Special Zorg en Welzijn zomer 2022, Editie Oost - Zuid

Page 1

Editie Oost & Zuid-Nederland Zomer 2022

‘Het werken in de wijk vind ik echt het allermooist’ Erika - mbo-verpleegkundige Careyn

Campagnespecial

Werken en leren in

ZORG & WELZIJN

VAN EEN EERSTE BAAN NAAR EEN CARRIÈRE Lucia uit het Broek CWZ

Ga op zoek naar jouw mogelijkheden binnen regionale zorgorganisaties! nis! k ken Maa zoek naar op n Ben je uwe) baa n? ij ie n lz ( e n ee en w ? g r o og nz binne tudeer je n deze Of s match in ne! een Vind cial of onli e sp De imago- en wervingscampagne voor Zorg en Welzijn is een initiatief van Stichting Heel Holland Zorgt.

Vind jouw zorgbaan! Match rechtstreeks, simpel & snel! dezorgspringtomjou.nl/vind-jouw-zorgmatch/


Zorg voor betekenis Vind jouw baan bij Sint Jozefoord. werkenbijjozefoord.nl

‘Contact met de bewoners en die grote glimlach, daar doe ik het voor.’

Lokaal en kleinschalig

Bosrijke omgeving

Échte persoonlijke aandacht

- Bjorn

Sint Jozefoord AMC - De zorg springt om jou 205x135.indd 1

16-5-2022 09:42:33

Hé, zorgtopper! Wij zijn tante, wie ben jij? Ouderenzorg is mensenwerk. En mensen maken het verschil. Daarom is het extra belangrijk dat jij als Verzorgende IG of Verpleegkundige op je plek zit. We nodigen je graag uit voor een kopje koffie. Om jou te leren kennen, maar ook om te vertellen wat we voor jou kunnen betekenen. Met 16 zorglocaties op de Brabantse Wal zijn er mogelijkheden genoeg!

Verzorgende I

G

Wat denk je, kom jij kennis maken met tante? Scan één van de QR-codes om direct naar de vacature te gaan en een afspraak te maken of kijk op werkenbij.tantelouise.nl.

Verpleegkundige

2

KOM WERKEN IN DE MOOISTE SECTOR VAN NEDERLAND! WWW.DEZORGSPRINGTOMJOU.NL


We zien het kind én de mensen erachter Pagina 4

Samen werkt het beter Pagina 11

HelpSoq neemt het zware werk over Pagina 15

Colofon De campagnespecial ‘Werken en leren in Zorg & Welzijn’ is een uitgave van Heel Holland Zorgt en heeft een totaal landelijk on- & offline lezersbereik van ca. 3 miljoen. Redactie & Fotografie: Eigendom van deelnemende organisaties. Ontwerp: SourceCare Media Drukwerk: JanssenPers Met dank aan: Deelnemende organisaties, strategische partners en onze donateurs. Vragen over deelname: Heb je vragen over de ‘De Zorg Springt om Jou!’ of interesse in deelname aan de zomercampagne? Neem dan contact op met het campagneteam. Mail naar info@dezorgspringtomjou.nl Disclaimer: De inhoud van de Special is met grote zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks kunnen aan de inhoud van deze krant geen rechten worden ontleend.

Voorwoord

Werken in de zorg is een passie en roeping Heel Holland Zorgt biedt ziekenhuizen en zorginstellingen al meer dan 8 jaar een online en offline platform voor arbeidsmarktcommunicatie en promotie voor de zorg. Ons primaire doel is om werkgever en werkzoekende bij elkaar te brengen. Als kloppend hart pompt Heel Holland Zorgt nieuw bloed naar het meest vitale orgaan van Nederland: de Zorg. Een ziekenhuis of zorgorganisatie is niets zonder haar personeel in welke vorm dan ook. Van schoonmaker tot arts, van voedingsdeskundige tot verpleegkundige. Iedere (zorg)taak zorgt ervoor dat een patiënt of cliënt zich weer snel beter voelt. En wanneer beter worden niet meer gaat, zijn het de zorgmedewerkers om het hen zo comfortabel mogelijk te maken. Werken in de zorg is een passie en roeping en dat zie je niet alleen, dat voel je in zorgteams. De betrokkenheid bij ‘hun’ patiënt of cliënt en de professionaliteit is niet te onderschatten. Waardering voor zorgpersoneel is belangrijk voor een goede werksfeer. Dat begrijpen we als geen ander en daarom willen we jullie graag ondersteunen bij het zoeken en vinden van personeel en bijdragen aan waardering door middel van verhalen en inspiratie. Niek Nelissen Initiatiefnemer campagne ‘De Zorg Springt om Jou!’

KOM WERKEN IN DE MOOISTE SECTOR VAN NEDERLAND! WWW.DEZORGSPRINGTOMJOU.NL

3


We onderscheiden 3 zorgvormen: ambulant en crisis, pleegzorg en verblijf en gezinshuizen. Daarbinnen zijn de volgende professionals werkzaam: Ambulant en crisis: gedragswetenschappers, ambulant hulpverleners, trajectbegeleiders, crisismanagers, MST-therapeuten en MST-supervisoren. Pleegzorg: gedragswetenschappers, begeleiders pleegzorg, medewerkers instroomteam pleegzorg. Verblijf en gezinshuizen: gedragswetenschappers, jeugdzorgwerkers C en D, gezinshuisouders. Bedrijfsbureau: Het bedrijfsbureau biedt optimale ondersteuning aan de zorgprofessionals en bestaat uit de procesteams zorgadministratie & informatievoorziening, HR, Facilitair, ICT en Beleid.

Het kind centraal

Jeugdzorg

We zien het kind én de mensen erachter Stichting Oosterpoort is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de leeftijd van 0-27 jaar die vastlopen of dreigen vast te lopen en voor het gezin waarin zij opgroeien. Een allround aanbieder voor jeugd- en opvoedhulp met een compleet en specialistisch aanbod als het gaat om begeleiding en behandeling van kinderen, het gezin en hun systeem. Van hulp bij opvoeden en opgroeien, hulp bij scheiding tot (tijdelijk) verblijf, pleegzorg en gezinshuizen.

4

Onze professionals zorgen ervoor dat de problemen waar onze cliënten en het gezin mee te maken krijgen, worden vertaald naar uitdagingen en gaan daarmee aan de slag. We zijn erop gericht om talenten te ontdekken en deze te stimuleren. Jongeren komen gemakkelijker in ‘beweging’ vanuit een passie en een drive. Daar waar er problemen zijn, gaan we deze behandelen en de bijbehorende vaardigheden trainen. Wij doen dat door ondernemend, onpartijdig, oprecht en optimistisch te zijn. Werken bij Oosterpoort betekent je samen met fijne collega’s inzetten om een veilige en kansrijke toekomst voor kinderen en jongeren te waarborgen. Jij zorgt goed voor onze jongeren en wij zorgen goed voor jou. Je krijgt namelijk volop mogelijkheden op het gebied van professionalisering en ontwikkeling in een lerende werkomgeving.

Kijk voor onze vacatures op: www.oosterpoort.org/vacatures/ of stuur een open sollicitatie. Wij kijken naar een passende plek. Vragen? Mail naar sollicitaties@oosterpoort.org

WIL JIJ JE ALS PROFESSIONAL VERBINDEN AAN OOSTERPOORT? KIJK OP WWW.OOSTERPOORT.ORG/VACATURES/


o

Gehandicaptenzorg

Het roer omgooien, (n)iets voor jou? Denk jij ook weleens: wat nou als ik iets helemaal anders zou gaan doen? Bij Pergamijn weten we één ding wel zeker: carrièreswitchers zijn heel erg welkom. Ook zonder zorgervaring! Patricia, Miriam, Marion, jullie zijn praktijkopleiders bij Pergamijn. Wat houdt dat in? Patricia: “Pergamijn begeleidt mensen met een verstandelijke beperking. We zijn een lerende organisatie. Onze cliënten staan centraal, als medewerkers kleuren we elke dag hun leven.” Miriam: “Als praktijkopleider zijn wij de centrale aanspreekpunten voor stagiairs en leerlingen. We coördineren alle stages en organiseren BBL-trajecten.”

Wat is dat precies, een BBL-traject? Marion: “Werken én leren. Je werkt vier dagen per week op één van onze locaties, de vijfde dag ga je naar school. Wat je leert pas je gelijk toe in de praktijk.” Patricia: “De vaste instapmomenten zijn in februari en september, maar eigenlijk

kun je het hele jaar door starten, want we werken ook individuele maatwerktrajecten uit.”

