Page 1

L’HABITA TGE

Alex Moreno Busto Professor: Gerard Mattis Col·legi Jardí 2013-2014 Tecnología 3r ESO B


INDEX

-

INTRODUCCIÓ............................................................1

-

TEMAS:

-

Que és l’habitatge....................................................... 2-3

-

L’habitatge al llarg de la historia..................................4-5

-

Tipus d’habitatges........................................................6-8

-

Fer-se una casa............................................................9-11

-

Estructures i forces......................................................12-14

-

SOLUCIONARI............................................................15-16

-

CONCLUSIO ..............................................................17


INTRODUCCIÓ Aquest llibre explica tot sobre els habitatges. La meva intenció en fer aquest llibre ha estat plasmar els meus coneixements de l’habitatge en aquest llibre. Tots aquests coneixements, però, no els tenia abans de començar, i es per això que he necessitat molt temps de recerca en diferents llocs per aquests llibre. Amb aquests llibres no només ensenya com es construeix una casa, aquests llibre explica l’historia de l’habitatge, conte els tipus de cases que hi ha al mon encara que de ben segur n’hi hagin hagut d’altres. Aquests llibre ensenya a saber el significat de la paraula habitatge, i a que li pots dir habitatge. A més et posara a prova ja que al final de cada tema llegit hauràs de fer unes activitats que et faran saber si has entès be tots els conceptes explicats en cada apartat. Gaudeixin del llibre!


1

QUE ÉS L’HABITATGE? Que és i quina funció té? L'habitatge és una edificació perfer unes determinades funcions: la funció principal és oferir refugi i habitació a les persones, protegint-les de les inclemències climàtiques i d'altres amenaces. El clima condiciona en gran mesura tant la forma de l'habitatge com els materials amb què es construeix, fins i tot les funcions que es desenvolupen al seu interior. Depenen del clima un habitatge es farà amb uns materials o amb altres. També es pot dissenyar un habitatge en relació al que hi ha a l’interior de aquest. A més per considerar-se un habitatge un indret a de tenir un lloc on guardar les teves coses, com armaris, o altres... i un bany on fer necessitats higièniques, ja sigui per netejar o per necessitats biològiques.

Casa de fusta contra el fred

Aquesta casa de fusta per exemple no esta construïda així com així, sinó que ha estat construïda per un motiu especial, gracies a la fusta que reté calor i la manté a dins de la casa, això es una manera de aconseguir més temperatura i per tant combatir les baixes temperatures.


Casa d’estiu per climes calorosos.

2

Aquesta es una casa blanca, cosa que li fa un aire de estiu, apart de la aparença es pot observar com es una casa amb moltes finestres i amb una terrassa per que corri el aire, i poder refrescar la casa en altes temperatures. No esta preparada per climes de fred on a dins, faria més fred que a una casa de fusta.

Qui viu als habitatges? Generalment es diu que cada habitatge és ocupat per una família, però aquesta idea s'ha de modernitzar ja que hi ha diferents tipus de família i hi ha habitatges que són ocupades per diverses famílies. Podríem dividir el tipus de relació que hi ha aks habitatges de dues maneres: - Una possible relació de família: amb pares o mares, relació o parella, marit i muller amb fills o sense. - D’altre banda depenent la situació econòmica o relacions de amistat es poden compartir habitatges amb amics o companys de pis que paguen la seva part del lloguer per tal de que aquest surti més econòmic per als dos. ACTIVITATS 1. Es pot considerar una presó un habitatge? Justifica la teva resposta. 2. Si anem a la muntanya, i ens refugiem a una cova durant 2 dies perquè neva amb molta intensitat podríem considerar que es un habitatge? Perquè? 3. Creus que un apartament es una habitatge?


