Velkommen til Glyngøre

Page 1

»Velkommen« TED ET GODT S AT LEVE

GLYNGØRE Å R E T S L A N D S BY 2 0 1 5


EN BY MED E R Ø G N Y L G LIGGENHED CENTRAL BE Viborg

Thisted (35 km), ), Skive (25 km), (60 km) Nykøbing (10 km ), Karup Lufthavn km 0 (5 ro eb lst Ho (50 km)

Frederiks

Hanstholm

Thyborøn

Nykøbing Glyngøre

Aalborg

Skive

Karup Ringkøbing

Aarhus


shavn

VELKOMMEN TIL GLYNGØRE

Det er med glæde, at jeg byder dig og din familie velkommen til Glyngøre. Vi er rigtig glade for at få nye borgere til vores by, og vi håber, at I vil føle jer godt tilpas her blandt os andre Glyngøreboere. Vi vil gøre os umage for at tage godt imod dig og din familie overalt, i børnehaven, i skolen, i foreningslivet, i det offentlige rum. Vi synes selv, at Glyngøre har meget at byde på, blandt andet en fantastisk placering med fjord, strand, skov og mose, der gør det nemt at komme ud og få frisk luft eller dyrke sport i varierede omgivelser. Et rigt foreningsliv med fine muligheder for at skabe bekendtskaber og venskaber står parat, lige som vore institutioner for børn og ældre. Læs vores folder om byen eller besøg vores hjemmeside www.glyngøreby.dk og bliv klogere på, hvilket sted, Glyngøre er. Du er altid velkommen til at kontakte tilflyttergruppen eller Glyngøre Borger- og Erhvervsforening, hvis du vil vide mere. Venlig hilsen Kirsten W. Jørgensen Formand for Glyngøre Borger- og Erhvervsforening


ET STÆRKT

KLUB- OG FORENINGSLIV Glyngøre er en by med masser af muligheder, hvis du ønsker at være foreningsaktiv og dermed også møde nye mennesker. Vi har et sprudlende foreningsliv for alle aldersklasser, fx idrætsforeningen, judoklubben, petanqueklubben, sejlklubben og cykelklubben, og skal der sparkes dæk, så er motorcykelklubben Road Runners måske noget for dig. Eller noget helt særligt, tag et dyk i dykkerparken og undersøg de spændende ting, der gemmer sig under vandoverfladen. Vores idrætshal er rammen for rigtig mange aktiviteter, både de mere almindelige idrætsgrene, men der nytænkes hele tiden for at være helt up to date i forhold til borgernes behov.

de mange rsigt over r, se: e v o l ta to e For en forening klubber og

.DK Y B E R Ø G N GLY kelte ks til de en finde lin ller Der kan dugers hjemmesider e in n r. fore ruppe Facebookg

FDF’erne har deres helt egen båd i lystbådehavnen – og hver uge øver det blandede voksenkor, Syngørekoret på skolen. Skive Countryliners har nogle fortræffelige klublokaler i en af de gamle Jamo-bygninger, mens seniordanserne mødes i hallen, og på Durupvej ligger den lokale afdeling af Marineforeningen. Du har naturligvis altid mulighed for at engagere dig og gøre en forskel i en af foreningerne eller i en af borger- og erhvervsforeningens mange projektgrupper.


DET IDEELLE STED FOR BØRN AT VOKSE OPOP

Kommer du til Glyngøre som børnefamilie, har byen alt, hvad forældre efterspørger. De allermindste børn tilbydes pasning i både kommunal dagpleje og i den private vuggestue, der er oprettet i tilknytning til Glyngøre Børnehave. Dygtige voksne tager sig af de små på en betryggende og pædagogisk udviklende måde, når forældrene skal passe deres arbejde. Når børnene bliver større, er den DGIcertificerede børnehave klar til at tage over. Børnehaven og vuggestuen ligger i Kirkestræde med dejlig legeplads og samtidig tæt på skov og strand.

Læs mere på: www.snothasen.dk. Når børnene når skolealderen, har Glyngøre en velfungerende og udviklingsorienteret skole, der tilbyder undervisning fra børnehaveklassen til og med 6. klassetrin.

Skolen er beliggende midt i byen i flotte lokaler udstyret med moderne teknologi. Skolen er kendetegnet ved en høj faglighed med fx morgenlæsning for alle elever, aldersintegreret indskoling, udeskole samt en målrettet indsats omkring elevernes trivsel. Efter skoletid står en velfungerende skolefritidsordning parat. Der er stærk opbakning i lokalområdet omkring skolen, hvilket bl.a. betyder, at forældredeltagelsen er høj, når der er arrangementer. Læs mere om skolen på: www.glyngoere-skole.dk. For de unge er der skoletilbud både i Roslev, Nykøbing og Skive. I de to sidstnævnte byer er alle gymnasiale uddannelser repræsenteret samt adskillige andre ungdomsuddannelser. I fritiden kan de unge samles i ungdomsklubben.


