Page 1

#89 DESEMBRE 2019

BUTLLETÍ INFORMATIU MUNICIPAL

INCLOU AGENDA DESEMBRE


Telèfons d’interès

Informació d’utilitat ciutadana

Urgències

112

Ajuntament de Mediona www.mediona.cat

Juli Silvestre Martinez jsilvestre@mediona.cat Alcaldia Llei de Barris / Economia i Hisenda / Gestió interna i RRHH.

Carrer Dr. Trueta, 10 08773, Sant Joan de Mediona T. 938 985 002 F. 938 985 299 mediona@diba.cat

Maica Sandalinas Vázquez msandalinas@mediona.cat Tinent d’Alcalde / Infància, Joventut i Gent gran / Entitats, AAVV i Nuclis / Adjunta a Regidoria d’Art, Cultura i Festes.

Horaris d’atenció De dilluns a dijous de 9 a 14 h i de 16 a 18 h Divendres de 9 a 14 h Dissabtes i festius tancat.

Mario Valverde Sánchez mvalverde@mediona.cat Convivència, Emergències i Seguretat / Manteniment, Espai Públic, Brigada i Parc Mòbil / Comunicació.

Mossos d’Esquadra, Bombers, Ambulàncies, etc. Ajuntament Oficines Poliesportiu Pantinkillo Casal d’Avis Serveis Socials Sereno

938 985 002 938 985 867 938 985 9 1 1 938 985 002 938 985 002 638 1 0 8 9 0 1

Educació Llar d’infants Nins Llar d’infants Tangram Escola El Roure Escola Epiqueia Escola La Fassina Escola Renaixença IES Molí de la Vila IES Vall de Mediona SES Vallbona

938 985 871 938 1 7 8 757 938 985 246 606 8 1 8 984 938 985 079 938 1 7 8 0 1 3 938 0 1 1 059 935 469 1 9 1 937 7 1 9 800

Subministres Anaigua Aigües de l’Anoia Aigües i Agrícola Mediona Endesa Energía Gas Natural

900 100 378 937 788 250 938 183 200 905 551 798 900 750 750

Serveis Castell de Mediona Parròquia Novallar Correus

938 985 7 0 1 938 9 1 0 265 938 1 7 8 700 938 985 7 1 1

Sanitat Consultori CAP Sant Sadurní Hospital Com. Alt Penedès Farmàcia

938 985 302 938 1 8 3 052 938 1 8 0 393 938 985 0 5 1

Transports Taxi 629 305 045 - 616 670 501 Hispano Llacunense (Hillsa) 938 912 561 www.hillsabus.com Hispano Igualadina 938 901 151 www.igualadina.com

Directori d’establiments comercials, empreses i professionals de Mediona:

www.mediona.cat

2

Composició del govern municipal

Festes de Nadal De dilluns a divendres de 9 a 14 h

Butlletí informatiu municipal Envia’ns les teves notícies a butlleti@mediona.cat

Avisos municipals Què has de fer si trobes un animal perdut o abandonat? 1. Notifica l’Ajuntament de Mediona que l’has trobat. Si trobes un gos o un gat amb senyals d’abandonament evidents, pèl amb males condicions, prim, ferit o desorientat, cal que truquis al telèfon 938 985 002 (el cap de setmana, envia un WhatsApp al 658 084 803). 2. No el desplacis a un altre lloc. És important que deixis l’animal al lloc on l’has trobat per tal que el seu propietari/a el pugui recuperar. Molts gossos salten les baranes i volten per les zones properes. 3. També pots col·laborar. Quedant-te amb l’animal fins que arribi el CAAD (Centre d’acollida d’animals de companyia). Fent-ne fotos per fer-ne difusió.

Deixalleria

Marc Gelabert Escuder mgelabert@mediona.cat Obres públiques, Urbanisme i Habitatge / Turisme, Fires i Comerç / Promoció econòmica i Economia Social i Solidària. Aina Llotje Ravadà allotge@mediona.cat Medi Ambient i Energia / Serveis Socials / Adjunta a la Regidoria d’Educació i Ocupació.

Mireia Bosch Mateu mbosch@mediona.cat Polítiques d’Igualtat i Gènere / Art, Cultura i Festes / Comunicació / Adjunta a la Regidoria de Medi Ambient i Energia. Sònia Poch Galisteo spoch@mediona.cat Educació i Ocupació / Sanitat / Esport i Lleure / CAAD-Mancomunitat.

Francesca Ferrer Suriol seguimpermediona@gmail.com

Arnau Brik Contel seguimpermediona@gmail.com

Jaume Gallart Calaf seguimpermediona@gmail.com

Sebastian Montero Flotats seguimpermediona@gmail.com

Horari deixalleria de La Font del Bosc Dissabtes de 10 a 14 h

DESEMBRE 2019


SOM MEDIONA (ERC)

Llibertat per tots i totes les preses polítiques!

TEIXIM MEDIONA (CUP)

Sobre la ideologia i la necessitat del debat En temps de deriva, cal espai per a la paraula de l’altrebe

El diumenge 17 de novembre, en el marc de la jornada antirepressiva, varem poder escoltar l’Edurne, la mare d’una jove d’Altsasu. Explicava el relat de la seva vivència com a mare d’una jove empresonada. Donava les gràcies per l’oportunitat de trencar un relat oficial que criminalitza com a terroristes uns joves (us sona?) per una baralla de bar. En aquesta baralla ningú va perdre cap ull, només un turmell trencat i la víctima i acusador va ser un senyor que va sortir de “l’apocalipsi” amb la camisa blanca impol·luta i ben planxada. L’Edurne ho va explicar molt bé. Ens pot la por a perdre el que tenim. En el seu cas ja no té por, perquè el que li han pres (de moment) ja és el que més s’estima. Quan pensem en aquestes sentències, i les dels estafadors i violadors als que

no es demana presó preventiva, llavors és important que recordem un parell de coses: -L’Audiència nacional, que jutja tots els suposats casos de terrorisme és l’hereva del Tribunal d’ordre públic de la dictadura del general colpista Franco. I els seus membres són, en una mesura que ens sorprendria, hereus familiars dels jutges que ja hi havia aleshores… -La cúpula dels jutges espanyols que els nomena i promou, tal com insisteix la gens revolucionària Unió Europea, està “excessivament” polititzada. Polititzada per Vox? No li cal… les decisions sobre la cúpula judicial en aquesta “democràcia”, es prenen des d’un despatx on sempre han estat presents el PSOE i el PP. Edurne, estem amb vosaltres, perquè la nostra lluita és la mateixa: llibertat per tots i totes les preses polítiques!

La ideologia ens guia a l’hora de prendre decisions. Fins i tot els que neguen moure’s en un marc ideològic, les prenen basant-se en uns valors, en unes creences, en uns interessos.

municipi? Cal podar i desbrossar tota la llera del riu? Quins productes de neteja fem servir? Fins i tot això respon a un marc ideològic.

Constatem que la institució és un bon lloc (però no l’únic) per a prendre decisions, per preguntar-se perquè fem el que fem: com construïm partides pressupostàries? A qui facilitem l’accés als serveis públics? Cal apujar impostos a tothom? On posem les prioritats? Com comuniquem el que estem fent? En funció dels interessos de qui? Què en pensem de la distribució de la riquesa? És necessari remunicipalitzar? Fins arribar a graus de concreció com: quin tractament hem de fer a les plantes del

JUNTS PER MEDIONA (JxCAT)

La importància de les coses que no es veuen i la política local

SEGUIM PER MEDIONA (PSC)

Celebrem que el govern continuï algunes de les activitats que havíem començat

Hi ha un contrast evident entre el que es veu i el que no. Dit d’una altra manera més clara: la diferència entre un polític bo i un de dolent es veu a primer cop d’ull. La complexitat de valorar el que no es veu depèn també de l’excepcional habilitat de tenir en compte el que altres no poden percebre. La idea de classificar els polítics en funció de si les seves accions es veuen o no, pot fer-nos caure en el risc de treure conclusions, a priori, difícils de rebatre. És important que la població tingui opinió sobre aquests temes perquè és la que determina el futur d’un grup polític, però cal treballar sense descans sobre el que no es veu perquè les conseqüències que en deriven en el futur sí que seran importants.

