Nivelrikkoisen koiran terveys, kuntoutus ja hoito

Page 1

Nivelrikkoisen koiran terveys, kuntoutus ja hoito


Koiran liikunta ja terveenä pysyminen ´ Painonhallinta nivelrikon ehkäisyssä ja hoidossa on erittäin tärkeää, ylipainoa tulee ehdottomasti välttää. ´ Liikuntaa tulee harrastaa paljon. On kuitenkin tärkeää jakaa päivittäinen kokonaisliikuntanmäärä useaan kertaan. Näin kerralla suoritetut pienemmät määrät välttävät kertarasituksesta aiheutuvia ärsytyksiä nivelissä. ´ Muista rutiininomaisuus liikunnassa; lenkistä toiseen sekä päivästä toiseen samanlaista liikuntaa samoissa määrin! Hyvä liikunnan laatu on tärkeämpää kuin liikunnan kertasuorituksen määrä.


Kylmä- ja lämpöhoito ´ Nivelrikon oireiden hoidossa voi käyttää lihasten rentouttamiseksi lämpöä. Kauratyyny tai lämmitettävä lämpöpakkaus on tähän hyvä vaihtoehto. ´ Lämpöä ei suositella tilanteen akutisoituessa vain silloin suositaan aina kylmää aina tilanteen ja kivun rauhoittamiseksi. ´ Lämpöä tai kylmää̈ ei saa käyttää alueilla joissa voidaan epäillä ihotunnon heikentyneen

´ Kylmähoitoon hyvä on lumi- tai jääpalapussi tai kylmäpakkaus. ´ On tärkeää huomioida ihovarioriskit lämpö- ja kylmähoidoissa; paleltuminen sekä palaminen! Pakkauksen ja ihon väliin tulee laittaa esim. pyyhe ihovaurioiden välttämiseksi. Pakkauksen päälle laitetaan paksu pyyhe tai peite, jotta lämpö/kylmä kulkeutuu kohti koiraa eikä karkaa huoneilmaan. ´ Hoidon aikana on seurattava tarkasti koiran reaktioita sekä ihon lämpötilaa koko hoidon aikana ja sen jälkeen. ´ Kylmä- tai lämpöpakkausta voidaan pitää paikallaan n.15min ja hoitokertojen väliin tulee jäädä vähintään 2 h aikaa.


Ylläpidä turvallista ympäristöä tapaturmien välttämiseksi ´ Liukkaat pinnat tulisi eläimen elinympäristöstä; esimerkiksi laminaatti, jää, liukkaat kivipintaiset porraskäytävät. Myös kovalla pohjalla -kuten asfaltti- liikkumista tulisi välttää ja pyrkiä joustaville pohjille -kuten pururata, metsätiet. ´ Nivelrikkoista ja kipeää koiraa on avustettava portaissa, autoon nousussa sekä sieltä alas tullessa. On oleellista välttää kovia ponnistuksia ylös ja alas tullessa, jolloin riskinä on hetkellinen nivelrasitus.


Leikit ´ Koiran

kunnosta riippuen on syytä arvioida sen edellytyksiä huomattavasti suurempien ja pienempien koirien kanssa leikkimiseen ja riehumiseen. ´Frisbeen, pallon sekä keppien heitot tulisi jättää kokonaan pois äkkinäisten ja hallitsemattomien suunnanmuutosten ja rangan vaurioiden välttämiseksi.


Uinti on hyvä harrastus ´Luonnonvesissä uinti ja syvässä vedessä hitaasti kahlaus ovat hyviä liikuntamuotoja huomioiden seuraavat asiat; ´Luonnonvesissä rauhallisesti veteen saattaen uintia voi harrastaa; ei heitetyn esineen perään syöksyen. ´Uitetaan tempoltaan rauhallisia, lyhyitä lenkkejä, koiran kunnosta riippuen esim. vain muutamia minuutteja kerrallaan. ´Veden lämpötilan olisi suotavaa olla ~18 asteista; kylmemmät lämpötilat voivat pitkäaikaisessa kertasuorituksessa aiheuttaa häiriötiloja elimistössä (25-27 astetta ollessa optimaalinen uintiveden lämpötila koiralle). ´Muista, että uinnin energiankulutus on määrätyllä matkalla arviolta neljä kertaa suurempi kuin juostessa!


Lumessa liikkuminen on hyvää liikuntaa ´Lumessa rauhallisesti kahlaus, metsämaastossa liikkuminen on hyvästä. ´Lumessakin kahlaus voi olla hyvä harjoitusmuoto; silloin tulee välttää syvää lunta ja pysyä matalassa (alta kinnersyvyisessä) lumessa sekä välttää ehdottomasti hyppimistä ja loikkimista.


Hae apua koiran terveydenhuollon asiantuntijoilta ´ Nivelrikkoisen koiran hoidossa noudata eläinlääkärin ohjeen mukaista lääkintää ja ruokintaa. ´ Ravintolisät, ruokinta sekä mahdollinen kipulääkitys tulee aina ylläpitää eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. ´ On muistettava yksilöllisyys kaikkien ohjeiden osalta ja ammattitaitoista apua koiran terveyden hoidossa saat koulutetulta ´ koirahierojalta ´ akupunktiohoitajalta ´ eläinfysioterapeutilta ´ osteopaatilta ´ eläinlääkäriltä


Yhteystiedot Akupunktiohoitaja (2016), Koirahieroja AT (2022) Laura Merkkiniemi Närekatu 3 04480 HAARAJOKI / JÄRVENPÄÄ akupunktio@akupunktiopiste.com 045 885 1882


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.