Page 1

100% Lokaltidning

nr 4 12 - 25/3 2014

Information från kommun & näringsliv sid.  8, 36 - 37

Peter Apelgren på återbesök i Sibbhult. Sid. 4. Foto: Mikael Persson (MiP)


Ledare

Vem vill bli Träna… avskärmad …Walking! Ställ nu flaskan i hyllan och känn så skönt det är att inte behöva tänka på spriten ett tag. Fundera istället på lite andra saker. Jo du. Känn på den.

Jag erkänner att mycket i mitt liv styrs via min telefon. Här håller jag koll på alla mina vänner. Blir påmind om födelsedagar. Här finns mina arbetsdagar planerad. Den är min väckarklocka, min kamera. Den ger mig snabbt svar på frågor som dyker upp. Den ger mig även lite underhållning. Låter kanske hemskt? Men den gör ju faktiskt livet lite enklare. Den har ju inte skapat något nytt, utan bara komprimerat allt det jag gjort tidigare – fast nu paketerat i en och samma lilla manick. Ibland hör jag folk säga att – lägg undan den. Känn så skönt det är att inte vara beroende av en telefon. Men vem vill bli av”skärmad”? Det är ju som att säga till en alkoholist:

Så visst kan man väl säga att man är beroende. Men det var jag ju även tidigare. Jag var beroende av allt det som min telefon kan göra idag. Så egentligen är det ingen skillnad mer än att väldigt mycket nu finns tillgängligt på skärmen. Jag är en långdistanslöpare och njuter av att under ett par tre timmar kryssa runt i naturen. Jo, telefonen är med. Den dokumenterar mina turer och mina tider. Nu slipper jag ju ta bilen när jag är tillbaka och köra runt sträckan för att se hur långt jag sprang. Livet blir enklare. Man är som en rökare som känner på fickorna om det finns cigaretter och tändstickor när man lämnar hemmet. Fast för mig är det telefon och laddare som gäller. För man vill ju inte bli avskärmad? johnny@alltomosby.se

Allt om Osby / Allt om Göinge är politiskt och religiöst obundna tidningar som till 100% vill verka för att synliggöra våra lokala möjligheter och framhålla alla positiva krafter. Tidningarna ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda. Adress: Hantverksgatan 5, 283 41 Osby. Hemsidor: www.alltomosby.se / www.alltomgoinge.se Ansvarig utgivare Johnny Billinger Tryck Litografen, Vinslöv Distribution Posten

Annonser: 0479-160 07 annons@alltomosby.se carina@alltomosby.se 070-3051770 jessica@alltomgoinge.se 073-0688001 pia@alltomgoinge.se 070-8504522

Materialdag:

Ring och boka! 0479-128 73 Välkomna!

www.osbyaktivcenter.se V. Storg. 61, OSBY. 0479-128 73. info@osbyaktivcenter.se

Det är vi söormtidningen g

Här presenterar vi de som är delaktiga i att tidningen Allt om Osby / Allt om Göinge kommer i din brevlåda.

Måndag 17 mars

103 10

Välkommen gammal som ung!

Esplanadg. 5, Osby • Öppet: Månd 9-19 Tisd – Fred 9-18 ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Tis Ons Tors Sön

9.30 (jämn vecka) 17.00 18.00 17.00 17.00 17.00

Annonsbokning: Torsdag 13 mars

Vi hjälper dig!

2

Mån

Nästa utgivning: Onsdag 26 mars

Vintertrött hår?

• Toning • Slingor • Färg • Permanent • Klipp

Förbättra din kondition! Öka din förbränning!

Namn: Anette Sjöberg Finns på: Competence Reklambyrå Sysslar med: grafisk formgivning. För tidningen betyder det att jag gör annonser och layouten av tidningen. Start: Frilansade nåt år och blev fast anställd i augusti 2008 Bor i: en liten del av paradiset som ligger några kilometer från Broby mot Hässleholm Familj: två barn, Natalie och Patrik, och en hel massa fyrbeningar Ålder: För tillfället 47 men satsar mot 94+ Intresse: Träna och tävla med mina hundar. Film, böcker, djur och natur. Motto: Tvekan dödar fler drömmar än vad misslyckande gör. Det visste du inte om mig: Har hovrasp, fårsax och motorsåg – och använder dem. Vad mina arbetskamrater tycker om mig: En klippa, kreativ och duktig grafiker som är bra på att “läsa” kunden. Alltid med på ett gott skratt. Kontakt: 0479-161 01 Mail: anette@competencereklam.se


ny la ge.

ge...

T SVART

robusta väggfärg någonsin, som håller väggen vacker länge. Den är både fläckavvisande och VÄGG: LADY 10341 KALK slitstark och har ett vackert utseende.

Foto: Siren Lauvdal

l

VÄGG: LADY 10341 KALK

Nyhet!

VÄGG: LADY 10249 SOBER

lady

Ett aktivt liv kräver robusta väggar. Därför har vi utvecklat LADY Wonderwall. Vslitagetest år mest *Externt utfört av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), TI (Teknologisk Institutt) robusta väggfärg någonsin, som håller väggen samt Jotuns interna laboratorier. vacker länge. Den är både fläckavvisande och VÄGG: LADY 10341 KALK slitstark och har ett vackert utseende.

Wonderwall

Scanna koden och besök LADYs LADY Wonderwall är en helt ny inspirationsblogg.

Nyhet!

typ av färg, skapad för att tåla vardagslivets oundvikliga slitage. Du får en vacker silkematt yta som även håller sig vacker länge...

LADY. När bara det bästa är gott nog.

lady

Foto: Siren Lauvdal

Wonderwall

VÄGG: LADY 9938 NATURLIGT SVART

VÄGG: LADY 10341 KALK

Ett aktivt liv kräver robusta väggar. Därför har vi utvecklat LADY Wonderwall. Vår mest robusta väggfärg någonsin, som håller väggen vacker länge. Den är både fläckavvisande och VÄGG: LADY 10341 KALK LADY.slitstark När bara det bästa är gott och har ettnog. vackert utseende.

Scanna koden och besök LADYs inspirationsblogg.

LADY Wonderwall är en helt ny typ av färg, skapad för att tåla vardagslivets oundvikliga slitage. *Externt slitagetest utfört av SP yta (Sveriges Tekniska Du får en vacker silkematt Forskningsinstitut), TI (Teknologisk Institutt) samt Jotuns interna laboratorier. som även håller sig vacker länge...

VÄGG: LADY 10249 SOBER

Foto: Siren Lauvdal

VÄGG: LADY 10341 KALK

VÄGG: LADY 10249 SOBER

*Externt slitagetest utfört av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), TI (Teknologisk Institutt) samt Jotuns interna laboratorier.

VÄGG: LADY 9938 NATURLIGT SVART

VÄGG: LADY 10341 KALK

LADY. När bara det bästa är gott nog.

LADY. När bara det bästa är gott nog.

Foto: Siren Lauvdal

Scanna koden och besök LADYs inspirationsblogg.

n DYs gg.

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

VÄGG: LADY 10249 SOBER

ÖPPET mån-fre 6.30-21.00 lör-sön 8.00-21.00

Kometen

*Externt slitagetest utfört av SP (Sveriges Tekniska Forskningsinstitut), TI (Teknologisk Institutt) samt Jotuns interna laboratorier.

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

FLÄSKFILÉ Sverige Ugglarp

99

-

KAFFE ZOEGAS

Scanna koden och besök LADYs inspirationsblogg.

/ kg

500g. ej selected. LADY. När baraGäller det bästa är gott nog.

ICA FLÄSKKOTLETTER

Sverige 900g - 2kg. Mot ICAkort

4990

Max 2 köp/hushåll.

25

-

/st

Jfp.50:-/kg

/ kg

COCA COLA / FANTA / SPRITE 1,5 liter.

2 för

25

Jfp.8,33/liter

-

+ pant

CHAMPINJONER

i ask. 250g. Klass 1 Polen.

10

Jfp.40:-/kg

-

/st

Erbjudanden i denna annons gäller 12 – 16/3 2014. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

ÄPPLE ELISE Klass 1 Sverige.

15

-

/ kg

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

3


aktuellt

Apelgren på återbesök Peter Apelgren, ståuppare och estradör besökte Sibbhult i slutet av februari - igen. – Det är 20 år sedan sist, minst, konstaterar Apelgren. Ämnet på föreläsningen, i regi av Göinge Näringsliv, var ”Släpp sargen”.

Inget manus

Peter Apelgren blev känd för den stora massan under andra halvan av 90-talet när han och ett gäng kollegor drog igång ”Rally” i radions P3. Där handlade det om improvisation, nästan helt och hållet. – Vi hade inget manus, möjligen en grundidé, skrattar han. Det var där han jobbade ihop med sin nuvarande fru, Anna Mannheimer med rötterna i Osby. ”Mamma Carin” har ju varit med i Annas program ”Mannheimer och Tengby”.

Numera är han väldigt sällan ute på den här sortens gig, att enbart föreläsa. – Nej, det blir allt mer sällan. Vi har fullt upp på teatern i Göteborg, konstaterar Apelgren.

Apan och kaninen

Han, och hans konstnärsskapande, blev allmänt känt i trakten med konstverket Apan och kaninen, de två enorma djuren som står och blickar ut över Osbysjön. Eller blickade, snarare. Apan eldades upp förra året.

– Tyvärr är inte konstverket, skulpturen, ”hel”. Den är tvådelad men ska räknas som EN. – Hur det ter sig framöver, det får vi se, fortsätter han. I sin föreläsning pratade Apelgren bland annat om att hur viktigt det är jobba med storytelling, att ge en plats, verksamhet eller skola, ett liv.

Glada skratt

Ämnet var ”Släpp sargen” och på ett underhållande sätt gjorde Peter Apelgren en rad träffande kommentarer. Själv är han född i

Ucklum på västkusten. – Det finns ju mycket att berätta om den platsen - men det viktigaste av allt - kärnan i berättelsen måste vara sann, det märks direkt om det är skarvat. – Men våga berätta om en plats som är udda, gör något oväntat till sist blir det bra. Han nämner bland annat Pinochiostatyn i Borås. – Jisses, vad utskälld den var i början, men nu, nja…nu så är den nästan snygg och omtalad, säger Apelgren. Många tankeställare levererades med glada skratt som självklar följd. Bakom föreläsningen stod Göinge Näringsliv och nya verksamhetsledaren Anita B Svensson. Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Välkommen att fynda bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, möbler, textilier m.m.

Marklundaskolan, Osby

4

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18, Lörd. kl. 10-14

Telefon 0479-150 46


aktuellt

Inför valet i Östra Göinge Kommun – Vi frågar partierna… Vilken lokal valfråga, om ni bara får välja en, är absolut viktigast för ert parti inför det här valet? Socialdemokraterna:

Arbetsfrågan är absolut viktigast. Ett stort behov finns att arbeta såväl lokalt som nationellt med arbetslösheten. Arbetslösheten är stor i nordöstra Skåne och störst är den bland ungdomar. Det är av största vikt att få ut ungdomar i praktik, studier och/eller arbete, för att stärka arbetsmarknaden men framförallt för att stärka ungdomarna.

Folkpartiet Liberalerna:

Miljöpartiet:

Den övergripande frågan är god samhällsutveckling. Att kommunen uppfattas som en så god levnadsmiljö att de som lever här vill stanna kvar och aktivt bidra till att skapa goda förutsättningar för alla. För detta krävs engagemang av var och en i föreningar, grannskapet eller politiskt. Allas insats behövs och man ska känna sig som en medmänniska.

En bra start i livet – öka chanserna till ett fortsatt gott liv för våra barn och unga. Fortsatt positiv utveckling av skolresultat, utveckling av förskola, skola, fritids, samlingsplatser för unga, lekplatser som lockar, minska barnplaceringarna.

Sverigedemokraterna:

Centerpartiet:

Centerpartiet strävar efter en hållbar kommun där människor får bestämma mer själva. Vi vill fortsätta arbeta med att förbättra och utveckla kvalité och valfrihet inom skola, vård och omsorg. Att maten som serveras till barn och äldre är tilltalande och lagad av råvaror som är närodlade, säsongsbetonade och giftfria är en självklarhet för oss.

Nya Moderaterna:

Östra Göinge behöver fortsätta växa. Vi måste vara en bygd man vill bo och verka i. För det krävs fler jobb och en ännu bättre skola.

Vi i SD vill verka för att resurserna ska fördelas med hänsyn till likabehandling och rättvisa samt för tryggheten i kommunens verksamheter vård, skola och omsorg. Detta sammantaget bidrar till utvecklingen av kommunen.

Vårens nyheter är här! WITTSKÄR

WITTSKÄR

Bord + 4 stolar, ovalt. 150x107+50

Bord + 4 sto-lar, 120x80+45

4.990: -

WITTSKÄR Bord+6 stolar, 180x90

5.990:-

6.990:-

Allt är i vitlack, alla priser är inkl. montering och leverans. Begränsat antal.

NEW YORK 1000 LYON

Buffé 2 dörrar + 3 lådor, 150x47x92

6.740:-

LYON

Bord+6 stolar. 190x95. Klaff 45 cm, 720:-

7.910:-

Ställbar säng, 90x200 cm med vändbar 5-zonspocket, medel eller fast, inkl. bäddmadrass med pikerat stretchtyg, trådlös fjärrkontroll och massiva ekben.

7.950:-/st

Vi har räntefria köp!

Fr ia le ve ra nser i hela Sk ån e!

GLIMÅKRA MÖBELAFFÄR

Hantverksgatan. Tel 044-42 109 • www.glimakramobel.se Öppet: Mån-fre 10-18 • Lör 10-14 • Sön 12-16

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

5


reportage Emma Larsson i pjäsen Stormen, 2012.

Sommarteater året runt Med fötterna på jorden och en rejäl dos ödmjukhet tar sig Emma Larsson genom föreställningar och provspelningar. Hon är uppvuxen i Osby, men bor just nu i Lund och spelar teater vid sidan av sina studier. Det började med maskeradlekar och amatörteater i Osby. Det ledde till Sommarteater på Krapperup med föreställningar på turné. För tillfället spelar hon pjäsen ”Hopsnackat” och sommarteatern ska snart åka norrut, till både Orsa och Runö, för att spela upp den.

Sommarteater

Emma har varit med i Sommarteater på Krapperup i åtta år, och beskriver det som den bästa tiden på året. – Människorna som är med är så engagerade och roliga att jobba med. Det är väldigt inspirerande att

vara med människor som tycker om samma saker, och att få göra det tillsammans, säger hon. Sommarteater på Krapperup har utvecklats och är numera aktiva året runt och inte bara på Krapperupp. Under sin tid där har Emma hunnit med att spela flera pjäser och olika roller samtidigt som hon har sökt till olika utbildningar inom teater. Hon berättar att vissa roller är spännande att prova direkt, medan andra måste man lära sig att tycka om. I vlket fall som helst blir det aldrig som hon tänkte sig från början. – Den rollen som överraskade mig

ss ox hos o Hyr takb

mest var i Stormen. Där spelade jag en full servitris med mycket temperament. Hon var väldigt rolig, något annat än de bleka, rädda flickrollerna jag hade spelat innan.

Släpp det och gå vidare

Teater är en bransch med hård konkurens. Emma har känt av det men fortsätter ändå, trots att det är tufft ibland. Man får många avslag och börjar lätt tvivla på sig själv, men

Om man analyserar för mycket blir man helt knäpp i huvudet.

395:- /vecka

På alla torkarblad från Bosch. Mekonomen Osby Tegvägen 6, Tel. 0479-131 05

6

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Text: Sandra Brentel Bild: Torsten Gunnehill

Stål / prissänkt me

d 500:-

Avfettning Turtle Extreme Prewash-T, 1 L

20%

Emma tycker att det är värt det. – Om jag skulle göra varje ”nej” till en katastrof skulle jag inte hålla på med det här fortfarande. Det är bara att släppa det och gå vidare. Om man analyserar för mycket blir man helt knäpp i huvudet, säger hon. Emma säger att hon inte kan veta vad hon känner om tio år, men just nu är teatern den enda vägen för henne. – Det är det här jag vill göra, jag vet inte vad jag skulle göra annars. Jag tänker på det ibland, men kommer inte fram till något annat. Vad som än händer i framtiden kommer jag alltid att hålla på med teatern på något sätt.

Elektronisk P-skiva Godkänd av P-bolagen.

395:ord. pris: 495:-

69:-

Aluminium / prissä

nkt med 600:-

ord. pris: 79:-

Takräcke

699:Carwise aluminium 120 och 127 cm ............899:Carwise stål 120 och 127 cm ..................................

Alla priser är medlemspriser från Mekonomen. Priser och erbjudanden gäller t.o.m. 25/3- 2014, eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. Med reservation för eventuella tryckfel.


Vilka ska vi ge 10 000 kr? Nominera årets skadeförebyggare och årets miljöpristagare 2014. Årets skadeförebyggare 2014

2011 Mazda MX-5 Takara Ed. Roedster Coupé 900mil 179.900:2011 Mazda 5 AdvancePlus 7-sits silvermet. 2011 Mazda 3 1,6 Halv-kombi vitmetallic 2011 Mazda 6 2,2 Diesel Kombi Svart metallic 2011 Suzuki Swift 1,2 Komfort 5D grönmet. 2010 Citroén C3 1,6 Diesel silvermet. 2010 Toyota Yaris 1,3 5D Grå metallic 2010 Mazda 6 2,2 Diesel kombi svart metallic 2009 Ford C-Max 1,8 FlexiFuel Vinröd 2009 Mazda 6 2,2 Diesel Sport svart met. 2009 Ford Ka 1,2 3D. svart 2009 Suzuki Alto Exklusive Rosa-met. 2009 Suzuki Swift 1,3 Halvkombi blåmet. 2008 Mazda 6 2,5 sport 5D halvkombi rödmet. 2008 Volvo S40 1,8 FlexiFuel Kinetick 2008 Ford Fiesta 1,4 5D Blåmet. 2008 Mazda 3 2,0 Sport Guldmet. 2007 Mazda 6 2,0 Halvkombi silver 2006 Skoda Octavia II 2,0 FSi 4WD silver 2006 Mazda 6 2,3 sport kombi svartmet. 2006 Mazda 6 2,3 sport 5D halvkombi rödmet. 2006 Mazda 6 2,0 Diesel Halvkombi gråmet. 2006 BMW 120 Advantage+ 150 Hk svart 2004 Opel Astra 1,6 kombi Svart 2001 BMW 525 sedan E39 Grå metallic 2001 Mercedes Benz C Kompressor Silver 2001 Opel Vectra 2,6 kombi 170 Hk silver 1998 Volvo V70 T5 Grön met. 1998 Suzuki Baleno kombi Grön metallic 1989 Ford Escort Cab. Rosametallic

157.500:125.800:168.900:104.800:88.500:89.500:159.900:94.500:149.500:52.500:52.000:73.500:94.900:104.900:63.000:104.900:63.900:74.800:59.900:69.500:79.900:103.500:33.500:34.500:42.900:24.500:24.900:17.900:12.800:-

Se bilarna på www.lindgrensbil.com

Känner du någon/några som förtjänstfullt gjort insatser för människors liv och välbefinnande eller räddat stora ekonomiska värden, visat stor omtanke eller civilkurage?

Årets miljöpris 2014

Känner du någon/några som gjort en värdefull insats för att förbättra miljön i vårt verksamhetsområde? Någon/några som gjort en värdefull insats för att motivera och stimulera utvecklingen av miljöarbetet på sin arbetsplats, skola eller förening? Någon/ några som gjort en naturvårdande insats? Läs mer och nominera på vår webbplats lansforsakringar.se Vi vill ha din nominering senast måndag den 31 mars. De som nominerar de vinnande pristagarna belönas med en liten gåva.

Läs mer och nominera

lansforsakringar.se ÖPPET mån-fre 8-18, lör 10-13 www.lindgrensbil.com S. Portgatan 34, Osby Tel. 0479-310 86

Kristianstad: 044-19 62 00 Hässleholm: 0451-489 00 Bromölla: 0456-64 74 00 nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

7


NäriNGSliv KontaKt näringslivsenheten Näringslivschef: Karl-Axel Hill

Tel 044-775 64 10 karl-axel.hill@ostragoinge.se

- Det fanns en lång lista med platser där man kunde få praktik. Jag hade minst 70 olika praktikplatser att välja mellan. Jag hade möjlighet att välja tre alternativ och hade turen att få praktik på mitt förstahandsval, fortsätter Sabina. - Maria Södergård har varit min mentor under tiden jag var praktikant. Det var hon som tog hand om mig och gjorde upp scheman. Nu stormtrivs jag här. Det känns bra att vara med i ett sammanhang och att gör något meningsfullt! säger Sabina med ett leende.

Unga Göingar i Arbete – vad är det?

SABINA ÄR EN GLAD UNG GÖING I ARBETE! Sabina Axelsson har fått anställning ett år framåt på Östra Göinge kommun. Sabina är ett levande exempel på en ungdom som fått anställning genom projektet UGiA – Unga Göingar i Arbete och hon är mycket glad över detta. Birgitta Sörensen, arbetsmarknadsutvecklare på Östra Göinge kommun, är den som driver UGiA-projektet för kommunens räkning. Än så länge har 60 arbetslösa ungdomar tagit chansen att praktisera ute på företag i kommunen. Hälften av de som påbörjat praktiken har valt att hoppa av, utav olika skäl. De har kanske fått jobb eller bestämt sig för att studera. Sabina är än så länge den enda som kommit i arbete tack vare projektet, men det ska bli fler. För tillfället är tio ungdomar i praktik.

Praktik – en ingång på arbetsmarknaden Sabina hade varit arbetslös i två år utan att få något arbete. Hon hade enbart blivit erbjuden jobbcoach på Arbetsförmedlingen, vilket inte lett till något resultat på jobbfronten. Tidigare hade hon läst färdigt

www.ostragoinge.se

8

gymnasiet på samhällsvetenskapliga programmet på Stenforsaskolan i Sibbhult. Därefter kompletterade hon med några naturvetenskapliga ämnen på KomVux. - Jag ville ha ett jobb! Man vill ju vara sysselsatt och få rutin i vardagen. Jag var så trött på att inte ha något att göra, säger Sabina. Att vara ung, bo själv och inte ha fasta rutiner kan vara direkt nedbrytande på en ung människa. Det är därför av största vikt att unga har en chans att få sitt första jobb och på så sätt få en ingång till arbetsmarknaden. Tack vare handläggaren på Arbetsförmedlingen i Broby fick Sabina kontakt med UGiA-projektet och erbjöds praktikplats under 3 månader. Praktiken resulterade sedan i en fortsatt anställning på ett år.

Ett samarbetsprojekt mellan Östra Göinge kommun och Arbetsförmedlingen. Syftet är att minska ungdomsarbetslösheten och målet är att inga ungdomar mellan 18-24 år ofrivilligt är hemma utan att ha blivit erbjuden någon form av sysselsättning. Först går ungdomarna ett introduktionsprogram på tre veckor. Dessa veckor innehåller personlig marknadsföring, teambuilding och arbetsmiljö. Sedan väntar praktik i tre månader, vilket inte medför någon lönekostnad för arbetsgivaren. Projektet finansieras tillsammans med Arbetsförmedlingen.

Turismansvarig: Camilla Palm

044-775 60 62 camilla.palm@ostragoinge.se

Arbetsmarknadsutvecklare: Birgitta Sörensen 044-775 60 12 birgitta.sorensen@ostragoinge.se

Kundtjänst:

044-775 60 00

Kalender

Företagslunch

4 april kl 11.30-13.00 Broby Gästis Carina Centrén, Svenskt Näringsliv: Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2013

Företagslunch

9 maj kl 11.30-13.00 Broby Gästis

göinge aFton

14 maj på Östanå Pappersbruk

inFo För nyFöretagare 9 september kl 18.00-20.30 Broby Gästis med Nyföretagarcentrum och Skatteverket

Vi testar din affärsidé startklar! och gör dig Vi testar din affärsidé och gör dig startklar!

servar Östra Göinge kommuns blivande företagare

Hos oss får du kostnadsfri konfidentiell rådgivning, när oss får du kostnadsfri konfidentiell när duHos tänker Starta Eget. Boka tid pårådgivning, 044-128901 du tänker Starta Eget. Boka tid på 044-128901 eller kristianstad@nyforetagarcentrum.se eller kristianstad@nyforetagarcentrum.se Vi finns Kristianstad. Vi finnspå påKrinova Krinova i iKristianstad.


näringsliv

Osby Glas AB grundades 1934 och är idag ett av de ledande planglasföretagen i Sverige. Företaget har egen tillverkning av isolerglas, glasförädling och egen grossiströrelse. Huvudkontor och tillverkning finns i Osby, men företaget har även ett delägt tillverkningsföretag i Litauen. Just nu bygger vi ut fabriken i Osby med 1 200 kvadratmeter. Osby Glas omsätter ca 100 MSEK och har ca 55 medarbetare

Vi söker en Glasarbetare som vill växa Du:

• är en god kamrat och lagspelare • är trygg, ödmjuk och prestigelös • är van att arbeta med datastyrda maskiner • är beredd att arbeta skift när det behövs

• är händig och gärna teknikintresserad • gillar ordning och reda • gillar möjligheten att växa med Osby Glas

Har du erfarenhet av industriarbete och leanproduction är det en fördel, men vi lär dig det du behöver om glas. Ansökan innehållande meritförteckning, samt några rader om vem Du är, skickar Du till: Osby Glas AB, Att: Ola Holmgren, Box 130, 283 23 Osby eller via mail till ola@osbyglas.se Ansökan skall vara oss tillhanda senast den 20 mars. Vill Du veta mer är Du välkommen att kontakta: Ola Holmgren, tfn 0479-173 25 eller Henrik Nilsson, tfn 0479-17 303.

Kallelse

Årsmötesförhandlingar buffé, utmärkelser och lite feststämning Tid: Onsdagen 2 april, kl. 18.30

Strandpaviljongen Osby Buffé, Ala Carte, Take Away

Plats: Restaurang Borgen, Osby

NYÖPPNINGSERBJUDANDE

Program: 18.30 Årsmötesförhandling, ärende enligt stadgarna 19.00 Buffé Årets Nyföretagare - utmärkelse från NyföretagarCentrum Årets Butik - utmärkelse från Osby Näringsliv Eldsjälspriset - utmärkelse från Osby kommun Årets Företagare - utmärkelse från Företagarna Utdelning av gesällbrev Konferencier: Jessica Persson 21.00 Slut

15 MARS, mellan 12:00 – 16:00 Lunchbuffé inkl vatten o kaffe 49:MARS – APRIL ERBJUDANDE 20% på hela matmenyn ÖPPEt: Mån–Tor 11:00 –21:00, Fre 11:00 –22:00 Lör 12:00 –22:00, Sön 12:00 -21:00

Avgift buffé: 250 kr / person inkl. moms Anmälan till Osby Näringsliv senast torsdag den 27 mars. E-post: info@osbynaringsliv.se eller tfn 0479-16110.

OBS! anmälan är bindande.

Välkomna !!!

Osby Näringsliv Styrelsen

Strandvägen 7 Osby Tfn: 072-250 04 20 noisthai.se nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

9


aktuellt

En omväxlande tillvaro Att äga en bokhandel var inget som fanns i Els-Margrets planer. - Inte ha eget, och speciellt inte en butik som tog all ledig tid, och krävde en massa kunskap hon inte tyckte hon hade.

Ritade möbler

Els-Margret började sin bana som maskiningenjör. I 12 år ritade hon konstruktionsritningar på möbler åt IKEA, och trivdes väl ganska bra med det. Men så fick en väninna nys om att bokhandeln i Osby var till salu, och sagt och gjort, väninnorna slog till, och plötsligt var de ägare till en alldeles egen bokhandel. Detta var 1988, två år senare hoppade väninnan av och sedan -90 är Els-Margret ensam ägare.

Omväxling förnöjer

centralt, där hon är med och väljer varor till kataloger och hon är även styrelsemedlem i Ugglan.

Framtiden

När jag frågar hur framtiden ser ut, ser hon lite tveksam ut. – Jag börjar ju närma mig åldern då man vill trappa ner, men än finns inga konkreta planer för hur det ska gå till. Och trots konkurrensen från bokhandlar på nätet och stormarknader så ser Els-Margret inte att det skulle vara någon fara för bokhandelns existens. – Vi kan erbjuda kunskap, personlig service och ett brett sortiment. Hit kan man komma och hitta en present, få den inslagen, och köpa ett fint kort till, det är väldigt mycket värt. Och håller vi oss bara uppdaterade och är öppna för förändring så tror jag framtiden ser ljus ut.

Det har visat sig att Els-Margret var som gjord för livet som butiksägare. Hon stortrivs med den omväxlande tillvaron och att ingen dag är den andra lik. Man får göra allt från att städa, skylta upp i butiken och köpa in varor, till att sköta bokföringen och möta kunder. – och så mycket man lärt sig genom åren, menar ElsMargret. Hon jobbar också en hel del med Ugglan Text o bild: ingela@alltomosby.se

OBS! OBS! OBS! Osby Bokhandel är en av ett 40-tal butiker i Osby Shopping. Just nu har Els-Margret laddat ett spännande erbjudande för alla som går in på www.osbyshopping.se och klickar fram till annonsen.

hökön

Det var en rolig och fängslande barnteater som Line Svendsen gav publiken. Den bestod av ca 25 barn och ungefär lika många vuxna. ”Vilket väder”! hette föreställningen som handlade om våra fyra årstider. Det var fantastiskt vad Line var duktig på att trollbinda både stora och små, och med relativt lite rekvisita. Mimiken och olika ljud som hon gjorde, var hon speciellt bra på. Liza Daqini, dramapedagog, tog sedan vid med lek för barnen, ja även en del av oss vuxna lekte också med. Vi härmade olika djur och det var livat, glatt och mycket uppskattat. På söndagen var det dags att skapa ett årstidskonstverk, även detta under Lizas ledning. Barnen fick fria händer att tolka årstiderna och

10

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Fakta

Namn: Els-Margret Hjalmarsson Ålder: 58 år Familj: Man, två vuxna barn och två, snart tre barnbarn Bor: i Åhus Fritid: Långa vandringar, träning i olika former, ta hand om katten och trädgården, att resa Butiken: Bokhandeln i Osby AB, medlem i Ugglan Verksamhet: En traditionell bok- och pappershandel med inslag av lek Anställda: 2 anställda, Emma och Ulrika

Glada dagar för stora och små

Under sportlovsveckan anordnade Hököns Intresseförening kulturdagar med teater och skaparverkstad för barn. Dagarna var väldigt uppskattade och föreningen planerar fler aktiviteter för både yngre och äldre barn framöver. även känna efter vilken årstid de var inom sig. Det är nått att tänka på, om man är en vår, sommar, höst eller vinter, i själ och hjärta? Kanske vi kan vara växlande, vi också, precis som årstiderna?

Båda dagarna bjöds jättegoda hembakade bullar a la Cecilie Hagested, och ekologisk frukt från Konsum Lönsboda, som var med och sponsrade detta arrangemang tillsammans med Leklagret i Älmhult, Majbritts presentshop i Lönsboda, Osby kommun.

Arrangör för dessa barnkulturdagar var Hököns intresseförening. Hälsningar Catarina Carleson Bild: Isabelle Nelsson


Våren har kommit till IKEA Älmhult! nyhet

29:–

nyhet

149:–

SKURAR kruka Blandade färger, 10,5 cm. Art.nr: 201.861.01, 202.776.34

CITRUS krukväxt Olika arter, 15 cm. Art.nr: 702.631.87

NYTT

LÄGRE

PRIS 129:-

99:–

nyhet

35:–

MURKLOCKA krukväxt Blandade färger, 10,5 cm. Art.nr: 902.631.86

ORKIDÈE krukväxt 2 stänglar. Art.nr: 401.485.42

19:–

LÖKARYD krukväxt Olika arter, 12 cm. Art.nr: 002.631.95

Vi reserverar oss för ev. tryckfel och slutförsäljning.

Kolla priset på ditt uterum direkt på vår hemsida

HÅRVÅRDS

kampanj Många erbjudande på hårfönar plattänger locktänger mm.

50%

Upp till på utvalda produkter.

Gäller t.o.m 31/3

Björn Axén Tools Slide Curler Unik locktång med Easy Curl System. För in en hårslinga mellan de flytande plattorna, vrid runt 360° och dra håret i en glidande rörelse – resultatet blir magiskt!

Tel. 0479-130 09 - Klövervägen 26 www.glasserviceiosby.se Behöver du glas, hör av dig till oss!

499:-

Ord.pris 599:-

www.elkedjan.se

Öppet: Mån - Fre 9-18, Lörd 9-13. V. Järnvägsg. 19, 283 31 Osby • 0479-177 50

www.oredssonsel.se

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

11


hem & trädgård

Jord är jord men… jankovs trädgårdstips

Det är stor skillnad på olika köpejordar och vad de ska användas till. Jag ska bena ut begreppen så att Du vet lite bättre vad Du ska köpa. Plantjord är en förkortning av planteringsjord, som är avsedd att användas till plantering av buskar, träd och perenner i trädgården. Den är inte främst avsedd för sommarplantor eftersom den inte är tillräckligt långtidsgödslad för det. Använd aldrig plantjord inomhus eftersom det kan bli flugor i den. Blomjord är avsedd för krukväxter och för omskolning av plantor, som ska planteras ut i lådor och krukor. Pelargonjord är fantastiskt bra för just pelargoner. Den är välgödslad och grov för att innehålla mycket luft och inte bli för blöt. Ge inte extra näring då Du använder den för då blir det bara blad och inga blommor. U-jord är den bästa jorden för sommarblommor och annat, som är näringskrävande och ska blomma länge. Den är kraftigt naturgödslad med lång-

tidsverkande näring. U-jorden är också utmärkt till odling av grönsaker och tomater m.m. Rhodojord används till rhododendron, barrväxter, azaleor, blåbär, lingon och andra surjordsväxter. Rosjord används till plantering av rosor i trädgården. Den ska blandas med befintlig jord. 18 liter räcker till en ros. 40 liter till två till tre rosor. Använd aldrig rosjord till plantering i kruka. Här ska Du ha ujord. Barkmull är långtidsverkande och är bästa jordförbättringen av lerjorden. Torvmull kan användas till att öka mullhalten i alla jordar utom lerjord. Här bryts torven ner alldeles för snabbt. Kogödsel används som jordförbättring och gödsling av odlingsbäddar. Den är inte kraftig men innehåller mycket annat nyttigt, såsom mikroorganismer och nyttiga svampar. Så-jord är en blandning av sand och torv. Den är ogödslad för att inte skada de känsliga fröerna. Den används framför allt till sådd inomhus eller i drivbänk/växthus för känsliga fröer. Man gödslar då de nysådda plantorna fått första karaktärsbladet= det tredje bladet. Till sist har vi orkidéjord, som används till växter med luftrötter. Dessa växter får aldrig stå i vatten.

Göingska historier plockade från Lejongapet 1998 och 2005! Det var på 1930-talet. En bonde hade tagit körkort och skaffat bil. Han körde in i Osby en dag, hälsade på några bekanta men råkade därefter ut för polisen. En granne frågade sedan varför han blivit finkad? –Jo, ja hade fautt me oitt häickafylle, o sau tjojade ja lide domt nock. En vacker ung flicka kom cyklandes på Östra Järnvägsgatan. Framhjulet stötte mot trottoaren och hon körde omkull. En karl ville vara lustig och frågade: – Svimmade cykeln? – Hade du suttit mellan min ben i fyra timmar, hade du också svimmat! sa flickan. Gösta Darlin hade sin första industri i Osby vid Bofors. En arbetare råkade svälja löständerna under kafferasten och fick åka till doktorn. – Ta det lugnt, de kommer ut den vanliga vägen, sa doktor Rosén.

12

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

En konstnär behövde inkomster och uppvaktade därför en politiker i Osby och framförde, att han var redo att göra en staty på kommunalnämndens ordförande. -Det är han inte värd! sa politikern. -Men, sa konstnären, ja tänkte att hundarna kunde behöva någonting att pissa på. Ännu på 1930- och 1940- talet präglades dansbanor mest av slagsmål. Osby hade sin Rump-Otto, knappt 150 cm lång. Broby hade So-Jon av samma längd. Eller snarare brist på längd. So-Jon sprang en dag omkring och berättade att han slagit och besegrat en man i Tydinge. – Dau va dai va vell en liden skolepaug du slo! sa en åhörare. – Ah nä! sa So-Jon. Dai va oin stor gäldannes kar´au min läingd! Men, dai vell sia, knappt sau grover!

Sia fick ett brev nu i vinter från vännen Socks, som är halvamerikan, tror jag, för han skriver på engelska. Brevet var som följer: Kära Sia! Har just hört väderutsikterna och vintern och kylan kommer. Det är därför jag sänder det här kortet. Jag tänkte att nu är butiken inte full av kunder, utan att Jankov kunde sticka en dress, som på bilden. Jag tycker den ser bra ut och skulle inte säga nej till en själv. Sköt om Dig och ha en skön och varm vinter. Din vän Socks

Träsko-Svennen svor och en läsare reagerade: – Nu kommer du inte till himmelen! – Kommer du till himmelen, så tror jag att jag med slinker mä pau ett hörn, sa Sven. En göingebonde hyrde ut jakten till ett jaktlag. En dag lockades han att delta och fick låna en bössa. Fick veta att han skulle klä sig varmt och ha matsäck med sig. Bonden hade tur. Det kom en älgtjur och han sköt den. Laget samlades för en kaffepaus och bonden hängde ryggsäcken på älghornet. Plötsligt får de se att en i laget höjt geväret och ser att älgen rest sig och börjat ge sig i väg. – Stopp, skud därbag! ropar bonden. Ja´ har en hoil liter i ryggsäcken! ”Pickebackakäringen” Betty i Lönsboda brukade förr gå omkring på byn med en korg och försöka sälja ägg. Hon gick kors o tvärs ”helt utan trafikvett”. En fin herre med fin bil körde på henne en dag så ”ägg o käring” flög några meter. Han dundrade: – Här vill vi ha fritt från kärringar! – Men bau äigg o fruntemma dai vellen I ha! ropade Betty.

Socks är en vacker svart katt från grannskapet. Många hälsningar Jankov och Sia

Hyr ut din stuga! Stor efterfrågan på semsterbostad i bl a Blekinge, Skåne och Småland Marknadens bästa trygghetspaket

Nyhet!

p till Tjäna up itt a sk ttefr 50.000:-

Ring för mer info: 0411-162 40 0301-21 606 0709-62 48 00 Ägarhyra utbetalas månadsvis i förskott


VÄRDEKUPONGER! Klipp ut o ta med

Botana flytande växtnäring En hel liter!

Såjord 10 lit.

29:-

ord.pris 39:-/st Gäller till den 26/3

Gäller till den 26/3

för fönsterbrädan

Fröpåsar

Köp 5 – betala för 4!

49:-

Billigaste på köpet!

ord.pris 79:-/st Gäller till den 26/3

Gäller till den 26/3

Småplantor

Kalka nu! 12,5 kg till 100 kvm.

Fuchsia o pelargon

79:-

ord.pris 89:-/st

Köp 10 – betala för 9

Gäller till den 26/3

Gäller till den 26/3

ord.pris 49:-/st

ord.pris 69:-/st

Odlingslåda

Kurser i butiken!

29:-

49:-

Pelargonjord Citrusjord 18 lit.

Gäller till den 26/3

Bo Grönt Blomjord med småleca 50 lit.

79:ord.pris 95:-/st

Gäller till den 26/3

Tulpaner

29:Max 2 per kupong.

Gäller till den 26/3

Vårsådd Lär dig så fröer och förodla dina plantor inför vår och sommar. Lördag 15/3 och 5/4 kl 13.00 - 14.00 i butiken Pris: 50:- + material

Föröka växter Lär dig ta sticklingar och föröka bl.a. rosor som du tar med

dig hem. Torsdag

10/4 kl 18.00 - 19.30 i butiken Pris: 200:- inkl. material

Beskärningskurs Lär dig grunderna! Ta med bilder på dina objekt.

Vårgrupper

Torsdag 20/3 kl 18.00 - 19.30 i butiken Pris: 200:-

Anmäl dig i butiken, på telefon 0479-14328 eller via mail: info@vaxtmastaren-osby.se

från

79:-

Kupongerna gäller en gång per hushåll om inget annat anges. Erbjudandena varar till och med den 26/3. Mitt i Osby, bredvid Konsum.

Öppet: vard. 10-18 • lörd 10-14. Tel. 0479-143 28.

www.vaxtmastaren-osby.se | www.bogront.se nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

13


reportage

På Valborg blir det alla tänkbara varianter av glitter och karnevalsstämning när det är dags för den tredje Östanåparaden. Förberedelserna pågår redan i Stenhuset.

Östanå laddar för tredje paraden Släpp fantasin fri och gå med i Östanås parad! 
Våren är onekligen i antågande och redan nu planeras det för valborgsfirande i Östanå. 
 – Det blir tredje gången med parad genom byn, säger Cecilia Liedman från paradgruppen.

Lady Gaga

Delar ur Östanå byalag, Ö-bus och andra frivilliga i byn är i full färd med att förbereda för den parad som nu blivit lika mycket tradition i Östanå som Nyårsdoppet. 
Pirater, sambatjejer, Pippi Långstrump med häst och apa, och till och med Lady Gaga var på plats och tågade igenom byn förra året. 
 Det klipps, sys, limmas och glittrar bland annat i Stenhuset där man samlas för att göra allt från masker och kostymer till vagnar. I år är Öbus skepp i Kapten Kroks händer, och i de andra ekipagen kommer man hitta kända och okända figurer. 
- Vi avslöjar ju inte allt som är planerat - det får bli en överraskning under valborgskvällen, säger paradgeneralen Antony Wiik.

Ekipage välkomnas

Förhoppningen är att så många som möjligt ska delta i paraden, som blivit ett uppskattat inslag under valborgsfirandet. Redan nu är ett 60-tal personer, barn som vuxna,

14

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

engagerade. Den som är intresserad av att delta med ett eget ekipage är varmt välkommen. 
- Föreningar kan ju till exempel göra något ihop - bara vi får in anmälningen senast den 25 april, konstaterar paradgeneral Wiik.
 Ett ekipage utses till vinnare, där man förutom en vandringspokal även får ett presentkort på Glimminge station.

Stort fyrverkeri

Paradgruppen låter också hälsa att de även behöver funktionärer under paraden och vill du bidra med material som de kan använda sig av tas det tacksamt emot. Som vanligt under valborgsfirandet, som arrangeras av Östanå Bruks IF och Östanå byalag, blir det också ankrace, tivoli för de små och stort fyrverkeri. 
För mer information, kontakta paradgeneralen Antony Wiik: 0708245445.

Fakta Text: Mikael Persson (MiP) Foto: Östanå Byalag

Vad kan detta betyda? Denna underliga, välgjorda grej, hänger i ett träd, vid en gammal bosättning, på våra ägor. Kan det vara ett skämt, som vi kan plocka bort, eller vad annars? Torsten Skoog och Ingrid Svensson, Röena Pssst! Vi här på tidningen är lika nyfikna! Hör av er med lösningen eller inspirerade förslag.


MÖT VÅREN MED NYA MÖBLER! Avställningsbord L184 B77 H90 cm. Pris med trä- eller metalltopp 2.495:-.

Mood

7.995:-

En hel våning på 250 5-zonad Snurrfåtölj Gaga med dansk design av Niels kvm, fullmatad med Gammelgaard. Finns i flera olika tyger. H90, möbler som vi lämnar B76 och djup 76 cm. Pris i tyg Paradis 5.685:-. minst 50 % rabatt på – soffgrupper, matrumsmöbler, soffbord, minst skåp och fåtöljer! PriserBrickbord Brickbord na ligger t.o.m. under 395:295:gällande grossist- och Ord. pris rabatt Ord. pris 1.030:fabrikspriser. Fira med oss! 775:-

Klinte hallbänk i vitt eller svart B92 D40 H46 cm 2.095:-. Samma i bredd 47 cm 1.645:Tamburmajor

Nyckelgömma

Ord. pris 735:-

Ord. pris 620:-

295:-

370:-

50%

Måndag-Fredag 10-18, Lördag 10-13 • Lönsboda

Tel 0479-20160, 213 60 • www.bergmansmobler.com

Värmepumpar Luft-luft & Luft-vatten

Hej alla! Nu är våren på väg, då ska sommardäcken på och bilen behöver kanske service.

Bokar ni service under perioden 12/3 - 12/4 får ni

15% på reservdelarna!

Däckpriser: pålagt och klart på bilen! Priser inkl moms.

• Alltid minst 5 års garanti* • Installerad av kylcertifierad tekniker • Lokal service = ER TRYGGHET! *Gäller ej företag.

Michelin Energy saver+ 195/65R 15 Nokian Hakka green 195/65R 15 Continental Premium Contact 5 205/55R 16 General altimax Sport 205/55R 16 Brigestone 205/45 17XL General Altimax Sport 205/45R 17 Michelin Pilot Super Sport 205/45ZR 17XL Nokian Hakka Black 215/50R 17XL 95W

895kr 918kr 1134kr 829kr 1585kr 903kr 1714kr 2182kr

Detta är endast exempel, andra märken på däck och fälgar finns eller tas hem om ni önskar.

Däckhotel 625kr/år.

Räntefri avbetalning via Handelsbanken Finans.

www.lundinsgrav.se • tel. 0479-108 34 & 0701-91 49 88 facebook: Lundins gräv o anläggning nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

15


aktuellt Fler affärer Fler affärer Så internt har vi alltid varit stolta över vad vi

Så internt har vi alltid varit stolta över vad vi har och gärna slickat i oss hyllningar och behar och gärna slickat i oss hyllningar och beundran utifrån. Nu har Osby Näringsliv valt undran utifrån. Nu har Osby Näringsliv valt att paketera allt det goda i ett exklusivt magaatt paketera allt det goda i ett exklusivt magasin. Tanken är att fortsätta utveckla näringssin. Tanken är att fortsätta utveckla näringslivet genom att ännu mer synliggöra alla dem livet genom att ännu mer synliggöra alla dem som bidrar till framgången. – Vi tror att vi som bidrar till framgången. – Vi tror att vi genom detta kan generera fler affärer mellan genom detta kan generera fler affärer mellan företagare inom kommunen, säger ordförande företagare inom kommunen, säger ordförande Mats Svensson. Mats Svensson.

Sprida magasinet Sprida magasinet Men magasinet är inte enbart till för att använ-

Men magasinet är inte enbart till för att användas lokalt. das lokalt. – Vi har paketerat ett antal goda argument och – Vi har paketerat ett antal goda argument och samtidigt gett våra medlemmar utrymme i tidsamtidigt gett våra medlemmar utrymme i tidningen, för att på så sätt även locka externa föningen, för att på så sätt även locka externa företag att intresseras sig för oss, fortsätter Mats. retag att intresseras sig för oss, fortsätter Mats. Vi kommer därför att sprida tidningen via våra Vi kommer därför att sprida tidningen via våra medlemmar ut i deras nätverk. Vi sprider också medlemmar ut i deras nätverk. Vi sprider också via mässor och kontakter inom både kommun via mässor och kontakter inom både kommun och näringsliv. och näringsliv.

Fler utgivningar Fler utgivningar Tidningen är producerad av competence re-

Ordförande i Osby Näringsliv Mats Svensson studerar slutresultatet tillsammans med Ordförande i Osby Näringsliv Mats Svensson studerar slutresultatet tillsammans med projektledare Ingela Lindström. projektledare Ingela Lindström.

Tidningen är producerad av competence reklambyrå som också är medlem i Osby Näklambyrå som också är medlem i Osby Näringsliv. I skrivande stund pågår en distribution ringsliv. I skrivande stund pågår en distribution av tidningen ut till både medlemmar och exav tidningen ut till både medlemmar och externa mottagare. Planeringen är att tidningen terna mottagare. Planeringen är att tidningen skall vara en återkommande marknadsaktivitet skall vara en återkommande marknadsaktivitet två gånger per år. två gånger per år. Text och bild: johnny@alltomosby.se Text och bild: johnny@alltomosby.se

Osby Näringsliv ger ut magasin Vi har i alla tider hyllat näringslivet i Osby. Förr handlade det mycket om stora framgångsrika Vi har i alla tider hyllat näringslivet i Osby. Förr handlade det mycket om stora framgångsrika företag som BRIO, Osby Pannan och produkter som svart diabas, clowner, båtmotorer och företag som BRIO, Osby Pannan och produkter som svart diabas, clowner, båtmotorer och taxar i trä. Okej vi gick igenom en omstrukturering då få stora blev många små och medeltaxar i trä. Okej vi gick igenom en omstrukturering då få stora blev många små och medelstora företag. Men resultatet av det blev ju minst lika bra. Idag har vi många framgångsrika stora företag. Men resultatet av det blev ju minst lika bra. Idag har vi många framgångsrika företag just p.g.a. att så mycket energi och kreativitet frigjordes när de stora lades ner eller företag just p.g.a. att så mycket energi och kreativitet frigjordes när de stora lades ner eller flyttades från orten. Idag räknas Osby som en av landets ledande inom entreprenörskap. flyttades från orten. Idag räknas Osby som en av landets ledande inom entreprenörskap.

temakväll ermo.maklarna@ermo.se

Vid köp eller försäljning av fastighet hjälper vi gärna till med förmedlingen. VI HAR KONTAKT MED ALLA BANKER Ring när ni vill köpa eller sälja. Tryggt, effektivt och smidigt. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 Osby

16

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Onsdag 19 mars kl 19 talar Jankov Månsson om vårens trädgård. Entré 50:- inkl fika. Välkomna!

SamrådSmöte

mellan markägare & Göinge första Älgvårdsområde

Lördag 22/3 kl 13.00 Café svarta berget i Hägghult Samtliga markägare inom vårt ÄSO är välkomna för samrådsmöte, anmälning till mötet senast 19/3 görs till: johan.arvidsson@triplan.se Tel: 0706 38 55 56

LOPPIS & prylmarknad i Glimåkra Folkets Park

Sönd 23/3 kl 10-14 Servering

välkomna!


ÖPPET HUS 12 maj kl 15–20

Provtapetsera på vår nya hemsida! borastapeter.se

Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

Provtapetsera på vår nya hemsida! borastapeter.se

VÄLKOMMEN TILL VÅR PRISFEST! (Specialpriserna gäller tom 14 maj)

Boråstapeters bästa från förr med moderna ögon I Boråstapeters kollektion Graceful Living har klassiska uttryck av engelsk country och småfransk elegans tolkats med moderna ögon. Ansatsen är att tapeterna ska ge dagens hem en elegans där det förflutna finns med som en stilla påminnelse om ett lugnare tempo.

MåleriButik Made in Sweden

VÅRERBJUDANDE! Passa på att byta ut dina gamla isolerglas med ROT-avdrag.

Släpp in naturen

Panel av trä förändrar intrycket av ett rum på ett fascinerande sätt. Med liggande vitvaxad panel kan du få en ombonad New England-känsla. Den svarta panelen ger en spännande storstadskänsla!

Kom in och välj – vi har många olika paneler!

Prisexempel 1 st 1000x1000 mm

2-glas 3-glas 1 579:- 1 979:-

PRISEXEMPEL:

Vfas Obehandlad

89,-/kvm

(B-kval) 13x120 mm

Tillägg för glas på övre våningen samt glas i kitt enligt offert. Pris inkl. moms och gäller privatpersoner efter eget ROT-avdrag vid byte av minst 3 rutor beställda innan den 31/03-14. Priset är på svensktillverkade isolerglas, monterat och klart.

Furu Spontpanel

219,-/kvm

Vitvax 13x120 mm

0705-210 576

Lars Wedderien

044-21 08 98 www.rydsglas.se

Björkhemsvägen 23 291 54 Kristianstad

God Jul & Gott Nytt År

INTERIÖR

önskar vi på XL-Bygg!

OSBY

BYGGMATERIAL

Öppettider: Mån - Fre 7 - 18 • Lör 9 - 13 Klövervägen 18, Osby Tel 0479-12670 nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

17


kultur & nöje Visste du att •

• •

Buddha var jungfruföd d och gick på vattne Jesus? t före statsminister Hjalm ar Branting i sin ungdo m satt i fängelse för hädel se? baptistbarn tvångsdöpt es av svenska präste r? Heliga Birgittas dotter Katarina uppväckte personer från de döda? 21

av sterbhuset i det antal exemplar, som då är beställda. Möjligen trycks den tidigare. Den har egentligen en nationell publik och är inte lokalhistorisk, även om några udda präster som figurerar i boken var verksamma i Farstorp, Visseltofta och Bjärnum. På sikt hoppas jag få den mera spridd; lanseringen i Osby kan ses som en pejl på intresset.

–Varför tar du inte upp de stora illdåden i Jesu namn: judeförföljelser, européernas kolonisering – läs ockupation – av hela kontinenter med bösspipan och korset framför sig, häxprocesser, religionskrig osv? Den frågan har jag fått, och jag svarar: De ämnena är redan omsorgsfullt behandlade i litteraturen.

Okristligt

Sjutton strövtåg me llan himmel och helvet e Tord Jöran Hallberg

Tord Jöran Hallberg

Okristligt – sjutton strövtåg mellan himmel och helvete har jag på sätt och vis jobbat med i 31 år. År 1983 publicerades nämligen mina första artiklar om religion i ÖstgötaCorrespondenten, där jag åren därpå annars mestadels skrev om datateknik. Bertil Torekull, som hade blicken framåt, startade nämligen en dataspalt i tidningen. De första religionsartiklarna handlade om änglar och exorcism och lämnades in för att jag ville visa att jag var skrivkunnig.

- 4406 - 8

an himmel och helv ete

ISBN: 978 - 91 - 637

Sjutton strövtåg mell

- det roligaste som har skrivits om religion

Om inte, bör du läsa den här boken. Och visste du det, bör du läsa den i alla fall. Den är nämli underhållande än det gen mer mesta i religionsvä g. Några mejl under manusarbetet: Dina kapitel har förgy llt tillvaron. Staffan Ljungman, Osby. You write with clarity , humor, and a skept icism that is undeniably openminded and positive. Very well done! Matt Fichtenbaum , Chelmsford. Har ägnat en stund på söndagarna för att läsa dina kapitel, och det är alltid med ett leend e som jag slutar. Roligt, lärori kt och ifrågasättan de. Tord Göran Person, Bjärnum.

Okristligt

Tord Jörans nya bok

Jag har helt enkelt valt ämnen som roar mig och hoppas att de även roar läsarna, som förhoppningsvis också kan få några aha-upplevelser. Två inslag har visat sig vara nyheter för många: 1) att svenska präster med länsmans hjälp mot föräldrarnas vilja tvångsdöpte nyfödda baptistbarn, bl.a. i Farstorp, och 2) att statsminister Hjalmar Branting i sin ungdom satt tre och en halv månad på Långholmen för hädelse. Tord Jöran Hallberg

Jag har valt att begränsa mig till Och intresse finns, att döma av nu den svenska kyrkans förföljelse av aktuell subskriptions(beställnings-) oliktänkare de senaste seklerna och Planerna på en bok är yngre. Jag fick lista, som finns i slutet av boken och kryddat det hela med några ovanligt idén i november 2010 och fick boken omfattar beställningarna fram till prilliga frireligiösa rörelser och sannfärdig i november 2013. Tidigare ar- 15 februari. I november-december sagan om hur tre småbarn i Fátima betstitlar har varit Rolig religion och fick jag bland släkt och vänner ihop i Portugal tyckte sig se jungfru Maunderbara under, I kristendomens 58 personer eller familjer som ville ria, vilket bl.a. lett till att miljoner utmarker och Hädningar –Moomsteatern Sjutton ha 64 ex av boken. människor årligen vallfärdar visuell musikalisk tolkning av Dantes från inferno till Moomsteatern görgör en en visuell ochoch musikalisk tolkning av Dantes resaresa från inferno Tisdag 4 februari Tisdag 4 februari lätt blasfemiska essäer av Tord Jöran platsen, där en av världens största paradis. tilltill paradis. kl 19.00 kl 19.00 Hallberg. Bland dem finns kristna, men även kyrkor har byggts. ateister, vilket nog är upplevelse de grupper Mannen utan riktning är en magisk med musik inspelad tillsammans med Petri Mannen utan riktning är en magisk upplevelse med musik inspelad tillsammans med Petri Hela Okristligt finns från och med som kan tänkas vara intresserade av Biljettpriser: Biljettpriser: Sångare och Musica Vitae. Nio skådespelare från Moomsteaterns ensemble tar oss med Sångare och Musica Vitae.Exempelvis Nio skådespelare från Moomsteaterns ensemble tar oss med på på mitt verk. har Staffan 12 mars att beskåda i bokhandeln Salong 180:resan genom helvetets nio kretsar; Frida Andersson, Pierre Björkman, Gunilla Ericsson, Salong 180:resan genom helvetets nio kretsar; Frida Andersson, i Osby, där ett utställningsexem- Ljungman (vars intresse för religion, Pierre Björkman, Gunilla Ericsson, Balkong 150:Balkong 150:plar visar hur boken ser ut och ett men inte alla åsikter jag delar) beSkolungdom 100:Jemth Pelle Öhlund som också ansvarar manus, regi scenbi ld. firas bläddringsexemplar kan användas ställt boken och även (se omslaget) Skolungdom 100:Jemth ochoch Pelle Öhlund som också ansvarar förför manus, regiLördag ochoch scenbi 15ld.mars av dem som i lugn och ro vill studera gjort reklam för densamma. Släkt-forskningens dag. innehållet. Alternativt kan som sagt Årets tema är “Porträttet i fyra kapitel läsas på min hemsida. De flesta människor är antagligen släktforskningen”. Göinge Feg som jag är har jag nämligen be- likgiltiga för religion, men för av Stig Dagerman Släkt- och Hembygdsforsavandra Stig Dagerman stämt att boken endast trycks på är den en del av deras vardag – relikarförening firar dagen beställning. Det är strikt printed on gion har funnits bland alla folk i alla på Biblioteket i Osby. Det Tisdag 11 mars Tisdagsom 11det mars demand, numera heter, kos- De tider. Jag tror faktiskt att intresset De vännerna tagit socialismen i egna händer, och köpt bilverkstad. kommer att vara öppet hus fyrafyra vännerna harhar tagit socialismen i egna händer, och köpt en en bilverkstad. religion är minstsina likaegna! stort som tarkl200 kronor och beställs som sagt förNu kl 19.00 19.00 kl. 13–16. Ta gärna med är de äntligen Nu är de äntligen sina egna! i bokhandeln eller på min hemsida. för säg schack, bridge och brottning porträttbilder som Du själv Biljettpriser: Okristligt trycks i februari 2017 inför Ioch kanske lika stort som för skönlitBiljettpriser: I Streber skildrar Dagerman människan vacklar mellan egennyttan vill berätta om. Streber skildrar StigStig Dagerman hurhur människan vacklar mellan egennyttan Salong 200:150:min 80-årsdag. ÄrBalkong jag inte i livet då och teratur och konst. Självbästa, har jagmellan sedan Salong 200:Balkong 150:och gemensammas bästa, mellan omtanke medmänniskor detdet gemensammas omtanke omom sinasina medmänniskor ochoch varit intresserad (läs det rätt; jag100:är 100:pigg som en mört konfirmationen Skolungdom Måndag 17 mars är det dags igen för Jourhavande släktforskare, som Skolungdom jakten individuell framgång. av jakten på på individuell framgång. och tänker bli minst 95), trycks den religion som socialt fenomen. tar emot frågor kl. 16–19 på Biblioteket i Osby. Föreställningslängd: Föreställningslängd:

TEATERPROGRAMVÅREN VÅREN2014 2014 TEATERPROGRAM

MANNENUTAN UTANRIKTNING RIKTNING MANNEN

Släcktforskningens dag

STREBER STREBER

inkl. paus 2,52,5 timtim inkl. paus

Teaterförenings årsmöte hålls

ag den 9 mars kl 16.00

Uppsättningen är en samproduktion med Dramaten Riksteatern. Uppsättningen är en samproduktion med Dramaten ochoch Riksteatern.

STREBER av Stig Dagerman Sonja ochLouise Louise Sonja och

DRAMATEN RIKSTEATERN DRAMATEN ochoch RIKSTEATERN

dborgarhusets festvåning. Idealism, hårt arbete och gemenskap eller en snabb am: musikdramatisk relationsthriller enen musikdramatisk relationsthriller 0 Årsmötesförhandlingar, affär för egen vinning? Tisdag 11 mars ingarna finns attSöndag ladda ner på kvinnor möts en regnig höstkväll. Deras möte början natt som TvåTvå kvinnor möts regnig höstkväll. möte blir början på på en en natt som mars De fyraenvännerna har tagitDeras socialismen i blir egna händer, Söndag 2323 mars ngens hemsida. förändrar allt. kl 19.00 förändrar allt. och köpt en bilverkstad. Nu är de äntligen sina egna! kl 18.00 kl med 18.00 0 Smörgåstårta öl eller läsk. Louise inser plötsligt hennes gamla mamma verkligen är död. Hon Louise inser plötsligt attatt hennes gamla mamma nunu verkligen är död. Hon kas-kasObs tiden! med kaka Obs tiden! Biljettpriser: tartar kappa och ger sig ut i höstkvällen. Hon möter en chockad på på sig sig enI en kappa och ger sig ut i höstkvällen. Hon möter en chockad ochochegennyttan Streber skildrar Stig Dagerman hur människan vacklar mellan 5 Thomas Rosendal Salong 200:och det gemensammas bästa, mellan omtanke om sina medmänniskor och föredrag Biljettpriser: Biljettpriser:

Balkong 150:Faithfulls Ballad of Lucy Jordan plötsligt med tanken fortFaithfulls Ballad ofpå Lucy Jordan plötsligt inteinte stårstår ut ut med tanken på på attatt fortjakten individuell framgång. Salong 200:Balkong 150:sätta med man som minns varför blev i. Hon kastar Skolungdom 100:Salong 200:Balkong 150:sätta levaleva med en en man som honhon inteinte minns varför honhon blev kärkär i. Hon kastar Skolungdom 100:i bilen och drar i höstkvällen. Men hinner inte långt. Hon kör Skolungdom 100:sig sig i bilen och drar ivägiväg i höstkvällen. Men honhon hinner långt. Hon kör på på Uppsättningen är en samproduktion medinte Dramaten och Riksteatern tré Föreställningslängd: Föreställningslängd: Föreställningslängd: lan senast 3 mars till inkl. paus 2,5 tim inkl. paus la Clemén 2,52,5 timtim inkl. paus Gunnar- min fader

79-103 90, mobil 0709-90 96 79

18

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4


kultur & nöje

HÅLLBART på Osby bibliotek!

Under året 2014 kommer Osby kultur och Osby bibliotek belysa flera problem och möjligheter för vår gemensamma framtid genom en programserie på temat hållbarhet. I vår blir det föreläsningar om bin och om den samarbetande människan. Till hösten kommer det handla om jord och om återanvändning. jekt vid Alnarp. Han berättar om bin i ett globalt perspektiv. Han berättar också om det projekt som han själv deltagit i, en jämförande studie om bins överlevnad i olika typer av livsmiljöer. Binas arbete är en förutsättning för 18 mars kl 19.00 ”Om de livsviktiga bina” med Osby stora delar av livet på jorden. De senaste biodlarförening och Georg Andersson, Alnarp åren har världens bin Först ut är en helkväll om bin. Då drabbats av dramatisk massdöd på kommer Osbys biodlarförening och många håll, ett problem som troligen presenterar sin verksamhet, de berät- har sin förklaring i flera samverkande tar om bisamhället och visar upp faktorer. Den här kvällen får vi ökade verktyg samt demonstrerar hur de kunskaper om en liten del i detta används. Sedan fortsätter kvällen komplexa problem. Till kaffet sermed ett föredrag av Georg Andersson veras naturligtvis lokalproducerad som har deltagit i ett forskningspro- honung i en eller annan form!

8 april kl 19.00 ”I begynnelsen var gruppen” med Lasse Berg Vårens andra programpunkt handlar om människan. Vår ciceron genom människans historia är Lasse Berg, välkänd författare och journalist som lagt an ett tvärvetenskapligt och globalt grepp om människans utveckling och våra förutsättningar för ett liv tillsammans. I miljontals år levde våra förfäder ett stillsamt liv som samlare mellan Afrikas öppna horisonter. Sjungande och dansande lämnade människan Afrika och koloniserade världen. För bara 10 000 år sedan ändrade vi på kort tid helt

livsstil, blev jordbrukare, flyttade in i städer, skapade civilisationer, fick bråttom. Hur gick det till? Vilka var orsakerna och vilka blev följderna? Vilken är egentligen människans natur och vilket liv är det som evolutionen anpassat oss för? Hur ska människan leva för att få frid med sitt inre? Är det nya livet hållbart? Lasse Berg sammanfattar sina omtalade och prisbelönade böcker om människans evolution ”Gryning över Kalahari: Hur människan blev människa”, den Augustprisnominerade ”Skymningssång över Kalahari: Hur människan bytte tillvaro” och ”Ut ur Kalahari: Drömmen om det goda livet”, som kommer ut under våren 2014. Lasse Berg brukar ge sina åhörare en ljus bild av människan. Med djuplodande kunskap från flera vetenskapsområden beskriver han en empatisk, livsnjutande, samarbetande varelse som har goda chanser att skapa en framtid i det godas tecken! Hållbarhetsbegreppet innefattar både ekologisk, ekonomisk, social och kulturell hållbarhet. Vi bjuder på fika och ser gärna att besökare stannar kvar och diskuterar dessa frågor! Välkomna! Kontakt: 0479-528 312

20+ 15 Mars

VDJ Chris, en grym videoshows DJ som kör den hetaste clubmusiken på storbildsskärmar! Han är en av de hetaste VDJ:s i clubvärlden. Obl.leg 18år. Rek.åld 20+ Kl. 22.00-01.30 Entré inkl.garderob 100kr

Grekisk afton 22 Mars Förra årets succé fortsätter! En helkväll med mat, dryck, livemusik och dans från Grekland. Boka bord i god tid på 0708-307621. Begränsat antal platser! Buffén serveras 19.00-21.30 Öppet 19.00-01.30 Entré inkl. grekisk buffé 195kr

speakeasy.nu

På BIO En FamIlj - august: Osage County Drama Ons 12/3 19.00

TOmmy Action Fre 14/3 20.00 Sön 16/3 19.00 Ons 19/3 19.00

Herr Peabody och Sherman (Sv. tal) Animerad familjefilm Fre 14/3 17.00 3D Sön 16/3 15.00 3D Fre 21/3 17.00 2D

Metropolitan

Direktsänd OPera

maSSEnET: Werther Direktsänd Opera från MET.

Kungliga Operan: mOZaRT: Don Giovanni

lör

15/3 18.00

lör 22/3

15.00.

BIO Boka biljett på www.bioborgen.se eller i vår reception på Borgen: 0479-125 25

LÖRdag 29/3 kl 21.30-01.30 söndag 23/3 kl. 17.00-21.00 Entré 140:- Fika ingår

Entré 160:Disco på loftet

OBS! 18-årsgräns

Info: 0479-201 13 mobil 0760-38 43 40 www.lonsboda-granada.se

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

19


r o l s n ä k r å V

På Spaning efter

Äntligen börjar det spira, både i rabatterna och i butikerna!

Gör som vi på redaktionen, ta ett ”byavarv” och njut av alla nyheter. Det blir massor med färg, både på kläder och inredning. Härligt, tycker vi!! Och sen lite läckert, grafiskt svart & vitt, gärna djurmönster till det.

Fräscht

Sätt färg på toan, med handdukar från Möve och tvålpumpar från Spirella.

Hittat på Olssons colorama, Osby

Lätt på foten blir man i dessa läckra skor från Duffy! Hittat på Your Step, Osby

Vårfröjd! Krispiga tulpaner och förtrollade prinsar! Hittat på Växtmästaren i Osby

Lekfullt

Roliga leksaker och fina smycken!

Våga visa färg

Hittat på Systrarnas mat, Broby

Färgstarka tröjor för riktiga karlar, från Adrian Hammond.

Hittat på Gunnars kläder, Osby

Modiga killar har orange byxor!

från D-xel, matchande baseballtröja från Next Level.

Hittat på Titti Bus i Osby

Vår- lse förälske Cykelkärlek

Blev helt kär i denna färgglada cykel från Monark! Hittat på Såg & Motor i Broby

20

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4


Färgstarkt! Genuint hantverk!

Med fin sameslöjd på skalmen, från Skaga, Skandinavien Eyewear.

Plastic fantastic

Hittat hos Mühringers Optik i Knislinge

Hittat på Present & Dekor, Osby

Snyggaste picnicen nånsin, med färgstarka prylar från Rice.

Lekfullt! Smaskigt

Läckert både för öga och gom, engelska karameller och läskande lemonad.

Knopp i en kopp

Hittat på Pecorino, Osby

Vårfint i vit och vacker kopp

Hittat på Fröjd, Osby

& t k s fi Gra uriskt! Dj Svart & Vitt

Djurmönstrat och grafiskt känns helt rätt, som komplement till all färg.

Trädgård, odling och löpning - det är uteliv som gäller i bokhyllan i vår.

Färgglad in på bara skinnet, med underkläder från Undressed by

Bärbart

Hittat i Bokhandeln, Osby

Hittat på Snickaregården, Glimåkra

Läsvärt

Bär hem alla dina fynd i en glad vaxduksväska från Malin Westberg.

Hittat på Klädkammaren, Osby

Marlies Dekkers och randiga strumpor från Vogue Colore.

Hittat på Karins Din Helhet, Broby

Trendspanare på byn: Sandra Brentel, jessica@alltomgoinge.se & ingela@alltomosby.se nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

21


aktuellt Nathalie Nilsson har tagit till sig B-BAT metoden och nu satsar hon full fart framåt mot en OS-biljett.

To Be Rehab

Tobias Tufvesson driver sedan tre år To Be Hälso Rehab i Lönsboda. Utifrån ett nytt perspektiv på rehabilitering och prestationsförmåga har han skapat ett unikt sätt att jobba på. Metoden vänder sig till alla, både individuellt och i grupper, och inte bara idrottare. Som terapeut ser han sig som en guide, som utan att döma, leder en att hitta sin egen styrka. Då behöver man inte lita enbart till viljan, utan når resultat för att man har en känsla uppbyggd i kroppen. Tobbes främsta mål att man ska må bra som människa, både i ”kropp & knopp”, och därmed nå framgång och harmoni i hela livet, inte bara inom sporten.

B-BAT, Basic Body Awareness Therapy

Styrka att springa på nytt Synskadade Nathalie Nilsson tävlade på elitnivå inom friidrott för några år sedan. Med nio VM–guld, 13 svenska rekord och deltagande i OS 2008 kunde hon titta tillbaka på en framgångssaga. Men plötsligt gick inget hennes väg. Resultaten uteblev och skadorna avlöste varandra, hon förlorade sin självkänsla och allt kändes hopplöst. Tills hon träffade Tobbe.

Det här är alltså ingen traditionell rehabilitering, den utgår ifrån nya tankar och en annan värdegrund än vi är vana vid. Tre huvudmål är att lära sig hitta närvaro i sig själv och nuet, uppnå stabilitet och frigöra sin andning. ”Jag jobbar med deras känsloliv i rörelser”, förklarar Tobbe. Genom att starta om på nytt, lära sig nya rörelseoch tankemönster och bygga upp en starkare självkänsla kommer insikten om att det är den egna upplevelsen av prestationen och jaget som räknas, inte bara att vara bäst. Mer om B–BAT hittar du på www.tobehalsorehabstudio.com.

OS-drömmar

Tobbe är stolt över Nathalie som framgångsrikt tagit till sig metoden. Efter mycket hårt jobb och tålamod mår hon väldigt bra igen, och som bonus kommer de fina resultaten. Nu ser hon på framtiden med glädje. Full fart framåt mot en biljett till OS i Brasilien 2016.

PRINT lite snyggare

Behöver du utskrifter? Olika format och papperskvalitéer, häften, visitkort, enkel- och dubbelsidiga blad, bonuskort m.m.

Prisexempel

42 st enkelsidiga visitkort på exklusivt matt papper Pris inklusive moms vid avhämtning.

22

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

80:-

Hantverksgatan 5, Osby


Från GOLV till TAK

Foto CL: Getty

herlinwiderberg.com

UPPLEV ALLT I 3 MÅNADER Upplev hela Viasats utbud i 3 månader, därefter välj valfritt kanalpaket från 255 kr per månad (inkl. korthyra).

SVERIGES BÄSTA FILM- OCH SPORTUTBUD

HD-BOX OCH VIASAT- INSTALLATION INGÅR

VIAPLAY INGÅR

Dags att byta tak eller fönster? Nytt badrum?

AN VÄLJ MELL IN SK A M E FF A K R E LL E ORT! PRESENTK

• Kapselmaskin Dolce Gusto EDG600, värde 1 200:-

Glöm inte ROT-avdraget!

• Presentkort på Jimmys TV & Antennservice, värde 1 000:-

Nu har vi egen lastbil med kran

Detta unika erbjudande som gäller dig som tecknar nytt abonnemang med Viasat. Du som ny kund får uppleva hela Viasats utbud i 3 månader (värde 1 630 kr), därefter väljer du valfritt kanalpaket från 255 kr per månad (inkl. korthyra) i 24 månader (total avtalstid 27 månader). Uppläggningsavgift 695 kr (inkl. första kvartalets korthyra). Viasatinstallation ingår utan extra kostnad. Abonnemanget löper på totalt 27 månader varav 24 är betalande. Minsta totalkostnad 6984 kr.

Detta unika erbjudande som gäller dig som tecknar nytt abonnemang med Viasat. Du som ny kund får JIMMY’S TV& ANTENNSERVICE uppleva hela Viasats utbud i 3 månader (värde 1 630 kr), därefter väljer du valfritt kanalpaket från 255 kr per månad (inklusive korthyra) i 24 månaderBrogatan (total avtalstid 27 Knislinge månader). Uppläggningsavgift 695 kr (inklusive 38 första kvartalets korthyra). Viasatinstallation ingår utan extra kostnad. Abonnemanget löper på totalt 27 Mån–Fre6984 14–18, Lördagar 10–13 månader varav 24 är betalande. Minsta totalkostnad kr.

0709-74 20 64

Ring eller maila Tony tel 0705-13 70 01 • info@franssonsbygg.se

Franssons Bygg AB Box 24 • 280 23 Hästveda

fönsterkampanj 30% rabatt

på hela sortimentet Gäller till den 16 mars.

”Lämna tryggt din bil hos oss.

I centrala Broby sedan 1976. Öppet vardagar 6.30 – 17.00, lördagar 9.30 – 12.00

www.somfy.se

199 5:Fönstermarkis Som fy R adi

om

oto r

Vi gör kvalitetsarbete med miljöansvar!”

Svalt när du kommer hem!

JUST NU! Vid köp av en ny fönstermarkis kan du köpa till en radiomotor från endast 1995.- (ord. 3225.-)

www.osbybillack.se

för mer information!

Kampanjen gäller t.o.m. Maj.

Missa inte möjligheten till ROT avdrag på montage! 0479 - 315 02 el. 0734 - 02 01 39 • Osby Markis & Persiennfabrik • Marklunda 4080, 283 45 Osby • www.osbymarkis.se

0479-136 50 - info@osbybillack.se

Gratis lånebil - Alla försäkringsbolag nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

23


tankar om livet

Pojken i de röda byxorna − ”TÄNK att det finns folk som är så dumma att de tror att pojkar inte kan ha nagellack!” − ”Ja, killar kan ha smink också. Det är jättemånga som har det, till exempel på teater och på tv!” Så lät det idag, när min åttaåriga son och hans kompis satt vid matbordet och snackade. Jag blev så glad! För även om det är självklart för mig och min man att våra barn får vara och se ut precis som de vill, är det inte alltid lika självklart för barn. Vår fyraåring älskar nagellack och rosa. - ”Jag vill ha rosa skor!” säger han när jag frågar vilken färg han vill ha på sina nya vårskor och han vill ha samma som förra året. Det har alltså varit så länge, att han gillar rosa så det är inget nytt eller konstigt alls. Förra året när det var midsommar, ville han också ha klänning på sig för det hade ju jag och hans systrar när vi gjorde oss fina. − ”ÅH vad jag är pin mamma!” sa han, mycket nöjd över sin midsommarstass. Men så händer något på vägen och jag har sett det förut. Åttaåringen, han som tycker det är dumt av folk att säga att pojkar inte kan ha nagellack, var bara 5 år när han inte ville ha sina röda favoritbyxor på sig på förskolan längre. Någon hade gett honom en kommentar om att han ”såg ut som en flicka” och det var det. Inga röda byxor förrän han börjat skolan och

Elin Sohl, Sibbhult. typisktelins.blogspot.com

insåg att där han går, på Färeskolan, klär sig barnen i vad som känns bäst och sällan har någon åsikter om det, varken barn eller vuxna. Tänk vad skönt! Vi vuxna har ett ansvar att prata med våra barn om människors olikheter och inte vara så snabba att sätta etikett på allt och alla. Jag tycker det är superviktigt att vi är öppna med det faktum att familjer kan se olika ut, att det inte är mängden mammor och/eller pappor som definierar en familj utan kärleken i den. Mina barn vet att det är okej att människor av samma kön förälskar sig i varandra och lever tillsammans, det sorgliga i mina ögon är att jag behövt förklara det för dem... Jag önskar att omgivningen vore lite (mycket) mer öppen. Jag önskar att fler skolor skulle ha det sunda genus- och jämställdhetstänk som mina barns skola har (utan att göra just en ”grej” av det) och jag hoppas på ett samhälle där det är okej med röda byxor när en pojke är 5 år liten. Elin Sohl

Är du In- eller Utpendlare

i Hästveda samhälle, Osby eller Östra Göinge kommun? I ett kommande nummer ska vi göra ett temainslag om JOBB. Därför vill vi ha kontakt med dig som pendlar till arbete eller utbildning. Det enda du behöver göra att mejla ditt svar på frågorna nedan senast den 19 mars till info@alltomosby.se . Märk mejlet med rubriken ”In-/Utpendlare”.

Du som pendlar in till en ort i området:

Du som pendlar från en ort i området:

• Vilket yrke arbetar du med eller vilken utbildning går du?

• Vilket yrke arbetar du med eller vilken utbildning går du?

•Var bor du?

• Var arbetar eller studerar du?

•Varför blev det just den orten?

• Varför blev det just den orten?

BORGEN OSBY 5 APRIL Gå in på www.osbyborgen.se för mer info

24

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4


kultur & nöje

Amatörartister och proffs välkomnas till Öppen Scen! Lördagen den 22 mars har du chansen att stå på scen under trevliga, kravlösa former... då arrangeras nämligen en öppen scen-kväll i Osby. Uppträdanden av alla slag, av artister på alla nivåer och i alla åldrar är välkomna att träda fram i rampljuset! Kom med din dikt, ditt band, dina låtar, dina jongleringskäglor, en dans, en rolig historia eller vad du nu skapar... och visa upp Tid: Plats: Entré: Arr:

din talang för publik i den mysiga källaren på Fröjd. Scenen är din i upp till 20 min. Musikanläggning finns på plats. Föranmälan är välkommet, men det går också bra att anmäla på plats. Välkommen också som publik! God enkel mat och fika finns till försäljning.

22 mars kl 19.00 Inredningsbutiken Fröjd, Såggatan 3, Osby 40 kr. Barn och artister: gratis Osby kultur, Folkuniversitetet

NYFIKENHET HAR MÅNGA SPRÅK

Vad är du nyfiken på?

Kontakt: Mikael Jonsson 073-644 74 29 för teknikfrågor. Lotta Pettersson 0479-528 312 för allmänna frågor.

NÅGRA AV VÅRENS KURSER

• Photoshop Elements start 18/3 kl 19:15 • Fotografering, forts start 2/4 kl 18:00 • iPhone, nybörjare start 3/4 kl 09:30 • Bokföring, grundkurs start 3/4 kl 16:45 • Fotografering, grundkurs 7/5 kl 18:00 • Målarkurs med Mona Reimer, hoppa på startad kurs, Mån kl 18:30 eller Ons kl 09:15 • Klädsömnad, hoppa på startad kurs, Tis kl 18:30 FÖRELÄSNINGAR • Närproducerat och ekologiskt odlat Ti 18/3 kl 19:00 • Gamla Osby-bilder, del 2 To 27/3 kl 18:00

Anmäl dig i dag på

www.medborgarskolan.se Tel 075-241 68 50 Adress: Industrigatan 10 i Osby OBS NY ADRESS! nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

25


föreningar Lördagen 22 mars firar FK Göingarna in sin nya friskvårdsanläggning i Tågaröd med öppet hus. Allmänheten är välkomna att prova på anläggningens nya banor, delta i aktiviteter och inspektera det förnyade klubbhuset.

Öppet hus med aktiviteter

FK Göingarna håller öppet hus kl. 11:00 -14:00, då intresserade är välkomna att prova på orienteringsbana, motionsspår, MTB-bana och utegym. Det blir även fika, grillning, bingopromenad, barnaktiviteter med äventyrsbana och en fotoutställning över ombyggnaden. För dem som idrottat bjuds det även på gratis bastu och dusch.

Formell invigning

Friskvårdsanläggning i Tågaröd invigs

Föreningen uppmärksammades lördagen den 1 mars då Skånes Fotbollförbund höll årsmöte i Lund och fick då en prischeck på 20 000 kronor, pengar som kommer att gå tillbaka till spelarna på olika sätt. Bland annat anordnades samma dag en Fairplaymiddag i Hemgården, Killeberg, för spelare, ledare och tränare under förra året och även säsongens nya spelare.

Treby IF – bäst i Skåne på Fairplay Skånes Fotbollsförbund delar årligen ut s.k. Fairplay-priser till de föreningar som dragit på sig minst gula och röda kort under säsongen. Säsongen 2013 prisas Treby IF dubbelt! Damerna är bäst i Skåne och herrarna är tvåa.

26

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Bakgrunden till Fairplay-priserna är projektet ”Nolltolerans” som Skånes FF startade under säsongen 2006. Projektet syftar till att skapa ett bättre uppträdande i samband med fotbollsmatcher. Anledningen var den tendens till ökat våld inom skånsk fotboll som skett under ett antal år, både verbalt och fysiskt, och även att detta spred sig allt lägre ner i åldrarna. Klimatet har blivit sämre och tuffare i samband med fotbollsmatcher, och det försvårar situationen för ledare och domare.

Klockan 13:00 blir det en formell invigning av anläggningen och då kommer det finnas med representanter från Östra Göinge kommun och Skånes Leader Nordost på plats.

Budskapet i Nolltolerans är ” Nu räcker det – fotboll skall vara kul” och beskriver målet såhär: Fotboll är en kampsport med hög puls och skall så vara. Visst vill man vinna men det är mycket viktigare at t som ledare/föräldrar och i slutänden föreningen som man representerar uppträder på ett ansvarsfullt och fostrande sätt. Kampen får aldrig övergå till våld och den höga pulsen får inte göra att verbala attacker som svordomar och försök till påverkan av domaren accepteras. Att vara ungdomsdomare är en utmaning som skall stimulera och vara roligt. Det är hemmaförening som ansvarar för matchen och att ungdomsdomaren känner dig trygg i sin roll. De allra flesta av ledarna och föräldrarna i Skåne uppträder på ett bra sätt! Vår målsättning är att alla skall uppträda bra. Ett mål Treby IF uppfyller bra!


aktuellt

STIPENDIER Ekbackeskolan bjuder på musik Trummor, gitarr, bas, piano och sång hörs när Ekbackeskolans musikelever förbereder sig för konsert. I maj ska de uppträda inför alla åtta- och niondeklasser i Osby kommun. Konserten ska visa blivande gymnasieelever att det finns en tillgänglig musikinriktning i byn. Felicia Haraldsson går tredje året på naturvetenskapliga programmet och har läst musik alla år. – Jag har alltid tyckt att musik är roligt. Jag ville behålla det intresset

men ändå gå ett teoretiskt program, säger hon. Alla elever på Ekbackeskolan har möjlighet att välja musik som individuellt val, oavsett vilken linje de går. De väljer själva vilka låtar de vill spela och repertoaren är en blandning av olika genrer.

Du som går lärlings- eller yrkesutbildning, och som har inriktning för småföretagande samt är bosatt inom Örkeneds gamla Hantverksförenings område (Lönsboda och Hökön), kan söka stipendie från

LÄRLINGSBÖRSEN i Örkened.

Ansökan styrkt med referenser sändes senast 22 april 2014 till: Lärlingsbörsen i Örkened c/o Siv Persson Strönhult Björnvik 2183 C 280 70 Lönsboda. Info: Siv 0479-500 08 eller Harry 0479-204 09.

Styrelsen

Jag valde Ekbackeskolan!

Josefin Larsson, 16 år, Lönsboda Går Hotell- och Turismprogrammet. Varför Ekbackeskolan? För att det är nära så man behöver inte åka så långt och så är man ledig på onsdagar. Vad gör du på fritiden? Umgås med mina kompisar.

EKBACKESKOLAN OSBY

www.ekbackeskolan.se

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

27


reportage

En självklarhet att hjälpa Kalla det en riktigt lyckosam slump eller ödet men det var ändå en räcka samverkande omständigheter som ledde till att Lars Johansson upptäckte branden hos sina grannar i Knislinge mitt i natten. Hans snabba ingripande räddade en familj och nu har han och hustrun Anna-Lena fått en utmärkelse av räddningstjänsten för sitt rådiga ingripande i december förra året.

Samverkande omständigheter

Det är en ödmjuk och ganska tagen Lars Johansson jag träffar i hemmet i Knislinge. Anna-Lena är på arbetet så han berättar själv om natten den femte december när stormen Sven härjade som värst. Över en kopp kaffe beskriver han eftertänksamt de omständigheter som gjorde att han upptäckte branden hos grannarna. För det var alls ingen självklarhet.

Nybliven pensionär

Som nybliven pensionär hade Lars börjat få lite senare kvällsvanor. – Jag gick och la mig vid halv tolv, berättar han. Då sov redan AnnaLena. Stormen härjade utanför och

28

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

det knakade och knäppte i huset. Trots det väckte något ljud Lars ur hans halvslummer. Han gick ner på bottenvåningen för att se om han kunde upptäcka vad som stört honom. På grund av snön och de hårda vindarna var det dålig sikt. Ändå stod han kvar och tyckte sig se en konstig virvel av snö utanför ett garage. Strax därefter såg han det igen och då steg virveln någon meter upp i luften. - Då förstod jag att det var rök och att det brann, säger Lars.

Insåg faran

Lars väckte raskt Anna-Lena och ropade åt henne att ringa 112. Själv sprang han rakt ut i underkläderna för att väcka grannarna. – Jag insåg att hela huset kunde vara rökfyllt och att jag var tvungen att väcka familjen. Det fanns inte tid att tänka på kläder. Jag kände bara att inget fick stoppa mig, berättar Lars. I sitt tidigare arbete som byggnadssnickare har Lars bl.a. gått en kurs i Heta Arbeten och är väl bekant med hur fort rökgaser sprider sig, och hur farligt det är att andas in dem. – Jag förstod ju verkligen hur bråttom det var, menar han.

Bankade och skrek

När han framme vid grannarnas ytterdörr började ringa på och banka på dörren såg han att elden spridit sig från garaget till gaveln på huset. Då ingen öppnade började han skrika högt och lyckades väcka mamman i familjen. Medan hon tog sig ut med sitt minsta barn sprang Lars upp på ovanvåningen och hämtade barnen som låg och sov där. Lars gick över med familjen till Anna-Lena och sprang sedan vidare för att väcka grannarna i husen intill. Familjerna togs omhand hemma hos Lars och AnnaLena som bland annat ordnade fram kläder.

En kvart lång evighet

Efter ca 15-20 minuter kom brandkåren från både Broby och Sibbhult. - Det kändes verkligen som en evighet när vi väntade på brandmännen, säger Lars. Anna-Lena hade dessutom haft problem att komma fram på telefon till 112, sannolikt en följd av stormens framfart. På den korta stund innan brandkåren hann fram hade även en husvagn fattat eld och grannhuset närmast garaget var inte långt ifrån att börja brinna även det.


reportage

Roland Utbult Riksdagsman och sångare

Talar och sjunger på Skafferiet i Osby, onsdagen den 19 mars kl 19.00.

Allmänheten inbjuds. Fritt inträde! Räksmörgås med dryck samt kaffe.

Uppfräschning!

Boka tid hos vår duktiga elev Sofie. Klippning 265 kr

En blygsam vardagshjälte

Lars vill inte själv göra så mycket väsen av sitt agerande utan menar att det är en självklarhet att ingripa. Han medger dock att det är till hans fördel att han är en lugn person och att han tidigare arbetat på riktigt stora byggarbetsplatser. Det har ibland varit på höga höjder och han har tränats till att vara ganska orädd. - Men vi ska inte glömma brandmännens fantastiska arbete när de väl var på plats. De fick stopp på branden under hemska förhållanden och husen intill klarade sig. När de öppnade ytterdörren var hela huset rökfyllt, ryser Lars som ofta tänker på den natten. Det brandskadade huset ska rivas och ett nytt ska på plats men allt tar tid. Det är oundvikligt att påminnas om branden så länge huset står kvar. - Tänk, jag kunde lika gärna somnat om, säger han fundersamt.

Utmärkelse för rådighet

Lars och Anna-Lenas insats uppmärksammades av räddningsleda-

ren på plats, brandmästare Patrik Freij, som föreslog att paret skulle få utmärkelsen Rådigt Ingripande av Brandskyddsföreningen. Tisdagen 4 mars fick Lars och Anna-Lena delta i en ceremoni på brandstationen i Broby där de tilldelades utmärkelsen. Detta är de givetvis stolta och glada för och de tycker det känns jättebra att de kunde ingripa med tanke på alla människor som var inblandade. - Det är en självklarhet att hjälpa sina medmänniskor. Det var så många som kunde råkat illa ut. Vi har ju samverkan med våra grannar i vårt bostadsområde sedan ett antal år tillbaka. Detta kan man kanske säga är just grannsamverkan på dess allra bästa sätt, avslutar Lars. Grannsamverkan, eller inte. För mig ter sig Lars och Anna-Lena mer som vardagshjältar. Såna människor som vi ska vara tacksamma för att ha i vår närhet. Text och foto: jessica@alltomgoinge.se

• Ansiktsbehandling 1h 425 kr

- rengöring, peeling, ånga, portömning, massage och mask

• Välj till hårspa för endast 150 kr

Välkomna till oss! 0 479 -1228 8

Västra Järnvägsgatan 29

När benen inte orkar hela vägen... Drive Envoy 8+ maximal räckvidd 5 mil

Drive Scout

Enkelt demonterbar, får plats i bilen.

12.800:31.700:Öppet: Vardagar 8 - 18, lunch 12 - 13

Tips! Vänd blad och läs om Brandskyddsföreningen Skåne

O S BY

Njuravägen 1, Broby. Tel: 044-413 76 www.sagomotor.com Vi löser finansieringen medan du väntar!

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

29


reportage

Brandskyddsföreningen – en ideell medlemsorganisation med visionen ”Ett brandsäkrare Sverige” Brandskyddsföreningen Skåne är en ideell förening som har till uppgift att inom Skåne län verka för ett säkrare Sverige, med särskild inriktning på brandskydd. Utöver samarbete med Brandskyddsföreningen Sverige och övriga 21 regionala brandskydds-föreningar i landet samarbetar vi såväl med kommunal räddningstjänst som med näringsliv, offentlig verksamhet och organisationer inom Skåne.

Prioriterade verksamheter

I föreningens ideella arbete finns framförallt två prioriterade områden, ”Färre bostadsbränder” och ”Färre anlagda bränder”. Här finns föreningen med i många arbetsgrupper i länet, bland annat vid framtagandet av den gemensamma rekommendation om bra brandskydd i hemmet som samtliga räddningstjänster i Skåne står bakom, du hittar den på deras hemsida. Exempel på andra ideella verksamheter är högstadieutbildningen ”Upp i rök” som vi medfinansierar, utmärkelsen ”Rådigt ingripande” som tilldelas personer som agerat rådigt i samband med brand eller andra olyckor. Varje år i vecka 37 är föreningen huvudarrangör till Skånsk Brandskyddsdag, ett arrangemang som förra året lockade 400 besökare och 45 utställare.

Erbjuder utbildning

För att fortlöpande genomföra ideella aktiviteter erbjuder föreningen utbildningar inom olika områden där överskottet går tillbaka i den ideella verksamheten. De utbildningar som bedrivs är främst inom området Heta Arbeten, som är ett försäkringskrav för hantverkare som utför arbeten som kan alstra värme eller avge gnistor. Andra

30

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

exempel på utbildningar är Föreståndare Brandfarliga och explosiva varor samt Anläggningsskötare Brandlarm.

Se över brandskyddet i ditt hem!

Varje år omkommer ca 100 personer i bränder. Många av dessa hade kunnat räddas om det funnits en fungerande brandvarnare. Andra exempel på utrustning som är bra att ha i sitt hem är en brandsläckare och en brandfilt. Matlagning står för många bränder och en spisvakt som bryter strömmen vid en brand är en bra investering. Brandskyddsföreningen har tagit fram ett antal ”Goda Rådblad” även inom andra områden som ger många bra tips, bland annat om brandskydd i fritidshus och om vedeldning, de kan också laddas ned från hemsidan.

Gratis utbildning på webben

Föreningen tipsar om deras hemsida där det finns mycket nyttig läsning inom allt som handlar om brandskydd men även en interaktiv utbildning om brandsäkerheten i ditt hem med information, filmer och avslutningsvis ett kunskapstest.

Tre förslag från vänster Utan mandat i kommunfullmäktige de senaste fyra åren har Vänsterpartiet i Osby inte deltagit i det politiska arbetet och beslutsfattandet i vanlig ordning. Men för att komma tillbaka och åter få representation görs en nysatsning av lokalavdelningen här. En del av detta är att de likt en oberoende opposition varje månad fram till valet ska framföra synpunkter och krav till de styrande.

Raka besked om Briohuset

Ett av förslagen rör Briohusets framtid. Fakta i ärendet finns, men även rykten är i omlopp. Vänsterpartiet vill att de ansvariga öppet ska redovisa sina argument och lägga fakta på bordet, så att alla får möjlighet att ta ställning i frågan. Ärendet ska sedan vila och beslut i frågan tas efter valet, när den politiska ordningen fallit på plats igen.

Ett kommunalråd räcker

Trots att kommunen är liten finns två kommunalråd, varav ett oppositionsråd. Efter valet, när de ska tillsättas, är ett bra tillfälle att ändra på det här anser Vänsterpartiet. Det finns inte någon laglig skyldighet att ha ett oppositionsråd och de menar även att politiken riskerar

bli ineffektiv, råden tenderar att bli mer tjänstemän än politik ledning. Det här är goda anledningar till att bara ha kvar ett kommunalråd och frigöra skattemedel.

Solenergi mot arbetslöshet

Kommunen har ett program med mål för en bättre miljö. Som förbättring av den tycker Vänsterpartiet att man ska följa trenden i regionen och satsa på solproducerad energi med solpaneler. En sådan satsning skulle skapa behov av nya kompetenser och arbetskraft. Att då utbilda arbetslösa ungdomar i tekniken skulle lösa två problem på samma gång. Miljömålen skulle nås snabbare och sysselsättningen öka. Text: Malena Pettersson

Vänsterpartiet i Osby:

•vill ha raka besked om Briohuset! •tycker att ett kommunalråd räcker! •menar att problemen kan skapa jobb! Håll utkik efter vår nya hemsida, den är snart klar! www.osby.vansterpartiet.se


aktuellt & livsåskådning

Evenemangen flyttar till hemsidan! Nu kan Ni se alla evenemang i sin helhet på vår hemsida www.alltomosby.se och www.alltomgoinge. se. Medverkan på vår hemsida är givetvis gratis. Vår ambition är att evenemangskalendern ska bli heltäckande för vad som händer i Osby och Östra Göinge kommun. Vi presenterar här vår nya sida som vi döpt till ”Anslagstavlan” där alla kan medverka med sina notiser om

årsmöte- upprop- bio- nöje- sportprivata köp & sälj annonser mm. Kostnad för medverkan på Anslagstavlan i storlek 44,5x32mm kostar 300kr, storlek 44,5x64mm kostar 500kr, Priserna är inkl moms. Skicka in er medverkan på info@ alltomosby.se eller info@alltomgoinge.se . Meddela om ni vill medverka på hemsidan eller inne i tidningen eller varför inte både ock.

HÖRNSTEN OCH STÖTESTENAR

Biskopsvisitation 2014

onsdagen den 26 mars 17.00 Mässa, Osby kyrka torsdagen den 27 mars 19.00 Kvällsmässa, Knislinge kyrka Efteråt bjuds det på enkel förtäring

Anslagstavlan Hästveda Hembygdsförening

Boalts Bygdegård 20 mars kl 19.00

DUO REMEMBER

Onsdagen den 12 mars kl 19.00 är det filmkväll i Hantverksgården. Anita Johnsson visa en ny film av El-Olles filminspelningar med motiv från Hästveda, bl.a. från Hembygdsföreningen. Inträde inkl. fika 60 kr.

DO YOU REMEMBER

Melodier du glömt att du minns.

Om passioner, drömmar, lycksalighet och bedrövelser i samband med det evinnerliga sökandet efter den stora kärleken. Ursprung: USA Hit Parade mm 1915 – 1960. Sångerna framförs på originalspråket.

Snapphanerikets Turistförenings årSmöTe Tisdag 18 mars kl.18.00 på Bergakungen i Osby

I samarbete med: Örkeneds Kulturgille, Studieförbundet Vuxenskolan och Bygdegårdarnas Riksförbund

WISSELTOFTA IF kallar till Årsmöte 22/3 kl. 13 i Klubbrummet på Åvallen. Årsmöte med sedvanliga mötesförhandlingar. Vi bjuder på fika.

Förslag/motioner till årsmötet insändes senast 13 mars som också är sista anmälningsdag för deltagande till: kare.nyman@telia.com

29

mars

lördagen den 29 mars 14.00 Kulturfestival Plats: Östra Broby kyrka Damkören Illecebra, dirigent: Ingrid Almfjord Sångsolister och instrumentalister från Östra Göinge musikskola och kyrkans ungdomsverksamhet Samtal om tro och liv med biskop Antje Jackelén Lokala konstnärer ställer ut Mingel med lättare förtäring 16.00 Festmässa, Östra Broby kyrka

Solgerd Wihlborg: banjo och texttolkning. Bertil Lindholm: gitarr. Fika inkl entré 60kr

Mötet börjar med intagande av förtäring och kl.18. 30 redovisar turismutvecklaren Marie Wetterqvist om turistverksamhetens framtida utveckling och inriktning för Osby. Därefter följer sedvanliga årsmötes förhandlingar.

Lördagen den

fredagen den 28 mars 17.00 After work – Möt biskop Antje Jackelén Gästgivaregården i Östra Broby

Välkomna, Styrelsen

LOPPIS!

kl 10 - 13

i Pingstkyrkans ”Hallen”, Kristianstadsgatan

Köpa eller sälja – bara till att välja! Bordshyra 100:-, går till barnen i Ukraina

KNISLINGE KVIINGE GRYT

Ett stort tack

till alla våra sponsorer som gjorde vårt gemensamma julfirande möjligt i församlingshemmet 24/12 2013 ELM HJärsåslilla (Gula kyrkan)

Orderinvest

Fotvårdsspecialisten M Enbom

Restaurang Snapphanen

Hårfint

Skånemejerier

Knislinge blomstershop

Sockertoppen Café

Konsum/Coop i Knislinge

Sparbanken 1826 i Knislinge

Lathyrus Blomsterhandel

Tajms Collektion AB

Målerifirman Sture Persson

Wanås-Salongen

Norupsgård AB

Östergårds tandläkare

Boka bord hos Johanna af Sillén 0709-258 023

samt flera privatpersoner med både större och mindre gåvor,

eller Agneta Böckman 0702-282 230

alla lika värdefulla.

arr.: Osby Pastorat i samarbete med Pingstkyrkan i Osby

www.knislinge.nu nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

31


aktuellt, hälsa & skönhet hälsa & skönhet

lönsboda

Vårstäda… Rensa ur alla gamla cremer med ”små slattar” i. När du öppnar en ny creme bör du använda upp den på 6 – 12 månader. Är det lite kvar och mycket luft i burken minskar hållbarheten. Tvätta händerna innan din hudvårdsrutin och använd alltid en ren handduk. Ta din creme med en spatel. Inga fingrar i burken. No, no. När rengjorde du dina makeupborstar senast? Där fastnar en hel del, som bakterier, svett, talg m.m. Rengör dem med ett speciellt schampo anpassat för makeup-borstar. Ja, det finns! Skölj ur, schamponera, skölj noga, forma till borstarna och låt dem torka liggande på en ren handduk. Förvara dem sedan

stående, då mår de som allra bäst. Inte hopträngda i en necessär. Förresten när bytte du necessär senast? Tänk på vad som samlar sig i sömmarna där…

Lönsboda fritidsgård Till våren har Bulten 30-årsjubileum. Fritidsgården heter egentligen EttBe, efter adressen de har nu 1B. Namnet ändrades när de år 2010 flyttade till Medborgarhuset från gamla matsalen på Örkenedsskolan. Alla säger Bulten så det kommer att ändras tillbaka igen.

Även det du sover på inverkar på din hud. Slipp orenheter och hudproblem med rena sängkläder. När vi sover fastnar en hel del på våra sängkläder. Svett, döda hudceller och bakterier som stannar kvar där tills vi tvättar dem. Det är extra viktigt att hålla sängkläderna fräscha om man har problem med acne/orenheter. Självklart också om man vill förebygga. Viktigt att tänka lite extra på rena sängkläder även vid vaxning, piercing och nygjorda tatueringar. Nina Rosenkvist, Studio N Hud och Kroppsvård

Den 15 maj är det öppet hus och ungdomarna ska hjälpas åt och baka en 30 m lång tårta som de ska bjuda alla på. Det är öppet två gånger i veckan och många ungdomar kommer dit. Anita Pihlblad som jobbat där hela tiden har gjort statistik på hur många som kommer och genomsnittet är 42 st varje gång. Vissa kvällar har det varit upp mot ett sjuttiotal ungdomar där. Det finns verkligen ett behov för den och kanske

Landet som icke är Peter Gerdehag kommer till Lönsboda söndagen den 16 mars. Han berättar till bilder om ”Landet som icke är”. En stillsam hyllning till vårt kulturarv och till de småbönder vi nästan alla härstammar ifrån. Tiden sipprar fram genom det småländska landskapet, som långsamt men oåterkalleligt förändras.

32

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Peter Gerdehag är även känd för sina filmer om Hästmannen. Föreläsningen äger rum i Medborgarhuset i Lönsboda den 16 mars, kl. 18.00.

Vaccination hund & katt Drop-in torsdagar kl 16-18.

mer öppettider också, men det är ju ekonomin som styr det. När jag var där höll några på att baka. En gång i veckan kommer några från PRO och spelar pingis med dom. På sommaren brukar de göra utfärder till Liseberg, Tosselilla m.m. De har även tjejkvällar, åker iväg och bowlar spelar biljard och mycket annat. Fritidsgården är för ungdomar från årskurs 7 och uppåt. Och vissa kvällar även för sexorna. Ta väl hand om er Anncie anncie@alltomgoinge.se

Reflexologi terapeut S-Å Paulsson

Kastration

Hankatter 250;- Honkatter 450:Ord.pris 500;Ord.pris 1000;Gäller hela mars månad.

Helhetshälsa för dig

& dina djur!

www.enerchikallan.se 070-639 04 68 • Svenstorp, Osby

tel. 0479-103 26 Åkervägen 5, Osby tel.tid: 12-13 och kvällstid


reportage

Föreläsning om barn och övervikt Elevhälsans medicinska insats, EMI, i Östra Göinge kommun har enligt skollagen en skyldighet att arbeta förebyggande. Som ett led i det arbetet bjuder man nu in till föreläsningar och barn och övervikt. – Vi ser att det finns ett stort behov av att informera i de här frågorna, säger Anna-Carin Kinhult, skolläkare.

Ökar markant

Det är alltså EMI som bjuder in föräldrar, barn och ungdomar över 10 år till föreläsningar i ämnet barn och övervikt. – Det är ju inte bara de som är direkt berörda av ämnet vi vänder oss till - alla som är intresserade av frågorna är välkomna, säger Anna-Carin Kinhult. Det är ett angeläget område att diskutera då överviktsproblematiken inte bara blir mer påtaglig i Östra Göinge. I Sverige har övervikten ökat markant och idag är drygt

hälften av den vuxna befolkningen överviktig. Motsvarande för barnen är ungefär en fjärdedel.

Felaktig kost

Det är första gången man jobbar med föreläsningarna som kommer att vara på Göingeskolan i Broby och det är Anna-Carin Kinhult som är först ut i föreläsningarna. – Ja, det kommer att handla om hur viktig kosten är och vilka hälsorisker som finns med en felaktig kost. Birgit Josefsson, dietist kommer också att vara med på den föreläs-

Skolsköterska Kerstin Persson och skolläkare Anna-Carin Kinhult bjuder in till föreläsning om ”Barn och övervikt”. ningen. Den andra föreläsningen går i tecknet av Fysisk aktivitet och hålls av Camilla Leo-Malmberg, folkhälsoansvarig i kommunen och Ida Persson från Skåneidrotten.

20.00. Är man intresserad av att vara med hör man av sig till skolsköterska Kerstin Persson, senast den 18/3 på kerstin.persson@ostragoinge.se eller 044-7756215.

Föreläsningarna är den 26/3 och den 3/4 och börjar 18.30 och håller på till

Text och bild: Mikael Persson (MiP)

Föreläsning om barn och övervikt den 26 mars och 3 april • Föreläsning om barn och övervikt den 26 mars och 3 april

Rättelse – ny kör i Glimåkra Ja, det var kanske en och annan som tyckte att vi var ute i god tid när

vi skrev om att det skulle startas ny kör i Glimåkra den 5 december. Naturligtvis avsågs mars månad. Kören leds av Daniel Björk och förra onsdagen var det första träffen för kören som går under arbetsnamnet Wynja.

– Wynja är glädjens runa, det blir lite fornnordisk anknytning med en positiv touch, säger Ann Jönsson som har Naturhälsan där kören sammanstrålar. Kören träffas alltså onsdagar (med

Första träffen för Wynjakören under ledning av Daniel Björk. undantag för den 26 mars) i Gamlarp, 18.30-20.00. – Finns det fler som vill komma så är de välkomna, avslutar Ann.

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

33


aktuellt & evenemang

Spännande gospelkör till Osby Kören består av 35 män och kvinnor och leds av kyrkomusikern Håkan Olsson och hans fru teologistuderanden Anette J.Olsson. De sjunger i huvudsak eget material som paret Olsson skrivit mestadels på svenska. HIMLARO-SKOSPEL: skospel = skånskproducerad gospel. Alltså inte ”amerikansk rå-gospel” utan här är musikspråket hämtat från Österlen, och nog lite lättare för gemene man att ta till sig. I Osby kommer de att framföra EN TVEKSAM MÄSSA som är en nyskriven mässa för kör, solister och instrumentalister. Mäs�san tar upp funderingar kring livets goda och mindre goda sidor på ett enkelt och jordnära sätt. De har också egen präst med sig och mäs�san firas med nattvard. Den härliga kören kommer också att sjunga något smakprov från mässan vid fikat i

Lördag 15 mars 16.00 gästas Osby kyrka av gospelkören HIMLARO-SKOSPEL från Tomelilla.

OSBY PASTORAT Telefon exp: 0479-52 45 00 • Adress: Ö. Storg. 7a • osby.pastorat@svenskakyrkan.se

Detta händer i pastoratet Ons. 12 mars 18.15 Veckomässa i S:t Petri kapell. Tors. 13 mars 14.00 Gudstjänst på Rönnebacken och Lindhem.

Lör. 15 mars 13.30 Våryra i Osby f.h. 16.00 Gospelkonsert i Osby kyrka med ”HIMLARO-SKOSPEL”. Konfi rmander medverkar.

Sön. 16 mars, 2 i fastan 10.00 Högmässa i Osby kyrka, H. Eriksson

14.00 Gudstjänst i Missions-

gården, Killeberg, CE Svensäter. Sång av Ingvar Svensson och Elisabet Bertilsson. Kaffe och semla.

18.00 Taizémässa i Visseltofta kyrka, CE Svensäter.

Ons. 19 mars 12.00 Sopplunch i Osby f.h. 18.15 Veckomässa i S:t Petri kapell Tors. 20 mars 18.30 Passionsandakt i Loshults

f.h. - CE Svensäter. Brödförsäljning. Kaffeservering 14.00 Träffpunkten i Osby f.h.

Sön. 23 mars, Jungfru Marie beb. dag 10.00 Familjegudstjänst i Osby

kyrka, H. Eriksson. ”Himlastänk”

14.00 Familjegudstjänst i

Loshult kyrka, H. Eriksson. Utdelning av dopgåva till barn döpta under 2013. Våffelfi ka.

Ons. 26 mars

Biskop Antje Jackelén inleder visitationen i Östra Göinge kontrakt.

17.00 Mässa i Osby kyrka.

Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka, om inget annat anges. Morgonbön i S:t Petri kapell i Osby k:a, vardagar, kl. 8.30. Varmt välkomna!

Webbplats med information om visitationen i Östra Göinge kontrakt finns på Lunds stifts webbplats: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1084044

34

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4


livsåskådning samband med Våryran i församlingshemmet samma dag. Våryran” är ett arrangemang av Internationella gruppen i församlingen där all behållning går till hjälparbete.

Nyfiken på kristen tro? Anmäl dig till vår Alphakurs!

info@kraftkallanosby.se eller tel. 0709-60 32 38

Portgatan 19, Osby

(mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallanosby.se

Du är du och Han älskar Dig! Jag vet inte hur du upplever och känner, men jag kommer på mig själv när jag läser en tidning eller hör någon reklam Hur jag påverkas av det som förmedlas fast jag inte vill. Du ska vara på ett speciellt sätt för att passa in eller duga, det kan gälla vad du äter, hur du ser ut, om du har de rätta kläderna, senaste mobilen eller datorn till exempel. Denna påverkan kan göra att jag känner mig värdelös, att jag inte når upp till den idealbild som medierna ger. Vad viktigt det är att inte svälja alla budskap som strömmar mot oss. Gud älskar dig så mycket och det beror inte på din prestation, utan för den unika person du är. Du är du, Guds ögonsten. I Psalm 139 kan du läsa att Gud kände dig redan

Var med och stöd fasteinsamlingen

arbete pg. 90 01 22-3 och bg. 900-1223.

Var med på Våryran den 15 mars och/eller marknaden den 21 mars där vi säljer hembakat. På palmsöndagen är det offergång i våra kyrkor. Men som vanligt, ge gärna via pastorsexpeditionen, Svenska kyrkans internationella

Din gåva gör skillnad!

Till dig som låtit döpa ditt barn

mars kl 10.00 i Osby kyrka. I Loshult sker det genom att de barn som döpts i Loshults församling inbjuds till familjegudstjänsten den 23 mars kl 14.00 i Loshult kyrka där ni får ta emot en dopgåva. De barn som tillhör någon av våra församlingar men som döpts i en annan församling är också välkomna att ta emot en dopgåva i Osby eller Loshult den 23 mars. Det blir fi ka efter gudstjänsterna både i Osby och Loshult. Välkomna!

Vi vill uppmärksamma att ert barn har blivit döpt och därmed upptagits i den kristna kyrkans gemenskap. I Osby kyrka sker det genom att alla barn som döpts i OsbyVisseltofta församling får hämta sitt dopäpple som sedan dopet har prytt dopträdet i Osby kyrka, samt att ni får en liten bok. Hela familjen är välkomna till familjegudstjänsten söndagen den 23

Musik ur Stillhetens mässa vid biskopens besök i Osby I samband med biskopens besök i Östra Göinge kontrakt hålls mässa i Osby kyrka, onsdagen den 26 mars kl 17.00. Mässan inramas musikaliskt med musik ur Stillhetens mässa, författad av Gunnar Appelqvist, vik. komminister i Järna-Vårdinge och komponerad av BerntOve Kroon, kyrkomusiker i

• 50 kr kostar 2,5 kg utsäde med svarta bönor • 80 kr kostar en värphöna • 300 kr kostar 100 ekplantor • 8300 kr kostar utbildning i microlån för 25 personer

Osby pastorat. Kyrkokörerna i Osby och Visseltofta samt kyrkans ungdomskör medverkar. Solister är Elias Isaksson och Maja Eriksson – sång, Natale Bellan – vibrafon, Bengt Almfjord - keyboard samt Bernt-Ove Kroon på piano, allt under ledning av Iréne Kroon. Tonspråket är inspirerat av bland annat jazz och folkton med improvisatoriska partier.

innan du var kommen till denna jord. Han har fullkomlig omsorg om dig. Jesus fick bekräftelse av sin Pappa i himlen som Hans älskade och utvalde son. Denna bekräftelse vill Gud även ge dig – du är Hans älskade och utvalda. Det finns fler underbara ord i bibeln som visar vem du är i Guds ögon och vilka tankar Han har för dig. I Jeremia 29:11 – Gud vill dig väl, Han har en framtid och ett hopp för dig och i Efesierbrevet 3:20 – Gud verkar i dig med sin kraft och kan göra långt mer än vad du kan begära eller tänka.

står alla i vardagsrummet och tittar på det lilla undret så efter ett tag så går föräldrarna ut men storebror är kvar, Och de hör 5-åringen säga….”Berätta för mig om Gud för jag håller på att glömma honom” Du har kanske glömt Honom. Gud kanske känns långt borta från dig och ditt liv just nu, men oavsett var du står så älskar Gud dig och längtar efter en relation med dig, glöm inte det.

Jag vill avsluta med berättelsen om 5-åringen som kom hem med sin familj och den nyfödda systern. De

Till församlingarna i Östra Göinge kontrakt Onsdagen den 26 mars 2014 inleder jag min tolfte visitation som biskop i Lunds stift. Under fyra dagar besöker jag församlingarna i Östra Göinge kontrakt som omfattar de bägge kommunerna Osby och Östra Göinge. Temat för visitationen är Hörnsten och stötestenar. Stenbrott har varit och är fortfarande en näring som sätter sin prägel på Göingebygden. Den förnämliga svarta diabasen har spritts över världen och blivit till ståtliga monument och byggnader. Genom hårt arbete röjdes marken från sten till åkermark omgärdad av stenmurar. Bibeln talar om Jesus som både hörnsten och stötesten. Den korsfäste Kristus är en stötesten för dem som står utanför, men han är Guds kraft och vishet för dem som lärt känna honom (Matteus 13:57; 1 Korinthierbrevet 1:23). Jesus är stenen som husbyggarna ratade som blev en hörnsten (Psalm 118:22; Apostlagärningarna 4:11). Genom dopet har vi ”fogats in i den byggnad som har apostlarna och profeterna till grund och Kristus Jesus själv till hörnsten” (Efesierbrevet 2:20). Jesus Kristus är den hörnsten som håller ihop hela kyrkan. Men även idag är han också en stötesten som utmanar och provocerar – både i och utanför kyrkan.

Gud Välsigne Dig! Vårkramar Annelen Pingstkyrkan

Se program för Biskopsvisitationen på sidan 31.

mar och gemensamt i våra församlingar och i stiftet – engagerar sig i aktuella samhällsfrågor och deras andliga och etiska dimensioner. Visitationen innebär att jag får träffa många medlemmar och medarbetare i kontraktets församlingar för att lyssna, ge råd och inspiration. Det ingår i mitt uppdrag som biskop. Eftersom kyrkan är en viktig del av samhället ser jag visitationen som ett utmärkt tillfälle att nå även utanför kyrkans vanliga rum. Utöver möten med anställda och förtroendevalda i församlingarna kommer jag tillsammans med medarbetare i kontraktet att göra besök på olika håll i det lokala samhällslivet. Alla hälsas redan nu varmt välkomna till en inledande mässa i Osby kyrka onsdagen den 26 mars kl. 17.00. I övrigt är visitationsprogrammet inte komplett i skrivandets stund. Boka dock redan nu gärna in den avslutande högmässan i Broby kyrka lördagen den 29 mars kl. 16.00. Välkommen att gå in på Lunds stifts webbplats för mer information, www.svenskakyrkan. se/lundsstift.

Jag ser fram emot en inspirerande visitation i Östra Göinge kontrakt med många givande möten och samtal! Till dess hälsar jag er med Jag vill hälsa er hjärtligt välkomna att delta i samtal orden ur psalm 183 i den svenska Psalmboken: och gudstjänster kring Hörnsten Som sådden förnimmer Guds välbehag i fattig och stenig mull, och stötestenar så prisa din Gud, du min kropp, idag för vägens och bördornas skull. i samhällslivet För kraften och viljan, för stegets svikt, för klara och stränga bud, och den kyrk- för jordisk gärning och jordisk plikt jag tackar dig, himlarnas Gud. liga gemenskapen. Det är vik- O, led mig med enkla och trygga ord var dag i ditt rike in, tigt att Svenska och lär mig att minnas att denna jord, och icke blott himlen, är din, kyrkan – både att här skall det prövas, som värde fått, allt efter din stränghets lag; men mät mig, Gud, med din mildhets mått en gång på uppståndelsens dag. genom sina enskilda medlemEr biskop Antje

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

35


Problem med kråkor, kajor och katter? Nu börjar våren komma och det börjar spira i rabatterna. Snödroppar och vintergäck har redan visat sig, snart kommer scillan och vårstjärnorna. Ett annat vårtecken är att kajor och kråkor syns skräpa ner i våra trädgårdar. Därför vill vi uppmana till att sluta mata småfåglarna om du besväras av de större fåglarna. När vi matar de små fåglarna drar vi också till oss kråkor, kajor och även katter. Det är alltså endast i frågor om skyddsjakt du ska kontakta miljöoch byggenhet.

Blir du störd av ett djur?

Blir du störd eller attackerad av ett djur, till exempel en arg hund, kan du ringa polisen på telefonnummer 114 14. Om du blir störd genom att hunden skäller eller förorenar kan du kontakta kommunen.

Kommunen skjuter inga katter. Om du besväras av katter får du sätta upp djurskrämmor själv. Besväras du av kråkor och kajor får du själv se till att skrämma iväg dem. Om däremot ett djur är skadat och behöver avlivas ska du kontakta Länsstyrelsen. Länsstyrelsen har ansvar för djurskyddstillsynen och det är dit du vänder dig om du tror att ett djur far illa.

Ska inte kommunen se till att få bort oönskade djur i hus och trädgårdar?

