Memòria 2013

Page 1

Festival d’arquitectura de Barcelona


L’arquitectura és cultura! Equip d’48h Open House Barcelona. L’èxit d’Open House: Open House Worldwide. Activitats significatives relacionades amb el festival. Primer i segon trimestres: > Exposició a la Sala Ciutat i a Fira de Barcelona. > OpenFOTO. Tercer i quart trimestres: > Roda de premsa. > Explicació de 150 edificis. > Ciutat Convidada. > Trobada de bloguers. Nova línia d’activitats Open Extra: Primer i segon trimestres: > Rehabitem el Macaya. Tercer i quart trimestres: >Open Extra 1714. Participació. Voluntaris. Comunicació: > L’aplicació web com a espai de referència. > Xarxes socials. > Marxandatge i campanyes de publicitat. > App. > Premsa: Repercussió informativa. Valoració dels impactes informatius. Patrocinadors. Annex 1: Exemple recull de premsa de la Sala Ciutat. Annex 2: Estadístiques de visites per edificis més visitats Annex 3: Estadístiques de visites per districtes Annex 4: Recull de premsa de 48h Open House BCN 2013. Annex 5: Imatges de 48h Open House BCN 2013.


L’ARQUITECTURA ÉS CULTURA!

EQUIP 48H OPEN HOUSE BARCELONA

El festival d’arquitectura 48h Open House BCN és el principal mediador cultural de l’arquitectura de Barcelona. Treballem tot l’any per contribuir a la preservació del patrimoni i al dret dels ciutadans a conèixer-lo i gaudir-ne. La nostra activitat principal és el festival 48h Open House BCN, un cap de setmana a l’any amb més de 155 activitats a 150 espais diferents. La 4a edició del 48h Open House BCN va tenir lloc els dies 19 i 20 d’octubre de 2013.

L’associació cultural 48h Open House Barcelona per a la divulgació del patrimoni arquitectònic de la ciutat de Barcelona és una associació sense ànim de lucre que treballa oferint productes i serveis culturals en l’àmbit de l’arquitectura. El seu objectiu és promoure l’arquitectura, alhora que ensenya a contemplar-la i descobrir-la, com a component imprescindible de la cultura. El festival d’arquitectura 48h Open House BCN és la seva eina principal d’actuació i difusió.

Durant l’any 2013, tres fets van marcar l’exercici de l’associació: > El primer, l’expansió temporal amb la creació de la nova línia d’activitats Open Extra. Es tracta d’activitats programades al llarg de l’any amb un mateix objectiu: explicar com influeix l’arquitectura en la qualitat de vida de les persones. > El segon, aliè a nosaltres, va ser el lliurament del guardó del I Premi Turisme Responsable de Catalunya en la categoria de millor gestió del patrimoni, concedit pocs dies abans d’iniciar la 4a edició del festival, per www.rtd7.org/awards. > El tercer va ser l’ampliació i l’expansió territorial del festival a l’àrea metropolitana de Barcelona (amb la incorporació de Santa Coloma de Gramenet), amb la inauguració d’una nova línia de treball anomenada Ciutat Convidada, en sintonia amb la realitat dels ciutadans: una Barcelona sense fronteres. D’aquesta 4a edició també volem destacar l’àmplia resposta del públic durant el cap de setmana del festival (més de 49.000 persones) i la millora qualitativa de les interfícies de comunicació amb els usuaris mitjançant: > Un programa-guia del festival imprès, amb la important novetat de la introducció de mapes. > Una nova app amb filtres (per tipologia, estil, territori, mapa, dia, Ciutat Convidada i geolocalització de l’usuari que mostra la distància per arribar als diferents edificis). > Una nova interfície web amb millors prestacions en navegació i usabilitat. Un nou subdomini amb passarel·la de pagament per facilitar el desenvolupament d’Open Extra. I un important augment del protagonisme a les xarxes socials, tant en nombre de seguidors (al voltant de 10.000) com en participació i ressò. Moltes gràcies a totes les persones que han fet possible l’organització del festival i les activitats d’Open Extra 2013. Gràcies també als propietaris dels edificis per permetre que durant unes hores esdevinguin espai públic, i gràcies també als visitants per fer-ne un ús responsable.

L’equip està format per: Elisenda Bonet i Saumench Arquitecta i directora 48h Open House Barcelona. Dani Crespo i Sala Arquitecte / Cap de projectes 48h Open House Barcelona. Javier Maculet Urionabarrenechea Enginyer multimèdia / Adjunt a Direcció 48h Open House Barcelona. Lluís Graus i March Enginyer paisatgista / Cap de Producció 48h Open House Barcelona. Xavier Campos Vallès Arquitecte / Coordinador 48h Open House Barcelona. Miguel Ángel Alcalde Sebastián Arquitecte / Coordinador 48h Open House Barcelona. Anna Argelagós i Millan Arquitecta / Gestora del projecte Open Extra / Coordinadora 48h Open House Barcelona. Silvia Contreras López Arquitecta / Suport de Disseny 48h Open House Barcelona. Albert Domènech Triadó Gestor Xarxes Socials 48h Open House Barcelona. Susana de Castro Torre Disseny gràfic 48h Open House Barcelona. Mar Léniz Sánchez Arquitecta / Suport de Documentació 48h Open House Barcelona. Josep M. Vialis Comunicació 48h Open House Barcelona. Montserrat Casanovas Llicenciada en Belles Arts / Guia d’Open Extra 1714. Dani Cardenal Montraveta Arquitecte / Guia d’Open Extra 1714. ArchiBikes (Jaume Asensi, Viki Llinares i Rafael Berengena) Arquitectes / Guies d’Open Extra 1714.