3

L’HABITATGE AL LLARG DE LA HISTORIA. L'ésser humà sempre ha tingut la necessitat de refugiar-se per superar les condicions adverses de viure a l’aire lliure. PREHISTORIA Sorgeixen les primeres poblacions conegudes al 6000 aC, en les fèrtils marges dels grans rius de Orient Mitjà, vinculades a activitats agrícoles. En regions mediterrànies 5500 aC, es construeixen cases amb toves al costat dels camps de conreu EDAT ANTIGA Al Antic Egipte els seus habitants edifiquen habitatges 3000 aC que guarden molta semblança amb les cases rurals del segle XX, amb murs de toves i sostres de fusta de Palma. Cal palafits, cases sobre puntals, enmig de llacs, en diverses parts d'Amèrica Central. EDAT MITJANA Durant l'Edat Mitjana les cases dels pagesos eren de tova, pedra o fusta, depenia dels materials de la regió, solien estar constituïdes per una habitació, àmplia, amb el sostre de palla, sent el foc de la xemeneia el centre de la llar. Era la residència de tota la família, utilitzada com a graner, i habitualment també era compartida per al bestiar. Fins al segle XIII no es crea una estada diferent per als animals a l'interior de la casa. La taula era l'objecte essencial del mobiliari, on tota la família s'acomodava, asseguda en bancs, al seu voltant; havia prestatges per dipositar els escassos objectes que posseïen


i ganxos de fusta per penjar els vestits. No hi havia llits, es dormia a terra, habitualment sobre palla, o en màrfegues farcits de palla. EDAT MODERNA A partir del segle XVI es generalitza l'ús de maons de fang cuit per edificar cases al nord d'Europa. Sorgeixen les primeres mansions senyorials europees. Al segle XVIII, en moltes ciutats europees i americanes, s'erigeixen edificis d'estils "elegants" per a la nova burgesia.

4

EDAT MODERNA I CONTEMPORANIA A principis del segle XIX les ciutats estan plenes de treballadors que emigren del camp per buscar treball a les fàbriques. Habiten als "barris baixos", amuntegats, en condicions insalubres, la majoria en la total misèria. Alguns historiadors consideren la Red House de Philip Webb (1859) el primer disseny de "casa moderna". A la fi del segle XIX sorgeixen els primers barris residencials, blocs de pisos dels estils eclèctics, els xalets i les ciutats jardí per a la burgesia. EDAT CONTEMPORANIA A principis del segle XX es dissenyen i erigeixen gratacels d'acer, cristall i formigó, amb noves tècniques, per a habitatges i oficines, als EUA. Seran imitats, més endavant, pels altres països. 1. Per quin motiu es van començar a formar pisos i quan? 2. Perquè van sorgir les primeres poblacions?


5

TIPUS D’HABITATGES: DIFERENTS TIPUS DE CONSTRUCCIÓ: -

Bioenergètica : aquestes són cases modernes que van ser dissenyades per tal de maximitzar l'eficiència energètica i perquè s'adaptin al clima del seu entorn . Són dissenyades de tal manera que poden fer ús de l'energia eòlica i solar , entre d'altres . A més , per estalviar energia , aquestes cases són construïdes amb materials , generalment ecològics , que s'adapten a les condicions meteorològiques .

-

De maó : aquestes cases són construïdes a base de maons de ceràmica .

-

De tova : aquestes cases són construïdes a base de tova . Aquest fang està compost de palla , argila i sorra .

-

De fusta : la majoria dels materials amb què es construeix aquesta casa és fusta .

-

Sostenible : aquestes cases són construïdes amb materials reciclables en la seva totalitat . A més es mantenen amb consum energètic .

-

De formigó : en aquestes cases, el sostre , murs i estructura són de formigó .


-

Ecològiques : aquestes cases utilitzen com a elements de construcció materials ecològics .

-

De tàpia : aquestes cases de components de terra piconada .

CASES SEGONS LA SEVA FINALITAT: -

Bungalou : aquestes són d'un sol pis i la seva grandària sol ser reduït . Aquestes cases generalment estan situades en càmpings o llocs vacances .

