Page 1

100% Lokaltidning

N책gra av Ekbackeskolans glada studenter 책rg책ng 2012 Fotograf: Johnny Billinger

nr 12 20/6 - 3/7 2012


2

Ledare

Kommunernas kamp nom att fråga invånarna. Vi är ju ganska statiska i vårt tyckande. Har vi bestämt oss för att skolan är dålig eller att näringslivet är långt under förväntan, så ska det till underverk för att ändra på detta. Även om detta från en objektiv ståndpunkt – är orättvist.

Sveriges 290 kommuner ställs ideligen inför luppen. Näringsliv, skolan, tillgänglighet, trygghet, boendekvalitet, kostnader etc. Det finns rankinglistor på det mesta. Frågan är om, och i så fall när, placeringarna har betydelse? Jämför man rapporter under tid så framgår det att listorna är tämligen lika. Ligger man i toppen eller i botten, så är det svårt att ändra på detta. Detta beror ju givetvis på att underlagen till rankinglistorna kommer i flera fall från undersökningar gjorda ge-

Alla vi som bor i Osby och Östra Göinge kommun, gör väl det för att vi trivs här och vill vår hemkommun det bästa. Ändå är vi väldigt duktiga på att underkänna oss själva. Tänk om vi vände på det hela och hyllade våra hemkommuner. Då skulle vi ju få värdefull PR som innebar intresse från utsidan och en spirande kraft på insidan. Det kunde vi ju använda till att börja klättra på rankinglistorna. Ligger man risigt till på listorna, så är det ju ganska lätt att ifrågasätta betydelsen. Det kommer vi definitivt inte att göra ifall vi låg i toppen. Det är i princip omöjligt att ändra folks attityder genom förändringar. Men vi kan få till förändringar genom att vi först ändrar våra attityder. johnny@alltomosby.se

TRETTIO ÅR TAKGARANTI

SVERIGES TRYGGASTE TAK Vi på Benders vet hur man gör betongtakpannor som är lika starka som de är snygga. Därför ger vi dig hela 30 års garanti Läs mer om garantin på vår hemsida benders.se eller tala med din återförsäljare!

OSBY

Öppettider: Mån – Fre 7 – 18 • Lör 9 – 13 Klövervägen 18, Osby

BYGGMATERIAL

Tel 0479-12670

Glad Midsommar! Trevlig sommar!

Semesterstängt 16/7 - 1/8

Farstorp 0451-770043

Glimåkra 044-44950

Röke 0451-40038

Vinslöv 044-85000

sparbankengoinge.se

Hår, nagelvård och makeup

103 10

Välkommen gammal som ung!

Öppet: mån 13-19, tis-fre 9-18. Esplanadg. 5, Osby

NÄR KOMMER SOPBILEN i Midsommar? .. )

www.tomningskalendern.se (

Tänk på att vecka 25 är en helgvecka och därför kommer sopbilen dag före hämtningsdagen.

RenoNorden RenoNorden

AB AB

Hässleholms Kommun Östra Göinge Kommun Osby Kommun

Ställ ut ditt kärl senast dagen innan tömningsdag!

Glad midsommar!

Abonnemangsanmälan Sökande Namn

Telefon bostaden

Fakturaadress Postnummer Mailadress

Telefon arbetet Ort

Personnummer


BIT

kland.

g

3

Familje-SPA Kampanj just nu!

XY S III

SAMSUNG GALA

E MOBIL!

ÅRETS HETAST

349:a)

/mån

o Audio Vide

Med Telia Mobil Flex Liten 24 mån. Lägsta totalkostnaden: 8.626:-

a)

Telefonen

ingår!

a)

a)

Kryp ner i ett varmt bubblande bad! Årets mobilnyhet. Samsung Galaxy S III är utrustad med en 4,8 tum stor skärm av HDsuperamoledteknik, quad-coreprocessor, en åtta megapixelkamera bak och en 1,9 megapixelkamera fram. I sin helhet har Galaxy S III ett flertal nya innovationer där mobilen möter människans behov.

MSpa Silver Cloud Portabelt familje-SPA för upp till fyra personer. SPA:et blåser upp sig själv och är lätt att installera. Både värmare och reningsfunktion finns. Med den enkla kontrollpanelen sköter du de olika funktionerna direkt från badet. Bada ute ner till -10°.

A - BUTIKEN AUDIO VIDEO -OSBY OSBY

V Storg 27, Osby Tel 0479-131 20 www.olssonscolorama.se

Västra Storgatan 41 • Tel 0479-104 14 Öppettider: mån - fre 10-18, lör 10-13

Kampanjpris

5 995:Störst på färg, tapet, golv och kakel

Öppettider: Midsommarafton 8-15 • Midsommardagen 11-21 Alla övriga dagar öppet 8-21

Kometen

Kristianstadsgatan 15, Osby, Tel: 0479-103 75

FLÄSKYTTERFILÉ KASSLER I BIT

Jenny Chark, Tyskland.

3990

/kg

Nybergs Deli, ca 800g. Sverige. Mot ICA-kort. Max 2 köp/hushåll.

59 -

/kg

MATJESSILL GRÄDDGLASS

GB, 0,5 liter. Mot ICAkort. Max 5 köp/hushåll.

! r a m m o s 7Glad Mid

Abba, 200g.

2 för

30 -

(Jmf.pris 120:-/kg utan spad).

/st

(Jmf.pris 14:-/liter)

SILL I GLAS CLASSIC KAFFE

500g. Max 1 köp/hushåll

2 för

59 -

(Jmf.pris 59:-/kg).

Abba, 210 - 240g.

TOMATER

3 för

Sverige kl.1.

1490

/kg

25 -

(Jmf.pris 34.72 39.68/kg).

CHEDDAROST

LAXFILÉ

89 -

59 -

Kvibille. Mot ICA-kort. Max 2 köp/hushåll.

/kg

Erbjudanden i denna annons gäller 20 – 24/6 2012. Vi reserverar oss för tryckfel och slutförsäljning.

Findus 500g, Fryst, 4-pack. Mot ICA-kort.

/st

(Jmf.pris 118:-/kg)


4

reportage Gruppen Youngblood med killarna Anton, Kevin, Alexander, Robin och Ville.

Varje år arrangeras Småstjärnorna på Hasslarödsskolans fritidshem. Barnen väljer vilken artist de vill mima till. Oftast gör de sin egen koreografi och bestämmer vad de ska ha på sig och hur de vill ha det på scenen. Personalen hjälper till och stöttar och börjar öva med grupperna ungefär en månad innan föreställningarna.

Fantastiskt duktiga

Lady Gaga och Danny

Gruppen Europe. Noah som Joey Tempest. På gitarr Rufus. Med också i gruppen men inte med på bilden – Melker på gitarr, Muamer på trummor och Alisiena på keyboard.

– I år hade vi en föreställning för barnens familjer och släkt och dagen efter två föreställningar för Hasslarödsskolans elever, säger Madelene Finnman på Hasslarödsskolans fritidshem. Barnen är fantastiskt duktiga och tycker verkligen det är jättekul. De som inte är sugna på att stå på scen hjälper till som scenarbetare mm. Så alla kan vara delaktiga på något sätt om de vill, men det är helt frivilligt.

Stor glädje

Oftast blir det låtar från melodifestivalen. I år fanns två bidrag med Lady Gaga, två med Danny, gamla rocklåten; The final countdown med Europe, gruppen Youngblood, gruppen Timoteij mfl. 15 bidrag sammanlagt. Det var 65 barn i åldrarna 6-12 år som medverkade. – Det är en bra sak för barnen att göra då de övar både på rytmik och att samarbeta. Två av barnen var konferencier: Erik Nilsson och Clara Ivarsson. Både barnen och vi finner stor glädje i detta projekt, avslutar Madelene. Text: johnny@alltomosby.se Bilder: privat

Yrsa som Lady Gaga, Dansare fr v. Gabriela och Ella

Maja och Alva som Lena Ph. Dansare var fr v. Selma, Ebba och Thea.

Tindra som Nanne Grönwall i mitten, dansare fr v. Nora och Emma.

Gruppen Dead by April. Alexander, Albin och Kevin bak. Sångare Hugo. Joel på trummor.


5

– en sund affär

Recept hittar du på coop.se

Nypotat is till lägst a dagspris !

rydbergs

Välj mellan original, fraiche, purjo och aioli. 750 g, jfr-pris 39:86/kg.

Priserna gäller t o m sön 24/6-2012 eller så långt lagret räcker.

FärsK FläsKKarré

Citron- och timjangrillad fläskkarré

pOTaTissallaD

Broby •Knislinge •Osby

Danmark/Tyskland Benfri. I bit. Ca 2200 g. Max 2 köp/hushåll.

29)=K 29)=S

Medlemspris

GLAD MIDSOMMAR! MaTjessill alax I bit. 200 g, jfr-pris 25:-/kg. Max 1 köp/medlem.

Äntligen midsommar!

Vad är väl ljuvligare än svensk midsommar – årets ljusaste dag! Vi njuter av god mat och dans kring stången ända tills solen går ner. Vi ger oss tid att umgås med nära och kära. Bjud in till en midsommarfest - duka upp en buffé med goda sillar på olika vis. Tillsammans med t ex färskpotatis, knäckebröd, kavring, gräddfil, gräslök och rädisor blir midsommarmaten ett härligt minne. De klassiska jordgubbarna kanske ska flamberas i år? Eller finnas med i salladen? Äntligen är det sommar och semester, med soliga stunder och tid för avkoppling!

sKivaD lax Coop Välj mellan gravad och rökt lax. 200 g, jfr-pris 122:50/kg. Latin: Salmo salar.

sill • MaTjessill abba Välj mellan olika sorter. 200-240 g, jfr-pris 52:08-104:17/kg.

3 för

15k Medlemspris

2 för

49k Medlemspris

2 för

25k

LÄGG MEDLEMSÅTERBÄRINGEN PÅ GRILLEN!


6

reportage

Dags för lite pekpinnar igen från den gamle läraren! Sen var det ju nästa grej: Glöm inte att pincera, vilket betyder att Du ska ta bort vissna blommor och fröställningar för att få en god fortsatt blomning. En växt som inte sätter frö känner att den inte har gjort sitt och fortsätter att blomma. Nog med tjat!

jankovs trädgårdstips När du nu lägger en massa pengar på vackra sommarblommor ska Du också sköta dem så att Du får riktig glädje av dem. Jag menar att Du ska kolla så att de verkligen får tillräckligt med vatten. Då menar jag i hela jordvolymen, Det är enkelt att mäta med en fuktmätare. (69:-) Du behöver inte ens stoppa fingrarna ner i jorden. Har Du använt U-jord är det bara att vattna. Har använt plantjord måste Du tillsätta extra näring under hela sommaren. Helst varje gång Du vattnar. Om du vattnar för dåligt blir jorden bara fuktig i ytan och rötterna stannar där och den stora jordvolymen i krukan blir inte utnyttjad. -”Ja, jag vet att jag är tjatig. Det säger min hustru ibland också.”

Togge, vår vår duktige medarbetare under nitton år, har tagit fram några intressanta växter. En av dem är en Hypericum hookerianum ”Glimma” (efter hans älskade hemort), som på svenska kallas Storblommig johannesört. En fantastisk buske, som gillar full sol och väldränerad jord. Den blommar med stora gula blommor från högsommaren och framåt. Normalt är inte den här typen så härdig men det är Togges variant. Väl utprovad för det göingska klimatet. Den fryser visserligen tillbaka men kommer troget nerifrån med vackra skott, som avslutas med stora gula öppna blommor. En annan av hans förädlingar är en helt härdig buddleja davidii ”Blåvinge”.Det är alltså en härdig fjä-

rilsbuske, som har med doftande blåa kolvar och lockar fjärilar i stora antal. Togge har testat denna i kärvare klimat än göingbygdens och den klarar sig över vintrarna. Den ska placeras soligt och på en plats där man kan njuta av alla fjärilarna, som fladdrar kring den. Många vanliga fjärilsbuskar har ju dött under denna vinter. Annas lille son, Harry, har kommit i den där åldern, som inbär att han pratar ständigt. Från det att han stiger upp med frasen: -”Nu är det morgon! Jag behöver kissa!” En mycket effektiv start på mamma, som genast far upp och tar hand om pojken så att ingen olycka sker. Därefter pratar han ständigt om allt och med alla. Just nu har han problem med att reda ut släktförhållandena. Det är inte så att vi har särskilt komplicerade relationer utan detta att hans mamma har en mamma som också är mormor är svårt nog och ger upphov till många utredande frågor. Mamma har varit en liten baby och det har mormor också. Vilket är helt ofattbart! Harry blev

tyst ett par sekunder under det att han tänkte och till sist uppkom frågan: -”Har mormor en mamma och pappa?” -”Ja,” svarade Anna. -”Var bor dom?” -”De bor inte någonstans. De är döda.” svarade Anna. Han tittade undrande på Anna:-”Vem sköt dom????” frågade han. Då föll Anna ihop och tänkte: -”Han ska nog inte titta så mycket på TV?” Hälsningar från Jankov och Sia

ermo.maklarna@ermo.se

Anlita alltid en mäklare med lång erfarenhet. Vid DIN fastighetsaffär. Tryggt, effektivt och smidigt.

Ring oss när Ni vill sälja. Roland Olofsson S. Gränsgatan 26, 283 33 OSBY

Gör det DU med!

3.795:-

Boka prenumeration av

TRädgåRdsPakeT nu! All slags trädgårdsskötsel enligt överenskommelse med kunden, t.ex gräsklippning, trimning, ogräsrensning mm.

