Memòria 2014

Page 1

Memòria 2014

Festival d’arquitectura de Barcelona www.48hopenhousebarcelona.org @48hOpenHouseBarcelona #OpenHouseBcn

5 anys!


• L’arquitectura és cultura! • Som un equip! • Open House al món • 48h Open House BCN. El festival!

- Noves sinergies. Nous horitzons

- Visita a l’Edifici del Rellotge. Roda de premsa

- Més de 170 activitats en 48 hores

- Ciutat Convidada: Vilassar de Dalt

- Open Green, focus en la sostenibilitat

- Visita a l’Hotel Miramar amb Òscar Tusquets per a patrocinadors,

col·laboradors i bloguers

- Festa de cloenda per a col·laboradors

• Les nostres voluntàries! VOLS OHB!?

• Big Data. Participació ciutadana. Edificis més visitats

• Impactes en premsa

• Comunicació en xarxa

• Amics i patrocinadors

• Fem més coses! Open Extra


L’arquitectura és cultura! El festival d’arquitectura 48h Open House BCN és el principal mediador cultural de l’arquitectura de Barcelona. Un cap de setmana a l’any que, a l’edició 2014 – 5 Anys!, celebrada els dies 25 i 26 d’octubre de 2014, va incloure més de 170 activitats, entre portes obertes comentades i itineraris guiats. 1000 hores d’activitat arquitectònica, cultural, lúdica i ciutadana!

Però tornant a la darrera edició del festival –la punta de llança de l’associació–, volem destacar la massiva resposta del públic, que va consolidar i, fins i tot, superar les 50.000 visites!

27.000

2010

47.000

49.000

51.000

2012

2013

2014

35.000

2011

Així mateix, continuem creixent i creixent també en seguidors 2.0 a través de tots els nostres canals de comunicació a la xarxa. I, igualment, es consolida l’aposta en els aspectes següents: Però com que no en tenim prou, treballem tot l’any per contribuir al coneixement i el gaudi del patrimoni per part dels ciutadans, tot un dret! Com podem valorar l’arquitectura i el disseny del nostre entorn construït si no ens els expliquen els experts, si no el coneixem? Open Extra és l’apartat de l’associació per construir tota aquesta xarxa de coneixement, experiències i festeig al voltant de l’arquitectura: concursos fotogràfics, itineraris guiats, gimcanes 2.0, arquitectura i música… I continuem!

> Una guia impresa millorada, amb totes les activitats del festival, mapes per districtes i tota la informació relativa a un cap de setmana d’activitat frenètica. > Una app millorada, amb totes les prestacions de sempre (geolocalització, filtres per tipologia, estil, horari, etc.) i ara a més amb accés directe a la teva llista de favorits. > El model de Ciutat Convidada, iniciat l’any 2013 s’ha repetit i ampliat, de manera que consolida l’aposta pel creixement i l’expansió territorial descentralitzant i cohesionant. > Una selecció i una programació específicament green, destacades amb l’etiqueta Open Green, que incloïen visites comentades i tallers de participació. > Sinergies amb altres col·lectius del sector (1 + 1 = 3): AJAC (Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya, dins el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, COAC), Arxius d’Arquitectura a Catalunya, Green Building Council España, etc.

Per acabar, i a tall d’agraïment, cal destacar la feina de totes aquelles persones que han posat el seu granet de sorra per fer realitat tot això. Sense elles, no hauria estat possible! Gràcies als patrocinadors que creuen en el nostre projecte i confien en la nostra solvència; a les propietats perquè permeten que durant unes hores casa seva esdevingui un espai públic més; als centenars de voluntaris i voluntàries que contribueixen al desenvolupament del festival, i gràcies també a totes les persones que ens visiten amb tantes ganes i tan respectuosament.


SOM UN EQUIP!

OPEN HOUSE AL MÓN

L’associació cultural 48h Open House Barcelona per a la divulgació del patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona és una associació sense ànim de lucre que treballa oferint productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura. El seu objectiu és promoure l’arquitectura, al mateix temps que ensenya a contemplar-la i a descobrir-la, com a component imprescindible de la cultura i com a base d’un pensament fonamentat i crític actiu en la societat.

El concepte Open House va ser fundat el 1992 a Londres per Open-City. Es tracta d’una forma i un mètode per explicar el disseny i la planificació de la ciutat, i de quina manera aquests poden influir en la qualitat de vida de les persones per contribuir al desenvolupament social i econòmic de la ciutat.

L’equip presenta eminentment un perfil procedent del camp arquitectònic (tot i que amb matisos diferents), però tenim la sort de comptar també amb persones d’altres camps que enriqueixen la mescla i tots junts formem un equip multidisciplinari flexible i divers, que supera els horitzons individuals i va més enllà.

La nostra família ha crescut molt, i enguany s’espera que hi hagi més de 25 Open House arreu del món. Així, s’ha creat la primera xarxa de festivals mundials d’arquitectura, que ja ha arribat a més d’un milió de persones!

LONDRES, 1992 NOVA YORK, 2002 DUBLÍN, 2005 TEL-AVIV, 2007 JERUSALEM, 2007 HÈLSINKI, 2007 MELBOURNE, 2008

GALWAY, 2009 BARCELONA, 2010 ESLOVÈNIA, 2010 CHICAGO, 2011 ROMA, 2011 LISBOA, 2012 PERTH, 2012

ADELAIDE, 2012 BRISBANE, 2010 TESSALÒNICA, 2012 LIMERICK, 2012 GDYNIA, 2012 BUENOS AIRES, 2012 VIENA, 2012

ATENES, 2013 OSLO, 2007 NICÒSIA, 2013 MONTERREY, 2015 PRAGA, 2015 CORK, 2015 BELFAST, 2015

www.openhouseworldwide.org

Elisenda Bonet i Saumench.

Arquitecta.

Directora

Dani Crespo i Sala.

Arquitecte.

Project manager

Javier Maculet Urionabarrenechea. Enginyer multimèdia. Adjunt de Direcció Lluís Graus i March.

Enginyer paisatgista.

Cap de Producció

Anna Argelagós i Millan.

Arquitecta.

Gestora Open Extra

Juan Miguel Pla i Jorrín.

Arquitecte.

Coordinador

Xavier Campos Vallès.

Arquitecte.

Coordinador

Miguel Ángel Alcalde Sebastián.

Arquitecte.

Coordinador

Ferran Martori Gallissà.

Arquitecte.

Coordinador

Silvia Contreras López.

Arquitecta .

Suport de Disseny

Albert Domènech Triadó.

Social media manager. Gestor Xarxes Socials

Sara Montiel Bach.

Social media manager. Gestor Xarxes Socials

Susana de Castro Torre.

Dissenyadora gràfica.

Disseny gràfic

Mar Léniz Sánchez.

Arquitecta.

Suport de Documentació

Josep M. Vialis.

Media relations manager. Relació amb mitjans

Montserrat Casanovas.

Llicenciada en Belles Arts. Guia Open Extra 1714

Dani Cardenal Montraveta.

Arquitecte.

Guia Open Extra 1714

Guies Open Extra 1714

ArchiBikes (Jaume Asensi, Viki Llinares i Rafael Berengena). Arquitectes.

Open House London 22a edició - setembre 2014

Open House Melbourne 7a edició - juliol 2014

Dades interessants edició 2014: • 865 edificis oberts • 375.000 visites 1.000.000 d’€ en vendes de guies 140.000 exemplars a 9 € (2013) • 300 arquitectes • 250 entrades en premsa (2013) • 50 patrocinadors

Dades interessants dició 2014: • 104 edificis oberts • 130.000 visites • 2.200 voluntaris • $45.000 en vendes • $228.000 en efectiu • $500.000 en espècie


48H OPEN HOUSE BCN EL FESTIVAL! Festival d’arquitectura de Barcelona 25 i 26 d’octubre de 2014

50.000 visites en la cinquena edició! Des del 2010, any en què va començar l’aventura barcelonina del 48h Open House, l’arquitectura ha esdevingut el marc i el contingut d’un festival obert a tota la ciutadania. Són cinc anys obrint portes per explorar i entendre el valor d’un espai ben construït i dissenyat. El festival d’arquitectura de Barcelona ha descobert espais excepcionals i ocasions úniques per endinsar-se en llocs, sovint, inaccessibles. Iniciar-se en l’arquitectura és un camí que no s’acaba. Cada any, la ruta traçada per l’Open House proposa noves destinacions: a l’edició 2014, més de 170 activitats van ajudar a descobrir llenguatges, estils i tècniques constructives. Com a novetats 2014, cal destacar el recorregut històric per la volta catalana a través de Vilassar de Dalt, Ciutat Convidada, i l’arquitecte Rafael Guastavino. Aquest arquitecte, abans de triomfar exportant aquest sistema constructiu a Nova York, el va perfeccionar tècnicament i va aconseguir cobrir d’una manera excepcional grans espais, com el Teatre La Massa. En aquesta descoberta pel Maresme, també podrem contemplar els forns romans de producció ceràmica del recinte arqueològic de la Fornaca i l’edifici nou que els emmarca i protegeix. L’Open Green engloba noves activitats, comissariades per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014, la reunió mundial més important sobre edificació sostenible. Les propostes Open Green posen a l’abast del públic no professional els avantatges de la construcció sostenible per millorar la qualitat de vida i per preservar el patrimoni. Enguany, el festival torna a donar suport als professionals amb una iniciativa més, la promoció del mARQet d’arquitectura, la fira dels joves arquitectes, organitzada per l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC), membre del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’Open House és una iniciativa sense ànim de lucre que fan possible més de 1.000 voluntaris i voluntàries, institucions, entitats i empreses que, any rere any, donen suport a la celebració més gran de l’arquitectura a la nostra ciutat.

