__MAIN_TEXT__

Page 19

Aircraft Philipp 3D print structurele componenten De luchtvaarttoeleverancier Aircraft Philipp Übersee investeert in het topmodel 3D metaalprinter van Gefertec, de Gefertec arc605. Daarmee kunnen vliegtuigonderdelen tot een gewicht tot 2 ton additief worden geproduceerd. Tot nog toe heeft Aircraft Philipp enkel geïnvesteerd in poederbed 3D metaalprinters terwijl de productie vooral met CNC-technologie gebeurt.

Zehavit Reisin: belang van kleur in prototyping groeit nog steeds hard.

“De ontwikkeling van nieuwe vliegtuigmodellen vergt een radicaal anders denken en grondstoffen geoptimaliseerde productietechnieken, als we rekening willen houden met de afgesproken klimaatdoelen”, zegt Rolf Philipp, oprichter en eigenaar van Aircraft Philipp. Met de 3DMP techniek van Gefertec - Directed Energy Deposition - neemt de materiaalefficiency bij de productie van vliegtuigonderdelen sterk toe vergeleken met CNC-frezen. Met deze 3D metaalprinters worden namelijk near net shape onderdelen gemaakt. De hoeveelheid materiaal die daarna nog verspaand moet worden, is veel geringer dan tot nog toe met verspanende technieken. “Daarmee leveren we een grote bijdrage aan het verbeteren van onze economische en ecologische efficiency in de toekomst.”

Duits onderzoeksprogramma

Aircraft Philipp Übersee heeft al ervaring met 3D metaalprinten. De 3DMP technologie van Gefertec heeft het leren kennen omdat het sinds drie jaar projectcoördinator is in het Regulusproject. Dit is een Duits onderzoeksprogramma voor de luchtvaartindustrie naar toekomstige productietechnieken voor de vliegtuigindustrie. jaar op jaar. Zehavit Reisin werkt met haar team in Israël aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie geavanceerde materialen voor de Polyjet 3D printers. Chemie en de workflow zijn hier de twee thema’s waaraan gewerkt wordt. In deze workflow speelt GrabCad een cruciale rol. Stratasys wil de bestaande workflow van acht stappen om met CNC bewerken en manueel kleuren van functionele prototypes terugbrengen naar een stap. “Wij kunnen binnen enkele uren een functioneel prototype precies op kleur printen.” Ze verwijst naar de achterlichtunits van Audi, geprint op de J750. Deze materialen zijn gebaseerd op Vero. Hoewel sommigen zeggen dat de onderdelen zo goed zijn dat je ze kunt gebruiken voor low volume productie, bijvoorbeeld preproductie modellen, is Zehavit Reisin op dit punt voorzichtig. “Als wij zeggen functioneel prototyping, blijft het nog steeds prototyping.” Ze verwacht wel dat dit in de toekomst gaat veranderen. Er komen nieuwe materialen voor de Polyjetprinters die volgens haar in bepaalde toepassingen voor een “interessante revolutie gaan zorgen.” Een deel van deze revolutie begint komend voorjaar als Stratasys een nieuwe techniek zal aankondigen om digitaal te schilderen, zoals zij het uitdrukt. “We werken aan een standaard communicatietaal voor kleur.” Opnieuw is de rol die GrabCad hierin speelt groot. Stratasys wil namelijk de engineer de tools geven om in zijn model standaardkleuren aan zijn model toe te kennen, die de 3D printer vervolgens repeterend in de juiste kleur print. seido-systems.com

print magazine maart 2019

Zowel op RapidPro in Veldhoven als Machineering in Brussel zal BenderAM voorbeelden laten zien van metalen near net shape producten geprint met de Gefertec machines. Gefertec past de Fronis-CMT lastechnologie toe in de machines, die verder voorzien zijn van een Sinumerikbesturing en eigen software. De instapdrempel in deze technologie is relatief laag. benderam.nl

Van links naar rechts Rolf Philipp (oprichter en eigenaar van Aircraft Philipp), Toni Liedl (directeur van de vestiging in Übersee), Florian Kaulfuss (3DMP procestechnicus bij de luchtvaarttoeleverancier) en Thomas Kögler (sales en service Gefertec) bij de arc605 na de afname van de grote 3D metaalprinter.

19

Profile for 54U Media BV

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia