Page 1

DEZE CAMPAGNE IS EEN INITIATIEF VAN BOUWEND NEDERLAND

CAMPAGNESPECIAl

Dit voorjaar gaat het tweede deel van de ‘De Bouw maakt het’ campagne van start dirk boonstra:

“ Niks doen is geen optie ”


DEZE CAMPAGNESPECIAL? WAAROM

Dit voorjaar gaat het tweede deel van de ‘De Bouw maakt het’ campagne van start.

In de politiek dringt het steeds meer door: de situatie in de bouw is ongekend slecht. In januari verloren 2.895 mensen hun baan, in februari zelfs 4.551. In totaal zijn we al 40.000 vakmensen kwijt. De bouw moet van zich laten horen, en dat gebeurt dan ook. Met ‘De Bouw maakt het’ vragen we aandacht voor de crisis in de bouw. We voeren geen klaagcampagne: boven alles laten we zien hoe investeren in de bouw Nederland sterker en mooier maakt. Bouwend Nederland roept leden op om steun te geven aan de campagne. Praat over de crisis in de bouw, voer de ‘De Bouw maakt het’ vlag op uw kantoor en bij uw projecten, twitter mee via #debouwmaakthet en zoek in overleg met het bestuur van uw regio de media op. In deze special spreken we met bouwers die hun steun geven aan de campagne, leest u over de successen tot nu toe en de nieuwe inspanningen om aandacht te vragen voor de kracht van de bouw.

2

4

de successen tot nu toe

6

de gezichten achter de radiospots

‘De Bouw maakt het’ in het land

Vier bouwers laten van zich horen

10

Regionale campagne gaat dit voorjaar los

De campagne op Radio 1, de huis-aan-huisbladen en de vlaggencampagne

13

Interview Elco Brinkman

“Impuls moet er komen, voor de bouw en voor Nederland.”

14

werkbezoek kamerleden

Werkbezoeken Johan Houwers (VVD) en Albert de Vries (PvdA)

CAMPAGNESPECIAL


‘DE BOUW MAAKT HET’

Vol gas verder met de campagne Joep Rats Directeur economische en verenigingszaken van Bouwend Nederland De ‘De Bouw maakt het’ campagne gaat de tweede fase in. Dit is mogelijk dankzij een grote inzamelingsactie bij de leden. Regiobesturen, afdelingen, en mensen van Jong Bouwend Nederland zijn massaal bij elkaar gekomen en hebben budget vrijgemaakt. Dankzij hen kunnen we er nu vol tegenaan bij lokale radiostations, kranten en huis-aan-huisbladen. Ik ben er trots op dat de vereniging zoveel vereende kracht toont. Onze boodschap aan consumenten en politiek is: Dit land kan niet zonder de bouw. Als onze sector niest, is de Nederlandse economie verkouden. ABN AMRO becijferde onlangs dat maar liefst de helft van de krimp van onze economie veroorzaakt wordt door de bouwsector. Dat is een ongelofelijk cijfer. Welke politicus kan nu nog zeggen dat investeren in de bouw niet loont? Natuurlijk kunnen we niet verwachten dat als gevolg van een publiciteitscampagne de geldkraan voor de bouw ineens weer opengaat. Ook kunnen we met het beschikbare budget geen televisiespots op primetime of paginagrote advertenties in de Telegraaf bekostigen. Wat we wel doen, is met beperkte middelen zoveel mogelijk lawaai maken en aandacht vragen voor de dramatische situatie in de bouw en de noodzaak van nieuwe investeringen. Dat doen we door bouwers zelf het verhaal te laten vertellen in de radiospots en advertenties. En door zo diep mogelijk in de lokale gemeenschap door te dringen. Want de crisis is juist daar het meeste voelbaar. Het zorgt dat de school in het dorp niet asbestvrij wordt gemaakt, de provinciale weg onveilig wordt en de jongens en meiden uit de buurt werkloos raken. Daarom kiezen we zoveel mogelijk voor lokale media: zij begrijpen als geen ander hoe de pijn in de bouw gevoeld wordt.

WUOB

s t a R p e Jo

Het is goed om te zien dat zoveel mensen zich inzetten voor de campagne. Ik roep u op om ook in het tweede deel van de campagne massaal achter ‘De Bouw maakt het’ te staan. Hijs de vlag, twitter met #debouwmaakthet, koop advertenties bij uw huis-aan-huisblad met het logo, praat met uw wethouder. De noodzaak van stimulering van de bouw begint steeds meer door te dringen in de politiek. Laten we samen zorgen dat ze nooit meer vergeten dat de bouw- en infrasector Nederland bouwt en onderhoudt.

