Page 1

SELECTED WORKS ALLEN WANG

1


ALLEN WANG allenwang@cpp.edu 909 273 1518 Rowland Heights, CA

Looking for Full-Time Position

EDUCATION

Cal Poly Pomona

Bachelor of Architecture Graduated: May 2021 Cumulative Major GPA: 3.7

North China University of Technology CPP Faculty-Lead Interdisciplinary Studio 2019 Summer Session

DIS - Copenhagen (Danish Institute for Study Abroad) 2019-2020 Academic Year

EXPERIENCE

Architectural Intern (Design Concepts, Chino) November 2020 - Present Assisted in producing design development documents and construction documents for commercial and residential tenant improvement projects.

SKILLS

Rhino 6 Enscape AutoCAD Revit

V-Ray Illustrator Photoshop InDesign

Light Room Microsoft Office Grasshopper Premiere Pro

Photography

Model Making

Woodshop

LANGUAGES

2

Fluent in English Semi-fluent in Mandarin Chinese


INDEX Skid Row Public Library

4-17

Mt. Wilson Scientist’s Retreat

18-25

Co-Housing På Nørrebro

26-33

West Hollywood Mixed-Use Housing

34-41

3


Duration: 15 Weeks

Instructor: Andri Luescher

The Tower Library SKID ROW

This project aims to create a hub for the Skid Row community to allow everyone to have a meaningful space to gather, learn, and make. The library, which houses more of the individual spaces such as reading rooms and collections, is used to learn and acquire new knowledge through physical and digital mediums. The community rooms, which houses more of the interactive spaces such as multi-purpose rooms and maker spaces, is used to create connections between each other while also allowing for users to learn and work together in collective groups. This allows for users to bounce back and forth between individual and interactive spaces to fit their needs while also creating inclusivity within the surrounding communities. The conceptual basis for the design of this project is these two towers that shifted to separate corners with a bridge that spans from corner to corner. When the two towers are at opposite corners with the space being 45 degrees in the middle, the resulting figure 4

is a crystal gem. The two towers house circulation and mechanical cores while the inner portion, which resemble a bowtie, is used to house the majority of the program. Due to the structural design of the project, all of the floor plates can be separated into 4 areas: two squares and two trapezoids. This separation allows for double height spaces to be utilized as sections of the floor plate are being deleted. The project consists of two monolithic towers that are connected by a glass volume. The glass volume provides open and light filled spaces, while the towers provide more closed and intimate spaces. A tree like structural system reaches through the open spaces and creates connections and openings between floors levels. Terracotta rods span across the façade of the glass volume to provide a sense of horizontality that contrasts the verticality of the towers. The rods also provide sun shading the glass volume.


Skid Row Public Library

5


Skid Row Public Library

6


Skid Row Public Library

7


Skid Row Public Library

8


Skid Row Public Library

9


Skid Row Public Library

10


Skid Row Public Library

11


Skid Row Public Library

12


Skid Row Public Library

13


Skid Row Public Library

14


Skid Row Public Library

15


Skid Row Public Library

16


Skid Row Public Library

17


Duration: 15 weeks

Instructor: Kip Dickson

Scientist’s Retreat Scientist’s Retreat MT. Mt. WILSON Wilson

From previous exercises, the truss system was developed through a tower, bridge, and cantilever to create the over-all structure for the project. With the previous exercises, the truss system dictated the form of the project whereas the truss system is used as a structural rack for the cross-laminated timber tubes to be slid into place. The tubes in turn determine the form of the project. The project addresses the site by avoiding the trees when bridging over from the road to the structure. The CLT tubes address the site by connecting the project with nature.

4 18

The program is divided up into three tubes consisting of one public tube and two private tubes. The first floor consists of an outdoor public gathering space as well as the tube which houses the office and public bathroom. The second floor is entirely private with one tube housing the living spaces while the other tube houses the bedrooms and bathrooms. The living spaces are divided up by a courtyard forcing people to travel between the two tubes to access the other areas. The main materials used are steel and wood. Steel is used as the main structure and the skin while the wood is used for the tubes


Mt. Wilson Scientist’s Mt. Wilson Scientist’sRetreat Retreat

PERFORATED METAL

CROSS-LAMINATED TIMBER

GLASS

PERFORATED METAL

STRUCTURE

195


Mt. Scientist’s Retreat Mt.Wilson Wilson Scientist’s Retreat

620

SITE PLAN 1/4” = 1’-0”

