Page 1

dixit

se

03

Regio Mechelen Vrijdag 7 februari 2014

krant over

samenleving gezondheid werk

Je kunt met een heleboel mensen een mooie relatie opbouwen. Wie het uiteindelijk wordt, daar speelt toeval een belangrijke rol in.

www.acw.be

Roos Vonk, sociaal psycholoog Radboud Universiteit Nijmegen, p.19

www.acv-online.be

ACV BIE luidt de alarmbel

Tewerkstelling bouw in gevaar

www.cm.be

Femma-vrouwen praten over seksualiteit

2

Filipijnen: 3 maanden na tyfoon Haiyan Filipijnse vakbondsmilitanten starten met de heropbouw van het land. Mensen van de christelijke werknemersbeweging hebben al 93 200 euro ingezameld om hen daarin te steunen.

3

Sinds begin vorig jaar gingen in de Belgische bouwsector al 7 500 jobs verloren. Het volume aan bouwprojecten is niet in dezelfde mate gedaald. ‘Belgische bedrijven die de regels en verplichtingen volgen, worden uit de markt geprijsd door bedrijven die via allerlei omwegen met diezelfde regels een loopje nemen’, zegt Stefaan Vanthourenhout, voorzitter van ACV bouw - industrie & energie (BIE).

O

nder impuls van ACV BIE stel­ len de sociale partners van de bouwsector binnenkort hun ‘strategisch plan voor de bouw­ sector’ voor aan de federale regering. In dat plan vragen ze dat de overheid de nodige maatregelen neemt om sociale dumping in de bouwsector tegen te gaan. ‘Wij willen hiervoor samenwerken met de overheid. Als er niets gebeurt, gaat de bouw­ sector in België kapot. Het is 5 voor 12. We zijn de ontslagen beu en stellen dringende maatregelen voor’, benadrukt Vanthouren­ hout. ‘Sociale dumping houdt in dat Belgische bedrijven uit de markt worden geweerd of het moeilijk krijgen om bouw­ projecten binnen te halen, doordat buiten­ landse bedrijven via detachering, schijn­ zelfstandigen en andere constructies de regels niet naleven. Het adres van de post­ busfirma’s mag dan wel in het buitenland zijn, vaak voeren ze uitsluitend werken uit in België. Loonsvoorwaarden, arbeidstijden en veiligheidsvoorschriften worden met de

voeten getreden. De arbeiders wonen hier in barakken en werken soms zeven dagen op zeven zo goed als de klok rond.’

Na lageloonlanden, nu lageloonarbeiders. Stefaan Vanthourenhout, voorzitter ACV BIE, over sociale dumping in de Belgische bouwsector.

‘Je kan het vergelijken met textielfabrieken in lageloonlanden die werknemersrechten niet respecteren. Alleen: de bouw kan je niet verplaatsen naar lageloonlanden, maar arbeiders komen wel tegen dezelfde erbar­ melijke voorwaarden naar hier. Met alle gevolgen vandien voor Belgische onderne­ mingen die wél de Belgische regels, werktij­ den en veiligheidsvoorschriften volgen. Na de lageloonlanden, nu lageloonarbeiders.’ (JDO)

3 voorstellen uit het strategisch plan voor de bouw • De beperking van onderaannemers tot maximaal twee. • Aansprakelijkheid van de opdrachtgever die werken laat uitvoeren door bedrijven die de regels niet volgen.

‘Het gaat beter met de Belgische economie’ De Belgische economie groeit dit jaar met 1 procent en dat is vooral goed nieuws voor werkloze jongeren. Jan Smets, directeur van de Nationale Bank van België en ondervoorzitter van de Hoge Raad voor Werkgelegenheid, geeft tekst en uitleg.

8

Emiel Dehaes in de bres voor orgaandonatie

• Regelmatig lokaal overleg tussen werkgevers, syndicale afgevaardigden en inspectiediensten om sociale dumping sneller op het spoor te komen.

Lees verder op pagina 6 over het strategisch plan voor de bouwsector: interview met Stefaan Vanthourenhout ‘Niet alleen de laagste prijs, ook werken volgens de regels telt’.

jaargang 70 ¬ visie nummer 03 ¬ afgiftekantoor brussel x ¬ p806000 ¬ volgend nummer op 21 februari 2014

Regionieuws

10 20


2 ver

¬ onze samenleving

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

ING Femma neemt seks onder de loep

WOORD

Grijze letters In mijn brievenbus steekt een grote blanco enveloppe, ‘strikt voorbehouden voor Leen Grevendonck’. In de enveloppe vind ik een persoonlijk aanbod voor ‘direct cash’. Binnen 48 uur kan ik over een bedrag beschikken tot 5 500 euro, vrij te gebruiken. Want stel dat ik een buitenkansje tegenkom dat ik niet kan laten liggen of een factuur van de autogarage niet kan betalen, dan helpt deze kredietverstrekker mij uit de nood. Mijn ‘voordeelcode’ prijkt in vetjes op de aanvraag, die al vooraf ingevuld is met mijn gegevens. Ik zou wel zot zijn om niet te ‘profiteren van dit aanbod’.

Vrouwen over seksualiteit Het Femma-magazine van februari staat helemaal in het teken van seks. En geen taboe is de vrouwenbeweging vreemd: zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over transgender zijn en hulpmiddeltjes voor in de slaapkamer. Ook laten drie generaties vrouwen hun licht schijnen over seksualiteit. Hieronder vind je een voorsmaakje. Rita (49), anderhalf jaar samen met Gert

‘Seks staat momenteel niet in mijn top vijf’ ‘Momenteel staat seks niet in mijn top vijf. Mijn kwakkelende gezondheid van het laatste halfjaar heeft hier een groot aandeel in. Gelukkig is er verandering in zicht en zie ik de toekomst hoopvol tegemoet. Ook de menopauze deed enkele maanden geleden haar intrede. Daarbovenop neem ik een antidepressivum. Die pilletjes hadden na enkele dagen zeer duidelijk hun invloed op mijn seksualiteitsbeleving: de lustgevoelens waren gewoon weg. Eigenlijk vind ik dit zeer spijtig voor mijn partner. Gelukkig begrijpt hij als geen ander wat er gaande is.

Uiteraard helemaal onderaan – u weet wel, bij het sterretje in grijze letters – lees ik dat het jaarlijks kostenpercentage van dit krediet 12,50 procent bedraagt. Dat wil zeggen dat als ik 5 500 euro ‘direct cash’ opneem en het een jaar later terugbetaal, ik daarvoor 687,50 euro moet ophoesten. Het kan ook iets meer of minder zijn, want hoeveel de exacte kost is vind ik niet terug in de brief. Maar daar kun je in elk geval een mooie reis mee maken. Ik vind het erg verontrustend hoe die kredietverstrekker aan mijn gegevens komt en op welke gratuite manier hij mij ongevraagd een duur krediet aanprijst. Stel dat deze brief in de bus valt bij iemand met geldproblemen, die niet de kleine lettertjes leest en die verleid wordt door dit snel en makkelijk krediet. Dat duwt die mens gewoon nog dieper in de schulden. Dus beste mijnheer of mevrouw de kredietverstrekker: luister naar uw geweten en stop met zulke bedenkelijke reclamepraktijken. U bewijst de samenleving er een grote dienst mee. En laat u gerust inspireren door de aanbevelingen op www.dagzonderkrediet.be.

www.twitter.com/ACW_tweet

Leen Grevendonck

Dagelijkse intimiteit zou ik niet kunnen missen. Op dat vlak zit het tussen Gert en mij goed. Hij is een warme, zachte en gevoelige man. Er gaat bij ons geen dag voorbij zonder knuffels, kusjes of in elkaars armen liggen.’

Sarah (31), getrouwd met Jeroen

‘Als jonge moeder is het niet simpel om altijd en overal te vrijen’ ‘Seks is belangrijk in onze relatie, maar het is zeker niet het allerbelangrijkste. Genegenheid en me beschermd voelen, komen op de eerste plaats. Als jonge moeder is het niet simpel om altijd en overal te vrijen. Ik ben nu meer een ochtendmens op dat gebied. ’s Avonds ben ik er meestal te moe voor. Vaak hoor je verhalen over pas bevallen moeders waarbij de seks moeilijker gaat, maar daarover mag ik niet klagen. Ik had geen kwaaltjes, maar ik was wel wat voorzichtiger. Na een maand was ik er opnieuw klaar voor. Ik denk dat Jeroen en ik een gemiddelde seksuele relatie hebben. 5 à 6 keren seks per week is niet aan ons besteed, maar aan twee keer per week komen wij zeker. Uiteindelijk is dat voor iedereen anders. Zolang je je maar goed voelt, dat is het allerbelangrijkste.’

Lees de volledige getuigenissen op www.femma.be (klik rechts op ‘Ledenblad’, dan op ‘Een voorproefje’).

KNIPSELS Het Grote Naaiboek nu al bestseller

Prijs voor Vrijwilligerswerk 2014

Prijs Armoede Uitsluiten

Na amper een maand is Het Grote Naaiboek van Femma aan zijn tweede druk toe. Al 10 000 exemplaren gingen over de toonbank. ‘We zijn natuurlijk ontzettend blij met dit succes’, zegt Eva Brumagne, algemeen directeur van Femma. ‘De interesse voor onze workshops en naaisalons is groter dan ooit. Honderden vrouwen hebben via een flyer in het boek een kennismakingspakket aangevraagd. We konden ons geen betere start wensen.’

Op 2 april wordt voor de zesde keer de Prijs voor het Vrijwilligerswerk 2014 uitgereikt. Organisaties en pro­jecten die hun vrijwilligers willen bedanken, kunnen zich kandidaat stellen tot en met 28 februari. De winnaar gaat naar huis met 2 500 euro.

Te veel jongeren verlaten de school zonder diploma en krijgen weinig kansen op de arbeidsmarkt. In Vlaanderen en Brussel proberen grote én kleine initiatieven hier iets aan te doen: schoolmoeheid tegengaan, school- en thuismilieu beter op elkaar afstemmen, de overgang naar werk begeleiden…

✔✔Schrijf je in en

bekijk het filmpje op www.prijsvrijwilligerswerk.be.

Die initiatieven wil Welzijnszorg dit jaar in de kijker plaatsen met de Prijs Armoe­de Uitsluiten 2014. Tot 15 maart kun je je organisatie nomineren.

✔✔Meer info:

www.welzijnszorg.be.


¬ onze samenleving

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

3

Filipijnen: 3 maanden na tyfoon Haiyan

Filipijnse vakbondsmilitanten starten met heropbouw 93 200 euro: dat bedrag zamelden mensen van de christelijke werknemersbeweging in voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen. ‘Met dat geld hebben wij al twee medische missies gesteund’, zegt Jeroen Roskams van Wereldsolidariteit. ‘De rest zal dienen voor de wederopbouw van de getroffen regio.’

M

orgen is het exact drie maanden geleden dat de zwaarste storm van 2013 over de Filipijnen raasde. Meer dan 6 000 mensen verloren hierbij het leven. Miljoenen Filipino’s werden dakloos en sloegen op de vlucht. In enkele dagen tijd werden vanuit de ganse wereld grootschalige hulpacties opgezet. Ook Wereldsolidariteit, de ngo van de christelijke werknemersbeweging, droeg haar steentje bij.

Medische missies

Wederopbouw Wereldsolidariteit ondersteunde de twee medische missies financieel en zal dat ook doen voor de volgende twee missies in februari en maart. ‘De rest van het ingezamelde geld willen we inzetten voor de wederopbouw van de getroffen regio. Vandaag zijn de grote buitenlandse noodhulporganisaties nog aanwezig in het land, maar die gaan op een dag terugkeren. Het is dus belangrijk dat wij lokale organisaties steunen die zich verder toeleggen op de wederopbouw.

De kwaliteit van de medische zorg in de Filipijnen is niet goed en de mensen kunnen het niet betalen. Dat is een enorm probleem. Jeroen Roskams, Wereldsolidariteit

Vrijwilligers van AHW brengen eerst in kaart wat de mensen nodig hebben. Het gaat over hulp om nieuwe huizen te bouwen, het opleiden van lokale gezondheidswerkers en het weer opstarten van medische centra en ziekenhuizen.’

Deze Filipijnse vrouw is blij met het hulppakket dat zij van de Filipijnse noodhulporganisaties heeft gekregen. Het is de eerste keer sinds de tyfoon dat ze rijst en gedroogde bonen heeft om te eten.

Tegen privatisering AHW roept haar leden op om de privatisering van de gezondsheidszorg tegen te houden. Wereldsolidariteit vindt het belangrijk om AHW ook hierin te steunen. ‘De kwaliteit van de medische zorg in de Filipijnen is niet goed en de mensen kunnen het niet betalen. Dat is een enorm probleem. Ook de loon- en arbeidsvoorwaarden van gezondheidswerkers zijn ondermaats. Daardoor vertrekken veel mensen naar het buitenland. Om dit te verbeteren, is het van tel dat een vakbond als AHW versterkt en verder uitgebouwd wordt. Zo is

'Ook Wereldsolidariteit maakt deel uit van het ACW-netwerk.’ ‘Het doet deugd te zien dat we met onze steun via Wereld­ solidariteit iets kunnen betekenen voor de getroffen mensen in de Filipijnen. In de Filipijnen kan je voor medische hulp niet veel van de overheid verwachten. De overheid verkoopt veel van haar ziekenhuizen en laat de organisatie van medische zorg over aan commerciële initiatieven. De manier waarop de gezondheidszorg wordt georganiseerd, komt niet iedereen ten goede. Het werk van Wereld­ solidariteit en onze steun aan AHW is daarom van bijzonder groot belang om de lokale bevolking te helpen bij het uitbouwen van sterke initiatieven.'

het land ook beter gewapend om toekomstige rampen aan te pakken.’ Leen Grevendonck

✔✔Wil jij AHW op de Filipijnen steu-

nen, dan kun je een bijdrage storten op BE96 7995 5000 0005 van Wereldsolidariteit. Of op BE30 0000 0000 1111 van 11.11.11., een samenwerkingsverband van 13 Belgische ngo’s, actief op de Filipijnen. Telkens met vermelding ‘Heropbouw Filipijnen’.

beelding

ver

Ministers beloven om armoede op platteland aan te pakken Armoedevereniging Welzijnszorg heeft vorige week een sleutel en 61 449 handtekeningen overhandigd aan politici. Daarmee wil de organisatie dringend aandacht vragen voor armoede op het platteland. Armoede blijft op den buiten vaak verborgen achter gesloten deuren. 61 449 mensen ondertekenden daarom een petitie met de vraag om ‘deuren te openen naar een leven zonder armoede’. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) kondigde aan dat er dit jaar nog geld gaat naar een proefproject voor sociale taxi’s in Bilzen en naar een wijkgezondheidscentrum in het Meetjesland. Minister van Armoedebestrijding Ingrid Lieten (SP.A) benadrukt dat ze verder werkt om het Vlaams actieplan voor armoedebestrijding uit te voeren. (LVDB)

Welzijnszorg - K. Mertens

‘Samen met bediendenvakbond LBCNVK werken wij al vele jaren samen met de Alliance of Health Workers, AHW’, vertelt Jeroen Roskams van Werel­dsolida­ riteit. ‘Dat is de grootste vakbond van dokters en verplegend personeel op de Filipijnen. Na de doortocht van Haiyan heeft AHW deelgenomen aan twee medische missies naar enkele dorpen op de eilanden Samar en Leyte, waar de storm veel ravage aanrichtte. Dat deed de vakbond niet alleen, maar samen met andere Filipijnse noodhulporganisaties. De vrijwilligers bedeelden voedsel en drinkbaar water, verleenden eerste medische zorg en psychosociale hulp. Zo verzorgden zij op Samar 1 088 mensen. 1 664 families kregen een hulppakket.’

Patrick Develtere, voorzitter ACW


4

post

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

VACATURE m/v MOB Verzekeringen CM Vlaanderen

UW

GEDACHT

Bewegen in menopauze

• Manager verzekeringsbemiddeling Onbepaalde duur – voltijds – Brussel

✔✔Meer vacatures en info op de

jobsite van CM: www.cmjobs.be

ACV • Software specialist (CRM en Sharepoint) • Functionele analisten • Databeheerder en data-analist Onbepaalde duur - voltijds - Brussel

✔✔Info: www.acv-online.be

Het artikel ‘Vijf redenen om meer te bewegen tijdens de menopauze’ (Visie nr. 2 ) klopt volledig. Ik ben 69 jaar en voel mij nog prima. Op 54-jarige leeftijd ben ik onder impuls van mijn man beginnen joggen. Ik heb het heel langzaam opgebouwd. Na drie maanden kon ik drie kilometer lopen. Het heeft mij wel veel moed en zweet gekost, maar ik voelde mij ineens tien jaar jonger. Samen met mijn man ga ik nu twee keer per week joggen. Door te joggen en ook op mijn voeding te letten, ben ik destijds twaalf kilo verloren. Ik kreeg veel meer adem bij het fietsen. Ik leerde te zweten, waardoor ik opvliegers onder controle kreeg. De pijn die ik soms voelde in mijn knieën en mijn rug verminderde zelfs. Tot twee jaar geleden liep ik vlot tien kilometer, nu hou ik het op acht kilometer. Met goede loopschoenen en steunzolen krijg ik nog altijd carte blanche van mijn orthopedist. Zowel mijn man als ik zijn nog medicatievrij. Ik hoop nog een tijdje te kunnen joggen en te fietsen. Want bewegen en dagelijks een portie buitenlucht zijn voor ons de beste middelen om kwaaltjes te voorkomen. ••• Anny Verhaeghe

Twee keer betalen voor griepvaccin? Als je je laat vaccineren tegen griep, moet je daarvoor twee keer naar de huisarts. Een keer om het vaccin te laten voorschrijven en een keer om je de prik te geven. Mag de huisarts daarvoor twee keer een consultatie aanrekenen? ••• Monique De Caluwé, Brugge Ga je bij de huisarts langs alleen om een voorschrift af te halen, dan mag hij enkel een ‘advies’ aanrekenen. Het honorarium daarvoor bedraagt 3,72 euro. Als de huisarts ook naar je gezondheidstoestand informeert of je onder-

zoekt (bijvoorbeeld bloeddruk meten), mag hij wel een raadpleging aanrekenen. Om het vaccin te laten inspuiten, moet je een raadpleging betalen.