CAMPAGNESPECIAL CAMPAGNESPECIAL deel 2

3


De successen tot de bouw maakt het nu toe in het land 1 TWITTER EN

DE WEBSITE

#debouwmaakthet

Kabinet maakt 100 miljoen vrij voor werklozen en #bouwsector: http://www. nu.nl/economie/2987105/ kabinet-trekt-100-miljoenwerklozen-en-bouw.html ‌ alle hulp hard nodig! #debouwmaakthet - De Bouw maakt het

Vandaag een radiocampagne ingesproken voor @debouwmaakthet_ erg leuk om te doen! - Dirk Boonstra

4

CAMPAGNESPECIAL

2 Huis-aan-huis campagne De campagne in de huisaan-huis bladen heeft 1,5 miljoen huishoudens bereikt.

3 waar u ons kon zien

Op het Binnenhof in Den Haag

Mandelabrug in Zoetermeer

Op het VNO-gebouw

Bij het Bouwhuis

Met minister Stef Blok

Op Youtube


4

NederlaNd kaN Niet zoNder de bouw

Kees Schep

De situatie in de bouw is dramatisch. Iedere dag verliezen 50 van onze vakmensen hun baan. Terwijl er overal in Nederland behoefte is aan nieuwe woningen, infrastructuur, scholen en zorgvoorzieningen. Daarom moeten we juist nu investeren in de bouw. Want: De Bouw maakt het.

iNVeStereN iN de bouw iS Goed Voor iedereeN Deze boodschap is mogelijk gemaakt door de georganiseerde bouw- en infrabedrijven in uw regio, aangesloten bij:

Nieuwe Advertenties

een initiatief van Bouwend Nederland www.debouwmaakthet.nl

OP 5 FILMS DEBOUWMAAKTHET.NL In de Tweede Kamer

Wilibrord Frequin praat met BN’ers over de crisis

6 Nieuwjaarskaart Nieuwjaarskaart aan gemeenten en provincies

Kees Schep (Financieel manager) en John Reijm (Directeur) van Bouwbedrijf Valkenburg.

Kees Schep, Bouwbedrijf Valkenburg: “Het zijn eyecatchers, ze springen eruit”

“ Wij voeren de vlaggen van De Bouw maakt het ” Bij Bouwbedrijf Valkenburg in Nieuwerkerk aan den IJssel hangen de campagnevlaggen van De Bouw maakt het. Financieel manager Kees Schep wil zich laten horen: “Wij voeren de vlaggen omdat, na alle negatieve berichtgeving over de bouw, dit een duw in de rug kan zijn. We willen de bouw vooruit helpen. Laten we zorgen dat we er over een jaar of anderhalf weer met zijn allen staan. De vlaggen kunnen daarbij helpen. Het zijn eyecatchers, ze springen eruit. Ik steun de ‘De Bouw maakt het campagne’. De radiospotjes en advertenties in de kranten zijn ook heel goed. Ik hoor de spots op de radio voorbij komen. Je moet je laten horen, niet verstoppen. Het geeft een heel positieve uitstraling.” “Ook bij ons stagnatie” Bouwbedrijf Valkenburg is actief in de woningbouw, utiliteitsbouw en de verbouwing. Het merkt veel van de crisis. “We zijn niet uniek in de wereld”, zo verwoordt Schep het. “Ook bij ons is er stagnatie en zijn er minder aanvragen. De opdrachten blijven uit, zeker in de particuliere markt. Gelukkig zijn we financieel gezond en we blijven positief vooruitkijken. Ik hoop en verwacht dat de markt gaat aantrekken door impulsen van de overheid. Zij moet dan wel duidelijk zijn over wat er onder die impulsen valt, zoals bij de 6%-regeling voor btw. Er kan nog wel meer gedaan worden, ook door de lokale overheid. Bijvoorbeeld het aanbieden en leveren van gronden, verlagen van grondprijzen en het sneller afgeven van vergunningen. Dat moet allemaal makkelijker en sneller kunnen.”

CAMPAGNESPECIAL

5


DE GEZICHTEN ACHTER DE RADIOSPOTS

Dirk Boonstra

“Het is belangrijk dat ook Jong Bouwend Nederland bij de campagne ‘De Bouw maakt het’ zijn stem laat horen. De situatie in de bouwsector houdt ook de jongere aannemers bezig”, stelt Dirk Boonstra (27), Hoofd bedrijfsbureau bij Balm Uitwendige Wapening in Vianen. Hij vindt het heel goed dat door de lopende campagne de bouw positief in het nieuws komt.

