Briefing Fosen 2017/2018

Page 1

Jobb på ØRLAND FLYSTASJON!

BRIEFING FOSEN

FOSEN

SIDE 46-51

60

TOPP

SMAKEN AV

F-35 LANDER PÅ ØRLAND FOSEN SIDE 14-17

SIDE 25 OG UTOVER

PÅ INNSIDEN AV

GJERDET SIDE 12-13

Rekrutten • 7 år med vei • UMAMI – Jordbærøya • I jettenes rike


ANNONSØRINNHOLD: METRO AS

Metro AS – én bolig for alle Metro AS er en ny aktør i eiendomsbransjen på Fosen. Eiendomsutvikling og salg av leiligheter vil være hovedgeskjeften til Metro AS og lanseres høsten 2017 med foreløpig 2 ansatte.

Metro AS er ett selskap tilknyttet Rædergård Entreprenør AS. De ansatte i det nystartede selskapet er Arve Ophaug og Kjersti Lyngaas. Kjersti er nok godt kjent for mange som har skaffet seg nytt kjøkken de siste årene. Som salgs- og markedsføringskonsulent i Metro AS vil hun bistå med det meste av rådgiving innenfor interiør og design til kundene.

Arve har tidligere jobbet som audiograf på Brekstad, men har de siste årene jobbet som salgssjef innenfor medisinsk-teknisk bransje. Som salg- og markedsføringsansvarlig vil han være bindeleddet mellom kundene og Rædergård Entreprenør AS som utbygger.


Arve og Kjersti er begge spente og ivrige på å ta fatt i sine nye jobber i Metro AS. «Vi har allerede satt oss som mål å bli det mest anerkjente firmaet innenfor eiendomsutvikling på Fosen, og vi vil være med på sentrumsutviklingen i alle deler av Fosen når de nye kommunekartene skal tegnes», sier Arve og Kjersti. Ett av Metro sine satsningsområder vil være å utvikle innsteg-leiligheter for ungdom. «For å skape ekspansivt og ett mere urbant miljø i våre tettsteder på Fosen må vi få de yngste arbeidstakerne inn på boligmarkedet», sier Arve og Kjersti.

2 etg.

1 etg.

I oktober 2017 startet Metro AS og Rædergård Entreprenør AS byggingen av nye leiligheter på Hovde Sør ved kystbyen Brekstad. Prosjektet består av 5 hus med til sammen 10 boenheter. Leilighetene på 65 kvm BRA vil ha åpen kjøkken/stue løsning, 2 soverom, 1 bad og bod/teknisk rom. Bilparkering i egen carport. Leilighetene har moderne tekniske løsninger som vannbåren varme og avtrekksvarmepumpe. Kjøkken blir ferdigstilt med innredning fra Sigdal som har integrerte hvitevarer fra Siemens. Leilighetene har store vindusflater og vil få godt med dagslys. Plateløsninger på vegg med listfrie overganger gir ett urbant og lunt preg på interiøret.

INDUSTRIGATA 7, 7130 BREKSTAD - Tlf: 979 39 000 - Epost: metro@metro-as.no


! a n r ø j t S i o B

www.raakvaag.no

! s s o l i t n e m m o Velk

Stjørna ligger midt på Fosen halvøya i Rissa kommune og har kun 30-45 minutters kjøring til alle kommunesentrene på Fosen. Avstand til Trondheim kun 1 til 1,5 time.

Sørfjorden Panorama & Marina

«Solrike bolig og fritidstomter i Sørfjorden med fantastisk utsikt utover Stjørnfjorden. I marinaen er det plass til båten din som kan ta deg på tur utover Skjærgården og videre til flere fine steder». Kontakt oss på: g-ja-h@online.no

• Ny 1-10-skole under bygging. Det er SFO på skolen. • Vi har en nyoppusset barnehage. • Aldershjem. • Legekontor. • 3 nærbutikker. • Serveringssteder i bryggerekka. • Frisørsalong. • Bensinstasjon. • Antikvitet og auksjonsforretninger. • Alpinanlegg bare 15 minutter unna i Hogstdalen. • Badestrand i Råkvåg sentrum. • Treningssenter. • Svømmehall på skolen. • Solbakken gård med terapiridning, oppstalling av hester. • Båtforeninger med båtplasser ved flytebrygge. • Aktivt idrettslag. • Fotballbane, gress. • Ballbinge. • Lysløype for ski. • Aktivt ungdomslag og øvingsrom for musikk. • Folkebibliotek.


a

n r ø j t S Opplev

Stjørna har et levende samfunns- og kulturliv. • Skolekorps. • Kulturskoletilbud. • Kunstutstillinger hver sommer i bryggerekka i Råkvåg. • Sommerfestivaler med Barnas dag. • Revygruppe. • Teater lag. • Skytterlag med moderne anlegg for blant annet miniatyrskyting, 1 00 m, 200 m, jaktfelt, leirdue. • Jeger- og fiskeforening. • Lakseelver. • Mange fiskevann. • Godt sjøfiske. • Flotte områder for båtturer. Gunstig beliggenhet i forhold til den fremtidige utbyggingen av Ørlandet som kampflybase. Stjørna ligger skjermet til for flystøy fra både base og innflyging, og vil være et rolig område for familier som vil bo i pendleavstand fra Ørlandet. Hovedgrunnen for en relativt stor sommerturisme er det rike kulturlivet knyttet opp mot den store bryggerekka i Råkvåg. I tillegg til at fjordene og naturen i Stjørna byr på godt fiske og friluftsmuligheter. Det yrende livet gir grobunn for flere restauranter og rorbu (overnattingstilbud) for tilreisende i bygda.

t l e f e t yt H d a t Råks firmapost@hulvandskog.no

g o g i l o B er t m o t e hyttI RÅKVÅG, FOSEN I SØR-TRØNDELAG For informasjon: www.raak.no


499,–

2017kan kan du du fly fly Ørland–G Fra 16. okt oktober Daglige avganger – booking på: flyvik


Gardermoen

king.no


Våre butikker

takParken I 3. etasje finner du utgangsdøren til takParken. Her har vi Cageball-bane/ballbinge, klatreborg, benker og bord. Arealet er tilgjengelig alle dager, unntat søndager, i sommerhalvåret, og gratis for alle. Nyt dagen sammen med gode venner, mens barna leker på taket av Parken. takParken skal være et naturlig møtested, midt i sentrum av Åfjord.

Vi møtes på


ESPRIT I 1968 reiste et ungt kjærestepar fra San Fransisco, langs Californias vakre solkyst, og solgte egenproduserte klær. Hun var klesdesigner og han var kunstner. Slik startet historien om Esprit. På Parken finner du mote du ellers må reise til storbyer som London, Stockholm, København og Paris for å finne. Esprit har et bredt utvalg av tidsriktige klær til hyggelige priser!

Bjørnør Bjørnør er Parkens café og spisested. I et moderne og hyggelig miljø, kan du ta en pause med en god kopp kaffe og noe å bite i. Er du sulten på litt mer mat, kan Børnør blant annet by på ulike sandwicher, pizza eller en varmrett. På Bjørnør får du også kjøpt Åfjords beste brød fra håndverksbakeriet på Stokkøya!

Fritt levert! B&B™ tilbyr varer fra flere kjedekonsepter som Euronics, Fagmøbler, Happy Homes og Varmefag: Ønsker du varen levert hjem, kan du få den leverer fraktfritt! B&B™ ukentlig har faste kjøreruter til hele Fosen, så handler du f.eks. hvitevarer, møbler eller andre varer hos B&B™, kan du få varene dine hjem til din gårdsplass, fraktfritt!

Fagmøbler I B&B™ sin Fagmøbler-avdeling finner du alt du behøver av møbler og innredning til hjemmet ditt. I tillegg til møbler, har avdelingen også et bredt utvalg av belysning, gaver og interiørtekstil. Husk at B&B™ bringer møblene hjem til deg, via sitt “Fritt levert”-konsept!

For mer info: www.parken.no Joakim Brevolds Allé 4, 7170 Åfjord Telefon: 98 33 77 77 E-post: post@parken.no

Følg oss på


LIVET I

LUFTEN OG PÅ BAKKEN

10. NOVEMBER 2017 GÅR F-35 INN FOR LANDING PÅ ØRLAND FLYSTASJON GJØR DEG KLAR FOR BRIEFING FOSEN. Foto: Forsvaret

10

BRIEFING FOSEN • 2017/18


12-13 16-17 EN JAGERFLYGERS ERFARINGER MED F-35

25 og utover TOPP

60

FOSEN

16-17

En jagerflygers erfaringer med F-35

18-19

Bygger forsvarsevne hver dag på Ørland

20

Veien til sesjon

AV GJERDET

FOSEN MED

Slik er Norges nye jagerfly

PÅ INNSIDEN

EVENTYRET

14-15

46-51 SMAKEN AV FOSEN

21 Rekrutten 22-23

Hverdagen som en soldat

24-25

Eventyret Fosen

26-31

TOPP 10 Ørland

34-39

TOPP 10 Bjugn

42-43

Landbruk på Fosen

46-51

Smaken av Fosen

62-67

TOPP 10 Åfjord

68-69

TOPP 10 Roan

70-71

Osen Highlights

74-75

Mulighetenes messe

80-85

TOPP 10 Rissa

86-89

Leksvik Highlights

96

Sju år med vegbygging på Fosen

104-105 Forventet Boom

70

106-107 Skole og utdanning 108-109 Frivillige lag og

EN KATEDRAL I FJELLET

foreninger på Fosen

110-111 Kulturskolene

104-105 FORVENTET BOOM

på Fosen

113

Midt i Trøndelag midt i landet

114-115

Besøk oss på sosiale medier

118-119

Bli kjent på kartet

120-121 Takk for at du

tok deg tid

BRIEFING FOSEN • 2017/18

11


Hans Ole Sandnes, stasjonssjef på Ørland flystasjon.

12

BRIEFING FOSEN • 2017/18


PÅ INNSIDEN AV GJERDET Jeg er glad og stolt over å ha tatt over som sjef 132 luftving etter brigader Longva. Luftvingen styrkeproduserer baseforsvar, hvis hovedfokus framover er vakthold og sikring av Luftforsvarets baser, og luftvern, som skal styrkes og videreutvikles, og kampfly, hvor det skal driftes to flytyper de neste fire årene. Den utvilsomt viktigste enkeltoppgaven i nuet blir nok likevel å motta og driftssette et av de aller viktigste militære verktøyene Forsvaret og Norge vil ha de kommende tiårene, F-35. First Aircraft Arrival (FAA) var den 10. november. Svært mange har gjort betydelige forberedelser gjennom år på politisk hold, i forsvarssektoren og industrien for dette. Anskaffelsen er meget grundig planlagt, og norske teknikere, flygere og øvrig personell har operert med F-35 en tid allerede ved Luke Air Force Base. Likevel bar den siste etappen frem mot FAA et aldri så lite preg av fattet innspurt. Det er gjort godt arbeid også av personellet i 132 luftving og øvrige avdelinger på flystasjonen. Forsvarsbygg har muliggjort drift av F-35 gjennom blant annet vedlikeholds-, logistikk- og skvadronsbygg, operative flater, taxebanenett samt forlenget hovedrullebane. Like fullt, og tross alt dette – nå er det spennende tider! Etter FAA handler det imidlertid om driftssetting av F-35. Gjennom

Operational Test & Evaluation og årlige treningsprogrammer skal vi nå Initial Operational Capability (IOC) i 2019 og Full Operational Capability (FOC) i 2025. Parallelt innfaser og fornyer Luftforsvaret flere andre systemer, helikoptre og fly, og samler seg på færre baser. Samtidigheten i dette utgjør en formidabel utfordring. 132 Luftving ser helheten og konteksten vi står i, men fastholder selvsagt fokus på gitte mål og oppdrag. Mye arbeid og svære investeringer er lagt ned, og oppmerksomheten og forventningene rundt F-35 er store. Prikken over i-en-jobben er kommet, og jeg håper oppmerksomheten varer – til gagn for alle. Vi er og forblir en kompetansebedrift. Kjernen i stridsevne og operative leveranser utgjøres av folk, ikke maskiner. Derfor trengs riktig type og rett kvalitet trening og oppøving. Dette er noe vi kan. Derpå trenger oppnådd kompetansenivå, stridskraft, reaksjonsevne og utholdenhet stadig vedlikehold og fornying. Ja, riktig trening og øving må til, samt også nok. Målet er å møte fastsatte ambisjoner. Ikke mer – men heller ikke mindre. Vi skal styrkeprodusere F-35 kapasitet i henhold til ambisjoner, til beste for det samlede Forsvaret av landet. Den oppgaven betyr tøffe tak, men også ditto tilfredshet når mestringsfølelsen siger på.

VI GLEDER OSS! Foto: Forsvaret

BRIEFING FOSEN • 2017/18

13


SLIK ER NORGES

Grafikk: Forsvaret

14

BRIEFING FOSEN • 2017/18


NYE JAGERFLY

BRIEFING FOSEN • 2017/18

15


EN JAGERFLYGERS ERFARINGER MED F-35 Morten Hanche er jagerflypilot. Tidligere har han flydd ved 338 skvadronen ved Ørland flystasjon. Nå jobber han ved Luke Airforce Base i USA. Der jobber han som instruktør og jagerflypilot med Norges nye kampfly F-35.

Debatten rundt dette flyet og hvor bra det egentlig er, har i lengre tid pågått i medier og meningene er mange. Per dags dato har Morten Hanche selv flydd flere hundre timer i det nye flyet og gjort seg opp noen meninger basert på førstehånds erfaringer med F-35. Dette er noen av de: ”Jeg leser at velmenende kritikere fortsatt tror F-35 er ”tannløst” i møte med andre kampfly. Det synes ikke jeg. La meg krydre debatten med et par ferske egenopplevde erfaringer fra F-35 i luftkamp. Jeg var

16

BRIEFING FOSEN • 2017/18

så heldig å få prøve meg mot F-18 for et par uker siden, der begge fly brukte alle systemer ”full up”, og begge fly brukte AMRAAM-missilet som våpen. F-18 hadde kun med seg én utvendig bensintank, noe som må kunne sies å være en meningsløs ”nyttelast” i krig. Vi hadde forhåndsplanlagt at uansett hva som skjedde på avstand, så skulle vi ende opp i en visuell kamp. Det var smart å avtale det, for før vi var på visuell avstand av hverandre var F-18 skutt ned tre ganger (jeg sparte ett missil til senere). Til slutt hadde jeg sneket meg helt inn


Det var smart å avtale det, for før vi var på visuell avstand av hverandre var F-18 skutt ned tre ganger

til motstanderen, som fortsatt ikke visste hvor jeg var. Etter å ha ligget en god stund noen få tusen fot rett bak min motstander, med neste missil klart, og ”dogfighten” enda ikke hadde begynt (fordi han hadde enda ikke oppdaget meg), måtte jeg høflig be han om å se bak seg på høyre side. Da ”begynte” kampen (og det fjerde simulerte missilet smalt inn i ”baby-hornet´n”). Jeg har også hatt gleden av å fly mot helt nedstrippede (”clean”) F-16C, med PW229 motor (kraftigere motor enn våre norske F-16 har).

Det er selvfølgelig galskap å fly i krig uten våpenlast, men la gå. Det ga jo oss øvelse i å sloss mot det som vil tilsvare en enda mer kapabel flymaskin enn F-16. De F-16 jeg møtte denne gangen var med andre ord en skarpere motstander enn hva som ble referert i artikkelen i Scientific American. Resultatet var utrolig positivt, synes jeg. Jeg var spesielt fornøyd med oppsettene hvor vi begynne fra et nøytralt utgangspunkt, men hvor F-35 lot meg true F-16 effektivt til en defensiv posisjon.

Fotos: Forsvaret

BRIEFING FOSEN • 2017/18

17


BYGGER FORSVARSEVNE HVER DAG PÅ ØRLAND Forsvarsbygg er i sluttfasen i byggingen av vedlikeholdsbygget og flere andre prosjekter som danner F-35 området på Ørland flystasjon. Kampflybasen på Ørland klargjøres nå for mottak av de tre første F-35 kampflyene.

18

BRIEFING FOSEN • 2016/17


... er det eksepsjonelt at kun tre arbeidsskader med tre fraværsdager er registrert på en anleggsplass i denne størrelsen. Thorbjørn Thoresen, direktør for Forsvarsbygg

En rekke prosjekter ferdigstilles i år parallelt. I begynnelsen av august kunne Luftforsvaret flytte inn i det 10 000 kvm store skvadronbygget – en viktig milepæl i den pågående utbyggingen av Ørland flystasjon. Deretter ble forsyningsbygg for Forsvarets logistikkavdeling (FLO) overlevert. Vedlikeholdsbygget for F-35 er ferdigstilles i disse dager, og en forlenget rullebane skal stå klar til første fly lander i november. I tillegg omfatter prosjektene blant annet bygging av forlegninger for mannskap og offiserer, og infrastrukturoppgraderinger.

KOMPLEKST OPPDRAG Forsvarsbyggs oppdrag er å legge til rette for mottak av de første F-35 kampflyene, som lander på Ørland i november. I oppdraget ligger det også å legge til rette for at Forsvaret kan gjennomføre effektiv utdanning og trening på basen. Helt siden Stortinget vedtok å lokalisere kampflybasen til Ørland kommune i 2012, har Forsvarsbygg arbeidet med et svært omfattende og komplekst oppdrag med stramme tids- og kostnadsrammer. Ferdig utbygd vil Ørland flystasjon være helt sentralt for Forsvarets kampkraft. Utviklingsprosjektet på Ørland kan vanskelig sammenlignes med noe annet prosjekt Forsvarsbygg har hatt. Det er teknisk komplisert og det har store sikkerhetsaspekter

ved seg. Vi har utviklet oss med oppdraget, og det vi lærer tar vi med oss inn i det videre arbeidet for å bygge forsvarsevne, sier direktør for Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen. Flystasjonen har vært i drift under hele byggeperioden.

ARBEIDET MED Å BYGGE KAMPFLYBASEN FORTSETTER Byggearbeidet på Ørland vil pågå frem til og med 2025, og storparten av aktiviteten er ferdig det året. Per i dag er det investert for vel 3,6 milliarder kroner. I perioder har omsetningen vært oppe i ti millioner kroner om dagen. I årene fremover skal ytterligere 6,2 milliarder investeres i utviklingen av kampflybasen. I sommer sto ny mannskapsforlegning med 180 sengeplasser ferdig, og et tilsvarende bygg skal stå klart om ett år. Arbeidet med den første befalsforlegningen med 50 kvarter er i sluttfasen, og et tilsvarende bygg med noe større kapasitet skal stå ferdig høsten 2018. Forsvarsbygg er i startgropa for å bygge 12 nye hangarer med plass til 24 fly på Ørland flystasjon. Disse skal ferdigstilles i løpet av 2020.

stort tidspress. Nær 600 medarbeidere har på det meste jobbet på byggeplassen. Anleggshotellet har, med sin kapasitet på 370 sengeplasser, til tider vært sprengt. - Med tanke på at godt over en million arbeidstimer er lagt ned på Ørland kampflybase, er det eksepsjonelt at kun tre arbeidsskader med tre fraværsdager er registrert på en anleggsplass i denne størrelsen, fastslår Thoresen. Utviklingen av Ørland flystasjon skjer i nært samarbeid med Forsvaret og vertskommunen, Ørland. Samarbeidet med Forsvarsdepartementet, Luftforsvaret, Ørland kommune og alle ansatte på flystasjonen er preget av gjensidig tillit og konstruktivitet. - Forsvarsbygg har ikke kunnet realisere et så krevende prosjekt uten godt samarbeid med alle parter. Innsatsen fra flere hundre fagarbeiderne og lærlingene hos entreprenørene har vært avgjørende for at prosjektet kommer i mål. Medspillere som Nasjonal Sikkerhetsmyndighet, Skatt Midt-Norge, Arbeidstilsynet, LO, EBA Trøndelag (NHO) har alle bidratt positivt inn i prosjektet, sier direktør Thoresen.

OVER EN MILLION ARBEIDSTIMER NEDLAGT Byggingen av kampflybasen har vært preget av stor og variert aktivitet, under

BRIEFING FOSEN • 2017/18

19


VEIEN TIL SESJON Allmenn verneplikt har ført til at alle gutter og jenter i alderen 17-18 år med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge har sesjonsplikt. For mange kan sesjon virke som en stor, svært seriøs avgjørelse, og det er det. Sesjon er Forsvarets måte å velge ut hvilke ungdommer de mener er mest egnet til å tjenestegjøre landet vårt. AV: ADELÉN WILHELMSEN

SESJON DEL 1 Den første delen av sesjon er en egenerklæring på nett som alle må fylle ut. Spørsmålene omhandler sosial profil, motivasjon, helse, skole og fysisk kapasitet. Ut i fra svarene på disse spørsmålene kan Forsvaret velge hvilke ungdommer som kommer videre til sesjon del 2, og hvilke som ikke vurderes tjenestedyktige.

SESJON DEL 2 Man trenger en viss robusthet for å tjenestegjøre i Forsvaret. Samtidig stilles det medisinske og formelle krav. Sesjon del 2 er et fysisk oppmøte på et av Forsvarets sesjonssentre hvor man blir grundigere testet for en eventuell tjeneste. Noen av testene man må gjennom er løping på mølle, styrketester, legesjekk, samt en test på internett som tester generell kunnskap. Hvert år møter ca 12000 personer opp på sesjon del 2, mens kun 8000 blir plukket ut til militærtjeneste. For noen kan det da være enkelt å slippe unna, mens det oppleves mer som en konkurranse å komme inn for andre. Derfor er det ganske viktig å komme forberedt til sesjon, både fysisk og psykisk.

Foto: Forsvaret

20

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Å følge et treningsprogram kan være til mye hjelp. På www.forsvaret.no finnes det forskjellige treningsprogram for å trene seg opp til sesjon. Her er den første økten av et åtte ukers program som tar for seg både styrke og utholdenhet. I tillegg til ulike økter har også programmet tatt for seg nedtrapping og uttøying i etterkant av endt økt. Dette er for å spenne av muskulatur, gjøre musklene bedre forberedt på neste økt, samt over tid minske sjansen for eventuelle belastningsskader. - Når man skal følge et treningsprogram er det viktig å sette seg konkrete mål. Et mål for hver økt, samt et større mål som man kan strekke seg etter over lenger tid. Dette er med på å skape en større mening med treningen og booster motivasjonen, sier Ola Hoff, idrettsoffiser ved 132 Luftving Ørland. På slutten av sesjon får alle snakket med en offiser og kommet med ønsker angående hvilken tjeneste man vil avtjene. Her kan det være lurt å ha gjort opp noen tanker på forhånd på hva man vil gjøre i førstegangstjenesten. Videre deles veien i tre: sjøforsvaret, luftforsvaret eller hæren.

OPPVARMING Gange og rolig løping i 10 minutter. Start med et par minutters gange, deretter ca. 8 minutter rolig løping. Hold en lav intensitet. Uttøying, 5 minutter. Bruk gjerne egne øvelser.

HOVEDDEL Langkjøring, 30 minutter. Kontinuerlig løping med moderat intensitet. Du skal ikke hive etter pusten og bli særlig stiv i beina, men tempo er opp et par hakk fra helt rolig løping. Hold et jevnt tempo. Dersom du ikke klarer å løpe hele tiden sammenhengende så holder du for høyt tempo. Hvis du uansett sliter med å løpe kontinuerlig i 30 minutter, så kan deler av økta gjennomføres i rask gange.

AVSLUTNING Avslutt med 5 minutters gange eller rolig løping. Hold en lav intensitet. Uttøying, 5-10 minutter. Bruk gjerne egne øvelser.


REKRUTTEN De første 7-8 ukene i førstegangstjenesten kalles for rekruttperioden. Her læres man opp til å bli en soldat gjennom grunnleggende soldatutdanning. Uniformen deles ut, og med den kommer det både respekt, ansvar og mot. Stressende lange dager med lite søvn. Nye utfordringer, men også nye venner. Mestringsfølelse og glede. Velkommen til rekrutten! AV: ADELÉN WILHELMSEN

For mange er det helt nye utfordringer man møter på i rekrutten. Det å flytte hjemmefra hvor alt er nært og kjært, inn på et rom med 3-5 andre mennesker man aldri har møtt før, er en stor forandring. Innrykksuka i militæret går ut på å samle mest mulig informasjon om hver enkelt rekrutt. Tannlegesjekk, samtale med lege og blodprøve er noe av det en må gjennom før rekrutten endelig kan starte. Med den grønne kamuflerte uniformen kommer en hel del stolthet, men også et stort ansvar. Å representere Forsvaret på en god måte er viktig. De første ukene i rekrutten har man som oftest uniformsplikt. Det å tre ut av leir iført uniform er spesielt. Man får et par ekstra blikk, mange mennesker smiler og man kjenner stoltheten spre seg i kroppen. Det fører til at rekruttene får kjenne på ansvaret samt det gode samholdet man får seg imellom. Fordommene mot hverandre grunnet utseende og klesvalg forsvinner, og dette fører til noe av det beste samholdet man kan få. Ingen dømmer hverandre, alle er på samme nivå og man blir kjent med troppen sin på en helt spesiell måte. Befalet. Både fryktet og respektert. Man hører kanskje mange rykter om hva et befal er før man selv

blir kledd i grønt. De roper høyt, kjefter for hver minste ting og smiler sjeldent. Slik kan føles ut i starten vertfall. Etter hvert forstår man grunnen til at man skal komme presis og klar. Det gir mer mening at befalet roper så høyt og er så seriøse. De skaffer seg sakte men sikkert autoritet, noe som er svært viktig i rekrutten. Uten denne ærefrykten vil man ikke høre like godt etter eller følge nøye nok med under utdanningen som er grunnlaget til hver soldat. - Det jeg liker med Forsvaret, er at det er en grunn til det vi gjør. Det er en grunn til at befalet har autoritet, det er en grunn til vi gjør som vi blir fortalt. Uten makt og autoritet er det vanskelig å oppnå respekt og lydighet. I en skarp situasjon må første instinkt være å gjøre som du blir bedt om. I et land full av individualister er rekruttskolen essensiell i etableringen av Norges forsvar, sier Sunniva Skjeggestad, tidligere rekrutt ved KNM Harald Haarfagre rekruttskole. Før man vet ordet av

det er man allerede i uke åtte av rekrutten. Våpenpuss, skaffetider, slutta orden og stridsteknikk er ikke lenger ukjente ord. Det har blitt mye enklere å stå opp før klokken seks, og endelig kan man sette på en vaskemaskin uten hjelp av mamma. De svarte marsjstøvlene skinner etter flere oppbrukte skokrem bokser, og uniformen er ikke like stiv lenger. Den stusslige teipbiten med etternavnet på er endelig byttet ut med en ekte navnelapp. Både sanitetseksamen og skyttermerket er bestått for de aller fleste. Det som en gang var ”jeg”, har nå blitt til et ”vi”. Rekruttene har blitt soldater. - For de fleste er rekruttskolen det første møtet med militæret. Selv visste jeg lite om hva rekruttskolen handlet om. Vi har tatt armhevinger til sistemann er på plass, fått omvask fire ganger på rad og krøpet i gjørme - og vi kunne ikke ha vært mer fornøyde. For vi lærer også hvorfor vi gjør det vi gjør. Befalet utfordret oss fysisk og mentalt på krigens krav. Viktigst av alt har vi lært at det ikke lenger heter jeg. I Forsvaret heter det vi. Vi spiller på hverandres sterke og svake sider. Noen er gode på å organisere et lag, andre på å grave skytestillinger eller ta hang-ups. Vi får høre at effektivitet er lik hvile. Effektivitet klarer vi kun om vi samarbeider, sier Sunniva.

Foto: Forsvaret

BRIEFING FOSEN • 2016/17

21


HVERDAGEN SOM Etter rekruttperioden venter en ny hverdag på avdeling. Troppen man har vært en del av på rekruttskolen blir spredt ut på Forsvarets mange baser her i landet. Nå kan resten av førstegangstjenesten begynne. AV: ADELÉN WILHELMSEN

Rekruttskolen er ferdig, men rominspeksjon, skopuss og fysisk aktivitet er derimot ikke over. Selv om det som oftest ikke er like strengt på avdeling som i rekrutten, er det fortsatt visse retningslinjer som må følges. På mange avdelinger har soldatene en åtte til fire jobb som kan minne om en vanlig sivil jobb. Den største forskjellen er at disse jobbene er med på å drifte, markedsføre og støtte det norske Forsvaret. Selv om veldig mange av rekruttene blir vakt –og sikringssoldater, finnes det også mange andre muligheter i førstegangstjenesten. Idrettssoldat, bussjåfør og våpensystemsoldat F-16 er noen av de flere veiene man kan gå.

Med dette får vi muligheten til å bli kjent med både ansatte og soldater fra ulike avdelinger. Du får tildelt mye ansvar og har i flere sammenhenger en lederrolle som er med på og utvikle deg personlig. Det gir erfaringer som man kan få nytte av seinere i livet.

Idrettssoldat Linn Bekken (20) trives svært godt i sin stilling. Hverdagene er varierte, og hun treffer mange mennesker hver dag. Dette er ikke en turnusstilling, men idrettssoldatene bytter på å ha dagvakt og kveldsvakt.

(21) er fornøyd med sin travle hverdag som bussjåfør i transporten. Her har han en turnus med 12 dager i tjeneste og ni dager på perm.

Hva går stillingen din ut på? Stillingen er veldig variert. Vi er idrettsinstruktører og gjennomfører fysiske tester, konkurranser og tilrettelegger fysisk aktivitet for soldater. Som idrettssoldat er man også med på å arrangere og planlegge større arrangementer. Fortell om en vanlig dag på avdeling. Dagen starter som regel med å fullføre en tikkeliste som vi har. Denne går ut på daglig vedlikehold av idrettsbyggene her på Ørland. Vi arrangerer fysiske tester, økter for andre og ulike arrangement.

22

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Hva er det beste med stillingen? Det beste med å være idrettssoldat er at det er en hverdag med mye varierte oppgaver. Jeg liker at det er en sosial stilling og at arbeidsmiljøet er så bra her på idretten. Bussjåfør Thor-

bjørn Glad

Hva går stillingen din ut på? Min stilling går ut på å transportere folk og materiell inn og ut av leir, samt inne på leir.

Fortell om en vanlig dag på avdeling. I transporten er dagene svært ulike fordi det er mange arbeidsoppgaver løpet av en dag. De som er på avdeling starter 07:30. Da skal det gjennomføres en daglig kontroll (kjøreordre) på samtlige kjøretøy. Deretter går dagen på å henge på pauserommet og vente på å kjøre faste oppsatte ruter eller å få eksterne oppdrag, vaske kjøretøy og fylle opp drivstoff på kjøretøy som trenger det, samt kjøre posten og mopper rundt på leir. Etter middag går en soldat på kveldsvakt med vakta, en skal kjøre velferdsrutene og en annen har vakttelefon. De resterende soldatene har fri ut dagen


SOLDAT

Jeg jobber med å gjøre flyene klar for flygning, der min avdeling har ansvar for alt av våpen og ammunisjon på flyet. Fortell om en vanlig dag på jobben? Vi begynner dagen med en inspeksjonsrunde der vi kontrollerer missilene, og sjekker at flyet har de tingene de skal ha. Det er mye ventetjeneste på våpensystem, hvertfall for oss soldater, men når det først kommer inn jobb, da jobber vi ofte i flere timer på et eller flere fly. Så min arbeidsdag er veldig variert. Hva er det beste med jobben din?

Hva er det beste med jobben? Det beste med denne jobben er at man blir kjent med veldig mange rundt omkring på basen, å få kjøre buss og bil, enten stor eller liten og at dagene har varierende oppdrag og gjøremål.

Vilde Thorsland (20) jobber som Våpensystemsoldat på F-16. Dette er en svært viktig og varierende jobb. Uten turnus jobber Vilde fra 08:0015:30, og har fri i helgene.

- Det beste med jobben min må være det tette samarbeidet vi har med befalet. Det føles mer ut som at vi vernepliktige er kollegaer med befalet, enn at de er sjefene våre. Så er det jo selvfølgelig kult å jobbe daglig med F-16 flyene. Etter endt førstegangstjeneste kan man velge å søke videre utdanning i Forsvaret, eller å avslutte sin tjeneste. Befalsutdanning, ta en bachelorgrad, være lærling eller søke jobb som yrkessoldat er noen av mulighetene. Les mer på Forsvarets nettsider for informasjon om videre utdanning.

Hva går stillingen din ut på? - Min stilling går ut på å montere missiler og bomber på F-16, og lett vedlikehold på flyene.

Foto: Forsvaret

BRIEFING FOSEN • 2016/17

23


BRIEFING FOSEN ANSVARLIG UTGIVER: Fosna-Folket AS Pb. 205, 7129 Brekstad IDÉ, LAYOUT, GRAFISK PRODUKSJON Fosna-Folkets Reklameavdeling Adresseavisens Annonsesenter PROSJEKTLEDELSE: Lill Leth-Olsen TRYKK: Trykkpartner OPPLAG: Ca. 4000 Se også www.briefingfosen.no og www.fosna-folket.no FOR TIPS TIL NESTE UTGAVE: briefingfosen@fosna-folket.no BESTILLING AV ANNONSE TIL NESTE UTGAVE: Tlf. 72 51 57 00/briefingfosen@fosna-folket.no Alle rettigheter er reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller på noen måte lagres uten tillatelse fra utgiveren. Hele magasinet er en annonse for Forsvaret, kommunene og næringslivet på Fosen.

24

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Puster inn. Det tunge høstmørket avløses av en rød horisont over Fosenalpene. Det lukter mose. Og regn. Den friske lufta renser lungene og fargelegger kinnene. Sola bryter gjennom det tynne skylaget og beveger seg oppover, omfavner de røde og gule bladene i trærne - litt etter litt. Sjølukta treffer nesen. Puster ut. Slik kan Fosen oppleves en tidlig høstmorgen, hvis man er i det poetiske hjørne. I det hjørnet hvor alle er enige om at Fosen er et eventyr. En Askeladden-fortelling om mennesker som finner lykken, om prinser og prinsesser, fjorder, fjell og vakker natur. Og et og annet bygdetroll. I de forrige utgavene av Briefing Fosen har vi fortalt mye fra eventyret Fosen. Vi har møtt folk som har reist langt om lenge, og lengre enn langt og funnet et nytt hjem, karriere og hobby på Fosen. Som Richard og Anita Hanssen med familie, som flyttet fra Nordland til et småbruk i Husbysjøen. Nå lever de ut gårdsdrømmen med 26 storfe, 70 hvit sau, 40 villsau og masse lam. Det har handlet om idrett, kultur og fritidsaktiviteter. Om rallycross, ekstremsport, klatring i Fosens Via Ferrata, Munkstigen, hvor både små og store får testet motet og tålmodigheten med en svimlende vakker belønning på toppen – panoramautsikt over Trondhjemsfjorden. ( se www.briefingfosen.no) Det har handlet om festivaler, konserter, ishallen, verdensrekorder og hemmelige oppskrifter. Og det har handlet om kampflybasen i Ørland, som skal være hovedbase for F-35 kampfly når de kommer i 2017. Men Fosen-brønnen er langt fra tom.

Visste du for eksempel at Fosen kan vise til noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge. At Austråttborgen i Ørland opprinnelig var rosa. Eller at navnet «Fosen» kommer fra det norrøne navnet «Fólgsn», som betyr gjemmested. Og det finnes mange gjemmesteder her ute i havgapet. Flotte steder, som fortjener å havne på ei topp ti-liste. Det har vi ordnet for deg. I denne utgaven kan du bli bedre kjent med ti kriker og kroker i hver kommune på Fosen. Du blir tatt med på en rundreise, som passer til både fastboende, hyttefolk, nyinnflyttere og de som vurderer et liv på Fosenhalvøya. I reiseruta kan du krysse av for de stedene du har besøkt eller besøker. Noen steder er enkle å finne, andre krever litt leting. Men vi garanterer at du ikke blir skuffet. Du kommer til å rope ”jeg fant, jeg fant” i begeistring underveis. Heldigvis er Fosen mer enn bare et eventyr. Halvøya er full av ekte mennesker og ekte opplevelser. For det er som Jens Bjørneboe sier: ”Eventyrene er innledningen til det store, det veldige, det mektigste og mest gripende av alle eventyr: Menneskets møte med virkeligheten. Med historien, fysikken, kjemien, med materiens og jordens eventyr. Menneskets møte med mennesket.” Så ta godt vare på naturen og menneskene du møter underveis. Ta gjerne et bilde på turen og tag @briefingfosen på Instagram. Slik er du med i trekningen om prinsessa og halve kongeriket. Eventuelt en velfortjent plass i bildegalleriet i neste utgave av Briefing Fosen.

GOD TUR, OG LYKKE TIL! HUSK: ta bilder, merk turene!

BRIEFING FOSEN • 2016/17

25


TOPP

10

ØRLAND Ørland er en kommune med fremtiden foran seg. Her skal Norges eneste kampflybase ligge, og det skal investeres i stor skala. Ørland har Fosens eneste by, Brekstad, men også en helt spesiell natur.

KRÅKVÅG OG STORFOSNA Vi begynner ytterst og beveger oss inn mot sentrum: Lengst vest i Ørland kommune ligger de flotte øyene Kråkvåg og Storfosna. Her finner man det karakteristiske Ørland-landskapet, med flatt jordbruksland og lett kupert kystterreng, i konsentrert form. Mellom de to hovedøyene, og delvis også nord for Storfosna, ligger Kråkvågsvaet dyrefredningsområde, som er en del av Ørlands spesielle våtmarkssystem. Delvis i strandkanten, men først og fremst i grunne havområder, gjelder vernet av Kråkvågsvaet meget viktige hekke-, raste- og overvintringsområder

26

BRIEFING FOSEN • 2016/17

for sjøfugler og trekkfugler. Flere av de fine holmene i området har tidligere huset egg- og dunvær. Mellom Kråkvåg og Storfosna ble det i 2003 bruforbindelse. For å komme ut til Storfosna, må man imidlertid ta ferje fra Garten på fastlandet.

EVENTYRLIGE KJEUNGSKJÆR FYR Før vi kommer så langt, skal vi gjøre en avstikker til et meget egenartet byggverk. Kjeungskjær fyr ser ut som noe fra et eventyr. Det er et drøyt 20 meter høyt åttekantet steintårn, opprinnelig bygd i 1880. Det ligger på en veldig liten øy i ytre del av Bjugnfjorden.

Inntil 1987 var fyret bemannet, og de som arbeidet her ute bodde i de lavere delene av fyret. Det originale interiøret er ennå bevart, og i en leilighet med seks sovekabiner er det fullt mulig å overnatte. En støpt vei og bro går utover sjøen til landingsplassen.

ET FUGLEELDORADO Ytterst på Ørlands fastland ligger naturreservatet Grandefjæra. Sammen med tre dyrefredningsområder, deriblant det nevnte Kråkvågsvaet, utgjør Grandefjæra


Bakgrunnsbilde: Sjøgata på Uthaug, foto: Kagnes Dronetjenester

BRIEFING FOSEN • 2016/17

27


Kjeungskjær Fyr.

ET FUGLEELDORADO Ytterst på Ørlands fastland ligger naturreservatet Grandefjæra. Sammen med tre dyrefredningsområder, deriblant det nevnte Kråkvågsvaet, utgjør Grandefjæra det unike våtmarkssystemet på Ørlandet, som er vernet i henhold til den internasjonale Ramsar-traktaten. Grandefjæra naturreservat ble opprettet i 1983 for å «bevare et internasjonalt viktig våtmarksområde med vegetasjon, fugleliv og annet dyreliv». Det er det største sammenhengende gruntvannsområdet i Sør-Trøndelag. Strandlinjen er 10 kilometer, og når det er så langgrunt, tørrlegges 5–6 kvadratkilometer ved fjære sjø, noe som gjør

28

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Det fins også egne kars for sykkelruter på Ørland.

”Blå bønn” Foto Audun Lyngstad. Fra utstilling på Galleri Empati.

det til Norges største sammenhengende tidevannsareal. Det yrende fuglelivet her er en attraksjon i verdensklasse.

hele familien. Som vi allerede har sett, og skal se mer av, er jo lille Ørland spekket med interessante skuer.

SYKKEL ER TINGEN

KUNSTEN I HØYSETET

Når vi nå omsider har beveget oss over på fast grunn på selve Ørlandet, blir spørsmålet hvordan man best bør ta seg frem videre. Her kan sykkel anbefales. Ørland er en liten kommune i utstrekning, og som nevnt er den i stor grad flat. Så hvorfor ikke gjøre både sin egen helse og miljøet en tjeneste, og ta i bruk den gamle «jernhesten»?

Rett ved hurtigbåtterminalen på Brekstad ligger Ørland kultursenter, som i tillegg til et våtmarkssenter, turistinformasjon, bibliotek og mer, har fokus på kunst. Det passer godt, ettersom Ørland har vært hjemsted for en meget profilert kunstner: Den svenskfødte vevkunstneren Hannah Ryggen kom til Ørlandet da hun giftet seg med ørlendingen Hans Ryggen, som var maler.

En slik kan med letthet medbringes for eksempel på hurtigbåten fra Trondheim, og vips, så har man en flott utflukt for

Hannah er nok i dag mer kjent enn mannen sin, da hun regnes som en


Dana, Ørland Bluesfestival

av de fremste innenfor sin kunstart i Norge. Hannah Ryggen-senteret viderefører arven etter henne. Men Ørland kultursenter inneholder også Galleri Hans, med navn etter herr Ryggen, og her har man åtte–ti kunstutstillinger per år, av samtidskunst i mange forskjellige former. Ikke minst må vi nevne Galleri Empati på Opphaug litt nordøst for Brekstad, som er Fosens eldste helårsåpne galleri. Også her er det mange forskjellige utstillinger i løpet av året, og i tillegg rammeverksted og utsalg av kunst.

On the top of Ørland, foto: @friluftjenta

GLEDEN VED BLUESEN Kanskje er musikk mer «din greie» enn billedkunst? Da kan vi anbefale Ørland bluesfestival, som er et årlig arrangement på Brekstad, normalt i september. Festivalen har allerede blitt arrangert i snart to tiår, og arrangøren Ørland bluesklubb kan stadig skilte med store navn innen bluesens verden. De besøkende er både lokalbefolkning og bluesinteresserte fra det ganske land. En melankolsk musikksjanger til tross: Her blir stemningen høy!

STORE GRAVHAUGER Fosen kan vise til noen av de eldste sporene etter mennesker i Norge, med en alder på over 11.000 år. Ørland har

Vinter på Austråttborgen

spesielt mye å by på i så måte, med blant annet noen av de største gravhaugene i Norge. Et eksempel er Viklemshaugen ved kirkestedet Viklem. Den hvitkalkede steinkirka som står her er vel verdt et besøk i seg selv. Den sentrale plasseringen, på et punkt med meget god oversikt over landskap og kystlei, har imidlertid gjort dette stedet viktig lenge før noen kirke ble reist. Viklemshaugen er en av Sør-Trøndelags største gravhauger – og til sammenligning er den større enn både Oseberghaugen og Gokstadhaugen. Arkeologiske undersøkelser på stedet vitner om bosetning så langt tilbake som i jernalderen.

Bakgrunnsbilde: Brekstad havn, foto: Mari Lauvheim

BRIEFING FOSEN • 2017/18

29


Bakgrunnsbilde: Foto: Mari Lauvheim

30

BRIEFING FOSEN • 2016/17


ET HISTORISK SENTRUM Når vi nå snakker om historie: En severdighet man selvsagt ikke kommer utenom på Ørlandet, er Austråttborgen. Denne flotte herregården har helt siden 1000-tallet vært kjent som sete for flere personer som har spilt en stor rolle i norsk historie. Den mest profilerte av dem er nok fru Inger Ottesdatter Rømer (ca. 1470– 1555), hvis navn særlig er blitt kjent for ettertiden gjennom Henrik Ibsens drama Fru Inger til Østeraad. Det er nok mye der som ikke er historisk korrekt, men det er et faktum at fru Inger var en av de mest markante personer i Norge i reformasjonstiden, der en av rivalene hennes var den ikke ukjente Olav Engelbrektsson. I dag er borgen statlig eiendom gjennom Nordenfjeldske kunstindustrimuseum, og sommerstid arrangeres det omvisninger inne i borgen. Det vakre området rundt er imidlertid åpent for allmuen hele året.

EN VAKKER LUND – MED HISTORISKE SKYGGER I umiddelbar nærhet til Austråttborgen ligger landskapsvernområdet Austråttlunden. Foruten hagen ved borgen, innbefatter dette et skogsområde som historisk har vært jaktområde og park for borgen. Det er et vakkert turområde, og et glimt inn i Ørlandets natur i tiden før åkerbruket ble dominerende. I det samme området ligger imidlertid også en severdighet av ganske annen karakter: Austrått fort er et kystfort reist av den tyske okkupasjonsmakten, med et kanonbatteri bygget av et av trippeltårnene fra slagkrysseren Gneisenau. Det er i dag det eneste gjenværende trippeltårn av sitt slag i verden – et skremmende, men også imponerende syn. Austrått fort var blant de største batteriene som ble etablert langs Atlanterhavsvollen, den tyske forsvarslinjen mot havet. Det sier noe om Ørlandets sentrale plassering ved leia inn mot Trondheim.

VARIERTE TURMULIGHETER Et annet nydelig turområde på Ørlandet finner vi litt nord for Austrått. Her ligger Rusasetvatnet, som opprinnelig er en kunstig innsjø. Men det er i dag en viktig brikke i Ørlandets og hele regionens våtmarkssystem, da store mengder og et stort artsmangfold av fugl til tider holder til her. Området har nettopp fått nye turstier, som gjør det spesielt attraktivt. Så må vi også moderere litt det vi skrev om det flate Ørlandet, for det finnes faktisk fjell her: Rusasetfjellene rommet blant annet Osplikammen, 285 moh., som er Ørland kommunes høyeste punkt. Høyfjell er det ikke, men enda et flott turområde som egner seg for hele familien, med en fin utsikt over innseilingen til Trondheimsfjorden. Da har vi vært innom iallfall noe av alt det man kan oppleve i Ørland kommune, et unikt naturområde med historisk sus! Fra 2020 går kommunen sammen med Bjugn i en ny storkommune.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

31


annonse

OPPLEV ØRLANDS IDYLLISKE TUROMRÅDER med sykkelstier som slynger seg gjennom det historiske landskapet. Lett tilgjengelig og tilrettelagt med rasteplasser, installasjoner og interessante opplysningstavler underveis. Sentralt i turveinettet ligger Rusasetvatnet, landets hittil største restaurerte våtmarksområde hvor du kommer tett på fuglelivet.

Velkommen til Ørland Kultursenter

k ø s e b t e t d r e v l e v ØRLAND KINO byr på flotte filmopplevelser fem dager i uka. Kultursenteret har to kinosaler, og vi viser også film i 3D. Kinoprogrammet finner du på våre hjemmesider. ØRLAND FOLKEBIBLIOTEK har åpent seks dager i uka. Her finner du alt fra vår populære barneavdeling til en hyggelig aviskrok med ferske aviser og magasiner. Vi har også en lesesal for deg som studerer. GALLERI HANS viser ca. 10 kunstutstillinger i året, både lokale kunstnere og internasjonal samtidskunst.

BESØKSSENTER VÅTMARK ØRLAND for kunnskap og opplevelser Unik natur med Norges største tidevannsareal, interaktiv utstilling om våtmarkene og fuglelivet i Ørland, naturscener, turveier tilrettelagt med informasjon og rasteplasser.

HANNAH RYGGEN-SENTERET viser flere av Hannah Ryggens tepper, og gir publikum innblikk i Hannah Ryggens kunst og liv. ØRLAND KULTURSKOLE med sin stab på 13 lærere holder til på Ørland Kultursenter. Her har vi blackbox/ dansesal, bandrom, flere musikkrom og et atelier. Undervisningstilbudet spenner fra 4 år til 90 år. ARRANGEMENT OG UTLEIE I store sal arrangeres konserter og forestillinger med opplevelser for hele befolkningen. Vi tilbyr utleie i alle format fra konferanser og festsaler til møterom, med god kvalitet innen rom, teknikk, servering og oppfølging. Les mer om oss på www.orlandkultursenter.no

Tlf. 72 51 55 10

www.orlandkultursenter.no

www.facebook.com/orlandkultursenter


annonse

Kanskje kan også bli ditt Ørland?

Forsvaret

Jobb hos oss!

Voks opp hos oss!

Ørland er mer enn bare vertskap for Ørland Hovedflystasjon, vi er også vertskap for spennende og varierte stillinger i både offentlige og private selskaper. Hva med en jobb som lærer? Eller kanskje tekstforfatter? Stillingene har vi i Ørland.

Vi har fem barnehager med opptak fire ganger i året, den ene barnehagen utvides i år. Det er også tre skoler i Ørland, og vi bygger en splitter ny barneskole i sentrum. I nærheten er det flere videregående skoler der de fleste linjer er representert. Nevnte vi at vi også har en fantastisk Kulturskole?

Har du drømmejobben i byen? Du kan fortsatt realisere boligdrømmen i rolige, trygge omgivelser! Med en time til både Oslo og Trondheim er det gode pendlermuligheter.

Bo hos oss! Funkishus mellom himmel og hav med gangavstand til Brekstad sentrum? Eller hva med å bygge ditt eget lille paradis på Ottersbo med kort vei til noen av de beste turområdene i Ørland? Vi har kommunale tomter du kan bygge på. Ønsker du heller å flytte rett inn? Det er mange spennende boligprosjekter på Ørlandet nå

Bli kjent med oss! Ørlendingene har delt over 4000 bilder med emneknaggen #mittørland på Instagram, dette gjør det lett for deg å oppdage deres Ørland. Selv om våre innbyggere er våre beste ambassadører jobber også Ørland kommune aktivt med å skape godt innhold og legge ut oppdaterte nyheter på våre hjemmesider og i sosiale medier.

ØRLAND KOMMUNE

Du kan følge oss her: Facebook: Ørland kommune Instagram: @orlandkommune Snapchat: orlandkommuneno www.orland.kommune.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

33


TOPP

10

BJUGN

34

BRIEFING FOSEN • 2016/17


«Kystens midtpunkt» har bjugningene kalt kommunen sin. Det er ikke uten grunn. Men i tillegg til å være en vakker kystperle der man virkelig kan få roen over seg, er Bjugn en sentralt plassert kommune med mye liv og røre.

ASENVÅGSØY FYR Kommer man seilende inn i Bjugn kommune nordfra, for eksempel langs leia til Hurtigruta, er noe av det aller første man ser fyret på Asenvågsøy, som ligger ute i havet en liten mil nord for Lysøysund. Stortinget bevilget penger til byggingen av fyret i 1921, da de anså det for viktig for trafikken under storsildefisket, der mange av fartøyene skulle inn til Stokksund og Lysøysund. Fyret ble automatisert i 1975. Men fortsatt er det mulig å få omvisninger her – eller kanskje vil du sågar tilbringe en natt her? Det er mulig å leie fyret, som har ei god havn der man kan legge til uansett vær.

KYSTKULTURDAGENE I LYSØYSUND Fra fyret kan vi gjøre oss en avstikker inn til vakre Lysøysund. Stedet er vel verdt et besøk i seg selv, men kommer man hit i begynnelsen av august får man sjansen til å oppleve en real folkefest. Da arrangeres nemlig de årlige Kystkulturdagene av Stiftelsen Frohavet. Dette er et opplegg for hele familien, med mange morsomme aktiviteter for barna, men også lærerike foredrag, og selvsagt litt fest og moro for de voksne på kveldstid. Et av høydepunktene er en roregatta og seilas, der publikum får se et flott syn idet en rekke veteranbåter glir gjennom sundet.

Bakgrunnsbilde foto: Robert Cameron

BRIEFING FOSEN • 2016/17

35


Asenvågsøy Fyr.

FREDSENGELEN I VALLERSUND Fortsetter vi litt sørover, kommer vi til den idylliske bygda Vallersund, med blant annet Vallersund gård. Der utgjør flere historiske bygninger kjernen i en såkalt Camphill-landsby, et bosted for mennesker med spesielle utfordringer. På Nesavarden sørøst for gården, speidende utover havet, står en statue som kalles Fredsengelen. Den ble avduket i 2009 som del av et verdensomspennende kunstprosjekt, Unitehope project. Kunstneren er svenske Lehna Edwall.

36

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Kystkulturdagene i Lysøysund

Prosjektet begynte i 2005, med samtidig oppføring av sju slike fredsengler på ulike steder over hele verden. Målet er å skape et nettverk av 49 engler, og den i Vallersund er den trettende i rekken.

SJØMERKET TORRA Bakgrunnen for navnet «Kystens midtpunkt» som Bjugn med rette kan smykke seg med, er sjømerket Torra på Torraskjæret utenfor Valsøya. «Oppsatt 1871», står det på den uvanlige hvite og røde varden, som markerer at de sjøfarende her er halvveis langs Norges lange

Fredsengelen i Vallersund foto: @limast instagram

kystlinje, fra svenskegrensa i sørøst til russergrensa i nordøst. Noen vil imidlertid ha det til at det snarere er midtpunktet mellom Bergen og Lofoten varden markerer – et oppløftende signal til de mange som opp gjennom årene har rodd forbi her på lofotfiske.

ARTSRIKE TARVA Litt lenger sør finner man øygruppa Tarva, der den største øya er den bebodde Husøya. Gravhauger fra vikingtida gjør det tydelig at man her er på historisk grunn. Men her finner man også


Gravrøyser, Valseidet med Koet i bakgrunn

Tarva

Fosenhallen Bakgrunnsbilde: Vallersund Gård, foto: Kagnes Dronetjenester

Tarva fort og signalstasjon, anlagt av tyskerne under krigen. Over 2500 tyske soldater bodde i sin tid her ute. Du husker kanskje barneserien «Tuva fra Tarva»? I denne NRK-produksjonen er ikke sju år gamle Tuva så veldig glad for å måtte flytte til ei lita øy. Men når hun bare har vært der en stund, oppdager hun også gleden ved tilværelsen på et slikt sted. Den muligheten har du også. Det går regelmessig ferje til Tarva fra Djupfest på fastlandet. Øya er spesielt populær

blant fugleinteresserte, for her er det observert over 100 arter, mens man har funnet rundt 50 hekkende arter. Her fins også en meget rikholdig flora. Av disse gode grunnene er store deler av området vernet.

UTSIKTEN FRA KOPPAREN Når vi allerede har skrevet mye om Bjugn som kystkommune, må det nevnes at kommunen også byr på flotte turmuligheter på land. Det høyeste punktet i Bjugn er Seksort-

klumpen (493 moh.), men den mest distinkte toppen er likevel den som heter Kopparen (483 moh.), da den ligger mye friere. Fordi det er bygd radar og flere kommunikasjonsmaster på toppen, går det en fin grusvei hele veien opp. Det er ikke en lang eller veldig krevende tur, men likevel blir man belønnet med en fantastisk utsikt: Her ser man ikke bare Bjugn, Ørlandet og Trondheimsfjorden, men faktisk store deler av hele Trøndelag, fra Trollheimen i sør og langt ut i skjærgården og Frohavet på nordsida. På klare dager kan man skimte Halten fyr.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

37


MØLNARGÅRDEN BYGDETUN Om vi nå beveger oss inn mot de mer sentrale delene av kommunen, kan det hende vi passerer Mølnargården, også kalt Bjugn bygdatun, som ligger vakkert til ved Bjugnfjorden. Hovedhuset er ei trønderlån fra 1848, men her fins også andre historiske bygninger, og ikke minst flere sjøhus, som inneholder nesten 40 båter av eldre type. Mølnargården administrerer også Fosen bildearkiv, som inneholder over 10.000 bilder. I Mølnargården arrangeres utstillinger, konserter og mye annet, og her er det kafeteria og egen gårdsbutikk. Eller hva med å gå ned i fjæra og grille, eller fiske etter makrell fra flytebrygga? Mølnargården er et spesielt sted med en spesiell stemning.

HANDEL OG KULTUR I BOTNGÅRD Kommunesenteret Botngård ligger innerst i Bjugnfjorden.

38

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Her finner man en rekke ulike serviceog handelstilbud. Fosens største kjøpesenter, Fosen-senteret, er også planlagt bygd her. Ikke minst satser bjugningene på kultur. Da de fikk kulturhus i 2007, var det det første på Fosen. Huset er samlokalisert med videregående skole og folkebibliotek. Her foregår en rekke konserter, teaterforestillinger og lignende i løpet av en sesong.

SKØYTESPORT I VERDENSKLASSE Et annet markant bygg i Botngård er Fosenhallen. Den ser kanskje ikke så spennende ut fra utsiden, men kommer man inn har man et mektig skue fremfor seg: Hallen rommer en skøytebane med internasjonale mål, løpebane innenfor den-

ne, og i midten ishockeybane med fulle mål. Det er også muligheter for både curling og fotball. Det dreier seg altså om en hall med mange bruksområder, men det er skøytesport som har vært det essensielle. Hallen har plass til over 5000 tilskuere. Så sent som i fjor høst ble Enkeltdistanse-NM på skøyter arrangert her, og om noen år skal Skøyte-VM for veteraner for andre gang arrangeres i hallen. Vil du selv teste ut skøyteisen, er det gode muligheter i sesongen, som varer fra tidlig om høsten til langt ut på våren.


VAKRE STJØRNFJORDEN Før vi avslutter denne sightseeingen, bør vi også komme oss en tur til «den andre sida» av Bjugn. Kommunen som grenser mot storhavet i nord og vest, har nemlig også saltvann på sørøstsida. Fra Botngård er det ikke lange veien over til Høybakken, som ligger ved Stjørnfjorden, en arm av Trondheimsfjorden. Hva med en tur innom Romstad gård, som i dag er en

meget profilert produsent av kortreist gårdsmat? I det hele tatt er Stjørnfjorden en pittoresk perle i hjertet av Fosen, noe vi også vil komme tilbake til i omtalen av Bjugns nabokommune Rissa.

Men med dette er vår lille rundreise i Bjugn over. Fra 2019 går kommunen sammen med Ørland i en ny storkommune. Men naturperlene og kulturlivet vi har beskrevet, forsvinner ikke av den grunnen. Velkommen til Bjugn!

Bakgrunnsbilde: Kopparen - Tønnølsfjellet og Seksortklumpen - alle fjelltopper du bør bestige. Foto: Tine Simonsen BRIEFING FOSEN • 2016/17

39


Velkommen til

Bjugn Bølgeskvulp, lange turer i vidstrakte skog og mark, økologisk gårdsliv og nyskapning. Du finner alt i Bjugn.

Realiserer drømmen om bolig: Med store og små tomter, boliger med sjøutsikt og boliger med egne turområder i skogen, eneboliger og leiligheter så kan de fleste finne drømmeboligen i Bjugn. Med et aktivt marked der det alltid dukker opp en ny og spennende bolig kan det lønne seg å følge med. Kanskje finner du drømmeboligen?

Realiserer drømmen om ny jobb: Med Bjugn kommune og Marine Harvest som noen av de største arbeidsgiverne i Bjugn er det gode muligheter for å finne drømmejobben i Bjugn. Er handel og service mer interessant for deg? Da er det muligheter innenfor det også! I handelssenteret Botngård finner du alt fra frisørsalonger til sportsbutikk. Pass også på å følge med på arbeidsmarkedet i nabokommunen Ørland, der det finnes stillinger i alt fra Forsvaret til reklamebyrå. Med kun en kort kjøretur mellom kommunene er det meste du kan ønske deg innen rekkevidde.

Realiserer drømmen om en god oppvekst: I Bjugn finner du fire barnehager som dekker alle de geografiske områdene. Det er to grunnskoler, som er lokalisert i Botngård og Vallersund. I Botngård finner du også Fosen Videregående skole, som er en moderne skole med et bredt utvalg av utdanningsmuligheter. Er kultur viktig for deg og dine barn? Da finner du en variert og god kulturskole der barn og ungdom kan utfolde seg kreativt!

40

BRIEFING FOSEN • 2017/18


Realiserer drømmen om en aktiv fritid: I Bjugn finner du Fosenhallen som er en av kun to innendørs skøytehaller for lengedeløp i Norge. I hallen kan du løpe lengedløp, spille is-hockey, curling eller leve ut din indre Sonja Henie på øvelse med kunstløpklubben. I tillegg kan vi skilte med utallige turløyper, orientering, hundeklubb, fotballag, kor og mye mer.

Realiserer drømmen om kultur: Bjugn Kulturhus er et moderne flerbrukshus med moderne lyd- og lysutstyr. Som Fosens eldste kan kulturhuset feire 10 års jubileum i 2017. Kulturhuset ligger i tilknytning til det moderne biblioteket i Botngård, som også fungerer som billettkontor. Men du kan selvfølgelig også kjøpe billetter på www.bjugnkulturhus.no. Med et rikholdig og variert program kan du oppleve alt fra konserter og teater til fysikkshow i løpet av en sesong.

Besøke oss på nett: Du kan lære mer om Bjugn ved å gå inn på www. bjugnkommune.no. Vi kommer også stadig ut med nyheter og mer informasjon i sosiale medier, så husk å følge oss der! Instagram: @bjugnkommune Facebook: Bjugn kommune

BRIEFING FOSEN • 2017/18

41


42

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Omringet av hav og sjø, flate sletter og skogkledde åser, er Fosen rik på naturressurser. Landbruk, maritim næring og vindkraft gjør Fosen til et spennende og variert næringsområde som er i vekst. Halvøya Fosen har et variert og rikt næringsliv. Her finnes alt fra skipsverft, fiskeforedling, fôrproduksjon, tekstilproduksjon, kornmølle, møbelproduksjon, transportbedrifter, konferansehotell, entreprenørbedrifter, restauranter og alle typer handels- og servicebedrifter. Bjugn og Ørland er store og viktige landbrukskommuner med et arealgrunnlag på totalt 82 000 da dyrkajord. Primærproduksjonen i Ørland og Bjugn står for en omsetning på nesten 300 mill kroner årlig. Melkeproduksjonen står for største andelen av denne omsetningen. Hovedmålet for det lokale landbruket er å øke omsetningen totalt med 10 % (30 mill kr) i løpet av perioden 2014 - 2018. Dette skal gjøres ved at de ulike produksjoner tar sin del av denne økningen gjennom spesifikke delmål for volumøkning i samme periode.Ørland og Bjugn har felles landbrukskontor og holder til i Landbrukets Hus på Brekstad. Resten av Fosen er også store jordbrukskommuner

Foto: Kagnes Dronetjenester Vallersund gård

BRIEFING FOSEN • 2016/17

43


NÆRINGSLIV I FOSEN

Bakgrunnsbilde: Møllergården, Bjugn Foto: Kagnes Dronetjenester

Bjugn Hotell ligger i Botngård sentrum med mange opplevelser rett utenfor døra. Om du skal la deg begeistre av kultur eller natur og trenger overnatting, eller du ønsker å arrangere privat selskap eller konferanse så er Bjugn Hotell et fantastisk hyggelig sted å være. Vi gjør alt vi kan for å gjøre ditt opphold hos oss minnerik! Hos oss kan du leie både enkeltrom, familierom og suite, så her er alle velkommen både for korte og lengre opphold.

m til å Vi ser fre e en din gi deg og plevelse på op hyggelig gn Hotell! Bju

Vår deilige frokostbuffet serveres hver morgen i spisesalen, og vår nye sportsbar SCHANCHES står klar for og gi deg og ditt reisefølge en hyggelig opplevelse.

Bes Schanch øk Vi garan es Bar! tere stemnin r god g!

Ta kontakt med oss på bjugnhotel.no eller ring 72 52 80 00.

Bjugn Hotell direkte booking: Telefon 72 52 80 00 Email: post@bjugnhotell.no

44

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Bjugn Hotell booking på nett: www.bjugnhotell.no www.booking.com

Følg oss på Facebook: @bjugnhotell Adresse: Emil Schanches gate 1, 7160 Bjugn


ANNONSØRINNHOLD: ANNONSØRINNHOLD: Fosenhus Fosenhus AS AS

ANNONSØRINNHOLD: Fosenhus AS

DENNE UTSIKTEN KAN BLI DIN! DENNE UTSIKTEN KAN BLI DIN! SOLRIKE SOLRIKE

TOMTER SOLRIKE PÅ SÆTER PÅ SÆTER TOMTER

15 15 min. min. fra fra Ørland Ørland Flystasjon Flystasjon og og 15 15 min. fra Marine Harvest, Valsneset min. fra Marine Harvest, Valsneset

PÅ SÆTER

Endelig hjemme Endelig hjemme

Sjekk Sjekk den den siste siste katalogen katalogen til til VESTLANDSHUS Finn din hustype hustype 15 min. fra Ørland Flystasjon og 15 VESTLANDSHUS !! Finn din som perfekt for min. fra Marine Harvest, Valsneset som passer passer perfekt for utsiktstomta utsiktstomta på Sæter Sæter på Sjekk den siste katalogen til KONTAKT OSS OSS FOR FOR VISNING VESTLANDSHUS ! Finn din hustype KONTAKT VISNING PÅ -- OG DEG som passer perfekt for utsiktstomta PÅ SÆTER SÆTER OG SIKRE SIKRE DEG DEN DEN BESTE UTSIKTEN! på Sæter BESTE UTSIKTEN! KONTAKT OSS FOR VISNING PÅ SÆTER - OG SIKRE DEG DEN BESTE UTSIKTEN!

