Affärsstaden 2 2015

Page 1

Martin Callmeryd: VISION EAST SWEDEN är en tillväxtinriktad framtids-

satsning initierad av 16 av regionens tyngsta och mest engagerade företag, menar Martin Callmeryd.

SUBWAY ÄR VÄRLDENS STÖRSTA snabbmatskedja

– med fler restauranger än McDonalds. Inom ett år kan två till restauranger öppna i Linköping.

MARIA FORSELLS FRÅGOR

hjälper andra att hitta sina egna svar. Hon är coach, utbildad handledare och mental tränare samt driver ett eget företag.

REGIONENS AFFÄRSMAGASIN

|

NUMMER 2 2015

Peter Holmsten

Tema: Kompetensförsörjning

Franchiseföretag, kompetens i regionen, språkandets betydelse, krönikor m.m.


BRANDLINE

nettoMarginal [%] 3

Anders outsourcar ekonomifunktionen till Matrisen.

Missar skatteinbetalning.

Anställer ekonomer.

Fel i löneutbetalning.

Föräldraledighet. Vikarie rekryteras.

2

år Så här m 003. Anders 2

1

Anställd slutar.

År 2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2012

Berättelsen om hur Anders blev gladare och mer effektiv Vilken chans! Året är 2005 och Anders får en möjlighet att bryta loss sitt affärsområde på konsultföretaget och driva det vidare i egen regi. Nu ska området få blomma ut och växa. Till en början går allt enligt plan. Den nya konsultfirman anställer ett antal konsulter, utvecklas och omsättningen ökar. En oönskad roll. Arbetet kring redovisning och löner blir förstås mer omfattande. Det gör att Anders anställer två ekonomipersoner. Plötsligt är han inte bara visionär och företagsledare. Nu är han även chef för en ekonomiavdelning. Anders blir administrativ på ett sätt han inte tänkt sig och kommer allt längre bort från allt det lustfyllda i sitt arbete. Tiden räcker inte längre till.

Outsourcing vänder utvecklingen till det positiva. Vändpunkten kommer när Anders ser precis en sån här annons som du läser nu. Han är mottaglig för att höra vad outsourcing innebär för skillnad i hans situation. När han möter Matrisen får han reda på hur enkelt det är att outsourca. Han får även höra om tryggheten och om fördelarna. Det är dags att lämna den administrativa mardrömmen. Anders är effektivare och gladare än någonsin. Nu har han arbetat med Matrisen i drygt två år och resultatet är över förväntan. Anders har en speaking partner och det är ordning och reda på ekonomin och på HR. Lönerna är alltid rätt och medarbetarna är glada. För resultatkurvan vände snabbt uppåt och det är slut på bekymmer. Nu fokuserar Anders på det han är bäst på – att låta företaget blomma ut och växa.

Trycket ökar. När en av ekonomerna slutar blir det rörigt. Några löneutbetalningar blir fel och en missad skattedeklaration gör att trycket på Anders ökar. Humöret går ned på flera håll i den Vill du bli likA EffEkTiV Och glAd sOm ANdERs? Vi bryr oss om dig annars så positiva medarbetargruppen – och det gör resultatet och din framgång. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information: också. Det här är ingen rolig period. Hur kunde det bli så här? Göran Carlsson på telefon 013-35 58 30, info.linkoping@matrisen.se

Matrisen. Framgångens vän. Matrisen är ett av Sveriges ledande företag inom redovisning, outsourcing, HR- och löneadministration och ekonomisk rådgivning. Med Matrisen får du ett outsourcingkoncept som passar allt från det börsnoterade företaget till det mindre företaget inom i princip alla branscher. Vi har förtroendet från över 3 000 kunder inom Sverige och internationellt. Matrisen har kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Linköping, Gävle, Västervik och Lund. www.matrisen.se

MATRISENv.indd 12

2014-02-17 13:4


INNEHÅLL NUMMER 2 2015 Ansvarig utgivare & Chefredaktör Peter Nordlander Medverkande skribenter i detta nummer: Anna Adolfsson, Daniel Atterbom, Ulf Hjelting, Camilla Johansson, Magnus Johansson, Peter Lannesand, Lina Lindblad, Mikael Lindh, Joakim Löwing, Marcus Nygren, Marie Westerlund och Annika Wihlborg

10 12 13

Annonsförsäljning Peter Nordlander Telefon: 0708 21 45 95 peter@affarsstaden.se Roger Ossmin Telefon: 0703 14 94 86 roger@affarsstaden.se Björn Lisinski Telefon: 0704 42 42 18 bjorn@affarsstaden.se

Grafisk form Björn Lisinski Tryck Tellogruppen AB Omslagsbild Kristin Carlén

Affärsstaden har en hög ambitionsnivå och siktet inställt på att vara relevant för läsarna både på nätet och i magasinet. Vår ambition är att spegla såväl de mindre som större företagen i vår region. Vi lyfter fram människorna både i och bakom företagen och vi vill visa på allt det som driver vår region framåt.

GUSTAF ADELSWÄRD Värnar om Åtvidabergs framtid. MARTIN CALLMERYD berättar om Vision East Sweden. KRÖNIKA: MARIA JAGERWALL Himmel eller helvete? SIDAN 15 NYCKELKOMPETENS – en avgörande framgångsfaktor för tillväxtföretag.

23 24 26 27

29 32 33 34

SPRÅKANDETS BETYDELSE – Säg vad du menar och mena vad du säger. HÅKAN SAMMONS ser stora rekryteringsbehov när Ostlänkenprojektet drar igång på allvar. KRÖNIKA: MARCUS NYGREN Tack för att du finns. FRANCHISEFÖRETAG Upprepa andras framgångar.

35

MARIA FORSELLS frågor hjälper andra att hitta sina egna svar. KRÖNIKA: MARIE WESTERLUND Gärna en smart klocka. Men först en rejäl kopp kaffe. SUBWAY är världens största snabbmatskedja, som nu planerar för två till i Linköping. TECHNOPOLIS Ultrahögupplöst TV och Star Wars.

KRÖNIKA: PETER LANNESAND Ribera del Duero – med de underbara vinerna. SIDAN 36 DIN LIVLINA I VARDAGEN– På tal om vändstekta ägg!

37 38

KRÖNIKA: MATTIAS JOSEPHSSON Kompetens på hög nivå.

KRÖNIKA: MIKAEL LINDH Nya XC90 och tunnel för tåg.

OMSLAGSPROFIL 18

Peter Holmsten är ytterst ansvarig chef för Arbetsförmedlingen i fyra kommuner, inklusive Linköping. Han började på myndigheten lite grann av en slump 2000. Idag trivs han ordentligt. – Jag tycker att det är ett oerhört fantastiskt och stimulerande uppdrag. Jag har tänkt många gånger: Var kan jag hitta motsvarande arbetsuppgifter där man får jobba med något meningsfullt, ingå i ett viktigt samhällsuppdrag och väldigt ofta befinna sig mitt i samhällsdebatten?

Affärsstaden Gjuterigatan 1D, 582 73 Linköping info@affarsstaden.se

3


Passar i nuet! Affärsstaden startade som ett månadsmagasin under 2014, och nu tar vi steget fullt ut och skapar en digital plattform för regionens näringsliv och affärer. För att på daglig basis kommunicera allt positivt som sker i regionen och som driver regionen framåt. Det tryckta magasinet kompletterar med djupare intervjuer och reportage.

Affärsstaden WEB AFFÄRSSTADEN WEB ger er notiser och nyheter

med daglig uppdatering från regionens näringsliv. Samtidigt är det en bra plattform för att kommunicera ert budskap via våra annonsplatser. www.affarsstaden.se Du kan även följa oss på facebook och twitter.

Affärsstaden Magasin MAGASINET MED 11 NR PER ÅR BLIR ÄNNU BÄTTRE.

Magasinet utvecklas med intressanta och fördjupande artiklar och intervjuer med regionens spännande aktörer. Med Affärsstaden når du som annonsör en intressant och köpstark målgrupp med intresse för näringsliv och affärer. Och du når dem när de verkligen har tid att läsa. På tåget, vid flyget, på olika konferensanläggningar, under lunchen i centrala staden osv. Samt direkt i brevlådan till utvalda företag och beslutsfattare. Magasinet finns även lätt åtkomligt på vår web.

Affärsstaden Nyhetsbrev AFFÄRSSTADENS NYHETSBREV kommer en gång per vecka med en några av veckans mest intressant händelser.

Du prenumerar på vårt nyhetsbrev via vår websida.

Vårt magasin har med sina reportage erbjudit någonting nytt på den regionala mediamarknaden. Nu går vi vidare och skapar fler möjligheter till verklig interaktion mellan läsarna och oss som jobbar med Affärsstaden. Det kommer betyda ännu mer relevant läsning. Läsning som du kommer att kunna ta del av och interagera med. Var du än är. När du än vill. Både ett prestigefyllt Månadsmagasin och en 24/7 närvaro i sociala media, och andra digitala former av interaktion.

4


Ibland finns möjligheterna närmare än du tror

Med engagemang och innovationskraft skapar Linköpings företagare ett starkt näringsliv i en av Sveriges mest expansiva städer. Det är Nulink, Linköpings näringslivsbolags uppgift att utveckla näringslivet och att stimulera tillväxt i kommunen. Vi finns till för blivande och etablerade företag, och erbjuder en mängd kostnadsfria tjänster. Vi arbetar för att hjälpa personer att starta och utveckla företag samt underlätta för företag som vill etablera sig och expandera i Linköping. Vi fungerar även som en enkel kontaktväg till kommunförvalt-

ningen, och ser till att du som företagare alltid får prata med rätt person om ditt ärende. Vi kan också lotsa dig till någon av alla de företagsstödjande aktörer som finns i regionen. Inom vår kostnadsfria service erbjuder vi även rådgivning, utbildningar, seminarier samt förmedling av mark och lokaler. Och mycket mer. Hur stort eller litet ditt företag än är, kan Nulink alltid bidra med nya möjligheter att utvecklas. Och vi finns alltid nära dig och din verksamhet. Bara ett telefonsamtal bort! Välkommen till oss!

013-33 66 00 nulink.se info@nulink.se facebook.com/nulinkab twitter: @lkpg_naringsliv


LEDARE: PETER NORDLANDER

På väg mot ett tydligt mål FÖR NÅGRA VECKOR SEDAN var Sir Roger Gifford på en

snabbvisit i Norrköping. Det var östsvenska handelskammaren som bjudit hit Sir Roger Gifford för att berätta om arbetet med OS i London 2012. HAN BERÄTTADE INSPIRERANDE om samarbete, planering och tydliga mål. Och just mål är något man ibland kan känna att det saknas. – Ja så blev det fredag igen, och efter helgen kör vi en vecka till.. utan mer mål än att snart är det fredag igen. Om det ges alltför många nyårslöften med olika målsättningar som inte hålls, så tror jag samtidigt att det är för många som vandrar genom livet utan uttalade mål. MÅSTE ALLT HA ETT MÅL DÅ? Nej kanske inte på de sättet,

men visst är de mycket som blir roligare om man har ett gemensamt mål, delar upp uppgifterna så att alla i laget vet om målet och gör det dom är bäst på. JAG KOMMER ATT TÄNKA på när barnen började spela fotboll och vi stod bredvid fotbollsplanen och såg på knattarna som svärmade runt sockerbiten. Ingen i något av lagen var nånsin mer än tio meter från bollen. Dom hade (tror jag) ett gemensamt mål, men ingen gemensam strategi för hur dom skulle ta sig dit. Då samlade ledarna gänget och berättade, – fotboll är en lagsport, ni har olika positioner i laget. Just då kanske det inte hjälpte, sexåringarna behövde lite tid på sig innan dom förstod att dom jobbade tillsammans, det hände ju att målvakten var bakom plan och lekte med en kompis när motståndarna kom för anfall.

TILL VÅRT FRAMGÅNGSRIKA MENTORPROGRAM SÖKER VI: Företagare Vill du utveckla ditt företag och dig själv i företagarrollen? Ansök då som adept. Mentorer Vill du dela med dig av dina kunskaper och erfarenheter till andra företagare? Ansök då som mentor. Mer info finns på: almi.se/mentor

TILLBAKA TILL SIR ROGER GIFFORD, han radade upp ett antal lärdomar att ta med sig, men en sammanfattning skulle kunna låta så här. Skaffa dom bästa, se till att alla har samma mål, att dom trivs och stannar tills projektet är slut. n

Självklart ska Ert företag synas i

För mer information och priser, kontakta Peter eller Björn! KONTAKT PETER NORDLANDER

BJÖRN LISINSKI

0708 21 45 95

0704 42 42 18

peter@affarsstaden.se

bjorn@affarsstaden.se


MJÖLBY

LINKÖPING

Mjölbys matoch hållbarhets­ hjältar

Världens första privata moln I ÅRATAL HAR VÄRLDEN DELATS i två läger

när frågan kommit till fillagring och ett ständigt återkommande tema har varit åtkomst till och backup av filer. På den ena sidan, erbjuds lagring i offentliga molntjänster med access överallt via internetuppkoppling, men det innebär en del säkerhetsrisker. På den andra sidan har det varit lagring på bärbara hårddiskar, som är säkrare, men saknar tillgängligheten som molnet erbjuder. Lösningen på problemet är en helt ny typ av lagring: ReVault, världens första bärbara privata moln. ReVaultär en produkt som kom till ur crowdsourcing och lanseras nu av BraceIt AB. ReVault fungerar som ett nav för dina viktigaste filer och kan bäras som en klocka, ett halsband eller nyckelring. Den säkerhetskopierar automatiskt dokument,

foton, musik och kontakter, som därefter kan synkroniseras över telefoner, surfplattor och datorer, vilket utökar minnet påvarje enhet. Genom att använda WiFi eller Bluetooth, kan ReVault strömma musik, video eller synkronisera filer utan internetanslutning, vilket gör den idealisk för flygplan och internationella resor. – Fler och fler konsumenter blir medvetna om säkerhetsproblemen i deras liv online, men de vill samtidigt inte ge avkall på funktionerna och smidigheten i att kunna lagra data i molnet, säger Josef Haddad, VD påBrace It. ReVault låter användaren få kontroll över sin data och ger fullständig uppsikt över informationen utan att göra avkall på funktionaliteten med lagring i molnet. n

MJÖLBYFÖRETAGET FOOD FOR PROGRESS I Östergötland koradestill östra Sveriges matoch hållbarhetshjältar vid en tillställning på Quality Hotel Ekoxen i Linköping. Under våren har Nordic Choice Hotels sökt efter en aktör som arbetar för en mer hållbar och hälsosam matindustri. Jakten efter dessa aktörer har skett i en tävlingsform där manade kunnat ansöka om priset. Tävlingen har pågått i Sverige och Norge och i dessa båda länder utses nu totalt tio vinnare. Efter juryns genomgång av bidragen har Food for Progress utsetts till regional vinnare för östra Sverige. Food for Progress går nu vidare till en final i Stockholm den 1–2 juni där huvudvinnaren av Local EAT Award utses på det internationella arrangemanget EAT Stockholm Food Forum som samlar globala aktörer inom näringsliv, akademi och politik, Vinnaren av Local EAT Award vinner 100 000 kronor och ett mentormöte med entreprenören Petter A Stordalen. n