Dirk Boonstra is bestuurslid van Jong Bouwend Nederland. Hij stelt dat in het begin van de campagne ‘De Bouw maakt het’ vooral 40-plussers prominent aanwezig waren. Nu is het volgens hem tijd dat ook de jongere leden zich wat meer roeren, omdat de crisis ook hen treft. “Vanuit Jong Bouwend Nederland hadden wij de behoefte om een bijdrage aan de campagne te leveren.

Dirk Boonstra, Balm Uitwendige Wapening: “Tegenwicht aan alle negatieve geluiden”

“Niks doen is geen optie” Luister de radiospot van Dirk terug op: www.debouwmaakthet.nl/radiospots

Boonstra: “Ik werk in de betonreparatie en in de infra. Ze hebben mij gevraagd het spotje voor de campagne in te spreken, omdat ze vonden dat mijn stem bij een radiospot zou passen. Maar ik vind het ook belangrijk dat er vanuit de bouw om aandacht wordt gevraagd voor de huidige situatie. Wat ik nog belangrijker vind, is dat de bouw hierdoor weer positief in het nieuws komt, in plaats van alle negatieve geluiden van de afgelopen tijd.”

6

CAMPAGNESPECIAL

Teruglopende omzet Het bedrijf van Boonstra telt vijftig werknemers. “Bij Balm merkten we een teruglopende omzet, waardoor wij genoodzaakt waren om in onze kosten te snijden. Dat is het directe gevolg van minder werk in de markt, het slechte betaalgedrag van opdrachtgevers en opdrachtgevers die helaas failliet zijn gegaan. Eind vorig jaar hebben we helaas hierdoor van een aantal mensen het contract niet verlengd. Wij zien dat de markt

heel grillig is. Het is niet goed te voorspellen wat de toekomst gaat brengen. De kostenbesparing was noodzakelijk om het voortbestaan van ons bedrijf te garanderen.” Boonstra is blij met de campagne ‘De Bouw maakt het’, die vorig jaar is gestart. “Ik vind dat niks doen geen optie is. Het is positief als je een bepaald geluid in de media laat horen. Wat mij betreft mogen er veel spotjes worden uitgezonden. Hoe meer, hoe beter.”


Lizette KLaasse n opname van de radiospot in studio delay, bovensmilde

Lizette Klaassen, Bouwend Nederland Drenthe: “In onze provincie krimpen veel bedrijven in”

“Er moet iets gebeuren om de bouw te redden” Luister de radiospot van Lizette terug op: www.debouwmaakthet.nl/radiospots

De bouw is de motor van de economie. Om deze haperende motor weer aan de praat te krijgen, moet er extra veel aandacht aan de bouw worden besteed. De campagne ‘De Bouw maakt het’ is hiervoor een goed middel. Dat vindt Lizette Klaassen, secretaris van de afdeling Bouwend Nederland Drenthe. Lizette Klaassen is één van de stemmen in de meest recente radiospotjes van de campagne ‘De Bouw maakt het’. Zij vond het “superleuk” om hieraan mee te doen. “Ik heb een opleiding HBO Communicatie gedaan en heb wel eens eerder spotjes ingesproken, maar dat is wel heel lang geleden.” De vader van Lizette Klaassen is voorzitter van de afdeling Drenthe. Hij heeft een eigen bedrijf in Emmen. Lizette vindt dat in deze tijd de bouw op een positieve manier over het

voetlicht moet komen. “Er moet veel aandacht aan worden besteed. Het gaat natuurlijk heel slecht in de bouw en dan moet er wel iets gebeuren om de bouw te redden. Het ene na het andere bedrijf valt om. Als je hier veel aandacht aan besteedt, gaan mensen toch overwegen om hierin te investeren. Allerlei sectoren zijn met de bouw verbonden. Dat realiseert men zich totaal niet. De politiek moet het zich zeker aantrekken hoe het nu met de bouw gesteld is.”

campagne. Ik hoor veel mensen zeggen dat ze het spotje op de radio hebben gehoord, of dat ze de advertentie in de krant hebben gezien. De campagne valt op. Dat vind ik heel positief. Daar gaat het ook om: dat de mensen het zien en er hopelijk ook iets mee gaan doen.”

Stabiel Volgens Lizette zijn er niet heel veel faillissementen in de provincie. “We zien wel dat de bedrijven gaan inkrimpen. Mensen op de werkvloer verliezen hun baan. En dan gaat men werken met uitzendkrachten. Dat is voor de vaste krachten heel erg vervelend.” Over het verloop van ‘De Bouw maakt het’ is Lizette heel tevreden. “Ik vind het een heel goede

CAMPAGNESPECIAL

7


Cornel Borst, AC Borst Bouw: “We moeten Nederland vernieuwen en woonruimte bieden”

“Positieve berichten de wereld insturen” Luister de radiospot van Cornel terug op: www.debouwmaakthet.nl/radiospots

opname van de radiospot in studio mum van tijd, alkmaar

Cornel Borst De campagne ‘De Bouw maakt het’ laat goed zien, waarom het zo belangrijk is om te investeren in de bouw, zegt Cornel Borst, directeur van AC Borst Bouw in Castricum. Cornel Borst is één van de stemmen in de radiospotjes van ‘De Bouw maakt het’. Volgens hem is hij hiervoor met name uitgenodigd, omdat hij ‘zo makkelijk praat’. “Ik praat wel makkelijk, maar dat wil niet zeggen dat het eenvoudig was om zo’n boodschap in te spreken. Maar ik kan moeilijk nee zeggen…. Ook niet in dit geval.” AC Borst Bouw is een typisch familiebedrijf. In de persoon van Cornel wordt dit bedrijf, dat dit jaar precies honderd jaar bestaat, al door de vierde generatie Borst geleid. De focus van het bedrijf ligt

8

CAMPAGNESPECIAL

op renovatie, onderhoud en herstel. Opdrachtgevers zijn onder meer woningcorporaties, zorginstellingen en verzekeringsmaatschappijen. “We zijn altijd op zoek naar opdrachtgevers die een bepaalde continuïteit bieden. We zijn redelijk crisisbestendig, maar er hoeft maar één project uit te vallen en je hebt wel last van de crisis. We lopen langs de rand. Je ziet ook dat één van de grootste motoren van de economie, de corporatiesector, stil valt en dat gaan we de komende periode echt merken.” Jongeren Borst is actief in Jong Bouwend Nederland. “Ik ben sinds oktober voor de jongerenorganisatie voorzitter van de regio Duinstreek. Vanuit dat verband zit ik in het bestuur van de regio Randstad-Noord. De jongeren

binnen Bouwend Nederland hebben wat druk gegeven op de campagne. We zeiden dat we hier ook aan mee wilden doen. Ook vonden we dat er wat positievere berichten de wereld in moesten worden gestuurd. We wilden laten weten waarom het zo belangrijk is om te investeren in de bouw en waarom wij zo hard nodig zijn. Om Nederland in stand te houden en te vernieuwen en woonruimte te bieden.” Borst vindt het belangrijk dat door de campagne ‘De Bouw maakt het’ de bouw weer een positiever gezicht krijgt. “De laatste jaren heeft de bouw een negatief imago gekregen. Mensen die de boel plukken. Dat negatieve beeld kunnen we via deze campagne bijstellen.”


Jan Rikus Talsma, bouwbedrijf H.J. Talsma en Zonen: “We hopen die jongens weer aan te nemen”

“Ontslaggesprekken voeren is het rotste werk dat er is” Luister de radiospot van Jan Rikus terug op: www.debouwmaakthet.nl/radiospots

De verlaging van de btw per 1 maart is voor de bouwsector een positieve stap, maar er is nog veel meer nodig om de sector er weer bovenop te helpen. De campagne ‘De Bouw maakt het’ kan daaraan een positieve bijdrage leveren. Dat vindt Jan Rikus Talsma van bouwbedrijf H.J. Talsma en Zonen, met vestigingen in Drachten en Beetsterzwaag.

Jan Rikus Talsma zit in het bestuur van Jong Bouwend Nederland, regio Friesland. Voor de radiospot van ‘De Bouw maakt het’ is hij de stem van zijn provincie. De spot is dan ook in het Fries opgenomen. Het bedrijf van Talsma is een echt familiebedrijf. “Mijn vader en oom voeren momenteel de directie. Ik ga met mijn neef het bedrijf op termijn overnemen. Wij zijn binnen het bedrijf de vierde generatie.” Ontslagen De crisis is helaas ook niet aan H.J. Talsma en Zonen voorbij gegaan. Het bedrijf heeft door een tekort aan opdrachten mensen moeten ontslaan. “Wij hebben nu 15 mensen in dienst en dat zijn er 25 geweest. Dat heeft te maken met de teruglopende orderportefeuille. Ik heb samen met

mijn oom deze gesprekken gevoerd. Het is het rotste werk dat er bestaat. We hopen die jongens weer in dienst te nemen, als het weer wat aantrekt.” Jan Rikus is positief over de campagne ‘De Bouw maakt het’. “Het water stond al aan de lippen en dat komt alleen maar hoger. Dat nu de overheid ook maatregelen heeft genomen, is hartstikke positief. Daar ben ik blij mee. Maar in hoeverre deze maatregelen afdoende zijn, is de vraag. De campagne helpt, maar er moet nog veel meer gebeuren. We zijn er nog niet. Er zijn nog andere maatregelen nodig. Vooral de banken moeten weer vertrouwen geven en ervoor zorgen dat starters opnieuw in beweging komen.”

Jan Riku s Talsma CAMPAGNESPECIAL CAMPAGNESPECIAL deel 2

9


Regionale campagne gaat dit voorjaar los Veel lokale publiciteit en grote campagne op Radio 1

De inzamelingsactie onder de regio’s en afdelingen van Bouwend Nederland voor ‘De Bouw maakt het’ is bijna afgerond. De tweede ronde van de ‘De Bouw maakt het’ campagne kan dus snel van start. Zodra het overleg over de besteding van de gelden uit de regio’s is afgerond, wordt dit voorjaar op tal van manieren de publiciteit gezocht. De nadruk ligt hierbij op lokale media, huis-aan-huisbladen en een vlaggencampagne. Ook komt er medio maart een grote landelijke campagne, nu op Radio 1.

NederlaNd kaN Niet zoNder de bouw

De situatie in de bouw is dramatisch. Iedere dag verliezen 50 van onze vakmensen hun baan. Terwijl er overal in Nederland behoefte is aan nieuwe woningen, infrastructuur, scholen en zorgvoorzieningen. Daarom moeten we juist nu investeren in de bouw. Want: De Bouw maakt het.

iNVeStereN iN de bouw iS Goed Voor iedereeN

De campagne start in de regio Randstad Noord. Op 4 maart verschenen daar de eerste radiospots en krantenadvertenties. In 15 regionale katernen van onder andere het Noord-Hollands Dagblad, het Algemeen Dagblad en de Gooi- en Eemlander wordt aandacht gevraagd voor de kansen om te investeren in de

bouw. Ook op de lokale radiozenders gaat Randstad-Noord er vol tegenaan: op Radio Utrecht, Radio Noord-Holland, Fresh FM, Radio Decibel, Radio NL en Wild FM wordt wekenlang 5 spots per dag uitgezonden.

Spin-off crisis in de bouw is gigantisch

Deze boodschap is mogelijk gemaakt door de georganiseerde bouw- en infrabedrijven in uw regio, aangesloten bij:

een initiatief van Bouwend Nederland www.debouwmaakthet.nl

De krantenadvertentie voor Randstad-Noord

Campagne Radio 1: aandacht voor belang bouw voor economie

10

Op 18 maart start een landelijke radiocampagne op Radio 1. De radiospot wijst erop dat de crisis niet alleen de bouwsector treft, maar heel Nederland. De uitstraling van de malaise in de bouw richting sectoren als de logistiek, installateurs, leveranciers en architecten is enorm. Vooral de landelijke politiek moet met deze radiospots worden bereikt.

De Nederlandse economie kromp afgelopen jaar 0,9 procent. Volgens de economen van de bank was de bouw voor 0,44 procent van die teruggang verantwoordelijk. Geen enkele andere sector had vorig jaar zo’n negatieve impact op de economie als de bouwsector. Dit jaar daalt de omzet in de bouw met nog eens 4,5 procent, becijfert de bank.

Nederland krimpt door onderinvestering in de bouw De helft van de krimp van de Nederlandse economie wordt volgens ABN AMRO veroorzaakt door de onderinvesteringen in de bouw.

Landelijke politiek aanspreken Met de keuze voor Radio 1 wil Bouwend Nederland vooral de landelijke politiek aanspreken. Dit als aanvulling op de regionale

CAMPAGNESPECIAL

- De bouw en infra maakt en onderhoudt Nederland

campagne die door de regio’s en afdelingen mogelijk wordt gemaakt en waarmee gemeentelijke en provinciale bestuurders worden bereikt. De spots roepen een fundamentele vraag op: Komt de bouw uit de crisis als de Nederlandse economie aantrekt, of komt Nederland uit de crisis als we weer gaan investeren in de bouw? Het laatste is het geval. Volg debouwmaakthet.nl voor meer informatie over de radiospots.


Huis-aan-huisbladen: Consumenten wijzen op kansen lagere btw

Eerste huis-aan-huis advertorial bereikte meer dan 1,5 miljoen huishoudens

Bouwend Nederland komt zo snel mogelijk met een nieuwe free publicity advertorial voor de huis-aan-huisbladen. Het thema is de verlaagde btw, die het voor consumenten extra aantrekkelijk maakt om te investeren in hun woning. Leden kunnen twee vliegen in één klap slaan De verwachtingen voor de advertorial zijn hoog, want de vorige advertorial campagne bereikte meer dan 1,5 miljoen huishouden in zeker 45 huis-aan-huisbladen door het hele land. Met de advertorial kunnen leden

twee vliegen in één klap slaan. Bouwend Nederland roept u op om contact op te nemen met uw lokale huis-aan-huisblad en een advertentie te plaatsen. Als u daarbij vraagt om ook de ‘De Bouw maakt het’ advertorial te plaatsen, wordt de kans op een publicatie een stuk groter.

Volg debouwmaakthet.nl voor meer informatie over de advertorials.

Vlag ‘De Bouw maakt het’ wappert door heel Nederland

Doe mee met de vlaggencampagne!

De Bouw maakt het vlag was al te zien bij vele leden, op het Binnenhof, hoofdkantoor VNO-NCW Bouwend Nederland roept de leden op om zoveel mogelijk de ‘De Bouw maakt het’ vlag te voeren. Ter ondersteuning van de campagne worden 150 vlaggen

en 10 grote spandoeken naar iedere regio gestuurd. Neem contact op met uw regiomanager om de vlaggen op te vragen.

Bouwend Nederland leden Compeer en H&B Bouw stemden hun werkzaamheden aan de Maria ter Zee kerk en de Huis ter Duinstraat in Noordwijk aan Zee op elkaar af om de projecten volgens planning te realiseren.

doe mee en bestel op

debouwmaak

thet.nl

Vlaggen, banieren, stickers en ander promotiemateriaal kunnen daarnaast worden besteld via de webshop van Bouwend Nederland. Deze is te vinden op debouwmaakthet.nl. CAMPAGNESPECIAL

11


Achterhoek-Liemers scoort met persbericht in Volkskrant en De Gelderlander

Alex van der Kemp, Voorzitter samenwerking Achterhoek-Liemers: “Afdelingen, investeer in PR”

laat de bouw nederland uit de crisis halen!

Het Bouwend Nederland samenwerkingsverband Achterhoek-Liemers heeft een permanente PR-commissie opgezet. De commissie houdt zich bezig met het interne contact naar de leden en het externe contact naar de media. Onlangs haalde ze de landelijke en regionale media met een persbericht over de hoge werkloosheid in de regio. Alex van der Kemp, voorzitter van ‘De Liemers’ en voorzitter van de vijf samenwerkende afdelingen in Achterhoek en Liemers legt uit: “De bouw in de Achterhoek en Liemers wordt zwaarder getroffen dan de rest van Nederland. Een enquête onder de leden bevestigt dit beeld.” Met dit gegeven nodigde de PR-commissie van de afdelingen de pers uit om aandacht te vragen voor de zorgelijke situatie in de bouw in de regio. Het leidde tot publicaties in onder andere De Volkskrant “Crisis treft bouw Achterhoek extra hard” en dagblad De Gelderlander “Bouwers in regio economische ramp”. Ook kreeg de bouw aandacht bij Omroep Gelderland tijdens een politiek café. Een mooi voorbeeld van het lokale initiatief dat de lokale PR-groep heeft genomen. Onze bijdrage aan ‘De Bouw maakt het’ Van der Kemp: “Je kunt in Zoetermeer veel doen, maar uiteindelijk moet je ook in je eigen regio de handschoen oppakken. Je kent zelf je regio het beste en weet waar je iets kunt betekenen voor de leden. De doelgroepen die we hebben gedefinieerd, hebben allen hun specifieke aanpak nodig. Dit is onze bijdrage aan ‘De Bouw maakt het’. Soms heb je regionaal meer slagkracht dan landelijk. Wij hebben in de Achterhoek en Liemers een goed georganiseerde samenwerking en via onze leden een enorm lokaal en regionaal netwerk. Vooral als het gaat om gemeenten, provincie en corporaties.” Van der Kemp roept andere afdelingen op om ook structureel in PR te investeren, zowel intern als extern. “Je moet het even organiseren, maar dan werkt het zijn vruchten af. Een deel van de problemen kan het beste op het niveau van afdelingen aangepakt worden. Wij timmeren aardig aan de weg.”

12

CAMPAGNESPECIAL


ELCO BRINKMAN:

Elco Brinkman Voorzitter Bouwend Nederland

De crisis in de bouw lijkt alleen maar dieper te worden. Wat vertelt u de politiek? “De bouw moet dringend een impuls krijgen en de economische motor van Nederland aanvuren. De rem moet er nu echt af. Van de bouw- en infrasector, en daarmee van de gehele Nederlandse economie. De bezuinigingen en de onzekerheid op de woningmarkt leveren elke maand een stroom faillissementen en ontslagen op. De werkloosheid in de bouw gaat naar dertig procent! Dat is onacceptabel, vooral omdat we die mensen straks weer keihard nodig hebben. De crisis is nu zo erg dat we steeds meer wijzen op de gevolgen voor collega-sectoren. De spin-off van de ellende in de bouw is gigantisch. Duizenden en duizenden vrachtwagenchauffeurs, installateurs en leveranciers zijn hun baan verloren omdat de bouwproductie zo kunstmatig laag ligt.”

