Issuu on Google+

ALLISON BLESER Auburn University Undergraduate Portfolio


Table of Contents


Thesis_Contemporary Art Museum 4th Year_Chicago Children's Hospital 3rd Year_Ludoteca 2nd Year_Auburn Train Station 2nd Year_Donald E. Davis Arboretum 2nd Year_Dwelling on Lake Martin Other Artwork_Section Model, Photography and Sketches


Thesis Project Contemporary Art Museum

Art Museum

Montgomery, Alabama 5th Year_2012-2013


With a focus on Light, the project is a Contemporary Art Museum. While needing to keep in mind our thesis goals, the site also served as a main concern. Located in downtown Montgomery, Alabama, the city is in need of revival. Montgomery is a city with great potential, rooted in its history and being small enough to walk around on foot. With an Art Museum located in Montgomery’s Entertainment District, people would have a reason to come down close to the riverfront, visit the museum, and leave with surrounding places to visit. The first semester focused on programming and site analysis while incorporating our thesis proposals. Using the site, the program is organized around access points. The site is a large parking lot in front of a hotel. Because the gallery space does not require views outside from the interior, the gallery is located towards the hotel, while the public and supporting program is located on Commerce Street. Northern light can be gained in the working spaces, while the gallery can gain indirect southern sunlight throughout the day.

Wind and Solar Diagram

Surrounding Hotels

Downtown Connections

Study Model

2012-2013


Program Ground Floor_

5.

4.

1_Entry 2_Gallery 3_Courtyard 4_Service Entrance 5_Offices 6_Auditorium 7_Auditorium Lobby 8_Gift Shop 9_Lobby

6.

3. 7.

2. 8.

Art Museum

1.

9.


Program Second Floor_

Public Spaces Lobby, Cafe, Gift Shop

11.

12.

10_Gallery 11_Service 12_Offices 13_Studios 14_Kitchen 15_Cafe

Galleries

Public Spaces Classrooms, Auditorium

Support Spaces Offices, Studios, Storage, Cleaning 13.

10.

14. Areas of Focus

15.

2012-2013

Massing


Art Museum

Study Models


2012-2013

Midterm Model


Art Museum


The second semester focused on developing the gallery space. Using the original massing of the building, the way light enters the space was explored. On the southern side, the goal is to limit direct sunlight while still illuminating the walls. The northern side faces an interior courtyard meant as a sculptural gallery. The wall is glazed, letting ample northern light in while connecting the interior gallery to the exterior courtyard. While exploring in study models, the construction of the two gallery walls have also been considered. A light steel structure supports the northern curtain wall as well as the southern wall consisting of glazing as well as a solid material. The heavy structure of the building consists of a grid of exposed columns on the interior of the space, separating the multiple displays.

2012-2013

Gallery Detail Section

Gallery Wall Diagram


Next Phase: Lighting Studies April 23, 2013 8:00 am

Art Museum

April 23, 2013 1:00 pm

April 23, 2013 6:00 pm


2012-2013


Chicago Children's Hospital

Hospital

Chicago, Illinois 4th Year_Fall 2011


The site for the Children’s Hospital is located just south of the Chicago Loop in the historic printer’s row. The building design revolves around the ground floor and the patient floor. The patient floor is designed to be open towards the city, with large visiting areas on the corners. The ground floor plan separates the visitors and emergency patients while also addressing the site and contributing to the overall form of the building.

Structure Diagram

Mechanical Diagram

Vertical Circulation Diagram

Fall 2011

Egress Diagram


6. 2.

1.

7.

8. 14.

5.

15.

3. 13. 10.

5.

11. 4.

16. 12.

Hospital

9.

Visitor Core_

Emergency Core_ 1_ Ambulance Drop Off 2_ Emergency Reception 3_ Emergency Walk In 4_ Emergency Waiting

17.

5_ Conference Rooms 6_ Offices 7_ Triage 8_ Service

9_ Lobby 10_ Information 11_ Gift Shop 12_ Ground Floor Waiting 13_ Offices

14_ Mechanical 15_ Public Classroom 16_ Auditorium Lobby 17_ Auditorium


8.

7.

9.

10.

5.

6.

2. 3. 4.

1.

2.

1.

Patient Floor_

Fall 2011

1_ Visitor Waiting 2_ Nurses’ Station 3_ Nurses’ Station Support 4_ Reception 5_ Medication 6_ Staff Lounge 7_ Offices 8_ Conference Room 9_ Green Space 10_ Trash


Mechanical

Patient Floors

Doctors’ Offices

Dietary/Labs/Pharmacy/Radiology Intensive Care Unit/Prep and Hold

Operation Rooms/Sterile Core

Hospital

Emergency Room/Visitor Admittance

Emergency Room/Entrance


Fall 2011


Ludoteca


Ludoteca Rome, Italy 3rd Year_Spring 2011

Spring 2011


Circulation Diagram

Concept Diagram

Ludoteca

Structural Diagram

Public and Private Diagram


Roof Plan

Third Floor Plan

Second Floor Plan

Plans:

Ground Floor Program _

2_ Multi-Use Space 3_ Cafeteria

1.

2.

3.

