Page 1

se

Ben je en 16 jaar? 6 tussen het t Jij heb zeggen et voor h Neem deel e! in Visi edstrijd. w aan de lz. 2 b Zie

AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL X - P806000 - LEDENBLAD - JG. 67 - VISIE NR.

VRIJDAG 21 JANUARI 2011

Kinderen en jongeren grijpen de macht in Visie

e Win j ek l p n eige ie! s i in V

25 februari: zet die datum maar al in het vet in je agenda. Dan krijg je een supertoffe Visie in je bus. Kinderen en jongeren krijgen het die week volledig voor het zeggen in Visie. Het weekblad van vakbond en mutualiteit gaat niet alleen over jongeren, ze maken die Visie dan voor een stuk gewoon zelf! Daar kun je nu al aan beginnen. Visie lanceert vandaag een resem spannende wedstrijden, spek voor elke bek. Naargelang je leeftijd kun je tekenen, fotograferen, knippen en plakken

MYTHES OVER OGEN DOORPRIKT

of je scherpste pen annex klavier klaar houden. Laat je stem horen en zien, want wij willen jouw - en alleen jouw - mening. Waar lig jij wakker van? Waar heb jij je buik vol van? Waar droom je van? En vooral, wat wil je zelf ondernemen om je dromen waar te maken? Draai deze bladzijde snel om en kijk hoe jij je eigen Visie met je vrienden kunt delen.

6 www.groeparco.be

Lees verder op blz. 2

Arcopar Voordelengids 2011

LAAT JE LOOPBAAN NIET LEIDEN DOOR HET TOEVAL

3 www.acw.be

02

www.cm.be

9 www.acv-online.be


Kinderen en jongeren grijpen de macht in Visie

Vacature OKRA Stafmedewerker Pensioendienst Taken: dienstverlening, studiewerk, voordrachten geven, artikels schrijven. Profiel: Diploma van master of bachelor. Wij bieden: Een voltijdse betrekking en een contract van onbepaalde duur. Een aantrekkelijke bezoldiging met talrijke extralegale voordelen. Sollicitaties uiterlijk tegen 1 februari bij Roel François: roel.francois@okra.be, meer info: w w w.okra.be, 0477 50 42 69.

Ben je tussen 6 en 9 jaaren zit je dus in het eerste, tweede of derde leerjaar?

Voor leerkrachten: wil jij met je klas hiermee werken? Ga je gang en laat het ons weten! Misschien krijgt jullie klas/school dan wel een plekje in de Visie van 25 februari.

Ben je tussen 10 en 12 en zit je dus in het vierde, vijfde of zesde leerjaar?

Hoe vind je de weg in de gigantische informatiestroom vanuit Europese instanties? Hoe breng je die informatie over naar je leden? Verenigingen in Vlaanderen werken meer en meer samen met verenigingen in andere Europese lidstaten, is dat de investering waard? Europese subsidies blijven aantrekkelijk voor verenigingen. Maar komt jouw vereniging ook in aanmerking en hoe vraag je die subsidies aan? Je verneemt er alles over op de Forumdag van de Verenigde Verenigingen. (www.de verenigdeverenigingen.be) op 11 februari 2011 (van 9.50 uur tot 17 u.) in het Europees Parlement. Forumdag is gratis, maar inschrijven is verplicht. Schrijf je vóór 1 februari in op 02 246 37 68.

visie

e

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Hoe? Dat bepaal je toch gewoon zelf? Maak een tekst, foto, filmpje (voor onze blog www.acwvisie.be) of alles te samen.

Hoe droom jij de wereld? Hoe ziet die er volgens jou uit binnen pakweg 30 jaar? Welk beroep zou je dan willen hebben? Laat je verbeelding de vrije loop en zet je dromen op papier: in een mooie tekening of met een (digitale) collage. Als het maar origineel is.

Forumdag: Verenigingen en Europa

2

De Visie-redactie is op zoek naar jouw dromen en jouw mening over deze wereld. Voor elke leeftijd hebben we een coole wedstrijd. Scherp je potlood, je pen of je klavier en ga aan de slag.

Visie plukt elke week een interessante of pakkende website van het internet.

www.briljantemislukkingen.nl Je wil iets bereiken, je zet je daarvoor in, maar toch lukt het niet je doel te bereiken. Maar je bereikt wel iets anders, dat jezelf of het leven verandert. Een voorbeeld? Columbus wilde India ontdekken, maar zette voet aan land in Amerika. Een mislukking, maar wel een briljante! Op www.briljantemislukkingen.nl vind je nog een heel pak voorbeelden. Werkte je aan iets nieuws maar mislukte het? Niet wanhopen, er is nog altijd www.briljantemislukkingen.nl

tekening, advertentie…). Laat je verbeelding de vrije loop.

Ben je tussen 13 en 16 jaar en zit je dus in het middelbaar?

De beste inzendingen worden gepubliceerd in Visie van 25 februari en op www.acwvisie.be.

Waar lig jij wakker van? Welke problemen moeten eerst aangepakt worden? Milieu? Gezond eten? Armoede? Een deftige job voor iedereen? Redelijk loon? Waarom zou jij bij de vakbond gaan? Wil jij een toffere school? Wat als studeren niet zo goed lukt? Bel je dan naar Teleblok? Wat kan of moet het ziekenfonds voor jou doen als jij, je lief of je ma en pa plots ziek worden? Kortom, hoe zou jij het aanpakken als je het voor het zeggen had? Maak jezelf even koning Albert of president Obama en zeg ons hoe het moet.

Hoe moet de school van jouw dromen eruit zien? Moeten leerkrachten hipper zijn of zijn ze dat al genoeg? Wil je meer zelf op zoek naar wat jou boeit? Of moet je nu al veel te lang en te hard werken op en naast de schoolbanken? Wat als je ziek bent? Krijg je dan genoeg hulp van vrienden, juf, e leraar? Heb je nog tijd voor hobWin j ek l p by’s of heb je juist teveel n e eig e! i s i hobby’s? Wat moeten je in V l aa ri e at ma en pa meer of minStuur je m s 20, der doen? Kortom, isie, Postbu r naa ACW V aar pers@acw.be. hoe denk jij over de el of n 1031 Bruss et je NIET opsturen. volwa s senen va n o m s Filmpje tube en oon op You vandaag? Schrijf het w ge ze t e Z k naar Sudoku 02 neer in een flitsende stuur de lin e. .b cw a @ pers tekst (max. 2000 teOp elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 kens) of toon het met een ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfe origineel beeld (foto, collage,

Sudoku 2

1 tot en met 9 ingevuld worden. In elk vierkantje van 3x3 vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden.

Stuur de oplossing van deze sudoku-puzzel (een getal van 3 cijfers) naar Visie, Sudoku 1, Postbus 20, 1031 Brussel. Doe dit vóór 31 januari 2010. Uit de juiste inzendingen worden tien winnaars geloot. Ze worden bekendgemaakt in bij Sudoku-puzzel 4. Graag postzegel bijvoegen ter waarde van 0,59 euro (niet vastkleven a.u.b.). Naam en adres vermelden. Vergeet niet je voorkeur aan te duiden.

8

7 8

6 3 1 7

A

Hoe los je een sudoku op? Op elke horizontale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Op elke verticale regel moeten de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. En in elk vierkantje moeten ook de cijfers 1 tot en met 9 ingevuld worden. Elk cijfer mag per rij en per vierkantje slechts 1 keer voorkomen. Als oplossing stuur je het getal met de drie cijfers uit de vakjes A, B en C op.

4 6

Volgende boeken te winnen (onderstreep je voorkeur):

5

1 3 7 9 2 5 4 B

3

9 5 3 6 5 2 7 5 4 9 8 C 6

Rodeo (jeugdboek 9+) (Maarten Jagermeester) / Eenzaamheid der priemgetallen (Paolo Giordano) / Amsterdam (Capitool compact) / Durf tuin: inspirerende tuinideeën (Ivo Pauwels en Koen de Bouw) / Piet Puur (Piet Huysentruyt)

Oplossing kruiswoordpuzzel 191: verkiezing Winnaars kruiswoordpuzzel 191: Christine Reiters, Lier; Hugo Roseeuw, Brugge; Paul Crutelle, Zedelgem; Lisette Hermans, HechtelEksel; Nicole Michiels, Elewijt; L. Janssen, Zoersel; Linda D’hoye, Oostende; Rina Cardeynaels, As; Anny De Decker, Ieper; Gabriëlle Vandeplassche, Brugge.

9

2 7

A B C Oplossing 8 5 7 9 4 6 1

3 4 1 8 2 5 9

9 2 6 1 7 3 4

5 1 3 7 8 9 6

2 8 4 6 3 1 5

7 6 9 2 5 4 3

6 3 2 4 9 7 8

4 7 5 3 1 8 2

1 9 8 5 6 2 7


Bas Bogaerts

CM-Visie

Volkswijsheid of fabel?

Mythes over ogen doorgeprikt Krijg je van wortels gezonde ogen? Evelien De Nijs: “Dat is eigenlijk wel correct. In wortels zit onder andere veel bètacaroteen. Dit houdt de ogen gezond. Dat geldt echter niet alleen voor wortels, maar ook voor heel wat andere fruit- en groentesoorten die rijk zijn aan natuurlijke pigmenten en vitamines C en E. Zo zijn ook citrusvruchten, aardbeien, pompoenen, kolen en maïs gezond voor de ogen. De vitamines en anti-oxidanten houden het netvlies gezond. Op die manier veroudert het minder snel en krijg je minder snel last van een troebel zicht of vlekken voor de ogen. Zal je dan ook minder snel een bril moeten dragen? Neen. Bijziendheid en verziendheid hebben op zich niets met de voeding te maken.”

als je met de computer werkt, leest of tv kijkt.” Verwen je de ogen door te veel je bril op te zetten? Evelien De Nijs: “Je kunt je ogen niet verwennen. Ook niet door een bril te dragen. Je ogen zullen dus niet sneller achteruitgaan door het dragen van een bril. Of je een bril alleen gebruikt voor bepaalde taken, of altijd aanhoudt, is je eigen keuze. Je moet zelf aanvoelen wat je het meest comfortabel vindt. Bij kinderen ligt het anders. Sommige kinderen hebben last van een zogenaamd lui oog. Een bril kan de ontwikkeling van de ogen stimuleren in de juiste richting. In dat geval is het wel belangrijk om de bril voldoende te dragen. De oogarts zal daar meer uitleg over geven.”

Is in het donker tv kijken schadelijk voor de ogen?

Is elke dag lenzen dragen slecht voor de ogen?