5

anys!


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

NOVES SINERGIES. NOUS HORITZONS

VISITA A L’EDIFICI DEL RELLOTGE. RODA DE PREMSA

1 + 1 = 3. Aquest és el principi de la sinergia que ens fa pensar que treballar i unir esforços amb altres col·lectius ens ajudarà a aconseguir objectius més grans. Entre tots ho farem millor!

Fruit de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona, es va organitzar la roda de premsa del festival a l’Edifici del Rellotge, dins el recinte de l’Escola Industrial.

Per a l’edició 2014 vam iniciar col·laboracions amb Arxius d’Arquitectura a Catalunya, Green Building Council España i l’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya. Arxius d’Arquitectura a Catalunya (AA, arxiusarquitectura.cat) és un projecte de divulgació en línia, dinàmic i interactiu, especialitzat en els àmbits de l’arquitectura i el disseny a Catalunya. AA s’ocupa de la catalogació i la difusió del patrimoni arquitectònic i del disseny, amb una mirada especial en aquelles arquitectures més desconegudes, oblidades o inaccessibles. AA ja és una plataforma de referència tant per a la consulta com per a la divulgació del llegat arquitectònic de Catalunya.

S’hi van explicar les novetats del 48h Open House Barcelona – 5 Anys! i, a més, es va poder conèixer l’edifici, així com la xemeneia, com una mostra del que ofereix el festival durant 48 h.

Green Building Council España (GBCe) va ser la responsable de l’organització del congrés World Sustainable Building 2014 a Barcelona i està interessada a potenciar la seva influència social. L’objectiu fonamental d’aquest congrés és establir un fòrum de debat i estudi que analitzi l’estat de l’edificació des de la perspectiva de la sostenibilitat, així com proposar mesures pel que fa, sobretot, a la revitalització i la rehabilitació de barris.

L’Agrupació de Joves Arquitectes de Catalunya (AJAC), que forma part del Col·legi Oficial d’Arquitectes (COAC), pretén des dels seus inicis erigir-se en un marc de referència obert per estimular els joves en el camp arquitectònic, professional i cultural. Cada dos anys convoca els Premis AJAC per donar a conèixer els millors treballs dels joves: Obra Realitzada, No Realitzada, Treballs d’Investigació i Difusió, i Emprenedoria. L’Ajac els exposa, publica i organitza conferències i tertúlies amb els guanyadors. També organitzen el mARQet, una fira on els professionals (arquitectes i joves) mostren els seus serveis i productes, de perfils molt variats.

Antoni Vives (tercer tinent d’alcalde de Barcelona)

Felip Pich Aguilera (president GBC-E)

Xavier Godàs (alcalde de Vilassar de Dalt)


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

SANT ANDREU

SANT MARTÍ

Pis museu de la Casa Bloc, habitatge 1/11

Coworking i habitatge Animula

SANTS – MONTJUÏC

SARRIÀ – SANT GERVASI

Torres venecianes

Casa Orlandi (antiga casa Galve)

MÉS DE 170 ACTIVITATS EN 48 HORES Arquitectes autors, propietaris dels edificis, usuaris dels espais i voluntaris han explicat cadascuna de les més de 160 propostes que es poden visitar durant el cap de setmana. Així mateix, s’han organitzat més de 10 rutes, sempre comentades, que afegeixen, a l’explicació individual de cada edifici, una visió global, urbanística i de ciutat que hi aporta una nova escala.

Barcelona CIUTAT VELLA

EIXAMPLE

Santa Maria del Mar

Antiga fàbrica Lehman

GRÀCIA

HORTA – GUINARDÓ

SANTA COLOMA DE GRAMENET

Casa Orlandai (antiga Casa Galve)

Auditori Can Roig i Torres Oratori i residència de Sant Felip Neri

Habitatges “la casa del pati”

LES CORTS

NOU BARRIS

Torre Pallaresa

VILASSAR DE DALT – CIUTAT CONVIDADA

Casa Orlandai (antiga Casa Galve)

Torre Girona

Torre del Baró

Antiga fàbrica de Can Manyer (biblioteca)

Celler de Can Bruguera


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

CIUTAT CONVIDADA 2014. VILASSAR DE DALT

OPEN GREEN, FOCUS EN LA SOSTENIBILITAT

El concepte de Ciutat Convidada es consolida després de l’experiència de l’edició 2013.

Open Green és el conjunt d’activitats programades per explicar la ciutat i la seva arquitectura des del punt de vista de la sostenibilitat.

L’atractiu principal de la participació de Vilassar de Dalt en el festival s’articula al voltant de la figura de l’arquitecte Rafael Guastavino, capdavanter en la modernització de la tradicional tècnica constructiva de la volta de maó de pla, coneguda popularment com a volta catalana. El recorregut va incloure els forns romans de la Fornaca, el Celler de Can Bruguera, el Celler de Ca la Pauleta Serra, la Fàbrica de les Sedes, el carrer del Doctor Martí Soler, la fàbrica de Can Manyer, el Teatre La Massa, Can Puig, la casa de cós (rehabilitació de Ramón Vilà), la casa de cós (rehabilitació de Bernat Carrau), el carrer d’Artail i els habitatges de Can Sabatés

Forns romans de la Fornaca

Tant la selecció dels immobles com les activitats han estat comissariats per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014, la reunió mundial més important sobre edificació sostenible. Les propostes green posen a l’abast del públic no professional els avantatges de la construcció sostenible per millorar la qualitat de vida i per preservar el patrimoni.

OPEN GREEN World Sustainable Building Conference

Celler de Can Bruguera

EDIFICIS: · BANC DE SANG I TEIXITS · CA LA DONA · CAN TITELLA · CENTRAL DE GENERACIÓ D’ENERGIES DE BARCELONA SUD · FÀBRICA DEL SOL · HABITATGES AL CARRER DE CÒRSEGA · HABITATGES AL CARRER DE PAU CLARIS · HABITATGE UNIFAMILIAR EFICIENT MZ · HOSPITAL DE LA SANTA CREU I SANT PAU · PASSEIG DE SANT JOAN · OFICINES DELS TIL·LERS - CAMPUS NORD · YÖK CASA + CULTURA ACTIVITATS DE PARTICIPACIÓ : · PLAÇA DE LA VIRREINA · FORAT DE LA VERGONYA (ACTIVITAT)

Mentre que els edificis s’han visitat en el format estàndard del festival, les visites guiades, les activitats han volgut donar la veu als ciutadans i les ciutadanes i fer una lectura inversa, del carrer als professionals. Antiga fàbrica de Can Manyer (Biblioteca)

Banc de sang i teixits

Central de generació d’energies de Barcelona Sud


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

VISITA A L’HOTEL MIRAMAR AMB N’ÒSCAR TUSQUETS PER A PATROCINADORS, COL·LABORADORS I BLOGUERS

FESTA DE CLOENDA PER A COL·LABORADORS

Dins del marc del festival, i durant el mateix cap de setmana, s’organitza una visita exclusiva per a l’equip de col·laboradors, patrocinadors i bloguers del món de l’arquitectura i la cultura. Enguany, hem pogut comptar amb la inestimable companyia d’Òscar Tusquets, autor del projecte de rehabilitació i reforma dels antics estudis de televisió a l’actual Hotel Miramar.

Després d’un cap de setmana de tanta activitat i amb tanta intensitat, ens agrada acabar envoltats dels centenars de voluntaris i col·laboradors que s’acostin a la festa de cloenda. Comentar com ha anat el cap de setmana, l’experiència de cadascú, les anècdotes, etc. tot prenent alguna cosa alleuja del cansament i tanca un cap de setmana esplèndid. Com no pot ser d’una altra manera, les sorpreses i els regals també hi són presents! Enguany, hem fet una menció especial als voluntaris que ens han acompanyat aquests 5 anys!