Behöver du hjälp med hem och trädgård – ring eller maila! PRivaTkUndeR

3.995:Tvättmaskin FT364 • Snabbtvätt på 30 minuter • Display som visar återstående tvättid • Extra sköljning • Fördröjd start Energiklass A++, tvättkapacitet 6 kilo, maxcentrifugering 1400 varv/min.

Torktumlare TK300 • Stor trumma med invändig belysning • Jeansprogram • Signal vid färdigt program Kondenstorktumlare med kapacitet för 7 kilo tvätt. Sensorstyrd och har 16 olika programval, med både automatiska och tidsbestämda program samt reglerbar torktemperatur. Ljudnivå 65 dB.

Utnyttja ROT-avdraget – 50% av arbetskostnaden! 076-00 680 03 www.nb-allservice.se • e-post: nballservice@home.se

Vill du slippa gräsklippningen? Då är ROBOTGRÄSKLIPPARE lösningen. Vi kan utföra installationen och har modeller för gräsmattor från 400m2 till 10.000m2.

Wiper XP19 Öppet: Måndag - Fredag 9-18, Lördagar 9-13 V. Järnvägsgatan 19, 283 31 Osby www.oredssonsel.se

För gräsmatta upp till 1900 m2. Klarar lutning upp 27 grader.


reportage

Färg & Present

7

Öppet: Månd-Fred 10-18 & Lörd 10-13

Klövervägen 21, OSBY Tel: 0479-145 45

Måla om? Sommarpri

ser!

REA ½

priset på alla sommarprylar och mycket annat

Ny bok av Tord Jöran I vårt förra nummer skrev vi om en kommande bok av Tord Jöran Hallberg. Ett helt kapitel beskriver Osby ur ett konstperspektiv. Nu avslöjar Tord Jöran att konsten bara är ett av 16 kapitel. Ett annat handlar om några kändisar från Osby. De flesta dock kända för sin verksamhet utanför kommunen. Vi återkommer så fort boken finns tillgänglig i handeln.

Hos oss får du bra tips!

Idyll Gård Strandläge Tyskar, holländare, danskar etc. köper. Välkommen att kontakta oss

031-249680 0451-772 070 SVENSKA TORP.SE SVENSKA IDYLLER.SE

OBS! Sommartid v.26 - 33: vard 10 - 17, lörd stängt.

Välkomna!

i BROBY Osby & Östra Göinge BROBY

Utgångspris: 495 000:- 3 rok, boarea: 50 kvm & biarea: 10 kvm. Avgift: 3.500:-/år. Utgångspris: 495 000:-

Tydinge 3Adress: rok, boarea: 501281F kvm & biarea: 10 kvm Ring 044-404 00 för att boka visning! Avgift: 3.500:-/år Utgångspris: 000:Handtimrade,495 underhållsfri stuga på arrendetomt. Adress: Tydinge F& biarea: 10 kvm 3Veranda rok, boarea: 501281 kvmNära i västerläge. Tydingesjöns badplats. Ring 044-404 00 för att boka visning! Avgift: 3.500:-/år Gäststuga. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2789. Adress: Tydinge 1281 F Handtimrade, underhållsfri stuga på arrendetomt.

LÖNSBODA Ring 044-404 00 för attNära bokaTydingesjöns visning! Veranda i västerläge. badplats. Gäststuga. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2789. Handtimrade, underhållsfri stuga på arrendetomt. Veranda i västerläge. Nära Tydingesjöns badplats. Gäststuga. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2789.

Utgångspris: 395 000:- 4 rok, boarea: 102 kvm & biarea: 67 kvm. Adress: Loshultsvägen 34. Ring 0479-131 45 för att boka visning! Prisvärd villa med renoverat badrum med kakel & Utgångspris: 395 000:-i vardagsrummet. Nya klinkers 2009. Kamin 4betongpannor rok, boarea: 102 kvm biarea: 67tillkvm 2006. Ca&900 meter centrum. Adress: 34 Mäklare:Loshultsvägen Dan Webbnr: 6110-2724.

GLIMÅKRA

Utgångspris: 425 000:- 5 rok, boarea: 87 kvm & biarea: 80 kvm. Adress: Glimåkra-Slätteberga 1033 Ring 044-404 00 för att boka visning! Gedigen tegelvilla på större tomt i utkanten av Utgångspris: 425både 000:-ekonomibyggnad & garage. Glimåkra. Finns LÖNSBODA 5Ca rok, boarea: 87 kvm kvm 5 km till badsjö & ca& 3biarea: km till 80 utomhusbadet Adress: Glimåkra-Slätteberga 1033 6110-2770. Trollabadet. Mäklare: Dan Webbnr: Ring 044-404 00 för att boka visning!

LÖNSBODA

LÖNSBODA

Utgångspris: 750 000:- 7 rok, boarea: 125 kvm & biarea: 70 kvm. Adress: Strönhult 2122 Ring 0479-131 45 för att boka visning! Gedigen tegelvilla på avskilt läge med ca 2 ha Utgångspris: 000:- samt bad och fiske i mark. Närhet750 till naturen 7områdets rok, boarea: 125vattendrag. kvm & biarea: 70 kvm härliga Adress: Strönhult 2122 Mäklare: OSBY Dan Webbnr: 6110-2794. Ring 0479-131 45 för att boka visning!

OSBY

Gedigen tegelvilla på större tomt i utkanten av Glimåkra. Finns både ekonomibyggnad & garage. Ca 5 km till badsjö & ca 3km till utomhusbadet Trollabadet. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2770.

Gedigen tegelvilla på avskilt läge med ca 2 ha mark. Närhet till naturen samt bad och fiske i områdets härliga vattendrag. Mäklare: Dan Webbnr: 6110-2794.

Utgångspris: 395 000:- 5 rok, boarea: 108 kvm &

Utgångspris: 595 000:- 6 rok, boarea: 151 kvm & biarea: 33 kvm. Adress: Gunängavägen 4 Ring 0479-131 45 för att boka visning! Utgångspris: 595 000:Rymlig villa för den stora familjen på stor tomt. 6 rok, boarea:595 151 kvm o& biarea: 33 kvm Utgångspris: 000:Generösa förvaringsutrymmen i uthusen & Adress: Gunängavägen 4 6garage. rok, boarea: 151 o& biarea: 33 kvm Överbyggdkvm uteplats & lekstuga på Ring 0479-131 45 förDan att 4boka visning! Adress: Gunängavägen baksidan. Mäklare: Webbnr: 6110-12067.

Utgångspris: 395Adress: 000:- Floragatan 2. biarea: 64 kvm.

5Ring rok, 0479-131 boarea: 108 & biarea: 64 kvm 45 kvm för att boka visning! Adress: PrisvärdFloragatan trevlig villa2i Lönsboda. Bra ljusinsläpp, Utgångspris: 395 Ring 0479-131 45 000:föroch att boka visning! överbyggd uteplats balkong i söderläge. Nytt 5kök rok, boarea: kvm & biarea: 64 kvm från början108 av 2000-talet. Mäklare: Dan Prisvärd trevlig villa2 i Lönsboda. Bra ljusinsläpp, Adress: Webbnr:Floragatan 6110-2433. överbyggd uteplats och balkong i söderläge. Nytt Ring 0479-131 45 för att boka visning! Ring 0479-131 45 för att boka visning! Ring 0479-131 45 för att boka visning! Besöksadress: Esplanadgatan 3, Osby. Tel. 0479-131 Dan 45 alt. 044-404 00Rymlig villa för den stora familjen på stor tomt. kök från början av 2000-talet. Mäklare: Generösa i uthusen Prisvärd villa med renoverat badrum med kakel & Prisvärd trevlig villa i Lönsboda. Bra ljusinsläpp, Rymlig villaförvaringsutrymmen för den stora familjen på stor&tomt. Webbnr: 6110-2433. garage. Överbyggd uteplats & lekstuga klinkers 2009. Kamin i vardagsrummet. Nya överbyggd uteplats och balkong i söderläge. Nytt Generösa förvaringsutrymmen i uthusenpå & Webbnr: 6110-12067. baksidan. Mäklare: Dan betongpannor 2006. Ca 900 meter till centrum. kök från början av 2000-talet. Mäklare: Dan garage. Överbyggd uteplats & lekstuga på


8

reportage & dikt Stenstipendiaten 2012, David Svensson

sibbhult

Stenriket nytänder – Vi befäster genom de här installationerna det faktum att Sibbhult ÄR navet i Stenriket, säger Karl-Axel Hill tidigare rektor för Stenforsaskolan och därigenom också ansvarig för Stencenter.

Unik samling

Projektet Sibbhult - ett nav i Stenriket har pågått under ett par år och har haft många delar. De mest påtagliga är utemuseet i form av en järnvägsvagn och det så kallade lapidariet. Lapidariet, från latinets lapis, sten, är en unik samling gravstenar i en stilfull utställning där stenarna representerar olika stilar över tid. Från ett tusental åsidosatta gravstenar blev det ett femtiotal som hamnade vid kapellet i Sibbhult.

Visuell upplevelse

Järnvägsvagnen är ritad av Gunilla Svensson och tillverkad av lokala företag och skall minna den tid då järnvägsvagnarna lämnade perrongen fullastade med sten. När hela altet invigdes i slutet av maj blev det en bra slutkläm på projektet men också början på något nytt. Även för Karl-Axel Hill som under tiden bytt tjänst. Nu mer är han näringslivschef i kommunen – där stenindustrin är lika viktig. – Det har många bottnar, dels är det ju en visuell upplevelse med de olika granitsorterna men även en taktil upplevelse där man kan känna skillnaden på en rå sten och en polerad, säger Karl-Axel.

Lärande golv

Det är en del i turismen och även om det inte finns med i årets turistbroschyr så kommer det en enkel folder för den intresserade turisten. – Men även näringslivet och ”proffsen” har nytta av det här. Vi har vad jag har kallat ett lärande golv med en mall på väggen där man kan gå och känna på golvet för att komma underfund med om det kanske är det man vill ha hemma i huset.

Viktig resurs

30 procent av den svenska stenindustrin finns i princip inom ett område med en mils radie från Sibbhult. – Det råder ingen tvekan om att stenen är en viktig resurs för oss – på många plan, konstaterar Karl-Axel Hill. Invigningen skedde på alla de platser i Sibbhult som har installationer. I samband med invigningen fick också David Svensson, Malmö, motta Östra Göinge kommuns stenstipendie. Fem personer ansökte om att få årets stipendium – ett stipendie som delats ut varje år sedan 1988 och pengarna ska gå till att lära sig arbeta i sten och/eller vidareutveckla sina kunskaper i stenarbete.

Lekplatsen i parken Och vinden viner och solen skiner, och barnen leker med glada miner och bara fötter och mycket spring, och cykelstyren som kan ge pling. Där finns lintottar som plockar kottar och muntert gnager på äppelskrottar, och får punktering på någon ring men ändå fortsätter med sitt pling. Små mörka ungar i parken gungar och skratten glatt emot himlen rungar, tills alla trötta mot hemmet går en kvällsljus afton när sommar rår. Emilia W.

Text och foto: Mikael Persson (MiP)

Suzzie’s Hylla Lokalkött Älmhult/Osby HB

Kvalitetskött från en bonde nära dej! www.lokalkött.se

Möbel- och gardintyger. Färdigsydda gardiner och kappor. Gardinstänger, kuddar, löpare m.m. sommar önskar Ingrid & Marie

Trevlig

SOMMAR-REA :

RABATT 0LA-5VA0RO% 1AL R I BUTIKEN!

Semesterstängt 8/7 - 14/8

Torggatan 2 • 289 71 Sibbhult • 044-488 00 Öppettider: Tisd-fred 11-18 Lörd 10-13 OBS! Månd STÄNGT

Hyr hyllplan från 60:och uppåt. Golvyta & möbler 25% av förs. summan.

Nya lokaler

1. plan - Södra portgatan 19 (mitt emot bowlinghallen)

Har fått in parti ty ett ger

15:-/m

Öppettider Tors - fre: 15-19.00 Lör - sön: 12-17.00

Tel: 0709 - 59 14 72 * www.suzzieshylla.se


Hem & trädgård

9

När maten är avnjuten så är det dags för kubbspel på gräsmattan. Vad händer då? ... Jo, alla tar med sig sina glas ut och dessa placeras lite varstans t.ex. i blomkrukor , rabatter eller lutande på gräsmattan. I en inredningstidning fanns en bra lösning på problemet, ett ”mingel”-bord att köra ner i gräsmattan. Detta bord var väldigt snyggt och väldigt dyrt.

maria och dorthys

Vi skapar ett eget mingelbord av ett träskaft och en utsågad rund skiva, grundning och två lager färg …. Klart !

tips & inspiration

Äntligen sommar Lugn, sommaren kommer, det hoppas vi i alla fall. Vi som älskar att pyssla i trädgården vill ju gärna ha sol och värme. Något som hör sommaren till är ju grillning och att umgås med vännerna. För en lyckad grillning krävs en god grillmarinad eller glace, denna blir så mycket godare med färska örter. Då kan det vara bra med en egen kryddodling. I våras inköptes en rottingbokhylla i en secondhandbutik, avsedd att fungera som ” kryddgård”. Denna hylla rengjordes och grundmåla-

des samt målades två gånger med matt Bengalack. För att få ev. vatten att rinna av från hyllplanen så borrades några hål i varje hyllplan och en grå ”gräsmatta” avsedd för altan och balkong täcker borrhålen. Kryddorna planterades sedan i nymålade lerkrukor i två grå nyanser. Perfekt utanför köksfönstret med ständig tillgång till färska örter.

Vi önskar er alla en skön sommar och hörs igen i augusti.

Mycket kryddor på liten yta.

ÖPPET Maria & Dorthy, Sture Persson AB HUS 12 maj DEMIDEKK ULTIMATE kl 15–20• Gör att huset ser nymålat ut under

Demidekkare målar gärna. MEN INTE SÅ OFTA.

längre tid. • Unik kombination alkydolja/akryl. • Välj mellan klassiskt halvblankt eller elegant helmatt. • Mycket långa underhållsintervaller. BLI EN DEMIDEKKARE DU OCKSÅ

Penselexperten hjälper er att välja rätt verktyg

VÄLKOMMEN TILL VÅR PRISFEST! (Specialpriserna gäller tom 14 maj)

JOTAPROFF FASADAKRYLAT 10 LITER

998:valfri kulör

MåleriButik

KAMPANJPRIS PÅ DEMIDEKK ULTIMATE GÄLLER 10 LITER


10

kultur & nöje Service för invånarna i Osby kommun

Konsumentfrågor I vårt förra nummer skrev vi om konsumentrådgivarna som ger hjälp vid behov kring handel etc. Eftersom intresset och behovet är stort så vill Maria Johansson förtydliga sina öppettider och vilket telefonnummer som vi ska använda för att få hjälp.

Tider Måndag kl. 9.00-12.00 Tisdag kl. 9.00-12.00, 13.00-15.00 Onsdag kl. 9.00-12.00

Stort musikevenemang Församlingshem den 17:e augusti. Förköp pågår, och biljetter kan köpas hos Bokhandeln i Osby, Time i Älmhult och hos Havannamagasinet i Ljungby. Biljettpris vid förköp 180:- och vid entrén

KÄNNER DU TILL DE NYA TRENDIGA UTOMHUSKULÖRERNA? SKAPA DIN EGEN STIL MED TRÄOLJA I VALFRI KULÖR

Flügger Aqua Träolja

199:för 3 liter (ord. pris 359.-)

68 er 34 Flügg

4 er gg Flü

8 41

Aronssons Måleri

Östra Järnvägsgatan 11, 283 41 Osby Öppet 9-18,lörd. lörd. 9.30-13 Tel. 0479-10230 • Öppet 9-18, 10-13

konsertdagen 200:Läs mer om konserten på Osby konsertförenings hemsida: w w w.osbykonsertforening. weebly.com

Mer information om Konsument Södra Småland finns på Ljungby kommuns hemsida: www.ljungby.se

Tillverkar måttanpassade

inredningar

för

Missa inte sommarens stora musikevenemang i Osby när Huaröds kammarorkester, Mats Rondin och solisterna Fred Johansson och Hazel Fernandes ger konsert vid en utomhuskonsert vid Osby

Tel. 0771-215 216 E-post konsumentradgivning@ljungby.se

Även renovering, utbytesluckor och övriga specialsnickerier.

K

Ö

K B A D R U M

Öppet: torsdagar 10–18, övriga tider, ring! VERKSTADSG. 2 OSBY

0479-912 30 070-844 24 57 Fler inspirerande miljöer presenteras på www.matsmobel.dinstudio.se


reportage

Skånes Djurpark fyller 60 år Det är ett omtyckt födelsedagsbarn som fyller 60 år i år. Skånes Djurpark, världens största med nordiska djur, är populärare än någonsin. Här finns aktiviteter för alla som vill uppleva svensk vildmark - mitt i Skåne.

11

barnfamiljen alla säsonger. I vackra omgivningar, tre kilometer norr om Höör, finns möjlighet att se djuren matas och tränas, naturlekplatser, fina picknickytor, barn-zoo och serveringar. Skånes Djurpark är en 60-åring, som garanterat har barnasinnet kvar.

Omtyckt djurpark fyller 60

Skånes Djurpark är unik på många sätt. Det är världens största djurpark med nordiska djur, här finns hela 80 olika arter. Parken är även unik i den mån att djuren har ovanligt stora hägn med generösa ytor att röra sig på. Detta är viktigt för parkens uppgift – att väcka intresse för och stärka kunskapen om Nordens djur och natur. Man vill skydda och bevara utrotningshotade djur och parken är uppbyggd efter djurens behov. Här finns hundratals vilda och tama djur. De vilda har alla en sak gemensamt. De finns, eller har funnits, i vilt tillstånd i Norden. Djurparken är öppen året runt, med aktiviteter för

Tel 0413-55 30 60

Njut av sommaren tillsammans med lodjur, björnar och ståtliga älgar. I Skånes Djurpark finns flera hundratals vilda (och tama) nordiska djur, plus en massa annat kul för hela familjen. Under jubileumsveckan, 25 juni – 1 juli, firar vi lite extra – se aktuellt program på skanesdjurpark.se Öppet alla dagar! DJUR, NATUR OCH ÄVENTYR


12

kultur & nöje

Bilder från Allsången 2011.

Dags för allsångskväll Då drar det ihop sig för ytterligare en allsångskväll den 27 juni som nu döpts till ”En kväll i juni”. Det blir en helkväll med start kring 18:00, då Springtime boys från Osby och Lönsboda inleder med härlig musik. Allsången med övriga artister kommer sen igång på allvar klockan 19:00. Då finns Jessica Persson på scen och lotsar programmet vidare in i skymningen.

Lokala artister

Förutom att hela parken stämmer in i gamla goa låtar, så bjuds det på ett gäng duktiga artister. Samtliga kommer från Osby och bjuder på ett varierat program. Orkestern är heller inte fy skam. Bara proffsmusiker som spelat ihop sig under våren, enbart för att kunna ge publik och solister bästa tänkbara uppbackning och musikupplevelse.

Lokala handlare

Tillställningen arrangeras av Osbys handlare och sponsras av ett stort antal företagare. Det handlar om ett halvår av förberedelser och arbete, så både förhoppningar och förväntningar är högt ställda. Nu hoppas vi bara på mycket publik och en härligt ljum försommarkväll.

Gratis inträde

Hela tillställningen är alltså möjlig tack vare sponsorer och ideella krafter. Det betyder gratis inträde. Det enda som kostar något, är allsångshäftet, som ni kan köpa både innan och under kvällen. De kostar 30 kr styck eller 50 kr för två. Pengarna går oavkortat till att betala tryckproduktionen. Korv,

drycker och annat finns också till försäljning. Parken har inga fasta sittmöjligheter så det är gräset som gäller. Ta med en filt eller brassestol om du vill göra det bekvämt för dig (er). Text: johnny@alltomosby.se

Vinn på Allsångshäftet Har du inte redan skaffat dig ett allsångshäfte inför den väntande musikkvällen i Centralparken, så har du möjligheten ända fram till

musiken startar. Priserna är många så chansen att du vinner är stor. Varje häfte har ett unikt nummer på baksidan, som då är ditt lott-

nummer. Priserna kommer från handlarna i Osby Shopping. De tre huvudpri-

serna dras direkt på scenen under kvällen. Övriga priser presenteras i denna tidning för avhämtning direkt hos respektive handlare.


E

u j n i i l l ä v k n

Allsång med artister i Centralparken Onsdag 27 juni kl. 18.00 Emma Olsson Alexander Svensson Julia Persson

Martin Lorentzson Jennie Forsberg

Ylva Palmgren med kör

Paulina Reimer

Elias Isaksson

Jonathan Almfjord Tord Martinsson Fredrik Nilsson Bengt Almfjord

Allsångsorkestern Brännö brygga

Jessica Persson

Springtime Boys

Tommy Karlsson

Kors va de vimlar av segel idag är det kappsegling nej det är Lördag. Ja vesst då förstår jag vatt pojkarna ska, do har enna som ledigt idá. Där seglar Kålle med kubben på svaj, Hej på dej dö -Hur har du det själv då? De e tjo va de veftar kom med om du vill, ja du vet la var vi lägger till. Det är dans på Brännö brygga, en gammal och kär tradition. Fullt med publik och trevlig musik, ja va ä´ en vals utan dragspelets ton och en dans på Brännö brygga är för många ett stort äventyr. Där är glädje och fest se där ute i väst, blinkar Vinga fyr. Från Vinga sand, hörs in till land, blandat med dragspelslåt dunket från en feskebåt. Dansen den går, hjärtat det slår, slår för en liten vän och för Bohuslän Ada och Beda och Kålle och ja, tar en vickning i ruffen på Flory. Å preppen den hänger i tamp som den ska, men i sällskap med tralalala Kålle som är på ett prima humör elegant bjuder upp med ett ”ska vi”? Och med Ada i famn går han in för en dans som om tyngdlagen alls inte fanns. Det är dans på Brännö brygga, en gammal och kär tradition. Fullt med publik och trevlig musik, ja va ä´ en vals utan dragspelets ton och en dans på Brännö brygga är för många ett stort äventyr. Där är glädje och fest se där ute i väst, blinkar Vinga fyr.

V. Järnvägsg. 19, Osby

www.oredssonsel.se


14

Fotbollsfesten Bilden som blivit riksbekant. Efter publicering på aftonbladet.se blev det fart på folket i Moskva – dock kunde Jonas Mårtensson (längst till vänster) och hans kompisar inte komma fram i tid utan fick vända hemåt – utan att ha sett så mycket som en passning i EM.

till matchstart så vi beslutade oss för att vända hemåt. Bittert men sant.

Aldrig mer Zlatan

Fotbollsresan som kom av sig Ukraina-Sverige i fotbolls-EM. Mästerskapspremiär i Kiev som upplevs bäst på plats. Hanaskogskvartetten Jonas Mårtensson, Andreas Persson, Jimmie Isaksson och Jimmy Rosén gjorde slag i saken och skaffade biljetter. Problemet var att de aldrig kom längre än till Moskva. – Jag kommer aldrig att få se Zlatan live verkar det som, säger Jonas Mårtensson. Kompisgänget skulle åka till Kiev för att se premiärmatchen mellan Ukraina och Sverige. – När UEFA släppte biljetter på sin hemsida i december lyckades vi fixa fyra biljetter till matchen måndagen den 11 Juni 2012, berättar Jonas. Efter att matchbiljetterna var klara var det flygbiljetter som gällde. Valet föll på sajten AOB travel.se. Med tanke på att vi bara hade biljetter till den första matchen bestämde vi oss för att flyga ner till Kiev på söndagen den 10 juni och hem tisdagen den 12 juni. Det var nu problemen började.

Fel biljett

– Resan till Moskva gick bra men här började vi ana oråd. När vi landade i Moskva så fick vi en stämpel

på vår biljett och så berättade de att vi skulle vara vid gaten en timme innan resan till Kiev. När det var dags att gå på planet så sa de ryska värdinnorna att vi hade fel biljett och bad oss gå åt sidan så folk med rätt biljett kunde gå på planet. Efter många turer och diskussioner med de ryska värdinnorna slutade det med att ett gäng på 20 svenskar med samma problem får gatedörren i ansiktet och fick snällt stanna i Moskva.

Vända hemåt

– Vi fanns inte i deras system - men de hade inte ens försökt titta i våra papper eller våra pass. Beskedet var solklart - det var nya biljetter som gällde och ingen hjälp från personalen på plats. Problemet kvarstod

Insikten har slagit gänget. Det blir inget EM – längre än hit till flygplatsen i Moskva kom inte kvartetten. Jonas Mårtensson, Jimmie Isaksson och Jimmy Rosén är inte särdeles glada. Den fjärde medlemmen, Andreas Persson, står bakom kameran.

LIVE

0:!!!

KR

Sänds LIVE I HD på 9x5 meter stor duk! 21/6 Kl. 18.00 Fotbollsfest Kvartsfinal 1 22/6 Kl. 20.45 Fotbollsfest Kvartsfinal 2 23/6 Kl. 18.00 Fotbollsfest Kvartsfinal 3 24/6 Kl. 20.45 Fotbollsfest Kvartsfinal 4 27 - 28 Semifinal 1 - 2. Kl. 20.45.

FOTBOLLSFEST - FINAL!

Missa inte finalen! Gratis entré! Bilj. hämtas på Borgen Söndag 1/7 Kl. 20.45

SOMMARKONSERT Jenny Lind Koinsert på scenen Fre

26/7 Kl. 19.00

Boka biljett på bioborgen.se eller i vår nya reception på Borgen Tele: 0479-125 25

Entré:

FOTBOLLSFEST - på Borgen HELA juni!

Sport Torsdag Fredag Lördag Söndag

Text: Mikael Persson (MiP) Bilder: Privat

SCENEN

Flyg till Kiev

dock eftersom biljetterna de försökte boka via internet på en lånad dator skulle betalas över disk. – Efter alla turer hade vi så smått börjat inse att timmarna gått och flyget till Kiev skulle i princip inte hinna

Nu har Jonas tillskrivit AOB travel. se. – Vi vill få ersättning för uteblivet EM-äventyr. Vårt mål var inte att sitta 18 timmar på Moskvas flyplats. – Jag kommer aldrig att få se Zlatan live verkar det som, säger Jonas Mårtensson. – Första gången var stormatchen El Classico när Zlatan avgjorde - då blev vi lurade av ett norskt bolag och fick inga biljetter, så vi fick se matchen på en spansk sylta. – Nu satte ryssarna stopp för oss att se Zlatan, suckar Jonas. Att Sverige förlorade matchen mot Ukraina var knappast en tröst.

BIO


kultur & nöje

15

Midsommarfest i Kylens Bygdegård Musik, Dans & Lekar, Chokladhjul, Lotteri, Pil- & Bollkastning mm.

Osbys nöjesliv anno 1966 I tidigare tidningar har vi skrivit om Borgen och hur nöjeslivet var ”förr”. I alla tider har nöjesutbudet i Osby varit ett resultat av att ta tag i saken och göra det själv. Så är det idag och så var det för 45 år sen. Göran Dalquist berättar om hur en grupp ungdomar tog saken i egna händer och under ett antal år skapade minnen som lever hos många än idag. 1966 bildar Björn Ingvar Björnsson med några kompisar legendariska Klubb 23 i en rivningskåk på Järnvägsgatan 23 i Osby med BIB-Set som husband. Gästande artister var bland annat King George, Trouble Makers, Älmhultsbandet Wat 69 och Peps Persson. Klubb 23 upphör under slutet av 1967 eftersom hela kvarteret skall rivas och ge plats för ICA med tillhörande lägenheter. BIB-House blir sen Klubb 23 1968. Den ligger i en fabriksbyggnad i utkanten av Osby (Källedal). Klubben existerar cirka ett år. Under detta år var jag med på en hörna och kontakten med Ingvar slöts. När sedan BIB-House dog ut så drog vi igång på Borgen. Här hade vi en stor hjälp av trotjänaren och vaktmästaren Gunnar Roskvist. En fantastiskt intresserad person som ställde upp för oss ungdomar. Gunnar skötte allt från att vara ordningsvakt till roddare före och efter discot. Det var fullt ös på discokvällarna, full rulle på vinylen och stiften glödde från spelaren. Gott om folk och då inte bara från Osby utan även orterna runt omkring. Musiken från Aretha Franklin, Wilson Picket, Les Humpfrey Singers, Alma Cogan, Creedence Clearwater, Animals, Rolling Stones, Beatles m.fl. dånade ur högtalarna. Gun Garvas fick jobba för högtryck i baren. Eftersom vi inte hade något

eget ljud hyrde vi detta av Ekbergs Radio o TV, som låg där Klädkammaren ligger nu. Slita o släpa på tunga plåthögtalare. Tala om motiverade och drivna discoungdomar. Vi fixade ljuset själva. Min bror hade lite elkunskaper, så han fick bygga och koppla. Affischer trycktes med hjälp av en dammsugare. Vi vände insuget till ett utblås. En liten glasburk fungerade som färgbehållare med plakatfärg och så hade vi en målarspruta. Affischpappret var rester på rulle som vi fick från kuvertfabriken på Eriksson & Co. Det var ett brunt papper som vi använde som underlag och det sprutades med blått tryck genom en mall från dammsugaresprutan på affischen (det var hög tryckkonst). När Borgen skulle byggas om flyttade hela gänget till Grottebacken. Där blev de väl omhändertagna av John Jonasson. Det största som hände där var besöket av den store engelska DJ:n Stewart White, som vi skrev om i vårt förra nummer. Tyvärr blev det inte mer än en sommar i Grottebacken. Platsen var inte optimal för disco. Borgen var mer lämpligt, trångt och varmt. Därmed var vår discoperiod slut. Minnen lever dock kvar. Det är lätt att drabbas av vinylnostalgi som genast för minnena tillbaka till en härlig tid som club/discoarrangör.

Midsommarafton kl 14 00 Hemlig Påse till barnen! Kaffe & Kakor Korv & Bröd Alla Hjärtligt Välkomna!

Kylens Bygdegårdsförening

nu med med 33 åRs åRs fRi fRi seRvice seRvice*** nu nu med åRs fRi miLJöBiLen suZuki3sWift 1,2 vvt 94 Hk seRvice 3d

miLJöBiLen suZuki sWift 1,2 vvt 94 Hk 3d ** fRån (1.199:-/MÅN) miLJöBiLen suZuki sWift 1,2 vvt 94 Hk 3d fRån (1.199:-/MÅN)** fRån (1.199:-/MÅN)**

119.900:119.900:119.900:-

RäntA 3,95% RäntA 3,95% t.o.m 31/8 2012. RäntA t.o.m 31/83,95% 2012. t.o.m 31/8 2012.

SuzuKi SwiFt – Onödigt kuL SuzuKi SwiFt – Onödigt kuL Det går att rada upp massor med fördelar kuL hos Suzuki Swift. SuzuKi SwiFt – Onödigt Driftsekonomin några hos egenskaper som Det går att rada och upp pålitligheten massor med är fördelar Suzuki Swift. Det går att rada upp pålitligheten massor fördelar Suzuki Swift. uppskattas av många. Nu får med domär ytterligare ett rationellt Driftsekonomin och några hos egenskaper som Driftsekonomin och pålitligheten ärytterligare några in egenskaper som Välkommen och provkör. argument: fri i Nu tre får år.*dom uppskattas avservice många. ett rationellt uppskattas avservice många.i Nu ytterligare ett rationellt Välkommen in och provkör. argument: fri tre får år.* dom * argument: fri service i tre år. Välkommen in och provkör.

*Erbjudandet gäller 3 års fri service eller 4500 mil (enligt Suzukis rekommenderade serviceprogram hos auktoriserad verkstad) vid köp av ny Swift, Alto eller Splash före den 30 juni 2012. **Priset gäller Suzuki Swift 1,2 Comfort, 3-d. Bränsleförbrukning blandad körning Swift *Erbjudandet gäller fri service mil (enligt3Suzukis rekommenderade serviceprogram verkstad) vid köp av 4,2-6,4 l/100 km. CO32 års 109-147 g/km.eller 3 års4500 nybilsgaranti, års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12hos årsauktoriserad rostskyddsgaranti. Finansiering ny Swift,Suzuki Alto eller Splash före den 30 juni 2012. **Priset gäller Suzuki Swift 1,2 Comfort, 3-d. Bränsleförbrukning blandad körning Swift genom Finans: Ränta 3,95%. Kontant 23%. 50% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 5,20% (exkl. uppläggnings*Erbjudandet gäller 3 års fri service eller 4500 mil Restvärde (enligt Suzukis rekommenderade serviceprogram hos auktoriserad verkstad) vid köp av 4,2-6,4 l/100 km. CO 2 109-147gäller g/km.t.o.m 3 års31 nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Finansiering ochSwift, aviavgift). Kampanjränta augusti 2012. Bilen på bilden är 1,2 extrautrustad. ny Alto eller Splash före den 30 juni 2012. **Priset gäller Suzuki Swift Comfort, 3-d. Bränsleförbrukning blandad körning Swift genom Suzuki Finans: Ränta 3,95%. Kontant 23%. Restvärde 50% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 5,20% (exkl. uppläggnings4,2-6,4 l/100 km. CO 2 109-147 g/km. 3 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års assistans & 12 års rostskyddsgaranti. Finansiering och aviavgift). Kampanjränta gäller t.o.m 31 augusti 2012. Bilen på bilden är extrautrustad. genom Suzuki Finans: Ränta 3,95%. Kontant 23%. Restvärde 50% av nybilspriset efter 36 månader. Effektiv ränta 5,20% (exkl. uppläggningsoch aviavgift). Kampanjränta gäller t.o.m 31 augusti 2012. Bilen på bilden är extrautrustad.

Lindgrens Bil AB AB Lindgrens Lindgrens Bil Bil AB

Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com Södra Portgatan 34, 283 50 Osby, Tel. 0479-31086, www.lindgrensbil.com


16

reportage

Visseltofta får en utomhusscen Det händer mycket i kommunens nordvästra hörn, närmare bestämt Visseltofta – det har nog gått få förbi. Knappt har det lyckade arrangemanget med nationaldagsfirandet avslutats innan nästa storsatsning tar vid. Under sommaren kommer nämligen en utomhusscen att uppföras i den lilla byn!

Bygga en scen

Det är samtliga föreningar i byn som står bakom det helt nystartade Leaderprojektet: Visseltofta Kultur- och friluftsplats. Precis som namnet avslöjar är syftet med projektet att bygga och etablera en ny

kultur- och friluftsplats i kommunen, eller enkelt uttryckt: en scen med brett användningsområde. Själva uppförandet av scenen kommer att ske under de kommande månaderna. Personerna som står bakom arbetet är många. Fackmän

tillverkar den bärande konstruktionen och så finns det givetvis elektriker och markbearbetare på plats. Arbetet kommer också innebära att många ideella timmar läggs på uppförandet av scenen och då går Visseltoftaborna man

Äntligen sommar! 69:-

2.999:399:-

Kampanjpriser och erbjudanden gäller t.o.m. 19/8 -2012, eller så långt lagret räcker. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller rabatter. *Tidsbokning kan behövas. Vissa bilmodeller kan i undantagsfall kräva specialmontering hos verkstad.

5års garanti.

Utnyttja rot-avdraget

13.995:-

Thule

Vårens nyheter är här! MONTERAT OCH KLART! *

15.995:inkl montering & från

Takbox

Smartparts

En luftvärmepump kan ge både värme och kyla! Pris från

Kjell Nilsson, medlem i projektet och ordförande i Wisseltofta Idrottsförening är en av de som arbetat hårt för att projektet ska

Cyckelhållare

Turtle

Mekonomen Osby Klövervägen 26, Tel. 0479-131 05

Skolan vuxit

Ord. pris 4.999:-

Insect Remover Ord. pris 98:-

ur huse för att hjälpas åt.

Energisnål klimatanläggning

från Panasonic Nordic. Finns i olika effektutföranden för villor, fritidshus, garage och lager.

VÅRA MÄRKEN

Adrian Hammond Solid Nudie Lee Tommy Hilfiger Replay Lyle&Scott Fred Perry Dahlin Björn Borg Didriksons Alberto Park Lane Cavalier Monrow Soya Cecil OXXO mm.

NYA TUNIKOR FRÅN VÅRT NYA MÄRKE

Sugarbabe Hip & funky women’s clothing

NYTT FRÅN

ADRIAN HAM

MOND

PARK LANE HERR SHORTS från PPAR fr

TO CECIL

Öppettider: Midsommarafton STÄNGT Vardagar 10-18 | Lördagar 10-13

ån

199:-

399:-


reportage komma till stånd. – Det finns ett stort intresse för de aktiviteter som sker i Visseltofta menar han. Skolan har vuxit till rejält under det senaste året och i Idrottsföreningen märker vi ett stort engagemang från barn och föräldrar inifrån tätorten, berättar Kjell. Han anser det känns naturligt att fortsätta arbeta för utvecklingen av kommunen och landsbygden i och med etablerandet av kulturplatsen.

Naturskön plats

Idén med en kultur- och friluftsplats väcktes redan i höstas och sedan dess har det pågått ett intensivt administrativt arbete för att få alla pusselbitar att falla på plats. När det nu är dags för första spadtaget är det många som gläds med projektägarna. Malin Nilsson, vikarierande kulturutvecklare i Osby kommun, stöttar idén med en utomhusscen helhjärtat. – Vi tycker att det här är en mycket fin idé som bidrar till att bredda kommunens valmöjligheter för utomhusarrangemang, säger hon. Att kunna erbjuda arrangörer en scen på sådan naturskön plats gör oss mer attraktiva för externa arrangörer, vilket är gynnsamt för alla i kommunen, menar Malin.

Vid Helge å

Scenen, vars uttryck både är inbjudande och vackert utmanande, är signerat ingen mindre än Carl Jacobson. Med sin unika touch har han skapat en scen som smälter väl in med de grönskande ekarnas silverstammar och vattnets mjuka spegling. – Möjligheten att skapa en scen just i anslutning till Helge å var en av orsakerna till att vi valde just denna plats för byggandet av scenen, avslöjar Kjell. Tanken med föreställningar i skymningen då vattnet lyses upp med mängder av levande ljus är en tilltalande tanke som alla har möjlighet att prova redan lördag den 1 september. Då kommer nämligen scenen invigas med pompa och ståt. Under dagen kommer det att erbjudas massor av aktiviteter för barn och familjer med både teater, trollkarlsföreställning och dans på programmet. På kvällen kommer sedan en stämningsfull musikafton att avnjutas, men först sedan man fått prova på Anna-Lena Brundins härliga humor i en stunds stand-up föreställning. – Det blir en dag som man sent kommer att glömma, lovar Kjell. Marie Wetterqvist

17

En ny TV-fåtölj! Fåtölj exkl. pall

GAZELL

AIR

MUSSEL

9.515:FAVORIT

Fåtölj exkl. pall

8.765:-

Fåtölj exkl. pall

13.125:MILTON

Ord. pris 6.725:Bord + 6 stolar

Fåtölj exkl. pall

7.665:GAGA

SCALLOP

Fåtölj exkl. pall

9.365:-

Fåtölj exkl. pall

5.995:-

LUCKY

LUCKY u-soffa med divan och öppet avslut i tyg Tina svart. H 85 cm, L 290x200/135 cm. Hämtpris 6.995:-. Nackstöd 595:-/st.

Pris 6.995:-

Mån-Fred 9-18, Midsommarafton stängt • Lördagsstängt juli

Tel 0479-201 60, 213 60 • www.bergmans.se • Lönsboda

r på e d u j Vi b sg n å s all t! häfte

Bli Nyckelkund och upplev fördelarna! Vi bjuder alla Nyckelkunder på allsångshäftet till allsången den 27 juni, välkommen in och hämta det på Sparbanken 1826 i Osby.


18

näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

Osby Näringsliv

www.osby.nu

Kommunrankingen klar

Sveriges bästa hemsida?

Årets kommunranking är gjord av tidningen Fokus. Den graderar landets 290 kommuner i fem kategorier kring hur det är att bo i sin kommun – beroende på om du är ung, har familj eller är lite äldre. Men också kring näringsliv och ett antal variabler som fått en egen samlingsgrupp.

Competence Reklambyrå och KalbyNet har skapat en hemsida till Osbyföretaget Fritab. Hemsidan fritab.se har nu nominerats som en av de fem bästa hemsidorna i landet med Joomla som bas. – Rolig överraskning, säger Peter Hammarström från Competence Reklambyrå och Per Pegard från KalbyNet.

Spännande läsning

Med KalbyNet

Älmhult i topp

Vi backar

Vår största utmaning blir att förändra attityderna. Är det egentligen så illa att vara ung eller gammal och bo i Osby eller Östra Göinge? Jämför vi oss med Älmhult som har ungefär lika många invånare, samma natur, samma struktur så borde det inte vara någon dramatisk skillnad i resultat. Men Älmhult ligger som nummer 20 med toppoäng i det mesta. Var i ligger då skillnaden? Om det inte finns något konkret synligt, så måste det ju ligga i hur vi invånare bedömer och dömer. Alltså vår attityd till vår egen kommun. Hur ändrar vi på det?

Östra Göinge hamnar på 217 plats, en liten backning från 2011. Osby har också backat men intar plats nummer 129. Det kanske inte är så kreativt att fundera kring varför båda hamnar relativt långt bak. Då känns det mer inspirerande att fundera över hur man kan göra för att ändra. Om vi har ambitioner kring att avancera kraftigt, så hjälper det

Text: johnny@alltomosby.se

Hem & Företag

54

0 26 1 7 RUT-avdrag, har F-skatt

70

0

Vi städar noggrant med omtanke till er belåtenhet. Nu utökar vi våra tjänster med gräsklippning. Välkommen att ringa Lena för mer info.

Fritab.se

Av tusentals hemsidor i Joomla, så utser en jury de fem bästa varje år. De utgår från kriterier som layout, användarvänligt, nytän-

kande, struktur och funktion. En av de fem bästa hemsidorna är Fritab:s från Osby. Peter Hammarström från Competence Reklambyrå har skapat layout och lagt grunderna till strukturen och innehållet. Per Pegard från KalbyNet har slutfört arbetet med teknik och programmering. Titta närmare på en vinnande hemsida: www.fritab.se

Nära vinna Guldäpplet

Av de fem nominerade så utsågs till slut Ullareds nya hemsida som vinnare. Competence Reklambyrå var under våren mycket nära att vinna Guldäpplet. En utnämning av nordöstra Skånes bästa marknadskampanj. Då i samarbete med SRS Sjölanders från Osby. Text: johnny@alltomosby.se

HYRESLEDIGT

Effektiva Städ

Det tillverkas tusentals hemsidor varje år. En stor del av dem görs i ”open source”, vilket betyder att den görs med öppen källkod. Därmed binder du inte upp dig hos något företag som styr över din hemsida. Något som i många fall kan bli väldigt kostsamt. Joomla är ett sådant system som bland annat KalbyNet i Osby erbjuder sina kunder. Utöver Fritabs hemsida så hade KalbyNet ytterligare en hemsida bland topp fem, Svensk skogsgödsling (www.skogsgodsling.se).

OSBY

inte att med anstränga sig. Det kräver förändring.

Detta är ju givetvis något som kommunerna runt om i landet följer med spänning. Sen läser man resultatet med förfäran eller lyckorus. Det gäller då de som hamnar i toppen eller botten. De som mellan 150 och 250 plats, får väl bara ett kvitto på att man gått framåt eller tappat gentemot förra året.

2 st Kontorsmoduler på vårt kontorshotell ”Köpmansgården” står lediga för någon kreativ företagare. 1 st Kontor med eget wc o pentry på Modellgatan. 4 st Kontorsmoduler på kontorshotell ”Klubban”. Kontakta Bo Ekstrand 0479 53 54 01.

Pannan Fastighetsservice AB

Var shoppar man i Osby och Lönsboda – kolla på www.osby.nu


lediga platser 19

hälsa & lediga platser

Ta hand om din hud i sommar!

Leading Scandinavian Food Machinery

Protech i Lönsboda är Nordens största tillverkare av utrustning för termisk behandling av livsmedel såsom rökning, kokning och kylning. Av vår omsättning på ~45 miljoner går 70% på export. Vi är inne i en expansiv fas och behöver därför fler duktiga medarbetare.

Maskinoperatör till kantpress

Sommaren är här och semestern står och knackar på dörren! Nu är det extra viktigt att du tänker på din hud! Solen har många positiva effekter på oss men är också väldigt skadlig! Tänk på att skydda huden och smörj in den med extra hög solskyddsfaktor!

Extra modig?

Ett tips för att få solbrännan att hålla längre är att skrubba huden med body scrub och smörj in den med återfuktande lotion! För den som vill ge solen lite extra hjälp på traven kan en brun utan sol vara ett alternativ. Sommarens hetaste

makeup lägger du med ett solpuder och en korallfärgad läppglans! För den som är extra modig välj en ögonskugga i mintgrönt eller turkost. Vi på la Capelli önskar er alla en underbar sommar! Och vi hoppas på många lata dagar i solen!

Vi önskar dig en trevlig sommar!

Vi utökar bemanningen i vår kantpress och laseravdelning och söker en erfaren kantpressare som både kan ställa, byta verktyg och programmera. Du som söker har gott ordningssinne, är van att ta eget ansvar, har goda kunskaper i ritningsläsning, erfarenhet av liknande arbete och lätt att samarbeta. Vi bearbetar endast rostfri tunnplåt och därför är det merit om man tidigare arbetat med det. För mer info ring Mats Svensson på 0479-21 333 eller mail mats.svensson@protech-ab.se

www.protech-ab.se

Sommar pris!

Matrix Total Results shampo och balsam

Res rätt försäkrad Med Utökat reseskydd får du: • • • • •

Avbeställningsskydd Ersättningsresa Ersättning vid försening Resestartskydd - höjt belopp Reseavbrott - höjt belopp

99kr st!

Sommar fina ben! Vaxning halva ben

300kr!

Cheklista inför sommaren: Body scrubb 258kr Shower foam 118kr Body lotion 228kr Brun utan sol 228kr Solpuder 298kr

Läs mer om försäkringen på lansforsakringar.se

0 47 9 -12 2 8 8

V J ä r nv ä g s g 2 9

O S BY


20

reportage

LÖNSBODA

Lönsbodas pensionärer Tänkte ta upp lite då och då om våra pensionärer i Lönsboda. Det finns många och det är intressant och se hur de lever nu och vad de har arbetat med och gjort innan. Elsa Rasmusson är ett exempel på en som är, och alltid har varit, väldigt aktiv. Hon är född i Lönsboda, vid Abborrasjön.

2500 bilder

Under en följd av år har arbetet visats under Öknamnsdagen, som även arrangeras i år den 1 juli i Bygdegården, Lönsboda,

Gott om öknamn Sedan 1994 har en grupp i Lönsboda inventerat de gamla öknamnen i Örkened. Det har hittills blivit över 2.600 öknamn med biografier och bilder på flera av dem. Gruppen har även gjort en inventering av kyrkogårdarna i Örkened och avskrifter ur kyrkoböcker från Örkened. kl. 13–16. Ett utmärkt tillfälle för släktforskare och andra intresserade. Det blir även ett kort föredrag om själva Bygdegården. Fotoklubben Fix visar 100 nya ”gamla”

bilder ur Fotografen Nelsons stora arkiv. Även tidigare visade bilder, mer än 2.500 st. finns tillgängliga i pärmar. Det kommer även att finnas möjlighet till fika.

Efter skolans slut tog hon till Stockholm, där hon arbetade. Hon dansade folkdans och var med och uppträdde när Ryttar OS invigdes på Stockholms Stadion 1956. Efter ca 6 år flyttade Elsa till Malmö, där hon höll kurser i vävning. Hon började även att sy applikationer. Det blev en hel del utställningar för henne där. 33 år senare återvände hon till Lönsboda och bosatte sig på Tosthultsvägen. Där har hon sin härliga trädgård med massor av perenna växter. Hon har själv gjort vid hela tomten till en prunkande oas. Där har hon också sin Röda bod med försäljning av gamla saker och även en hel del av sitt eget som hon har sytt. Nu som pensionär är hon väldigt aktiv och hon tycker om att dansa, påta i sin trädgård, spela boule och hålla på med datorn. Elsa är även aktiv i PRO och har också varit i olika föreningar. Det är värt att göra ett besök hos henne. Ett ordspråk på vägen:

”De unga ska man lära, de gamla ska man ära”. Ta väl hand om er
 anncie@alltom goinge.se

Tacka-Bygget Huset byggdes 1909 av ”TackaPellen”, Pehr Pehrsson. Han hade varit i Amerika och därför blev det amerikansk stil på huset.

jardsalong i huset. När Pehr dog 1919 tog hustrun Bengta och dottern Hilda över fastigheten. Hilda var gift med August Kullberg och därför kallades fastigheten också för ”Kullbergs”.

Det fanns affär, café och bil-

ARA STÄD ”Det bästa vi vet är nöjda kunder!”

• Hushållsnära tjänster med RUT-avdrag • Företagsstädning • 30 år i branschen Godkänd av Osby kommun inom L.O.V (lagen om valfrihet)

Tel. 044-443 05 | Mobil. 073-771 74 93

Olof R. Jeppson hade affärsrörelse här innan han uppförde ett eget hus. Sven O. Johnsson hade speceriaffär här på 1920-talet. Mellan 1955-1985 hade T.E. Svensson speceriaffär i fastigheten. (Te-Swennen och Te-Fridan) Huset revs 1985. Anncie Bengtsson, anncie@live.se

REA START Måndagen den 25 juni

OBS! Lunchstängt under sommaren 12.30 – 13.30

Vä l ko m n a! Ö. Järnvägsg. 26, Osby. Tel. 0479-10507


reportage

21

Ingemars Historiehörna – Det börjar bli skräp med gumman min, sa Melker till doktorn. – Ja men snälla du, hon är ju 85 år, det är inte så konstigt. Vad har hon för krämpor? – Inget särskilt, men när vi skulle plocka ner äpplena i höstas kom hon inte ens upp i trädet! – Jo, direktören, kan vi räkna med någon löneförhöjning med anledning av firmans 100-årsjubileum? – Javisst, svara direktören. Alla som var med från början får en miljon.

En polack skulle ta körkort och gick därför till opitkern för synundersökning. Optikern visar honom ett kort med bokstäverna: CZWIXOSTACZ. – Kan du läsa det här? frågar optikern. – Om jag kan läsa det! svarar polacken. Jag känner ju för fasiken killen!

E&E

STORA HOTELLET OSBY

NYRENOVERADE RUM

– Är din man hemma? – Nej, han gick just på auktion. – Verkligen? Vad fick du för honom?

Hög standard, konferenser, affärsmöten & fester

Semestertider ! Sista numret före sommaruppehållet kommer ut den 4 juli.

Passa på att berätta för dina kunder om du har ändrade öppettider eller stänger helt under en period!

25/6 kl 10

slår vi upp dörrarna för vår

sommar-

REA Så snabba på!!!

Midsommar stängt. Öppettider: 25/6 -18/8 mån-fre 10-18, lör 10-13

V JärnVägsg. 27D, Osby. 0479-15001

REA start 25/6 kl 10

KÖPMANNAG. 6, OSBY. 0479-15225

Glad sommar!

REA

SOMMARENS

STORA

REA

PUB / RESTAURANG

Genuin Mat med lokala råvaror

STARTAR MÅNDAG 25/6 10.00

REA REA REA REA HÄNG PÅ LÅSET FÖR TUSAN SÅ DU INTE MISSAR GOBITARNA!

REA REA REA REA

REA REA REA REA

kram & vÄLkOMNA!

REASTART 25 JUNI upp till

Pub & Restaurang. Boka bord, bjud ut en vän! Öppet månd-lörd

50%

Östra Järnvägsg. 14, Osby

0479-310 10

V Järnvägsgatan 17 0479 - 318 30 info@storahotelletosby.com


22

föreningar Kartan är i skala 1:20 000 vilket betyder att 1 cm på kartan är 200 m i terrängen. Du har hela sommaren på dig. Kontrollerna finns redan ute och sitter kvar till den 12 augusti. Som deltagare i Naturpasset kan du tävla om en weekend för två i Orsa Grönklitt. Dessutom utlottas delikatesskorgar från Pecorino. Så packa kaffekorgen och pumpa cykeln … Naturen väntar!

Naturpasset 2012

OK Gynge hälsar välkommen till ett Cykelpass nordost om Osby. Passa på att lära känna området och hitta nya cykelvägar och smultronställen i skogarna nordost om Osby; Segutslycke, Slähult och Åbrolla. Naturpasset är ett motionssätt som passar de flesta och ger en härlig upplevelse med kartan i hand. Det är kartan som är Ditt ”pass” till naturen och orienteringskontrollerna blir delmål utmed vägen. Samtidigt som Du får frisk luft och motion bidrar Naturpasset till bättre hälsa och ökat välbefinnande!

Weekend i Orsa

Kartor finns till försäljning på Ica Supermarket och Coop Konsum i Osby (60 kr). 36 kontroller finns markerade på kartan. Alla kontroller går att besöka med cykel, till ett fåtal får man gå några meter till fots. Kontrollerna kan tas i valfri ordning.

Bridgeresultat

Hästveda Torsdag 24 maj, 14 par - medel 156p. 1. Kent Göstasson/Lisbeth Nilsson 208p. 2. Karl-Erik Nilsson/Claes-Göran Stadler 190p. 3. Christina Gutenwik/Roland Andersson 184p. 4. Björn Jochmus Stöcke/Bo Johansson 183p. 5. Lars-Åke Nilsson/Jan Nilsson 176p. 6. Sören Å Hansen/ Zerny Göstasson 176p. p. Torsdag 31 maj, 12 par - medel 135p. 1. Lars-Åke Nilsson/Jan Nilsson 175p. 2. Christina Gutenwik/Roland Andersson 163p. 3. Rolf Nilsson/Karin Rosenkvist 146p. 4. Sören Å Hansen/Zerny Göstasson 142p. 5. Arne Carlsson/Jonny Stark 137p. 5. Kent Göstasson/Lisbeth Nilsson 137p. 5. Björn Jochmus stöcke/Bo Johansson 137p. Torsdag 7 juni, 15 par - medel 156p. 1. LarsÅke Nilsson/Jan Nilsson 230p. 2. Ulla-Britt Carlsson/Jan Bengtsson 197p. 3. Lisbeth Nilsson/Kent Göstasson 190p. 4. Horst Raudszus/ Peter Raudszus 186p. 5. Sören Å Hansen/Zerny Göstasson 178p. 6. Rolf Nilsson/Karin Rosenkvist 175p.

Glöm inte att boka plats på våra

Hästdagläger i sommar! Knislinge återvinningscentral är renoverad!

ÖPPNAR DEN 28 JUNI 2012 Öppettider:

tisdagar torsdagar Lunchstängt

10:00 – 18:00 08:00 – 16:00 12:00 – 12:45

Maj – Sept.: Alla lördagar 08:30 – 12:30 Okt. – Mars 2013: 1:a lör. i månaden 08:30 – 12:30

Ridläger för en dag ... ... då du får rida, åka häst och vagn, köra travhäst och en massa annat kul med hästar en hel dag. Vi har läger den 4/7,

11/7, 25/7 och 8/8.

Övriga aktiviteter i sommar v. 27 – 32 Besök gärna vår hemsida, www.ograb.se, eller ring oss på 044-790 59 80.

Hjärtligt välkomna!

Måndagar: Hästäventyr. Tisdagar: Ponnyridning. Onsdagar: Åk en rofylld skogstur med vår ardennerhäst. Läs mer på vår hemsida www.stallstingson.se eller ring oss på 0479-12060 så berättar vi mer!

Pia och Sven

Ps. På Midsommarafton har vi ponnyridning på Osby Camping.


panelen

23

Svar på tal del 2 Vi lät vår praktikant Molly Lavesson ta reda på vad barnen vill bli när de är stora. Men också vad de tycker är roligast i skolan.

1. Vad är roligast i skolan? 2. Vad vill du jobba/syssla med när du blir stor?

Tindra Andersson Jonsson Ålder: 10 år Bor: Osby 1. Elevens val 2. Frisör

Terezia Florin Ålder: 9 år Bor: Högsma 1. Matte och bad 2. Kattuppfödare

En solskenshistoria Ta hjälp av en reklambyrå inför höstens satsningar med t ex. Hemsida Annonsutformning, Säljmaterial mm. crbyra.se

Midsommarfirande Joakim Svensson Ålder: 10 år Bor: Osby 1. Rast 2. Skådespelare

Isabelle Brauer Ålder: 10 år Bor: Vånga / Knislinge 1. Slöjd 2. Konstnär och författare

på Osby Camping!

Fredag 22/6 kl.13-16 Osby Camping säljer äkta gräddglass ifrån Engelholms Glass, välj mellan mjukglass, kulglass o styckglass

Mikaela Persson Ålder: 12 år Bor: Sibbhult 1. Matte 2. Frisör

Jenny Jeansson Ålder: 10 år Bor: Knislinge 1. Rast 2. Kock

Kl. 13.00 Klär vi Midsommarstången Kl. 13.30 Dans till Dragspelsmusik av Björn Lundbäck Kl. 14.00 Ponnyridning, Stall Stingson Kl. 13-16 Hopptorn, fiskedamm och minigolftävling. Clownen bjuder alla barnen på glass.

Den 7/7 kl 21 har vi Pubkväll i Immeln med livemusik av Street Fellows! Vi har fortfarande lediga säsongsplatser kvar i både Osby & Immeln. Ring för info eller kolla in vår hemsida www.oicamping.se

Fabian Claesson Ålder: 9 år Bor: Hästveda 1. Bild 2. Fängelsevakt

VÄLKOMNA! www.oicamping.se · Tel. 0479-31135, 044-96417


24

reportege utflyktsmål

Antikbodar Loppis &

Kuriosa Edema (Lönsboda) Loppis & Retro Butik Här hittar du mängder av porslin, emaljerat, glas mm. Du hittar oss 2km söder om Lönsboda mot Sibbhult väg nr 2101. Se skylt, flagga.

Öppettider lörd-sönd 11,00-17,00. Önskas besök på andra tider ring 0708 209978. Välkommen.

Second Hand

Marklundaskolan, Osby Öppet: Tisd. & Fred. kl. 15-18 Second Hand Lörd. kl. 10-14Osby Marklundaskolan, Öppet: Tisd. & Fred. 15-18 Välkommen attkl. fynda Lörd. kl. 10-14

bland nyinkomna fräscha kläder, prydn.saker, Välkommen att möbler fynda textilier m.m. bland nyinkomna fräscha Telefon 0479-150 46 kläder, prydn.saker, möbler Välkomna! textilier m.m. Telefon 0479-150 46

Välkomna!

Möbelmagasinet

Stark gemenskap i Whiskeyclub

Välkomna till vår butik som är full av div. begagnade möbler, porslin, tavlor mm.

Öppet Månd-Fred 10-17 Lördag 10-14 Semesterstängt vecka 28 och 29 Tel 044-63083, 0708-799456 Fabriksgatan 6, Hanaskog

Is eller inte? Rökig eller len? Frågor som delar whiskeyvärlden. Allt om Göinge träffade Qwiinge Whiskyclub för att reda ut saken inför sommaren.

Gott om aktivitet

Klubben har några år kvar till full mognad om man räknar i whiskeyår. Två år har föreningen på nacken men med sina 35 medlemmar är det gott om aktivitet – och kompetens. – Det här är ju lika mycket utbildning som en njutning, konstaterar Jimmy Tobiasson Liljemark när AoG besöker ett styrelsemöte. – Vi lär av varandra, vi har experter som hjälper oss och vi utvecklas hela tiden, säger Anders Isaksson.

Oerhört seriösa

Runt bordet på Bössebacken söder om Hanaskog sitter förutom Jimmy och Anders och Mikael Isaksson, Ola Trulsson och Ola Lundgren. Tillsammans utgör de (h)järntrusten och grundarna av föreningen. – Vi är oerhört seriösa, säger Ola Lundgren. Många vill nog sätta spritstämpeln på oss och det kan vi ju förvisso ta, men det är ju lite mer än så. Men givetvis finns det utrymme för både skratt och skämt. – Vi brukar säga att vi har våra medlemmar boende längs väg 19 - för bussens skull, skrattar han.

Folk på kölista

Det är 35 medlemmar som är max-

antalet vilket gör att föreningen i vissa hänseenden klassas som slutet sällskap. – Vi har folk på kölista, säger Ola Trulsson. – Att vi har ett maxantal gör ju det lite exklusivt också, fortsätter han. Medlemskapet i Qviinge Whiskyclub vidgar vyerna för medlemmarna – för samtidigt som man har så kallade vertikalprovningar, där man provar samma sorts whiskey i olika åldrar, så blir whiskeygeografin allt större. – Indien, Frankrike och Japan är inte helt oävna vad gäller whiskey, säger Jimmy Tobiasson.

Ingen is

Sommaren då, hur ter den sig för whiskeyälskare. – Ja, det är ju en bra dryck under tiden man grillar och därefter men som måltidsdryck är det nej, konstaterar Ola Lundgren. – Ingen is, slår de fast i kör. – Och nu på senare år har jag gått ”baklänges” från de rökigare sorterna till lite mildare, säger Jimmy. Den vetenskap och det handarbete som läggs ner på den guldfärgade drycken är omfattande. – De som tjänar mest i hela kedjan det är ju de som gör tunnorna, faten, säger Anders. – Allt arbetet som läggs ner gör att man dricker lite andäktigt. Så när du nu står vid grillen och tar ett

glas whiskey - fundera på dryckens historia och hantverket så ska du se att det smakar ännu bättre. Och i rättvisans namn vad gäller alkoholfria alternativ - vad gäller whiskey finns det inga.

Fakta: Svenska Whiskeyförbundet & Qwiinge Whiskyclub

I förbundet ingår idag mer än 150 klubbar - med mer än 6200 medlemmar. Förbundet grundades 2002, och har whiskeyklubbar från Ystad i södra till de mest norra delarna av Sverige. Förbundet är en ideell sammanslutning av whiskyklubbar i syfte att inte bara smaka och njuta av whisky, men också förstå den kompetens, kultur och teknik som ligger bakom. Pionjärgruppen i Qwiinge Whiskyclub 2010 bestod av Anders Isaksson, Jimmy T Liljemark, Anders Carlsson, Ola Trulsson, Mikael Isaksson, Agne Andersson och Ola Lundgren. Föreningen har 35 medlemmar - det är maxgränsen och många på kö. Sedan klubbstarten har de hunnit med att pröva ett 30-tal sorter - men har ännu fler på avverkningslistan innan det. Text och foto: Mikael Persson (MiP)

Orrens Loppis Smycken, leksaker, porslin, textil samt nytt och gammalt inom kläder

Öppet: Måndag - torsdag 14 – 18

Glimåkravägen 27 280 70 Lönsboda Tel 0709-475644

Kuriosaboden Bruksföremål, glas, porslin, keramik, allmoge mm Konstutställning - olja och akvarell Öppet maj-augusti onsdag och lördag 12-16 Övrig tid efter överenskommelse Extra öppet vid storhelger Kopparöd 2091 - 289 73 Immeln Tel 044-96212, 0768-635833

Stig Svenssons Dragspelsmuseum Hägghult Lönsboda Dragspel - Allmoge Klockor – Porslin Öppet efter överenskommelse 0479-20969, 0703-269968 www.stigsdragspelsmuseum.se Kör Osby österut mot Lönsboda, granne med Svarta Bergen

VillaGimle antik & nostalgi www.villagimleantik.se

Konstglas, färgat glas, servisglas, lanthandel-kuriosa, allmoge mm Sommaröppet tisdag – fredag 13-18 lördag – söndag 10-16

Tel 0708-991466, 044-91466 Allarpsvägen 12, Stationen, Arkelstorp


reportage

25

hökön

Förslag till slogans Catarina har några förslag till slogans åt Hökön. Finns det fler förslag så kan ni skicka in dem till redaktionen via mail (info@ alltomosby.se) Fikadags för cirkeldeltagare. Närmast i bild fr. vänster: Karin Håkansson (dagens gäst), Gurli Olsson, Henry Elofsson, Mona Hallberg, Ulf Strandberg och Bengt-Arne Bengtsson.

Cirkeln – ger ringar på vattnet!

Studiecirkeln om branden på Vakö har blivit mycket uppmärksammad. Mycket mer än deltagarna någonsin kunnat tänka sig.

Stort intresse

Det är mindre än ett år sedan jag hängde upp lappar i Hökön och undrade om det överhuvudtaget skulle komma någon till cirkeln. Jag hade inte behövt vara orolig. Intresset var och är stort. Vi är nu 18 personer, ibland fler, som träffas om onsdagskvällarna i Hököns skola och ”cirklar” kring ämnet.

Alla viktiga

För bokens tillblivande måste jag nämna Solveig Palms insats som avgörande. Hon är en i cirkeln och en ”hejare” på att få ned allt som sägs i skrift. Hon har snappat upp allt vad vi deltagare sagt och vad alla gäster berättat. Alla är viktiga i en cirkel och jag kan inte räkna upp vad alla bidragit med men måste nämna att ALLA deltagit

och bidragit på bästa sätt. Tillsammans har vi valt bilder, rättat och redigerat, bjudit in gäster mm.

