Page 1

Romanç de Cec

SARA ORTÍ AINOHA LAHUERTA CRISTINA MOLLÀ ALBA ESCRIBANO VALERIA CABEZAS

2n Batx C Història


Romanç de Cec

CANÇÓ : Va ser a la tardor de 1705 que a Altea desembarca Baptista Basset com a general de l'exèrcit de Carles el d'Àustria. Entra en la Marina i passeja per pobles i viles i en moltes comarques als maulets va distribuint armes i donant raons, convencent a tots els llauradors que l'Arxiduc Carles ha promés suspendre tributs i gravàmens i tot el país li va plantar cara al borbó Felip V. Els reis i governants de tota Europa es posen a l'aguait i al plet s'aboquen, que està en discussió la corona dels regnes d'Espanya i els dos aspirants una guerra van a provocar, buscant aliances amb altres estats dos exèrcits preparen, Felip de Borbó i Carles d'Àustria, tals són els seus noms. Als pobles van renàixer les esperances d'arrancar el poder als nobles senyors i en poques setmanes el camí de València aplanaren; maulets i aliats dominaren pobles i ciutats; d'una punta a l'altra el país va tornar a obrir les arques per traure al carrer les senyeres contra el botifler i l'Arxiduc Carles a la porta de Quart aclamaren i ell feu jurament d'obedir i defendre les lleis. Del dia que ara esmente guardeu memòria: el 25 d'abril de1707 que trista batalla va somoure la terra d'Almansa; l'exèrcit borbó al de l'Àustria va véncer d'un colp i sense defenses ocuparen comarques senceres. Mal dia va nàixer qui ordenà destruccions i matances. Si el mal ve d'Almansa amb raó diuen que a tots alcança: no es pot oblidar que en la boca del poble ha quedat. Després que va sotmetre tot el país i va tractar els hòmens amb gran crueltat, pensà que era l'hora d'augmentar el poder de la seua corona i sense tardança promulgà el Decret de Nova Planta, pel qual suprimia les lleis i costums de la pràctica antiga i ens va prohibir que parlàrem la llengua d'ací. Senyors i senyores, de la història us hem fet el reconte; si voleu seguir, en els llibres está tot escrit.


Romanç de Cec Romanç de Cec és una cançó escrita per Vicent Torrent, un músic que va nàixer a València en 1945, ell es més conegut per la seua obra “Al Tall”, ha dedicat prou part de la seua vida a la música. Aquesta cançó és una Font secundària, ja que aquest document està escrit posteriorment als fets exposats en la cançó, per lo tant és un text actual historiogràfic. Vicent Torrent va escriure aquesta cançó amb la finalitat de donar a conèixer la Guerra de Successió, i fer vore el que va ocórrer en aquest fet. Esta escrita per tot el món, però sobretot al poble Valencià ja que els fets ocorren a València. La idea principal que narra la cançó és el desenvolupament de la Guerra de Successió que va ser un conflicte entre Felip V i Carles d’Àustria (Borbons i Austríacs). Una de les idees secundàries és que, a més de la successió a la corona hispànica també va nàixer la qüestió de l’equilibri de poder entre les diferents potències europees. Una altra de les idees secundàries que més destaca en aquesta cançó, és les diferents conseqüències que va tindre la Batalla d’Almansa. Podem situar aquesta cançó al context de l’Antic Règim i generalment al fet de la Guerra de Successió. El que més remarca la cançó és sobretot la data del 25 d’abril perquè va ser la batalla decisiva per als valencians, ja que van perdre els furs (Batalla d’Almansa) fet molt important que va marcar els Valencians. Per altra banda es parla sobre el decret de nova planta i la seua implantació en la Corona d’Aragó.


Romanç de Cec La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte bèl·lic internacional pel succeïment al tron d’Espanya després de la mort de Carles II. Va durar des de l’any 1701 fins a l’any 1713. Aquesta guerra va tindre lloc a Espanya i va finalitzar amb la signatura del Tractat d’Utrecht l’any 1713. Finalment Felip V fou reconegut com a rei d’Espanya, amb la condició de renunciar als seus drets al tron francès. La Batalla d’Almansa, fou la batalla que es va produir durant el conflicte internacional de la Guerra de Successió Espanyola el 25 abril 1707 a Almansa , en la que les tropes de Felip V derroten les tropes de l’arxiduc Carles d’Àustria. La batalla no va ser decisiva per la fi del conflicte internacional, però si va obrir les portes cap al Regne de València i com a conseqüència d’aquesta batalla; aquest regne va ser ocupat per les tropes borbòniques. Podem destacar com a personatge principal en aquest succés a Joan Baptista Basset, el qual va nàixer a Alboraya en l’any 1654. Va ser un militar valencià al 1705, durant la Guerra de Successió, comandant d’un reduït grup de forces aliades aconseguí incrementar les seues tropes amb voluntaris, que s’anomenarien maulets. La paraula maulet vol dir “esclau”. Els maulet eren els partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria durant la guerra de Successió Espanyola. Foren grups de camperols, llauradors, artesans i treballadors, no participants de la noblesa, que van lluitar per la causa de la terra i del rei Carles, en contra dels nobles i partidaris del Borbó Felip. Per altra banda, hi havia uns altres partidaris eren els botiflers, estaven a favor de Felip d’Anjour. Eren la noblesa terratinent i l’aristocràcia, persones enriquides, part de la població de Castellà i Navarra. Desprès de ser proclamat rei Felip V, aquest va imposar un decret per a la corona d’Aragó i Catalunya en el que s’imposà implantació de l’absolutisme monàrquic, cosa que comportava l’anul·lació de les llibertats que mantenien fins al moment, es va prohibir el valencià i el català en el regne de València i Catalunya, i van haver altres canvis com en la Hisenda.


Romanç de Cec També, es va abolir el decret que hi havia i es va canviar per un altre. Felip va imposar un capità que, amb altres persones se’n carregaven dels òrgans judicials, en tots els pobles i ciutats. En la part que s’encarregava del òrgan fiscal, van imposar per a tots els pobles i ciutats que devien pagar un impost únic que no distingia de la classe social a la que pertanyien. Per altra banda, l’àmbit legislatiu, va imposar el castellà en tots els territoris valencians. En la batalla que es produí en Almansa en el 1707 es van enfrontar les tropes de Carles d’Àustria amb les de Felip V, en la qual el vencedor va ser Felip V. Al perdre la batalla, les tropes del Borbó van anar ocupant territoris valencians. Quan van ocupar tots els territoris, es van fer els Decrets de Nova Planta, que significà l’abolició de la cultura valenciana i canvià algunes lleis. A partir d’aquest enfrontament, apareix el famós dit “Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança” que fa referència a la pèrdua dels valencians front als castellans en aquesta batalla. Per concluir, podem dir que ens relata els fets històrics principals ocorreguts durant la Batalla d’Almansa, i en descriu les conseqüències de la victòria borbònica sobre el Regne de València i els efectes sobre la nostra llengua. En l’Antic Règim concentraven tots els poders de l’Estat en les seues mans que son el executiu, legislatiu i judicial. La monarquia estava basada en la teoria de l’origen diví. La societat es dividia en estaments amb diferent situació: La noblesa i el clergat on estaven els privilegiats i els no privilegiats. Només hi havia institucions consultives “Les Corts”. La burgesia no podia participar en la política. Va aparèixer el Liberalisme a través de les revolucions burgeses. La sobirania està representada pel Parlament, tots els ciutadans són iguals. S’estableix la divisió de poders. El nou sistema va posar fi a la societat estamental de l’Antic Règim. El model econòmic del liberalisme és el capitalisme on el principal teòric fou Adam Smith. Avanços molt importants, però hi ha que aconseguir encara nous drets per aplegar a la societat actual.


Romanรง de Cec Bibliografia: http://es.wikipedia.org/wiki/Batalla_de_Almansa http://www.guerradesuccessio.cat/00inici.html http://www.youtube.com/watch?v=QDRwPj7A_bs https://www.google.es/search?q=roman%C3%A7+de+cec&ne wwindow=1&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=JQR4UtblE6uv 7Ab_2YDgDg&ved=0CFcQsAQ&biw=1920&bih=976

Romanç de cec  
Romanç de cec  
Advertisement