El perfil del voluntariat és majoritàriament estudiantil (71%) i arquitectònic (50%).

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

LES NOSTRES VOLUNTÀRIES! VOLS OHB!?

ESTUDIANTS 71% : Arquitectura a l'ETSABarcelona Arquitectura a l'ETSABarcelona

1% 2%

El voluntariat és una peça clau en el desenvolupament del festival. Any rere any, continua augmentant el nombre de persones que ens fan costat. Enguany vam tenir més de 900 inscrits!

120

120

140

7%

Història de l'Art Història de l'Art

2% 2% 2% 2% 2% 2% 16% 16%

50% 50%

BAU ‐ Disseny BAU ‐ Disseny EADR ‐ Disseny EADR ‐ Disseny

sent femenina.

45%

38%

62%

17%

17%

Enginyeria de l'edificació Enginyeria de l'edificació Altres Escoles de Disseny Altres Escoles de Disseny Idiomes Idiomes Turisme Turisme

L'edat mitjana és de 27 anys, tot i que el 70% en té menys.

La majoria segueix

72%

Altres Escoles d'Arquitectura Altres Escoles d'Arquitectura

Altres

60

20

7%

1%8% 1%8%

Arquitectura a l'ETSAReus Arquitectura a l'ETSAReus 72% Arquitectura a La Salle Arquitectura a La Salle

Psicologia Psicologia

àrea metropolitana de barcelona

55%

80

40

3% 3% 4% 4%

Arquitectura Arquitectura a l Arquitectura Arquitectura a l a l'ETSAVallès ETSAVallès a l'ETSAVallès ETSAVallès

Els 23 anys són els més populars. de Barcelona ciutat

100

1% 2%

DONES HOMES TOTAL

La voluntària més experta té 74 anys.

0 17 19 21 23 25 27 29 31 33 35 37 39 41 43 45 47 49 51 53 55 57 59 61 63 65 67 69 71 73

L’equip Vols OHB!? rep en tot moment, dels coordinadors específics o generals, instruccions responsables en un ambient distès, de manera que la relació acaba sent molt directa.

Una de les dues reunions per explicar el funcionament del voluntariat – CaixaForum Barcelona

Altres

TREBALLADORS 29% : Arquitecte/a Arquitecte/a Aparellador/a Aparellador/a

14% 14% 30% 4% 30% 4% 4% 4% 4% 4% 4% 4% % 5% 8% % 5% 8% 5% 5% 6% 5%5%6%6% 5% 5%6%

Interiorista Interiorista Enginyer/a Enginyer/a

Historiador/a Historiador/a relacionat amb Arts, Disseny Industrial, ... relacionat amb Arts, Disseny Industrial, ...

relacionat amb Comunicació, Audiovisuals, Periodisme, … relacionat amb Comunicació, Audiovisuals, Periodisme, … relacionat amb relacionat amb Educació, Formació, ... amb Educació, Educació, Formació, Formació, ... ... relacionat relacionat amb Educació, Formació, ... relacionat amb Turisme, Divulgació, ... relacionat amb Turisme, Divulgació, ... relacionat amb Comptabilitat, Comercial, ... relacionat amb Comptabilitat, Comercial, ...

relacionat amb Comerç, Restauració, ... relacionat amb Comerç, Restauració, ... relacionat amb Banca, Asseguradores, Consultories, ... relacionat amb Banca, Asseguradores, Consultories, ... Altres Altres

El nombre de persones inscrites augmenta cada any en termes absoluts, però també és interessant comprovar que cada vegada tenim més seguidors fidels entre les nostres files.


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

BIG DATA. PARTICIPACIÓ CIUTADANA. EDIFICIS MÉS VISITATS. La 5a edició del festival va rebre més de 50.000 visites! Continuem registrant un lleuger creixement i consolidant-nos com a proposta lúdica i cultural per als amants del disseny! I continuem batent rècords! En aquesta edició 5 Anys! s’han obert més edificis que mai, a més localitzacions que mai, amb més voluntaris que mai, amb més itineraris que mai, amb més visitants que mai, amb més col·laboracions que mai, amb més premsa que mai!

Torres venecianes

Cavallerisses Guardia Urbana

Habitatge València 341

Antiga Fàbrica Lehman

Participació ciutadana per districtes a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet i Vilassar de Dalt:

Visites totals

GRÀCIA

HORTA - GUINARDÓ

12 EDIFICIS

11 EDIFICIS

8 EDIFICIS

3.382 VISITANTS

2.141 VISITANTS

Hores

Visites/Hores

15.385

32

481

230

67

Eixample

11.086

21

528

123

90

Gràcia

2.141

11

195

52

41

Horta-Guinardó

2.169

8

271

39

56

Les Corts

1.780

7

254

34

53

Nou Barris

604

8+2

60

36

17

Sant Andreu

1.152

7

165

39

30

Sant Martí

4.092

16

256

109

38

Sants-Montjuïc

4.464

16

279

126

35

Sarrià-Sant Gervasi

3.382

12

282

51

66

814

11+3

58

67

12

3.592

12+6

200

43

84

50.660

172

295

947

53

Santa Coloma de Gramenet

Total

2.169 VISITANTS

Vistes totales: 0 LES CORTS

Visites/Activitats

Ciutat Vella

Vilassar de Dalt

SARRIÀ - SANT GERVASI

Activitats

7 EDIFICIS

NOU BARRIS 8 EDIFICIS + 2 RUTES

1.780 VISITANTS

604 VISITANTS

2.000

4.000

6.000

8.000

10.000

12.000

14.000

16.000

18.000

Ciutat Vella Eixample Gràcia Horta-Guinardó Les Corts

EIXAMPLE 21 EDIFICIS

SANT ANDREU 7 EDIFICIS

1.152 VISITANTS

11.086 VISITANTS

Nou Barris Sant Andreu Sant Martí Sants-Montjuïc

SANT MARTÍ CIUTAT VELLA

SANTS - MONTJÜIC 16 EDIFICIS

16 EDIFICIS

Santa Coloma de Gramenet

32 EDIFICIS

4.092 VISITANTS 4.464 VISITANTS 15.385 VISITANTS

1 Edifici

500 VISITANTS

1 RUTA

Sarrià-Sant Gervasi

Vilassar de Dalt Ràtio visites/activitat: 0 Ràtio visites/hores: 0

100 100

200 200

300 300

400 400

500 500

600 600

700 700


LLISTA DELS 25 EDIFICIS més visitats ordenats segons visites totals:

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

IMPACTES EN PREMSA! Tipologia de mitjà

Antiga Fàbrica D’estrella Damm

Dissabte

Diumenge

Visites/Hores

Total ds+dg

855

1.656

209

2.511

1.638

273

1.638

Casa Pérez Samanillo (Círculo Ecuestre)

Aparicions informatives

Mitjans digitals tipus butlletins on-line, blocs, etc.

232

Versió digital de mitjans referència tipus La Vanguardia, El País, agències de notícies, etc

69

Televisió

8

Casa Sayrach – Casa Montserrat

782

770

129

1.552

Palau de la Virreina

667

812

134

1.478

NOU

Edifici del Rellotge - Recinte Escola Industrial

652

818

123

1.470

Ràdio

9

NOU

Torres Venecianes

646

779

89

1.425

44

Palau Moja

1321

189

1.321

Mitjans impresos de referència tipus La Vanguardia, Time Out, etc.

Sala Parés

1014

127

1.273

Hospital de Sant Pau

1137

284

1.137

890

111

890

Arc del Triomf

NOU

Palau Macaya

368

515

88

882

Estació de França

276

569

53

845

Antiga Nau-Taller Oliva Arté

208

633

60

841

Hotel Park

320

506

69

826

717

179

717

698

233

698

Museu Monestir de Pedralbes Cercle del Liceu

NOU

NOU

NOU

258

Hotel Espanya

426

265

154

691

Yök Casa + Cultura

249

437

69

686

Palau Centelles

285

375

110

659

Escola La Salle Comtal

260

387

72

648

626

89

626

Teatre de la Massa Torre d’Aigües de la Catalana de gas

341

285

70

626

Parc de Recerca Biomédica de Barcelona - PRBB

311

299

68

610

Torre Banc Sabadell

607

87

607

Muralla Romana de Baixada de Viladecols

238

34

547

309

Total d’aparicions ‘48H Open House BCN’

362

Repercussió informativa. Valoració dels impactes informatius La repercussió del 48h Open House BCN 2014 als mitjans de comunicació ha sobresortit per la qualitat dels impactes informatius aconseguits. Els mitjans de referència, els que tenen més audiència i difusió, han duplicat les pàgines, els minuts i els dies dedicats a informar sobre l’edició 2014 del festival. Aquesta cobertura més gran per part de mitjans com TV3, BTV, La Vanguardia, El Periódico, el diari Ara i revistes com Time Out, entre altres, s’ha traduït en un augment radical de les audiències. En termes de valoració econòmica, l’augment de la presència en suports de referència ha portat aparellat el creixement del valor monetari de cadascuna de les aparicions del 48h Open House BCN (calculat sobre la base del preu que aquestes aparicions tindrien si fossin anuncis, d’acord amb les tarifes publicitàries oficials de cada mitjà). Això vol dir que aquests mitjans han atorgat un millor tractament informatiu al fenomen 48h Open House BCN. Des de l’òptica estrictament quantitativa, el nombre total d’impactes informatius (incloent-hi els mitjans impresos, els digitals i els audiovisuals) ha augmentat lleugerament. Per tant, el festival s’ha consolidat, entre els mitjans de comunicació, com un dels esdeveniments de referència anuals de Barcelona.

Variables clau de valoració

Totals

Audiència acumulada Nº persones exposades a la informació

96.511.926

Difusió Nº exemplars distribuïts (impresos) el dia de l’aparició

3.641.723

Valor econòmic aparicions (en euros) Avaluació dels impactes en termes de preu publicitari, en base a les tarifes oficials vigents de cada mitjà

1.097.433 €


PRINCIPALS IMPACTES DEL 48H OPEN HOUSE BCN 2014

TELEVISIÓ ARTICLE L’agenda del 33 recomana L’agenda del 33 recomana (programa) Les Torres Venecianes s’obriran per primer cop al públic pel 48h Open House BCN 48h Open House Bcn 5a edició de l’Open House Barcelona Barcelona, de portes obertes durant 48 horesciudad

PUBLICACIÓ Canal 33 Canal 33 Btv Tv3 Tve Btv

PROGRAMA/SECCIÓ El 33 “El 33 recomana” Cultura Telenotícies Informatius Notícies

DISTRIBUCIÓ Catalunya Catalunya Barcelona Catalunya Espanya Barcelona

DATA 14/10/2014 18/10/2014 21/10/2014 25/10/2014 26/10/2014 27/10/2014

PREMSA EN PAPER ARTICLE Barcelona, de puertas adentro Les torres venecianes obriran 2 dies al públic. La gran festa de l’arquitectura revaloritza l’obra de Guastavino Arquitectura a casa El gran arquitecto de Nueva York Benvinguts a casa L’Open House obre al públic edificis singulars com les torres venecianes El camí de Guastavino Barcelona cine Diàspora Aquest festival de cine colombià programa avui En busca de María La volta catalana a Vilassar de Dalt Perles de l’arquitectura, vistes per dins Dos dies d’arquitectura a Barcelona Edificis poc coneguts al 48h Open House Descobrint Vilassar de Dalt Barcelona ciutat Oberts de bat a bat El Círculo Ecuestre, espai més visitat de l’Open House

PUBLICACIÓ El País 20 Minutos El Periodico (cat i cast) La Vanguardia (cat i cast) Expansión (5 edicions per Esp) El Periodico (cat i cast) 20 Minutos La Vanguardia (cat i cast) El Periodico (cat i cast) El Punt Avui Ara El Punt Avui La Vanguardia (cat i cast) El Periodico (cat i cast) La Vanguardia (cat i cast) El Punt Avui La Vanguardia (cat i cast)

PROGRAMA/SECCIÓ

Turisme Barcelona Societat Viure Actualitat TimeOut Barcelona Cultura Societat Societat Cultura Actualitat Viure Societat Agenda Actualitat Viure

DISTRIBUCIÓ Espanya Barcelona Catalunya Catalunya Espanya Catalunya Barcelona Espanya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya Catalunya

DATA 17/10/2014 22/10/2014 22/10/2014 22/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 27/10/2014 28/10/2014

PROGRAMA/SECCIÓ Suplement El Viajero Agenda Agenda Actualitat Agenda Actualitat Què fer o veure a Bcn Actualitat Blog Cultura Actualitat Barcelona Actualitat Barcelona Actualitat Local Actualitat Cultura Actualitat Actualitat Economia Comunitats autonomes Actualitat Cultura Actualitat Agenda

DISTRIBUCIÓ Espanya Espanya Catalunya Espanya Espanya Espanya Catalunya Catalunya Espanya Espanya Catalunya Catalunya Espanya Catalunya Espanya Catalunya Catalunya Catalunya Espanya Espanya Espanya Espanya Espanya Catalunya Espanya Catalunya

DATA 16/10/2014 22/10/2014 22/10/2014 23/10/2014 23/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 24/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 25/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 26/10/2014 27/10/2014 27/10/2014 27/10/2014 27/10/2014 27/10/2014 29/10/2014

PREMSA DIGITAL Article Barcelona, de puertas adentro Este fin de semana, festival de arquitectura 48H Open House BCN 48H OPEN HOUSE BARCELONA 48 H Para visitar la arquitectura oculta de Barcelona Open Green: edificios con propuestas sostenibles para mejorar la calidad de vida LA 48 H OPEN HOUSE 2014 CON NOMBRE PROPIO 48 h Open House Barcelona: 10 edificis que has de veure 48H Open House BCN 48H Open House Barcelona 48H Open House Barcelona Barcelona acull per cinquena vegada l’Open House amb més de 150 espais per visitar Cent cinquanta edificis de Barcelona obren les portes pel 48H Open House El V festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona obrirà portes de 160 edificis La volta catalana i l’arquitectura de Barcelona es reivindiquen al 48h Open House CATALUNYA.-El V festival de arquitectura 48H Open House Barcelona abrirá puertas de 160 edificios El 48h Open House tanca la 5a edició amb rècord d’assistència El 48h Open House tanca la 5a edició amb rècord d’assistència El 48h Open House tanca la 5a edició amb rècord d’assistència Los edificios de Barcelona, gratis durante 48 horas Más de 49.000 personas participan en el 48H Open House Barcelona Casi 50.000 personas visitan edificios emblemáticos en el 48H Open House Barcelona Casi 50.000 personas, en el 48H Open House Barcelona “CATALUNYA.-Casi 50.000 personas visitan edificios emblemáticos en el 48H Open House Barcelona” Rècord d’assistència al 48h Open House, el festival d’arquitectura de Barcelona Casi 50.000 personas visitan edificios emblemáticos en el 48H Open House Barcelona Festival d’arquitectura – 48 hores OPEN HOUSE BARCELONA

PUBLICACIÓ elpais.com Interiores Minimalistas Descobrir.cat Diario Design Interiores Minimalistas Magazine activo Time Out Museu del Disseny de Bcn Dobooku ON diseño ondiseno.com 3cat24.cat vilaweb.cat europapress.es vilaweb.cat eldia.es lavanguardia.es (cat i cast) 3cat24.cat vilaweb.cat antena3.com abc.es eleconomista.es europapress.es eldia.es ara.cat Lainformacion.com VoltariVoltar


Iniciar-se en l’arquitectura és un camí que no s’acaba. Cada any, la ruta traçada per l’Open House proposa noves destinacions: aquest 2014, més de 165 activitats ajudaran a descobrir llenguatges, estils i tècniques constructives. Com a novetats, cal destacar el recorregut històric per la volta catalana a través de Vilassar de Dalt, com a ciutat convidada, i de l’arquitecte Rafael Guastavino. Aquest arquitecte,

A

Interior de la xemeneia de maó de l’Escola Industrial

El concessionari del balneari hotel Colón Thalasso Termal torna a disposar del subministrament d’aigua termal que tenia tallat des de feia dos anys. Des del moment que l’Ajuntament de Caldes d’Estrac va iniciar els tràmits per rescatar la concessió per falta de pagament, l’empresa Stelgroc SL ha fet un esforç per regularitzar la seva situació, motiu pel qual el Consistori preveu arxivar

FEDE CEDÓ Caldes d’Estrac

l’expedient. La notícia coincideix amb la inauguració d’altres instal·lacions termals al centre de propietat municipal que hi ha a la part alta de la població. Els problemes detectats en el Colón, que afectaven el curs d’aigua termal interromput, han estat resolts, per la qual cosa el subministrament ha quedat restablert. L’alcalde, Joaquim Arnó, explica que s’ha establert un calendari de pagaments, que s’està complint. Tot i així, el Colón està

a la venda, com va avançar La Vanguardia a l’agost i confirma el seu propietari. La xifra que s’estudia voreja els 20 milions d’euros, sis menys del que va costar la seva construcció el 2004. Per l’Ajuntament han passat empresaris russos, japonesos, xinesos, i fins i tot un membre de la casa reial saudita, directament emparentat amb el rei Fahd, interessats a adquirir el complex hoteler, però cap oferta no ha fructificat ara per ara.c

| 29

MARC ARIAS

MARC ARIAS

L’hotel balneari Colón, a Caldes d’Estrac

PEDRO CATENA

CONEIXEU L’INTERIOR DE L’ARC DE TRIOMF DE BARCELONA A http://bit.ly/UVekZZ

podran fer-se una idea de com eren les seves primeres cases. La mostra d’aquesta Barceloneta més autèntica, la de mitjan segle XVIII, és la casa Solé, més coneguda popularment com la casa del Porró. Open House és una iniciativa que va començar a Londres fa ja més de vint anys i que poc a poc s’ha anat introduint en altres ciutats, com Nova York, Dublín, Galway, Tel Aviv i Roma. En el cas de Barcelona és possible gràcies a la col·laboració de 1.200 voluntaris, que permeten que tot es desenvolupi de manera ordenada malgrat la gran assistència. La presentació del festival es va fer ahir en un d’aquests edificis que acostumen a quedar fora dels circuits turístics i que, malgrat la seva bellesa, continuen sent uns grans desconeguts per a la majoria de barcelonins, l’edifici del Rellotge, dins del recinte de l’Escola Industrial, vestigi al mateix temps de la gran fàbrica de brodats Batlló.c

Mil dos-cents voluntaris possibiliten una mostra seguida per 50.000 persones

GRAN PARTICIPACIÓ

El festival incorpora Vilassar de Dalt per donar a conèixer l’obra de Guastavino

S A L T A L M A R ES M E

Els que s’acostin a Vilassar de Dalt també podran conèixer els forns romans de producció ceràmica del recinte arqueològic de la Fornaca i l’edifici contemporani que els envolta i protegeix. El districte de Ciutat Vella, amb un total de 32 edificis és el que aporta més construccions a aquest gran museu de l’arquitectura que serà Barcelona durant aquest cap de setmana. Els visitants, si les condicions d’aforament ho permeten, podran pujar a l’Arc de Triomf, entrar en habitatges de diferents èpoques, inclosos els destinats a persones grans al costat del mercat de Santa Caterina, i, ara que la Barceloneta està de moda, i que l’Ajuntament vol preservar patrimonialment el barri, també

LA VANGUARDIA 5

altres coses, les restes de la muralla romana de la baixada de Viladecols, el gòtic català al museu del monestir de Pedralbes, el modernisme amb Puig i Cadafalch i Jujol, al Palau Macaya i Tallers Manyach, i les noves maneres de pensar l’arquitectura durant la Segona República amb Pis Museu de la Casa Bloc, Habitatge 1/11. També l’arquitectura dels anys seixanta en el Grup d’Habitatges Canyoles o els habitatges del carrer Biscaia. L’associació cultural 48 h Open House Barcelona per a la divulgació del patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona és una associació sense ànim de lucre que treballa oferint productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura. El seu principal objectiu és promoure l’arquitectura i alhora ensenyar a descobrir-la, com a component imprescindible de la cultura. El festival d’arquitectura 48 h Open House BCN és la seva eina principal d’actuació i difusió. ■

La magnífica sala de l’edifici del Rellotge, al carrer Urgell, inclòs en el 48 h Open House Barcelona

guiats pel districte barceloní de Nou Barris. L’activitat s’estén també per primera vegada a un municipi del Maresme, Vilassar de Dalt, on s’obriran una dotzena d’edificis. L’entrada d’aquesta població en la programació del 48h Open House Barcelona permetrà a molts participants descobrir una figura relativament poc coneguda aquí però que és en l’Olimp de l’arquitectura dels Estats Units, el valencià Rafael Guastavino. Aquest arquitecte, abans d’exportar el sistema constructiu de l’anomenada volta catalana a Nova York, la va assajar amb èxit a Vilassar de Dalt, en concret al teatre La Massa. L’afluència és limitada i la confirmació de la visita es farà per estricte ordre d’inscripció.

de l’èxit de l’edició anterior, Santa Coloma de Gramenet torna a aportar-hi la seva arquitectura. D’altra banda, la iniciativa Open Green engloba noves activitats, comissariades per especialistes del congrés World Sustainable Building 2014, la reunió mundial més important sobre edificació sostenible. Les propostes green posen a l’abast del públic no professional els avantatges de la construcció sostenible.

Caldetes recupera l’activitat termal estrenant un balneari i reobrint-ne un altre

mb prop de 50.000 visites en l’última edició del 48 h Open House Barcelona, la quarta, resulta evident que el patrimoni arquitectònic de la ciutat, que atreu milers de turistes que fan cua diàriament davant la Sagrada Família, el Park Güell, la Pedrera i la casa Batlló, desperta també l’interès dels barcelonins. Ells són els convidats principals d’aquest festival de l’arquitectura que permet visitar, a més d’alguns dels edificis més emblemàtics i coneguts, moltes joies amagades, que criden l’atenció del vianant quan hi passa davant, però que normalment no estan obertes al públic en general. La cita, que ja s’ha convertit en imprescindible al calendari lúdic i cultural de Barcelona, està marcada per a aquest cap de setmana que ve, dissabte i diumenge, quan 160 edificis obriran les portes gratuïtament per als qui vulguin conèixer-los per dins. Totes les previsions apunten que, una vegada més, es tornarà a batre rècords. 48h Open House Barcelona continua aquest any en la seva línia d’anar incorporant novetats al programa i ampliant l’àmbit geogràfic. Encara que el festival se centra de forma molt especial en la capital catalana, ja l’any passat va fer un salt a l’escala metropolitana i va incloure també la ciutat de Santa Coloma de Gramenet, que en aquesta edició tornarà a posar a disposició dels aficionats a l’arquitectura els seus edificis de referència, com el recinte de Torribera, un dels millors conjunts noucentistes de Catalunya, i l’auditori Can Roig i Torres. Una altra novetat d’aquesta cinquena edició són els itineraris

V I U RE

abans de triomfar exportant aquest sistema constructiu a Nova York, el va perfeccionar tècnicament i va aconseguir cobrir de manera excepcional grans espais, com el Teatre de la Massa. En aquesta descoberta pel Maresme, també gaudirem dels forns romans de producció ceràmica del recinte arqueològic de la Fornaca i de l’edifici contemporani que els emmarca i protegeix. Paral·lelament, amb motiu

Arquitectura a casa BARCELONA Redacció

més de 100 arquitectes ha estat també fonamental. Durant les dues jornades els ciutadans de Barcelona, en cadascun dels districtes, podran conèixer el patrimoni més proper i el més llunyà, el particular i el públic, situar-lo dins l’experiència i la història de cadascú, i aprendre a estimar-lo. La programació del festival permet visitar, entre

———————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Barcelona obre aquest cap de setmana les portes de 160 edificis en la cinquena edició del reeixit festival Open House

PAT RIMON I

ressò: 25.000 visites el primer any i 35.000 el segon any demostren un creixent nivell d’interès per l’arquitectura i l’urbanisme per part dels nostres ciutadans. Ha estat una iniciativa valorada i en què han participat diversos sectors: 600 persones voluntàries, 22 entitats col·laboradores i més de 100 propietaris públics i privats. La implicació de

La volta catalana a Vilassar de Dalt

Els arquitectes que han dissenyat l’obra, els usuaris, o els encarregats de la planificació d’una zona de la ciutat són els mediadors que els ajuden a fer entendre què és l’arquitectura, suggerint-los itineraris i proposant-los activitats i conferències completament gratuïtes. Les diverses edicions de l’Open House han tingut un gran

DIMECRES, 22 OCTUBRE 2014

Open House és la principal cita de la ciutat de Barcelona amb l’arquitectura, un cap de setmana d’octubre de portes obertes en més de 150 edificis de tot tipus, forma i mida. Una iniciativa, creada per l’associació Open House Barcelona, que ofereix l’oportunitat d’experimentar l’arquitectura de manera excepcional i completament de franc. Aquest esdeveniment va arrencar a Londres l’any 1992 i s’està introduint arreu del món: Nova York, Dublín, Galway, Tel-Aviv i ara Barcelona. Així doncs, tot aquest cap de setmana té lloc el 48 h Open House BCN, un projecte obert a tothom i sense ànim de lucre que va començar a Barcelona l’any 2010. Una iniciativa transversal, adreçada especialment als barcelonins, que implica la participació de diferents agents socials, tècnics i artístics per “obrir la bona arquitectura a la ciutat”. L’objectiu és fer-los viure l’arquitectura i la ciutat, donant-los l’oportunitat de remirar-la.