Boken klar 8 juli

Snart har vi vår bok i vår hand och den börjar säljas på Hököns marknad, söndagen den 8 juli. Vi har också samlat inspelade nyhets-

Hökön - byn med glöd! Hökön - här går det hett till! Hökön - vi släcker mer än törsten! Hökön - byn med värme! Hökön - Här var det eldigt! (för 20 år sen ; ) ) Hökön - byn med kämpaglöd! Catarina Carleson inslag som kommer att rulla i en tv i Hököns skola under marknadsdagen, och där kommer ni också att finna en utställning med tidningsurklipp, ”Jag var med och släckte”-T-shirt och fotografier mm. Vi ses på Hököns marknad! Text och bild: Catarina Carleson


26

livsåskådning

Något på Förbjud sommaren!

helt naturligt med Ann Nu är den här, den ljuvligt, förföriska, magiska sommaren. Helt livsfarlig. Förutom alla fästingar, myggor, allergier, ökade trafikproblem och UV strålar, så blomstrar det överallt och folk uppför sig konstigt. Dom sitter ute halvnakna i trädgården och visar upp sig för förbipasserande trots att inte bantningskuren i maj ”Quick Fix”, alls fungerade. Dom ler, bjuder på saft och jordgubbar utan att tänka ett dugg på om någon tar illa upp. Sedan har vi ju den livsfarliga grönskan som vissa flummiga typer kan få för sig att plocka, torka och äta som medicin och till krydda. Har de inte hört alla larm om naturmedicinens farlighet? Folk sjunger, kom liljor och akvileja… Sju sorter ska vi plocka och lägga under kudden, sedan ska vi drömma om vår älskade på midsommarnatten. Kärleksmagi, farligt, farligt. Nubben till sillen

kan helt hamna i vrångstrupen och vad händer då? Alla blir smågalna och hoppar som små grodor runt en generande fallossymbol mitt i gräsmattan. Tänk om någon snubblar och bryter foten? Musiken låter alldeles för högt ”Sommartider, hej, hej ” ingen tänker på att de kan få hörselskador. Omdömet sjunker, förnuftet sätts ur spel, folk dansar, skrattar och ler med solbrända ansikten. Det är alldeles omöjligt för en vanligt dödlig att stå emot denna eufori. Och vem vet, kanske någon dansar ut i bäcken med näcken eller lockas in i älskogslek av skogsrået. Ännu mer skrämmande kan det bli för grannen om någon dansar naken på gräsmattan i morgondaggen, det ska ju enligt den falska sommarreklamen ge lycka och långt liv. Nej, då får vi allt ringa polisen. Bäst att helt förbjuda denna ljuvliga sommar. Ann Jönsson. Naturhälsan & Naturmedicinska Akademin

Vårkonsert i Örkened kyrka Söndagen den 3 juni bjöd Örkened församlings alla körer, solister och instrumentalister på en mycket storslagen konsert som avslutning på vårens och försommarens verksamhet. Ett stort antal åhörare hade bänkat sig i kyrkan när kyrkokören inledde. Efter sången hälsade kyrkoherde Örjan Goës välkomna. Kyrkokören fortsatte innan det var dags för de yngsta barnen i Mikaelkören och Gabrielkören att fortsätta programmet. De små barnen fångar publiken med sin spontanitet och glädje och lockar till glada miner och skratt. De sjöng och utförde rörelser till sångerna. Ceciliakören är tre mycket välsjungande tonårstjejer som glatt kyrkobesökarna vid ett flertal tillfällen tidigare. De framförde tre sånger. Den fjärde kören i församlingen, Tillsammanskören, är en vuxenkör som av olika anledningar inte kan delta i kyrkokörens övningstillfällen, men sjöng nu flera sånger. Eftersom en av deltagarna i kören ursprungligen kommer från ett sydamerikanskt land sjöng hon ett soloparti på spanska, vilket blev mycket uppskattat. Den mycket skickliga trumpeta-

NU GÄLLER DET!

Välkommen till

0R% 30LA-G6 ERVA OR

i Hästveda.

SOMMAR-MÖBLER Sommar & Uterumsmöbler Köks & Matrumsmöbler Soffor & Soffgrupper

Nybeställningar

20%

Hemkörning fixas. Finansiering via resursbank 6-12 mån räntefritt.

Spara annonsen!

Det annorlunda

MÖBELLAGRET V. Storg. 2, Osby. Tel. 0479-302 86

www.outdoor-indoor.nu Lördag–Söndag 11-16

ren och cellisten Camilla Gustafsson framförde Stjernesangen av J Sibelius som ett trumpetsolo och det var nog många fler än skribenten som kände håren på armarna resa sig inför detta välljud. En grupp bestående av tre duktiga solister ur kyrkokören framförde Tänk att få vakna. Konserten var uppdelad så att de olika körerna sjöng vardera några sånger för att slutligen avsluta med att alla körerna tillsammans sjöng psalmen All världen nu sig gläder. Musikdirektör Eskil Hovén var dirigent och såg till att allt fungerade. Övriga medverkande var Magnus Björnsson, piano, Emma Lundbäck, bas, Roland Gärdh, trummor samt Camilla Gustafsson på trumpet och cello. Efter konsertens slut tackade körerna sin ledare Eskil Hovén genom Stig Andersson, som överlämnade en blomma och önskade trevlig sommar. En glad och tacksam skara åhörare lämnade kyrkan och gick ut i sommarkvällen.

Alternativkliniken Jag kan hjälpa Dig att läka från fysiska problem ex. smärtor i leder och muskler, magproblem, mm. Även läkning från ångest, stress, trötthet, utbrändhet mm. Metoder : Trinfinity 8 (avancerad healingform), färgljusbehandling mm. Viktnedgång med hjälp av Cambridge viktprogram

Gunnel Svärd Leg.sjuksköterska

070 2617108

www.alternativkliniken.com


livsåskådning & dikt

27

Junifägring ÖSTRA BROBY FÖRSAMLING

Juni är fager med blommor och grönt. Solen bestrålar naturen så skönt.

midsommarhelG

Hjärtat varmt klappar och sinnet känns ungt. Livet nu leker, inget känns tungt.

Lördag 23 juni kl.15 vid Sissa Stuga

Sommargudstjänst

Sång o musikmedv. Elina Douglasdotter och Mikael Mattsson

Sommarn är härlig men tager snabbt slut. Livet och stunden – tag vara och njut.

Söndag 24 juni kl.18 i Emmislövs kyrka

"I Midsommartid"

medv. gitarrduon Åke Berglund och Fred Holmberg Mildred Hilleskog

Sommarkvällscafé

Studenttider De två senaste helgerna har jag haft det stora nöjet att få åka hem till flertalet ungdomar som tagit studenten. Det är för många en rolig tid men det är också en tid av mycket frågor. Vad händer nu? Vart ska jag ta vägen? Vilken väg är den rätta för mitt liv? Listan på frågor kan verkligen göras lång. Från vår församling gav vi boken Att vara missnöjd är en bra början av Bill Hybels. Titeln på den boken kan möjligen uppfattas som lite pessimistisk och tråkig att ge till en student, men det är precis tvärtom. Vad författaren vill förmedla med denna bok är att om du ser något som du tycker är fel eller som helt enkelt skulle kunna bli mycket bättre, då har du också möjligheten att göra något åt det. Vad vore till exempel den ”arabiska våren” utan alla de unga som ville något mer med sina liv. Där det hela började med en dröm, en vilja och en längtan efter frihet. Du kanske inte är med och startar en ny ”arabisk vår” men du kanske satsar på Sveriges barn och ungdomar, barnfamiljerna eller de äldre människorna. Kanske ger du av din tid till de människor som precis som du en gång upplevde studentens lyckliga dagar men som trampade snett en dag och livet tog en vändning åt fel håll. Livet innehåller många frågor och funderingar, men den riktigt stora frågan är; vad gör jag åt dem? Under livets gång kommer vi var och en

Onsdag 27 juni kl.19 i Broby församlingshems trädgård medv. Anna och Malin Olofsson Arrangör: Ö.Broby/Emmislövs Församling och SENSUS Telefon: 044-45670 • E-post: ostrabroby.pastorat@svenskakyrkan.se Webadress: www.svenskakyrkan.se/ostrabroby

Joel Fredriksson, Ungdomspastor Pingstkyrkan Osby erbjudas många tillfällen till våra tankar men det kommer också erbjudas tillfällen för handlande. Frågan är om du är villig att låta tankar bli till ord och ord bli till handlande? Studenter och alla ni andra där ute, njut av sommaren nu, var inte rädd för framtiden utan se det som något spännande och låt dina innersta drömmar få liv!

Söndagar 17.00 VÄLKOMMEN!

OSBY – VISSELTOFTA FÖRSAMLING

Detta händer i vår församling Ons 20 juni 18:15 Kvällsmässa i St Petri kapell.

Ons 27 juni 18:15 Kvällsmässa i St Petri kapell.

Fre 22 juni, midsommarafton 12:00 Midsommarandakt i Osby kyrka, B Svensson.

Tors 28 juni 10:30 Mässa på Ekebo.

Lör 23 juni 18:00 Gudstjänst i Visseltofta kyrka, B Svensson. Sång av Gösta Svensson. Sön 24 juni 10:00 Högmässa i Osby kyrka, S Bråliden.

Sön 1 juli 10:00 Högmässa i Osby kyrka, S Bråliden. Ons 4 juli 18:15 Kvällsmässa i St Petri kapell.

• Mingelfika efter gudstjänst i Osby kyrka om ej annat anges. • Under tiden 18 juni till 27 juli hålls inte morgonbön i St Petri kapell. Varmt Välkommen!

S.Portgatan 19, Osby (mittemot Bowlinghallen)

www.kraftkallan.net

Telefon exp: 0479-52 45 00. Adress: Ö Storg. 7a, Osby. E-post: osby.pastorat@svenskakyrkan.se Web: www.svenskakyrkan.se/osby-visseltofta


Miljö- och byggförvaltningen

Samråd kvarteret Ventilen och Hasslaröd Södra Kommunen ställer nu ut ett förslag på en detaljplan för del av kvarteret Ventilen och Hasslaröd Södra i Osby. Allmänheten har möjlighet att komma in med synpunkter på förslaget fram till den 2 juli. Planförslaget har varit ute för samråd sedan den 11 juni 2012 och ligger ute fram till den 2 juli 2012. Samrådshandlingarnahandlingarna består av sju delar: en genomförandebeskrivning för respektive område, en behovsbedömning för respektive område, en beskrivning för respektive område samt en områdeskarta. Under samrådstidentiden kommer handlingarna att finnas tillgängliga miljö- och byggförvaltningens kontor på Parkgatan 1 i Osby samt på kommunens hemsida.

normalt planförfarande, vilket innebär att efter samrådet kommer även en formell granskning/utställning att ske. Eventuella synpunkter på förslaget skickas skriftligen senast den 2 juli 2012 till miljö- och byggförvaltningen, vars kontaktuppgifter du finner här till höger. För mer information eller för svar på eventuella frågor om förslaget kontakta Knud Nielsen på telefon: 0479-52 81 25 eller via e-post: knud.nielsen@osby.se

Planförslagen handläggs med

Miljö- och byggförvaltningen

Nu ser vi över strandskyddet Under augusti kommer kommunen att påbörja aktiv tillsyn vid stränderna runt Osbysjön, Skeingesjön och Nybygdasjön. Detta innebär att tjänstemän kommer att besöka stranden och se om det är något som bryter mot strandskyddet. Skulle det finnas överträdelser av strandskyddet, kommer fastighetsägaren kontaktas för att få in en förklaring på varför man gjort en överträdelse. Överträdelse kan exempelvis vara att man gett strandområdet karaktären av privat mark genom skyltning, staket eller utplacering av trädgårdsmöbler. Fastighetsägaren kan beordras att rätta till felet och i vissa

fall kan böter bli aktuellt. Strandskyddet ska långsiktigt trygga att medborgarna har tillgång till strandområden genom allemansrätten och bevara goda livsvillkor för djur och växtlivet inom strandzonen. Sedan den 1 juli 2009 är det kommunen som har huvudansvaret för tillsynen över strandskyddet. Det är också kommunen som beviljar dispenser från strandskyddet. För mer information om strandskyddet besök kommunens hemsida eller kontakta Knud Nielsen på telefon: 0479-52 81 25 eller via e-post: knud.nielsen@osby.se

Socialförvaltningen

Socialfond söker sökande Socialnämnden söker sökande av ekonomiska medel från ”Sociala samfonden för före detta Örkeneds kommun”. Fonden ska ge bidrag åt behövande barn och sjuka eller äldre personer inom den del av Osby kommun som omfattar Örkeneds församling. Alla som uppfyller kraven ovan kan söka. Ansökningsblankett går att beställa på via socialförvaltningens reception på telefon: 0479-52

81 89 eller via e-post: sn@osby. se . Ansökan och handlingar som styrker att man uppfyller kraven skickas till socialförvaltningen senast den 31 augusti 2012. För mer information om fonden och hur man går till väga för att söka ur den, kontakta socialförvaltningens reception vars kontaktuppgifter du finner här ovan.


29

Kommunledningskontoret

Midsommarfirandet i kommunen Fredagen den 22 juni är det midsommarafton. Denna dag kommer firas på olika sätt runt om i kommunen. Nedan finner du program för firandet i Osby, Lönsboda, Loshult och Kylen.