Jozef Cardijn De laatste tijd verschijnen er artikels die voorstellen om Jozef Cardijn zalig te verklaren. Wie Cardijn en zijn bezieling even onder de loep neemt, voelt onmiddellijk dat dat volledig indruist tegen het zijn zelf van Cardijn. Hij vocht voor de waardigheid van eenieder, zonder uitzondering. Hij is de laatste persoon die op een piëdestalletje zou willen staan. ••• Leonie Clicq (in naam van Alex Ericx)

Kapot geëvalueerd Bepaalde politici vinden dat de federale ambtenaren te weinig geëvalueerd worden. Ons personeelsbeleid lijdt aan verzakelijking. Wat wordt er geëvalueerd? De menselijke factor en groepsdynamiek, of de individuele productie? Het menselijk vermogen tot creativiteit en zelfstandig denken, of de slaafsheid? Binnen een goede bedrijfscultuur wordt er elke dag informeel feedback gegeven: soms een beetje bijsturing, maar ook de nodige schouderklopjes en blijken van waardering. We hebben geen behoefte aan een overheidsmachine. Wel aan zorgzame overheids­ diensten, aangedreven vanuit motiveren in plaats van bevelen. Mensen worden in hun korte leven kapot geëvalueerd, al van kindsbeen af. Onze samenleving wordt koeler, meedogenloos soms. Hier mogen we niet apathisch bij staan kijken. ••• Felix Bergers, As

Stuur je lezersbrief naar Redactie Visie, Postbus 20, 1031 Brussel of naar lezers@visieredactie.be. Vermeld je woonplaats. De redactie kan de teksten inkorten of niet opnemen bij plaatsgebrek. Onder elke brief publiceren wij de volledige naam en woonplaats van de auteur. Als je je reactie liever zonder deze gegevens ziet verschijnen, vermeld dit dan uitdrukkelijk.

GECITEERD

Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vormen dat overeenkomt met de omschrijving. De resterende letters vormen van boven naar beneden citaat-175&_citaat-175&.qxd 08-01-14 16:20 Pagina 1 en van links naar rechts een citaat. 1. Boot; 2. op het spel zetten; 3. spelleiding; 4. gemeen; 5. snoer; 6. tint; 7. steen­­soort; 8. insect; 9. mannelijk dier; 10. loopstok; 11. onsportief; 12. schat­ten; 13. klus; 14. Citaat-175 braspartij.

advertentie

JE HOORT NIET MEER ZO GOED? Blijf er niet mee zitten! Kom langs in een Aurilis hoorcentrum.

GRATIS

hoortest

1 W S L A T O E P 2 W E A G E E N N 3 A R F E G G

I

E

4 V R A IJ L S S E 5

L K IJ A K B E

L

6 K B L E E U E R 7 M A S R T M E R 8

I

V L S

I

E E G

9 K E N A T F E R 10 A S T T E L

T S

11 U O N F E A

I

audiologen

• uitgebreid gamma hoortoestellen, hoorhulpmiddelen en gehoorbescherming

• hoortoestel vrijblijvend op proef • herstelling en onderhoud • 5 jaar garantie op hoortoestellen

www.aurilis.be

R

12 R A N M E L IJ N 13 K K A M R W E

• vrijblijvend advies door gediplomeerde

I

Bel ons voor info of een afspraak: Limburg 011 21 39 78 • Midden-Vlaanderen 09 242 43 44 Turnhout-Mechelen-Waas&Dender 015 27 77 47 • Vlaams-Brabant 016 20 84 84 • West-Vlaanderen 051 23 34 90

14 G E E L N S A G

Zo hoort het. Oplossing - Het citaat is van Fjodor Dostojevski: “Wat een afgrijselijk beest is een fatsoenlijk mens.”

Citaat - 175

Streep op elke regel de letters weg, die samen het woord vormen dat overeenkomt met de omschrijving.


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

DE

VLOER

5

MDK - veerponten over kanaal Gent-Terneuzen

‘Wij varen bij weer en wind’ De werknemers in de industriezone Gent-Zelzate, de scholieren uit de buurt, de vrachtwagenchauffeurs en de grote groepen wielertoeristen in de zomer: allemaal rekenen ze op schipper Reinhard Pamperl en zijn collega’s om aan de overkant van het kanaal te raken. Maar overheidsbesparingen maken het de schippers van de veerponten moeilijk.

O

Voor de twee schippers van het veer begint de werkdag om 4 uur. Het veer zet zes tot acht keer per halfuur over. ‘Ook voor één voetganger, vrachtwagen of fietser, dat speelt geen rol. Is dat verlieslatend? Wij hebben een verplichting tegenover de klant. Als u op tijd op uw werk wil zijn, wil u niet wachten tot er een andere passagier aankomt om mee te varen. De Vlaamse overheid heeft, in het kader van mobiliteit, de plicht om zo’n dienstverlening aan te bieden en te behouden, ook naar de belastingbetaler toe.’ Wat doe je als militant voor ACV Transcom? ‘Ik zat onder andere in de werkgroep voor de verloning van gevaarlijk werk. Op zee vaar je continu rechtdoor en zie je op de radar dat je een ander schip gaat kruisen.

Joost De Bock

m 4.30 uur steekt de veerpont Terdonk elke ochtend van wal, geladen met de eerste shift passagiers. Reinhard en zijn collega’s nemen werknemers mee van Cargill, Volvo, ArcelorMittal, Honda en andere bedrijven in de industriezone aan het kanaal Gent-Terneuzen. ‘De vaart begint zo vroeg omdat de eerste ploegarbeiders om 5 uur beginnen te werken’, zegt Reinhard. ‘Aan de andere kant staan dan weer de mensen te wachten die van de nacht af komen. Veel bedrijven in de buurt draaien dag en nacht. Als je de uren van hun ploegdiensten bekijkt, zijn de uren van onze veerdiensten zeer logisch.’

Maar op het veer moeten wij de hele tijd manoeuvreren en soms schepen op amper tien meter passeren. Het kanaal GentTerneuzen is extreem druk bevaren. Een aanvaring kan ervoor zorgen dat niemand meer van de boot komt. Daarom krijgen we een toelage voor gevaarlijk werk. Vroeger werd die zonder reglementaire onderbouwing toegekend. De interne controle van de Vlaamse overheid besliste vorig jaar dat die toelage een

duidelijke verantwoording moesten krijgen. Binnenkort krijgen we daardoor 0,60 euro bruto minder per dag. Ik vecht ervoor om die toelage zeker te behouden.’ Merk je veel van de besparingen bij de overheid? ‘Dat merk je aan alles. Er wordt bespaard op matrozen die het onderhoud doen. Eén keer in de zoveel jaar gaat een veerpont naar een extern bedrijf voor een groot onderhoud, dat is het. De overheid heeft ook besloten dat we zes procent moeten besparen op personeel. Vroeger voeren we met twee schippers, een matroos en een werktuigkundige. Nu moeten de schippers alles zelf doen. Als er problemen zijn met de motor, moet de schipper het zelf oplossen. Als dat niet lukt, switchen wij naar de reservepont die klaarligt. Je kunt tegen de mensen niet

zeggen: fiets maar tien kilometer om. Het grote probleem is dat we ook geen nieuwe kandidaat-schippers meer krijgen, omdat de lat zodanig hoog ligt. Tegenwoordig heb je een opleiding van kapitein op een sleepboot nodig. Er moet echt verjonging komen.’ Lukt dat, zes procent besparen op personeel? ‘Op een veer móet je met twee schippers zijn, voor de veiligheid. De overheid telt koppen en kijkt niet naar hoeveel uren we kunnen presteren. Iemand die halftijds werkt, telt voor de overheid ook als één man. We kunnen de dienst alleen nog maar draaiend houden als onze mensen tot 200 uur per maand werken. Er zit geen logica in de besparingen. Onze directie erkent het probleem, maar kan niets veranderen.’ Wat zou je de Vlaamse overheid laten weten?

Een mini-overheid? Het ACV pakt uit met de campagne Mini Is Back, een pleidooi voor solidariteit. De vakbond pleit ervoor dat de overheidsdiensten niet zomaar afgebouwd worden. ACV wil dat de overheid de welvaart verdeelt via belastingen, sociale zekerheid en goede openbare diensten. De overheid moet de economie stimuleren door haar centen zinvol te investeren in de maatschappij.

✔✔Hoe solidair ben jij? Doe de minitest op www.miniisback.be.

‘Kijk niet enkel naar de cijfers, naar hoe en hoeveel je kunt besparen. Het is gevaarlijk werk. Uit respect voor de veergebruikers, de zwakke weggebruikers, varen wij bij weer en wind. Zelfs bij zeven Beaufort. Tussen Zelzate en Gent, een goede 15 kilometer, heb je geen andere oversteek. Veel werknemers die niet over een auto of rijbewijs beschikken, zijn voor honderd procent aangewezen op onze dienst. In Langerbrugge lopen de wachttijden tijdens de spits zelfs op tot 45 minuten om de veerpont te nemen. Dat is toch een teken dat er een grote nood aan is?’ Lieve Van den Bulck


¬ uw job, ons werk

bondig

vak

DUOdag, 27 maart Op DUOdag op 27 maart zetten bedrijven hun deuren open voor werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Een werknemer van het bedrijf leidt de werkzoekende rond. Deze laatste krijgt de kans om zijn talenten te tonen. Traject­ begeleiders lichten toe welke ondersteuning mensen met een arbeidsbeperking kunnen krij­ gen. Wil jouw bedrijf meedoen aan DUOdag of ben je werkzoe­ kende met een arbeidsbeper­ king? Neem dan zeker een kijkje op www.duodag.be.

ACV vraagt versterking diversiteitsplannen De cijfers van de Vlaamse inbur­ gerings- en integratiemonitor zijn niet positief. Het ACV vraagt aan de Vlaamse regering om werk te maken van versterkte diversi­ teitsplannen met slimme streef­ cijfers. Wanneer ondernemingen of organisaties subsidies krijgen, vindt ACV dat bindende sociale clausules afgesproken moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld rond rekrutering, opleiding en competentiever wer ving. Als bedrijven die sociale clausules niet naleven, dan moet het moge­ lijk zijn om (een deel van) de sub­ sidie terug te vorderen.

ACV Metea sluit sectorakkoorden ACV Metea, de centrale voor onder meer de metaal- en textiel­industrie, maakt vorderingen bij de sectorale onderhandelingen. Er zijn nu zeven (ontwerp) akkoorden. Vier akkoorden zijn ondertekend. In zeven sectoren hebben ACV Metea en de andere sociale part­ ners een (ontwerp)akkoord be­r eikt: Metaalrecuperatie, Ga­r a­­ges, Metaalbouw, Metaal­ handel, Non Ferro, Koetswerk en Textielrecuperatie. In volgende sectoren zijn de akkoorden al ondertekend: Staal, Jute, Vlas en Meester­ kleer­ ma­ kers.

✔✔Meer informatie lees je op

acv-csc-metea.acv-online. be. Klik bovenaan op ‘Dagklapper, nieuws uit de onderhandelingen’.

Claude Rolin verlaat ACV Claude Rolin legt zijn functie als algemeen secretaris bij ACV-CSC neer om bij de komende verkie­ zingen de Europese lijst van cdH te trekken. Rolin wordt gewaar­ deerd voor zijn kennis over Europa en als verdediger van de sociale dialoog.

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

440 horecazaken tekenen in op witte kassa

‘Horeca zonder zwartwerk kan wel Nog maar 440 horecazaken hebben zich opgegeven voor de witte kassa. Dat is een kassa die alle transacties bijhoudt, waardoor de fiscus makkelijker kan controleren en zwartwerk wordt tegengegaan. De witte kassa wordt verplicht vanaf 1 januari 2015, maar horecazaken kunnen ze nu al invoeren. ‘Dat de witte kassa niet gekoppeld is aan de btwverlaging, is een gemiste kans’, zegt Frans Dirix van ACV Voeding en Diensten.

Z

wartwerk en zwart geld in de horeca zijn een oud zeer. De precieze omvang ervan is moeilijk te bepalen. ‘Een studie van de KU Leuven zegt dat één derde van de jobs in de horeca officieel niet bestaat. Ik lees in de krant dat de werkgevers zelf schatten dat 25 tot 60 procent van het geld in de horeca, dus de omzet en uitbetaalde overuren, zwart is’, weet Frans Dirix, nationaal secretaris van ACV Voeding en Diensten. ‘Maar de echte wil om hieraan iets te veranderen, is er niet.’

Btw-verlaging Enkele jaren geleden sloten de vakbonden en de sectorfederaties voor de horeca een pact. ‘Hierin toonden de sociale partners zich bereid om samen met de overheid maatregelen te nemen om de sector een stuk witter te maken. Jammer genoeg is het bij goede voornemens gebleven langs de kant van de horecafederaties. En dat komt omdat hun achterban niet volgt. Meteen daarop zijn zij beginnen lobbyen bij de overheid voor een btw-verlaging. De vakbonden waren niet welkom op dat overleg. Op 1 januari 2010 verlaagde de overheid de btw op maaltijden van 21 naar 12 procent. Maar, wat ik een gemiste kans vind: de invoering van de witte kassa was geen voorwaarde om die btw-verla-

Frans Dirix, ACV Voeding en Diensten: ‘Een verwitting van de horeca kan niet zonder de prijzen meer, als ik weet dat de baas tenminste zijn personeel correct betaalt.’

ging te krijgen. De sector heeft dat tegengehouden, met als argument dat er veel faillissementen zouden volgen.’ Ondanks de felle tegenkanting wordt de witte kassa nu toch ingevoerd. Eerst vrijwillig in 2014, maar vanaf 2015 verplicht. ‘Eind vorig jaar riepen de horecafederaties op tot een boycot van de witte kassa. Ik ben enorm ontgoocheld. Enerzijds heeft de sector een btw- en lastenverlaging gekregen. Ultiem zijn het alle Belgische belastingbetalers die hiervoor een duit in het zakje doen. Maar anderzijds is het te veel gevraagd dat de werkgevers eerlijk hun bijdragen betalen en voor duurzame tewerkstelling zorgen.’

100 000 werknemers Is de sector zonder zwartwerk dan niet

Guy Puttemans

6

leefbaar? ‘Er zijn evengoed horecazaken die in het wit werken en goed draaien. Of je een bloeiende zaak hebt, hangt niet alleen af van de loonlast. Maar hoe meer werkgevers frauderen, hoe moeilijker de eerlijke werkgevers het krijgen. Er is dus nood aan een grote verwittingsoperatie, zoals in de bouw- en de vleessector. In de horeca werken meer dan 100 000 werknemers. Zij verdienen het om op sociaal vlak au sérieux genomen te worden. Zolang het uitgangspunt is dat er ruimte moet blijven voor zwartwerk en dat maaltijden zo goedkoop mogelijk moeten zijn, raak je nergens. Ik besef ook wel dat een verwitting niet kan zonder de prijzen te verhogen. Maar ik betaal graag iets meer wanneer ik weet dat de baas tenminste zijn personeel correct betaalt.’

Geen fout en dus geen ontslag voor délégué Grote opluchting bij de werknemers van textielbedrijf Hades-Elis in Anderlecht: hun hoofddélégué Mario (midden op foto) heeft geen zware fout begaan volgens de rechtbank. De werkgever mag hem dus niet ontslaan. ‘Vorige zomer had de directie een ont­ slagprocedure opgestart tegen hoofd­ délégué Mario’, vertelt Bart Deceukelier, secretaris bij ACV Metea. ‘Mario werkt er als vrachtwagenchauffeur en zou fouten gemaakt hebben bij de levering van tapijttegels. Maar wellicht zocht de werk­ gever een aanleiding om hem buiten te gooien. Vroeger was er een goed sociaal overleg in dit bedrijf, maar nu gedraagt de werkgever zich als een dictator. Hij wilde niet eens luisteren naar de uitleg van Mario. Daarom zijn wij als vakbond naar de rechtbank gestapt en hebben wij er alles aan gedaan opdat hij niet geschorst zou worden. Ik ben blij dat de rechter ons nu in het gelijk stelt.’


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

7

ACV bouw - industrie & energie wil sociaal Europa

leefbaar zijn’ Werknemers geven antisociaal Europa rode kaart De leden en militanten van ACV bouw - industrie & energie (BIE) spraken zich vorige vrijdag duidelijk uit tegen een neoliberaal Europa. ‘Wij geloven in het Europese project, maar Europa stelt zich zeer eenzijdig en aanhoudend antisociaal op. Het kan en moet anders’, zegt Tom Deleu van ACV BIE.

D te verhogen. Maar ik betaal graag iets

e Europese verkiezingen op 25 mei komen dichterbij. Meer dan 150 militanten en leden van de vakbondscentrale ACV BIE, die onder andere werken in de bouw, de kappersector en de traditionele industrie, staken daarom de koppen bijeen. Ze evalueerden de voorbije regeerperiode van de Europese politici. Hun besluit is zeer kritisch. ‘Wij zijn verbaasd, ontgoocheld en kwaad’, klinkt het. De vakbondsleden geven Europa daarom een rode kaart.

Er is grote ontevredenheid over de Europese Commissie, die het fenomeen van sociale dumping en fraude in de bouwsector niet op een overtuigende manier aanpakt (zie ook pagina 1 en 9, red.). ‘Dat is nochtans een gezamenlijke vraag van werknemers én werkgevers’, zegt Tom Deleu van ACV BIE. ‘Intussen worden België en andere lidstaten op de vingers getikt, omdat zij op hun manier toch een oplossing proberen te zoeken voor die problemen.’

Van tafel geveegd Ook het REFIT-programma van de Europese Commissie kan op weinig goedkeuring rekenen. Met dat programma wil Europa naar eigen zeggen ‘administratieve rompslomp beperken’ voor bedrijven, door EU-wetgeving in te trekken of te vereenvoudigen. ‘Onder dat mom wil men volledig komaf maken met het beleid voor veiligheid en gezondheid, voor gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer, voor de bescherming van zwangere werknemers … De Commissie

ziet sociale bescherming en regels voor bedrijven steevast als last en hinder.’ Door REFIT werden zopas nog de voorstellen van tafel geveegd die kappers moesten beschermen tegen huidproblemen en andere gezondheidsrisico’s.