Celebrem que l’Equip de govern continuï realitzant algunes de les activitats que havíem començat, com ara la Festa dels 50 anys de casats, el sorteig del Pla de barris i la celebració del Dia internacional de la violència de gènere. Estem contents que finalment la plaça de jardiner s’hagi adjudicat. Ens entristeix veure la carta enviada a la Diputació sobre la devolució del préstec a interès zero per a construir el camp de futbol de gespa artificial. Actualment, les depuradores de Sant Joan i les Cases Noves estan aturades a l’espera de la connexió elèctrica. Demanem a l’Equip de govern que s’involucri i es posi al capdavant d’aquest problema per solucionar-lo al més aviat possible. Agraïm a l’empresa adjudicatària la bona disposició envers l’Ajuntament

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

Interpel·lem la resta de grups a poder definir des de quin marc ideològic ens movem. Per fer-ho, cal voler seure, superar les estructures de partit i atrevir-se a fer allò que tant ens diem: millorar la vida de les persones del municipi. I la política municipal està plena de possibilitats per a aquest intercanvi. Sempre, però, de la mà de la veu i la força del carrer, on la ideologia neix i es forma. Des de les entitats, des de les places, a peu d’escola. Aprendre a preguntar-se, cercar respostes, elaborar propostes, dubtar. Generar esperit crític i prendre partit. Una acció, un acte de govern o una llei, produeixen sempre un seguit de conseqüències de les quals només se’n veu la primera i més immediata de la decisió presa, però no mirem més enllà de la cadena. El mal polític cerca les accions immediates mentre que el bon polític considera tots els efectes, tant els que es veuen com els que no. Nosaltres estem molt centrats a treballar en el que es veu però, sobretot, en el que no es veu. No volem caure en l’error de generar un primer efecte favorable per, després, tenir un munt de conseqüències que perjudiquin la població. Volem que les conseqüències de les nostres decisions siguin un bé de futur tot i que el present se’ns pugui veure temporalment perjudicat.

de Mediona, ja que encara no ha cobrat res del milió d’euros que se li ha de pagar. D’altra banda, ens continua preocupant el tema de la seguretat, sobretot després de l’onada de robatoris, sobre els quals no hi ha prevista cap acció. Pensem que és un exemple clar de falta de professionalitat, la voluntat expressada per l’actual Equip de govern de no presentar uns pressupostos fins el febrer del 2020, degut al fet que durant els sis mesos que porten al càrrec no s’han sabut organitzar per dur-los a terme. Serà un factor que dificultarà el bon funcionament del municipi. Esperem que la solució per pagar la multa de Can Paixano (del 2002, governant CiU) no sigui apujar els impostos i fer retallades.

3


DES DEL GOVERN

Impostos i taxes

En el proper Ple del 10 de desembre, es presentaran a aprovació les ordenances fiscals del municipi per al 2020. Aquestes ordenances inclouen els impostos i les taxes municipals que són competència del municipi i que, en conjunt, representen el 58,5% dels ingressos del pressupost municipal. La resta d’ingressos provenen fonamentalment de les subvencions per activitats i obres de la resta d’administracions (Estat, Generalitat, Diputació i Consell Comarcal). En total, el pressupost municipal per al 2019 va ser de poc més de 3,5 milions d’euros.

Amb relació als impostos i les taxes, el més important és l’IBI, l’impost que grava la propietat dels immobles i que comporta una font d’ingressos d’1,3 milions d’euros. És a dir, un 37% del pressupost municipal es cobreix gràcies a l’IBI que paguen totes les persones que tenen una propietat a Mediona, hi visquin o no.

En el cas de Mediona, el tipus impositiu de l’IBI és clarament dels més alts del nostre entorn, tot i que els valors cadastrals són antics segons la mitjana dels municipis propers.

A molta distància hi ha la resta d’impostos i taxes, dels quals els més significatius són l’Impost de vehicles (194.000€) i la Taxa d’escombraries (222.000€)

Pel que fa a comparatives entre municipis, és freqüent establir-les a partir de l’anàlisi dels tres impostos més significatius: l’IBI, les escombraries i els vehicles. En aquesta taula, podem veure una aproximació de les aportacions impositives d’una família amb un habitatge amb valor cadastral de 50.000 € i un vehicle estàndard (vegeu taula al peu).

Amb relació a l’IBI, queda clar que és el recurs econòmic més important que tenen els municipis per a cobrir les despeses. Per explicar com es calcula, cal tenir presents tres aspectes:

Només com un apunt complementari d’informació: 4 municipis dels comparats tenen, a part d’aquests, altres impostos vinculats al clavegueram que no tenim a Mediona.

● El valor de l’immoble segons el cadastre, que s’actualitza a demanda dels ajuntaments o periòdicament en l’àmbit estatal. En el cas de Mediona, la darrera valoració va ser la de l’any 1996.

Amb aquesta informació aproximada podem observar com Mediona se situa pràcticament a la mitjana del conjunt de municipis de l’entorn.

Les regularitzacions del valor de l’immoble derivades d’ampliacions i reformes que fan els propietaris i que activa d’ofici el Cadastre mateix (Ministeri d’hisenda). A Mediona, la darrera regularització va ser el 2016 i molts veïns en van quedar afectats llavors, i encara ara: ens consta que Hisenda està reclamant el cobrament d’antiguitats. ●

● El tipus impositiu. La llei permet fixar un gravamen que pot arribar a l’1,10% del valor cadastral. A Mediona, ja fa molts anys que el tipus està fixat al 0,99%.

Per tant, el pagament de l’IBI depèn del tipus impositiu (que depèn de l’Ajuntament), del valor cadastral (que s’actualitza a demanda municipal o d’ofici en l’àmbit estatal) i de les regularitzacions que fa el Cadastre mateix. Així, un municipi pot tenir un tipus mitjà però amb uns valors cadastrals molt actualitzats i ingressar igual que un municipi que tingui un tipus alt i uns valors cadastrals antics. 2019 Mediona Cabrera d’Anoia La Llacuna Sant Quintí Riudebitlles La Torre Claramunt Capellades

IBI-Any revisió

IBI-tipus

1996 2001 1988 1988 1988 2012 1987

0,990 0,700 1,100 0,739 0,830 0,570 1,100

Amb vista al 2020, des del Govern municipal ens hem plantejat fer només alguns ajustos a les taxes municipals i dedicarem tot l’any a seguir analitzant i estudiant més profundament i compartint més la situació fiscal del municipi, amb l’objectiu de cercar plegats opcions noves que millorin l’ajust de l’equilibri necessari entre el pressupost municipal i la redistribució imprescindible de les aportacions impositives de tots els veïns i les veïnes segons les seves possibilitats. L’objectiu: oferir els serveis necessaris i suficients per a tothom i especialment per a les persones i famílies més desfavorides. Per acabar aquesta explicació, afegim una reflexió i un agraïment: La reflexió vol convidar tothom a pensar que la seva aportació fiscal als pressupostos municipals l’hem de poder anar comparant no pas amb com es troba la resta de municipis, sinó en com ens trobem nosaltres i, millor encara, en com volem trobar-nos. Només a tall d’exemple, per a tothom és obvi que, malgrat que a Mediona, Sant Quintí i Sant Pere de Riudebitlles hi vivim aproximadament la mateixa població (entre 2.150 i 2.300 habitants), no representa el mateix esforç gestionar i mantenir els 47km2 de Mediona, els 13,8 km2 de Sant Quintí o els 5,4 km2 de Sant Pere de Riudebitlles, amb tot el que això també implica de bo. L’agraïment, a un veí del municipi que ens ha esperonat a fer aquest escrit i que ens ha ajudat amb dades i amb preguntes.

2019 Mediona Cabrera d’Anoia La Llacuna Sant Quintí Riudebitlles La Torre Claramunt Capellades Promig municipal

4

IBI (Valor casa 50K €)

Cotxes

Brossa

Total

% vs promig

495,0 € 350,0 € 550,0 € 369,5 € 415,0 € 285,0 € 550,0 €

115,1 € 124,6 € 140,3 € 132,4 € 143,9 € 110,0 € 143,0 €

117,0 € 159,7 € 138,6 € 125,0 € 115,0 € 140,0 € 152,8 €

727,10 € 634,30 € 828,88 € 626,87 € 673,88 € 535,00 € 845,73 €

104% 91% 119% 90% 97% 77% 122%

695,97 €

DESEMBRE 2019


PRESSUPOST I HISENDA

Treballem en el pressupost municipal

i els ingressos de les administracions (Estat, Generalitat, Diputació...) i en què es dediquen del pressupost municipal: per àrees (manteniment i neteja, escombraries, medi ambient, serveis socials, educació, salut, esports, gent gran, obres i inversions...) o per tipus de despesa (personal propi, contractes amb empreses, concursos...). Confiem en que hi podrem posar data ben aviat.

