Page 1

dixit

se

17

Regio Mechelen Vrijdag 30 augustus 2013

krant over

samenleving gezondheid werk www.acw.be

Studeren heeft niets te maken met leeftijd, maar alles met motivatie.

www.cm.be

Marina De Smet, 56-jarige studente Begeleider in de Sociale Economie

Wegdromen bij de mooiste Kazoufoto’s

Wauw, wat een zomer

www.acv-online.be

Beleef de Congostroom in Zeebrugge

Meer dan 38 000 kinderen en jongeren beleefden de deze zomer met Kazou, de jeugddienst van CM, de vakantie van hun leven. Of ze nu naar Kroatië of Italië trokken, naar Massembre of de Belgische kust, ze kwamen allemaal met straffe verhalen naar huis. En met betoverende vakantiekiekjes. op

Lies Callemeyn

p . B ek i 8 van -9 e jk de n f af 11 boek oto’s se pte je sk m b ire er i s

Op 22 september kun je fietsen en wandelen in Zeebrugge tegen de achtergrond van het Congolese regenwoud. Vrijwilligers knutselden Afrikaanse dieren die je langsheen het parcours kunt bewonderen.

2

Eén leerling op tien komt uit gezin in armoede

K

unnen jullie wat gekke bekken trekken?’ Dat vroeg Lies Callemeyn uit Jabbeke aan Sien, Jente en Trees (v.l.n.r. op de foto) op de eerste dag van hun Kazouvakantie in het Oostenrijkse Oberau. Het resultaat kun je bewonderen in deze sublieme onderwaterfoto. ‘Hij drukt perfect het Kazou-vakantiegevoel uit’, vindt Lies. ‘Als ik naar die foto kijk, word ik op slag vrolijk.’ En wij met haar. Ook al zaten wij binnen op onze redactie, de voorbije weken konden wij volop meegenieten van de Kazou­ zomer. De Kazou’ers reageerden massaal op onze oproep om ons hun meest memorabele Kazoufoto door te sturen. Binnenin dit nummer vind je een selectie, maar voor de mooiste foto maken wij graag plaats vrij op de voorpagina van deze Visie. Lies Callemeyn wint er een fantastische fotocamera mee.

Niet voor elk kind staat maandag een splinternieuwe boekentas en dito spullen klaar. Wat doet armoede met een kind op school?

Parachute

Klaar om te boeken?

‘Drie vakanties heb ik deze zomer begeleid’, geeft Lies mee. ‘In het begin van de zomer was ik moni in Massembre, daarna trok ik als vakantieverantwoordelijke naar Oberau. Mijn Kazouzomer eindigde in Tsjechië. Het waren stuk voor stuk zeer actieve vakanties. Een duo-parachutesprong, een spectaculaire waterglijbaan, raften of rodelen, het waren maar enkele van de activiteiten die op het menu stonden. Ik hou wel van een beetje avontuur. En net als de voorbije jaren heb ik veel nieuwe mensen leren kennen. Het is telkens een verrijking om samen met hen onderweg te zijn.’ Met honderden foto’s keerde Lies terug naar huis. ‘Na elke Kazouvakantie hou ik mij twee dagen bezig met de selectie ervan. Die foto’s zijn de beste remedie tegen het beruchte zwarte gat. Mijn fotoalbum is de mooiste herinnering aan een fantastische zomer.’

Die zomer mag dan nog niet helemaal voorbij zijn, Kazou kijkt toch al vooruit. Op de website www.kazou.be, vind je nu al het vakantie-aanbod voor de komende winter. Vanaf 11 september om 14 uur kun je een skireis boeken. Wie het adres op zijn browser intikt, zal ook zien dat de Kazousite in een nieuw jasje zit. De vakanties staan nu nog centraler. Met één klik ontdek je de vakantie van jouw dromen. Je kunt de nodige informatie meteen naar jezelf verzenden of je kunt vrienden uitnodigen. Er is steeds een link naar de meest gebruikte sociale media. De presentatie van de nieuwe website is jong, eigentijds en overzichtelijk. Een pak beelden en filmpjes doen je meteen wegdromen. Net als de vele foto’s in dit nummer.

3

Wat hebben jonge ouders aan Kilootje minder?

Flexibel werken eerder gunst dan recht

Dieter Herregodts

jaargang 69 ¬ visie nummer 17 ¬ afgiftekantoor brussel x ¬ p806000 ¬ volgend nummer op 13 september 2013

6

Regionieuws

11 16


2 ver

¬ onze samenleving

WOORD

ING

Lijstjes Mijn hoofd heeft veel weg van een wasmachine die constant op maximaal toerental droogzwiert. Pik daar maar eens een droge gedachte uit. Daarom ben ik een lijstjesfreak. Uit pure levensnoodzaak.

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Zondag 22 september - H2O Brugge

Beleef de Congostroom in Zeebrugge Op 22 september komt de Congostroom tot leven in Zeebrugge, tijdens de vierde editie van H2O Brugge. Het belooft weer een dag te worden van heerlijk fietsen, wandelen, varen en smullen, ten voordele van de partners van Wereldsolidariteit in Congo.

Lijstjes met wat allemaal te doen wanneer een nieuwe Visie alleen nog maar in mijn hoofd bestaat. Welke ingrediënten mee te brengen uit de supermarkt voor een lekker zondagsmenu (gazpacho, koninginnenhapje, kaastaart). Lijstjes met wat mee te nemen op reis (halve kleerkast, maar welke helft?). Lijstjes met wat ik nog allemaal moet doen voor ik met vakantie vertrek (factuur betalen - koelkast leegmaken - brief posten). Voor vergeetachtige, chaotische organisatieknoeiers als ik zijn lijstjes een geschenk uit de hemel. Naast alle lijstjes ter praktische organisatie van het alledaagse leven ligt er nu ook een lijstjesboek naast mijn toilet. ‘Mijn toekomst-lijstografie’, blinkt de titel op de kaft. Het boekje geeft de titel, ik vul het lijstje aan. En zo lijst ik in het kleinste kamertje met veel plezier en fantasie op welke films ik nog wil zien, welke dingen ik ooit graag zou uitvinden, welke date-ideeën ik ooit nog wil uitproberen en welke wereldkeukens ik wil proeven. Bonnie and Clyde, een afwas die zichzelf doet, een verrassingspicknick aan het water en de Surinaamse keuken. Nog lijstig leuks: ‘goede doelen waar ik graag vrijwilliger voor wil zijn’, ‘plaatsen waar ik de nacht zou willen doorbrengen’ en ‘andere levens die je zou willen leiden als je negen levens had’. En mijn kleffe favoriet: ‘momenten in je leven die je niet wil vergeten’. Geen todo-hulpjes, maar droomlijstjes. Om na de vakantie, wanneer we weer allemaal ondergedompeld worden in de hectische gang van zaken (terug naar school - door de file - nieuwe werkopdrachten), te blijven dromen. En om, het hoeft niet, maar wie weet, wel af en toe een droom te kunnen afvinken.

Okra-Reizen Slovenië 25 september tot 2 oktober. 8-daagse rondreis in volpension. 1 510 euro. Vietnam en Cambodja 30 november tot 15 december. 16-daagse rondreis in volpension. 2 990 euro. Vluchten, annulatie- en reisverzekering, alle bezoeken en Okra-reisleider telkens inbegrepen. Programma en bestelbon op www. okra.be (activiteiten en reizen).

✔✔Info (niet op vrijdag)

bij Lucie: 02 246 39 44 of lucie.vanhemelrijk@okra.be

Leerlingen van het VTI OLV Ter Duinen in Zeebrugge timmerden deze krokodil. Hij krijgt nog een exotisch kleurtje en op 22 september kun je hem bewonderen tijdens H2O Brugge.

Tele-Onthaal zoekt vrijwilligers Tele-Onthaal is 24 uur op 24 beschikbaar voor iedereen die anoniem wil praten of chatten over zijn of haar zorgen. Vrijwilligers zetten zich minstens vier uur per week in. Zij krijgen opleiding en ondersteuning.

H2O Brugge vindt dit jaar plaats tegen de achtergrond van het Congolese regenwoud. Veel vrijwilligers hebben maandenlang de handen uit de mouwen gestoken om het decor te vullen met zelf geknutselde dieren. Hun creaties kun je ontdekken langsheen een parcours.

Je kunt er ook heerlijk ‘smoefelen’. Dat is West-Vlaams voor ‘met smaak en genot iets opeten’. Onder meer soep, een exotisch stoofpotje en gebakken banaan op Congoleze wijze staan op het menu. Ook aan de vegetariërs wordt gedacht.

Tijdens het evenement valt er heel wat te beleven voor groot en klein. Wandelaars kunnen 7 of 9 kilometer stappen. Fietsers kiezen voor een traject van 10, 25 of 35 km. Je kunt djembé leren spelen, deelnemen aan een vragenzoektocht, een boottochtje maken, je verwennen met een handmassage enzovoort. Kinderen kunnen zich uitleven op de springkastelen en zich laten schminken in een Afrikaans dier. Pasar koppelt zelfs een volledig kampeerweekend aan de dag (info op www. pasar.be/regio-brugge).

22 september - Marinebasis, Graaf Jansdijk 1, 8380 Zeebrugge - vrije start tussen 10 en 12 uur. Tickets: volwassene 16 euro - kind tot 12 jaar 8 euro - maximum 52 euro per gezin. Inschrijven tot 16 september, via een overschrijving naar BE63 0688 9743 2408. Vermeld je naam, aantal en soort tickets (volwassene/kind/gezin), wandelen of fietsen, vlees of veggie. Je ticket zal klaarliggen aan de startplaats.

Petitie tegen olieexploratie nationaal park

✔✔www.smoefelen.be,

✔✔Onderteken de petitie op

✔✔www.tele-onthaal.be, tel. 106 federatie@tele-onthaal.be

Praktische info

smoefelen@acw.be, 050 33 27 38

Oliemaatschappijen hebben hun oog laten vallen op het Virunga Nationaal Park, in het oosten van DR Congo. Maar dit Werelderfgoedmonument heeft een onschatbare biodiversiteit, en ongeveer 50 000 mensen zijn ervan afhankelijk om te overleven. Daarom voert WWF wereldwijd campagne om de olie-exploratie van het park te stoppen.

www.wwf.be/sosvirunga.

beelding

ver

www.facebook.com/acwvisie

Anderhalve planeet Op 20 augustus was het ‘Earth Overshoot Day’. Dat is de dag waarop de mensheid alle grondstoffen heeft opgebruikt die de aarde in een jaar tijd kan produceren. Tot het einde van 2013 leven we bijgevolg op ‘krediet’ en putten we uit de natuurlijke reserves van toekomstige generaties.

www.twitter.com/ACW_tweet

Lieve Van den Bulck

knipsels

Sinds de eerste ‘Earth Overshoot Day’ in 1986 valt de dag elk jaar vroeger. Dat betekent dat we onze natuurreserves hoe langer hoe sneller uitputten. De toenemende wereldbevolking en het groeiend aantal welvarende consumenten spelen hierbij een rol. Volgens het Global Footprint Network verbruikt de mensheid op dit moment anderhalve planeet per jaar. Als er niets verandert, hebben we tegen 2050 zelfs twee planeten nodig.

✔✔www.footprintnetwork.org


¬ onze samenleving

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

3

Eén leerling op tien komt uit gezin in armoede

‘Iedereen moet zich welkom voelen op school’ Niet voor elk kind staat maandag een splinternieuwe boekentas en dito spullen klaar. Eén op tien kinderen in België leeft in armoede. Wat doet dat met een leerling op school?

I

n het Gentse Instituut voor Verpleegkunde Sint-Vincentius (IVV) schuiven 570 leerlingen maandag hun benen weer onder de schoolbanken. Ze beginnen vol goede moed aan een nieuw schooljaar in het beroeps-of technisch secundair onderwijs. Al is die goede moed soms veraf, want vijftig procent van de leerlingen op het IVV is GOK-leerling. Dat betekent dat ze minder kansen hebben om vooruit te raken op school, omdat ze bijvoorbeeld in een arme wijk wonen, thuis geen Nederlands spreken of omdat de ouders geen diploma secundair onderwijs hebben. ‘Veel van onze leerlingen hebben het thuis niet zo breed’, verduidelijkt directrice Frances Martens. Hoe herken je een leerling uit een arm gezin? ‘Er zijn indicaties, zoals de GOK-criteria. En als leerlingen een studiebeurs krijgen, is dat een sterke aanwijzing dat ze het financieel moeilijk hebben. Soms zie je, voel je en ruik je het. Maar er is ook veel verdoken armoede. Van sommige gezinnen weten we het gewoon niet.’ Leerlingenbegeleidster Sally Didden: ‘Bij de inschrijving nemen we onze tijd voor elke leerling. Tijdens dat gesprek voel je vaak al aan of iemand financiële problemen heeft. Of een leerling heeft bijvoorbeeld niet de nodige spullen of geen eten bij.’ Wat betekent armoede voor een leerling? Directiesecretaresse Chris Van Wassenhove: ‘Iemand in armoede heeft minder kansen. Die leerling kan bijvoorbeeld niet deelnemen aan activiteiten na school. We bekijken met de leerlingenbegeleiding en het GOK-team hoe we die

leerlingen kunnen ondersteunen. Soms financieel, soms met praktische maatregelen. Niet iedereen heeft thuis bijvoorbeeld een computer. Op woensdagnamiddag of tijdens de middag kunnen ze die gebruiken op school.’ Welke maatregelen nemen jullie nog om de schoolfactuur te beperken? Sally: ‘We weten van in het begin van het schooljaar dat niet iedereen alle nodige boeken kan aankopen. Daarom kunnen alle leerlingen de boeken huren van de school. Je kunt ook heel interessante uitstapjes maken die gratis en educatief zijn. Het hoeft niet altijd veel geld te kosten.’ Frances: ‘In het schoolreglement hebben we een kostenraming opgenomen, per tri-

Hoe ga je om met armoede op school? ‘Kijk eerst naar de persoon’, raadt directrice Frances Martens aan. ‘Je moet anders leren kijken naar armoede. Als er vertrouwen is, dan komen leerlingen en ouders wel met hun verhaal. Mensen in armoede hebben het meeste deugd van het gevoel dat ze iets betekenen, dat ze waardevol zijn. En het is voor elke directie en elke school een uitdaging om de kosten laag te houden.’ ‘Het is vooral belangrijk om een sfeer te creëren waarin je in vertrouwen kan praten over problemen’, weet leerlingenbegeleidster Sally Didden. ‘Elke dag ontbijt voorzien voor kinderen die thuis niet eten, dat is geen realistische oplossing voor armoede. Het zit hem in kleine dingen. Vroeger kochten de leerlingen van een klas een kerstcadeautje voor elkaar. De laatste jaren zoekt men meer creatieve oplossingen en wordt er bijvoorbeeld iets geknutseld. Dat is net zo leuk, en gratis.’

Je kunt ook heel interessante uitstapjes maken die gratis én educatief zijn. Sally Didden, leerlingenbegeleidster

mester. Met verplichte kosten, bijvoorbeeld voor de agenda, en niet-verplichte kosten, zoals de klasfoto of sport na school. Zo weten de ouders op voorhand wanneer ze wat moeten betalen. En als het nodig is, kunnen ze de kosten spreiden met een afbetalingsplan. We hebben ook een financiële code opgesteld met het schoolteam. Je kunt streven naar individuele oplossingen voor financiële problemen, maar wij willen met die code bewust alle kosten laag houden.’ Hoe motiveren jullie de leerkrachten om aandacht te hebben voor armoede? Frances: ‘De houding van de leerkrachten is het belangrijkste. De meesten zijn zich heel erg bewust van de leefsituatie van de leerlingen. Als je die gevoeligheid hebt, door de confrontatie met armoede, dan ga je er meer rekening mee houden. Je hoort vaak uitspraken als: ‘Maar die hebben toch een dure gsm?’ Daar geven we elkaar feedback op. Waarom zou dat zo zijn? Als je wil begrijpen, kom je ertoe dat mensen in armoede toch ook op een of andere manier erbij willen horen. Met zo’n gsm.’

Sally: ‘Na oudercontacten merk je dat leerkrachten meer voeling krijgen met het gezin. Daarom proberen we ouders echt zoveel mogelijk op school te krijgen. Rechtstreeks contact is zo belangrijk. In veel gevallen gaat het oudercontact om meer dan het rapport alleen.’ Frances: ‘Tijdens de eerste week van het schooljaar zijn er al infoavonden en kenningsmakingsmomenten voor ouders en leerkrachten. Daar koppelen we een gezellig moment aan. Als het eerste contact tussen ouders en school goed verloopt, dan kan je ook vlotter problemen aankaarten. Het belangrijkste is dat iedereen zich welkom voelt op school.’ Lieve Van den Bulck

Zelf aan de slag? Het Netwerk tegen Armoede maakte de brochure ‘Maak je sterk tegen armoede op school’ voor leerkrachten en directies, met tips om de schoolkosten voor ouders beheersbaar te houden en op een respectvolle manier met hen te communiceren. De handleiding werd uitgewerkt door mensen in armoede en verwijst naar hun concrete ervaringen. Lees of bestel de brochure op www.netwerktegenarmoede.be/ d o c u m e n t s / M a a k- j e - s t e r ktegen-armoede.pdf.


4

post

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

VACATUREm/v LBC-NVK • 2 juristen studiedienst Solliciteer vóór 15 september

✔✔LBC-NVK.personeelsdienst@ acv-csc.be

ACV-Openbare Diensten • Vakbondsverantwoordelijke Vlaams-Brabant (Leuven) • Vakbondsverantwoordelijke Vlaamse Overheidsdiensten (Brussel)

✔✔u43lhm@acv-csc.be. OKRA-Sport vzw

✔✔Info: www.okra.be of 02 246 44 36

Familiehulp • Lesgever Huishoudkunde Bepaalde duur - deeltijds - Brussel

✔✔Info: www.familiehulp.be Hefboom vzw • Verantwoordelijke kredietafdeling • Consulent kredieten

✔✔Info: www.hefboom.be/

SLEUTEL

WOORD

Zoek het sleutelwoord in de balk onderaan.

317

Oplossing onderaan pag. 20.

3

10

9 2

2

1

4

2 10

5

7

6

5

2

6

3

8

2

7

7

2

1

2

3

2

6

3

3 6

3 3

3 4

4

2

6 3

8

4

5

5

6

7

Corsendonk De Linde (Retie

Petanque-arrangement Prijs per persoon: tweepersoonskamer: 149 euro eenpersoonskamer: supplement 25 euro Inbegrepen: 2 overnachtingen, welkomstdrankje, ontbijtbuffet, warm avondbuffet, broodjeslunch op zaterdag, warm buffetlunch op zondag, petanque met ervaren animator.

Herfstpromotie

25 oktober - 3 november, Halfpension Weekend (vrijdag -maandag) Prijs per persoon: twee-, drie-, vier- of vijfpersoonskamer: 136 euro eenpersoonskamer: 210 euro kind 3-12 jaar: 68,50 euro Midweek (maandag-vrijdag) Prijs per persoon: twee-, drie-, vier- of vijfpersoonskamer: 174 euro eenpersoonskamer: 272,50 euro kind 3-12 jaar: 87 euro Inbegrepen: overnachtingen, ontbijtbuffet, warm avondbuffet, beddenopmaak, badlinnen, verblijfstaks, btw.

4

7

6 8

Arbeiders en bedienden (2) Waar halen ze een uitzondering voor bouwvakkers vandaan? Dat zijn toch ook arbeiders? Of zie ik dat verkeerd? Het had voor iedereen gekund op een andere manier: de opzegtermijn van bedienden naar beneden, en die van de bouwvakkers ook iets mee naar boven. Zij die het zwaarste werk doen worden alweer benadeeld: de bedienden en arbeiders in de bouw. ••• Karel Apostel, Dessel

advertentie

4 - 6 oktober, volpension

1. kaartspel voor één persoon, 2. uitheems, 3. vogel, 4. spanning in een verhaal, 5. aanhanger van het futurisme, 6. onbeleefd, 7. wiel met puntige insnijdingen, 8. komen op verzoek of bevel.

6

Het gemiddeled overheidspensioen komt overeen met het Europees pensioengemiddelde. Dat is dus helemaal niet overdreven. Maar wie alleen maar een algemeen werknemerspensioen krijgt, zit gemiddeld genomen onder dat cijfer. Het zijn dus niet de overheidspensioenen die te hoog zijn, maar de wettelijke werknemerspensioenen die te laag uitvallen. Die moeten worden opgetrokken. Hoe moeten we dat betalen? Het ACV heeft een hele reeks voorstellen over de financiering van de sociale zekerheid. Want wie zijn leven lang heeft gewerkt, moet kunnen rekenen op een degelijk pensioen.

Stuur je lezersbrief naar Redactie Visie, Postbus 20, 1031 Brussel of naar lezers@visieredactie.be. Vermeld je woonplaats. De redactie kan de teksten inkorten of niet opnemen bij plaatsgebrek. Onder elke brief publiceren wij de volledige naam en woonplaats van de auteur. Als je je reactie liever zonder deze gegevens ziet verschijnen, vermeld dit dan uitdrukkelijk.

vacatures

2

Mooi, goed dat bedienden en arbeiders nu gelijkgeschakeld zijn op het vlak van onder andere ontslagvergoedingen. De bedienden hebben wat van hun pluimen moeten laten, maar al met al toch beperkt. Maar het ACV vermijdt volgens mij om de veel grotere ongelijkheid in pensioenen aan te kaarten waar alle arbeiders mee te maken hebben: die tussen overheidswerknemers en niet-overheidswerknemers op pensioenvlak. Waarom helpt het ACV niet om deze ongelijkheid uit de wereld te helpen? ••• Rudi Puttemans, Dilsen

Bij het lezen van het artikel over biovoeding krijg ik als fruitteelster met 45 jaar ervaring het gevoel dat alleen de biovoeding gezond is. Het is niet mijn bedoeling om in discussie te gaan over welke teeltwijze in de fruitteelt het gezondst is. Daar spreken onze onderzoekers zich zelfs niet over uit. Waar ik wel wil op wijzen is dat zowel onze milieubewuste teelt als de bioteelt een samenspel is met de natuur. Als schade aan onze vruchten mogelijk is, gaan wij de natuur een handje helpen met een geselecteerd product, dat alleen dat insect aanvalt dat schade kan aanrichten. Ook de professionele biotelers moeten de natuur een handje helpen om een verkoopbaar product op de markt te brengen. Het is veel belangrijker om rekening te houden met het land van herkomst dan te kijken of een product al dan niet bio is. Voor de best gecontroleerde landbouwproducten met de hoogste garantie van voedselveiligheid staat België immers aan de top van Europa. ••• Jeannine Nijs

Onbepaalde duur - voltijds - Brussel Solliciteer vóór 12 september.

4

Waarom demoniseert de gedelegeerd bestuurder van Unizo de langdurig zieken? Niet elke langdurig zieke is een komediant of plantrekker die enkel wil profiteren van het sociaal stelsel. Ik onderging in januari een operatie aan de halswervels, in juni aan de rugwervels. Mogelijk ziet de heer Van Eetvelt er niets in en kan ik perfect gaan werken. Kan hij zijn uitspraken wat bijsturen want hij verwoest levens van echt revaliderende mensen. ••• Stefaan Vandendriessche, Duffel

Biovoeding (2)

• Sporttechnisch medewerker

6

Arbeiders en bedienden (1)

Ik heb alle respect voor de bioboer en de consument, maar wens wel eerlijke en neutrale informatie over biovoeding. Ik las in Visie nr. 16 dat de bioboer geen gebruik mag maken van onder meer groeistimulatoren, hormonen of genetisch gemanipuleerde organismen. Graag wil ik er de aandacht op vestigen dat de gewone landbouwer die ook niet gebruikt. ••• Luc Jansen

Solliciteer vóór 10 september

1

Langdurig zieken niet demoniseren

Biovoeding (1)

In sommige vakjes staat een getal dat overeenkomt met een getal in de balk onderaan. De letters die je in de vakjes met een getal invult, kun je ook op de balk invullen. -13 12:01 Pagina 1 Verticaal vormen de letters in de eerste en derde kolom ook een woord.

d 317

UW

GEDACHT

9 10

Pasar-leden en Arcopar-aandeelhouders krijgen 5 % korting.

Tel. 014 38 99 80 info.delinde@corsendonkhotels.com

Kompas Vakantiewoningen (Westende)

Nazomeren aan zee September tot oktober is een heerlijke periode om nog even rustig te genieten van enkele vakantiedagen aan zee. In Westende ben je van harte welkom bij Kompas Vakantiewoningen, op tien minuten van de prachtige Noordzeestranden. Hier vind je alle ingrediënten voor een ontspannende en energie-gevende vakantie. Een Kompas Vakantiewoning kun je huren voor een lang weekend of een midweek. Tel. 058 22 30 25

www.kompasvakantiewoningen.be

Ravelingen (Oostende)

Lazy Sunday

Elke zondagavond in september en oktober, en op 3 november.

Inbegrepen: overnachting van zondag op maandag, ontbijt of halfpension (driegangenmenu op zondagavond met 2 drankjes, ontbijt op maandag), inkom zwembad en fitness, lakenpakket, handdoeken. Prijs per persoon: Logement en ontbijt: 35 euro Logement en halfpension: 49 euro

Tel. 059 55 27 55 www.ravelingen.be


¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

5

Onze ziekteverzekering in tien verhalen DEEL 7

Diabetes is voor de rest van je leven Diabetes verandert je leven compleet. Eens de diagnose gesteld, moet je er levenslang rekening mee houden. En dat vergt veel meer dan een pilletje of een spuit, getuigt Maria De Winter (72) uit Brasschaat.

N

egen jaar geleden werd bij mij diabetes vastgesteld. Ik speel toneel en werd op scène onwel. Drink een beetje cola, zei iemand. Maar een jongeman die van kleins af aan diabetes heeft, wou eerst mijn bloedsuiker meten. Een geluk, want ik had te veel suiker. Als ik daar nu over nadenk, had mijn vader wellicht ook diabetes. Ik was twintig toen hij op 56-jarige leeftijd op scène ineenzakte en overleed. Hij was zwaar, at graag en veel. Hij ging er prat op dat hij geen kussen voor zijn buik nodig had om in een stuk van Shakespeare te spelen. Niemand zei: Frans je moet vermageren. Over diabetes werd toen nog niet zoveel gesproken als nu. De dokter die mij behandelt, zegt dat erfelijkheid ook in de manier van leven zit. We leefden inderdaad Bourgondisch. Als kind leerden we om veel te eten. Dat moest veranderen.’

Veel leren ‘Na de diagnose heb ik de bloedsuiker een tijdlang met pilletjes naar beneden gekregen. Maar tegenwoordig moet ik tweemaal per dag insuline inspuiten, ’s morgens en ’s avonds. Ik heb meteen een heel goede uitleg gekregen van de specialist. De verpleegkundige leerde mij hoe bloed te prikken en hoe en waar insuline te spuiten. Sommige mensen hebben daar schrik voor, maar ik niet. De diëtiste vroeg wat en hoeveel ik at en of ik al eens zondigde. Je kunt niet geloven wat je allemaal moet leren over voeding. Wortels mag je niet elke dag eten want die bevatten te veel suiker. Je moet variëren. Eet je graag banaan? Eet dan een halve. En tien kersen is het maximum want die bevatten even veel suiker als een appel en een peer samen.’

‘De dokter legde uit welke complicaties diabetes kan meebrengen. Je ogen kunnen achteruit gaan. Ik heb diabeetvoeten. Ik voel ze niet en daardoor stap ik niet goed meer. Dat is stilaan begonnen. Om mijn voeten te beschermen draag ik altijd sokken. Mooi staat het niet, maar het is nodig. Ik voel het niet als het bloedt en een wondje geneest slecht. Toch moet ik in beweging blijven. Dat is even belangrijk als op je voeding letten, zegt de diëtiste. Een marathon hoef ik niet te lopen. In de tuin werken en de dieren verzorgen is ook bewegen.’

Zorgtraject ‘Om de twee maanden ga ik naar de huisdokter, om de zes maanden naar de specialist. Enkele jaren geleden stelde de huisdokter voor dat ik een zorgtraject zou ondertekenen. Dan word je goed opgevolgd en krijg je elk bezoek aan de specialist en de huisdokter volledig terugbetaald, tenminste als ze de officiële tarieven volgen. Je krijgt per jaar ook twee keer de diëtist en de podoloog terugbetaald. In het begin was dat zorgtraject nog niet goed ingeburgerd. De brief van het ziekenfonds waarin alles stond, nam ik overal mee. Het is goed dat de ziekenkas dat doet voor mensen met diabetes. Insuline kost ons niets. Ik heb er geen idee van hoe duur dat is als je het zelf moet betalen. Je mag nog een behoorlijk pensioen hebben, maar als er veel geld naar medicatie gaat, zou je wel op eten moeten besparen. Nu draagt iedereen bij, dat is solidariteit. We leven langer, er zal meer zorg nodig zijn. Voor andere geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers, moeten we wel betalen, net zoals andere patiënten. Gelukkig houdt de apotheker alle medicatie die ik moet nemen bij in de computer. Ik kan daar altijd uitleg vragen.’

Leven veranderd

Wat kan CM voor je doen? • CM en Ziekenzorg CM komen op voor de (financiële en andere) belangen van chronisch zieke mensen. Met al hun vragen kunnen chronisch zieke mensen terecht in het CM-infopunt chronisch zieken via mail of telefoon. infochronischzieken@cm.be, tel. 078 05 08 05. • Ziekenzorg CM heeft een on­der­steunend aanbod voor chronisch zieken en mantelzorgers. www.ziekenzorg.be • In de Thuiszorgwinkels vinden chronisch zieken een ruim aanbod aan hulpmiddelen.

‘Toegegeven, mijn leven is nu helemaal veranderd. Ik ben niet snel in paniek, maar in het begin was ik bang dat ik zou vergeten om te spuiten. Overal hingen briefjes aan mezelf. Ik heb mijn levens-

stijl aangepast. Ik ben hier nog nodig, flitst het soms door mijn hoofd. Op één na zijn de kinderen het huis uit, maar we hebben ook tien kleinkinderen die graag komen. Ik speel nog altijd toneel, dat is ook goed voor het geheugen. En ik maakte een show met oude liedjes van mijn vader en ga ermee optreden voor Ziekenzorg CM. Dat kost veel energie, maar ’t is plezant. Je

moet een doel hebben in het leven. Ook met diabetes mag je je niet zetten kniezen.’ Tekst: Chris Van Hauwaert Illustratie: Rutger Van Parys

✔✔www.cm.be/diabetes

Chronische zorg in feiten en cijfers Diabetes is samen met rugpijn, gewrichtsproblemen en hoge bloeddruk een veelvoorkomende chronische aandoening. In de gezondheidsenquête van 2008 zegt een kwart van de bevolking te lijden aan een chronische aandoening. Van de 70-plussers lijdt 50 tot 70 procent aan minstens twee chronische ziekten. In 2011 gebruikten in België 583 328 patiënten geneesmiddelen tegen diabetes (type 1 en 2 samen). Bij 80 à 90 procent gaat het om type 2 of ouderdomsdiabetes. Het Riziv gaf in 2011 meer dan 264 miljoen euro uit aan diabeteszorg. Daarin zitten niet alleen de geneesmiddelen maar ook materiaal voor zelfcontrole en diabeteseducatie voor de patiënt en de kosten voor mensen met diabetes type 2 die een zorgtraject afsloten. Dat zijn er 32 000.

Moet je naar de dokter, dan krijg je een flink stuk terugbetaald. Kun je door gezondheidsproblemen langere tijd niet werken, dan krijg je een uitkering. De wet die dit regelt, bestaat 50 jaar. CM wil deze mijlpaal in de geschiedenis niet ongemerkt laten voorbijgaan. In tien bijdragen belichten we evenveel facetten van de gezondheidszorg. Telkens aan de hand van een persoonlijke getuigenis.


6

¬ hoe gaat het met u?

win

Speur je in Visie mee naar het antwoord? Tip: Etensuur Oplossing

A

T

Stuur je antwoord voor 9 september op een gele briefkaart naar Persdienst CM, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail naar zoekenwin.visie@cm.be. Vermeld welke prijs je wenst: het boek ‘Meester, meester, meester!’ van Julien Van Remoortere (verhalen van meesters en juffen van toen), uitg. Lannoo of het boek ‘De jongen die van appels hield’ van Amanda Webster (als haar zoon geen appels meer wil weten, ontdekt de auteur-arts dat hij kampt met anorexia), uitg. The House of Books. Uit de juiste inzendingen worden vijf winnaars geloot.

Wat hebben jonge ouders aan ‘Kilootje Minder’?

‘Alles opeten is niet verplicht’ De online gezondheidscoach ‘Kilootje Minder’ pakte begin dit jaar uit met een programma specifiek voor jonge ouders. Grietje Huveneers (33) ging in op het gratis aanbod en testte de tips per e-mail uit op zichzelf en haar gezin.

Guy Puttemans

zoek en

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Mike Van Daele (33): bediende, is helaas allergisch aan appelen, zou verder wel iets meer fruit mogen eten en lust stiekem geen champignons

Geen tijd? Kies voor gezonde fastfood De tip Geen tijd of geen zin om te koken? Hol niet naar het dichtstbijzijnde frietkot, maar zorg ervoor dat je een portie zelfgemaakte spaghetti in de diepvries hebt zitten. Bestel je toch frietjes, vul ze dan aan met een slaatje en drink water in plaats van frisdrank.

Hanne (4): gaat naar de kleuterklas, lust alles waaronder ook olijven, witloof en mosselen, persoonlijke favoriet is macaroni met hesp en kaassaus.

Grietjes mening

Oplossing Visie nr. 16: Zeeziek Winnaars Marie De Backer (Zaventem) Kaat Depuis (Nieuwpoort) Sonja Selleslagh (Bornem) Daniël Snoeck (Wondelgem) Colette Van Eeckhoutte (Herenthout) Neem ook deel aan de CM-webquiz op www.cm.be.

‘Spaghetti heb ik niet kant-en-klaar in de diepvries zitten, maar ik vries wel zelfgemaakte porties groenten en soep in. Met wat gekookte aardappelen en een klein stukje vlees erbij heb je ook snel, lekker én gezond gegeten. Ik vind trouwens dat een uitstapje naar de frituur af en toe wel moet kunnen. Frietjes uit de frituur eten we eerder bij uitzondering, maar als we het doen, dan is het met alles erop en eraan: een lekker sausje, een stuk vlees en een fris pintje. Als je zondigt, dan moet je het goed doen.’

Samen uit, samen thuis, samen eten De tip Eet enkel aan tafel, niet voor de televisie of achter de computer. Maak van elke maaltijd een leuk moment met het hele gezin.

Grietjes mening ‘Helemaal akkoord! Het eten is in ons gezin een belangrijk moment. Daar moet alles voor wijken. Zelfs de telefoon nemen we dan even niet op. Tijdens het avondeten gezellig bijpraten over de voorbije dag, dat willen we graag doorgeven aan de kinderen. En: niemand gaat van tafel voor

HUIS dOKTER Fiets mee tegen taboe rond psychose Geld inzamelen voor onderzoek naar psychose en meer begrip vragen voor mensen met een psychose. Dat is het doel van het nieuwe internationaal project Te Gek!? Op de Pedalen. Help mee het taboe aan te pakken en fiets op 28 september mee in de streek van Leuven of op 29 september in de omgeving van Maastricht. Er zijn familietochten van 25 of 45 km uitgestippeld. Deelnemen kost vijf euro, voor kinderen tot 12 jaar twee euro. Schrijf je vooraf in. Je kunt het project ook ondersteunen door te sponsoren. Dat geld dient voor wetenschappelijk onderzoek naar betere behandelingen. Aan dit psychoseproject werd de actie ‘de fiets die doortrapt’ gekoppeld. Verschillende BV’s schonken een oude doortrappende fiets. Deze fietsen werden na een behandelfase van enkele maanden geveild voor het goede doel.

✔✔www.tegekopdepedalen.eu

Gezond eten en genoeg bewegen, dat zou moeten volstaan voor een vlotte darmtransit. Maar wat als je toch last krijgt van verstopping?

We spreken van verstopping als je plots minder vaak stoelgang maakt dan gewoonlijk, als de ontlasting kleiner en harder is of gepaard gaat met pijn. Ook een opgeblazen gevoel en een verminderde eetlust behoren tot de symptomen.

twee eetlepels olijfolie toe te voegen aan het eten. Specifieke laxeermiddelen gebruik je enkel in uitzonderlijke omstandigheden en altijd op advies van een arts of apotheker. Op langere termijn zijn er immers ernstige risico’s aan verbonden. Heb je vaker last van verstopping, ga dan eerst en vooral op zoek naar de oorzaak van het probleem. En weet dat de werking van ‘wondermiddeltjes’ op natuurlijke basis niet bewezen is en dat ze bovendien minder onschuldig zijn dan ze eruitzien.

Hoe komt het?

Wanneer naar de dokter?

Meestal ligt de oorzaak bij een verkeerd voedingspatroon en ongezonde leefgewoonten. Concreet: niet genoeg drinken, te weinig vezels eten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Verstopping kan ook ontstaan door bepaalde ziektes of geneesmiddelen, maar dat komt minder vaak voor.

Als je last hebt van ernstige verstopping, vraag je het best raad aan je huisarts. Ga zeker langs bij je huisarts als een laxeermiddel geen effect heeft, als er sprake is van misbruik van laxeermiddelen of als het gaat om kinderen jonger dan 12 jaar. Let altijd op voor alarmsignalen zoals slijm of bloed in de ontlasting of een harde en pijnlijke ontlasting afgewisseld met diarree. Als je ouder bent dan vijftig en nooit eerder problemen had, neem dan bij een verstopping die langer dan twee weken duurt ook contact op met je arts.

Wat zijn de symptomen?

Kun je er zelf iets aan doen? Sommige voedingsmiddelen, zoals pruimen en rabarber, hebben een laxerende werking. Je kunt ook proberen om gedurende een paar dagen één à

Hoe kun je het voorkomen? Kauw je voedsel goed en drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Dat maakt de stoelgang vloeibaarder. Zorg voor voldoende voedingsvezels in de vorm van 300 gram groenten en 2 à 3 stukken fruit per dag. Ook graanproducten zoals volkorenbrood en muesli leveren extra vezels. Ga regelmatig naar het toilet en zorg voor voldoende beweging, dit stimuleert de darmwerking. Michiel Callens, preventie-arts CM Tekst: Nele Verheye

www.cm.be/ dehuisdokter

Eddy Fliers

knipsels

Hoe zorg je voor een vlotte darmwerking?


¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Ook aan de slag gaan? Vul de vragenlijst over je gezin in op www.kilootjeminder.be. Je krijgt meteen de nodige feedback en suggesties om de zaken anders aan te pakken. Vervolgens vind je elke dag een persoonlijke tip in je mailbox.

✔✔www.kilootjeminder.be

Als het niet mag, dan is de verleiding des te groter De tip Gezond eten is een belangrijk aandachtspunt, maar overdrijf er niet mee. Wat niet mag, wordt immers nog verleidelijker, niet alleen voor de kinderen maar ook voor jezelf.

iedereen gedaan heeft. Daar komt af en toe wel wat gezeur bij kijken, maar we houden voet bij stuk. Voor de televisie eten is zeker geen optie, want onze kinderen kijken geen televisie. Ravotten in de tuin tot het donker wordt en daarna in boekjes bladeren, dat is toch veel leuker dan voor de tv hangen?’

Grietjes mening ‘Wij halen zelden of nooit snoep in huis, maar af en toe krijgen de kinderen wel een koekje of een ijsje. Ik wil een goed evenwicht vinden tussen gezond eten en af en toe zondigen, zodat ik het een heel leven kan volhouden.’

En het is nu eenmaal zo dat de kans om langdurig ziek te zijn groter is tussen 50 en 64 jaar. Bovendien is de wettelijke pensioenleeftijd van vrouwen opgetrokken tot 65 jaar. Dus kunnen zij veel langer ‘op de ziekenkas vallen’ bij arbeidsongeschiktheid. Kortom: de stijging van het aantal mensen in invaliditeit moet genuanceerd worden.

Een goede communicatie en samenwerking tussen de adviserend geneesheer van het ziekenfonds en de huisarts van de patiënt (en eventueel ook de arbeidsgeneesheer) is heel belangrijk. Ook rekenen wij op de versterking van de verantwoordelijkheid van de ziekenfondsen, die de topman van de controledienst van het Riziv beloofd heeft. Ten slotte willen wij als ziekenfonds ook meer doen om samen met de VDAB mensen in arbeidsongeschiktheid volledig of gedeeltelijk weer aan het werk te helpen. Marc Justaert Voorzitter CM

Dat er mensen zijn die doen alsof ze ziek zijn – ‘nepzieken’ – en zo de adviserend geneesheren van de ziekenfondsen om de tuin leiden, was een nieuwe vingerwijzing naar wie langdurig ziek is. Psychische stoornissen zijn goed voor ongeveer 34 procent van het aantal invalide mensen. En het is juist dat net deze aandoeningen minder zichtbaar een

Nele Verheye

CVS-patiënten worden gehoord De referentiecentra voor het chronisch vermoeidheidssydroom (CVS) bestaan niet meer. Er liggen nieuwe plannen voor de behandeling en ondersteuning van CVS-patiënten op tafel. Om de ervaringen van patiënten te horen, organiseren de CVS-contactgroep en de Vlaamse Pijnliga vijf bijeenkomsten. De verenigingen zullen de conclusies van deze gesprekken bundelen en daarover in dialoog gaan met de overheid. De samenkomsten zijn gratis, vooraf inschrijven is nodig.

Vijf provincies De bijeenkomsten vinden plaats op 14 september van 14 tot 16 uur in Kessel-Lo (CM-gebouw), op 17 september van 19 tot 21 uur in Heusden-Zolder (cc De Muze), op 19 september van 19 tot 21 uur in Brugge (Hof van Watervliet), op 28 september van 14 tot 16 uur in Borgerhout (Ecohuis Antwerpen), op 15 oktober van 14 tot 16 uur in Dendermonde (De Boomgaard).

✔✔info@cvscontactgroep.be Tel. 02 246 57 14

www.facebook.com/CMziekenfonds

‘Alles opeten is niet verplicht, dat vind ik een interessante tip. We stimuleren onze kinderen wel om hun bordje leeg te eten, maar we proberen niet te veel op te scheppen. En als ze iets echt niet lusten, volstaan een paar hapjes. Ik probeer ook voor mezelf bewust minder op te scheppen. Dat maakt meer verschil dan je zou denken: sinds mijn vakantie ben ik al een drietal kilo afgevallen.’

Wij willen niet ontkennen dat er mogelijk misbruiken zijn, maar het is zwaar overdreven om te zeggen dat er heel wat mensen onterecht een ziekte-uitkering krijgen. De stijging van het aantal langdurig zieke mensen tussen 50 en 64 jaar houdt ongeveer gelijke tred met de toename van die bevolkingscategorie.

ongeschiktheid tot werken vertonen dan pakweg een beenbreuk. Maar het zou onrechtvaardig zijn om daar uit af te leiden dat er heel wat ‘nepzieken’ zijn. De adviserend geneesheren van de ziekenfondsen streven de grootst mogelijke objectiviteit na in de beoordeling van de arbeidsongeschiktheid.

www.twitter.com/CMziekenfonds

Forceer je kinderen niet om hun bord leeg te eten, dat zorgt voor negatieve gevoelens. Een paar happen proeven is voldoende. Ook als ouder hoef je trouwens de kom niet leeg te eten.

In volle vakantieperiode lezen we, niet voor het eerst, dat het aantal langdurig zieke 50-plussers sterk is gestegen, en dat er mensen zijn die doen alsof ze ziek zijn. Zijn er dus veel profiteurs of is dat een onterechte conclusie?

Eddy Fliers

De tip

Grietjes mening

Tomas (2): gaat naar de opvang, eet met enige tegenzin een hapje bloemkool maar is dol op aardbeien en bananen

VOORZET

Doen alsof… Bordjes leegeten, of net niet?

Grietje (33): bediende, wil graag een paar kilootjes kwijt na haar vakantie, eet alles behalve mosselen.

de

7

Jaarverslag CM-ombud

Duidelijke informatie helpt klachten te voorkomen Duidelijke en volledige informatie, dat vinden CM-leden belangrijk. Dat blijkt ook uit het jaarverslag 2012 van de CM-ombudsman. De ziekteverzekering is ingewikkeld. Wat wordt terugbetaald en wat niet? Waarom wordt terugbetaling in bepaalde gevallen geweigerd? Waarom krijg ik geen uitkering? Van de 379 klachten die vorig jaar binnenliepen bij de CM-ombudsman kon meer dan de helft worden afgehandeld door meer verduidelijking te geven.

Website ‘We moeten al het mogelijke doen om onze leden zo goed mogelijk te informeren’, zegt CM-ombudsman Marc De Cock. ‘De CM-website speelt daarbij een grote rol. Daarnaast zijn er de ledenbladen, folders en brochures. Maar ook de informatie die aan leden persoonlijk wordt gestuurd, is belangrijk. Neem bijvoorbeeld een beslissing dat een tandprothese of bepaalde geneesmiddelen niet worden terugbetaald. Normaal gezien informeert de zorgverlener de patiënt over de kost-

prijs en de mogelijkheden van terugbetaling, maar wij ervaren dat dit niet altijd het geval is. Soms zijn leden verwonderd dat ze geen terugbetaling krijgen waar ze dat wel verwacht hadden. CM moet de reglementering correct toepassen. Maar het is goed om ook duidelijk uitleg te geven als niet alle voorwaarden voor terugbetaling vervuld werden en terugbetaling dus niet mogelijk is.’

Ziekenvervoer Uit het jaarverslag blijkt dat de reglementering voor terugbetaling van dringend ziekenvervoer en terugbetaling van gezondheidskosten in het buitenland, wel vaker vragen oproepen. Klachten over de uitbetaling van ziekteen invaliditeitsuitkeringen geven dan weer aan hoe belangrijk het is om nauwgezet de procedures te volgen. ‘Als de persoon die arbeidsongeschikt is tijdig en correct aangifte doet en de werkgever stuurt tijdig het inlichtingenblad op, worden veel problemen voorkomen’, zegt Marc De Cock. ‘Anderzijds zijn fouten altijd mogelijk. En die moeten zo snel mogelijk worden rechtgezet.’

De klachten die bij de ombudsman toekomen, vormen voor CM een belangrijke bron van informatie. ‘Op basis daarvan doen we voorstellen voor verbetering en vereenvoudiging’, zegt Marc De Cock.

Hoe werkt het? Ben je als CM-lid niet tevreden over je ziekenfonds, dan neem je in de eerste plaats contact op met je regionale ziekenfonds. Krijg je daar geen bevredigend antwoord, dan kun je contact opnemen met CM-ombud. Dat kan per brief, per mail of via het contactformulier op de website. De ombudsman zal je klacht onderzoeken en bemiddelen om tot een oplossing te komen. (CVH)

✔✔CM-Ombud,

Haachtsesteenweg 579, 1030 Brussel, cm.ombud@cm.be. Het online contactformulier vind je op www.cm.be/ombud.


8

¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Nog even nagenieten

De Kazouzomer van

knipsels

We hadden er nog veel meer kunnen geven, maar we moeten ons jammer genoeg beperken tot deze selectie schitterende Kazoubeelden. Kinderen, jongeren en monitoren stuurden ze ons massaal toe en laten ons zo meegenieten van een fantastische Kazouzomer.

Sommige uitkeringen hoger op 1 september De uitkering van werknemers die tussen 1 januari en 31 december 2007 arbeidsongeschikt werden, stijgt op 1 september met 2 procent. De minimumuitkering voor arbeidsongeschikte regelmatige werknemers gaat met 1,25 procent omhoog. Deze uitkering is gekoppeld aan het minimumpensioen voor werknemers dat dus met hetzelfde percentage stijgt.

Estée Goethals (10), Beekse Bergen

De minimumuitkering voor arbeidsongeschikte niet-regelmatige werknemers stijgt met 2 procent.

✔✔www.cm.be/ziekte-uitkering Gianna Vervaet (15), surfkamp Capbreton

Startende 50-plussers krijgen ondersteuning

Amber Van den Wijngaert (16), Como Fantastico

Misschien droom je er als 50-plusser van om een eigen zaak te starten maar blijf je daarover twijfelen. Het project ‘Start50+’ van de ouderenvereniging Neos en Unizo helpt je om een beslissing te nemen. Via een persoonlijke en kwalitatieve coaching kun je je mogelijkheden als ondernemer verkennen. Ook kun je gratis infosessies over zelfstandig ondernemen volgen. Je komt er meer te weten over je sociale zekerheid en de ondersteuning en begeleiding bij het starten als zelfstandige. Er worden infosessies georganiseerd in Kortrijk op 1, 3, 8 en 10 oktober en in Leuven op 15, 17, 22 en 24 oktober. Vooraf inschrijven.

Nele Van den Bulck (20), Jomba-vakantie Retie Charlotte De Groote (22), Monte del Lago

✔✔www.starten50plus.be

Evelien De Ridder (19), circuskamp in Lokeren

SMAKELIJK

Ontdek de geheimen van de liefde Wil je de geheimen van de liefde ontdekken, kom dan naar The World Night of Love. Topsprekers uit binnenen buitenland lichten er hun inzichten over de liefde toe. Onder meer psychiater Dirk De Wachter en psycholoog Paul Verhaeghe komen aan het woord. Leo Bormans, auteur van ‘The World Book of Happiness’ en van ‘The World Book of Love’, leidt de voorstelling. Ze vindt plaats op 25 september van 19.30 tot 21.30 uur in Bozar in Brussel. Deelnemen kost 6 euro. Als CM-lid betaal je slechts 4 euro op vertoon van je gele klever.

Groentetajine met aardappel en mosselen Ingrediënten voor 4 personen: 1 kg mosselen ¬ 500 g vastkokende aardappelen ¬ een stuk pompoen ¬ 1 ui ¬ 1 courgette ¬ 2 stronkjes witloof ¬ een capsule saffraan ¬ paprikapoeder ¬ peper ¬ zout ¬ arachide- en olijfolie snijd de aardappelen en pompoen in blokjes van gelijke grootte ¬ snijd de ui in grove stukken ¬ zet een tajine of brede kookpot op het vuur ¬ stoof de ui in hete olie ¬ leg er de aardappelblokjes en de pompoenblokjes bovenop (groenten hoeven niet door elkaar geroerd te worden) ¬ doe het deksel erop en laat rustig 10 minuten garen ¬ strooi er na een tiental minuten de saffraan over ¬ snijd de courgette in blokjes en snijd het witloof grof ¬ voeg de courgette en het witloof toe ¬ verdeel nu ook de mosselen er bovenop en kruid met het paprikapoeder, peper en zout ¬ giet een glas water in de tajine of pan en breng aan de kook ¬ plaats het deksel erop ¬ de mosselen zijn gaar zodra ze open zijn ¬ dien op met brood

Frank Croes

Overdag wordt The World Congress of Love georganiseerd voor professionelen en geïnteresseerden. De toegang bedraagt 95 euro. Beide lezingen zijn vooral in het Engels. Vooraf inschrijven.

✔✔www.lannoo-events.be

Lies Gurdebeke (26), feestvakantie Bredene

Recept uit het boekje ‘Vers natuurlijk’, een uitgave van De Praktische School – partner van Femma, www.femma.be - 02 246 51 11


2013

HELPENDE

HANDEN

Leesmama Marleen Rasté (37) helpt met de eerste boekjes Op de website www.kazou.be, vind je nu al het vakantie-aanbod voor de komende winter. Vanaf 11 september om 14 uur kun je een skireis boeken.

Lieze Cerulus (16), Exciting Croatia

Elke vrijdagochtend is ze trouw op post in het Schooltje van Oppem in Meise. Dan duikt leesmama Marleen Rasté samen met de kindjes van het eerste leerjaar in de boekenkast. ‘Van lettertjes naar verhaaltjes op één schooljaar tijd. Het is fantastisch om die vooruitgang te zien.’ ‘Of er geen ouders waren die het zagen zitten om een beetje te helpen op school. Die vraag stelden de leerkrachten van het Schooltje van Oppem bij het begin van vorig schooljaar. Ik voelde mij meteen aangesproken. Ik ben bediende, maar op vrijdag werk ik maar een halve dag. Ik had wel wat tijd om mij voor de school in te zetten.’

Alfabet

Arne Van Der Stede (10), Puur avontuur Massembre

Lisa Verhaeghe (15), Selce Kroatië

Marjolein Chys (20), Lovere Italië

‘Ik mocht meteen aan de slag als leesmama in de klas van meester Stefaan. Het Schooltje van Oppem biedt Montessori-onderwijs aan. Als leesmama help ik de kindjes van het eerste leerjaar bij hun leesoefeningen. Dat is bijzonder fijn om te doen. Helemaal van nul moeten we niet beginnen. In de kleuterklas leren de kinderen al werken met het alfabet. Als ze naar het eerste leerjaar verhuizen, kunnen de kinderen al eenvoudige woordjes vormen.’ ‘Je staat ervan versteld hoe snel dat gaat. We beginnen met die lettertjes van de kleuterklas, maar binnen de kortste keren kunnen ze al zinnetjes lezen en na een tijdje komen de eerste verhaaltjes. Elk kind evolueert op zijn eigen tempo. Als leesmama speel ik daar mee op in. Ik zet mij met elke leerling apart. Zij lezen luidop uit hun

boekjes. Ik help en verbeter waar dat nodig is.’

Meer betrokken ‘Mijn jongste dochter Olivia gaat dit schooljaar naar de tweede kleuterklas, mijn oudste dochter Ella verhuist naar het tweede leerjaar. Vorig jaar mocht ik haar als leesmama mee helpen lezen. Zij vond het heerlijk om haar mama elke week in de klas te hebben. En voor mij was het bijzonder leerrijk om te zien hoe het er in de praktijk aan toeging. Door elke week in de klas te komen, voelde ik mij veel meer betrokken bij de school. En ik kreeg heel veel waardering voor mijn werk als leesmama. Meester Stefaan toonde zich erg dankbaar. Ik vind het gewoon leuk om op die manier mijn steentje bij te dragen. En ja, als het straks eetfestijn is, zal de school ook op mij kunnen rekenen.’ Dieter Herregodts

Compagnie Gagarine

Boek nu

Sharon Noppe (23), West Highland Way Drymen

9

¬ hoe gaat het met u?

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Lic. 7013 - A5654

Nicky Sleutjes (14), Fiesch Zwitserland

?!

Antje en Joke Van Schelvergem, (14 en 12), Lago Trasimeno

Hoe kunnen we je helpen? CM geeft raad.

Moet ik luizenshampoo gebruiken om de beestjes te lijf te gaan? Het schooljaar start. Best mogelijk dat een van de kleine kapoenen met luizen naar huis komt. Moet je dan meteen naar de apotheker om speciale luizenshampoo? Neen. Kinderen worden zo vaak met luizen besmet dat je hun haar beter niet elke keer met agressieve chemische producten behandelt. Om luizen uit te roeien gebruik je het best de nat-kam-methode. Buiten gewone shampoo en conditioner heb je enkel een luizenkam met fijne tanden nodig. Hoe ga je te werk? Eerst was je het haar met een gewone shampoo. Daarna breng je een grote hoeveelheid conditioner aan en haal je met een gewone kam de klitten

uit het haar. Dan volgt het echte werk: buig het hoofd voorover en kam het haar met een luizenkam van achteren naar voren, tegen de schedelhuid aan. Begin bij het ene oor en eindig bij het andere en terug. Veeg de luizenkam telkens af aan wat keukenpapier en controleer op de aanwezigheid van luizen. Spoel het haar, laat het zeer nat en kam het met een gewone kam naar achteren. Hou het hoofd rechtop en kam met een luizenkam van voren naar achteren, opnieuw van het ene oor naar het andere. Kam minstens een kwartier en herhaal tot er geen luis meer te vinden is.

✔✔Bekijk eens het filmpje op

www.cm.be/luizen of download de folder ‘Hoofdluizen’.

Winter 2013-2014

De nieuwe brochure is er! Ben jij al ingeschreven voor een Intersoc-wintervakantie? Nog niet? Bekijk dan onze nog beschikbare plaatsen op www.intersoc.be of vraag je brochure boordevol winterpret aan via 070 233 119. Waarom Intersoc? - Nederlandstalige kinderclubs - Een vaste prijs - Alles tot in de puntjes geregeld - Gratis medische service - En zoveel meer Bekijk onze brochure online via www.intersoc.be.

WERKEN EN TOCH OP VAKANTIE? Dat zijn Intersoc-werkvakanties!

Wil jij deze winter als vrijwilliger meewerken in één van onze hotels in Zwitserland of Frankrijk? Wij zoeken enthousiaste medewerkers voor kinderclubs, keuken, restaurant, onderhoud, bar, receptie, … Wij voorzien het vervoer en verblijf in volpension. Registreer je nu al op onze website en stel je vanaf 2 september kandidaat voor een specifieke periode en bestemming. Meer info op www.intersocwerkvakanties.be of op 02 246 47 49.

Visie_30-08_Winter 2014 3.indd 1

23/08/2013 15:49:51


10

¬ uw job, ons werk

DE

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

VLOER

Milliken Europe Gent

‘Alles wat draait, daar blijf je van af’ Voor voetbal, zijn vroegere hobby, heeft Peter Van Veerdeghem geen tijd meer. Hij smijt zichzelf volledig voor de vakbond. ‘Als je een goede délégué wilt zijn, dan moet je er tijd voor maken’, vindt Peter.

I

Emy Elleboog

n de volkse wijk Sluizeken-TolhuisHam vind je de laatste fabriek die de Gentse binnenstad nog telt: het textielbedrijf Milliken Europe. Hier worden weefsels vervaardigd voor auto-, fiets- en transportbanden. ACV-délégué Peter Van Veerdeghem (42) werkt er 24 jaar. ‘Milliken is mijn eerste werkgever’, vertelt Peter. ‘Ik kwam recht van de schoolbanken toen ik hier begon als doffer op de afdeling twisting. Ik moest dan volle bobijnen van de spoel halen en lege erop plaatsen. Later heb ik het onderhoud van de machines gedaan en maakte ik deel uit van de brandweeren Mijn grootste wens EHBO-ploeg. als délégué is werkSinds 2000 ben ik de rechterhand van de zekerheid voor alle preventieadviseur. 216 werknemers. Ik maak inspectierondes op de afdePeter Van Veerdeghem, lingen en geef tips Milliken Europe aan collega’s. Ik geef ook de veiligheidsintroductie aan nieuwe collega’s en doe de aankoop van persoonlijke beschermingsmiddelen.’ Is veiligheid een thema dat hier leeft?

ACV-délégué Peter Van Veerdeghem: ‘Veiligheid staat op de eerste plaats’.

‘Zeker, veiligheid staat op de eerste plaats. Ook voor de directie geldt dat. De werknemers lopen een bepaald risico: omdat ze met chemicaliën werken of omdat ze een enorme machine bedienen die voortdurend in beweging is. Ik zegt altijd: alles wat draait, daar blijf je van af.

Het is erg belangrijk dat een werknemer zijn machine vanbinnen en vanbuiten kent. Daarom krijgt elke nieuwkomer een meter of peter die minstens twee à vier weken aan zijn zijde blijft. Zo gaan we na of een nieuwe medewerker de risico’s van zijn werk correct inschat.’

Is het voor jouw job een voordeel om ook délégué te zijn? ‘Ik vind van wel. Vooral omdat ik via het ACV vaak eerder op de hoogte ben van nieuwe regelgeving dan de directie en de personeelsdienst. Dat is ook de sterkte van onze vakbond: de délégués worden goed geïnformeerd. Zelf investeer ik veel tijd in het ACV. Ik zit in de ondernemingsraad, waar ik ook secretaris van ben, het comité en de syndicale delegatie. Ik ga naar de maandelijkse bestuursvergadering van ACV GentEeklo. En ik probeer zoveel mogelijk vorming mee te pikken. Ik vind dat als je iets goed wilt doen, je er volop voor moet gaan. Dus als je een goede délégué wil zijn, moet je er tijd voor maken. Daarom ben ik ook gestopt met voetbal en als jeugdtrainer. Alleen fitness en zaalvoetbal op vrijdag doe ik nog.’ Je bent bijna twintig jaar délégué. Is er veel veranderd sindsdien?

Zegt Sint-Niklaas ‘ja’ tegen de mannen van de vuilkar? ‘Moet het stadspersoneel instaan voor de huis-aan-huisophaling van het restafval?’ Dat is de vraag die op 1 september aan de inwoners van Sint-Niklaas voorgelegd wordt. Het schepencollege besliste om de huisvuilophaling uit te besteden aan een privéfirma. Maar het ACV verzamelde genoeg handtekeningen voor een volksraadpleging. ‘De uitbesteding van de reinigingsdienst is een schijnoplossing. Uiteindelijk zal de bevolking hier meer voor betalen’, weet ACV-Openbare Diensten.

‘De wetgeving is uitgebreid en ook ingewikkeld geworden. Vroeger was de meest gestelde vraag wanneer je op brugpensioen kon gaan. En daar had ik binnen de vijf minuten een antwoord op. Vandaag heb je veel meer verlofstelsels zoals tijdkrediet. En het papierwerk is toegenomen. Daardoor lijkt de job van délégué steeds meer op die van een sociaal assistent. Maar ik doe het erg graag. Het voordeel van mijn job bij de preventiedienst is dat ik overal in het bedrijf kom. De collega’s kunnen mij makkelijk aanspreken.’

De textielsector in België heeft het moeilijk. Hoe doet Milliken Europe het? ‘Op de finishing- en snijafdeling staan er gespecialiseerde machines, die je niet overal in de wereld hebt. Daarmee kunnen we de toegenomen concurrentie aan. Maar de crisis in de automobielsector voelen we op de weverijafdeling. Daar passen we sinds anderhalf jaar economische werkloosheid toe. Het werk wordt er eerlijk verdeeld en we proberen zoveel mogelijk mensen op andere afdelingen in te zetten. ’ Maar er is niemand ontslagen? ‘Nee, gelukkig niet. Mijn grootste wens als délégué is werkzekerheid voor alle 216 werknemers. Zelf zou ik hier graag blijven tot aan mijn pensioen. In betere economische tijden kon je onderhandelen met de werkgever over een hogere verloning, maar nu moet je niet het onmogelijke vragen.’ Hebben jullie de onderhandelingen over het eenheidsstatuut gevolgd? ‘De délégués wel, maar onder de collega’s werd er niet echt over gesproken. Nochtans betekent het voor de arbeiders hier dat de carensdag wordt afgeschaft en dat de opzegtermijnen verlengd worden. Ik denk dat de vragen wel zullen komen zodra de nieuwe wetteksten er zijn.’ Leen Grevendonck


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

11

Flexibel werken is sexy Het lijkt hét discussiethema van het jaar te worden: flexibel werken, en hoe je je werk met je privéleven kunt combineren. ‘Weer regisseur worden van je eigen leven’, zo noemde de topman van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid het ‘nieuwe werken’ onlangs.

H

et zogenaamde nieuwe werken is erg sexy’, bevestigt Herman Fonck van de dienst Onderneming van ACV. Het gaat over voorstellen om mensen meer te laten werken waar en wanneer ze dat willen: thuis, op kantoor of elders, tijdens gewone kantooruren of wanneer het het beste uitkomt. Zo kun je makkelijk de kinderen afhalen van school op uren dat oude werkers nog op kantoor zitten, klinkt het. Je kunt de ellenlange files vermijden door thuis te werken. Of je gaat over de middag even naar de Ikea, waar je anders alleen op zaterdag raakt.

Het ACV onderzocht hoe dat nieuwe werken momenteel op de werkvloer verloopt. ‘We vroegen naar bedrijfsregelingen, cao’s en ​ervaringen van werknemers. Dat levert toch een enigszins ander beeld op. Vakbondsmilitanten zijn veelal positief over onafhankelijk van tijd en plaats werken. Werknemers zijn zelf vragende partij voor zo’n systeem. Maar werkgevers en managers houden zoveel mogelijk de boot af. Daardoor ontstaan er vooral informele regelingen. Thuiswerken mag af

en toe, maar vooral op basis van vertrouwen tussen een leidinggevende en ondergeschikte. Zonder formele regels of afspraken.’

Gunst, geen recht Het nieuwe werken blijkt altijd een gunst van de werkgever, nooit een ​recht van een werknemer. ‘Bovendien worden de meeste deeltijdwerkers en alle kaderpersoneel dat leiding geeft koudweg uitgesloten van thuiswerk.’ Hoe zit het met de werkomgeving als je thuis

Minder files

Tandartsbezoek

De voordelen? ‘Minder files, meer zelfstandigheid en minder stress voor werknemers’,

‘De ideale combinatie van werk en privéleven blijkt minder mooi dan in de promopraatjes’, vindt Fonck. ‘Thuiswerken wordt in sommige bedrijven bijvoorbeeld letterlijk verboden op woensdag. We zagen zelfs bedrijven die telewerk uitsluiten bij bepaalde privésituaties, zoals een aannemer die langskomt of examens van de kinderen. Of een verbod om op een thuiswerkdag tussendoor een begrafenis bij te wonen of een tandartsbezoek te regelen. Om van dat nieuwe werken een win-winverhaal te maken, is er nood aan een g​ oed kader’, besluit Fonck. ‘De voorwaarden moeten vastgelegd worden, met voorop een tijdsregistratie om werknemers tegen zichzelf en tegen ongelimiteerde overuren te beschermen.’