Zorgwekkend ‘Wij geloven in het Europese project, maar Europa stelt zich zeer eenzijdig en aanhoudend antisociaal op’, vat Tom Deleu samen. ‘Er gebeuren ook goede dingen op Europees vlak. Maar het kan en moet anders. Wij willen dat Europa de sociale modellen van de lidstaten versterkt, in plaats van die aan te vallen. Wij willen dat Europa economische uitbuiting en sociale dumping aanpakt. De situatie voor werknemers in de bouwsector, maar ook in industriële sectoren zoals de glas- en cementindustrie, is zorgwekkend. Europa moet geloven in de toekomst van onze industrie en daarvoor de nodige stappen zetten. Wij laten daarom onze stem horen. Een positieve, sociale stem op 25 mei is belangrijk.’ (LVDB)

‘Je zou het haast vergeten, maar in de sector gebeurt ook heel wat prachtig werk, bijvoorbeeld op het vlak van vorming en deeltijds werken en leren. Militanten van de vakbond doen hun werk met passie en zijn fier op de horeca. Al het personeel in de sector verdient eigenlijk een pluim. Zij werken op momenten waarop anderen zich willen ontspannen. Maar dat komt allemaal niet aan bod in de media. De enige geluiden die ik hoor zijn negatief en gaan over zwartwerk. Dat is niet bevorderend voor een beter imago van de sector.’ Leen Grevendonck De leden en militanten van ACV bouw - industrie & energie geven het neoliberale, antisociale Europa een duidelijke rode kaart.

‘Bij verdere besparingen kunnen wij veiligheid luchtverkeer niet garanderen’ De luchtverkeersleiders in Europa hebben vorige week actie gevoerd. Daarmee protesteerden ze tegen de geplande besparingen en de verdere liberalisering van het luchtruim. Als gevolg van de actie heeft het Europees Parlement haar plannen licht gewijzigd. Ook de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol, het overheidsbedrijf dat ons luchtverkeer regelt, voerden actie. Ze hielden stiptheidsacties, die weinig hinder veroorzaakten op de luchthaven van Zaventem. Met een actie voor het Europees Parlement toonden de luchtverkeersleiders hun ongenoegen. ‘Sinds 2012 moet Belgocontrol samen met buitenlandse tegenhangers jaarlijks 3,5

procent besparen’, verduidelijkt Kurt Callaerts van ACV-Transcom. ‘De volgende vijf jaar zouden we nog eens 13,5 procent moeten besparen. Dat is onrealistisch. Europa gaat ons dwingen om te besparen op ondersteunende diensten, zoals weerdiensten, vorming en opleiding, de technici, ingenieurs en informatiediensten. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid van het luchtverkeer boven Europa. Onbezonnen besparingen brengen de belangrijkste taak van de luchtverkeersleiders in het gedrang: de veiligheid van het luchtverkeer garanderen.’ De Europese Commissie heeft de liberalisering van het luchtruim intussen goedgekeurd. De luchtverkeersdiensten mogen wel zelf ondersteunende diensten blijven inrichten. (LVDB)


8

¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

Dossier: economie en werk in 2014

‘Het gaat beter met de Belgische economie’ Lies Willaert

De Belgische economie trekt weer aan, maar betekent dat ook het einde van de economische crisis? Voor wie op de arbeidsmarkt is dat goed nieuws? En hoe veilig is de bankensector vandaag? Jan Smets, directeur van de Nationale Bank van België en ondervoorzit­ ter van de Hoge Raad voor Werk­ gelegenheid, geeft tekst en uitleg. Is de economische crisis nu echt voorbij? Jan Smets: ‘Het gaat beter met de Belgische economie. Het consumenten- en ondernemersvertrouwen zitten in de lift. De Nationale Bank verwacht dit jaar een groei van een goeie 1 procent. Dat is een stuk beter dan 2012 en 2013, toen er stilstand was. Maar ik ben er niet zeker van dat de crisis al helemaal verwerkt is. Enerzijds zijn er internationaal nog altijd grote risico’s. Zo vertraagt de groei in opkomende landen als Brazilië, China en India. Zij geven nu minder impulsen aan de wereldeconomie. De VS en Japan kennen een grote overheidsschuld en in Europa is er enorm veel werkloosheid. Anderzijds heeft een crisis zoals deze een tamelijk lange nasleep. Op veel plaatsen in de wereld zijn er te veel schulden opgebouwd door particulieren, banken, overheden en zelfs landen. Om die schulden te kunnen terugbetalen, geven zij minder uit dan zij verdienen. Dat tempert de groei. Maar 1 procent is toch al positief en aanmoedigend.’ Brengt 2014 meer jobs? ‘Ten opzichte van vorig jaar schatten wij dat er 2 500 jobs bijkomen. Dat is niet heel veel, maar het is goed nieuws als je weet dat in 2013 zo’n 17 000 jobs verloren zijn gegaan.

Jan Smets, Hoge Raad voor Werkgelegenheid, Nationale Bank

Jan Smets: ‘Het economisch herstel is goed nieuws voor de jongeren. Als het slecht gaat met de economie, worden jongeren het zwaarst getroffen. Omgekeerd genieten jongeren er als eerste van als de zaken weer beter gaan.’

Het economisch herstel is in het bijzonder goed nieuws voor de jongeren. Als het slecht gaat met de economie, worden jongeren het zwaarst getroffen. Want bedrijven zullen dan minder rekruteren of personeel met het minste aantal jaren dienst ontslaan. Maar omgekeerd is het ook zo dat jongeren er als eerste van genieten als de zaken weer beter gaan.’ Geldt dat ook voor jongeren zonder diploma? ‘Een groot deel van de jeugdwerkloosheid treft jongeren met een beperkte kwalificatie. Dat is niet zozeer het gevolg van de crisis, maar wel omdat zij weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Dit probleem moet je oplossen met structurele maatregelen. Veel jongeren die de school voortijdig verlaten, zijn schoolmoe of passen niet in het klassieke schoolsysteem. Ik pleit sterk voor werkplekleren en voor een leerrecht: de kans om de school deels of tijdelijk te verlaten voor je achttiende en het recht om daarna weer opleiding te volgen. Bedrijven voorzien veelal opleiding voor hooggeschoolde werknemers, maar moeten dat ook doen voor hun laaggeschoold personeel. Een ander idee is job splitting: taken in een bedrijf die minder kwalificatie vereisen, bundel je dan in één job. Ik denk ook dat een extra loonlastenverlaging voor laaggeschoolde jobs nodig is.’

teren en om meer jobs te creëren, moeten de loonlasten omlaag. De Nationale Bank en het Planbureau (een onafhankelijke instelling die onder andere studies verricht over economische kwesties, red.) hebben onderzocht hoe we een lastenverlaging voor de laagste lonen kunnen financieren. Maatregelen die goed uitkwamen zijn een financiering via accijnzen, btw (zonder indexaanpassing), een milieubelasting of een algemene sociale bijdrage. Dat laatste is een bijdrage die de laagste inkomens ontziet, maar die verder op alle soorten inkomens geheven wordt: van werknemers, zelfstandigen, vrije beroepen, ondernemingen, vermogen, uitkeringen boven een bepaald niveau. Bij een lastenverlaging van 2 miljard euro kunnen we zo na zeven jaar voor 30 000 à 35 000 nieuwe jobs zorgen.’ Dat is dan werk aan de winkel voor de nieuwe regering.

ACV pleit voor een verschuiving van de lasten op arbeid naar andere inkomens. Wat vindt u daarvan?

‘We mogen niet vergeten dat die ook een begrotingstekort moet oplossen. Dat moet niet alleen omdat Europa dat vraagt, maar ook om de pensioenen en de gezondheidszorg betaalbaar te houden. Tegelijk moeten alle regeringen samen de groei, concurrentiekracht en arbeidsmarkt verbeteren. Maar het ene kan het andere versterken. Als de groei duurzamer en de arbeidsmarkt dynamischer wordt, krijgen meer mensen kansen op een job. Dat zorgt voor belastingen en sociale bijdragen, waarmee de overheid het budget weer gezond kan maken.’

‘Die verschuiving is absoluut een goed idee. Om de concurrentiekracht te verbe-

Door de financiële crisis zijn veel mensen het vertrouwen in hun bank

De verschuiving van lasten op arbeid naar andere inkomens is absoluut een goed idee. Jan Smets, Hoge Raad voor Werkgelegenheid, Nationale Bank

verloren. Moeten zij zich vandaag nog zorgen maken? ‘Hebzucht is eeuwenoud en heeft in de bankenwereld grote schade toegebracht. Er zijn enorme excessen geweest, die mogelijk waren omdat de regulering niet voldeed en het risicobeheer in de banken ondermaats was. Maar sinds 2008-2009 is er veel verbeterd. Er is absoluut veel vooruitgang gemaakt om het financieel systeem veiliger te maken. We werken volop aan een bankwezen dat weer dienend is voor de economie: door spaargelden te verzamelen en krediet te geven aan bedrijven die willen investeren en mensen die een huis willen kopen. Eind dit jaar komt er een gemeenschappelijk bankentoezicht op Europees niveau. En België heeft recent de tradingactiviteiten (waarbij banken handelen en speculeren met financiële producten om hun winst te verhogen, red.) aan banden gelegd. We moeten nog afrekenen met een erfenis van het verleden, maar het tij is gekeerd.’ Leen Grevendonck


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

9

'Strategisch plan bouw’ om eerlijke Belgische bouwsector te beschermen

‘Niet alleen laagste prijs, ook werken volgens regels telt’

De firma’s die de regels niet volgen, hebben waarschijnlijk het voordeel dat ze goedkoper zijn. Stefaan Vanthourenhout: ‘Klopt, mo­­ men­teel speelt bij aanbestedingen voor­ namelijk het criterium van de laagste prijs. Buitenlandse bouwbedrijven res­ pecteren de loon- en arbeidsvoorwaarden van de bouw niet en betalen geen bijdra­ gen aan het Fonds voor Bestaanszekerheid. Wij willen dat ook sociale clausules wor­ den opgenomen in de aanbestedingen, zodat de prijs niet gedrukt kan worden door te besparen op veiligheid of andere beschermingsregels. Het is logisch dat een opdrachtgever naar

Europa laat toe om via achterpoortjes sociale dumping te organiseren. Stefaan Vanthourenhout, voorzitter ACV bouw - industrie & energie

de

de prijs kijkt, maar dat mag niet het enige criterium zijn. Naast sociale verplichtin­ gen in aanbestedingen, stellen we voor om ook attesteringen op te nemen in de aanbestedingen. Alleen iemand die vol­ gens de regels werkt en de nodige attesten kan voorleggen, zou de werken mogen uitvoeren. De délégués merken in sommige gevallen ook dat de kwaliteit van de bouwwerken daalt, omdat de firma’s ook laag gaan in prijs door met ongeschoolde in plaats van geschoolde arbeiders te werken.’ Kan België het probleem van de sociale dumping alleen oplossen? ‘Neen. De federale overheid neemt al initi­ atieven om de sociale dumping tegen te gaan, maar die reiken niet ver genoeg omdat ze geremd worden door Europa. Voor alle duidelijkheid, wij willen niet onze Poolse of Portugese collega’s treffen, maar wel de fraudeurs en koppelbazen, die op grote schaal sociale dumping en uitbuiting organiseren. De Belgische lonen en werktijden moeten gerespec­ teerd worden, maar Europa laat momen­

Christine Laureys

‘Sinds begin 2013 gingen in de bouw al 7 500 jobs verloren. Maar die jobs worden geruisloos overgenomen door buitenlandse arbeiders, die hier vaak voor een hongerloon en in slechte omstandigheden komen werken,’ zegt Stefaan Vanthourenhout, voorzitter van ACV Bouw, Industrie en Energie (BIE). ‘Overheid, werkgevers en werknemers moeten samenwerken om onze sector te beschermen tegen verdere aftakeling

‘Sinds begin 2013 gingen in de bouw al 7 500 jobs verloren. Overheid, werkgevers en werknemers moeten samenwerken om onze sector te beschermen tegen verdere aftakeling’, zegt Stefaan Vanthourenhout, voorzitter van ACV Bouw, Industrie en Energie (BIE).

teel te veel toe om via achterpoortjes sociale dumping te organiseren. Kunnen we dan niets ondernemen zonder Europa? ‘Actie van Europa is immens belangrijk, maar we stellen in het strategisch plan bouw ook maatregelen voor waarvoor we niet langs Europa moeten passeren. De beperking van de keten van onderaanne­ mers tot maximaal twee. Of het invoeren van de bouwbadge om de identificatie van de arbeiders op de werf sneller en eenvoudiger te maken, gelinkt aan de

aanwezigheidsregistratie. We vragen bijvoorbeeld ook om sterk en regelmatig lokaal overleg te organiseren tussen werkgevers, syndicale afgevaardig­ den en inspectiediensten. Zo kan sociale dumping sneller worden aangepakt. Nu lopen we met een klacht of inspectie vaak achter de feiten aan. Dat komt omdat de bedrijven in overtreding via onderaanne­ ming alles maskeren of al lang onder een andere naam werken vooraleer we hen op het spoor zijn.’ Jurgen D’Ours

FOCUS

www.twitter.com/Acvonline

https://www.facebook.com/het.acv

Concurrentie ten koste van gezondheid? Dinsdag was het wereldkankerdag. En net op die dag stemde het Europees Parlement over belangrijke bijsturingen van het REFIT-programma dat de Europese Commissie in oktober lanceerde. Met REFIT steekt de commissie alle lopende voorstellen voor nieuwe wetgeving voor meer veiligheid en gezondheid op het werk in de diepvriezer. Zo blokkeert men bijvoorbeeld het voorstel van de Europese sociale partners om voor 17 kankerverwekkende stoffen veiligheidsnormen op te leggen in heel Europa. Ook de Europese cao’s voor de kappers en voor de visserijsector, met daarin nieuwe veiligheidsmaatregelen gaan niet door. De Commissie kondigt in één adem ook voorstellen aan om belangrijke andere delen van de Europese veiligheidswetgeving te herzien. Bij de top 20 van die zogeheten ‘meest hinderlijke wetgeving’ staan de regels over de maximale arbeidsduur (48 uren per week!), over minimale dagelijkse rusttijden, over

gelijke behandeling van uitzendkrachten, over regels rond detachering, over gebruik van tachografen in voertuigen. De redenering is dat sociale en veiligheidswetgeving te hinderlijk is voor ondernemingen. Het voorspelbare resultaat is dat landen binnen Europa elkaar volop gaan beconcurreren door het minder nauw te nemen met veiligheid en gezondheid. Het ACV star tte daarom in december een rethinkrefit-campagne (www.rethinkrefit.eu). Je kunt op die website de petitie tekenen of een e-mail sturen naar Europese parlementsleden.

Tegelijk vroegen we het Europees Parlement ook om druk te zetten op de Europese Commissie. Voorlopig resultaat: het Europees Parlement keurde dinsdag een voorzichtige tekst goed waarin het zich uitspreekt tegen mogelijke negatieve gevolgen van het REFIT op de bescherming van de werknemers. Dat is een eerste stapje, maar zolang de Commissie REFIT inzake sociale en veiligheidswetgeving niet volledig terugtrekt, blijven veiligheid en gezondheid ondergeschikt aan concurrentie. En wordt een betere bescherming van werknemers tegen beroepskankers op de lange baan geschoven. Marc Leemans, voorzitter ACV

Landen binnen Europa gaan elkaar volop beconcurreren door het minder nauw te nemen met de veiligheid en gezondheid.


10

¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

Emiel in de bres voor orgaandonatie

‘Zonder donor had ik nog drie dagen te leven’ Jürgen Doom

‘Zonder mijn donor zou ik hier niet meer zitten. Ik ben door het oog van de naald gekropen.’ Emiel Dehaes (73) uit Heverlee onderging vier jaar geleden een levensreddende levertransplantatie.

Misschien dat ik het ooit eens weet. Wie je was en wat je vroeg van ’t leven. Maar er is iets dat ik nooit meer vergeet. Dat wat je mij voor altijd hebt gegeven.

Z

al ik je iets verklappen?’ Emiel stapt naar zijn bureau. Enkele tellen later keert hij terug met een bundeltje in zijn hand. ‘In mijn vrije tijd schrijf ik gedichten. Het helpt mij om mijn gevoelens uit te drukken.’ Emiel schuift er mij enkele onder de neus. In zijn gerenoveerde hoeve aan de rand van Leuven doet hij zijn verhaal. Een interview, met fragmenten uit de gedichten van Emiel als leidraad.

Het leven komt, het leven gaat. Soms te vlug voor anderen laat. Soms gebeurt er een ongeluk. En gaat er een of ander stuk. ‘Mijn levertesten waren al jaren slecht. Ik stond er niet bij stil, want last had ik er niet van. Ik oefende marketingfuncties uit in grote bedrijven. En het gebeurde wel eens dat ik met klanten afsprak op restaurant. Versta mij niet verkeerd. Ik leefde bourgondisch, maar ik kon het mij niet veroorloven om te veel te drinken. Blijkbaar heb ik een genetische aanleg voor leverproblemen. Eind 2008 liep het goed fout. Ik kreeg bloedingen in mijn dikke darm. Die bleken niet te stelpen. Ik had veel te weinig bloedplaatjes, een gevolg van mijn slecht werkende lever.’

Misschien is het wel je lever. Het meest noodzakelijke orgaan. ‘Ik kreeg een streng dieet opgelegd. Tijdens een kijkoperatie enkele maanden later ontdekten artsen verdachte vlekjes op mijn lever. Twee bleken kwaadaardig. De vlekjes werden verwijderd, maar keer-

Dat zijn de acht landen die aangesloten zijn bij Eurotransplant. Wie hij of zij ook is, ik ben enorm dankbaar. Het is dankzij hem of haar dat ik vandaag nog in leven ben. Die 13de mei 2010 vier ik als een verjaardag. Het is de start van mijn nieuwe leven.’

‘Soms vraag ik mij af wie mij zijn lever geschonken heeft. Een mens is van nature nieuwsgierig. Maar ik besef ook dat het beter is om dat niet te weten. Artsen zullen de naam van de donor nooit doorgeven. Het is ook een dubbel gevoel. Ik ben gelukkig, ik leef verder. Maar mijn donor is er niet meer. Voor zijn familie heb ik wel een gedicht geschreven en afgegeven aan mijn arts. Misschien kregen ze het ooit te lezen.’

Emiel Dehaes: ‘Ik wil mensen blijven overtuigen van het belang van orgaandonatie.’

den enkele maanden later terug. Ik had een sterk verhoogd risico op leverkanker. We gaan je op een wachtlijst plaatsen voor een levertransplantatie, liet de specialist van het UZ Leuven mij weten. Maar weet wel dat het nog 1 à 2 jaar kan duren voor jij aan de beurt bent.’

Dan hoop je op een milde gever. Gelijk ook waar hij komt vandaan. ‘Zo lang hebben de artsen niet kunnen wachten. Met een groepje oud-scoutsvrienden ging ik in april 2010 op weekend. Ik voelde mij futloos. Terug thuis verergerde mijn toestand. Op een avond geraakte ik zelfs mijn bad niet meer uit. Bijna volledig verlamd, belandde ik in het ziekenhuis. De diagnose was hard. Mijn lever werkte niet meer. Mijn lichaam raakte stilaan vergiftigd. Zonder nieuwe lever zou ik het niet overleven.’

Ik word gered, ik mag nog leven. En hopen op een nieuwe mei.

Een Godsgeschenk werd mij gegeven. Het bange wachten is voorbij. ‘We hebben een nieuwe lever voor u. Het was de vooravond van Onze-Lieve-HeerHemelvaart toen de dokter aan mijn bed stond. Een ongelooflijke last viel van mijn schouders. Zes uur lang heb ik op de operatietafel gelegen. Toen ik wakker werd, voelde ik mij een nieuwe mens. Na twee dagen waren alle verlammingsverschijnselen verdwenen, na twee weken mocht ik naar huis. Ik ben door het oog van de naald gekropen. Zonder donor had ik nog drie dagen te leven.’

Ik buig mijn knie, ik buig mijn hoofd. En kijk in ootmoed om. Ik dank die mij nieuw leven bood. En weer tot leven kom.

Ik zou zo graag lang leven. Dat is toch ieders wens. Maar is ’t mij niet gegeven. Dan wil ik verder leven in een ander mens. ‘Ik ben 73 nu. Mijn levertesten zijn prima. Ik kan gerust 100 jaar worden (lacht). En tot dan zal ik mensen blijven overtuigen van het belang van orgaandonatie. Ik ben bestuurslid van de Leuvense levertransplanten. Ik hou regelmatig lezingen over mijn transplantatie. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je te laten registreren als donor. Je kunt er levens mee redden. Daar ben ik het levende bewijs van.’ Dieter Herregodts

‘Wie mijn donor is, weet ik niet. Het kan een man zijn of een vrouw. En hij kan afkomstig zijn uit de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Kroatië of Slovenië.

✔✔Vanaf 14 februari voert CM actie

rond orgaandonatie. Je verneemt er meer over in het volgende nummer van Visie. Surf naar www.cm.be/orgaandonatie.

Vraag voor herstelverblijf nu rechtstreeks naar centrum CM-leden kunnen na een ziekenhuisopname voor een herstelverblijf terecht in drie centra die het CM-kwaliteitslabel dragen. Het zijn Ter Duinen in Nieuw­ poort, Domein Hooidonk in Zandhoven en Domaine de Nivezé in Spa.

Rechtstreeks aanvragen Tot nu liep de aanvraag voor een herstelverblijf via de adviserend geneesheer. Dat hoeft nu niet meer. Het uitvoerige aanvraagformulier kun je downloaden via de website, afdrukken en laten invullen door de huisarts of de behandelende arts. Het formulier is ook te verkrijgen via de sociale dienst van het ziekenhuis,

het CM-kantoor of de dienst Maatschap­ pelijk Werk. Je bezorgt de aanvraag rechtstreeks aan het herstelcentrum. Het centrum beoordeelt je aanvraag en neemt zelf contact op voor verdere afspraken.

zellen, zijn er aangepaste tarieven. In Spa gelden de vermelde bedragen als je komt met een begeleider. Wie er ver-

Dagbedragen 2014 in euro

CM-tegemoetkoming CM geeft een aanzienlijke tegemoetkoming op de dagprijs (zie tabel). Wie aangesloten is bij het CM-Hospitaalplan krijgt in bepaalde gevallen de helft van het persoonlijk aandeel terugbetaald. De prijzen in de tabel gelden voor opnames sinds 1 januari 2014. Voor kinderen jonger dan 12 jaar die een ouder verge-

blijft zonder begeleider, betaalt een andere prijs.

Totale kostprijs

CM-tegemoetkoming

Je betaalt

Acuut zieke

84,30

35,20

49,10

Acuut zieke met verhoogde tegemoetkoming

84,30

67,00

17,30

Chronisch zieke

84,30

25,10

59,20

Chronisch zieke met verhoogde tegemoetkoming

84,30

50,30

34,00

Gezonde begeleider

53,70

-

53,70

✔✔Informatie op www.cm.be/herstelverblijf en www.cm-zorgverblijven.be.


Zwitserland Toerisme : Christian Perret

INTERSOC AL 65 JAAR ECHTE VAKANTIELIEFDE

OVER INTERSOC EN ECHTE VAKANTIELIEFDE

jaarlijks genieten tienduizenden gezinnen van een deugddoende vakantie bij ons.

puzzelstukje is belangrijk voor een gevoel van onthaasten en genieten.

Sommige dingen veranderen gelukkig nooit. Intersoc en Zwitserland, da’s liefde op het eer- Zwitserland is nog steeds een topper in ons ste gezicht. In 1949 al organiseerden we onze aanbod. En met de mutualiteit op reis gaan, eerste gezonde bergluchtvakanties voor CM- is nog altijd een begrip. leden. 2 150 jongens en meis‘Boeiende plekken Vertrouwde kwaliteit, corjes trokken toen naar het Zwitserse Melchtal. Een groot waar velen onder ons recte informatie, betaalbaar succes! Andere Zwitserse beeen onvergetelijke en bereikbaar voor àlle gezinnen: dat zijn en blijven de stemmingen volgden: Maloja, tijd beleefden.’ pijlers in onze werking. Is er Disentis, Schwarzsee,.... het zijn allemaal plaatsen waar velen als kind een dan helemaal niets veranderd bij Intersoc? onvergetelijke vakantie beleefden en nu nog Natuurlijk wel. Onze vakantieservice evolueerde mee met de behoeften van onze met veel plezier aan terugdenken. gasten: een zorgeloze vakantie op maat Intussen zijn we enkele generaties verder. De van heel het gezin. Hotels met de juiste kinderen van toen zijn groot geworden. Net accommodatie, onthaal in eigen taal, anials Intersoc trouwens. Vandaag bieden wij matie voor elke leeftijd, een lekkere en gemeer dan 30 bestemmingen aan in Europa en zonde keuken, medische bijstand,... ieder

In deze Intersoc-special nemen drie gezinnen je mee naar enkele fijne Zwitserse bestemmingen. Proef de beleving en de hartelijke sfeer. Haal jeugdherinneringen op en ontdek wat echte vakantieliefde is. Heel graag tot ziens, Johan Swinnen Algemeen directeur Intersoc

Deze bijlage kwam tot stand in samenwerking met Zwitserland Toerisme


2 53 € F N A -I N LL VA A

ZIN IN ZINAL Verslag Oekkie-reizigers: Paul (29), Sophie (27), Wout (4) en Marthe (2) Peuters, dat is 7 dagen op 7 leven in huis! Tijdens de vakantie laden we allemaal de batterijen weer op en zoeken we de optimale mix tussen actie en ontspanning. En daarvoor is Zinal onze droombestemming. We logeren er in het Intersoc-hotel Les Diablons in het Walliser-vakantieoord. Het ligt op 1 670 meter hoogte, helemaal achteraan in het Val d’Anniviers. Vanuit onze hotelkamer hebben we een prachtig zicht op bergtoppen van 4 000 meter en hoger. De ontvangst is erg gastvrij en de sfeer is ontspannen. Het hotel is recent gerenoveerd en modern aangekleed. Dat merk je meteen aan de kamers. Ideaal om te relaxen na een dagje genieten in de gezonde berglucht.

Zwitserland Toerisme : Christian Perret

Zonder stress Onze vakantie begint meteen goed: met een stevige tocht in de bergen. Met de inbegrepen aximo-pas, van Intersoc, maken we onderweg gratis gebruik van bergbanen en de bekende gele postbussen. Je hebt hier maar liefst 300 km bewegwijzerde wandelpaden. Ook voor mountainbikers is Zinal een stukje paradijs. Een dagtrip uitstippelen? Je doet het zonder stress of gedoe. Wild spotten Zinal zelf is een gezellig, authentiek bergdorpje. Ook een tocht naar berghut La Tzoucdana is een aanrader. Het is dé uitvalsbasis voor een waaier aan bergwandelingen. Je kunt er lekker smullen van traditionele gerechten, ook voor de kleinsten. We lopen nog even door het dierenpark en daarna gaat het richting de ‘Mirador’, een uitkijkpost voor het spotten van wild. Wout heeft het nog altijd over die lenige berggeit met ‘hoorns scherper dan zijn ridderzwaard’.

OEKKIE GRATIS VOOR KINDEREN T/M 6 JAAR De Oekkie-vakanties van Intersoc, dat zijn te gekke kinderverwenweken buiten de schoolvakanties. En helemaal gratis voor kinderen tot en met 6 jaar. Deze zomer is Zinal de bestemming voor de Oekkie-vakanties.

Meer informatie: www.intersoc.be/visie

WANDEL- EN FIETSPARADIJS ST. MORITZ

Zwitserland Toerisme: Christof Sonderegger

Verslag Charme-reizigers: Jef (65) en Suzanne (60) Het elegante Intersoc-hotel Stahlbad in het bekende St. Moritz is onze uitvalsbasis voor een actieve verwenvakantie. We wandelen, we fietsen, we ontdekken, we genieten. En ‘s avonds is het heerlijk ontspannen in het binnenzwembad, sauna en hamam van het hotel. Onze keuze voor St. Moritz is niet toevallig: je vindt hier meer dan 580 km bewegwijzerde wandelpaden en 400 km fietsroutes. Voor jonge en niet meer zo’n jonge benen. Een groot deel van de wandelwegen is trouwens vlak, uniek en ideaal voor ons. Met de mountainbike geraak je gemakkelijk tot op de hoogste toppen. Nu ja, gemakkelijk... Ook het Nationaal Park in Zernez leent zich uitstekend voor wandel- , fiets- en mountainbiketochten. I

5 66 S € -PA F O A IM N . AX VANCL

Nieuw: de Intersoc-fietsmonitor Een bergpas beklimmen en je voelt je... Tom Boonen. Let wel: de kuitenbijters in de buurt, zoals die van Maloja, Julier of Albula, zijn voor geoefende wielertoeristen. Tenzij je, zoals wij, graag af en toe een tandje bijsteekt. Maar ook een vlakke rit op een elektrische fiets behoort tot de mogelijkheden. De Intersoc-fietsmonitor stippelt voor jou het ideale parcours uit.

OOK 65 IN 2014?

Unesco-Werelderfgoed We sluiten onze vakantie af met een rit met de rode trein van de Rhätische Bahn langs het Albula-Bernina-traject. Dit langste smalspoor-treintraject ter wereld (130 km) behoort tot het Unesco-Werelderfgoed. Het verbindt Noord- met ZuidEuropa en brengt je langs de adembenemende gletsjers van Oberengadin tot aan de palmen in het Italiaanse Tirano. Meer informatie: www.intersoc.be/visie

Word jij net als Intersoc 65 jaar in 2014? Dan vieren we dit graag met jou. Als cadeau vertrek je voor maar 65 % van de normale verblijfsprijs naar St. Moritz.

Zwitserland Toerisme : Markus Greber


VRAGEN OVER JE VAKANTIE IN ZWITSERLAND? Zwitserland Toerisme Bel ons gratis op 00800 100 200 30* of bestel onze actuele brochures op MySwitzerland.com Word fan op Facebook: MySwitzerland.com/facebook Abonneer je op onze nieuwsbrief: MySwitzerland.com/newsletter

4 64 S € -PA F O A IM N . AX VANCL

I

*Voor dit nummer kan een lokaal tarief gelden

MOOIE DAGEN IN VILLARS-SUR-OLLON Verslag Family-gezin: Thomas (38), Sabine (37), Jonas (12), Emma (9) en Pauline (6) Eindelijk vakantie! Na een autorit van amper 750 km genieten we bij aankomst in Villars-sur-Ollon van een fris Zwitsers wijntje in ons prachtige hotel met uitzicht op het Rhônedal. De zon schijnt, de kinderen lachen. Wij hebben er zin in!

BABY OP KOMST? DAN MAG JE GRATIS LOGEREN Ben je deze zomer zwanger tijdens je vakantie? Dan verblijf je gratis in elk Intersoc-hotel. Kijk voor de voorwaarden op www.intersoc.be

Perfecte gezinsactiviteiten Vind de perfecte activiteit voor je gezin tussen de meer dan 1 200 tips voor uitstapjes in Zwitserland. ‘Family Trips’ op MySwitzerland.com/familytrips, en als app voor iPad en Android smartphones geeft jou de spannendste belevenissen voor het hele gezin. Selecteer verschillende criteria en ontdek welke activiteiten bij je wensen passen.

Het Hôtel Villars Palace dateert van de jaren ‘20 en is met Zwitserse precisie in 2008 gerestaureerd. Restaurant, hal en theater zijn zelfs geklasseerd als historisch monument. De kamers zijn luxueus ingericht en er is een verwarmd buitenzwembad. Een paradijs. Topservice Wandelen en fietsen en kun je in Villars-sur-Ollon bij de vleet. Wandelschoenen vergeten? Geen probleem, je huurt ze in het hotel. De mooiste plekken en panoroma’s ontdek je op één van de vele begeleide, kindvriendelijke wandelingen. Aximo-pas, de max Dit is echt een droombestemming voor jonge gezinnen met kinderen. En met de Aximo-pas van Intersoc nog voordelig ook. Met deze pas neem je gratis de bus, trein en kabelbaan én heb je toegang tot een pak leuke, spannende activiteiten in de buurt.

‘Dit is echt een droombestemming voor jonge gezinnen met kinderen.’ Moet er nog zout zijn? Een uitstap naar de zoutmijn van Bex is een topper. Deze fascinerende, ondergrondse wereld bestaat uit 50 km gangen en schachten, en er wordt nog altijd zout ontgonnen. Het tunnelbaantje brengt je naar unieke plekjes en in het bijhorende museum ontdek je tal van verrassende weetjes. Tof voor het hele gezin.

› Ben je op Les Diablerets/Glacier 3 000, dan heb je het hoogste punt bereikt van de Waadtländer Alpen. Het uitzicht is er ronduit adembenemend. › Ook een tocht naar de romantische bergmeren Lac de Chavonnes, Lac de Bretaye en Lac Noir mag op het programma niet ontbreken. Vlinders in de buik verzekerd! Meer informatie: www.intersoc.be/visie

Family Trips

Gratis mobiele apps Handige informatie, waardevolle tips en inspiratie altijd bij de hand MySwitzerland.com/mobiel

Enkele tips › Neem de tandradbaan richting Bretaye. Dit is het vertrekpunt voor heel wat avontuurlijke wandelen mountainbiketochten.

PROMOTIE VOOR GROTE GEZINNEN! Heb je drie kinderen of meer? Dan geniet jouw gezin bij Intersoc van fikse kortingen. Kijk snel op www.intersoc.be

‘Family Trips’ op internet Plan je volgende gezinsuitstap online: MySwitzerland.com/familytrips

Zwitserland Toerisme : Gian Marco Castelberg & Maurice

Intersoc is de CM-vakantiedienst en werkt uitsluitend voor zijn leden.

Swiss Events

Swiss Hike

Swiss Mag


WEDSTRIJD:

Jouw vakantie terugbetaald!

INTERSOC PARTNER

Intersoc werkt ook nauw samen met partner-hotels, die een gelijkaardige infrastructuur bieden en voldoen aan onze hoge eisen. Je kinderen kunnen er terecht in clubs volgens leeftijd (3 maanden tot 14 jaar) met Nederlandstalige Intersoc-monitoren. Elk hotel biedt een kinderbuffet, kant-enklare babymaaltijden en verzorgingsmateriaal voor baby’s.

Boek vóór 21 februari je vakantie in La-Garde-Freinet of Carry-Le-Rouet met de melding ‘Actie Visie’ en je maakt kans op terugbetaling van je vakantiefactuur (10 dagen volpension in juli of augustus voor één gezin van twee volwassenen en hun kinderen).

Surf snel naar www.intersoc.be/visie

8 51 €

Kinderen en Intersoc: twee handen op één buik. Duizenden kinderen genieten elk jaar in onze kinderclubs. Onze monitoren begeleiden kinderen van 3 maanden tot 17 jaar. Zo kun je ook zelf genieten.

F A N VA

5 TEKENEN VAN ECHTE VAKANTIELIEFDE

CARRY-LE-ROUET HÔTEL CLUB VACANCIEL Carry-le-Rouet - gelegen tussen de Camargue en Marseille - is een vakantiebestemming die je nooit meer vergeet. Dit kleine vissersdorpje in een prachtige baai,

is een parel aan de Middellandse Zee. Het hotel biedt al het nodige comfort en ligt vlak aan het strand. Maar ook in het hotelzwembad is waterpret gegarandeerd. Intersoc verwelkomt jou ook in de paasvakantie al graag in deze Zuid-Franse bestemming. Het strand is vanuit het hotel bereikbaar.

Vaste prijs en prijsgarantie. Bij Intersoc geen onaangename verrassingen. We hebben een vaste prijs. Daalt de prijs toch, dan krijg je het verschil terug met een waardebon. 100 % vakantiegarantie. Intersoc garandeert dat alles tot in de puntjes geregeld is. Toch nog een vraag? Onze medewerkers staan altijd klaar om je te helpen.

Iedereen is een VIP bij Intersoc. Reizen met Intersoc is genieten van een topservice. We brengen je op een veilige en aangename manier naar je bestemming.

VOOR MEER INFORMATIE EN BOEKINGEN, CONTACTEER ONS: INTERSOC Haachtsesteenweg 579 Postbus 47 - 1031 Brussel T: 070/23 31 19 klantendienst@intersoc.be www.intersoc.be

GRATIS ZOMERBROCHURE IN JE BUS Wil je meer weten over al onze bestemmingen? Vraag dan nu de gratis zomerbrochure aan. 80 pagina’s vol echte vakantieliefde. Stuur deze bon in een gefrankeerde omslag naar Intersoc of bestel de brochure via de website.

7 63 € F N A -I N LL VA A

Gratis medische service. Voelt iemand zich niet lekker? Intersoc helpt je meteen met een eigen professionele medische service. Je gezin is in goede handen.

LA GARDE-FREINET HÔTEL CLUB DOMAINE DE L’ILE EN FORÊT Dit vakantiedorp ligt net buiten een oud Provençaals dorp in het Massif des Maures, een eindje boven St. Tropez en de Middellandse Zee. Een oase van rust, omringd door de mooiste plekjes van de Côte d’Azur.

Zon, zee, natuur, cultuur en rust in één vakantie. Op de zuidelijke helling van de heuvel ‘Les Moulins’ liggen de kamers, het centrale complex en het mooie zwembad van Hôtel Club Domaine de L’Ile en Forêt. Een ideale vakantiestek voor gezinnen met kinderen en voor iedereen die Zuid-Frankrijk wil verkennen. Vanaf deze zomer is de all-in-formule weer van de partij.