“Onacceptabel dat werkloosheid bouw naar 30 procent gaat” Hoe kijkt u naar ‘De Bouw maakt het’? “Ik vind het bemoedigend om te zien hoe leden op allerlei manieren de boodschap uitdragen dat Nederland moet investeren in nieuwe huizen, nieuwe auto- en vaarwegen, spoorlijnen en dijken. Dat de bouw cruciaal is voor groei, voor innovatie en voor de

“ IMPULS MOET ER KOMEN, VOOR DE BOUW EN VOOR NEDERLAND.”

verduurzaming van Nederland. De boodschap is de afgelopen maanden krachtig overgebracht in politiek Den Haag, bij provincies, gemeenten, waterschappen en het grote publiek. De crisis in de bouw staat intussen hoog op de politieke agenda. Je hoort steeds meer politieke leiders roepen om aandacht voor de sector. Dankzij de inzet van onze leden raakt Nederland er nu van doordrongen hoe dramatisch de situatie in de sector is. Ik roep onze leden op: ga vol gas door met ‘De Bouw maakt het’.”

Wat heeft Bouwend Nederland de laatste maanden bereikt in de politiek? “We hebben door druk op de ketel te zetten dingen binnen weten te halen. Onlangs heeft Den Haag eindelijk het idee van btw-verlaging voor verbouwingen en renovatie omarmd. Dat levert veel werk op, weten we uit het verleden. Ook wisten we de politiek zover te krijgen een fonds op te richten voor het energiezuinig maken van bestaande huizen. Dat is goed voor de consument, goed voor het klimaat én levert banen op. En het Kabinet heeft recent toch weer 500 miljoen euro vrijgemaakt voor infrastructuur. Het verzacht de pijn, een beetje. Maar de situatie in de sector blijft dramatisch. En door de opeenstapeling van bezuinigingen bij het Rijk en de lagere overheden lijkt het dieptepunt nog niet bereikt. Dus moeten we ‘De Bouw maakt het’ doorzetten en de druk op de politiek intensiveren. Die moet kiezen voor investeren in plaats van bezuinigen. Daar blijven we ons elke dag voor inzetten.”

CAMPAGNESPECIAL CAMPAGNESPECIAL deel 2

13


v.l.n.r.: Eric de Ruijsscher, Directeur H4A en Voorzitter Bouwend Nederland Zeeland, Albert de Vries,Tweede Kamerlid PvdA, Kees de Regt, Directeur Aannemersbedrijf Van der Poel Terneuzen en Maarten van der Staal, Vice-voorzitter Bouwend Nederland Zeeland.

Werkbezoeken Kamerleden

“ Voor de bouw moet de crisis niet te lang meer duren ” Albert de Vries, Tweede Kamerlid namens de PvdA met onder meer Ruimte en Krimp in zijn portefeuille, bezocht het bouwproject ‘Maxima’ in Terneuzen. Gastheren waren Eric de Ruijsscher, CEO H4A en voorzitter Bouwend Nederland afdeling Zeeland en Kees de Regt, Directeur Aannemersbedrijf Van der Poel. De Vries: “We hebben werk gemaakt van de kritiek van Bouwend Nederland op het Kabinetsbeleid.”

Wat neemt u mee naar Den Haag van deze stage? “De bouwsector heeft het erg moeilijk en in Zeeland is het weer iets anders dan elders in Nederland. Er is tijd nodig om het weer de goede kant op te laten gaan. Toch bevat het Woonakkoord een aantal zaken die perspectief bieden. Ik hoop dat er zo vertrouwen komt.” Hoe vond u het om dit project te bezoeken? “Heel interessant. De financiering is hier op bijzonder creatieve wijze geregeld, met een belangrijke rol voor kleine particuliere investeerders. Zo zie je dat de crisis ook

14

mooie dingen voortbrengt. In Zeeland is het niet alleen kommer en kwel. Op bepaalde terreinen is nog wel vraag en daar speelt men goed op in. Deze regio snapt waar de kansen liggen.” Hoe komen we die crisis weer uit? Er zijn een aantal dingen die wel goed gaan, zoals de toenemende export. Belangrijk is dat er weer vertrouwen komt. Dat mensen die nu sparen, dat geld ook weer gaan uitgeven. Voor de bouw moet die omslag niet te lang meer duren. Het is dramatisch dat zoveel mensen hun baan verliezen.”

Albert de Vries, Tweede Kamerlid PvdA, en Reinier Simons, Directeur Aannemersbedrijf Gebroeders Simons.