Källa www.lead.se

Källa: www.choice.se

KLASSISKA VÄTTERNRUNDAN genomförs i juni

att få startplatserna är alltid stenhårt. Loppet är populärt av många orsaker. Vättern och dess mäktiga vyer följer cyklisterna. Det är ett motionslopp men utmaningen känns av och kräver sina förberedelser. 30 mil på cykel runt vackra Vättern med start och mål i Motala är något för Motalaborna att vara stolt över. n

MOTALA

2015 för 50:e gången. Motala, Östergötlands Sjöstad står redo. Över 23 000 cyklister är anmälda och man ser fram emot den största cykelfesten någonsin. Deltagare anländer från hela världen för att delta i detta unika långlopp som är en del av en svensk klassiker. Den första Vätternrundan genomfördes 1966 och sedan dess har loppet vuxit till att bli ett måste för cyklister världen över. Trycket för

Källa: www.vatternrundan.se

LINKÖPING

Tech Pilots i Mjärdevi Science Park TECH PILOTS OMFATTAR NIO BOLAG som utvecklar spännande teknologi. XMReality är ett av de nio bolag i Mjärdevi Science Park i Linköping som har gått samman för att hitta tio skarpa talanger till ett nytt projekt. Satsningen syftar till att föra unga talanger och teknikbolag närmare varandra. Under ett år får de följa bolagen på nära håll. Bland bolagen hittar vi exempelvis Narrative som slagit stort internationellt med sin life-logging-kamera, Cybaero med sin räddningshelikopter och Senion Lab med sitt positioneringssystem för inomhusmiljöer. Tio talanger ska rekryteras och under ett års tid kommer de att träffa bolagen regelbundet. Uppdraget genomförs vid sidan av studier eller arbete och går ut på att blogga och sprida bilden av bolagen men också att ge bolagen nya infallsvinklar på sin verksamhet. De 10 teknik-

piloterna ska alla ha ett brinnande teknikintresse och vara nyfikna, nytänkande och utåtriktade men i övrigt ha olika kompetenser. – Vi söker efter personer med kompetenser inom programmering, 3D, mjukvara, elektronik, spelutveckling, teknisk fysik, medieteknik och andra tekniska områden. Därtill söker vi efter ett par »wild cards«, personer som har en helt annan kompetens, exempelvis beteendevetenskap. Vi vill skapa en plattform för nya spännande idéer och tankar genom att låta olika världar mötas, säger Lena Miranda som är VD på Mjärdevi Science Park. – Efter ett års genomfört program har bolagen fått nya perspektiv, tillgång till ännu mer talang samt nått ut med världsledande innovation från Linköping i nya kanaler, avslutar Lena Miranda. n Källa: www.xmreality.se

7


MJÖLBY

Toyotas design tävling

Som en fortsättning på den framgångsrika designtävling för dragtruckar som anordnades 2014, bjuder nu Toyota Material Handling Europe (TMHE) in designstudenter och de som tar examen 2015 att förnya eller revolutionera designen av Toyotas marknadsledande motviktstruckar. Designtemat för den andra tävlingen är: »Forklifts. Like you’ve never seen them before«. Tävlingen började 19 maj och pågår till 18 oktober 2015. n Källa:www.toyota-forklifts.eu LINKÖPING

NORRKÖPING

Kolmården 50 år! 50 ÅR HAR NU PASSERAT sedan Kolmården

slog upp portarna för första gången. Det firas med bland annat en ny, sagolik värld – Bamses Värld. En etablering som är en av de största investeringarna i Kolmårdens historia. För att ytterligare uppmärksamma jubileet delar Kolmården med sig av sin 50-åriga historia i en utställning. – Milstolparna har varit många sedan invigningen 1965. Den viktigaste var såklart att vi öppnade över huvudtaget den 27 maj för 50 år sedan. Det var en unik och modig idé som stack ut rejält på den tiden. Stora ytor, läcker design och unikt läge gav förutsättningar att göra parken till något väldigt annorlunda, säger Mats Olsson VD på Kolmården. Sedan nuvarande ägarna tog över Parks and Resorts 2007 har parkens utveckling varit positiv och nu tar Kolmården ytterligare ett kliv med den nya sagovärlden. – Vi har idag drygt 500 000 besökare per år. Där vill vi inte fastna, vi vill vidare. Då måste vi våga utmana den gamla bilden av en djurpark – självklart med stor respekt för djur, natur, omgivning, etik och moral. Vårt uppdrag är att inspirera till intresse och livslångt engagemang för djur och natur. Det är grunden för allt vi gör, säger Mats Olsson VD på Kolmården. Det hela började som en vild idé 1962 – en idé av Ulf Svensson som faktiskt blev verk-

lighet. Den 31 augusti 1964 tog dåvarande landshövding Per Eckerberg första spadtaget vid byggstarten av djurparken och den 27 maj 1965 invigdes Kolmårdens Djurpark. Området var då 1,25 km² stort och det fanns 210 djur av olika arter. n

Källa: kolmarden.se

NORRKÖPING

Den 6 maj hölls en inspirationskväll inför det blivande Makerspace Linköping på Collegium i Mjärdevi Science Park. Kvällen samlade över hundra personer som fick lyssna till inspirationsföreläsningar från Ebba och Axel som varit med och grundat Stockholm Makerspace. Fredrik Löfgren som är student och robotentusiast visade upp robotar av olika slag som dansade, spelade fotboll eller gick i luciatåg. Samuel Anlér pratade om Cosplay och Närcon. n

Inre hamnen i Norrköping utvecklas

Källa:www.mjardevi.se MOTALA

Alisa Basic är ny stadsbyggnadschef på Motala kommun och har tidigare jobbat som planarkitekt och detaljplanechef. Nu väntar nya utmaningar som chef för stadbyggnadsfrågor och på agendan står det bland annat att skapa förutsättningar för ökat bostadsbyggande och beredskap för nya företagsetableringar. n Källa:www.motala.se

8

– Med Inre hamnen skapar vi en ny upplevelse i Norrköpings innerstad med kanaler, bostadshus, parker, restauranger och kajer. Det är ett spännande projekt som kommer att sätta Norrköping på kartan, säger Kikki Liljeblad (S), stadsplaneringsnämndens ordförande. Intresset för att vara med och utveckla Inre hamnen i Norrköping har varit rekordstort. 25 lokala och nationella byggherrar har lämnat in anbud. Av dem har nu Norrköpings kommun valt åtta byggherrar. De åtta byggherrar som valts ut är: Skanska, Hauschild+Siegel Architecture, Slättö Förvaltning, HSB, Hyresbostäder i Norrköping, Heimstaden, Riksbyggen samt Mannersons

Fastighets AB. Tillsammans kommer de att ingå i den byggherresamverkan som bildas för att utveckla området. Byggherresamverkan är en arbetsmodell som redan använts i Uppsala och Göteborg i utformningen av nya stadsdelar. Första etappen av Inre hamnen består av 600 bostäder och beräknas stå färdigt för inflyttning 2020. – Detta kommer att bli en attraktiv boendemiljö som kommer att ge Norrköping stor uppmärksamhet. Vi är otroligt glada att få delta i utvecklingen av hamnområdet, säger Lars Svensson, Heimstaden. n Källa:www.norrkoping.se


MOTALA

NORRKÖPING

Fiskeby satsar på ökad produktion FISKEBY STÅR STARKT och satsar på ökad produktion. Visionen är att tillverka 200 000 ton returfiberkartong årligen år 2020 jämfört med dagens 170 000 ton per år. Fiskebys ägare Fiskeby International Holding AB under ledning av familjen Coors, sedan 2007, stöder detta tillväxtinitiativ. - Vi tror starkt på framtiden för Fiskeby, som är en av Europas ledande tillverkare av hållbar förpackningskartong, säger Jeff Coors, styrelseordförande i Fiskeby International Holding AB. Fiskeby är ett välmående företag med ett starkt kassaflöde. Vi har utmärkta medarbetare såväl som ledningsgrupp. Vår vision är att tillverka 200 000 ton returfiberkartong årligen år 2020. Under de kommande åren kommer vi att investera för att förbättra kartongkvaliteten och produktionen. Investeringarna kommer även att medföra lägre tillverkningskostnader, vilket stärker konkurrenskraften. - Vi är fast beslutna att återinvestera i Fiskeby för ökad tillväxt. Vår meritlista för investeringar sedan 2007 är imponerande,

avslutar Jeff Coors, styrelseordförande i Fiskeby International Holding AB. Vi har gjort betydande investeringar i verksamheten vilket möjliggjort effektivare kartongproduktion samt egen energitillverkning som täcker merparten av företagets energibehov. Nu satsar vi på tillväxt. n

Motala Train

MOTALA TRAIN AB HAR FÅTT i uppdrag av AB Transitio att utföra tungt underhåll och mindre ombyggnader på 21 Reginatåg. Arbetet startar under hösten 2015 och slutförs hösten 2016. Produktionen sker vid Motala Trains anläggning i Västerås.Förutom underhåll av Reginatåg pågår ombyggnadsprojekt av X11 tåg för AB Transitio. Ytterligare ett ombyggnadsprojekt av Roslagståg för SL är också aktuellt. I detta är Motala Train underleverantör åt Euromaint Rail AB. Motala Train har idag cirka 70 anställda som arbetar med nuvarande orderstock. n Källa: www.motalatrain.se LINKÖPING

Källa:www.fiskeby.se

LINKÖPING

Fullbokat CoderDojo öppnar för ytterligare ett sommarläger

Lexus till Linköping

CODERDOJO ÄR ETT INTERNATIONELLT koncept

där barn och ungdomar 7-17 år får prova på programmering och skapande vid en dator. Intresset är stort i Linköping. Under vinterhalvåret samlas 40-50 familjer en kväll varannan vecka. Nu kommer uppföljaren i form av ett sommarläger 15-18 juni, veckan innan midsommar. Platsen är CreActive i Mjärdevi Science Park. Här får 50 barn och ungdomar i fyra intensiva dagar ägna sig åt digitalt skapande under ledning av 6-7 coacher, vilka är studenter vid Linköpings universitet. Dagarna bjuder på mer än datorer. Det blir uteaktiviteter, besök på nystartade MakerSpace och på spännande företag i teknikparken. Årets Summer Camp blev fullbokat nästan direkt. Nu planeras ytterligare en lägervecka i slutet av sommaren. – Hundra barn och ungdomar står på reservlistan, berättar Lena Miranda på Mjärdevi Science Park som är en av arrangörerna. CoderDojo handlar om mer än programmering. Syftet är att lära deltagarna att följa logiska resonemang och lösa problem, NORRKÖPING

Transportstyrelsen föreslår att regeringen beslutar om att sista tecknet i ett registreringsnummer även ska kunna vara en bokstav. Ett framtida registreringsnummer skulle alltså kunna vara MLB 84A. n Källa:www.transportstyrelsen.se

I BÖRJAN AV JUNI ETABLERAR sig Lexus som

till nytta för hela livet även utanför datorernas värld. Arrangörer är CoderDojo East Sweden, Institutionen för Datavetenskap vid Linköpings universitet, Mjärdevi Science Park, Sankt Kors, Stångåstaden och Nulink. n Källa: www.nulink.se

ett nytt bilmärke i Linköping. Det är Askling Bil som sedan 27 år tillbaka representerar Toyota i Linköping som nu även blir ansvariga för försäljning av Lexus i regionen. För Askling Bil, som så sent som för tre år sedan invigde en modern bilanläggning i Tornby handelsområde, är kontakten med Lexus inte något helt nytt. Företaget började redan 2007 med Lexus-service och har idag två tekniker som uteslutande arbetar med Lexus. Kjell Askling, VD för företaget, berättar att efterfrågan från Lexus-ägare och den långa erfarenheten av att serva Lexus banat väg för både beslut och möjlighet för den nya märkesrepresentationen i Linköping med omnejd. Linköping är en tillväxtstad med ett bra företagsklimat där universitetet har en central roll, säger Kjell Askling. Att addera Lexus ger oss ökade möjligheter till kontakt med företag i regionen och vi ser att vi nu på ett bättre sätt kan tillgodose behovet av ett bredare utbud av hybridbilar i premiumsegmentet, avslutar Kjell. n Källa:www.toyota.se

9


Gustaf Adelswärd har en uppfattning om hur mindre kommuner som Åtvidaberg ska komma med på tåget när Ostlänken byggs. Men inte bara järnvägen behöver rustas upp, även landsvägen mellan Åtvidaberg och Linköping är i behov av investeringar. TEXT: DANIEL ATTERBOM FOTO: OSKAR LÜRÉN

ENGAGERAD ÅTVIDABERGARE

G

ustaf Adelswärd är tionde generationen innehavare av baroniet Adelswärd. 1783 satte kung Gustaf III sitt sigill på fideikommissbrevet och gav innehavaren rätten att kalla sig baron Adelswärd. Baroniet verkar inom fyra verksamhetsgrenar: skog, lantbruk, fastigheter samt jakt och fiske. De gemensamma nämnarna är produktiva brukningsmetoder, hög kompetens och erfarenhet inom respektive gren. Gustaf Adelswärd har en uppfattning om hur mindre kommuner som Åtvidaberg ska komma med på tåget när Ostlänken byggs. – Kommunikationen är viktig, säger Gustaf Adelswärd. Jag ser gärna att en följdinvestering av Ostlänken blir att förbättra Tjustbanan och delen mellan Åtvidaberg och Linköping. Om man kan minska restiden mellan orterna till 20 minuter skulle det innebära en restid till Stockholm på 1,5 timme, vilket vore mycket bra, av flera skäl. MEN INTE BARA JÄRNVÄGEN behöver rustas upp, även landsvägen mellan Åtvidaberg och Linköping är i behov av investeringar. – Man bör göra en två plus ett-väg av riksväg 35 mellan Åtvidaberg och Linköping. Det är två yttre förändringar som borde genomföras, vilket skulle kunna möjliggöra dagspendling till och från Stockholm. Bättre kommunikationer ökar också antalet besökare i Åtvidaberg. – Det skulle kunna öppna för ökad turism till Åtvidaberg. Fler människor på Kopparvallen, fler golfare på golfbanan, fler övernattningar på hotellet och mer besök på våra restauranger! Åtvidaberg delar problemställningar med andra mindre kommuner. – För små kommuner är långa handlägg-

10

ningstider av bygglov och minskat invånarantal de stora problemen. I Åtvidaberg har vi sett en långsam minskning av invånarantalet. Nya kommuninvånare behöver lockas till orten, gärna med snabbare och enklare bygglov i attraktiva lägen, till exempel sjönära och även i eklandskapet. På så sätt kan man skapa attraktiva tomter som borde locka intressanta invånarkategorier från Linköping. Helst de som betalar mycket skatt och bidrar till en förbättrad kommunekonomi, menar Gustaf. SOM ENGAGERAD ÅTVIDABERGSBO har Gustaf