Evelien De Nijs: “In principe is het niet schadelijk om in het donker te lezen of tv te kijken. Je ogen zullen er niet door achteruitgaan. Toch zullen alle oogartsen het afraden, want het is heel vermoeiend voor de ogen. Als er niet voldoende licht is, belast je de ogen te veel. Je zult sneller prikkelende ogen of hoofdpijn krijgen. Zorg daarom altijd voor voldoende licht

Evelien De Nijs: “Het klopt dat heel wat mensen na een periode van vijftien of twintig jaar problemen krijgen met hun lenzen. Doordat de lens op het oog ligt, komt het hoornvlies niet rechtstreeks in contact met zuurstof. Het oog kan geïrriteerd raken en op termijn de lenzen niet meer verdragen. Dat is erg individueel bepaald: sommige mensen hebben er

meteen last van, andere dragen hun hele leven lenzen zonder er iets van te merken. Algemeen raden we aan om elke dag toch minstens een paar uur de lenzen af te wisselen met een bril. Als je de lenzen enkel uitdoet om te slapen, krijgt het oog niet voldoende zuurstof, want tijdens de slaap zijn je ogen gesloten. Door ’s avonds en ’s ochtends een uurtje te wachten voor je de lenzen insteekt, kun je heel wat problemen voorkomen.” Moet je een paar jaar na een laserbehandeling toch weer een bril dragen? Evelien De Nijs: “De lasertechniek staat tegenwoordig goed op punt. Maar je oogafwijking moet al een aantal jaar stabiel zijn, anders heeft het weinig zin. Daarom is een laserbehandeling pas aangewezen vanaf 20 à 24 jaar. Bovendien moeten je ogen ook aan andere voorwaarden voldoen. Je wint het best advies in bij een oogarts. Hou er ook rekening mee dat je ogen op latere leeftijd achteruit kunnen gaan door het normale verouderingsproces. Op dat moment is het mogelijk dat je weer een bril of lenzen moet dragen. Toch kunnen de meeste mensen na een laserbehandeling een hele tijd zonder bril door het leven. Wie een grondige hekel heeft aan brillen en lenzen, kan het dus zeker overwegen.” Nele Verheye

Terugbetaling brillen en lenzen De ziekteverzekering voorziet een tegemoetkoming voor brillen en lenzen. - Voor brillen varieert de tegemoetkoming naargelang de materie van de glazen, de afwijking die ze moeten corrigeren en de leeftijd. Voor kinderen jonger dan 18 jaar en mensen ouder dan 65 jaar is er een betere tegemoetkoming voorzien. - Voor lenzen is de tegemoetkoming afhankelijk van de materie waaruit de lenzen zijn vervaardigd en de afwijking die ze moeten corrigeren. - Je krijgt een hogere tegemoetkoming als je de bril of lenzen aankoopt bij een geconventioneerde opticien. Een lijst van geconventioneerde opticiens en oogartsen kun je raadplegen op www.cm.be. CM voorziet in het aanvullend pakket diensten en voordelen ook een tegemoetkoming voor brillen en lenzen. Meer info in je regionale ziekenfonds of op de website van CM.

www.cm.be (Klachten en ziekten, oogproblemen).

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Van wortels krijg je gezonde ogen. Draag je bril niet te veel, daar worden je ogen lui van. Je kunt niet je hele leven lenzen dragen. Mensen poneren deze stellingen vaak met veel overtuiging, maar kloppen ze wel? We legden ze voor aan oogarts Evelien De Nijs.

3


Word je 26 jaar in 2011?

Zoek en Win

Je vindt de oplossing in deze CM-Visie. Stuur je antwoord voor 1 februari op een gele briefkaart naar persdienst LCM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail de oplossing naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het praatplatenboek ‘Kijken, zoeken, praten’ van Ali Mitgutsch (allerlei beelden geven peuters en kleuter inspiratie om te vertellen), uitg. Abimo of het boek ‘Het Jaar van het Nieuws’ (jaaroverzicht 2010), uitg. BorgerhoffLamberigts. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot. Oplossing opgave CM-Visie nr. 35 Schoolchallenge is het project dat leerlingen wil aanmoedigen meer te bewegen. Winnaars Theo Biebuyck (Desselgem), Luc De Corte (Zwijnaarde), Martine Hebberecht (Gentbrugge), Rita Lauwereys (Lennik) en Ludo Van de Water (Lichtaart).

Sluit je aan bij de CM-Zorgkas Word je dit jaar 26 en woon je in Vlaanderen? Dan moet je vanaf nu elk jaar een wettelijk vastgelegde bijdrage betalen voor de zorgverzekering. Woon je in Brussel, kun je dit vrijwillig doen. De bijdrage bedraagt 25 euro of 10 euro voor wie op 1 januari 2010 recht had op de verhoogde tegemoetkoming. Door ze te betalen, word je meteen ook lid van een zorgkas, die instaat voor de uitvoering van de zorgverzekering.

aangetoond met een attest. Dat levert het bewijs van minstens een score B op de Katz-schaal in de thuisverpleging, een score 35 op de BELprofielschaal van de gezinszorg, een score 15 voor tegemoetkoming hulp

aan bejaarden en integratietegemoetkoming of minstens 18 punten op de medisch-sociale schaal voor kinderbijslag. Wie zwaar zorgbehoevend is en niet beschikt over een geldig attest, kan een onderzoek laten verrichten om de graad van zorgbehoevendheid te laten bepalen.

Als je 26 jaar wordt in 2011

Voor CM-leden is de CMontvang je deze maand een Zorgkas Vlaanderen een overschrijvingsformulier om de goede keuze. Aansluiten kan bovendien heel eenbijdrage te betalen en zo aan voudig. Want als je 26 te sluiten bij de CM-Zorgkas. jaar wordt in 2011 ontvang je deze maand een overschrijvingsformulier om de bijdrage te betalen en zo aan te sluiten bij de CM-Zorgkas.

Voor meer informatie kun je terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van het ziekenfonds, het CM-kantoor of de CM-Zorgkas. Reporters

Voor welke leeftijdsgroepen voorziet de ziekteverzekering een betere tegemoetkoming voor brillen en lenzen?

Opgelet: als je de bijdrage voor de zorgverzekering betaalt aan een andere zorgkas (van een privéverzekeringsmaatschappij of van de overheid), ben je aangesloten bij die zorgkas. Wil je lid worden van de CMZorgkas, kijk dan uit naar het overschrijvingsformulier dat CM je toestuurt.

Wat is de zorgverzekering?

Nieuw: Pasen in Turkije

Werken en toch op vakantie

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Van 16 tot 23 april verwelkomt Intersoc jou en je kinderen in het zonnige Bogazkent

4

Je logeert in het vijfsterrenhotel Vera Mare in zeer comfortabele standaard- of familiekamers met airco, tv, minibar en badkamer. Dit partner-hotel opende in 2008 de deuren en beschikt over verschillende sportterreinen en kinderclubs. Het is er aangenaam vertoeven aan het zwembad of op het privéstrand. Als kers op de taart serveren we jou de ultra all-in formule en staan Nederlandstalige Intersoc-monitoren altijd paraat voor jou en je kids. Prijzen in euro per persoon: Standaardkamer Prijs volw. 2 - 14 jaar 0 - 1 jaar 686

406

GRATIS

Familiekamer Single 119

Prijs volw. 2 - 14 jaar 805

406

0 - 1 jaar GRATIS

Single 119

Vrijwilligers gezocht Zin om deze winter mee te werken als vrijwilliger in Frankrijk of Zwitserland? Ben je nog vrij in maart of april? Stel je dan online kandidaat via onze website www.intersocwerkvakanties.be of bel voor de laatste vrije winterplaatsen naar: - Nicole: 02 246 47 35, hoteldiensten (CH) - Lise: 02 246 47 49, hoteldiensten (FR) - Wendy: 02 246 47 36, animatiepersoneel Nieuwe medewerkers zijn welkom op onze infosessie in Mechelen op 2 februari of in Hasselt op 16 februari (inschrijven noodzakelijk). Meer info? www.intersocwerkvakanties.be

Info, prijzen en reservaties: centrale klantendienst Intersoc 070 233 119 of www.intersoc.be.

Lic. 7013 - A5654

De zorgverzekering geeft een zorgvergoeding aan mensen die opgenomen zijn in een erkend woon- en zorgcentrum of in een psychiatrische verzorgingsinstelling. Wie thuis wordt verzorgd en zwaar zorgbehoevend is, komt ook in aanmerking voor een zorgvergoeding. Zorgbehoevendheid kan worden


CM-Visie CM-Visie Geneesmiddelen

Voor terugbetaalbare geneesmiddelen betaal je in de apotheek enkel het remgeld. Op 1 januari steeg het maximumremgeld voor sommige geneesmiddelen.

gen, hoge bloeddruk of depressie hoef je maar een kleine bijdrage te betalen. Voor geneesmiddelen die als minder belangrijk worden beschouwd, is het persoonlijk aandeel soms aanzienlijk.

De ziektes van deze tijd

Index

moeilijkheden, depressie) en overgewicht. Dit zijn slechts enkele

Geneesmiddelen worden terugbetaald in verschillende categorieën, afhankelijk van hun belang voor de patiënt. Bij de apotheker betaal je enkel het remgeld of persoonlijk aandeel. Wie recht heeft op de verhoogde tegemoetkoming betaalt nog minder. Voor geneesmiddelen die nodig zijn om belangrijke aandoeningen te behandelen zoals suikerziekte, kanker of vallende ziekte, betaal je geen persoonlijk aandeel. Voor geneesmiddelen die de dokter voorschrijft bij ernstige ziekten als ontstekin-

Om de patiënt te beschermen, werden remgeldplafonds voorzien, dat zijn maximumbedragen. Deze mogen jaarlijks worden geïndexeerd. De voorbije jaren werd die verhoging niet toegepast. Maar dat gebeurt wel in 2011 als gevolg van de moeilijke financiële situatie van de overheid. Het gaat om een kleine verhoging van 0,10 tot 0,30 euro. Voor veel geneesmiddelen heeft deze maatregel nochtans geen effect omdat het remgeld het maximumbedrag niet bereikt.