Dus leren, werken en geld in het laatje. Klinkt goed. Marion: “Klopt! Als leerling ontvang je een leerlingensalaris. Voor carrièreswitchers wordt het salaris op maat bepaald. Bovendien betaalt Pergamijn al jouw opleidingskosten én je hebt baangarantie.” Miriam: “In overleg met de opleider en de kandidaat gaan we kijken welke opleiding (zorg of welzijn) bij iemands interesse aansluit. Dat is maar net wat bij de kandidaat past.” Patricia: “Ervaring is niet van tel. Heb je een hart voor bijzondere mensen, wil je bijleren, sta je open voor een uitdaging? Dan hebben wij plaats voor jou!”

Praktijkopleiders: ‘We zijn een lerende organisatie. Onze cliënten staan centraal, als medewerkers kleuren we elke dag hun leven.’

Hoe kom je te weten wat je precies leuk vindt? Miriam: “Pergamijn heeft diverse locaties waar je als leerling aan de slag kunt. Het mooie is dat je tijdens de opleiding op meerdere plekken meewerkt. Zo leer je het werk kennen én ontwikkel je jezelf tot zorgproffesional.” Marion: “Een leerling kwam bijvoorbeeld uit de horeca en startte bij bewoners met een ernstige verstandelijke beperking. Dit beviel hem niet zo. Vervolgens ging hij naar een woning voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Hier was de klik er meteen. Hij heeft zijn opleiding inmiddels afgerond en werkt nog steeds met deze doelgroep. Mooi toch!”

INTERESSE IN EEN BBL-TRAJECT BIJ PERGAMIJN? WWW.WERKENBIJPERGAMIJN.NL

5


Werkt Leren en ontwikkelen Onze kernwaardes zijn nabij, nieuwsgierig, geborgen en bewust. We willen hoog scoren in de beleving van mensen: we worden gewaardeerd omdat we betrouwbaar, plezierig, professioneel en goed zijn. Daarbij richten wij ons op ontwikkeling. Wij willen namelijk dat je lekker in je vel zit en bieden je niet alleen werk dat precies bij jou past, maar staan ook naast je om je te ondersteunen in je ontwikkeling zodat je het beste uit je zelf kunt halen. Wij hebben een oog voor persoonlijke talenten, of je nu een leerling bent, aan het beging van je carrière staat, of al een eind onderweg bent.

Werken in de verpleeghuizen

“Het werken in de wijk vind ik echt het allermooist” Erika is mbo-verpleegkundige in de wijk in Oud Beijerland Spui

Werken in een verpleeghuis betekent dat je als zorgprofessional in een team werkt dat kwalitatief hoogwaardige (complexe) zorg levert in een intramurale setting. Samen met je team ben je medeverantwoordelijk voor alle dagelijks zorg voor onze bewoners. Bewoners kunnen met zowel een somatische en/of psychogeriatrische zorgvraag of voor de revalidatie bij ons terecht.

Werken in de wijkteams Werken in de wijk betekent dat je bij cliënten achter de deur zorg verleent en goed contact onderhoudt met externe partijen zoals bijvoorbeeld de huisarts. Je hebt veel vrijheid en eigen regie in je werk. Het coördineren van complexe zorg vind je prettig en daarmee heb je ook een flinke verantwoordelijkheid.

Werken als leerling Wil je werken als leerling bij een erkend leerbedrijf, dan ben je bij Careyn op het juiste adres. Bij Careyn hebben we BBL trajecten op maat voor de opleiding Verzorgende IG, mbo en hbo Verpleegkundige.

ONTDEK WERKEN BIJ CAREYN Careyn Utrecht stad werkt met 1.000 vaste medewerkers en is één van de grootste zorgaanbieders binnen de regio. Wij staan voor vitaliteit, verbinding, levendigheid en goede zorg in elke wijk, buurt of woongemeenschap. Wij stimuleren zelfredzaamheid en eigen regie zo veel mogelijk. Als het nodig is staan we klaar als betrokken partner met producten en diensten op het gebied van welzijn, wonen en zorg voor iedereen: jong en oud, gezond of kwetsbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk op werkenbijcareyn.nl en hopelijk spreken we elkaar snel!


Nomineer jouw zorgheld!