Adelswärd en påverkan på regionen. – Som stor markägare har jag en påverkan lokalt, men jag har inte en stor påverkan på regionen. Genom Baroniet, med lättnader och förenklingar, skulle jag kunna bidra till ett ökat invånarantal i Åtvidaberg. Gustaf Adelswärd är lite orolig för Åtvidabergs framtid i tider av koncentration på storstäderna. – Ja, jag tycker att det är lite bekymmersamt. Forskare talar om att jordens befolkning kommer att koncentreras på 600 punkter. Åtvidaberg ligger i punkten Linköping. Om kommunikationerna förbättras har vi mycket att erbjuda som bostadsort till Linköping. Restiderna inom Linköping har ökat, så om man jobbar på rätt sida av Linköping kan man resa till bostaden i Åtvidaberg på samma tid som man reser inom och igenom Linköping. För tio år sedan genomfördes ett generationsskifte när Gustaf tog över hela egendomen efter pappa Johan 2005. Då var fideikommisset redan avskaffat och ersatt med aktiebolag. Titeln baron är borta, men adelskapet kvarstår. – Generationsskiftet ägde rum för tio år sedan och det gick bra. Ett kommande generationsskifte jobbar man ständigt med som familjeföretagare. Det är en fråga som verkligen

har anknytning till huvudfrågan, att göra Åtvidaberg attraktivt. För mig är en viktig uppgift, som pappa till två nästan vuxna barn, att visa att Åtvidaberg kan bli en attraktiv bostadsort även för dem. Nu är de i åldern när de inte vill bo på en mindre ort på landet. I framtiden gäller det att visa att Åtvidaberg kan vara attraktivt även för yngre medborgare. Jag tänker på familjer med barn i skolåldern. En parameter som är viktig är utbildning. Åtvidaberg kan idag erbjuda ett gymnasium med utbildningar i både fotboll och golf, utöver de vanliga programmen. Facettens Idrottsgymnasium ligger högt upp på rankninglistorna tack vare den gamla fotbollskulturen och att Åtvidaberg FF spelar i Allsvenskan samt att golfen har ett nära samarbete med gymnasiet. SPORTUTBILDNINGEN MÅSTE HÅLLA en hög nivå, tillsammans med den akademiska utbildningen. Det lockar unga talanger och unga familjer att bosätta sig här, för en tid eller permanent. – Men till syvende och sist ankommer det på oss att ta emot förändringar med öppet sinne och människor med öppna armar. Det enskilda beteendet hos oss åtvidabergare avgör om vi blir framgångsrika och får uppleva tillväxt och utveckling i vår kommun under de kommande decennierna. Med eller utan Ostlänk, faktiskt. n

FAKTA GUSTAF ADELSWÄRD TITEL: Ägare till och VD i moderbolaget Barony AB

som äger Baroniet Adelswärd AB. BOR: Åtvidaberg, »Jag är tionde generationen familjeföretagare som bor och verkar i Åtvidaberg.« FAMILJ: Fru och två vuxna barn. FRITID: »Jag jagar, spelar golf och läser mycket. Jag försöker följa politik såväl inrikes som utrikes.«


ANDLINE

Anders outsourcar ekonomifunktionen till Matrisen.

Fel i tbetalning.

Vill du öka hur Anders dina möjligheter mer effektivtill fler affärer?

2011

2012

2013

2012

ng vänder utvecklingen till det positiva. Vändmmer när Anders ser precis en sån här annons De flestaförföretag sina bästa affärer genom personliga rekommendationer. Det är det överlägset mest r nu. Han är mottaglig att höra vadfår outsourcing skillnad itidshans situation. När han möter Matrisen och kostnadseff ektiva sättet att få nya kunder. BNI är en långsiktig investering som ger nya affärer a på hur enkelt det är att outsourca. Han får även och bara för dig utan också de andra i nätverket. Tillsammans skapar vi fler affärer för ggheten och om skapar fördelarna. tillväxt, Det är dagsinte att lämna strativa mardrömmen. oss själva och fler jobb för samhället - det är tillväxt på riktigt!

effektivare gladare någonsin. har han och äta frukost tillsammans med oss, kontakta Louise Skogh, 0763- 36 84 28 Villochdu vet än mer ellerNukomma d Matrisen i drygt två år och resultatet är över Anders har en speaking partner och det är ordning å ekonomin och på HR. Lönerna är alltid rätt och rna är glada. För resultatkurvan vände snabbt uppåt lut på bekymmer. Nu fokuserar Anders på det han – att låta företaget blomma ut och växa.

ikA EffEkTiV Och glAd sOm ANdERs? Vi bryr oss om dig ång. Varmt välkommen att kontakta oss för mer information: n på telefon 013-35 58 30, info.linkoping@matrisen.se

ation och ekonomisk etaget till det mindre och internationellt. d. www.matrisen.se

2014-02-17 13:47

Mjärdevi

Vi träffas på torsdagar, kl 06:45 - 08:30, Scandic Ryd


MARTIN OM VISIONEN

M

TEXT:DANIEL ATTERBOM FOTO: CRELLE

Vision East Sweden är en tillväxtinriktad framtidssatsning initierad av 16 av regionens tyngsta och mest engagerade företag. – Initiativtagarna vill kraftsamla för att bli en positiv med- och motpart till det offentliga i frågor om regionens framtid, hur vi ska marknadsföra oss och hur vi ska bli än mer attraktiva för företag, investerare, besökare och inflyttare, säger Martin Callmeryd.

D

et finns flera delar av Vision East Sweden, säger Martin Callmeryd. Det är främst en tillväxtprocess initierad av näringslivet som i samarbete med det offentliga kan öka möjligheterna att dra nytta av århundradets tillväxtchans. Vi ska tillsammans också få fram en tillväxtvision för Ostlänkstråket för att möjliggöra skillnad. Arbetet med tillväxtvisionen har startat med en tävling där vi frågade sörmlänningar och östgötar vad vi är bäst på, vad vi ska basera tillväxtvisionen på, och då fick vi spännande svar som finns inom bland annat fyra områden: natur/livsmiljöer, näringsliv/industri, vård/hälsa samt kultur/nöje. Här har de flesta svaren kommit, och det visar bredden och möjligheten att skapa en tillväxtvision som håller över tid. DESSA SVAR TAS till vara och arbetet fortskrider med att inventera mer innehåll till arbetet i samarbete med näringsliv, kommuner, regioner och andra viktiga partner engagerade i Vision East Sweden. – Kontentan av Vision East Sweden är att dessa bolag har gått samman med handelskammaren för att de tror på vår region. Vi tror att regionen, stråket Linköping–Stockholm, har potential att vara Sveriges mest intressanta tillväxtregion och vara attraktiv för företag, investerare, inflyttade och besökare. Vi tror verkligen på regionen, som fått århundradets tillväxtchans i och med Ostlänken. Det kommer att krävas oerhört mycket människor för möjliggöra Ostlänken. Utredningar visar att det behövs 13 000 årsarbeten för att bygga rälsen, tunnlarna etc. Sedan behövs ytterligare 6 000 årsarbeten för att klara av stadsprojekten som sker i

12

samband med Ostlänken. Det gör närmare 20 000 årsarbeten från 2017 till 2028, vilket skapar följdfrågor. – Det skapar ett jättetryck på näringslivet i vår region. Var ska vi få alla dessa människor ifrån? Finns det rätt utbildningar i regionen? Vad ska det finnas för anledningar att komma hit? Vilken region vill vi bli under den här processen för att maximera affärsnyttan? De 16 bolag som är med på resan vill försöka komma framåt i de här frågorna och har utsett handelskammaren till att vara forumet för näringslivets frågor, och de har lite extra mycket engagemang i frågan. De vill också vara med- och motpart till det offentliga, regionförbunden, kommuner utmed sträckningen, länsstyrelserna etc. Alla dessa jobbar för att skapa något av Ostlänken. Det är viktigt att de organisationerna får in perspektivet från näringslivet som får samhället att rulla. Vi måste ha smarta grupperingar som snackar med varandra. TANKEN BAKOM VISION EAST SWEDEN är att öka kommunikationen och hitta svar på frågor. – Tidigare fanns det regionala Marknadsbolaget East Sweden i Östergötland, men vid årsskiftet avslutades denna verksamhet, och istället synkroniserade man arbetet från näringslivet via handelskammaren och det offentliga via nya Region Östergötland. Det är viktigt att partnerna möts och kan hjälpas åt att dra i rätt riktning. Vi har satt igång processen för att hitta former för infrastrukturprojekt. Vi hade nyligen Londons före detta borgmästare på besök, som berättade om OS 2012. Han betonade att det är viktigt med en starkt förankrad vision som alla kan ta med sig i arbetet framåt, som kan motivera, förena, möjliggöra och skapa en stolthet. Visionen ska även användas externt för att man ska titta på vår region och komma hit.

»STYRKEVISIONEN« FÖR OSTLÄNKENSTRÅKET ska,

betonar Martin Callmeryd, inte ersätta kommunala eller länsvisioner utan hålla samman helheten. – Den ska även användas med marknadsföringen för vår funktionella region, ett begrepp som företagen sätter högt. Vi får inte fastna i länsindelningar när det gäller vår tillväxt. Då måste vi titta på var företagen och människorna rör sig. Östergötland har initialt varit extra drivande i arbetet, men vi i Vision East Sweden fokuserar lika mycket på Sörmland och vill gärna skapa en naturlig koppling till Stockholms fantastiska utveckling. Det är en av Europas stora tillväxtregioner. Vi har en naturlig koppling till Stockholmsregionen. Då måste Östergötland och Södermanland verka tillsammans. En funktionell och inkluderande region är en kodex i arbetet med Vision East Sweden. I processen har vi god dialog med regionerna, kommunerna och universitetet inför arbetet med Ostlänken. n FAKTA MARTIN CALLMRYD TITEL: Marknadschef på Östsvenska han-

delskammaren BOR: I Norrköping. FAMILJ: Fru, son och hunden Lilla, en jaktlabrador. FRITID: »Jag är gärna ute i naturen och vandrar i Östergötland och Sörmland. Det viktigaste utom min familj är världens bästa fotbollslag IFK Norrköping.« CITAT: »Östsvenska handelskammaren arbetar inom Östergötland, Sörmland och Gotland. Det unika med Vision East Sweden är att det fokuserar på det naturliga tillväxtstråket utmed Ostlänkens dragning från Linköping upp mot Stockholm. Där passar det extra bra att jobba med samarbete och utveckling.«


KRÖNIKA

Himmel eller helvete? DET ÄR LÄTT ATT FÖRSVARA underhåll av maskiner, lokaler och andra döda ting men hur lätt är det att få förståelse för underhåll och uppgraderingar av din allra dyraste och viktigaste investering det vill säga personalen? Är inte detta mycket märkligt? Det satsas friskt på rekryteringar, annonser, intervjuer med mera både i faktiska utgifter men också i nedlagd tid. När sedan personen är anställd så ska det mesta sköta sig själv. Om du köper en maskin för en miljon kronor så är du antagligen noga med att underhålla, uppgradera och sköta om denna tingest på allra bästa sätt eller hur? Men om du investerar en halv miljon på en rekrytering och sedan en halv miljon varje år i lön för att anställa en kvalificerad person så tänker du förmodligen annorlunda? Varför?

dina medarbetare eller kollegor? Hur många är riktigt oengagerade? Vad är symptomen på att någon är oengagerad? Hur påverkar det här team och arbetsgrupper? Vad kostar det?

Det spelar inte så stor roll hur bra du har lyckats optimera din maskinpark om de som är satta att köra dessa maskiner mår dåligt, är stressade eller inte har rätt kunskaper. DET BÄSTA SÄTTET ATT INVESTERA är i människorna! För den största investeringen i alla företag idag är personalen. Det är människorna som skapar produkterna och som levererar tjänsterna.

DET ÄR JU FAKTISKT NÅGON som ska köra,

VÅRA ARBETSPLATSER ÄR STÄNDIGT utsatta för optimering. Optimering av ställtider, maskiner, datasystem, material, arbetsprocesser. Optimering av mötesteknik, säljprocesser, transporter och så vidare. Det är ju (förhoppningsvis) levande människor som ska utföra alla dessa dagliga sysslor. Hur kommer det sig då att vi inte diskuterar kvaliteten på dessa människors tankestrategier, hälsa, prioriteringsförmåga, förmåga att fokusera, lugn ... Är det för att vi glömt bort att det är levande varelser d.v.s. medmänniskor som faktiskt ska utföra/handha/övervaka/leda i olika befattningar i våra företag och i våra organisationer.

underhålla och vårda maskinen åt dig och tillståndet hos den personen avgör naturligtvis kvaliteten på utfört arbete. Hur ligger det till med engagemanget? På en skala mellan ett och tio, hur engagerade är

DET ÄR EN MÄNNISKA som kör din maskin, som säljer dina produkter, svarar i din telefon, leder din personal eller som gör kvalitetskontrollerna i ditt laboratorium.

Det är nämligen människorna som gör en arbetsplats till himmel eller helvete! n

MARIA JAGERWALL Meta-Coach® och ledarskapstränare. Friskbolaget 2.0 AB


Ta genvägen till Europa och världen Res smidigt, bekvämt och prisvärt med SAS och KLM från Linköping City Airport. Med upp till fem dagliga avgångar via Köpenhamn eller Amsterdam når du tusentals destinationer världen över. Välkommen ombord! REKORDFART TILL LONDON

ÅRETS NYHETER MED KLM

Res med SAS från Linköping kl 06.05, efter ett snabbt byte i Köpenhamn är du framme i London kl 08.45.

Under våren börjar KLM flyga från Amsterdam till Edmonton, Bogota, Cali, Belfast, Krakow och Montpellier. Testa något nytt i år!

www.linkopingcityairport.se


RÄTT NYCKELKOMPETENS – en avgörande framgångsfaktor för tillväxtföretag

Att driva ett företag med 20–30 anställda kräver helt andra strukturer och kompetenser än ett företag med två anställda som arbetar sida vid sida i samma rum. Behovet av att förstå vilka kompetenser som leder till framgång är avgörande i samband med tillväxt. TEXT: ANNIKA WIHLBORG

MEN HUR TAR MAN REDA på detta utan att tappa fart? Ett svar kan vara en kompetensanalys. En avgörande framgångsfaktor för alla tillväxtföretag, oavsett bransch, är rätt kompetens på rätt plats genom att kartlägga de egenskaper, erfarenheter och kompetenser företaget behöver för att nå sina mål. – Det är viktigt att hela företaget genomgår en kompetensanalys minst en gång per år, gärna i samband med att målsättningarna för det kommande året formuleras. Kompetensbehoven förändras snabbt i ett växande företag, det är exempelvis inte ovanligt att företagets grundare fungerar som en bromskloss efter ett tag, exempelvis genom att lägga sig i detaljbeslut och inte våga delegera tillräckligt mycket ansvar till sina medarbetare, säger Michele Guarini, vd på Hucama.

tivt ingen möjlighet att ständigt vara fysiskt närvarande vid samtliga filialer. Det är därför av största vikt att rekrytera medarbetare med rätt kompetens och egenskaper som gör att de kan ta sig an uppgiften och driva filialen i samma anda som huvudkontoret, säger Michele Guarini. Han rekommenderar alla tillväxtföretag att skaffa ett kompetensramverk, som beskriver vilka nyckelbeteenden som är avgörande för framgång i olika yrkesroller. Kompetensramverket är en standard som hjälper företaget identifiera och utveckla nödvändig kompetens, vilket underlättar rekrytering av rätt individer i rätt tid. Ett kompetensramverk bidrar också till arbetet med att formulera kvalitativa kravprofiler.