Aquest cap de setmana es poden visitar edificis singulars a tots els districtes de la ciutat en una iniciativa sense ànim de lucre en què participen arquitectes, entitats i voluntaris

Portes obertes a l’arquitectura de Barcelona en el 48 h Open House

L’estació de França, un dels edificis que faran jornada de portes obertes aquest cap de setmana, com molts altres llocs escampats per tots els districtes ■ ANDREU PUIG

En clau Barcelona

EL PUNT AVUI DISSABTE, 25 D’OCTUBRE DEL 2014

saber anglès. A Marsella es va embarcar rumb a Nova York amb un dels seus quatre fills per evitar l’escàndol després de separar-se de la seva dona, que ja no suportava les seves infidelitats. I al cap de pocs anys es va convertir en un símbol de l’arquitectura nord-americana, a la qual va deixar més de mil edificis amb les seves cúpules, voltes, túnels i escales, alguns realitzats amb el seu primogènit, que es deia igual que ell. «La Massa es va restaurar durant quatre anys i es va reobrir al públic el 2002», explica Xavier Godàs, alcalde de Vilassar de Dalt, sobre aquella sala circular coberta amb una preciosa cúpula de 17 metres de diàmetre.

EL PERIÓDICO BARCELONA

s’arbitrin les mesures necessàries per evitar que circumstàncies alienes a la parella puguin afectar l’exercici del dret de tota persona a contraure matrimoni. En el cas estudiat, les dues dones havien sol·licitat casar-se al mes de novembre a Sarrià. Segons els torns establerts, li tocava casar-les al popular Óscar Ramírez, que es va negar a fer-ho. Aquest no és el primer episodi de discriminació d’aquest tipus al col·lectiu LGBTI al consistori de la capital catalana. El Síndic de Greuges ja va actuar en un cas similar l’any 2011 davant la negació d’un regidor, en aquell cas del districte de Ciutat Vella, a casar una parella del mateix sexe per motius de consciència. H

NOVES MESURES / Ribó proposa que

La resolució del defensor del poble català ha estat motivada pel rebuig del popular Óscar Ramírez a casar dues dones allegant objecció de consciència. En aquest cas, Rafael Ribó ha estat informat que la data prevista per a la cerimònia nupcial no s’ha vist alterada ni pel que fa al dia ni a l’hora, però la polèmica no s’ha evitat. En aquest sentit, el Síndic alerta que el debat públic pot afectar el dret a la intimitat dels contraents.

Un regidor del PP al·lega objecció de consciència per no casar dues dones

El Síndic de Greuges ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona que promogui la igualtat dels matrimonis homosexuals. Rafael Ribó recomana al consistori que estipuli formalment que els regidors que tinguin alguna reserva personal a oficiar aquestes cerimònies ho comuniquin a l’inici del mandat. I destaca que debats públics com el que va sorgir recentment a partir de l’objecció de consciència al·legada pel regidor del PP i president del districte de Sarrià, Óscar Ramírez, per no celebrar un casament entre dues dones, que va fer pública El País, poden vulnerar el dret a la intimitat dels contraents. En una nota de premsa difosa ahir, el Síndic –la llei el designa específicament com a supervisor de l’Administració en les garanties dels drets de gais, lesbianes i transsexuals– explica que ha dirigit a l’ajuntament algunes recomanacions sobre l’objecció de consciència o el rebuig a celebrar cerimònies entre persones del mateix sexe.

DIUMENGE 26 D’OCTUBRE DEL 2014

Bonet, directora de 48H Open House Barcelona, està convençuda que les visites dedicades a rememorar Guastavino seran un èxit. «Va ser qui va millorar la tecnologia, els materials i la gestió empresarial de la volta catalana», diu Bonet, sobre aquestes construccions de maó de pla amb origen al segle XIV. Són totxos collocats plans, units pels cantons i que formen diverses capes que enforteixen l’estructura. L’objectiu del festival és reivindicar que l’arquitectura és cultura. «El patrimoni no té fronteres, per això obrim tantes portes», assenyala Bonet, que destaca la incorporació de les Torres Venecianes. «Una talaia que sorprendrà». També aconsella no perdre’s altres incorporacions d’aquest any, com la Torre del Baró, la Central de Generació d’Energies de la Zona Franca i la Casa Bartomeu i el seu jardí de tarongers. Antoni Vives, tinent d’alcalde d’urbanisme, revela que els organitzadors de l’Open House participen en l’elaboració del catàleg del patrimoni de Barcelona. H LES TORRES VENECIANES /Elisenda

L’altra visita programada a Vilassar és la de la fàbrica de Can Manyer, on se li atribueix la nau. Avui és una biblioteca amb un excepcional terra hidràulic al pis superior. La ruta per l’obra de Guastavino només s’oblida de la casa on ell vivia a Barcelona, a la cantonada d’Aragó amb Roger de Llúria (1866).

39

el síndic demana a Bcn que promogui la igualtat dels casaments gais

drets ciutadans

Passeig de Sant Joan, 179. 08037 Barcelona. Tel.: 93 458 14 73

Chequeo auditivo personalizado y totalmente GRATUITO Adaptación de audífonos digitales, superpotentes y discretos, con Bluetooth y conexión inalámbrica con TV, teléfono,... Visítenos y le informaremos sin ningún compromiso

Audífonos desde 469€

¿Le gustaría entender mejor las palabras?

Anuncis per: Telèfon 93.265.53.53 I E-mail anuncios@elperiodico.com

Bellesa i salut

CRISTINA SAVALL VILASSAR DE DALT

Vilassar de Dalt, a 10 quilòmetres de Mataró i a uns 20 de Barcelona, està situat al mapa turístic per albergar Illa Fantasia, escenari anual de la multitudinària festa diürna del Circuit Festival, una de les trobades gais i lèsbiques amb més repercussió. Però més enllà dels jocs amb flotadors hi ha una població mil·lenària amb un excepcional valor patrimonial que documenta la seva història. La localitat del Maresme és aquest cap de setmana la ciutat convidada a la cinquena edició del 48H Open House Barcelona, el festival arquitectònic que comença avui. Redescobrir les cúpules i les construccions amb la tècnica de la volta catalana que l’arquitecte Rafael Guastavino va aixecar a la capital catalana i al litoral pròxim és un dels objectius d’aquesta iniciativa, que obre les portes de 166 espais d’interès. L’elecció de la vila del Maresme respon al fet que compta amb dues obres de Guastavino datades el 1881: el Teatre de La Massa i la nau més antiga de la fàbrica de Can Ma-

33 Can Manyer 8Paviment.

33 Teatre de La Massa 8L’última obra que va realitzar Rafael Guastavino a Espanya es troba al municipi de Vilassar de Dalt.

ANNA MAS

ralla del segle X, declarat monument històric artístic l’any 1931. Es troba a l’epicentre de Vilassar de Dalt, però al ser propietat privada només obre els patis i el pont del fossat al públic 11 dies a l’any. Hi viuen els marquesos de Sarriera, que van tenir un contenciós amb l’ajuntament perquè la seva categoria de Bé Cultural d’Interès Nacional, màxima protecció patrimonial per part de la Generalitat, obliga a obrir-lo uns dies a l’any. «Al final vam acordar unes dates, però al calendari prèviament pactat no hi figurava aquest cap de setmana», diu Benet Oliva, historiador i regidor d’Economia de la localitat. La Massa serà, sens dubte, l’espai més cobejat. Oliva recorda les paraules de l’arquitecte Santiago Huerta sobre aquesta sala circular i la seva espectacular cúpula de 17 metres de diàmetre. «És la relació gruix-radi de curvatura més petita mai construïda fins llavors. Només es veuria superada a Alemanya el 1920». Oliva valora que aquesta obra va ser el laboratori on Guastavino va assajar tot el que més endavant edificaria als Estats Units. Enric Ortega, tècnic del Museu Arxiu, aconsella la visita al jaciment romà. «Antoni Gironès va crear el 2004 un bell espai museístic als forns de La Fornaca», subratlla. H

Hi ha dues obres de Guastavino del 1881: el Teatre de La Massa i la fàbrica Can Manyer

nyer, les seves últimes edificacions abans d’embarcar-se rumb a Nova York, ciutat on va deixar un gran llegat arquitectònic: des del mercat del pont de Queens als interiors de volta del Metropolitan i de l’estació Grand Central, entre ells el famós Oyster Bar. Vilassar de Dalt aprofita aquesta oportunitat per descobrir als visitants 12 de les seves notables riqueses arquitectòniques, com el forn romà de la Fornaca, del segle I; els antics cellers; les fàbriques singulars que tenen les seves arrels en l’auge de la indústria tèxtil a finals de segle XIX; el bloc de vivendes socials d’Arturo Frediani, que sembla un enorme matalàs negre, i una sèrie de casetes, prèvies al 1881, que llueixen senzills sostres de voltes tapiades amb capes de totxos. En el recorregut no hi figura el castell medieval, amb torre i mu-