GLYNGØRE BYEN MIDT I LIMFJORDEN Det første indtryk, man får af Glyngøre, når man kommer kørende ned ad ”Adams Bakke” fra hovedvejen mellem Skive og Nykøbing Mors, er den fantastisk smukke placering, byen har ud i den blå Limfjord. Næsten uanset hvor man befinder sig i byen, har man nærheden til fjorden helt inde på nethinden.

Moderne faciliteter samt fine indkøbsmuligheder og restaurationer præger havnens levende miljø, hvor der i sommerens løb bydes på adskillige arrangementer samt sildefestival i august. Ligeledes er det lokale museum med skiftende, alsidige udstillinger placeret i umiddelbar nærhed i den gamle stationsbygning.

Er det sommer, vil man ud over sejl på vandet se børn bade i fjorden mange steder. Der er gode sandstrande på begge sider af odden, der indbyder både til ophold for familierne og badning. Hvor strandene mødes, finder man havnen.

Havnen er gennem de senere år moderniseret med respekt for de gamle huse, der tidligere har været knyttet til fiskeriet, som Glyngøre er så kendt for. En arbejdsgruppe arbejder på en havneudvidelse bl.a. med husbåde samt et maritimcenter med fjordbad, der kommer til at byde på mange muligheder for vandaktiviteter i allerbredeste forstand. Projektet er en fortsættelse af Salling Aqua Park, der i 2013 indviede første etape med dykkerparken. Indvielsen af de næste to etaper forventes at kunne finde sted i 2018.

Havnen i Glyngøre er en hyggelig fiskeriog lystbådehavn, der ligger smukt på spidsen af odden med vidtstrakt udsigt til Fur og skovklædte bakker mod nordøst og Sallingsundbroen og Mors mod sydvest.


Er man mere til aktiviteter indenlands, er der også her fine muligheder. Stisystemer fører rundt i byen, så børn på vej til skole sjældent skal på offentlig vej. Stierne går videre ud i landskabet, hvor vandre - eller løbeture i skoven og omkring mosen byder på spændende naturoplevelser. Fra museet kan du også tage en vandreeller cykeltur på den nedlagte jernbane helt til Skive, der er kun få vej-krydsninger undervejs -skinnerne er for længst væk. På samme rute kan du også følge Planetstien mellem Glyngøre og Durup, eller du kan tage en tur ad den interessante Vandrute, der fortæller om vandet og dets betydning for Glyngøre gennem tiden. Har man ikke lyst til at komme langt væk fra byen, kan en tur i Byparken være en mulighed.

Der kan børnene more sig på legepladsen, mens de voksne hygger sig med den medbragte kaffe i madpakkehuset. Skulle du få lyst til at bo i dette pragtfulde område, er der stadig byggegrunde at købe i de børnevenlige parcelhuskvarterer. De fleste placeringer med udsigt er allerede bebyggede, men disse huse er også af og til sat til salg, så der er mulighed for at få den flotteste udsigt mod fjorden og Mors mod vest. Der er endvidere en del attraktive og velbeliggende lejemål.

ere er parat rg o b f a e p p ru g n E med en til at modtage digformationer, g in velkomstpakke o tte ønske det. å såfremt du m


»HER SKER MEGET« KULTUR OG ARRANGEMENTER Når du nærmer dig Glyngøre med fjorden på venstre side og de flotte stentræer til højre, får man hurtigt øje på kirken, som ligger lidt højt i forhold til de omkringliggende huse. Der kan du deltage i fx fyraftensgudstjeneste, kirkekoncerter og selvfølgelig de almindelige søndagsgudstjenester. Fortsætter man forbi kirken, ser man til højre den gamle jernbanestation, som nu er museum og lokalhistorisk arkiv. Ud over permanente udstillinger om den gamle jernbane og det lokale fiskeri, er der skiftende, spændende udstillinger, og vil du fordybe dig i stedets historie, så er det lokale arkiv et oplagt valg. Museet danner også rammen om helt unikke begivenheder, f.eks. i december med ”Mørkningen”.

Fortsætter du langs vandet, kommer du til havneområdet, som er hjertet i Glyngøre. Her står Sallingpigen ude på spidsen og spejder ud over fjorden ved siden af byens gamle vartegn, det rød- og hvidstribede fyrtårn. Du vil også her finde tre af de fire træskulpturer, der blev fremstillet til Glyngøre på Oddense Træmuseums symposium i 2014. Mod sydvest kan man få lidt læ af rygeovnene ved Limfjordens Hus eller slappe af på den megabænk, som unge i byen fremstillede i anledning af, at Glyngøre blev Årets Landsby i 2015. Det er også her på havnen, at Kassehuset ligger, omdrejningspunktet for mange fælles arrangementer. Kassehuset, hvor der før blev fremstillet fiskekasser i træ, er blevet til et nutidigt ”forsamlingshus” med alle tænkelige faciliteter. Det er her ungdommen mødes med deres gamle klassekammerater 1. juledag, når de fra hele landet er hjemme og fejre jul. Og det er her, det voksne publikum mødes til Kas’ Kafé de sene eftermiddagstimer den første fredag hver måned til socialt samvær og musikalsk underholdning. Derudover afholdes forskellige arrangementer og koncerter, og hvis der er ledige tider, kan huset lejes af private.


på et tidspunkt skulle på ferie, fan dt man ud af, at der ikke var mere mæ lk, end at man sag tens kunne klare sig uden anhængeren. Han havde altså kommet vand i mælken for at få en større afregning, og mejeriet i Rød ding meddelte, at de ikke ville have den tyn de mælk fra Spøttru p mere. Derfor kom Spøttrup til at leve re mælk til Ramsing mejeri, og da veje n var temmelig lang , måtte der anskaffes en lastbil til den formidable pris af 4.000 kr. 10. Oddense Salling har gennem de sidste 100 år været præget af en voksende træind ustri, og nogle af Dan marks førende mø -

belvirksomheder hører stadig her. En kreds af folk , der tidliger arbejdet inden for træindustrie 1994 initiativ til at danne en fo der skulle bevare værktøjer og m helt tilbage fra mid ten af 1800 Tre år senere kun ne man flytte in gamle møbelsned keri i Oddens Træmuseet var en realitet. Muse til formål at frem me forståelsen f gamle traditioner inden for træ bejdning – dels gennem bevarel gamle maskiner og gammelt håndv tøj, dels ved at fort ælle historien genstandene.

11. Glyngøre Det er ingen ove rdrivelse, at Glyng

Foto: Glyngøre Kult

urstation

Rute 3 af 6

www.visitskive.dk

GLYNGØREBYnd.D.dkK museumsallingsuoere sogn.dk/glyng

6


EN BY MED GLYNGØRE LIGGENHED E B L A R T N E C 5 km), Viborg

Thisted (3 ), Skive (25 km), ) Nykøbing (10 km p Lufthavn (60 km ru Ka (50 km), ro eb lst Ho ) km 0 (5


ERHVERV

SERVICE

Der er muligheder for et job i Glyngøres små og store virksomheder, hvor flere beskæftiger mange mennesker, fx Skov A/S med ca. 300 ansatte. I de tidligere Jamo bygninger, hvor der før finanskrisen var hundredvis af jobs, er der de senere år opstået et iværksættermiljø, hvor ca. 40 mindre virksomheder nyder godt af hinandens nærhed. Glyngøres placering gør det desuden muligt at arbejde i omkringliggende købstæder. - Se kortet side 2.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, men Glyngøre rummer også frisører, køreskole, turistinformation, museum, selskabslokaler, konferencecenter, hotel, tennisbaner, stadion, hal med motionscenter, campingplads, ældrecenter, fodplejer, ejendomsmægler, tømrer, murer, elektriker, vvs, tagdækker, autoværksted, postbutik og iværksætterhus (Jamohuset) - ja, der er sikkert flere, men dette er et udpluk… glemte vi at fortælle, at der tit går bus til Skive og Nykøbing?

INDKØB I Glyngøre har vi SuperBrugsen som hele byens særdeles velassorterede dagligvarebutik. Der vil du møde et personale, der vil gøre alt for, at du kan føle dig velkommen. På havnen kan du købe både fersk og røget fisk i byens to fiskebutikker. Limfjordens Hus har udover eget røgeri også et velassorteret udvalg af specialiteter fra Limfjordsområdet. Endelig har byen et par spændende genbrugsbutikker og en kiosk.

DE SPISEdeU r at vælge

he Du har flere mulig e ude. har lyst til at spis imellem, hvis du pizzeria, t finder du både På havneområde s, mt Limfjordens Hu sa tik bu ke fis , fé grill ca r du en for byen, finde og kører du lidt ud us cecentret Pinenh hotel og konferen . en rd fjo d til Lim beliggende helt ne


1

2

4

3

5

Glyngøre

6

7

toppen af Salling

8 9

1. Limfjordenshus / Turistinformation 2. Kassehuset 3. SuperBrugsen, Glyngøre 4. Museet / Lokalhistorisk Arkiv 5. Kirken 6. Børnehaven - Fjordhuset 7. Byparken 8. JamoHuset 9. Glyngøre Skole 10. Glyngøre Hallen / Selskabslokaler 11. Glyngøre Camping

10

11

opdateret Hold dig løbende ter i byen om arrangemenskærme i på byens info mfjordens Superbrugsen, HLiallen, samt Hus, Glyngøre

GLYNGØREBY.DK GLYNGØRE Å R E T S L A N D S BY 2 0 1 5

Glyngøre Borger- & Erhvervsforening · Kassehusvej 3, Glyngøre · 7870 Roslev · www.glyngøreby.dk Få mere information - kontakt os på: tlf.: 7119 5860 eller formand@glyngoereby.dk


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.