Estem tancant l’any i començant a rumiar alguns eixos del pressupost del 2020 i també una mica dels següents: 2021, 2022... Som conscients que encara tenim pendent poder posar a l’abast de tot el poble quina és la situació general dels números de l’Ajuntament: d’on vénen els ingressos propis (impostos: IBI, escombraries, taxes...)

Amb relació al pressupost del 2020, l’estem dibuixant, en contingut i en forma. Volem avançar cap a un pressupost clar i ordenat, amb l’objectiu que esdevingui una eina de gestió i seguiment disponible i útil per al Govern, per al Ple municipal i, en general, per als veïns i veïnes del municipi, de manera que tothom pugui comprovar periòdicament

TURISME

Ja fa temps que el municipi de Mediona disposa d’activitat econòmica entorn al turisme: els allotjaments, els restaurants, els espais visitables, els cellers que acullen visites…

La Taula de Turisme, un mecanisme de participació en la gestió turística

Des de l’Ajuntament, per endreçar el municipi i acompanyar les empreses d’una manera planificada en aquesta activitat, es va realitzar per mitjà de la Diputació de Barcelona, un pla estratègic que ens va ser lliurat el febrer del 2018. El contingut d’aquest document, que actua com a guia per traçar el full de ruta a curt, mitjà i llarg termini, ens acompanya des d’aleshores en les actuacions que es van proposant i definint. Totes aquestes actuacions es recullen en un Pla d’acció anual i s’executen des de l’Ajuntament amb el suport del Tècnic de turisme compartit, que acompanya el nostre ajuntament i a quatre més, en aquest desenvolupament turístic.

com evoluciona i es compleix. Per poder fer aquest canvi, ens cal un temps de reformulació que, per la complexitat que té i, perquè no dir-ho, per la novetat que representa per a tots nosaltres, va més lent del que ens agradaria. En aquest sentit, hem demanat suport a l’antic Govern per aclarir dubtes i contrastar idees que segur que ens seran molt útils. Des del punt de vista financer i en relació amb la indemnització que cal assumir des de l’Ajuntament (accident Can Paixano), encara no s’ha rebut l’execució final i seguim treballant en diferents opcions de finançament a fi que l’afectació als pressupostos municipals sigui la més petita possible. Serà una informació que compartirem abastament amb tot el poble. En el marc d’aquesta taula, vam treballar amb els assistents el calendari de trobades per al 2020, alhora que vam parlar de temes que estem treballant, com les propostes de senderisme, la reedició millorada del mapa turístic, millorar la visibilitat d’aquestes empreses a l’apartat de turisme del web de l’Ajuntament, o generar sinergies entre empreses per oferir més valor als visitants que vénen a fer activitats o a gaudir dels esdeveniments que tenen lloc al municipi. La Taula de Turisme és oberta als agents involucrats en l’activitat turística. Si algú vol ser-hi, encara que no hagi rebut la comunicació, només cal que es posi en contacte amb nosaltres, tots sumem en la millora del municipi. Fem xarxa.

Aquest conjunt de coses a fer té sentit treballar-les fent xarxa, ja que les empreses, els espais visitables, la població local i l’Ajuntament tenim papers diferents i complementaris, a banda del fet que moltes de les accions que es treballen pensant en qui ens visita, són positives també per als que hi vivim. El juliol del 2018 es va començar amb la primera trobada que vam anomenar Taula de Turisme. Des d’aleshores ja n’hem celebrat dues més, la darrera va ser el passat mes d’octubre.

LLEI DE BARRIS

Pla d’obres als municipis

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

Com ja hem anat explicant, seguim redibuixant la proposta inicial del Pla de barris que no es pot executar per manca de temps (reforma integral de la Cambra Agrària), en favor d’altres inversions en línia amb els eixos del Pla mateix: reforma del carrer Florenci Gustems i carrers de l’entorn, inversions a la zona esportiva (col·lectors d’aigua, infraestructures...), actuacions en medi ambient, comunicació i participació veïnal...

Aquest any, la Generalitat ha obert una nova convocatòria de finançament per a obres municipals. Atès que el Pla de barris només pot incidir en el nucli de Sant Joan, aquest any hem centrat les sol·licituds de suport en temes d’aigua i clavegueram a La Font del Bosc, on la situació, com en la majoria del municipi és molt precària.

5


SERVEIS

La fibra òptica d’Iguana arribarà a La Font del Bosc, Sant Pere Sacarrera i Sant Elies

Iguana, l’operador de telecomunicacions de proximitat, farà arribar durant l’any vinent la seva xarxa de fibra òptica als nuclis de La Font del Bosc i Sant Pere Sacarrera, i també a Sant Elies. Aquest és el desplegament que ha anunciat l’empresa anoienca de telecomunicacions i que se suma a l’actual que aquesta empresa ja té a Can Paixano, al terme municipal de Mediona. Iguana desplega la seva xarxa de fibra òptica tot creant xarxes de telecomunicacions al territori. D’aquesta manera garanteix que la qualitat del servei que presta sigui alta. A més de la connexió a Internet amb un ample de banda gran, Iguana també ofereix serveis de telefonia fixa, telefonia mòbil i televisió, i serveis d’enginyeria i projectes a mida.

SERVEIS

La futura gestió del poliesportiu de Mediona

El dia 12 de novembre vàrem portar al Ple Municipal que s’aprovés l’inici del canvi de gestió dels equipaments esportius municipals. El mes de maig passat, l’Equip de govern anterior i l’empresa que gestiona el poliesportiu varen acordar prorrogar el contracte fins a final d’any per poder seguir oferint els serveis d’estiu i inici de temporada als nostres usuaris. Tot i que l’empresa va presentar la renúncia passades les eleccions per una possible incompatibilitat, li vàrem demanar que no la fessin efectiva fins al final de la pròrroga per tal de rebre’n l’assessorament i acompanyament fins al canvi de gestió.

Aquesta inversió tan important es fa amb fons propis que Iguana dedica al territori i amb el finançament dels fons FEDER de la Unió Europea per fer arribar connexió d’alta qualitat a zones blanques, és a dir, a indrets on hi ha greus dèficits de connectivitat a Internet. Les persones d’aquest nuclis medionencs que estiguin interessades en tenir una connexió a Internet d’alta qualitat i amb servei de proximitat ja poden inscriure-s’hi, sense compromís, a través de la pàgina web d’Iguana: www.iguana.cat i se les avisarà personalment quan la seva adreça estigui en cobertura.

Diem parcialment perquè hi haurà uns serveis que seguiran essent externalitzats, com el servei de monitores i monitors que actualment ens arriben mitjançant el contracte amb el Consell Esportiu de l’Alt Penedès i també el de l’empresa ELLAP, que ens facilita els monitors de lleure. Com afectarà les nostres instal·lacions? Ens afectarà en positiu en el sentit que ampliarem els horaris del poliesportiu i la presència de personal per tal de donar informació, gestionar inscripcions, assessorament, etc.

Quina gestió es durà a terme? Fins ara hem tingut una empresa externa que es presentava a concurs i que guanyava en funció d’un tribunal independent i especialitzat. Aquest model es coneix com a gestió indirecte. A partir del proper any 2020, la nova gestió serà directe i recaurà parcialment sobre l’Ajuntament de Mediona: fem una reinternalització parcial del servei.

MEDI AMBIENT

Estat de les depuradores (EDAR) de Mediona

6

Les obres de les depuradores estan pràcticament finalitzades, pendents només de la instal·lació elèctrica final que és quelcom que depèn d’Endesa i que porta mesos de retard. Com s’ha explicat en altres butlletins informatius, aquesta gran obra esta finançada al 100% per la Diputació de Barcelona amb un compromís de finalització a mitjan novembre d’enguany. Tanmateix, per raons alienes a l’Ajuntament, la Diputació no ha fet front als pagaments parcials de l’obra que s’han anat demanant al llarg de l’any. Finalment, després de força gestions, ha resolt finançar de cop la feina feta fins a l’octubre i pagar la resta amb el pressupost del 2020, la qual cosa permet allargar el període de finalització de l’obra fins llavors. Per tant, el retard en el calendari d’execució no n’afectarà el finançament total que ha d’assumir la

Diputació. Tanmateix, l’empresa constructora no ha cobrat res fins ara i, des del Govern, hem decidit que a l’espera del pagament de la Diputació, reorientarem, amb l’autorització pertinent, el préstec que s’havia demanat per pagar una part de la instal·lació de la gespa artificial del camp de futbol, a avançar una petita part dels pagaments a la constructora. Aquest préstec de la Diputació és una oportunitat financera que està oberta a tots els municipis de la província i es pot demanar, si cal, cada any. Tanmateix si es demana i no s’utilitza, es perd. En el cas de la gespa artificial, els problemes legals del concurs de licitació fan del tot inviable poder activar el préstec amb aquesta finalitat durant el 2019 i per això, abans de perdre’l, hem activat el canvi que explicàvem al punt anterior.

DESEMBRE 2019


MEDI AMBIENT

Neteja viària i recollida de residus al municipi de Mediona

Des de Medi Ambient ja fa setmanes que hem posat la banya en la neteja viària i enla gestió dels residus del municipi. Neteja viària Pel què fa a la neteja viària tenim contractat el servei de Mas Albornà que, bàsicament, s’encarrega d’escombrar els carrers, buidar les papereres, recollir voluminosos i mantenir la deixalleria oberta. Com ja vam comentar en el butlletí anterior ens vam trobar amb un plec de condicions tècniques on s’enumeraven serveis que calia prestar i que, a la pràctica, hem vist que no s’estaven duent a terme. Després de diverses reunions amb l’empresa, amb el personal tècnic de l’Ajuntament i converses amb l’antiga regidoria de Medi Ambient, hem pogut aclarir quines són les funcions d’aquest servei. A més, hem demanat que es redistribueixi el quadrant de feina per tal de garantir que tots els nuclis es netegin amb la mateixa freqüència. La feina es duu a terme amb una màquina escombradora i una persona amb bufador que, quan és necessari, escombra manualment. El detall de les feines de neteja és el següent: Neteja de qualsevol tipus de residu i brutícia deixada a la via pública. ● Neteja de les restes de recollida dels residus municipals, domiciliaris, comercials o de grans generadors escampats a la via pública. ● Neteja de fulles, fruits i restes procedents de l’arbrat situat a la via pública i arrossegaments de pluja. ● Neteja dels excrements d’animals. ●

Pel què fa al reforç en la recollida d’excrements dels animals als parcs públics i a l’escatat d’herbes que creixen a les voreres, aquesta és una feina que assumeix el jardiner municipal recentment incorporat a la Brigada. Com sabeu, per tal de fer una primera neteja de les herbes als nuclis de la Font del Bosc i Sant Elies s’ha contractat el servei puntual de l’empresa social CET Taller Àuria. Recollida i gestió de residus La recollida i gestió de residus és una àrea complexa i que està força fragmentada en diferents empreses i on també hi intervé la brigada. El cost total anual de totes les tasques que s’hi duen a terme pot arribar als 300.000 euros anuals. Actualment, estem esperant una subvenció de la Mancomunitat que permetria estudiar la viabilitat d’una recollida porta a porta. Mentrestant, però, l’objectiu és optimitzar la recollida, millorar la classificació dels residus (perquè si els residus es poden classificar i no arriben barrejats a planta, els costos es redueixen) tenint clar que volem caminar no només cap a reciclar més sinó cap a reduir realment els residus que generem en l’àmbit municipal. Perquè sabem que el millor residu és el que no es genera! Intentem, aquí, fer-vos un breu resum de com estan distribuïdes les tasques: Orgànic, rebuig i voluminosos L’empresa encarregada de la recollida de l’orgànic, del rebuig i dels voluminosos (mobles, matalassos, etc.) és CGM, que actualment compleix amb el servei de manera prorrogada. Som conscients del mal estat de molts contenidors d’orgànic i de rebuig. És per això que s’ha demanat un informe a

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

l’empresa, que ha detallat l’estat de tots i cadascun dels contenidors de tots els nuclis. Esperem que al llarg de les properes setmanes començarà la tasca de substituir els contenidors més malmesos. CGM s’encarrega de portar aquests residus directament a planta. Envasos, cartró, vidre i piles De la recollida d’aquests materials reciclables se n’encarrega la brigada, amb qui estem treballant conjuntament per mirar d’optimitzar els viatges del camió. En breu adquirirem contenidors nous, que hauran de servir o bé per reforçar els punts de reciclatge actuals o bé per posar-ne de nous. Veiem que en alguns punts es genera molt residu fora dels contenidors. Per fer-hi front, treballarem conjuntament amb comerços i empreses que generen residus per tal de poder-ne centralitzar la recollida en grans contenidors (en breu iniciarem roda de trobades). Alhora, demanem a totes les veïnes i veïns que procurin deixar els residus dins els contenidors corresponents a fi d’evitar que els dies de més vent quedin escampats per la via pública. Un cop recollits els contenidors, la brigada porta aquests residus fins a la deixalleria de Mediona, des d’on, una altra empresa els transporta fins a planta. L’objectiu és poder estudiar fins a quin punt seria possible que la brigada s’encarregués d’aquest darrer trasllat. Runa i restes vegetals Fins ara, la recollida de runa i restes vegetals s’ha dut a terme entre CGM i una altra empresa que ho duia a la deixalleria, on una tercera empresa s’encarregava del transport fins a planta. La proposta del nou Ajuntament és mirar d’optimitzar la recollida d’aquest tipus de residus, ja que sovint -sobretot la resta de poda-, acaba directament als contenidors d’orgànica o de rebuig, la qual cosa no només encareix el procés sinó que provoca que es malmetin els contenidors. En breu disposarem de bosses gegants per a recollir la poda i la runa petita (no la de grans obres) i l’objectiu és que sigui la brigada qui la pugui recollir i, en un futur, gestionar-ne la reutilització (mitjançant compostadora, les restes vegetals) o el trasllat fins a planta. D’aquest servei nou esperem poder-vos-en donar notícies en els propers butlletins. Oli Tenim punts de recollida d’oli de cuina a les diferents escoles del municipi. De la gestió d’aquest residu se n’encarrega la cooperativa NouVerd que duu a terme aquest servei de manera gratuïta. Compostadores domèstiques i municipals? Un objectiu a mitjà termini seria dotar el municipi d’una compostadora municipal així com facilitar les compostadores domèstiques per tal que el veïnat pugui, en la mesura del possible, gestionar els residus orgànics que genera. La fracció orgànica és relativament fàcil de gestionar i, un cop processada, es converteix en un element ric per a la terra. Així doncs, continuarem treballant amb l’objectiu de poder facilitar l’adquisició de compostadores domèstiques i també estudiar la possibilitat d’instal·lar una compostadora municipal.

7


SEGURETAT

Seguretat ciutadana: qüestió de càmeres?

Recentment hem patit a Mediona una sèrie de robatoris a domicilis, tots ells al vespre i a cases que tenen patis exteriors. Davant d’aquesta preocupació, ens vam posar en contacte amb els Mossos d’Esquadra per demanar més presència policial. Parlant amb ells varem saber que es tracta d’uns fets que estaven patint molts municipis de la comarca i que ja havien començat a augmentar la vigilància en zones estratègiques. També varem parlar, altra vegada, sobre la instal·lació de càmeres de vigilància i de la possibilitat d’instal·lar-les a Mediona. Aquesta iniciativa s’ha obert als municipis sense cos de policia local i forma part d’un projecte pilot d’un any de durada, sense garantia de continuïtat, destinat a reforçar la informació sobre seguretat pública mitjançant la instal·lació de càmeres lectores de matrícules. Aquestes càmeres envien la informació que graven a una central de dades on es compara amb la llista de vehicles sota ordre de recerca i localització. Per tant, són dades que no activen cap intervenció policial immediata i que serveixen per facilitar les investigacions policials que ja estan en marxa, aportant informació sobre la mobilitat d’una sèrie de matrícules en recerca. Però, qui ho instal·la? L’Ajuntament ha d’assumir les despeses dels equips, de la instal·lació, del manteniment i qualsevol altra que sorgeixi en aquest sentit, com poden ser les dades de banda ampla, l’alimentació, etc. En un principi es va valorar de col·locar dues càmeres a les entrades de les urbanitzacions de La Font del Bosc

ANIMALS

La problemàtica dels animals de companyia als nuclis de Mediona

Una de les causes principals de queixa al municipi es troba en el tema dels animals de companyia. Durant tres mesos, el Govern municipal ha confeccionat una llista llarga d’actuacions que posa de manifest la manca important de conscienciació en una part de la població i creiem que cal millorar progressivament aquest aspecte. De mitjana, al nucli de La Font del Bosc es recullen dos gossos cada setmana, sense comptar el nombre elevat d’animals que salten les baranes de les cases on viuen i corren pels carrers de la urbanització. Cal tenir en compte que els animals són els que queden més afectats ja que el que es posa en risc és la seva vida davant de qualsevol infortuni que pugui patir i alhora causar a tercers. Hem de tenir cura especial amb els gossos que es considera que són de raça perillosa perquè també salten aquestes baranes i poden desencadenar altres problemes importants o molt greus. Molts d’aquests animals són bons i no fan res però no poden sortir de casa sense les mesures de precaució que dictamina la llei. Cal tenir en compte també les conseqüències penals que pot comportar el fet de no complir aquestes mesures.

(BV-2304) i Sant Elies (C-244). El pressupost per aquestes dues càmeres és de 24.411,21€ i el manteniment anual és de 2.191,81€. N’hi ha prou amb dos punts de control? Amb aquests dos punts de control no aconseguim tancar el perímetre de les urbanitzacions ja que tenim dos accessos més (Les Pinedes de L’Armengol i Vilanova d’Espoia). Amb aquests dos punts més, el pressupost es multiplica i ja s’arribaria als 50.000€, una despesa que el nostre Ajuntament no pot assumir. Què passa amb la resta del municipi? El nostre municipi és complex atesa l’extensió i la dispersió dels nuclis. Amb aquesta mesura, Sant Pere Sacarrera, Sant Joan de Mediona, Can Xombo, Les Cases Noves, Can Verdaguer i Can Xamaio queden fora d’aquest pla. Donar cobertura a tot el municipi és pràcticament impossible. I què proposem des de l’Ajuntament? Seguim valorant diverses opcions: d’entrada recomanem al veïnat estar atents a tancar finestres i portes i, si detecteu quelcom sospitós, no dubteu a trucar al 112 i alertar la resta de veïns. Apostem per més consciencia veïnal, més informació sobre la situació real del municipi i un reforç del contacte amb els Mossos d’Esquadra. En aquesta línia, estem valorant el fet d’organitzar una xerrada informativa de seguretat en la que, entre tots, podem compartir dades, sensacions i en la que podem plantejar els nostres dubtes als professionals.

a tot l’Estat, hi ha més de 138.000 abandonaments. Volem emprendre mesures per facilitar l’esterilització als centres veterinaris propers i apropar la població a les ajudes que facilita la FAADA (Fundació per a l’assessorament i acció en defensa dels animals). L’Ajuntament de Mediona treballa colze a colze amb el CAAD (Centre d’acollida d’animals de companyia) per controlar les colònies de gats que no paren de reproduirse. Si teniu gates o gats sense esterilitzar, no els deixeu reproduir o bé, si veieu gats petits, no els deixeu al mig de la colònia. Truqueu-nos a l’Ajuntament perquè tenim mitjans per gestionar aquestes situacions. Hi ha llegendes urbanes que diuen que els animals han de reproduir-se perquè és positiu per a ells, però no és així. És un mite fals que, en gran mesura, ha provocat la situació actual. D’aquí a poc desapareixerà la taxa del cens d’animals i volem posar èmfasi en la obligatorietat de censar-los i de posar-los el microxip. Per a més informació respecte les esterilitzacions de gossos i gats, poseu-vos en contacte amb la regidora d’animals de companyia, la Sònia Poch.

Un altre tema a treballar amb fermesa és el nombre elevat de casos de cria indiscriminada de gossos, ja que està prohibida. Els particulars no podem criar gossos per a regalar o vendre. Actualment,

8

DESEMBRE 2019


OCUPACIÓ

Servei d’Orientació Laboral de Mediona

Les persones interessades han de fer inscripció prèvia al telèfon 938 900 000 Extensió 112 o al correu electrònic mborrell@ccapenedes.cat. Les places són limitades, tenint en compte el nombre d’ordinadors de l’espai. BRIGADA

La brigada ja té jardiner

Des de l’any 2005, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, en conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Mediona, ofereix un Servei d’Orientació Laboral a totes les persones del municipi que busquin feina o vulguin millorar laboralment. En aquest servei oferim: ● Entrevistes individuals per fer un acompanyament sobre les necessitats més específiques o, quan calgui, fer una primera entrevista i donar d’alta la persona al Servei. ● Informació actualitzada sobre l’oferta formativa: cursos de formació ocupacional, programes específics de formació i/o treball i d’altres. ● El Club de feina per a les persones inscrites al Servei.El Club de feina és un espai on t’oferim les eines necessàries per a fer una recerca activa de feina, amb l’acompanyament,

si el necessites, de l’orientadora laboral que t’assessorarà iet facilitarà la informació que calgui per fer front a les exigències del mercat laboral.

Donem la benvinguda al Gerard Carbonell com a nou membre de la Brigada municipal. En Gerard cobreix la plaça de jardiner que s’havia obert abans de l’estiu i que finalment s’ha tancat just a principi de novembre.

Aquest retard i amb l’objectiu de posar-nos al dia, s’ha fet una contractació menor a l’empresa social CET Taller Auria, d’Igualada, que ha fet unes intervencions d’urgència a les urbanitzacions de La Font del Bosc i Sant Elies. Ara, amb el nou jardiner, la Brigada es reforça en les tasques de manteniment verd dels carrers, vorals, parcs i places de Mediona, com ja hem pogut comprovar aquests primers dies.

El procés ha estat llarg perquè essent una plaça de treball pública, cal ser molt curós en el procés de selecció i molt respectuós en les sol·licituds de revisió que es puguin donar.

SERVEIS SOCIALS

Posem en valor: Centre Obert Mediona el Pantinkillo

A Mediona disposem d’un servei que fins ara anomenem Centre Obert. Actualment està definit com un espai públic i gratuït que l’Ajuntament posa al servei dels infants i joves del municipi, d’edats compreses entre els 6 i els 17 anys, i ofereix una sèrie de recursos per tal d’esdevenir punt de trobada, d’informació, un espai de reforç escolar i de lleure per als participants. El Centre Obert ha de donar suport, estimular i potenciar l’estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l’adquisició d’aprenentatges bàsics i l’esbarjo, i ha de compensar les dificultats socioeducatives a les que s’enfronten les persones participants mitjançant el treball individualitzat, de grup, la família, el treball en xarxa i amb la comunitat. L’equip tècnic, en sintonia amb l’Equip de govern té la voluntat de poder reforçar la tasca comunitària del Centre Obert, millorant en primera instància la infraestructura i, per tant, dignificant els espais on s’acull aquestes criatures i les seves famílies. Enguany també cal incorporar una nova figura perquè intervingui de manera més acurada en aquelles famílies que ho necessitin més.

Qui pot accedir-hi? Qualsevol persona que hagi fet prèviament una entrevista ocupacional per formalitzar la seva inscripció al nostre servei. Quan? El club es fa els dilluns de manera quinzenal en horari de les 11 a les 12.30 h. Què hi trobaràs? Suport i acompanyament del tècnic d’orientació en la teva recerca per mitjà de les noves tecnologies. El servei es presta els dilluns de manera quinzenal de 9 a 13 h a la planta baixa del Pantikillo.

Com dèiem al principi: benvingut i molta i bona feina!

Ara per ara, però, el primer pas és revertir la segregació i, per tant,donar a conèixer l’espai i promoure la participació de totes les famílies que ho vulguin, així com activar ponts entre aquest projecte i la resta d’activitats que es promouen al municipi, tant de lleure, esportives com culturals. El primer pas, per tant, és donar a conèixer al municipi el funcionament i horari del Centre Obert per qui hi vulgui participar. S’organitzen en grups d’edat: un de 6 a 12 anys i l’altre de 13 a 16 anys. Cadascun amb una educadora referent i una programació adequada a l’edat. Els dies d’obertura per cada zona són: ● Els dilluns i els dimecres, a Sant Joan, de 17 a 19.30 h ● Els dimarts i els dijous, a Sant Pere Sacarrera, de 17 a 19.30 h

Per a més informació, contacteu amb l’Ajuntament.

La perspectiva de treball en la que s’orientarà el projecte es basa en crear un vincle resilient i la possibilitat d’empoderament. Entenent que totes les persones hem de poder gaudir d’un espai reconegut en la comunitat.

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

9


Agenda d’activitats Desembre 2019

01

ESPORT

Caminada a La Llacuna

02

a les 08.30 h

Organitza: AECCM

06

DONACIÓ

Donació de Sang

Desmuntem el masclisme. per a dones i identitats no binàries de totes les edats

08

LECTURA

Club de lectura

Pantinkill@

09

Gestió emocional en la resolució de conflictes Eines per a gestionar i comprendre el conflicte i afrontar-lo de manera sana

12

INFANTS I JOVES A PARTIR DE 9 ANYS

Elemental estimat Watson Curiositats sobre elements i a partir d’experiments i reaccions químiques a les 17.30 h

Pantinkill@

a les 17.30 h

Pantinkill@

TEATRE

Per davant i per darrera. Sortida al Teatre Borràs

Sortida a les 17.15 h

Pantinkill@

15

a les 17.30 h

a les 10 h

TALLER PER JOVES DE 12 A 16 ANYS

LA MARATÓ DE TV3

LECTURA

Tirada popular de bitlles

Bingo popular

a les 11 h

a les 18 h

Bar de les Tres Pedres

Nous models d’accés i tinença a l’habitatge

Pantinkill@

Consultori

13

04

HABITATGE

a les 18 h

de 10 a 14 h

11

TALLER-XERRADA

Casal de Casa Nostra

Presentació del llibre d’Agnès Esquirol. Guanyadora del III premi Anna Maria Saavedra

14

a les 19 h

Teatre del Casal Medionenc

LA MARATÓ DE TV3

Caminada score i caminada familiar d’orientació

a les 9 h

a les 9.30 h i a les 10 h respectivament

Tió solidari amb la participació de balls tradicionals infantils i l’Escorça Teatre. Berenar popular al Teatre del Casal a les 18 h

ADF

Caminada, ruta circular al balcó de Penedès – Castell de Font-rubí. 16 km. Cal Inscripció prèvia

Formació ADF-Mediona Places limitades *Cal inscriure’s

a les 7.30 h

LECTURA

Xocolatada solidària Teatre del Casal Medionenc

LA MARATÓ TV3

Club de Lectura

17

De 9 a 14 h

Sant Quintí de Mediona

XERRADA

Alimentació. Dietes adaptades

a les 10.30 h

Local social Ciutat Jardí Font del Bosc

Activitats organitzades en el marc de La Marató de TV3. Ho organitza: Associació del Casal Medionenc. Hi col·labora: Grup de Bitlles de Mediona, Casal de la gent gran Casa Nostra, Senglars de Mediona, AMPA la Fassina, vall de vetes, l’Escorça Teatre, AECCM i l’Ajuntament de Mediona.

a les 17 h

Casal Casa Nostra

10


Divernadal 2019

21

MÚSICA

CASTELLERS

MÚSICA

TEATRE

Assaig general de les estrenes

Actuació castellera amb els Castellers de Mediona

Concert de Nadal de La Coral Font del Bosc

El cicle de la vida, de l’Escorça Teatre

a les 11 h

Plaça dels Països Catalans

24

MÚSICA

Xocolatada i estrenes itinerants pel poble

a les 12 h

C. Florenci Gustems

27

a les 18 h

Novallar

DIVERNADAL

Patinatge (matí) Taller de teles (tarda) d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

a les 10 h

Ajuntament

DIVERNADAL

MÚSICA

Taller de castells (12 h), patinatge, taller de circ, tallers infantils, manualitats, taller de pàdel, tennis taula i inflable

Jocs de taula guges maker Taller de teles

Concert de Nadal de La Coral Font del Bosc

d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

de 17 a 19 h

DIVERNADAL A LA FONT DEL BOSC

NADAL

Patinatge, taller de capoeira, tallers infantils, manualitats, taller de pàdel, tennis taula i inflable

Arribada del Patge Faruk

d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

Associació Esportiva

DIVERNADAL

Tallers de castells Taller de teles Taller de circ

de 17 a 19 h

Poliesportiu

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

Poliesportiu

DIVERNADAL

Taller de capoeira (matí) Jocs de taula guges maker (matí i tarda)

Poliesportiu

29

a les 18 h

DIVERNADAL

Taller de vall de vetes (matí) Jocs de taula guges maker (matí i tarda) Taller de teles (tarda). d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

Ermita de Sant Elies

Poliesportiu

30

a les 19.30 h

Teatre del Casal Medionenc

31

Teatre del Casal Medionenc

d’11 a 14 h i de 17 a 19 h

Poliesportiu

DIVERNADAL A LA FONT DEL BOSC

Associació Esportiva

28

a les 18.30 h

DIVERNADAL

Patinatge, tallers infantils, manualitats, tennis taula i inflable

d’11 a 14 h

Poliesportiu

DIVERNADAL

MÚSICA

Patinatge, tallers infantils, manualitats, tennis taula i inflable

Nit de cap d’any amb The Karrinclons

d’11 a 14 h

Poliesportiu

a partir de la 1 h

Teatre del Casal Medionenc

11


Activitats continuades Dilluns

Per a més informació de cada activitat dirigiu-vos al punt on es realitza.

Dimecres

Poliesportiu

Poliesportiu

Poliesportiu

Gimnàstica per a gent gran. 10 h Ioga terapèutic. 10.15 h Fitness dirigit. 10.15 h Hipopressives. 17.15 h Pilates. 18.15 h Entrenament. 19.30 h

Fitness dirigit. 10.15 h Gimnàstica Gent gran. 10 h

Marxa nòrdica. 16.30 h Psicomotricitat. 17.45 h

Cal·listènia. Infantil: 17 h Dones: 18 h Homes: 19 h

Tennis taula. Adults i infants. 17 h Hipopressives. 17.15 h Psicomotricitat. 17.45 h Pilates. 18.15 h Teles i trapezi. Petits: 17.15 h Mitjans: 18.30 h

Hatha ioga. 17 h o 18.45 h Casa Voladora

Cia. Artística Voladora. 17.30 h

Dimarts

Grans: 17 h Petits: 18.15 h

Cal·listènia. Dones: 18 h

Assaig general Castellers de Mediona. Canalla: 18 h Totes les edats, 19 h

Pantinkillo AVV St Pere Sacarrera

Taller de memòria. 11 h AVV Cases Noves

Taller de memòria. 11 h

Poliesportiu

Pantinkillo

Cal·listènia.

Àrab infantil. 17.15 h

Infantil: 17 h Dones: 18 h Homes: 19 h

Teles i trapezi.

Dance. 19.30 h

Renéixer del càncer

Català per a adults. 17 h Anglès intermedi. 18 h La Cova

Dansa oriental / tribal fusió. 17.30 h Renéixer del càncer

Un camino de mayor conciencia. Darrer divendres, 17 h

Dissabte

Futbol 7.

AVV Font del Bosc

Futbol 11.

Classes de ball de saló, Bachata, Txa-txa-txa, Salsa. 18 h

Pre-benjamí: 17.15 h Aleví federat: 18.15 h

Cadet federat: 18 h

Dijous

Ioga. 17.30 h i 19.15 h

Poliesportiu

C. Generalitat 12

Castellers de Mediona.

Cal·listènia.

Coral Font del Bosc. 17 h

Totes les edats 18 h AVV Font del Bosc

Taller de memòria. 11 h Ajuntament

Taller de memòria. 17 h

Infantil: 17 h Dones: 18 h Homes: 19 h

Futbol 7.

Diumenge

Pre-benjamí: 17.15 h Aleví federat: 18.15 h

Casal de la Gent Gran Casa nostra

Cadet federat: 18 h

Assaig de la Coral Mediona. Quinzenalment, 19.30 h

Futbol 11.

Kung-fu. 18 h Tai-txi. 19.30 h

Pantinkillo

Altres activitats al Poliesportiu

Anglès per a joves. 17.30 h Anglès pre-intermedi@ 2.0 Girls Power. De 19 h

Bàsquet. Benjamí (10/11); Aleví (08/09) Infantil masculí (06/07); Infantil femení (06/07); Cadet mixt (04/05) Júnior femení (02/03).

La Cova

Tennis, Pàdel i Teles/trapezi.

Dansa oriental / tribal fusió. 11.30 h

12

Divendres

Entrenament al gimnàs. 19.30 h

Grups i horaris en funció dels interessats.

DESEMBRE 2019


INFÀNCIA I JOVENTUT

Divernadal 2019, enguany als nuclis de Sant Joan i La Font del Bosc

Enguany tornem a celebrar el Divernadal. L’aposta des del nou Equip de govern és múltiple: d’una banda, ampliar l’oferta de dies i d’activitats que s’hi fan, apostant per activitats que impliquin el grup i que generin interrelació entre els infants i joves que hi participin, amb més varietat d’activitat física, manual i també, com en anys anteriors, perseguint la implicació d’entitats i persones del municipi. D’altra banda, hem portat al sí del Govern el debat de fer arribar el Divernadal a la resta de nuclis o bé de facilitar, mitjançant transport, el desplaçament des d’aquests nuclis fins al poliesportiu per tal de garantir que tothom hi pugui participar. Finalment, optem per una opció mixta i, per primer any, portem, de moment durant dos dies, el Divernadal a La Font del Bosc. Gràcies a l’acord que hem fet amb l’Associació Esportiva, l’activitat es farà al seu recinte.

