Lavallbull4

Page 1

Feliç Informació d’interès municipal de la Vall d’en Bas Nº 4

·

H i v e r n 2 016

·

Exemplar gratuït

Monogràfic

Bones festes

Las festes de Nadal són plenes de bons auguris, propícies a la bona sort i garantia de pau i bonança. La creença que aquestes dates estan associades al destí i a la fortuna està ben arrelada a les nostres terres des de ja fa molts anys, vinculada sobretot a la tradició cristiana que commemora el naixement de Jesucrist o la celebració de l’inici d’un nou any. Però les tradicions no es queden aquí, ja que n’existeixen algunes desvinEdició: Ajuntament de la Vall d'en Bas Impressió: Impremta Delta

culades de les celebracions religioses i que es duen a terme arreu del país. Una d’elles és el pronòstic de la ceba, que es realitza la nit de Cap d’Any. La ceba, que ha de ser de cultiu local, es talla per la meitat tenint en compte que l’hemisferi més blanquinós correspon als mesos freds, i el més vermellós, als càlids. Tot seguit s’enretiren les mitges clofolles de forma seqüencial, que equivaldran als mesos de l’any, i es col·loquen de forma ordenada damunt una fusta. Finalment, es tira una cullerada de sal a cada clofolla i es deixen a l’exterior, a resguard de la pluja, durant la nit de Cap d’Any. L’endemà al matí s’analitza la quantitat d’aigua que ha quedat dins de cadascuna de les clofolles. Si no té aigua, el mes serà sec. Com més aigua, més humit serà el mes.

Una altra pràctica ben estesa i de la qual no se’n sap l’origen és la tradició de menjar 12 raïms amb les 12 campanades de la nit de Cap d’Any. Algunes persones asseguren que és resultat d’una iniciativa d’uns viticultors del sud del País Valencià, que a principis del segle passat, amb excedència de collita, van idear aquest costum per donar sortida a l’excés de producció, que es va acabar estenent arreu. No obstant, altres persones asseguren que ve de molt més enrere, ja que a l’antiga Roma es creia que menjar raïm ajudava a pal·liar els efectes dels empatxos. El que està clar - i ja ho diu el refrany “menjar raïm per Cap d’Any porta diners per tot l’any” - és que aquest costum representa la prosperitat i l’abundància, ja que es menja fora de l’època de la verema (mes de setembre).


QUINA

CAM

En aquests dies de celebració de la bona sort és costum participar en diferents jocs i activitats on el destí s’encarrega de repartir tot tipus de premis. A la Quina de Nadal cada jugador té una carta amb una sèrie de números aleatoris de l’1 fins al 90 i consisteix a anar marcant amb grans de blat de moro els números que el lloro canta en clau humor i que ha extret d’un bombo de boles. A la Vall d’en Bas s’organitzen quines de Nadal a Sant Privat, els Hostalets, Joanetes i Sant Esteve, on es reparteixen lots de regals amb productes locals i de proximitat.

PAM

Dur ai a esp des nt el N un udir s ene é l ga Pa s s d’ adal i en Reia rrid t a ent ns pod er l’a n l a t o r e t s, n y s e e s d e m a p a p r s re ra m .E s fa una t g u m i a ti en p diàl a E l C p e t i t s r e p a ra e l ’ O r i arters e g s e s d e o b ra d r e s e n ten ana e se ic on que a sd ls p els r à t i c g i a d e i s M a g patges i m ú s i c ma nvolup teatre m A l a a fer e a n à e t e am s n ten s l R n l e m c ’ e l o s n q o l p t j fre en la os enr els itjança uè d e a d a d e pamen a l l e r s, s t i g u i d’en e r e t ra Va na al t b naix p a s t o n t e l m , els ll, d ial ae al p s t c a e p a r e n e s p e r e n t R e ra t , é s e e r o Un ampli ventall de ues r a P l a m b l e d e Pa s t o r s d e f a m e n t s e n q m t p l a a s p e ls de e de utiu l mo Jes r e i a u è a q u El Cam rquès onsec t i rep ainada s Host ts es l t s ú r c ren s a . q alet to epr any . celebracions són festejades any del d p e r iversió del M n any u m ’s, de e í l ’ a n r e e l N p o b l e s, a c à s e n t e s o amb d d g M r e . Es y rrec n de l’ex ada l Ja p e r s i ó L e s o m p t a a c i ó a , teri 2010 v l s d t c an rere any durant les festes de Nadal Ba nitza ocia ent c ·labor ns de e e o d’u s l n e r, a l c s r e p r l 1 9 8 6 a o sce org e r l ’ a s a m p a m b l e c o ociaci t s. arre e i s d e nar es p s a c n n r s s l Per tal de mantenir vives les tradicions a t T a i n e e i ex e e rc s, cep ixeda n a que indisp veïn i c o m e , ga e cion a d l udi al. a la Vall d en Bas s organitzen quines unt nt nm d’u

