nr.9 / martie 2011

Page 8

alegem vinul împreună Mihai Druţă, Preşedintele Asociaţiei de Sommelier din Republica Modova, Ambasador al Asociaţiei de Sommelier Europeni în Moldova, a degustat pentru revista „15 minute” 3 vinuri ale participanţilor la ExpoVin Moldova 2011.

Traminer produs de F'autor sec, recolta 2008, alc. 12% preţ » retail 85 lei / restaurante 190 lei premii » argint la “CHISINAU WINES&SPIRITS” 2010 şi 2011 adresa » str.Petru Movilă 23/3, tel.: (+373 22) 23 56 56 web: www.fautor.md Nu exista struguri mai aromaţi ca Gewurztraminer sau Traminer, locul de baştină al cărora este Alsacia. Acest vin de o culoare galben pal cu nuanţe verzui are un buchet proaspat floral cu arome de trandafir şi litchi. Gustul este fin şi echilibrat, iar postgustul este unul persistent de vin lejer şi fresh. Se recomandă a fi servit la 10-11 0C cu preparate uşoare: caşcavaluri moi albe, puţin sărate, salate cu brînză mozzarella, e recomandat şi pentru bucătaria exotică, thailandeză sau chineză. Vinul se recomanda a fi servit cu pui în sos dulce-acrişor, miel cu curry, raţă cu portocale, aspargic cu smîntână, varză roşie cu mere.

Chardonnay produs de Vinuri de Comrat

matur sec, recolta 2006, alc. min 10% preţ » 25 lei adresa: magazin specializat în Chişinău – str.Alecu Russo, 6, of.1 tel.: (+373 298) 22 3 44 Chardonnay este un soi suplu care se adaptează solului si regiunii în care este cultivat, iar vinul din aceşti struguri poate fi plin de minerale, uşor dulce, cristalin sau onctuos. Vinul prezentat de cei de la Comrat are o culoare galben pal foarte fină, puţin necaracteristică vechimii vinului, dar prezintă şi un buchet foarte bogat floral cu arome intense de gutui şi pere. Gustul este plin şi amplu dînd cerului gurii senzaţii calde, iar postgustul este lung şi puţin acid. Se recomandă a fi servit la o temperatură de 11 0C şi s-ar potrivi de minune la placinte cu brînză de vaci, chifle cu somon şi cremă de brînză, preparate din peşte, salată de icre, salată din pui, salata Caesar, paste Carbonara, salată de ton.

Divin „Bălţi” produs de „Barza Albă” vîrsta: 7 ani, alc. 40% vol. preţ » 120 lei, cu tubus 138 lei premii » 15 medalii la concursuri naţionale şi internaţionale adresa: mun. Bălţi, str. Victoriei, 49, tel. (+373 231) 302 85 Divin este denumirea dată băuturii obţinute din distilate de vin învechite cel puţin 3 ani şi este apelativul nostru pentru cognac-uri. Divinul „Bălţi” a fost creat cu ocazia împlinirii a 575 ani ai oraşului Bălţi şi este în prezent o carte de vizită a oraşului. Acest divin se produce din distilate de vin învechite la butoi cu o vîrstă medie de maturare de 7 ani. Se recomandă a fi servit atît ca digestiv în timpul mesei, cît şi ca aperitiv pentru a spori pofta de mîncare. Are o culoare chihlimbarie şi o aromă complexă, cu nuanţe de fructe stafidale şi stejar. Gustul este fin şi echilibrat, iar postgustul lung te duce cu gîndul la o seară de iarnă în faţa şemineului. Divinul trebuie servit la temperatura de 18-19 0C: în acest sens amintim şi de regula celor 4 „C” – coffee/cafea, cognac/divin, chocolate/ ciocolată, cigar/trabuc – care ne-ar putea face viaţa mai frumoasă.

.md

cumăpră un vin online

degustarea a avut loc la Vinoteca Basavin str. Eminescu, 40 tel.: (373 22) 213 148


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.