Amb el suport de: 1.000 voluntaris que col·laboren en les guies de les visites i que ajuden al bon funcionament del festival durant el cap de setmana; aproximadament 100 arquitectes autors que expliquen les seves obres, i 100 propietats (entre públiques, privades i associacions) que obren les portes dels seus edificis per ser mostrades als ciutadans en un exercici de responsabilitat social.

L’ÈXIT D’OPEN HOUSE: OPEN HOUSE WORLDWIDE El concepte d’Open House va ser fundat el 1992 a Londres per Open-City. Es tracta d’una forma i un mètode per explicar el disseny i la planificació de la ciutat i de quina manera aquests poden influir en la qualitat de vida de les persones per contribuir al desenvolupament social i econòmic de la ciutat. Open House ha estat adoptat per 21 ciutats i 1 país d’arreu del món, de manera que s’ha creat la primera xarxa de festivals mundials d’arquitectura, que ha arribat a més d’un milió de persones.

Formen part de la xarxa: Londres Nova York Dublín Tel-Aviv Jerusalem Hèlsinki Melbourne Galway Barcelona Eslovènia Chicago Roma Lisboa Adelaide Budapest Perth Brisbane Atenes Gdansk Tessalònica Limerick Viena

Open House London, al setembre del 2013 va celebrar la 21a edició. Dades interessants: > 800 edificis oberts. > 250.000 visitants. > 1.000.000 d’€ en vendes de guies (edició de 140.000 exemplars, 9 € c/u/CD). > 300 arquitectes. > 248 entrades en premsa. > 50 patrocinadors.

Open House Melbourne, el 2013 va celebrar la 6a edició. > > > > > >

Dades interessants: 100 edificis oberts. 125.000 visitants. 34.000 € en vendes. 2.200 voluntaris. 200.000 € en efectiu. 336.000 € en espècie.


ACTIVITATS SIGNIFICATIVES RELACIONADES AMB EL FESTIVAL A l’edició del 2013, un total de 157 activitats culturals van servir a l’associació com a vehicles per fer de mediador entre l’arquitectura i els ciutadans. Les més significatives i relacionades amb el festival són les que s’expliquen a continuació.

PRIMER I SEGON TRIMESTRES: EXPOSICIÓ A LA SALA CIUTAT I A FIRA DE BARCELONA L’associació 48h Open House Barcelona va participar en l’exposició organitzada per l’Ajuntament de Barcelona «Portes de Barcelona» (un testimoni fotogràfic del patrimoni de les portes de l’Eixample barceloní) des d’un doble vessant: d’una banda, vam explicar la nostra feina com a mediadors de la ciutat (obrir els ulls, les ments i les portes al bon disseny de la ciutat), i de l’altra, vam aportar el punt de vista artístic i participatiu del ciutadà amb el concurs Opengram Portes de Barcelona, promogut per l’associació i el Departament de Comunicació de l’Ajuntament de Barcelona, dins el marc del festival 48h Open House BCN 2012. La participació en l’exposició va ser el premi de la primera edició del concurs Opengram, una selecció de 50 fotografies en representació de les més de 700 penjades a la xarxa Instagram amb la temàtica «Portes de Barcelona». La proposta va constituir un exercici intel·lectual, artístic i social en què s’havien d’etiquetar les imatges de les portes amb #opengram #portesobertes i compartir-les mitjançant la xarxa social. L’exposició «Portes de Barcelona» es va poder visitar a la Sala Ciutat durant el mes de març del 2013 (fins ara ha estat la més visitada d’aquesta sala) i a Fira de Barcelona (en el marc del Saló del Turisme) durant els dies 19, 20 i 21 d’abril de 2013.

OPENFOTO Dins el marc de l’exposició «Portes de Barcelona», es va lliurar el premi a la foto guanyadora de la 3a edició del concurs OpenFOTO, amb el patrocini de Cafur – Serveis Immobiliaris de Proximitat i l’assistència de Manuel Brullet. El premi va consistir en la reproducció de la imatge guanyadora a El Periódico de Catalunya i la seva exposició a la Sala Ciutat. Aquest lliurament es va completar amb una visita guiada a la Casa de la Ciutat a càrrec d’Anna Ribas Seix (arquitecta d’Hàbitat Urbà i directora d’obres de manteniment de la Casa de la Ciutat).

TERCER I QUART TRIMESTRES: RODA DE PREMSA Fruit de la comunió entre els arquitectes Roldán + Berengué, el Col·legi d’Economistes i 48h Open House Barcelona, el festival ha fet una visita pilot a la mateixa seu d’aquest col·legi (obra de Roldán + Berengué). Paral·lelament, s’hi ha convocat una roda de premsa i s’hi ha fet la presentació del festival. Han intervingut en aquest acte Núria Parlón, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, entre altres col·laboradors, i hi ha assistit un important grup de periodistes de les principals capçaleres.

EXPLICACIÓ DE 150 EDIFICIS Arquitectes, propietaris, usuaris dels edificis i voluntaris han explicat cadascun dels 150 edificis que han obert les portes al festival. Per tant, els visitants del 48h Open House BCN han pogut completar la seva experiència arquitectònica amb explicacions tècniques i experiències pròpies de l’ús diari dels edificis. Aquest ampli ventall d’edificis aconsegueix que la programació del festival esdevingui l’única oportunitat anual de gaudir d’experiències arquitectòniques lligades a la cronologia històrica de la ciutat: les restes romanes del Pati Llimona, el gòtic català del Monestir de Pedralbes, la Casa de la Barceloneta 1761 i el període neoclàssic, la modernista Casa Macaya, el Pis-Museu de la Casa Bloc de la Segona República, el grup d’habitatges Canyelles representatiu del dèficit d’habitatge dels anys seixanta, l’Hotel Rey Juan Carlos I construït per als Jocs Olímpics del 1992, etc.

CIUTAT CONVIDADA L’any 2013 vam inaugurar una nova secció del festival Open House BCN amb la incorporació de Santa Coloma de Gramenet al programa com a Ciutat Convidada. L’interès per divulgar el patrimoni present arreu ens ha fet superar els límits de la ciutat comtal, i la ciutat de Santa Coloma de Gramenet ha estat la primera a sumar-se a l’esdeveniment. Aquesta secció ha requerit una atenció primordial per part de l’associació. D’una banda, se n’ha fet una difusió especial (s’ha afavorit el desplaçament dels ciutadans barcelonins i s’ha arribat als mateixos ciutadans de la Ciutat Convidada), i de l’altra, s’ha adaptat el model de les visites que s’ofereixen. S’han preparat dues modalitats de visites diferents:


NOVA LÍNIA D’ACTIVITATS: OPEN EXTRA Amb la voluntat de continuar creixent, l’associació 48h Open House Barcelona va iniciar el 2013 una nova línia d’activitats anomenada Open Extra, basada en l’organització de diferents activitats relacionades amb l’arquitectura i l’urbanisme al llarg de l’any. L’objectiu és crear les condicions per afavorir que les persones puguin reinterpretar l’arquitectura de la ciutat des de la interrelació entre el patrimoni arquitectònic de Barcelona, el nostre coneixement tècnic i les vivències personals de cadascú.

PRIMER I SEGON TRIMESTRES: REHABITEM EL MACAYA > Format de visita lliure, dins uns horaris establerts (semblant al funcionament de Barcelona). > Format d’itinerari, guiat i amb inscripció prèvia, amb dos de diferents (un itinerari de temàtica històrica i un altre de temàtica contemporània), a partir dels quals es van poder visitar els edificis més representatius de la Ciutat Convidada. Amb aquesta ampliació geogràfica de l’àmbit d’actuació del festival s’han aconseguit reforçar els districtes limítrofes del nord-est de Barcelona, la qual cosa ha ajudat a demostrar el valor cultural i arquitectònic de l’àrea metropolitana de Barcelona, i es pretén donar-hi continuïtat.

TROBADA DE BLOGUERS Igual que a l’edició 2012, també es va fer una crida a aquelles persones responsables de blogs relacionats amb Barcelona i la seva arquitectura, i a responsables de blogs d’arquitectura i disseny en general, per convocar-los a una trobada. La trobada de l’edició 2013 es va fer al Teatre Principal, on es va oferir una visita guiada als 22 bloguers convocats i altres convidats. Es va reproduir una visita arquitectònica nocturna, igual que les que s’ofereixen durant el cap de setmana del festival, a càrrec de Salvador Llobet (arquitecte de les obres de rehabilitació d’aquest teatre). La trobada va acabar amb un còctel al mateix bar del teatre.

Open Extra i la Fundació ”la Caixa” van organitzar una activitat per promoure la reobertura de la Casa Macaya com a nou centre social de ”la Caixa” mitjançant una activitat que afavoria que els ciutadans de Barcelona s’apropessin al nou espai i el rehabitessin. Es va fer un taller basat en tres sessions, la primera de les quals va anar a càrrec de 48h Open House Barcelona: > Sessió 1: L’arquitectura de la Casa Macaya Es va explicar l’arquitectura modernista de l’edifici de la Casa Macaya contextualitzada en el seu autor (Puig i Cadafalch) i el seu entorn (el modernisme a Barcelona). El taller es va complementar amb un recorregut per l’edifici i amb l’explicació d’experiències i vivències personals de diferents ciutadans vinculats a l’edifici al llarg de la seva història. Es va aprofitar el taller per explicar el nou ús que s’ha donat a l’edifici i comprovar que és ocupat de maneres diferents de les que originàriament s’havien plantejat. > Sessions 2 i 3: formació de visites guiades Es van fer dues sessions formatives per tal que les persones inscrites poguessin fer les visites guiades en un horari posterior al del públic habitual del centre. Amb l’objectiu de promoure la implicació dels ciutadans amb el nou centre a través del coneixement de la seva arquitectura, s’ha aconseguit crear un grup de voluntaris que actualment organitzen visites guiades al centre. Col·laboradors Lavola, empresa de serveis per a la sostenibilitat (dinamitzadors de les visites guiades des de l’Àrea de Serveis Educatius).


Col·laboradors

PalauMacaya Passeig de Sant Joan, 108 08037 Barcelona Tel. 934 579 531

Horari d’atenció a l’usuari De dilluns a divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h

Practica el

Servei d’Informació de l’Obra Social ”la Caixa”

Macaya!

Tel. 902 223 040 De dilluns a diumenge, de 9 a 20 h www.laCaixa.es/ObraSocial

Ó LL

RO

R A

DE

DE

E RR CA

E

SS

ER DE

EIG AVIN

ONAL

DIAG

ONAL

DIAG

CIA

ÈN

L VA

EIG

E RR CA

SS PA

GUDA

R

GUDA

RR

CA

AVIN

O

AN

PR

AL

M

R CA

JO

DE

R

RE

NT SA

O

ER

DE

FL

DE

A

VE

RC

LO

G

SS PA

RO

ER

RR

CA

DE

NT SA AN

JO

ÈN

IL BA

RR

CA

DE

DE

R ER

TERCER I QUART TRIMESTRES: OPEN EXTRA 1714 Open Extra 1714 va convocar la ciutadania a reflexionar al voltant de la commemoració a Barcelona del 300è aniversari del 1714 a través del patrimoni arquitectònic i urbanístic de la ciutat de Barcelona i el seu desenvolupament els darrers 300 anys. Per fer-ho, es van organitzar nou itineraris de 3 hores de durada cadascun ubicats a les zones de la ciutat més representatives dels fets (la Ciutadella, el barri de la Ribera i el barri de la Barceloneta). A cada àrea es van fer tres itineraris que n’explicaven la història, la transformació i l’actualitat arquitectònica i urbanística, i es va visitar l’interior dels edificis més representatius de cada moment, entre altres la capella castrense, l’Arc de Triomf, les cavallerisses de la Guàrdia Urbana, el CEM Ciutadella (a la zona de la Ciutadella); un habitatge a la Ribera, les terrasses de Santa Maria del Mar i el Convent de Sant Agustí (a la zona de la Ribera); la Torre d’Alta Mar, el Mercat de la Barceloneta i el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (a la zona de la Barceloneta). Amb aquesta activitat hem ampliat el públic del festival i s’ha facilitat la seva participació d’una manera més relaxada i propera (el públic ha intervingut per explicar experiències personals al voltant de cada tema tractat i ha establert un diàleg amb els guies especialistes).