REI

ETS

ENT

de rs i t e arà , ja da ula e to n c nes a u e rs n d p lc e ra va po cia t té s n de Ca tes rèn ita i le rta asa leb v a c e b s r i e s L v s a t n u e e c tre es, ls nc es ne ls de co la f als n e ada e s els atg nt só alc qu n s p ça n un és ta at és b m c. To dic s en cav ses qua seu llen me ts u , s e s t am alen al d es . La rro ner els ble ost tale e u s ca ge c os d p i o d q a c e p na spe e a ist de de yats ls ue s H les e qu gon da l 5 an de , q El ob a fila de mp ers ens m. ls p eis. t u o r pr des pre aco car ls n b ll ón e es R a ves s, ls ls a am s tr n s g u el a pe ga let Ba els M e n is ge i r na en en Re sse els n fa e d’ rrib p a ra m a r u t e v o n a ca ort t Es all p a San la V i

IS

DE

JO A

NE T

ES 2

RE

SS

DE

EB

DA

RE

VI

CA

VE

N

T

en la p A de llà assi les de ó n o l e b de s la de os j J o e c t e e s c t ra l s p t r e s te v ane s e en dic es I ive te st es io se rr re nde nt s e àtic am nal bre es, q s l s p ei igió en ue co s. C b p rep va pa xos s, e den atra nve ada etit rese mé s rt po rti de l p tm u n N es bl cip le ess en mi eix ad fig tac e l s t a er en al e ure ió pa , a c e d f b ió es el s d u ra s l t mi m te re s e n p pob i vis es le pe ges cs i ult s n vive eu r t qu ve itu ad nt co ita se m a ï d a e b les l de l’e ns d inà len és e po nts. re no fe nvo e la ria que n u nen st r u lte V de s. n d t re n A a s a via n e ll, e la g mb els rre tg s tr l n ent la ls e a an uc d pa l p sfo li i el ge as rm el se sa e s s. t: n

L VA CA

PE

PA S

TO R

AL

es representen un pessebre vivent i pastorets i vivim cavalcades s iar is mil icle er i campaments reials e R fa l c ct


Entitats

Els nostres gegants

Pere CorominaSala Cent anys d’una vida, una història

1916 En Joan i la Maria tenen en Pere, el quart de vuit germans, a la casa de la Corda de Riudaura. 1923 La primera comunió. 1926 El seu primer dia d’escola a Riudaura, a aprendre de lletra, primer als matins i després tot el dia (es queda a dinar perquè viu lluny de l’escola). 1927 La segona comunió. Es trasllada a Sant Privat a casa els tiets, que no tenien fills i l’acullen com si fos seu. A treballar i estudiar, quasi estrena la nova escola. 1933 Torna al mas La Corda per ajudar a la casa, doncs s’havia mort el seu pare. 1936 Per desgràcia, la guerra l’agafa als 20 anys. Tres germans van a la guerra, dos en un bàndol, un a l’altre. Un d’ells no torna. Ell, directe de Ridaura a Pozoblanco (Còrdova): 20 mesos al front d’Andalusia i 2 mesos al camp de concentració de Ronda, que era a la plaça de toros. La guerra és el pitjor del món, ell té sort perquè hi fa d’enllaç i no ha d’anar a tirar trets al front. 1939 Acabada la guerra, per si no n’hi havia hagut prou, ha de fer 2 anys més de mili a Sant Sebastià. 1940 Demana permís per veure el desastre de l’aiguat i ajudar a casa. Acabada la mili, treballa entre casa seva i de masover a Can Gaburra de La Pinya, fent de pagès i de ramader. 1956 Després de tenir alguna xicota, finalment es casa, una mica tard, amb la Carme de La Coma de Sant Roc. 1959 Canvia la seva vida: neix el seu primer fill estimat, en Josep. 1962 Arriba la filla, la Mª Carme, igual d’estimada. 1981 Després de tants anys de treballar, es deixa les vaques i comença a cobrar alguna cosa de ‘retiro’. 1991 Estrena casa nova. Compra Cal Ferrer de La Pinya, on s’hi instal·la a viure. 1996 Deixa de tenir carnet, després de 40 anys conduint motos, cotxes i tractors. 2006 Finalment es deixa tota la feina, però encara conserva l’hort i els animalons (oques, gallines, pollastres, conills). 2007-2015 Aquest darrers 10 anys fa les coses que no havia pogut fer: llegir, més llegir, mirar la TV, passejar. Continua, però, fent cosetes, remenant aquí i allà, tot sia entretenir-se, fer alguna cosa, es tracta de no parar quiet. 2016 En Pere compleix 100 anys, tota una vida, tota una història.

Fa 2 anys, unes quantes mares (totes conegudes, parentes o amigues entre nosaltres) ens vàrem agrupar en un grup de Whatsapp amb la intenció de fer trobades i tallers per a mares i famílies, però la cosa no acabava de definir-se. La Setmana Santa del 2015 vàrem decidir fer un taller de bunyols de l’Empordà i va ser un èxit, però tampoc era la fórmula que buscàvem. I va ser l’octubre del 2015 que ho vàrem veure clar: volíem fer coses pels nens, nenes i famílies de la Vall i dins del poble de Sant Esteve. I amb aquesta idea es va organitzar la primera “Nit de la Por”, que es va celebrar la nit de Tots Sants. I no només va ser un èxit, sinó que ens va donar la clau del que volíem fer i cap a on havíem de treballar. Definitivament havíem trobat la fórmula. Ara les Mum’s ja camina com a associació i amb unes activitats definides i adreçades a la gent de la Vall i situades a Sant Esteve. Després de l’èxit de la “Nit de la Por”, va venir el “Campament Reial” , la “Disfressagresca” i el “Burrastorming”. I amb ganes de seguir treballant i gaudint, estem preparant una activitat per col·laborar amb la Marató de TV3 de desembre de 2016. I és que la fórmula que hem trobat és ben senzilla: il·lusió, alegria, energia, bon humor... i ganes de treballar colze a colze pel nostre poble.

Facebook de les Mum’s: lesmumenbas

Al llarg d’aquests 100 anys, en Pere ha viscut la dictadura militar de Primo de Rivera (1923), el sufragi femení a Espanya (1933), el final de la guerra civil i inici de la guerra mundial (1939), l’Aiguat del 1940, la posada en òrbita del primer satèl·lit de telecomunicacions “Telstar 1”, l’aprovació de la Llei del Divorci (1981), la Llei Antitabac (2006), el Nou Estatut de Catalunya (2006) i molts altres.

Recorda que···

Pots trobar informació de totes les entitats de la Vall al web de l’Ajuntament, a l’apartat Municipi.

Felicitats, Pere, a tu i a tota la teva família! 3


Desembre

Agenda

Dissabte 17 de desembre

Dilluns 26 de desembre

En Bas per la Marató. Penjada de boles de Nadal a l’arbre, fetes per tothom. Encesa de llums i cantada de nadales amb les Mum’s. Xocolata amb coca. A partir de les 17h · Plaça de l’Església d’en Bas

Representació teatral dels Pastorets a càrrec de la mainada del poble 11.30h · Carrer Teixeda, Hostalets d’en Bas

Diumenge 18 de desembre

Dilluns 26 de desembre

Portada del pessebre al Puig Ou (4 hores de marxa efectiva). Trobada a les 7:00h al local social del GECA i a les 7:15h a l’aparcament del Consum