Nationale Dankdag 24 november 2022 In de periode van 15 juli tot en met 31 oktober 2022 mag je jouw collega nomineren voor onze Nationale Dankdag 2022. Ook dit jaar gaan we met het campagneteam weer het hele land door om genomineerde zorghelden te verrassen. Nomineer een speciale zorgmedewerker zodat hij of zij in het zonnetje gezet kan worden door ons campagneteam. Denk aan o.a. een weekendje weg, etentje, dag wellness, als vip naar een voetbalwedstrijd, clinics, concerten en meet en greets. Doe mee en nomineer een speciale zorgmedewerker! Mail naar info@dezorgspringtomjou.nl

Ook deelnemen aan ‘De Zorg Springt om Jou!’ najaarscampagne? Schrijf in op dezorgspringtomjou.nl


TIE r A R I P ve INS ken o

en meed n nieuw Wil je va erven chuif w t e h eel? S nze n o s r e o zorgp ij één van b n a in het aan a ielunches at r! inspir najaa

Arbeidsmarktc

Vijf tips om succesvol

Tekst: Anke van Breukelen

Door de Coronapandemie is de nadruk op het belang van goed personeel in de zorgbranche steeds meer zichtbaar geworden. Uit het rapport, Arbeidsmarkt Zorg in Cijfers 2021/2022, van de Intelligence Group (IG) blijkt dat er op dit moment ongeveer 51.518 actieve baanzoekers zijn tegenover 204.038 vacatures in de afgelopen 12 maanden. Dat maakt de vacaturedruk 4:1, zeer schaars dus. Maar hoe zorg je in deze krappe tijden toch voor personeel in jouw organisatie. We geven je in dit artikel vijf tips die je kunnen helpen tijdens de zoektocht naar zorgpersoneel.

Wist je dat... het gemiddeld vier contactmomenten kost om écht op het netvlies van een doelgroep te komen staan?

1. Laat je personeel aan het woord Als een bestuurder of directeur aan het woord komt en vertelt hoe prettig het is om bij zijn of haar organisatie te werken, is dat vaak toch minder geloofwaardig dan een functiegelijke die hetzelfde verhaal vertelt. Jouw zorgpersoneel is het grootste goed wanneer het gaat om ambassadeurschap en arbeidsmarktcommunicatie. Hun verhalen vertellen het verhaal van binnenuit en kunnen zeker een waardevolle bijdrage leveren aan het werven van toekomstig medewerkers.

Hoe werf en behoud je personeel in de zorgsector? Wat zijn de knelpunten precies en vooral: waar liggen mogelijke oplossingen? Arbeidsmarkt Zorg in Cijfers, editie 2021/2022 is nu te downloaden via: www.intelligence-group.nl

8

2. Combineer online en offline Een goede mix van offline- en online communicatie versterkt jouw positie als organisatie in het vacaturelandschap. Hoe vaker je zichtbaar bent hoe sneller jouw boodschap overkomt. Gemiddeld kost het vier contactmomenten om écht op het netvlies te komen te staan van een doelgroep. Een goede mix van online en offline media werkt dus. Want wanneer een toekomstig medewerker eerst online een vacature tegenkomt, vervolgens op social media video van jouw organisatie treft en daarna een wervingsposter ziet in de lokale supermarkt en in de regionale krant wederom de mooie vacaturetekst ziet. Dan kan het bijna niet anders dat je jouw toekomstig medewerker geactiveerd hebt tot solliciteren.

3. Laat zien wat je in huis hebt en wat je nodig hebt Letterlijk de deur openzetten voor toekomstig medewerkers is misschien wel de beste manier op jezelf op de kaart te zetten. Jouw toekomstig zorgprofessional zou ook zomaar de (klein)dochter of (klein) zoon van jouw zorgvrager kunnen zijn. Wevingsposters, flyers of wellicht zelfs straatborden bij de ingang of in de gangen en wachtruimtes van jouw locatie(s) zijn goede momenten om in contact te komen met professionals.

KOM WERKEN IN DE MOOISTE SECTOR VAN NEDERLAND! WWW.DEZORGSPRINGTOMJOU.NL


communicatie

l personeel te werven 4. Vacaturesites Er zijn natuurlijk heel veel mogelijkheden om vacatures onder de aandacht te brengen bij baanzoekenden. Het lijkt een open deur maar toch is het belangrijkste wervingskanaal voor zorgprofessionals de vacaturesites. Eén op de vier baanzoekenden zoekt en vindt zijn of haar nieuwe baan via een vacaturesite. Echter is de ene vacaturesite de andere niet. Het is altijd goed te onderzoeken via welke sites jouw toekomstig medewerkers op zoek gaan naar een nieuwe baan. Met stip op één staat al een aantal jaren Indeed, maar ook Nationale Vacaturebank en werk.nl zijn grote spelers. Toch is het ook slim op te kijken naar regionale mogelijkheden voor vacaturessites. De gemiddelde reistijd van woon-werk verkeer van zorgprofessionals ligt op 32 minuten van deur tot deur. Slechts 8% van de zorgprofessionals is bereid te verhuizen voor een (nieuwe) baan. Een regionale vacaturesite levert dus wellicht meer op dan een grote landelijke speler.