Una vintena d’entitats diferents, entre públiques i privades, han col·laborat en la realització dels itineraris i han facilitat que el seu patrimoni arquitectònic sigui visitat i explicat. Han participat en l’activitat les entitats següents: Capitania Militar (capella castrense), Museu de Ciències Naturals (Castell dels Tres Dragons), Universitat Pompeu Fabra (campus de la Ciutadella), basílica de Santa Maria del Mar (terrasses i cantories), Palau Dalmases – Espai Barroc, estudi Fusina 6 (estudi d’arquitectura ubicat als porxos de Fontserè), La Seca Espai Brossa, Lola Domènech Arquitecta (reforma d’un àtic a la Ribera), Grup Costa (Torre de Sant Sebastià – Torre d’Alta Mar), Piscines de Sant Sebastià, Hotel Park, Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, Ajuntament de Barcelona (Mercat del Born, CEM Ciutadella, Institut Verdaguer, cavallerisses de la Guàrdia Urbana, Arc de Triomf, Convent de Sant Agustí, habitatges per a gent gran a Santa Caterina, Museu d’Història de Catalunya, Mercat de la Barceloneta).

VARIABLES CLAU DE VALORACIÓ

TOTALS

Audiència acumulada Nº persones exposades a la informació

3.680.528

Difusió Nº exemplars distribuïts (impresos) el dia de l’aparició

269.000

Valor econòmic aparicions (en euros) Avaluació dels impactes en termes de preu publicitari, en base a les tarifes oficials vigents de cada mitjà

49.626 €

Valoració dels impactes informatius. Anàlisi de la notorietat informativa de l’Open Extra 1714 sobre la base de les variables quantitatives clau: audiència, difusió, valor econòmic de les aparicions. Aquesta anàlisi s’aplica als mitjans de comunicació impresos, les seves versions digitals i els mitjans audiovisuals, però no als exclusivament digitals (blogs, webs, etc.).


TIPOLOGIA DE MITJÀ

APARICIONS INFORMATIVES

Mitjans digitals tipus butlletins on-line, blocs, etc.

6

Versió digital de mitjans referència tipus La Vanguardia, ARA, etc.

2

Televisió

1

Ràdio

2

Mitjans impresos de referència tipus La Vanguardia, Time Out, etc.

6

Total d’aparicions ‘Open Extra 1714’

17

PARTICIPACIÓ La 4a edició del 48h Open House BCN va rebre 49.000 visites, fet que consolida el festival, amb un lleuger increment de 2.000 visites respecte de l’edició anterior, i que demostra una gran acceptació i interès per l’arquitectura i pel programa del festival. En aquesta darrera edició, els visitants van tenir la possibilitat de participar en 157 activitats, parlar amb els arquitectes que han dissenyat les obres i amb els seus usuaris habituals, i interactuar, preguntar i reflexionar per comprendre millor els espais que van visitar.

BARCELONA: 136 EDIFICIS / 10 DISTRICTES / 47.859 SARRIÀ - SANT GERVASI

GRÀCIA

HORTA - GUINARDÓ

12 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

13 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

10 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

5.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

3.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

IMPACTES INFORMATIUS OPEN EXTRA 1714 (2013)

1.500 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

[en valors absoluts i percentatge: n/%] 100% 1/6% 2/12%

2/12%

6/ 35%

LES CORTS

NOU BARRIS

7 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

8 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

2.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

500 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

6/35% EIXAMPLE 23 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

1/6%

SANT ANDREU 10 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

Televisió

1.500 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

10.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

2/12%

Ràdio

2/12%

Versió digital de mitjans referència (tipus La Vanguardia, El País, agències notícies, etc.)

SANTS - MONTJÜIC

CIUTAT VELLA

SANT MARTÍ

28 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

23 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

11.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

9.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

6/35%

Mitjans impresos de referència tipus La Vanguardia, Time Out, etc.

13 EDIFICIS /EDIFICIOS/ BUILDINGS

6/35%

Mitjans digitals (tipus butlletins on-line, blocs, etc.)

4.000 VISITANTS /VISITANTES/ VISITORS

Repercussió informativa

1 EDIFICI

500 VISITANTS


CIUTAT CONVIDADA – SANTA COLOMA DE GRAMENET (ampliació i expansió territorial del festival a l’àrea metropolitana): 14 EDIFICIS / 1.280 VISITES EDIFICIS: BIBLIOTECA SINGUERLÍN COMPLEX LA PALLARESA

VOLUNTARIS 48h Open House Barcelona va comptar amb una xarxa de més de 1.200 persones voluntàries: 1000 voluntaris de suport, 100 propietaris i 100 arquitectes autors. Per gestionar-los es van fer trobades, accions i convenis a CaixaForum (per a reunions de logística) i a l’antiga Fàbrica Damm (trobada de clausura, amb sessió de discjòquei).

EDIFICI FONDO. BIBLIOTECA EDIFICI FONDO. LLAR D’INFANTS EDIFICI FONDO. MERCAT

1000

ESTACIÓ FONDO <M> L9 ESTACIÓ SINGUERLÍN <M> L9

1200

850 700

INSTITUT LA BASTIDA RECINTE TORRIBERA. EDIFICI LA MASIA RECINTE TORRIBERA. EDIFICI LA TORRE RECINTE TORRIBERA. ESGLÉSIA RECINTE TORRIBERA. PAVELLÓ GAUDÍ RECINTE TORRIBERA. PAVELLÓ MONTSERRAT TORRE PALLARESA

2010

PARTICIPACIÓ 4A EDICIÓ: 49.000 VISITES

27.000

35.000

47.000

49.000

2011

2012

2013

DADES SIGNIFICATIVES DELS VOLUNTARIS EL 2013 > Els 23 anys són els més populars. > L’edat mitjana és de 27 anys, tot i que el 70% en té menys.

2010

2011

2012

2013

> La majoria són dones (amb un 64%). > Percentatges: Treballadors: 32 % de voluntaris. • Sector de l’arquitectura (arquitectes, aparelladors, interioristes, enginyers): 43 % • Altres sectors (educació, turisme, comunicació, administració pública, econòmiques, restauració, etc.): 57 % Estudiants: 68 % de voluntaris. • Sector de l’arquitectura: 80 % • Altres sectors (història de l’art, enginyeria de l’edificació, disseny, comunicació, etc.): 20%


COMUNICACIÓ L’APLICACIÓ WEB COM A ESPAI DE REFERÈNCIA L’espai web 48hopenhousebarcelona.org rep 1.238.000 visites úniques a l’any. És una eina eficaç i serveix com a plataforma de difusió tant del festival com de l’arquitectura de Barcelona, rep consultes d’arreu del món i constitueix un catàleg de referència per a l’arquitectura catalana. > Dades de l’octubre del 2013 (48hopenhousebarcelona.org): 248.000 visitants únics > Dades de novembre a setembre del 2013: 3.000 visites/dia – 990.000 visitants únics El web és l’espai central de difusió del festival, una aplicació realitzada amb format dinàmic, ampliable i de fàcil gestió mitjançant el sistema de gestió de continguts (CMS, de l’anglès Content Management System). El resultat és una eina d’accés lliure al programa i als continguts del festival: un web 2.0 que contribueix en gran mesura a la socialització exponencial del projecte i a crear una xarxa transversal de difusió.

Web 48hopenhousebarcelona.org

Durant l’any 2013 es va posar en marxa una passarel·la de pagament allotjada al subdomini http://openextra.openhousebarcelona.org per vehicular principalment la nova línia d’activitats Open Extra i altres activitats de pagament de l’associació. El festival també té una presència destacada a Internet, on es difon a través de: > Open House Worldwide > “Arquitectura es cultura” @ArquitecturaEsC, a Twitter > Entitats que donen suport al projecte > Patrocinadors > Els 150 edificis que obren les seves portes


XARXES SOCIALS A causa dels bons resultats de les xarxes socials utilitzades a l’edició del 2012, el festival es va marcar l’objectiu de continuar consolidant els mitjans existents. Tots els canals van augmentar tant pel que fa al nombre de seguidors com a la interacció amb l’usuari. Així, es consoliden: > Facebook i Twitter, com les eines més útils per proporcionar informació del festival durant l’any. > Twitter, com a canal imprescindible durant el festival per donar informació de servei en temps real. > Instagram, com a canal amb més repercussió en l’àmbit visual i instrument per a campanyes en línia.

Gràcies a la bona acollida de la primera edició del concurs Opengram (2012), es va decidir repetir l’activitat en una segona edició. El concurs, amb una durada determinada (del 15 al 31 d’octubre), va consistir a penjar fotografies a Instagram amb les etiquetes #Opengram #OpenHouseBcn. A partir de la temàtica del concurs, «Interiors de Barcelona», es va proposar als participants etiquetar imatges preses a Barcelona que incloguessin un interior com a element diferenciador i compartir-les mitjançant la xarxa Instagram. Com a resultat de la proposta, es van compartir més de 5.000 imatges amb les etiquetes esmentades. Es van seleccionar 10 fotografies en representació de les presentades que es van poder veure durant el lliurament del premi OpenFOTO del 48h Open House BCN 2013, a la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

La participació en les xarxes socials i l’increment de seguidors van ser els següents: > Facebook.com/48HOpenHouseBarcelona: 6.096 seguidors actuals, increment del 77 % respecte del 2012 > Twitter, @48hOpenHouseBcn: 2.288 seguidors actuals, increment del 60 % respecte del 2012 > Instagram.com/48hopenhousebcn: 957 seguidors actuals, increment del 300 % respecte del 2012 Per tant, es va mantenir una dinàmica de treball similar a la del 2012: es van conservar les tres xarxes principals (Facebook, Twitter i canal Instagram, incorporat aquest últim el 2012) i es va reforçar el seguiment de les xarxes durant els dies del festival (s’hi van afegir dues persones de suport i atenció durant els horaris de visites del cap de setmana del festival). També es van utilitzar les xarxes per donar a conèixer les quatre novetats del festival del 2013: > La campanya de micromecenatge (crowfunding) a Verkami > Santa Coloma de Gramenet com a Ciutat Convidada > El concurs OpenFOTO 2013 – Premi Josep Llobet > El concurs Opengram 2013 Hi ha hagut un augment de la notorietat del festival a les xarxes, que s’han convertit en la millor eina per fer-ne difusió i, el més important, en l’eina habitual de l’usuari per trobar la informació buscada.

Segona edició del concurs fotogràfic Opengram a la xarxa Instagram

MARXANDATGE I CAMPANYES DE PUBLICITAT Per fer difusió del festival 48h Open House BCN es va dur a terme una campanya amb objectius diferents segons el tempo. Els diners recaptats per les vendes es destinaran a l’obertura de les portes l’any 2014. A continuació es descriuen els diferents elements que la van compondre: > Catàleg imprès: 165 × 230 mm, quadricomia. 10.000 exemplars. Catàleg d’edificis 48h Open House BCN. Programa d’activitats i mapes. Distribució abans, durant i després del festival. Venda als punts 48hOHB i botigues col·laboradores, Cooperativa Jordi Capell i llibreries Laie. > Cartell: DIN A3, quadricomia, 200 unitats. Anunci dels productes a la venda. Distribució als punts on es duen a terme les activitats del festival. > Banderoles: 500 de dobles situades a l’espai públic de 15 carrers de Barcelona per anunciar l’arribada del festival. Distribució un mes abans del festival. > Fulls de mà (flyers): 10.000 unitats. Doble funció: anunciar els punts de venda anticipada i recollir l’opinió del públic respecte dels edificis que es podran veure dins la programació del 2014. Distribució durant el cap de setmana.


> Postals (4 dissenys diferents): postal blava, anunci de dates i punts de venda de 48hOHB abans del festival; postal rosa, publicitat del programa de les zones amb menys afluència de públic; postal Ciutat Convidada, anunci de la nova secció del festival i de la seva programació; postal verda, anunci de l’activitat Open Extra 1714. Distribució prèvia al festival. > Opi: 10 cartells DIN A0, quadricomia, per anunciar a Santa Coloma de Gramenet la seva participació. Distribució una setmana abans del festival. > Armilles: 1.000 armilles reciclables per als voluntaris i voluntàries. > Vinils: 170 unitats, 50 × 50 cm. Per senyalitzar els llocs on es duen a terme les activitats. Distribució durant el cap de setmana. > Canal metro. Vídeo de 20 segons exhibit a la xarxa de metro de Barcelona els dies previs al festival. > Vídeo de 30 segons realitzat per a BTV. 15 passis en una setmana. > Xapes: 250 unitats per regalar amb els packs 48hOHB. > Imants: 250 unitats a la venda als punts 48hOHB i botigues col·laboradores. > Bosses: 100 unitats a la venda als punts 48hOHB i botigues col·laboradores. > Pack 48hOHB: dos tipus, en funció de si és per a un dia o per al cap de setmana. Venda per Internet i en botigues de la Cooperativa Jordi Capell. > Polseres d’identificació: 1.500 unitats de 4 colors diferents en funció del destinatari; un color per als voluntaris i els altres tres per als passis 48hOHB. > Punts 48hOHB: 15 mobles de cartró 195 × 70 cm amb logotip, espai per exposar i espai per emmagatzemar els catàlegs. Distribució a 15 punts diferents del festival durant el cap de setmana. A l’edició del 2013 es van crear diferents elements per implicar el públic del festival, amb un micromecenatge directe mitjançant l’adquisició del catàleg, de l’app i de diversos elements de marxandatge descrits. La campanya es va desenvolupar en línia (principalment) i per mitjà de 15 mobles expositors de cartró situats a 15 punts estratègics del festival. Els productes que es van posar a la venda van ser catàlegs, passis, bosses, imants i xapes. El balanç ha estat molt positiu i s’espera continuar en aquesta línia l’any 2014.


APP

PREMSA:

S’ha millorat l’app de l’edició del 2012 i, gràcies a una interfície molt intuïtiva, s’ha aconseguit una eina molt útil, atractiva, de disseny impactant i amb una navegació més fàcil (tot i que n’han augmentat de forma exponencial les prestacions). Aquestes millores són les següents:

REPERCUSSIÓ INFORMATIVA

> Filtres: es disposa de nous filtres per estil, tipologia, districte i Ciutat Convidada. > Mapes: una millor iconografia dels mapes distingeix gràficament el dia d’obertura pel color. > Geolocalització: els edificis no només es referencien respecte de la posició de l’usuari, sinó que també es detecta i s’indica la distància que els separa de cada usuari. La geolocalització permet que l’aplicació mostri a l’usuari el lloc on es troba i la distància i el camí fins a arribar al seu edifici objectiu. > Disponibilitat: per a Android i iOS. L’app ha estat fruit de l’acord de patrocini amb Dortoka Disseny. Ofereix un format actualitzat, còmode, fàcil de portar i més econòmic que la guia impresa, amb un preu de 0,89 € (700 descàrregues realitzades)

TIPOLOGIA DE MITJÀ

APARICIONS INFORMATIVES

Mitjans digitals tipus butlletins on-line, blocs, etc.

236

Versió digital de mitjans referència tipus La Vanguardia, El País, agències de notícies, etc

57

Televisió

11

Ràdio

14

Mitjans impresos de referència tipus La Vanguardia, Time Out, etc.

35

Total d’aparicions ‘48H Open House BCN’

353

VALORACIÓ DELS IMPACTES INFORMATIUS Anàlisi de la notorietat informativa del 48H Open House BCN 2013 sobre la base de les variables quantitatives clau: audiència, difusió, valor econòmic de les aparicions. Aquesta anàlisi s’aplica als mitjans de comunicació impresos, les seves versions digitals i els mitjans audiovisuals, però no als exclusivament digitals (blogs, webs, etc.). El balanç és molt positiu tant per l’augment del 27 % en el nombre d’impactes com per la qualitat dels reportatges i els mitjans, en què destaca especialment la seva presència a totes les capçaleres principals.

Amb els diners recaptats per l’app 2013 ajudaràs a fer créixer el festival del 2014

VARIABLES CLAU DE VALORACIÓ

TOTALS

Audiència acumulada Nº persones exposades a la informació

47.310.480

Difusió Nº exemplars distribuïts (impresos) el dia de l’aparició

1.474.474

Valor econòmic aparicions (en euros) Avaluació dels impactes en termes de preu publicitari, en base a les tarifes oficials vigents de cada mitjà

591.558 €


PATROCINADORS

ANNEX 1: EXEMPLE RECULL DE PREMSA DE LA SALA CIUTAT

LA VANGUARDIA 7

VI URE

DILLUNS, 8 ABRIL 2013

P ATRIM O N I

LLUÍS DURAN

LLUÍS DURAN

LLUÍS DURAN

Una exposició de fotos reuneix dues visions de les portes de la ciutat

Barcelona mostra les portes

www.dortoka.com

MANEL MARIN

MARTA SOLÍS Barcelona

Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès

U

n límit que uneix el que és conegut amb el que és desconegut”, així descriu, amb paraules del filòsof i escriptor català Eugenio Trías, la directora d’Open House Barcelona, Elisenda Bonet, una porta. Aquest és el punt de partida de Portes de Barcelona. Dues mirades fotogràfiques, una exposició on l’espontaneïtat i la innovació s’entrellacen amb la tradició i la sobrietat, dues visions que com-

parteixen espai a la sala Ciutat de Barcelona, on es podrà veure la mostra fins al dia 13 d’abril. Amb l’única premissa de fotografiar una porta de la ciutat de Barcelona, els participants de la iniciativa Opengram i el dissenyador gràfic i fotògraf Lluís Duran han donat forma a aquesta exposició que mostra dues maneres dispars de reflectir la ciutat i de viure la fotografia: la mirada urbana, espontània, fresca i innovadora dels participants del concurs Opengram es contraposa a la mirada exhaustiva, d’artista, de Lluís Duran. Són diferents maneres d’obser-

CARLES RIOBO

var que comporten una infinitat d’interpretacions d’un element, aparentment, senzill, quotidià com són les portes. “Una porta no és només una obertura en una paret que ens permet passar d’un espai a un altre”, afirma Álvaro Ruiz, arquitecte i fotògraf aficionat. Amb cinc fotografies seleccionades, Ruiz és un dels participants guanyadors de la iniciativa Opengram, un concurs organitzat a la xarxa social Instagram per l’associació d’arquitectura Open House Barcelona. “Aquestes fotos són fruit de la immediatesa i d’una tecnologia

nova que ofereix el telèfon mòbil”, explica Elisenda Bonet, directora d’Open House Barcelona. Transgressores, arriscades i innovadores tant en la composició com en el tractament fotogràfic, les 70 imatges guanyadores trenquen amb una visió clàssica o testimonial de l’espai. “Van ser fotografies espontànies, moments que em vaig trobar, i no vaig poder deixar escapar”, confessa Ruiz. La riquesa d’estils i perfils mostrats en la iniciativa Opengram es completa amb la meticulosa mirada de Lluís Duran. El dissenyador gràfic i fotògraf mostra una

visió clàssica i sòbria de l’espai, centrada en l’època d’esplendor de la burgesia barcelonina i en les portes d’edificis de la ciutat que ho testifiquen. Amb una composició estàtica i uniforme, les 160 fotografies que conformen la part de l’exposició de Lluís Duran desprenen valor i qualitat, i obliguen el visitant a parar atenció en allò en què no se sol parar. “Faig una crida a cuidar el patrimoni comú que construeix identitat i marca de ciutat al món. És una declaració d’amor i admiració a la ciutat de Barcelona”, afirma Lluís Duran.c

La mostra contraposa la visió clàssica i sòbria de Lluís Duran (tres fotos superiors) a les fotos més espontànies, fetes amb mòbils per diversos autors que van guanyar la convocatòria Opengram

VOLUNTARIAT Gràcies a les més de 900 persones que aporten el seu temps, el seus coneixements i el seu entusiasme per tal de fer possible el 48H OPEN HOUSE BARCELONA EDIFICIS Gràcies als 150 edificis que obriran les seves portes durant el 48H OPEN HOUSE BARCELONA

ÁLVARO RUIZ

ÁLVARO RUIZ

MARIO PRUNEDA


ANNEX 2: ESTADÍSTIQUES DE VISITES PER EDIFICIS MÉS VISITATS

Dissabte

Diumenge

Total

Palau Baró de Quadra

375

406

781

130

(Nou) Museu Nacional d’art de Catalunya

392

391

783

71

(Nou) Col·legi d’economistesde Catalunya

455

380

835

(Nou) Mercat del Born

441

456

Palau Macaya

380

(Nou) Antiga Nau-Taller Oliva Arté Casa Sayrach – Casa Montserrat

ANNEX 3: ESTADÍSTIQUES DE VISITES PER DISTRICTES

Visitans/Hores

Visites totals

Edificis

Visites/Edifici

Hores

Visites/Hores

16.016

28 --->

571,99

172 --->

93,39

Eixample

9.251

20 --->

462,53

130 --->

71,16

93

Gràcia

2.199

10 --->

219,89

60

--->

36,65

897

56

Horta-Guinardó

1.008

8

--->

125,96

36

--->

27,99

616

996

100

Les Corts

1.427

8

--->

178,33

36

--->

39,63

603

439

1042

65

Nou Barris

500

8

--->

62,55

39

--->

13,00

849

429

1278

142

Sant Andreu

897

8

--->

112,06

31

--->

29,39

1288

161

Sant Martí

6.045

20 --->

302,23

128 --->

47,22

Ciutat Vella

Palau Moja

1288

Sala Parés

650

650

1300

163

Sants-Montjuïc

6.707

14 --->

479,04

99

--->

67,74

Antiga Fàbrica D’estrella Damm

617

718

1335

111

Sarrià-Sant Gervasi

3.811

12 --->

317,61

59

--->

64,60

(Nou) edifici Disseny Hub Barcelona

526

876

1401

140

Santa Coloma de Gramenet

1.248

14 --->

89,15

81

--->

15,41

Palau de la Virreina

704

875

1579

113

Total

49.107

150 --->

327,38

870 --->

Casa Pérez Samanillo (Círculo Ecuestre)