Quina de Nadal 18h · Local social dels Hostalets d’en Bas

Diumenge 18 de desembre

Dilluns 26 de desembre

Cursa d’orientació infantil i juvenil de Sant Privat. Més informació al web de l’Associació de veïns: www.santprivat.org 11h · Camp de futbol de Sant Privat

Pessebre vivent 18.30h · Joanetes

Diumenge 18 de desembre

Dimarts 27 de desembre

Quina 17h · Local social de Joanetes

Espai de lleure infantil De 8:30h a 13:30h · Can Tista

Divendres 23 de desembre

Dimecres 28 de desembre

Caga Tió A la placeta de davant del Local del Ratolí (sota el casal d’avis) 19.30h · Sant Esteve d’en Bas

Esmorzar de les Maries (3:30h de marxa efectiva) Hi haurà esmorzar fet pels cuiners del GECA 7:30h · Local social del GECA

Dimecres 28 de desembre

Dissabte 24 de desembre Missa del gall i xocolatada per a tothom 21h · Joanetes

Espai de lleure infantil De 8:30h a 13:30h · Can Tista

Dissabte 24 de desembre

Dimecres 28 de desembre Contes musicats i taller de retrats A càrrec de la cia La Sal d’Olot 18h · Local social de Sant Privat

Missa del gall 21.30h · Puigpardines

Dissabte 24 de desembre

Dijous 29 de desembre

Missa del gall i xocolatada per a tothom 22h · Local social de La Pinya

Espai de lleure infantil De 8:30h a 13:30h · Can Tista

Diumenge 25 de desembre

Divendres 30 de desembre

Missa de Nadal 9.30h · Hostalets d’en Bas

Espai de lleure infantil De 8:30h a 13:30h · Can Tista

Diumenge 25 de desembre

Divendres 30 de desembre

Missa de Nadal 12h · Sant Esteve d’en Bas

Xocolatada 19h · Local social del Verntallat

Diumenge 25 de desembre

Durant les festes de Nadal

Pessebre vivent 19h · Joanetes

Exposició de pessebres de muntanya del GECA Can Tista

Diumenge 25 de desembre

Durant les festes de Nadal

Quina de Nadal 22h · Local de Can Tista

Visita del Betlem al costat de la font a la Urbanització Verge de les Olletes

4


Gener Diumenge 1 de gener

Divendres 6 de gener

Missa 9.30h · Hostalets d’en Bas

Quina 18h · Local social de Sant Privat

Diumenge 1 de gener

Divendres 6 de gener

Pessebre vivent 18.30h · Joanetes

Quina de Nadal 21h · Local de Can Tista

Dilluns 9 de gener

Del dilluns 2 al dijous 5 de gener

Inici del curs de dibuix i pintura a l’oli Més informació al telèfon 686 135 369 18.30h · Local social de Les Olletes

Espai de lleure infantil De 8.30h a 13.30h · Can Tista

Dimarts 3 de gener

Dissabte 14 de gener

Campament Reial Tiquets anticipats fins al 27 de desembre a la llibreria Mª Antònia (donatiu 1,5€). El dia del campament, 2€. 18h-20.30h · Jardins del Prat del Marquès d’en Bas

Conferència dels comissaris de l’exposició Construint el Territori 18h · L’Auditori de Can Trona

Dijous 5 de gener Cavalcada de Reis a les 19:00h, sortint del Parc de l’estació. Un cop a la Plaça Major d’en Bas, Benvinguda als Reis Mags i Repartiment de regals per part de ses Majestats, amb xocolata desfeta i coca per a tothom.

Diumenge 15 de gener Aplec de Sant Antoni Puigpardines

Dissabte 28 de gener

Dijous 5 de gener Cavalcada de Reis 19.30h · Carrer Teixeda dels Hostalets

Presentació del llibre Jo no sóc d’aquest món de Gaspar Hernández 19h · L’Auditori de Can Trona

Divendres 6 de gener

Dilluns 30 de gener Inici del Curs de Fotografia Reflex Digital Més info: a Can tista o al web www.freshdesign.cat 19:00h · Espai Jove de Sant Privat d’en Bas

Missa de Reis 9.30h · El Mallol

Febrer Dissabte 4 de febrer

Dissabte 18 de febrer

Les claus per entendre la meteorologia de muntanya Xerrada organitzada pel GECA 19h · L’Auditori de Can Trona

Taller de xocolata 17h · Local social de Sant Privat

Diumenge 5 de febrer

Divendres 24 de febrer

Cinema infantil, amb motiu del Mes del Cinema 11h · L’Auditori de Can Trona

Cinema, amb motiu del Mes del Cinema 20h · L’Auditori de Can Trona

Divendres 10 de febrer

Dissabte 25 de febrer

Calçotada 14h · Local social dels Hostalets d’en Bas

Calçotada solidària Més info: AAVV Sant Esteve d’en Bas Sala annex del Pavelló d’en Bas

Divendres 10 de febrer

Diumenge 26 de febrer

Cinema documental, amb motiu del Mes del Cinema 20h · L’Auditori de Can Trona

Cinema infantil, amb motiu del Mes del Cinema 11h · L’Auditori de Can Trona

Març Dissabte 11 de març

Dijous 23 de març

Jornada de la Dona a Can Trona 18h · Xerrades sobre el paper de la dona en la societat 20h · Inauguració de l’exposició Una literatura pròpia. Dones escriptores 20.30h · Pica-pica per a tothom

Xerrada Com acompanyar la sexualitat dels nostres infants 19h · Can Tista

5


Breus

Cultura i turisme

Can Trona a YouTube ··· El mes d’octubre Can Trona va obrir un canal a la plataforma YouTube per a mostrar els diferents continguts audiovisuals. S’hi aniran penjant diverses activitats que es realitzin a l’equipament o que tinguin a veure amb la cultura i la natura local. Entre altres, cal destacar el vídeo de “Dones de la Vall - invisibilitat i patriarcat”, ja disponible a través d’aquesta plataforma. Podeu trobar el canal buscant a YouTube: Can Trona Centre de Cultura i Natura..

Locals socials i entitats

Un any de funcionament de la normativa dels locals socials ··· En aquest any de funcionament de la nova normativa dels locals, 1.800 persones han fet ús d’aquests equipaments socials a títol individual, a banda de totes les trobades que han realitzat les entitats i associacions. Els beneficis de la cessió d’espais han estat revertits a les pròpies associacions de la Vall amb el fi de millorar els equipaments.

“Construint el territori” a Can Trona ··· El 24 de novembre es va inaugurar l’exposició temporal “Construint el Territori. Arquitectura i paisatge”. L’acte va comptar amb la presència del director general de Cultura Popular, Lluís Puig. Aquesta exposició és una oportunitat magnífica per a poder conèixer diferents paisatges arquitectònics de Catalunya; ja porta un any i mig itinerant, i té una llista d’espera de dos anys més. Aprofiteu per visitar-la ara que la tenim a casa!

Increment de les subvencions a les entitats ··· L’Ajuntament aposta per l’associacionisme de la Vall, i per això la dotació per les entitats s’ha incrementat en més de 6.000 euros, així com el suport tècnic i material per les mateixes. De cara a l’exercici econòmic del 2017 es publicaran noves bases per l’atorgament de subvencions econòmiques, amb uns criteris de sol·licitud homogenis per a totes les entitats.

Presentació del llibre “La Vall d’en Bas” ··· Entre tots els actes culturals que s’han portat a terme aquest segon semestre de 2016 a Can Trona, val la pena destacar la presentació del llibre “La Vall d’en Bas” de Ma Assumpció Arnau i Joan Sala, editat dins la col·lecció “Quaderns de la Revista de Girona”. El llibre és un compendi de milers d’anys d’història de la nostra Vall, imprescindible per a totes aquelles persones interessades a tenir una visió integral del nostre municipi. “La Vall d’en Bas” es pot adquirir a la llibreria Maria Antònia d’en Bas.

Obres i serveis

Adequació de la zona del Pavelló de Sant Esteve ··· A finals de novembre es van començar les obres d’adequació de la pista externa del pavelló per tal de convertir-la en una zona de joc segura pel municipi. Així mateix, també es van començar a delimitar aparcaments en diversos punts de l’entorn del pavelló, i es preveu la millora de la il·luminació dels accessos a l’equipament. Bona part de les obres se sufragaran amb una subvenció de la Diputació de Girona.

