Page 1

AZ A38 HAJÓ PROGRAMMAGAZINJA 2013 NOVEMBER INGYENES

ő kivehet ram-

prog klettel mellé

Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra punk varieté

Amanda Palmer az egyik legérdekesebb női előadó a nemzetközi zenei életben: a Dresden Dolls énekesnőjeként vált híressé, majd megalapította saját zenekarát, a Grand Theft Orchestrát,

The Ocean

2

Les hurlements d’Léo

3

Kortárs klasszikusok

nyíltan feminista megnyilvánulásaival pedig a zenei aktivizmus egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Ebben a számban vele olvashattok interjút novemberi A38 Hajós koncertje kapcsán!

5

Bolyki borvacsora

6

Minyó Szert Károly

7

Heiko Laux /// Unknown Mortal Orchestra /// Heaven Street Seven /// YoungBlood Brass Band Hangmás /// Jherek Bischoff /// When Saints Go Machine /// Kéknyúl Band /// Arizona Baby We Butter the Bread with Butter /// Crystal Fighters /// Esti Kornél /// Tides from Nebula /// Kistehén


2 PROGRAMAJÁNLÓ

Jungle By Night

Az A38 Hajó és a Neston bemutatja:

Unknown Mortal Orchestra

The SoulClap Band 02

18

19.00

20.00

A Jungle by Night nem egy újabb elektronikuszenei projekt Hollandiából, hanem egy kilenctagú afro-funk banda, amelynek tagjai klasszikus zenei képzésüket arra használják fel, hogy hatalmas bulibombát dobjanak a táncparkettre. Előttük két budapesti csapat fokozza a hangulatot, a nagy sikerű elektronikus számaikat nagyzenekarra áthangszerelő SoulClap Band és a Soul Surge.

Egy szuper holland garázsrock-banda, a Mozes and The Firstborn vezeti fel az Unknown Mortal Orchestra várva várt, első magyarországi koncertjét. Az oregoni indie zenekar elszállós riffekkel, beates témákkal és lo-fi hangzással vált közönségkedvenccé és végre a hazai rajongóknak is megmutatja magát.

The Ocean, Tides from Nebula, Abraham, 21

20.30

Az európai progresszív metálban 2013 kétségkívül a The Ocean éve volt. A Cult of Luna oldalán lebonyolított Európa-turnét követően a zenekar az amerikai Summer Slaughteren is bemutathatta friss lemezét, a Pelagialt, amit a nemzetközi kritika egyhangúan az idei év egyik csúcsalkotásának tart. Ezek után pedig hogyan is lehetne jobban zárni egy ilyen évet, mint egy turnéval a kontinens legfontosabb klubjaiban?

Feelgood pres.

Scary Halloween 02

23.00

November 2-án igazi kísértethajóvá változik az A38, amit ellepnek a zombik és a legfélelmetesebb jelmezekbe öltözött figurák. A lidércnyomásos hangulatról Ludmilla és a speciális Halloween szettel készülő Dublic-ikrek, valamint B’Andre, Ster, Horvee és Cartridge gondoskodnak. A legjobb jelmez tulajdonosának jutalma pedig egy üveg pezsgő!

YoungBlood Brass Band,

DJ Bootsie Trio A La Fu dj set 25

20.00

Az amerikai rezesbanda a neves Tru Thoughts kiadónál jelentette meg legújabb albumát, a Pax Volumit, melyet most az A38 Hajón is bemutatnak. A DJ Bootsie Trio koncertjei is ritkaságszámba mennek, így a Zagarban megismert dj és elismert triphop-producer szeánsza is nagy érdeklődésre tart számot. A koncertek után az angol dj, A La Fu zenél.

Weöres Sándor 100 01

20.00

A Weöres Sándor hagyatékára a kezdetektől építkező, az ősi, rituális elemeket modernitással ötvöző Entrópia Architektúra a Memento Mori Egyesület rendezvényén emlékezik meg nagy költőnk születésének idei 100. évfordulójáról. Ebben segítségükre lesz Krasznahorkai László új zenekara, az Újhold és a Scivias.


