3D print magazine

Page 8

Gaan deze AM-technieken de markt vergroten?

EOS wil met 1 miljoen dioden het 3D printen van kunststoffen zodanig versnellen dat men kan concurreren met spuitgieten.

In 2019 verhuist Formnext naar de nieuwe hal 12 van het beurscomplex in Frankfurt. Dat geeft de beurs de ruimte om verder te groeien. Precies op tijd. Want enkele exposanten hebben dit jaar nieuwe technologie aangekondigd, waarmee ze 3D printen echt geschikt willen gaan maken voor serieproductie. Worden dit de AM-technieken die straks net zo gewoon worden als frezen, draaien, spuitgieten et cetera?

Stratasys had de metaal geprinte werkstukken weggestopt op de stand. Maar voor het eerst gaf de 3D printerfabrikant meer informatie prijs over het 3D metaalprinten, Layered Powder Metallurgy. Daarmee wil het een deel van de 600 miljard dollar grote markt voor metalen componenten inpalmen, aldus Rafie Grinvald, directeur product marketing en management. Dat wil Stratasys vooral doen door de kosten per geprint werkstuk omlaag te brengen. “De bestaande technieken zijn veel te

8

duur”, zegt Grinvald. “En te complex. En te weinig productief, zeker met aluminium.” Dat is het materiaal dat Stratasys heeft uitgekozen om mee te beginnen. Ook omdat de markt voor aluminium werkstukken groot is.

Stratasys 3D metaalprinten met LPM

Het LPM-proces is ontwikkeld door professor Shuki Sheinman. Stratasys heeft hem en zijn hele team ingelijfd. In drie

print magazine december 2018