-

Cabana : aquestes cases són construïdes amb pedra o fusta i se situen en zones muntanyoses o rurals .

CASES RURALS I DE PAGÈS -

Casa de pagès : aquestes cases se situen en el camp i cada un dels quarts està designat per albergar diferents maquinàries , animals o eines de treball .

-

Casa rural : aquestes cases estan situades en zones rurals i moltes vegades són construïdes amb finalitats turístiques .

6

Casa rural i també de pagès: http://www.boysjaen.com/wp-content/uploads/2012/02/casa-rural2.jpg

DUPLEX


Dúplex: aquestes cases estan fetes en una edificació la construcció es distribueix en dos pisos consecutius .

Maqueta 3D de un dúplex: http://canflegepark.com/img/duplex1.gif

CASES LUXOSES Mansió : aquestes cases tenen un estil arquitectònic cridaner , són luxoses i de proporcions molt grans . Palau : són similars a les mansions però amb dimensions encara majors .

7

Mansió amb piscina:

ACTIVITATS


Quina diferencia hi ha entre una mansió i un palau? Que es més econòmic a priori, una casa intel·ligent o una casa ecològica? Quina diferencia hi ha entre una casa ecològica i una casa bioenergètica? Podria ser una casa ecològica a més de ecològica un dúplex?

8

FER-SE UNA CASA A l’hora de fer-se un habitatge el passos que hem de seguir per saber que no ens estem equivocant o anant massa ràpids són aquests: Quan una persona decideix que vol fer una casa el primer que ha de fer es pensar en tot i per començar ha de saber que un sol no pot fer una casa. Primer has de tindre un terreny. És possible trobar parcel·les on , després de mirar la normativa municipal , només puguem construir una petita part del terreny , a causa de les distàncies que cal deixar a veïns i carrers . Els paràmetres importants que cal mirar són : -

Distància que cal deixar a veïns i carrers .


-

Ocupació màxima de la parcel·la: vol dir que per exemple en un recinte de 400 metres quadrats , potser només ens deixen edificar en planta el 30% . O sigui que si volem una casa en planta baixa , només podrem construir 120 metres quadrats .

-

Sostre màxim edificable : Sempre ens posen una limitació entre els metres quadrats de la parcel·la, i els metres quadrats construïts .

-

Alçada reguladora : Ens poden permetre construir planta baixa i un pis , o dos pisos , depenent de la normativa .

-

Edificacions auxiliars : Compte amb això , ja que hi ha molts terrenys amb una petita construcció adossada a la tanca , i que quan volem iniciar la construcció de la nostra casa l'ajuntament pot obligar-nos a enderrocar-la, en funció del que digui la normativa.

-

Hi ha altres paràmetres dels que cal informar a l'ajuntament corresponent , sobretot pel tema mediambiental : recollida d'aigües pluvials per regar el jardí , reposició d'arbres després de la construcció , recollida d'aigües pluvials separada de les aigües grises amb la finalitat que flueixi menys aigua a les depuradores , alçada de les tanques , normatives estètiques...

-

En l'elecció de la parcel·la també és molt important l'orientació respecte al sol , i els accessos . Ens podem trobar amb la parcel·la perfecta , orientada a sud , però que l'accés sigui també pel sud , amb la qual cosa perdem jardí en els accessos al garatge , i a la casa .

-

El tema clavegueram no cal oblidar mai, ja que hi ha moltes urbanitzacions construïdes fa molt temps, que no disposen d'aquest servei , i que ens obliga a posar una " estació depuradora " per netejar les aigües grises . Un altre despesa a tenir en compte .

-

Un altre dels serveis a mirar és si tenim una canalització de gas a peu de parcel· la. Si volem la nostra casa per viure tot l'any , haurem de posar un sistema de calefacció , que pot funcionar amb diferents energies : Electricitat , el més net però amb un consum important . Gasoil , necessita un espai on ubicar la caldera i el dipòsit de combustible , però té un bon rendiment . Gas , si tenim possibilitat de connexió , potser és el més econòmic .