In dit vakantiedorp is een heerlijk openluchtzwembad, een binnen- en een buitenspeeltuin.

Vrijdag 27 juni is de laatste schooldag. Geniet nu met je hele gezin net iets vroeger van de vakantie en krijg er meteen een pak zakgeld bij door minder te spenderen aan je verblijf.

VOORNAAM + NAAM DHR/MEVR ADRES POSTCODE + PLAATS E-MAIL Ik wil op de hoogte blijven van de vakantieaanbiedingen van Intersoc. Ik ontvang graag de maandelijkse nieuwsbrief van Zwitserland Toerisme.

© Intersoc verbindt er zich toe jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk te behandelen en niet aan derden te verstrekken.

V.u.: Johan Swinnen › Haachtsestwg. 579 › PB 47 › B-1031 Brussel › Tel.: +32 (0)2 246 47 47 › Fax: +32 (0)2 246 47 27 Creatie: Noticed Communicatiebureau › www.noticed.be


¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

15

Ouderen kunnen langer thuis wonen

Brug tussen thuis en woonzorgcentrum Jürgen Doom

‘Kirsten kwam als een engel uit de hemel. Ze hielp ons met zoveel om de zorg thuis voor vader te organiseren’, vertelt Jeanine Simons (63). Zij ondervond hoe waardevol Zorgbrug is, een initiatief van CM Limburg en het woonzorgcentrum Ocura in Montenaken.

Kennismaken De nieuwe mensen die in de loop van vorig jaar contact namen met het woonzorgcentrum voor opname op de wachtlijst, kregen meteen een folder mee en de vraag of de zorg thuis ondertussen beter kon worden georganiseerd. Indien ze het goed vonden, kregen ze bezoek van Kirsten Sauwens. Is er nood aan gezinszorg of oppashulp? Kan de woning worden aangepast? ‘Op die manier konden mensen langer thuis blijven wonen. Voor andere kwam het sneller tot een opname. In het woonzorgcentrum werden infosessies georganiseerd voor mantelzorgers en kandidaat-bewoners. Zo leerden die mensen het woonzorgcentrum en het dagcentrum beter kennen.’

D

Wachtlijst Zoals ze langs ging bij de ouders van Jeanine, heeft maatschappelijk werkster Kirsten Sauwens van CM Limburg contact opgenomen met bijna alle 250 mensen die vorig jaar op de wachtlijst stonden

Gerust naar het buitenland Een reisje naar het buitenland geboekt? De CM-reisbijstand biedt hulp bij medische problemen. Neem in elk geval voor jezelf en je reisgenoten een World Assistance Card (WAC) met daarop een gele klever mee. Naargelang je bestemming heb je nog andere documenten nodig. Voor Europa is dat een Europese Ziekteverzekeringskaart (EZVK). Die is meestal geldig tot het einde van het jaar. Voor gepensioneerden blijft ze twee jaar gelden. Vraag tijdig een nieuwe aan via de CM-website of in het CM-kantoor. De CM-reisbijstand vergoedt de kosten vanaf 200 euro voor dringende medische zorg in het buitenland. Ook kun je tijdens je vakantie 24 uur op 24 terecht bij de alarmcentrale Mutas op het telefoonnummer 0032 2 272 09 00 voor informatie, advies en ondersteuning. De CM-reisbijstand geldt wereldwijd.

✔✔www.cm.be/reisbijstand

Jeanine Simons: ‘Hulp aanvaarden, was moeilijk voor moeder. Met de bemiddeling van Kirsten lukte het.’

van het woonzorgcentrum Ocura in Montenaken. Het project Zorgbrug is er om de zorg thuis zo goed mogelijk te organiseren, in afwachting van een plaats in het woonzorgcentrum. ‘Je inschrijven op de wachtlijst is vaak een duidelijke hulpvraag. Soms doen de kinderen het zonder medeweten van hun ouders, omdat ze zien dat moeder de zorg voor vader niet meer aankan of omgekeerd’, zegt Marc Vanderstraeten van de thuiszorgdienst van CM. ‘Maar het is geen garantie dat er snel een plaats vrijkomt in het woonzorgcentrum. Hoe kan de zorg thuis ondertussen zo goed mogelijk worden georganiseerd? Daarvoor gaat de maatschappelijk werker op stap.’

de

Draagkracht ‘Sommige mensen bleken overleden of ondertussen opgenomen in een ander woonzorgcentrum. De familie had het rusthuis daarvan niet verwittigd’, ondervond Kirsten. ‘Bij sommige mensen kwam de vraag tot inschrijving op de wachtlijst na een ziekteperiode, maar was het ondertussen niet meer dringend. Omgekeerd schreven mensen zich in op een moment dat het thuis goed ging maar was er ondertussen zware zorg nodig zonder dat het woonzorgcentrum op de hoogte was. Pas als je bij de mensen thuis komt, kun je samen bekijken waar de knelpunten zitten en hoe de draagkracht van de mantelzorgers kan versterkt worden’, zegt Kirsten Sauwens. ‘Hulp vragen en hulp

Ondertussen is het project afgelopen en is Kirsten Sauwens weer maatschappelijk werkster in Gingelom. Conclusie? De thuiszorgdiensten en het woonzorgcentrum hebben elkaar beter leren kennen. ‘Een win-winverhaal voor alle partners’, zegt Ilse Liesmons, directeur van Ocura Montenaken. ‘De thuiszorgdiensten zorgen ervoor dat kandidaat-bewoners langer thuis kunnen wonen en wij kregen een veel beter zicht op hun zorgnood.’ Chris Van Hauwaert

✔✔De dienst Maatschappelijk Werk

helpt om thuiszorg te organiseren. Info: www.cm.be/thuiszorg of vraag naar de dienst Maatschappelijk Werk bij CM (contactgegevens op de regionale bladzijden).

VOORZET

Staat u in de regen? Eind januari hield de Gezinsbond zijn congres onder het motto: ‘Als het gezinsbeleid een paraplu is, wie staat er dan in de regen?’. De gezinsbeweging wijst erop dat heel wat mensen niet mee zijn in de samenleving: ze kunnen niet meer mee op school, ze hebben een laag inkomen, of ze ondervinden stress op het werk. Iedereen mee in de samenleving: dit valt voor honderd procent samen met een van de fundamentele doelstellingen van CM.

De Gezinsbond richt de schijnwerpers ook op het kwaliteitsvol wonen voor ouderen. Ouderen zouden moeten kunnen kiezen voor een zo comfortabel mogelijk leven: zelfstandig als het kan, met ondersteuning waar het nodig is. De oudere kan de woonomgeving delen met anderen en er zijn best bereikbare diensten die geleidelijk meer taken kunnen overnemen. Zo’n optimale afstemming van wonen en zorg is ook een hoofdbekommernis van CM.

Naast het pleidooi voor het behoud van de kinderbijslag voor iedereen, geeft de gezinsvereniging bijzondere aandacht aan kinderen in armoede. Het congres vroeg ook om de begeleiding door een psycholoog of psychotherapeut terug te betalen via de ziekteverzekering. CM heeft al een tegemoetkoming voor jongeren die op raadpleging gaan bij een erkende psychotherapeut, maar ook wij ijveren voor een terugbetaling via de ziekteverzekering.

Ten slotte vraagt de Gezinsbond om de mantelzorg uitdrukkelijk te waarderen. Ze richt zich daarvoor niet alleen naar de overheid, maar ook naar de scholen en de werkgevers. Als voorzitter van CM zeg ik daarop: een pluim voor de Gezinsbond!

www.twitter.com/CMziekenfonds

ving. En dat was raak! Wie het schoentje past, trekke het aan. Een goed inkomen, zorg en ondersteuning voor wie het nodig heeft, een samenleving waarin iedereen mee is: de Gezinsbond houdt de paraplu vast zodat niemand in de regen staat. De vereniging kan rekenen op de sterke handen van uw ziekenfonds om die doelstelling waar te maken. Marc Justaert Voorzitter CM

In de slottoespraak sprak de voorzitter van de Gezinsbond, Frans Schotte, zich uit voor een samenleving met een hart, in plaats van voor een harde samenlewww.facebook.com/CMziekenfonds

Eddy Fliers

e ouders van Jeanine Simons stonden op de wachtlijst voor een plaats in het woonzorgcentrum. Jeanine: ‘Moeder heeft altijd voor vader gezorgd. Zij was veel te goed voor het rusthuis. Vader ging eens per week naar het dagcentrum in Montenaken, maar wou altijd terug naar huis. Toen zijn toestand verergerde, bleef moeder hem verzorgen. Ik was haar steun en toeverlaat, deed de boodschappen, ging naar de bank en de post. Aangezien ik fulltime werk, nam ik vaak verlof. Het was zwaar maar het lukte wel. Je hoort van anderen dat je recht hebt op van alles. Maar waar krijg je informatie? Natuurlijk moet je ook hulp willen aanvaarden. Moeder was er niet erg voor. En toen kwam Kirsten van CM op bezoek. Zij gaf aan dat het makkelijker zou gaan met wat hulp en bijvoorbeeld een ziekenhuisbed en een matras om doorligwonden te voorkomen. Het persoonlijk contact gaf vertrouwen. En Kirsten informeerde nu en dan hoe het ging. Ik ben blij dat we vaders wens om thuis te sterven, konden vervullen.’

toelaten, is voor veel mensen nog een grote drempel, soms een echt taboe. Dat is de reden waarom lang niet alle mensen die gezinszorg of andere diensten kunnen gebruiken, daar ook een beroep op doen.’


16

¬ hoe gaat het met u?

zoek en

win

Speur je in Visie mee naar het antwoord? Tip Maakt dat je niets meer ziet

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

Dwars door Europa

Op vakantie met CM Zin in vakantie? De CM-vakantieorganisaties Kazou, Intersoc, Ziekenzorg CM en Massembre hebben heel wat moois in de aanbieding, van een weekendje Ardennen tot zeven of tien dagen Zwitserland of Zuid-Frankrijk.

Oplossing

F Stuur je antwoord voor 16 februari op een gele briefkaart naar Persdienst CM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail het naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het boek ‘Liefde aan het werk’ van Alfons Vansteenwegen (voorbeelden en tips uit de praktijk om relaties sterk te maken en te houden), uitg. Lannoo of het boek met cd ‘Een vermoeden van Licht’ van Frank Boeijen (bevriende kunstenaars van Boeijen reageren op zijn nieuwe cd), uitg. Vantilt.

Massembre

Sinaasappelbomen in de Ardennen Wat? Bewonder de 300 jaar oude sinaasappelbomen van het kasteel van Freÿr aan de Maas en geniet van de activiteiten voor kinderen en volwassen in het CM-vakantiecentrum Massembre, met een speeltuin, een avontuurlijk parcours en een dierenpark. Voor wie? Volwassenen en kinderen Wanneer? 30 april tot 2 mei

Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot.

Kazou

Gevecht met het water in Spanje

Oplossing Visie nr. 2 Bedevaart

Wat? Ga op canyoning-driedaagse, een combinatie van water, springen en aan koorden bengelen in het Spaanse Ordesa. Na een deathride en een flinke portie survivaltechnieken kun je zalig ontspannen in de chillcorner. Voor wie? Jongeren van 13 tot 14 jaar (geboortejaar 2001-2000) Het aanbod aan vakanties verschilt per regio.

De winnaars worden persoonlijk verwittigd Neem ook deel aan de CM-webquiz op www.cm.be.

Meer info: www.intersoc.be, tel. 070 233 119 www.kazou.be, tel. 02 246 49 73 www.ziekenzorg.be, tel. 02 246 47 83 www.massembre.be, tel. 082 64 43 57

knipsel Flip Kowlier geeft toegankelijk concert

Muziek in de Ardennen Wat? Geef je oren de kost met concerten van Smooth and the Bully Boys (rockabilly) en Chris Watson (boogie woogie) in het CM-vakantiecentrum Massembre met een waterparcours voor kinderen, een minimuseum en gratis wandelgidsen. Voor wie? Volwassenen en kinderen Wanneer? 28 tot 30 mei

Intersoc-partner

Zon, zee, natuur en cultuur in Zuid-Frankrijk Wat? Verken Zuid-Frankrijk vanuit het Hôtel Club Domaine de L’Ile en Forêt in La Garde-Freinet, de ideale vakantiestek voor gezinnen met een voordelige all-in formule. Voor wie? Volwassenen en kinderen Wanneer? Verschillende periodes beschikbaar van 28 juni tot 28 augustus

SMAKELIJK

Intro vzw, die jaarlijks allerlei evenementen toegankelijk maakt voor mensen met een handicap, bestaat 15 jaar.

Thaise curry met wintergroenten

De organisatie viert haar vijftiende verjaardag met een spetterend concert van Flip Kowlier op 1 maart in de AB in Brussel. Er is heel wat voorzien om het concert toegankelijk te maken, zoals een rolstoelzone, ringleiding voor slechthorenden, een voeltoer voor blinden en slechtzienden, tolken in Vlaamse gebarentaal en een verzorgingsruimte (in samenwerking met de CM-Thuiszorg­ winkel). Vergeet niet de nodige hulp aan te vragen eens je je ticket hebt gekocht. Tickets zijn te koop via abconcerts.be tegen 13 euro (+ reservatiekosten).

Ingrediënten voor 4 personen: 2 aardappelen ¬ 200 g pompoen ¬ 200 g knolselderij ¬ 2 wortelen ¬ 1 pastinaak ¬ 1 ui ¬ 5 eetlepels olie ¬ 1 kleine spitskool of witte kool ¬ 1 blikje kokosmelk ¬ 1 eetlepel Thaise currypasta ¬ 1 bouillonblokje ¬ een handvol verse korianderblaadjes

verwarm de oven voor op 180 °C ¬ schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water ¬ snijd de pompoen en de knolselderij in blokjes en meng met wat olie ¬ spreid ze uit op de bakplaat en rooster ze 15 tot 20 minuten in de oven ¬ schil de wortelen en de pastinaak en snijd in blokjes ¬ pel de ui en snijd in partjes ¬ verhit olie en voeg de wortelen, de pastinaak en de ui toe en laat 10 minuten stoven ¬ snijd de spitskool in stukjes en voeg toe ¬ laat nog 5 minuten stoven ¬ voeg de rest van de groenten toe ¬ doe de kokosmelk, bouillonblokje en de currypasta erbij ¬ garneer met korianderblaadjes Frank Croes

Intro zorgt niet alleen voor een toegankelijke omgeving bij festivals, sport­ manifestaties of beurzen. Ook maakt de organisatie werk van toegankelijke infor­ matie.

✔✔www.intro-events.be

Massembre

Recept uit het boek ‘Vers Natuurlijk’, een uitgave van De Praktische School – partner van Femma. Het boek kun je bestellen via www.femma.be.


HELPENDE

Ziekenzorg CM

Waterpret aan het Veerse Meer

Vera Vryens (22) organiseert optredens in het jeugdhuis

Ziekenzorg CM

Kuren op hotel in Duitsland Wat? Lekker ontspannen en genieten van wandelingen, toeristische uitstapjes en terrasjes vanuit het Haus am Kurpark in Brilon, met onder andere een dakcafé en een kuurzwembad met een permanente temperatuur van 31 graden Voor wie? Mensen met een psychische kwetsbaarheid en hun familie, vanaf 18 jaar Wanneer? 21 tot 28 september

Kazou

Bergavonturen in Oostenrijk Intersoc-hotel

Zwitserse luxe Wat? Logeer in het luxueus gerestaureerde Palace-hotel hoog boven het Rhônedal, met gratis toegang tot een pak leuke activiteiten in de buurt. Voor wie? Volwassenen en kinderen Wanneer? Verschillende periodes beschikbaar van 15 juni tot 17 september

?!

HANDEN

Wat? Hang de held uit in het gezellige Mauterndorf. Na een hoogteparcours, een raftingavontuur en een deathride geniet je van een heerlijke hamburger rond het kampvuur. Voor wie? Jongeren van 13 tot 14 jaar (geboortejaar 2001-2000) Het aanbod aan vakanties verschilt per regio.

Geen jeugdhuis zonder vrijwilligers zoals Vera Vryens. Zowel achter de toog als in de boekhouding staat ze haar mannetje. ‘Ik vind het heerlijk om samen met mijn vrienden optredens te organiseren waar veel volk op af komt.’ ‘Ik ben ondertussen dik anderhalf jaar actief in het jeugdhuis in SintAmandsberg. Ik kwam er eerder toevallig terecht, via vrienden. Er was niet echt veel te doen, dus hebben we er met een paar mensen onze schouders onder gezet. Ik ben best trots op wat we sindsdien allemaal bereikt hebben.’ ‘We wilden van bij het begin een eigen koers varen. Leuke optredens organiseren met muziek die je nergens anders hoort, nieuwe groepen lanceren, speciale feestjes op touw zetten en ga zo maar verder. Daar komt best wel wat werk bij kijken, maar dat hoort erbij. Ik heb al ongelooflijk veel geleerd in het jeugdhuis.’

‘Verder is een jeugdhuis runnen natuurlijk ook dikke fun. Een avondje achter de toog staan vind ik zalig, je hebt alles gezien zonder dat je er midden in staat. In een café werken zou me minder goed liggen, want daar moet je toch vooral luisteren naar de baas. Het jeugdhuis is ons eigen project, je krijgt er geen geld voor maar des te meer voldoening.’ ‘Ik ken mijn vrienden al jaren, maar sinds we ons samen engageren voor het jeugdhuis, is onze vriendschap een pak hechter geworden. Samen achter de toog staan tot in de vroege uurtjes en de dag erna samen de rommel opruimen, dat schept een band (lacht). Bovendien leer je in het jeugdhuis ook heel wat nieuwe mensen kennen. Ik zou het voor geen geld meer willen missen.’ Nele Verheye

‘Als voorzitter van de bestuursraad neem ik ook de boekhouding van het jeugdhuis voor mijn rekening. Eenvoudig is het niet, vooral de belastingen baren mij af en toe kopzorgen. Maar ik vind het razend interessant, hoe je omgaat met het budget en de rekeningen van zo’n vereniging. Ik studeer sociaal werk en wil na mijn studies graag aan de slag in het jeugdwerk. De ervaring die ik nu opdoe, zal mij later zeker goed van pas komen.’

Lieven Van Assche

Wat? Zeilen, kajakken en windsurfen op het Veerse Meer in Arnemuiden, met aangepast materiaal en ervaren monitoren. Voor wie? Mensen met een chronische ziekte of een lichamelijke handicap Wanneer? 11 tot 17 augustus

17

¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

Hoe kunnen we je helpen? CM geeft raad.

Hoe betaal ik minder belastingen bij invaliditeit? Door belastingen vooraf te betalen, doe je een voordeel en vermijd je dat je de rekening in één keer gepresenteerd krijgt. Word je arbeidsongeschikt, dan krijg je gedurende het eerste jaar een ziekte-uitkering waarop bedrijfsvoorheffing wordt ingehouden. Vanaf het tweede jaar krijg je een invaliditeitsuitkering. Daarop gebeurt enkel een kleine inhouding voor je pensioen. Er gebeurt geen voorheffing voor de belastingen. De uitkering is nochtans niet belastingvrij. De afrekening gebeurt bij de belastingaanslag het jaar daarop. Hoe kun je vermijden dat je het hele bedrag ineens moet betalen? Je kunt de belasting volledig of gedeeltelijk op voorhand betalen. Elke voorafbetaling geeft recht op een

bonus die wordt toegevoegd aan het reeds betaalde bedrag. Uiteindelijk zal je minder belastingen betaald hebben als je vooraf hebt gestort. Je kunt een schatting maken van het belastingbedrag dat je zal moeten betalen zodra het bedrag van je laatste aanslag bekend is. Het is aangeraden elk kwartaal 25 procent van het geschatte belastingsupplement te storten. Voor het eerste kwartaal moet de voorafbetaling gebeuren ten laatste op 10 april 2014.

✔✔CM-infopunt Chronisch Zieken,

infochronischzieken@cm.be of 078 05 08 05. Dienst voorafbetalingen Federale Overheidsdienst Financiën (contactcenter personenbelasting 02 57 257 57)

Familiecruise Venetië: kinderen tot 15 jaar gratis Deze zomer organiseren we voor het eerst een familiecruise. Een leuke en unieke manier om Venetië en omgeving eens van op het water te ontdekken. Bovendien gratis tot en met 15 jaar en met Intersoc-kinderclubs. Je logeert op de MS Michelangelo, een viersterrenschip met alle modern comfort. Je vaart van Venetië naar Chioggia, Taglio di Pô en Polesalla om terug te keren naar Venetië. Aan boord zijn de dranken (water, wijn, bier, fruitsap) inbegrepen. Periodes en prijs in volpension: zo 6 tot vr 11 juli en wo 20 tot ma 25 augustus 651 euro vanaf 16 jaar - 1 kind tot 15 jaar gratis per betalende volwassene Meer informatie, prijzen en reserveren via www.intersoc.be en 070 233 119

Intersoc-werkvakanties Wil jij onze vakantiegasten een onvergetelijke tijd bezorgen? Stel je dan kandidaat voor een Intersoc-werkvakantie, de ultieme combinatie van werk en plezier. Deze winter zoeken we nog vrijwilligers voor onze hoteldiensten (schoonmaak, afwas of het restaurant). Interesse? Contacteer ons op 02 246 47 35. Voor het zomerseizoen kun je je nog steeds registreren en kandidaat stellen voor zowel hoteldiensten als animatiediensten via www.intersocwerkvakanties.be. Hopelijk tot binnenkort in één van onze vakantiecentra!

Visie_07-02_Venetië.indd 1

30/01/2014 12:42:03


18

¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

Weg met de winterblues

Tips om je dag op te vrolijken Je hebt zo van die dagen: het is druilerig, je hebt nergens zin in, alles gaat mis. Met deze tien tips maak je een sombere dag toch nog zonnig.

1 Doe iets leuks Focus je niet op alles wat slecht loopt, want dan wordt je dag alleen maar erger. Doe iets wat je echt leuk vindt. Verwen jezelf bijvoorbeeld met een saunabezoek, kook iets lekkers of geniet van een heerlijke cocktail.

2 Ruim op Een net bureau of een opgeruimd huis kan bevrijdend werken. Sorteer alle papieren die rondslingeren en steek ze weg in een kaft. Doe eens grote kuis in je kleerkast of ruim eindelijk de zolder op.

3 Kruip vroeg onder de wol Slaaptekort kan er ook voor zorgen dat je je niet al te goed in je vel voelt. Ga daarom eens vroeg naar bed zodat je die rotdag ook snel kunt vergeten. De volgende dag heb je dubbel zoveel energie om van start te gaan.

4 Neem pen en papier Je gevoelens en bedenkingen neerschrijven kan een hele opluchting zijn.

Reflecteren over de dingen helpt je vaak ook om ze te relativeren.

re dingen doen denken. Spreek daarom af en blijf niet bij de pakken zitten.

5 Denk aan wat je goed deed

9 Doe iets goeds

Ondanks het feit dat je vindt dat alles misloopt en dat je zelf niets goeds kunt doen, helpt het vaak om stil te staan bij de dingen die je tenminste wel goed gedaan hebt zoals gezorgd voor de kinderen, de vuilniszakken buitengezet of lekker gekookt.

Wanneer je iemand anders helpt of iets nuttigs doet voor iemand anders, voel je jezelf ook een heel pak beter. Op deze manier help je de wereld en jezelf vooruit.

6 Hup met die beentjes

10 Wees dankbaar

Sport of beweging zorgt ervoor dat er endorfines vrijkomen in de hersenen waardoor je je gelukkiger voelt. Bovendien focus je je gedachten eens op iets anders. Achteraf geeft het je een zeer voldaan gevoel en ben je ook weer mentaal fris.

Probeer je op het einde van de dag drie dingen te herinneren waarvoor je dankbaar bent. Op die manier leer je ook je rotdag te relativeren. Het had nog altijd erger kunnen zijn.

7 Leer afstand nemen Vaak maak je van een mug een olifant. Probeer daarom voor jezelf de vraag te stellen of het probleem of het voorval nog zo belangrijk is, bijvoorbeeld binnen een jaar. Meestal is het antwoord nee. Relativeren is dus de boodschap.

8 Zoek mensen op Jezelf wegcijferen tijdens een slechte dag helpt je niet vooruit. Integendeel, je voelt je alleen maar ellendiger. Contact met vrienden, familie of kennissen zal je eerder een energieboost geven en je aan ande-

Moeilijke dag? De online Gelukscoach van CM leert je er beter mee omgaan en voorziet naast een schat aan informatie ook elke week een nieuwe tip in je mailbox.

✔✔www.plukjegeluk.be

HUIS dOKTER

App helpt jongeren na zelfmoordpoging Met de nieuwe app ‘On Track Again’ helpt het expertisecentrum Zelf­ moord1813 jongeren die een zelf­ moordpoging hebben ondernomen, weer op weg. ‘Hallo, hoe gaat het met je vandaag?’ Met die vraag peilt de app eerst naar de stemming van jongeren. Nadien leidt de app hen naar tips, filmpjes, getuigenissen, positieve citaten of rechtstreeks naar hulplijnen. Jongeren kunnen ook zelf rustgevende muziek, leuke foto’s en telefoonnummers van familie en vrienden toevoegen. Via deze app verzamelen ze opbeurende boodschappen voor als ze het moeilijk hebben. De app stuurt ook af en toe een berichtje om jongeren aan te moedigen goed voor zichzelf te zorgen en de beschikbare hulp niet te vergeten.

✔✔www.ontrackagain.be

Omdat het oor zichzelf reinigt, doe je met een wattenstaafje of oorlepel eigenlijk meer kwaad dan goed.

het douchen of zwemmen, omdat de oorprop zwelt door het water.

De klieren in je oor produceren oorsmeer om je oor te reinigen, en de haarcellen en de huid van het oor transporteren dat oorsmeer naar buiten. Onderweg neemt het oorsmeer dode cellen, inkomende vuiltjes en micro-organismen met zich mee. Verder beschermt het oorsmeer je oor ook tegen schimmels, bacteriën, uitdroging en beschadiging.

Op de vorm van je gehoorgang of de samenstelling van je oorsmeer heb je zelf natuurlijk geen invloed. Weet wel dat je beter niet in je oor peutert met een wattenstaafje of een oorlepel. Veel mensen doen dat om het oor te reinigen, terwijl ze op die manier het oorsmeer net dieper in het oor duwen. Een wattenstaafje of een oorlepel prikkelt ook de oorsmeerklieren, waardoor er meer oorsmeer kan ontstaan. Bovendien kunnen die hulpmiddelen ook de haarcellen beschadigen, waardoor het oorsmeer minder goed uit het oor geraakt. Reinig dus enkel de oorschelp en de ingang van het oor met lauw water en laat het oor verder zichzelf reinigen.

Hoe ontstaat een oorprop? Een oorprop komt vaker voor bij mensen met een smalle gehoorgang, veel haar in het oor en hard oorsmeer. Los van die risicofactoren, ontstaat een oorprop dikwijls doordat mensen het oorsmeer met een wattenstaafje of oorlepel dieper het oor induwen. Daar stapelt het oorsmeer zich op en vormt het een prop. Wat zijn de symptomen? Door een oorprop ga je minder horen aan één kant. Je oor kan ook verstopt of pijnlijk aanvoelen of suizen. Vaak worden de symptomen erger tijdens

Hoe kun je het voorkomen?

schoonsproeien met lauw water. Wanneer ga je naar de dokter? Laat een oorprop altijd verwijderen door een huisarts. Hij kan het probleem vrij eenvoudig oplossen met behulp van een speciaal haakje of oogje of door het oor uit te spuiten. Ga verder ook langs bij je huisarts als er slijm, bloed of vocht uit je oor loopt. Elise Rummens, preventie-arts CM Tekst: Nele Verheye

Wat kun je zelf doen? Heb je vaak last van oorproppen, laat dan dagelijks 1 à 2 druppels fysiologisch water, sla-olie of olijfolie in je oor lopen. Dit maakt het oorsmeer zachter, waardoor het gemakkelijker uit je oor komt. Tijdens het douchen kun je de gehoorgang voorzichtig

www.cm.be/ dehuisdokter

Eddy Fliers

knipsel

Waarom mag je niet in je oor peuteren?


gewikt & gewogen

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

ZEGT

19

sociaal psycholoog Roos Vonk over de geheimen van een geslaagde relatie

‘Verliefdheid is een obsessie’ Neen, liefde is geen werkwoord. En liefde op het eerste gezicht? Een sprookje. Professor Roos Vonk windt er geen doekjes om. ‘Maar toegegeven, na al die jaren is verliefdheid ook voor mij soms nog een mysterie.’

Z

Linelle Deunk

al ik je wat verklappen?’ Roos Vonk heet ons hartelijk welkom in haar kantoor op de Radboud Universiteit Nijmegen. ‘Als sociaal psycholoog wil ik processen verklaren die zich kunnen afspelen tussen mensen. Liefde is daar een van. Het is een van de twaalf onderwerpen in mijn studieboek over sociale psychologie, maar het is bij studenten veruit het populairste. Al moet ik bekennen dat tachtig procent van hen meisjes zijn. Dat zal misschien ook een rol spelen (lacht).’

open voor elkaar. Ze leren elkaars hobby’s kennen, ze gaan om met elkaars vrienden, ze tonen veel belangstelling voor elkaars interesses. Ze worden als het ware deel van elkaars leven. Op dat ogenblik is het belangrijk om veel dingen samen te doen. Koppels die in deze fase goed mengen, zijn later gelukkiger. Is je relatie niet meer zo pril, dan is het vooral belangrijk om in elkaar te geloven. Geef je partner de kans om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Geloof in elkaars idealen. En communiceer open. Accepteer je partner ook zoals hij of zij is.’

Wat gebeurt er eigenlijk als we verliefd zijn?

Is liefde een werkwoord?

‘Veel mensen denken dat liefde emotie is, maar dat klopt niet. Liefde maakt veel emoties los, maar in feite is het een drift. Als we verliefd zijn, dan produceert ons lichaam dopamine. Dat is een stof, vergelijk het met een drug, die ervoor zorgt dat we ons heel goed voelen. We hebben massa’s energie. Dopamine werkt verslavend. Verliefdheid is daarom een soort van obsessie. Je wil alleen nog bij de andere zijn.’

‘Neen, grammaticaal klopt dat al niet. Liefde is een zelfstandig naamwoord. Het zou ook betekenen dat gelijk welke relatie kan slagen, als je er maar genoeg energie in stopt. Dat is natuurlijk niet het geval. Er zijn combinaties die niet werken, hoe hard je ook probeert. En ik spreek uit ervaring. Ik ben ook wel eens op foute mannen gevallen. Een goede relatie voelt goed en ontspannen. Daar hoef je niet steeds aan te trekken. Natuurlijk moet je tijd maken voor elkaar. Een romantisch weekendje weg vindt iedereen leuk. En je moet een beetje je best doen voor elkaar. Niemand wil een partner die zich slordig kleedt en alleen maar in de zetel hangt. Maar dat maakt van liefde nog altijd geen werkwoord.’

Maar waarom kunnen we plots zo gek zijn van iemand? ‘Dat is nou net de vraag. Noem dat het mysterie van de liefde. Je achterAccepteer je partner grond speelt een rol. Mensen die veel met elkaar gemeen hebben, zoals hij of zij is. weken voor verliefdheid wederzijds dezelfde interesses delen of zich is. Voor mensen een relatie beginkunnen vinden in elkaars meninRoos Vonk, sociaal psycholoog nen, zijn er altijd onzekerheden. gen, maken meer kans om verliefd Vergeet het ook dat ergens op de te worden. Het is een fabeltje dat wereld de ene ware voor jou rondloopt. Je kunt met een tegenpolen elkaar aantrekken. Ook het uiterlijk is van heleboel mensen een mooie relatie opbouwen. Wie het belang. Al gaan we niet meteen voor de knapste man of uiteindelijk wordt, daar speelt toeval een belangrijke rol vrouw ter wereld. We moeten het gevoel hebben dat een in. De kans is natuurlijk groter dat je valt voor iemand die partner haalbaar is. Er moeten langs beide kanten signaje vaak ziet, dan voor iemand die je maar een keer in je len zijn dat het klikt. Anders beginnen de meeste menleven tegenkomt.’ sen er niet aan.’ Liefde op het eerste gezicht, bestaat dat?

Wat is het geheim van een geslaagde relatie?

‘Dat lijkt mij in de meeste gevallen een sprookje dat mensen achteraf creëren. Vaak duurt het minstens enkele

‘Daar spelen heel wat zaken een rol in. In de eerste fase van hun relatie, de prille verliefdheid, staan partners erg

Wat tweet er in het struikgewas? Visie plukt enkele rake commentaren van de sociale netwerksite.

Eddy Van Camp @SSP_Eddy - Preventieadviseur, trainer en coach “Aanval door @alexanderdecroo op #extra #pensioen” knack.be/nieuws/belgie… - idd contractbreuk -> Blijf van mijn centen!

Bart Staes - Lid van het Europees Parlement (Groen) #Refit “Vakbonden in verweer tegen terugschroeven veiligheidswetgeving.” Mijn steun hebben ze. acvonline.be/Actualiteit

Gerda Serbruyns - Agentschap voor Overheidspersoneel over Anders Werken, Telewerken, Integriteit, Sociale Bemiddeling, Eindeloopbaan

Metro 04/02: uitgebreide antipestwet verplicht bedrijven risico’s zoals stress, conflicten, werksfeer en burn-out nauwkeurig te onderzoeken.

Wat als het toch fout loopt? ‘Dan moet je vooral niet weken in een hoekje zitten wenen. Natuurlijk mag je verdrietig zijn, maar sluit je niet af van de buitenwereld. Uit onderzoek blijkt dat mensen na een relatiebreuk relatief snel hun oude geluks­niveau bereiken. Vaak voelen ze zich na twee maanden terug even goed als toen ze nog een koppel waren. Ze gaan het weer van de positieve kant bekijken. Door uit elkaar te gaan, krijg je kansen om nieuwe zaken te ontdekken.’ Dieter Herregodts

✔✔Het boek ‘Liefde, lust en ellende’,

van Roos Vonk, Scripum uitgeverij, is te bestellen bij de boekhandel.

beelding

UIT


20

¬ Limburg

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

LIMBURG NEVEN-

EFFECT

Journalistiek met botten Het was een boeiend panelgesprek over media en beeldvorming, daar in Houthalen. Sterk thema, puntige publieksinterventies, gedreven panelleden. Vreemd wel: slechts 1 journalist was er. Waar waren de anderen? Iedereen die al eens een debat, lezing of forum organiseert, weet intussen hoe moeilijk het is om de media nog in de zaal te krijgen. Zonder blitse uitnodiging, beloofde primeur; zonder etentje, champagne of andere lokker krijg je nauwelijks nog pers op bezoek. Nochtans vertelt elke hoofdredacteur hetzelfde: journalisten moeten het veld in. Botten aan, geen pak-en-das. Ze moeten niet alleen hun nieuws halen uit andere media, uit officiële kanalen, op strak gedirigeerde persconferenties of uit samenvattingen van onderzoeksrapporten. Buiten gebeurt het, waar wereld en samenleving gevormd worden. Journalisten moeten de straat op of op café. Maar enkel bij drama’s zie je de media op straat. De realiteit is dat journalisten erg veel zitten. Achter hun computer ligt de wereld binnen handbereik, denken ze. Hun tools zijn indrukwekkend: Facebook, Skype, Twitter, blogs. Maar een computer blijft een apparaat dat vooral doet wat zij willen, vindt wat zij zoeken, laat zien wat zij denken dat wij willen zien. Het scherm als spiegel, niet als deur. Terwijl buiten verrassingen wachten. Onvoorspelbare kansen, nieuwe ideeën, toevallige ontmoetingen. Buiten wacht de stem van het volk, niet die van een woordvoerder van één of andere belangenorganisatie. De realiteit die de media ons elke dag voorhouden is een selectie uit het aanbod dat ze zelf voorgeschoteld krijgen. Die computer moet vaker uit om de waan van de dag uit te schakelen, om stappen te zetten in een wereld die zich niet laat begrenzen door pixels.

Verantwoordelijke uitgever regio Limburg: Carien Neven Wil je reageren op de regionale bladzijden? Contacteer dan de redactie van ACW Limburg - Mgr. Broekxplein 6 - 3500 Hasselt tel. 011 29 08 70 - acw.limburg@acw.be - www.acwlimburg.be - www.visielimburg.be

EUROPA, LIMBURG EN WIJ: SAMEN TOEKOMST MAKEN

Europa investeert in Limburg sinds 1987. Voor het SALK-plan kunnen we ook weer op Europese middelen rekenen. Maar Europa is zoveel meer dan projectsubsidies. De organisatie van economie, handel, concurrentie, migratie, veiligheid, milieu, … : dat alles wordt mee door Europa aangestuurd. Maar de koers die de EU vandaag volgt, roept vele vragen op. Moeten we daarom anti-Europa zijn? Of proberen we om Europa te heroveren en een andere, meer sociale richting in te sturen? Een gesprek met Europarlementslid Ivo Belet. Wat is dé inzet van de komende Europese verkiezingen? Ivo Belet: ‘De Europese Unie komt uit een zware financieel-economische storm. Veel Europeanen hebben hun vertrouwen in de EU verloren. De Euro-tegenstanders roepen luid dat de EU moet worden afgebouwd en dat er weer bevoegdheden terug moeten naar de lidstaten. Dat is niet onze visie. Wij zijn ervan overtuigd dat Europa lessen heeft getrokken uit deze zware crisis. Er zijn heel belangrijke hervormingen gebeurd. De fundamenten van de EU zijn verstevigd. We moeten nu het Europese project verder versterken, en zeker ook sociaal verder uitbouwen. Europa is niet de oorzaak van de problemen, integendeel.

Toch worstelt Europa vandaag met een imago van sociale afbraak. Ivo Belet: ‘We zijn dan ook geconfronteerd met de zwaarste crisis sinds de jaren ’30. Die te boven komen, heeft bloed, zweet en tranen gekost. Voor mij is de controle op de banken en de aanpak van de bankiersbonussen bovenal een sociaal verhaal. Europa heeft het spaargeld van de mensen gegarandeerd. Maar ik besef dat dit niet volstaat

Schriftelijke kandidatuurstelling met een uitgebreid CV en een duidelijke verantwoording en motivatie voor deze jobkeuze vóór vrijdag 21 februari 2014 mailen naar personeelsdienst@ kwb.be. In dienst: dinsdag 22 april 2014. Info: Peter Van Riet, 0498 43 25 13

Ivo Belet: ‘We hebben een Europees jeugdgarantieplan gemaakt en gaan dat uitvoeren. Het plan garandeert aan alle jongeren die op de arbeidsmarkt komen, ofwel een stage, ofwel een bijkomende opleiding, en in het beste geval een job. De EU heeft 8 miljard euro vrijgemaakt voor jongeren die een job zoeken in de meest getroffen regio’s. Ook in ons land moeten we fors meer inzetten op werkervaring en concrete opleiding van jongeren op de werkvloer. We moeten de aanstormende generatie een perspectief geven. Tegelijk moeten we, zeker in Vlaanderen, inzetten op opleiding, op talen en op stages in bedrijven in binnenen buitenland.’

Ivo Belet: ‘De toekomst van Limburg ligt in Europa. Het Strategisch Actieplan voor Limburg (SALK) draait mee op Europese middelen. Europa gaat bedrijven die in Limburg willen uitbreiden en aanwerven extra ondersteunen. Projecten als Energyville en Cleantech krijgen middelen van Europa. Dat is de weg die we op moeten. Het zullen kleinschaligere projecten zijn dan Ford Genk, maar wel vernieuwende en met duurzame, kwaliteitsvolle jobs.

Limburg is een grensregio, dat heeft niet alleen voordelen … Ivo Belet: ‘Ik ken de minder positieve kant daarvan. Zo zijn de problemen van onze grensarbeiders nog altijd niet helemaal uit de wereld. Maar we werken stap voor stap aan een oplossing, in nauwe samenwerking met de dienst grensarbeiders van het ACV. We hebben echt al heel wat vooruitgang kunnen boeken. Maar een grensregio biedt volgens mij vooral kansen. We moeten verder gaan met technologische vernieuwing en samenwerken met de dynamische regio Eindhoven. Daarom is het cruciaal om de Noord-Zuid-verbinding snel te realiseren. Limburg ligt in het hart van de Euregio, en die troef moeten we verder uitspelen.’

Carien Neven secretaris ACW Limburg www.neveneffect.eu

Voor het oprichten en uitbouwen van nieuwe en bestaande groepen/werkingen van kwb in Antwerpen en Limburg. Meer info over deze vacature vind je op www.kwb.be/vacatures

Hoe verkoop je Europa aan al die jongeren die moeilijk werk vinden?

Wat heeft de gemiddelde Limburger aan Europa?

Het echte nieuws is nauwelijks te vinden op professioneel georchestreerde bijeenkomsten. Tijdens informele momenten of momenten met een laag profiel valt het uit de lucht. Zoals tijdens dat recente panelgesprek na de studiedag ‘Gelijk = Gelijk’. Of tijdens de rondetafel voor veldwerkers over jeugdwerkloosheid. We hoeven geen gratis weggeefdingen bij de krant, we moeten meer journalisten met botten.

KWB-vacature: educatief medewerker (m/v) afdelingsuitbouw

om het vertrouwen van de Europeanen terug te winnen. Het is nu tijd voor een krachtige strategie van hoop, economische groei en jobs. Europa moet werk maken van een industrieel beleid. Dat wil zeggen: bedrijven samenbrengen in sectoren als de auto-industrie, de energiesector, de digitale economie. Daar kan de EU een enorme meerwaarde betekenen. Zo bouwen we samen aan heel veel extra, duurzame jobs.

Bewegingsforum ACW Limburg

Europa, Limburg en wij: samen toekomst maken?

Di 18 februari | 19.30 u | ACW-gebouw | foyer | Mgr. Broekxplein 6 | Hasselt Met dit bewegingsforum willen we zoeken waar en hoe het Europese beleid een meer democratische en sociale inslag kan krijgen. We willen een beter zicht krijgen op het belang van Europa voor Limburg en de Limburgers, op sociaal vlak, inzake tewerkstelling en armoedebestrijding en als hefboom voor vooruitgang na de Ford-crisis. Welke rol kunnen sociale organisaties en vakbonden spelen en hoe kunnen we ons beter organiseren op dat Europese niveau. Een gesprek met Ivo Belet, Europees parlementslid CD&V, Bart Wynants van Somepro, en Renaat Hanssens van de Studiedienst van ACV. Iedereen welkom | Gratis toegang | Meer info: 011 29 08 70


Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

¬ Limburg GEZOCHT:

vrijwillige lesgevers Ziekenzorg CM Limburg zoekt vrijwillige lesgevers om de thema’s ‘van worteltaart tot oorlogskonijn’ en / of ‘bewegen en ontspannen in balans’ en / of ‘relatie tussen patiënt en beroepskracht in de zorg’ te geven aan (oudere) chronisch zieke mensen uit de eigen buurt.

VAN WORTELTAART TOT OORLOGSKONIJN Een voordracht over oorlogskeuken en rantsoenering waarbij ook het leven van de gewone mens tijdens Wereldoorlog I aan bod komt.

BEWEGEN EN ONTSPANNEN IN BALANS Een doepakket waarbij chronisch zieke mensen het belang van bewegen maar ook van ontspannen leren kennen. De deelnemers doen makkelijke oefeningen, die ze ook thuis kunnen herhalen.

EEN RESPECTVOLLE RELATIE TUSSEN PATIËNT EN BEROEPSKRACHT IN DE ZORG Een samenkomst waarbij enerzijds de relatie en communicatie tussen patiënt en beroepskracht en anderzijds de rechten van de patiënt aan bod komen. Wij bieden je een themapakket en een gepaste lesvergoeding aan.

✔ Heb je interesse of wil je graag meer uitleg,

stuur een mailtje naar cindy.coomans@cm.be of bel 011 28 02 48

MANTELZORGMOMENT

Nu al nadenken over later: vroegtijdige zorgplanning Tijdens dit mantelzorgmoment worden de mogelijkheden besproken in verband met keuzes rond gezondheidszorg en behandeling. Deze info kan je helpen om na te denken over toekomstige keuzes voor medische behandelingen en de zorg in geval van ziekte. Tijdens deze infosessie wordt er door lesgeefster Greta Vandevenne ook informatie gegeven over de wilsverklaring en de wettelijke vertegenwoordiger. • Koersel – 20/02 – 19.30-21.30 uur • gratis

WORKSHOPS VOOR MANTELZORGERS

Kleur-en stijladvies/frisse lente-hapjes Ken je kleurtype: Maak kennis met de fascinerende wereld van kleuren en leer welke kleuren jou de beste uitstraling geven. OF Heerlijke lente hapjes: We maken eenvoudige en creatieve hapjes, als voorafje bij een feestmaaltijd of voor een party met fingerfood. • Hasselt – 7/03 – 19.00-22.00 uur • 5 euro (glaasje bubbels inbegrepen)

Zelf kleding verstellen Als mantelzorger willen we dat de persoon die we verzorgen netjes maar ook comfortabel gekleed is. In deze lessenreeks leren we bestaande kleding aanpassen. Je brengt een kledingstuk mee : een hemd, een kleed, een broek, een rok, een pyjama, … We bekijken eerst wat het probleem is, zoeken naar een gepaste oplossing en voeren de aanpassingen uit. Door Hilde Van Eygen. • Houthalen - 17/03, 24/03 en 31/03 - 13.30-16.00 uur • 25 euro voor de 3 lessen

✔ www.cm.be/agenda

thuiszorgpunt.limburg@cm.be 011 28 05 49

CM-INFOSESSIES

Voornemens met een happy end, ze bestaan

21

VOOR AF IN S C HRI J V EN V ERP LICH T!

Een nieuw jaar begint voor velen met goede voornemens. Meer beweging, stoppen met roken, minder chocolade eten, … Het zijn slechts enkele voorbeelden. We beginnen er met veel enthousiasme aan, maar volhouden is vaak moeilijk. In de infosessie kom je te weten of voornemens met een happy end bestaan en wat de sleutels tot een gelukkiger leven zijn. Door Inge Schepers (Back to basics). • Hasselt – 12/02 - 20.00-22.00 uur

Faalangst: wat als ik niet slaag? De typische kenmerken van een actief of passief faalangstige leerling of student worden besproken zodat ouders kunnen toetsen of hun kind faalangstig is of simpelweg last heeft van examenstress? De verschillen hiertussen worden uitgelegd en de behandelmogelijkheden van faalangst worden voorgesteld. Door dr. Nele Jacobs en Veronique Vancauwenbergh (Faresa). • Hasselt – 13/02 – 20.00-22.000 uur

Ontdek je kernkwaliteiten In relatie met je kinderen, partner, collega, … loop je soms wel eens vast. Je kan dit onderzoeken vanuit verschillende hoeken dankzij het kernkwadrantenmodel. Dit geeft op een eenvoudige en creatieve manier inzicht in kwaliteiten, valkuilen, ergernissen en hun onderlinge samenhang. Tijdens deze infosessie maak je kennis met dit model. Door Carina Thomis. • Hasselt – 18/02 - 20.00-22.00 uur

Bouwen aan een stralend zelfvertrouwen Om te bereiken wat je wil, om op te komen voor jezelf, maar ook om je fouten en zwakheden te accepteren en om te kunnen omgaan met kritiek, is een gevoel van eigenwaarde onmisbaar. Tijdens deze avond gaan we na wat invloed heeft op je zelfvertrouwen. Door Inge Ketels (coach persoonlijke kracht). • Hasselt – 20/02 - 20.00-22.00 uur

✔ 2 euro voor CM-leden

5 euro voor niet-leden

✔ www.cm.be/agenda

gezondheidspromotie.limburg@cm.be 011 28 04 45

REGIONIEUWS Ariadne-cursus

De verborgen kunstenaar Deze cursus is een ontdekkingstocht naar jouw talent met verf en penseel. Verwacht geen ‘schildercursus’ van A tot Z. De deskundige lesgever/kunstenaar geeft je tips over kleur, penseel, licht, compositie, houding… Over alles wat de kunstenaar in jou doet openbloeien. Niet de techniek, maar jouw inspiratie staat centraal. Door freelance lesgever. • Maaseik - 11, 18, 25/03 en 1, 22, 29/04 - 9.30-12.30 uur • 42 euro voor CM-leden – 126 euro voor niet-leden – 21 euro voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming

Ariadne-lotgenotencontact

Praatcafé: de adviserend geneesheer Voor heel wat chronisch zieken zijn de opdracht en de taken van een adviserend geneesheer niet duidelijk. Dat kan tot heel wat ongenoegen en misverstanden leiden. Goede voorbereiding en duidelijke informatie vormen dan ook een essentieel onderdeel in de communicatie tussen chronisch zieke en adviserend geneesheer. • Neerpelt – 13/03 – 13.3016.30 uur • Heusden-Zolder – 13/03 – 18.30-21.30 uur • 2 euro voor CM-leden – 5 euro voor niet-leden

✔ ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97

* voor chronisch zieken -65

ARIADNE *-INFOSESSIE

De natuurlijke huisapotheek In de natuur is er heel wat voorzien om mensen te ondersteunen in de preventieve gezondheidszorg en in hun genezingsproces. In deze lezing wordt informatie aangereikt over het ontstaan van ziekten en hoe we onze immuniteit kunnen verstevigen met behulp van eenvoudige natuurlijke hulpmiddelen. Op die manier kan er met de natuurlijke huisapotheek een gepaste, stevige ondersteuning worden aangereikt naast de gebruikelijke medicijnen (en hun bijwerkingen). Door Bert Cools. • Zolder – 20/03 – 9.30-12.30 uur • 2 euro voor CM-leden – 5 euro voor niet-leden

✔ ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97

CONTACT CM Limburg CONTACT

Een vraag voor CM? Op www.cm.be vind je heel wat info. Je kunt ook terecht bij het contactcenter: stuur een mail naar limburg@cm.be of bel naar 011 280 211 maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag

8.30 - 17 uur 8.30 - 17 uur 8.30 - 17 uur 8.30 - 17 uur 8.30 - 12 uur

De dienst Maatschappelijk Werk kan je contacteren op het nummer 011 280 241 (ma-do: 8.30-12 u en 13-17 u, vrij: 8.30-12 u) of via mail naar dmw.limburg@cm.be


22

job, ons werk ¬ uw ¬ Limburg

AGENDA INFOVERGADERING

. di 25.2: info over nalatenschap en successierechten. In O.C. Rooierheide in Diepenbeek om 19.30 u. Iedereen welkom, gratis toegang. Meer info bij: ACW Diepenbeek, Bart Bynens, 0475 61 18 34

OKRA-ACADEMIE

. do 13.2: rondleiding C-mine Expo Designtriennale om 14 u. Info: Lucienne Winters, 0491 36 35 09 . ma 17.2: zuinig, duurzaam en goedkoop met energie. In de Roepsteen, Helchteren om 14 u. Info: Jeanne Moors, 011 60 38 50 . di 18.2: Phrenologie, schedel- en hersenleer, gelaatkunde. In de salons van het Burgemeestershuis om 14 u. Info: Stan Bresseleers, tel. 011 55 14 41 . do 20.2: CM Thuis Blijven Wonen: woonadvies en ergobegeleiding. In De Bammerd, Heers om 14 u. Info: José Larminier, 0473 75 39 62

SAMENLEVEN IN DIVERSITEIT

. di 18.2: is er nog ruimte voor religie in het publieke debat? Met bijzondere aandacht voor onderwijs en overheid. In ACW-gebouw, zaal 3, Mgr. Broekxplein 6, Hasselt om 19.30 u. Deelname: 3 €. Inschrijven: Vormingplus, tel. 011 56 01 00 of vormingpluslimburg.be. Meer info: Prov. Integratiecentrum, Bayram Saatci, tel. 011 30 57 00 of pric@ limburg.be

1/3de IS DE MAX

Een campagne voor betaalbaar huren. . di 18.2: ‘Te huur, te duur’. Over de armoederisico’s van een te zware woonkost en het falen van de woonbonus als een mogelijk antwoord hierop. . di 25.2: ‘Naar een betaalbare huurprijs’. Voorstellen om deze woonbonus te hervormen en huren voor iedereen aantrekkelijk te maken. In Welzijnscampus, zaal Nepal en Rhodos, A. Rodenbachtstraat 29, Hasselt om 19.30 u. 5 €. Inschrijven: info@vormingpluslimburg.be of bel op 011 56 01 00

Nu voor iedereen:

goedkope Duwolim-lening voor energiebesparende verbouwingen

• ‘groene’ lening aan 2% (of 0%) • gratis technisch en premieadvies door energie-adviseurs

Heel interessant samen met de NIEUWE hogere COMBI-premie als je SAMEN nieuwe ramen en muur-isolatie plaatst • voor de muurisolatie 15 € per m2 voor wie een bestaande buitenmuur bekleedt met gevelisolatie 6 € per m2 voor wie een bestaande spouwmuur isoleert. Het platfond van 800 € is niet meer van toepassing. • voor de vervanging van ramen 48 of 60 € per m² Let op: geld lenen kost ook geld. Wie bv. 10.000 € leent op 60 maanden aan de maximale rentevoet (jaarlijks kostenpercentage) van 2,00% betaalt 175.19 € per maand of in totaal 10.511,40 €.

Info: Stebo–Duwolim Windekestraat 1 - 3600 Genk www.duwolim.be duwolim@stebo.be

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

EN DE WINNAARS ZIJN ... ACV-Limburg lanceerde eind november een wedstrijd in verband met haar mailservice. In de loop van dit jaar moet het mogelijk zijn om ACV-leden een mail te sturen wanneer hun werkloosheidsuitkering is gestort of hun belastingfiche ter beschikking is. Uiteraard kan dat alleen maar wanneer de mailadressen gekend zijn. Een leuke wedstrijd, waarmee een tabletpc gewonnen kon worden, moest de nodige informatie opleveren. Een succes, zo bleek uit de massale reacties! Zoals beloofd werd na nieuwjaar een winnaar uitgeloot. Hanne Joris uit Genk was de gelukkige en mocht de tabletpc uit handen van Limburgs ACV-voorzitter Jean Vranken ontvangen (foto rechts).

Ook het ACV van Peer en Meeuwen-Gruitrode wil lokaal inzetten op digitale communicatie. “Wij willen in de toekomst onze leden supersnel via mail kunnen informeren over syndicale nieuwigheden en specifiek willen we KMO-werknemers de kans geven om zich in te schrijven op de digitale KMO-nieuwsbrief,” licht ACV-Regioverantwoordelijke Luk Alders toe. Via een gepersonaliseerde brief kregen enkele duizenden ACV-leden van beide gemeenten de vraag om hun gegevens kenbaar te maken. Ook hier werden twee leden gelukkig gemaakt met een tablet-pc! Op de foto linksboven ontvangt Maria Castermans uit Meeuwen-Gruitrode haar prijs uit handen van Jef Thaens, voorzitter gemeentelijke werking Meeuwen-Gruitrode. Op de foto linksonder is Herbert Schuyten uit Peer de gelukkige winnaar en kreeg hij zijn prijs overhandigt door Luk Alders (links) en ACV-Regiovoorzitter François Lijnen.

Wil ook jij in de toekomst gebruik maken van de mailservice van ACV-Limburg? Geef bij een volgend bezoek aan een van onze ACV-dienstverleningspunten je gegevens door aan onze medewerkers!

Nederlandse belastingaangifte inkomsten 2013 De Nederlandse belastingdienst zal binnenkort beginnen met het versturen van de Nederlandse aangiftebrieven voor de inkomsten 2013. Je kan als grensarbeider ofwel een papieren C-biljet ontvangen, ofwel een verzoek om elektronisch aangifte te doen. Ontving je een dergelijk verzoek van de Nederlandse belastingdienst, dan ben je altijd verplicht er gevolg aan te geven, zelfs wanneer je niet langer in Nederland aan het werk bent. In beide gevallen kan je een beroep doen op de ondersteuning van de dienst ACV-Grensarbeiders! De aangiftes moeten uiterlijk 30 juni 2014 ingeleverd zijn. Op tijd indienen is verplicht. Indien je recht hebt op een teruggaaf, is tijdig indienen altijd in jouw voordeel. In principe heb je dan binnen 3 maanden een voorlopige aanslag in de bus. Wie geen verzoek tot belastingaangifte ontving, is verplicht dit spontaan te doen wanneer er minstens € 45 bijbetaald moet worden. Door tijdig aangifte te doen, vermijd je dat de belastingrente die de Nederlandse fiscus aanrekent, oploopt. Als je in de loop van 2013 géén volledig jaar in Nederland sociaal verzekerd was, is de kans groot dat je geen aangifteverzoek kreeg. Best doe je wel aangifte omdat je op basis van die onvolledige tewerkstelling een herberekening van de verschuldigde premie volksverzekeringen bekomt en op die manier geld kan terugkrijgen. Dergelijke aangiftes hoeven niet voor 30 juni binnen te zijn, maar verjaren pas na 5 jaar. Er kan dus nog teruggegaan worden tot en met het jaar 2009. Grensarbeiders, lid van het ACV, kunnen in Limburg terecht op volgende plaatsen en data om hun aangifte te laten invullen. De extra invuldagen zijn specifiek bedoeld voor volgende aangiftes: elektronische buitenlandaangifte en papieren C-aangifte 2013. Voor een M-biljet maar ook voor aangiftes waarbij de bijleenregeling van toepassing is, wordt gevraagd een afspraak te maken. Dit kan op het nummer 011-30.60.00 of via mail naar grensarbeiders@acv-csc.be.

datum

ACV-dienstencentrum

uur

do 06 ma

Tongeren, Elisabethwal 6

16.00-18.00

wo 12 ma

Bilzen, Stationlaan 44

14.00-17.00

wo 19 ma

Maasmechelen, Heirstr 249

14.00-17.00

wo 26 ma

Maaseik, Maastrichterstw 17

14.00-17.00

do 27 ma

Neerpelt, Norbertinessenln 1

14.00-17.00

wo 16 apr

Genk, Dieplaan 19

14.00-17.00

wo 23 apr

Bree, Grauwe Torenwal 13

14.00-18.00

wo 21 mei Maaseik, Maastrichterstw 17

14.00-18.00

wo 28 mei Bilzen, Stationlaan 44

14.00-18.00

do 5 jun

Neerpelt, Norbertinessenln 1

14.00-18.00

wo 11 jun

Maasmechelen, Heirstr 249

14.00-18.00

wo 18 jun

Hasselt, Mgr Broekxplein 1

14.00-17.00

Wat meebrengen? Vergeet niet de jaaropgaaf 2013 -of bij gebrek daaraan het laatste loonbriefje van 2013- mee te brengen. Ook het inkomen van je partner is soms van belang (Nederlandse jaaropgaaf, Belgische fiscale fiche(s), individuele rekening). Voor de aftrek eigen woning telt de waarde van je woning op 01.01.2012. Hiermee wordt niet het kadastraal inkomen bedoeld, wel de waarde van de woning indien deze voor vrije verkoop zou zijn aangeboden. Breng een opgaaf van de in 2013 betaalde interesten mee. Vergeet niet het laatste aanslagbiljet van de onroerende voorheffing. Indien het ACV vorig jaar jouw aangifte invulde, breng de berekening mee. Lening pas afgesloten in 2013? Kosten ivm het afsluiten ervan kunnen worden ingebracht.

Let op! Tijdens de wekelijkse zitdagen van de dienst ACV-Grensarbeiders (www.acvgrensarbeiders.be) worden géén Nederlandse belastingaangiftes ingevuld.


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

23

Score your goal!

ACV, KRC & VDAB lanceren tewerkstellingsproject Vorige week donderdag lanceerden ACV-Limburg, KRC Genk en VDAB Limburg het tewerkstellingsproject ‘Score your goal: Werk, een opstap naar jouw doel’ in de Cristal Arena in Genk. Het project heeft een duurzame tewerkstelling van 15 werkzoekenden met een zeer grote afstand

Sport Het Homeless team is een project van ACV, CAW Sonar en KRC Genk dat erop gericht is om via voetbal (ex-)daklozen, verslaafden en armen te re-integreren in de maatschappij. “Sport is een dankbaar instrument om mensen, die op de dool zijn, opnieuw aansluiting te laten vinden in de maatschappij,” zegt Mustafa. “Door samen te sporten halen we mensen van de straat, werken we samen aan attitudes, lossen we randproblemen op. We werken in eerste instantie aan het versterken van de innerlijke persoon om van daaruit de leden van het team opnieuw te laten aansluiten bij de maatschappij en te laten instromen in de arbeidsmarkt,” aldus Mustafa.

Nieuws kansen Deze methodiek zal Mustafa nu ook toepassen binnen het nieuwe project ‘Score your goal’. Naast ACV-Limburg zetten ook KRC Genk en VDAB Limburg hun schouders mee onder deze uitdaging. VZW Agora werd gevraagd om het project mee

vorm te geven en de vormingssessies voor haar rekening te nemen. Het uiteindelijke doel is om 15 moeilijk bemiddelbare jonge werklozen te brengen tot een effectieve tewerkstelling of het volgen van een beroepsgerichte opleiding. “Het is belangrijk dat jongeren in problematische situaties nieuwe kansen krijgen op een loopbaan,” zegt netwerkmanager Carine Doucet van VDAB Limburg. “In die optiek financiert VDAB Limburg dan ook vzw Agora om binnen dit project vorming te geven. We willen de deelnemers vaardigheden in het kader van de arbeidsmarkt meegeven alsook ervaringen op de werkvloer laten opdoen via beroepsverkennende stages.”

Kracht Binnen KRC Genk wordt het project gedragen onder FRZA!, de community werking van de club. De club voorziet daarnaast ook in de accommodatie voor de vormingssessies. “We gooien de stadionpoorten open en gebruiken de kracht van voetbal naast de groene mat. Een vormingssessie in een pracht van een tempel

ACV-ENTER helpt jongeren op hun teller letten Vrijdag 31 januari deelde ACV-ENTER met informatie gevulde brooddozen uit aan de restaurantingang van de PXL in Hasselt (foto). De jongerenvakbond wilde zo jongeren informeren over de ’50 dagen regeling’ voor (job)studenten. Het aantal dagen dat een jobstudent tegen verminderde sociale bijdragen mag werken, is namelijk beperkt tot 50.

tot de arbeidsmarkt tot doel. ACV-Bijblijfconsulent Mustafa Harraq, de trekker van het project, verfijnde hiervoor zijn ervaringen die hij opdeed met het ‘Homeless team’.

Op de foto vlnr: Hilde Baerten (VDAB), Carine Doucet (VDAB), Jean Vranken (ACV), Kristel Pelckmans (Agora), Marc Hardy (KRC Genk) & Mustafa Harraq (ACV).

als onze Cristal Arena spreekt veel meer aan dan een standaard opleidingslokaal,” aldus community manager Marc Hardy.

Officieel Met de ondertekening van de engagementsverklaring op 30 januari werd het project geofficialiseerd. Na 21 weken

(eind juni) worden de resultaten bekeken. De projectpartners hebben er alle vertrouwen in. Ze baseren zich hiervoor op het feit dat ongeveer 3/4e van de vaste spelers van het ‘Homeless team’ werk vond. “Een duidelijk bewijs dat deze aanpak zijn waarde heeft,” aldus Mustafa.

✔ www.facebook.com/acvlimburg

BLiKopener

SALK: EEN TOEKOMST VOOR LIMBURG?

Naar aanleiding van de sluiting van Ford Genk en de toeleveranciers ontwikkelde een expertengroep het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, kortweg SALK. Dit plan moet de economie in Limburg terug activeren en nieuwe jobs creëren. Om je een beter idee te geven van wat dit allemaal concreet inhoudt, licht Ellen Sleeuwaert van de ACV-Studiedienst het plan toe op onze volgende BLiKopener. Marion Vrijens, kabinetchef van minister-president Peeters, geeft vervolgens een overzicht van de tot nu toe uitgevoerde en geplande projecten. Iedereen is van harte welkom in het ACW-vergadercentrum in Hasselt (tegenover het station) op woensdag 26 februari. De avond gaat van start om 19u00 (ontvangst vanaf 18u30). Gelieve in te schrijven voor maandag 24 februop www.acv-limburg.be. Let op! Neem ari via de rubriek inschrijvingen je deel aan de cursus sociale wetgeving onder het stelsel betaald educatief verlof? Dan ben je automatisch ingeschreven.

Lezing Pascal Verbeken | Alken

Een uitzondering op deze regel en nieuw sinds dit jaar zijn de jobstudenten die aan de slag gaan in de horeca. “Zij moeten eerst hun 50 dagen als jobstudent opgebruiken maar kunnen vervolgens nog eens 50 dagen (per jaar) als gelegenheidswerknemer in de horeca aan de slag,” legt Koen Buntinx van ACV-ENTER uit. “Ze betalen dan wel de normale sociale bijdragen maar op een lager forfaitair bedrag.” Voor dit systeem werd naast de Student@workteller een Horeca@work-teller in het leven geroepen.

Ook nieuw is de proefperiode van 3 dagen. Een arbeidscontract voor studenten beslaat maximum 12 maanden en heeft sinds 1 januari 2014 een proefperiode van 3 werkdagen. Tijdens deze proefperiode kunnen zowel de jobstudent als de werkgever het contract met onmiddellijke ingang beëindigen. “Met het oog op de belastingen en de kinderbijslag is het belangrijk dat jongeren goed op de hoogte zijn van de (nieuwe) spelregels en dat ze hun teller in de gaten houden,” aldus Koen.

Pascal Verbeken schreef prachtige boeken over migratie in ons land. Enkele maanden geleden verscheen zijn laatste boek ‘Tranzyt Antwerpia’. Tussen 1873 en 1934 bracht de rederij ‘Red Star Line’ meer dan 2 miljoen Europeanen naar Amerika. Het waren veelal arme mensen op zoek naar een beter leven. In de loodsen van de Red Star Line werd beslist wie voor de reis goedgekeurd werd of niet. Eén van de landverhuizers was de jonge Pool, Benjamin Kopp. Pascal Verbeken en de fotograaf Herman Selleslaghs volgden -opnieuw- het pad vanuit Polen tot in Antwerpen. In de Antwerpse nachtasiels en hotels slapen vandaag nog steeds landverhuizers, nog altijd op zoek naar een beter leven! Tranzyt Antwerpia is van alle tijden. Wij vroegen Pascal Verbeken om ons mee te nemen in zijn boeken. Hij vertelt over zijn ervaringen, leest voor uit eigen werk en toont fragmenten uit de documentaire ‘La terre promisse’, gemaakt door de VRT en RTBF over zijn boek ‘Arm Wallonië’. Kom luisteren op vrijdag 28 februari om 19u30 in de 17e eeuwse Sint-Joriskapel (Hemelsveld z/n) in Alken. Muzikaal intermezzo: een verrassing! Gratis toegang. Wegens beperkte plaatsen, is vooraf reserveren aangewezen op het nummer 0494-86.17.90 of via mail naar roland.valkeneers@acv-csc.be.


24

uw vrije tijd

Visie ¬ vrijdag 7 februari 2014

BOEK

‘Interimmers worden elke week ontslagen’ Hij kreeg nog net geen etiket met streepjescode opgekleefd: de jonge West-Vlaming Tuur Viaene werkte een jaar lang als Wegwerpmens. Met een diploma geschiedenis op zak zocht hij zo snel mogelijk vast werk. Veel interimjobs en dagcontracten later schreef hij een boek over zijn frustrerende zoektocht.

T

Patrick Holderbeke

uur Viaene (25) begint in zijn boek Wegwerp­ mens met een brave ‘kennismaking met het uitzendstatuut’, als lader en losser bij een meubelfabrikant. Enkele hoofdstukken later ziet hij zich ‘weggeconcurreerd door jobstudenten’ in een pastafabriek en ‘getackeld door de kmomentaliteit’. Na een jaar vol tijdelijke jobs wordt dat: ‘gebrandmerkt met de I van interimmer’. ‘Als je met korte contracten werkt, doen weinig mensen moeite om een werkrelatie met je op te bouwen’, blikt Viaene terug. ‘Terwijl ik er niets aan kon doen. Ik zocht hard naar werk en deed overal mijn best.’ Wanneer besefte je: ‘Het ligt niet aan mij, er is iets structureel mis’? ‘In het begin vond ik interimwerk een soort overgang, even een interim doen. Maar het werd een lijdensweg. De onzekerheid was het moeilijkst. Ga ik morgen nog kunnen werken? Waar? Voor hoelang? Wat als ik zonder werk zit? Op een bepaald moment zat ik echt in de put. Gelukkig ontmoette ik bij een job in een tabaksmagazijn een oudere werknemer, die me hielp om alles in perspectief te plaatsen.’

Tuur Viaene: ‘Het is verschrikkelijk om zo lang in onzekerheid te zitten’.

de verste verte niet het geval is. Ze houden commerciële praatjes, terwijl je gefrustreerd en met lege handen terug thuis komt.’

Je schrijft over een gebrek aan respect in je interimjobs. Hoe ervoer je dat?

Interimmer werd je identiteit. Hoe voelde dat?

‘Je doet de hele week je best. Ze zien toch dat je een eerlijke, brave, hardwerkende jongen bent. Waarom belt het interimkantoor dan vijf minuten voor het einde van de werkweek dat je niet moet terugkomen? Dat begrijp ik echt niet. Tijdig contracten opmaken en je iets laten weten, dat was blijkbaar moeilijk.’

‘Er zijn mensen die helemaal aan de grond zitten door interimwerk. Door altijd onder druk te staan, neem je problemen mee naar huis. Het moeilijkste moment was toen ik met de nachtshift werkte. Ik heb een zoontje en een vriendin, en met nachtwerk valt ook je sociaal leven in het water.’

Je komt over als een rustige jongeman. Hoe komt het dat je je zo kwaad maakt op interimkantoren?

Wat was, afgezien van alle problemen, je beste ervaring?

‘Als je zo behandeld wordt, kun je niet anders dan kwaad worden. Interimkantoren halen het slechtste in je naar boven (lacht). Je bent werkwillig en krijgt toch het deksel op je neus. De eerlijkheid ontbreekt in veel interimkantoren. Ze verspreiden vacatures met optie vast waar dat in

‘Mijn job bij een familiaal bedrijf. En natuurlijk, de beste ervaring was toen ik een vast contract kon ondertekenen bij het bedrijf waar ik nu werk. Ik ben er begonnen met dagcontracten, maar na enkele maanden kreeg ik een vaste job.’

WIN

Een exemplaar van het boek ‘Wegwerpmens

Visie mag 6 keer het boek ‘Wegwerpmens’ van Tuur Viaene weggeven. Antwoord voor 13 februari op deze vraag: Waar gaat het boek ‘Wegwerpmens’ over? a. werken bij een afvalbedrijf b. werken in shiften c. interimwerk Doe mee op www.acw.be (klik op de banner ‘Visie-wedstrijd’). Of stuur een kaartje met het juiste antwoord naar: ACW Visie, wedstrijd ‘Wegwerpmens’, Postbus 20, 1031 Brussel.

colofon

Klopt het dan toch dat interim een ideaal opstapje is naar vast werk? ‘Een opstapje van een jaar? Dan moet je niet spreken van een opstapje of sollicitatie, zoals minister van Werk Monica De Coninck (SP.A, red.). Bovendien blijven zoveel mensen erin hangen. Het is verschrikkelijk om zo lang in onzekerheid te zitten. Voor veel mensen is dat happy end van een vast contract er niet.’ Waarom moeten mensen je boek echt lezen? ‘Als je naar het nieuws kijkt, zie en hoor je weinig over interimmers. Het gaat over grote bedrijven waar veel ontslagen vallen, maar interimmers worden elke week ontslagen. De mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt krijgen geen stem.’ Lieve Van den Bulck

✔✔Wegwerpmens (Tuur Viaene). Uitgeverij EPO, 152 p.

TODO 23 februari - Femma Reiscafé

Op reis met alleen maar madammen Een citytrip naar Den Haag of New York? Een natuurreis door de Noorse fjorden of fietsen langs de Moezel? Femma Vrouwenreizen bezorgt je met plezier een heerlijke vakantie, in uitzonderlijk vrouwelijk gezelschap. Maak kennis met het uitgebreide reisaanbod voor 2014-2015 op het Femma Reiscafé, op zondag 23 februari in Mechelen. Voor kinderen is er animatie voorzien. Er zijn ook enkele bestemmingen speciaal voor alleenstaande moeders met kinderen.

✔✔Wanneer? 13 - 17.30 uur;

Waar? Thomas More Hogeschool (campus De Ham), Raghenoplein 28 bis, Mechelen - Inkom: 3 euro. Info: 02 246 51 15 of vrouwenreizen@femma.be

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Gilbert Pex • Hoofdredacteur: Jurgen D’Ours • Redactie ACW en ACV: Leen Grevendonck, Lieve Van den Bulck, Patrick Wirix, David Vanbellinghen • redactie CM: Bram Swaerts (coördinatie), Martine Creve, Eric De Maegd, Dieter Herregodts, Chris Van Hauwaert, Nele Verheye • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11 • lezers@visieredactie.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (20-23) vallen onder de resp. verantw. uitgevers •

Visie 7 februari 2014 - editie Limburg  
Visie 7 februari 2014 - editie Limburg  

Visie is het tijdschrift van de christelijke arbeidersbeweging in Vlaanderen. Het wordt uitgegeven door het ACW, koepel van christelijke wer...

Advertisement