kan få för orten och för ungdomarna som bor där.

Mer information och kontakt Läs mer om Unga Ess och tidigare projekt på hemsidan: www.ungaess.se Gilla och sprid vår Facebook-sida så att många unga idéer får möjlighet att blomma ut: www.facebook.com/ungaess

Ekonomiskt stöd

– det är ni ungdomar som får möjlighet att vara kreativa och utveckla era tankar. Hur kan er ort bli en roligare plats för er och andra ungdomar?

Unga Ess kan ge er upp till 30 000 i ekonomiskt stöd om ni har en idé. För att ni ska få driva projekt krävs det att ni

Biltvätt

Bilverkstad

Tvätta bilen

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa

Cássandra Winther, Projektledare/ungdomscoach Tel. 0727-239950 ung.skanesess@leaderskane.se

är mellan 13-26 år och bor i Osby, Östra Göinge, Bromölla eller Kristianstad. Ni ska vara minst tre stycken i projektgruppen och aktiviteten ni genomför

Bygg & portservice

www.vianor.se

TväTTa bilen från

20:-

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning

dygneT runT Miljövänligt

0479-160 65. Öppet:

(vid Netto)

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

Byggservice / Takläggare

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Dörr- & Fönsterbyte Ekonomi Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

Ring: 0479 10624 Dags att byta tak! Vi räknar på ditt tak kostnadsfritt

TAKPARTNER

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

Ring Göran 0727-304 145

Din samarbetspartner inom ekonomi

•Löpande redovisning •Bokslutsarbete •Revision •Produktkalkylering •LEAN •Ekonomistyrning 0706-558970

Bommen.ekonomi@gmail.com

Fotvård Körkort / ID foto ”dropp” in efter två. Inramningar av alla slag.

Körkort/ID-Foto

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

0479-42195 Klövervägen 22 www.lovensreklamfoto.com

www.oredssonsel.se

MEDICINSK FOTVÅRD Erika Andersson Frisör

Må-Fredag 8-16 BILD & VIDEOPRODUKTION

Vi utför alla typer av el-arbeten

Frisör

Drop-in

LOVÉNS REKLAMFOTO

Elektriker

FOTVÅRDSKLINIKEN Christina Poppe

SKOGSGATAN 9 OSBY (ROTMOSEN)

TFN: 073-203 69 95

FOTVÅRD Annika Olsson Skogsg. 9, Osby Tel. 0479-163 00

0479 - 210 10 Öppettider: •mån - tis 9-17 •ons stängt •tors 9-20 •fre 9-17 Ö. Järnvägsgatan 2 Lönsboda www.hair2010.se

22 • 11-12 2013 ALLT OM

41

1


aktuellt & branschguiden

Julmarknad i Killeberg

Två lördagar i rad, den 14 och den 21 december kl. 10.00–17.00, blir det extra hög julstämning i Killeberg. I en ljus och rymlig lokal på Brunnsgatan 12, vid Stålros Bilverkstad, bjuder Ida och Cecilia Palmgren samt Pia Stålros och Helena Olofsson in till julmarknad. Ett arrangemang, som om det blir lyckat, ska återkomma varje år.

Hantverk av olika slag

Här visar och säljer cirka 15 utställare, hantverkare och designers sina alster. Bland de medverkande finns Lotta Pettersson, Tjusigt, Smålands-

fortsätter här Ta hjälp av lokala hantverkare och/eller lokal service.

Bittes Handarbeten Brogatan 31, Knislinge Tel. 044-612 88 & 0709-24 27 12

Hem & trädgård FixartjejeN

Vi utför allt inom hushållsnära tjänster

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

Nöjd Kund-garanti Vi administrerar RUT-avdraget

076-00 680 03

Jag fixar RUT-avdrag 50%

Välkommen till

Lilians Taktila Hälsa & Hudvård På landet

0706-260 253

www.helolen.com Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Tandläkare forts.