Wist je dat... slechts 8% van de zorgprofessionals bereid is te verhuizen voor een (nieuwe) baan?

NI

EUW Onlin ! e vac ature Plaat b s van af sep ank al jull temb ie vac er ature s op ons v ernie uwd online platfo rm.

5. Indruk maken met tekst Een goede tekst blijft je bij, zo ook een goede vacaturetekst. Binnen 30 seconden bepaalt een lezer of hij of zij verder leest. Of dat ze doorklikken naar de volgende vacature. Investeren in vacatureteksten is daarom een goed idee wil je bij toekomstig medewerkers opvallen. Een goede tekst begint met een opzet of intake, waarin je samen met bijvoorbeeld een tekstschrijver of communicatiespecialist kijkt naar de ideale kandidaat voor jouw functie. Wie is deze persoon, wat beweegt hem of haar. En wat verwachten jullie als organisatie van deze kandidaat. Een wervende intro voor je vacaturetekst is een must evenals een goede beschrijving van de functie-inhoud. Bijna de helft van de werkzoekenden geeft aan dat de functie-inhoud belangrijk is wanneer zij op zoek zijn naar een baan. Het is dus belangrijk dat je goed beschrijft wat de dagelijkse taken en verantwoordelijkheden zijn voor jouw toekomstig medewerker. Last but not least: benoem het salaris en de arbeidsvoorwaarden. Ruim 20% van de werkzoekenden haakt af als er informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wil je meer informatie over het werven van personeel? Zou jij graag een vacaturetekst voor jouw vacaturesite laten schrijven? Of ben je op zoek naar een pakkende (regionale) arbeidsmarketingcommunicatie campagne met een promotiefilm van jouw organisatie? Vanaf september 2022 bieden we organisaties de mogelijkheid om vacatures te plaatsen op de campagnewebsite met online doorplaatsing op onze social mediakanalen. Interesse? Neem dan contact op met ons campagneteam, mail naar: info@dezorgspringtomjou.nl

KOM WERKEN IN DE MOOISTE SECTOR VAN NEDERLAND! WWW.DEZORGSPRINGTOMJOU.NL

9


ONTDEK WERKEN BIJ CAREYN

Werkt

Bij Careyn de Zuid-Hollandse eilanden zijn wij op zoek naar verzorgenden, verpleegkundigen, (basis)arten, behandelaren en klantcoaches . Ook als je nog geen ervaring hebt in de zorg en graag wil leren of jezelf wil door ontwikkelen/ specialiseren, zijn wij op zoek naar jou. Ons district heeft 13 zorg locaties, 1 revalidatiecentrum en 38 thuiszorgteams. Daar moet iets voor jou tussen zitten!

Waarom werken bij Careyn de Zuid-Hollandse Eilanden? Samen werkt ‘t beter: onze slogan brengen we in de praktijk, door te luisteren naar jouw opmerkingen en wensen over je werk bij Careyn. Je krijgt van ons de vrijheid om je werk, samen met je team, te organiseren. Je bent verzekert van een baan waar je mét mensen vóór mensen goede zorg levert. Elke dag is anders. Dat maakt jouw baan zo leuk en dynamisch; Groeien en bloeien: Careyn stimuleert je om het beste uit jezelf te halen en investeert graag in jou gedurende je loopbaan. Er zijn veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en/of specialiseren. Weten wat de mogelijkheden zijn? Neem contact op met onze recruiter: Pauline van Rossen via 06-51534456 / recruitment.ZHE@careyn.nl

Bij ZorgAccent houden we het simpel en geven we onze zorgmedewerkers het vertrouwen dat zij hun vak goed uitoefenen. Hierbij willen we hen zo min mogelijk belemmeren met regels, formulieren en lijstjes. Wil jij ook goede zorg leveren? Onze teams zorgen zelf voor de planning, het huishoudboekje én de kwaliteit van zorg. En als er even iets niet lukt is daar hulp vanuit de ondersteuning. Zelfsturing is binnen ZorgAccent een middel om zo goed en persoonlijk mogelijke zorg te leveren. Dat wil toch iedere zorgprofessional? Heb jij talent voor ZorgAccent? Kijk op de website voor een passende vacature, lees de verhalen van onze medewerkers en maak ook het verschil voor onze ouderen.