SOLIDARITAT

Mediona amb la Marató

Font del Bosc. Dies 28 i 29 de desembre, d’11 a 14 h a l’Associació Esportiva. Sant Joan. Dies 27, 28, 29, 30 i 31 d’11 a 14 h i de 17 a 19 h (el dia 31, només al matí), al poliesportiu. Els dies en què no hi haurà Divernadal al nucli de La Font del Bosc es facilitarà un transport gratuït d’anada i tornada al poliesportiu des de les parades de bus de Sant Elies i La Font del Bosc; els horaris seran els següents: dies 27 i 30: 10.45 a Sant Elies i 10.50 a Font del Bosc. Tornada a les 14 h des del Poliesportiu // 16.45 Sant Elies i 16.50 Font del Bosc. Tornada a les 19 h des del Poliesportiu. Dia 31: 10.45 a Sant Elies i 10.50 a Font del Bosc. Tornada a les 14 h des del Poliesportiu.

Un any més, Mediona participa a la Marató de TV3. L’Associació Casal Medionenc, amb la col·laboració d’altres entitats i associacions de Mediona, organitzen algunes activitats al nostre municipi amb la finalitat de recaptar fons per a la investigació de les malalties minoritàries. Aquestes malalties són molt poc freqüents i afecten un màxim de 5 persones per cada 10.000 habitants. Inclouen un conjunt de malalties molt diferents entre si, però tenen en comú que acostumen a ser greus, cròniques, progressives i discapacitants. Consulteu les activitats organitzades a l’agendaDurant les activitats hi haurà una guardiola perquè és facin les aportacions. Tots els diners recollits es destinaran, integrament, a la Marató.

TEATRE

L’Escorça Teatre

El passat 27 de juliol (Festa Major), vàrem estrenar l’espectacle El Cicle de la Vida. També en vam fer una representació el 22 de setembre a la mostra de teatre Escena Penedès al Casal de Vilafranca. Una edició més, i ja en són 29, que participem a la Roda de Teatre de l’Alt Penedès organitzada per la Coordinadora de Grups de Teatre Amateur de l’Alt Penedès, de la qual en som membres. Hem fet representacions d’El Cicle de la Vida a: ● ●

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

Tornarem a fer-ne una representació a la sala de teatre del Casal Medionenc el dia 28 de desembre. El Cicle de La Vida és el primer programa de la televisió dedicat a tractar els moments quotidians de la vida humana , representats amb els gags més coneguts d’El Tricicle i amb textos de l’Oscar Ros. L’equip tècnic de L’Escorça TV ho té tot preparat per estrenar el seu primer programa! Però ja sabem com és el directe, pot passar qualsevol cosa...

Les Gunyoles d’Avinyonet, el 27 d’octubre. Els Monjos, el 24 de novembre.

13


CASTELLERS

Els Castellers de Mediona fan una estrena, de nou, amb un castell ample i alt

Diumenge 10 de novembre, els Castellers de Mediona van ser la colla convidada a la Diada dels Torraires de Montblanc. Van obrir plaça, després dels amfitrions, amb el quatre de set, la tercera vegada que el tiren amunt i el descarreguen aquesta temporada, i la segona fora de casa. En segona ronda van fer un intent de nou de sis que, seguidament van repetir, i el van descarregar. Aquest castell ha estat el resultat del treball de tota la temporada, de rodar molta gent, de fer colla i de treballar molta canalla, ja que els medionencs van optar per fer-lo amb tres enxanetes per tal de donar l’oportunitat de fer l’aleta a tres nenes, que els feia molta il·lusió. En tercera ronda, van fer un intent desmuntat del tres de set, el primer intent que feien a plaça i que es van prendre com un bon assaig. El van baixar quan els dosos ja estaven col·locats perquè van veure que tenien algun problema d’obertura en una de les rengles a segons. Tenien clar que si el feien, el volien descarregar, i va ser per això que no van voler arriscar. A continuació van descarregar el 5d6, sense dificultats, el quart d’aquesta temporada. Per acabar van fer un pilar de quatre alhora amb els Torraires i van acabar amb una bateria de pilars de tres per a tota aquella canalla que no havia pogut pujar als castells de l’actuació.

havien col·laborat a la diada es van dirigir al local social de les Cases Noves per dinar una paella, i així van acabar una jornada rodona. Com sabeu, aquest és el segon any d’existència de la colla castellera local, i aquesta temporada estan contents de tancar-la sense cap caiguda a plaça, una dada que els dóna encara més valor com a colla novella que són i realça l’objectiu que tenen de portar els castells el màxim de segurs possible a la plaça. Properes cites de l’any Els Castellers de Mediona tancaran la temporada amb una actuació a casa, el pròxim dissabte 21 de desembre al migdia que acabarà amb el sorteig de la panera de Nadal que organitzen. I faran dos tallers, oberts a tothom, en el marc del Divernadal, a La Font del Bosc el dissabte 28, a les 12 h i, a Sant Joan, el dilluns 30 de 18 a 19 h. Després d’aquests esdeveniments faran vacances d’actuacions fins al 7 de febrer. El mes de gener, però, celebraran l’Assemblea anual oberta a tots els socis i sòcies de la colla.

A Montblanc s’hi van desplaçar amb un autocar de dos pisos i diversos vehicles particulars. Quan van tornar a Sant Joan, tant els socis castellers com els amics que

DONACIÓ DE SANG

Nova campanya de donació de sang

Es calcula que una de cada cinc persones necessitarà sang o algun derivat de la sang al llarg de la seva vida. A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions de sang per poder fer front a les necessitats de tots els hospitals i clíniques catalanes. Per aconseguir-ho, el banc de sang i teixits, organitza al llarg de l’any, més de 4.000 campanyes de donació arreu del territori. La donació de sang és un acte de participació cívica que la majoria de persones pot fer sense cap tipus de problema entre els 18 i els 70 anys, si pesen més de 50 quilos. La sang es necessita sempre i, dedicant-hi poc més de vint minuts del nostre temps, podem arribar a ajudar fins a tres persones. A més, els diferents components de la sang caduquen i per això és tan important fer-ne donació de manera habitual. El proper dissabte 6 de desembre, de 10 a 14 h, el banc de sang i teixits traslladarà un equip mòbil al consultori de Sant Joan de Mediona perquè tots els veïns i veïnes del municipi puguin mostrar la seva solidaritat donant sang o animant altres a fer-ho. Tots ens podem convertir en #sangfluencers animant, per mitjà de les xarxes socials, els nostres familiars, amics i veïns a venir a donar sang. Recordeu que podem donar sang amb intervals de 2 mesos i tenint en compte que els homes poden donar fins a 4 cops l’any i les dones 3, i no cal anar en dejú a donar sang. No hi falteu!

14

DESEMBRE 2019


DEFENSA FORESTAL

L’ADF Mediona obre període per incorporar nous membres

L’ADF Mediona disposa actualment de 20 voluntaris i voluntàries al seu equip, bàsicament per prevenir i extingir incendis, però també participen en altres tasques com les recerques, les neteges i les plantacions d’arbrat, integrats a la Federació de les ADF. Tot i que ja som moltes persones, volem obrir-ho a gent nova que té ganes de protegir el nostre entorn privilegiat.

És obligatori inscriure-s’hi prèviament. Si tens ganes de participar al curs o conèixer-nos, adreça’t a nosaltres per mitjà de l’adreça electrònica voluntarisadfmediona@gmail.com com més aviat millor ja que les places són limitades i te n’informarem.

Per formar part de l’ADF és imprescindible tenir més de 25 anys i obtenir un carnet que s’aconsegueix amb una formació. Les jornades d’aquesta formació es fan en comptades ocasions i ara en tenim una ben a prop: el dia 14 de desembre, des de les 9 i fins a les 14 h a San Quintí de Mediona. CULTURA

Mare aquella noia toca la bateria

Aquest diumenge vaig assistir amb les meves filles a dos concerts de Punk en el marc de les jornades que es van fer sobre antirepressió. Les Maconi i les Pentina’t Lula. Volia fer sols un apunt de l’escena, perquè em va semblar un moment revolucionari, per dir-ho d’alguna manera. Podria semblar que la poca afluència de públic desmereixés la força i l’autenticitat de l’escena. Dues dones, una a la bateria, i l’altra a la guitarra elèctrica i veu. A primera fila, dues nenes les miren atentes, amb els ulls ben oberts sense perdre cap dels moviments; en un lateral, dues nenes les imiten, una fa els gestos de tocar la guitarra mentre l’altra

MEMÒRIA HISTÒRICA

El Cens de refugiats a Mediona

A partir de les llistes de registre dels refugiats de guerra que es conserven a l’arxiu municipal, hem pogut documentar el nom de 265 refugiats a Mediona durant el conflicte. Aquestes 265 persones, amb totes les seves circumstàncies, alegries i drames, van ser acollides per l’Administració municipal. Inicialment, la intenció d’aquest cens de refugiats és afavorir que es coneguin les dades d’aquestes 265 vides, en especial per a totes les persones que potser ara es troben cercant els seus parents, o n’hagin perduda la pista arran del temps, el silenci i la dificultat de la memòria. En segon lloc, aquest cens té la voluntat de recordar el caràcter del poble de Mediona com a lloc d’acollida, abans i ara. Les medionenques i els medionencs de llavors, des de l’Ajuntament i des de cada casa, van donar suport i refugi a persones desconegudes que ho necessitaven, malgrat la realitat difícil del moment i la tragèdia de la guerra que tothom patia. Per sobre dels molts entrebancs, de la misèria de guerra i del terror del conflicte, les persones van rebre persones i les van acompanyar en el seu decurs vital durant el temps que van haver d’acollir-se a la bona voluntat del poble. Només el poble salva el poble. Per últim, aquest cens es una invitació a reflexionar, també, sobre les nostres vides presents. El món ha canviat molt i, en canvi, les vides humanes i les seves dificultats no han canviat tant, i trobem al nostre propi temps, essers humans a la cerca d’aixopluc, de cura i de refugi. Si en un moment tan complicat, ple de duresa i d’incert horror

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

agafa el micro i posa cares de força, ràbia, energia… vaja, les cares necessàries per cantar música punk. En un altre lateral, una criatura, també nena, sobre una taula balla desefrenada al ritme. El públic era ple de canalla. Una nena s’apropa a la seva mare i li diu: “mama, és una dona tocant la bateria”. D’una banda, quina llàstima que al 2019, una nena encara se sorprengui que això pugui ser així; de l’altra, un moment catàrtic en què no sols descobreixen que això pot ser així, sinó que ho gaudeixen i tenen el privilegi de vibrar amb aquella bateria magnífica. Una sort, a Mediona, haver tingut el privilegi de gaudir amb ambdós grups de música.

com és el de la Guerra Civil espanyola, els ajuntaments d’arreu van aconseguir organitzar mecanismes per abastir i auxiliar persones davant els riscos inherents de la condició de refugiat, cal pensar fins a quin punt tenen sentit els entrebancs, administratius, polítics, intel·lectuals o emocionals, que a hores d’ara es plantegen en relació amb l’acollida de refugiats a casa nostra. La història, així, germana petita de la poesia, ens adverteix que les dificultats que enfronta l’ésser humà són universals i que, recordar pot ajudar a trobar respostes i eines conceptuals amb les que donar les passes necessàries per canviar el nostre món que, efectivament, precisa de tota l’energia per a poder avançar. Un altre món és possible. Amb aquest cens, hem obert una finestra cap a les persones del passat. Ara, caldria comparar els noms que tenim amb els d’altres arxius disponibles per saber si podem cercar la pista al fil que el destí va teixir a alguna de les persones de la llista; però aquesta és una tasca complexa. La intenció de la Comissió de la Memòria Històrica de l’AECCM és continuar treballant en el record de totes les persones que van viure l’horror de la Guerra Civil al nostre poble. Altres projectes com ara el Cens de Refugiats de Manresa o el projecte Tots els Noms de Vilafranca han marcat direccions que ens han inspirat, de la mateixa manera que el treball d’historiadors que han farcit de dades els forats que han anat apareixent en la nostra necessitat d’entendre els esdeveniments i processos d’aquell temps.

15


M’han dit que... Aquest és un espai on poder exposar els rumors que com a veïns i veïnes ens arriben, ja sigui sobre l’ajuntament o sobre temes d’abast municipal; un espai, també, per plantejar preguntes obertes a les quals volem donar resposta, etc. Tan bon punt ens feu arribar la vostra consulta la derivarem al personal tècnic i/o regidoria pertinent per tal que se li pugui donar una resposta al més rigorosa possible. Feu-nos-les arribar a butlletí@mediona.cat.

Estop perdut M’agradaria fer notar la pèrdua de l’estop que hi havia a la cruïlla venint de Can Paixano per incorporar-se a l’Avinguda de Can Maristany. Crec que aquest senyal és molt útil ja que alguns conductors, per desconeixement o per imprudència, s’hi incorporen a la lleugera. Alhora, no sé si des de l’Ajuntament es creu convenient que els vehicles aparcats a tota l’Avinguda de Can Maristany, en concret des del camp de futbol fins al final, en direcció a Les Pinedes, aparquessin a la dreta o a l’esquerra, en funció dels 15 dies primers de mes a una banda, i la resta, a l’altra. Ara, cadascú aparca davant de casa seva i, en caps de setmana l’acumulació de vehicles és considerable, deixant un espai just per circular en els dos sentits de la marxa.

Pel que fa a l’estop, agraïm la teva comunicació i les de la resta de veïns que ens fan arribar aquestes incidències, ja que el nostre municipi és molt extens i sense la vostra col·laboració no ens adonaríem d’aquest detalls. A la darrera reunió que vam mantenir amb l’Associació de Veïns de La Font del Bosc, vam acordar que ens donaran una llista amb temes diversos que cal reparar o millorar. Sens dubte, i tal com s’apunta molt bé a l’escrit, en aquest cas en posarem un de nou. Pel que fa al tema de l’aparcament, farem un estudi tècnic de bona part del municipi per a reordenar i regular la circulació i els aparcaments. Ens reunirem una altra vegada amb l’Associació de Veïns i amb els veïns interessats en millorar el municipi.

Josep Sabatés i Corbella

Oferta de feina Licitació de contracte menor pel servei de gestió mediambiental. En el marc del Projecte d’Intervenció Integral al nucli de Sant Joan de Mediona (Pla de Barris), des de l’Ajuntament de Mediona busquem persones autònomes o empreses per realitzar tasques relacionades amb el medi ambient.

Funcions: Les funcions d’aquest servei tenen a veure amb la gestió de diferents vectors (aire, aigua, residus, soroll, etc.), els parcs i jardins, els espais forestals o no urbanitzables, col·laboració amb els processos relacionats amb diagnosis ambientals, etc. En concret les accions a dur a terme són: ● Anàlisi i proposta de millora en la gestió i reducció dels residus. ● Conservació del medi natural (entre altres, continuar amb el projecte “Camí del riu”). ● Supervisió del funcionament del camp de plaques solars. ● Coordinació amb el jardiner municipal per a la gestió dels espais verds urbans. ● Aplicació de mesures d’estalvi energètic a nivell municipal i possible aplicació d’aquestes mesures a l’àmbit domèstic/ particular. ● Accions d’informació/formació per anar cap al decreixement. Perfil: ● Llicenciatura en Ciències Ambientals. ● Llicenciatura en Biologia. ● Enginyeria Tècnica Industrial (especialitat química industrial amb especialització medi ambient).

INFORMATIU MUNICIPAL DE MEDIONA

Experiència: ● Experiència en processos comunitaris. ● Coneixement en energies renovables. ● Experiència en gestió municipal de l’àrea de medi ambient. ● Coneixement en gestió de residus. Competències: ● Capacitat de gestió administrativa. ● Capacitat de visió comunitària. ● Capacitat de treball en equip. Necessitats: Vehicle propi. Dedicació: Es demana una dedicació de 20 hores setmanals.

El plaç per rebre les candidatures és fins al 31 de desembre. Per a més informació i candidatures: mediona.cat/licitacions-contractes-menors/

16

Profile for Ajuntament de Mediona

Butlletí Informatiu Municipal 89 – Desembre 2019  

Ajuntament de Mediona Revista d'informació municipal i de les activitats de les entitats de Mediona.

Butlletí Informatiu Municipal 89 – Desembre 2019  

Ajuntament de Mediona Revista d'informació municipal i de les activitats de les entitats de Mediona.

Advertisement