Veel Belgen hebben lagerugpijn, allergie, hoge bloeddruk en artrose. Heel wat landgenoten hebben emotionele problemen (slaapmarkante resultaten uit de gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, die we eerder al in deze kolommen bespraken. Jammer genoeg stellen de onderzoekers ook sociale ongelijkheden vast. Lager geschoolden zijn in slechtere gezondheid, hebben een minder gezonde levensstijl en doen minder vaak aan preventie. Toch ook een positief bericht: het gaat de goede kant uit met de voedingsgewoonten van de Belg en het aantal rokers daalt. De resultaten van de gezondheidsenquête onderstrepen het belang van een gezonde levensstijl. Met CM-Fit wil CM haar leden aanzetten om daar werk van te maken. CM-Fit bestaat uit drie concrete actieprogramma’s: ‘Twee kwartier beweegplezier’ rond beweging,

Uitkeringen

‘Kilootje minder’ rond voeding en recent ook ‘Pluk je geluk’ rond

Wijziging gezinssituatie melden aan ziekenfonds

geluk en mentale

Een invaliditeitsuitkering is afhankelijk van de gezinssituatie. Een gezinshoofd ontvangt een hoger bedrag dan een alleenstaande. Het inkomen van de partner speelt een rol. Het is daarom belangrijk dat de persoon die de uitkering ontvangt elke wijziging in de gezinssituatie meteen aan het ziekenfonds meldt. Zo is een snelle aanpassing van de uitkering mogelijk en worden terugbetalingen vermeden.

een ziekenfonds,

fitheid. CM is namelijk niet enkel

CM zal er haar leden die een uitkering ontvangen om de zes maanden met een brief aan herinneren elke wijziging in de gezinssituatie meteen te melden. Elk jaar gaat het ziekenfonds zelf de gezinssituatie na.

maar ook een gezondheidsfonds. Maar we hebben ook oog voor de

www.cm.be (Ziekteverzekering)

“Gezondheidspromotie en het werken rond gezondheidsongelijkheid gaan voor ons hand in hand. We willen een zo groot mogelijke gezondheidswinst realiseren bij al onze leden.” Marc Justaert, voorzitter CM

gezondheidsongelijkheid. Zo lanceerde CM de voorbije jaren verschillende actie-onderzoeken, onder andere rond de sociale derdebetalersregeling en het Omnio-statuut. De doelstelling was om de gezondheidsongelijkheid bij onze leden aan te pakken en om

EEN GEZOND 2011

ACTIEMODEL

-20%

15% KORTING OP ALLE FITNESSTOESTELLEN • • • • • • •

hometrainer nu vanaf 263,60 euro ligfiets nu vanaf 594,55 euro crosstrainer nu vanaf 535,05 euro looptrainer nu vanaf 1 019,55 euro roeitrainer nu vanaf 467,05 euro stepper nu vanaf 76,45 euro buiktrainer nu vanaf 42,46 euro

-20% SIGMA PC9 50 euro NU 40,14 euro

Bremshey Cardio Ambition

329,40 euro

NU

263,60 euro -15%

een grotere bewustwording van dit probleem te creëren in onze organisatie. Ook in 2011 blijven we bijzondere aandacht hebben voor gezondheidsongelijkheid. Zo is er de methodiek van de goed-gevoel-stoel, aangereikt door de Vlaamse overheid, om rond geestelijke gezondheid bij kansarmen te werken. Momenteel loopt in CM MiddenVlaanderen een proefproject met de goed-gevoel-stoel. Gezondheidspromotie en het werken rond gezondheidsongelijkheid gaan voor ons hand in hand. We willen hiermee een zo groot mogelijke gezondheidswinst realiseren bij al onze leden. En we hopen

-20%

op alle weegschalen bijv. Omron HN283 39 euro NU 31,34 euro

Voor adressen bel naar 02 246 49 49 of surf naar www.thuiszorgwinkel.be. Acties geldig van 14/1 t.e.m. 31/1/2011. Niet cumuleerbaar met andere acties en/of voordelen. Prijzen inclusief recupel en bebat.

oefenmat Airex Fitline 180 180 x 58 x 1 cm Turquoise 57,08 euro NU 48,52 euro

dat de overheid ons hierin blijft steunen. Marc Justaert Voorzitter CM

| CM NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Reporters

Remgeld kan beetje stijgen

5


Uw job, ons werk

?

ACV-loopbaandienstverlening

‘Je moet je loopbaan niet laten leiden door het toeval’ Loopbaanbegeleiding is er niet alleen voor werknemers die van job willen veranderen. Alle werknemers kunnen zo'n begeleidingstraject volgen. Om na te denken over je job en competenties, over je loopbaan en over de toekomst. Doel van zo’n begeleiding: meer tevreden zijn met je arbeidssituatie en je loopbaan niet laten leiden door het toeval. In vorige nummers van Visie gingen we reeds in op het aanbod van Vokans en LBC-NVK. Nu is Arabel aan de beurt.

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Elke werknemer in Vlaanderen kan één keer om de 6 jaar gratis loopbaanbegeleiding volgen. Dat kan bij erkende centra voor loopbaandienstverlening, zoals bijvoorbeeld dat van LBC-NVK, bij Vokans of bij Arabel. Dat laatste centrum is actief in Brussel, Melle en Brugge en begeleidt elk jaar 350 mensen.

6

“Wij krijgen vaak mensen over de vloer die wat ouder geworden zijn, die merken dat de wereld rond hen snel veranderd is”, ver telt Ella Ghysels van Arabel. “Die beginnen zich vragen te stellen door de instroom van de jongere generatie op de werkvloer. Maar het meest zien we in ons centrum toch 30-, 35-jarige, hoogopgeleide vrouwen. Op die leeftijd is het ‘spelen’ en uitproberen op de arbeidsmarkt gedaan en beginnen die vrouwen zich af te vragen waar ze naartoe willen met hun carrière en met hun gezin.” Wat zijn de belangrijkste redenen om loopbaanbegeleiding te volgen? “Je moet kunnen stilstaan bij de keuzes die je maakt en je loopbaan niet door het toeval laten leiden. Daar-

voor moet je jezelf goed kennen, weten wat er op de markt is en wat je moet kunnen om een goede job te vinden. Een vraag die vaak terugkomt bij deelnemers is dan ook: ‘Wat kan ik?’ Wat zijn mijn competenties? Wat ben ik waard? Onlangs kwam hier nog een jonge vrouw van 26 jaar. Ze had sociaal werk gestudeerd en heeft nu een mooie job, maar het is helemaal niet wat ze zoekt.” Wat doet een centrum voor loopbaanbegeleiding?

met nieuwe functies en functieclassificaties, zorgen vaak voor ontevredenheid. Ook al blijven ze evenveel verdienen, werknemers ervaren dat dikwijls alsof ze een trapje lager gezet worden. Andere werknemers gaan in loopbaanbegeleiding omdat ze zich niet goed voelen bij de invoering van een evaluatiesysteem in het bedrijf, omdat ze dat nooit gewoon zijn geweest. Ook werkstress en zeker ook conflicten met de baas zorgen ervoor dat mensen zich niet goed voelen in hun job.” Brengt de begeleiding echt verandering voor de werknemer in kwestie? “We hebben een enquête gedaan naar de effecten bij 304 deelnemers. 60 % van die mensen ging na de begeleiding solliciteren, en 39 % veranderde ook echt van werk. Maar veel mensen, 46 % van de ondervraagden, zochten ook een oplossing in hun eigen organisatie. Ze gingen praten

“Tijdens een begeleidingstraject worden persoonlijke, individuele gesprekken gevoerd met de begeleider. We vertrekken “Loopbaanbegeleiding is niet altijd vanuit de sterkte van alleen een instrument voor de de persoon in kwestie. We arbeidsmarkt, het is ook een helpen om mee stil te staan welzijnsinstrument.” bij de eigen competenties, waarden en wensen. Bijvoorbeeld: welke waarden vind ik met hun baas of personeelschef en belangrijk in mijn job? Een goed sa- kregen andere taken of een andere laris, contacten met mensen, recht- functie. Anderen durfden eindelijk vaardigheid, winst maken, lichame- loonsverhoging te vragen. lijk werk, problemen oplossen?” Laatst was er een oudere werknemer bij een groot, internationaal dienstenWat maakt dat werknemers bedrijf. Hij had in zijn functie veel ontevreden zijn met hun job? jongere collega’s en zat naar zijn aan“Herstructureringen in het bedrijf, voelen niet meer op zijn plek. Na een

gesprek met zijn baas is hij van functie veranderd. Nu coacht hij oudere werknemers die in hetzelfde bedrijf in dezelfde situatie zitten. In die functie kan hij zich veel meer vinden.” Hoe zorg je ervoor dat werknemers zich beter voelen in hun job? “Loopbaanbegeleiding is niet alleen een instrument voor de arbeidsmarkt, het is ook een welzijnsinstrument. Je kan de band tussen leven en werk niet zomaar doorknippen, het ene heeft onvermijdelijk invloed op het andere. Een werkneemster belandde bij ons omdat ze zich niet goed voelde op haar werk. Bij de begeleiding bleek dat zij de waarde ‘schoonheid’ heel erg belangrijk vond. Haar werkplek in het bedrijf was chaotisch, werd volgestouwd met archieven en documenten. Ze heeft de plek nu mogen herinrichten en gezelliger maken. De persoon in kwestie heeft nu veel meer plezier in haar werk. Het zit soms in heel kleine dingen.” Lieve Van den Bulck Meer info over Arabel: tel. 02 229 02 29. www.arabel.org ACV brengt beweging in je loopbaan: op www.jeloopbaan.be vind je het volledige aanbod van loopbaanbegeleiding in Vlaanderen en Brussel. Hou ook je regionale Visiebladzijden in de gaten voor het aanbod in je eigen regio.


Uw job, ons werk ACV CSC Metea

Dinsdag 18 januari

Stand van zaken op het interprofessioneel overleg Bij het ter perse gaan van deze Visie werd nog volop onderhandeld door de Groep van 10 over een interprofessioneel akkoord 2011-2012. Sinds half november proberen de vertegenwoordigers van werkgeversorganisaties en vakbonden een ontwerp van akkoord te vinden over vier punten: de loonnorm, de welvaartsvastheid van de uitkeringen, het statuut arbeiders-bedienden en de bevestiging van de brugpensioenen voor werknemers met een zware job, een uitzonderlijk lange loopbaan of nacht- en ploegenarbeid. Moeilijkste punten in de onderhandelingen zijn

de loonnorm (met inbegrip van heel de discussie over de automatisch koppeling van lonen en uitkeringen aan de index) en uiteraard het statuut voor arbeiders en bedienden. Het ACV wil absoluut dat er een einde komt aan de verschillen tussen de statuten, maar om tot dat einddoel te komen zullen meerdere stappen nodig zijn. Op dit ogenblik is nog onduidelijk hoe ver de onderhandelaars tijdens deze IPA-ronde zullen geraken.