Kultur i Östra Göinge mars

KUNGLIGHETER SOM HOBBY

Ons 12 mars kl 19 Brobygården Niklas Larsson, välkänd rojalist från Osby, berättar med värme och humor om sina senaste äventyr i kungligheternas spår. Fri entré. Arr: Studieförbundet Vuxenskolan

SAGOSTUND FÖR 3–5 ÅR Krokodilsagostund

TISDAGSTRÄFF MED LUFFARSLÖJD

Tis 25 mars kl 18–21 Svenska VävstolsMuseet, Glimåkra Luffarslöjd – Ann Lavesson. Entré 100 kr inkl kaffe och ostfralla. Anmälan 044-433 40 eller info@vavmuseum.se Arr: Svenska VävstolsMuseet

Kulturhuset Vita skolan Fre 14 mars kl 10 Vi läser sagor om krokodiler och äter krokodilkakor. Drop-in! Större grupper måste föranmäla sig till Broby bibliotek 044-775 63 24 eller pernilla.ragnarsson@ ostragoinge.se Arr: Bibliotek

Nej, normalt är det varken miljö- och byggenhetens eller ”kommunens” ansvar. När det gäller bostäder eller allmänna lokaler är det ägaren eller nyttjanderättsinnehavaren som ska se till att de hålls fria från ohyra och andra skadedjur. För att skjuta inne i tätort krävs tillstånd av polisen. Tänk på att många djur är fridlysta eller har en begränsad jakttid!

LITTERATURSAMTAL

C. AUG. CEDERBORG – Snapphanetidens berättare

Ons 26 mars kl 18.30–20.30 Knislinge bibliotek Vi fikar och diskuterar boken ”Krigets dårar” av Pat Barker. Boken behandlar första världskriget som bröt ut för 100 år sedan. Moderator är bibliotekarie Jonas Larsson. Evenemanget är gratis och biblioteket beställer på förhand boken åt dig. Begränsat antal deltagare. Anmälan till Knislinge bibliotek eller 044-775 63 27. Arr: Bibliotek

Tis 18 mars kl 19 Kulturhuset Vita skolan Ett 100-års minne av Göinges store äventyrsförfattare. Radioproducent Lars Fernebring, som är en av författarna bakom biografin om Cederborg, berättar om mannen bakom romanerna och var han fick idéerna ifrån. Fri entré. Ingen föranmälan. Arr: Kultur & Bibliotek Regler om jakt finns bland annat i jaktförordningen (SFS 1987:905). Där står bland annat om jakttider för olika djurslag, samt när och hur ”skyddsjakt” får bedrivas. Det är polisen som har tillsyn över hur jakt bedrivs. För katter finns det speciella regler i ” lagen om tillsyn över hundar och katter” (§7). Där sägs att ”En katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad, får dödas av jakträttsinnehavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten.”

36

12-03 2014 • nr 4

HEMBYGDSDAG

Lör 22 mars kl 10–15 Församlingshemmet i Emmislöv Vi samtalar om bilder, dokument, kartor, handlingar m.m. Ta gärna med egna bilder och handlingar. Arr: Göinge hembygdsförening

PROVA ETT INSTRUMENT

Tors 27 mars kl 18.30–20 Kulturhuset Vita skolan Öppet hus med instrumentprovning för alla åldrar. Vill du börja spela ett instrument? Kom och prova denna kväll! Arr: Musikskolan


Snart dags att vårstäda!

Frivillig i Göinge

I år kommer Bostads AB Klockaren stärka kommunens vårstädning i samband med Håll Sverige Rent-kampanjen. En välkommen förstärkning när både kommunala och bostadsbolagets ytor ska bli fria från skräp. Som vanligt är skolorna och frivilligorganisationerna inbjudna att hjälpa till. Med gemensamma krafter gör vi Östra Göinge till en renare och trivsammare plats att bo på.

Har Du lite tid över? Vill Du bli en av dem som sätter guldkant på tillvaron för dina medmänniskor? Då är du välkommen på introduktion! Tisdag 25 mars kl 13.00 – 15.30 ca i Broby.

Du anmäler dig till Lena Svensson på tel 044 - 775 6587 eller via mail lena.svensson@ostragoinge.se

Läs mera på www.ostragoinge.se/frivillig

Mötesplatser och aktiviteter för äldre Mötesplatser är en del av kommunens öppna verksamhet för äldre. Där erbjuds aktiviteter i samverkan med olika ideella föreningar, organisationer och enskilda frivilliga.

Fimpar och annat skräp gör ingen glad. Vecka 15 städar vi kommunen. Nedskräpningen i våra offentliga miljöer har tyvärr ökat under senare år och därför känns det extra viktigt att vi tar nya tag och städar kommunen. Vecka 15 drar vi i gång, från 7 april till den 11 april städar vi. - Jag ser detta som ett mycket viktigt arbete för att öka trivseln i vår kommun, säger kommunalrådet Patric Åberg. Jag kommer själv delta och vill gärna se fler politiker, tjänstemän och kommuninvånare som deltar i arbetet med att hålla Östra Göinge rent. Kommunen utmanar förskolor och skolor att delta i kampanjen genom att gå ut och plocka skräp under vecka 15. Vi vill att elever och skolpersonal börjar i sin närmiljö och sedan vidgar sitt städområde utanför skolorna så långt de hinner och kan. Byalag, föreningar och privatpersoner som vill hjälpa till och delta i kampanjen är också välkomna att anmäla sitt intresse till Samhällsbyggnads-

avdelningen – Henrik Arvidsson, tel: 044-775 62 42, e-post: henrik. arvidsson@ostragoinge.se. Hyresgäster hos Klockaren som vill hjälpa till anmäler sitt intresse till Roger Pettersson på Klockaren, e-post: roger.pettersson@klockaren.com. Kommunen kommer att distribuera material samt transportera bort säckar med insamlat skräp till alla som anmäler sig till skräpplockardagarna. Kommunen uppmanar allmänheten att lämna tips på platser som behöver städas. På kommunens hemsida www. ostragoinge.se finns under länken ”Felanmäl” möjlighet att anmäla nedskräpade områden. - Vi kommer att städa kommunens markområden och tar gärna emot tips, säger Henrik Arvidsson, som kommer att samordna aktiviteterna. Men på privata tomer kan vi inte hjälpa till.

Sopning av gator Sopning av kommunens gator kommer att ske enligt följande: Vecka Vecka Vecka Vecka

14 o 15 16 17 18

Knislinge och Hanaskog Broby och Östanå Sibbhult, Immeln och Hjärsås Glimåkra och Boalt

v. 11. Torsdag 13/3 13.30 Fridebo, Hanaskog

Torsdag 20/3 10.00 Skogsbrynet, Sibbhult

Filmvisning i samarbete med biblioteket i Hanaskog. ”Vingar över vattenriket”, fika

Sångiorerna, med Kristin Erlandsson. Sång för daglediga och pensionärer

Träffpunkten med fika och samvaro

Träffpunkten med fika och samvaro

Underhållning av PRO-kören från Glimåkra, fika

Fredag 21/3 13.30 Fridebo, Hanaskog

13.30 Västanvid, Knislinge 14.30 lindgården, Broby

Fredag 14/3 13.30 Fridebo, Hanaskog

13.30 Västanvid, Knislinge 16.00 Fridebo, Hanaskog

Grötafton. Anmälan på Fridebo Bingo! med Nisse, fika

14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Nisse, fika

Underhållning av Fredrik och Rolf, fika

LördagsCafé med Röda Korset

v. 13 Måndag 24/3 13.30 Fridebo, Hanaskog

v. 12 Måndag 17/3 13.30 Fridebo, Hanaskog

14.00 Trollebo, Glimåkra

Lördag 1/3 14.00 Fridebo, Hanaskog

Inomhusbowling, fika

Inomhusbowling, fika

Bingo! med Ann-Britt, fika

RK mötesplats med underhållning av PRO-kören Seniorstrålarna från Knislinge, fika

Fika med Våfflor

14.00 Västanvid, Knislinge

Tisdag 11/3 14.00 Fridebo, Hanaskog

Tisdag 18/3 14.00 Trollebo, Glimåkra

Bingo! med Ann-Britt, fika

14.00 Fridebo, Hanaskog Sittgympa, fika

14.00 Skogsbrynet, Sibbhult Sångiorerna sjunger, det bjuds på våfflor

Onsdag 19/3 14.00 Värestorp Folkets hus Sångfåglarna från Broby underhåller med sång och musik, allsång, fika

www.ostragoinge.se

nr 4 • 12-03 2014

37


Biltvätt

Bransch Guiden

Tvätta bilen

Snabbt och Effektivt!

TväTTa bilen från

Ta hjälp av dina lokala hantverkare och lokal service

20:-

dygneT runT Miljövänligt (vid Netto)

Byggservice

Uppgraderade program och supermjuka borstar.

Lars Dufwa Osby Öppet: Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

0479-160 65.

Byggmaterial

Dags att renovera, bygga till eller bygga nytt?

Tip Top Bygg Ring: 0479 10624

Allt inom renovering ombyggnad & fastighetsskötsel.

TAKPARTNER

0708-444287 info@tiptopbygg.se www.tiptopbygg.se

Dags att byta tak!

Tel: 0735 35 23 50 e-post: gabriel@gnb.nu

Vi räknar på ditt tak kostnadsfritt

Foto

Körkort/ID-Foto Tag ditt ID-foto

Körkort / ID foto Inramningar av alla slag.

Drop-in

Må-Torsdag 8-16 Fredag 8-12

LOVÉNS REKLAMFOTO

Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

BILD & VIDEOPRODUKTION

info@ateljeingvar.se Broby • Tel. 044-401 44

0479-42195 Klövervägen 22

www.lovensreklamfoto.com

Hälsa

0479-101 18

Frisör

V i L e ve

re ra r

www.sjobergsbyggmaterial.se

Glasmästeri Erika Andersson Frisör

0479 - 210 10 Öppettider: •mån - tis 9-17 •ons stängt •tors 9-20 •fre 9-17

Uterum Glasmästeri Inredningsglas www.rydsglas.se Björkhemsvägen 23 Kristianstad 044-21 08 98

Ö. Järnvägsgatan 2 Lönsboda www.hair2010.se

www.studiosos.se

Behandling av rygg - nacke - leder

Hälsa & Hudvård

Markarbeten Välkommen till

Tips Thaimassage

Grävning Snöröjning

Dikning Avlopp

På landet

0706-260 253

STAFFANS OSTEOPATI

www.helolen.com

Kattarp 2404, 280 60 Broby 044- 44 262, 0732-044 262 www.staffansosteopati.se

Second hand

Suzzie’s Hylla Öppet Tisd-Torsd 11-18 Fred–Lörd 11-15 Södra Portgatan 19 i Osby. Telefon 0709 59 14 72

www.suzzieshylla.se

Värme PELLETS & VILLAOLJA till marknadens

BÄSTA PRISER www.varmavillan.se eller ring 020-18 18 19

ALLT OM 12-03 2014 • nr 4

Råstad Entreprenad AB

Visseltofta • tel 070-321 02 09

Trädgård

Tandläkare

Loppis/Antikt/Kuriosa

38

Parkgatan 24 c Osby tel: 0768 - 61 90 97

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Vi skapar glada leenden

Stationstandläkarna

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Broby. tel 044-412 00

0479-41 20 00 www.tandvardshuset. lonsboda.se

nätet Branschguiden på för alla er som söker

kt att underlätta en veterinär, Branschguiden är tän en. Kanske ni söker råd om ka oli m ino lp hjä kan ni leta i vårt med ekonomin? Då en murare eller hjälp och söka företag gå in på vår hemsida register. Nu kan du h. beroende på bransc er alltomgoinge.se n: alltomosby.se ell ida ms he på in Klicka en. och test branschguid


Bilverkstad/däck

Bränsle/ Värme

Bygg och portservice

www.vianor.se

•Verkstad & Däckhotell •Service- reparationer och svetsarbeten.

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning

•Märkesdäck och Fälgar 0479-10834 • 070-191 49 88 Marklunda Osby www.lundinsgrav.se

Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Dörr & fönsterbyte Elektriker Dörrar Fönster Köksluckor Mäter • Byter • Klart!

Eldningsolja – Diesel Dieselmack på Radiatorv 15 Osby

Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar.

0479-178 52 • 070-944 62 11

Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

newmanoil@telia.com

Fastigheter

Vi utför alla typer av el-arbeten

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare , danskar etc. köper.

Tillsaluvärdering är gratis.

Hausverkauf - Wir sprechen Deutsch !

Wollen Sie Ihr Haus verkaufen?

Ring Göran 0727-304 145

Hem & trädgård ARA STÄD • Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag

www.oredssonsel.se VI UTFÖR

KVALITETSSTÄDNING ÄVEN FLYTT !

• Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

044-443 05 • 073-771 74 93 www.arastad.se

CASTER MASTER KB HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 070-483 38 35 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Företagsstäd • Trädgårdshjälp m.m.

Karin 044-406 11 0739-81 95 90

Jag fixar RUT-avdrag 50%

Markis/Persienner Maskin & cykel

0479 - 315 02 • 0734 - 02 01 39 Osby Markis & Persiennfabrik Marklunda 4080, 283 45 Osby www.osbymarkis.se

TV & antenn Hos oss får du hjälp!

Moped, Pellets & Lantbrukstillbehör! Reparationsverkstad www.bmiemmislov.se Maskinservice i Emmislöv 0730-545247

Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

Butiken öppen: Mån-Fre 14-18 Lör 10-13

Reparation, service, installation av maskiner, vitvaror, värmepumpar.

Vi utför allt inom hushållsnära tjänster Nöjd Kund-garanti Vi administrerar RUT-avdraget

0709-38 63 53 info@humanbemanning.se www.humanbemanning.se

0479-130 48

Privat assistans Vi är det lilla personliga assistans bolaget som jobbar med Närhet • Trygghet • Ansvar Vi vänder oss till dig från 18 år och uppåt. Titta in på hemsidan www.din-pa.se

Hjälp oss skapa tillväxt! Bli medlem i OsbyNäringsliv Läs mer på: www.osby.nu

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Tel: 0479-161 10

Veterinär & fysioterapi Vvs

Veterinär Djursjukvård för hund, katt och häst.

044-412 95 0709-742 064 Brog. 38, Knislinge

Hushållsmaskiner

Är du företagare?

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad

Leg. Vet. Per Josefsson

Nyförsäljning Rep. & Service

Fastighetsbyrån i Osby 0479-131 45 / 044-404 00 / 0451143 90. Esplanadg. 3, OSBY. www.fastighetsbyran.se/osby

SVENSKATORP.SE SVENSKAIDYLLER.SE

Organisationer

Försäljning av: ATV,

OSBY MARKIS PERSIENN

031-24 96 80 0451-772 070

Tel: 0479 - 89 90 10 Postgatan 1, Osby www.allbonordica.se

FixartjejeN

Varför inte ringa Sveriges största mäklare?

Välkommen att kontakta oss:

Tänker ni sälja huset?

Din VVS-firma i Osby

Djursjukvård Fysioterapi Rehab för häst och smådjur

Vesslarp Veterinärklinik

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Leg. Vet. Huba Egyed. HE-vet AB Energimedicinterapeut Carina Nilsson

www.enerchikallan.se 070-639 04 68 • Svenstorp, Osby

0479 - 200 80

Fabriksgatan 4, Osby

Syns man inte, finns man inte! Boka en plats i Bransch Guiden , så får 16.000 hushåll veta att du finns!

Med en annons på vår hemsida kan kunderna klicka sig vidare direkt till Dig!

nr 4 • 12-03 2014 ALLT OM

39

1


Priserna gäller v 11 t o m 16/3-14. Reservation för slutförsäljning och ev tryckfel.

Brödmarknad blanda som du vill!

3 för

2 för

59k

Brödmarknad

Kaffe

Fazer, Skogaholms, Lövånger. 315–775 g. Aktiv flerkorn, Aktiv råg,

Classic. 500 g. Gäller ej Hela bönor,

30k

Groving, Varsågod, Skogaholmslimpa, Sviktat 8-pack,

Ekologiskt, Rättvisemärkt och

Sviktat Fullkorn. Jfr pris 47:62–19:35/kg. Max 2 erbj/kund.

Selection. Jfr pris 39:33/kg. Max 1 erbj/kund.

Fläskkotlett ICA. Ursprung Sverige. Storpack. Med ben. I skivor. Mittdelskött av gris. Jfr pris 49:90/kg. Max 2 erbj/kund.

49 /kg

Gäller även dig som ansöker om ICA Kort idag.

79

90

90

/kg

49

90

/kg

Nötstek av fransyska

Grytbitar

ICA. Ursprung Sverige. Ca 1220 g.

ICA. Ursprung Sverige. Storpack.

Nätat. Bakdelskött av nöt.

Av gris. Jfr pris 49:90/kg.

10k /kg

Äpple Jonagold ICA. Belgien. Klass 1.

Jfr pris 79:90/kg.

49 /kg

90

Skinkstek ICA. Ursprung Sverige. Ca 1100 g. I bit. Bakdelskött av gris. Jfr pris 49:90/kg.

Osby

Öppet alla dagar 7–22 Tel 0479-52 92 00 • www.ica.se/osby

Allt om Göinge nr 4 2014  

100% Lokaltidning Östra Göinge kommun