__MAIN_TEXT__

Page 18

3D printen helpt zeilers vooruit Zeil je met equipment van het Friese Equiplite Europe, dan is de kans groot dat je 3D geprinte onderdelen aan boord hebt. De Friese fabrikant van onderdelen voor zeil- en racejachten vervaardigt namelijk 60% van de producten met 3D printen. Zelfs voor jachten die meedoen aan de Volvo Ocean race of America’s Cup. Biedt 3D printen nieuwe kansen aan de zeil- en jachtbouw?

Het contrast kan haast niet groter. Op de voormalige marinewerf in Amsterdam ontmoet een aantal spelers uit de zeil- en jachtbouw elkaar op uitnodiging van het 3D printbedrijf Oceanz. Op de plek waar in de 17e eeuw schepen werden gebouwd voor de Admiraliteit van Amsterdam, gaat het vandaag om de toepassing van een high tech technologie als 3D printen in jachten waarmee op de grens wordt gezeild. De maritieme sector is één van de sectoren waarin Oceanz als 3D printservicebedrijf actief is. Erik van der Garde, directeur, denkt

echter dat zeil- en jachtbouw deze technologie nog breder kan inzetten. Daarom heeft Oceanz het initiatief genomen voor de kennissessie bij Makerversity op de voormalige werf. “Om samen vast te stellen welke technieken en materialen het meest geschikt zijn en wat de meest geschikte design eigenschappen zijn”, zegt Erik in zijn inleiding.

60% al 3D geprint

Een maritiem bedrijf dat 3D printen volop inzet, is het Friese Equiplite Europe. Lourens Poorter, directeur, komt uit de zeilracewereld. Hij heeft eerst als ‘bowman’, later als ‘rigger’ in een team meegedaan in de Volvo Ocean race en weet hoe belangrijk gewichtsbesparing aan boord is. Daarom is hij na zijn wedstrijdloopbaan in de zeilwereld aan de slag gegaan met designen en produceren van hardware voor zeiljachten. Producten die hij vooral maakt van composieten. “Fibers zijn zes keer sterker en 90% lichter dan staal”, verduidelijkt hij. Daar heeft hij ondertussen 3D printen als productietechnologie aan toegevoegd. Equiplite print momenteel ongeveer 60% van alle producten.

Tijd- en kostenbesparingen

Een behuizing voor een noodlicht van Object Print.

18

Lourens Poorter ziet meerdere voordelen in 3D printen voor zijn toepassingen. Dat begint bij de tijdbesparing in de productontwikkeling, doordat prototypes sneller beschikbaar zijn voor testen. Dankzij 3D printen doorloopt een functioneel prototype binnen twee tot drie weken alle iteratieslagen. 3D geprinte prototypes helpen eveneens om vroegtijdig te

print magazine maart 2017

Profile for 54U Media BV

3D print magazine maart 2017  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

3D print magazine maart 2017  

Informerend en inspirerend over 3D in de industrie

Profile for 54umedia