El municipi del Maresme, on l’arquitecte Rafael Guastavino va assajar algunes de les tècniques que més tard li donarien celebritat als EUA, dedica aquest cap de setmana a divulgar al públic el seu valuós patrimoni arquitectònic

Descobrint Vilassar de Dalt

l’antiga Casa Galve, que avui acull el centre cultural Orlandai a Sarrià, que entra en les visites gratuïtes, igual que la Biblioteca del Poblenou Manuel Arranz, situada a la fàbrica tèxtil de Can Saladrigas, la patent de la qual s’atribueix a Guastavino. La ciutat convidada aquest any és Vilassar de Dalt, que compta amb dues joies del llegat català del constructor del Museu Nacional d’Història Natural de Washington, de l’Oyster Bar de la Gran Estació Central de Nova York i de la Biblioteca Pública de Boston. A la població del Maresme destaca el Teatre de La Massa, que va edificar el 1881, abans del seu voluntari exili als Estats Units sense

33 La planta noble de l’Edifici del Rellotge, de l’Escola Industrial.

CIUTAT CONVIDADA AL 48H OPEN HOUSE BARCELONA

46

afael Guastavino (València, 1842–Baltimore, 1908) va ser entre finals del segle XIX i principis del XX el gran arquitecte de Nova York, on va exportar el sistema de la volta catalana de maó de pla, però va cursar els seus estudis a l’Escola Especial de Mestres d’Obres de Barcelona. A la capital catalana i a Vilassar de Dalt (Maresme) va executar els seus primers projectes, edificis als quals 48H Open House Barcelona, el festival anual d’arquitectura, rendeix homenatge en la cinquena edició que se celebra aquest cap de setmana amb la proposta de 166 activitats en diferents recintes, que la majoria no solen estar oberts al públic. El 1869, Guastavino va traçar els plànols de la fàbrica Batlló, actual recinte de l’Escola Industrial del carrer d’Urgell, on hi ha l’Edifici del Rellotge, amb la seva impressionant planta noble i els túnels subterranis de la xemeneia octogonal, que dissabte i diumenge formaran part dels itineraris ocults proposats. El 1872, l’arquitecte va reformar

R

CRISTINA SAVALL BARCELONA

El cap de setmana es podran visitar alguns edificis previs al seu èxit a Nova York

DANNY CAMINAL

La gran festa de l’arquitectura revaloritza l’obra de Guastavino

cinquena edició de 48h open house

33 La galeria subterrània sota la xemeneia de l’Escola Industrial, que hi ha a l’antiga Fàbrica Batlló, de Rafael Guastavino.

DANNY CAMINAL

DIMECRES 22 D’OCTUBRE DEL 2014

ARTICLES DESTACATS. MITJANS IMPRESOS DE REFERÈNCIA


El patrimoni arquitectònic

Cultura

El més recent. Inaugurada fa pocs mesos, la Biblioteca Joan Maragall, al carrer Sant Gervasi de Cassoles, és una de les últimes incorporacions al parc arquitectònic barceloní. Els seus autors, BCQ Arquitectes, converteixen en espai públic el que abans va ser la tàpia posterior de cinc metres d’alçària de Villa Florida, i aconsegueixen lluminosos interiors. Torre Júlia, dels arquitectes Pons/Vidal/Galiana, a la via Favencia i al costat de la Ronda de Dalt, va merèixer el premi Ciutat de Barcelona 2011 i es distingeix pels seus espais de relació, tant als interiors com en les escales d’emergència convertides en miradors de forta personalitat. També destaca per aquest últim motiu, entre d’altres, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, de

l festival 48h Open House BCN obre al públic avui i demà uns 160 edificis de la ciutat, i també alguns de Vilassar de Dalt, on va construir Rafael Guastavino, l’arquitecte estrella de la cinquena edició del certamen. L’objectiu d’aquesta iniciativa és redescobrir el patrimoni arquitectònic d’una ciutat amb una riquesa constructiva que va molt més enllà de Gaudí. A continuació, proposem una guia organitzada temàticament –una entre les moltes possibles– de les cases alienes que aquest cap de setmana estaran excepcionalment obertes per als que desitgin visitar-les.

E

LLÀTZER MOIX Barcelona

Júlia, a la Via Favència. A baix, una vista de l’edifici de Mediapro, a la Diagonal barcelonina

Altures. A dalt, imatge de la Torre

El més exclusiu. Alguns edificis barcelonins ideats per al lleure de les classes adinerades rarament s’obren a la resta dels mortals. Tret d’avui o demà. Entre els de titularitat privada destaca el Cercle del Liceu, amb la seva encantadora sala de pintures de Ramon

Sota terra. Els qui prefereixin l’experiència subterrània a l’aèria tenen també on escollir. Començant per la xarxa de clavegueram. Continuant pels refugis aeris, com el de la plaça del Diamant o el 307, construïts durant la Guerra Civil per protegir-se dels bombardejos. O per arquitectures de regust piranesià, com les del dipòsit de regulació d’aigües pluvials del parc Joan Miró.

Amb vistes. Per als amants de les altures i les vistes, aquest festival proposa un floret d’opcions. La situada en la cota més elevada és la de la Torre del Baró. Però l’edifici visitable amb més plantes (24) és el del Banc Sabadell en la Diagonal. I una de les millors terrasses, amb formidables vistes al mar i la ciutat, potser és la de la planta de direcció de la seu de Mediapro, a la Meridiana, obra de Carlos Ferrater. Sense oblidar, esclar, altres propostes de més sabor històric, com són els terrats de Santa María del Mar, l’Arc de Triomf, el MNAC o les Torres venecianes del recinte firal de Montjuïc.

Brullet/De Luna, que data del 2006. O, per les seves formes i color, l’hotel Porta Fira, del 2010, obra de Toyo Ito a l’Hospitalet.

El festival 48h Open House BCN permet visitar uns 160 edificis a Barcelona

Guia per visitar cases alienes

36 LA VANGUARDIA DISSABTE, 25 OCTUBRE 2014

MARC ARIAS

LA VANGUARDIA 37

Rehabilitacions. Els edificis tenen diverses vides. Entre les proves d’això que ens suggereix 48h Open House BCN hi ha diversos

Clàssics de tota la vida. N’hi ha per a tots els gustos i de tots els estils. Des de la mil·lenària església romànica de Sant Pau del Camp –una de les peces més veteranes entre les propostes– fins a la Casa del Porró a la Barceloneta (tradicional edificació popular del segle XVIII, ara cobejada com a pied à terre per nord-americans amb recursos), passant pel monestir de Pedralbes.

Clàssics moderns. El pavelló aixecat per Mies van der Rohe per a l’Exposició Internacional del 1929 és el clàssic modern per excel·lència de Barcelona (i un dels principals del món): les seves línies essencials, serenes, són un must. Amb una altra ambició, mereixen una visita el pavelló de la República de Sert, fidel rèplica –però sense el picassià Gernika– del que es va muntar a París el 1937; o la Casa Bloc, on pot visitar-se un pis tipus amb totes les comoditats a l’abast de la classe obrera en temps republicans. O l’Hotel Park, d’Antoni de Moragas, una de les primeres recuperacions del llenguatge modern en els anys de postguerra. O, ja molt posterior, les Cotxeres de Sarrià de Coderch de Sentmenat.

Clàssics modernistes. Ressalta en aquest apartat el recentment restaurat recinte de Sant Pau, obra major de Domènech i Montaner amb unes acolorides voltes ceràmiques que tornen a enlluernar. O els bonics salons de l’Hotel Espanya, al carrer Sant Pau. O la Casa Sayrach, a Diagonal amb Enric Granados. O el capítol jujolià, amb els seus Tallers Manyach, la seva intervenció a l’Ateneu Barcelonès o la que va fer a la Finca Sansalvador. O el capítol gaudinià, amb l’escola de les Teresianes o els pavellons de la Finca Güell.