F


Mt. Wilson Scientist’s Mt. Wilson Scientist’sRetreat Retreat

ST

FIRST FLOOR

FIRST FLOOR 1/4” = 1’-0”

SECOND FLOOR

SECOND FLOOR 1/4” = 1’-0” 217


Mt.Wilson Wilson Scientist’s Retreat Mt. Scientist’s Retreat

822


Mt. Wilson Scientist’s Mt. Wilson Scientist’sRetreat Retreat

239


Mt.Wilson Wilson Scientist’s Retreat Mt. Scientist’s Retreat

1 PERFORATED METAL PERFORATED CORRUGATED METAL SQUARE STEEL TUBE

1

L-BRACKET STEEL PLATE CROSS-LAMINATED TIMBER ELASTOMERIC PAINT

2

2 STEEL TRACK

PERFORATED METAL PERFORATED CORRUGATED METAL SQUARE STEEL TUBE L-BRACKET STEEL PLATE

CROSS-LAMINATED TIMBER ELASTOMERIC PAINT

3

3 SQUARE STEEL TUBE NUT AND WASHER BASE PLATE GROUT ANCHOR BOLT

WALL SECTION

24 10

DETAILS


Mt. Wilson Scientist’s Retreat

25


Duration: 10 weeks

Instructor: Maja Popovic

The Urban Forest NØRREBRO, KØBENHAVN

The main idea behind this co-housing project is the idea of a tree. The concept is that each building on the site acts as a tree and the entire project acts as an urban forest. The idea of creating separate buildings but scattering them along the site is inspired by the Moriyama House. From there, a blanket or “canopy” was laid over the buildings to physically connect them from above. By scattering the buildings, the ground floor becomes open and allows for free circulation in and throughout the site. This allows for most of the ground to be untouched while allowing people who are biking or walking to freely pass through. All of the public studios are located on the ground floor with the community house and restaurant being located in the middle.

26

This creates the aspect of having the community be the center of the project and connecting the entire site together. The community house consists of half levels to create thresholds and the ability to look down or up at the other people of the community. This creates opportunities for people to converse. The residential units are located in the canopy and this allows a sense of privacy from the outside by having them be elevated high off the ground. This also allows the residents to be able to move through the building to get to certain spaces without having to touch the ground floor. The exterior façade is created by using two layers of wooden slates, one slanted at 45 degrees and another that is straight.


Co-Housing På Nørrebro

COMMUNITY HOUSE

PRIVATE RESIDENCE

CIRCULATION ON SITE

Ja

gtv

ej

PUBLIC STUDIOS

SITE PLAN

27


Co-Housing På Nørrebro

28


Co-Housing På Nørrebro

29


DN

THIRD FLOOR Co-Housing På Nørrebro

1:150

UP

DN

ELDERLY SCREENWRITER UNIT

CHEF’S UNIT

DN

COMMUNAL LIVING DN

UP DN

UP

DN DN

SECOND FLOOR 1:150

DN UP DN UP

COMMUNAL DINING COMMUNAL KITCHEN

DN UP DN

GUEST UNIT

FIRST FLOOR 1:150

FURNITURE WORKSHOP

SMALLL CINEMA

COOKING WORKSHOP UP UP

RESTAURANT

UP

UP DN

CLASSROOM

PHOTOGRAPHY STUDIO BIKE PARKING

30

GROUND FLOOR 1:150


Co-Housing På Nørrebro

COMMUNAL LIVING

LAUNDRY DN DN

STORAGE

ROOF / ATTIC 1:150

DN

FURNITURE STUDENT UNIT

PHOTOGRAPHER UNIT

DN

CHEF’S UNIT

COMMUNAL LIVING DN

UP

UP DN

DN

DN

TEACHER & CHILD UNIT DN

THIRD FLOOR 1:150

UP

DN

ELDERLY SCREENWRITER UNIT

CHEF’S UNIT

DN

COMMUNAL LIVING DN

UP DN

UP

31


Co-Housing På Nørrebro

LONGITUDINAL SECTION 1:150

32


Co-Housing På Nørrebro

ENLARGED SECTION 1:50

33


Duration: 10 weeks

Instructor: Nadim Itani

Mixed-Use Housing Housing Project Mixed-Use Project WEST WestHOLLYWOOD Hollywood

UNIT TYPES # OF UNITS # OF BEDROOMS # OF BATHS STUDIO A 6 1 1 STUDIO B 4 1 1 1 BED A 3 1 1 1 BED B 4 1 1 2 BED A 3 2 2 2 BED B 4 2 2