Fonds voor arbeidsongevallen

Eerste hulp bij arbeidsongevallen Heb je een arbeidsongeval gehad? Heb je vragen of kan je hulp gebruiken? Dan kan je terecht bij de sociaal assistenten van het Fonds voor Arbeidsongevallen. In het hele land worden zitdagen georganiseerd waar je een medewerker van het Fonds voor Arbeidsongevallen kan ontmoeten. Kan je je moeilijk verplaatsen, dan komt een medewerker bij jou thuis. De sociaal assistenten van het Fonds voor Arbeidsongevallen informeren je over welke regeling je na het ongeval moet volgen. Ze helpen je om te verkrijgen waar je recht op hebt. Verder controleert het Fonds voor Arbeidsongevallen de werkgevers en de verzekeraars. En wanneer je werkge-

ver niet verzekerd is voor arbeidsongevallen, als de blijvende arbeidsongeschiktheid lager is dan 16 %, als het ongeval dateert van vóór 1988… dan betaalt het Fonds je een vergoeding. Wil je een van de sociaal assistenten contacteren? Telefoon: 02 506 84 92 (enkel op donderdag) inspect@faofat.fgov.be http://www.faofat.fgov.be

Zitdagen

Loonsverhogingen vanaf 1 januari Alle baremieke en effectieve lonen verhogen: • Elektriciens – PSC 149.01- index – verhoging met 2,57 % • Jute – PSC 120.03 - index – verhoging met de coëfficiënt 1,0094 • Metaalrecuperatie – PSC 142.01 - indexverhoging met 2,57 % • Textielverzorging – PC 110 - index – verhoging met 2,42 % De uitgewerkte loonbarema’s zijn raadpleegbaar op www.acv-csc-metea.be

Halt

aan de politieke impasse! ACV-Jongeren steunen oproep tot mobilisatie op 23 januari De jongeren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel hebben veelal dezelfde dromen en plannen. De politieke impasse biedt geen antwoord op de vragen en verwachtingen die zij hebben.

Zal ik een geschikte job vinden? Zal ik die kunnen combineren met mijn gezinsleven? Zal een inkomen voor mij morgen nog verzekerd zijn? De jongeren willen dat er een einde komt aan de politieke impasse die we al meer dan 200 dagen ondergaan. Er moet nu prioriteit gegeven worden aan de sociaal-economische problemen waarmee de bevolking en vooral de jongeren worden geconfronteerd. Voor onze welvaart hebben jongeren nood aan politieke stabiliteit. Voor ons welzijn blijft een brede sociaal-economische solidariteit essentieel.

Stadhuis, elke eerste di van de maand, 13.30-16 u.

Antwerpen

Maritiem Huis, Olijftakstraat 7-13, vrij. 9-12 u.

Beringen

Administratief Centrum, Mijnschoolstraat 88, di 9-12 u.

Brugge

Oud gemeentehuis St.-Andries, Gistelsestwg. 524, di 9-12 u.

Brussel

Troonstraat 100, do 9-12.30 - 13.15-16 u.

Genk

Stadhuis, woe 9-12 u.

Gent

Stedelijk administ. Centrum, W. Wilsonplein 1, woe 9-12 u.

Kortrijk

Sociaal Huis, Budastraat 27, woe 13.30-16 u.

Mechelen

Het Huis van de Mechelaar, Reuzenstraat 1, 2de ma van de maand 10.30-12.30 u.

Roeselare

OCMW “Ten Elsberge”, Mandellaan 101, 1ste ma van de maand 9-11.30 u.

Sint-Niklaas Stadhuis, 2de ma van de maand 13.30-16 u. Tongeren

Administratief Centrum Praetorium, Maastrichterstraat 10, 1ste ma van de maand 13-16 u.

Turnhout

De Warande, Warandestraat 42, 1ste vrij van de maand 9-12 u.

Met andere woorden ‘handen af van de sociale zekerheid’! Zondag 23 januari 2011 Start 14 uur Brussel Noord - Einde 17 uur aan Jubelpark

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Dit veronderstelt een sterke, federale sociale zekerheid.

Aalst

7


uw job, ons werk Op de werkvloer

De Vlaamse Opera

‘Alle collega’s moeten in een propere, veilige ruimte kunnen werken’ Veiligheid op de werkvloer is altijd belangrijk, maar in de Vlaamse Opera besteden de délégués er extra aandacht aan. In oktober van vorig jaar gebeurde er in de Gentse opera een ernstig arbeidsongeval. Daarbij verloor een podiumtechnicus het leven. Daarom werd een speciale werkgroep opgericht, die extra wil toezien op de naleving van de veiligheidsnormen en de veiligheid van de werknemers.

Veiligheid ernstig nemen Johan Schillewaert: “Het ongeval was een samenloop van omstandigheden. Werkdruk en de personeelsbezetting spelen natuurlijk een rol. De huidige directie neemt nu de veiligheid van de werknemers gelukkig zeer au serieux. Ook de raad van bestuur heeft zich bereid verklaard om te investeren in eventuele verbeteringen. Na het ongeval hebben we

Servaas Le Compte: “De cultuurhuizen hebben ook eigen inkomsten. Wanneer er minder subsidies zijn, moeten er keuzes gemaakt worden: ‘Investeren we in een extra grote stunt op het podium, of in enkele dagen extra opbouw of een extra personeelslid?’ Niet dat de intendanten en directeurs bewust de veiligheid verwaarlozen. Maar het blijkt voor hen niet makkelijk de wensen van een internationaal bekende regisseur te weigeren. Dan laat die het de volgende keer afweten.”

de werkgever, of vroeger als ze sneller versleten zijn. Mensen die op hoogte werken hebben een valbeveiliging, die ook vaak gecontroleerd wordt. Het personeel dat met een bepaald decor werkt, reist mee als die productie bijvoorbeeld naar de Antwerpse opera verhuist. Er is een medewerkster die de hele tijd stoffen kleurt: zij werkt in een speciaal kamertje met een afzuiginstallatie.”

56 uur per week gewerkt mag worden. Mits bepaalde grenzen natuurlijk. Ik ken cultuurhuizen waar techniekers meer dan 20 uur per dag werkten! Maar de werknemers in de culturele sector hebben zo’n enorme beroepsernst. Ze willen dat de voorstelling er staat, dat alles piekfijn in orde is. Dat is heel typisch, en daarom wordt er ook zoveel overgewerkt. Het grootste deel van de werknemers in de sector werkt ook freelance: dan ben je afhankelijk van de werkgever en dan is het moeilijk om nee te zeggen.”

Klopt het dat werknemers in de cultuursector veel uren moeten kloppen? “Zeker naar aanloop van premières wordt er veel gewerkt. In de Opera is in een bedrijfscao afgesproken dat er Emy Elleboog

Bij de Vlaamse Opera werken ongeveer 250 mensen in vaste dienst. Er zijn de vaste leden van het orkest, maar ook een heel legertje van podiumtechnici, decorbouwers, technici voor licht en geluid, rekwisiteurs, kostumeerders en mensen die het gebouw onderhouden. Dat laatste is de taak van Johan Schillewaert (links op de foto) en drie van zijn collega’s. Johan werkt al sinds 1978 in de opera van Gent en is plaatsvervangend délégué voor het ACV. “Veiligheid is voor ons een grote prioriteit, en ook het welzijn van alle collega’s”, zegt Johan vol overtuiging. “Voor mij is het belangrijk dat iedereen in een propere, veilige ruimte kan werken. En dat er geïnvesteerd wordt in het gebouw, onder andere in functie van de veiligheid, op een duurzame manier. Het is niet altijd even makkelijk om zo’n prachtig historisch gebouw als de Gentse opera aan te passen aan de moderne noden.”

alles aan de wettelijke normen voldoet en geeft adviezen: ‘dat materiaal is te zwaar, dat moet je vervangen of je moet het gewicht compenseren’. In het verleden luisterde men echter niet altijd naar die adviezen. Na die fase wordt het decor gemaakt, en daarna komt een externe controleur nog eens een strikte controle doen. Voor aanvang van de echte repetities doen we ook een technische repetitie, waarbij alle betrokken personen het decor testen. Daar zijn ook de vakbonden bij. Zo kunnen we er op toe zien dat alles veilig zal verlopen.” In de Vlaamse Opera zijn er al een aantal veiligheidsmaatregelen van kracht. Johan Schillewaert: “Als je op de scene komt, moet je de werkschoenen aandoen. Die krijg je elk jaar van

Arbeidsongeval

| ACV NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Een tragisch arbeidsongeval in oktober van vorig jaar maakte pijnlijk duidelijk dat er toch iets schortte aan de veiligheid op de werkvloer. Een zwaar decorstuk viel tijdens de afbraak van het decor naar beneden, waardoor een podiumtechnicus omkwam. “De werknemers springen hier nochtans allemaal heel voorzichtig om met die dingen. Dit werk mag nooit een routine worden, want dan wordt het pas echt gevaarlijk”

8

Servaas Le Compte, secretaris van ACV Transcom voor de cultuursector: “In het verslag van de arbeidsinspectie staan de oorzaken opgesomd die tot het ongeval hebben kunnen leiden. De inspectie haalt onder andere de hoge werkdruk op dat moment aan, maar ook een gebrek aan vorming voor de werknemers die de technische podiuminstallaties bedienen. De bediening van de gewichten wordt gedaan door twee mensen, vroeger waren dat er drie. Met een te kleine ploeg heb je al snel meer kans dat er iets mis loopt. Verder besloot de arbeidsinspectie ook dat er te weinig kennis was doorgegeven over de technische installatie.”

een taskforce opgericht met de directie en de werknemers, om nog meer werk te maken van de veiligheid. Want zoiets mag niet meer gebeuren. We willen erop toezien dat de vastgelegde veiligheidsnormen zeker gerespecteerd worden, met interne en externe controle.”

Preventieadvies “De veiligheidseisen worden altijd maar strenger, en terecht. Een operaproductie begint bij een creatief idee, maar het is belangrijk dat er niet pas in de laatste fase aan de veiligheid van de werknemers wordt gedacht. Reeds bij het ontwerp van het decor, moet men daarmee naar de preventieadviseur gaan. Die ziet erop toe dat

Culturele sector Veel cultuurhuizen krijgen afwisselend meer of minder subsidies van de overheid. Heeft dat een invloed op de werknemers?

Lieve Van den Bulck


Paul Van Roy

Bewaar deze katern goed, hij is geld waard

Arcopar Voordelengids 2011

Een bankrekening en nog zoveel meer

Verzekeringsvoordelen

Lagere beheerskosten voor uw zichtrekeningen van het type Blue, Red, Gold of Platinum

Bij de Cocoon-woningverzekering van DVV geniet u als Arcopar-vennoot van de volgende extra’s: • gratis dekking “Onrechtstreekse Verliezen”; • gratis Rechtsbijstand als u de basisformule onderschrijft; • 10 % korting op de waarborgen Natuurrampen en Diefstal.

Bij Dexia Bank kiest u de zichtrekening die het best tegemoet komt aan uw wensen en behoeften: een Blue, Red, Gold of Platinum. Hiervoor betaalt u een vaste, maandelijkse beheersvergoeding. Als Arcopar-vennoot geniet u van een korting van 9,60 euro per jaar op de beheersvergoeding van uw Dexia-zichtrekening. Deze wordt op maandelijkse basis toegekend: u krijgt elke maand 0,80 euro op uw zichtrekening gestort. U komt in aanmerking voor dit voordeel wanneer u een minimumbedrag van 73,50 euro aan Arcopar-aandelen bezit. U wil uw betalingen doen wanneer en hoe u dat het liefst wenst? En u vindt dat veiligheid en duidelijkheid onontbeerlijk zijn wanneer het uw geld betreft? Kies dan voor de Redrekening. Met de Red-zichtrekening en de bijbehorende betaalkaart kunt u niet alleen vlot en veilig betalen in binnen- en buitenland, maar ook uw bankverrichtingen uitvoeren in de Self-Service Banking zone van elk

Dexia-kantoor. Bankiert u liever via telefoon of internet, dan krijgt u hiervoor een gratis abonnement. Als Red-rekeninghouder mag u bovendien rekenen op een aantal Comfort Plus-diensten, zoals gratis vervanging van uw bankkaart bij diefstal of verlies. Bij misbruik van uw kaart krijgt u alles terugbetaald. U kunt uw bankkaart personaliseren met een foto naar keuze, volledig gratis. Aan uw rekening is ook een kredietkaart verbonden, namelijk de MasterCard Red. Deze kredietkaart biedt u tevens een flexibele uitgavenlimiet en een aankoopbescherming, zelfs wanneer u aankopen doet via internet.

Uw Arcopar-voordeel Voor meer info over de verschillende zichtrekeningen kunt u terecht in een Dexia-kantoor of op www. dexia.be. Bent u Arcopar-vennoot, dan krijgt u een korting van 9,60 euro per jaar.

Voor de vennoten van categorieën B, C en D biedt DVV ook nog volgende voordelen: 1. Lex.Tra: zie het artikel op volgende bladzijde. 2. Glasbreuk Auto: tot 20 % korting 3. Voordelige brandverzekering voor ondernemingen 4. De DVV-consulent biedt de oplossing die u het beste past, voor verzekeringen of beleggingen. U kunt altijd rekenen op praktische hulp. Dankzij de bijstandscentrale kan dat zelfs 24 uur op 24, 7 dagen op 7. 5. Easy Pay Hebt u liefst dat er elke maand een klein bedrag van uw rekening gaat, of liever om de drie maanden? Betaalt u liever de 5de van de maand of de 25ste? Met DVV Easy Pay kan het allemaal. U kiest of u uw verzekering maandelijks, drieof zesmaandelijks of jaarlijks betaalt (Familiale en Verkeer niet maandelijks). Gratis premiesplitsing (behalve polissen leven) voor trouwe cliënten met minimaal 3 polissen bij DVV en 600 euro jaarpremie. Als Arcopar-vennoot van categorie B, C of D (min. 245 euro) volstaat één van die voorwaarden om van de voordelen van Easy Pay te genieten. Nog geen DVV-consulent en op zoek naar het adres van een kantoor? Surf dan naar www.dvv.be of bel naar 0800 24 404.

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN 21 JANUARI | CM NIEUWS | ALGEMEEN | 29 | JANUARI 20102011 | |

Emy Elleboog

Kocht u in ndeel bij Arcopar, het verleden een aa rlijks rendement, oot. Naast een jaa nn ve r pa co Ar u nt dan be len op. ook tal van voorde levert uw aandeel uw waarderen. Groep Arco uw tro Op die manier wil itend bestemd ze bijlage zijn uitslu de in n ele rd oo r-v De Arcopa bestemd voor alle ige voordelen zijn mm So n. te en no en r-v voor Arcopa n enkel voorbehoud dere voordelen zij an , en ot nn ve n va categorieën encategorie B, C en D. ksel uit het vennot voor vennoten van vindt u op het uittre t, or ho op l’ be u ee e nd to aa ar infocenter ‘uw De categorie wa raadplegen op het len de de n or va vo ar ze pla de kan een exem register. U kunt internet beschikt, er ov t nie e Wi . ww w.groeparco.be 306. ragen op 0800 94 voordelengids aanv

9 De hierboven vermelde voordelen gelden op 1 januari 2011 en kunnen te allen tijde gewijzigd worden.


Arcopar Voordelengids 2011

25 % korting op een abonnement voor het Sporta-magazine (14,95 euro i.p.v. 19,95 euro) Het Sporta-magazine levert vijf maal per jaar een uniek sporttijdschrift af met diepgravende artikels, scherpe interviews, goed gefundeerde dossiers en kritische analyses. Maak gebruik van de voordeelbon in het online infocenter uw aandeel om in te schrijven op een abonnement. Exclusief aanbod voor nieuwe abonnees die Arcopar-vennoot categorie B, C of D zijn. Aanbod geldig tot 31/12/2011.

Goedkoper op vakantie met Jetaircenter

Sanoma magazines

Uw favoriete tijdschrift nu met 20 % korting WEEKB

LAD NR.

39/3379

BER 2010

- € 2,25

www.libe lle.b

Aanbod geldig voor alle vennoten van categorie B, C en D.

Arcopar-vennoten van categorie B, C of D krijgen

- 30 SEPTEM

- ESP/FR

3% korting op de brochureprijzen van

€ 4,10

e

BUDGETTIP

MO MAKEROI UIT DE SUPSER MARKT

ADVIES VAN DE ARCHITECT

Sanoma Magazines Belgium biedt Arcopar-vennoten een eenmalige korting van 20 % aan op een jaarabonnement van verschillende van hun magazines zoals onder andere Libelle, Flair, Story, HUMO, Goedele, Feeling, Marie Claire, AutoWeek, TeVe-Blad…

PROBLEM

Slim ve ou we = extra rb sfeer n

EN OP DE

”Help! Mi WERKVLOER jn baas steeds we er

ZO LEER

JE OPKOME

HUMO

bedelft onder he me t werk” JEZELF

N VOOR

7X appe

MEER VRIJ ZELFSTAN HEID, MEER DIGHEID ...

Mijn hond veranderde mijn leven

3 EMOTION

ELE VER HAL EN

/,%B

BB&

29B&29 (5B-$1

LQGG

l taart!

DE FAVORI LEKKER

ETEN VAN

DE REDACT

WEG

IE

ONAFH

ANKEL

EEK IJK W

I8;@F

BLAD

VOOR

<EKM

2010, 5 tot 11 nov. NED.: € 2,60 2,40 mma’s van BELGIË: € tv-progra Radio- en 2010 nr. 44/3661 2 november

8  ;@EIJ8>F  K< 8QBK%  ;@M=;<  C@<

JKP98I 8C9<IK

?<KDF;;<I><M<:?K

Trendy broeken

KIJKEN & KIEZEN

Nazom in Bourgoer gne

; M@A8E E E; 8JJ< MI@<A<=M<ID FM<I

0 3 9 1 0

STIJ LVO 5

4142 98

L& COMFOR TAB

1392 22

EL I

ö0#0' MFFID88

Hoe hiervan genieten?

28-10-2010

5

Diepvries is een vak apart Vriesverse kwaliteit kan alleen de diepvriesspecialist u garanderen. O’Cool is professioneel uitgerust om al het goede in voeding te bewaren tot u er klaar voor bent. Van basisproduct tot bereide gerechten, O’Cool garandeert u het vakmanschap ter zake. Van aperitief, over voorgerecht en hoofdgerecht leidt O’Cool u feilloos naar het dessert. Dranken, sausjes, garnituur, O’Cool vergeet ook de details niet. Op www.groeparco.be vindt u een extra kortingsbon van 2,5 euro.

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

De Standaard en Het Nieuwsblad

10

Als u zich abonneert voor 3 maanden bij De Standaard of Het Nieuwsblad, betaalt u maar de helft van de abonnementsprijs*. U leest De Standaard 3 maanden met 50 % korting en betaalt slechts 47,50 euro. U leest Het Nieuwsblad 3 maanden met 50 % korting en betaalt maar 39 euro. * Aanbod enkel geldig in België tot 30 november 2011, niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen of indien er de laatste 6 maanden een abonnement op De Standaard, Het Nieuwsblad of De Gentenaar was op hetzelfde adres. Bent u al abonnee? Schakel nu over op gespreide betaling. U betaalt elke twee maanden via domiciliering maar 45 euro voor Het Nieuwsblad en 57,50 euro voor De Standaard. Bovendien krijgt u er 1 maand gratis bovenop.

Aanvraagformulieren beschikbaar op www.groeparco.be

Maak gebruik van de bon in het online infocenter op www.groeparco.be of bestel uw abonnement rechtstreeks via www.abon.be/arcoparvoordeel. U vindt er ook de volledige lijst van de magazines.

98 4142

58 1373

ON.indd

_COVER_K

_001_COV

HUM_4410

1

Dit aanbod is enkel geldig in België tot 31/12/’11 voor personen/gezinnen die de afgelopen 3 maanden geen abonnement hadden op de gekozen titel(s) op hetzelfde adres. Het voordeeltarief geldt minstens 1 jaar, ongeacht eventuele prijsstijgingen. Deze actie betreft een eenmalige korting.

HealthCity

Voordelig gezond HealthCity is een internationale sport- en fitnessketen, en met meer dan 60 clubs de grootste in België. Bij ons kan u genieten van een brede waaier van in- en ontspanning met niet alleen fitness, cardio- en krachttraining met persoonlijke begeleiding maar ook groepslessen en indoor cycling. Bovendien kan u ook zalig relaxen in onze Turkse stoombaden, sauna’s en zonnebanken en hebt u nog zoveel andere mogelijkheden, van squash en tennis tot bowlen en aquafitness. Spring zeker eens binnen in een van

<OKI8

0 0 4 4 1

onze centra of kijk op onze website www.healthcity.be.

Arcopar-vennoten krijgen extra voordelen: • een gratis dagpas ter waarde van 17,50 euro en • 75 euro korting wanneer je beslist lid te worden.* HealthCity, Feeling Good, Feeling Healthy! * actie onder voorwaarden, enkel geldig op de instapbijdrage en voor niet-leden ouder dan 18 jaar, niet cumuleerbaar met andere lopende acties.

Standaard boekhandel

Standaard boekhandel Op vertoon van uw vennotenkaart kunt u als Arcopar-vennoot met bijgevoegde bon onder voorwaarden 2,50 euro korting krijgen bij een aankoop van minimum 17,50 euro.

✁ ARCOPAR VOORDEELBON Bij afgifte van deze bon en op vertoon van uw Arcopar-vennotenkaart ontvangt u bij een Standaard Boekhandel naar keuze een korting van 2,50 euro als u voor minimaal 17,50 euro koopt. Geldig van 15/01/2011 tot 15/01/2012. Slechts één bon inruilbaar per aankoop. Niet cumuleerbaar met andere kortingen en/of speciale voordelen. Niet geldig bij aankoop van kranten en tijdschriften, loterijproducten, school- en studieboeken, boekenbonnen, andere geschenkbonnen en toegangstickets.

De hierboven vermelde voordelen gelden op 1 januari 2011 en kunnen te allen tijde gewijzigd worden.

20:08:22

volgende touroperators: Jetair: Vliegvakanties, VIP Selection, Autovakanties, Wereldreizen, Citytrips en VTB (niet geldig op Disneyland, Travel 55+, Multicenter bouwstenen, extra’s en Jetairfly) Andere touroperators: Thomas Cook (niet geldig op Autovakanties, Disneyland Paris, extra’s en Thomas Cook Airlines), Pegase, Skiworld, Transeurope, Interhome, Costa Cruises, MSC Cruises, Odusseys, Rainbow, 7Plus, groepsreizen gepubliceerd in Visie.

Voorwaarden - U boekt in een reisbureau van de keten Jetaircenter. - Minimum bedrag van de reservatie per persoon: 375 euro. Bij een vakantiewoning: minimum 500 euro per dossier. - De korting wordt gegeven op de brochureprijs, uitgezonderd btw en luchthaventaksen. - De vennoot dient zelf mee te reizen, boekers wonen onder één dak en boeken op één dossier. - Ticketing en speciale promoties (o.a. groepsreizen OKRA) vallen buiten de korting. - Boekingen via internet komen niet in aanmerking. - Betalingen met kredietkaarten genieten niet van de korting. - De korting moet aangevraagd worden bij de reservering van uw reis. - Dossierkosten worden aangerekend. - Deze korting is niet cumuleerbaar met andere structurele voordelen. Voor een Jetaircenter tel. 070 23 38 70 of www.jetaircenter.be. Meer info: info@jetaircenter.be of tel. 015 47 92 25


Een dienst voor u Bij ARCO-Rechtshulp kan u terecht voor juridische informatie en advies over consumentenaangelegenheden, bouw en verbouwing, private woninghuur en gezinsrecht over eigendommen. Helemaal gratis! De ARCO-adviseurs staan u graag bij: • schriftelijk: ARCO-Rechtshulp, Urbain Britsierslaan 5, 1030 Brussel • per mail: rechtshulp@groeparco.be • telefonisch: 02 246 50 60, iedere werkdag (9 – 12 u.) en (13.30 u. – 16.30 u., maandag tot 17 u. • in een persoonlijk gesprek. Dit kan op 29 locaties, verspreid in Vlaanderen en Brussel. Voor de meest recente gegevens en het reglement kunt u terecht op 02 246 50 60, of op www.groeparco.be. Vennoten categorie B, C of D kunnen bij consumentengeschillen ter waarde van meer dan 75 euro rekenen op een gratis tussenkomst.

ARCO-Rechtshulp doet dit met het oog op een regeling in der minne of een ingebrekestelling.

Info over duurzaam (ver)bouwen B ezoek zeker een s de webs ite www.infopuntbeterwonen.be. Op deze website begeleiden Groep Arco en ACW u bij energiebesparende investeringen aan uw woning. U vindt er informatie over premies en fiscale voordelen bij duurzaam bouwen en verbouwen en algemene informatie over bouwen, isoleren, verwarmen en zonneënergie.

Voordelig verzekerd Als Arcopar-vennoot kunt u terecht bij ARCO Rechtshulp voor juridisch advies. De perfecte aanvulling hierbij is een verzekering Rechtsbijstand. DVV biedt u Lex•Tra aan. Lex•Tra is de rechtsbijstandspolis van DVV en omvat twee waarborgen die elkaar aanvullen: Lex•Tra Particulier en Lex•Tra Verkeer.

zinsleden als voetganger, fietser of passagier, als eigenaar of bestuurder van alle personenauto’s, brom- en motorfietsen en aanhangwagens.

Lex•Tra Particulier verdedigt uw rechten en eist zonodig een schadevergoeding voor u bij geschillen over mondelinge of schriftelijke overeenkomsten, of wanneer u iemand schade berokkent of omgekeerd. Als Arcopar-vennoot krijgt u 15% korting op Lex•Tra Particulier.

DVV biedt u als Arcopar-vennoot 20% kor ting op de combinatie Lex•Tra Particulier en Verkeer, in totaal betekent dit een korting van 35% op het luik Particulier. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw DVV-consulent of op de website www.dvv.be bij de menubalk ‘kies een product…’ Lex•Tra.

Electrabel

4 extra voordelen Arcopar-vennoten B, C en D krijgen volgende voordelen: 1. Domiciliëring Vennoten die kiezen voor betaling via bankdomiciliëring(1) ontvangen eenmalig een korting van 5 euro. (1): Geldt niet voor OptiBudget noch voor klanten die reeds via domiciliëring betalen.

2. Vennoten die overstappen op aardgas(2), ontvangen eenmalig 50 euro korting. (2): Alleen als er aardgas op uw adres beschikbaar is en als u met Electrabel een nieuw aardgascontract afsluit.

10 % korting op uw vakantiefactuur in Duinse Polders en Sol Cress Duinse Polders

Ruzettelaan 195, 8370 Blankenberge Tel. 050 43 24 00, info@duinsepolders.be, www.duinsepolders.be

Sol Cress

Spaloumont 5, 4900 Spa Tel. 087 77 23 53, info@solcress.be, www.solcress.be

5 % kor ting op logement in 6 vakant Ardennen Ol Fosse d’Outh

6660 Houffalize Tel. 061 28 88 01 reservation@olfossedouth.com www.olfossedouth.com

Binnenland De Linde

Lex•Tra

Lex•Tra Verkeer verzekert uw juridische verdediging en die van uw ge-

Arcopar-vennoten voordelig op vakantie naar zee of Ardennen

3. Vennoten die voor een GroenPluscontract van Electrabel kiezen, krijgen een energiebesparend product bovenop. U kunt kiezen tussen een digitale schakelklok, optische rookmelder, bijverlichting met bewegingsdetector en minispot met detector. 4. Vennoten die voor een Home Maintenance-contract van Electrabel kiezen, krijgen de eerste 3 maanden cadeau. Deze 4 voordelen gelden tot en met 31 december 2011. U moet zelf eerst het contract(en) afsluiten met Electrabel, nadien stuurt u het gepaste aanvraagformulier naar Arcopar. De formulieren zijn beschikbaar op www.groeparco.be

Kasteelstraat 67, 2470 Retie Tel. 014 38 99 80 info.delinde@corsendonk.be www.de-linde.be

Sporta-Centrum Tongerlo Geneinde 2, 2260 Tongerlo Tel. 014 54 10 48 sportacentrum@sporta.be www.sporta.be

Sporta Beachclub Maaseik

Herenlaakweg 68, 3680 Maaseik Tel. 089 56 77 61 beachclub@sporta.be www.sporta.be

Kust Ravelingen

Zeedijk 290, 8400 Oostende Tel. 059 55 27 55 info@ravelingen.be www.ravelingen.be

De Kinkhoorn

Zeedijk 330, 8400 Oostende Tel. 059 70 16 97 receptie@dekinkhoorn.be www.dekinkhoorn.be

Korting Kompas camping /vakantiewoning Kompas vakantiewoningen

Bassevillestraat 141, 8434 Westende Tel. 058 22 30 25, info@kompasvakantiewoningen.be, www.kompasvakantiewoningen.be Bij verblijf van minimaal 3 opeenvolgende nachten tijdens het laagseizoen ontvangt u een korting van 30 euro op de huurprijs van een Kompas Vakantiewoning. Tel. 058 22 30 25 www.kompascamping.be

iecentra

en

Kompas Camping Nieuwpoort Brugsesteenweg 49, 8620 Nieuwpoort Tel. 058 23 60 37, nieuwpoort@kompascamping.be

Kompas Camping Westende

(zie Kompas vakantiewoningen) westende@kompascamping.be Als Arcopar-vennoot krijgt u een korting van 2 euro per nacht bij de huur van een Kompas vakantiewoning of op de kampeertarieven.

Pasar: gratis vrijetijdsuitrusting Het Pasar-magazine is een kwalitatief reis- en vrijetijdsmagazine vol toeristische informatie voor ver en dichtbij. Verder biedt Pasar je jaarlijks meer dan 3 000 recreatieve activiteiten in heel Vlaanderen, een volwaardig internationaal reisaanbod voor het hele gezin en tal van voordelen dankzij je PasarPas. Als abonnee van Pasar: -ontvang je een jaar lang het Pasarmagazine (11 nummers) - geniet je van scherpe ledentarieven voor Pasar-activiteiten en reizen - krijg je kortingen op kampeervakanties, de huur van vakantieverblijven, evenementen, groene stroom, pechverhelping en nog veel meer.

Arcopar-vennoten die in 2011 geen lid zijn of waren van Pasar en nu lid worden, ontvangen gratis een Pasar vrijetijdsuitrusting (waarde 47 euro). Die bestaat uit: een dagrugzak + een fleecetrui + een pet Het abonnement bedraagt 49 euro of 45 euro via domiciliëring. Om van dit voordeel te genieten: download de voordeelbon in het online infocenter ‘uw aandeel’ op www.pasar.be/arco of www.groep arco.be. Het aanbod is geldig tot 15 december 2011 en niet combineerbaar met andere acties van Pasar. PASAR, Haachtsesteenweg 579, 1030 Brussel, tel. 02 246 36 46 info@pasar.be, www.pasar.be.

Alle bovenstaande voordelen zijn geldig voor vennoten B, C en D

De hierboven vermelde voordelen gelden op 1 januari 2011 en kunnen te allen tijde gewijzigd worden.

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Rechtshulp

11


Arcopar Voordelengids 2011 Efteling

Extra korting bij aankoop van Efteling-tickets Ook in 2011 kunt u weer volop genieten in de Efteling. Naast een bezoek aan Sprookjesboom in het Sprookjesbos en de nieuwe, dubbele, houten race-achtbaan Joris en de Draak, kunt u vanaf voorjaar 2011 een bezoek brengen aan de mysterieuze stad Raveleijn. Deze stad heeft een enorme open luchta rena d ie het decor vor mt voor een avontuur van vijf broers en zussen, die uitgroeien tot ruiters te paard en die de strijd aangaan met graaf Olaf Grafhart. De Efteling is 365 dagen per jaar geopend. Slaapgelegenheid is er in het vakantiepark Efteling Hotel of Efteling Bosrijk.

De Efteling ligt net over de grens bij Breda. Europalaan 1, 5171 KW, Kaatsheuvel, Nederland.

Gratis huur HD Digicorder en extra kortingen Aanbiedingen voor Arcopar-vennoten categorie B, C en D

Meer info? www.efteling.com of tel. 0900 84 037 (0,44 euro per minuut)

✁ VOORDEELBON voor Arcopar-vennoten op www.groeparco.be Arcopar-vennoten krijgen een korting van 3,50 euro per betalend ticket bij aankoop van tickets via Jetaircenter. Deze actie is geldig vanaf 1 april 2011 tot en met 31 december 2011. Niet geldig aan de kassa van de Efteling en/of in combinatie met andere acties en/of kortingen. Deze

Aanbieding Telenet

actie is enkel geldig op vertoon van uw Arcopar-vennotenkaart, voor een onbeperkt aantal kaarten.

- Drie maanden gratis huur bij het afsluiten van een jaarovereenkomst Huur HD Digicorder (8 euro/maand,- uw voordeel = 24 euro). Exclusief activeringskost 50 euro. Om te kunnen genieten van Telenet Digital TV dient u te beschikken over een actieve tv-aansluiting via de kabel. - 14,95 euro korting per maand de eerste 6 maanden bij het afsluiten van een overeenkomst van 12 maanden op PRIME Film, PRIME

Carglass® is de specialist in het herstellen en vervangen van voertuigbeglazing in België. Met een nationaal netwerk van Service Centers over heel België en Luxemburg, een Mobiele Service, een 24 Uren Service en een eigen Call Center staat Carglass® dag en nacht paraat om u uit de nood te helpen.

| ARCO NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Gratis activeringskost bij Scarlet One

12

Aanbod geldig van 1/1/2011 tot en met 31/12/2011. Bel 0800 66 166 om te bestellen en vermeld steeds uw vennotennummer.

Carglass®

Carglass® schenkt aan alle Arcoparvennoten van categorie B, C of D een gratis Carglass® Identity (ter waarde van 9,99 euro) waarbij de ruiten van uw wagen gegraveerd worden.

SCARLET

Sport of PRIME Film & Sport . Dit aanbod is niet geldig voor bestaande klanten die reeds hebben genoten va n een promot ie g rat is maand(en) PRIME. U dient over een functionerende Telenet tv-aansluiting te beschikken.

Hoe gaat u te werk? - Bel gratis voor een afspraak bij een van de C a rgl a s s ® S er v ice C enter s: 0800 136 36, 24 uur op 24, 7 dagen op 7. - Overhandig de ingevulde bon aan de balie. - Uw auto krijgt een gratis Carglass® Identity.

Voor slechts 50 euro per maand biedt Scarlet One u Digitale TV van Belgacom, supersnel internet, een vaste telefoonlijn (inclusief gratis nationaal vast bellen van 16 uur tot 8 uur, in het weekend en op feestdagen) én zeer voordelige tarieven om mobiel te bellen. Alles in één pakket, op één factuur en zonder onverwachte extra kosten. Geniet van tv kijken in HD-kwaliteit. Met interactieve Digitale TV van Belgacom hebt u geen kabelabonnement meer nodig. Zo bespaart u al snel 216 euro per jaar, afhankelijk van uw locatie en persoonlijke situatie. U belt gratis van vaste lijn naar vaste lijn in België van 16 uur tot 8 uur, in het weekend en op feestdagen. Voor slechts 5 euro per maand extra belt u zelfs 24 uur op 24 uur gratis. Surf supersnel via DSL aan een downloadsnelheid tot 25 Mbps en een uploadsnelheid tot 3,5 Mbps. Het up- en downloadvolume per maand is ongelimiteerd. Bovendien garanderen wij u een performante DSL-verbinding. De installatiekosten en de

modem zijn gratis. De eenmalige activeringskost bedraagt 50 euro.

Uw voordeel als Arcoparvennoot: - de activering is gratis. U geniet dus een voordeel van 50 euro. Nieuwe klanten kunnen van het voordeel genieten door te bellen naar 0800 84 000 of te surfen naar www.scarlet.be/arco. Voordeel geldig voor vennoten categorie B, C of D. Vermeld steeds uw vennotennummer.

✁ KORTINGSBON Carglass Identity

IDVISIE P9999

®

Naam: Voornaam:

M

V

Adres: Postcode:

Gemeente:

Vennootnummer: Kenteken: Om alle Arcopar-vennoten een gratis Carglass® Identity te kunnen aanbieden, is het mogelijk dat u niet onmiddellijk kan geholpen worden. Om iedereen van dienst te kunnen zijn, is deze actie geldig tot en met 31/12/2011. Deze actie geldt enkel in één van de Service Centers van Carglass® op het nummer 0800 136 36.

De hierboven vermelde voordelen gelden op 1 januari 2011 en kunnen te allen tijde gewijzigd worden.


Jürgen Doom

“Mijn vrouw en ik stuitten vorige week op verkeersborden waarvan we niet wisten wat ze betekenden. Het was een geel bord met een zwarte letter erop. We zochten het op internet op, niet te vinden. We vroegen het een gepensioneerde BOB’er, hij wist het ook niet. Dat gebeurt ons wel vaker: er blijkt iets veranderd te zijn aan de verkeersregels, maar we weten het niet.” Daarom volgen Frans en Simone de opfriscursus verkeer van OKRA. Weggebruikers - en zeker de ouderen onder hen - zijn niet altijd even goed thuis in het verkeersreglement. Daar doet OKRA, de beweging voor 50-plussers iets aan. Daarom organiseert OKRA overal in Vlaanderen opfriscursussen over het verkeer. Visie was te gast bij de eerste les in Turnhout.

Blijven onderhouden Frans en Simone zijn beiden gepensioneerd. Ze nemen regelmatig de auto voor hun verplaatsingen. “Ik rijd niet zoveel meer sinds Frans thuis is. Bovendien wonen we in het centrum van Turnhout, ik neem vaak de fiets of ga te voet. Maar ik wil het autorijden wel onderhouden. Je weet nooit in welke situatie ik terechtkom”, vertelt Simone.

Gezien worden Bart Geuens werkt bij de Turnhoutse politie. Hij geeft in Turnhout de opfriscursus verkeer. “Oudere bestuurders hebben minder ongevallen dan jonge chauffeurs. En dat ondanks dat ze vaak nooit een theoretisch examen aflegden”, sust hij meteen. “Je veilig in het verkeer begeven heeft vooral te maken met gezien worden

en inschatten wat andere weggebruikers gaan doen.” Dat blijkt het stokpaardje van Bart Geuens.

Wie heeft voorrang “Je hebt geen voorrang, je krijgt voorrang”, legt Bart Geuens uitdrukkelijk uit. Wie heeft er voorrang op een oversteekplaats voor fietsers: de auto of de fietser? De OKRA-deelnemers steken de kaartjes in de lucht. De meningen zijn verdeeld. De helft zegt dat de fietser voorrang heeft. Ze hebben het verkeerd. De auto hoeft niet te stoppen voor overstekende fietsers. Geroezemoes in de zaal. Wellicht spoken allerlei gevaarlijke situaties door de hoofden van de deelnemers. “Op een parking gelden de verkeersregels niet. De politie zal er niet tussenbeide komen, tenzij het om dronkenschap, vluchtmisdrijf of een onverzekerd voertuig gaat.” Protest in de zaal. “Ik kreeg een boete omdat ik op de gehandicaptenplaats van het ziekenhuis stond.” De lesgever is duidelijk: een parking is geen openbare weg en daar geldt de wegcode niet. “Maar bij een ongeval zal bijvoorbeeld de verzekering zich wel beroepen op de wegcode om de aansprakelijkheid vast te stellen.”

Woonerf 20 km/uur Frans leerde in het leger rijden. “Daar had ik ooit eens een zwaar ongeval. Sindsdien weet ik dat zorgen dat je gezien wordt zeer belangrijk is. Schrik om te rijden heeft het me niet opgeleverd. Het maakte me alerter en ik geef die les ook door. Ik leerde mijn vrouw en mijn zoon rijden, zichtbaarheid was daarbij mijn stokpaardje. Ik vind dat mijn zoon goed rijdt, al maakte hij ook een slippertje met die gladde wegen, gelukkig zonder veel schade. Ja, ik heb van de les van vandaag veel opgestoken. Dat de verkeersregels niet gelden op een parking van een supermarkt, dat wist ik niet. En dat je in een woonerf maar 20 kilometer per uur mag rijden, daar was ik niet zo zeker van. De voorrangsregels wist ik nog allemaal.”

OKRA mobiel Mobiliteit is levensbelangrijk voor 55-plussers. OKRA koos voor 2011 voor ‘OKRAmobiel’, een jaarthema dat als rode draad door de werking zal lopen. Want wie niet meer beweegt, valt stil. OKRA verzamelt mensen die op ontzettend veel verschillende manieren bewegen. Aan de ene kant: jonge zestigers, actief en rusteloos, bezig met duizendenéén zaken. Aan beweging geen gebrek: ze fietsen en stappen, nemen vlot het openbaar vervoer, rijden van hot naar her. Aan de andere kant: leden die zorgbehoevend zijn, thuis of in een woonzorgcentrum. Voor hen heeft bewegen en mobiel zijn een totaal andere betekenis.

Omdat mobiliteit zo belangrijk is voor een goed leven, zet OKRA zich twee jaar lang in voor mobiliteit die veilig, duurzaam, toegankelijk, betaalbaar en gezond is. OKRA doet dit via acties voor toegankelijk openbaar vervoer, via cursussen OKRA verkeerdt, via druk op het beleid.

OKRA verkeerdt De opfriscursussen voor veilig verkeer zijn perfect aan 55-plussers aangepast. Zo’n cursus bestaat uit vier sessies. Naast een opfrissing van het verkeersreglement krijgen de specifieke problemen van ouderen extra aandacht. Volgende onderwerpen komen aan bod: het alfabet van de wegcode; de zachte weggebruiker: voetgangers en fietsers in de schijnwerpers; mijn wagen, mijn vrijheid en samen op weg of hoe de verschillende weggebruikers in wederzijds respect kunnen ‘verkeren’. Deelnemers hebben na afloop een goed gevoel: hun kennis is heropgefrist en ze voelen zich zeker en veilig in het verkeer. De deelnemers krijgen op het einde van de vier sessies een getuigschrift. Katrien Vandeveegaete Alle senioren, ook niet OKRAleden, zijn welkom. De deelnameprijs is laag. www.okra.be of tel. 02 246 44 41.

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

9

Veilig in het verkeer met OKRA verkeerdt

13


Campagne: 'Mijn korte ritten'

Sabine Hagedoren zit liever op de fiets dan in de wagen Dit jaar daagt Mobiel 21 je tijdens de campagne ‘Mijn korte ritten’ weer uit om voor je korte verplaatsingen de auto thuis te laten en te genieten van de buitenlucht op de fiets of te voet. Het leuke is dat je dat in groep kan doen. Verenigingen, vriendengroepjes, bedrijven, buurtcomités, noem maar op. Allemaal kunnen ze de uitdaging aangaan om 20 % van de korte verplaatsingen te trappen of te stappen. Mobiel 21 roept gemeenten op om de campagne massaal te ondersteunen. “Stappen en fietsen is beter voor het milieu, maar het is vooral ook veel plezanter”, zegt VRT-weervrouw en meter van de campagne Sabine Hagedoren. Fiets of stap je zelf veel? "Ik fiets elke dag naar het dorp en terug. Als ik aan het einde van de zomer in de schminkkamer zit, vraagt men vaak: “Mooi kleurtje. Ben je met vakantie geweest?” In tegenstelling tot mijn collega Frank (Deboosere, nvdr.), fiets ik niet naar het werk. Twintig kilometer is voor mij toch een maximum. Ik vind het heel spijtig dat het zo ver is. Als student ging ik altijd met de fiets naar de universiteit. Ik heb ook pas leren autorijden rond mijn twintig. Wandelen doe ik haast uitsluitend in het weekend, als ontspanning. Maar als ik met de auto ga winkelen, zal ik veel liever mijn wagen op een randparking zetten en te voet gaan, dan tien minuten rond te rijden om een parkeerplaats te zoeken."

| ACW NIEUWS | ALGEMEEN | 21 JANUARI 2011 |

Waarom is het belangrijk om korte ritten te stappen of te fietsen?

14

"We weten ondertussen allemaal dat stappen en fietsen beter is voor het milieu. Maar het is vooral ook veel plezanter. Je weet wanneer je vertrekt en wanneer je aankomt. Als ik bijvoorbeeld mijn kinderen met de fiets naar school breng, sta ik gegarandeerd binnen het kwartier aan de schoolpoort. De kinderen vinden het ook leuker. En als de kindjes blij zijn, dan is de mama ook blij. (lacht) Als ik hen eens met de auto ga oppikken, dan zijn ze altijd teleurgesteld en roepen ze: 'Wij willen fietsen!'” Hoe zou jij onze mensen motiveren om meer te stappen en te fietsen? "Je hebt beweging en het is gratis, je hebt dus geen fitnessabonnement meer nodig. Je bent in de gezonde buitenlucht en je krijgt er een beetje een vakantiegevoel van. Ik vind het spijtig dat zoveel mensen in de file staan, terwijl dat niet hoeft. Ik ken nochtans niemand die dat tof vindt…" Maar wat als het regent? "Mensen die zeggen dat ze niet fiet-

sen omdat het te veel regent, die zoeken maar een uitvlucht. Het regent zelden de hele dag. Als ik boodschappen wil gaan doen en het regent pijpenstelen, dan wacht ik even tot het voorbij is. Op een wisselvallige dag kan je op de buienradar opzoeken wanneer er een bui aankomt. Ik kan natuurlijk zelf ook rechtstreeks in de databank van het KMI gaan kijken. (lacht)" 'Mijn korte ritten' start op 21 maart, het begin van de lente. Mogen we veel maartse buien en aprilse grillen verwachten? "Tja, zo’n uitdrukking bestaat niet voor niets, hé. Maar de eerste zonne-

stralen zijn wel het ideale moment om terug meer op je fiets te kruipen. Vanaf november fiets ik bijvoorbeeld niet zo vaak meer met de kinderen naar school, want dan komen ze helemaal verkleumd uit de fietskar. Ze hebben wel een dekentje, maar dat blijft bij die bengels toch niet liggen! Als ze wat ouder zijn en zelf kunnen trappen, zullen we de winterkou wel wat langer kunnen trotseren." Waarom wil je het gezicht zijn van deze campagne?

kilometers je met de auto aflegt voor korte verplaatsingen. (Uit verplaatsingsonderzoek blijkt dat de gemiddelde Vlaming elke maand ongeveer 500 kilometer aan korte verplaatsingen met de wagen aflegt, nvdr.). En verwen jezelf eens goed met het bedrag dat je uitgespaard hebt! Het moet ook leuk zijn om dat samen met je kinderen te doen: spreek bijvoorbeeld af om de wekelijkse boodschappen met de fiets te doen en bereken dan samen hoeveel je bespaard hebt. En laat ze dan voor het uitgespaarde bedrag iets uitkiezen. Je zal ze zien trappen!"

"Ik wil de mensen motiveren, vooral diegenen die nu twijfelen om eens wat vaker te stappen of te fietsen. Als je het een maand probeert, ben je misschien overtuigd van de voordelen. Ik vind het ook een Fiets of trap mee heel goed idee dat mensen tijdens deze campagne in groep en win deelnemen. Door iemand anen’ ders te zien stappen of fietsen, De campagne ‘Mijn korte ritt il. apr 21 tot rt maa krijgen ze misschien zin om loopt van 21 eniver je t me al nu je t kun Je het ook te proberen. " inHeb je nog een gouden tip voor de deelnemers? "Hou het een maand bij en je staat ervan versteld hoeveel

’s ging, vrienden of collega ne op pag cam de r voo en rijv sch Daarww w.mijnkorteritten.be. om aan g agin uitd de je ga e me gen tsin plaa ver te 20 % van je kor t de (minder dan 5 kilometer) me Dat en. legg te af t fiets of te voe dkoop goe , ellig gez en alle niet is kans en gezond, je maakt ook nog S-reisNMB ls zoa zen prij ke leu op delcheques, een fiets- en wan . weekend of waardebonnen Meer info op ww w.mijnkorteritten.be


Tom Cornille

Familiekroniek met dementie in de hoofdrol

‘We tonen het leven zoals het is’

| ACW NIEUWS | Algemeen | 21 januari 2011 |

Dimitri Leue en Warre Borgmans staan samen op de planken met een toneelstuk over dementie. Niet meteen een thema dat je associeert met deze twee guitige kerels. “Het gaat over veel meer dan dat”, zegt Warre Borgmans. “Het stuk is een doorleefde familiekroniek, vol vreugde en verdriet. We willen het leven tonen zoals het is.”

20

Waar haalden jullie de inspiratie?

Hoe brengen jullie de ziekte in beeld?

Warre Borgmans: “Dimitri en ik wilden al lang samen een voorstelling maken. We dachten eerst aan een toneelstuk over theater, maar uiteindelijk heeft Dimitri iets geschreven dat veel dichter bij ons staat: het verhaal van onze familie. Dimitri is namelijk mijn neef. Onze voorvaderen zijn afkomstig uit Scandinavië, van een familietak die Lortcher heet. In onze familie wordt er vaak al lachend over de Lortcher-trekjes gesproken. Vandaar de titel: het Lortcher-syndroom.”

Warre Borgmans: “In het stuk ben ik een componist. Mijn familieleden – allemaal gespeeld door Dimitri – laten me mijn eigen composities horen. Zo hopen ze mijn herinneringen aan te wakkeren. Het is iets heel herkenbaars. Ook wij probeerden mijn vader op allerlei manieren te prikkelen. Na verloop van tijd vroeg ik mij af of dat wel zinvol was. Zouden we hem niet beter gewoon in zijn eigen wereld laten? Uiteindelijk verlies je de strijd toch.”

Welke figuur speelt u?

Hoe frustrerend is dat?

Warre Borgmans: “Ik speel mijn eigen vader, die aan dementie lijdt. De ziekte, zoals we het noemen in het stuk. We wilden het woord dementie of Alzheimer liever niet gebruiken. Niet omdat we het willen verdoezelen: de ziekte is tijdens het hele stuk heel duidelijk aanwezig. Maar het moest een universeel verhaal worden, dat tegelijk ook heel concrete mensen toont. Het gaat over liefde, over vriendschap, over familiebanden en over passie voor de kunst. En dus ook over dementie.”

Warre Borgmans: “In het begin is het heel lastig. Niet alleen voor de familieleden, maar vooral voor de patiënt zelf. Ik weet nog dat mijn vader heel goed besefte dat er iets fout zat. Hij voelde zich dikwijls verward, en dacht dan bijvoorbeeld dat hij lid was van een maffiabende. Terwijl daar natuurlijk niets van aan was. Je loopt als het ware verloren in je eigen leven. Je ziet een lepeltje, maar je weet echt niet wat je daarmee kunt aanvangen. Dat moet verschrikkelijk zijn.”

Is het geen zwaar stuk? Warre Borgmans: “Het is niet allemaal kommer en kwel. Er zitten ook veel

grappige momenten in. Dimitri laat de hele familie de revue passeren, en allemaal hebben ze wel een leuke anekdote te vertellen. Uit het stuk spreekt een grote liefde voor het verleden. Verder zorgt de demente vader soms onbedoeld voor grappige momenten. Hij vertelt zijn verzinsels alsof ze waar zijn. Ook dat is erg herkenbaar. Toch lachen we nooit met de ziekte zelf. Het respect voor de vaderfiguur blijft altijd behouden: dat vind ik mooi.”

Vindt u het lastig om te spelen?

digs meemaakten. Dat is de magie van toneel – of van film of literatuur, zo je wil. Je kunt je inleven in een bepaalde situatie, maar het blijft fictie. Het is een ongevaarlijke manier om je angsten in de ogen te kijken.”

Bent u zelf bang voor Alzheimer? Warre Borgmans: “Tja. De kans bestaat dat ik het ook zal krijgen. Het zit in ieder geval in de familie. Zowel mijn vader als mijn grootvader werden op het einde van hun leven dement. Af en toe denk ik daar eens aan. Maar ik probeer er me niet te veel zor-

Warre Borgmans: “Het stuk vraagt wel wat van mij. Maar ik speel het heel graag. Ik heb er “We lachen op geen enkel een speciale band mee. moment met dementie. Het Het voelt een beetje als een keer punt in mijn respect voor de vaderfiguur loopbaan. Twintig jaar geblijft altijd behouden: dat vind leden kon ik me niet inbeelden dat ik ooit nog ik mooi.” eens een stuk over mijn Warre Borgmans eigen familie zou spelen. Laat staan dat ik in de huid van mijn gen over te maken. Dat helpt toch niet. vader zou kruipen. Maar eigenlijk Je weet op voorhand niet wat er je zal doet het deugd. Tijdens zijn ziekte overkomen, en misschien is dat nog ging alles zo snel. Je valt van het ene het best.” probleem in het andere en er is nauwelijks tijd om na te denken. Die tijd Nele Verheye heb ik nu wel. Voor mij is het een soort tweede verwerkingsproces.”

Geldt dat ook voor de toeschouwer? Warre Borgmans: “Ik mag het hopen. De toeschouwers zijn in ieder geval erg enthousiast. Veel mensen komen ons vertellen dat ze zelf iets gelijkaar-

Het Lortcher-syndroom toert nog tot mei door Vlaanderen. Het stuk wordt hernomen in maart 2012. www.rataplanvzw.be tel. 03 292 97 40

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Hoofdred.: Katrien Vandeveegaete • Redactie: Peter Heirman, Lieve Van den Bulck • CM-Visie: Bram Swaerts • ACV-Visie: Patrick Wirix • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11, fax 02 246 37 00 • www.acwvisie.be • pers@acw.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (15-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieu­beleids­over­een­­komst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaam­se re­­ge­ring i.v.m. papierrecuperatie.

ACW VISIE 2011 NR. 02  

ACW VISIE 2011 NR. 02

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you