Osby församlingshem 12:00 Andakt i Osby kyrka Därefter sillunch i församlingshemmet där ”Vi prisar sommaren i dikt och ton”. Kaffe och jordgubbstårta Anmälan senast 20 juni klockan 12.00 på telefon: 0479-52 45 00 eller 0479-52 45 04. Kostnad: 75 kr för vuxna, 35 kr för barn upp till 12 år Arr: Osby Visseltofta Församling tel 0479-524 504

Osby Camping 13.00-16.00 Hopptorn, fiskdamm och minigolftävling för barn 13.00 Midsommarstången kläs 13.30 Dans till Dragspelsmusik med Björn Lundbäck 14.00 Ponnyridning med Stall Stingson Arr: Osby Camping tel 0479-311 35

Kylens Bygdegård 13.00-16.00 Hopptorn, fiskdamm och minigolftävling för barn 13.00 Midsommarstången kläs 13.30 Dans till Dragspelsmusik med Björn Lundbäck 14.00 Ponnyridning med Stall Stingson Arr: Osby Camping tel 0479-311 35

Skyttepaviljongen, Loshult 14:00-16:00 Midsommarstången kläs och reses med musik, dans och lekar. Chokladhjul, lotteri, pil- och bollkastning, kaffeservering med hembakat, Korv med bröd samt hemlig påse till barnen Arr: Kylens Bygdegårdsförening tel 0479-153 21

Bygdegården Östra Flyboda, Lönsboda 13:30 Midsommarstången reses 14:00 Dans kring midsommarstången 14:30 Folkdansuppvisning med Vinslövs folkdanslag 15:30 Dans kring midsommarstången. Sång och musik med Marlene Persson och Ingvar Schölin Dessutom blir det lotteri, kaffeservering med hembakat. Arr: Örkeneds Hembygdsförening tel 0479-510 76 eller 076-811 78 85

Kommunledningskontoret

Bäst i Sverige på tillgänglighet Den 4 juni publicerade företaget Humana sin ”Tillgänglighetsbarometer 2012”, där man jämför tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning i 200 svenska kommuner. Osby kommun hamnade på första plats i undersökningen. Varje år publiceras ”Tillgänglihetsbarometern” av företaget Humana, med expertstöd från Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. I undersökningen jämför man hur väl kommuner lyckats att göra samhället mer tillgängligt för personer med funktionsnedsättning. – Vi kommuner har ett viktigt ansvar för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning så att alla i praktiken ges rätten till ett bra liv. Här i Osby har vi prioriterat tillgänglighetsfrågorna högt och inte nöjt oss med att bara göra det som krävs av oss, säger Anders Pettersson, kommunstyrelsens ordförande. Undersökningen bygger på en

enkät där 202 kommuners arbete med tillgänglighet undersökts. Kommunerna har bland annat svarat på frågor om hur de arbetar med tillgänglighet i styrande dokument och i upphandlingar, men också om hur tillgängligheten ser ut på skolor, idrottsanläggningar och lekplatser. Osby kommun placerade sig som bästa kommunen i Sverige. - Det är roligt att vårt hårda arbete, för att tillgänglihetsanpassa vardagen för personer med funktionsnedsättning, har gett resultat. Men vi kommer inte slå oss till ro med detta toppbetyg, utan vårt arbetet med att bli ännu bättre fortsätter, menar Yvonne Kvist som har arbetat med Osby kommuns inventering av enkelt avhjälpta hinder.

Osby kommun | 283 80 Osby | Tel : 0479-52 80 00 vx | E-post : kommun@osby.se | www.osby.se


evenemang ONSDAG 20 JUNI 14:00 – 16:00 Öppet hus i hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult 18:30 Snapphanens kvällsrally 50 kr inkl korv med bröd & dryck. Samling vid Preem Knislinge 19:00 Musik i Midsommar med Musikkåren 40 kr inkl kaffe o bröd Klockaregården Knislinge

18:00 Allsångskväll i Osby Centralparken TORSDAG 27 JUNI 17:00 – 21:00 60+Dans till Cedrix Tydingesjöns Festplats Broby 18:00 – 20:00 Rösthealing med Keiko. Inv. 150 kr Föranmälan. Östanåhuset

19:00 IFK Osby - Färslöv IF Herrfotboll Osby IP

TORSDAG 28 JUNI 18:00 Auktion på järnvägsstationen i Knislinge Mer info: tfn 070-207 78 83 www.osbyauktioner.se

19:00 Treby IF – Brunnby FF Herrfotboll Killeberg

FREDAG 29 JUNI 19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park

19:00 Bilbingo. Helgevallen, Knislinge

20:00 – 24:00 Dans till Sandins Tydingesjöns Festplats Broby

TORSDAG 21 JUNI 08:30 – 17:30 Lönsboda Marknad på marknadsplatsen i Lönsboda Arr. Fotoklubben FIX

LÖRDAG 30 JUNI 21:00 Jan Gerfast Bluesband & Magic Mama Uppträder på Vingården Osby

FREDAG 22 JUNI Midsommarfester 09:00 Loshults Skyttepaviljong 12:00 Församlingshemmet Osby 13:00 Tydingesjöns festplats Broby 13:00 Osby Camping 13:30 Flyboda Bygdegård Lönsboda 14:00 Åsringagården SMU Knislinge 14:00 Kylens Bygdegård Kylen Osby 14:00 Hembygdsparken Hästveda

SÖNDAG 1 JULI 13:00 – 16:00 Öknamnsdag i Bygdegården Lönsboda

LÖRDAG 23 JUNI 18:00 Musik i sommarkväll Robert Karlsson gitarr Örkeneds Kyrka

TORSDAG 5 JULI 18:00 – 21:30 Linedance DJ Ulf Hejman Tydingesjöns Festplats Broby

20:00 – 24:00 Dans till Nordhs Tydingesjöns Festplats Broby SÖNDAG 24 JUNI 17:00 Bilbingo Idrottsplatsen Osby ONSDAG 27 JUNI 14:00 – 16:00 Öppet hus i hembygdsgård och glasmuseum. Sibbhult

14:00 – 16:00 Museerna öppna varje söndag i juli Hästveda Hembygdsförening

LÖRDAG 7 JULI 10:00 Skogshistorisk vandring Simontorps såg, 7 km norr om Glimåkra. 21:00 Pubkväll med Street Fellows Immelns Camping mer info: www.olcamping.se

SÖNDAG 8 JULI 10:00 – 17:00 Hököns marknad och loppis Platshyra 100 kr. Ring Johan 0708-495505. Arrangör: Hököns Intresseförening 14:00 – 16:00 Museerna öppna varje söndag i juli. Hästveda Hembygdsförening

Vi vänder oss nu till alla er som i någon form arrangerar tillställningar som riktas mot allmänheten. I vår evenemangskalender har ni alla möjligheter att göra reklam för vad som händer och när det händer. Det enda du behöver göra är att skicka ett mail till oss med vad du vill ha sagt. Vill du att ditt evenemang ska synas mest av alla, så kan vi rama in för 200 kr.

Midsommar Knislinge

Dags för midsommarfirande vid Åstringagården i Knislinge. Det blir sång av Linnéa & Annie Andersson. Chokladhjul, lotteri, fiskdamm, servering, gissa vikten på ett Djur, dans kring midsommarstången. Arr. Knislinge SMU.

Hästveda

Midsommarfirande hembygdsparken i Hästveda. Samling för att klä midsommarstången. Lekar och dans till musik av Anders o Ragnar. Dansuppvisning av Dansgänget från Hässleholm. Servering med Hästvedas längsta rulltårta och Godisregn för barnen. Fredagen den 22/6 kl. 14.00

17:00 Bilbingo Idrottsplatsen Osby ONSDAG 4 JULI 14:00 – 16:00 Öppet hus i hembygdsgård och glasmuseum Sibbhult

FREDAG 6 JULI 10:00 – 16:00 Offroadträff 4x4 Sågbacken i Hästveda

Annonsinfo

Evenemang 20 juni – 3 juli 2012

30

Grundpris Helsida: 10 900 (190 x 269mm) Halvsida: 6 100 (190 x 132mm) 1/4 sida: 3 500 (93 x 132mm) 1/8 sida: 2 100 (93 x 64mm) 1/16 sida: 1 250 (44,5 x 64mm) Sid.1 Rink: 4 900 (210 x 60mm) Rabatter upp till 50%.

Annonsbokning: Torsdag 21/6 Materialdag: Måndag 25/6 (tryckfärdigt material!)

Läs mer på: www.alltomosby.se

19:00 Bingo Lönsboda Folkets Park 20:00 – 24:00 Dans till Mats Bergmans Tydingesjöns Festplats Broby

Södra Portgatan 28, 283 50 Osby Ges ut till samtliga hushåll och företag i Osby och Östra Göinge kommuner samt Hästveda och Hallaryd. Ansvarig utgivare Johnny Billinger Annonser 0479-160 07, annons@alltomosby.se Tryck Litografen, Vinslöv • Distribution Posten Upplaga 16 000 exemplar • Nästa utgivning onsdag 4 juli Hemsida www.alltomosby.se


31

Din plats för

250:Ring så för-

BranschGuiden

klarar vi mer 0479-16007

Bilverkstad För reparationer och service av alla bilmärken

0762 - 20 63 01 per.olofsson@peo-bilservice.se

www.peo-bilservice.se

Din guide till serviceoch tjänsteföretag i Osby och Östra Göinge

Bygg & totalentr. Djurvård

Bygg & portservice Vi har 20 års erfarenhet Sveriges mest flexibla företag för dörrar, byggnation och snickeri fönster & garageportar. Tel: 0479-104 64, 0709-164 464 www.osbyportservice.se

Foto Tag ditt ID-foto Vi har alltid öppet alla torsdagar Välkommen!

www.studiosos.se

Fotvård

Fotvård – även hembesök

Imse Allhorn Västra Storg. 16, Osby 0707 - 60 70 71

BADRUM KÖK VÄRME BYGG VVS AVLOPP ELINSTALLATIONER DATA

10.775:- Klipp Trim Bad 044-777 70 10 www.comnework.se

Handarbete

Fysioterapi Akupunktur Kinesisk medicin Massage Bowen terapi

på Pälsen Tel: 070-63 90 468 www.papalsen.se

Hem & trädgård

Tel. 044-612 88

076-00 680 03

& 0709-24 27 12

Oleanders Bygg OSBY • 076-255 32 46

FOTVÅRD Annika Olsson Skogsg. 9, Osby Tel. 0479-163 00

Maskin & Cykel Måleri

0706-260 253

www.helolen.com

Städning

Taktil massage Lilian Ohrberg 0730-444 901 www.lilianstaktila.nu

Tandläkare

0479-160 65. Öppet:

Må-Fr 6.30-22. Lö-Sö 8-22

www.vianor.se

Däck Däckhotell bilverkstaD ac-service hjulinställning Osby, Södra portgatan 42 0479-162 00

Elektriker

Motorsågar – Trädgårdsmaskiner – Batterier – Cyklar – Serviceverkstad Njuravägen 1, Broby Tfn. 044-413 76

www.lonsbodafarg.se Butiken 0733-560 272

Trädgårdsmaskiner TV & Antenn Uddarps

Hos oss får du hjälp!

Trädgårdsmaskiner

Caster Master Kb HEM & FÖRETAG

ANNE tel. 076-373 43 70 castermasterkb@gmail.com www.castermaster.net

Veterinär

To Be Hälso & Rehab Studio Hälso/friskvård, KBT, Rehab, Basal kroppskännedom m.m. 0709-103 724

www.tobehalsorehabstudio.com

www.tandlakarnabanke. praktikertjanst.se

Vvs

Vesslarp Veterinärklinik

Per 070-325 35 33 Stefan 070-518 32 27 Kontor 0479-146 04

044-412 95 0709-742 064

Butiken öppen:

Mån-Tors 17-19 Lör 10-13

www.vesslarp.nu 0479-50015 vard. 8-11

Vi utför:

Hand-tvätt / städning, Polering Lackbehandling Hjul-skiftning 0479-31086

Finsnickeri

Fönster, Dörrar, Möbler & Inredning. Gediget hantverk till bra priser!

Hushållsmaskiner Reparation och service av maskiner, vitvaror m.m.

0479-130 48

Maskin & Cykel Gör service på din cykel & gräsklippare. Hämtar gratis i Knislinge.

Brog. 31. Tel. 044-612 88

Trädgård

Trädgårdsinspiration

Nyförsäljning Rep. & Service

Storg. 24, BROBY

Bilvård

Karin 0739-81 95 90 Saga 044-420 57

Tfn 0479-313 60 www.tandhalsanosby. praktikertjanst.se

Vi utför alla slags rörarbeten

(vid Netto)

Tel: 0733-75 91 89 www.jakobssonssnickeri.se

Vi skapar glada leenden

Djursjukvård för hund, katt och häst.

Miljövänligt

www.oredssonsel.se

Stationstandläkarna Broby. tel 044-412 00

20:-

Finsnickeriet i Gryt

Centrumtandläkarna Osby. tel 0479-133 33

Leg. Vet. Per Josefsson

Södra Industrig. 2, Knislinge

• Försäljning • Service • Reparationer 070-514 16 73

Kvalitetsstädning

från

Vi utför alla typer av el-arbeten

VI UTFÖR

• Färg • Tapeter • Mindre snickeri • Måleri inne/ute

TväTTa bilen dygneT runT

Vi fixar RUT-avdrag 50%

Lilians Taktila På landet

Flera olika program. Högtryck och mjuka borstar. Lars Dufwa

• Städning & Flyttstäd. • Fönsterputsning • Trädgårdshjälp • Företagsstäd m.m.

Brogatan 31, Knislinge

Hälsa & Hudvård

Tvätta bilen

Fixartjejerna

Bittes Handarbeten

Husrenovering Hälsa Renoverar allt inom bygg utom EL och VVS. 10 års svensk byggerf. F-skatt och goda ref. 125:- /tim inkl moms och ROT.

Biltvätt

Knislinge

Annons

0479 - 200 80

planerar trädgård och gröna rum mobil 0768-639 575 www.lirtradgard.se


Osby

– en sund affär

Alla dagar 8-22 Priserna gäller t o m 24/6, 2012. Reservation för tryckfel och slutförsäljning.

Flera olika recept på goda jordgubbstårtor hittar du på coop.se.

tårtbOtten swits 3-delad 340 g, jfr-pris 44:11/kg.

15kS vispgrädde Coop 5 dl, jfr-pris 20:-/liter. Ord. pris 16:15/st.

: ettidoen r8-16 Öppm ft a r a .

2 midsom ardagen 10-2 m midsom

JOrdgubbssylt Coop 400 g, jfr-pris 37:50/kg.

10kS 15kS glad midS mmar! JOrdnötter

sAltA pinnAr

Coop 300 g, jfr-pris 33:33/kg.

Coop 250 g, jfr-pris 40:-/kg.

10kS

Glöm inte snacks till midsommar!

10kS

pOpCOrn Coop

10kS

Som Coop-medlem får du upp till 5% tillbaka i återbäring!

Allt om Osby  

Gratistidning Osby

Advertisement