INNFLYTNINGSKLARE INNFLYTNINGSKLARE LEILIGHETER LEILIGHETER

KUN 2 IGJEN! INNFLYTNINGSKLARE LEILIGHETER KUN 2 IGJEN! NY INNFLYTTINGSKLAR INNFLYTTINGSKLAR LEILIGHET LEILIGHET II NY BOTNGÅRD BOTNGÅRD MED MED FLOTT FLOTT UTSIKT, UTSIKT, OG OG GANGAVSTAND TIL TIL SENTRUM! SENTRUM! GANGAVSTAND 2, 126 Sæter,Bjugn 126 m m2, Sæter,Bjugn NY INNFLYTTINGSKLAR LEILIGHET I PRIS 2 000,PRIS 2 990 990MED 000,-FLOTT UTSIKT, OG BOTNGÅRD GANGAVSTAND TIL SENTRUM! 126 m2, Sæter,Bjugn

BOTNGÅRD -- NY NY MODERNE MODERNE BOTNGÅRD LEILIGHET LEILIGHET KLAR KLAR FOR FOR INNFLYTTING. INNFLYTTING. SOVEROM. FLOTT FLOTT UTSIKT! UTSIKT! 33 SOVEROM. 2 110 110 m m2,, Sæter, Sæter, Bjugn Bjugn BOTNGÅRD - NY MODERNE PRIS 3 730 000,PRIS 3 730 000,LEILIGHET KLAR FOR INNFLYTTING. 3 SOVEROM. FLOTT UTSIKT! 110 m2, Sæter, Bjugn

PRIS 2 990 000,-

PRIS 3 730 000,-

Referanser: Referanser: www.fosenhus.no/referanser/ www.fosenhus.no/referanser/

Prosjekter til til salgs salgs Prosjekter www.fosenhus.no/til-salgs/ www.fosenhus.no/til-salgs/

E-post: E-post: fosenhus@online.no fosenhus@online.no

Bestill Bestill katalog katalog på på www.vestlandshus.no/bestill-katalog/ www.vestlandshus.no/bestill-katalog/ Referanser:

Adresse: Adresse: Fosenhus Emil Fosenhus AS, AS, Emil Schanches Schanches gt gt 2A, 2A, 7160 7160 Bjugn Bjugn Prosjekter til salgs

Tlf: Tlf: +47 +47 72 72 52 52 70 70 00 00 E-post:

www.fosenhus.no/referanser/

www.fosenhus.no/til-salgs/

fosenhus@online.no

Bestill katalog på www.vestlandshus.no/bestill-katalog/

Adresse: Fosenhus AS, Emil Schanches gt 2A, 7160 Bjugn

Tlf: +47 72 52 70 00

7160 7160 Bjugn Bjugn – – Tlf. Tlf. 72 72 52 52 70 70 00 00

7160 Bjugn – Tlf. 72 52 70 00


SMAKEN AV FOSEN BLÅSKJELL PÅ PIZZA OG TANG I SJOKOLADE: FOSENS MATPRODUSENTENE ER IKKE REDDE FOR Å GÅ NYE VEIER.

46

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Den årlige Matfestivalen i Trondheim er en fin arena for å markedsføre Fosens mange produsenter av kortreist kvalitetsmat. Vi tok temperaturen på Fosen-teltet under sommerens festival på Torget. Her følger et lite innblikk i deler av «menyen». EN ANNERLEDES HAMBURGER I full kokkemundur står Bjørn Erik Vangen fra kjøttforedlingsbedriften Fosenkjøtt og steker kjøtt. Foretaket har til daglig tilholdssted på Sund i Rissa, i den gamle Statoil-stasjonen, der de er samlokalisert med distribusjonsselskapet FosenMat, som er sterkt representert på Matfestivalen. I tillegg til produkter som folk kan ta med seg hjem, serveres for anledningen en eksklusiv burger, der kjøttet er langtidsstekt chilirøkt svinenakke, med paprikasaus og en nylaget løkkompott. -Utrolig godt! er den samstemte reaksjonen fra publikum, som får en smaksprøve ment å lokke dem til disken der de rykende varme burgerne selges.

PIZZA MED SMAK AV SJØ Et av de aller mest populære innslagene i Fosen-teltet er såkalt Åfjord-pizza. Sommervarmen til tross: Pizzabakerne er iherdige foran bakerovnene, og den ene pizzaen etter den andre blir slengt inn. Folk står i kø for å bestille, og det er så vidt vi kommer oss frem til Jan Ove Berdahl for å spørre hva som er spesielt med en Åfjord-pizza. -Du kan få blåskjell på pizzaen, og blåskjellkraft i sausen, forklarer han. -Blåskjellene kommer fra Norgesskjell i Åfjord, det må du få med. Det er selvsagt også mulig å kjøpe de utsøkte blåskjellene i mer ordinære former, om man ønsker det. Fortsetter neste side...

BRIEFING FOSEN • 2017/18

47


MED EGGET SOM INSPIRASJON Blant den mer tradisjonelle maten fra Fosen finner vi egg. Anja og Geir Yngve Hovde på Hovde gård på Ørlandet driver hønseri. Men som personer og produsenter er de alt annet enn tradisjonelle.

rundt på hele festivalområdet, og får stor oppmerksomhet. Anja har sin egen eksklusive lue, opprinnelig tilhørende en katt, og synger gjerne også noen strofer der hun står bak disken og selger smakfulle Hovde-egg.

For noen år siden malte Anja ei diger høne på en vegg på gården, for å gjøre Hovde synligere. Så begynte det å dukke opp historier i hodet hennes om denne høna, og barnebokkarakteren Tuppeline ble skapt. Det har blitt fire bøker så langt, og den femte er nå på vei.

UMAMI, VERSJON FOSEN

Sanger har det også blitt, og ekteparet Hovde drar mye rundt til barnehager og skoler og synger og spiller. Men de er ikke snauere enn at de gjør akkurat det samme på Matfestivalen! Med gitaren og sin spesielle hønselue trubaderer Geir Yngve

Tilknyttet prosjektet Bygda 2.0 på Stokkøya, som kunne være verdt en artikkel i seg selv, tilbyr Sissel Svenning et møte med umami, gjennom salg av tang og tare.

48

BRIEFING FOSEN • 2017/18

«Umami» er det japanske ordet for den femte smaken, altså ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Det er selvsagt vanskelig å beskrive en smak med ord, men det er smaksstoffene i kjøtt og alger som er de fremste kildene til umami.

-Vi plukker hovedsakelig ute på skjærene om våren, og så henger vi fangsten opp til tørk. Tang og tare er mat som kan lagres i årevis, den blir nesten bare modnere og bedre av det. Dette er naturlige smaksforsterkere som kan brukes til nær sagt hva som helst. Du kan steke, koke, sylte og kandisere det, spise det som pickles, pakke inn kjøtt og fisk i det, ha det i salater, drysse det som krydder. Det er bare fantasien som setter grenser, forklarer Svenning. -Det er dog ikke noe storsalg av disse varene enda, fortsetter Svenning. -I Japan og mange andre land er det jo utrolig populært, men det tar naturlig nok litt tid før nordmenn blir vant med tanken på dette som mat. Men det har gått vesentlig bedre etter hvert, siden jeg begynte med dette for over fire år siden. Det fins åpenbart enda flere bruksområder


for tang og tare enn dem Svenning nevnte: Noen av kompanjongene hennes har laget sjokolade med tang og tare i!

MYE MAT I GODT ØL Skulle man bli tørst av saltmaten, er det saktens muligheter for å få lesket strupen med noe flytende i Fosen-teltet. Sturla Gabrielsen og Trond Slind driver Stokkøy bryggeri. De begynte festivaluka med å delta på Bryggerifestivalen, som går parallelt med Matfestivalen i Trondheim. Så flyttet de sammen med de andre aktørene fra Fosen. -Vi lager pale ale, brown ale, porter, hveteøl og juleøl, forteller de ølglade karene fra Åfjord. -Så har vi laget et eget jubileumsøl til Coop Fosen, og en spesiell tindvedtrippel som gikk uhyre godt på bryggerifestivalen. Det er et belgisk trappistøl, men

akkurat det ordet kan vi ikke bruke fordi vi ikke er munker. Men trippelen er sterk, 7,9 prosent, med syrlighet som den har fått fra tindveden vi har funnet på Fosen.

GELÉ I STOR STIL En av de mest markante aktørene innen Fosens brede spekter av kortreist mat, er Romstad gård i Bjugn. Her lager de smør, ost, gelé, eddik, siruper, krydder og te, bare for å nevne noe. -Det har vi gjort lenge, forteller Ingrid Larsen Romstad, som sammen med mannen Jørund står i spissen for det som langt på vei er en familiebedrift. -Hovedproduktet vårt må vel sies å være de ulike geléene, som vi begynte med så langt tilbake som i 1995. På det feltet har vi jobbet mye for å utvikle oss, og der vil jeg påstå at vi er best, sier Ingrid, før vi får smake en

utsøkt multegelé ispedd appelsinlikøren Cointreau. -Jeg er så lei av å spise pølser «med konjakk» som overhodet ikke smaker konjakk, og lignende uærlige produkter, sier den frittalende Ingrid. -Dette er en gelé der vi har vært rause med både multer og Cointreau, og det skal merkes på smaken. -Vi har drevet aktiv markedsførding, og produserer nå rundt 200.000 glass gelé i året. Så har vi selvsagt også Fosen-osten, som vi har fått gullmedalje for, og mye annet som holder et veldig høyt nivå.

Fortsetter neste side...

BRIEFING FOSEN • 2017/18

49


HONNINGPIKEN Frida Haugdahl Humstad står og selger rykende varm bratwurst, om ønskelig med kål, og andre kjøttprodukter fra heimgården Humstad i Åfjord. -Det går veldig godt med salget i dag, forteller hun. Det er faren Jan Robert Humstad som er sjefen hva gjelder kjøtt. Men Frida har også sin egen lille geskjeft, som har fått navnet Pollenpust. -Jeg har sju bikuber, og jeg lager honning, kan hun berette. I samme øyeblikk kommer en dame og vil kjøpe et glass av den elegant utseende

Anja og Geir Yngve Hovde

50

BRIEFING FOSEN • 2017/18

honningen, så vi spaserer videre for ikke å forstyrre den unge forretningskvinnen i hennes bedrifter.

mat. -Vi er veldig fornøyd med salget her på Matfestivalen, og det er selvsagt artig at folk liker ostene våre, sier Frode.

Moderne ost fra en gammel gård I rekken av produktive Fosen-gårder finner vi den gamle gården Hindrum, som ligger i Hindrem i Leksvik. Der holder Frode Hindrum og Lise Mathiesen kyr, og Lise har hovedansvaret for osteproduksjonen i foretaket som heter Hindrum gårdsysteri. Ekteparet begynte med denne businessen i 2014, ut fra et glødende engasjement for håndlaget kortreist økologisk

Det er hovedsakelig faste og halvfaste oster de lager – «ystet med inspirasjon fra den store verden, men tilpasset norske forhold», heter det.

Ost fra Hindrum gårdsysteri

HÅNDLAGET KONFEKT Når vi nå er ferdige med hovedrettene og har begitt oss ut i søtsakenes verden, avlegger vi også en visitt ved en lekkert utseende sjokoladedisk. Med tilholdssted

Sturla Gabrielsen og Trond Slind


på heimgården sin på Fageråsen i Stadsbygd, lager konditoren Siri Irene Belling Hønsvik konfekt, makroner og andre søtsaker for hånd. Til daglig baker hun også en rekke spennende og innovative kaker. Mannen hennes, kokken Carl Henrik «Kalle» Hønsvik, er også med på laget. Foretaket heter Søtt og Sånt, driver catering og salg til noen kafeer og til museet Kystens arv, og har også varer på noen

Carl Henrik og Siri Irene Belling

lokale butikker. «Håndlaget med stolthet og respekt for råvarene og faget,» heter det. «Ingen snarveier. Produktene skal være ekte vare. Der smaken og det visuelle er i fokus.»

-Salget her på Matfestivalen har gått jevnt bra, forteller Hønsvik. -Det er artig å stille ut varene sine og få snakket med kundene.

Pizzaspesialiteter

BRIEFING FOSEN • 2017/18

51


NÆRINGSLIV I FOSEN

• Nyoppusset Bistro åpen hver dag • Bar • Selskapslokaler • Kurs og konferanse • Overnatting

Følg oss på Facebook www.kysthotell.no

N DU

A HER K

, g a d s r u fevæirreembed venner &

slippe energien løs!

Se vår facebookside «Zebra Lekeland Brekstad» for informasjon.

52

BRIEFING FOSEN • 2017/18


NÆRINGSLIV I FOSEN

Nytt kjøkken, bad eller Nytt garderobe? kjøkken, bad eller garderobe?

Din smak. Dine behov. Og plassen du har til rådighet. Hos Sverre Pettersen AS møter du fagfolk som kan skreddersy ditt nye kjøkken, bad og garderobe. Velkommen!

Sverre Pettersen ASFru Ingersvei 450, 7140 Opphaug • Telefon 72 52 11 65

Fru Ingersvei 450, 7140 Opphaug.E-post Tlf 72521165 butikk@sverre-pettersen.no • www.sverre-pettersen.no

Et trygt valg hos BUTIKK OG RØRLEGGERE Hos Bademiljø Bjugn har vi all den kompetansen som trengs for å hjelpe deg med å bygge nytt eller å fornye badet ditt. Ta kontakt så hjelper vi deg gjerne. Når våre rørleggere gjør jobben, kan du være trygg på at valgt utstyr er av god kvalitet og monteres i henhold til gjeldende regler.

JOHNSEN VVS Emil Schanchesgt. 8 7160 Bjugn Tlf. 72 52 66 66

Åpningstider: Man - Fre 10 - 16 • Lør 10 - 14 www.bademiljo.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

53


NÆRINGSLIV I FOSEN

v/Toril G. Oksvold Opphaug, Ørland 72 52 11 70 907 98 609 Telefon 72 52 11 70 Mobil 907 98 609 mail@galleri-empati.no Åpent: Torsdag 13-17, Lørdag 11-14, Søndag 15-18. Også etter avtale. Galleri Empati ligger i landlige omgivelser på Opphaug, i Ørland Kommune, og har eksistert i 25 år.

Utstillinger hele året: Salg av malerier, grafikk, keramikk og glasskunst fra mange forskjellige utstillere.

Andre aktiviteter:

Kurs, male,- og temakvelder, rammeverksted

www.galleri-empati.no

: N O I T C A G N NGDOM ENING, VENNEGJE

U

T, FOR ops ONFIRMAN K , E S S lator • Ho A L u K , im G -s A R L S V • IDRETT g • wakka BURSDAG, • Laserta

:SDAG, FAMILIE N O I T C A R U B , N G VOKSEJENG, TEAMBUILDIN • Ponnier NEG • Sumo FIRMA, VEN • Arcade r to la u • VR-sim • Lasertag

:FAMILIE, VENNEGJENG N O I T C A , G A N BAR, KLASSEN, IDRETTSL .m. ic m BURSDAG kler • Tox y is n n o P lott • • Hoppes

SALG V kter A partyeffe som s, lightstick r, e tt a h led henna tattoos

rn, n, popco ukkerspin s , tt i lo r s e e all lt, hopp kk, vannb lyd, lys, te møbeltre r/ le b ø m o kor, rode onger, de , wakka, mat, ball tballdart to fo u , a ll a to tb fo slush, n, boblefo bungeeru stad basseng, tionbrek

V

UTLEIE A F

54

BRIEFING FOSEN • 2017/18

stagram

ook og in

å Faceb ølg oss p

n variere

tiviteter ka

Tilbud av ak

#Ac

Brekstad 15 • 7130 Skolegt. kstad.no re nb o ti 610 post@ac Tlf. 924 99


NÅ ER HØSTEN NYHETER PÅ PLASS. SJEKK VÅRT BOHUS-MAGASIN, SOM ER GÅTT UT TIL ALLE HUSSTANDER

HØSTENS NYHETER

BLUES

BLUES

SIGNATURE COLLECTION 750 3 seter i Century Anilin hud, 0872 Soft Black, Svarte ben 88x216, H 84 cm 24.999,- Nr. 217185.

RESTE-STOFFER

BALOO STOL

RESTE-STOFFER

I ANDRE FARGE

BALOO STOL

5.990.-

5.990.-

I ANDREZEN FARGER 7.999,- KONTINENTAL NAUTICAL

5.999

ZEN NAUTICAL KONTINENTAL 150x200

5.999.-

NYE ÅPNINGSTIDER: Man-fre 09.00- 18.00 BALOO 1100 stol i stoff styling. Kan svinge ZEN NAUTICAL kontinentalseng m/7 soner, multipocket fjærinnlegg, 8 cm Lørdag 10.00 – 15.00 grader ogZEN har NAUTICAL en unik gyngefunksjon allergivennlig overmadrass ben. I fargen Berta Night 150x200 cm 5.999,BALOO 1100 stol i stoff styling. Kan 360 svinge kontinentalseng m/7 soner, multipocket fjærinnlegg,og8 metall cm 81x78, H 108 cm 5.990,- (førovermadrass 8.999,-) og metall ben. 180x200 cmBerta 7.999,I andre farger 360 grader og har en unik gyngefunksjon allergivennlig I fargen Night 150x200 cm150x200 5.999,- cm 7.999,- 180x200 cm 9.999,Begrenset antall Hodegavl m/2 nakkeputer cm 1.699,- 180 cm 1.899,81x78, H 108 cm 5.990,- (før 8.999,-) 180x200 cm 7.999,- I andre farger 150x200 cm 7.999,180x200 cm150 9.999,Begrenset antall Hodegavl m/2 nakkeputer 150 cm 1.699,- 180 cm 1.899,-

VI LANSERER CASA,

VI LANSERER CASA, FORDELSPROGRAM OG FORDELSPROGRAM OG FINANSIERINGS-PRODUKT FINANSIERINGS-PRODUKT

Vi tilbyr finansieringstjenester når du skal kjøpe møbler

Vi har finansiering! 9 mnd kr 425,-

Vi tilbyr finansieringstjenester når du skal kjøpe møbler til hjemmet! Med CASA kan du handle nå og betale til hjemmet! Med CASA kan du handle nå og betalesenere. Du velger selv om du vil utsette betalingen eller senere. Du velger selv om du vil utsette betalingen dele eller opp kjøpet i mindre beløp. dele opp kjøpet i mindre beløp.

Vi har gavekort!

Åpningstider

Åpningstider

Mandag-fredag 09.00 - 17.00 Vi bringer Mandag-fredag 09.00 - 17.00 Torsdag 09.00 - 18.00 Torsdag til hele 09.00 - 18.00 Fosen BOHUS GRØTAN MØBLER AS Lørdag 10.00 -Tlf. 15.00 BREKSTAD 72 52 42 31 Lørdag 10.00 - 15.00 Vi har gavekort! www.Bohus.no


KOMMER FOR SALG! MELD DIN INTERESSE K O M M EKROFMOMRE R S AFLO GR! M S AE LL G D ! DM I NE LI D N TDEIRNE SI N ST E E R E S SOE

3131 31

moderne boliger moderne boliger moderne boliger i boligfeltet i boligfeltet i boligfeltet

KVM KVM KVM

enheter fra ca 70 enheter fra cakvm70enheter fra ca 70 120 kvm kvm- 120 kvm kvm- 120 kvm

Snart kommer nye og svært attraktive satt tilbake i den stand det var, med flotte Snart kommer Snart nyekommer og sværtnye attraktive og svært attraktive satt tilbake isatt dentilbake stand det i denvar, stand meddet flotte var, med flotte boliger på Søtberget, beliggende på turområder rundt. Skole, barnehage, boliger på Søtberget, boliger påbeliggende Søtberget,på beliggende på turområder turområder rundt. Skole,rundt. barnehage, Skole, barnehage, Opphaug i nærheten av Rusasetvatnet. butikk og post finnes i umiddelbar nærhet, Opphaug i nærheten Opphaugav i nærheten Rusasetvatnet. av Rusasetvatnet. butikk og post butikk finnes ogipost umiddelbar finnes i umiddelbar nærhet, nærhet, Dette vatnet har en fortid både som og både fotballbane og lekeDette vatnetDette har en vatnet fortidhar både en som fortid både som og både fotballbane og både fotballbane og leke- og lekemølledam og drikkevannskilde med plasser grenser nært opp til området. mølledam og mølledam drikkevannskilde og drikkevannskilde med med plasser grenser plasser nærtgrenser opp til nært området. opp til området. yrende fugleliv. Vatnet er nå rustet opp og yrende fugleliv. yrende Vatnet fugleliv. er nåVatnet rustet er opp nåog rustet opp og


OG FÅ INFORMA SJON OM PROSJEKTET FØRST! OE G F Å O I NGF O FÅ R MI N A FS O JO RM N AOS M J OPNR O OSMJ EPKRTO E TS JFEØ K TR ES TT ! F Ø R S T !

EO LE KLMO MEM M E TN V EV L KV KM O NM EINLT ITLI L EB REEG EPTEÅTP Å S ØSTØ SBØ ET RBT G RT G PÅ PA PP H U! U GG ! ! O PO PO H PU A HGA

w w w. s ø t b e r g e t. n o w w w . s ø twbwewr .gs eø tt.bn e or g e t. n o RUNE ØVERLIE // RUNE HALLAN // RUNE ØVERLIE RUNE // ØVERLIE // RUNE HALLAN RUNE // HALLAN // RUNE.OVERLIE@HEM.NO RUNE.HALLAN@HEM.NO RUNE.OVERLIE@HEM.NO RUNE.OVERLIE@HEM.NO RUNE.HALLAN@HEM.NO RUNE.HALLAN@HEM.NO 920 80 409 918 95 559 920 80 409 920 80 409 918 95 559 918 95 559 BRIEFING FOSEN • 2017/18

57


BJUGN

“Solsiden” Strandveien i Botngård

! t g l o s r e t e h g i l i e l 4 17 av 2 24 prosjekterte leiligheter midt i Botngård sentrum - 16 18 solgt! Av og til er det ingen overdrivelse å kalle et boligprosjekt unikt. Derfor har vi i Heimdal Eiendomsmegling gleden av å presentere Solsiden. Beliggenheten byr på topp solforhold og nydelig utsikt. Tilsammen er det 24 leiligheter i boligprosjektet hvor du kan velge mellom 2-roms og 3-roms. fra 43 - 79 m2 P-rom med kvaliteter som balkong/terrasse, garasje og heis. Pris fra kr. 1 740 000,- til kr. 3 550

000,-. Om ønskelig er det mulighet til å slå sammen flere leiligheter om det er ønskelig med større areal enn hva som er opprinnelig tegnet. Ta kontakt med en av våre meglere for nærmere informasjon. Rune Øverlie - 920 80 409 : mail: Rune.overlie@hem.no eller Rune Hallan tlf: 918 95 559 : Mail: rune.hallan@hem.no

EIENDOMSINFORMASJON Kjøpsomk.: Ca. 17 000,- | Byggeår: 2017 | Eieform: Selveierleilighet | Tomt: Ca. 4445 kvm, eiet FINN-kode: 87707037


TA OSS KONTAKT MED OSS PÅ MØT I BJUGN SPAREBANK TLF. 920 80 409 FOR PRIVAT AVTALE MANDAG 27. MARS KL. 12:0018:00. Dette er en fin mulighet for å bli bedre kjent med prosjektet. Ta gjerne kontakt på telefon for å avtale på forhånd. Rune Øverlie

Megler MNEF,Partner Mobil: 920 80 409 rune.overlie@hem.no

www.hem.no

Rune Hallan

Megler MNEF,Partner Mobil: 918 95 559 rune.hallan@hem.no

www.hem.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

59


Its’ a beautiful day!

THE SUN IS SHINING... LIBRA SHOPPING ligger på Brekstad, Ørland og er Fosens største kjøpesenter Med 12000 m2, butikker og med bredde i utvalg av bransjer. Her er det oppholdsvær 365 dager i året, gratis parkering og god service. Hos oss får du blant annet alt du trenger til matbordet, skole, hjem og hage, ferie og fritid, klær, sko, tilbehør, og mye, mye mer. For åpningstider: besøk oss på www.librashopping.no www.facebook.com/librashopping.no/ www.instagram.com/libra.shopping/

FOSENS STØRSTE KJØPESENTER

. . onsker deg velkommen LIBRA SHOPPING

AVEC • BAKERIBAREN • BJERVE UR OG GULL • CUBUS • DINNER ELKJØP • EUROPRIS • EUROSKO • EXIT • EXTRA • FIFTY/50 • HØIE LIBRA BLOMSTER • MEKK • NILLE • STORMBERG • SUNKOST TIPTOPKIDS • TREND FRISØR • VINMONOPOLET • VITA VITUS APOTEK • ZAVANNA • ØRLAND BOKSENTER

60

BRIEFING FOSEN • 2017/18


BRIEFING FOSEN • 2017/18

61


TOPP

10

ÅFJORD

Bakgrunnsbilde: Utsikt fra Harbakhula, foto: Ole Andreas Vekve

62

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Åfjord er først og fremst en fantastisk kystkommune. Men naturen her rommer også andre overraskelser – og det samme gjør kulturen.


JORDBÆRØYA Lengst ut mot havet i Åfjord kommune ligger Linesøya, som er et perfekt sted for å finne den store roen. Det er rundt 70 fastboende på øya, som er kjent for et rikt dyre- og fugleliv, og veldig gode fiskemuligheter – samt sine fruktbare jordbæråkre! Når bæra fra Linesøya kommer inn til fastlandet om sommeren, går folk mann av huse for å handle. Her fins også det flotte museumsfjøset på Rekstern, og spor etter den tyske okkupasjonen i området Stemma og Øyholmen. En kultursti med forskjellige forgreininger letter adkomsten dit. Ellers er brua over til Linesøya et vakkert skue i seg selv, med flott utsikt over havet. Den etterlengtede brua stod ferdig så sent som i 2011.

MARINE AKTIVITETER PÅ STOKKØYA På andre siden av brua ligger Stokkøya. Det første området man møter her

er Hosnavika og Hosnasand, med en lang sandstrand som regnes som en av de fineste på Fosen, og kanskje i hele Trøndelag. Den ville, vakre og ennå nokså uberørte naturen på Stokkøya kan inspirere til så mange slags aktiviteter. For eksempel er området spesielt velegnet for dykking, og det var gjennom dykkeres bruk av Stokkøya, at man så starten på det som i dag benevnes Stokkøya sjøsenter. Der står de fire ordene natur, arkitektur, mat og opplevelser sentralt i driften. Hele tiden med den skånsomme og respektfulle bruken av naturen som en forutsetning, byr sjøsenteret på boplasser i meget innovativ og vakker arkitektur, natur- og kulturopplevelser i de samme spesielle rammene, og ikke minst egenartet lokal mat, blant annet gjennom spisestedet og samlingsstedet Strandbaren. Også Stokkøya har ei spektakulær bru av relativt ung alder, som går over til fastlandet. Stokkøybrua, som er høy nok

til at Hurtigruta seiler under den, stod ferdig i år 2000.

DRAMATISKE HARBAKHULA Før vi fortsetter fra Stokkøya inn mot mer sentrale strøk i Åfjord kommune, gjør vi en avstikker utover ei halvøy helt nord i kommunen, til grenda Harbak. Det er ikke så mange som bor her, men likevel er dette lille stedet internasjonalt kjent, som et av Norges og kanskje Europas beste felter for såkalt buldring. Denne krevende aktiviteten – som for de uinnvidde kan forklares som en form for klatring – opplever en økende popularitet internasjonalt. Harbakhula er en naturlig huleformasjon som er ca. 130 meter dyp og ca. 40 meter høy ved åpningen, der man har en fabelaktig utsikt over havet og skjærgården. Dette er selvsagt et eldorado for dem som liker å boltre seg i fjellveggen – men også for dem som bare liker en vakker utsikt!

BRIEFING FOSEN • 2016/17

63


STOKKSUND SOMMERFESTIVAL Når vi nå har beveget oss over på fastlandet, og svinger sørover, kommer vi til det pittoreske området som kalles Stokksund. Her arrangeres hvert år Stokksund sommerfestival, som er et hyggelig arrangement for hele familien, i naturskjønne omgivelser. Her er det idrettsaktiviteter i fleng, som sykkelritt og det legendariske lokalderbyet i fotball mellom Linesøya

Åfjord sentrum by night

64

BRIEFING FOSEN • 2016/17

og Stokkøya. Men det er også konserter både for små og store, og på kveldstid litt ekstra festivitas for den voksne generasjonen.

HISTORISKE BÅTER Før vi begynner å bevege oss mot de indre delene av kommunen, må vi gå litt nærmere inn på Åfjord som en kystkulturkommune. Navnet som da spesielt renner en i hu, er åfjordsbåten. Åfjordingene har lange tradisjoner for

Lokal mat Foto: Åfjord Utviklings arkiv

å bygge båter, og svært gode båter. Man regner med at det på slutten av 1800-tallet ble bygd bortimot 1000 båter årlig i Åfjord. Mange av gårdene hadde skog som egnet seg til båtmateriale, og mens tømmeret i seg selv ikke var verdt stort, hadde båtene desto større verdi. Åfjordsbåten er en av de båttypene i Norge som nedstammer mest direkte fra vikingenes skip. Etter hvert som behovet for større og ikke minst mer lukkede

Laksefiske Foto: Per Sollermann, Åfjord Utviklings arkiv


båter meldte seg utover 1900-tallet, ble det mindre bruk for Åfjordsbåten. Men håndverkstradisjonen holdes nå igjen i hevd på Fosen, og da selvsagt også i Åfjord, der det for eksempel er mulig å bestille seg en utflukt i åfjordsbåt.

DET GLADE, MODERNE BÅTLIV Alle kan selvsagt ikke seile rundt i en åfjordsbåt. Men interessen for ferieliv i båt er økende, og det med god grunn, når man vet hvilke perler man har

tilgang til langs kysten. Det gjelder ikke minst i Åfjord, der forholdene mange steder ligger veldig godt til rette for båtliv. Her finnes flere forskjellige marinaer der man kan legge til, og rorbuer og andre fasiliteter kan enkelt leies om man måtte ønske det. Så hvorfor ikke legge båtturen innom Åfjord?

gastronomiske kvaliteter. Her i kommunen vet man virkelig å utnytte naturens såkalte spiskammer, og Åfjord har en usedvanlig tetthet av dyktige og glødende engasjerte produsenter og foredlere av kortreist kvalitetsmat.

EN KULINARISK KOMMUNE Når vi nå snakker om det gode liv, kan vi ikke unnlate å nevne Åfjords mange

Bakgrunnsbilde: Kajakkpadling på Stokkøya, foto: Tom Gustavsen / trondelag.com

BRIEFING FOSEN • 2017/18

65


Bakgrunnsbilde: Fridykk foto: Ole Ekker

66

BRIEFING FOSEN • 2016/17


En porsjon utsøkte blåskjell? Et fiskemåltid krydret med tang og tare? En forfriskende lokalbrygget øl til maten? Eller bare en kopp te, med en teskje honning fra lokale bier? Kanskje litt deilig hvetebakst til dessert? Åfjord bogner over av delikatesser.

ET SENTRUM Å BLI GLAD I Kommunesenteret i Åfjord heter Årnes, stundom kalt bare Å. Her bor litt over 1000 mennesker, og umiddelbart er det vel da naturlig å tenke at dette bare er enda et landsens lite tettsted, ikke noe å rope hurra for. Årnes er imidlertid i en særklasse blant de mange stedene i samme størrelsesorden rundt om i det rurale Norge. «Et tettsted mange kan lære av,» skrev en journalist i Adresseavisen tidligere i år. «Trønderske tettsteder flyter planløst og slapt utover landskapet. Årnes i Åfjord er et av unntakene.»

Han sikter til tydeligheten i utformingen av stedet. Med arkitektonisk inspirasjon fra åfjordsbåten og roret, har man her greid å skape et kompakt kommunesentrum med en tydelig estetisk profil, som faktisk er blitt belønt med en pris av Vegdirektoratet, kalt «Vakre vegers pris». Servicetilbudet er det heller ikke noe å utsette på, så her er det bare å nyte utsikten mens man utfører sine ærender. Ikke minst: Slå gjerne av en prat med de hyggelige åfjordingene!

DER LAKSEN SPRETTER Vannet er det dominerende elementet i Åfjord. Beveger vi oss litt innover i landet fra Årnes, preges landskapet av to dalfører med sine respektive elver: Stordalselva og Norddalselva er to av Norges beste smålakseelver. Begge elvene er kvalifisert som nasjonale laksevassdrag, og kan med letthet nås fra bilvei. Fiskekort fås kjøpt. Eller kanskje er du du av dem som synes timevis med venting i elva blir litt kjed-

sommelig, og som vil ha mer action? Laksen kan likevel underholde deg, om du for eksempel oppsøker den vakre Støvelfossen i Stordalselva. Her ligger et platå der du kan stå og nyte synet av hoppende laks! Det er et forfriskende skue, som garantert vil gjøre også deg til en enda gladere laks.

ET VILT OG VAKKERT INDRE Vi har fremstilt Åfjord som en utpreget «marin» kommune. Faktum er imidlertid at Åfjord, som den klart største kommunen på Fosen, også har et stort indre, der fjell er den dominerende landskapsformen. Det passer å avslutte rundturen vår oppe i fjellene, for eksempel på Finnvollheia på grensa mot Namdalseid kommune, som ligger i Nord-Trøndelag. Med sine 675 moh. er fjellet det høyeste ikke bare i Åfjord kommune, men på hele Fosen. Navnet vitner om samenes historiske og også nåtidige nærvær i denne ville fjellheimen.

Åfjord, en kystkommune full av overraskelser. Fra 2020 går Åfjord og nabokommunen Roan sammen til en ny kommune – et enda større kysteldorado, rikt på vill og vakker natur.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

67


«En perle i havgapet» har folket i Roan selv kalt kommunen sin. I kommunevåpenet ser vi tre flygende terner, en årvåken og energisk fugl. Har du energien som den norske naturen kreves, og verdsetter du energien som den gir deg, da er Roan stedet for deg.

TOPP

10

ROAN Bakgrunnsbilde: Jettegryta ved Hofstad, foto: Fosna-Folket

68

BRIEFING FOSEN • 2016/17


PANORAMA PÅ DÅAPMA Vi begynner ferden vår i Roan der vi sluttet ferden vår i Åfjord: På fjellet. På grensa mellom de to kommunene ligger fjellet Dåapma, som med sine 644 meter er det høyeste i Roan kommune. Navnet er sørsamisk, og vitner om at samene har sin plass også i Roan kommune.

valen på Bessaker. Den passer for hele familien.

Herfra kan man, på klare dager, se helt fra Halten i vest til svenskegrensa i øst! Det er merket sti opp på fjellet fra Vargfossnesa, dit man kan kjøre bil.

Folk fra fjern og nær kommer til den vakre kystbygda for å kjenne på den lokale kulturen og more seg med gamle og nye venner. Her er det selvsagt fiskekonkurranse, utflukt i båt, «gå planken» og mer – og på kveldstid festivitas for de voksne. Premieringen i de ulike «grenene» er forresten formidabel, så her er det til og med muligheter for å dra hjem med økonomisk overskudd!

I JETTENES RIKE

BADELIV FOR VÅGHALSER

På tilbaketuren fra Dåapma kommer man inn på veien som entrer Roan sørfra, altså fra Åfjord. Denne fører videre inn i Hofstaddalen. Her renner Hofstadelva, som er rik på småørret.

Tar vi i stedet sørover der veien deler seg i Hofstaddalen, får vi flere bevis på at Roan virkelig er en kystkommune: Her er går mange fjorder inn i landet, vi ser øyer utenfor og selve storhavet utenfor dem igjen.

Men her kan man også finne en spesiell severdighet: Ei jettegryte som er Midt-Norges største. Ei jettegryte er en glatt, gjerne sylindrisk fordypning i fast fjell, oppstått ved at ei breelv har satt stein og grus i turbulent bevegelse under isen. Selve ordet jettegryte signaliserer jo at det her har vært jetter, en form for troll eller kjemper, i aktivitet – og det er så visst ikke vanskelig å forstå at dette merkelige naturfenomenet har satt folks fantasi i sving. Håper du ikke blir skremt! Det er laget parkeringsplass og trapp opp til jettegryta.

I VINDEN Oppe i Hofstaddalen deler veien seg. Vi skal først ta den nordlige retningen, som går videre inn i Osen kommune. Men før man når så langt, kommer man til området som kalles Bessaker. Bessakerfjellet er at av feltene på Fosen der det satses stort på vindkraft. Man kan mene hva man vil om dette, uansett er det et faktum at det blåser friskt her, og at de nakne fjellene har en stor skjønnhet ved seg, vindmøller eller ei. Møllestua er et bygg som er åpent for turgåere hele året. Det er ingen lang tur fra bommen, der man kan parkere. Her kan man nyte sin egen kaffekopp, og noen ganger er det også kaffe og annet å få kjøpt. Utsikten mot Frohavet er et nydelig syn.

EN REAL FISKEFEST Et meget tradisjonsrikt, populært og morsomt årlig arrangement i Roan, er fiskefesti-

For dem som virkelig liker vann, er det flere bademuligheter i Roan. En av dem finner man på Utrosanden, litt utenfor Roan sentrum. Men det er også bademuligheter og ikke minst campingmuligheter på Hongsand litt lenger sør. Ta deg bare i vare: Dette er havet, så temperaturen kan være noe «frisk».

FOSENKATEDRALEN I administrasjonssenteret i kommunen, som også heter Roan, finner man blant annet Roan kirke. Denne kalles populært for Fosenkatedralen, og det med god grunn. Det er en meget vakker langkirke fra 1702, bygd i stein, med 350 plasser. Både altertavle, prekestol og mer er av meget høy alder. Om sommeren har kirka åpent til faste tider, men også ellers er det det fullt mulig å få en omvisning. Her arrangeres også konserter og andre kulturelle tilstelninger.

LITT AV HVERT Å FÅ KJØPT Hvis det er shopping og lignende urbane aktiviteter du er mest interessert i, er kanskje ikke Roan ditt førstevalg. Men selvsagt er det muligheter for handel også her, for eksempel på den tradisjonsrike Torgdagen i regi av kommunens pleie- og omsorgsavdeling, hvert år i slutten av august. Da kan hvem som helst melde seg med ting de vil selge, og mulighetene for å gjøre et varp er meget store!

HUSK Å HOLDE ØYNENE PÅ VEIEN Noe av det som kjennetegner Roan er som sagt fjordene. En del av veiene i kommunen er konstruert deretter, de er nesten «vestlandske» i utformingen, av typen som klamrer seg fast til fjellveggen for ikke å falle i vannet. Utsikten langs slike veier er gjerne fabelaktig, så her gjelder det bare at sjåføren ikke blir så fortryllet at han glemmer å se på veien! Et eksempel på en meget vakker vei i Roan, er den som går fra Kiran til Joskjør, helt sør på kommunens lange kystlinje. Veien følger Skjørafjorden, og det er virkelig et flott syn man her kan oppleve fra bilvinduet.

EN HELGEKVELD PÅ JOHN-BRYGGA Tilsynelatende er vi, innerst i Skjørafjorden, kommet til veis ende i Roan kommune – men det er kun til bilveis ende. For i slik en kystkommune må vi naturligvis også en tur ut i havet, til den flotte skjærgården Roan kan skilte med. Her fins mange, mange små øyer, og noen litt større, som for eksempel Værøya, Ytterøya og Almenningen. På sistnevnte ligger en idyll kalt Ansteinsundet, der den såkalte John-Brygga er et vakkert bygg. Siste helg i juli arrangerer den aktive og initiativrike Roan seglforening tur dit, med blant annet pubkveld. Ellers har stedet en gjestekai, vakker natur med fine turforhold for store og små, og gode muligheter for å telte.

DEN YDERSTE NØGNE Ø Siste kapittel på ferden vår gjennom Roan blir en liten holme mellom Værøya litt sør i kommunens havområder, og Sandøya og Børøya nesten på grensa til Osen. Her ligger Kaura fyrstasjon, som ble bygget i 1931, som det nest siste bemannede fyret i Norge. Tårnet er et 22 meter høyt støpejernstårn med hvitt belte. Stasjonen ble automatisert og avfolket allerede i 1959, men ennå i dag er mange av de opprinnelige detaljene intakte. Fyrstasjonen eies nå av Staten gjennom Kystverket, og er fredet etter lov om kulturminner. Legger man turen ut hit, kan man med hånden på hjertet si at man har våget seg langt ut i den trønderske kystkulturen! Det er nettopp den kulturen Roan er en stolt bærer av. Fra og med 2020 går kommunen sammen med sin sørlige nabo Åfjord, men Roans naturskjønnhet og gjestfrihet forblir nok uforandret.

BRIEFING FOSEN • 2017/18

69


OSEN HIGHLIGHTS I Osen kommune er man helt i nordenden av området som betegnes som Fosen, på grensa til Nord-Trøndelag. «Vårt mål er ikke å være stor, men lykkelig og god!» skriver osingene selv, om en kommune med fantastisk natur.

SPOR FRA RIKTIG GAMLE DAGER

EN HISTORISK KYSTGÅRD

EN KATEDRAL I BERGET

På Strand «midt» i Osen finnes spor etter mennesker som kan føres helt tilbake til eldre steinalder. Dette er helleristninger hakket inn i berget med en spiss stein. En stor grindhval dominerer feltet. På denne tida, da folk ennå levde av fiske og fangst, var det vanlig med ristninger som forestilte dyr, og da spesielt de store dyrene som det krevde stor dyktighet å fange. Ristningen av grindhvalen er altså det man kaller enn veideristning eller en fangstristning.

Et annet høydepunkt for de historieinteresserte er Vingsand-gården, som også går under navnet Osen bygdatun. Dette er et komplett gårdstun fra 1800-tallet, med hovedbygning, bur, masstu, driftsbygning og – som seg hør og bør ved kysten – to brygger og tre naust.

En godt bevart hemmelighet i Osen er Halvikhula, som er av slike formidable proporsjoner at den kan minne mer om en katedral. Bruken av ordet hule er iallfall litt tvilsom, da åpningen inn hit er rundt 100 meter høy. Det mer lokale navnet Halvikhallin er nok mer beskrivende.

Like ved helleristningene ble det i 1913 oppdaget en grav, som inneholdt en leirurne sannsynligvis fra bronsealderen. Den avdøde ble trolig brent, og asken lagt i urnen. Osingene har en lang historie!

70

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Vingsand-gården nevnes for første gang skriftlig i skattemanntallet fra 1520–1521, men er sannsynligvis enda eldre. Det har vært mange eiere og mange drivere, men morsomst er det vel at selveste fru Inger til Austrått i sin tid hadde gårdparten som len under Reins kloster. Blant alt det man kan oppleve på gården, er en samling på 800 gamle gjenstander av forskjellig slag.