9 Després has de contractar un arquitecte, que s’informarà de les normes municipals sobre com ha de ser una casa en aquell poble. L’arquitecte t’ajuda a fer la casa i t’aconsella com fer-la. L’arquitecte haurà de saber les normes d’urbanitat. Quan el terreny es correcte l’arquitecte es posa a dissenyar els plànols segons el que tu vols. L’arquitecte et preguntarà quin pressupost tens per fer la casa, quantes persones hi haurà, quantes habitacions vols, quina habitació vols fer la més gran...


L’arquitecte dissenyarà uns plànols segons les teves preferències i els portarà a l’Ajuntament. Allà un treballador revisarà que als plànols es compleixin totes les normes municipals sobre les cases. Si tot està en ordre, es podrà començar a construir.

Casa en construcció LA CONSTRUCCIÓ

Esquema fet a classe de tecnologia 10 ACTIVITATS Que has de fer el primer abans de fer una casa? A qui demanes el permís per fer la casa? Quins fenòmens del medi poden influir en la manera de construcció de la casa?


Quin es l’últim procés en la construcció d’una casa?

11

ESTRUCTURES I FORCES ESTRUCTURA: L’estructura és un conjunt de peces que serveixen per aguantar o suportar forces. També s’utilitza per donar forma a determinades coses.


Una estructura ha de ser: -

Resistent: No es trenca fàcilment

-

Rígida: Quan s’aplica una força es difícil que es deformi

-

Estable: Que no cau fàcilment davant de forces

FORCES: Una força és tot allò que pot canviar de i forma i de posició d’un cos. Es mesura amb Newtons. F= massa x gravetat D’una força podem saber: -

Quantitat de la força

-

Forma d’aquesta força

-

Material que fa la força

-

On i com fa la força

Pont amb forces senyalades

DIRECCIONS: Podem saber la direcció que pren un cos quan dos forces estan interactuant juntes: La manera de saber-ho es fer dues línies paral·leles als vectors de manera que es creuin. La direcció per la que passaran serà aquell punt. 12


SENTIT: Si dues forces van en el mateix sentit la seva força es suma, de la mateixa manera que si van en contra es resten i per tant el cos anirà en el sentit de la força més gran.

PROPIETATS DELS MATERIALS SEGONS LA ESTRUCTURA I LA FORÇA APLICADA: Elasticitat: Aplicant una força es deforma i després torna al seu lloc original. Resistent: Difícil de trencar quan li dones un cop Fragilitat: Quan li dones un cop, aplicant una força, es trenca fàcilment Dur: Es difícil de rallar Tou: Es fàcil de rallar. Equilibri: Una cosa que esta en equilibri no cau Estabilitat: Es quan una cosa li estan aplicant una força i costa que caigui. Pressió: Força en poc espai Mal·leable: Aplicant força s’adapta Plàstic: Aplicant força es deforma Direcció: Línia per la qual passa la força Sentit: Cap a on va la força Apunts de classe L’EQUILIBRI: Per començar, un cos en equilibri es una cos que no cau. El sentit de l'equilibri permet a humans i animals caminar sense caure.

Per tal de que una cosa estigui en equilibri hem de poder traçar una línia vertical passant pel seu centre de gravetat de manera que aquesta línia no quedi fora de la distància horitzontal de la base, si la línia queda fora aquell cosa no esta en equilibri i s’està caient.

13

COM CALCULAR SI UN COS ESTÀ EN EQUILIBRI


1. Per començar s’ha de trobar el centre de gravetat de cada persona: El centre de gravetat es el punt imaginari on s’apliquen totes les forces.

Nosaltres aquest punt l’hem trobat fent una foto i calculant amb un objecte molt prim per quina part s’aguanta sense cap altre suport

Així

2: El segon pas es fer una vertical passant per el centre de gravetat de gravetat

3: El tercer pas es mirar que la vertical passi del centre de gravetat passi per dins de la llargada de la base, si la vertical esta fora de la llargada de la base, l’objecte no esta en equilibri i per tant caurà

Apunts de classe

ACTIVITATS Fes aquets mots encreuats: file:///C:/Users/usuari/Documents/JOT%20POTEITOS.htm

14


SOLUCIONARI Que és un habitatge? 1. Es pot considerar una presó un habitatge? Justifica la teva resposta. No, ha una presó pots menjar, tenir algunes coses de vestir... Però no ho pots considerar una habitatge perquè la funció de Casa teva no la compleix ja que hi ha moltes persones vivint allà i no pots tenir intimitat. 2. Si anem a la muntanya, i ens refugiem a una cova durant 2 dies perquè neva amb molta intensitat podríem considerar que es un habitatge? Perquè? No perquè allò seria un refugi provisional on no podríem fer les coses quotidianes que fem en un habitatge, no podríem guardar la roba, ni conservar aliment etc. 3. Creus que un apartament es una habitatge? Si perquè a un apartament hi pots estar tot el temps que vulguis, ja que pots guardar la roba, tenir un espai per fer les teves coses, pots cuinar i conservar el menjar...

L’Habitatge al llarg de l’historia 1. Per quin motiu es van començar a formar pisos i quan?

Els pisos es comencen a construir a la revolució industrial, o es creen noves poblacions a les afores de les grans ciutats per que els treballadors tinguessin cases més barates. Aquestes cases estan en males condicions però era tot el que podia aspirar un treballador normal i corrent.

2. Per que van sorgir les primeres poblacions?

Perquè l’home es va sedentaritzar i va tenir la necessitat de conviure en grup per garantir-se la supervivència. Tipus d’habitatges: 1. Quina diferencia hi ha entre una mansió i un palau? El palau es una mansió però amb dimensions majors 2. Que es més econòmic a priori, una casa intel·ligent o una casa ecològica? Una casa ecològica, la tecnologia de les cases intel·ligent es molt innovadora i molt cara. 15


3. Quina diferencia hi ha entre una casa ecològica i una casa bioenergètica? La casa bioenergètica es una cada construïda a partir de materials de la zona, sense preocuparse per si el material és més o menys ecològic. En canvi la ecològica es preocupa per que no contamini i no faci cap mal al medi ambient 4. Podria ser una casa ecològica a més de ecològica un dúplex? Si que podria ser ja que la casa ecològica no impedeix que sigui més gran o més petita. Fer-se una casa: 1.Que has de fer el primer abans de fer una casa? Primer has de tindre un terreny 2.A qui demanes el permís per fer la casa? Has de demanar permís al responsable de l’ajuntament 3.Quins fenòmens del medi poden influir en la manera de construcció de la casa? Depenent la orientació de la casa el sol donarà en unes hores o en unes altres. 4.Quin es l’últim procés en la construcció d’una casa? Els acabats, on totes les parets son pintades i arreglades perquè no faci falta cap retoc més. Estructures i forces:

16


CONCLUSIONS Amb aquests llibre no només espero que el que ho llegeixi aprengui, fent aquests llibre sobretot he aprés jo. A estat una manera diferents de aprendre... Es com aprendre però mentre vas ensenyar. A estat una nova manera de treballar i d’estudiar. No es que m’hagi agradat excessivament, ¡però trobo que creant el teu propi llibre aprens més que llegint un de algú altre. Espero que qui el llegeixi li serveixi perquè ja he dit que gracies a aquests treball de 5 mesos sobre l’habitatge potser no he d’estudiar tant com si m’hagués llegit un llibre de l’habitatge d’algú altre.

17


Habitage llibre digital  
Habitage llibre digital  
Advertisement