Page 1

LOG BOEK P G ED AISHA KEIJMAN 3025058 1GMD


Voor woor d

VO O RWO O R D

In dit document staat beschreven wat er allemaal heeft plaatgevonden binnen de conceptule en ontwerpfase voor het assesment van PGED. Dit is een verzameling van alle activiteiten en leermomenten die tijdens dit proces zijn gebeurd. Het eindresultat is te danken aan leraren die ons ondersteunde: Baukje Rienks en Karin Wilterdink van Aeres Hogeschool Almere. Zij hebben gecoacht en ondersteund tijdens het gehele proces.

2

HUISSTIJLHANDBOEK

|

PGED


D ISCL AI M ER

D ISCL AI M ER

Het logboek is bedoeld om alle processen bij te houden durende het hele PGED01 project. In het logboek bevindt zich een wekelijkse log die zo vaak mogelijk wordt bijgehouden. Hierin staat alle activiteiten en leermomenten beschreven die op zijn gedaan tijdens de lessenseries. Verder staan hier ook refelecties en het process van het eindproduct in. En in welke fase we zitten met ontwerpen.

HUISSTIJLHANDBOEK

|

PGED

5


F ebr uar i - week 7

F EBR UAR I - WEEK 7 C ONCEP T FA SE

Tijdens de eerste les van PGED 05 was ik zelf afwezig doordat ik genekt was door de griep. Maar des al niet te min ben ik toch aan de slag gegaan met de lessen die op Trello voor ons klaar stonden. Ik had zelf nog nooit met Trello gewerkt maar het bleek, na de uitleg hoe het werkte, best een handige tool om alle documenten bij elkaar te hebben. Nadat ik de les had door gelezen ben ik begonnen met het opzetten van dit document. Om mijn voortgang bij te houden en mijn gedachten en processen te laten zien. Ik heb gekozen voor een pastel gekleurd thema, dat past erg bij mijn persoonlijkheid. Ik ben heel erg van de zach-

6

te en subtiele kleuren. Ik heb gekozen voor een mix van schreefloze en schreefe lettertypes. Dit geeft het een kitcherige feeling aan het logboek, en maakt het ook prettig om te lezen, door verschillende leessnelheden. Tijdens het opzetten van het document heb ik ook gekozen voor een 2 koloms stramien, en het beeld spannender te maken door soms buiten het stramien om te gaan en deze te laten zijn voor wat het is. Zo is geen een pagina hetzelfde. Maar door de kleurvlakken en de lettertypes worden gebruikt, vormt het toch weer een geheel uiteindelijk. Voor PGED 04 heb ik gekozen voor het vraagstuk: Wat is de rol van sjoemelstroom in het nastreven van de doelen uit de energie-agenda van NL?

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Ik had al een idee hoe ik het logboek wilde maken, maar ik ben als nog opzoek gegaan naar inspiratie op Pinterest. Daar heb ik een board aangemaakt met verschillende spreads erop. Ik ben vooral bezig geweest met het opzetten van mijn website en het in elkaar zetten van dit bestand.

LOGBOEK

|

PGED

7


F ebr uar i - week 8

F EBR UAR I - WEEK 8 C ONCEP T FA SE

Tijdens een groot deel van deze week was ik zelf afwezig doordat ik nog steeds griep heb. Maar heb nog steeds wel wat kunnen doen. Ik heb namelijk het plan van aanpak uitgewerkt en tips gevraagd aan de klasgenoten die er wel waren. Die hebben mij raad gegeven over of mijn vraagstuk goed was. Tijdens PGED04 ging het over stakeholders deze week, dit is er handig om te weten voor ons vraagstuk van PGED01.

8

Ook hebben we met PGED05 gekeken naar verschillende infographics en hebben we nog meer Indesign bestudeerdt, voor mijzelf was dit niet heel interessant aan gezien ik wel vaak met Indesign werk. Verder hadden we deze week geen PGED meer. En hierna begon ook de voorjaarsvakantie. Thuis heb ik nog gezocht naar inspiratie voor mijn magazine alvast. En ook heb ik de opdrachten voor PGED05 en PGED07 uitgewerkt. Deze zullen binnenkort te vinden zijn in mijn portfolio op mijn website.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Ik vond de opdrachten van PGED05 en PGED07 leuk om te maken maar ik vond niet dat alle opdracht per se aansluiten op hetgene wat we moeten gaan aanleveren. Ik baal ook flink dat ik zoveel ziek ben de laatste tijd en zoveel heb gemist. Ik schrijf nu elke dag in mijn bulletjournal wat we elke dag doen en wat ik ervan vind.