INT SQFT EXT SQFT 423.61 96 646.83 128 818.7 128 1010.92 128 1173.53 176 1345.78 128

The project consists of two slabs that sit on top of podiums that are used for commerical spaces. The south slab is rotated to allow for a courtyard in between the two buildings with a bottle-neck that seperates the public spaces from the private spaces of the residential units. The entire project is dictated by a 4 by 4 grid. The two slabs are connected by a bridge. The facades are lined with cement fiber boards to emphasize the length of the slabs. The cement fiber boards are laid out in different sizes to create a breathing effect on the facade. The windows and balconies were laid out in a way so that there would be different “holes” of different proportions.

30 34

The project has 24 units that consist of studios, one-bedrooms, and two-bedroom units. There are 2 different units for each housing type. Each unit is outlined in the above diagram. The north slab houses the bigger units as it is directly on Santa Monica Blvd. The south slab houses the smaller units but has more due to the circulation mainly being in that building.


West Housing Housing Project WestHollywood Hollywood Mixed-Use

A

RETAIL

UP

10%

20%

LOBBY

RETAIL

10%

UTILITY TRASH

GROUND FLOOR A

31 35


WestHollywood Hollywood HousingHousing Project West Mixed-Use

A

DN

UP

DN

UP

MECHANICAL

A SECOND FLOOR

32 36


West Housing Housing Project WestHollywood Hollywood Mixed-Use

A

DN

UP

DN

A FIFTH FLOOR

33 37


West Hollywood Mixed-Use Housing

MAX BUILDING HGT 55' - 0"

Level 5 45' - 0"

Level 4 35' - 0"

Level 3 25' - 0"

Level 2 15' - 0"

Level 1 0' - 0"

Level 2 15' - 0"

Level 2 15' - 0"

38


West Hollywood Mixed-Use Housing

39


West Hollywood Mixed-Use Housing

9

8

5 8"

WATER RESISTIVE BARRIER

CEMENTITIOUS WATER PROOFING

5 8"

PLYWOOD

7 8

TYP. BASEBOARD SEALANT

TEMP. GLASS GUARDRAIL

W

C W

DENSGLASS

FIBER CEMENT BOARDS STARTER STRIP JOIST HANGER

ALUMINUM BASE SHOE OVER 41" SPACER LAG BOLT

WATER RESISTIVE BARRIER 5 8" DENSGLASS FIBER CEMENT BOARDS

METAL FLASHING WATER RESISTIVE BARRIER 5 8" DENSGLASS FIBER CEMENT BOARDS

STARTER STRIP

S

Z-FLASHING

B

5 8

HARDIETRIM® BOARDS

STEEL CHANNEL

S R

FLASHING PER MANUFACTURER RECOMMENDATION

S C W S G

RESILIENT CLIPS SEALANT

1

40

1

2

SCALE:1-1/2"=1'-0"

TRUSS JOISTS

2

BATT INSUL.

3

GYP. BOARD

4

DENSGLASS

5

3

SCALE:1-1/2"=1'-0"

L.T. CONCRETE

6

DOUBLE TOP PLATE

7

HEADER

8

SCALE:1-1/2"=

LIGHT GAUGE METAL S


West Hollywood Mixed-Use Housing

14

54'-11"

4 7

44'-11"

3

5

34'-11"

6 15

3 9 2 1

25'-0"

1 8 13

15'-0"

2

10

0'-0"

7 8"

EXTERIOR STUCCO

WEEPSCREED

CEMENTITIOUS WATER PROOFING

-11'-0"

RESILIENT CLIP

SEALANT

BATT INSULATION

5 8"

GYP BOARD

SHIM AS REQUIRED

STOOL AND CASING WINDOW FRAME STOP GLASS FRAME

11 12

-22'-0"

=1'-0"

STUDS

9

FIBER CEMENT BOARDS

10

CONCRETE MASONRY UNITS

11

SLAB ON GRADE

12

4" SAND

13

STEEL CHANNEL

14

CANT STRIP

15

STUCCO

41

Profile for Allen Wang

Allen Wang Portfolio  

Allen Wang Portfolio  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded