Åhléns vårmagasin 2016

Page 1

Karin och Liza Laserow Om hur du får ett livfullt och personligt hem

Rama in dina ögon Blått är det som gäller!

Gröna fingrar Inred med växter från golv till tak

MAGASINET VÅREN 2016

Snygg i pyjamas

Vårens mode inspireras av sovrumsstilen

Gränslös stil i vår Har vår ålder betydelse för vad vi väljer att ta på oss?

Naglar Så lyckas du med lacket


© Clinique Laboratories, LLC

Popstjärnor.

Oändliga möjligheter för strålande läppar. Möt Cliniques nya Popstjärnor. 2 läppstift. 2 olika resultat.

Det har aldrig varit roligare att få vackra och färgrika läppar. Pop™ Lacquer+Primer ger dig intensiv färg och massor med lyster för en trendig, läcker look. Pop™ Sheer Lip Tint+Primer ger dig mjuka, återfuktade läppar med en aning färg. Nyhet. Clinique Pop™ Lacquers och Glazes. Pris 235 kr.


p Överst: Bakom kulisserna på plåtningen av vårmodekampanjen. Ovan: Chefredaktör Titti Bratt. Vänster: Vi har varit i Lådan! Det är namnet på arktitekten Ralph Erskines första bostad i Sverige.

ledare

å omslaget har vi Karin och Liza Laserow som driver inredningsföretaget Laserow Antiques & Interior Design. En viktig del i deras arbete handlar om att uppmuntra folk till att inreda med sådant de själva tycker om. Något som i förlängningen innebär att ett hem genom sina prylar och pinaler faktiskt visar vem det är som bor där. Det låter kanske självklart, men är det verkligen det? Vilka faktorer ligger egentligen bakom de val vi gör? Hur mycket påverkas vi exempelvis av andra? Att vrida och vända på de mekanismer som har inverkan på våra klädval är något som Åhléns vill göra i samband med vårens modekampanj. Den bottnar i en helt ny undersökning som modevetaren Philip Warkander har gjort. Genom djupintervjuer har han tagit reda på mer om hur åldrande, identitet och klädstil hänger ihop. Vem eller vad har inflytande över hur vi väljer att se ut? Och vid vilken ålder uppfattar vi att det inte längre är okej att bära vissa plagg? Kampanjen väcker tankar och funderingar. För vem klär vi oss egentligen? Philip Warkander menar att så länge vi själva känner oss snygga och bekväma enligt vår egen definition så är vi också välklädda. Jag håller med! På skönhetsfronten handlar det nu om att på allvar synliggöra och inkludera alla hudtoner. Black Vogue – Makeup for Black Women, som du kan läsa om i magasinet, började som en Facebook-grupp och är numera en rörelse vars syfte är att arbeta för att bredda den svenska skönhetsbranschens utbud. Genom medlemmarnas engagemang växer gruppen i en rasande takt och vi ser förhoppningsvis skönhetshistoria skrivas inför våra ögon.

2

Titti Bratt chefredaktör

Inspirerad av takterassen på Hermès kontor i Paris är den ljuva doften Hermes Un Jardin Sur Le Toit EdT 50 ml, 830 kr.

3

4 favoriter i vår... En axelremsväska i en ljus, cremetonad nyans känns helrätt i vår! Wera Stockholm axelremsväska, 899 kr.

ÅHLENS.SE

1

Åhléns samarbete med Bernadotte & Kylberg forsätter i vår. Design by Bernadotte & Kylberg Åhléns handduk 50×70 cm, 99 kr, 70×140 cm, 199 kr.

4

Jag har snittblomor i en vas i väntan på trädgårdens uppvaknande. Bloomingville vas, 349 kr. Finns på utvalda varuhus. ÅHLÉNS MAGASIN

1


innehåll

just nu 4. HITTA DIN NYA VÄSKA! Välj och vraka mellan alla tänkbara väskmodeller hos Åhléns. 5. MODEMÄRKET STAND Grundaren av nya märket Stand berättar om sitt modeskapande. 6. INWEAR SAMARBETAR MED HELENA CHRISTENSEN Nu kommer Helena Christensens andra kollektion för InWear. 7. HÅLLBARHET Åhléns hållbarhetschef Anita Falkenek berättar om några av framtidens konsumtionsutmaningar och ger exempel på vad Åhléns tillsammans med sina kunder kan göra.

40. SKÅNELÄNGTAN Karin och Liza Laserow berättar mer om sin kärlek till antikviteter.

8. VÅRENS HERRMODE + TORGET PÅ ÅHLÉNS CITY Utvalt herrmode från Åhléns egen kollektion och vad har Torget på Åhléns City Stockholm att erbjuda?

mode 12. VÅRENS TRENDER Få inspiration till hur du fixar vårstilen med enkla medel. 18. EN GRÄNSLÖS STIL Vårens modekampanj lanseras tillsammans med en helt ny undersökning om förhållandet mellan åldrande och klädstil. 26. WERA STOCKHOLM Vi åkte till New York och plåtade det stilsäkra och lättburna vårmodet.

MI

hem 34. HUR INREDER VI I VÅR? Prunkande grönska från golv till tak eller enkla naturmaterial? 46. ENKLA FORMER Med inspiration från fritidshusets enkla liv inreder vi för lata morgnar och lättsamt umgänge. 52. KOCKEN LINDA FALLIS Vi hälsar på bakom kulisserna på restaurangen Den Gyldene Freden.

skönhet 60. BLACK VOGUE En rörelse som startade som en Facebook-grupp vill att skönhetsbranschen ska inkludera alla hudtoner.

62. HERRARNAS HUDVÅRD Hur ska du tänka när du fyller necessären? En guide i tre steg. 65. SKÖNHETSFAVORITER Allt du behöver för att möta våren så snygg och fräsch som du vill! 80. LYCKAD LACKNING Fem steg till vackra händer och perfekt lackade naglar.

alltid 1. LEDARE Chefredaktör Titti Bratt har ordet. 40. PORTRÄTTET Karin och Liza Laserow berättar om hur det är att driva familjeföretag i inredningsbranschen.

L J Ö MÄR K T

5041-0004 Trycksak

DK/28/001 Använt papper bör samlas in och återvinnas.

Chefredaktör & Projektledare TITTI BRATT Redaktör REBECCA ÖHNFELDT  Art director ANTON GRAHNSTRÖM, CORNELIA LINDER Design UNESTABLISHED Formgivare TOMAS CARLSTEN, LOUISE RISTRÖM Producent ANNA SOFIA SKOG  Produktionsledare JOHANNA S. HANSSON Skribenter JESSICA BLOCKSTRÖM, AGNES GREFBERG BRAUNERHIELM, KAROLINA MODIG, REBECCA ÖHNFELDT Korrektur BARBRO ANDERSSON Fotografer PETRA BINDEL, EMIL FAGNANDER, OSCAR MEYER, FELIX ODELL, RBLS, BJÖRN TERRING, TUNG WALSH Medarbetare LOTTA AGATON, LOU DITLEVSEN, ULRIKA ERIKSSON, SERGE HODONA, NAOMI ITKES, ANNA MALMGREN, BRAYDON NELSON, LASSE PEDERSEN, KARIN SMEDS Repro LINJEPUNKT Tryck STIBO GRAPHIC  Ansvarig utgivare LINA SÖDERQVIST Omslag KARIN och LIZA LASEROW fotograferade av OSCAR MEYER  Åhléns Klubb Kundservice 020-49 91 10, klubben@ahlens.se. Med reservation för eventuella leveransförseningar, slutförsäljningar, prisjusteringar, tryckfel och att sortimentet kan variera mellan varuhusen. Alla erbjudanden gäller tom 31/3 2016 om inget annat anges och kan ej kombineras med andra rabatter. Logga in på ahlens.se för att se ditt poängsaldo, adressändra och byta hemmavaruhus. På ahlens.se kan du se vårt sortiment och ladda ned magasinet digitalt. Sortera det här magasinet som tidning på din närmaste återvinningsstation. Följ oss på facebook.com/ahlens  instagram.com/ahlens  youtube.com/byahlens


NYHET

FOUNDATION FÖR PERFEKT HUD VACKER MAKEUP I 16 TIMMAR* 16 timmars* perfekt makeup från morgon till kväll. En silkeslen matt finish, korrigerande och hög komfort i alla lägen. Dag efter dag får huden en jämnare yta tack vare den nya formulan berikad med hudvårdsessensen ”Poreless Effect”. Finns i 12 färger. Diorskin Forever 3 steg: Upptäck den fixerande primern och det mattgörande lösa pudret. En komplett makeupritual för en perfekt och vacker hud. * Självutvärdering efter applicering av flytande foundation. N = 21 kvinnor. DIOR.COM


FOTO RBLS

just nu

5 nya väskfavoriter

För den som vill vara säker på att få med sig allt – välj en större totemodell. Åhléns väska, 399 kr.

Klarar du dig med ett fåtal saker? Då är en liten axelremsväska perfekt. Wera Stockholm väska, 499 kr.

VÄLJ OCH VRAKA På Åhléns finns väskor i många olika modeller. Ceannis svart quiltad väska, 899 kr.* Coccinelle cremevit väska, 3 299 kr.* Wera Stockholm svart axelremsväska, 899 kr, beige väska, 999 kr (inkommer v.13), svart väska, 1 299 kr. *Finns på utvalda varuhus.

Vilken är din bästa väska?

Ryggsäcken är fortsatt trendig och tur är väl det! Ceannis ryggsäck, 699 kr, finns på utvalda varuhus.

En klassisk bucket bag är lika snygg till vardag som fest. Coccinelle bucket bag, 2 799 kr, finns på utvalda varuhus.

Det finns inga strika riktlinjer för vårens väskor – bara en mängd möjligheter. Med andra ord, lätt att hitta en ny favorit (eller flera)! De senaste säsongerna har de tidigare så tydliga väsktrenderna luckrats upp alltmer till förmån för en större bredd, både vad gäller färger och modeller. I vår ser vi alla tänkbara varianter – allt från mindre axelremsväskor till större toteväskor, bucket bags eller modeller med kortare handtag som du håller i handen. När det kommer till val av färg är de ljusa nyanserna lite extra trendiga, men klassiskt svart funkar minst lika bra. Att en väska kan lyfta en hel outfit är allmänt vedertaget vid det här laget. Kanske känns det ovant, men utgå från väskan när du uppdaterar din garderob inför våren. Och oavsett vad du är sugen på är Åhléns din givna väskdestination. Besök ditt närmaste varuhus eller gå in på åhlens.se och spana in din favorit idag! 4 ÅHLÉNS MAGASIN

Låt den dingla i handen eller häng den i armvecket för en tillbakalutad look. Wera Stockholm väska, 999 kr.

ÅHLENS.SE


just nu En stolt designer

FOTO  PHILIP MESSMAN

Modemärket Stand är ett nytillskott på Åhléns City Stockholm. Grundaren Nellie Kamras har levt med mode sedan barnsben. Du gör mestadels plagg i skinn, hur länge har ditt märke funnits och vad står namnet för? ”Stand har funnits i två år och för mig representerar namnet en kunskap och expertis som gör mig både stolt och självsäker. Att vi kan stå för det vi gör. Min pappa har drivit ett skinnklädesföretag i 35 år så jag är uppvuxen med mode och klädproduktion.” Hur gick det till när du sadlade om och startade ditt eget modemärke? Var det ett svårt steg att ta med tanke på att du inte har någon formell designutbildning? ”Jag är ekonom men har alltid älskat mode och haft mina idéer om vilka plagg jag skulle vilja skapa. Men jag har aldrig kunnat skissa och såg det länge som en begränsning. För några år sedan började jag jobba på min pappas modeföretag. Jag upplevde att det saknades plagg med hög modegrad i skinn och bestämde mig för att göra en egen kollektion. Till en början arbetade jag tillsammans med företagets designers och utgick från olika plaggtyper och föreslog ändringar. Det var så Stand växte fram och jag lärde mig att det finns olika sätt att designa på. Idag är vi ett litet designteam i Stockholm.” Skinnplaggen från Stand är relativt oväntade i både snitt och utförande. Berätta lite om inriktningen på vårkollektionen samt vad vi kan förvänta oss av märket framöver. ”Vårkollektionen innebär ett nytt uttryck för Stand. Det är lite sportigt med vissa inslag, såsom bälten, som för tankarna till 70och 80-talet. Från början var alla mina plagg svarta, men nu har jag tagit in mer färg. Framöver vill jag att mina kollektioner ska ha en fortsatt hög modegrad och erbjuda en sammanhängande känsla och stil som håller över tid. Jag strävar också efter en mer hållbar produktion och vill skapa plagg som man ska älska och bära länge.”

ÅHLENS.SE

VÅRFÄRGER Utvalda plagg från Stands vårkollektion finns på Åhléns City Stockholm. Stand Edith Vest, 4 200 kr.

ÅHLÉNS MAGASIN

5


just nu

Ett danskt möte i mode

Den danska modellen och fotografen Helena Christensen inledde i höstas ett samarbete med danska InWear. Nu kommer hennes andra kollektion för märket. Lite kuriosa är att ett av Christensens allra första modelljobb var för just InWear, något som enligt henne tillför det lilla extra när hon nu många år senare återvänder som designer för modemärket. Vårkollektionen består av kjolar, klänningar och överdelar i bland annat denim samt grafiskt mönstrade, följsamma material – plagg i vilka du kan ha samma tillbakalutade livsstil som vi föreställer oss att stilikonen Helena Christensen har. InWear by Helena topp, 700 kr, denimkjol, 800 kr. 6 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


FOTO  PETRA BINDEL/LINKDECO.SE

BÄR BRA VAL Handla ekologiskt på Åhléns. Bra val: T-shirt i 100 procent ekologisk bomull, 199 kr/2-pack.

just nu

En gemensam uppgift

I takt med att vi blir fler människor på jorden behöver vi konsumera mer hållbart. Åhléns hållbarhetschef Anita Falkenek berättar mer om hur vi tillsammans kan bidra.

BRA VAL För att du som handlar hos Åhléns lättare ska kunna hitta hållbara varor, både i varuhusen och på webben, har Åhléns skapat Bra val. Det är produkter som tar extra hänsyn till människor och miljö. Bra val finns i sex kategorier: Socialt ansvar, Ekologiskt, Hållbara material, Återvunnet, Miljömärkt samt Allergi och hälsa. Läs mer om Bra val och de olika kategorierna på åhlens.se.

ÅHLENS.SE

Den grundläggande frågan är: hur kan ett detaljhandelsföretag som Åhléns bidra till en mer hållbar värld? Vår affärsidé handlar ju om att sälja varor för att skapa vinst. Svaret rymmer ett kortsiktigt och ett långsiktigt perspektiv. Kortsiktigt handlar det om att förbättra de varor vi säljer idag, att de tillverkas på ett så bra sätt som möjligt för både människor och miljö. De varor som på olika sätt är mer hållbara kallar vi för Bra val: de ser ut som vilka varor som helst, kanske kan det därför kännas som om valet du gör inte spelar någon roll. Men Bra val innebär flera saker som inte syns vid första anblicken. Produkten du köper kan exempelvis ha tillverkats av återvunnet material, tagits fram utan kemiska bekämpningsmedel eller kommit från skog där man arbetar aktivt för att bevara växter och djur. Utöver den aspekten skickar ditt val även en signal till producenterna om att du önskar mer hållbara varor; därmed kan fler tillverkare ändra sin produktion. På längre sikt måste många företag fundera över sin affärsmodell. Det vill säga, hur ska verksamheten vara lönsam samtidigt som konsumtionsmönstren förändras? Våra konsumtionsmönster ändras delvis för att vi börjar

tröttna på att konsumera i överflöd, men också för att många råvaror kommer att bli dyrare framöver då vi hela tiden blir fler som ska dela på råvarutillgången. Åhléns diskuterar, precis som andra detaljhandelsföretag, hur vi ska möta en framtid som präglas av delandets ekonomi – att ägodela – vi behöver exempelvis erbjuda varor som håller länge, som kan lagas, bytas och uppgraderas. En viktig del i framtidens ekonomi är att vi kan tillverka fler produkter av återvunnet material. Det betyder att det måste finnas system runt om i världen som samlar in och skapar ny råvara av gammalt material. Det vi har framför oss här i Sverige är bland annat att hitta tillvägagångssätt för textilåtervinning. Åhléns arbetar för att det ska finnas ett gemensamt, nationellt system. Det gör vi bland annat genom ett nätverk som kallas T4RI (Textile for Recycle Initiative). Åhléns vill att alla ska kunna lämna sina begagnade textilier på sin vanliga miljöstation, så att all källsortering kan ske vid samma tillfälle. Det betyder förhoppningsvis att de cirka åtta kilo textil per person som vi slänger varje år kan bli till nya textilfibrer som kan användas i nya produkter i stället för att gå till spillo. ÅHLÉNS MAGASIN

7


just nu

Vårens herrmode är lättsamt och välklätt

Vårkollektionen från Åhléns egen herrmodelinje hittar du nu i ditt varuhus. Den klassiska randen är åter trendig och det finns gott om snygga skjortor och tröjor.

1

Den V-ringade tröjan går utmärkt att bära utan något under. Vill du rama in ansiktet? Satsa på att låta en skjorta sticka fram. Enligt vissa kan det kännas stelt eller uppklätt, enligt andra (oss) ser det snyggt ut! Välj en skjorta som visar din stil och personlighet. Åhléns tröja, 599 kr.

2

Ordet necessär kommer från franskans nécessaire, som betyder nödvändig. Glöm inte bort att det alltid är lite roligare att åka iväg om man har en snygg necessär att ta med sig. Den som vill resa med stil matchar den med weekendväskan. Åhléns necessär, 399 kr.

3

Den randiga tröjan, som kallas ”le breton”, kommer från Frankrike och var från början en del av sjömansuniformen. Ränderna var till för att man lättare skulle se sjömännen om de föll överbord. I vår är den ett säkert kort i garderoben. Åhléns randig tröja, 349 kr.

BLOMSTERPRAKT Bunches By Blomrum är en liten blomsterhandel där du kan komponera dina egna buketter och så­ledes bli din egen florist.

Vi ses på Torget

4

Skjortan kan dateras till medeltiden då den bars som underplagg. Den förknippades då med hög status eftersom den visade att bäraren hade råd att hålla den vit och (någorlunda) ren. Idag tar vi den för given. Testa gärna en småmönstrad variant. Åhléns bomullsskjorta, 499 kr. 1

Kom och besök Torget på Åhléns City Stockholm. En 244 kvadratmeter stor yta som rymmer bland annat blommor, bageri, handgjord choklad och te – med andra ord en massa godsaker till dig själv eller kanske något att ge bort i present? Vi människor tycks älska torg. Det är inte för intet som de finns precis överallt och har så gjort ända sedan antiken. Har man oturen (eller turen) att bo i ett land där torgen under stora delar av året är ödsliga och ogästvänliga platser kan man i stället glädja sig åt ett helt nytt inomhustorg på Åhléns City Stockholm! På t-baneplan finns 244 kvadratmeter fyllda med härlighet. Vad sägs om exempelvis Café Å Lait, Bageriet Vetekatten, Tehuset Java och Bunches by Blomrum? Förutom bageri, kafé, tehus och blomsterhandel finns här handgjord choklad från Betsy Sandberg och frysta smakupplevelser från glassbaren Nitrolabs. På Torget hittar du även en popupyta dit olika aktörer bjuds in. Läs mer om de olika aktörerna och deras öppettider på åhlens.se. 8 ÅHLÉNS MAGASIN

2

4

3

ÅHLENS.SE


“SWAN-NECK™” WAND ACCESS TO ALL LASHES.

GRANDIÔSE

MASCARA MED SOLFJÄDEREFFEKT. INTENSIVA FRANSAR. FÖRFÖRANDE BLICK.

DIN MASCARAEXPERT

JUST NU FÅR DU -20% PÅ VALFRI MASCARA FRÅN LANCÔME Erbjudandet gäller mellan 9/3-29/3

Lösögonfransar är använda vid fotograferingen.

GRANDOISE LASH TRANSFORMATION: FANNED-OUT LASHES, DIVINE CURVES.FOTO  TUNG WALSH

mode

Den vita skjortan, som aldrig går ur tiden, antar i vår en rad nya former. Kanske växer den på längden, får några stora volanger eller långa ärmar som knyts runt halsen. Vår favorit är en knälång tunika som erbjuder många stylingmöjligheter. Vårmodet kommer utan pekpinnar och måsten. Bläddra vidare till vår gränslösa modekampanj och du kommer att förstå varför! Wera Stockholm kappa, 1 299 kr, tunika, 599 kr (inkommer v.14), väska, 1 299 kr.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

11


trend 2

1

Rebecca Öhnfeldt redaktör

3

4

STJÄRNGLANS Om Garbo kunde så kan du.

Tips Du kan bära en riktig pyjamas bara du stylar den rätt – tillsammans med platta skor, en kimono, några utvalda statementsmycken och en rufsig frisyr är du hemma.

5

Silkigt, följsamt och snyggt – inspireras av en lyxig pyjam­asstil, så bekväm att du kan sova i plaggen. Du har just vaknat, på stolen bredvid sängen hänger en kimono, eller kanske har du redan en härlig sidenpyjamas på dig? Hur som helst så är du redo för dagen. Detta scenario är måhända aningen utopiskt eftersom du förmodligen vill borsta tänderna och snygga till dig lite, men det är just den här känslan av lättsamhet som en av vårens trender fångar. Stilen innebär att du klär dig i följsamma plagg i sidenliknande kvalitet som du kan bära både hemmavid och till fest. En look som är närmast tidlös i sin framtoning och som för tankarna till de glamourösa pyjamasliknande utstyrslar som orsakade visst rabalder när Greta Garbo bar dem offentligt på 30-talet. Mönsterbilden är sober och tar den rådande 70-talstrenden i en mer modern riktning. En sidenklänning tillsammans med ett par vida byxor undertill går också bra. Ha ordet följsamhet i åtanke även när du väljer väska. 1. Wera Stockholm solglas­ögon, 499 kr.  2. Diana Orving klänning, 2 499 kr.*  3. Åhléns omlottblus, 399 kr. 4. Wera Stockholm kimono i siden, 999 kr (inkommer v.14).  5. Åhléns mönstrad blus, 249 kr.  6. Coccinelle väska, 2 899 kr.*  7. Åhléns mönstrade byxor, 299 kr. 8. Wera Stockholm byxor, 599 kr.  9 .  Wera Stock­holm

espadriller, 799 kr.  *Finns på utvalda varuhus. 12 ÅHLÉNS MAGASIN

8

7

6

9

Accessoarer Skorna är bekväma och platta och för tankarna till tofflor. Varför inte testa ett par traditionella marockanska slip-in-skor med nedtrampad häl och spetsig tå?

ÅHLENS.SE

FOTO  © RUTH HARRIET LOUISE/GETTY IMAGES, DIANA ORVING VÅR/SOMMAR 2016 (VISNINGSBILD)

Luta dig tillbaka
2

3

JORDNÄRA Catherine Deneuve i en naturlig och avskalad look.

1

trend

4

6

Naturen som fond

7 5

Tips

Svalt linne, strävt strå och en sober färgskala – naturen inspirerar till en stilren och klassisk look i vår.

En detalj som höjer trend­ faktorn på kjolar och byxor är tyg som ligger omlott. Testa också en lång skjorta med ett par shorts som precis sticker fram nertill.

8

FOTO  © PICOT/GETTY IMAGES, RODEBJER VÅR/SOMMAR 2016 (VISNINGSBILD)

10

11

9

Accessoarer Skor, väska och hatt helt i strå eller med detaljer i strå är perfekt till den här stilen. Smyckena från Wera Stockholm i ripsband och läder blir ett fint komplement.

ÅHLENS.SE

Snart börjar naturen åter att locka och pocka på oss med den där vackra, sköra vårgrönskan som bete. Just naturen är ledordet för en annan av vårens trendriktningar, om än på en subtil nivå. Rent konkret ser vi den i form av linnetyg, strukturerade ytor och en naturlig färgskala. Det här är plagg som inte direkt fladdrar till vid minsta vinddrag utan står lite bättre pall för väder och vind, även om det så klart inte är funktionskläder vi talar om. På både väskor och ytterplagg är strukturen lite grövre och för tankarna till olika stråmaterial. Bilden ovan från 1975 visar Catherine Deneuve på Bahamas. Looken är långt ifrån den glamourösa framtoning hon vanligtvis har på bilder och i filmer men det är just den här enkla, jordnära stilen som inspirerar i vår, även om man gärna kan spetsa till den lite med exempelvis accessoarer. 1. Wera Stockholm hatt, 299 kr.  2. Wera Stockholm linneskjorta, 599 kr (inkommer v.14).  3. Rodebjer jacka, 3 499 kr.*  4. Åhléns cape, 399 kr.  5. Wera Stockholm halsband, 499 kr, armband, 399 kr.  6. Åhléns t-shirt, 199 kr.  7. Åhléns blus, 199 kr.  8. Back shorts, 1 995 kr.* 9. Wera Stockholm sandaler, 999 kr.*  10. Rodebjer byxor, 1 799 kr.*  11. Åhléns väska, 349 kr (inkommer

v.15). *Finns på utvalda varuhus.

ÅHLÉNS MAGASIN

15


trend

2

3

1

LEDIG STIL Steve McQueen på väg till gymmet, snygg som få.

Lekfull styling, kort­ärmade skjortor och byxor i slimmad sweatpantsmodell. Våren är både stilsäker och sportig! Vårens herrmodevisningar innehöll en hel del lekfullhet när det kom till styling. Exempelvis stack långärmade tröjor fram under t-shirtar i en sportig lager-på-lager-look. Ett nytt inslag är också lite tunnare och längre ytterplagg. Även överdelarna är långa och smala i silhuetten. Snitten är lediga och långbyxorna hämtar inspiration från klassiska sweatpants. Det populäraste plagget är helt klart den kortärmade lite boxiga skjortan, även kallad ”bowler shirt”. Med den kommer du långt. Och gillar du randigt är det fritt fram i vår. Bilden från 1963 ser ut att vara tagen idag. Den visar den evige stilikonen Steve McQueen på väg till gymmet vid Paramount Studios i Hollywood. Det som inspirerar med looken är formen på McQueens t-shirt och självklart byxorna. Även om du inte vill bära regelrätta sweatpants är vårens brallor riktigt lediga och bekväma, inga pressveck här inte! 1. Åhléns tröja, 199 kr.  2. Our Legacy rock, 5 700 kr.* 3. Our Legacy skjorta, 1 600 kr.*  4. Åhléns halsduk, 199 kr.  5. Cheap Monday solglasögon, 250 kr.*  6. Won Hundred t-shirt, 700 kr.*  7. Nikolaj d'Etoiles byxor, 1 999 kr kr.*  8. NN07 shorts, 899 kr.*  9. Fred Perry slip-ons, 699 kr.*  10. Qwstion ryggsäck, 1 595 kr.*

*Finns på utvalda varuhus. 16 ÅHLÉNS MAGASIN

5

7

Tips Bär en enfärgad långärmad tröja med en längre t-shirt i samma färg över för en trendigt stylad och monokrom look. Lämna bomberjackan hemma och testa en lång, tunn rock i stället.

8

10 9

Accessoarer Den snyggaste randen hittar du på vårens skor, en fin detalj till enfärgade kläder. Och ja, du kan bära vita sockor i skorna, det är inget stilbrott.

ÅHLENS.SE

FOTO  ©JOHN DOMINIS/GETTY IMAGES, TIGER OF SWEDEN VÅR/SOMMAR 2016 (VISNINGSBILD)

En boxig silhuett

6 4


Exklusivt för Åhléns! Vid köp av valfri Zlatan EdT erhålls en snygg vattenflaska (värde 169 kr). *Erbjudandet gäller mellan den 9/3-29/3.


räns lös Är ålder bara en siffra? I en ny undersökning tar modeforskaren Philip Warkander reda på mer om hur åldrande, identitet och klädstil hänger ihop. Resultatet – en kampanj som förhoppningsvis inspirerar till en mer gränslös inställning till stil och ålder. Foto Andreas Öhlund, Maria Therese Styling Columbine Smille


”Klä mig efter min ålder, vad har min ålder med saken att göra?” Sarah-Jane Adams, 60 år


mode

”När jag är hundra år kanske jag byter till lågskor.” Michelle Elie, 51 år

20 ÅHLÉNS MAGASIN

Föregående sida: Acne Studios tröja, 5 000 kr.* Åhléns jacka, 599 kr. Adidas linne, 600 kr, byxor, 350 kr.* Happy Socks strumpor, 80 kr.* Vänster sida: Rodebjer polotröja, 1 499 kr.* Acne Studios läderklänning, 15 000 kr.* Åhléns byxor, 399 kr, solglasögon, 149 kr. Happy Socks strumpor, 80 kr.* Acne Studios skor, 4 295 kr.* Höger sida: Filippa K läderjacka, 7 200 kr, jeans, 1 400 kr.* *Finns på utvalda varuhus.

ÅHLENS.SE


”Bär det som känns som du. Det finns inga begränsningar.” Angela Molina, 60 år


”Det här är den jag är och jag tror på mig själv.” Angelo Gallamini, 52 år


mode

”Vår själ är alltid densamma. Den förändras inte bara för att vi åldras.” Angela Molina, 60 år

Vänster sida: Levi’s jeansjacka, 999 kr.* Acne Studios randig jacka, 4 200 kr.* Åhléns mönstrad skjorta, 499 kr. Levi’s jeans, 1 099 kr.* Stockholm Kravatt sjal, 799 kr.* Armband och ringar privata. Höger sida: Åhléns trenchcoat, 999 kr, strumpbyxor, 49 kr. Acne Studios pumps, 4 000 kr.* *Finns på utvalda varuhus.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

23


Känner vi oss fria att klä oss hur vi vill, eller finns det plagg med åldersgränser?

Brukar du fundera över varför du klär dig som du gör? Är det av lust? Av gammal vana? Av bekvämlighet? Hur ofta ägnar vi egentligen en tanke åt det förhållandevis komplicerade mönster som leder fram till att vi tar på oss ett visst plagg vid ett givet tillfälle? Philip Warkander är doktor i modevetenskap och han har funderat mycket kring varför vi klär oss som vi gör och vilken betydelse våra klädval har. ”Vi uttrycker inte bara vår identitet via våra kläder, utan också vem vi skulle vilja vara och i viss mån även varifrån vi kommer. Hela liv kan rymmas i plagg! Det fascinerar mig, särskilt som jag är intresserad av att veta hur människor skapar berättelsen om sina liv. Kläder kan ibland berätta sådant vi inte artikulerar via ord”, säger han. När Philip Warkander disputerade i modevetenskap 2013 var han den första i världen att göra det. Sedan dess har han en fot inom akademin genom arbete vid bland annat Stockholms respektive Lunds universitet – samtidigt jobbar han mot modebranschen, som skribent och konsult. Philip hade från början tänkt arbeta med litteratur och började läsa litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. Men han upplevde att något saknades. ”Det slog mig att litteratur bara var en spegel, eller en tolkning, av verkligheten. Samtidigt ville jag fortsätta studera estetik. Därför valde jag mode, eftersom det har en estetisk dimension men också, via kläderna vi bär, utgör en konkret och faktisk del av våra liv. Jag är bland annat intresserad av frågan om normer, identitet och makt i relation till hur vi klär oss. Hur kan vi, genom att utveckla vår syn på mode, skapa ett mer solidariskt samhälle, där människor känner sig friare att klä sig som de vill?”, undrar han. En aspekt som går att koppla till klädval är vår ålder. Vi förväntas ofta anpassa vår klädstil i takt med att vi åldras. Det som anses 24 ÅHLÉNS MAGASIN

okej för en 25-åring är sällan det för någon som är 65. Vissa känner naturligtvis att de klär sig som de vill oavsett ålder. Men det går också att skönja vissa krav på att vi ska se mer representativa ut ju äldre vi blir. Kanske ska vi inte visa för mycket hud, kjolar och shorts blir längre, korta ärmar ersätts med långa och starka färger byts ut mot dovare varianter. Åhléns ville tillsammans med Philip Warkander undersöka det här förhållandet mellan åldrande och kläder. Vem har egentligen inflytande över hur vi väljer att se ut, och hur stor roll spelar vår ålder för våra klädval? Genom djupintervjuer tog Philip reda på mer om hur folks åldrande, identitet och klädstil hänger ihop. Frågeställningar vars svar tillsammans med modekampanjens bilder är tänkta att inspirera till vidare diskussion kring åldrande och klädstil. ”Åhléns vände sig till mig för att få en mer vetenskaplig grund att utgå från. Vi bestämde oss för att vi skulle lyssna till människors erfarenheter och berättelser om sin egen klädstil. Vad de tänker om olika plagg och om det finns det något de kanske vill ändra på eller utforska? Rent praktiskt gick det till så att jag intervjuade 40 personer från hela landet, både män och kvinnor i varierande ålder, från cirka 30 till 70 år.” Under arbetets gång upptäckte Philip Warkander att det fanns både likheter och skillnader mellan människors erfarenhet av åldrande i relation till den egna klädstilen. Många talade om kroppslig självkänsla, att det med stigande ålder blir allt mindre självklart att använda exempelvis tajta plagg eller kläder som visar mycket hud. Andra talade om krav som yrkeslivet kan ställa eller vad som förväntas av en förälder. Helt enkelt att den vuxna personen borde klä sig på ett sätt som markerar distans till tonåren. ”Det fascinerade mig att när jag skrapade på ytan visade det sig att folk hade tänkt mycket på kläder

och sin egen stil i relation till livssituation och ålder. Utan att alltid vara medvetna om det hade de redan färdigformulerade tankar kring ämnet. En 69-årig kvinna konstaterade att hon undviker korta kjolar och grälla färger, en annan respondent bryr sig om vad andra ska tycka och vill inte att hennes barn ska skämmas för henne. En 45-årig man berättade att han inte längre vill visa sig i kortbyxor och linne medan en kvinna hade regler för sig själv samtidigt som hon ansåg att det inte var viktigt att klä sig för sin ålder överlag.” För att ytterligare ringa in de åldersgränser vi känner att samhället sätter på plagg gjorde Åhléns också en kvantitativ undersökning i form av en enkät. Här fick de som svarade ange vid vilken ålder de upplever att det inte längre är okej att bära vissa plagg. Det visade sig att nästan alla plagg i undersökningen hade en övre åldersgräns. Exempelvis ansåg vissa att kort kjol och korta shorts inte är okej att bära när man passerat 45 år. Philip Warkander fick under sina intervjuer erfara att medan en del kände igen sig i frågeställningarna ansåg andra att åldrande och klädsel inte är ett problem. ”Vissa hävdade bestämt att de klär sig för sig själva. Att bara de känner sig fina så spelar det ingen roll vad andra tycker. Vilket visar att inte bara generation och yrke avgör hur vi klär oss, utan även den personliga inställningen. Med andra ord behöver det inte vara ett problem att vår klädsel förändras över tid. Men det vore intressant om det på sikt kan finnas en ökande variation även inom den äldre ålderskategorin. Det handlar främst om att människor ska känna sig fria, utan att bry sig om vad någon annan anser är fint eller lämpligt. Sanningen är att så länge vi själva upplever att vi är snygga och känner oss bekväma, är vi per definition välklädda, oavsett ålder och kroppsform.” Läs hela undersökningen på åhlens.se. ÅHLENS.SE

ART DIRECTION  FORSMAN & BODENFORS (KAMPANJ)  FOTO  TOMAS FALMER (PHILIP WARKANDER)

Philip Warkander, doktor i modevetenskap, berättar mer om hur han har undersökt relationen mellan ålder och klädval. Text Rebecca Öhnfeldt


MODE PÅ DJUPET Philip Warkander är världens första doktor i modevetenskap. Han är fascinerad av hur människor skapar berättelsen om sina liv. Genom de klädval vi gör uttrycker vi vår identitet, vare sig vi vill eller inte, och kläder kan ibland säga mer än ord. I en ny undersökning tar han reda på mer om relationen mellan åldrande och klädstil.

”Att vara välklädd handlar om att vara bekväm i sin egen stil.” Philip Warkander, modeforskareMjuka linjer och skarpa snitt Foto Tung Walsh Styling Naomi Itkes


Föregående sida: Wera Stockholm kappa, 1 299 kr, tunika, 599 kr (inkommer v.14), väska, 1 299 kr. Vänster sida: Wera Stockholm bomberjacka, 699 kr, chinos, 499 kr. Höger sida: Bra val: Wera Stockholm kappa i 100% Tencel, 1 299 kr, linne, 179 kr, chinos, 499 kr. Acne Studios skor, 3 395 kr, finns på utvalda varuhus.
Vänster sida: Bra val: Wera Stockholm blus i 100% Tencel, 599 kr, jeans, 599 kr. HÜger sida: Wera Stockholm kimono i siden, 999 kr (inkommer v.14), topp i siden, 499 kr (inkommer v.14), jeans, 599 kr.


PROVA VÅR BÄST SÅLDA MASCARA* FRÅN ESTÉE LAUDER TILL ETT VÄLKOMSTPRIS PÅ -20%

Double Wear Zero-Smudge Lengthening Mascara · Lash-Xtender™ borsten ger varje franshår extra längd och massor med färg · 15 timmars hållbarhet, kladdar inte

Kampanjpris -20%: 248 kr (Ordinarie pris: 310 kr)

Sumptuous Extreme Mascara · Stor fiberborste som skapar otrolig false-lash effekt · Extrem volym och längd

Kampanjpris -20%: 284 kr (Ordinarie pris: 355 kr) *Kampanjen gäller alla mascaror från Estée Lauder under perioden 9 mars till 29 mars 2016.


FOTO  OSCAR MEYER

hem

Våra omslagspersoner Karin och Liza Laserow driver inredningsföretaget Laserow Antiques & Interior Design. Vi hälsade på hemma hos Karin Laserow för att ta del av deras inredningsfilosofi som bland annat handlar om hur man framgångsrikt blandar gammalt med nytt. Inspiration till det nya hittar du förhoppningsvis på våra trendsidor eller i reportaget Enkla former! ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

33


trend

1

2 3

Anna Malmgren stylist

Tips

Satsa på hållbara material. Trä som tål att behandlas, glas som är tidlöst vackert och textilier i linne som bara blir finare och mjukare för varje tvätt.

OMBONAT Trots den avskalade enkelheten blir det ändå ombonat.

5 4

Lev det enkla livet

Uttryck som ”slow life” och ”slow food” är idag vanligt förekommande och en reaktion mot slit-och-släng-samhället. Filosofin bakom trenden, eller rörelsen, innefattar en mer hållbar livsstil. Inredningsmässigt faller valen på tidlösa möbler och detaljer där form och funktion är viktiga. Färgskalan är neutral och accenterna färgsätts med växtriket som förlaga. Från växtriket kommer också en stor del av det som är allra viktigast i trenden. Personliga buketter plockade direkt från trädgården tillsammans med säsongens grönsaker och frukter på generösa fat. Rykande grytor och burkar med sådant vi konserverat, torkat eller lagt in. Allt för att ta vara på det vi har omkring oss samt för att kunna pyssla med något som tillåter oss att vara mer närvarande. Ett liv som förhoppningsvis är lite enklare för både oss själva och vår omvärld. 1. Åhléns väska, 899 kr.  2. GLC taklampa, 699 kr. 3. Star Trading lamphållare i zink, 399 kr.  4. Åhléns kökshandduk, 99 kr/3-pack.  5.  Åhléns glaskanna Aria, 249 kr.  6. Åhléns ihopfällbar pall Tambur, 499 kr. 7. Åhléns porslinsfat, 149 kr.  8. Oliv handtvål, 39 kr.

Åhléns handduk Aqua, 70×140 cm, 199 kr, 50×70 cm, 99 kr.  9. Åhléns bäddset i linne för enkelsäng, 699 kr. 10. Åhléns etiketter, 35 kr.  11. Åhléns fårskinn, 899 kr. 34 ÅHLÉNS MAGASIN

6

7

Detaljer

8

Signifikant för stilen är de raka snitten som blandas upp med detaljer med patina. Levande ting som berör alla sinnen är viktiga inslag i inredningen.

10

9

11

FOTO  GAP INTERIORS/BRUCE HEMMING

En rörelse skapar en helt ny livsfilosofi. Enkelhet är ledordet och tidlöshet blir viktigare än någonsin.


VOLYMGIVANDE HUDVÅRD FÖR FÖRBÄTTRAD FYLLIGHET KINDERNA UPPLEVS DEFINIERADE OCH RYNKOR REDUCERAS FÖR DET ÄR DU VÄRD.

REVITALIFT FILLER [HA ]

MED VÅR HÖGSTA KONCENTRATION AV HYALURONSYRA NÅGONSIN

NYHET ÖGONCREME

NYHET NATTCREME

Do I do something to my eyes? Yes, every day! Naomi Watts.

■ FÖRBÄTTRAR HUDENS FYLLIGHET ■ REDUCERAR RYNKOR Hudens åldrande handlar inte bara om rynkor. Med åren förlorar ansiktet även sin naturliga fyllighet.

UPPTÄCK HELA REVITALIFT FILLERFAMILJEN REDAN IDAG! VOLYMGIVANDE ANTI-AGE DAG/NATT/ÖGONCREME 179 kr (ord. 199 kr)

ERBJUDANDET GÄLLER T O M 29/3 2016.


NYHET

SKIN BEST WONDER MUD

ANSIKTSMASK SOM GÖR ATT PORERNA SER MINDRE SYNLIGA UT OCH GER HUDEN EN FIN LYSTER

CONQUER THE GLOW CANDICE SWANEPOEL

JUST NU FÅR DU EN FIN GÅVA (VÄRDE 345 KR) VID KÖP AV TVÅ VALFRIA PRODUKTER FRÅN BIOTHERM. ERBJUDANDET GÄLLER FR.O.M. 9/3 T.O.M. 29/3 ELLER SÅ LÄNGE LAGRET RÄCKER.


trend

1 2

3

Tips

Ta hjälp av amplar, fönsterbrädor, höga piedestaler och stora golvväxter för att placera ut de grönskande växterna från golv till tak i inredningen.

4

GRÖN ENERGI Det kan nästan inte bli för mycket av det gröna.

6

Växterna tar över

5

7

FOTO ©J. PAUL GETTY TRUST. GETTY RESEARCH INSTITUTE, LOS ANGELES (2004.R.10)

8

Influenser från 60- och 70-talet varvas med mängder av gröna växter. Låt dem breda ut sig och ta plats!

7

9

Detaljer

Träslag, formspråk och möbler andas 60- och 70-tal och blandas upp med samtida detaljer som stora blomtryck och marmorerade ytor för att göra stilen komplett. 10

11

Estetiken är viktigare än funktionen när rummet möbleras för växternas behov och stora tryck av vackra blomster gör den prunkande stilen komplett. Färgskalan går från mintgrönt till petrol och mörkgrönt, vilket binder samman växterna med inredningen. Träslag som liknar teak och material såsom rotting är viktiga inslag i den gröna miljön. Läsfåtöljen får generöst med yta och sällskap av små sidobord och möbler avsedda för blommor och växter. Geometriska mönster och marmoreringar, som vi har sett mycket av på sistone, får en andra andning och dämpar det romantiska inslaget i blomsterbilderna. Se till att lära dig mer om den ädla konsten att möblera med växter. En av nycklarna till bra ljussättning av ett rum är ljus på olika nivåer. Ett smart tips är att anamma samma princip när man möblerar med växter. 1. Åhléns skrivbok, 39 kr.  2. Bloomingville vas 26 cm, 349 kr.* 3. Åhléns tidningsställ Retro, 279 kr.  4. K-fab bordslampa, 499 kr.  5. Åhléns kudde Softa, 99 kr (2 för 149 kr).  6. Åhléns fåtölj Luca, 3 499 kr.*  7. Åhléns knopp i marmor, 69 kr. 8. Åhléns blombord, 1 499 kr (inkommer v.15).*  9. Åhléns pappbox, från 69 kr/st. 10. Åhléns duk, 135×220 cm, 499 kr.  11. Åhléns glasvas 18 cm, 179 kr, 26 cm, 249 kr.  *Finns på utvalda varuhus.

ÅHLÉNS MAGASIN

37


trend

3 1

2

Tips

De flesta barn gillar kojor, de skapar trygghet och triggar fantasin. Sätt upp en koja vid sängens huvudände eller satsa på ett mjukt tält som kan flyttas runt i hemmet.

5

4

7

NATURVÄN Djurmotiv och trä utgör fina inslag i barnrummet.

Allas våra naturbarn

Med inspiration från naturen inreder vi barnrummen i en färgskala som går från svart, vitt och grått till dämpade pasteller. När barnen bestämmer kan allting hända och djur och natur kan anta vilken färg som helst. Naturmaterial som korg och trä är viktiga detaljer eftersom de för tankarna till naturen och även håller länge stilmässigt. Då de neutrala inslagen kan finnas med över tid ges de en möjlighet att växa tillsammans med barnet som kan använda sakerna på olika sätt beroende på ålder. Viktigast av allt är att låta fantasin ta stor plats. Tält blir till gömställen, djurkuddar får liv och det finns gott om förvaring för alla saker som behöver städas undan när dagen är slut och det är dags för lugn och ro. Och vem sover inte gott på en mjuk björn eller med en rådjurskompis på väggen? 1. Klippan brunbjörn, 299 kr.*  2. Åhléns sittpuff, 399 kr. 3. Fine little day filt, 550 kr kr.*  4. Ferm Living lampa, 650 kr.* 5. Ferm Living knopp, 150 kr.*  6. Åhléns kudde

Kanin, 129 kr, kudde Alptopp, 149 kr, kudde Räv, 129 kr (inkommer v.17).  7. Åhléns kudde Panda, 249 kr.  8. Åhléns babyskor, 129 kr.  9. Bra val: Åhléns pall i FSC-märkt trä, 399 kr.  10. Åhléns matta, 150×150 cm, 699 kr (inkommer v.14). 11. Åhléns trumma, 259 kr.  12. Åhléns bäddset, 349 kr. 13. Åhléns innejacka, 199 kr. *Finns på utvalda varuhus. 38 ÅHLÉNS MAGASIN

8

9 10

Detaljer

11

Satsa på neutrala inslag, exempelvis några praktiska förvaringskorgar och en bra pall som kan agera både sängbord och sittplats beroende på barnets ålder.

12 13

FOTO SUSANNE OTTER, FRIVOLE.NL.

Bergstoppar blir mjuka kuddar, vilda djur får nya färger och slingrande stigar leder vägen till leken.

6Hur ting får nytt liv Varför är det så viktigt att ta vara på äldre föremål och vad utgör egentligen ett hem? Frågor som driver antikvitetsfantasterna Karin och Liza Laserow i jakten på unika objekt med historier som skapar värden bortom det rent materiella. Text Karolina Modig Foto Oscar Meyer 40 ÅHLÉNS MAGASIN


portr채ttet


”Vi är kulturarbetare, brukar vi säga, vi säljer kultur till folket. Nutid som möter dåtid.”


d

KARIN LASEROW Karin Laserow bor i utkanterna av Österlen i Skåne med sin man Kaj och kungspudeln Charlie. Hon är en passionerad antikvitetshandlare, känd för många genom tv-programmet ”Bytt är bytt”. Hennes favoritperiod är barocken, hon älskar det unika formspråket, det ruffiga och karga. Hon har hållit föreläsningar på slott där hon attackerats av spöken, fyndat vapensamlingar hos gamla damer, krupit efter fynd på vindar och återvänt med ryggen full av loppor. Karin Laserow älskar antikviteter förbehållslöst och ser sig som en förmedlare av kultur till folket.

porträttet

et tar knappt 40 minuter att åka från Malmö Airport till familjen Laserows vita skånelängor. Vägen dit går genom det karaktäristiskt flacka landskapet, förbi pittoreska korsvirkehus och gårdar, genom små samhällen som knappt hinner börja innan de slutar. Solen lockar fram Skåneromantiken, det är som att åka i en reklamfilm för Österlen. Även om vi får förklarat att det här inte hör till Österlen. ”Jag brukar säga att det här är Österlens baksida. Det är några kändisar som har köpt hus här i krokarna, de påstår att de bor på Österlen men det stämmer inte. Men så länge de höjer värdet på husen får det vara ok!” Karin Laserow skrattar, förklarar på bred skånska att det inte alls tar 40 minuter att köra från flygplatsen, det går på max en halvtimme: ”Vilken väg tog ni egentligen!?” Hon skrattar igen. Det gör hon ofta. Liza Laserow sneglar med ett snett leende på sin mamma. De sitter likadant: bredbent med underarmarna lutade mot knäna. Utstrålar en självklar pondus. Karin och Liza Laserow är duon bakom Laserow Antiques & Interior Design. Karin har drivit företaget sedan starten i Malmö för mer än 30 år sedan. Idag drivs verksamheten från gården Britahill i Brandstad. Sedan sju år tillbaka är de även verksamma i New York, där dottern Liza bor. Laserow Antiques & Interior Design säljer antikviteter och skapar inredningar för både privata och kommersiella kunder. Projekten omfattar allt från att placera redan inköpta möbler i befintliga miljöer till totallösningar som innefattar renoveringar och fastighetsköp. Filosofin i företaget är tydlig: inredningarna de skapar ska vara en levande blandning av gammalt och nytt. ”Vi är kulturarbetare, brukar vi säga, vi säljer kultur till folket. Nutid som möter dåtid”, säger Karin. ”Ja men vi försöker väl också förmedla någon slags god smak? Fast den goda smaken är så klart subjektiv, även vår smak tar sig olika uttryck. Jag är mer av en avskalad minimalist medan Karin älskar compact living och större utsvävningar i färg och form. Lite som vi klär oss skulle man kunna säga. Gemensamt för oss båda är i alla fall att vi älskar naturmaterial och kontraster mellan mörkt och ljust”, säger Liza. ”Det som är så speciellt med antikviteter är att vartenda objekt är unikt. Varje sak berättar sin egen historia. När man sätter in ett antikt föremål i inredningen skapas en dynamik, just tack vare mötet mellan det gamla och det nya”, säger Karin. Liza fyller i, de tar tag i varandras meningar, kompletterar och lägger till. ”Det är otroligt spännande när man förstår varför de svenska antikviteterna ser ut som de gör. Ett exempel är Sveriges politiskt nära relation till Frankrike under den gustavianska perioden som också influerade Sverige stilmässigt. Det finns en energi och värme kring antikviteter, tack vare dess historia, som inte finns i nyproducerade objekt”, säger Liza. Vissa kanske känner igen Karin från tv-programmet ”Bytt är bytt” på TV4. Hon är nu aktuell med den tredje säsongen av det populära programmet. ”Det ringde en kvinna en dag och berättade att de sökte en antikexpert till ett nytt antikvitetsprogram och undrade om jag var intresserad. Jag sa: ’absolut inte, gamla kärringar ska inte vara i tv!’. Men så rådfrågade jag min familj som tyckte att det var självklart, ’det är ju perfekt för dig mamma’, sa Liza.” Det tycker tittarna också. Nära en miljon följer programmen där Karin Laserow strör kunskap över både tävlande och tittare. Karins kärlek till de objekt hon berättar om smittar. Karin började sin yrkeskarriär som sjuksköterska men har så länge hon kan minnas haft ett starkt kulturintresse. Hon har köpt hem gamla saker, utforskat, slagit i böcker, skaffat sig mer och mer kunskap. Det humanitära och det kulturella går hand i hand, menar hon. När hon träffade sin man Kaj var hon fortfarande sjuksköterska. Kaj drev en antikhandel. Under graviditeten och den första tiden med Liza tillbringade Karin alltmer tid där och hennes kunskaper utvecklades mer och mer. När valet stod mellan antikvitetshandlare och skolsköterska var utgången solklar, Liza var ungefär ett år när hon valde att satsa helhjärtat på sitt intresse. Trots att Liza vuxit upp med antikviteter runt sig har det inte varit självklart att mor och dotter skulle driva företaget tillsammans. I stället tog Liza juristexamen vid Lunds universitet och det brinnande intresset gick på sparlåga fram till New York-etableringen för sju år sedan. ”Jag flyttade till New York för att jobba som jurist, men när jag satt där på kontoret i min mörka kostym höll jag på att avlida av tristess. Jag som ville vara kreativ. Det var fruktansvärt! När då mamma såg att det kanske fanns en liten chans i New York, så…” ”Tankarna på New York hade i och för sig börjat redan tidigare. När vi flyttade till den här gården för ungefär tio år sedan flaggade Liza för att hon ville flytta till New York. När jag klagade på avståndet sa hon: ’Fattar du inte vilken möjlighet att öppna en filial i New York?!’ Och så blev det också”, berättar Karin. ”Men avsikten var faktiskt inte att jag skulle ha hand om den. Tre månader innan Karin erbjöd mig att driva New York-filialen gjorde jag klart att jag minsann aldrig skulle ta över företaget! Men när jag väl började insåg jag att det är ju det här jag kan. Det kändes naturligt”, säger Liza. För att få igång verksamheten i New York gällde det att lära sig den amerikanska marknaden. Inredarna blev snabbt deras största kundbas och det var viktigt att förstå vad de ville ha. ÅHLÉNS MAGASIN

43


porträttet ”Det är ett helt annat klientel än i Sverige, de är lite mer lekfulla i sin inredning, inte lika stela och fokuserade som vi är här. Jag brukar säga att vi i Sverige är ruinromantiker, det är de inte där på samma sätt”, säger Karin. ”Våra kunder och deras hem är helt olika varandra. Vi tar oss an allt från stora sommarhus till klassiska brownstones i Brooklyn eller takvåningar i Soho. Den röda tråden är att alla inredningar alltid innehåller antikviteter som kunden antingen äger sedan tidigare eller som har köps in till projektet”, berättar Liza. Det gemensamma företaget gör att distansen länderna emellan inte känns lika påtaglig. De hörs ofta och kan hälsa på varandra mer än vad som hade varit möjligt om de arbetat i skilda yrken. Men att jobba tillsammans som mor och dotter har både sina för- och nackdelar. ”Som egen har du egentligen aldrig riktigt jobbat klart. Därmed blir den privata mamma – dotterrelationen lätt lidande. Det är viktigt att skilja på jobb och privatliv, men det är svårt. Vi har jätteroligt och är bästa vänner, men det blir aldrig att vi bara umgås och har det härligt över en lunch utan att diskutera företaget”, säger Liza. Genom att jobba ihop har de lärt sig att respektera varandras åsikter och yrkeskunskap. De har diskussioner, men bråkar inte utan lägger de känslorna åt sidan. Karin betonar också det positiva i att vara från olika generationer; hur deras olika referensbagage blir en vinst för samarbetet. Hon drar paralleller till äldre tiders arbetskonstellationer där det fanns en ålderman, mästare, gesäller och lärlingar, att det skapar ett viktigt utbyte av erfarenheter. Att som två kvinnor arbeta i en bransch som historiskt har varit mansdominerad tar de med ro, men också med stor medvetenhet. Karin berättar att traditionellt manliga föremål ofta är de som stiger mest i värde, såsom vapen och tekniska prylar: ”Jag har hållit på i 35 år nu och kan känna att det är viktigt att vara individualist i den här branschen. Och då spelar könet ingen roll. Må bästa kvinna vinna!” Liza inflikar: ”Det har ju också mycket att göra med din karaktär! Du är frispråkig och följer inga regler eller normer för hur en kvinna ska vara. Du har alltid varit väldigt stark, säger vad du tycker. Det är klart att det inte alltid är så himla festligt för alla gubbar i branschen. Nu när vi har gett oss in på en marknad där vi köper och renoverar hus kan jag också märka av manschauvinismen. Men då ser jag rött. Det är en degradering som är helt oacceptabel och då sätter jag ner foten. I övrigt ser jag det inte som ett problem.” Strukturer är alltså inget hinder, fascinationen för objekten driver dem hela tiden vidare. Karin berättar om sin kärlek till den svenska kulturen, hur det faktum att vi inte varit i krig på så många år gjort att vi har en välbevarad kulturskatt, som vi måste bry oss om av flera skäl. ”Vi har god kvalitet på möbler som bör tas till vara av fler anledningar än att de är fantastiska objekt. Återvinning och återskapande är jätteviktigt nu. Man måste vara helt ding i skallen om man inte är rädd om sin kultur utan bara köper möbler som består av byggfiberplattor och skumgummi!” Liza fortsätter:”Det viktigaste att få folk att förstå är vilken fantastisk kvalitet det är på antikviteter. Vi har ett bockbord från 1700-talet som matbord hemma. Tänk alla middagar som serverats på det, allt stearin som droppat över ytan. Och det blir bara finare och finare. Det är så antikviteter ska användas.” Hos Karin och Kaj syns de tidigare nämnda inredningspreferenserna: skarpa kontraster mellan mörkt och ljust, det osar kvalitet, inga nersuttna dynor eller moderna plastinslag. Vackra föremål pryder hyllor och bordsytor och konsten hänger tätt på väggarna. ”Jag tycker att ett hem ska fylla alla dina sinnen. Ett bra, vackert hem är din borg, din skyddade plats”, säger Karin. Karin pekar runt sig och börjar prata om komfortzoner, hur viktigt det är. Liza förklarar: ”När jag träffar en klient första gången frågar jag hur han eller hon lever. Tycker du om att laga mat, har du ofta gäster, tittar du på tv och så vidare. Alltefter svaren gäller det att skapa dessa komfortzoner som möter respektive behov.” Hon betonar också vikten av att mäta hemmet så att man köper saker i rätt skala. Många har exempelvis för korta gardiner och för små mattor. Man behöver heller inte köpa allt samtidigt, det gamla knepet att låta det ta tid är en bra ledstjärna. Det man köper ska ha ett värde, enligt Laserows. Vad som kännetecknar ett värde är naturligtvis subjektivt. Men Karin och Liza tycker inte om prylar som saknar substans för den som ska ha dem hemma. Dessa saker förlorar enligt dem allt sitt värde i samma stund som de lämnar butiken. ”Köp hellre en soffa på loppis och klä om den, än en ny som du kanske inte gillar så mycket eller som är av sämre kvalitet. I övrigt handlar det om att alltid köpa det man tycker om. När man kommer in i bostaden ska man tänka: ’men ja, här bor ju Liza!’. Genom åren har jag i och för sig träffat par där till exempel mannen är gustaviansk och kvinnan rokoko och det blir ju lite av en kompromiss”, säger Karin. Karin pratar om spänningen med objekt som bär på en proveniens, med andra ord en ursprungshistoria. Dyker sådana föremål upp i ”Bytt är bytt” går hon igång direkt. ”Jag har exempelvis sålt ett fantastiskt rokokoskåp från 1700-talets mitt. Det hade ägts av en konsthandlare på Östermalm som enligt utsago var pojkvän till Gustav V. Där kan vi snacka om historia!”© 44 ÅHLÉNS MAGASIN

LIZA LASEROW Liza Laserow är 34 år och bor i New York med sin man Fabian. Hon är utbildad jurist men flydde från kontoret för sju år sedan i ren tristess. I stället etablerade hon Laserow Antiques & Interior Design i New York. Liza blandar gärna stilperioder högt och lågt och dras till ytor med patina, oavsett vilken tidsålder objektet tillhör. Hon arbetar i New York främst med inredning och har nyligen varit ansvarig för interiören i två restauranger, Artisan i Southport, för en svensk restauratör, och Primary Restaurant i Greenwich, för Graham Elliot från Master Chef.


”Vi har jätteroligt och är bästa vänner, men det blir aldrig att vi bara umgås och har det härligt över en lunch utan att diskutera företaget.”


Enkla former


Lådan – så kallas den brittisk-svenska arkitekten Ralph Erskines första bostad i Sverige. Den byggdes i början av 40-talet och var under några år ett hem för fyra personer. Huset har endast ett rum på ungefär 20 kvadratmeter, men alla viktiga funktioner ryms ändå. Compact living!

hem

Foto Felix Odell Stylist Lotta Agaton

Vänster sida: Åhléns korg Hoogla 25 cm, 179 kr, korg Bamboo 249 kr/ 2-pack, korg Bamboo med handtag, 249 kr, rund matta, 699 kr. Korgstolar vintage. Höger sida i skåpet: Åhléns tallrik Bistro, 29 kr, skål Bistro, 29 kr. På köksbänk: Åhléns träbricka, 199 kr.* Patisse mjölsil, 139 kr.* Åhléns trälåda, 299 kr,* redskapsset i trä, 49 kr, decilitermått, 49 kr, serveringsbricka i grön marmor 30×12 cm, 299 kr. Peugeot pepparkvarn, 579 kr.* *Finns på utvalda varuhus.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

47


hem

Gör fint med enkla medel. Blommor, naturfärgade textilier och lite porslin är allt som behövs om du vill bjuda in till samkväm. Glöm perfektion och välordnade ytor.

Vänster sida: Åhléns handmålat porslin, från 39 kr. Höger sida: Åhléns blombord, 1 499 kr (inkommer v.15), blomkruka Noa från 69 kr, blomkruka med emblem Sofia, 199 kr, skål i emalj 20 cm, 99 kr (inkommer v.15), burk i emalj, 199 kr (inkommer v.15), kudde Linn, 249 kr. Korgstol vintage. 48 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE
Försiktigt vårljus silas in genom fönstren. Ett lågmält samtal över en kopp nybryggt kaffe. Det behöver inte vara svårare än så. Det är ju alltid personerna som utgör livet.

hem

Vänster sida: Åhléns glas Bistro, 29 kr, mugg Bistro, 29 kr, skål Bistro, 29 kr, tallrik Bistro, 29 kr, skål med handmålat mönster, från 69 kr. Spode Blue Italian tekanna, 1 919 kr, mugg, 279 kr.* Åhléns mugg med handmålat mönster Posada, 99 kr, pressokanna, 299 kr, blomkruka Noa 89 kr, dyna i fårskinn 199 kr. Stolar vintage. Höger sida: Åhléns konserveringsburk, från 39 kr, träbricka, 199 kr.* Patisse mjölsil, 139 kr.* Åhléns trälåda, 299 kr,* redskapsset i trä, 49 kr, decilitermått, 49 kr, serveringsbricka i grön marmor 30×12 cm, 299 kr. * Finns på utvalda varuhus.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

51


hem Lindas syn på maten

Linda Fallis kunde vid 23 års ålder, som den andra kvinnan på 38 år, titulera sig årets unga kock i Sverige. Vi följer med henne en dag i köket på Den Gyldene Freden i Stockholm. Text Rebecca Öhnfeldt Foto Björn Terring

FÖRBEREDA Vänster till höger: Skeppshult Gjuteri kastrull G.R.Y.M. i koppar (fungerar på induktion), 899 kr.* Brabantia visp, 69 kr.* Bra val: Åhléns skärbräda i FSCmärkt trä Strimla, 229 kr. Satake Professional kockkniv 24 cm, 2 195 kr.* Le Creuset emaljerad stålgryta med lock, 2 099 kr.* De Buyer stekpanna i kolstål, 849 kr.* Åhléns gryta med lock Argento, 599 kr. Nästa sida: Åhléns kökshandduk Lina, 149 kr. *Finns på utvalda varuhus.


hem

I september 2014 befinner sig den då 23-åriga kocken Linda Fallis i staden Durban i Sydafrika. Tillsammans med nationella finalister från världens alla hörn ska hon tävla i världsfinalen i årets unga kock. Tävlingen anordnas av den internationella gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs för att utmana och stärka unga kockar i sitt yrkesval. In kommer en hemlig råvarukorg med en rad obligatoriska ingredienser. Linda får en stund på sig att gå igenom korgens innehåll och noterar att där finns strutskött, något hon aldrig har lagat förut. Men det är bara att bita ihop, en detaljerad meny ska skrivas och sen har hon drygt tre timmar på sig att laga och montera tre rätter. Förrätten får hon ut i tid, den består av lax som hon har gravat och sotat och serverar tillsammans med citronmajonnäs, sallad och avokado. Men sedan strular det och huvudrätten blir sen. Hon har bara en kvart på sig att lägga upp respektive rätt så varje moment måste klaffa. Hon känner sig stressad. ”Vi var totalt 20 finalister från hela världen. Jag hamnade inte på prispallen men det var så klart en rolig upplevelse. Anledningen till att jag var där och tävlade var för att jag hade vunnit den svenska finalen några månader tidigare. Jag var den andra tjejen på 38 år som vann tävlingen i Sverige och fick därför mycket uppmärksamhet. Jag tror att fler kvinnor behöver tävla för det är delvis så man får ett erkännande som kock. Fast jag sökte inte för att jag ville synas eftersom jag faktiskt är ganska blyg och tillbakadragen. Men jag har blivit mer självsäker sedan jag vann årets unga kock. Det blev en bekräftelse på att jag är duktig på det jag gör”, säger Linda. ÅHLÉNS MAGASIN

