Page 1

PORTFOLIO XIANGCHUAN KONG 2011-2019


CONTENT Portfolio of Xiangchuan Kong 2015-2019 01 EXPERIMENT TO ARCHITECTURE Museum for Nikola Tesla Experiments

02 LIZARD Brewery on the Missouri River

03 TRANSCRIPTION Housing in Barceloneta

04 SUN WITHOUT AND SHADOWS WITHIN Archive of Ancient World Religions

05 FORMATION 2020 Tokyo Olympic Stadium

06 REITERGRATION OF URBAN FRAGMENTS Renovation of the Hefei Steel Mills


01 EXPERIMENT TO ARCHITECTURE Museum for Nikola Tesla Experiments Comprehensive Studio Spring 2018 Instructor: Sung Ho Kim New York City, NY Individual Work Nikola Tesla has his own street corner in the City of New York, at the intersection of Avenue of the Americas and West 40th Street in Midtown Manhattan. This is where Tesla spent many years feeding pigeons at Bryant Park on his regular route from the New Yorker Hotel to the New York Public Library at the opposite end of the block. This project was developed from an experiment called Tesla Coil, which uses the electrical resonant transformer circuit to transmit electricity.

1


Tesla’s original concept of this experiment is to provide electrical energy without wires and cables. This experiment becomes the architectural elements as columns in the building and supplying electrical power to the museum. The site is in the south of Bryant Park, which initially occupied by trees. The building replaces the trees with Tesla coils and replicates the geometric of the layout of trees as columns grid. Tesla coils, as the column of the building, take trees back to the site and became part of the landscape of Bryant Park.

Tesla Experiment Model 2


Tesla Museum Site Plan

1. Gallery 2. Education Center 3. Storage 4. Bag Checking 5. Information Center 6. Lobby 7. Bathroom 8. Mechanical Room 9. Loading Dock 10. Cafe 11. Kitchen 12. Auditorium 13. Office 14. Conference Room 15. Gift Shop

12 10 11

1 8

3

2

5 6

7


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8.

Gallery Education Center Storage Bag Checking Information Center Lobby Bathroom Mechanical Room

9. Loading Dock 10. Cafe 11. Kitchen 12. Auditorium 13. Office 14. Conference Room 15. Gift Shop

Tesla Museum Section Perspective

13

1

7

9

Tesla Museum Section 4


15

3 11

7

12 10 7

8

1

8

1

4

7 2

8 1

1. Gallery 2. Education Center 3. Storage 4. Bag Checking 5. Information Center 6. Lobby 7. Bathroom 8. Mechanical Room 9. Loading Dock 10. Cafe 11. Kitchen 12. Auditorium 13. Office 14. Conference Room 15. Gift Shop

5

8

7

5 8


15

14

7

13

Tesla Museum Second Floor Plan

1 1

3

1

1

8 9

Tesla Museum First Floor Plan 6


02 LIZARD Brewery on the Missouri River Degree Project Fall 2019 Instructor: Adrian Luchini St. Louis, Missouri Individual Work Situated on Missouri Riverbank, this brewery integrates the program of production, recreation, and parking, connecting the Earth City Business Park and Riverwoods Park, and create an interactive space for people living and working there. The linear shape of this building enables customers to see the process of beer production. The east side of this two-story steel structure building connecting to the existing park trail and parking lot, and west side of the building is lifted for the flood protection. Under the floor slab, the land could be a playground, and the roof is also occupiable.

7


Earth City and Three Parks

As a typical suburb area, Earth City has the broad intersection of three parks, that is, Earth City Business Park, Riverwood Park, and the ample surface parking space for the word “Parking park.� These three adjacent parks in the existing isolated conditions are not working together and could have more opportunities.