Taktil massage Lilian Ohrberg 044- 660 54 www.lilianstaktila.nu

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

42

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Jag tränar hästar och ryttare inom Horsemanship Klassisk dressyr

Mobil: 076 104 50 51

Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

TV & Antenn

Trädgård Allt inom trädgårdsarbete

Vi skapar glada leenden

gör allt inom hushållsnära • Jagtjänster med Rut-avdrag F-skattsedel och företags• Harförsäkring, bor i Lönsboda •

Maskin & Cykel

Hälsa forts. Tips Thaimassage

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

Lola’s Hem & Trädgårdstjänst

Knislinge

Handarbete

lådan, arrangörerna själva och många fler. Utbudet kommer att vara stort och varierat. Här kommer att finnas virkat, stickat och sytt, barnkläder och smycken. Även hantverk i trä, glas och betong och oljemålningar. Det ska kännas lite som att komma in i en butik, säger Ida. Man ska kunna gå runt i lugn och ro och det kommer att finnas möjlighet att slå in sina julklappar.

Hos oss får du hjälp!

• Beskärning o

fällning av träd

• Klippning av häckar 0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se

o gräsmattor

• Fast pris. RUT-avdrag 50% • Säljer Brasved av björk

Ring Kent & Max Levin 070-58 20 523• 073-8131502

044-412 95 0709-742 064 Nyförsäljning Rep. & Service

Brog. 38, Knislinge Butiken öppen: Mån-Tors 17-19 Lör 10-13


ONSDAG 11 DECEMBER Utställning av Eva Einarssons, föremål i lappteknik Öppet under ord tider för Biblioteket i Knislinge 19:00 Församlingsafton med Lucia och Barnkörer i Rumpeboda.

Tomtebesök och delikatesser

– Tomten kommer på besök och bjuder barn på godis mellan 12.00–13.00 och självklart erbjuds här även fikaservering med hembakat, sillamacka, godis och lotteri, fortsätter Ida. Även om du bara söker något gott att köpa med hem till julfestligheterna kommer du att hitta det här. Bland annat delikatesser som lax, sill och honung. Så det kommer att finnas all möjlighet att tillfredsställa sina sinnen här med mycket att se, äta och njuta av. Och sist men inte minst, att köpa riktigt personliga och unika julklappar.

Samlingsplats för hantverkare

Tjejerna berättar också att lokalen, som de fixat till inför marknaden, förhoppningsvis i framtiden ska användas året om som vävstuga och samlingsplats för hantverkare. Här skulle kunna hållas kurser och finnas hantverk till försäljning, avslutar de. För aktuell information om evenemanget titta gärna in på deras Facebook sida, sök på Julmarknad i Killeberg. Text: Malena Pettersson Foto: Niklas Strandberg

TORSDAG 12 DECEMBER 19:00 Julcafé med trad julmusik med Blåslaget och Snapphanekören Osbys Församlingshem FREDAG 13 DECEMBER 22:00 – 01:30 Lussedisco 20+ Speakeasy Älmhult LÖRDAG 14 DECEMBER 18:00 – 01:30 Julshow med standup och golden hits. Julbord. Boka 0479/31562 Restaurang Borgen Osby

19:00 Metropolitan direktsänder Verdis Falstaff på Bio Borgen Osby SÖNDAG 15 DECEMBER 17.00 Offensivkören medverkar sång & musik. Ebeneserkapellet, Lönsboda. 17:00 – 21:00 Dans till Donnez Granada Lönsboda TORSDAG 19 DECEMBER 19.00 Uppesittarkväll Borgen Osby LÖRDAG 25 DECEMBER 21:30 – 02:00 Juldagsdans till Scotts Disco på Loftet Granada Lönsboda

Hushållsmaskiner VI UTFÖR

KVALITETSSTÄDNING ÄVEN FLYTT !

CASTER MASTER KB HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 070-483 38 35 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Reparation och service

ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

—50% MED ROT&RUT Professionell fönsterputsning & underhåll av hus & trädgård.

Moped, Pellets & Lantbrukstillbehör! Reparationsverkstad

Vi är det lilla personliga assistans bolaget som jobbar med Närhet • Trygghet • Ansvar Vi vänder oss till dig från 18 år och uppåt. Titta in på hemsidan www.din-pa.se

0709 669 483

www.bmiemmislov.se Maskinservice i Emmislöv 0730-545247

Second hand - det gäller även din assistans. Det är en del av ditt liv. Vi utför assistans även för barn. Varmt välkomna!

Suzzie’s Hylla Loppis/Antikt/Kuriosa Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15

Kika in på www.endelavlivet.se eller ring oss 044-350210

Veterinär

Utbildning

0479-130 48

Läs mer på www.villarent.se

Hos oss är alla unika

Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

•LEAN Production •Truckkort •Hjullastare •Traverser •Sky och saxliftar

Kontakta oss för önskemål om öppna och skräddarsydda utbildningar.

www.malogistik.se info@malogistik.se • 0763 - 666 211

•0479-528 120 •www.osbynova.se

Vi ordnar kurserna och föreläsningarna för ditt företag!

WAN ISAN Thaishop

Torggatan 4, Broby

Asiatiska matvaror framförallt ifrån Thailand

Massage

Tel 0766 268565 • 0733 293181 texholmgren@gmail.com www.wanisan.se

Tandläkare Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Vvs

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Personalutbildningar inom:

Hälsa

V. Järnvägsgatan 11 Broby

Kontakta Henry

Personlig assistent Försäljning av: ATV,

av maskiner, vitvaror m.m. Värmepumpsinstallationer.

evenemang 11 - 20 dec

evenemang & branschguiden

Din VVS-firma

Leg. Vet. Per Josefsson

i Osby

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

0479 - 200 80 22 • 11-12 2013 ALLT OM

43


Vid tidtabellsskiftet får Östra Göinge en direktbusslinje raka vägen till Centralsjukhuset i Kristianstad. Det gynnar både pendlare och patienter. Foto: Henrik Wester/C4 Teknik

Satsningar på busstrafiken gynnar Östra Göinge Vid tidtabellsskiftet den 15 december får du som bor i Östra Göinge nya resmöjligheter med Skånetrafiken. Det blir fler turer till Kristianstad och Hässleholm, en direktförbindelse till Centralsjukhuset i Kristianstad, en förnyad närtrafik och äntligen en busslinje mellan Glimåkra och Osby. − Vi är riktigt nöjda med de här satsningarna. Busstrafiken är mycket viktig för oss, eftersom vi saknar tåg. För det stora flertalet blir det klara förbättringar. Det stärker kommunen som helhet, säger Östra Göinges kommunalråd Patric Åberg (M).

44

11-12 2013 • 22


Linje 542

När den nya tågtraf iken ersätter Skåneexpressen 7 (Älmhult–Kristianstad) görs ett antal viktiga förändringar på andra regionbusslinjer i kommunen. Linje 541 försvinner när linje 542 (Hässleholm–Knislinge–Broby– Glimåkra) dras om till en direktlinje till Hässleholm från Sibbhult och Broby. Det betyder kortare restid och ett utökat turutbud med anslutning till tågen i Hässleholm för invånarna i Sibbhult och Broby. I rusningstrafik på vardagarna blir det två turer i timmen i stället för en. På lördagarna ökar antalet turer till Hässleholm från sex till 13 och på söndagarna från fem till 11. De kortare helgturerna enbart mellan Broby och Sibbhult blir också f ler. − Linje 542 har klassats om till en regionalt betydelsefull linje. Då ska den ha ett visst antal turer för att leva upp till den statusen, säger Ulf Svensson, trafikutvecklare på Skånetrafiken. Från Knislinge pendlar de f lesta till Kristianstad och för dem väntar förbättringar. De som reser till Hässleholm får byta i Broby.

Linje 545

Resande från Glimåkra hänvisas efter tidtabellsskiftet till linje 545 (Broby–Kristianstad). Linjen förlängs i båda ändar och går framöver även till Glimåkra och Osby, som därmed äntligen kopplas samman med en busslinje. Vid de tidpunkter på morgonen när behovet är som störst avgår linje

545 från Broby var tionde i stället för var 15:e minut. Glimåkra får halvtimmes- i stället för timmestraf ik. I Kristianstad fortsätter linjen hela vägen till Centralsjukhuset. Det gynnar både pendlare och patienter, som slipper byta till stadsbuss. − Bor du i Osby, Glimåkra, Broby, Hanaskog eller Knislinge får du en direktförbindelse till sjukhuset. Du når också snabbare in i centrala Kristianstad, säger Ulf Svensson.

Linje 543

En annan efterlängtad förändring sker på linje 543 (Arkelstorp–Immeln–Knislinge), som hittills främst har varit anpassad för jobb- och skolpendlare, med två turer på morgonen och tre på eftermiddagen. Nu får övriga resenärer bättre resmöjligheter, då en av eftermiddagsturerna f lyttas till mitt på dagen. − På det sättet får f ler grupper glädje av busstrafiken. Det har varit ett önskemål från både våra kunder och kommunen att man ska kunna ta sig in till centrum, apotek med mera, säger Maria Löfgren, traf ikutvecklare på Skånetrafiken.

Närtrafiken

Med hjälp av kommunen har även närtrafikskartan ritats om. De mindre orterna får trafik till de samhällen de i första hand känner samhörighet med, som Gryt till Knislinge och Östanå till Broby. Text: Johan Bentzel

Läs mer • På skanetrafiken.se/tidtabell2014 kan du läsa mer om dina nya resmöjligheter. • Du kan också söka de nya tidtabellerna via Reseplaneraren.

Frivillig i Göinge

Mötesplatser och aktiviteter för äldre Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga. v. 50. Torsdag 12/12 10.00 Skogsbrynet, Sibbhult

v. 51 Måndag 16/12 13.00 Fridebo, Hanaskog

13.30 Västanvid, Knislinge

Bingo! med Ann-Britt, terminsavslutning, fika

Sångiorerna, med Kristin Erlandsson. Sång för daglediga och pensionärer, fika Träffpunkten; fika och samvaro

14.00 Fridebo, Hanaskog Julklappsinslagning, fika

Fredag 13/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika

Lördag 14/12 14.00 Trollebo, Glimåkra

Luciafirande med luciatåg från musiklinjen på Folkhögskolan, efter kaffet underhållning av Gunni Månsson

14.00 Fridebo, Hanaskog

HelgCafé med adventsfika med Kviinge församling ”traditioner kring Lucia och jul”

Julfest. Bindande anmälan på Fridebo

14.00 Trollebo, Glimåkra

14.00 Västanvid, Knislinge

Mötesplats med underhållning av Olle Paulander, fika

Tisdag 17/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

Torsdag 19/12 14.00 Fridebo, Hanaskog Fika

Fredag 20/12 13.30 Fridebo, Hanaskog Bingo! med Nisse, fika

Tack till er som stöttar Frivillig i Göinge Genom att erbjuda rabatter till de frivilliga som utför frivilligt socialt arbete i samverkan med kommunen stödjer en del av kommunens företagare det ideella engagemang som finns i närsamhället.

Sibbhult

Eivors blommor Tyger och pinaler

Broby

Färg-Macken Broby Skoaffär Blommor och blad Lilla Butiken

Glimåkra

Restaurang Västergård Glimma Fotvård Göinge Träningscenter

Knislinge

Müringers Optik AB Hälsostallet

Vi önskar Er alla en God Jul & Ett Gott Nytt År!

STORT TACK! Till alla eldsjälar för ert fantastiska engagemang. Tack för att ni ger av Er tid till så många medmänniskor! Vi önskar Er alla en God Jul & Ett Gott Nytt År! Maria & Lena

www.ostragoinge.se

22 • 11-12 2013

45


aktuellt & föreningar

Hockeyskolans första matcher Hockeyskolan i Osby består i dagsläget av 10-15 killar och ett par tjejer födda 2006 till 2009. Efter några veckors träning så tog vi kontakt med hockeyskolorna i Diö och Glimma för att försöka få till en dag där lagen kunde möta varandra. Detta slutade med att vi samlades söndagen den 24/11 och runt 30 spelsugna killar och tjejer skulle äntligen få spela match.

Välfyllda läktare

Läktarna var välfyllda när föräldrar, mor-/farföräldrar samt andra släktingar och intresserade samlades för att kolla på matcherna. Som sig bör när det spelas stora matcher, så ska det vara en häftig entré, så ishallen släcktes ner och musik började strömma ur högtalarna. Till musiken och publikens applåder började spelarna köra ut på isen för att värma upp.

Tufft men jämnt

Två Osby-lag och ett vardera från Diö/Glimma möjliggjorde spel för samtliga spelare samtidigt. Tuffa och jämna matcher följde där spelare från alla lag kämpade på fantastiskt bra och målen fördelades jämnt mellan lagen. Efter att samtliga matcher hade spelats, samlades alla spelarna

för att ta en gemensam bild. Både spelare och ledare var mycket nöjda med dagen och under våren kommer det att bli liknande dagar i Diö respektive Glimåkra.

Nya hälsas välkomna

Vi vill även passa på att välkomna de som är intresserade av att testa på att spela hockey. Det är bara att komma ner på någon av träningarna som är torsdagar kl 18-19 samt söndagar kl 10-11. Främst riktar vi oss till de som är födda 2006-2009 men alla är välkomna till Osby ishall. Skydd finns att låna för de som vill prova. Om ni har några frågor är ni välkomna att ringa: Claes Dahlquist 073-4227958 Mikael Andersson 070-2485666

Fritidsföreningar kallas till Föreningsmöte Fritidsföreningar i Osby kommun kallas till Föreningsmöte måndagen den 16 december kl 18:00-20:00 på Borgen i Osby. Skåneidrotten informerar om förändringar, LOK-stödsföreskrifter. Kultur & Fritids Arne Grau Amnér och Inga-Lill Boström önskar alla varmt välkomna. Föranmälan till Osby Kultur & Fritid: tel. 0479-528 175 / e-post ingalill.bostrom@osby.se

46

ALLT OM 11-12 2013 • 22

Succé för Klockarskogsskolans julbasar! En mörk novemberkväll var det, efter några veckors intensiva förberedelser, äntligen dags för julbasar på Klockarskogsskolan.

Elev kom på idén

Då hade elever och personal arbetat hårt med att tillverka dörrkransar, julgodis, vaxljus, bockar, pepparkakshjärtan osv. Det bakades och pysslades i varje hörn. Idén kom egentligen från en elev som tyckte att vi skulle skänka saker hemifrån till andra barn som behövde de bättre. Vi pedagoger spann vidare på den idén och kom fram till att en basar lagom till advent skulle kunna genomföras. Vi bestämde också att 1/3 av intäkterna skulle skänkas till Läkare utan gränser och resten skulle gå tillbaka till eleverna.

Fullt hus

Vi sålde fika till en billig peng, och så hade vi ett lotteri där det var fina vinster. Det blev fullt hus och tomma bord. I stort sett allt gick åt och det var ju det som var vårt mål. Vi fick mycket positiv respons från familj och släkt till eleverna. Ämnen som bild, matte, hemkunskap och slöjd fick vi in naturligt när vi arbetade med de olika sakerna. För att sammanfatta det hela så kan vi säga att vi är väldigt nöjda med vårt arbete och framförallt att vi inte bara gjorde det för vår egen del, utan att även andra fick ut något bra av det. Text: Anna Wilhelmsson Hallum


föreningar

Kräbbleboda Rallyteam har gjort ett fantastiskt år.

Framgångar för Kräbbleboda Rallyteam Ett fantastiskt år

Här är Lönsboda-grabbarna från Kräbbleboda Rallyteam som har gjort ett enormt år, både när det gäller i SM och SSRC och Tinter Classic Rally cup. Det har startat 5 rallybilar i teamet och alla har verkligen presterat på max, vilket är helt otroligt.

SM-åkare på TV

I teamet har vi två SM-åkare som vi även kunnat följa på TV. Båda åker för Team Nybe. Det är Rickie Borgström med kartläsare Mattias ”Benke” Bengtsson och Rickies svåger Hans Johansson samt kartläsaren Mathias ”Nybe” Bengtsson. När det gäller Södra Sveriges Rally cup så har teamet ställt upp med Kim Nilsson med kartläsaren Danny Holgersson som kör i klassen Volvo Original C. Dom kör sitt

tredje år inom rallysporten. Och med André Gustafsson i grupp H – C som skiftat mellan kartläsarna Victor Gustafsson, Mattias ”Benke” Bengtsson och Alexander Harsten. Det är Andrés första år inom rallysporten.

Tack för all hjälp

Sedan har vi teamets ålderman –men det märks inte när det gäller körningen. Denna otroliga man heter Krille ”Boalt” Johnsson och har haft flera kartläsare, P-I Hallberg, Marika Dahlberg, Tina Johansson och Henrik Andersson. Alla killar i Kräbbleboda Rallyteam vill härmed tacka sponsorer, publik och alla som har ställt upp och hjälpt till med dessa enorma framgångar detta år. God Jul och Gott Nytt År, så ses vi ute i rallyskogarna 2014.