Halvikhallin ligger ikke ved noen vei, så man må først ta seg til Halvika, på sørsida av Svesfjorden, med båt. Derifra er det imidlertid ganske greit å komme seg opp til selve åpningen – der en storslått opplevelse venter!


Bakgrunnsbilde: Halvikhula i Vingsand i Osen Bernartwood / trondelag.com Fotograf: Petr Pavlicek

ET FISKEELDORADO Osen har mye å by på for dem som liker friluftsliv, og da spesielt fiske. Gjennom Steinsdalen sentralt i kommunen renner Steinsdalselva, som er et yndet mål for laksefiskere. Langs den vakre elva er det bygd gapahuker og andre fasiliteter. Likevel er det vel kanskje primært sjøfiske man forbinder med en kystkommune som Osen. Det er noen fredningssoner for laks og sjøørret som må respekteres, men for det meste kan man fiske hvor man vil i saltvann. Turer med båt kan bestilles fra flere ulike aktører i kommunen, og båter kan også leies. Det er flere marinaer og generelt gode forhold for båtliv i Osen.

Et høydepunkt om man er interessert i den slags, er den årlige fiskefestivalen i pittoreske Sætervik, helt nord i kommunen.

PÅ VEI MOT NORD Sætervika er for øvrig ikke det letteste stedet å komme seg til, da man må kjøre via Fosens nordlige nabokommune Flatanger for å nå det gamle fiskeværet. Fra Osen for øvrig er stedet kun tilgjengelig med hurtigbåt, men en tur med denne hurtigbåten kan absolutt være en fin opplevelse i seg selv! Har man først kommet seg til Sætervika, bør man imidlertid få med seg attraksjonen Buholmråsa fyr. Dette fyret fra 1917 står på Sønnaholmen nær Sætervika, og er med på å markere sørenden av det

åpne og beryktede havområdet Folda, som strekker seg opp til Gjæslingan fyr og Grinna fyr utenfor Nord-Trøndelag. Mange fartøy har forlist på denne værharde kyststrekningen. Enda litt lenger til havs i Osen, og følgelig enda vanskeligere tilgjengelig, ligger Kya fyr, som er bygd i 1920. Dette regnes for å være et av Norges mest værutsatte fyr, der landgang selv i godt vær er vanskelig. Her er vi omtrent så langt nord som vi kan komme i Osen, og dermed også på Fosen og i Sør-Trøndelag fylke. Så her passer det for oss å ta farvel med vakre Osen. Men ikke nøl med å dra dit, for en naturopplevelse du ikke vil glemme, og et møte med et trivelig kystfolk!

BRIEFING FOSEN • 2017/18

71


ANNONSØRINNHOLD: ÅFJORD KOMMUNE

Fant drømmen i Åfjord

– Åfjord er et fantastisk sted å vokse opp på, og et fantastisk sted å bli gammel på, sier Egil Jensen.

– Det sa dronninga også da hun var på besøk, legger han kjapt til. Han har det litt travelt. Rosenborg-kampen starter snart, og den skal han se hjemme hos en sambygding. – Sånn er det her. Plutselig får man en tekstmelding om å komme bort og se fotballkamp. Det er helt fantastisk. Folk har tatt imot oss med åpne armer. Ordføreren ringte Egil og kona Anne-Britt har tidligere bodd i Trondheim, men da yngstedatteren for sju år siden flyttet ut av huset, bestemte de seg for å gjøre det samme. De visste bare ikke hvor. Så de satte seg i bilen og kjørte rundt for å finne drømmeplassen. Vekk fra travle Trondheim. Men nært nok til at Egil kunne beholde jobben som nattevakt ved St. Olavs Hospital. På en av kjøreturene besøkte de en kjenning på Stokkøya, som anbefalte Åfjord. Det kom Åfjord-ordfører Vibeke Stjern for øre, og hun nølte ikke et sekund. – Ordføreren ringte og ønsket oss velkommen til Åfjord. De hadde til og med et hus klart til oss, ler Egil. Få måneder senere var de åfjordinger. Nye og svært gode veier

på Fosen gjør det også lett å pendle fra Åfjord til andre kommuner i regionen. – Fantastisk engasjement – Det beste med Åfjord er engasjementet blant folk. Dugnadsånden. Det spiller ingen rolle hvilken status eller jobb man har. Både banksjef, ordfører og prest stiller opp når det trengs, uansett. Egil forteller om en kommune med et kompakt og levende sentrum, et aktivt kulturliv med mange lag og foreninger og et næringsliv som er i stadig utvikling. Det har kommet til kjøpesentre, vinmonopol og andre butikker. Blant annet Anne-Britts blomsterbutikk. Egil er glad for variasjonen kommunen har å by på. Åfjord har blant annet satset bevisst på å skape et urbant og kompakt sentrum, som ligger idyllisk til mellom to elver. Årnes er et møtested for mennesker, fra morgen til kveld. I tillegg skryter Egil av fjellområder med gode jaktmuligheter, og elver og fjorder med godt fiske. Åfjord har store og varierte områder med villmark. – Vi er begge glade i å fiske laks, og det er nesten sånn


Anne-Britt Gjelten Jensen og Egil Jensen vurderte mange kommuner, da de skulle flytte fra Trondheim. Paret ønsket en kommune med varierte tilbud og mye «driv» i lokalmiljøet. Valget falt på Åfjord. Det er de svært glade for i dag.

at vi kan sitte på verandaen og hive sluken i elva. Det er godt å være omringet av så mye fin natur. Egil er selv sterkt engasjert i idrettslaget, mens andre står på for å holde korpset aktivt. I tillegg er ventelista på speideren full. Åfjord har et rikt idretts– og kulturliv. – Det eneste jeg savner er en svømmehall. Men den er vedtatt bygd og kommer snart i sentrum. Da blir den gode tilværelsen helt perfekt, avslutter den nye åfjordingen Egil Jensen.

Mer informasjon om Åfjord finner du på www.afjord.no og www.afjord.kommune.no

FOTO: OLE EINAR BUTLI HÅRSTAD

BRIEFING FOSEN • 2016/17

73


MULIGHETENES MESSE

15. september 2017 ble årets Mulighetenes Messe arrangert for andre gang i nytt format, i Fosenhallen. Som i fjor var arrangørene Bjugn og Ørland kommuner, Bjugn og Ørland næringsforum, Fosen Opplæringskontor og Fosen videregående skole. På de ulike standene deltok utdanningsprogram fra videregående skoler og aktører fra både privat og offentlig arbeidsliv. I alt var det i underkant av 40 stand-deltagere som fant veien til Fosenhallen

74

BRIEFING FOSEN • 2017/18

i Bjugn denne dagen. Messen er en utdanningog yrkesmesse som har som mål å vise ungdom alle mulighetene innen utdanning og arbeidsliv regionen har å by på. Messa er også en gylden mulighet for bedriftene til å vise seg frem og kanskje kapre en av sine fremtidige medarbeidere. 720 elever fra 7. klasse og opp til voksenopplæringen var påmeldt som besøkende, og i år var også messen åpen for alle andre som ønsket å stikke innom. Fellesnemnda for Ørland og Bjugn hadde samme dag møte i kultursalen ved Fosen videregående, og flere av politikerne tok turen ned til messa for å hilse på deltagerne og ungdommen.

Nytt av året var at det i etterkant av messen ble arrangert et bedriftstreff. Her ble årets og fremtidige messer diskutert. Tilbudsstruktur og elevtall ved Fosen videregående ble også presentert. Et forum som dette er nyttig både for næringslivet og for skolen med tanke på blant annet å kunne utveksle tanker om fremtidig behov for kompetanse. Det har kommet mange gode tilbakemeldinger, og vi ser at messen vokser og utvikler seg! Til neste år håper vi at enda flere bedrifter benytter seg av muligheten og melder seg på! Ane Henriksen, avdelingsleder Fosen videregående skole på vegne av arrangørene.


VI STOPPET NOEN AV ELEVENE VI TRAFF PÅ MESSA OG STILTE DE FØLGENDE SPØRSMÅL: - HVILKEN KLASSE GÅR DU I? - HVA ER BRA MED FOSEN? - HAR DU BESTEMT DEG FOR UTDANNELSE? - NÅR DU ER FERDIG UTDANNET, VIL DU TILBAKE TIL FOSEN?

Joachim Forfot

Hanna Christine Hoff

T.h. Malin Isabel Lian

- Første år på elektro - Fin skole. Greie folk - FU Operatør - Ja

- 2. studie spesialisering - Lokalt samfunn - nei - Ja

- Andre år Idrettsfag - Det meste - Forsvaret eller lærerhøyskole - Ja

T.h. Frida Jektvik

T.h. Maren Sletten

Ingrid Elise Moen Svendsen

- 10 C Ørland Skole - Miljøet, folkene er hyggelige - Innenfor helse - Nei, lite miljø

- Andre år Idrett - Alle bor tett, nær familie, ikke press - Sykepleier - Kanskje

- 10 B Ørland Skole - Fint miljø, fin natur og greie folk. - Bygg og Anlegg - Kanskje

T.v. Ruth Ester Dominguez og Malvin Haugen - Kokk og servitør - Liker meg godt. Liten plass - Kokk - Ja

T.v. Viktor VollaarbSvendsen og Mats D. Slettvold - VG 1 Restaurant og matfag - Rolig, bra kommune, innflytta fra Nederland - Gourmekokk - Ja

BRIEFING FOSEN • 2017/18

75


#BRIEFINGFOSEN OPPDAG FOSEN PÅ SOSIALE MEDIER På instagram finner du de flotteste bildene fra Fosen – beskrevet verden over som magisk og vakkert.

@livent68

@trudeeide

@bstrandj

@ragnicsworld

@randipauline

@irenflatnes

@maikenhar

@aene1

Følg oss gram

nsta

på I en

gfos

iefin

@Br

76

BRIEFING FOSEN • 2017/18


VI UTFØRER KVALITETSARBEIDER LEVERT TIL RETT TID OG RIKTIG PRIS!

Entreprenør • 7177 Revsnes • Tlf 72 53 40 50 • www.lokke.com

TORE LØKKE AS www.lokke.com

Bakgrunnsbilde: Vallersund by nighet, foto @arkbu på instagram

BRIEFING FOSEN • 2016/17

77


FAMILIE - ELDORADO! Kystkulturmuseum i vakre omgivelser. Her kan du besøke vårt autentiske trebåtbyggeri, se båtutstillinger og den høyaktuelle utstillingen om plastsøppel i havet, og spise nydelig lokalmat i vårt spiseri Flo og Fjæra. Vi har spennende aktiviteter for barn, og et herlig uteområde. www.kystensarv.no

AKTIVITETER

SPISERI

TREBÅTBYGGERI

UTSTILLINGER


Bo midt i matfatet!

Drømmer du om å bo på landet? I Indre Fosen kommune kan du bo sentrumsnært med gangavstand til tjenester og kulturtilbud, eller trekke deg tilbake til fredelige omgivelser. Uansett hvor i kommunen du finner ditt drømmehjem, så bor du midt i matfatet. Her kan du dyrke grønnsaker i frodig jord, fiske og jakte, sanke og sylte, bake og smake. Ny kommune Indre Fosen kommune trer i kraft 1.1.2018, og består av tidligere Rissa og Leksvik kommuner. Indre Fosen ligger rett over fjorden fra Trondheim. Her finner du idylliske boligområder, vakker natur, variert arbeidsmarked, 16 barnehager, 7 grunnskoler, 2 videregående skoler, innholdsrikt fritidstilbud og mangfoldige kulturopplevelser. Les mer på indrefosenkommune.no/boher Følg oss på: Facebook.com/indrefosenkommune og Instagram: @indrefosenkommune

BRIEFING FOSEN • 2017/18

79


Fiskelykke i Råkvåg, Foto: Trøndelag Reiseliv, Marius Rua / trondelag.com

80

BRIEFING FOSEN • 2017/18


TOPP

10

RISSA

«Jordnær lykke» er visjonen til Rissa, Fosens mest folkerike kommune. Kun en kort båttur fra Trondheim ligger en mangfoldig kystkommune, med flust av idylliske steder og masser av historie og kultur å by på.

RETT INN I HISTORIEN Tar du ferja fra Flakk i Trondheim kommune, kommer du til Rørvik i Rissa kommune. Rørvik er ikke noe stort sted, men allerede her møter du en historisk severdighet: Her fins nemlig et viktig helleristningsfelt. Motivet for helleristningene er flere elger, så i likhet med i helleristninger blant annet i Osen, dreier det seg om en såkalt veideristning eller fangstristning: Elgen var et ettertraktet byttedyr for menneskene som levde her for mange tusen år siden, men den var ikke lett å fange. På gården Rein noen kilometer

lenger vest, har man for øvrig funnet en ristning på en stein av en steinbukk, et klenodium som i dag befinner seg hos Vitenskapsmuseet i Trondheim. En vanlig teori er at alle disse ristningene har hatt en rituell, besvergende funksjon, at hensikten har vært å binde dyrets ånd og lokke det til fangstplassen. Kanskje har hele det østre Rissa vært et viktig rituelt og religiøst samlingssted?

BÅTER I PRAKSIS Ikke langt fra Rørvik ligger Stadsbygda, som er det største tettstedet i Rissa kommune. Her finner man museet Kystens

arv, som har hatt en rivende utvikling i senere tid. Det er et kystkulturmuseum der det primære fokuset er kunnskapen knyttet til bygging og bruk av den klinkbygde båten. Samlingen av klinkbygde råseglbåter er i seg selv imponerende, men her har man også et eget aktivt båtbyggeri, og det er muligheter for å prøve de tradisjonelle teknikkene – og ikke minst for å få være med og ro eller seile. Her fins også en historisk rosehage, og egen restaurant med uteservering, alt i vakre omgivelser helt nede i fjæresteinene.

BRIEFING FOSEN • 2017/18

81


Klokketårnet på Rødberg

Museet Kystens Arv

Helleristninger på Stykket

Museet Kystens Arv, Stadsbygd, Foto: Kagnes Dronetjenester

TEATERKUNST FRA KYST-NORGE Museet er også arena for friluftsteateret Den siste viking, som ble satt opp senest i august nå i år. I fantastisk velegnede omgivelser, er dette blitt et drama av høy kunstnerisk klasse, nå sist regissert av ingen ringere enn Nils Gaup. I bunnen ligger romanen Den siste viking, utgitt i 1921, skrevet av Johan Bojer (1872–1959). Han vokste opp i trange kår i Rissa, men ble en meget

82

BRIEFING FOSEN • 2017/18

populær forfatter langt utenfor Norges grenser. I romanen skildrer han et typisk fattig norsk fiskerisamfunn, der den store muligheten for å komme seg opp og frem i verden lå i det årlige lofotfisket – som imidlertid også var meget farlig. Bojers roman handler om det kollektive, men også om individuelle skjebner midt oppi det hele, og stykket er like dramatisk og spennende som det er hjerteskjærende og rørende.

ET HISTORISK VIKTIG STED Et gammelt og historisk betydningsfullt område i Rissa er Reins kloster. Det var kongsgård her i vikingtida, og mange av Norges konger og dronninger kan føre slekta si tilbake hit. På 1200-tallet ble det opprettet et nonnekloster her, og i tre århundrer var dette et viktig religiøst og kulturelt sentrum. Ruinene etter klosterkirka står her fremdeles, og på den tilknyttede gården


Den siste viking

finner man Rissa bygdemuseum. De arrangerer omvisninger som dekker både de gamle ruinene, den mye nyere Rein kirke, et meierimuseum, en Johan Bojer-utstilling og den såkalte Borgstua, der arbeidsfolket på Rein holdt til. Ellers er det også flott å vandre omkring i hagen som omgir klosteret, der det er satt opp informasjonsposter som forteller om historien og naturen i området.

Fantastiske turmuligheter

ET SENTRUM I VEKST Etter Reins kloster kommer vi til selve tettstedet Rissa, også kalt Årnset, som er administrasjonssenteret og det største tettstedet i kommunen. Dette blir også kommunesenteret i nye Indre Fosen kommune. Det er et sted i en rivende utvikling, som allerede huser et bredt servicetilbud. Her åpnet blant annet Bojersalen i 2015, der en rekke kulturelle arrangementer går av stabelen.

Et høydepunkt i løpet av året er den faste Rissa-martnaen mot slutten av sommeren, som trekker store mengder mennesker hit til kommunens sentrum. Det er et innholdsrikt arrangement med utstillingsboder, salgsboder, ulike former for underholdning – og ikke minst et sterkt innslag av lokal mat. Ta turen hit for å oppleve en essens av alt det Rissa kommune kan by på!

BRIEFING FOSEN • 2017/18

83


Reins Kloster, Foto: Kagnes Dronetjenester


Reins Kloster Økologisk Iskrem

IDYLLISKE HASSELVIKA En sjarmerende, svingete kystvei fører oss videre ut til Hasselvika, der hurtigbåten fra Trondheim til Brekstad anløper Hysnes kai. Dette er en idyll med blant annet småbåthavn og et gammelt handelssted. Her arrangeres også den årlige Hasselvikadagen, som er en real folkefest, med aktiviteter for hele familien på dagtid, og eget selskap for de voksne om kvelden.

FISKEMORO I FEVÅG Fortsetter man videre på den samme veien, kommer de idylliske små kyststedene som perler på en snor, når man svinger inn i den store Stjørnfjorden. For eksempel kan man unne seg et stopp i Fevåg. Også her arrangeres det årlige festival, nemlig Fevåg fiskefestival, i regi av Fevåg båtforening og Fosen sykkelklubb. Dette er etter hvert blitt en tradisjonsrik tilstelning, populær både blant fastboende og tilreisende. Som man aner av navnet, er det fokus på havets ressurser, gjennom aktiviteter som engasjerer både store og små.

GAMMEL HISTORIE, NY FORMIDLING På Refsnes litt lenger inn i Stjørnfjorden, er det opprettet en veldig fin vandresti. Her vandrer man blant en rekke kulturminner fra langt tilbake i historien. Blant det man får oppleve er steinalderboplasser og gamle hustufter, et rettersted og et jernaldergravfelt. Langsmed stien er det satt ut informasjonsplakater, der QR-koder kan skannes på mobiltelefonen. Slik får man tilleggsinformasjon, blant annet i form av videoer. En topp moderne måte å oppleve viktig historie på!

EN SKJØNNHET I SÆRKLASSE Enda lenger inne deler Stjørnfjorden seg i Sørfjorden og Nordfjorden. I sistnevnte

fjordarm finner man et gammelt fiskevær som må sies å være et av de fineste i alle fall i Trøndelag: Råkvåg har mye av den gamle bebyggelsen fra sildefiskets storhetstid intakt, i særdeleshet da den vakre bryggerekka, som skal være den største utenom de store byene i Norge. Eldre folk husker fremdeles ei tid da båtene lå så tett her at man kunne gå tørrskodd over vågen. I dag er Råkvåg et populært sted spesielt om sommeren, og aktivitetsnivået er høyt. Her er det flere spisesteder, det arrangeres kunstutstillinger, konserter og ikke minst en årlig teateroppsetning, som holder et høyt humoristisk nivå. Vil du ha et minneverdig møte med både det gamle og det nye kyst-Norge, er Råkvåg det rette stedet å dra til!

ET NORGE I MINIATYR Avslutningsvis må det nevnes at heller ikke Rissa er bare kyst. Når man i tillegg har både fjell og dal, dreier det seg om et aldri så lite Norge i miniatyr. Med sine 623 moh. er Ytter Skurvhatten nord i kommunen det høyeste punktet. Herifra har man utsikt både til grensefjellene øst i Trøndelag, øyrekka i havgapet i vest, og helt til Trollheimen i sør. Gjennom den lange Skaudalen renner elva Skauga, som er ei bra lakseelv. På grensa mot nabokommunen Leksvik ligger også det flotte Storvatnet, som er den største innsjøen på Fosen. Da er vi kommet til veis ende i Rissa, en variert og innholdsrik kommune sentralt plassert på Fosen. Allerede fra 2018 er det imidlertid slutt på Rissa kommune som sådan, den går sammen med Leksvik, som per nå tilhører Nord-Trøndelag fylke. Den nye og forhåpentligvis slagkraftige kommunen skal hete Indre Fosen.

BRIEFING FOSEN • 2017/18

85


HIGHLIGHTS

LEKSVIK

Munkstigen Foto: Tine Simonsen

86

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Når man ser over til Fosen fra Trondheim, er det i all hovedsak Leksvik man ser. Fra å være en isolert fjordkommune i gamle dager, er forbindelsene til Leksvik nå gode, og mange dagpendler til Trondheim. Men den vakre kommunen med sine mange fjell tett inntil fjorden, er vel et besøk i seg selv. Her kommer noen høydepunkter. OPP PÅ MUNKEN Gjør du den 20 minutter korte båtturen fra hurtigbåtterminalen i Trondheim til tettstedet Vanvikan, er du lengst sørvest i Leksvik kommune. En liten kjøretur herifra finner du Nord-Europas lengste klatresti! Munkstigen klatresti er rundt 950 meter lang, og fører opp på det 518 meter høye fjellet Munken, som ligger i forlengelsen av aksen mellom Nidarosdomen og

Munkholmen. Det er vel knapt nødvendig å si at man her har en fantastisk utsikt mot Trondheim og store deler av Trondheimsfjorden og landskapet rundt. Man må ikke være noen ekspert for å kunne gjennomføre denne turen, tvert imot er det en flott aktivitet for hele familien. Skulle man være litt gammeldags, fins det også en vanlig tursti opp på fjellet – men hvorfor ikke prøve noe nytt og litt utfordrende?


Hårfjellet Foto: Anna Hjellup

88

BRIEFING FOSEN • 2016/17


UTNYTT FJORDEN! Stedet der man kan leie utstyr til nevnte klatretur, heter Hindrum fjordsenter. Av navnet forstår man at dette er en aktør som også driver med mer marine aktiviteter, som for eksempel båtutleie, sjøfiske og fuglekikking. Leksvik er en kommune med flott beliggenhet ved Trondheimsfjorden, og det må man benytte seg av. Kommunen har for øvrig gjestehavner i Vanvikan og Leksvik. En spesielt anbefalelsesverdig aktivitet i Leksvik er dykking. Rett ute i fjorden ligger for eksempel Tauterryggen marine verneområde, på ei grunne mellom Leksvik og Frosta. Her finner man en bestand av spektakulære kaldtvannskoraller, som er de grunneste man kjenner til i verden. Er du klar for et eventyr under vann?

HISTORISKE AMBORNESET Dette neset som stikker ut i Trondheimsfjorden, regnes som en del av grunnlaget for kommunevåpenet til Leksvik, der blå farge symboliserer fjorden, og en figur med to utvendige viker representerer kommunens to sogn, Vanvikan og Leksvik – med Amborneset som et fremspring i midten. Neset er nevnt i Sverres saga i forbin-

delse med sjøslaget på Strindfjorden i 1199, og et monument over kong Sverre er reist på stedet. Her finnes restene av en gammel bygdeborg, i tillegg til flere gravrøyser fra vikingtiden. Dette er et arkeologisk meget interessant område, som imidlertid ikke er altfor grundig undersøkt av fagfolkene ennå.

KIRKEN DEN ER ET GAMMELT HUS I kommunesenteret Leksvik ligger en vakker tømmerkirke, bygget i 1667 av lokalt tømmer. Mye av kirkens utsmykning og arkitektur har historisk betydning. Kirkeklokken er for eksempel fra 1772, og inne i kirka henger et limosinerkrusifiks fra middelalderen, som er ett av svært få av sitt slag i Norge. Her kan du også se en sabel, som sagnhelten Anders Soli skal ha brukt til å drepe en ulv! Det var 1. juledag 1612 at han ble forfulgt av en hel flokk med ulver, og skal ha greid å drepe den ene av dem. Imidlertid ble han selv drept til slutt. Det er dog ingen grunn til bekymring: Leksvik er ikke spesielt plaget av ulv i dag.

VAKRE VÅTTÅN

som kommunen. Det er et fint lite tettsted med drøye 1000 innbyggere. Vi avslutter vår lille rundreise i kommunen med en tur opp på Våttån, også kalt Våttåhaugen, ikke langt fra bygdesenteret. Ifølge sagnet bodde Våttå-trollet her oppe, som en gang ble så sint på kirkeklokkene nede fra bygda at han kastet en stor stein mot kirka. Men han bommet, og steinen ble liggende igjen på stranda. Under 2. verdenskrig ble Våttån bygd om til en tysk militærbase, og restene av denne kan sees i dag. Først og fremst er imidlertid Våttån, med sine drøye 332 moh., et flott utsiktspunkt. Her ser man hele tettstedet Leksvik, og også store deler av Trondheimsfjorden. Det årlige løpet «Våttån opp» er for øvrig en sommerklassiker, der deltakerne kan være alle fra meg og deg til Petter Northug! Men for oss er runden over, vi takker vakre Leksvik for titten. Fra neste år av går kommunen sammen med sin nabo i Sør-Trøndelag fylke, Rissa. Når man da ser over fjorden fra Trondheim, ser man på Indre Fosen kommune!

Kommunesenteret i Leksvik, der nevnte kirke forresten ligger, har samme navn

BRIEFING FOSEN • 2016/17

89


NÆRINGSLIV I FOSEN

Midt-Norges største laboratorieselskap 9 avdelinger fra Sunnmøre til Mosjøen

En av få godkjente for skipsopphugging i Europa

Vi kjøper fa til huggin

Kjøp og salg av skipsutstyr / brukt

Mottak av og metal

Lokal tilstedeværelse, beredskap, kundenærhet Akkrediterte analyser mat, vann og miljø Rådgivning og kurs innen Trygg Mat og Miljørettet Helsevern

Fosen Gjenvinning as Vi kjøper fartøy til hugging.

www.fosengjenvinning.no

Muggsoppmålinger Radon Legionella

skipsutstyr / brukte motorer.

Kirkholmen 7177 Revnes Tel: 72534430 Mottak av jern og metaller.

Fasen Gjenvinning as

www.fosengjenvinning.no

Kystlab-PreBIO AS avd. Fosen, Sørfjordveien 170, 7113 Husbysjøen Tlf.: 73 85 62 10 E-post: fosen@kystlabprebio.no www.kystlab-prebio.no

En av få godkjente for skipsopphugging i Fosen Gjenvinning as Kirkholmen 7177 Revsnes Europa

Norges ledende innen prosessering av biprodukter i sjømatnæringen. Fasen Gjenvinning as

Kirkholmen

7177 Revnes

Tel: 72534430

www.fosengjenvinning.no

Tlf. 72 52 07 00

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Tel: 72534430

www.fosengjenvinning.no

Vi kjøper fartøy til hugging Kjøp og salg av brukt skipsutstyr / brukte motorer

90

Kirkholmen 7177 Revsnes Tel:

Vi kjøper fartøy til hugging Kjøp og salgog avsalg bruktavskipsutstyr Kjøp brukt / brukte motorer


osen Renovasjon Næring -

NÆRINGSLIV I FOSEN

Fagområdet vi dekker er: • Alt innen Bygg- og anlegg • Industri/Verksted • Elektro • Havbruk/Oppdrett • Kontor/Merkantil • Mellomleder og topplederstillinger • Hotell/ servicepersonell • Bilindustri Aluskilt 1450x1000mm • Transport/ distribusjon

Ta gjerne turen innom kontoret vårt i Åfjord for en uformell prat. - Plakat 1/2

Næringstorget, Stordalsveien 1 Tlf. 488 48 940 www.flexbemanning.no

72 51 51 20 - post@punchreklame - © Punch Reklame

VI HÅNDTERER ALLE TYPER NÆRINGSAVFALL Tlf: 73 85 85 94 post@fosen.renovasjon.no www.renovasjon.no

Når du vil bli sett og hørt BRIEFING FOSEN • 2017/18

91


NÆRINGSLIV I FOSEN

Bilberging Tungbilberging Bjugn-Ørland-Rissa Sånne fantastiske perler som dette finner du oppe i Fosenfjella - dette er ikke så langt fra flyvraket på Tønnølsfjellet. Fin plass å telte - fantastisk utsikt! Foto: A.Dybfest

FA BEL AKTIG FASTFOOD FA BEL AKTIG FASTFOOD

NAF

Leiebiler Billakkering

Døgnvakt: 911 60 911

Kjære kunde... Jafs har som målsetting å kunne tilby den beste grillmat, pizza og salater. Vi setter strenge krav til ingredienser, hygiene og service. Vi håper nye og eksisterende kunder vil like den nye profilen. Alle oppfordres til å besøke våre Jafs restauranter som kan by på koselig atmosfære.

Firmakonto Alltid månedtilbud på meny

29,-

kler er bestillingene og vi sender en samlefaktura Be om søknad til firmakonto. Dette forenkler lke andre fordeler dere kan oppnå. til deres bedrift. Undersøk også hvilke

Åpningstider: Man–Tors. 18.00–01.00 · Fredag 18.00–02.30 Lørdag 13.00–02.30 · Søndag 13.00–24.00

35,-

100 g mandagsburger hele året

BREKSTAD

Fotball, Trav og annen sport på Storskjerm og TV`er Fosens beste sportspub med topp stemning! (Med forbehold om endringer i åpningstider)

TIG Milkshake FABELAKhver onsdag D FASTFOO

Tlf.: 908 16 192 480 37 782

Utkjøring:

Alle dager Kl. 11:00 - 22:00

Lik Jafs på Facebook!

Ve l k o m m e n t i l JVe A Fl kSoBmr m e kesnt atdi l TIG FABELAK J AFS Br ek stad J A F S B r e: kegaten s t a d 4 - 7130 t ider TFOOD KÅpnings aiplas s en, Skol FASBrekstad

• Musikk! Vi varierer mellom spotify og live musikk • QUIZ annenhver onsdag på høsten/vinter og vår! Annonseres alltid på Facebook. Biljard og dart. Vi har innebygget uteterrasse med varmelamper, høyttalere og 65` TV skjerm.

Alle dager kl 10.00 - 23.00 Åpnings t ider: Å pnings t ider : Alle dager kl 10.00 - 23.00 A lle dager kl 10. 00 - 23. 00

Tl f: 72 52 4 5 1 2 Tlf:Lik72 52 45 12 Jafs på

T lf Facebook! : 7 2 52 45 12FABE L AKT I G

FASTFOOD

FABE L AKT IG FA STFOOD

92

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Lik Sjøsiden på Facebook!

Sjøsiden Velkommen til SjøsidenLik året! påhele Facebook!


n e m m o k l Ve

S A l i B a r i e L til

Våre områder: Bilsalg ny/brukt Mekanisk verksted Service (alle merker) EU-Kontroll Delelager Karosseri/lakkverksted Understellsbehandling Skifte og rep. av bilglass Bilpleie Leiebil Dekk

Tlf. 73 85 90 80 Brekstad

www.leirabil.no

Rissa verksted@leirabil.no

SELGERE: Erik Dehli: Rolf Vikan: Svein Dalen: Ragnar Solem:

920 915 930 917

40 75 42 66

285 418 255 665

ÅPENT: Rissa/Brekstad 07.00-16.30 Lørdager stengt


NÆRINGSLIV I FOSEN

Fosen får et moderne vegnett Næringslivet på Fosen, kommunene Osen, Roan, Åfjord, Ørland, Bjugn, Agdenes, Rissa, Leksvik og Inderøy har gått sammenfår medet Nord og Sør-Trøndelag fylkeskomFosen muner og dannet Fosenvegene AS - ei’ tim’ te’ by’n. moderne vegnett Næringsliv, kommunene på Fosen og Sør- og Nord-Trøndelag fylkeskommuner har gått sammen og dannet Fosenvegene AS - ei’ tim’ te’ by’n.

Fosen - Trondheim - Fosen DAGLIG • Flyttetransport • Avfallskjøring • Budbiltjenester

Det bygges veger for 2 milliarder kroner.

• Express hele Europa

Senest 2018 vil Fosen ha et godt utbygd vegnett mellom tettstedene og landsdelssenteret Trondheim.

• Transportformidling • Varebilutleie

Det bygges veger i Fosenpakken for 2,2 milliarder kroner, i tillegg kommer rassikringsprojekter i Roan og Åfjord med kr. 700 millioner. Innen 2019 vil Fosen ha et godt utbygd vegnett mellom tettstedene og landsdelssenteret Trondheim. www.fosenvegene.no

Dahle Transport 7105 Stadsbygd • Tlf. 922 61 759 E-post: rune@dahletransport.no www.dahletransport.no

Bilsenteret BilsenteretBjugn Bjugn AS AS 72 05 52 05 72 52 30 30 ☎ • Bilverksted for alle typer kjøretøy • Eu kontroll av alt av kjøretøy 0 – 50 tonn, bensin og diesel • Ekspert på tunge kjøretøy på Fosen • Mekonomen bilverksted • Lakkeringsverksted – godkjent lakkboks på 14 meter • Dekkmann – salg / reparasjon – personbil/lastebil/landbruk 7170 Åfjord • Tlf 72 53 14 40 www.fosenverkstedsenter.no post@fosenverkstedsenter.no

94

BRIEFING FOSEN • 2017/18

ISO. Serifisert verkstad ISO. Serifisert for VW verkstad for VW

Vi tar også service Vi tar også service ogog rep. påpåAudi, rep. Audi,Skoda Skoda ogog andre merker. andre merker. EU-EUKontroll, oppretting Kontroll, oppretting lakkeringm.m m.m ogog lakkering


MED OPPLEV FORDELENE

I G O L O N K E T D I HYBR Miljøet ommeboka Kjøreopplevelsen

L

Vi utfører service og reparasjon A T O på ALLE bilmerker Y O T D E T S K R E V E MERK Vi utfører service og reparasjon på ALLE bilmerker • Merkeverksted Toyota, garanti og service • Godkjent Bosch innsprøytningsverksted

• Merkeverksted Toyota, garanti og service Topp moderne karosseriog lakkverksted • Godkjent Bosch innsprøytningsverksted

Topp moderne karosseri- og lakkverksted

Merkeverksted Toyota

Fjæraveien, Brekstad • Telefon 72522750 www.orlandbil.no • www.mecacarservice.no


SJU ÅR MED VEGBYGGING PÅ FOSEN

12. oktober 2010 gikk startskuddet for anleggsarbeidet. Sju år seinere er store deler av vegnettet på Fosen kraftig rustet opp. Og mer er på gang. - Hvordan har det gått med all vegbygginga? - Det var mange kritiske kommentarer de første årene. Selve planlegginga og anleggsgjennomføringa har gått veldig bra. Etter at store deler av vegprosjektet nå er realisert, er de aller fleste enige om at dette har vært et stort løft for regionen. Prosjektet har gitt folk og næringsliv redusert reisetid, lavere energiforbruk, mer trafikksikre veger og forbedrede kjøreopplevelser, sier Knut Sundet, daglig leder i Fosenvegene AS. - Hva er egentlig Fosenvegene? - Fylkeskommunene i Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag gikk sammen med ni kommuner på Fosen om en kraftig oppgradering av hovedvegnettet på Fosen. Sammen ble vi enige om 18 delprosjekter, delvis bompengefinansiert, og som også ble godkjent i Stortinget. Statens vegvesen har jobben som byggherre. Innleide entreprenører utfører sjølve bygginga. Lokale entreprenører har fått mange av jobbene.

96

BRIEFING FOSEN • 2017/18

- Hvor bygger dere akkurat nå? - For tida har vi anleggsdrift i tre delprosjekter. På fv. 715 ved Nordsetervatnet helt nord i Rissa kommune bygger vi to kilometer ny veg. Arbeidet begynte høsten i fjor og skal være ferdig i desember i år. På fv. 710 mellom Brekstad og Krinsvatn utbedrer vi tre delstrekninger. Totalt blir det her 4,5 kilometer ny fylkesveg og 2 kilometer ny gang- og sykkelveg. På fv. 193 mellom Verrabotn og Meltingen i kommunene Inderøy og Verran får 13 kilometer grusveg asfaltdekke. Vi skal også bygge to nye bruer. - Er det prosjekter som har byggestart i nær framtid? - Ja. På fv. 14 i Roan starter vi i løpet av høsten å bygge en tunnel mellom Sumstad og Hellfjorden. Da fjerner vi en rasfarlig strekning og gjør vegen én kilometer kortere. - I tillegg har prosjektorganisasjonen vår fått et ekstraprosjekt, som ikke er en del av bompengefinansieringa. I Åfjord begynner vi i løpet av høsten å bygge 4,6 kilometer ny veg, inkludert to tunneler og

ei stor bru. Også dette er et rassikringsprosjekt, samtidig som den nye vegen legger til rette for vindkraftutbygging i området. - Gjenstår det da enda flere prosjekter? Å ja. Vi har enda mer på gang. På fv. 715 i Osen kommune planlegger vi stedvis utbedring av vegen for rundt 230 millioner kroner. Her blir det anleggsstart neste år. Vi planlegger også fire kilometer ny ved mellom Stadsbygd og Vemundstad i Rissa kommune. Her forventer vi å komme i gang med anleggsarbeidet i 2019. I tillegg har vi enda et ekstraprosjekt på fv. 14 i Berfjorden i Roan der vi skal bygge to tunneler. Vi regner med å begynne anleggsarbeidet neste år. - Hvilke delprosjekter har dere fullført så langt? - Den lista begynner å bli lang. Vi har blant annet utbedret en rekke delstrekninger på fv. 715 helt fra fergekaia på Rørvik i sør til Åfjord i nord. Av andre større prosjekter har også fv. 755 mellom Leksvik og Vanvikan og fv. 710 i Agdenes blitt oppgradert, sier Sundet.


TIL SALGS!

REITAN NÆRINGSPARK 40 000 KVM MED NÆRINGSTOMTER MIDT MELLOM ØRLANDET OG BJUGN

BJUGN / ØRLANDET Innenfor området tillates lettere industri, produksjon, håndverk, verksted, lager, kontor, entreprenør og transportvirksomhet. KONTAKT Rune Øverlie 920 80 409 rune.overlie@hem.no

FINN.NO/101894636


NÆRINGSLIV I FOSEN

Ny bok fra Aurora Forlag:

Maja Jordmor

Fås kjøpt hos din lokale bokhandler:

Av Vigdis Sylthe Schei

VIGDIS SYLTHE SCHEI

bestemte hun seg for allerede tidlig i nta fra Melandsjø på Hitra først trodde at mora hadde med seg.

or. Og i løpet av sin yrkeskarriere tok k under navnet Maja Jordmor, imot over

om en målbevisst og ung jente som k sin drøm om å bli jordmor oppfylt. elag, gjennom ungdomsårene, studietiden n som yrkesaktiv og småbarnsmor må takle

Maja Jordmor

n måtte være parat for å stille opp på kort arie var jordmorrollen mer et kall og en også Marie ble en svært populær jordmor. ell. Det å se et nyfødt barn trekke pusten for glippe med øynene mot den nye verden var vet.

m har ført historien om den ekstraordinære amtaler med Marie og noen av hennes

Maja Jordmor Vigdis Sylthe Schei

AURORA FORLAG AURORA DESIGN & MEDIA AS

Å utdanne seg til jordmor på 60-tallet og starte nybrottsarbeid for jordmødre i distrikts-Norge var slett ingen lett oppgave. Maja Jordmor var jordmor for store deler av Fosen i flere tiår, og tok i mot over 3000 barn! Les den fasinerende fortellingen om Marie Strøm Moes liv fra hun var lita jente til i dag.

AURORA FORLAG

Almentannleger i Botngård sentrum Tannlege Erlend, Lars Gunnar og Iselin, samt tannpleier Linda ønsker gamle og nye pasienter velkommen. Som en privat almenpraksis utfører vi generell tannbehandling. Undersøkelse av tannhelse, behandler karies, tannkjøttsbehandling, rotfylling, krone og bro etc. Implantatprotetikk,søvnapné og enkel fortannsregulering er også et tilbud.

Tannlege Olden AS, Sentrumsveien 10 7160 Bjugn • 72 52 87 00 post@tannlegeolden.no • www.tannlegeolden.no

AURORA DESIGN & MEDIA AS

Bedre løsninger for næringslivet

Vi er en del av et helhetlig kompetansehus med 70 kontorer over hele landet. Det gir deg tilgang på spisskompetanse innen revisjon, rådgivning, regnskap og advokattjenester. Våre dyktige fagfolk står klare til å gi deg bedre løsninger, slik at du kan gjøre det du er god på, og overlate resten til oss! Ta gjerne kontakt med oss på Brekstad: 72 52 32 00 eller fosen@bdo.no

Revisjon | Advokat | Rådgivning | Regnskap

98

BRIEFING FOSEN • 2017/18


NÆRINGSLIV I FOSEN

FORTID skaper FRAMTID

ter y s g idra b l a Lok

Engasje

rt

Dyktig og trygg Konkurranse dy

Nær

ktig

Din lokale kraftleverandør

Det er bruk for deg Hvordan har det seg at noen liker tall, mens andre heller vil melke kua, klippe håret, kjøre bussen, sitte i kassen, fikse den tette vasken, reparere bilen, grave en grøft eller hjelpe deg med å finne den skjorta du trenger? Det er så bra vi er forskjellige! Vi kan ikke alt, men vi kan hjelpe deg med å få tallene på rett plass, til rett tid!

71 70

Åfjord Regnskap AS www.norgesregnskap.no Tlf 72 53 53 50 | afjord@norgesregnskap.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

99


NÆRINGSLIV I FOSEN

Utleie med driftsgaranti 7100 Rissa • 73 85 22 98 / 915 15 021 post@elyshaug.no www.elyshaug.no

Utleie av maskiner, utstyr og moduler

• Nybygg • Forretningsbygg • Rehabilitering • Behjelpelig med bygge- søknad • Tegning og prosjektering • Godkjent lærlingebedrift • Forhandler av IdeHus Fosen

Fjæraveien, 7130 Brekstad. Tlf 40 00 14 59 / 95 13 64 06 E-post: brekstad@uco.no / kurt.sommervold@uco.no Åpningstider: Mandag-fredag: 07.00-15.00 www.uco.no

Vi hjelper deg med husdrømmen! TØMRERARBEID TØMRERARBEID

-- det det blir blir som som avtalt avtalt

nybygg nybygg • • tilbygg tilbygg • • rehabilitering rehabilitering

MUR, MUR, PUSS PUSS og og FLISARBEID FLISARBEID I tillegg til hus fra kolleksjonen, bidrar vi gjerne med å prosjektere og tegne din spesielle bolig, garasje eller tilbygg, der vi ivaretar både det arkitektoniske spennende, det tradisjonelle eller moderne.

100

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Tlf. Tlf. 73 73 85 85 46 46 30 30 // 911 911 29 29 255 255 www.sandbygg.no www.sandbygg.no post@sandbygg.no post@sandbygg.no Medlem Medlem av av Medlem av


NÆRINGSLIV I FOSEN

MALERMESTER Fagkunnskap gir trygghet

Din lokale elektriker på Fosen Norges mest kompetente leverandør av elektrotjenester utfører ALT av elektriske installasjoner fra vårt kontor

på Brekstad Industrigata, 7130 Brekstad Tel. 72 52 27 80 www.bravida.no

SCHANKE A/S

Utfører alt innen: Flis Tapet Maling Avretting Gulvbelegg Tlf. 452 76 294 E-post: vidar@malermesterschanke.no Røstadveien 22. 7140 Opphaug

WSP leverer prosjektledelse, prosjektutvikling og prosjektrelaterte spesialisttjenester til offentlige og private aktører innen en rekke bransjer, hvorav de viktigste er bygg, infrastruktur, samferdsel, energi og industri. WSP i Trøndelag har kontor i Trondheim og på Brekstad. For mer informasjon se vår hjemmeside: wsp.com WSP Norge AS, Granåsveien 15 B, 7069 Tronndheim Tlf. 72 59 70 00, E-post: info@wspgroup.no

Mobil: 918 39 848 - Kontor: 73 85 15 24 Privat: 73 85 19 50 E-post: post@pallin.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

101


NÆRINGSLIV I FOSEN

Levering av PUKK OG SUBBUS. Spør oss om pris på ASFALTERING.

Veidekke Industri Ottersbo Pukkverk • 7140 Opphaug Mob. 911 65 950 • Tlf. 72 51 31 80

Åpningstider: Mandag - fredag 07.00 - 15.30

VI UTFØRER ALT ALT I INNEN: TØMRERARBEID

● Tømrer ● Mur puss ● Taktekker og flisarbeider Sliping av gulv● Kranbil • Nybygg ●•Blikkenslager ●•Asbestsanering Rehabilitering • Mur, puss

A/S UTHAUG SEMENTSTØPERI FERDIGBETONG 7128 Uthaug Tlf. 72 52 37 36

102

BRIEFING FOSEN • 2017/18

Vi• Asbestsanering har utleie av maskinerog og flisarbeid utstyr • MurpipeVi• Tilbygg er forhandler av Idehus og hytter.

• Hytter

rehabilitering

Egen taktekkeravdeling for flate tak. Godkjent for legging av radon-sperre.

Tlf. 72 53 78 30 / 915 32 249 Fax. 72 32 53249 78Fax. 3172 53 78 31 Tlf. 72 53 78 30 / 915 overdalogbye@live.no overdalogbye@live.no


NÆRINGSLIV I FOSEN

Petter Bakøy AS har hovedkontor på Leira i Rissa kommune, og har ca 65 ansatte. Vi driver med tradisjonell entreprenørvirksomhet innen bygg og anlegg på Fosen og Trondheimsregionen. I alle entreprisemodeller skal vi være løsningsorienterte og ha fokus på totalresultatet for sluttbruker. Petter Bakøy AS er godkjent opplæringsbedrift. Petter Bakøy AS Leira, 7100 Rissa Telefon: 73 85 19 10 post@bakoy.no

Totalentreprenør infrastruktur i Roan vindpark

7170 Åfjord • 72 53 53 00 • www.syltern.no

BRIEFING FOSEN • 2017/18

103


FORVENTET

BOOM...

104

BRIEFING FOSEN • 2017/18


Følg siste nytt om Ørland Flystasjon på

www.fosna-folket.no Abonner på Fosna-Folket, da får du også tilgang til e-avisa og pluss-saker på www.fosna-folket.no. Kontakt oss på firmapost@fosna-folket.no i dag! BRIEFING FOSEN • 2017/18

105


SKOLE OG

UTDANNING 1

2

3

BARNEHAGE

GRUNNSKOLENE

VIDEREGÅENDE

Barn fra 0-6 år trygt plassert i nye moderne barnehager oppført med tanke på nærhet til natur. God barnehagedekning i alle Fosens kommuner.

Det er 1-10 trinn i alle Fosens kommuner.

De videregående skolene på Fosenhalvøya har et godt og bredt tilbud til ungdommen. Her finnes både studie-forberedende og yrkesforberedende retninger å velge blant.

106

BRIEFING FOSEN • 2017/18


4

5

6

HØYSKOLENE

FOSEN RESSURS

FOLKEHØYSKOLENE

Ressurssentrene har et godt samarbeid med høyskolene. Vi har hatt tilbud om sykepleie- og vernepleierutdanning, og har planer for nye fremtidige tilbud.

Ressurssenteret gjennomfører både klasseromsundervisning og fjernundervisning for voksne, og har et bredt skreddersydd tilbud. Vi tilbyr teorikurs med teoriprøve til fagprøver, sertifiseringskurs, fagskole, desentralisert agronomutdanning og desentralisert høyskoleutdanning. Tilbyr også temakurs og hobbykurs etter behov.

Fosen Folkehøgskole i Rissa er mer enn en skole. Skolen har eget trebåtbyggeri, egen skog og driver egen gård. Her møtes elever og lærere i et tett og positivt fellesskap som brenner for en miljøvennlig framtid, og elevene lærer mye om hvordan de blir entreprenører i eget liv.

BRIEFING FOSEN • 2017/18

107


FRIVILLIGE LAG OG FORENINGER PÅ

FOSEN

Adventura Stjørna Motorklubb American Car Club Fosen Asserøy Idretts- & Ungdomslag Austrått Golfklubb Austrått Rideklubb Austrått sykkelklubb Barnas turlag, Åfjord, Turistforeningen Bergugla grendelag og Idrettslag Leksvik Bjugn bowlingklubb Bjugn Bridgeklubb Bjugn Hagelag Bjugn idrettslag (orientering, ski, håndball, fotball) Bjugn skotthyllklubb Bjugn skytterlag Bjugn Travklubb Bjugn/Ørland Rideklubb Bjugn/Ørland skøyteklubb Bjugn /Ørland Leikarring By skytterlag Danseklubben, Osen Ervik Båtforening Ervika Idretts- og ungdomslag Fevåg Idrettslag Fjellhei Idrettslag Fjelliv Miniatyrskytterlag Fosen Brukshundklubb Fosen Hockey Fosen Kajakk-klubb

108

BRIEFING FOSEN • 2016/17

Fosen Motorklubb Fosen Rugbyklubb Fosen Shotakan Karate Fosen Sykkelklubb Fosen Tae Kwon Do Fosen Turlag, Turistforeningen Fosen Trening- og kampsport-senter, Ørland Fosen Turmarsjklubb Fosen Volleyballklubb Fotballklubben Fosen Fræna Atletklubb av. Fosen Hasselvika Idrettslag Hasselvika Skytterlag Herfjord skytterlag HIL / Fevåg FK Hindrum Skilag Hofstaddalen skytterlag Høybakken Båtklubb Høybakken Velforening Idrettslaget Fjellørnen Idrettslaget Hårfjellet Idrettslaget Yrjar IL Skauga Indre Fosen Sportsskytterklubb Innstrand 4H Jørnåsen Ungdomslag, Oksvoll Jøssund Idrettslag & Ungdomslag Jøssund Travklubb

Kiran skytterlag Kjeungen Kystlag Leksvik badmintonklubb Leksvik Dykkerklubb Leksvik Idrettslag Leksvik skytterlag Leksvik Travlag Løysøysund Båtklubb Lysøysund Idrettslag Lysøysundet Skytterlag Mølna Teaterlag, Bjugn Nes/Oksvoll Idrettslag Norsk Ornitologisk forbund avd. Fosen Norsk Retrieverklubb avd. Fosen NMK Fosen Oksvoll Bridgeklubb Osen Skytterlag Osen/Steinsdalen Idrettslag Rissa Badmintonklubb Rissa Hagelag Rissa Idrettslag Rissa Rideklubb Rissa Seilforening Rissa Skytterlag Rissa Travlag Roan Ballklubb Roan Idrettslag Roan Pistolklubb Rumble MC, Ørland


Roan Seglforening Råkvåg Marsjklubb Sandnesvågen Båthavn Sportsklubben Stoksund Stadsbygd Bridgeklubb Stadsbygd Idrettslag Stadsbygd Skytterlag Stadsbygd Travlag Stallvik Båt- og Velforening Stallvik Skytterlag Steinsdalen Skytterlag, Stjørna Idrettslag Storfosna modellflyklubb Storfosna velforening Stoksund Hagelag Stoksund havsportklubb Sætervik Ungdoms-, Idretts- og Grendalag Sørdalen skytterlag Sørfjorden Skytterlag Toppen MC-klubb U.I.F. Bjørgan Uthaug Turn- og gymnastikklag Valsfjord Båtklubb Vanvik Idrettslag Vanvik skytterlag Vasøy Båtklubb Yrjar Bueskytterlag

Ørland og Bjugn jeger- og fiskerforening Ørland og Bjugn Husflidslag Ørland/Bjugn kunstforening Ørland Ballklubb Ørland Bridgeklubb Ørland Dartklubb Ørland Flyklubb Ørland Hagelag Ørland tennisklubb Ørland Froskemannsklubb Ørland paintballklubb Ørland Pistolklubb Ørland Tennisklubb Ørland Travklubb Ørland Turnforening Ørlendingen skytterlag Å skytterlag Åfjord Froskemannsklubb Åfjord hestesportslag Åfjord idrettslag Åfjord motorklubb Åfjord pistolklubb Åfjord snøscooterklubb – Noen av idretts-tilbudene på Fosen. I tillegg kommer korps, dans, teater og sang.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

109


Til sammen har Ørland, Bjugn, Rissa og Åfjord kulturskoler 1172 elevplasser. Se mer info på kommunenes sider – eller på www.briefingfosen.no Foto: Bjugn kulturskole

110

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Rissa videregående skole:

Elevene våre får trent sine praktiske ferdigheter i reelle settinger med skarpe oppdrag fra lokalt næringsliv.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

111


Trossamfunnene har, sammen med familien, tatt over skolenes ansvar for trosopplæring av sine medlemmer.

Trosopplæring

www.storstavalt.no 4-ÅRSBOK (4-åringer) Styrke tilhørighet til sin kirke

SKOLESTARTERHELG (6-åringer) Rollemodeller formes.

TÅRNAGENTHELG (8-åringer)

Utforske bibelen og kirka. Samarbeid med politiet

Re-Union (18-åringer)

Konfirmantene møtes igjen etter et par år og reflekterer over forandringene hos seg selv

Hei! Husker du meg? Liv er en engasjert 17-åring. Hun skal spille sammen med musikkorpset under et skøytestevne i Fosenhallen. – Jeg har sett deg før, men husker ikke hvor, sier han. – Du var en av lederne på ULiF (Ungdomslederopplæring i Fosen) under fellessamlinga i vinter, sier Liv, - et kjempebra kurs. Liv har deltatt på ungdomslederopplæring. Dette er et felles prosjekt i Fosen. – Du sa at det var viktig å ta vare på Organisasjonslære kursbeviset, sier Liv – og at vi måtte vise SAMARBEIDS- det fram når vi søkte

ØVELSER

LYSVÅKEN (10-åringer) Overnatting i kirka, aktiv deltakelse i gudstjenesten.

Ungdomslederopplæring 15 - 18 år

I Fosen skaper vi ungdomsledere som er trygge medvandrere for barn og unge. En systematisk opplæring for refleksjon rundt lederegenskaper, tro og trospraksis.

ORGANISERING OG PLANLEGGING Lederskapteori LEDERSKAPSTRENING jobb. Under jobbintervjuet la jeg fram kursbeviset, intervjueren mente opplæringen hadde mange gode tema - og jeg fikk jobben! - Lederskapsteori- og trening er viktig, likeså samarbeidsøvelser, grensesetting og organisering, forteller Liv. Andre ungdommer kommer til, spørrende blikk om hva dette er for noe. – Nå tør jeg å hjelpe til under samlinger med 2-åringene og tiltakene for alle de andre aldersgruppene – hvis jeg har tid da… Det skjer jo så mye her at tida strekker ikke til bestandig.

2-årsbok (2-åringer) Et første besøk i kirka, kjenne tilhørighet

Kristuskransen GUDSTJENESTEPLANLEGGING Prosten i Fosen er

faglig hovedansvarlig. Alle kommunene/fellesrådene har egne ansatte med ansvar for trosopplæring, de deltar aktivt. De høster av ungdommenes ledertrening i de forskjellige oppleggene i egne menigheter. Er du ny i Fosen, ta gjerne kontakt med kirkekontoret dit du flytter så får du vite mer. ULiF en utmerket mulighet for å treffe nye venner.

I ungdomslederopplæringa benyttes ressurser med bred kompetanse. Ungdommmer som Grensesetting har vært gjennom lederoppKONFLIKTlæring praktiserer som HÅNDTERIN G instruktører for nye deltakere.


MIDT I TRØNDELAG – MIDT I LANDET Trondheim og Oslo bare 1 time unna... – regionen har også god kommunikasjon til resten av landet FLY

16. oktober 2017 startet FlyViking sine flyruter fra Ørland lufthavn. Oslo og Gardermoen ligger en times flytur unna. Det er to avganger hver vei pr. dag.

BÅT

Hurtigbåten, Kystekspressen, har flere holdeplasser på Fosen. Fra Brekstad tar turen til Trondheim en time.... og det er opp til 6 avganger daglig. Tar du kystekspressen sørover ender du opp i øyriket Hitra, Frøya og Smøla og videre til Kristiansund.

BIL

Det foregår en storstilt veiutbygging på Fosen. Prosjektet “Ei tim’ te’ by’n” ble påbegynt i 2010 og ventes ferdigstilt senest i 2018. Når utbyggingen står ferdig vil bilturen til Trondheim gjøres på en time.

BUSS

Det er flere daglige avganger fra både Rissa og Åfjord til Trondheim. Fra Bjugn korresponderer bussen til Trondheim med Kystekspressen fra Brekstad. Helseekspressen har i tillegg daglig rute mellom Åfjord og St.Olavs Hospital i Trondheim.

7125 VANVIKAN Tlf. 95 08 70 70

Se www.abuss.no for våre turer post@abuss.no Besøk oss på Facebook

Buss fra 10-54 seter. Kontakt Jostein Grande E-post: jostein@grandes.no Tlf. 911 65 922 www.grandes.no

Med plass for 5 gjester sittende i rullestol.

BRIEFING FOSEN • 2016/17

113


BESØK OSS PÅ SOSIALE MEDIER Hold deg oppdatert på hva som skjer på Fosen via vår nettside, Facebook, Instagram, Facebook og Twitter. Vi publiserer nyttig informasjon om arrangement, reisetips, reportasjer og gir deg de nyeste stemningsbilder.

SJEKK UT VÅR NETTSIDE

På vår nettside publiserer vi reportasjer om arrangement og reisetips på Fosenhalvøya. Vi bruker vår nettside som hovedinformasjonskanal og du finner mye nyttig informasjon, blant annet om de ulike kommunene og fritidstilbudene.

114

BRIEFING FOSEN • 2016/17


HOLD DEG OPPDATERT VIA FACEBOOK Følg oss på Facebook stemningsbilder fra vær og føreforhold - og reposts fra instagram. Bli en del av felleskapet og lik oss på Facebook!

TWEET GJERNE MED OSS

Vi publiserer stemningsbilder og forslag til reisemål og aktiviteter på Twitter. Bruk #briefingfosen eller @briefingfosen dersom du har noe å dele.

STOR AKTIVITET PÅ VÅR INSTAGRAM Ukentlig legger vi ut stemningsbilder og deler innsendte bilder. Bruk #briefingfosen dersom du ønsker å bidra, eller sjekk ut vår Instagram @briefingfosen og se hva andre har bidratt med.

BRIEFING FOSEN • 2017/18

115


Komplett kr. 219,- pr. mnd. papir, eAvis og F-F+

Digital kr. 189,- pr. mnd eAvis og F-F+

bestill

ABONNEMENT

SMS: Send “FF ABO“ til 2399. Oppgi navn, adresse og periode • Brekstad tlf.: 72 51 57 00 • abonnement @fosna-folket.no • www.fosna-folket.no

116

BRIEFING FOSEN • 2017/18


Avisa rett hjem :-)

BRIEFING FOSEN • 2016/17

117


BLI KJENT

PÅ KARTET Kort vei til det meste - Gardermoen, Trondheim og alle de flotte nærområdene på Fosen.

REISEAVSTANDER FRA ØHF ØRLAND 1. Brekstad sentrum, ferge- og hurtig- båtkai. 3 minutter. 2. Uthaug. 5 min. 3. Opphaug. 6 min. 4. Beian. 11 min. 5. Austrått 11 min. BJUGN 6. Botngård 15 minutter. 7. Stallvika. 20 min. 8. Oksvoll. 25 min. 9. Vallersund. 29 min. 10. Lysøysund 33 min. RISSA 11. Hysnes. 15 minutter med hurtigbåt + 3 minutter med buss. 18 min. Bil 70 min 12. Råkvåg 48 minutter. 13. Fevåg. Bil + båt 28 min. Bil 62 min. 14. Rissa sentrum. Bil + båt 35 min. Bil 68 min. 15. Stadsbygd Bil + båt 43 min. Bil 82 min.

UTENFOR FOSEN 16. Oslo/Gardermoen direktefly. Flytid 70 minutter. 17. Trondheim Pir med hurtigbåt. 65 min. ÅFJORD 18. Årnes. 55 min. 19. Stokkøya. 85 min. LEKSVIK 20. Vanvikan. 75 min. 21. Leksvik. 85 min. ROAN 22. Roan sentrum. 115 min. OSEN 23. Osen sentrum. 120 min.

Innstrand Uthaug 2

Kjeungskæret Fyr

16

ØRLAND

Øya

Lyngholmråsa Grande

Flatneset

Hovde

4

Fosenheia

Kråkvågfjorden BRIEFING FOSEN • 2017/18

Vestrått

Brekstad

Storfosna

118

Oppha

1

Nordlandet

Kråkvågøya

3

Garten

Beian

Forstørret utsnitt av Ørland kommune

5


N V

Ø S

23

OSEN

22

ROAN

19

18 ÅFJORD

10 9

8

BJUGN 12

6 7

21

aug 13

Karlseng

5

Austrått

11

LEKSVIK

RISSA

14 20

17

15

Kartet er utlånt av Fosen Regionråd

BRIEFING FOSEN • 2017/18

119


Takk for at du tok deg tid til BRIEFING. Håper vi har fanget din interesse. Vi ønsker deg velkommen til vakre FOSEN!

Austråttborgen Foto: Trøndelag Reiseliv, Marius Rua

120

BRIEFING FOSEN • 2016/17


Jobb på ØRLAND HOVEDFLYSTASJON!

BRIEFING FOSEN BRIEFING FOSEN N CrossE S ISHOCKEYO F G BRIEFIN MILJØET BARNA BRIEFIN G FO EN BRIEFING FOSEN

.NO

GFOSEN

WWW.BRIE FIN

BRIE

2016/2017

Utgiver:

ORDA

AS

ro med

alpint

& mye

mer

SIDE 18-19

9

Fra A-Å

3FO6SE0N°

KONTR n opp • Fire ildsjele kunsten AKTERr forTI 2,5-3 MR L D!

Troppsjef • Koppar

SIDE 22-2

Jaktprat

FRIT PÅ FOSEID N

SIDE 88-8

3

r • Mo

eventy

• Vinter

bakken •

:

Utgiver

erdag

nn hv

AS

mp • Grø

- Et steinkast unna

Flytta til Fosen • tomta & mye mer

FRA USA TIL ØR LAND

UNDER J

SIDE 24-25, 62-63, 96-97

SIDE 86-87

n • Vinterglad • Drømme

SEN

lufta og på

AS

SIDE 28

HAVET

Nyt Fosen • Dypt vann • Jordnær lykke • Sterke følelser • Drømmetomta og mye mer

Rock & metal • Triathlo

ASJON!

om livet i

AS

SIDE 8

SIDE 98

MilCa

WWW.BRIEFINGF OSEN

.NO

THINK OUTSIDE THE BOX

ØRLAND CALLING

SIDE 72-73

SIDE 68-69

Utgiver:

Utgiver:

ENSVERDTERE MES

GRØNT

AS

2/2013

ken • 201

på bak

rer

fost Fosen

4000 timer i lufta

ØRLAND, BJUGNSK STEMNINGBli med OG STOKSUND

Utgiver:

lufta og

SIDE

VEDFLYST

flystasjon

livet i

ungdommer 150 WWW.BRIEFINGFOSEN.NO fikk en smak av

og lo68

GAFF

SIDE 16-19

I LANDET

LAND HO

LADIES NIGHT

SIDE 50-51

gode grunner til å besøke

SIDE 54

SIDE 12

Jobb på ØR

SIDE 34

7 MAGI

Vakrest

JON!

G FOSEN

FING FOSE N • Ørlan d hoved

SIDE 8

til Ørland

KO kalt TEAT

og på bakken • 2015/2016

MEXICO & VERDAL

TER NSER ER

SIDE 112

100% GRØNN

Fra

Heftige

SIDE 102

SIDE 54

SIDE 78

SID

& FART NING SPEN

søker rekrutte Halvparten jenter

SIDE 9

og på bakken • 2013/2014

kans omE 64Ø

The show

tasjon om livet i lufta

N ÅTT OWSTR E DAU

SETTL

SIDE 19

JETMUST VANN ER STON! MEGO r

goderl,grunner d aå gi besøke Fintil

tasjon om livet i lufta

sjon om edflysta

nd hov EN • Ørla

ING FOS BRIEF

14RLAND

ting duvisste kje ikke

• Ørland hovedflys

ØRLA

• Ørland hovedflys

BRIEFING FOSEN

N

BRIEFI

G FOS 7

VE ND HO

IN BRIEF

Jobb på N G FOSE

TA DFLYS

søker goalie

HOVEDFLYSTAS

BRIEFIN

BRIEFING FOSEN

BRIEFING FOSEN

SJON!

Jobb på ØRLAND

BRIEFING FOSEN

BRIEFING FOSEN • Ørland hovedflystasjon om livet i lufta og på bakken • 2014/2015

Jobb på

LYSTASJON! ØRLAND HOVEDF

SIDE 44-4

7

Side 24-25

• Hemmeli

ge oppskrift

er • Fose

n Extreme

• Nærings

liv på Fose

n

Les våre tidligere magasin på WWW.BRIEFINGFOSEN.NO

BRIEFING FOSEN • 2016/17

121


WWW.BRIEFINGFOSEN.NO

Foto: ForsvaretBRIEFING FOSEN

WWW.BRIEFINGFOSEN.NO


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.