De ideale combinatie van werk en privéleven blijkt minder mooi dan in de promopraatjes. Herman Fonck, ACV dienst onderneming

somt Fonck op. ‘Werknemers kunnen arbeid, gezin en vrije tijd optimaal combineren. Ze zijn daardoor productiever en leveren beter werk af. Het bedrijf krijgt bovendien een modern imago en kan ruimer rekruteren.’

de

of elders werkt? ‘Simpel: de werknemer moet er maar voor zorgen dat zijn werkplaats in overeenstemming is met de welzijnswet. Voilà, opgelost. Werkgevers betalen meestal de kosten voor een laptop, internetverbinding of gsm. En wie zegt een thuiswerker wanneer hij moet beginnen en stoppen met werken? ‘De werktijden zijn soms bijzonder strak, en in ware Big Brother-stijl geregeld. De mooie voorstelling, van overdag naar Ikea of de kapper gaan, geldt niet voor veel bedrijven. Werknemers krijgen verplichte werktijden, en moeten permanent bereikbaar zijn per gsm, mail of sociaal netwerk. En overuren worden vaak vakkundig uitgesloten​.’

FOCUS

www.twitter.com/Acvonline

https://www.facebook.com/het.acv

Toplonen en flopcontracten De zomervakantie is echt wel voorbij. Dat ondervond ik begin deze week aan den lijve. Op de eerste werkdag na een deugddoend zomerverlof kreeg ik al meteen heel wat vragen van kranten en televisie. Over de toplonen voor overheidsmanagers. En over een nieuw ideetje van de Vlaamse liberalen: de flexi-jobs, hun variant op de Duitse mini-jobs. Toplonen en flopcontracten, toevallig net op dezelfde dag samen in de krantenkolommen. Zelfs de timing had beter gekund. 290 000 euro. Dat is de waarde van een heel mooie woning, waar heel veel mensen jarenlang hard voor moeten werken. Als jaarloon voor de premier of voor overheidsmanagers lijkt me dat dus niet slecht. Een loon dat (veel) hoger ligt, is echt niet te verantwoorden. Zulke unieke capaciteiten heeft niemand. Ik vraag me ook altijd af hoe je zo’n loon uitlegt aan medewerkers die minstens even hard maar voor veel minder moeten werken. In juni las ik in een Vlaamse krant een reportage van een journalist die een

maand ‘undercover’ gewerkt had als postbode. Ik citeer uit dat stuk: ‘De voorbije acht dagen heb ik 80 uur zonder pauze - gewerkt, waarvan 19 uur onbetaald.’ (Postbode voor een maand, De Tijd, 8 juni 2013). En dan zal het postpersoneel nog een tandje moeten bijsteken, kondigde hun baas onlangs aan. Binnenkort mogen ze tussen de brieven en kranten door ook vaststellingen doen voor verzekeringsmaatschappijen en de meterstand opnemen. Van unieke capaciteiten gesproken. Maar niet getreurd voor wie het met

een wat bescheidener loon moet stellen. Als het van de Vlaamse liberalen afhangt, kunt u dat binnenkort aanvullen met het inkomen uit een flexiof mini-job. Met zo’n job kunt u nog meer overuren presteren. Of u kunt dit statuut ook gebruiken om een extra bijbaantje te nemen, met een superflexibel oproepcontract weliswaar. Hoe ze die bezorgdheid over uw inkomen rijmen met hun dadendrang om uw loon te bevriezen of om de index af te voeren? En hoe jonge mensen, die het zeer moeilijk hebben om een baan te vinden, met die flexi- en mini-jobs geholpen zijn? Dat vraag ik me ook allemaal af. Marc Leemans, voorzitter ACV

290 000 euro. Dat is de waarde van een heel mooie woning, waar heel veel mensen jarenlang hard voor moeten werken.


12

¬ uw job, ons werk

bondig

vak

Maritieme arbeidsconventie in werking Zeelieden hebben sinds 20 augustus een internationaal kader voor hun leef- en werkomstandigheden. Op die dag is de Maritieme Arbeidsconventie in werking getreden. ‘Dit is een mijlpaal in de geschiedenis van de scheepvaart’, reageert Guy Rider, directeur-generaal van de Internationale Arbeids­ organisatie (IAO). ‘De Maritieme Arbeidsconventie maakt het mogelijk om fatsoenlijk werk en leefomstandigheden voor zeevarenden te bevorderen, naast eerlijke concurrentie voor scheepseigenaren.’ De conventie werd al in februari 2006 goedgekeurd. Dat gebeurde na jarenlang overleg tussen de lidstaten van de IAO en de maritieme werkgevers en vakbonden. Maar om de afspraken in werking te laten treden, moesten eerst dertig landen (die samen 33 procent van de wereldwijde tonnage uitmaken) de conventie ratificeren.

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Volwassenenonderwijs - Studeren aan CVO Sociale School Heverlee

‘Ga voor je passie’ Heb je niet de kans gehad om studies in het hoger onderwijs te beginnen of te voltooien? Of wil je je loopbaan een andere draai geven? Dan is volwassenenonderwijs misschien iets voor jou. Nick, Nelly en Marina volgen een graduaatsopleiding aan de Sociale School Heverlee. Ieder vanuit een andere achtergrond, maar met eenzelfde sterke motivatie om hun diploma te behalen.

Nick Nijst (23) uit Aarschot studeert Orthopedagogie

Nelly Ehab (34) uit Nossegem studeert Personeelswerk

‘Ik studeerde eerst voor leerkracht lager onderwijs. Maar tijdens mijn stage in het derde jaar ondervond ik dat dit niet was wat ik wilde doen. Via een vriendin kwam ik bij deze school terecht. Ik heb gekozen voor orthopedagogie, omdat ik graag met kinderen met gedragsproblemen wil werken. Ik heb al een eerste stage achter de rug, in een dagcentrum voor bijzondere jeugdzorg. En dat viel heel goed mee. Zo mocht ik een muzikale workshop geven aan de jongeren.

‘Sinds 2010 heeft mijn verloofde een eigen zaak in IT-rekrutering. Ik werk mee in de zaak en sta in voor personeelszaken, HR, opleiding, facturatie en contracten. Er komt heel wat kijken bij het opstarten van een nieuw bedrijf. En niemand geeft je een handleiding. Omdat ik voor bepaalde taken vond dat ik een basis miste, volg ik de opleiding personeelswerk.

De lessen tijdens mijn studies lager onderwijs vond ik soms onnuttig. Maar de lessen die ik nu volg vervelen niet. Ze zijn praktijkgericht, met voorbeelden uit het werkveld. Mijn klas bestaat uit een bonte verzameling mensen van alle leeftijden. Fijn is dat er geen competitie is zoals in de hogeschool. Wij steunen elkaar en gaan er samen voor om ons diploma te halen.’

Tip van Nick ‘Ik raad jonge mensen met een secundair diploma aan om via dit systeem (hoger beroepsonderwijs niveau 5, red.) te studeren. Je hebt veel meer stage en je ontdekt daardoor veel sneller of een bepaald beroep je ding is.’

De opleiding is modulair opgebouwd. Je kiest zelf hoeveel modules je per jaar volgt. Ikzelf werk de opleiding in drieënhalf jaar af. Dat is wel een stevig tempo. De laatste jaren doe ik niets anders dan les volgen, werken, papers maken en studeren. Maar alles wat ik hier leer kan ik onmiddellijk toepassen op de werkvloer. Dat is handig. Ik denk dat ik nu meer uit mijn studies haal dan als ik 18 jaar was geweest. Nu weet ik waarvoor ik studeer. Dat is het voordeel van als volwassene verder te studeren.’

Tip van Nelly ‘Het leven is te kort om niet te durven. Heb geen schrik en ga voor wat je echt wilt.’

Kriebelt het om verder te studeren? Op www.wordwatjewil.be vind je alle opleidingen voor volwassenen in Vlaanderen en Brussel. Of bel naar 1700, de gratis infolijn van de Vlaamse overheid. Kom naar de infodag van CVO Sociale School Heverlee op zaterdag 31 augustus van 9.30 tot 12.30 uur. Info en opleidingsaanbod: www.cvo-ssh.be of tel: 016 37 51 83.

Nick

Marina De Smedt (56) uit Grimbergen studeert Begeleider in de Sociale Economie ‘Ik heb een carrière van 38 jaar achter de rug. Mijn eerste job was in een beschutte werkplaats. Nadien heb ik altijd in de profit sector gewerkt, zowel in administratieve als commerciële functies. In mijn laatste job was ik algemeen directeur Benelux van een internationaal bedrijf in de luxesector. Tot ik een burn-out kreeg... Ik heb dan besloten om iets te doen wat mij echt

Rob Stevens

Expo: Met Cardijn op weg Kardinaal Jozef Cardijn moet één van de meest inspirerende figuren in de geschiedenis van Halle zijn. De sociaal bewogen priester richtte de KAJ op, de vereniging voor de arbeidersjeugd. Hij inspireerde duizenden jongeren en zijn leuze ‘Zien, oordelen, handelen’ overleeft tot vandaag de dag. In het Zuidwestbrabants Museum kun je nog tot 31 oktober naar de tentoonstelling ‘Met Cardijn op weg’, een tentoonstelling over deze gedreven priester en zijn band met arbeidersjongeren, in België en heel de wereld.

✔✔Inkom: 2 euro (-12 jaar

gratis). Zuidwestbrabants Museum, Kardinaal Cardijnstraat 7, Halle.

ACV-Enter gooit met pijltjes op zomerfestivals De jongerenwerking van ACV, Enter, schuimde deze zomer de festivals af met een vogelpikstandje (op de foto: Buggenhout Beukt). Wie een ballon kon kapotgooien, kreeg een tof gadget. Tegelijkertijd kregen jongeren info over de wetgeving voor jobstudenten, want die is niet altijd even simpel. (LVDB)


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

13

Rob Stevens

ACV Voeding en Diensten

Arbeiderspersoneel terug naar school Naar school gaan is zoveel prettiger in een aangename omgeving. En daar zorgt het arbeiderspersoneel in de scholen voor. Dankzij het Sociaal en Waarborgfonds kunnen ze rekenen op een uitgebreid aanbod aan bijscholing. En dat volledig gratis.

I

n het onderwijs werken niet alleen leerkrachten en administratieve medewerkers, maar ook arbeiders. In het gesubsidieerde vrij onderwijs onderhoud ze de scholen, beheren ze de keuken, houden ze toezicht, begeleiden ze de bus en doen ze de schoonmaak. Op die manier zorgen zij mee voor een aangename schoolomgeving.

Nelly

Meer weten? Ben je tewerkgesteld in het vrij gesubsidieerd onderwijs (paritair comité 152) en wil je graag deelnemen aan een opleiding? Neem dan contact op met opleidingen@groepintro.be of contacteer Nele Coenen via 0499 69 35 11.

✔✔Meer informatie vind je op

www.acv-voeding-diensten.be.

Gratis bijscholing Het Sociaal en Waarborgfonds organiseert opleidingen voor deze arbeiders, in samenwerking met Groep INTRO. Zo kunnen ze hun competenties versterken en staan ze steviger in hun schoenen op het werk én in het leven.

Marina

passioneert, en dat is met mensen werken. Ik wilde een job in de sociale sector. Maar tijdens sollicitaties nam men mij niet serieus. Mijn cv bleek een struikelblok, ik was niet geloofwaardig. Via de VDAB kwam ik uit bij de opleiding voor Begeleider in de Sociale Economie. Ik voelde meteen aan dat dit was wat ik wou doen. Via waardig werk wil ik mensen vooruithelpen die het moeilijk hebben. Ik heb al een eerste stage gelopen in een

?!

In eigen school

sociale werkplaats en daar heb ik mij rot geamuseerd. Ik heb mensen ontmoet met zeer weinig zelfvertrouwen, maar met zo’n grote innerlijke rijkdom. Dit is een prachtjob.’

Tip van Marina

Het is maar een kleine greep uit het bijscholingsaanbod. De opleidingen zijn bovendien gratis en vinden meestal plaats in de eigen school tijdens de werkuren. Er is dus geen loonverlies voor de deelnemers.

‘Studeren heeft niets te maken met leeftijd, maar alles met motivatie. Ga voor je passie. Durf veranderen.’ Leen Grevendonck

Hoe kunnen we je helpen? ACV geeft raad.

Nieuwe regels voor uitzendarbeid vanaf 1 september Op 1 september verandert de wet op de uitzendarbeid. Er zijn vier belangrijke aanpassingen.

2. Dagcontracten

1. Nieuw motief ‘instroom’

3. Informatie en consultatie délégués

Uitzendarbeid is tot nu toe maar in drie gevallen toegelaten: voor de vervanging van een vaste werknemer, een tijdelijke vermeerdering van werk en voor uitzonderlijk werk. Vanaf 1 september komt er een vierde motief bij: instroom. Een bedrijf mag dan een interimkracht inschakelen met als bedoeling om die achteraf een vaste baan te geven. Ondernemingen doen dit eigenlijk al jaren, maar vanaf 1 september wordt het ook wettelijk om dat te doen.

Er zijn vormingen over vier thema’s: professionele poetstechnieken, busbegeleiding, onderhoudsmedewerker en schooltoezicht. Een les materialenkennis voor het poetspersoneel, een EHBO-cursus, een opleiding schildertechnieken of een cursus communicatie met kinderen...

Opeenvolgende dagcontracten kunnen enkel als het bedrijf de nood aan flexibiliteit kan bewijzen.

Een bedrijf dat uitzendkrachten inschakelt, moet om de zes maanden zijn vakbondsvertegenwoordigers een stand van zaken geven.

4. 48-urenregel voor contracten Uitzendkantoren hebben nu tot twee werkdagen na het begin van de tewerkstelling tijd om een contract op te stellen. Voor eind 2013 wordt die 48-urenregel afgeschaft. (LG)

Chinese bemanning krijgt eindelijk loon en kan naar huis Elf Chinese bemanningsleden hebben vijf maanden vastgezeten in de Antwerpse haven, omdat hun rederij zo goed als failliet is. Ze kregen al twee maanden geen loon meer, hadden op het schip bijna niets te eten en konden ook niet naar huis. Maar nu komt er eindelijk schot in de zaak. 25 bemanningsleden zaten sinds 17 maart vast op de C Ladybug, een schip van de Chinese rederij TMT. Die zit in grote moeilijkheden. Ze laat haar schepen al enkele maanden overal ter wereld vastliggen in havens. Veertien bemanningsleden konden eerder al naar huis, maar elf anderen konden niet uitvaren of naar huis vliegen. De contracten van de kok en de engineer van de C Ladybug liepen intussen af, maar

nog konden ze niet naar huis. De kok kon daardoor zelfs niet naar zijn pasgeboren dochtertje. De bemanning kreeg dit jaar ook geen loon meer. En de voedselvoorraad op het schip raakte op: er was eind juni alleen nog rijst en diepgevroren vlees. ACV-Transcom organiseerde daarom een voedselinzameling. Begin deze week kwam er goed nieuws: de kok en de engineer konden eindelijk naar huis vertrekken. De andere negen krijgen de belofte dat hun loon betaald wordt en dat de C Ladybug eind deze week weer brandstof krijgt. (LVDB)


14

¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

Dossier: Grensarbeid

Wonen in België, werken in een buurland Met 84 895 zijn ze, de Belgen die vorig jaar in één van onze buurlanden gingen werken. Ze trekken de grens over om de kost te verdienen, maar blijven wel in België wonen. Meer dan 34 000 van die grensarbeiders hebben een job in Nederland. Maar hoe begin je daar aan?

H

et merendeel van de uitgaande Belgische grensarbeiders heeft een job in Luxemburg (37 703). Nederland volgt met stip als tweede in het rijtje van populaire buurlanden om te gaan werken, met 34 560 grensarbeiders. Een minderheid van de Belgische werknemers trekt naar Frankrijk (6 699) of Duitsland (5 933). Uit die cijfers van het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekteen Invaliditeitsverzekering) blijkt ook dat er op zes jaar tijd maar liefst 10 000 Belgische grensarbeiders bijkwamen. Wie in België woont en in het buitenland werkt, moet een antwoord zoeken op een hoop vragen. Waar betaal je je belastingen? Welk land betaalt later je pensioen? Wat gebeurt er als je ontslagen wordt? En hoe begin je aan de zoektocht naar werk? Als grensarbeider laat je immers het vertrouwde BelgiOp zes jaar tijd kwasche systeem van sociale zekerheid, belastinmen er maar liefst gen en arbeidsrecht 10.000 Belgische achter.