Clàssics. De dalt a baix, un detall del rehabilitat recinte modernista de l’hospital de Sant Pau; Pavelló de Mies van der Rohe; i dipòsit d’aigua de la Ciutadella, ara biblioteca de la UPF

@LauraBorras Laura Borràs Directora Institució Lletres Catalanes

TENIU LA LLISTA COMPLETA D’EDIFICIS PARTICIPANTS A http://bit.ly/1oCctJR

tenir una exitosa carrera nordamericana (amb obres notòries com ara el Museu Nacional d’Història Natural a Washington o l’Oyster Bar de la novaiorquesa Grand Central Station), i amb algunes obres d’interès a Barcelona i a Vilassar de Dalt, població que aquest any se suma al 48h Open House BCN. Per als seguidors d’aquest mag de la volta catalana s’imposa una visita a la Fabrica Batlló, dins el recinte de l’Escola Industrial, amb la seva planta noble de l’Edifici del Rellotge, la seva enorme xemeneia octogonal i els túnels. I a Vilassar, on es plantegen una dotzena de possibilitats, entre elles la del renovat Teatre La Massa, amb la seva vistosa cúpula de 17 metres de diàmetre. Per a més informació es pot consular el lloc www.48hopernhousebarcelona.org.c

Guastavino. L’estrella convidada del festival és aquest any Rafael Guastavino (València, 1842 - Baltimore, 1908). Aquest arquitecte va

fruits de la política municipal de conversió d’equipaments industrials obsolets en fàbriques de creació cultural. Com ara Fabra i Coats, La Escocesa u Oliva Artés. O Ca l’Aranyó, on unes naus típicament manchesterianes són a l’orígen d’una seu de la Pompeu Fabra (UPF). O com el veí Can Framis, convertit en museu de la Fundació Vila Casas. O com l’espectacular espai de l’antic Dipòsit d’Aigües, al costat de la Ciutadella, transformat en biblioteca universitària, també per a la UPF.

@plevy @sciencemuseum

@BritishMonarchy Elisabet II Reina d’Anglaterra, al seu 1r. tuit

Realment impactada en llegir aquest tuit tenint en compte l’interès per la cultura en algunes monarquies @BritishMonarchy

És un plaer inaugurar l’exposició L’era de la informació avui en el @ScienceMuseum i espero que la gent gaudeixi visitant-la. Elizabeth R.

Casas, que requereix una pacient adaptació de la vista a la tènue il·luminació. O el Círculo Ecuestre. Entre els oberts al públic, però no a l’abast de tots, esmentarem l’hotel Mandarin, al passeig de Gràcia, amb el seu espectacular espai central, que en altre temps va ser un pati d’operacions bancàries.

@DolorsBoatella Dolors Boatella Contralt

Rafael Guastavino (1842-1908) va ser valencià de naixement, barceloní de formació i nord-americà d’èxit. Una vida sol estar marcada d’etapes i la d’aquest creador va resultar marcada pels dos decennis que mitjancen entre el 1860 i el 1881. I és que va venir a Barcelona per matricular-se a l’Escola de Mestres d’Obres, ja que la d’Arquitectura encara no havia estat fundada. En aquelles aules es va nodrir d’un ensenyament impecable. Encara que crec que a un professional amb les antenes tan ben orientades i amb les seves ànsies de conèixer i d’aprofundir en la innovació, ja fos d’estructures o de materials, l’havia de marcar potser encara més la relació. La relació amb els col·legues i no diguem amb l’ambient que bategava a la ciutat: havia començat la gran aventura de l’Eixample. I aquí va observar amb ulls entre curiosos i sorpresos formes peculiars i tradicionals de construcció que s’aixecaven a tot arreu. Guastavino, en acabar els seus estudis, ja no va parar de projectar; o fins i tot abans, ja que alguna de les seves obres encara no la va poder firmar. En aquests dos decennis formatius va tenir la fortuna de dibuixar i sobretot d’aixecar edificis, cosa que li va procurar una experiència essencial. Va poder dur a terme gairebé una trentena de realitzacions, entre exposicions, habitatges i naus, majoritàriament al gegantí solar que era llavors l’Eixample. L’evolució urbanística i arquitectònica de la ciutat les va devorar gairebé totes. Entre les supervivents, dos al passeig de Gràcia (números 32 i 80, considerada aquesta com a pionera del modernisme). Però les més interessants són sens dubte les naus que va aixecar a la fàbrica Batlló (Escola Industrial), a més d’una original xemeneia de planta octogonal. Si Pablo Picasso va florir a París, gràcies a la seva estada a Barcelona, Rafael Guastavino es va realitzar als Estats Units gràcies a la maduració experimentada a Barcelona.

Lluís Permanyer

ANÀLISI

CULTURA salir a la calle a hacer unos encàrrecs, por si quieres avisar al Tribunal Constitucional

@marianorajoy Mariano, voy a

El camí de Guastavino

@CarolinnaRoman Carolina Roman Directora de cinema

Interior de la xemeneia feta de maó de l’Escola Industrial

Escola Industrial.

#tu i ts d e c u l tu ra

siempre haga lo que haga Philip Seymour Hoffman. Por suerte nos quedan sus películas #cine

#ElHombremasbuscado será

DISSABTE, 25 OCTUBRE 2014

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

COMUNICACIÓ EN XARXA! COMUNICACIÓ EN XARXA!

Les xarxes socials 2.0 continuen demostrant que encara hi ha molt camí per recórrer! Les xarxes socials 2.0 continuen demostrant que encara hi ha molt camí per recórrer! El creixement en seguidors i interaccions a les principals plataformes es consolida un any més! El creixement en seguidors i interaccions a les principals plataformes es consolida un any més! Increment de seguidors a Facebook: 43 %, a Twitter: 35 %, i a Instagram: 88 %! Increment de seguidors a Facebook: 43 %, a Twitter: 35 %, i a Instagram: 88 %!

10000 9000

8000

7000

1000 0

INSTAGRAM

TWITTER

2000

125 2011

8517

FACEBOOK

6000

5974

5000

4000

3343

3000

1146 1342

235 2012

2210

850 2013

2982

1597

2014

Facebook i Twitter són encara les eines més útils per proporcionar informació sobre el festival Facebook i Twitter són encara les eines més útils per proporcionar informació sobre el festival i les activitats de l’associació durant tot l’any (i informacions generals d’interès sobre el sector). i les activitats de l’associació durant tot l’any (i informacions generals d’interès sobre el sector). Twitter, a més, dóna informació de servei en temps real durant el cap de setmana del festival. Twitter, a més, dóna informació de servei en temps real durant el cap de setmana del festival. Instagram, que continua augmentant vertiginosament, es consolida com a canal amb més Instagram, que continua augmentant vertiginosament, es consolida com a canal amb més repercussió en l’àmbit visual i instrument per a campanyes en línia. repercussió en l’àmbit visual i instrument per a campanyes en línia. La principal campanya en línia a través d’Instagram, que es referma després de tres edicions, La principal campanya en línia a través d’Instagram, que es referma després de tres edicions, és l’Opengram, enguany dedicat a la temàtica «Sostres», arran del tema destacat de l’any: és l’Opengram, enguany dedicat a la temàtica «Sostres», arran del tema destacat de l’any: Guastavino i la volta catalana, vinculats a la Ciutat Convidada de Vilassar de Dalt. El concurs, Guastavino i la volta catalana, vinculats a la Ciutat Convidada de Vilassar de Dalt. El concurs, que es va celebrar del 15 al 31 d’octubre, va consistir a penjar fotografies sobre sostres amb que es va celebrar del 15 al 31 d’octubre, va consistir a penjar fotografies sobre sostres amb les les etiquetes #Opengram i #OpenHouseBcn. Els 50 finalistes seran exposats en el marc de etiquetes #Opengram i #OpenHouseBcn. Els 50 finalistes seran exposats en el marc de l’expol’exposició «I Like Barcelona» a la Sala Ciutat, i els guanyadors s’escolliran per votació popular. sició «I Like Barcelona» a la Sala Ciutat, i els guanyadors s’escolliran per votació popular.


48H OPEN HOUSE BCN. EL FESTIVAL!

AMICS I PATROCINADORS Un projecte com Open House BCN és possible també gràcies als nostres amics i patrocinadors. L’associació ofereix diferents vies i graus de col·laboració, des de l’anònim seguidor amic fins a l’entitat pública o privada que valora la repercussió que genera la sinergia amb el projecte.

FEM MÉS COSES! OPEN EXTRA Itineraris, exposicions, concursos, conferències, premis, tallers, experiències, etc. Amb la voluntat de continuar creixent, l’associació va iniciar el 2013 una nova línia d’activitats per tenir continuïtat durant tot l’any amb una oferta de productes i serveis del mateix camp (arquitectura, disseny, urbanisme, patrimoni, paisatgisme, etc.) relacionant-lo amb altres! Aquestes són algunes de les activitats realitzades el 2014:

ITINERARIS 1714 GIMCANA 1714 CONCURS OPENFOTO CONCURS OPENGRAM ENTREGA PREMIS AJAC ESCOLTA L’ARQUITECTURA

www.dortoka.com

Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès



Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.