1850

1850

231

Umbracle

2153

2153

269

1404

2374

148

(Nou) Teatre Principal

970

Ràtio total vistes: 0

2.000

4.000

6.000

8.000

10.000

12.000

14.000

56,48

16.000

18.000

Ciutat Vella Eixample Gràcia Horta-Guinardó Les Corts Nou Barris Sant Andreu Sant Martí Sants-Montjuïc Sarrià-Sant Gervasi Santa Coloma de Gramenet Ràtio visites/edifici: 0 Ràtio visites/hora: 0

100 100

200 200

300 300

400 400

500 500

600 600

700 700


ANNEX 4: RECULL DE PREMSA DE 48H OPEN HOUSE BCN 2013 TELEVISIÓ Títol article 150 edificis obren portes pel 48h Open House BCN El 48h Open House BCN tanca amb rècord de visitants 150 edificis obren portes al Open House Barcelona 50.000 visitants per veure 150 edificis singulars de Barcelona i el seu entorn en la 4a. edició de l’Open House El ‘Openhouse’ de Barcelona permite visitar gratis edificios emblemáticos de la ciudad

Publicació BTV BTV TV3 3/24 ANTENA 3

Programa Noticies Noticies Telenotícies Migdia Reportatge Notícies

PREMSA ESCRITA Títol article Llave en mano 48 hores per visitar els interiors poc vistos d’edificis singulars Barcelona mostra la seva arquitectura Cap de setmana sense panys Elisenda Bonet Directora 48H Open House Open House: portes obertes en 150 edificis La ciudad descubre sus intimidades a los barceloneses Descubriendo la arquitectura ‘Striptease’ arquitectònic Per als amants de la ciutat Barcelona obre al públic 150 edificis singulars Unas 50.000 personas se interesan porvisitar los 150 edificios del Open House

Publicació GPS Quadern Catalunya La Vanguardia El Periódico El Periódico Ara La Razón El País El Periódico La Vanguardia El Punt Avui La Vanguardia

INTERNET Títol article Vuelve el 48H Open House Barcelona Santa Coloma abrirá edificios durante la Open House BCN 150 edificios barceloneses abren sus puertas este fin de semana en el 48H Open House 48h Open House: 150 edificis des de dins 150 edificios barceloneses abren...Santa Coloma se convierte en la primera ‘ciudad invitada’ La nueva edición de “48h Open House BCN” se expande en la área metropolitana Un total de 150 edificis obriran portes de franc durant el 48H Open House 150 edificios barceloneses abren sus puertas este fin de semana en el 48H Open House La Torre Banc Sabadell, uno de los edificios que se podrán visitar en el Open House Barcelona Este fin de semana llega la cuarta edición de 48H Open House Barcelona Vine a conèixer el nostre patrimoni arquitectònic. Open House Barcelona a la Rambla 10 recomendaciones para el 48H OPEN HOUSE BARCELONA 48 Open House Barcelona: El PRBB obre les seves portes aquest cap de setmana 48h Open House BCN - Ateneu Barcelonès VISITAS A EDIFICIOS: 48 Open House Barcelona 48H Open House Barcelona 2013: este fin de semana, puertas abiertas a la arquitectura La UB obre al públic alguns dels seus edificis més emblemàtics amb motiu del 48h Open House BCN Quins edificis no et perdràs del 48h Open House? El festival d’arquitectura ‘48H Open House Barcelona’ voreja les 50.000 visites El festival d’arquitectura ‘48H Open House BCN’ frega les 50.000 visites, un 5% més que l’any passat El festival de arquitectura ‘48H Open House Barcelona’ roza las 50.000 visitas 50.000 visitants per veure 150 edificis singulars de Barcelona i el seu entorn en la 4a. edició de l’Open House El festival d’arquitectura 48H Open House BCN frega les 50.000 visites, un 5% més que l’any passat Barcelona obre al públic 150 edificis singulars

Publicació On elperiodico.com lainformacion.com timeout.cat i timeoutbarcelona.es europapress.es abc.es w110.bcn.cat lavanguardia.com blog.bancsabadell.com interioresminimalistas.com laramblabcn.com q9magazine.com portal.prbb.org ateneubcn.org docomomoiberico.com diariodesign.com ub.edu btv.cat europapress.cat acn.cat lavanguardia.com 324.cat ara.cat elpuntavui.cat

Secció Planes Agenda Viure Gran Barcelona Noms propis Cultura Sociedad Cataluña Gran Barcelona Viure Oci Viure

Distribució Barcelona Barcelona Catalunya Catalunya Espanya

Grup Vocento Prisa Godó Zeta Zeta Premsa Periòdica Ara Grupo Planeta Prisa Zeta Godó Hermes Comunicacions Godó

Secció Eventos Barcelona España Què fer… Que hacer… catalunya Agencias Notícies Barcelona notícies notícies Quadern Artículo notícies notícies notícies notícies notícies cultura notícies notícies notícies Oci i cultura Cultura Societat

Distribució Espanya Catalunya Espanya Zeta Catalunya Països Catalans Espanya Espanya Zeta Espanya Catalunya Espanya

Distribució Espanya Catalunya Espanya Catalunya Espanya Espanya Barcelona Espanya Espanya Espanya Barcelona Espanya Internacional Barcelona Peninsular Espanya Internacional Barcelona Catalunya Catalunya Espanya Catalunya Catalunya Catalunya

Data 19/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13

Data 17-19/10/2013 14/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 19/01/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 21/10/13 21/10/13

Data 16/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 16/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 17/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 20/10/13 21/10/13


Se’n presenta una mostra:Resum de les principals articles de la premsa escrita en aquet QR:


ANNEX 5: IMATGES DE 48H OPEN HOUSE BARCELONA 2013Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.