Werk zoeken

grensarbeiders bij.

Als grensarbeider laat je het vertrouwde Belgische systeem van sociale zekerheid, belastingen en arbeidsrecht achter.

Naam

In België moet je je als werkzoekende inschrijven bij de VDAB. In Nederland bijvoorbeeld kan dat bij een UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Zij kunnen je helpen bij de zoektocht naar een job. Maar je kunt natuurlijk ook zelf vacatures op jobsites en in kranten raadplegen. Ook op de VDAB-site vind je werkaanbiedingen in Nederland.

Sociaal verzekerd De Belgische sociale zekerheid betaalt elk jaar 26 miljard euro aan wettelijke pensioenen uit. Ze zet onder andere 714 miljoen eu-

ro in om werklozen te activeren en zorgt ervoor dat 289 000 mensen met invaliditeit niet zonder inkomen zitten. Maar Belgische inwoners die over de grens gaan werken, zijn sociaal verzekerd volgens de wetgeving van het land waar ze gaan werken. Als een grensarbeider ziek of arbeidsongeschikt wordt, met pensioen gaat of gezinsbijslag wil, gelden de regels van het land waar hij werkt. Werk je bijvoorbeeld in Nederland en word

Werk je over de grens? Woon je in België en werk je in Nederland, of woon je in Nederland en werk je in België? Goede informatie helpt je vooruit op je werk! - De ‘checklist grensarbeiders’ van ACV bevat alles wat je zeker moet weten wanneer je voor de eerste keer in Nederland gaat werken. - De dienst Grensarbeid van ACV Limburg houdt een wekelijkse zitdag in Bilzen, Maaseik, Neerpelt, Turnhout, Genk, Hasselt en Maasmechelen. Daar kun je terecht met al je vragen.

✔✔www.acvgrensarbeiders.be Tel. 011 30 60 00

je ziek, dan is je werkgever verplicht om je loon twee jaar door te betalen. Het ziekenfonds komt daar niet aan te pas, in tegenstelling tot het Belgische systeem. Een uitzondering op de regel is de werkloosheidsuitkering. Grensarbeiders die ontslagen worden en daardoor volledig werkloos worden, krijgen een uitkering van het land waar ze wonen. Word je maar gedeeltelijk werkloos, dan kun je aanspraak maken op een uitkering in het land waar je werkt.

Belastingen Ook belastingen betalen is anders wanneer je in het buitenland werkt. Het systeem verschilt naargelang het land waar je werkt. Voor onze buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg geldt een zogenaamd werklandverdrag. Dat betekent dat je belastingplichtig bent in het land waar je werkt.

Belgische inwoners die over de grens gaan werken, zijn sociaal verzekerd volgens de wetgeving van het land waar ze gaan werken. Rechtsregels Bij ontslag of andere problemen op het werk is het net hetzelfde liedje: ander land, andere regels en gewoonten. Werk je in een buurland, dan geldt in principe ook voor jou het arbeidsrecht van dat buurland, net als voor je collega’s daar. Lieve Van den Bulck

In de buurlanden worden wel vaak andere begrippen gehanteerd, op je loonbrief en op je belastingbrief. Zo heet onze personenbelasting in Nederland ‘inkomstenbelasting’, en de bedrijfsvoorheffing heet ‘loonbelasting’. Op je loon wordt er geen ‘RSZ’ ingehouden, maar wel een ‘premie’ voor de ‘volks- en werknemersverzekeringen’.


gewikt & gewogen

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

ZEGT

15

Stefanie Demedts, studente van het jaar 2013

‘Studenten moeten ook hun stem laten horen’ Lessen volgen, maquettes in elkaar knutselen en tussendoor de studentenraad nieuw leven inblazen: veel vrije tijd houdt architectuurstudente Stefanie Demedts (23) uit Zwevegem niet over. ‘Opkomen voor de rechten van de student doe ik met veel plezier, maar mijn studies staan op de eerste plaats.’

D

Cia Jansen

it academiejaar doe ik mijn tweede masterjaar Architectuur aan Sint-Lucas in Gent. Hiervoor heb ik Interieurarchitectuur gestudeerd. Als je een kunstenrichting volgt, kruipt er veel tijd in colleges en werken aan je ontwerpen. Het is dus niet vanzelfsprekend om ook nog eens lid te worden van de studentenraad en mee te werken aan het beleid van de school. Maar nu het hoger onderwijs zo grondig hervormd wordt, was het erg belangrijk dat de studenten ook hun stem lieten horen.’

Je inzet is beloond door de Stad Gent. Je bent nu Student van het Jaar 2013. ‘Ik vind dat echt een enorme eer. Het thema van de prijs was dit jaar studentenparticipatie en daarom was ik genomineerd. Nu hoop ik dat het werk dat ik voor de studentenraad gedaan heb, verder gezet wordt als ik afstudeer.’

Wat verandert er binnen het hoger onderwijs? ‘Vanaf het academiejaar 2013-2014 worden de meeste academische opleidingen van de hogescholen geïntegreerd in de universiteiten. Mijn school, Sint-Lucas Architectuur Gent, wordt samen met Sint-Lucas Architectuur Brussel een faculteit van de KU Leuven. Maar tegelijkertijd blijven de twee campussen ook nauw verbonden met de hogeschool LUCA School of Arts. Om de samenhang binnen de hogeschool te bewaren, was het belangrijk om een studentenraad op te richten. En daar heb ik Ik ben een vorig jaar werk van gemaakt. Nu is brugfiguur tussen er weer een forum waar de studenstudenten en de ten hun stem kunnen laten horen.’ Wat doet een studentenvertegenwoordiger zoal?

Geen spijt dat je zo weinig vrije tijd hebt? ‘Nee, want ik ben graag bezig. Ik moet elke dag een doel hebben. Ik heb ook het engagement van thuis uit meegekregen. Mijn vader is hoofddélégué voor het ACV in zijn bedrijf. Net als ik is hij een brugfiguur, maar dan tussen werknemers en de directie. Daarnaast heeft hij wel duizend andere mandaten. Mijn mama zegt soms dat ik erger ben dan mijn papa, omdat ik er nog meer tijd in steek (lacht).’

school, zoals mijn papa als délégué de schakel is tussen werknemers en directie.

‘In verschillende beleidsorganen mag ik mijn mening geven. Dat gaat van kleine dingen zoals het afficheLukt het je om dit engagement te beleid mee uitdenken tot inhoudecombineren met je studies? Stefanie Demedts, Studentenlijke dossiers zoals de opleidingsvertegenwoordiger in Gent programma’s. Ik ben ook de brugfi‘Ja, ook al is het erg druk. Ik ben er guur tussen de studenten en de algauw twintig uur per week mee school. Ik kom op voor de rechten van de student, maar bezig. Mijn sociale leven was vorig jaar beperkt tot recepevenzeer moet ik beslissingen van de school communities na een vergadering (lacht). ceren en verdedigen. Daarnaast ben ik een aanspreekBovendien vind ik het erg leerzaam. Je leert delegeren, je punt voor studenten. Sommigen willen simpelweg agenda te beheren, omgaan met mensen, je standpunten weten wanneer de examenroosters online staan. motiveren. Ik ben er ook veel zelfzekerder door geworAnderen willen mijn mening over hoe zij het best hun den. Die vaardigheden zal ik in mijn latere loopbaan studies aanpakken.’ goed kunnen gebruiken.

Wat tweet er in het struikgewas? Visie plukt enkele rake commentaren van de sociale netwerksite.

Gilles Cnockaert werkt bij Caritas 515.000 fietsplaatjes ‘Weer een auto minder’ van @www11be gingen al de deur uit! Bestel eentje op http://1.11.be/1y1l & steun de campagne

Carel Brendel Nederlandse journalist Nu deugt het Westen niet omdat het niets doet in Syrië. Over een paar dagen deugt het Westen niet omdat het wel wat doet in Syrië.

Kris Peeters mobiliteitsexpert Raar dat de knappe koppen die kernenergie als perfect beheersbaar beschouwen de klus niet even kunnen klaren in #Fukushima.

Maar hoe graag ik ook studentenvertegenwoordiger ben, mijn studies staan op de eerste plaats.’

Ben je ook lid van het ACV? ‘Sinds mijn achttiende ben ik lid van Enter. Dat is het gratis ACV-lidmaatschap voor jongeren. Ik doe namelijk weekendwerk en heb vaak een vakantiejob. In het ACVkantoor berekenen ze voor mij hoeveel ik nog mag werken en verdienen om in orde te blijven met de kinderbijslag. Via Enter blijf ik ook op de hoogte van nieuwe regelgeving. Ik vind het interessant dat het ACV kan bemiddelen, als je problemen hebt met je werkgever.’

beelding

UIT

Leen Grevendonck


16

¬ Limburg

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

LIMBURG NEVEN-

EFFECT

Elke dag een minivakantie De vakantie zit er op, werk en dagelijkse routine zijn volop terug. Wat nazindert zijn de fijne herinneringen, de heimwee naar een rustiger leven en het beeld van die speciale mensen die we hebben ontmoet. Ik denk aan onze ontmoeting met Pepe, het straatjongetje dat zelfgemaakte poppetjes verkoopt om het avondeten voor zijn ouders en broertjes en zusjes mee te helpen betalen. Pepe was erg dankbaar voor de dollar die hij ving voor zijn poppetje, maar nog meer genoot hij van de balpen die hij erbij kreeg. Op ons servetje toonde hij trots dat hij kon schrijven, maar ook rekenen. Helemaal alleen geleerd op straat, om te overleven. Een kwartiertje later was hij terug, met een uitgestreken gezicht. Pepe was zijn stylo kwijt en of we er nog eentje hadden. Wedden dat hij hem verkocht had? Ondernemend in hart en nieren. Vakantie leidt dikwijls tot ontmoetingen met veerkrachtige mensen die ondanks hun soms uitzichtloze situatie toch volhouden, op een heel innovatieve en creatieve manier. Persoonlijkheden die verbazend optimistisch blijven, verbijsterend gul ook, gezien hun precaire levensomstandigheden. Iedereen heeft ze wel gehad tijdens de vakantie: unieke ontmoetingen met echte mensen die onze kijk op de wereld veranderen. Ontmoetingen die plots een deur openen naar een totaal onbekende realiteit. Dat zijn momenten om te koesteren, ervaringen die niet voor jaren mogen verdwijnen in prachtige fotoalbums. We zouden onszelf elke dag moeten verplichten om aan hen te denken. Als voorbeeld van doorzettingsvermogen, innovatie en creativiteit, maar ook als herinnering aan de eigen welvaart die we zo vanzelfsprekend vinden. Dat kunnen we allemaal, een paar minuten onze zintuigen wagenwijd openzetten en ook hier open staan voor speciale ontmoetingen en intense ervaringen. Elke dag een kleine minivakantie inlassen. Pepe blijft alvast in mijn hoofd. Minstens een keer per dag geef ik hem een balpen. Ik krijg er heel veel voor terug. Carien Neven secretaris ACW Limburg www.neveneffect.eu

THE VIKING KUBB CUP zaterdag 7 september 2013 Sportvelden, Ringlaan 50, Zolder Aanvang om 13 u, finale om 18 u

Inschrijven

Mail naar Vikkingkubbjogem@outlook.com en stort vóór 31 augustus 10 euro op be28 7390 1009 9620 met vermelding van je teamnaam. Opgelet! Het aantal inschrijvingen is beperkt minimum 6 personen/team.

Organisatie: Kwb Zolder en de Jiensboys

Verantwoordelijke uitgever regio Limburg: Carien Neven Wil je reageren op de regionale bladzijden? Contacteer dan de redactie van ACW Limburg - Mgr. Broekxplein 6 - 3500 Hasselt tel. 011 29 08 70 - acw.limburg@acw.be - www.acwlimburg.be - www.visielimburg.be

‘ONDERWIJS MOET BETAALBAAR ZIJN OM SOCIALE GELIJKHEID TE BEVORDEREN’ Voor vele gezinnen betekent de start van een nieuw schooljaar ook weer de start van dagelijkse financiële kopzorgen. In het basisonderwijs zijn er wel de maximumfacturen. Scholen moeten er nadenken hoe ze de onderwijskosten onder controle houden. Kan elk kind meedoen aan al onze schoolse activiteiten? In het middelbaar lopen de kosten hoger op. Zeker in sommige technische en beroepsrichtingen. In het hoger onderwijs kost een kotstudent, leefkosten en mobiliteit inbegrepen, jaarlijks tot 12.500 euro. De boutade ‘een kind laten opgroeien kost een huis’ is dan niet meer veraf. Wat kunnen scholen, overheid en ouders doen om het onderwijs betaalbaar en de incassobureaus buiten te houden?

Visie vroeg het aan Frank Smeets, Limburgse gedeputeerde van welzijn en voorzitter van PXL (de nieuwe fusie van de Limburgse hogescholen PHL en Xios) Frank: ‘Het onderwijs is de belangrijkste sleutel om armoede te bestrijden en om de samenleving democratischer te maken. Zoveel mogelijk leerlingen moeten afstuderen met een kwalificatie volgens hun talenten en met attitudes waarmee ze zich verder kunnen ontplooien. Een middelbare ASO-leerling kost in het eerste jaar aan de ouders zowat 1.000 euro. Dat loopt op tot 1.300 euro in het laatste jaar. In beroeps- en technische richtingen zoals hotel, slagerij of in het kunstonderwijs is dat een stuk meer dan in het Algemeen Secundair Onderwijs. Directies en ouderverenigingen moeten samen kritisch nadenken om tradities in vraag te stellen. Waaraan besteden we als inrichtende macht prioritair onze werkingsmiddelen? Aan nieuwe meubels? Aan werktuigen? Is het bijv. echt noodzakelijk dat beroepsleerlingen meteen persoonlijk een dure messenset moeten aankopen als ze die toch maar enkele malen gebruiken of later mogelijk nog van richting veranderen? Een school kan zo ook zelf de drempel verlagen tot studierichtingen die leiden naar knelpuntberoepen, met meer kans op werk. In vele scholen zijn boekenverhuur, -markten en tweedehandssystemen ingeburgerd. Prima. Maar soms zijn er toch nog goedkopere digitale oplossingen. Studenten thuis zelf laten printen is duurder dan een vlotte manier uitwerken om op school aan minimale kostprijs te printen.’

Visie: ‘Er zijn ook de niet expliciet zichtbare kosten, zoals een pc en een internetaansluiting thuis, zwemgerief, de boekentas, de kledij-om-erbij-tehoren, soms zelfs wandelschoenen of een skibril voor meerdaagse uitstappen. Door de sociale druk in de omgeving en door een soort compensatiegedrag, tasten vele gezinnen vaak erg diep in de buidel.’ Frank: ‘Daarom zetten we in op bewustmaking: moet het allemaal wel nieuw zijn? We reiken argumenten aan zodat kinderen en ouders zich tegen de omgevingsdruk en tegen de Terug Naar School-reclames kunnen wapenen. In het kader van MOS (Milieu Op School) ontplooien we de ‘Actie Diamant’. Dat heeft niks te maken met de Antwerpse diamantlobby. Eerder

met druk door de Studio 100-lobby (lacht). We brengen zo in het basisonderwijs hergebruik onder de aandacht. Overdreven consumptie- en wegwerpgedrag stellen we in vraag via een plezante wedstrijd. Kinderen krijgen diamantstickertjes om op hun schoolspullen te kleven als ze die niet vervangen en een schooljaar opnieuw gebruiken. Klassen met veel stickertjes kunnen in de loop van het jaar een prijs winnen.’ ‘In de Kringwinkels vind je nu ook boekentassen en ander schoolgerief. Door daar te kopen verklein je de afvalberg en steun je sociale tewerkstelling. De meeste schoolspullen die via de Kringwinkel een tweede leven krijgen, zijn nog in erg goede staat en kosten maar een fractie van de nieuwprijs.’

Visie: ‘School- en studietoelagen worden nog altijd niet automatisch toegekend.’ Frank: ‘We weten nochtans dat de sociale ongelijkheid versterkt wordt door het onderwijs. Eigenlijk zou het onderwijs het tegenoverstelde moeten bereiken. Er speelt echter een typisch Mattheus-effect - wie al veel heeft, zal nog meer krijgen. Wie het moeilijk heeft, haakt vaak voortijdig af omwille van de kostprijs. Daarom werkte men in de provincie Limburg (LER) al in 1958 een systeem uit met renteloze studieleningen. Een rollend fonds met geld dat terugkomt en dan opnieuw uitgeleend wordt. De provincie nam het onlangs over samen met de hogescholen en de universiteit. Zo’n studielening kan je heel eenvoudig aanvragen, zowel voor het hoger onderwijs als voor het volwassenenonderwijs. De lening kan je drie jaar later in kleine schijfjes beginnen terug betalen, zonder intrest. Maar onbekend is vaak onbemind. Vorig jaar hadden we amper 60 dossiers. Dat aantal willen we nu flink verhogen. We hebben een flink budget klaar liggen.’

Nieuwe studierichtingen in Limburg ‘Onze Limburgse faculteit rechten levert sinds kort veelgevraagde en gewaardeerde juristen af. Nu komen er weer enkele nieuwe studierichtingen bij. In Limburg volgt nu 40 % van de jongeren hoger onderwijs, terwijl dat in Vlaanderen gemiddeld 45 % is. Maar bij de studierichtingen die in Limburg zelf aangeboden worden scoort Limburg dan wel 48 %. Nabijheid is een spijkerhard argument!’


Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

¬ Limburg

INFOSESSIES

REEKSEN

Premies en tegemoetkomingen voor kankerpatiënten

Omgaan met psychische problemen

De diagnose ‘kanker’ brengt heel wat onzekerheden en vragen met zich mee. Ook over het financiële aspect: welke premies of tussenkomsten bestaan er? Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? Tijdens deze infosessie willen we een overzicht geven van bestaande dienstverlening, premies en tegemoetkomingen in de thuiszorg. I.s.m. Inloophuis Hasselt.

Wanneer je in je omgeving geconfronteerd wordt met psychische problemen brengt dit vele vragen met zich mee. Wat betekent deze ziekte? Hoe kan je deze persoon ondersteunen? Hoe blijf je ervoor zorgen dat je zelf sterk genoeg blijft? Via deze gespreksgroep willen we jou als mantelzorger hierover informeren en je ondersteunen. Ook ervaringsuitwisseling krijgt de nodige aandacht. I.s.m. Similes vzw.

• Lommel – 12/09 – 14.00-16.00 uur • gratis

• Hengelhoef – 9/09, 7/10, 25/11, 16/12 – 13.30-16.00 uur • 10 euro

Mantelzorg en werk: je emoties de baas

Schilderen rond zorg

De combinatie mantelzorg en werk is niet eenvoudig. Als mantelzorger ga je jezelf wel eens vragen stellen zoals hoe best je tijd verdelen om niet overbelast te geraken. Tijdens deze infosessie gaat Erna Claes in op de bovenstaande vragen om zo een betere balans te vinden tussen werk, zorg en tijd voor jezelf. • Hasselt – 11/09 – 19.30-21.30 uur • 3 euro

Dementie, hoe omgaan met veranderend gedrag? Elk dementieproces verloopt verschillend en uniek. Dit maakt het moeilijker om op zoek te gaan naar passende reacties op het gedrag van de persoon met dementie. Iedere ‘zieke’ heeft zijn eigen persoonlijkheid waarmee we ook rekening moeten houden wanneer we op zoek gaan naar hoe met de veranderingen in het gedrag om te gaan. “De” juiste aanpak bestaat niet. In deze samenkomst willen we graag wat tips geven die kunnen helpen in het zorgen voor een persoon met dementie. Spreker: Johan Abrahams.

12 creatieve plaatsen hebben we in de schilderklas van Martin Oluwadiran. Martin leert zijn pupillen schilderen ‘vanuit het hart’. Techniek speelt daarbij hoegenaamd geen rol. Samen met andere mantelzorgers maken we even wat tijd voor onszelf, om weer nieuwe energie op te doen. Dat is enkel mogelijk door de enorme drijvende kracht van Martin. “Nadenken, kleuren mengen en schilderen!”, luidt het voortdurend. • Houthalen - 23/09, 30/09, 7/10, 14/10, 21/10, 28/10 19.00-22.00 uur • 60 € voor de 6 lessen (materiaal inbegrepen)

Omgaan met dementie Wie thuis zorgt voor een persoon met dementie staat vaak voor een uitdaging. De zoektocht naar informatie en het vinden van ondersteuning is niet altijd makkelijk. Tijdens deze 4 samenkomsten bieden we praktische tips, informatie en ontmoeting aan al wie in zijn omgeving geconfronteerd wordt met een persoon met dementie. I.s.m. Dienstencentrum De Linde. • Riemst – 16, 23, 30/10, 06/11 – 19.30-22.00 uur • 10 euro

• Riemst – 25/09 – 19.30-21.30 uur • 3 euro

✔ www.cm.be/agenda - thuiszorgpunt.limburg@cm.be - 011 28 05 49

CM-INFOSESSIE

ARIADNE *-INFOSESSIE

Rookstop, hoe pak ik het aan?

Dynamisch ontspannen

Roken is een verslaving die soms moeilijk op je eentje te doorbreken is. Misschien heb je nood aan enkele praktische handvaten om je rookstoppoging te doen slagen. Inge Goffart en dr. Nele jacobs geven inzicht in dit verslavingsgedrag en in professionele rookstopbegeleiding. Ze geven tips waarmee je zelf aan de slag kunt om te stoppen en je rookstop te handhaven. Er wordt ook aandacht besteed aan terugvalpreventie. Door Nele Jacobs en Inge Goffart (Faresa).

Emotioneel lichaamswerk is een ervaringsgerichte manier om bewuster en voller in het leven te staan in een ontspannen lichaam. Verstarring in ons lichaam verhindert dat levensenergie kan stromen. Emotioneel lichaamswerk nodigt je uit om te gaan bewegen, dieper en voller te gaan ademen, jezelf te laten horen en alles te laten zijn, zoals het is, hier en nu.

• Hasselt – 17/09 – 20.00-22.00 uur • 2 euro voor CM-leden 5 euro voor niet-leden

✔ www.cm.be/agenda

gezondheidspromotie.limburg@cm.be 011 28 04 45

• Heusden-Zolder – 8, 15, 22 en 29/10 – 9.30-12.30 uur Door Ilse Van De Putte (trainer emotioneel lichaamswerk) • 28 euro voor CM-leden – 84 euro voor niet-leden 14 euro CM-sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97

17

REGIONIEUWS Ariadne*-infosessie

Spiegels in relaties

Relaties kunnen vlot verlopen, maar ze kunnen ook moeilijk zijn en leiden tot frustraties en irritaties. Het is net in de relatie met de ander waarmee je het moeilijkst kunt omgaan dat je het meest kan leren. Je vijand is je beste leermeester. Door Marleen Lambrichts (freelance lesgeefster) • Alken – 17/09 – 13.30-16.30 uur • 2 euro voor CM-leden 5 euro voor niet-leden

Ariadne*-cursus

De kwaliteit van stilte (cursus in modulevorm) Module 1: Meditatief wandelen… Een wandelmeditatie in volle aandacht voor je lichaam en de natuur, gekruid met Tai Chi oefeningen en opdrachten om onze zintuigen aan te scherpen. Tijdens deze workshop proef je van zintuiglijke en energetische oefeningen, wandel- en ademtechnieken die je op je eigen wandeltempo kan uitvoeren.

Module 2: Mandala tekenen als bron van meditatie Mandala betekent cirkel of wiel en zijn van alle tijden en culturen. Via een beeldkaart en meditatieoefening krijg je tijdens de samenkomst inspiratie om je mandala te tekenenmet soft pastels en kleurpotloden. Door Eliane Kunnen (vormingswerkster) • Neerpelt – Module 1: 26/09 – 9.3012.30 uur / Module 2: 10/10 – 13.30-16.30 uur • voor de hele cursus: 3 euro voor CM-leden – 9 euro voor niet-leden per module: 2 euro voor CM-leden 5 euro voor niet-leden

Ariadne*-infosessie

Hooggevoeligheid, wat is dat?

HSP (Hoog sensitief persoon) is geen ziekte, maar een karaktertrek met veel verschillende eigenschappen. Indien je er niet op de juiste manier mee leert omgaan kan deze karaktertrek de oorzaak zijn van zowel fysische als psychische aandoeningen of problemen. Tijdens de infosessie wordt hierop dieper ingegaan. • Houthalen-Helchteren – 23/09 – 13.30-16.30 – door medewerker Hoog Sensitieve Personen (patiëntenorganisatie) • 2 euro voor CM-leden – 5 euro voor niet-leden

ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97 * voor chronisch zieken -65


18 18

Limburg job, ons werk ¬ ¬uw

AGENDA FIETSEN

. za 7.9: 30 km tussen Maas en Kempen. Vertrek: Sint-Lambertuskerk Neeroeteren om 13 u. Info: Pasar, Gerry Verjans, 0494 57 00 25 . zo 8.9: 45 of 65 km door de Kempen. Vertrek: café The Mood, Weg naar Helchteren 59, Meeuwen-Gruitrode tussen 9.30 en 14.30 u. Info: Pasar, Rene Geers, 011 79 20 78 . zo 8.9: Open Monumentenfietstocht van 27 km. Vertrek: gemeentehuis Opglabbeek om 14 u. Info: Pasar, Alfons Goossens, 089 85 66 85

ONTBIJT MET KEUZE

. zo 22.9: ontbijt met wandel (9 km)of fietsmogelijkheid (30 km). Plaats: Ter Scoete, Zavelberg 10, Tessenderlo om 9 u. Inschrijven vóór 1.9 bij: Pasar, Rene Mertens, 013 33 35 38

STRATENLOOP

. za 7.9: meerdere afstanden mogelijk. Startplaats: ’t Kuipershof, Guido Gezellelaan 15, Heusden vanaf 15 u. Info: kwb-Falos, Eddy Webers, tel. 011 42 46 54

WANDELEN

. zo 1.9: 9 km. Vertrek: kerk Vliermaalroot om 14 u. Info: Pasar, Theo Creemers, 0486 35 68 07 . di 10.9: GR-wandeling in het land van Herve (20 km). Vertrek: parking zwembad Sint-Truiden om 8 u. Info: Pasar, Johan Stippelmans, tel. 011 68 17 28

DE SAMENLEVING VERANDERT – ONZE VERENIGINGEN EN ORGANISATIES OOK Als er iemand een boek schrijft over ‘Het moedige midden’, dan moet je die auteur natuurlijk uitnodigen voor een middagje Zomeruniversiteit over het ‘middenveld’ in verandering. Dus ging Wouter Beke (voorzitter CD&V) maandag 25 augustus op uitnodiging van ACW Limburg in gesprek met Peter Wouters (sociale school Heverlee) en Anniek Nagels (cultuurschepen in Genk). Een samenvatting…

De lessen in Hasselt starten op maandag 23.9 in het Technisch Instituut H. Hart, die in Houthalen op maandag 16.9.2013 in CVO-TIKB, Pastorijstraat 40/2. Inschrijvingen: 011 26 59 30

INITIATIE MINDFULNESS

. vanaf di 17.9: 8 samenkomsten in kasteel Engelhof in Hengelhoef om 10 u. Inschrijvingen: 011 26 59 30

Wouter Beke: “Onze samenleving verandert. Heel veel mensen engageren zich, maar ze denken dan gewoonlijk even na, wat er voor henzelf in zit, of ze er zelf iets aan hebben. Ze kiezen voor een eerder beperkt, afgebakend engagement. Maar ik ben niet pessimistisch. De mens is van nature een sociaal wezen en de honger om met anderen in contact te raken en te blijven is groot.” Peter Wouters: “Mensen zijn tegenwoordig sterk aanspreekbaar op klassieke patronen als ‘man-vrouw’ en sterk emotioneel geladen Wouter Beke beelden, bv. tristesse, schoonheid. Vandaar ook het succes van bv. naai- en breicursussen. Men veroordeelt dit soms als ‘licht’, maar er is niets mis mee.” Wouter: “Ideologie of de zuil of de religie spelen nu veel minder. We shoppen meer, veranderen van mutualiteit of van vakbond of van politieke partij bij de verkiezingen.” Peter: “Een complex verhaal brengen is moeilijk. Politiek is een speeltuin geworden i.p.v. een ‘orgaan’. Maar volgens mij begint sociale dynamiek bij elke burger die het ergens niet mee eens is, een punt maakt en zijn mening deelt. Daarmee ontstaat een ‘sociaal evenement’ en dat kan het begin zijn van een sociale tendens.”

Vertrouwen?

Je bent je gaan inschrijven bij de VDAB en je ‘beroepsinschakelingstijd’ is van start gegaan … Wat is dat ‘beroepsinschakelingstijd’? Weet je wat je moet doen tijdens deze periode? Wist je dat je eerst een aantal positieve evaluaties moet ’verdienen’ vóór je een uitkering kan krijgen? Wist je dat de RVA dit zal opvolgen?

Wouter: “In de jaren `90 hebben de paarse regeringen het middenveld met zijn sociale, niet-commerciële organisaties willen terugdringen. Verhofstadt vindt dat nog altijd één van zijn grootste verdiensten. Nu neemt N-VA het middenveld in het vizier. Zij staan voor een sterke Vlaamse staat en een sterke neo-liberale markt. Het middenveld staat deze ambitie in de weg. Daarnaast was er de financiële crisis. Banken die geworteld waren in de sociale bewegingen hebben in de jaren `90 spijtig genoeg de coöperatieve filosofie los gelaten. En daardoor is er nu veel wantrouwen t.o.v. dat middenveld.”

Wist je dit niet? Kom naar één van onze info’s en wij beantwoorden al jouw vragen!

Markt

Info & contact

Wouter: “En er is de druk van het marktdenken. Het lijkt er soms op, alsof we nog slechts één regel kennen die alle problemen kan oplossen: de wet van vraag&aanbod. De middenveldsorganisaties hebben zichzelf veranderd. Ze hebben zichzelf aangepast en ingepast in de veranderende samenleving. Ze hebben blijkbaar schrik om hun wortels, hun oorspronkelijke ideeën, hun bindingen te tonen en te realiseren. Ze proberen in de eerste plaats hun eigen leden van dienst te zijn met de beste dienstverlening en opgeleid personeel. Tegelijk zorgen ze voor een mega-tewerkstelling en zijn ze héél gespecialiseerd op hun terrein. Wie heeft er bv. buiten de mutualiteiten nog zo’n ruim zicht op de gezondheidszorg?”

LEESCLUB

Wortels

. ma 16.9, 21.10 en 18.11: met voornamelijk religieuze en/of spirituele thema’s. In PCS, Tulpinstraat 75, Hasselt van 14 tot 16 u. Contactpersoon: fons.cuypers@telenet.be, 089 36 36 78

Wouter: “De samenleving is dus niet echt middenveld-gezind. Maar het kan overeind blijven! Dan moeten de sociale organisaties wel moedig durven zijn en uitdrukkelijk hun eigen verhaal van engagement vertellen. Dat is een verhaal van vertrouwen geven en oefenen in democratie. Ze moeten hun professionele dienstverlening zichtbaar volgens hun basisprincipes uitbouwen.”

ROUW- EN VERLIES

Anniek Nagels: “Symbolen en tradities kunnen bijdragen tot uitsluiting, bv. een chirogroep die Christus Koning viert in een wijk met veel moslim-jongeren. Maar daar is op zich niets mis mee, je moet je wel ervan bewust zijn. Niet alles moét multicultureel. Iedereen heeft het recht om zich in zijn eigen omgeving en in zijn eigen vereniging te ontplooien. Maar een lokale overheid moet wel zorgen voor bootjes tussen de verschillende eilandjes, in een geest van respect. Dat kan bv. door een goed lokalenbeleid, met sites waar heel verschillende verenigingen zich gezamenlijk huisvesten.“

Lotgenotengroepen, een luisterend oor en ondersteuning bij rouw en verlies. Inschrijven bij gerda.linssen@ccv. be of 0472 44 65 39 Partnerverlies Maasmechelen Vanaf di 1.10 van 19 tot 22 u, Deken Bernardstraat 22 Partnerverlies Overpelt Vanaf ma 7.10 van 13.30 tot 16.30 u in Mariaziekenhuis, Maessensveld 1 Partnerverlies Hasselt Vanaf do 10.10 van 14 tot 17 u in PCS, Tulpenstraat 75, Kiewit Ontmoetingsgroep echtscheiding Hasselt Vanaf do 26.9 van 19.30 tot 22 u in PCS, Tulpenstraat 75, Kiewit Groeigroep Verliesverwerking en vergeving Vanaf wo 9.10 in PCS, Tulpinstraat 75, Hasselt

Info schoolverlaters

Natuur

Wil je graag meer informatie over volgende activiteiten? Vraag dan zeker de Okra-Academiebrochure najaar 2013 aan bij jessy.keyen@ okralimburg.be of telefonisch op 011 26 59 33.