PROGRAMAJÁNLÓ 3

Kéknyúl

We Butter the Bread with Butter

lemezmegmutató koncert

Betraying the Martyrs

22

Arizona Baby

04

19.30

23

19.00

Nagy pillanat ez a kék nyulak életében: november 22-én, az A38 Hajón bemutatják második albumukat, ahol ismét szerepet kap Premecz Mátyás virtuóz módon kezelt hangszere, a hammond orgona. Egyedülálló zenei élmény, fülbemászó slágerek, vadonatúj zenék, beates ütemek!

19.30

A fiatal német deathcore-titánok második alkalommal jönnek Magyarországra, és minden valószínűség szerint most is hatalmas bulit csinálnak majd a Betraying the Martyrs, a Shoot the Girl First és a Talentométer-győztes Subliminal Merger társaságában. És természetesen hozzák magukkal legújabb albumukat, a Goldkindert is!

A tízéves Arizona Baby először koncertezik Magyarországon sajátos elegyű pszichedelikus rock-country-blues zenéjükkel, de ha ez nem lenne elég, a spanyol trió művészetére saját bevallásuk szerint vak bluesénekesek és elárult asszonyok is hatással voltak. Előttük a magyar Johnny Cashtribute, A Nyughatatlan zenél.

Tours de France

Psycho Mutants

Les Hurlements d’Léo 09

20.00

A Les hurlements d’Léo egy nyolctagú francia csapat, amely tangóharmonikával, skával és cigányzenei elemekkel bolondítja meg amúgy is zúzós, táncra csábító zenéjét. Méltó társuk az estén a pécsi pszichedelikus szvingőrület, a Psycho Mutants.

Technokunst

Heiko Laux 16

23.00

Egy nagyon komoly német tétel, egy megkerülhetetlen katalizátor a techno történetében, aki stílusgyakorlatként újabban fél kézzel mossa le a szcénát bárhol: vendégünk a legendás Kancellár, Heiko Laux (ráadásul a szülinapos Soundheaddel együtt ünnepelünk)!

When Saints Go Machine 24

20.00

Koppenhága mostanra a legdivatosabb zenék észak-európai központjává vált, ahol gombamódra szaporodnak az okos-vicces elektropop előadók. Most, a budapesti Dán Filmhéttel egy időben újabb korszakalkotó csapat, a When Saints Go Machine lép fel nálunk, túl már harmadik nagylemezükön.


4 CÍMLAPON

A38 A TV-BEN

„Először kiforrott művésszé kell válnod”

Interjú Amanda Palmer-rel Mesélj nekünk a zenekarodról! A Grand Theft Orchestra dobosa a volt szerelmed, Micheal McQuilken volt, de most új dobossal turnézol… Igen, Michael a színházi világban szeretne boldogulni, ami jobb is számára mint a folytonos utazás. Az új dobosunk, Thor is fantasztikus zenész, még akkor ismertem meg, amikor a Swans-zal turnézott, ami mellesleg az egyik kedvenc zenekarom.

Neil Gaiman mennyire kritizáljátok egymás munkáját? Pár éve együtt turnéztunk és csináltunk egy nagyszerű háromalbumos kiadványt, amit most ki is adunk. Vannak rajta történetek, dalok, amiket együtt énekeltünk, és a közönség kérdései is helyet kaptak. Igazi hálószoba-lemez és nagyon büszkék vagyunk rá.

Kijelentésed és színpadi megnyilvánulásaid miatt már nem egyszer összetűzésbe kerültél a sajtóval és a zeneiparral. Legutóbb Sinéad O’Connort levélben szólítottad meg a Miley Cyrus-szal való vitája kapcsán. Mi volt a legdurvább reakció, amit eddig kaptál újságíróktól, zenészektől vagy a közönségtől? Úgy gondolom, a fő probléma itt az, hogy a nők nem igazán tudnak állást foglalni és a vitáktól csak még jobban bezárkózunk. Általános az ellentét a feminizmus különböző ágai között, de szerintem ez érdekfeszítő téma. Az újságíróktól vagy más zenészektől érkező dühös reakciókaz mind a félelem szüli. A nők különösen hajlamosak a rivalizálásra.

Hogyan fogod reklámozni az új albumot? Erről fogalmam sincs, és ez jó is így.

A tömegmédia jó eszköz a művészek kezében arra, hogy felcsigázzuk a közönség érdeklődését. Számodra milyen jelentőséggel bír ez? Szerencsére a valós tömegmédia nem nagyon foglalkozik velem. Ami engem érdekel, az az az újmédia: a Twitter, az internet, az az egyszerűség, ahogy kommunikálni tudunk egymással a régi eszközök nélkül. Mostanság ez az őszinte megnyilvánulások és a változás forrása. A férjeddel, Neil Gaiman sci-fi íróval hamarosan megjelenik közös albumotok, az An Evening with

11

20.00

A Grand Theft Orchestra mellett milyen terveid vannak még? Elképzelhető, hogy folytatod a Dresden Dolls-zal vagy hogy fellépsz még Jason Webley-vel? Nincsenek az idei télnél távolabbi terveim… Befejezem a könyvet, amit épp írok, és majd utána eldöntöm, hogy mit szeretnék csinálni és kivel. Szándékosan nem tervezek túlságosan előre. Mit tanácsolnál a tehetséges, fiatal zenészeknek, akik a rock n’ roll ütőerétől távol élnek, például Kelet-Európában, hogyan tudnának mégis befutni? A szabályok mindig ugyanazok. Az első és legfontosabb, hogy rakj össze egy jó anyagot. Zenélj, zenélj, zenélj és írj, és utána mutasd meg magad. Amikor feltűnsz, vállalj el minden fellépést és mindenkivel egyenként beszélgess. Ha már tudod, hogy jó a zenéd, és van élő, helyi, lelkes közönséged, aki támogatnak AZUTÁN foglalkozz a kiadókkal, az internettel, a Kickstarterrel… Mindezek előtt először kiforrott művésszé kell válnod, különben elmehetsz a…

Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra Jherek Bischoff

Az A38 Hajó novemberi koncertadásai a Duna TV-ben, HD minőségben 01 • Az 50 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar kortárszenei koncertsorozata III. 02 • Boysetsfire (US) 03 • Meztelen Diplomaták 04 • Hang ‘Em High (PL/AT/CH) 05 • Fatal Error 06 • Leonor Dely & Tumba y Quema Dely Dávid emlékére 07 • Tegnapután 08 • Dorothy’s Legs 09 • Tanz Baby! (AT) 10 • Fekete Jenő és barátai: George Harrison emlékére - Korai évek 11 • Kollaps 12 • City Chords feat. Busa Pista 13 • Grabanc 14 • Mayberian Sanskülotts 15 • String Theory 16 • Run Over Dogs 17 • Leonor Dely & Tumba y Quema A kolumbiai magyar varázs 18 • Balogh Tamás Trió 19 • Péterfy Bori & Love Band 20 • Lopunk 21 • Andras Toth & Dora Toth 22 • Birth of Joy (NL) 23 • 12z 24 • Selvhenter (DK) 25 • Bane (US) 26 • Pegazusok nem léteznek 27 • Péterfy Bori & Love band Bori Elsőlemez-végigjátszó Koncert 28 • Fallulah (DK) 29 • Hollywoodoo 30 • Mikrokolektyw (PL) A felsorolás tájékoztató jellegű, a pontos programot és kezdési időpontokat keresd a műsorújságokban!


Kortárs 5

Kiállítóterünk képzőművészeti szerepvállalása mellett gazdag kortárs klasszikus­ zenei kínálattal is vár minden korosztályt.