KIM & DANNY Kim har gjort ett kanonår. Han vann sin klass Volvo Original grupp C.i Södra Sveriges Rallycup. Totalt med alla A, B och C-förare slutade han på plats 11. Vann även Södra C-Förare Original cup. På prisutdelningen i Hovmantorp fick Kim extra pris för bra prestation och fick en fri startavgift på SSR-rally. Nästa år blir Kim B-förare och kommer att fortsätta köra Södra Sveriges Rally Cup.

ANDRE & VICTOR Det är Andrés första år som rallyförare och det sköter han med bravur. André kör Grupp H - C förare. Han kom trea i sin klass, vilket är en jättebra prestation första året. Totalt med alla A, B och C förare slutade han på plats 20. I Södra C-förare kom André på tredje plats. På prisutdelningen i Hovmantorp fick André extra pris för bra prestation, en fri startavgift till Kullings Rally. André kommer fortsätta nästa år som B förare, och kommer att köra Södra Sveriges Rally cup. BENKE & RICKIE Rickies prestation i SM har varit otrolig. Eller som en journalist på TV sa “det ska inte gå att köra så fort med en gammal 240”. Deras placeringar i Junior SM blev totalt 3:an vilket de är jättenöjda med och totalt i SM så slutade de 5:a. Rickie kommer att fortsätta köra SM nästa år.

BENKE & HANS Hans prestation i SM har också varit bra. Han konkurrerade hela tiden med svågern.. Totalt i SM slutade Hans på 7:de plats vilket också är jättebra. Hans vet ej något om nästa år men vi ser säkert honom i rallyskogarna.

Krille “Oldboy” men när det gäller att köra så har han enorm erfarenhet och det har han verkligen visat i år. Krille har haft olika kartläsare men mest P-I Hallberg men även Marika Dahlberg, Tina Johansson, Henrik Andersson. Krille har kört Tinter Classic Rally cup där han slutade 2:a i sin klass och 2:a totalt. Även Krille fick hederspris för bra prestation. Han har även kört Marknadsnatta-rallyt där han vann. och Klappjakten och där blev han 2:a. Inför nästa år kommer han ställa in 142:an för vila och kommer att tävla med 240:an i rally i närheten. 22 • 11-12 2013 ALLT OM

47


Priserna gäller vecka 50 t o m söndag 15/12-13. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

SUPER KLIPP

29

90 Hej alla kunder!

/st

Thomas Persson heter jag och är ICA-handlare på ICA Supermarket Osby –den personliga matbutiken. Jag är först ut i ett tema där vi presenterar personalen, med bild och lite text.

r minst Handla andra varor fö 100 kr så får du köpa...

Grillad kyckling

Handlare här i Osby har jag varit i 23 år, ett jobb som aldrig blir tråkigt! Vi arbetar ständigt med att utveckla butiken utifrån vår affärsidé, att vi ska vara den personliga butiken där kunderna trivs och får nya idéer. En plats där matglädje får spira såväl till vardag som till fest. Tveka inte att prata med mig om du har frågor eller synpunkter!

Kronfågel. 935–1225 g. Nettovikt kan variera. Max 1 erbj/kund. Gäller ej vid köp av tobak, tidningar, receptfria varor och spel.

Vi maler allt kött själva i butiken!

49

Jag vill också passa på att önska alla en riktigt…

90

/kg

3 för

Blandfärs

God Jul och ett Gott Nytt År! Thomas

45k

ICA. Ursprung Sverige. Storpack. Av nöt 50%, gris 50%. Max 2 erbj/kund.

Kaffe Classic, Löfbergs, Gevalia. 450–500 g. Jfr pris 33:33–30:00/kg. Gäller ej Ekologiskt, koffeinfritt, Selection, Fairtrade och hela bönor. Max 1 erbj/kund.

Osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Allt om Göinge nr 22 2013  

100% Lokaltidning Östra Göinge kommun

Allt om Göinge nr 22 2013  

100% Lokaltidning Östra Göinge kommun

Advertisement