Akupunktion vaikutukset terveyteen

Page 1

Akupunktion vaikutukset terveyteenAkupunktion vaikutus Ø Akupunktio vähentää lihaskipua Ø Monet kivut ovat lihasperäisiä – ne johtuvat usein siitä että lihaksistoon on päässyt syntymään vääränlaisia toimintamalleja esimerkiksi lihasten ylirasituksen myötä. Lihasperäisiin ongelmiin käytetään usein paikallisia akupunktiotekniikoita, joihin kuuluvat esimerkiksi triggerpisteakupunktio, kuivaneulaus ja meridiaanitasoinen hoito. Ø Akupunktio rauhoittaa sympaattista hermostoa Ø Se aktivoi parasympaattista hermostoa joka lisää elimistön luontaisten kipua hoitavien yhdisteiden tuotantoa. Lisäksi aktivoi verenkiertoa ja aineenvaihduntaa kipualueella sekä sulkee pois kipuhermoston toimintaa. Tämän vaikutuksen aikaansaamiseksi käytetään akupunktiopisteitä koko kehon alueella, tavallisimmin jaloissa ja käsissä. Ø Akupunktio poistaa stressiä ja tasapainoittaa aineenvaihduntaa Ø Krooninen kipu voi olla sivuoire muille terveysongelmille, joiden korjaaminen on edellytys myös kivun hoitamiselle. Esim. univaikeudet, immuunijärjestelmän häiriöt, suolisto-ongelmat tai verenkierron häiriöt voivat olla tekijöitä kroonisen kivun synnyssä. Ø Monissa tapauksissa näitä ongelmia voidaan hoitaa akupunktion sekä muiden kiinalaisen lääketieteen hoitomuotojen avullla.Akupunktio historia Ø Akupunktuurin historia ulottuu varmuudella tuhansien vuosien taa. Ø Ensimmäinen tunnettu akupunktiota käsittelevä kirja on ´Neijing Suwen Lingshu´. Kirja on todennäköisimmin peräisin vuosilta 475-221 eaa. Sen uskotaan olevan useiden eri kirjoittajien käsialaa, vaikka legenda kertookin legendaarisen Keltaisen keisarin sen kirjoituttaneen. Kirjassa viitataan useisiin vanhempiin kirjoituksiin. Ø Kirja jakautuu kahteen osaan, teoreettiseen puoleen ja kliiniseen soveltamiseen. Ø Se käsittelee luonnonlakien toimintaa ja niiden ilmenemistä ihmiskehossa ja ihmiselämässä osittain keskustelujen muodossa. Ø Samalla nämä ensikuulemalla symboliselta vaikuttavat tarinat voidaan siirtää kuvailemaan hyvinkin tarkasti kehoa ja sen toimintoja. Ø Yin ja Yang ovat käsitteinä hyvin vahvasti esillä Neijing Suwenissa. Näiden tulee olla tasapainossa keskenään, jos ne eivät ole, ihminen sairastuu.

Ø Nykyään kiinalaisessa terveydenhuoltojärjestelmässä sekä koululääketiede, että perinteinen kiinalainen lääketiede toimivat saumattomasti yhdessä.


Mihin akupunktio auttaa? Ø Akupunktio on erinomainen hoitamaan monenlaisia kipuja. Lähtökohtaisesti mihin tahansa krooniseen kipuun tai lihasjännitykseen kannattaa kokeilla akupunktiota. Yleensä sen vaikutuksen huomaa jo ensimmäisen hoitokäynnin jälkeen. Esimerkkejä hoidettavista kivuista: Ø hoidettavista kivuista:

Ø Hermo- ja reumaperäiset kivut

Ø Niskahartiakipu tai -jännitys

Ø Fibromyalgia

Ø Päänsärky, migreeni

Ø Väsymys, uupumus, stressi

Ø Selkäkipu, iskiasvaivat

Ø Unettomuus ja huonounisuus

Ø Tenniskyynärpää, hiirikäsi ja muut käden rasitusvammat

Ø Masentuneisuus, ahdistuneisuus

Ø Polvikipu, plantaarifaskiitti Ø Kuukautiskivut

Ø Ruoansulatusongelmat Ø Allergia- ja astmaoireet Ø Naisten- ja miestenvaivatTutkimustietoa akupunktiosta Ø Viime vuosina akupunktiosta on tehty laajoja tutkimuskatsauksia, jotka kertovat akupunktion tehosta monenlaisen kivun hoidossa. Ø Akupunktion teho on todettu mm. niskakipuun, jännityspäänsärkyihin ja kroon iseen päänsärkyyn, kuukautiskipuihin, tenniskyynärpääkipuun ja ala selkäkipuun. Ø Vuonna 2012 ilmestynyt kattava tutkimuskatsaus on todennut akupunktion tehokkaaksi hoitomuodoksi krooniseen kipuun yleensä. Ø Tutkimuskatsaukset ovat siis yhteenvetoja useammasta yksittäisestä tutkimuksesta. Ø Näin saadaan mukaan suurempi otos ihmisiä – katsauksessa oli 17 922 ihmistä.


Miten valita minulle oikea akupunktiohoitaja? Ø Akupunktio, niin kuin monet muutkin hoitomuodot, on tietoa ja taitoa vaativa hoito Ø Suosittelen valistemaan akupunktiohoitajan joka tekee sitä päätoimisesti työkseen. Suomessa akupunktiota tekevät myös muut hoitoalan ammattilaiset, joilla saattaa olla hyvinkin lyhyt akupunktiokoulutus, ja sitä kautta rajattu määrä tekniikoita ja tietämystä tämän hoitomuodon mahdollisuuksista. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö akupunktion ohella voisi käyttää muita hoitomuotoja – monet menetelmät toimivat hyvin yhdessä toistensa kanssa. Ø Ennen akupunktioon hakeutumista kannattaa selvittää hoitajan koulutustausta ja kokemus juuri akupunktion osalta. Ø Jos asut pääkaupunkiseudun suunnalla, niin toivotan sinut lämpimästi tervetulleeksi vastaanotolleni Järvenpäähän. Ø Minulla on laaja kokemus kiinalaisesta lääketieteestä ja kiinalaisesta filosofiasta johon akupunktiota sovelletaan. Lisäksi minulla on länsimaalaisen lääketieteen koulutus koulutettuna hierojana. Olen koulutettu akupunktiohoitaja (valm. 2016) sekä terveydenhuollon ammattilainen (Valvira). Ø Muita alan ammattilaisia löydät täältä Finnacun ylläpitämästä koulutettujen akupunktiohoitajien terapeuttirekisteristä.Asiakkaideni kommentteja

”Nukun taas!” Nainen 66v

”Sain apua lapsettomuuteen akupunktiosta ja olen siitä ikuisesti kiitollinen” Jenna 32v ”Olen kärsinyt pitkään stressistä ja unettomuudesta. Lauran ansiosta olen varmaan vieläkin työkykyinen.” Nainen 54v ”Olkapääni paranee aina kun käyn akupunktiossa” Mies 44v ”Pääsin karkkihimostani eroon akupunktiolla ja sain jojolaihduttamisen loppumaan samalla kun stressi poistui” Mirka 39v *Lopetin tupakoinnin akupunktion avulla” Mies 45v


Yhteystiedot Akupunktiohoitaja (2016), Koulutettu hieroja (2021) Laura Merkkiniemi Närekatu 3 04480 HAARAJOKI / JÄRVENPÄÄ akupunktio@akupunktiopiste.com 045 885 1882


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.