www.talentvoorzorgaccent.nl

Scan mij

10

Bekijk hier onze vacatures

KOM WERKEN IN DE MOOISTE SECTOR VAN NEDERLAND! WWW.DEZORGSPRINGTOMJOU.NL


Ouderenzorg

Samen werkt ’t beter! Werken in de zorg biedt vele uitdagingen en mooie momenten. Mensen verzorgen en bijstaan in het kwetsbaarste deel van hun leven, is werken met een groot zorghart. Wij zijn Careyn. Wij motiveren onze cliënten om zoveel mogelijk zelf te blijven doen, dit doen wij door middel van hulpmiddelen of te denken in mogelijkheden, creatieve oplossingen en innovatie toe te passen in de zorg. Careyn biedt zorg op maat deze is toegespitst op de specifieke wensen van onze cliënt.

Zorgpartner Careyn streeft ernaar om de meest gewaardeerde zorgpartner te worden, dit doet zij door de individuele zorg op maat te bieden aan hun bewoners en cliënten en door te investeren in hun eigen mensen. Door het leveren van zorg op maat biedt Careyn zorg aan van een hoog niveau. De kwaliteit van onze zorgverlening wordt geborgd door de inzet van gekwalificeerd personeel. Daarnaast investeert Careyn door opleiding op maat aan te bieden zodat onze medewerkers hun visie kunnen verbreden.

Zo blijven zij gemotiveerd en in staat om elke dag opnieuw de kwaliteit van zorg te blijven bieden, waar Careyn voor staat!

‘Mensen verzorgen en bijstaan in het kwetsbaarste deel van hun leven, is werken met een groot zorghart.’ Nabijheid

Jurgen: ‘Wij streven ernaar om de meest gewaardeerde zorgpartner te worden, door de individuele zorg op maat te bieden aan onze bewoners en cliënten en door te investeren in onze eigen mensen.’

Werk je al in de zorg of wil je graag in de zorg aan de slag? Dat kan bij Careyn in jouw eigen volgorde en eigen tempo. Wij bieden jou volop kansen om een goede (of nog betere) zorgprofessional te worden, onder meer met een opleiding op maat. Wij hebben een samenwerkingsverband met het MBO in Utrecht. Onze praktijkbegeleiders vertellen jou graag meer. Benieuwd naar de mogelijkheden? werkenbijcareyn.nl

Careyn - Utrecht West biedt op de locaties Weddesteyn in Woerden, Mariaoord in Vinkeveen en Snavelenburg te Maarssen, specialistische en zorg aan van laag tot hoog complex. Wij staan voor nabijheid, een geborgen plek voor onze bewoners en een open omgang met de cliënt, hun familie en naasten.

BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN? WWW.WERKENBIJCAREYN.NL

11


LUCIA UIT HET BROEK: “IK BEN CONTINUE BEZIG MET HET LEVEREN VAN DE BEST MOGELIJKE ZORG VOOR MIJN PATIËNTEN.”

Van een eerste baan naar een carrière Lucia is acht jaar geleden, na haar hbo-v opleiding, haar eerste baan gestart bij het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ). “CWZ bevalt mij zo goed, dat ik er nog steeds met veel plezier werk.” Haar eerste ervaring heeft ze opgedaan bij de afdeling interne geneeskunde als allround-verpleegkundige.


Ziekenhuis

“Het beschouwende element, het puzzelen en het klinisch redeneren trokken mij heel erg aan,” vertelt Lucia. “CWZ biedt mij een fijne omgeving om te werken. De manier waarop medewerkers met elkaar omgaan, voelt vertrouwd en gemoedelijk. De sfeer is laagdrempelig en iedereen heeft dezelfde mentaliteit. Ik blijf hier voorlopig nog wel even plakken.” vertelt Lucia met een knipoog. Nieuwe kansen Toen in maart 2020 de Acute Opname Afdeling (AOA) binnen CWZ werd geopend, zag Lucia direct nieuwe kansen. “De AOA was een geheel nieuwe afdeling en dat maakte het een bijzondere uitdaging,” vertelt Lucia. “Met een nieuw team moesten we op zoek naar de beste manier om de afdeling te laten draaien.” De AOA werd geopend, precies toen corona uitbrak in Nederland. “Ik heb samen met mijn team de sprong in het diepe gemaakt zonder dat we elkaar echt goed kenden. Het was een hectische tijd waarin we samen sterk stonden als team en snel hebben kunnen schakelen. We weten wat onze passie is, zetten onze schouders eronder en bieden samen die goede zorg aan onze patiënten. Dat is voor mij echt het pure teamgevoel en maakt mij trots op mijn vak!”

inbreng van het verpleegkundig beraad denkt Lucia vanuit beroepsinhoudelijke basis mee over verpleegkundige onderwerpen. Een van deze onderwerpen is de nieuwe organisatieontwikkeling binnen CWZ. “Samen met de verpleegkundige staf heb ik meegebouwd aan de nieuwe organisatiestructuur van CWZ. Er ontstaan verschillende nieuwe functies zoals de verpleegkundig themaleider. De verpleegkundig themaleider is een verpleegkundige die vanuit haar achtergrond in samenwerking met andere betrokken professionals de patiëntreis op een specifiek thema optimaliseert. Het vakinhoudelijke perspectief krijgt hiermee een prominente plek binnen CWZ. Hiermee creëert de nieuwe organisatiestructuur dus nog veel meer extra kansen voor verpleegkundigen!”

‘Met een nieuw team moesten we op zoek naar de beste manier om de afdeling te laten draaien.’ Organisatiestructuur

Differentiatie

Naast het mooie werk wat Lucia bij de AOA verricht, is zij ook vicevoorzitter van de verpleegkundige staf. De verpleegkundige staf is het adviesorgaan dat vanuit verpleegkundig perspectief advies geeft binnen CWZ. De verpleegkundige staf groeit momenteel door van adviesorgaan naar medebeleidsvormend en mede sturend op alle niveaus. Samen met haar collega’s uit het verpleegkundig stafbestuur en met

Een andere nieuwe ontwikkeling binnen CWZ is de differentiatie tussen verpleegkundige en regieverpleegkundige. Bij de nieuwe functie van regieverpleegkundige wordt onder andere ingezet op het klinisch redeneren en evidence based practice. “De functie van regieverpleegkundige biedt een mooie kans om vakinhoudelijk een extra stap te kunnen zetten,” vertelt Lucia.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE EN VACATURES OP WERKENBIJCWZ.NL

“Ik word heel enthousiast van het doen van onderzoek, waarbinnen ons vak talloze mogelijkheden liggen. Ik ben continue bezig met het leveren van de best mogelijke zorg voor mijn patiënten. Het is mooi om dat ook samen op afdelings- of ziekenhuisniveau aan te kunnen pakken. Het is een beweging die je op gang laat komen door in de praktijk aan de slag te gaan.”

Promovendus Lucia’s enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat zij ook als promovendus werkt aan de HAN bij het lectoraat Acute Intensieve Zorg. “Vanuit de HAN kijken we hoe we onderwijs, praktijk en onderzoek samen kunnen brengen. In mijn onderzoek heb ik samen met ambulanceprofessionals gekeken hoe we handvatten kunnen ontwikkelen voor de risicotaxatie en besluitvorming bij patiënten met een wegraking. Gedurende het onderzoek is er actief samengewerkt in de praktijk. Dat maakt het eindresultaat extra leuk en waardevol. Het verpleegkundig vak is zo veelzijdig en biedt veel kansen!”

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de kansen die CWZ biedt? Kijk dan op werkenbijcwz.nl voor meer informatie en de nieuwste vacatures.

13


Ontdek het geluk van werken bij Sius Bij Sius werk jij met positieve energie en trots aan een zo gelukkig mogelijk leven van individuele mensen. Door te ontdekken wat iemand écht nodig heeft. Sius geeft jouw betrokkenheid de ruimte. Zodat je zelfstandig en met je collega’s dát kunt doen wat op dat moment het best past. Daar krijg je onze betrokkenheid voor terug. We ondersteunen je volop om alles uit jezelf te halen. En daar worden de mensen die jij ondersteunt weer blij van. Iets voor jou? Ontdek Sius! Samen maken we het mogelijk