Logistic of Brewery

The program of the microbrewery is based on the research on three parks in Earth City, and it will have a brewhouse, bar, drive-through and parking space, recycle facilities. The microbrewery with multiple programs and recycle strategies that relate to the business around the site create symbiotic interaction for the business park, landscape park, and parking park. 8


2 4

3 2

2 19

5 1

1. Bar 2. AHU Room 3. Milling Room 4. Distilling Room 5. Fermenting Room 6. Bottling Room 7. Grain Silos 8. Retail 9. Locker Room 10. Storage 11. Parking Lot 12. Loading Dock 13. Control Room

9

14. Information Desk 15. Lobby 16. Entrance 17. Distilling Room 18. Riverwood Trail 19. Gallery 20. Ramp 21. Restaurant 22. Kitchen 23. Loading Dock 24. Patio 25. Office 26. Roof Deck

20


13 6 12 14 8

9 10

15

16

17

First Floor Plan 10


22 21

23

25 1

25

1. Bar 2. AHU Room 3. Milling Room 4. Distilling Room 5. Fermenting Room 6. Bottling Room 7. Grain Silos 8. Retail 9. Locker Room 10. Storage 11. Parking Lot 12. Loading Dock 13. Control Room

11

14. Information Desk 15. Lobby 16. Entrance 17. Distilling Room 18. Riverwood Trail 19. Gallery 20. Ramp 21. Restaurant 22. Kitchen 23. Loading Dock 24. Patio 25. Office 26. Roof Deck


26

Second Floor Plan 12


Section B-B

Section C-C 13


14


Logistic of Brewery The programmatic idea starts with research on internal interaction. The possible program comes from three parks’ primary programs and elements and recombines them. The brewery is a program which has the combination of all the program needed. A microbrewery has the program of production and business, recreation, and parking.

1. Bar 2. AHU Room 3. Milling Room 4. Distilling Room 5. Fermenting Room 6. Bottling Room 7. Grain Silos 8. Retail 9. Locker Room 10. Storage 11. Parking Lot 12. Loading Dock 13. Control Room

14. Information Desk 15. Lobby 16. Entrance 17. Distilling Room 18. Riverwood Trail 19. Gallery 20. Ramp 21. Restaurant 22. Kitchen 23. Loading Dock 24. Patio 25. Office 26. Roof Deck

9 10

Section A-A 15

8


Roof Garden The project provides a possible solution for the separate and disconnected condition of Earth City, the site context of this project. Symbiotic Interaction came from a natural phenomenon. The program of Microbrewery has been introduced into the site where the intersection of three parks. Through the Speculation of the hybrid space and recycle strategies, it gives a scenario of how the Symbiotic Interaction could happen on the site.

22

21 1

6

13

5

2

4

2

3

2

16


03 TRANSCRIPTION Housing in Barceloneta International Housing Studio Fall 2017 Instructor: Antonio Sanmartin Barcelona, Spain Individual Work This housing project locates in Barceloneta in Barcelona, face to the beach, and the city on the north. The concept of “Transcription” exists in the process of design. For this concept, Transcription exists in the text, exist in the drawings, which create from the idea of the text, exist in the model which developed from the drawings, and exist in the aggregation from model… 17


Berlin Threshold, Cluster, Facade, Figure Ground, Blocks......

Santiago Galleria, Water Space, Weather, Light......

At the beginning of this design, two rotations in different cities have been introduced to help the design of the housing project. Rotations take two weeks to show the basic concept of housing and urban, and finally, take the ideas and elements which I get from these two rotations to Barceloneta. 18


This design is about transcriptions, starting from the speech given by a famous writer, Carlos Ruiz Zafon, in La Merce of Barcelona, the architectural concept was transcript into drawings, and into models, and finally became architecture that could be occupied.

K Drawing of Barcelona 19


K Drawing of Barcelona

Aggregation A Insertion 1

Aggregation A Insertion 2

Aggregation B Insertion 1

Aggregation B Insertion 2

Developed two aggregations with two insertions from a part of K drawings, and finally choose one of them to develop it to a building. Site Plan 20


Ground Floor Plan

Second Floor Plan 21


Elevator Roof

Communal space

Commercial space

Unit Restaurant/Cafe Foundation

Model Built from Section & Plan

In this project, the Central commercial space surrounding by 72 units, the north part is higher than the south part to correspond to the urban environment. Each floor has communal dining space for the two units, whose dining room is limited by the dimension of the building. Shared spaces for the whole complex are upon the commercial space.