LOGBOEK

|

PGED

9


F ebr uar i / maar t - week 9

F EBR UAR I / M A AR T - WEEK 9 C ONCEP T FA SE

Deze week is het vakantie, ik wil in ieder geval zoveel mogelijk af te maken voor de aankomende deadlines en huiswerk. Ik ben deze week begonnen met het onderzoek naar kranten. Ook heb ik een persona gemaakt die past bij mijn onderwerp van PGED01. Ook heb ik nog de maateenheden opgezocht van Indesign. Dit staat allemaal in mijn portfolio. PGED05 vind ik wel leuk voor de verschillende soorten opdrachten, maar veel van de opdracht-

10

en heb ik wel vaker gedaan. Maar het maken van het plan van aanpak daarin tegen was niet zo’n uitdaging maar ik had wel moeite met het indelen van alle losse taken. Dit had naderhand ook wat uitgebreider gekunt. Ik heb het desondanks wel ingeleverd, dan kan ik tijdens de feedback momenten het aanpassen mocht het inderdaad niet goed genoeg zijn. Ook hoop ik dat te zien of ik de goede kant op ben met mijn onderzoeksvraag en of ik zo door kan blijven gaan.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

PLAN VAN AANPAK R EF ELE CT IE

OVERSTAP NAAR DUURZAME ENERGIE Redden we de doelen van het klimaatverdrag voor 2050? A I S H A K E I JM A N 3025058

Tijdens de vakantie vond ik het lastig om mezelf aan het werk te zetten, maar uiteindelijk heb ik het wel gedaan. Ik ben best tevreden over mijn resultaten tot zo ver. Zelfs zonder feedback op mijn werk, denk ik dat ik in de goede richting zit. Maar er komen gelukkig nog veel meer momenten voor feedback.

04/03/2018 1GMD

LOGBOEK

|

PGED

11


maar t - week 10

M A AR T - WEEK 10 C ONCEP T FA SE

De week begon met een schoolvrije dag en toen heb ik eigenlijk niks aan school gedaan, want ik had mijn PvA al ingeleverd. Op de dinsdag hadden we een korte herhaling van de les over denkprocessen en zijn we bezig geweest met het creatief waarnemen. We deden veel verschillende oefeningen, het is wel goed om alles te verkennen maar ik heb niet zoveel met de meeste manieren om creativiteit op te roepen. Ik vind vooral resociatie een han-

12

dige manier om te gebruiken. Verder hebben we in de lessen daarna gewerkt aan het verzamelen naar kranten en verder heb ik een begin gemaakt aan de binnenkant van de krant. Voor GIS hebben we de opdracht gekregen een kaart te maken die bij het onderweg van PGED01 past. Dit kunnen we later weer toevoegen bij de infographic. Verder heb ik deze week niet meer aan school gezeten.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Ik heb deze week vrij veel gedaan voor school en ook heb ik een druk weekend op werk gehad aangezien het mijn eerste werkweek was. Ik vind motivatie vinden soms lastig, omdat de opdrachten niet altijd voor mij even uitdagend zijn. Of omdat mijn interesse er niet ligt.

LOGBOEK

|

PGED

13


maar t - week 11

M A AR T - WEEK 11 C ONCEP T /ON T WER P FA SE

Ik heb deze week niet zo goed mijn logboek bijgehouden, dus ik vul week 11 bij terwijl het nu week 13 is.

denkt dat goed is. Ook hebben we alle ideeĂŤn genoteerd en bekeken of het realiseerbaar is of dat het te lastig is.

Deze week hebben we een bezoek gebracht aan de Kemphaan, we hebben in het gebied rond gelopen en geinventariseerd wat we allemaal qua ruimte en plaats. We ging daar opzoek naar een goede locatie en brainstormde nogmaals over ideeĂŤn. We hebben ook over superhelden nagedacht en mijne was Captain America, want hij heeft veel meegemaakt en moeten doorstaan maar nog steeds zet hij zich in voor wat hij

Ook hebben ook nog feedback gehad op leertaak 1 en hebben de introductie gehad over leertaak 2. We hebben tijdschriften bekeken zodat we inspiratie konden op doen qua design.

14

Ik ben ook bezig geweest met het maken van schetsen van een stramien. Een schets hiervan is hiernaast te zien op de foto.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Ik had mijn to do lijstje een beetje links laten liggen waardoor ik niet mijn progressie goed had bij gehouden. Maar ik heb deze week wel veel andere dingen gedaan voor deadlines en huiswerkopdrachten.

LOGBOEK

|

PGED

15


maar t - week 12

M A AR T - WEEK 12 C ONCEP T /ON T WER P FA SE

De week begon met een schoolvrije dag en toen heb ik eigenlijk niks aan school gedaan. Voor PGED05 zijn we verder gewerkt voor het Kemphaan project. In de les werd de klas in groepen verdeeld van 2-3 personen. Ik heb samen met Rick uitgezocht naar wat voor toestellen we konden krijgen voor hoeveel geld. Uiteindelijk kwamen we op een speelheuvel met een klimwand en een glijbaan. Ik heb thuis nog verder gewerkt aan mijn magazine. Ik heb al een template gemaakt met paragraph styles en vaste

16

kleur instellingen. Ik ben daarom begonnen met het zoeken naar inhoud voor in het magazine. Ik kijk nog zo breed mogelijk en naar zoveel mogelijk artikelen. Eigenlijk ben ik verder het hele weekend ook bezig geweest aan het magazine en ik vond dat het best wel goed ging. Ik vond het wel moeilijke goede interviews te vinden. Maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden met de info die ik heb gevonden en ik denk dat het erg leuk word om het magazine te lezen als ie eindelijk af is.

LOGBOEK

|

PGED


Speeltoestel idee:

Refelectie

R EF ELE CT IE Ik vond het leuk om het magazine in elkaar te zetten en te designen. Daardoor motiveert het me ook erg om er aan te werken en het zo mooi mogelijk te maken. B: 4 m H:2m Doorsnede: 3m

Ik ben benieuwd of het eindresultaat gaat worden zoals ik deze voor ogen had.

Totaal schatting minimale prijs: €1316,95

25m3 en 12m2 (minimaal)

Prijs zwarte aarde 25 m3: €658,00 (www.transportbedrijfbakker.nl) Prijs graszoden per m2: €1,65 (www.graszoden-online.nl) Prijs houtsnippers per 2 kuub: €55,00 (www.webshopboomschors.nl) Prijs glijbaan: €579,95 (www.debruineschommels.nl)

LOGBOEK

|

PGED

17


maart/april - week 13

M A AR T / APR I L - WEEK 13 C ONCEP T /ON T WER P FA SE

Deze week had ik een meeloopstudent bij me, we hebben samen gekijken naar de magazines van de rest van de klas. Daarna ben ik aan mijn magazine verder gaan werken. ik loop goed op schema. Jaymi en ik hadden donderdag een Praktijkverkenningsdag georganiseerd. We zijn naar Webmapper geweest en naar de Natuur en Milieu Federatie in Utrecht. Het was een leerzame dag waarbij we verschillende werkvelden

18

hebben gezien. De rest van de week ben ik bezig geweest met het perfectioneren van het magazine. Door nog met kleuren te spelen en de sommige lettertypes toch nog aan te passen. Het heeft ook een tijdje geduurd voor ik de baseline grid te vinden maar het is me toch nog gelukt. Wat wel fijn was met het plaatsten van de tekst. Ik heb wel mijn pauze momentjes genomen, en dat heeft me wel geholpen want soms zit ik er te lang dichtop en zie ik niet alles meer goed.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Ik heb deze week veel kunnen doen en ben vooral bezig geweest eerst met de Praktijkverkenningsdag. Maar heb uiteindelijk nog wel genoeg tijd gehad om verder aan mijn magazine te werken.