RÄTT VERKTYG ÖKAR TRÄFFSÄKERHETEN i

Michele Guarini, VD på Hucama.

rekryteringsarbetet. Rätt formell kompetens är självklart grundläggande för att klara av sina arbetsuppgifter, men Michele Guarini menar att individens personlighet och motivation är minst lika avgörande för en långsiktigt framgångsrik rekrytering. – Företag kan använda ett antal verktyg som ökar träffsäkerheten i rekryteringsarbetet. Exempelvis personlighetstester, kognitiva tester samt 360-graders bedömningar. Genom att låta individen skatta sig själv och sedan bli bedömd av omgivningen, närmaste chef, kollegor, underställda och kunder, får företaget en objektiv bedömning av medarbetarens styrkor, svagheter och prestationsförmåga, säger han. För att underlätta för den stressade företagaren har Hucama utvecklat ett analysverktyg som inom loppet av några dagar kartlägger de fyra beteenden som svarar för

70 procent av företagets framgång kopplat till en specifik yrkesroll. Det är med andra ord fullt möjligt att kartlägga de egenskaper företaget behöver på individnivå. Och detta bör tillväxtföretag göra årligen, i takt med att kompetensbehoven förändras. VIKTIGT ATT ANSTÄLLA RÄTT vid geografisk expansion. – Den här typen av analyser fyller en ännu viktigare funktion om du planerar att expandera verksamheten med hjälp av filialer i olika städer eller länder. Företagets grundare har defini-

ÖKAT ANTAL MEDARBETARE ställer krav på processer och samordning I ett tillväxtföretag där antalet medarbetare ökar stadigt krävs tydligare riktlinjer, väl avgränsade ansvarsområden och processer för hur saker och ting ska genomföras. En välfungerande intern kommunikation är avgörande för att kunna ge samstämmiga besked till kunder och en gemensam vokabulär är en nödvändighet för att samtliga medarbetare ska vara säkra på att man avser samma sak när man exempelvis talar om begrepp som »Snabb leverans« eller »Hög tillgänglighet«. Om företagsledningen inte kommunicerar en enhetlig definition av dessa begrepp riskerar varje individs egen tolkning att ta över, vilket på sikt riskerar att underminera företagskultu-

»Genom att låta individen skatta sig själv och sedan bli bedömd av omgivningen, närmaste chef, kollegor, underställda och kunder, får företaget en objektiv bedömning av medarbetarens styrkor, svagheter och prestationsförmåga«

TRE RÅD TILL TILLVÄXTFÖRETAG • • •

Skaffa ett kompetensramverk baserat på nyckelbeteenden för framgång. Gör årliga kompetensanalyser. Rekrytera på nyckelkompetens, inte enbart formell kompetens.

15


Tre av Sveriges bästa sjukhus finns i Östergötland Universitetssjukhuset i Linköping - bästa universitetssjukhus Vrinnevisjukhuset i Norrköping - näst bästa mellanstora sjukhus Lasarettet i Motala - tredje bästa mindre sjukhus Dagens Medicin rankar årligen landets sjukhus utifrån bland annat medicinsk kvalitet, väntetider och patientnöjdhet.

Läs mer på www.regionostergotland.se/basta_sjukhus


MINUS 49 KILO! TEXT: DANIEL ATTERBOM FOTO: GEORG ALFARO OCH KRISTIN CARLÉN

49 kilo lättare gör att leendet är närmre till hands.

L

ivet är inte bara arbete. Jag balanserar mina skrivuppdrag för Affärsstaden och andra publikationer med ett privatliv. Det senaste året har jag varit uppfylld av två stora projekt, att ta hand om en omplaceringshund och att gå ned i vikt. I maj var det precis ett år sedan min hund, en Berger des pyrénée som heter Kilya flyttade

hem till mig. Hon är en femårig tik och en ständig källa till glädje. Jag är tacksam för att den tidigare ägaren anförtrodde henne till mig. Omplaceringar är inte alltid enkla, men den här har varit lyckad. När den förre ägaren var och hälsade på mig våren 2014 vägde jag 140 kilo. Den förre matten konstaterade att: »Du behöver Kilya lika mycket som Kilya behöver dig.« Det hade hon rätt i. EN BRA SAK MED ATT HA HUND är att man

pratar med främlingar. En av dem, som arbetar inom vården, såg en dag min hund Kilya och mig för första gången på ett tag. Hon noterade att jag gått ned i vikt och undrade hur. Hon har inga sådana problem, hon är antingen på cykel eller går en snabb promenad när jag möter henne. Men jag berättade att jag äter regelbundna måltider inklusive måltidssubstitut. Hon satte fingret på den springande punkten, att jag – som arbetar hemma – inte har några arbetskamrater som påverkar mitt matintag och därmed har haft en större chans att lyckas.

Här vägde jag 140 kilo.

NU ÄR JAG MINUS 49 KILO på knappt ett år. Det är lite mindre än ett kilo i veckan. Jag följer Itrims måltidsplan. Så gör jag: frukost: två knäckebrödskivor med Philadelphiaost,

en banan och en halv burk bönor, tre timmar senare ett måltidssubstitut från Itrim, tre timmar senare ett halvt kilo grönsaker, resten av bönorna och ibland lite fisk, och tre timmar senare ett måltidssubstitut från Itrim i form av en chokladkaka utan socker. Till det massor av vatten och lite sugtabletter mot muntorrhet. Jag rekommenderar de som finns på apotek som innehåller fluor. JAG GÅR TRE DAGLIGA PROMENADER med min hund. Det händer att jag syndar ibland med choklad eller bananer, man måste belöna sig själv mellan varven. n

SÅ ÄTER JAG MIG SMALARE Så här äter jag för att gå ner i vikt: FRUKOST två knäckebrödskivor med Philadelphiaost, en banan och en halv burk bönor. MELLANMÅL måltidssubstitut LUNCH Ett halvt kilo grönsaker, resten av bönorna och ibland lite fisk KVÄLLSMÅL Måltidssubstitut i form av en sockerfri chokladkaka.

Det är tre timmar mellan måltiderna och till det dricker jag rikliga mängder vatten och knaprar på sugtabletter mot muntorrhet.

17


OMSLAGSPROFIL Peter Holmsten är ytterst ansvarig chef för Arbetsförmedlingen i fyra kommuner, inklusive Linköping. Han började på myndigheten lite grann av en slump 2000. Idag trivs han ordentligt. – Jag tycker att det är ett oerhört fantastiskt och stimulerande uppdrag. Jag har tänkt många gånger: Var kan jag hitta motsvarande arbetsuppgifter där man får jobba med något meningsfullt, ingå i ett viktigt samhällsuppdrag och väldigt ofta befinna sig mitt i samhällsdebatten?

»Jag tycker att det är ett oerhört fantastiskt och stimulerande uppdrag« TEXT: DANIEL ATTERBOM FOTO: KRISTIN CARLÉN

P

eter Holmsten är chef för Arbetsförmedlingen i fyra kommuner: Kinda, Linköping, Ydre och Åtvidaberg. – Det är ett spännande uppdrag, säger Peter Holmsten om tjänsten som arbetsförmedlingschef. Vi befinner oss i en fas där det händer mycket på arbetsmarknaden. Östergötland är en tillväxtregion. Hur ser Arbetsförmedlingen i Linköping på kompetenförsörjningen i regionen? – Den frågan är betydelsefull. Att det finns kompetens för företag att få tag på är oerhört viktigt för att de ska kunna bedriva verksamhet och utvecklas och växa. Vi har en speciell situation i Linköping genom att vi är en universitetsstad. Jag skulle uppskatta att mellan 65 och 70 procent av de uppdrag och annonser vi får in kräver någon form av eftergymnasial utbildning. Vi har en högteknologisk arbetsmarknad sprungen ur Mjärdevi Science Park, som är Sveriges näst största it-park efter Kista. Sedan har vi givetvis Saab. Den kompetens som behövs är inte alltid tillgänglig i Linköpings kommun. – Nej, den saknas till viss del. Här finns en »mismatch«, det råder brist på vissa kompetenser i dagsläget. Det finns företag som har problem med att hitta rätt medarbetare med rätt kompetens. Det är en stor utmaning. Det handlar i mångt och mycket om att man som enskild individ är noggrann med sin kompetensutveckling, att man utbildar sig.

18

Vi har ungdomar som är inskrivna på Arbetsförmedlingen och som inte har fullgånget gymnasium, och det ligger dem mycket i fatet. Det är i princip ett grundkrav på arbetsmarknaden, att man ska ha en fullgången gymnasieutbildning. DET PRATAS MYCKET om hur många arbetstillfällen vi kommer att behöva när Ostlänken byggs. Hur förbereder Arbetsförmedlingen sig på det? – Vi för diskussioner med Region Östergötland som har starkt fokus på de här frågorna. Vi för också resonemang med berörda kommuner och med arbetsmarknadens parter. Vi har bra forum för den här frågan. För det kommer att vara en utmaning, givetvis. Det är många som kommer att behövas, dels i själva byggandet, dels också i runtomkring-

SNABBFAKTA: PETER HOLMSTEN TITEL: Chef för Arbetsförmedlingen i fyra kommuner. »Jag

är ytterst ansvarig för verksamheterna i Kinda, Åtvidaberg, Linköping och sedan den 1/6 även Ydre.« BOR: Linköping, Tallboda. FAMILJ: Fru och tre barn. FRITID: »Jag är allmänt sportintresserad, familj och vänner upptar min tid.« MOTTO: »Försöker leva efter att vara mot andra som jag vill att andra ska vara mot mig.«


tjänster. Ostlänken ligger inte så fasligt långt fram. Tiden går fort. Det är viktigt att föra de här diskussionerna nu. Vi kan göra en viss del. Vi har möjlighet att upphandla vissa typer av arbetsmarknadsutbildningar, men vi kan inte på långt när fylla alla de utbildningsbehov som kommer att behövas framöver. Här ställs det krav på kommunerna, utbildningsväsendet och även universitetet kanske behöver vara med till viss del. Det kommer att behövas yrkeskategorier i hela spannet. Den som framför allt driver frågorna och har fokus på dem är Region Östergötland, men vi är en aktiv part där. OSTLÄNKEN ÄR EN AV FLERA STORA utmaningar för regionen.

– Ostlänken är en av dem, en annan stor utmaning är, som jag sa tidigare, att vi har en »mismatch« på arbetsmarknaden, där en del av de arbetssökande inte riktigt når upp till kraven som som finns på arbetsmarknaden. De lite enklare jobbet har i stor utsträckning försvunnit. Jag tänker till exempel på enklare monteringsjobb. Det drabbar dem som har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Där ser jag en utmaning för samhället i stort. Jag ser också en utmaning för oss i att det alltid finns en fara att fastna i arbetslöshet. En arbetslöshetsperiod av kortare karaktär är inte så farlig, den är kanske inte så dramatisk för individen eller samhället i stort. Problemen uppstår när vissa personer fastnar i arbetslöshet och går så år ut och år in. Det är förödande ur ganska så många olika aspekter.

EN DEL AV DESSA PERSONER hamnar sedan i den omdiskuterade fas tre. Peter Holmsten har ingen egen uppfattning i frågan. – Det är lite ointressant vad jag tycker personligen, säger han. Det var alliansregeringen som sjösatte fas tre. Det fanns säkert goda intentioner och syften med det. Vi har att utföra politikernas uppdrag. Jag tycker att det var lite problem med fas tre initialt. Det är nog alltid så att det dyker upp saker och ting när det finns pengar i sammanhanget, det dyker upp lycksökare. Vi kanske borde ha sagt nej till vissa anordnare. Men jag tycker att i grunden är tanken inte helt fel, det är bättre att ha någon form av sysselsättning eller aktivitet än att vara helt passiv. Men det är klart att det allra bästa är jobb eller studier för de här personerna. Nu kommer fas tre att fasas ut. Det är den nya regeringen tydlig med. Det kommer att ske över en längre period, så det är ingenting som upphör med buller och bång, men vi kommer att fasa ut fas tre. NU ERSÄTTS FAS TRE med extratjänster.

– Man har sjösatt något som kallas extratjänster. Tanken är att de personer som är i fas tre ska få subventionerade anställningar. I dagsläget är inte detaljerna klara, men det är helt klart att fas tre kommer att ersättas av extratjänster. Utfasningen av fas tre kommer att ske under en ganska lång period. Det kan till och med vara så att politiken tar hela mandatperioden på sig för att fasa ut fas tre, men det är inte klart i dagsläget.

19


»En stor förändring är regimskiftet. Vi är en väldigt politiskt styrd organisation.«

I JANUARI 2013 BLEV PETER HOLMSTEN chef för Arbets-

förmedlingen i Linköping. Han efterträdde Monica Ståhl, som gick till en tjänst som biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingens marknadsområde Södra Mälardalen-Östergötland. Peter har sålunda varit chef i två år och sett förändringar under tiden. – En stor förändring är regimskiftet. Vi är en väldigt politiskt styrd organisation. Förutom regeringsskiftet lever vi med en alliansbudget under en socialdemokratisk/miljöpartistisk regering efter att budgeten föll i höstas. Det är speciellt. Sedan jobbar vi mycket internt med ett stort förändringsarbete. Man kan kortfattat säga att vi har varit väldigt detaljstyrda, men om vi blickar en bit framåt tror vi att vi kommer att vara mycket mindre detaljstyrda. Vi kommer att ha mer av frihet under ansvar som handläggare. Vi håller också på att intensifiera vårt arbete riktat till arbetsgivare. Vi vill bli ännu duktigare på att vara ute och möta arbetsgivare, fånga in behov och vara behjälpliga vid rekryteringar i olika former av kompetensförjning. Där kommer ett stort arbete att läggas nu och framöver. Det känns jättebra, för hur man än vrider och vänder på det är arbetsgivarna en oerhört viktig spelare för oss. PETER HOLMSTEN HAR ARBETAT på Arbetsförmedlingen sedan slutet av år 2000. – Ja, jag läste personal– och arbetsvetenskapliga program-

20

met på Linköpings universitet. Det var en kursare till mig som tipsade om att de sökte arbetsförmedlare i Mjölby. Jag hade ingen tanke på att söka, jag hade inte någon uppfattning om Arbetsförmedlingen. Jag var inte direkt sugen på jobbet heller, men jag sökte. De hade ett rekryteringsseminarium där chefen i Mjölby berättade om uppdraget och vad arbetet bestod av och hur man jobbade. Det var först då som jag blev riktigt sugen och tyckte att det lät intressant. Sedan dess har jag jobbat på Arbetsförmedlingen med lite olika uppdrag. Man tror att Arbetsförmedlingen bara gör en sak, men vi har en otrolig bredd i våra uppdrag. Det är stora möjligheter att göra mycket olika saker inom vår verksamhet. Peter Holmsten började alltså som handläggare i Mjölby men flyttade efter ett år över till kontoret i Linköping. – Efter ett år kände jag att jag ville vara på ett lite större kontor. Mjölby är betydligt större nu än det var då 2001. Jag hade en jättebra upplärningsperiod i Mjölby, men efter ett år kände jag att det var dags att röra på sig. Det fanns luckor att fylla i Linköping. Han har hela tiden bott i Linköping, så nu slapp han åka pendeltåg. – Det var inte någon egentlig anledning, det var ganska skönt att åka pendeltåg. Men jag var sugen på ett större kontor. Han fick då ändrade arbetsuppgifter. – De blev lite mer specialiserade på ett större kontor. Det