Wat draagt u bij aan het oplossen van de crisis? “Wij hebben in de Kamer gestreden om in het Woonakkoord een aantal verbeteringen te krijgen. Bouwend Nederland had eerder een aantal kritiekpunten op het kabinetsbeleid en op al die kritiekpunten is nu iets gedaan. Je kan altijd vinden dat het meer had gekund, maar wij luisteren en proberen creatief oplossingen te bedenken binnen de grenzen van het regeerakkoord.”

PvdA-Kamerlid Albert de Vries: “Het is belangrijk dat er weer vertrouwen komt.”


v.l.n.r.: Gijs Takkenkamp, Directeur Ontwikkelingen KlaassenGroep, Harrie Kuypers, Directielid Bestuurder Woningcorporatie Wonion, Leo te Bogt, Directeur KlaasenGroep, en Johan Houwers, Tweede Kamerlid VVD.

“ Bouw zal door innovatie en klantgerichtheid uit dal klimmen” Tijdens het werkbezoek van Johan Houwers (Tweede Kamerlid VVD voor Ruimtelijke Ordening en Bouw) aan KlaassenGroep te Dinxperloo sprak hij over de aanpak van de crisis in de bouw. Houwers werd hierbij welkom geheten door Leo te Bogt, Vestigingsdirecteur van KlaassenGroep. Veel aandacht ging uit naar de aanpak van scheefwonen.

investeringen in de tijd. Vertrouwen in de toekomst, dat is nodig.”

VVD-Kamerlid Johan Houwers: “Bewust van problemen in de bouw” Bouwers zien de kansen op nieuwe opdrachten teruglopen, hoe kijkt u daarnaar? “De VVD ziet altijd kansen voor ondernemers en verwacht dat door toename van vertrouwen weer investeringen in de bouw zullen plaatshebben. Het woonakkoord, de aantrekkende economie en publiek vertrouwen helpen aan een structurele oplossing. Tijdelijke maatregelen, zoals de lagere btw, helpen tijdelijk of verschuiven

Ziet u scheefhuren als oorzaak van stagnatie in de nieuwbouw? “Scheefhuren is geen oorzaak van de stagnatie in de bouw, maar wel een groot probleem. De gemeenschap betaalt mee aan de niet marktconforme, te lage woonlasten van mensen die geen steun van de sociale huursector nodig hebben. Als deze mensen de hogere marktconforme huur betalen, de woning kopen of elders gaan wonen, komen woningen of gelden vrij voor de sociale doelgroep en voor investeringen in de bouw. Als het gaat om de woningmarkt wil de VVD een doorzichtige volkomen markt met een royaler aanbod en snellere procedures. Steun moet alleen gaan naar mensen die de marktconforme prijs niet kunnen betalen.”

COLOFON Hoofdredactie Communicatie Bouwend Nederland Bladmanagement en eindredactie PACT Public Affairs B.V. T 070 - 30 24 700 E secretariaat@pactbv.nl

Hoe komt de bouw weer uit de crisis? “De bouw zal door innovatie in het bouwproces, meer klantgerichtheid en herwonnen vertrouwen van de klanten over enige tijd weer uit het dal klimmen en dan ook de economie verder op gang helpen. De bouw blijft in die zin een belangrijke economische motor, maar ook onderdeel van die economie.”

Vormgeving en illustraties Aandagt Reclame en Marketing T 0546 - 85 03 69 E info@aandagt.nl Fotografie Bouwend Nederland, Eric Veenhuyzen, René van den Burg

CAMPAGNESPECIAL deel 2

15


Meld uw project aan via

dagvandebouw.nl

1 juni 2013, 8e editie van de dag van de bouw

Toon uw trots op de Dag van de Bouw

1 juni 2013 vindt voor de achtste keer de Dag van de Bouw plaats. Jaarlijks trekt dit evenement meer dan 100.000 bezoekers. Doe mee en laat potentiële kopers, eindgebruikers, relaties en omwonenden zien tot welke hoogstandjes uw onderneming in staat is.

Bestel uw ‘De Bouw maakt het’ artikelen vandaag nog! Via de webwinkel op debouwmaakthet.nl kunt u allerlei leuke promotieartikelen bestellen, zoals petjes, stickers en T-shirts.

kijk voor informatie op www.debouwmaakthet.nl

16

CAMPAGNESPECIAL deel 2

De Bouw maakt het is een initiatief van Bouwend Nederland

Bouwend Nederland Magazine Special nr.2  
Bouwend Nederland Magazine Special nr.2  

De ‘De Bouw maakt het’ campagne gaat de tweede fase in. Dit is mogelijk dankzij een grote inzamelingsactie bij de leden. Regiobesturen, afde...

Advertisement