COMPUTERLESSEN

Visie Visie ¬¬ vrijdag vrijdag 30 30 augustus augustus 2013 2013

Leiderschap Wouter: “Sociale organisaties redeneren tegenwoordig nogal eens: ‘Ik ben de leider, dus ik volg mijn leden’. Dat is geen goed leiderschap… Het middenveld moet zijn eigen toekomstvisie durven uitspreken, en zijn eigen bestaan voortdurend verantwoorden. Waarom doen we wat we doen? Het is niet genoeg als men zegt dat mutualiteiten uitbetalingen moeten blijven doen ‘omdat ze het al altijd gedaan hebben’. Neen, het gaat hierom: wat zijn de maatschappelijke voordelen als wij als mutualiteit dit doen? De sociale organisaties moeten uitleggen waarom ze een betere dienstverlening leveren voor een correcte prijs, dat ze toegankelijkheid garanderen. Het is het goed dat we kunnen kiezen naar welke school, welk ziekenhuis, welke mutualiteit we gaan: door die concurrentie moeten die instellingen voortdurend scherp staan.” Peter: “Dé graadmeter voor succes bij sociale verenigingen is niet: hebben we een volle bus? Maar: staat de groep met zijn thematiek en methodieken in het centrum van de dynamiek die ze willen, of niet?”

• 10 september om 09u30 ACV - ACW vergaderzalen Mgr. Broekxplein 6 Hasselt (tegenover het station) • 17 september om 09u30 Vergaderzaal Volksmacht Norbertinessenlaan 1 Neerpelt • 24 september om 09u30 De Nieuwe Volksbond Stationslaan 34 Tongeren • 1 oktober om 09u30 ACV-vergaderzaal Maastrichterstwg 17 Maaseik Sarah Gorissen | ACV-Bijblijfconsulente sarah.gorissen@acv-csc.be 0475-41.27.06

Folder

Zou jij als werknemer graag een opleiding volgen? Wist je dat er misschien wel een opleidingscheque voor jou bestaat? Graag meer info hierover? Het ACV beschikt over een handige, leesbare folder waarin alles staat over opleidingen, opleidingscheques, educatief verlof, enz. Neem geheel gratis en zonder enige verplichting contact op met de KMO-werking van ACV-Limburg en vraag naar jouw gratis exemplaar! Telefoneer naar 01130.6 7 8 9 of mail naar kmolimburg@acvcsc.be.


¬ uw job, ons werk

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

19

Taal-project Genk

Taalopleiding in de wijk Vanaf 16 september gaat in Genk een nieuw taal-project gericht naar vrouwen van niet-Belgische afkomst van start. Dit project is een samenwerking van de VDAB met verschillende actoren, waaronder het ACV,

Taalachterstand ACV-Bijblijfconsulent Mustafa Harraq (foto) merkte dat heel wat vrouwen van niet-Belgische afkomst graag willen gaan werken maar de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn om door de arbeidsmarkt opgepikt te worden. “Vaak hebben ze ooit wel een cursus Nederlands gevolgd, maar werd deze wat verwaarloosd omdat ze het Nederlands in de wijken zelden nodig hebben”. Om aan deze nood tegemoet te komen zette Mustafa in samenwerking met de VDAB een project op poten om de taalachterstand bij deze vrouwen aan te pakken “en dit op een laagdrempelige manier,” zegt Mustafa. “We gingen deze vrouwen opzoeken in hun wijk en zullen ook daar van start gaan met de lessen.”

Tool Mustafa is ervan overtuigd dat deze lessen niet alleen zullen bijdragen aan hun weerbaarheid op de arbeidsmarkt maar

Stebo en andere partners uit de gemeente. Het project heeft de bedoeling deze vrouwen meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.

dat ze op deze manier ook zelfredzamer worden en uit hun isolement worden gehaald. “Taal is een belangrijke tool tot integratie, niet alleen op de arbeidsmarkt maar ook in de maatschappij in het algemeen. Zolang ze de taal niet beheersen, blijven ze kwetsbaar en kunnen ze niet ten volle mee participeren in onze samenleving. Vandaar dat ik een tijdje geleden aanklopte bij de VDAB om dit project samen met hen en andere partners te vertalen naar de praktijk,” aldus Mustafa.

Sledderlo “Er werd beslist om in Sledderlo met het project van start te gaan,” zegt Martine Gielkens, VDAB service manager Nederlands voor anderstalige. “Alles zit nog in de experimentele fase maar na een positieve evaluatie kan het project uitgebreid worden naar andere wijken en gemeenten.” De cursisten zullen vanaf 16 september drie voormiddagen per week Nederlandse lessen krijgen in de wijk. Pas na drie maanden verplaatsen de lessen zich

naar de VDAB-gebouwen in Genk. “De overige twee dagen per week worden geleidelijk aan ingevuld al naar gelang de noden van de doelgroep. Verschillende partners zullen tijdens de opleiding

samen komen om een aanbod van randactiviteiten tot stand te brengen, die inspelen op die noden,” legt Martine uit. “Dit kan gaan over een bezoek aan de werkwinkel of enkele bedrijfsbezoeken.”

Opendeurdag EDUCO vzw 3 september

TWEEDEKANSONDERWIJS JE WIL JE DIPLOMA SECUNDAIR ONDERWIJS BEHALEN? ZOWEL OVERDAG ALS ‘S AVONDS? Groot gelijk! Grijp, net zoals Tamara de kans om je diploma secundair onderwijs te behalen. Tamara,21 jaar: “Voor mij persoonlijk was het de beste keuze die ik kon maken. As 18 jarige voelde ik mij niet meer thuis op de middelbare schoolbanken. Maar ik wou wel een diploma secundair onderwijs behalen. Na twee jaar heb ik nu mijn diploma secundair onderwijs en doe ik de job van mij dromen: buitenschoolse kinderopvang.” Een diploma secundair onderwijs opent immers veel deuren: je kunt je zonder problemen inschrijven voor vervolgopleidingen, een leuke job vinden, promotie maken, meer verdienen, … Het tweedekansonderwijs bestaat uit een beroepsgerichte (47 keuzemogelijkheden!) en een algemene opleiding. Het is flexibel georganiseerd: je stelt je pakket zelf samen en je kunt eventueel vrijstellingen bekomen. De opleidingen zijn niet duur. Als je je diploma behaalt, krijg je je inschrijvingsgeld terug. Heb je interesse? Aarzel niet. Neem contact op met het centrum voor tweedekansonderwijs West-Limburg: LBC Volwassenenonderwijs Beringen Paalsesteenweg 33 | 3580 Beringen www.lbconderwijs.be | 011-42.98.29 | beringen@bconderwijs.be

Of kom naar onze opendeurdagen op: • dinsdag 3 september 2013 tussen 19.00 en 21.00 uur • woensdag 6 november 2013 tussen 19.00 en 21.00 uur • zaterdag 11 januari 2014 tussen 10.00 en 12.00 uur

Op dinsdag 3 september zet Educo Hasselt de deuren open! Educo organiseert informaticaopleidingen voor volwassenen aan democratische prijzen. Tijdens de opendeurdag kan je er vrijblijvend terecht voor advies en antwoorden op al je vragen. Je kan er ook gratis enkele demonstraties bijwonen: over Mac voor beginners, Android, Windows 8 of Publisher. Voor wie Educo nog niet kent, is dit een uitgelezen moment om kennis te maken met de organisatie en met haar medewerkers. Je kan op 3 september tussen 10u00-12u00 en 13u00-17u00 terecht bij Educo!

Meer? Bekijk nu reeds het nieuwe opleidingsaanbod met data op www.educo.be of vraag een gratis exemplaar van onze brochure en schrijf vandaag nog in, via telefoon, via mail of op de website. Voor meer info, contacteer Educo vzw, Mgr. Broekxplein 6, 3500 Hasselt (tegenover het station) 011-29.08.25 | educo@educo.be | www.educo.be

ACV-grensarbeiders Duitsland

SCS-service frontaliers Allemangne Vanaf september organiseert de ACV-dienst Grensarbeiders Duitsland een maandelijkse zitdag in het ACV-dienstverleningspunt in Genk. Elke tweede woensdag van de maand kunnen grensarbeiders, lid van het ACV en werkzaam in Duitsland, er terecht van 08u45 tot 11u45. De eerstvolgende zitdag vindt plaats op woensdag 11 september. Afin de mieux pouvoir servir nos affiliés qui habitent en Belgique et qui travaillent en Allemagne ou vice versa, nous reprenons des permanences une fois par mois à partir du mois de septembre. Les permanences auront lieu chaque deuxième mercredi du mois de 08h45 à 11h30 à CSC-Genk. Au plaisir de vous rencontrer. La prochaine consultation aura lieu mercredi 11 septembre.


20

uw vrije tijd

Visie ¬ vrijdag 30 augustus 2013

theater

De Red Star Line

Landverhuizers die stuk voor stuk geschiedenis schreven Gezinnen die emigreerden met de Red Star Line verkochten hun paard, hun kar, hun huis, alles. Ze namen het risico om in Amerika in een zwart gat te vallen. Het was kiezen tussen springen in het diepe of hier omkomen van de honger.’ Daarom is ook auteur en regisseur Alex Van Haecke zo gefascineerd door de Red Star Line, en schreef hij er voor Theater Zeemanshuis een theaterstuk over.

D

uizenden Belgen kennen de Red Star Line wel uit familieverhalen van een verre nonkel of tante die begin vorige eeuw naar Amerika is getrokken. De rederij vervoerde miljoenen Europeanen op zoek naar geluk en een beter leven. Op 28 september gaat in Antwerpen ook het Red Star Line Museum open. Redenen genoeg voor Alex Van Haecke om het succesvolle theaterstuk ‘De Red Star Line’, over die landverhuizers, weer op de planken te brengen. Waarom trokken zoveel mensen naar de andere kant van de oceaan? ‘Ze wisten dat er veel werk te vinden was. De Verenigde Staten waren zelf vragende partij voor werkvolk. Hier in Vlaanderen waren er veel grote gezinnen, die niet allemaal konden overleven van één en dezelfde boerderij. Ook de graan- en aardappeloogsten mislukten nogal eens. De hongersnood maakte veel armoede op den buiten. En in de steden was er overbevolking. Daarnaast was er een groot contingent Oost-Europese en joodse landverhuizers, die via Antwerpen naar Amerika gingen. En er waren ook de avonturiers, die het geluk gingen zoeken, en de vrouwen die hun man achternareisden.’ Je schreef een theaterstuk én boek over de Red Star Line. Waarom spreekt dat verhaal je zo aan? ‘Het is een zeer Antwerps verhaal, en ik ben Antwerpenaar in hart en nieren. Maar de Red Star Line is ook het verhaal van alle emigranten ter wereld, en van de Verenigde Staten van Amerika in 1907. Zonder immigratie zou Amerika nooit geweest zijn wat het geworden is. Wat zouden de VS zijn zonder al die immigranten die de vuile werkjes kwamen opknappen? De immigranten werkten zonder klagen voor een dollar per dag, terwijl de Amerikanen niet onder de vijf dollar wilden werken.’ De vergelijking met immigratie vandaag ligt voor de hand. ‘Ja, natuurlijk. Je kunt het vergelijken met de Marokkaanse emigranten, die de metro in Brussel zijn komen uitgraven en in de mijnen kwamen werken. Dat wilde toen

geen enkele Belg doen.’ Immigranten moesten controles ondergaan voor ze Amerika in mochten. Hoe ging dat in zijn werk? ‘Al in de hangars op de Antwerpse kaaien inspecteerde men alle mensen. Wie mankte of cataract had, mocht niet mee op de boot. En op Ellis Island in New York was er nog eens controle. Twee procent van de mensen werd daar nog teruggestuurd. In het verhaal is er een Italiaanse grootmoeder, die niet door de controle mocht omdat ze een zwarte nagel had. Ze moest de familie achterlaten waar ze haar hele leven voor gezorgd had. Ze zouden elkaar nooit meer zien.’

op twee. En dikwijls nog drie stapelbedden boven elkaar. Over de overtochten zelf is weinig bekend. Maar het was niet al kommer en kwel.’ Waarom raakt het verhaal van de Red Star Line na honderd jaar nog zoveel mensen? ‘Heel veel mensen houden van nostalgie, ook jonge mensen. Dat is teruggaan naar je roots, zeker? Maar vooral ook omdat het een verhaal des mensen is. Die landverhuizers zijn mensen die ervoor gáán en een enorm risico namen. Gezinnen verkochten hun paard, kar, huis, alles. Daar kijken mensen die vandaag een beschermd leven leiden naar op.’ Lieve Van den Bulck

De overtocht duurde tien dagen. Hoe verliep die? ‘In het tussendek zaten de landverhuizers, zo’n 1 500 per schip. Per persoon in de slaapzaal was er precies één vierkante meter uitgeteld om op te slapen: een halve meter

WIN

een duoticket voor De Red Star Line

Visie mag 10 duotickets weggeven voor de voorstelling van De Red Star Line van Theater Zeemanshuis op vrijdag 6 september (in de Rode Zaal van het Fakkelteater in Antwerpen). Antwoord op deze vraag: Hoe heet het eiland in New York waar landverhuizers met de Red Star Line aankwamen?

a. Well’s Island b. Ellis Island c. Shooters Island Doe mee op www.acw.be (klik op de banner ‘Visie-wedstrijd’) vóór dinsdag 3 september. Of stuur een kaartje met het juiste antwoord naar: ACW Visie, wedstrijd Red Star Line, Postbus 20, 1031 Brussel.

✔✔De Red Star Line. Nog tot 3 november in het

Fakkelteater (Antwerpen). Tickets en info: 070 246 036 - www.theaterzeemanshuis.be

TODO

Boek: Rebellen Een geschiedenis van onruststokers Rebellen en onruststokers halen zelden de geschiedenisboeken als de helden die ze soms waren, of met de belangrijke dingen die ze hebben veranderd, vindt historica Anne Morelli. Daarom legt ze in het boek Rebellen samen met collega-historici een onbekende geschie­ denis bloot. Die van de boerenopstanden, oproer in de stad, stakingen en verzet tegen godsdienstige onderdrukking. Lezen dus, dit boek. Omdat in onze geschiedenisboeken alleen de officiële versie staat, die geschreven werd door de gevestigde machten. Omdat we de belangrijkste veranderingen vaak danken aan die rebellen, van de Galliërs tot de verzetsstrijders. Misschien wordt de rebel in jou ook wel uit zijn slaap geschud?

✔✔Rebellen (van de Galliërs tot de Indignados).

Anne Morelli e.a. EPO Uitgeverij, 2013, 343 p. Oplossing Sleutelwoord: vogelwacht

colofon

Visie is een uitgave van de Koepel van Christelijke Werknemersorganisaties • Verantw. Uitg. nat. pag.: Kris Houthuys • Redactie ACW en ACV: Leen Grevendonck, Lieve Van den Bulck, Patrick Wirix, David Vanbellinghen • redactie CM: Bram Swaerts (coördinatie), Martine Creve, Eric De Maegd, Dieter Herregodts, Chris Van Hauwaert, Nele Verheye • Vormgeving: Bart Gevaert • Redactie Visie: PB 20, 1031 Brussel, tel. 02 246 31 11 • www.acwvisie.be • lezers@visieredactie.be • Druk: Corelio Printing, Keerstraat 10, 9420 Erpe-Mere • Artikels op de regionale bladzijden (16-19) vallen onder de resp. verantw. uitgevers • Visie is ondertekenaar van de Milieu­beleids­over­een­­komst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaam­se re­­ge­ring i.v.m. papierrecuperatie.

Visie 30 augustus 2013 - editie Limburg  
Visie 30 augustus 2013 - editie Limburg  

Visie is het tijdschrift uitgegeven door ACW, de koepel van de christelijke werknemersorganisaties. Het valt op vrijdag gratis in de bus bij...

Advertisement