La Vall opta a un PECT ··· L’Ajuntament de la Vall d’en Bas i Can Trona opten a un PECT -Projecte d’especialització i competitivitat territorial dins l’àmbit de Cultura- juntament amb l’Ajuntament de Girona i el Consell Comarcal de la Selva. Si es concedeix aquest projecte d’abast europeu, es dotaria el municipi d’una quantitat que giraria entorn als 250.000 euros, dividits en quatre anys, i que anirien destinats a la promoció cultural de la Vall.

Adequació de la zona del Pavelló de Sant Esteve ··· Coincidint amb la posada en marxa de noves parades de bus, s’adequa una zona d’aparcaments a cada costat de la carretera C-152, a l’alçada del polígon de La Serra. En sentit Sant Esteve, la zona del Parc Nou on actualment ja hi aparcaven vehicles ha estat ampliada perquè hi puguin aparcar fins a 15 cotxes en bateria. En sentit El Mallol, s’ha adequat una zona a l’entrada del polígon de la Serra (carrer Antoni Viver), on hi poden aparcar fins a 40 cotxes.

I méso···

Nova parada d’autobús a la Serra ··· A principis de novembre, gràcies a un acord amb la Teisa i la Generalitat de Catalunya, han entrat en funcionament les dues parades d’autobús a la Serra, una en cada sentit. Aquestes parades permeten, tant als habitants de la Vall i dels pobles veïns com als habitants de la província de Barcelona, facilitar el pas i el turisme entre les comarques. Els horaris dels autobusos es poden consultar al web de la Teisa o al web de l’Ajuntament.

Èxit de participació a la primera jornada de salut ··· Més d’un centenar de persones participen a la primera jornada de salut organitzada conjuntament per l’ABS d’en Bas i l’Ajuntament. En aquesta jornada es van fer 50 altes a l’aplicatiu La Meva Salut, un espai de consulta de la informació de salut personal on es poden fer tràmits electrònics de forma segura i confidencial. Al llarg del dia també es van organitzar diverses activitats que van comptar amb la participació d’una setantena de persones. Arranjament del Camí de l’Esquirol ··· Aquesta tardor s’ha arranjat el camí que va des de l’Esquirol al Molí Nou - Can Pinyana dels Hostalets d’en Bas. Les obres han consistit en la formació de trencaaigües i la neteja de cunetes per millorar el drenatge del camí, així com en la col·locació d’una capa de subbase per millorar el ferm d’aquest. Arranjament de la Carretera de Pujolriu a Falgars ··· La carretera pública que va de Pujolriu a Falgars s’estava esfondrant en un tram just davant de la casa de Pujolriu. És per aquest motiu que aquesta tardor s’ha assegurat el ferm, per tal que no cedeixi més. S’ha aprofitat, també, per netejar marges i formigonar alguna vora de carretera que s’erosionava.

Medi ambient

Homenatjats dos dels nostres productors locals ··· Al Forn de Pa Bataller dels Hostalets d’en Bas se li atorga el Volcanet d’Argent de la 32a Mostra Gastronòmica de la Garrotxa, per la seva trajectòria i col·laboració amb el sector turístic. Formatges La Xiquella guanya el premi al Millor Estand a la 5a Fira Orígens, així com la distinció de qualitat ‘Girona Excel·lent’ i Diplomes Medalla de Plata i Bronze al 22è Concurs de Formatges Artesans del Pirineu.

novembre. En aquest marc va presentar les estratègies de reducció i gestió de residus que està portant a terme al municipi. Dins els actes d’aquesta setmana temàtica, les AMPA del municipi van organitzar el primer mercat de la joguina de segona mà.

a través del programa de Garantia Juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya, ha incorporat durant sis mesos un agent de participació i comunicació que s’encarregarà de dissenyar i executar dos projectes de sensibilització: la gestió de residus i la tinença responsable d’animals de companyia.

Adhesió a la Setmana Europea de la prevenció de residus ··· L’Ajuntament de la Vall d’en Bas s’hi va adherir a mitjans de

Adhesió al Programa de Garantia Juvenil ··· L’Ajuntament,

6


Destaquem··· Petits grans invasors Els nostres boscos són plens de vida. Hi trobem les espècies que fa milions d’anys que s’adapten a l’entorn convivint amb espècies invasores, com la vespa asiàtica, o la sobrepoblació de grans mamífers, com el porc senglar. La vespa depredadora asiàtica (vespa velutina) és una espècie de vespa que prové del sud-est asiàtic i que s’està estenent per Europa des que va arribar, es creu, a França el 2004. No representa un perill per a les persones, però sí que es tracta d’una espècie depredadora natural de les abelles i comporta una amenaça per a l’apicultura i per la pol·linització de la naturalesa. A la Vall s’han localitzat i destruït prop d’una desena de nius als Hostalets, Puigpardines, la Pinya i el Mallol, tot i que n’apareixen constantment de nous i s’està intensificant la cerca. L’hivern és l’època ideal per identificar nius i poder-los destruir. Per trobar-los, la col·laboració de totes i tots és imprescindible. Col·laborar és molt senzill: n’hi ha prou amb alçar la vista cap a les copes dels arbres quan anem a passejar o fixarnos en els interiors dels coberts o cabanyes que tenim. Si identifiquem nius de vespa asiàtica, ho podem comunicar a l’Ajuntament que avisarà els apicultors locals perquè el vagin a destruir. Una altra amenaça és la creixent població de porcs senglars que, tot i no ser una invasió d’una espècie estrangera, també comporta un perill real a la nostra terra. Cada cop hi ha més senglars a la muntanya i, a causa de la manca d’aliment, baixen fins als pobles, els cultius i les carreteres, on ocasionen destrosses i un important nombre d’accidents. El nombre de caçadors ha disminuït, però a la Vall les associacions de caçadors de Sant Privat i de Sant Esteve d’en Bas han portat a terme diverses batudes per poder controlar la població de porcs senglars del nostre entorn.

El Ple aprova··· ··· Per 6 vots a favor i 4 abstencions, les ordenances fiscals per a l’any 2017. Les ordenances pel proper any es mantenen molt similars a les de l’any 2016; bàsicament s’ordena el sistema de taxes i bonificacions dels equipaments municipals del telecentre, pavelló i piscina. S’incorpora una taxa per la tramitació de llicències d’activitats i plans especials urbanístics. S’incorpora una taxa per la utilització d’horts urbans. Puja un 0,1% l’impost sobre activitats econòmiques de gran facturació, situant-se a un 1,10% total. Tot i la puja, la Vall d’en Bas ens mantenim per sota del percentatge dels municipis propers. Les ordenances fiscals íntegres es poden consultar al web de l’Ajuntament.

Recorda que···

Pots seguir els plens en directe des de l’Ajuntament o a través de Bas Radio 107.9. Se celebren l’últim dimarts de cada mes a les 20h a la Sala de Plens.

Telèfons d interès Mossos d’esquadra d’Olot: 972 54 17 00 Teisa: 972 26 01 96 Taxi tour: 699 737 301 Emergències: 112

Ajuntament de la Vall d’en Bas: 972 69 02 25 Emergències nocturnes i festives (mòbil regidors): 638 59 44 66 Consultori mèdic Sant Esteve: 972 69 03 02 Consultori mèdic Sant Privat: 972 69 33 46 Emergències mèdiques: 062 7


El racó del ciutadà El poble es desperta amb fred molt humit la boira l’acotxa com si estés al llit La serrada s’aixeca amb sol ben bonic jo tinguent mandra m’aixeco del llit Agafo el càntir me’n vaig a la Font en bec aigua fresca i em marxa la son El pare em botzina on havia anat he anat a la Font guardant el ramat Les cabres pasturaven allà en un prat es menjaren les cols de l’hort del costat L’amo de l’hort no veu cap col enlloc si no han set les cabres és que ha set el boc El pare s’enfada amb l’amo de l’hort li’n fot plantofada l’altre un mastegot Jo que m’espanto i agafo el singlot les cabres les cols i jo el mastegot

Un sord et pot entendre un que no escolta no JOAN RUBIÓ SOLER, fuster i lletissó

Continuarà ···


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.