är så att på ett mindre kontor är man generalist och gör lite fler saker, på ett större kontor finns det möjligheter till mer av specialisering. Så när jag kom in på kontoret i Linköping arbetade jag uteslutande med långtidsarbetslösa personer. Sedan 2005 har Peter Holmsten haft olika chefspositioner på kontoret i Linköping, och åren fram till att han blev chef ansvarade han bland annat för etableringsuppdraget och arbetsmarknadsutbildningar. Han tycker om sitt arbete på Arbetsförmedlingen. – Jag tycker att det är ett oerhört fantastiskt och stimulerande uppdrag. Jag har tänkt några gånger: Var kan jag hitta motsvarande arbetsuppgifter där man får jobba med något meningsfullt? Man kan vara med och göra skillnad för människor. Man befinner sig mitt i samhällsdebatten och nästan ständigt omnämnd. Jag har inte hittat någon motsvarande arbetsplats. Sedan är det utmanade och det kan vara svårt bitvis, men det är lite av tjusningen. Arbetsförmedlingen existerar inte i ett vakuum, utan samarbetar med andra aktörer. – Någonting som jag skulle vilja lyfta fram är det goda samarbetet vi har med Linköpings kommun. Vi har en bra dialog och samtalsklimat kring våra gemensamma utmaningar. Och jag vet att mina ansvariga chefer i både Kinda och Åtvidaberg tycker att de har ett bra samarbete med dessa kommuner. Det är oerhört viktigt att vi har goda relationer till både kommunala politiker och tjänstemän, så att vi faktiskt kan samarbeta för att göra saker och ting bättre

Gravallvarligt Dramatiserade vandringar på de centrala griftegårdarna i Linköping. Följ med på en spännande och intressant tur kring begravningssederna i Sverige. Vi följer en familj från 1886 fram till 1971. Samling vid kapellet på Norra griftegården - entré från Malmslättsvägen. Datum: 2/6, 9/6 och 16/6 kl 18.30

Föranmälan till 013-20 50 00 eller via mail till: linkoping.kyrkoforvaltning@svenskakyrkan.se 21


»Jag tycker att det är ett oerhört fan­ tastiskt och stimu­ lerande uppdrag.« Det finns en tydlig vision för att Arbets­ förmedlingen ska bli ännu bättre.

Arbets­ förmedlingen existerar inte i ett vakuum, utan samarbe­ tar med andra aktörer.

för våra medborgare. Vi har också en bra dialog med både Företagarna och Svenskt Näringsliv, så det är bra. De är viktiga för oss. VERKSAMHETEN HAR FÅTT NYA direktiv från ledningen.

– Det finns ganska tydliga prioriteringar för oss. Det som gäller nu är att vi har fyra tydliga prioriteringar från generaldirektören. Först ska vi ha stärkt arbetsgivarperspektiv, det vill säga vi ska vässa oss i vårt arbete gentemot arbetsgivarna. Punkt nummer två är att långtidsarbetslösheten ska förebyggas och minskas. Punkt nummer tre är att ungdomsarbetslösheten ska minska. Punkt nummer fyra är att andelen nyanlända som lämnar etableringsuppdraget för arbete eller studier ska öka. Etableringsuppdraget handlar om att vi sedan 1 december 2010 fick ett nytt uppdrag, att ta emot flyktingar och andra skyddsbehövande och ansvara för samordningen av etableringen av de här personerna. Det finns en tydlig vision för att Arbetsförmedlingen ska bli ännu bättre. – Det vi jobbar med nu internt är vår vision, vår värdegrund och våra strategiska mål som vi som myndighet har satt upp. Den visionen är färsk sedan i maj. Vår vision lyder: »Vi gör Sverige rikare genom att få människor och företag att växa«. Det känns stimulerande och spännande att få jobba mot en sådan vision. Jag tycker också att

22

de strategiska mål som är satta är spännande. De lyder: Arbetsförmedlingen, som ledande matchningsaktör, är en: offensiv och efterfrågad partner, innovativ tjänsteutvecklare, självklar expertmyndighet, attraktiv och utmanande arbetsgivare och en myndighet med god förvaltningskultur. Det jobbar vi aktivt med nu och framöver. PETER ÄR GLAD över att arbeta för Arbetsförmedlingen.

– Avslutningsvis vill jag säga att jag är genuint stolt och glad över att få tillhöra Arbetsförmedlingen som organisation och det uppdrag som vi har. Jag tycker att vi har fantastiska medarbetare här i Linköping, Kisa och Åtvidaberg, och som utifrån de resurser vi har sliter ganska hårt. Så är det kanske med många myndigheter. Man tycker kanske inte att man riktigt har de resurser man upplever att man behöver. DE PERSONLIGA UPPLEVELSERNA är många efter 15 år på Arbetsförmedlingen. – Det har hänt många saker under denna tid, men det som etsar sig fast är ofta olika möten med människor. Ett minne jag har är när jag var ute hos en arbetsgivare för att diskutera ett upplägg. Det slutar med att han säger: »Ja du Peter, för att vara byråkrat är du jävligt trevlig och bra.« Det handlar mycket om bemötande och approach, hur vi bemöter och agerar gentemot våra kunder. Det är A och O. n


Språkandets betydelse TEXT: CAMILLA JOHANSSON FOTO: MARTIN HENNINGSSON

Säg vad du menar och mena vad du säger. Det låter väldigt enkelt, men är det kanske inte när det väl kommer till kritan. Ändå är det just språket och hur vi använder det som påverkar hur våra liv, våra karriärer och hur våra företag ser ut, menar företagscoachen Eduard Kaiser. VILJAN TILL FÖRETAGANDE kom tidigt, och

efter Andra världskriget var det handel med överblivna ransoneringskuponger som sysselsatte den då 4-årige Eduard Kaiser. Bara nio år gammal startade han en fortfarande aktiv idrottsklubb som reaktion på att han inte fick följa med sin bror till OS i Helsingfors 1952. – Pappan till en av mina kompisar kontaktade SOK och bad om att få använda de olympiska ringarna i vårt klubbmärke, och det godkändes faktiskt, berättar Eduard Kaiser. Efter en juridikutbildning vid Stockholms universitet och en tid som sommarnotarie i tingsrätten och lärare i Stockholms skolor i åtta år har företagandet varit ledstjärnan för Eduard Kaiser. Bland annat med egen tillverkning av skidkläder med två egna fabriker utanför Hova och en utanför Finspång. Ett eget deltagande i ett personlighetsutvecklingsprogram ledde till det företag han drivit sedan mitten av 1980-talet, Skandinaviskt Coaching Center, vilket han startade efter att ha kommit i kontakt med est, en filosofi sjösatt av amerikanen Werner Erhard.

Eduard Kaiser, företagscoach.

innan han tävlar, inga lösa trådar att fundera över. Då presterade Ragnar som allra bäst, konstaterar Eduard Kaiser.

EDUARD KAISER HAR SJÄLV deltagit i långa

och påfrestande coachningsessioner när han skolade sig till coach. En övning gick ut på att han stod och iakttog själv i en spegel i fem timmar i sträck för att i slutänden verkligen se och lära känna sig själv. – Det handlar om att man påverkar den egna utvecklingen, den personliga och den yrkesmässiga genom hur man uttrycker sig, och att man ska hålla rent omkring sig. Man ska vara tom i huvudet när man går in i det man ska prestera, konstaterar Eduard Kaiser. Det innebär inte, kanske tvärt emot hur det låter, att det ska eka inne i huvudet. Men det enda som ska finnas där är det man har att prestera just där och då, inte konflikten med den äkta hälften eller chefen, eller att man faktiskt måste göra något speciellt nästa vecka. – Jag brukar ta Ragnar Skanåker som exempel. Det är den bästa olympier vi någonsin haft. Han sa i början av nittiotalet när han sommarpratade i radion att när han tänkte på något annat än just det att han skulle sätta skottet mitt i måltavlan, så missade han. Därför har han gjort så att allt måste vara uppklarat och avslutat

DET SAMMA MENAR EDUARD Kaiser gäller oavsett om man är företagare eller anställd. Som företagare får man absolut inte uttrycka sig som att företaget kanske kommer att lyckas med sina mål. Då har man redan misslyckats, och planterat den tanken hos sina medarbetare. Inga »om«, inga »kanske« och inga »försöka«. Språket har större inflytande över våra prestationsresultat än vad vi tror, och det gäller inom alla sfärer. Som exempel tar Eduard Kaiser det senaste från ett av sina uppdrag. – Vad tror du att det får för resultat om du inte menar att din personal kommer att lyckas med vad du förutsatt dig, eller att din personal inte klarar av vad de är satta att göra, undrar Eduard Kaiser och fortsätter: – Då blir det precis som du säger. Varken du eller de kommer att lyckas nå målet. Det hela handlar om att ha en tydlig avsikt i sitt språk och vara på det klara med vad man skall uppnå. Själv har han lagt ned mycket tid på att forska om just orden vi använder, deras innebörd och deras släktskap med de anglosaxiska och

germanska språken. – Jag bestämde mig för att ta reda på vad ett ord är och reste till Österrike för att forska kring det. Jag började med att ta reda på vad som är ord, för det finns ju flera ljud som inte är ord. »Varför« till exempel visade sig inte vara ett ord, då det saknar mening. Ändå frågar vi med den drucknes envishet »varför«, och ingen kan svara. Ord betyder heller ingenting förrän de är sagda, trots att Svenska Akademins ordlista påstår annat. Nu är vi i språkets kärna. Om man inte klarar av att hålla isär dessa två begrepp, uteblir resultaten ofta och tvärt om. För att säkert nå fram till sina medmänniskor måste man bland annat rensa bort de »ord«”, egentligen ljud, som inte har någon mening, säger Eduard Kaiser. SOM ANSTÄLLD ÄR DET också viktigt att ha ordning i sitt liv för att kunna fokusera på de uppgifter man ställs inför på sin arbetsplats. – Har man inte det har det en ogynnsam inverkan på arbetsprestationen. Man missar också att vara en del av sitt lag och få ut det bästa av det, och i förlängningen gör olösta problem och konflikter att man i värsta fall blir sjuk, konstaterar han. Säg vad du menar och mena vad du säger så kommer det att gå väl för dig, avslutar Eduard Kaiser. n

23


Ostlänken ses som århundradets tillväxtmöjlighet för regionen. Adecco kommer garanterat få hjälpa till att rekrytera anställda till den enorma byggnationen. TEXT: JOAKIM LÖWING FOTO: HÅKAN AHLDÉN

KOMPETENS I REGIONEN HÅKAN SAMMONS HAR VARIT både konsultchef, säljare och

kundansvarig på Adecco – sedan tidigare i år lyder hans nya titel tillförordnad kontorschef. Med andra ord har han varit med en hel del i företagets utveckling på den svenska och lokala marknaden. Globalt är Adecco den femte största arbetsgivaren inom den privata sektorn – med över 650 000 människor som jobbar för företaget varje dag. Efter att ha köpt upp amerikanska Olsten Staffing år 2000 började det ta ordentlig fart även i Sverige. – Vi jobbar med både komptetensförsörjning och utveckling inom företagen – till exempel individutveckling, gruppdynamik och konflikthantering, berättar Håkan. Genom åren har man samlat ihop en stor databas med lämpliga kandidater till olika sorters yrken. -Branscherna ekonomi, bygg, IT och industri/logistik har varit stabilast i Linköping genom åren och där har vi fått ihop en hel del kandidater. Vi hjälper våra kunder både när det behövs tillfällig hjälp som exempelvis vid en ordertopp eller hög sjukfrånvaro – och rekrytering av ny personal. Om det handlar om inhopp av för mindre kvalificerade tjänster kan Adecco oftast erbjuda hjälp med kort varsel – Är det mer experttjänster kan det ta allt mellan någon dag upp till ett par veckor. Det avgörs helt av kravprofil och vilken tillgänglighet som kandidaterna har på arbetsmarknaden.

Alla lokala kontor har tillgång till hela företagets databas landet runt när man letar potentiella medarbetare till sina kunder. Något som lär behövas om man får hjälpa till att hitta olika typer av personal till det gigantiska projektet Ostlänken – en dubbelspårig järnväg från Linköping till Järna och Stockholm via Norrköping, Nyköping/Skavsta och Trosa/Vagnhärad. – Vi har redan en väldigt kompetent region, men det kommer garanterat att behövas både olika sorters yrkesarbetare och experter till bygget utanför länet. Det är just sådant vi är specialister på, att attrahera dem. Efteråt hoppas vi naturligtvis kunna få stark kompetens att stanna i regionen. Han fortsätter: – Det kommer att gå fortare att ta sig till Linköping och här är priserna långt från lika höga att driva kontor som i Stockholm. Tillgängligheten blir mycket bättre för både arbetsgivare och anställda. 2013 HADE ADECCO I LINKÖPING flest antal nöjda kunder av samtliga kontor man har runtom i Sverige. – Som första bolag inom den här branschen har vi legat på topplistan Great place to work nu i hela fyra år – en sjunde-, en

DET HÄR ÄR ADECCO GRUNDADES: 1996 (efter en sammanslagning av schweiziska Adia

och franska Ecco). GRUNDSTENEN ÄR ATT ALLTID attrahera och hitta rätt person

till rätt organisation. – Kunskap och kompetens är givetvis viktigt, men behöver inte jämt fälla avgörande. Det är väldigt betydelsefullt att finna rätt person som passar in i just den gruppen och sättet att arbeta där. Genom grundliga intervjuer är vi med och plockar ut lämpliga kandidater till de olika jobben. Sedan är det upp till företagen att välja mellan dessa.

24

BRANSCH: Är världens största bemanning- och rekryteringsfö-

retag, men kallar sig hellre för en HR-partner. ANTAL ANSTÄLLDA I VÄRLDEN/SVERIGE: Inom koncernen arbe-

tar 31 000 människor på cirka 5 100 kontor i ett 60-tal länder. I Sverige finns ungefär 50 kontor spridda över hela landet. OMSÄTTNING I HELA VÄRLDEN/SVERIGE: 2014 låg den totala omsättningen på 181 miljarder kronor, varav cirka 2,4 miljarder kronor i Sverige.