53


hem För att få vara med och tävla i årets unga kock måste man för det första jobba på en restaurang som är ansluten till Chaîne des Rôtisseurs och vara under 27 år. Nästa steg är arbetsprovet som skickas in anonymt till juryn. Det ska bestå av nerskrivna recept, som beskriver både ingredienser och arbetsgång, samt fotografier på den trerättersmeny för fyra personer som man har lagat. Därefter väljer juryn ut sex bidrag som går vidare till final. Under finalen bedömer en smakjury maten och en teknikjury betygsätter köksarbetet. ”Vid den svenska finalen fick vi också en hemlig råvarukorg. I den låg bland annat en hel slätvar, kronhjortsinnanlår, svamp, spets­ kål och äpple. Jag valde att servera citrongravad slätvar med persiljerotspuré, råa grönsaker och västerbottenost till förrätt. Till varmrätt lagade jag helstekt hjort med morotspuré, kål, svamp och baconsky. Och till efterrätt blev det bland annat citronbavaroise och pannacotta. Till det skulle jag servera en blodapelsinkräm, fast den blev mer som en sås. Men jag vann ju så det gick tydligen bra ändå! Fast jag vet inte om jag vill tävla igen. Det var roligt, men också stressigt. Det är svårt att förbereda sig och träna när man inte vet vad man ska laga”, säger hon. Linda Fallis, som just nu är föräldraledig, jobbar till vardags som kallskänka på restaurang Den Gyldene Freden i Stockholm. Här har fördelningen mellan kvinnliga och manliga kockar varit relativt jämn så länge Linda varit där. ”Årets kock och nästan alla kändiskockar är ju män. Det är därför de syns och hörs mest. Visst skulle det vara bra med fler kvinnliga kockar som tog plats. Jag upplever dock att det har pratats och skrivits mycket om könsfördelningen så jag tror att det blir bättre hela tiden. Fler och fler kvinnor kliver fram. Schablonbilden av ett kök är att det är hård jargong, det stämmer delvis. Man måste kanske vara lite hårdhudad. Men man ska så klart alltid säga ifrån och hoppas på att folk är smarta nog att lyssna.” Linda började på Den Gyldene Freden direkt efter gymnasieutbildningen på Stockholms hotell- och restaurangskola. ”När jag sökte utbildningen hade jag inte direkt någon större plan utan tänkte att det kunde vara kul att lära sig mer om kockyrket. Mina föräldrar är inte några matlagare men jag var ofta hos mormor och morfar när jag var liten och de både bakar och lagar mycket mat. Det var där som något slags intresse väcktes. När vi skulle göra praktik under utbildningen gjorde jag den på Den Gyldene Freden. Jag visade tidigt jag att jag ville lära mig och då fick jag en massa förtroende tillbaka. De som kommer hit och praktiserar är inte alltid så motiverade 54 ÅHLÉNS MAGASIN


GAMLA ANOR Linda sökte sig till Den Gyldene Freden lite på måfå. Men är idag glad över att jobba på en restaurang som har serverat husmanskost i Gamla Stan i Stockholm ända sedan 1722. Filosofin är att man utgår från klassiska smaker och skapar rätter som upplevs samtida. Basen har alltid varit det nordiska köket och är det fortfarande. Vänster till höger: Peugeot pepparkvarn, 869 kr, finns på utvalda varuhus. Åhléns djup tallrik Bon, 59 kr, serveringsbräda marmor, 349 kr, mekanisk köksvåg, 349 kr.


hem

DESSERTMÄSTARE Linda tycker mest om att hitta på, komponera och montera desserter. På restaurangen gör de egen glass och här hälls en blåbärsvariant upp. Den ska senare ingå i en dessert som består av blåbär i olika former. Åhléns fat Bon, 199 kr. Rosti Margretheskål, 229 kr.

eller intresserade. Det märks ganska tydligt och då får de stå och skala potatis eller något annat grundläggande i den stilen.” När Linda hade jobbat på Den Gyldene Freden i drygt ett år ville hon och hennes nuvarande man Spiros, som också jobbade som kock vid den tiden, testa något nytt. De åkte till Paris och skulle söka jobb där. Men det gick inte som de hade tänkt sig och de var snart hemma igen. Linda hade fått upp intresset för bakning och vill lära sig mer om det. Hon började därför jobba på Dessert & Choklad Stockholm. ”Jag blev vetedegsansvarig och bakade bullar. Efter sex månader hade jag fått upp ett rasande tempo och bakade runt ettusen bullar per dag. Men jag nådde en gräns där det inte gick att bli snabbare, hur jag än gjorde tog det 20 minuter att få fram en plåt med färdiga bullar. Jag ville så klart utvecklas och lära mig mer. Men eftersom vi alla hade våra stationer blev det sårbart, det gick inte att hoppa runt mellan dem. Jag sökte mig därför tillbaka till Den Gyldene Freden. Som kallskänka får jag bland annat göra desserter och det är det jag tycker är allra roligast. Jag skulle vilja lära mig mer om choklad, alltså mer tekniska saker såsom temperering. Eller göra garnityr utan att kladda ner hela köket. Det ser så lätt ut när proffsen gör det och de lämnar inte en enda fläck efter sig. Jag kan göra det men då är både jag och köket nerkladdade med choklad när jag är klar!” Ett av Lindas favoritbakverk är citronmarängpaj, eller tarte au citron som det heter på franska. Ska man servera henne en sådan är det mycket viktigt att citronkrämen inte är för söt. Marängen är söt och krämen måste därför vara syrlig. Annars blir Linda besviken. ”Jag gillar syrliga rätter. Finns det ingen citron kan jag knappt laga mat. Jag måste antingen ha i citron eller vinäger. Det är det som balanserar rätten. Jag tycker att syra­smaken ska kännas rejält när man smakar av, så mitt råd till alla matlagare är: ’Våga syra upp!’.” När Linda vill få inspiration till nya rätter går hon ut och äter. ”Jag uppskattar framför allt ställen som serverar mellanrätter så att man kan ta in flera och smaka av varandra. Jag vill ju testa så många olika rätter som möjligt när jag är ute och äter. Spiros faster har ett hus i Grekland. När vi hälsade på där minns jag att vi åt på ett litet hak med plaststolar. Det såg inte mycket ut för världen. Men maten var lagad på råvaror från närområdet och det var så saftigt och smakrikt! Är du i en by eller hemma hos greker är maten långt ifrån den turistmat som alla förknippar med Grekland och man delar ofta på en mängd smårätter. Det är verkligen ett trevligt och smart sätt att äta på och det märks att fler och fler restauranger i Sverige anammar den stilen.” © ÅHLENS.SE


THE BODY SHOP PRESENTERAR OILS OF LIFETM

*Bland prenumeranter som sedan tidigare använder ansiktsolja. **Kliniskt test på 40 kvinnor. ***Kliniskt test på 24 kvinnor.

SILKESLEN SUCCÉ FÖR DIN HUD Superserien Oils of Life TM växer nu med fler effektiva produkter. Den näringsrika serien innehåller tre kraftfulla fröoljor – svartkummin, nypon och kamelia – kända för sina förmågor att vårda och friska upp huden. Kliniska tester visar på ökad fasthet och lyster ** samt reducering av fina linjer ***.

Finns på utvalda varuhus.


New Sweetie!

Nu kan du hoppa över hårtvätten oftare. Batiste Dry Shampoo ger dig en perfekt look. Så sparar du både håret och tid.

Spreja

Massera

Voila!

Besök din närmaste Åhléns och prova vår nya Batiste Sweetie!

For Åhléns only.


FOTO IMAXTREE

skönhet

Med våren kommer ofta de starka färgerna och den här gången är det blått som gäller. Experimentera dig fram till vad som passar dig bäst. En skarp linje längs med ögat, en flashig sotning à la Studio 54 eller kanske bara ett par drag med en blå mascara. Det fina med färgen blå, förutom att den påminner oss om himmel och hav, är att den passar alla hud- och ögonfärger– så tveka inte! Tips! Mac Technakohl Liner Cool Jazz, 170 kr, är en uppskruvbar penna med eyelinereffekt som ger en hållbar och intensivt blå linje längs med fransraden.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

59


skönhet

Black Vogue skriver skönhetshistoria

Med Black Vogue banar makeupproffsen Lovette och Antoinette väg för att skönhetsvärlden ska bli en inkluderande plats för alla hudtoner. Text Agnes G. Braunerhielm

60 ÅHLÉNS MAGASIN

till makeupartist, i utbildningen ingick inte att sminka svart hud”, berättar Antoinette. Antoinette och Lovette berättar hur makeuputbudet i många svenska butiker ofta är undermåligt. De nämner märken som Mac, Maybelline och Bobbi Brown som gör produkter i flertalet mörka nyanser (det behövs ju mer än en nyans för att man ska hitta sin rätta matchning). Om färgerna finns tillkommer problematiken med att kunskapsnivån kring att matcha rätt nyans till respektive hudton ofta är låg hos dem som arbetar med skönhet. Enligt Lovette innefattar problemen inte bara foundation och puder. ”Det är inte bara underlagsfärger vi pratar om här, utan även sådant som läppstift och ögonskuggor – i stort sett allt det som nu säljs i svenska butiker har pigment som syns på ljus hud, inte mörk.” Black Vogues stora inverkan märks redan. Hyllar någon i gruppen en produkt så säljer den slut i handeln inom ett par timmar. När det gäller 2016 års trender kan man alltså lita på att Black Vogue kommer att ha inflytande. ”Att sminka sig nude är stort, vilket innebär att man sminkar sig som om man inte har makeup”, säger Lovette. Matt läppstift och färgsprakande nyanser är något som Black Vogue-grundarna också tror på. ”Tänk klara färger, som gul, grön, blå – det ska synas och fungera som en motpol till nude-trenden. Färgglad eyeliner är också något vi kommer att få se mer av. Likaså rejäla, markerade ögonbryn och metalliska färger på ögonskuggan”, säger Antoinette. Så varför är makeup så kul och viktigt? Svaret kommer direkt. ”Även om man har en dålig dag, och känner att hela världen är emot en, kan man med hjälp av smink få sig själv att må bra”, säger Lovette. Antoinette håller med.

LOVETTE JALLOW Jobbar med kommersiella lokaler, driver ett eget peruk- och klädföretag samt Youtube-kanalen Lovette's House of Style. Grundare av Black Vogue – Makeup for black women. Lovettes tips: Lancômes Teint Visionnaire 13 sienne, 535 kr.* Foundation och concealer i ett. Bra nyans för medium till mörk hudton med röda undertoner. Mac Cranberry Eyeshadow, 175 kr.* Högpigmenterad ögonskugga i en bärig nyans, perfekt i vår! ANTOINETTE GUEDE Har jobbat med skönhet i tjugo år och är utbildad makeupartist. En av hjärnorna bakom Black Vogue – Makeup for black women. Antoinettes tips: YSL Vernis à Lèvres no 10, 355 kr.* Läppglans med mycket pigment i en intensiv fuschsianyans. Mac Cheeky Bronze Mineralize Skinfinish, 295 kr.* Lystergivande highlighter som passar mörkare hudtoner med gul eller röd underton. *Finns på utvalda varuhus.

FOTO  EMIL FAGANDER

En eftermiddag i höstas bestämde sig skönhetsproffset Lovette Jallow för att starta en egen grupp för makeup och skönhet på Facebook. Hon bjöd bland annat med sin vän, makeupartisten Antoinette Guede. Mindre än ett halvår senare hade Lovettes skönhetsgrupp blivit ett stort nätverk med över 10 000 medlemmar. Och i höst kommer Black Vogues första bok som är en skönhetsbibel för svarta – den första i sitt slag i Europa. Men låt oss ta det från början. Allt började egentligen med ett sorgligt konstaterande: ingenstans i sin hemstad Stockholm kunde Lovette se skönhetsprodukter som riktade sig åt andra än vita personer, berättar hon. ”Jag och Antoinette har alltid varit intresserade av och jobbat med skönhet, men det saknades en plats och ett forum för svarta kvinnor som gillar makeup och vill mötas för att fira sin unika skönhet. Jag startade Black Vogue på Facebook med intentionen att skapa en sådan plats.” På nolltid har Black Vogue blivit den absolut största samlingsplatsen för skönhet för svarta kvinnor i Sverige. Även svarta kvinnor från resten av världen är välkomna, och likaså sminkintresserade män och icke-binära personer (som inte känner sig hemma i det tvådelade könssystemet). Black Vogue är en separatistisk grupp. Det innebär att när den vita dominansen i medierna i dagligdags är total, blir denna grupp en motreaktion på det – ett utrymme där makeup och skönhet endast för svarta kan diskuteras och firas. För det finns ett behov; både Antoinette och Lovette kan ge exempel på hur smink för svarta osynliggörs. ”När jag har jobbat som modell har jag behövt ta med mig eget smink, för makeupartisten har inget som passar. Samma sak när jag utbildade mig


”Det saknades ett forum för svarta kvinnor som gillar makeup och vill mötas för att fira sin unika skönhet.”


guide SMARTA VAL Med rätt produkter i necessären blir din hy skönare att leva med.

GRUNDLIG RUTIN Clarins Men Active Face Wash 125 ml, 285 kr. Dermalogica Shave Oil 30 ml, 325 kr, finns på utvalda varuhus. Kiehl’s Facial Fuel Eye De-Puffer 4,5 ml, 215 kr. Biotherm Total Recharge CC Cream 30 ml, 350 kr. Clarins Men Super Moisture Gel 50 ml, 395 kr.

Hudvård för herrar i tre steg Kicka i gång morgonen med rengöringen, grunden till en fräsch hy. Inte bara för att få bort smuts. Med en bra tvättrutin kommer din hy att ta till sig fukt mycket lättare. Och du mjukar upp hud och skäggstrån inför rakningen, vilket är viktigt för att din hy inte ska bli känslig. Vanlig tvål är för stark, välj en mild rengöring som tar bort överflödig olja och smuts som kommer från luften. Någon gång i veckan är det bra att peela huden för att bli kvitt döda hudceller. Ligger de kvar kan det bland annat leda till inflammerade hårsäckar. Som bonus får du fart på cirkulationen, vilket ju är en bra sak om du vill se ung och pigg ut så länge som möjligt!

Mäns hy är vanligtvis lite tjockare och har en högre produktion av sebum. Det betyder att du kanske inte blir torr lika lätt. Det kan dock rakning ändra på. Är du inte snäll mot din hy kan rakrutinen tillsammans med för starka produkter göra den torr och känslig. Det bästa är att grunda med en rakolja. Den lägger sig som en skyddande hinna samtidigt som den har en återfuktande och mjukgörande effekt. Det går att raka direkt på oljan men det är bättre att använda någon typ av raklödder ovanpå. Det får skäggstråna att resa sig så att rakbladet lättare kan kapa av dem. Avsluta gärna med en lugnande after shave för att slippa klåda.

1

2

3

Peelingtips! Rituals Samurai Face Scrub, 115 kr.

Tips! Clinique for Men Aloe Vera Shave Gel, 185 kr.

Nyhet! Clinique for men Moisture Lotion SPF 21, 355 kr.

62 ÅHLÉNS MAGASIN

Oavsett om du sitter framför datorn eller är ute på stan påverkas hyn mer idag än någonsin tidigare. Den blir lätt torr och glåmig. Smörj in den för att hålla den mjuk. En bra produkt ger också ett skydd mot UV-ljus och yttre faktorer, exempelvis luftföroreningar. Fuktcremer för män är lite lättare i konsistensen. De sjunker snabbt in och gör sitt jobb utan att lämna några spår på ytan. Har du blek hud? Testa en lätt färgad creme, det ger snabbt en fräsch och utjämnande effekt. Investera också i en ögocreme – prova en variant i stickformat, den är lätt att använda, kyler skönt, dämpar mörka ringar och håller rynkorna på avstånd.

ÅHLENS.SE

FOTO RBLS

Brukar du tvätta ansiktet med tvål och vatten? Då är det dags för ett nytt kapitel i din morgonrutin. Och du behöver inte fylla hela badrumsskåpet med burkar; en liten investering i tid och produkter ger riktigt bra avkastning. Text Jessica Blockström


BEKÄMPA RYNKOR MED

GLÄDJE OCH

PATENTERAD FORMULA. BEVISAD ATT SYNBART MINSKA RYNKOR INOM 4 VECKOR. NIVEA.se

JUST NU!

20% RABATT PÅ HELA SERIENFOTO RBLS

favoriter

Doften av vår ligger snart i luften. Och kanske kommer den inte bara i form av subtila stråk i naturen utan även i egenskap av en ny parfym. Har du svårt att hitta rätt? Bläddra vidare för tips på några utvalda godbitar. Ta även del av hud- och hårvård samt makeup som sätter fart på spirande vårkänslor. Investera lite tid i din skönhetsrutin och du är snart redo för den nya årstiden! Hermès Le Jardin De Monsieur Li EdT 50 ml, 830 kr.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

65


favoriter Nytt märke på Åhléns!

525:Nytt märke på Åhléns!

725:-

Missoni

Cristiano Ronaldo

Nytt märke på Åhléns! EdP 50 ml, 725 kr. Doften Missoni har en förpackning som för tankarna till det italienska modehusets kända, färgglada mönster. Doften består av blommiga och fruktiga noter toppade med krämig choklad.

Nytt märke på Åhléns! Legacy EdT 50 ml, 525 kr. En av världens absolut bästa fotbollsspelare har nyligen släppt sin första egna parfym. Bland noterna hittar du bergamott, kanel, friskt grönt äpple, aromatisk rosmarin och rökt vetiver.

Nyhet!

445:-

Nyhet!

755:-

Jimmy Choo

Chloé

Nyhet! Illicit Flower EdT 40 ml, 445 kr. Jimmy Choo tänker sig att märkets nya doft ska bäras av en risktagande kvinna med full koll på sin egen vilja. Blommiga noter varvas med mer spetsiga, i form av exempelvis ingefära.

Nyhet! Love Story EdT 50 ml, 755 kr. Den senaste doften från Chloé är inspirerad av en parisisk romans och de välkända kärlekshänglåsen på Pont des Arts-bron. Doften är frisk och fräsch med noter av neroli, apelsin, jasmin och cederträ.

66 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter Nyhet!

1 050:-

Clean Reserve Nyhet! Clean Reserve EdP 100 ml, 1 050 kr. Varje flaska är märkt med doftnamn och doftfamilj för att du lätt ska kunna hitta din favorit. Clean arbetar enligt devisen hållbar skönhet och minst en av råvarorna i varje doft är hållbarhetsmärkt. Dofterna tillverkas på anläggningar som använder sig av 100 procent solenergi. Både flaska och förpackning är återvinningsbara och består av hållbara material såsom cellofan tillverkat av majs och FSC-märkt trä och papper.

Nyhet!

349:-

Replay Nyhet! Stone for her EdT 50 ml, 349 kr, Stone for him EdT 50 ml, 349 kr. Rykande färsk nyhet från Replay! Stone for her kommer i en lila flaska och är en mjuk doft med söta aromer från mandarin och apelsin blandade med blommiga noter, vanilj och sandelträ som fördjupar doften. Stone for him har en svart flaska och är en mer kryddig doft med inslag av toppnoterna citrus och svartpeppar tillsammans med kanel och nejlika som hjärtnoter samt basnoter i form av varma träslag.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

67


favoriter

30%

på alla dofter från Elizabeth Arden Green Tea.

Tommy Hilfiger

Elizabeth Arden

Bold EdT 50 ml, 545 kr. Bold från Tommy Hilfiger frontas av Rafael Nadal och beskrivs som stark, frisk och sportig. Doften består av citrus blandad med aromatiska blomnoter från bland annat jasmin samt djupa träslag.

Nyhet! Green Tea Nectarine Blossom EdT 50 ml, ord. pris 300 kr. Green Tea Nectarine Blossom är en uppfriskande doft – nektar från persika och aprikos blandas med bergamott och exotiska frukter som toppas med ångorna från grönt te.

Erbjudande!

Köp valfria produkter från Ralph Lauren för 450 kr och få en väska på köpet (värde 350 kr).

Nyhet!

650:-

Viva La Juicy

Ralph Lauren

Nyhet! Rosé EdP 50 ml, 650 kr. Viva La Juicy Rosé vill föra tankarna till glädje, frisinthet och livlighet. Den är en frisk vårhyllning till Viva-tjejen och består av en doft av rosa blommor med citrusinslag samt bärnsten.

Big Pony Pink EdT 50 ml, 515 kr. Serien Big Pony Women från Ralph Lauren består av fyra dofter tänkta att passa olika smaker och stilar. Den rosa sägs passa extra bra för romantiker, huvudnoterna utgörs av tranbär och tonkabönor.

68 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter

20%

på hela Clarisonicsortimentet.

Clarisonic Clarisonic System Aria Black, ord. pris 1 795 kr, System Mia 2 Pink, ord. pris 1 375 kr, finns på utvalda varuhus. Borstarna från Clarisonic lanserades från början i USA och har sedan tagit världen med storm. Enligt utsago rengör du med en ansiktsborste från Clarisonic huden upp till sex gånger bättre än med manuell rengöring. Det leder bland annat till att din hud lättare kan absorbera vårdande ansiktsprodukter, såsom fuktcreme och serum.

25%

på Decléor Aromessence olja och balm.

Decléor Aromessence Neroli Hydrating Night Balm 15 ml, ord. pris 395 kr, Aromessence Neroli Hydrating Oil Serum 15 ml, ord. pris 540 kr, finns på utvalda varuhus. På natten är huden som mest mottaglig för vårdande produkter. Night Balm från Decléor innehåller enbart naturliga och vårdande ingredienser, exempelvis växtoljor från avokado, hasselnöt och bivax som återfuktar och reparerar. Oljeserumet är helt växtbaserat, absorberas snabbt av huden och ger lyster.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

69


favoriter 25%

på alla produkter från Talika.

Erbjudande! Köp en valfri produkt från Une och få en Une Sfumato Eyes Pencil på köpet (värde 95 kr).

Talika

UNE

Lipocils Expert Eyelash Growth Gel 10 ml, ord. pris 359 kr. Innehåller en blandning av effektiva och naturliga, skonsamma ingredienser. Växt- och silkesproteiner ger näring till fransarna, vilket bidrar till förtätning och tillväxt.

Bra val: Breezy Cheeks Blush, 165 kr. Breezy Cheeks Blush är ett rouge som vid kontakt med ansiktet får en pudrig konsistens som smälter in i huden. Appliceras med borste eller fingrar. Alla Unes produkter är certifierade av Ecocert.

25%

på alla ögonbrynsprodukter från Ardell.

Nyhet!

85:-

Ardell Pro

IsaDora

Brow Defining Kit, ord. pris 189 kr. Med Brow Defining Kit kan du fixa snygga bryn hemma. Kitet innehåller en ögonbrynspalett med en highlighter för ögonbryns­bågen, en borste samt en vaxpenna som används för att få brynen på plats.

Nyhet! Nail Primer, 85 kr, Quick Dry dropper, 85 kr. Med IsaDora Nail Primer fyller du ut ojämnheter i nageln vilket förlänger nagellackets hållbarhet. Avsluta med Quick Dry dropper som snabbtorkar ditt nagellack med en enda droppe.

70 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter

Lumene Gel Effect nagellack, 49 kr (69 kr), True Passion Lip Color, 119 kr (149 kr). Med Lumene Gel Effect nagellack går det enkelt att göra en snygg och hållbar salongslackning hemma. Nagellacket har en snabbtorkande, täckande konsistens och penseln är platt för enklare applicering. True Passion Lip Color är utformad för enkel applicering och finns i sex nyanser. Det är ett mellanting mellan läppstift och läppglans, ger återfuktning och glans till läpparna och lämnar efter sig en mjuk känsla.

Erbjudande!

Köp ett IsaDora Gel Nail Lacquer Top Coat och ett Gel Nail Lacquer och få en necessär på köpet (värde 250 kr).

IsaDora Gel Nail Lacquer 89 kr. Gel Nail Lacquer från IsaDora är lika enkelt att applicera som ett vanligt nagellack men ger en mer hållbar geleffekt. Ingen UV-lampa behövs och lacket håller upp till en vecka, ger fin glans och är enkelt att ta bort. Används gärna i kombination med Gel Nail Lacquer Top Coat för extra hållbarhet. Prova någon av vårens matta, ljusa pasteller. Eller varför inte testa en intensivt blå nyans, en färg som hängt med ett tag nu men som håller i sig på trendfronten!

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

71


favoriter Nyhet!

199:-

Viva la Diva

L'Oréal Paris

Nyhet! Contour Kit, 199 kr (249 kr). Viva la Diva Contour Kit innehåller puder, contour-färger, highlighter och rouge som används för att du ska kunna framhäva dina bästa drag. Jämna ut hudtonen, lyft fram, rama in och ge lyster!

Face Illuminating Highlighter, 99 kr. En highlighter i puderform som gör det enkelt att skapa konturer och framhäva ansiktets drag. Applicera med hjälp av en borste på ansiktets höga punkter såsom pannan, näsryggen och kindbenen.

20%

på hela Olay Total Effects-serien.

25%

på all rengöring från L'Oréal.

L'Oréal Paris

Olay

Eye & Lip Express Makeup Remover 125 ml, ord. pris 69 kr. Sminkborttagare som avlägsnar vattenfast och hållbar makeup utan problem och passar bra för känsliga ögon. Skaka flaskan före användning så att vätskorna blandas!

Total Effects 7-in-1 Moisturiser + Serum Duo 40 ml, ord. pris 145 kr. Olays mest koncentrerade 7-i-1 produkt med SPF 20 som verkar för att jämna och släta ut huden. Kombinerar en återfuktande dagcreme med ett intensivt serum.

72 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter

30%

på hela Elizabeth Arden Eight Hour-serien.

Elizabeth Arden Eight Hour All-Over Miracle Oil 100 ml, ord. pris 370 kr, Eight Hour Cream 50 ml, ord. pris 410 kr. De flesta skönhetsälskare är redan bekanta med den mjukgörande multiprodukten Eight Hour Cream. Eight Hour All-Over Miracle Oil är en vidareutveckling av Eight Hour Cream och är en fuktgivande, milt parfymerad olja som kan användas till både ansikte, kropp och hår. Den ger gott om lyster och återfuktar huden i upp till tolv timmar utan att lämna en fet känsla efter sig.

20%

på alla Emma S. cleansing- och agelessprodukter.

Emma S. Cleansing Oil 150 ml, ord. pris 279 kr, Ageless Day Cream 50 ml, ord. pris 379 kr. Den skonsamma rengöringsoljan från Emma S. innehåller vegetabiliska oljor och doftar neroli. Den tar effektivt bort all makeup, även vattenfast mascara, utan att torka ut huden. Ageless Day Cream är en återfuktande och skyddande dagcreme som verkar för att förebygga hudens åldrande, för en jämnare hudton och minskade porer. Den innehåller även SPF 15 för att skydda huden mot skadliga solstrålar.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

73


favoriter 25%

på alla produkter från Aroma (ej reseförpackningar).

20%

på alla kroppsprodukter från Nivea.

Aroma

Nivea

Granatäpple Massageolja 150 ml, ord. pris 69 kr, kroppslotion 250 ml, ord. pris 59 kr, duschcreme 250 ml, ord. pris 49 kr. Produkterna från Aroma tillverkas i Sverige och innehåller bland annat E-vitamin som bevarar hudens fuktbalans.

Nyhet! Firming Body Oil 200 ml, ord. pris 125 kr. Den här mångsidiga och vårdande oljan innehåller Q10 och kan användas över hela kroppen för att ge både lyster och spänst. Använd två gånger dagligen vid mycket torr hud.

20%

På alla rakhyvlar från Gillette Venus Swirl.

Erbjudande!

Köp en valfri antiage-produkt från Nuxe och få en Prodigieuse-olja 30 ml utan kostnad (värde 175 kr).

Nuxe

Gillette

Nuxellence Detox 50 ml, 545 kr. Nuxe Nuxellence Detox är en behaglig nattcreme som vårdar, slätar ut och laddar upp huden medan du sover. Den innehåller över 90 procent naturliga ingredienser och ger din hud lyster.

Venus Swirl rakhyvel, ord. pris 229 kr. Rakhyveln Venus Swirl från Gillette har fem blad och en liten kula vid namn Flexiball i skaftet som gör att hyveln kan böjas och således bli extra följsam kring kroppens olika former såsom knän och fotknölar.

74 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter

20%

på alla produkter från Fenjal.

Fenjal Luxury Shower Creme 200 ml, ord. pris 75 kr, deodorant 50 ml, ord. pris 55 kr. Fenjals produkter har en pudrig, klassisk vaniljdoft som många känner igen. Duschcremen från Fenjal är tvålfri och ger ett härligt lödder samtidigt som den skyddar huden mot uttorkning och är fri från parabener och mineralolja. Deodoranten ger ett effektivt skydd i upp till 24 timmar och är så mild att den passar den känsligaste huden. Den doftar behagligt av lavendel, liljekonvalj och ros.

Nyhet!

149:-

Lumene Nyhet! Bright Now 360 Eye Treatment 15 ml, 149 kr (189 kr), Vitamin C Sleeping Cream 50 ml, 149 kr (189 kr). Återställande ögoncreme som bidrar till att reducera mörka ringar och svullnad samt verkar för att släta ut rynkor. Nattcremen har samma effekt som en ansiktsmask. Den är återfuktande, krämig och innehåller antioxidanter från nordiska hjortron samt C-vitamin, A-vitamin och E-vitamin. Cremen innehåller även hyaluronsyra som binder fukt i huden.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

75


favoriter

Nyhet!

240:-

Molton Brown Dewy Lily of the Valley & Star Anise Bath & Shower Gel 300 ml, 240 kr, Body Lotion 300 ml, 340 kr. Det brittiska märket Molton Brown har funnits sedan 70-talet. Företaget tillverkar stilrent förpackad kroppsvård och doftljus. Ingredienserna till märkets väldoftande produkter hämtas över hela världen, för att sedan blandas i England. I Dewy Lily of the Valley & Star Anise duschgel och kroppslotion mixas ljuv lilja med kryddig anis för ett spännande och behagligt doftmöte.

20%

på alla hår- och kroppsprodukter för dam och herr från Weleda.

Weleda Bra val: Almond Sensitive Skin Hand Cream 50 ml, ord. pris 99 kr, Body Wash 200 ml, ord. pris 89 kr. Weleda har tillverkat hudvårdsprodukter med ekologiska och biodynamiska ingredienser sedan 1921. Handcremen är en riktig klassiker som ger silkeslena händer och absorberas snabbt av huden. Duschcremen har ett hudvänligt ph-värde och är liksom handcremen baserad på ekologisk mandelolja som fungerar mjukgörande och balanserande samt passar extra bra för känslig hud.

76 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter 20%

på alla produkter från Lumene Men.

20%

på alla produkter från Biotherm Homme Aquapower.

Lumene Men

Biotherm Homme

Motivate Deo Stick 70 g, ord. pris 99 kr. Deo som torkar snabbt utan att lämna några fläckar på kläderna. Doften är frisk och sportig och den håller dig fräsch och väldoftande hela dagen. Appliceras efter duschen på torr, ren hud.

Aquapower Oligo-Thermal Care Ultra Moisturizing 75 ml, ord. pris 390 kr. Hudvård speciellt framtagen för den manliga huden. Med hjälp av bland annat termiskt källvatten gör Aquapower huden mjuk och fräsch hela dagen.

20%

på alla produkter från Bulldog.

Nyhet!

199:-

Bulldog

Gillette

Nyhet! Intensive 24 hr Moisturiser 50 ml, ord. pris 229 kr. Den nya cremen från Bulldog sjunker snabbt in i huden, kan användas både morgon och kväll och ger huden fukt i upp till 24 timmar. Applicera cremen på rengjord hud.

Nyhet! Fusion Pro Shield rakhyvel, 199 kr. Antalet drag med hyveln upprepas ofta för att komma åt alla hårstrån, vilket irriterar huden. Här ligger rakbladen in­bäddade i mjukgörande strips och det ger en både nära och friktionsfri rakning.

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

77


favoriter

Erbjudande!

179:-

Tangle Teezer

L'Oréal Paris

Compact Style Gold rush, 179 kr (199 kr). Compact Styler från Tangle Teezer är perfekt att ha med i handväskan. Med borstar från Tangle Teezer kan du reda ut både vått och torrt hår utan att håret tar skada, eftersom piggarna inte fastnar.

Prodigy hårfärg, 119 kr (139 kr). Prodigy från L’Oréal tillhör den nya genera­tionens hårfärger. Med hjälp av mikrooljor fördelas pigmenten över hårstrået för att skapa olika toner och ljusreflexerande stråk, vilket get ett naturligt och levande resultat.

20%

på alla produkter från Lernberger Stafsing.

30%

på alla produkter från Proffs.

Lernberger Stafsing

Proffs

Leave in treatment BB Cream 150 ml, ord. pris 199 kr. Vårdande leave-increme som tar bort frissighet och ger glans. Den återfuktar, skyddar och jämnar ut fjällskiktet på hårstråna med hjälp av bland annat jojobaolja och kokosolja.

Ecolink Sea Salt Spray Mist 150 ml, ord. pris 59 kr. Proffs Sea Mist ger en naturligt snygg strandlook och innehåller bland annat havssalt, aloe vera, jasmin och lavendel. Används med fördel året om för lite mer volym i håret.

78 ÅHLÉNS MAGASIN

ÅHLENS.SE


favoriter

Aussie 3 Minute Miracle Deep Treatment 250 ml, 99 kr (119 kr). Aussies filosofi är att det finns mer att tänka på i livet än hår, men att det inte skadar att ge håret lite extra kärlek. Aussie 3 Minute Miracle Deep Treatment verkar därför på bara tre minuter, så att du kan göra det till en enkel rutin. Applicera i rent, vått hår, låt verka tre minuter, skölj ur. Klart! Torrt och skadat hår har förhoppningsvis blivit hanterbart, blankt och fått lite fin stuns utan att tyngas ner.

20%

på alla produkter från Björn Axén och The Legacy.

Björn Axén The Legacy Conditioner 200 ml, ord. pris 260 kr, Shampoo 250 ml, ord. pris 260 kr, Styling Powder 200 ml, ord. pris 140 kr. År 1963 öppnade den svenske frisören Björn Axén sin första salong. Linjen The Legacy är skapad för att hylla hans professionella arv och består av produkter som innehåller högkvalitativa och vårdande ingredienser. Styling Powder sprayas i håret och ger stadga, volym samt mattar ner fet hårbotten. Bra för att fräscha upp håret mellan tvättar!

ÅHLENS.SE

ÅHLÉNS MAGASIN

79


guide

1

Lyckas med lackningen

2 4

Depend manikyrpinnar, 19 kr. Depend O2 Mud Mask, 89 kr. OPI Avoplex Exfoliating Cuticle Treatment 30 ml, 215 kr. Dior Dissolvant Apricot Remover 50 ml, 195 kr.

1. Mirakeldroppar

4. Tidsoptimister

Du har säkert redan hört att nagelolja är väldigt bra att massera in över naglar och nagelband någon gång om dagen. Det stärker naglarna på sikt och gör att nagelbanden håller sig i form. Men du kan använda nagelolja på flera andra sätt. En av nycklarna till en snygg och hållbar nagel är en lång nagelbädd och den kan du påverka. Häll några droppar nagelolja på en mjuk nagelborste och skrubba försiktigt under naglarna några gånger i veckan. Då kommer kanten där nagel och hud möts att sakta flytta sig längre ut. Tänk bara på att inte peta här under med filar eller dylikt. Behöver du få bort smuts är det återigen nagelborsten som gäller men då med lite mild tvål på.

5

Dior Creme Apricot nagelbandscreme 10 ml, 265 kr. OPI Avoplex Nail and Cuticle Oil, 165 kr.

Clinique Exfoliating Scrub 100 ml, 285 kr. Weleda Almond Sensitive Hand Cream 50 ml, 99 kr. Björk & Berries Dark Rain Hand Cream 75 ml, 180 kr. Åhléns Moisturising Gloves bomullshandskar, 45 kr. 80 ÅHLÉNS MAGASIN

Vem vill inte ha snygga naglar trots en fullbokad kalender? En manikyr kan upplevas tidskrävande, om du inte tar hjälp av lackvärldens egna superhjältar förstås. Här finns en hel del smarta produkter som får lackjobbet klart i raketfart. Snabbaste sättet att bli av med gammalt lack är att använda en så kallad pullburk. Här stoppar du ner fingret, vrider om och lacket är borta. Ett enkelt sätt att få en snyggt, jämn nagelyta är att använda en polerfil. Vill du inte polera men ändå få en snyggare yta är ”ridgefiller” namnet att lägga på minnet, ett underlack med primer-effekt som jämnar ut nageln och får lacket att sitta bättre. Pensla till sist på ett lager snabbtorkande överlack och du är redo för annat på nolltid. OPI Brilliance Long File, 125 kr. Seche Vite Dry Fast Top Coat, 129 kr. Ciaté Choc Pot Fragranced Nail Polish Remover 30 ml, 99 kr. Mavala Ridge-Filler, 75 kr.

2. Hand i handsken När du ändå är i gång med oljan – ta några droppar på handryggen också. Massera in den för mjukare hud och finare lyster. Har händerna blivit väldigt torra under vintern kan det behövas en kraftfull kur. Pyssla om dem lite extra på kvällen samtidigt som du varvar ner inför att gå i säng. Börja med en peeling och välj en mild variant då huden på handryggen är tunn, en peeling gjord för ansiktet passar bra. Arbeta ut den, tryck gärna lite extra med tummen inne i handen för skön massage och skölj med ljummet vatten. Torka händerna och smörj med handcreme. Var generös så att det finns mycket för huden att suga åt sig av. Dra till sist på ett par tunna bomullsvantar och låt cremen verka medan du sover.

För att få ditt manikyrjobb att hålla riktigt länge, var noga med att naglarna är helt fria från lackrester, smuts och olja innan du börjar. Det räcker inte att tvätta med tvål och vatten. Att få helt rent tar inte många minuter. Belöningen är dessutom stor då lacket sitter snyggt flera dagar längre. Det finns både roliga nyheter att testa och gamla klassiker. Depend har en lättanvänd lermask för naglarna som gör rent på djupet. Se även till att göra rent runt nagelbanden. Mjuka upp dem med en peelande nagelbandsprodukt och jobba sedan försiktigt med manikyrpinnar. Och till sist det kanske allra viktigaste – ta lite remover på en bomullstuss och dra snabbt över naglarna precis innan du börjar lacka.

3

5. Vårnyanser Pasteller hör våren till och i år dyker de upp igen, om än i lite annorlunda skepnad. Visst finns här härligt knalligt orange, gräsgrönt och himmelsblått – men också en färgskala som är dovare, där nyanserna fått i sig en dos grått. Det är elegant, lättburet och lika fint på korta som långa naglar, exempelvis Yves Saint Laurents sobra Beige Gallery eller Essies nagellack i coola petroleumblå Pool Side Service. Vill du ha en extra modern detalj kommer flera lack med en sammetsmatt finish, som Isadoras Velvet Matt Nails. Och finns inte favoritfärgen redan i matt är det lätt ordnat med ett överlack som ger just den effekten. Yves Saint Laurent La Laque Couture Beige Gallery, 260 kr. IsaDora Velvet Matt Nails Vintage Blush, 79 kr. Essie Nailpolish Off Tropic, 129 kr. OPI Matte Top Coat, 155 kr. Vissa produkter finns på utvalda varuhus.

ÅHLENS.SE

TEXT JESSICA BLOCKSTRÖM

Vårens fina lackfärger har landat och det kliar i fingrarna efter att få börja måla. En snygg manikyr börjar dock med underlaget, här är tips på hur du lyckas.

3. Ren hemlighet


NYHET

Multi-Active Dag & Nattcremer För att få –och behållaen slät hy med lyster.

30 års åldern. Du stannar aldrig upp! (Så varför skulle din hud göra det?)

Multi-Active anti-ageing duo ger din hud enastående resultat tack vare den bästa kombinationen av de senaste vetenskapliga upptäckterna tillsammans med de bästa ingredienserna från naturen. En unik teknologi med inkapslat tistelextrakt verkar direkt på tidiga tecken på åldrande, trötthet och stress och ger din hud ny energi och vitalitet. För att din hudvård förtjänar att vara lika briljant och hårt arbetande som du. Det är ett faktum. Med Clarins blir livet vackrare.

Tistelextrakt med antioxiderande och vitaliserande krafter.

Det handlar om dig.


349:V채ska

Finns p책 utvalda varuhus.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.