LOGBOEK

|

PGED

19


Apr il - week 14

APR I L - WEEK 14 C ONCEP T /ON T WER P FA SE

Het einde van leertaak 2 is in zicht, ik was al vrij ver en ben blij met het eindresultaat en ik ben erg benieuwd naar de feedback op het eindresultaat. Naast leertaak 2 inleveren hadden we nog andere lessen en huiswerk. We hebben geleerd te divergeren over infographics en het onderwerp binnen onze vraagstukken. Het was wel interessant maar opzich zou ik deze techniek niet zelf vaker gebruiken. Daarna hebben we uitleg gekregen over de

20

Pecha Kucha dit vond ik erg leuk en het lijkt me ook tof om dat zelf te gaan doen voor de klas later, op 24 april zal dat zijn. Bij PGED01 kregen we al gelijk feedback terug. En ik heb goeie punten terug gekregen en als ik deze ga toepassen dan moet het ook zeker lukken om een tof magazine te krijgen. Verder heb ik weer even mijn planning duidelijk gemaakt voor mezelf omdat ik bij sommige vakken achterloop omdat ik zo vaak ziek ben de laatste tijd.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

Groene stroom & misverstanden Kies je voor groene stroom, dan draag je bij aan een beter milieu. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is het niet zo simpel. Hoe zit het nou precies met groene stroom? Groene stroom is nep, want stroom is stroom Als je groene stroom afneemt krijg je dezelfde stroom uit het stopcontact als je buren die ‘gewone’ stroom hebben. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen. Elektriciteit die van bijvoorbeeld een windmolen komt, gaat niet via aparte kabels naar degenen die dat windcontract hebben; dan zouden die speciaal moeten worden aangelegd. Toch gebruik je wel echt groene stroom, als je die afneemt. Elke kilowattuur aan elektriciteit is namelijk traceerbaar: daarvoor is er een systeem van zogeheten Garanties van Oorsprong in het leven geroepen. Een certificeringsorganisatie (in Nederland CertiQ) geeft voor alle duurzaam opgewekte stroom een certificaat uit: een Garantie van Oorsprong (GvO). De exploitant van de windmolen krijgt van CertiQ net zo veel GvO’s als die windmolen aan elektriciteit produceert. Elke GvO staat voor 1 MWh (megawattuur) aan stroom, dat is 1000 kWh. Een energieleverancier koopt de stroom en de GvO’s. Bij elke 1000 kWh aan stroom die als groene stroom aan klanten wordt verkocht worden de bijbehorende GvO’s ‘afgeboekt’. Uitgaande van een gemiddeld stroomverbruik gaat het om 3 GvO’s per huishouden per jaar. Er zijn flinke verschillen in. Elektriciteit is groen als die is opgewekt uit energiebronnen: - die niet bijdragen aan klimaatverandering; - die schoon zijn, dus geen luchtvervuiling veroorzaken; - die niet uitgeput raken; - die bij de winning het landschap en leefomgeving niet aantasten. De Consumentenbond hanteert de volgende uitgangspunten: - Windolens en zonnepanelen Stroom uit windmolens en zonnepanelen is groen, want onuitputtelijk en er komen geen schadelijke gassen vrij. Natuurlijk heeft de productie van de molens en panelen zelf wel schadelijke effecten. Maar over de hele levenscyclus van een wind- of zonnepark zijn de schadelijke effecten veel lager dan bij alle andere vormen van energieopwekking.. - Waterkracht Waterkracht beschouwen we als duurzaam als het kleinschalig is, zodat het geen

Groene stroom is groen, leverancier of contract maakt niet uit

negatieve invloed heeft op ecosystemen. Grootschalige waterkrachtcentrales leveren wel officieel ‘groene stroom’, maar verstoren de visstand en ecosystemen. - Kernernergie Kernenergie wordt door sommigen ook als duurzaam gezien, omdat er nauwelijks CO2 bij vrijkomt. Maar het levert ook radioactief afval op, waar tot nu toe geen echte oplossing voor is, en dat vele duizenden jaren gevaarlijk blijft. Ook bestaat nog steeds het gevaar van nucleaire ongelukken, met zeer grote - onverzekerbare gevolgen. En de grondstof uranium is niet onuitputtelijk. - Kolencentrales Kolencentrales leveren de meest vervuilende stroom. De CO2-uitstoot is zeer hoog en de centrales brengen ook veel luchtverontreinigende en ongezonde stoffen, zoals kwik, stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof in de lucht. - Aardgas Aardgas is niet onuitputtelijk, en verbranding ervan zorgt voor CO2uitstoot. Gascentrales zijn dus niet heel groen. Maar gas is nu nog wél nodig om op de lange termijn naar duurzame energieopwekking toe te gaan. Als het bijvoorbeeld even niet waait, moet een andere energiebron dat kunnen opvangen. Een gascentrale is hiervoor

Veel onduidelijkheid over groene stroom zorgt ervoor dat consumenten niet meer weten wat ze moeten kiezen en waarom ze het nu eigenlijk doen.

R EF ELE CT IE

geschikt en stoot ‘slechts’ de helft aan CO2 uit in vergelijking met een kolencentrale (en minder vervuilende stoffen: geen fijnstof en zwaveldioxide, minder stikstofoxiden dan kolen). Het maakt zeker wel uit bij wie je groene stroom koopt, en welk contract je neemt. De ene leverancier produceert zijn stroom ‘groener’ dan de andere, koopt zijn stroom ‘groener’ in, of doet meer investeringen in toekomstige groene productie. Noorwegen heeft genoeg groene productiecapaciteit (en dus Garanties van Oorsprong te over) met al zijn stuwmeren. Daardoor worden energiebedrijven niet aangespoord tot investeringen in nieuwe, schone energiebronnen. Of de stroom groen is hangt ook af van het beleid van het bedrijf als geheel. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds energiebedrijven die nieuwe kolencentrales bouwen, en dat terwijl kolen zeer vervuilend zijn. En die nieuwe

4

Ook de fossiele stroomvoorziening zal steeds duurder worden. De kosten van de klimaatverandering zullen namelijk in de prijs verwerkt gaan worden, en het aardgas raakt op. kolencentrale staat er wel voor een jaar of 40. Dus stroom die je afneemt van een leverancier die Garanties van Oorsprong heeft voor inkoop van windenergie, en tegelijk kolencentrales bouwt is eigenlijk niet zo groen.

Het was een goede week, ik had veel aan mijn feedback. Ik kan daar zeker veel mee. Ook ben ik heel enthousiast over de Pecha Kucha presentaties die we gaan doen. Ik baal wel dat ik zo achter loop met veel vakken, hierover ga ik binnenkort met André zitten.

5

LOGBOEK

|

PGED

21


apr il - week 15 + 16

APR I L - WEEK 15 + 16 ON T WER P FA SE

Deze twee weken hebben wij een tentamenperiode waar ik zelf 2 tentames heb. Eentje is bodem en landschap, en de andere was voor Engels een discursive essay schrijven. Over bodem en landschap heb ik niet zo’n goed gevoel. Ik voel de daarom een beetje down en heb niet zoveel zin om nog meer aan school verder te werken. Uiteindelijk ben ik vooral bezig geweest met het verbeteren van de vorige leertaken. Ook heb ik veel gedaan voor GIS en onze opdrachten die we

22

daar moeten maken. Al met al is het zeer veel, alleen wordt het altijd afgeschoven op onze planning door de docenten. Soms heb ik het gevoel dat ze denken dat we letterlijk alles tegelijk kunnen en verder buiten school nooit wat doen of verplichtingen hebben en dat we niet goed kunnen plannen. Ik zou het fijn vinden om soms daarin wat meer steun te krijgen van docenten, want nu worden we vaak aan ons lot overgelaten omdat het “onze eigen schuld is.”

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Dit was niet een hele motiverende week voor mij. Waardoor het lastig was om motivatie te vinden om aan school te werken. Daardoor heb ik ook zeer weinig gedaan aan school gedaan. Ik hoop dat ik volgende week meer de motivatie kan vinden om meer te doen voor school.

LOGBOEK

|

PGED

23


apr il - week 1 7

APR I L - WEEK 1 7 ON T WER P FA SE

Deze week hebben we maar 2 dagen school gehad. Door een team dag van de docenten en koningsdag. Ook had ik deze week 3 meelopers in totaal die meekeken. We hebben het met klimaat en milieuvraagstukken over natuur gehad. Daarvoor hebben we klasikaal wat opdrachten gedaan en gelezen uit het boek waar we ook het tentamen over gaan krijgen. We hebben deze week ook de presentaties van de Pecha Kucha gehad. Ik had een blackout

24

maar ben toch doorgegaan. Ik heb dat wel vaker, en moet dan proberen niet in paniek te raken en weer de draad te vinden. In de feedback over mijn inhoud van het magazine, wilde Karin dat ik nog dieper probeer in te snijden op mijn hoofdvraag en ben ik vergeten om tips erin te zetten en moet ik nog een editorial schrijven aan het begin van het magazine. Daarna hadden we 2 dagen vrij en heb ik weinig gedaan.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Tijdens het maken van de Pecha Kucha heb ik geleerd dat ik out of de box moet blijven denken. En dat ik best mag expirimenteren met design en tekst. Met de feedback op mijn magazine kan ik ook goed mee verder.

LOGBOEK

|

PGED

25


Apr il / Mei - week 18

APR I L / M EI - WEEK 18 ON T WER P FA SE

Deze week ben ik begonnen met het maken van het achterliggende huiswerk, aangezien ik zoveel ziek ben de laatste tijd. Ook moesten we nog een huisstijlhandboek maken voor het logboek en de infographic. Al vond ik dat dit een beetje laat in het process naar voren kwam. Aangezien we al een logboek in elkaar hadden staan en ook al bezig waren met verschillende technieken om tot een designstandaard te komen voor je infographic.

26

Ik heb ook hier en daar het logboek aangevuld en aangepast aangezien het dus helemaal anders moest opeens. Op de pagina hiernaast staat een kleine impressie van verschillende technieken die we hebben gebruikt bij PGED07. Daarnaast zal ik ook een korte impressie geven van mijn huisstijlhandboek versie 1 op de volgende 2 paginas. Op mijn pinterest heb ik nog inspiratieborden aangemaakt voor de infographic.

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE De technieken waar ik het meeste aan had waren degene hiernaast. Hierin zie je duidelijk mijn 3 ideeĂŤn maar ook de plus en min punten van elke. Ik was verliefd op 1 idee maar hierdoor ben ik wat opener gaan kijken. En ben ik niet gelijk op 1 ding gaan focussen.

LOGBOEK

|

PGED

27


HU IS ST IJ LHAN D B O EK

H U IS STIJ LH AN D B O EK

PG ED

ON T WER P FA SE

AISHA KEIJMAN 3025058 1GMD

Dit een inzage in mijn huisstijlhandboek voor dit logboek en uiteindelijk ook voor mijn infographic. Ik had als idee om een interactieve infographic te maken, maar omdat ik hier nog weinig ervaring mee heb moest het toch iets anders worden. Jaymi had voor haar Pecha Kucha Bitmoji poppetjes gebruikt om haar verhaal nog beter over te laten komen. Voor mijn infographic zou dat perfect zijn om het geheel nog verhalender te maken voor de lezer. 28

IN HO U D T E CH N ISCH E VOOr wA Ar D EN .. 4 K LEU r G EBrU I K T EK ST .............. 5 K LEU r PALLE T ........................... 7 T YPEFACE S ............................... 8 T YPEFACE S ............................... 9 MOOD B OAr D ............................ 10 BEELD G EBrU I K ....................... 11 BEELD G EBrU I K ........................ 12

TE CH NISCH E VOOr wA Ar DEN I NF OGr APH I C

T E CHN ISCHE VOOr wA Ar DEN IN F OGr APHIC

T E CHN ISCHE VOOr wA Ar DEN IN F OGr APHIC

Infographics zijn bedoeld om ingewikkelde informatie toegankelijk en inzichtelijk te maken. Het visuele aspect is de kern van een infographic. Maar die visuele elementen moeten niet afleiden van de inhoud. Dit betekent dat je de huisstijlkleuren en typografie gebruikt en rekening moet houden met de basisprincipes van de huisstijl. Dus eenvoud in vorm en kleur, krachtig, heldere lijnvoering, transparantie. De infographic is maximaal 770 pixels breed. De infographic wordt aangeleverd als een PNG-24 bestand. Een korte tekst van ongeveer 300 tekens, een uitgebreide tekst die alles beschrijft wat er in de infographic gecommuniceerd wordt.

4

HUISSTIJLHANDBOEK

LOGBOEK

|

PGED

|

HUISSTIJLHANDBOEK

PGED

|

PGED

5


K LE U r G EBr U I K T EK ST

K LE U r PALLE T

K LEU r GEBrU I K T EK ST

K LE U r PALLE T

Voor kleurcombinaties: ik kies in eerste instantie altijd voor witte of zwarte tekst op een gekleurde achtergrond. In tweede instantie zijn andere kleurcombinaties toegestaan mits de drempelwaarde in contrast wordt gehaald. Ik gebruik geen rode kleuren voor buttons. Dit is verwarrend omdat rood ook bij ‘waarschuwingen’ wordt toegepast. Bij de kleurkeuze van de header mogen alle kleuren worden gebruikt, maar gaat de eerste keuze naar zwart of greenish blue.

6

HUISSTIJLHANDBOEK

|

PGED

Gr EENISH BLU E

S AND

YELLOw

DAr K NE S S

Pantone 936 C

Pantone 9226 C

Pantone 931 C

#000000

HUISSTIJLHANDBOEK

|

7

PGED

M O O D B OAr D

Voor mijn kleuren heb ik gekozen om een groenige blauw, zandkleur, geel en zwart te gebruiken als hoofdkleuren. Dit geeft een zomers en zonnig gevoel en zorgt er nog steeds voor het buiten/groen gevoel dit bij het thema hoort van mijn onderwerp. Voor afbeeldingen wil ik levendige kleuren gebruiken zodat de plaatjes voor zichzelf kunnen spreken en tekst niet altijd nodig is om iets uit te leggen.

M OODB OAr D 11

10

BEELDGEBr U IK

BEELDGEBr U IK

BEELDGEBrU I K ILLUST r AT I E S Iconen zijn simpel, krachtig en moeten zonder extra uitleg begrepen kunnen worden door de lezers van de infographic of het logboek. Bitmoji word gebruikt als speelse toevoeging om de tekst een snellere leessnelheid te geven, en om de aandacht te trekken van de lezers.

Krachtig: Het beeld dient de bijbehorende communicatieboodschap te versterken. Denk niet in een enkel plaatje. Gestileerde vormen en beperkt aantal kleuren. Helder: Een beeld vertelt een helder verhaal. Onnodige elementen laat ik daarom achterwege. Gebruik communicatiekleuren en niet te veel details. Geloofwaardig: Personages en objecten in illustratie zijn gecreeërd door Bitmoji en worden gebruikt om het verhaal vloeiender te vertellen. Nederlands: Het onderwerp gaat over Nederland en speelt zich af in Nederland, dan gebruik ik Nederlandse beelden. Houd rekening met de diversiteit van mensen binnen onze samenleving.

Vormen die terug komen zijn vooral rectangels, en voor kleurvakken zou er ook gebruik gemaakt mogen worden van circkels aangezien ik voor de kopjes ook schreefloze letters gebruik.

13

12

LOGBOEK

|

PGED

29


Mei - week 19

M EI - WEEK 19 ON T WER P FA SE

Deze week ben ik bijna de hele week ziek geweest en wist ik niet goed wat ik moest doen nog voor school. Ik heb zoveel mogelijk op mijn website toegevoegt en mijn logboek zoveel mogelijk afgemaakt. Ik wil vanaf volgende week beginnen met schetsen voor mijn infographic. Ik ga ook vanaf volgende week beginnen met leren en gemisten lessen nogmaals door lezen en samenvatten.

30

Helaas heb ik deze week ook mijn enkel weer gekneusd en mijn enkelband opgerekt. Deze week probeer ik ook een gesprek met AndrĂŠ te plannen over alle deadlines en huiswerk, aangezien het door ziekte en thuis omstandigheden zeer lastig is om op schema te blijven met alles. En ik wil alles halen en ook nog goede dingen blijven maken. Hopelijk is volgende week beter!

LOGBOEK

|

PGED


Refelectie

R EF ELE CT IE Zoals hiernaast te lezen is, had ik niet zo’n goede week. Maar ik probeer er het beste van te maken. Hopelijk kan ik volgende week alles beter weer bijbenen en weer inhalen en meedoen met de lessen zoals het hoort te zijn.

LOGBOEK

|

PGED

31


Logboek version 6 (still editing)  
Logboek version 6 (still editing)  
Advertisement