Ground Floor Plan

Spring 2011

Studying in Rome, Italy, we designed a Ludoteca, a European after-school, educational daycare. Located against an ancient brick wall, I let the structure and the circulation drive the plan layout. Different spaces were placed off of the circulation creating spaces between the rooms and the back wall. The gridded structure exists separate from the wall, supporting the roof as well as the interior rooms

1_ Gymnasium


The site was located in Trastevere, a portion of Rome which consists of fewer tourists and mostly Romans. The site location was next to the Santa Maria Cecilia Church and separated from the church’s private courtyard by the ancient brick wall.

Ludoteca

With this design, I chose to reserve and expose the brick wall. By placing the main circulation against the wall, I created a light well by which the wall could be illuminated during the day.


Gymnasium Section

Multi-Use Section

Longitudinal Section

Spring 2011

Multi-Use Section


Ludoteca


Spring 2011


Auburn Train Station

Train Station

Auburn, Alabama 2nd Year_Spring 2010


Combining Studio and our Environmental Controls class, we were given the site of the abandoned Auburn train station. The project was to be designed using computer tools with which we could use to evaluate climate conditions and how they would affect the building. With a triangular site, I designed the main waiting space parallel to the train tracks and provided easy access out to the train. The entrance space, including the ticket booth, is off of the street to eliminate heavy pedestrian traffic.

Ticket Space

Waiting

Plateform

Spring 2010

Ground Floor Plan


Lighting and Solar Analysis:

Using Ecotect, we ran our computer models through the program to determine how energy-efficient our building design was. Once we calculated natural daylight, we could calculate how much artificial lighting was still needed. We could then determine the number of PV panels we needed based on how long the building was going to be open. From the mechanical room, we ran duct work throughout the building as well.

Lighting Analysis

Lighting Analysis

lu x

E le c tric Lig ht Le v e ls

300+

Value Range: 0 - 300 lux

270

Š E CO T E CT v 5

240

%

21 0

D a y lig ht Fa c to r

2 4 .0 +

1 80

Value Range: 0.0 - 24.0 %

2 1 .6

1 50

Š E CO T E CT v 5

1 9 .2

1 20

1 6 .8 1 4 .4 1 2 .0

90 60 30 0

9 .6 7 .2 4 .8 2 .4

Train Station

-0 .0

Average Value: 118.42 lux Visible Nodes: 1352

Artificial Lighting Analysis

Average Value: 6.53 % Visible Nodes: 1352

Daylighting Factor


HVAC Systems

Spring 2010

Watt Hours / Day: 144,960 W Total Watts of Solar Panels: 3813.3 W Using 200 Watt panels, 20 would be needed Total Watts: 4000 W 4000 x 0.01 = 400 sqft of PV panels are needed


Concept:

Train Station

The waiting space is glazed on either side, open to visitors and the train. A tower serves as a location marker in the town, indicating the train station as an important building. On the interior, a light well shines down on the ticket space, drawing attention to the area. This space also serves as the main entrance into the building. An entry porch exists off the street between the waiting space and offices.

North Section


West Section

Spring 2010


Donald E. Davis Arboretum

Arboretum

Auburn University 2nd Year_Spring 2010


The Donald E. Davis Arboretum at Auburn University is a nature park which houses plants native to the Southeastern United States. The Arboretum is used as a research and educational facility by staff and students to study and observe plants in their natural habitats. Currently, there does not exist an enclosed building on the site. This project was to design an educational center created mainly out of wood. Our program included two classrooms, office space, an outdoor gathering space for larger events, and a gallery space in which research and projects would be displayed.

Spring 2010


1.

8.

2.

4. 5.

9. 6. 3.

10.

Arboretum

7.

Program Ground Floor_

Program Second Floor_

1_ Outdoor Learning Space 2_ Entrance 3_ Ground Floor Classroom 4_ Reception Entrance 5_ Offices 6_ Kitchen 7_ Outdoor Gathering Space

8_ Entrance 9_ Second Floor Classroom 10_ Gallery Space


East Elevation

Longitudinal Section

Spring 2010

Transverse Section


Arboretum


Spring 2010


Dwelling On Lake Martin

Dwelling

Lake Martin, Alabama 2nd Year_Fall 2009


The site we were given was a fictional site, assumed to be located on Lake Martin in Alabama. We were given a steep hill from which we had to enter the house from the street, as well as have access to the lake. With this project, we were encouraged to use abstract design to drive the design and layout of the house.

Fall 2009


Dwelling

Second Floor

First Floor


With this model, I used the roof to stretch out towards the lake. This covered an exterior porch at the back of the house which allowed access to the lakefront. The living room is a double height space, with a window on the second level which opens up to the lake and allows southern sunlight into the room. Clerestory windows on the opposite side of the house allow for ventilation through the building.

Fall 2009


Dwelling


Fall 2009


Other Artwork

Other

_Section Model Schroder House _Photography and Sketches


Schroder House

Section Model of The Schroder House by Gerrit Rietveld Completed along with Kazuna Takahashi


Other


Photography-Film

“Impact of Nature” Gelatin Silver Print 8” x 10”


Other

St. Peters Square

Sant’Ivo alla Span

Dublin Train Station


Photography-Digital

Barcelona, Spain


Other

Sketches_

St. Francis, Assisi, Italy


Ireland

Pantheon, Rome, Iatly

Sketches

Rome, Italy

Casa Mila, Barcelona, Spain


Allison Bleser amb0020@auburn.edu 314-313-0907 1550 Southlin Dr. Kirkwood, MO 63122


Allison Bleser Undergraduate Architecture Portfolio