Sommige mensen hebben begeleiding en ondersteuning nodig om het leven te leiden dat ze willen en verdienen. Kunnen deze mensen op jou rekenen? Ontdek Sius! Zorgverleners die van nature gemotiveerd zijn om het leven van anderen kleur te geven. Niet met een vaste aanpak voor iedereen, maar een eigen aanpak voor elk uniek mens. Sius is de nieuwe naam van De Lichtenvoorde. Een prachtige organisatie die elke dag met ongeveer 750 medewerkers en 350 vrijwilligers ondersteuning biedt aan mensen in de hele Achterhoek. Van jong tot oud. Je kunt bij ons terecht voor bijvoorbeeld jeugdzorg, wonen met ondersteuning, begeleiding bij werken en activiteiten en ondersteuning thuis. Elke dag, op ieder moment.

werkenbij.sius.nl


‘Het handige apparaatje helpt zorgmedewerkers bij het aantrekken van compressiekousen, een tijdrovende en zware klus. Tot voor kort. Want het kan dus ook anders...’

Ouderenzorg

HelpSoq neemt het zware werk over Echt ‘hip’ was het onderwerp nooit, maar bij tanteLouise en Thuiszorg West-Brabant (TWB) heeft het aantrekken van steunkousen plots het ‘Wow!-effect’. Beide zorgorganisaties pionieren met de HelpSoq, kersverse winnaar van de Nationale Zorginnovatieprijs.

MAAK JIJ HET VERSCHIL BIJ TANTE? WWW.WERKENBIJ.TANTELOUISE.NL

In Nederland maken dagelijks ruim 300.000 mensen, veelal ouderen, gebruik van steunkousen. Het oprollen en aantrekken van deze kousen vergt behoorlijk wat kracht. Verzorgenden ervaren het aantrekken van de elastische kousen zelfs als een van hun zwaarste taken. Om deze zorgprofessionals te ontlasten en daarmee de kans op verzuim te verminderen, neemt HelpSoq het zware werk over. De krachtige motor van het apparaat brengt rubberen wieltjes in beweging die de compressiekous in oprolt rondom een kunststof ring, die vervolgens over het been wordt geplaatst waarop de steunkous zich moeiteloos laat afrollen. Binnen enkele minuten is de klus geklaard. Dat scheelt zo’n tien minuten per cliënt en dat dan elke dag. Het voordeel kan zelfs nog oplopen, want het oprollen van de steunkousen met de HelpSoq vergt een minimale fysieke inspanning. Voor de zorgmedewerkers, mantelzorger maar dus ook voor de cliënt zelf. Met een beetje handigheid zou die de steunkousen voortaan misschien zelfs zonder hulp kunnen aantrekken. Of dat in de praktijk ook echt zo is, wordt nu getest door teams van zowel tanteLouise als TWB. De eerste bevindingen met de HelpSoq zijn alvast veelbelovend, zegt Jan-Kees van Wijnen, bestuurder bij tanteLouise: “Wij denken dat dit product het dagelijks werk voor onze medewerkers minder belastend maakt en daarmee het werkgeluk kan vergroten. Gebruik van de HelpSoq levert tijdwinst op, leidt tot minder lichamelijke klachten en voorkomt daarmee ziekteverzuim.” Initiatiefnemer Harpert Wouters hoopt met de resultaten van de test in West-Brabant zijn HelpSoq nóg beter te maken: “Voor ons is deze praktijktest superspannend. Het is een nieuw product en er zijn ongetwijfeld nog verbeterpunten. Daarom is de informatie die tanteLouise en TWB ons vanuit de dagelijkse praktijk leveren zo ontzettend waardevol.”

15


warm hart koel hoofd werkenbijswzzorg.nl Om het hoofd koel te houden deze zomer een ijskoude verrassing voor onze gewaardeerde medewerkers en cliënten!

Kennismaken of vacatures bekijken? Ga naar www.werkenbijswzzorg.nl Stuur een mail naar recruiters Piet en Monique via recruitment@swzzorg.nl

Verleg de grenzen bij SWZ Kies je voor SWZ, dan kies je voor een werkgever die jou de ruimte geeft. Ruimte zodat jij als professional de grenzen kunt verleggen. Grenzen van jezelf, je collega’s en die van cliënten. Wij ondersteunen mensen met niet- aangeboren

Kom kennismaken hersenletsel (NAH) en (ernstige) meervoudige beperking (EMB). Dagelijks vertrouwen zij op jou, als begeleider. Zorg van mens tot mens, met hart en hoofd.

Bij SWZ geloven we sterk in de persoonlijke klik. We maken graag kennis met jou! Wil je meer weten over de mogelijkheden bij SWZ? Ga snel naar: www.werkenbijswzzorg.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.