22


Type with Membrane

Type from Rotation

Types all have 2 bedrooms and 2 bathrooms

1. 10' Concrete Slab 1. 2×2 10' Concrete SlabPanel 2. Fiber Cement 2. 2×2 Fiber Cement Panel 3. Tile 3. Wood Tile Panel 4. 4. Stell Wood Panel 5. 5. Concrete Stell 6. Panel 6. Polycarbonate Concrete Panel 7. 7. Glass Polycarbonate 8. 8. Metal GlassRoof Panel 9. 9. Aluminium Metal RoofPanel Panel 10. 10. Aluminium Panel 11. Wood Deck Roof 11. Wood Deck Roof 12. Gypsum Ceiling 12. Gypsum GypsumBoard Ceiling 13. 13. Gypsum Board 14. Stone 14. Stone

Section A-A' 23


Plan of Cluster of the Cluster

Interior Description

72 units totally in this housing complex surrounding a commercial space. The communal space is between two units on each floor.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

10' Concrete Slab 2Ă—2 Fiber Cement Panel Tile Wood Panel Stell Concrete Panel Polycarbonate Glass Metal Roof Panel Aluminium Panel Wood Deck Roof Gypsum Ceiling Gypsum Board Stone

Section B-B' 24


04 SUN WITHOUT AND SHADOWS WITHIN An Addition to Louis I. Kahn’s Hurva Synagogue Comprehensive Studio Spring 2019 Instructor: Robert McCarter Jerusalem, Israel Individual Work

This project is an “Archive of Ancient Religions,” sited as an “addition” to Louis Kahn’s Hurva Synagogue in Jerusalem. For the purposes of this project, it was assumed that Kahn’s design, on which he worked from 1967 until his death in 1974, was build in 1976. The Synagogue, called Hurva, occupies a prominent hilltop site to the west of the Temple Mount and its Jewish holy site of the Western Wall. On the Temple Mount is the Islamic Dome of the Rock mosque. Construction of Kahn’s design for the Hurva Synagogue would have afford Jerusalem a major Jewish sanctuary, joining the existing Islamic and Christan sanctuaries. 25


CUBE: Room(s)-Chapel

Plans and Sections of CUBE

First Sketch project is a sacred and secular space within strictly defined volumetric limits: a chapel for one person to meditate and contemplate, a meeting room for two people to meet and gather, and the threshold or transition space between the two rooms.

26


8 5

4

6

2

11

13

9

3

12 10

First Floor Plan

5

2

10

Second Floor Plan

5

14

15

Third Floor Plan

5

1. Mechanical 2. Chapel 3. Meeting Room 4. Reading Room 5. Book Stacks 6. Entry Hall 7. Reception 8. Patio 9. Courtyard 10. Scholar’s Rooms 11. Communal Room 12. Ramp 13. Water Pool 14. Dining Room 15. Kitchen

27

Fourth Floor Plan


Interior of the Reading Space

The four-story library with skylight locate at the northwest of the building, and east is the dining space and meeting space. The south part of the project is a cluster of scholars’ rooms with a small chapel. Scholars room surround an open courtyard.

Courtyand 28


5

4 2

10

9

1

Section 1

4 14

4

3

Section 2

2

9

Section 3 1. Mechanical 2. Chapel 3. Meeting Room 4. Reading Room 5. Book Stacks 6. Entry Hall 7. Reception 8. Patio 9. Courtyard 10. Scholar’s Rooms 11. Communal Room 12. Ramp 13. Water Pool 14. Dining Room 15. Kitchen

10 9

Section 4 29


Section Tectonic 1

Section Tectonic 2 30


05 FORMATION 2020 Tokyo Olympic Stadium

Studio Fall 2018 Instructor: Nanako Umemoto Ryosuke Imaeda Tokyo, Japan Individual Work The basic idea of this project starts from a particular landform on the moon, craters. The topography of this project is developed from craters. The geometry of the pattern is circulating the craters, and some of them overlapped with the contour line. All of the programs located at the bottom of craters. Edges of the craters could provide wind buffer and barrier for sports and activities. There are roofs of steel structure upon the programs in most of the buildings.