Zenélő fűrész 19 Rafal Mazur-Keir 17 friss kortárszenei sorozat fiatal kiválóságokkal

20.00

a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok ismeretterjesztő sorozata gyerekeknek

19.00

a szabad improvizációs dzsessz lengyel mesterei

Zombola Péter és Beischer-Matyó Tamás szerzői estje

MeseMuzsika

Neuringer duó

16

11.00

Rossini: Szerenád Rossini: 3. szonáta Berecz András meséivel és Szőke Szabolcs hangszerismertetéseivel

The Singing Ringing Tree

16

19.30

ingyenes kortárs klasszikuszenei koncert Nagy Ákos - Ame no nori fue Keresteš Szabolcs - CLV Matuz Gergely - Dies Illa Baráth Bálint - Suasu animi Nagy Ákos - Ruptura

Matuz István - Dies Irae Nagy Ákos - Chiaroscuro Madarász Iván - FürZogy Baráth Bálint - Itako no ariosoy

hirdetés


6 ÉTTEREM

Bolyki borvacsora A menü ára: 9500 Ft Üdvözlőbor: Cucc 2012. Hideg előétel Kecskesajtpástétom körtekompóttal Királyleányka 2012 Meleg előétel Füstölt pisztrángszeletkék házi brióssal és radicchio salátával Pati 2012 Főétel Kacsacomb helyben sütött káposztás rétessel, zöldalmapürével Hazug Mókus 2011

KIÁLLÍTÓTÉR

Képző

A tavalyi siker után idén is megszerveztük az ifjú művészeti tehetségek után kutató versenyt, a Képzőt. A különféle elképzeléseknek és technikáknak teret adó, értékes nyerményekkel kecsegtető jeletkezési időszak még javában tart, pályázni a Diákhitel Központ honlapján lehet. A díjátadó és a kiállítás helyszíne az A38 Kiállítótere, ahol a megnyitón zenekarával ingyenes koncertet ad a pályázat fővédnőke, a képzőművész-énekesnő Rutkai Bori. 18:00 ünnepélyes díjátadó és kiállításmegnyitó 20:00 Rutkai Bori és a Specko Jedno-koncert Az esemény látogatása ingyenes. A nevezésről:

Desszert Csokoládé duó, ahogyan az édes a sóssal találkozik Bolyki és Bolyki 2011

Jelentkezési határidő: október 28. éjfél További információ: www.diakhitel.hu

ISMÉT ITT A

19.00

18.00

DIÁKHITEL

A DIÁKHITEL KÖZPONT ZRT. FESTÉSZETI ÉS FOTÓMÛVÉSZETI PÁLYÁZATA DIÁKOKNAK FÔDÍJ: IMAC 21,5 COLOS QUAD-CORE I5 2.9 GHZ 2. DÍJ: MACBOOK AIR 11 COLOS 126 GB 3. DÍJ: IPAD 4GEN WIFI 64 GB

Zenére éhesen? Jungle by Night (NL)

koncert + vacsora 2500 Ft, csak október 30-ig Svéd húsgolyók áfonyás barnamártással

22

19.00

Budapest Bar Ínyenceknek

vacsorás koncert 9900 Ft, 2013. vacsora nélkül 5000 JELENTKEZÉSI HATÁRIDÔ: OKTÓBER 28. Ft

JELENTKEZÉS ÉS INFORMÁCIÓ: WWW.DIAKHITEL.HU

A DIÁKHITEL KÖZPONT TÖBB MINT TÍZ ÉVE ÁLL A HALLGATÓK MELLETT AZ EGYETEMI ÉVEK ALATT DESIGN: KUZIN VIZUÁLIS MÛHELY

02

18.00

A Diákhitel Központ Zrt. festészeti és fotóművészeti pályázata diákoknak

Fődíj: iMac 21.5 colos quad-core I5 2.9 ghz 2. díj: Macbook Air 11 colos 126 gb 3. díj: iPad 4gen wifi 64 gb

14

25

AZZAL A CÉLLAL, HOGY KÉPZETT DIPLOMÁSKÉNT SIKERES ÉLETPÁLYÁT FUSSANAK BE.

09 19.00

Les Hurlements d’Leo (FR), Psycho Mutants

koncert + vacsora 3000 Ft, csak november 6-ig Citromos kéregben sült tengeri hal veloutémártással és párolt zöldségekkel

Amanda Palmer & The Grand Theft Orchestra (US), 19.00 The Simple Pleasure (US), Jherek Bischoff (US)

10

koncert + vacsora 7000 Ft, csak november 7-ig BBQ sertéskkaraj amerikai csípős káposztasalátával Brownie konyakos öntettel

E SZEREPVÁLLALÁSBÓL ADÓDÓAN FONTOS NEKI, HOGY MEGISMERJE ELSÔSZÁMÚ PARTNEREIT: A DIÁKOKAT. ÉPPEN EZÉRT A DIÁKHITEL KÖZPONT A TAVALYI NAGY SIKER UTÁN ISMÉT MEGHIRDETI A KÉPZÔT, A KÖZÉP- ÉS FELSÔOKTATÁSBAN HALLGATÓ FIATALOKNAK SZÓLÓ KÉPZÔMÛVÉSZETI PÁLYÁZATÁT. NEVEZNI LEHET MINDEN FESTÉSZETI, GRAFIKAI VAGY FOTÓMÛVÉSZETI ALKOTÁSSAL, AMI MÛVÉSZI ESZKÖZÖKKEL ARRA KERESI A VÁLASZT, HOGY MILYEN EGY MAI 21. SZÁZADI FIATAL – MILYEN PROBLÉMÁKKAL KÜZD, MILYEN ÖRÖMEI VANNAK, HOGYAN LÁTJA A VILÁGOT ÉS MIÉRT. SZERVEZÔ:


KIÁLLÍTÓTÉR 7

Minyó Szert Károly:

05

Yakitori fukeiki idején

Minyó 1955-ben született Új-Delhiben, és a mostani tárlatán először mutat be színes fotókat! A művész 2011 óta dolgozik a Megálló csoportban a Nyitott Műterem szisztémájú FoToNoIrE körrel, és munkája kiterjed a ház mindennapi terápiás életének bemutatására is. Sőt, vannak ennek a munkának, szolgálatnak titkosabb mélységei is, ide csak kiválasztottak juthatnak el, ezért itt kamerát is csak ritkán és átgondoltan használ a művész. Ebből a munkából, ami legalább annyira jószolgálat mint alkotói folyamat, indult és fejlődik folyamatosan ez a képsorozat, mely részleteiben már bemutatásra került a Magyar Parlament épületében, New Yorkban, a Radiator Gallery-ben, és benevezték a 2013-ban megrendezésre kerülő Delhi Fotó Fesztiválra is.

20.00 FoToNoIrE - Sötétből a fény felé, egy mentális és fotográfiai tónus és a bizakodás is jelzésre kerül a szóban. Minyó Szert Károlynál a fotográfia, mint társasági vagy terápiás eseménysor és mint kommunikáció is működőképes. Segít szembe(s)ülni önmagunkkal hiszen időnként nem árt a tükörbe, azaz kamerába néznünk, hogy ne csak a saját szemünkkel, hanem másokéval is lássuk magunkat. Nem könnyű odaállni a kamera elé, de bőséges tapasztalattal szolgál! Kiállításmegnyitó: november 5., 20 óra. A kiállítás megtekinthető november 6-tól 24-ig mindennap 10 és 18 óra között. Előzetes telefonos egyezetetés szükséges a 06 1 464 3940-es telefonszámon.

A38-MVM Fényfestés

02

20.00-24.00 Csúcstechnológia és művészet találkozása az A38 Kiállítótérben! A november 26-30. között megtekinthető különleges installáció napjaink egyik legizgalmasabb technológiáját hívja segítségül a vetített illúzióban történő

7-8

20.00-24.00

navigáláshoz. A Kiégő Izzók és Binaura alkotta koprodukciós csapat ezúttal preparált okostelefonokkal és NFC tagekkel, azaz intelligens ragasztott címkékkel operál.

A38-MVM Fényműhely Quimby duplakoncert

26-30

30

Heaven Street Seven Esti Kornél

Különleges látvány a Kiégő Izzóktól az A38 Hajó tereiben: a koncertteremben, a közlekedőkben és a hajótesten.

A38 Magazin / 2013 NOVEMBER  

az A38 Hajó havi programmagazinja / Ebben a számban: interjú Amanda Palmer-rel, Unknown Mortal Orchestra, The Ocean, Minyó Szert Károly