»Kunskap och kompetens är givetvis viktigt, men är inte alltid avgörande. Det är väldigt betydelsefullt att finna rätt person som passar in i just den gruppen och sättet att arbeta där.«

fjärde- och två tredjeplatser. Det är givetvis något att vara stolt över. För oss är det viktigt att vi lever som vi lär. Vi fokuserar mycket på delat ansvar, gemenskap, kompetensutveckling, friskvård och trivsel inom företaget. Just sådana punkter som har fått allt större betydelse för människor i val av arbetsplats på senare år – och som Adecco har mycket kunskap att förmedla till sina kunder inom. – Lön och förmåner är inte längre det allra viktigaste för många – utan att trivas, utvecklas, stimuleras och känna att man kan vara med och påverka på sitt jobb. Vi eftersträvar att personalen ska må bra. Det är då man presterar som bäst. Om du går in på www.gladjetempen.se på nätet kan du genom att svara på ett gäng frågor få svar hur både du själv och andra i olika branscher och områden trivs på sina jobb. – Vi är inte rädda för att prova nya idéer och vill hela tiden ligga i framkant när det gäller allt från vårt sätt att jobba till hur vi marknadsför oss, avslutar Håkan Sammons. n

ÅTVIDABERGS FF - ALLSVENSKA MATCHER 2015 - OMGÅNG 14-22

OMG 14 lör 15 lör 16 mån 17 lör 18 lör 19 sön 20 mån 21 sön-mån 22 sön

4 juli 11 juli 20 juli 25 juli 1 augusti 9 augusti 17 augusti 23-24 aug 30 augusti

TID 16.00 16.00 19.00 16.00 16.00 17.30 19.00

ÅFF - Halmstads BK ÅFF - Gefle IF Djurgårdens IF - ÅFF ÅFF - Helsingborgs IF ÅFF - Malmö FF Halmstads BK - ÅFF ÅFF - IFK Norrköping ÅFF - IFK Göteborg 15.00 AIK - ÅFF

Reservation för ändringar - håll koll på www.atvidabergsff.se


VI GÖR IT ENKLARE.

KRÖNIKA

Tack för att du finns!

Kontakta mig för en kostnadsfri genomgång av Er IT-miljö.

PÅ TEMAT REKRYTERING OCH KOMPETENSFÖRSÖRJNING vill jag denna gång tillägna min krönika till min vän Sofie Lindblom, och ett Facebook-inlägg hon skrev i veckan:

»Förra veckan var det Teknikföredagen och en av de mest absurda dagarna i mitt liv. Den här dagen är en årlig konferens ordnad av Teknikföretagen. Det är en organisation som representerar 3 700 teknikbolag i Sverige. Jag var inbjuden (mycket tack vare den fenomenala Sofia Falk) för att prata om mångfald i nya bolag. Anledningen att jag ser så koncentrerad ut på den här bilden är för att jag är mitt uppe i att påpeka för publiken att teknikföretagens VD i sin öppningspresentation hade 75 procent av bilderna på killar (rockstjärnor, statsministrar, innovatörer eller företagsledare) och 25 procent på tjejer (barn, i bakgrunden eller porträtterade som offer). Innan jag gick upp på scen så funderade jag på om det här verkligen var en bra idé att påpeka. Det kan gå åt två håll: antingen blir det jävligt dålig stämning eller så uppskattar dessa herrar att bli medvetna om sina dolda fördomar och att statistiken inte matchar temat på konferensen som råkade vara »Cash is queen - den lönsamma mångfalden«. Sen tänkte jag på John Farnhamn’s låt »You’re the voice« och hur man »not gonna sit in silence«. Så jag ba bestämde mig för att detta måste sägas.

Nino Glad

Försäljningsansvarig IT Mobil 070-755 27 70 nino.glad@koneo.se www.webshop.koneo.se

Ny Sajt

Så när jag fick frågan av moderatorn »vad vi ska göra för ökad mångfald« så sa jag bara ödmjukt till 200 koncernchefer i kostym att om era döttrar ska bli innovatörer, företagsledare, rockstjärnor eller partiledare så måste ni göra bättre PowerPoint-presentationer. För om man inte visar förebilder så planteras det i det omedvetna att det där kan inte jag bli. Det blev himla tyst efter att jag sa det. Sen ställde sig alla upp och applåderade. Efteråt kom varenda en fram och tackade mig för att jag hade »öppnat deras ögon«. Jag har aldrig fått så mycket beröm i hela mitt liv. En hade till och med tårar i ögonen och sa att jag hjälpt honom att kunna uppfostra sina barn bättre i framtiden. Det verkar som svenska ledningsgrupper verkligen har öppnat sina dörrar och menar allvar med att släppa in fler av olika sort. HURRA!« TACK FÖR ATT DU FINNS, SOFIE!

www.affarsstaden.se

Veckans bästa TED Talks: »IT Girls are the new it girls« med Sofie Lindblom, och »If you want to change the world, inspire a kid« med Carl Bärstad. n

Läs nyheter från regionen Läs vårat nyhetsbrev Följ våra partners

MARCUS NYGREN Studententreprenör

26


Johan Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk Franchise.

Upprepa andras framgångar Intresset för att driva franchiseföretag är större än någonsin. Idag finns drygt 30 000 franchiseföretag i Sverige och antalet ökar stadigt. Som franchiseföretagare använder du dig av ett beprövat affärskoncept och kan samtidigt uppleva friheten i att driva ett eget företag. TEXT: ANNIKA WIHLBORG FOTO:

F

ranchiseföretagandets grundidé är enkel: den går helt enkelt ut på att upprepa andras framgångar genom att låta självständiga företagare starta fler filialer av ett affärskoncept som visat sig fungera bra i flera år. Det innebär i sin tur att startsträckan ofta blir kortare för den som väljer att starta ett franchiseföretag. – Franchise är en företagsform som stadigt växer och intresset för att driva franchiseföretag ökar. Det märks bland annat på att allt fler företag väljer att expandera med hjälp av franchisetagare, men också på att många blivande företagare tillvaratar möjligheten att kombinera friheten som företagare med tryggheten att arbeta enligt ett beprövat affärskoncept. Tidigare fanns franchiseföretag främst inom restaurangoch detaljhandelsbranschen, men numera finns de även i tjänstebranschen, exempelvis inom logistik och transport, utbildning, mäkleri och resor, säger Johan Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk Franchise. STORDRIFTSFÖRDELAR OCH KONKRET STÖD

I VARDAGEN. Några fördelar med att driva

franchiseföretag är att du får löpande stöd och kan ta del av de stordriftsfördelar som franchisekedjan har, exempelvis gemensamma inköp och gemensamt finansierade marknadsföringskampanjer. I gengäld betalar du en avgift, ofta en viss procent av ditt företags omsättning, i avgift till franchisetagaren. Avgiftens storlek varierar mycket beroende på vilket företag du startar och i vilken bransch företaget är verksamt i. Franchisegivaren ansvarar ofta för frågor som sortimentsutveckling, marknadsföring, utbildning, nätverkande och information, administrativ

Du får hjälp på resan, men räkna med att arbeta hårt och lägga ner mycket engagemang. hjälp och kanske också hjälp med beställningar och logistik om det behövs. Franchiseavtalens utformning varierar relativt mycket mellan olika företag, så se efter noga vad som ingår i just ditt avtal. – En franchiseföretagare möter samma utmaningar som andra typer av företagare. Skillnaden ligger i att du vet att affärskonceptet är utprovat och franchisegivaren ger dig hjälp på resan, vilket ger en viss trygghet Men även om du får mycket stöd så får du räkna med att arbeta hårt och lägga ner mycket engagemang, säger Johan Martinsson. Beprövade affärskoncept kan behöva lokala anpassningar Som franchiseföretagare har du inte samma frihet som andra företagare. Du bör vara beredd att rätta dig efter franchisegivarens riktlinjer och arbetssätt. Ett beprövat affärskoncept är ofta framgångsrikt just för att det har använts och finslipats i många år. Samtidigt är inte allt hugget i sten, både du och franchisegivaren är ju måna om att ditt företag blir så framgångsrikt som möjligt, så lokala anpassningar av exempelvis företagets marknadsföring är inte helt ovanligt. De framgångsrika franchisekedjorna för en dialog angående hur ni tillsammans kan öka förutsättningarna för att just ditt företag ska bli så framgångsrikt som möjligt. Idag, när allt fler företag erbjuder franchisemöjligheter, är det förstås viktigt att välja företag

med stor omsorg. Att du brinner och tror på företagets affärsidé är en självklarhet, men det är också viktigt att samarbetsavtalet mellan dig och franchisegivaren ger dig en god möjlighet att bygga upp ett lönsamt franchiseföretag. Välj gärna ett företag som är fullvärdig medlem i Svensk Franchise, vilket fungerar som en kvalitetsstämpel eftersom Svensk Franchise granskar avtalen så att de uppfyller de etiska reglerna inom EU samt att prospektet uppfyller alla lagkrav. Fundera också på hur franchisegivarens koncept kan fungera på din lokalmarknad. Här kan många franchisegivare hjälpa till med marknadsundersökningar och att kartlägga förutsättningarna på din marknad. – Att driva ett franchiseföretag är en långsiktig satsning. De flesta franchisekontrakt löper på mellan tre och fem år. Låt gärna en jurist granska avtalet och var noga med att informera din familj och omgivning om att du kan behöva lägga ner mycket arbete på företaget, åtminstone i början när ditt företag befinner sig i en uppbyggnadsfas, säger Johan Martinsson. n SNABBFAKTA: FRANCHISE På www.svenskfranchise.se finns fler tips och råd till dig som funderar på att starta ett franchiseföretag. Här finns också en lista på Svensk Franchises medlemsföretag.

27


CHARTER, VINTER/VÅR 2015 TENERIFFA 19/10 – 12/4

Hela världen från NORRKÖPING

SÖNDAG

GRAN CANARIA 17/10 - 10/4

FREDAG

GRAN CANARIA 18/10 - 11/4

LÖRDAG

GRAN CANARIA 22/10 - 15/4

ONSDAG

CHARTER, VÅR/SOMMAR 2015 SICILIEN 4/4*

LÖRDAG

KROATIEN 17&24/9

TORSDAG

SARDINIEN 9/9-16/9 & 23/9

ONSDAG

KROATIEN 6/6 - 8/8

LÖRDAG

TURKIET/ANTALYA 29/3 - 25/10

SÖNDAG

TURKIET/ANTALYA 27/6 - 24/10

LÖRDAG

RHODOS 16/8 - 27/10

SÖNDAG

CYPERN/LARNACA 1/6 - 5/10

MÅNDAG

KRETA/CHANIA 5/6 - 2/10

FREDAG

MALLORCA 28/4 - 16/6

TISDAG

KROATIEN 2/9 & 9/9

ONSDAG

Rhodos

MALLORCA 11/8 - 15/9

TISDAG

MALLORCA 5/6 - 9/10

FREDAG

Rakaste väg

en till Asien

TURKIET/ANTALYA 6/6 - 3/10

RHODOS 6/6 - 3/10

LÖRDAG

RHODOS 30/8-27/9

SÖNDAG

TURKIET/ANTALYA * ÄVEN EN AVRESA I OKTOBER. DATUM EJ SATT.

29/3 - 25/10

SÖNDAG

med

Finnair gör till blan en utökad sat d anna t Hong sning på Norr kong, S köping ingapo re, Shan med fina förbin ghai, Ta delser llinn oc h Riga

LÖRDAG

u

o

REGULJÄRTRAFIK 2015 VISBY 25/6 >

u

TORS/FRE/SÖN

HELSINGFORS SE: FINNAIR.SE

För information och senaste nytt titta in på norrkopingflygplats.se

o


M

När mår du bra? Hur mår du då? Vad gör du när du mår bra? Och, vad behöver du göra för att må bra idag och i morgon? Det är frågor som Maria Forsell ofta ställer till sina klienter i olika typer av coachande samtal eller handledning. TEXT: ANNA ADOLFSSON FOTO: KRISTIN CARLÉN

HENNES FRÅGOR HJÄLPER ANDRA

att hitta sina egna svar

M

aria Forsell är beteendevetaren och gymnasieläraren som arbetat många år inom skola, vård och omsorg och som ledare i ett flertal stora företag. Genomgående har det ofta handlat om att på olika sätt stödja och vägleda individer att hitta sina styrkor, synliggöra sin kompetens och att se möjligheterna i en roll inom eller utanför en organisation. Till slut hittade hon även sin egen. – För fem år sedan gjorde jag ett viktigt val. Jag behövde en ny utmaning och kunde antingen söka ännu ett liknande chefsjobb eller gå vidare och arbeta mer riktat med utveckling och förändring. Så jag bestämde mig för att starta eget företag.

Norrköpings kommun. Maria har coachande samtal med ett antal chefer som hon träffar cirka en gång per månad. Samtalen handlar lika mycket om personlig utveckling som utveckling i ledare, medarbetare - eller företagarrollen. Många ställer sig frågor som vad de vill med sitt eget liv, om de är på rätt ställe och om de är färdiga på den plats de befinner sig. – Som företagare, ledare och medarbetare är man även privatperson så allt hänger ihop. I samtalen kommer jag inte med några färdiga lösningar utan låter personen själv komma fram till ett svar. Det går till exempel inte att komma till mig och få svar på frågan »Vad ska jag ta för pris?«, eller »Hur ska jag vara som ledare?« Då frågar jag tillbaka vilket pris personen tänkt och hur han eller hon vill vara i rollen som ledare.

IDAG ÄR HON CERTIFIERAD ICF Coach,

utbildad handledare och mental tränare samt driver företaget Crevisa Utvecklingspartner AB. Hennes arbete handlar om att coacha och stödja grupper, ledare och medarbetare i utvecklings- eller förändringsarbete. Som konsult inom företagshälsa arbetar hon med samtalsstöd, grupp- och organisationsuppdrag riktade mot olika former av arbetsrelaterad problematik. Maria coachar även de nyföretagare som gått Start Up genom

I SINA UPPDRAG SOM STRATEGISKT ledar-

skapsstöd agerar Maria bollplank för ett antal chefer. Deras samtal kan handla om allt som rör verksamheten, men är det nya chefer handlar det ofta om själva ledarrollen. Bland dem som hållit på längre finns mer ett behov av att bolla komplexa strategiska verksamhetsfrågor. Många berättar att allting går så fort idag och att det är svårt att hitta utrymme att träffas och prata ledarskapsfrågor. I

coaching och handledning finns ett behövligt utrymme att i lugn och ro reflektera kring ledarskapet och ledarrollen. – Många företagare och chefer är väldigt ensamma. Det kan vara rent geografiskt att man sitter ensam men även att man är ganska ensam i sina frågor i verksamheten. Hos mig får de utrymme och möjlighet att ta upp sådant de har gått hemma och tänkt på. De berättar, jag ställer frågor, sammanfattar och återspeglar och ofta nya lösningar, möjligheter, alternativ eller vägar. Ofta finns svaret där redan men de har kanske inte orkat, eller tagit sig tid, att formulera tankarna färdigt och därför inte hittat lösningarna på sina dilemman eller problem. n MARIES HJÄLP TILL SJÄLVHJÄLP Till den som hamnat i en situation som inte känns riktigt bra har Maria några frågor man kan ställa till sig själv: Kan jag påverka, går det att förändra? Om inte, kan jag ändå acceptera förutsättningarna och förhålla mig till dem? Om jag inte kan det, behöver jag kanske fundera över eller besluta mig för att göra något annat?

29


B E R ÄK NINGS INGE NJ ÖR • AFFÄRSKONSULT • M ÄT TEKNIK W E B B U T V E C K L A R E • P L ÅTA R B E TA R E • G U I - D E S I G N E R S EKONOMER • LACKERARE • EX-JOBBARE • UX-DESIGNERS LÖDARE • HR • MASKINOPERATÖRER • SÄLJARE • HÅRDVARUUTVECKLARE PROGRAMMERARE • LOGISTIKER • MJUKVARUUTVECKLARE MEKANISKA MONTÖRER • KONTROLLANTER • FIXTURBYGGARE UNDERHÅLLSTEKNIKER • INGENJÖRER • PRODUKTIONSTEKNIKER INDUSTRIELEKTRIKER • BUSINESS CONTROLLER • INKÖPARE REPARATÖRER • ORDERMOTTAGARE • SYSTEMINGENJÖRER SYSTEMUTVECKLARE • CNC-OPERATÖRER • KONSTRUKTÖRER SUPPORTTEKNIKER • TEKNIKER • SERVICETEKNIKER • IT-KONSULT SVETSARE • ADMINISTRATÖRER • PROJEKTLEDARE • MONTÖRER STUDENTER • PROCESSOPERATÖRER • ELMONTÖRER APPLIKATIONSUTVECKLARE • TRUCKFÖRARE • IT-ARKITEKTER BREDARE • TESTARE • BUSINESS INTELLIGENCE • STÄLLARE


VEM SÖKER DU?

Industrikompetens och Skill jobbar med kort- och långsiktig kompetensförsörjning. Våra kunder finns främst inom industri och IT men även inom offentlig verksamhet. Rekrytering, bemanning och omställning ingår i vårt tjänsteutbud liksom kundunika och standardiserade undersökningar. På uppdrag av våra ägare är vi djupt engagerade i utbildningar och kompetensförsörjningsfrågor och fungerar som en naturlig samlingspunkt för våra kund- och ägarföretag genom våra olika nätverk. Läs mer på industrikompetens.se eller skill.se Vi har expanderat under 2015 och finns nu i Linköping Norrköping Motala Jönköping

www.industrikompetens.se www.skill.se

Karlskrona Stockholm Göteborg Malmö

@industrikomp @skilligt


VI TAR HAND OM DINA IT-BEHOV. Med oss som partner kan du känna dig trygg med din IT.

KRÖNIKA

Gärna en smart klocka. Men först en rejäl kopp kaffe.

I JAMES BOND-FILMEN »Ur Dödlig Synvinkel« från 1981

figurerar ett toppmodernt digitalur på agent 007:s armled. Klockan har naturligtvis specialanpassats för vår hjälte. En av de fantastiska funktionerna är att Bond kan kommunicera via den. Han tar emot order och meddelanden från sin chef i displayen. Som text! Det dyker upp bokstäver och ord i LCD-displayen. Du milde! Naturligtvis är det här ett smart sätt att få visa den produktplacerade klockan i bild. Likväl är det bara ren fantasi. En så fantastisk klocka finns inte. De flesta biobesökare avfärdar den med en fnissning som science fiction. Då. 1981. NU SKRIVER VI FÖRSOMMAREN 2015. Länsförsäkringar har,

som första bolag i Sverige, precis lanserat en app för den nya smarta klockan Apple Watch. Appen gör det möjligt att till exempel se snabbsaldo på sitt bankkonto direkt i displayen. Även om James Bond hade ägnat sig åt sådana futiliteter som privatekonomi skulle en sådan funktion naturligtvis vara helt otänkbar. Då.

0775-151000 it-hantverkarna.se

Ny t j a S

NU ÄR SNABBSALDO I KLOCKAN inte bara tänkbart, utan skulle jag påstå, helt självklart. Självklart, för att utvecklingen inte längre drivs av oss tjänsteproducerande bolag, utan av våra kunder. Det är kunderna som tar tekniken för given. Det är kunderna som driver på, som vill kunna påverka utseendet, funktionerna, designen. Alla strävar efter en enklare vardag, så det som kan digitaliseras kommer att digitaliseras. Det är tydligt inte minst i mitt bolag, som ju till och med ägs av sina kunder. DET HÄR STÄLLER KRAV på oss som levererar tjänsterna. Dels på att våga släppa in kunderna i utvecklingsprocesserna– att faktiskt lyssna på vad de säger och lägga märke till hur de använder våra digitala tjänster. Men, och det här är viktigt, utvecklingen ställer också krav på att vi inte stirrar oss blinda på våra skärmar, hur små, smarta, smidiga och underhållande de än kan vara. I min värld handlar det om att aldrig glömma människans grundläggande behov av mänsklig kontakt, samtal och personliga möten. En kopp lugnande automatkaffe med någon som kan förklara i lugn och ro. Särskilt i stunder då man söker lite extra trygghet, råd och förståelse. Jag tror att det handlar om att inse att vi inte kan välja kanal åt kunderna, utan att de väljer åt oss. Och då måste det få vara klocka ena dagen – och kaffe den andra. n

www.affarsstaden.se Läs nyheter från regionen Läs vårat nyhetsbrev Följ våra partners MARIE WESTERLUND Chef Bank Länsförsäkringar Östgöta


M

TEXT: JOAKIM LÖWING FOTO: HÅKAN AHLDÉN

Sedan fyra år tillbaka är Subway världens största snabbmatskedja – med fler restauranger än McDonalds. Nu har man även tagit upp jakten i Sverige. Inom ett år kan två nya restauranger öppna till i Linköping – varav en drive through. UNDER 2011 PASSERADE SUBWAY McDonalds

som världens största snabbmatskedja – men i Sverige har hamburgerjätten fortfarande fler restauranger (cirka 220 mot ett knappt 150-tal). – Subways första restaurang kom till Sverige 1999 och det tar tid att etablera sig, McDonalds har ju funnits här sedan 1970-talet. Men vi har vuxit i en otrolig fart under de senaste åren, berättar Evangelos Cicilakis. Tillsammans med sin sambo Jenny Åhs äger han restaurangen i Linköping, samt även en i Norrköping och den alldeles nyöppnade i Ullared. Och nu har de långt gångna planer att öppna ytterligare två i Linköping – en på Tornby och en på Mjärdevi. Om allt går som det ska kan båda vara i gång inom ungefär ett år. – Den på Tornby är tänkt att vara en drive through – och skulle i så fall bli Subways andra i Sverige där man kan köpa med sig mat utan att behöva gå ur bilen. Det fungerar ju väldigt bra för hamburgerkedjorna och är något jag tror skulle bli en succé för oss också. JENNYS SYSTER JESSICA ÅHS är restau-

rangchef och deras mamma Pia arbetar i cityrestaurangen – så man kan lugnt påstå att det är en familj som driver verksamheten i Linköping. – En del undrar om det inte är jobbigt att arbeta tillsammans med sin sambo, syster eller mamma. Men vi ser enbart fördelar. Vi känner varandra väl, vågar säga vad vi tycker och är lyhörda. Alla vill restaurangens bästa, framhåller Jessica. På familjemiddagar kan man räkna med att det blir en del snack om deras gemensamma yrke. – Ha, ha, ja en del andra tröttnar nog och undrar om vi inte har något annat att säga. Men

vi lever ju med det dygnet runt, det är som en livsstil som vi trivs väldigt bra med, ler Evangelos. Från början är Jenny utbildad lärare och Evangelos civilekonom. När han pluggade i Frankrike provade paret att äta på Subway och tyckte att det var väldigt gott. – Vi gillade att man har så många valmöjligheter att komponera en helt egen smörgås, som inte finns någon annanstans. Och det är nyttigare än andra snabbmatsalternativ. Tillbaka i Sverige lockades paret av att starta kedjans första restaurang i Linköping och landets sjätte. Men det var inte precis gjort i en handvändning. – Till att börja med fick vi vänta två år på att hitta rätt läge i centrum och en fastighetsägare som trodde på oss. Att få lån på banken var inte heller det lättaste, många visste inte vad Subway var riktigt då. Till slut lyckades vi och hade även lite pengar att satsa från tidigare pokervinster. Som franchisetagare inom kedjan behöver man kunna finansiera hela byggnationen och etableringen själv. Anledningen till detta är att alla restauranger ska vara franschiseägda fullt ut. Däremot finns många regler att följa för att få använda varumärket – allt från att gå en två veckors utbildning i USA (med teori, samt

praktik på en restaurang och ett slutprov), till hur lokalen ska se ut och givetvis också menyns innehåll. – Det handlar om en investering på runt 1,5 till 2 miljoner kronor. Men vi fick ned kostnaden genom att renovera och bygga lokalen på egen hand inom familjen. Vi gjorde allt utom el och VVS, berättar Evangelos. KRAVEN ÄR HÅRDA att allt efterföljs enligt Subways koncept, en gång i månaden besöks de av en distriktsansvarig som kontrollerar. – När vi köper in får vi välja mellan ett par olika sorters bord och stolar, samt tapeter och golv. Det är viktigt att stilen känns igen. Det kanske låter som vi inte har något att säga till om – men det har vi. Dessutom är det en stor fördel att jobba med ett etablerat märke och vi får köpa in alla råvaror till centralt avtalade priser via kedjan, berättar Jessica. Från början var det mer än dubbla heltider för Evangelos och Jenny för att få fart på verksamheten. Men nu är de starkt etablerade och sysselsätter tio anställda i Linköpingsrestaurangen. Inom kort är chansen stor att det blir betydligt fler än så. n

SUBWAYS HISTORIA 1965

1968 1999

2007 2011

2015

Fred DeLuca och Peter Buck öppnar sin första sandwichrestaurang i Bridgeport, Connecticut (USA) under namnet Pete’s Super Submarines. Namnet Subway används för första gången. Första restaurangen öppnas i Stockholm. Även vi svenskar kunde nu beställa smör gåsar/sallader med olika tillbehör- separat eller i menyer med chips, kaka eller äpple. Subway kommer till Linköping. Är numera världens största snabbmatskedja med fler än 40 000 restauranger i över 100 länder. Antalet Subways i Sverige är uppe i 146 och i världen 44 000 stycken.

33


TECHNOPOLIS

Ultrahögupplöst TV och Star Wars Denna månad har teknikredaktionen tagit sig en närmare titt på framtidens högupplösta TV – en SUHD. Vi har även kollat in Withings Activité och ett förkläde du bara inte kan vara utan – enligt oss. TEXT: ULF HJELTING

SUHD

DARTH VADER-FÖRKLÄDE Den magiska grillsäsongen närmar sig och då gäller det att vara rätt utrustad för att ta kommandot över ditt grillimperium. Mer rätt än med ett Darth Vader-förkläde blir du aldrig. Låt klot - grillen bli din personliga dödsstjärna och låt BBQ-såsen bli din version av The Force – the dark side of the force. Grilltången blir lätt en imaginär ljussabel och sedan är det bara att drömma sig bort vid en grill i en galax far far away. Bjud in ett gäng stormtroopers på lite grillad bantha och är Jabba the Hut på intågande vet du att grillen måste fyllas på ordentligt. Med den här tingesten på dig vågar ingen ifrågasätta dina grillkunskaper. Detta excellenta nattsvarta grillförkläde finns på scifishop.se och blir ditt för 175 kronor. Luke! I am your … the dinner is ready! n

34

Tekniken går ständigt framåt. Det är det som gör framtiden så spännande. Något som utvecklats de senaste 15 åren är digital-TV och den teknik som medföljer – som TV apparater. Idag är vi långt från forna tiders tjockTV och dagens skärmar utvecklas i rask takt. Samsung släpper nu sin UE55JS9005, en 55-tums led-TV med den ultrahöga upplösningen 3 840 x 2 160 och »Curved De-

sign« – du vet en sådan där skärm som är lite välvd. Bakom allt döljer sig en tiobitars bildbehandling och »Quantum Dot« – nanoteknik som gör att upplösningen är fyra gånger så hög som på en TV med full-HD. En teknikbox som ger en kabel in i tv:n medföljer vid köp liksom en “Smart Remote” med markör i skärmen. Endast 34 990 kronor – det kostar om man vill ligga i teknikens framkant. n

WITHINGS ACTIVITÉ Är du trött på att alla smartklockor och träningsarmband ser ut som något hämtat från en futuristisk sci-fi-rulle där designern käkat alldeles för många och mystiska svampar? Withings Activité är lösningen på problemet. Den här klockan ser ut precis som en helt vanlig … klocka. Genialt. Att ingen tänkt på det tidigare. Withings Activité används tillsammans med gratisappen Health Mate (via Bluetooth) och mäter steg, sömn och träning med den inbyggda accelerometern (samma teknik som de flesta träningsarmband använder). Klockan är tillverkad i Schweiz och batteritiden sägs räcka upp till åtta månader. Med detta tekniska vidunder håller du ordning på träningstider och ställer väckarklockan.

En Withings Activité blir din för endast 3 895 kronor från coolstuff.se. n


KRÖNIKA

Ribera del Duero – området med dom underbara vinerna FÖR ETT PAR MÅNADER sedan hade jag förmå-

nen att besöka området Ribera del Duero, ett vin distrikt som ligger i nordvästra Spanien eller rakt upp från Madrid. Landskapet här är perfekt för odling av den stora druvan i Spanien, tempranillo (eller som den även kallas Tinto fino eller Tinta del pais). Ribera del Duero blev ett ursprungsmärkt område, på spanska kallat D.O. (Denominación de Origen), 21 juli 1982 och godkändes då av Ministerio de Agricultura, Spaniens motsvarighet till Jordbruksverket. Den första producenten i distriktet var Bodegas Protos som grundades så tidigt som 1927. DEN FÖRSTA VINGÅRDEN ATT etablera sig i

Ribera var Protos. Namnet kommer från grekiskan och betyder lägligt nog ”först”. Året var 1927 och firman är ännu verksam. Den verkligen revolutionen kom dock 1975, då vinet Tinto Pesquera från producenten Pesquera lanserades i USA och gjorde stor succé. Drygt 10 år senare, 1986, gick Spanien med i EU vilket öppnade gränserna, ökade resandet och förde in ny kunskap om vin i landet. I Ribera del Duero finns idag ca: 215 producenter som delar på ca: 20 000 hektar odlad mark i området finns det väldigt gott

Från staden Burgus torg. om gamla vinstockar där över 50 % av all plantering är 30 år och äldre. I OMRÅDET ODLAS ÄVEN en del av de mer traditionella druvorna Merlot, Cabernet sauvignon och malbec. Området som sträcker sig

mellan städerna Valladolid och Burgus där landskapet är mycket böljande terräng med höjder mellan 750 till 900 meter över havet. Denna terräng gör att klimatet kan variera 10-12 grader mellan dag och natt vilket gör att vinerna mognar på ett alldeles utmärkt sätt. Jorden är på sina ställen kalkhaltig men också en hel del sandjord. I området så finns kanske de mest meriterade vinmakarna i hela Spanien som Eduardo Garcia och Felix Callejo, det mest kända vinerna från området är Vega Sicilia som är ett riktigt ikon vin, detta vin banade vägen för andra producenter som idag har en hög status som Alion, Aalto och Dominio de Pingus. ÄR MAN SUGEN PÅ TAPAS så skall man stanna

Den klassiska spanska druvan temranillo..

Vinrankorna vilar till nästa skörd.

till i Valladolid där är bland de godaste tapas jag ätit, men man äter inte tapas på samma ställe hela tiden utan man går runt bland de olika tapas ställena och äter och dricker givetvis gott rött vin från området. n

PETER LANNESAND Vinkännare

35


-LINA DIN LIIV VARDAGEN

rnsmamma! Läs om vardagen som matbloggande 4-ba our! Jag bjuder in till verklighetens glam

På tal om vändstekta ägg!

8

APRIL

Äldsta sonen har ont i magen för han sitter och håller inne en bajskorv. Jag bakar »Petterbröd«. Yngsta sonen kissar i protest ner ett fårskinn för att han inte får se Kapten krok på Netflix. Det händer lite för mycket på en gång nu. Efter nattning ska jag prova my one and only free-bra. Bara kupan som man liksom klistrar dit. Ska tydligen ha en klänning med bar rygg på ett visst bröllop och då kan man inte ha en vanlig bh. Jag förklarade för killen som gör klänningen att bysten förändras en aning efter att ha ammat fyra barn och att statusen just nu är vändstekta ägg. Men nog om det här. Jag tänkte tipsa om det här enkla receptet på ett jättegott bröd. Du kommer lära dig receptet utantill och sen det bara att sno ihop. Brödet går under namnet »Petterbrödet« hemma hos oss eftersom det mest är pappan som bakar i huset. Receptet kommer ursprungligen från kokboken »Annas mat«.

Hitta flytet!

28 APRIL

Vissa dagar flyter på bättre än andra. Vad beror det på? Är jag utvilad, mätt, planeringen av dagen håller … eller vad är det som gör att dessa dagar känns så lätta. Är det universum som spelar mig ett spratt. Jag vill knäcka koden. I söndags hade vi en dag hemma då vi fixade i trädgården och bara hängde. Jag såg framemot den här dagen och kände att det här kommer bli bra. Den började bra men sedan var det som om någon satte käppar i hjulet hela dagen. Barnen vill ha café på gatan och jag sa JA. I samma ögonblick jag sa JA så gjorde jag det även till ett kök där de gick loss och bakade vilket såklart avslutades med att de slickade bunkarna. Höjden av sockerrus får man leta efter. Tur att vädret var bra och gatan fri från bilar så de kunde cykla av sig ruset. Vädret var toppen vilket tyvärr gjorde att de boende i kvarteret förmodligen valde utflykt före stan därav inga cafégäster. Men barnen kämpade tappert med att locka dit allt från förbicyklande tonårskillar och gamla damer som var ute med hunden. Ingen nappade men de har inte gett upp hoppet. Nästa gång planerar de loppis och café, det kanske kan dra mer folk resonerar de. Bra idé. Då kan mamman och pappan få mer plats i källaren och mindre prylar och kanske mer flyt. n

Lina lagar:

PETTERBRÖD

PETTERBRÖDET, 4 ST RÅGKAKOR DETTA BEHÖVER DU: 1 pkt jäst, 1 tsk salt, 6 dl ljummet vatten, 6 dl rågmjöl, 6 dl vetemjöl

GÖR SÅ HÄR: Smula sönder jästen i en bunke. Strö över salt och rör i ihop salt och jäst så det blir flytande. Tillsätt vattnet. Tillsätt båda mjölsorterna och rör ihop till en ganska kladdig deg. Låt jäsa ca 30 min. Efter jäsningen tar du en slev och lossar degen från kanterna i bunken. Jag har kommit på ett knep för att slippa disk och kladd. Jag tar en 1/4-dels degklump med en slev och klickar ut på en bakplåtspappersklädd plåt och plattar ut. Det blir två »kakor« på en plåt, sammanlagt fyra »kakor«. Lägg över en handduk över plåtarna och låt jäsa till ugnen är varm, ca 20 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. Supergott!

Kokosolja

gg! Från sminkborttagning till smörgåspålä kokosJag älskar kokos så att börja anvä nda nda anvä kan Du olja var inte ett svårt val. solja koko har Jag et. myck kokosolja till så i mitt på smörgåsen istället för smör, 1 tsk de inte te, smör jer in mina gjutjärnsgr ytor så

kt ska börja rosta, stekar mat i oljan, perfe jer smör ing, ttagn kbor smin r, till nariga läppa msk 1 tt tillsä torr, s känn den om n in hude så i badet så får du babyhud. Åh, det finns till. solja koko nda mycket du kan anvä

det OBS! Kokosolja ska inte förväxlas med finns m et)so rpak (silve t sfette koko härdade att köpa i våra livsmedelsbutik er.

36


KRÖNIKA

Kompetens på hög nivå HEJ, JAG SKULLE VILJA PRATA LITE ALLVAR med

dig som sitter på en hög position. Jag skulle vilja prata lite om din inkompetens och dina kontraproduktiva försök att dölja den. Jag tror att du lite för ofta glömmer hur mycket du behöver alla dem du har runt dig. JAG TROR ATT DET FINNS PERSONER (både led-

ningskollegor och underställda) som du borde uppmärksamma och lära av. Om du lyckas öppna dina ögon för sådana förebilder så glöm inte att berätta för de personerna vilka saker du beundrar hos dem och har dem som föredöme i. Jag tror att det finns saker som du håller fast vid, för att det är lite prestigefullt, som det egentligen vore mycket bättre om du delegerade till någon annan. Du skulle må bättre. Uppgiften skulle bli bättre utförd. Personen som fick uppgiften skulle växa. Dina underställda skulle respektera dig mer. JAG TROR ATT DET FINNS SAKER som du borde

avsätta tid för att utveckla hos dig själv. Anmäl dig till något utvecklingsprogram av något slag. Kanske till ett program som samlar personer i

motsvarande roll för att få lite matnyttig input samt dela erfarenheter med varandra. Det är inte förlorad tid, det är väl investerad tid. Jag tror att det finns saker som fungerar dåligt, men som ingen vågar ifrågasätta eftersom dina tår är lite ömtåliga just på det området. Är det möjligen så att kompetensen »sårbarhet« har fått stryka lite på foten för din optimerade karriärplan? Då ha du kört vilse. Utan sårbarhet inget förtroende. Utan förtroende ingen hållbar framgång. JAG SKRIVER INTE DET HÄR för att utmåla personer på höga positioner som dåliga människor. Om man har tagit sig högt upp i hierarkierna betyder det att man är ovanligt bra på ovanligt mycket. Tyvärr ligger det i sakens natur att det är lätt att trivialiserar sina »små« svagheter när man i det stora hela får så mycket gjort jämfört med genomsnittet, liksom det ligger i sakens natur att »små« svagheter får väldigt stora konsekvenser om man får stort inflytande. Ta gärna en stund framför spegeln lite då och då och påminn dig själv om att: »Jag är inkompetent på vissa saker och det gör ingenting.

Jag är väldigt bra på andra saker. Jag ska inte blunda för och inte försöka skyla över mina brister. Jag ska göra mina svagheter till en styrka genom att ge stor plats till andra fantastiska, kompetenta människor och tillsammans ska vi bilda ett oslagbart team som kompletterar varandra!« OM DU SOM LÄSER DETTA sitter på en hög

position, så läs gärna en gång till. n

MATTIAS JOSEPHSSON Entreprenör

KRÖNIKA

»Konsten att ge allt« eller »tre saker som håller dig tillbaka« BRUKAR DU OFTA GE ALLT i det du håller på med, eller går du mest med handbromsen i för säkerhets skull? Att ge allt kräver inte alltid så mycket styrka och mod. Det kräver bara att du blir medveten om vad som håller dig tillbaka. Det är nyårsafton och vi har gäster hemma. Efter en god nyårsmiddag uppstår spontandisco i köket. Organisatör och pådrivare är min dotter Nellie sju år. Jag startar en av hennes favoritlåtar, Icona pop med »I love it«. Hon börjar inte bara dansa, hon börjar hoppa och fara som en duracellkanin med direktkoppling till närmaste kärnkraftverk. Själv står jag i hörnet utövandes en klassisk stegdisco ala 80-tal. När Nellie får syn på mig utbrister hon: »PAPPA! Det där är för lite dans! Du måste HOPPA!« Ja, varför inte. Vad höll mig egentligen tillbaka? VAR DET EN BRISTANDE kompetens i utförandet av dansen? Nej, vad är egentligen bristande kompetens under dans?

Var det en brist på trygghet i det sociala sammanhang jag befann mig i? Nej, jag befann mig bland familj och nära vänner som gillar mig oavsett hur jag dansar. Var det en bristande vilja att ge allt just i denna stund? Ja, förmodligen. Enligt Nellie är det enda man kan brista i, under dans, att inte ge allt. Är det inte så här i arbetslivet också? Ibland gör vi inte allt vi kan! Ibland ger vi inte 100 procent! Om det är så att du inte ger allt. Varför inte? Vad håller just dig tillbaka?

hang du befinner dig i? 3. Är det helt enkelt så att du inte vill? Vad kan inspirera dig till att ge allt? Är det din familj, dina kollegor, dina kunder eller rent utav en professionell inspiratör? Nellies engagemang och »duracellskanindans« inspirerade mig till att vilja att ge allt. Ibland behöver inspirationen till att vilja ge allt komma utifrån.

FUNDERA ÖVER FÖLJANDE FRÅGOR:

Jag hoppas att denna text kan få dig att känna: »I don’t care, I love it«, och ge allt i vad helst du än gör just nu! n

1. Är det en kompetens du behöver utveckla? Nej, du kan ju bara göra ditt absolut bästa utifrån den kompetens du har just nu. 2. Är det en rädsla att inte duga i det sociala sammanhang du befinner dig i? Om det är så att det inte duger att ge allt, är det då fel på dig eller det sociala samman-

MAGNUS JOHANSSON Föreläsare och säljcoach EQP Business School

37


KRÖNIKA

Nya XC90 och tunnel för tåg FACEBOOK AVSLÖJAR MYCKET och en sak är den ständiga frågan om hur Linköpings nya resecentrum med tillhörande Ostlänk ska se ut. Det är nästan så man undrar om denna förändring är Linköpings viktigaste genom tiderna. Ja, det är den nog. Men jag undrar om beslutsfattarna räknar in allt? På facebook kunde jag läsa att partierna M,C och KD ville bygga allt under jord och en av deras motiveringar är att vid byggnationen så skulle trafiken störas minst …. Men! (Tack för den Tony Irving) det är inget resecentrum enbart för tågresenärer. Om 30 år har Linköping enligt vision och förhoppning över 200 000 invånare. Logistiken för denna växtvärk kallas ett multiresecentrum som blir kärnan för tåg, buss, cykel …. och Bil! Om 30 år så är bilen lika ren som tåget då elbilen slagit igenom med

oslagbar verkan. Ett resecentrum blir inte bara en plats för tågresenärer utan också en samlingspunkt för allt resande. Därför håller jag med ovanstående partier. Ner med allt under jord så att det över jord andas frisk luft med mängder av möjligheter för alla som ska till och från resecentrum med alla typer av farkoster och även om det känns för kaxigt eller flådigt år 2020 så är det helt naturligt 2035 och rentav trångt 2050. Så bygg rejält!

men får se när tiden finns till det. En sak är säker, jag är minst lika nyfiken på Hyundais nya eller rättare sagt faceliftade modell av i40. Och då kanske jag inte är så sugen på hur den ser ut utan den nya sjustegade automatlådan. AVSLUTAR MED EN kort liten historia från mitt jobb som biluthyrare. En kund fick en hyrbil. Två dagar senare får jag meddelandet att kunden vill gifta sig med bilen ….Bra bil! n

SÅG EN VOLVO XC90 live på nära håll i helgen. Jo, jäklar va snygg den var. Ni kommer väl ihåg den gamla versionen. Jo den som såg ut som en elefant med sina jättetassar utan snabel. Nu känns den mer som en robot med otrolig design och bilen andas framtid. Vill testa den där så fort jag kan

MIKAEL LINDH Motor-entusiast

Hyundai Santa Fe som tjänstebil Hyundai Santa Fe som tjänstebil

Jobba Jobba var var du du vill vill från från 2 2 110 110 kr/mån kr/mån

Hyundai Santa Fe är tjänstebilen som gör sig lika bra på jobbet som på fritiden. Välj 2- eller 4-hjulsdrift av Hyundai Santa Fe är mellan tjänstebilen som gör sig likaoch bramassor på jobbet utrustning redanVälj frånmellan start. 2Läseller mer4-hjulsdrift på Hyundai.se/tjanstebil. som på fritiden. och massor av utrustning redan från start. Läs mer på Hyundai.se/tjanstebil.

Hyundai Santa Fe Comfort-5 Fe339 Comfort-5 900 kr

Hyundai Santa Pris Förmånsvärde Pris Leasingkostnad Förmånsvärde Leasingkostnad

110 kr/mån 3392 900 kr 992 kr/mån kr/mån 2 110 2 992 kr/mån

5 års Nybilsgaranti med fri körsträcka • 5 års Vägassistans • 3 års Vagnskadegaranti Bränsleförbrukning vid blandad Santa Fe (2.2 CRDi-R 4WD ) 5,6-6,8 l/100 km, CO2 147-178 g/km. Bilen i bild är extrautrustad. Leasingförslag via Hyundai Finans: 4,35%, 36 mån, 5 års Nybilsgaranti med körning: fri körsträcka •CRDi-R 5 års 2WD/2.2 Vägassistans • 3Autårs Vagnskadegaranti första hyra 20%, restvärde 50%, 6 000 mil. Förmånsvärde netto 50% marginalskatt. Erbjudandet gäller juridisk person och kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Månadskostnad exklusive moms. Bränsleförbrukning vid blandad körning: Santa Fe (2.2 CRDi-R 2WD/2.2 CRDi-R 4WD Aut ) 5,6-6,8 l/100 km, CO2 147-178 g/km. Bilen i bild är extrautrustad. Leasingförslag via Hyundai Finans: 4,35%, 36 mån, första hyra 20%, restvärde 50%, 6 000 mil. Förmånsvärde netto 50% marginalskatt. Erbjudandet gäller juridisk person och kan ej kombineras med andra avtal eller rabatter. Månadskostnad exklusive moms.

LINKÖPING Bonnorpsg 2 • Tornby • 013-12 34 15

NORRKÖPING Malmgatan 21 • Ingelsta • 011-18 18 01 ÖPPET Måndag-Fredag 9-18 • Lördag 10-15 • www.bilbyter.se


FRÅN START TILL MÅL!

NABBAST...

FRÅN START TILL MÅL!

SNABBAST...

...växande tryckeri i Östergötland, med hela Sverige som marknad!

Detta magasin är tryckt av

...växande tryckeri i Östergötland, med hela Sverige som marknad!

Årstaängsvägen 9, 7 tr • 117 43 Stockholm • 0709-81 20 00 Harsbygatan 4 • Box 143 • 614 22 Söderköping • 0121-130 20 Kvarngatan 32 • 593 33 Västervik • 0490-41 99 98

www.tellogruppen.se

STÖD

KAMPEN MOT

BARNDIABETES

Pg 90 00 59-7

www.barndiabetesfonden.se


Posttidning B East Sweden Business AB Gjuterigatan 1D, 582 73 Linköping

När vi får pengar över är det kunderna som håvar in. Vi är bara så ägda. 2014 var ett bra år för Länsförsäkringar Östgöta. Det var färre stora skador än normalt, dessutom med lägre kostnader än vanligt. Totalt gjorde vi ett bra resultat. Då har vi möjlighet att göra en utbetalning till våra ägare. Inte som aktieutdelning, utan som återbäring på den premie du har betalat. Alla kunder, både privatpersoner och företag, är ju också våra ägare. Det som är bra för dig är också bra för oss. Så är det när man drivs av gemensamma intressen.

LÄS MER OM ÅTERBÄRINGEN PÅ

lansforsakringar.se/ostgota/aterbaring


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.