31


10

Rice Beets Wheat

5

14

Overall Plan with Vegetation Pattern

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Basketball/Volleyball/Badminton Courts: Beach Volleyball Courts Canoe Slalom Course Canoe Sprint Course Gymnastics Arena Marathon Course Road Cycling Course Rugby/Soccer/Hockey/Athletics Field Shooting/Archery Range Swimming Pools Track Training Lake Triathlon Running Course Velodrome

7

4 11

2

14 12

9

3

8 9

6 13

1

Overall Plan with Topolines, Programs, and Circulations 32


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Basketball/Volleyball/Badminton Courts: Beach Volleyball Courts Canoe Slalom Course Canoe Sprint Course Gymnastics Arena Marathon Course Road Cycling Course Rugby/Soccer/Hockey/Athletics Field Shooting/Archery Range Swimming Pools Track Training Lake Triathlon Running Course Velodrome

10 7

5

14

11

2

4 12

9 3

9

8

6

1

13

Velodrome Section

Stadium Section

Velodrome section

Overall Section A-A’

Overall Section B-B’

33


Programs+Stadiums

Circulations

Vegetation Pattern

Topography+Contours

Explode Axonometric Drawing

Farmland locates in the gaps of programs. Three types of crop, rice, wheat, and beets planted on different parts of the site. Rice grows on the hills along to the contour lines, and wheat grows on the plain, and beets are grown along the roadside. Circulation systems connected all programs, and some bridges connect to the outside for vehicles. After the 2020 Tokyo Olympic Games, this site could be a sports park for people.

Physical model (3D print) 34


P

P

06 REINTEGRATION OF URBAN FRAGMENTS Renovation of the Hefei Steel Mills Studio Spring 2015 Instructor: Siqing Feng Hefei, China Group Work Collaborator: Huixiang Wang We take the Intervention theory into our project. Intervention design strategy refers to the process of upgrading industrial heritage through new elements to intervene in the old industrial plant, to comply with the functional requirements of recycling and rejuvenate design strategy.

35


Boundary

Massing

Garden Space

Border Intervention

Partial

Landscape

Massing

Garden Space

Space Intervention

Partial

Blanking

Massing

Segmentation

Blanking Space

Partial

Building

Massing

Segmentation

Blanking Intervention

Spots

Square

Segmentation

Massing Selection

Space Intervention

Spots

Leisure Space

Massing

Massing Selection

Leisure Space

Spots

Interface

Massing

Garden Space

Entrance Space

Interface Intervention

Supplements

Segmentation

Border Intervention

Supplements Intervention

Partial

Different kinds of functional spaces guide people to choose their sightseeing paths. The non-sequence leads people to the randomness of an individual’s behaviors, which is also one of the main aims of our project.

36


[PROTOTYPE] Architectural Form

Replacement Space

Insert Space

Permeate Space

Interior Space

Shaping

Shaping

Shaping

Shaping

Shaping

Segmentation

Segmentation

Interior Space

Segmentation

Interior Space

Massing

Replacement

Inserting

Space Upgrading

Space Inserting

Elevation Design

Space Penetration

Space Design

Environmental penetration

Space Design

[STAGE 1]

[STAGE 2]

[STAGE 3]

[STAGE 4]

0

37

5M

15M

35M


3 1

8

6 4

5

7

2

Ground Floor of Workshop

N

0

0

5M

5M

15M

1. 2. 3. 4.

35M

15M

Theater Cinema Preparation Storage

5. 6. 7. 8.

Office 1 Office 2 Lobby Entrance

35M

Section of Theater 38


Profile for Xiangchuan Kong

Portfolio  

Portfolio  

Profile for 901232
Advertisement