Llibret 11 de setembre a Tarragona 2010

Page 1


Presentació

Aquest any, per primer cop, un ventall molt ampli de col·lectius i associacions de Tarragona ens hem aplegat per oferir a la ciutadania una celebració realment popular i participativa de la nostra Diada Nacional. És cert que l'Ajuntament programa alguns actes l'11 de setembre a Tarragona, com la diada castellera i la ballada de sardanes, però ens hi faltava alguna cosa més: un espai on sortir a passejar, tombar per les parades, participar de la cultura, treure els nostres símbols i signes d'identitat al carrer, dinar plegats, on parlar dalt de la tarima del que passa al nostre voltant i arreu del País. No entenem que la Diada només pugui celebrar-se com cal a Barcelona. L'11 no commemorem tan sols la caiguda d'aquesta ciutat a mans de Felip V, sinó un fet tràgic en la nostra història col·lectiva que ens afectà per igual a tots els catalans i catalanes, fóssim d'on fóssim, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i que, encara avui, deixa sentir les seves conseqüències. En un moment històric de noves agressions a la llengua, i en el que es trepitja la sobirania del nostre Poble expressada en referèndum, tenim la possibilitat de sortir al carrer a celebrar, encara més, la nostra festa. Per dir ben alt i ben fort, amb alegria, que nosaltres no hem fet cap mal, que aquí sempre hem estat terra d'acollida, que totes i tots som catalanes i catalans, i no ens fa cap vergonya. Tenim la sort de ser d'un país que ens el sentim nostre i l'11 és el dia per celebrar-ho. Però la Diada no és només per al sentiment nacional i les reivindicacions de país. També és el moment perquè el teixit associatiu, allò que ens dóna vida com a poble i com a cultura, surti al carrer a exposar els avenços de la seva feina i es doni a conèixer. És un moment perquè totes i tots sortim al carrer a passejar, a saltar i a ballar, a cantar i a dinar plegades, a conèixer-nos una mica més, i a reforçar tot allò que ens uneix, que és molt més del que ens pensem. Visca la Terra!

2


DE SALSES A GUARDAMAR I DE FRAGA A MAÓ, LA NOSTRA LLENGUA ÉS EL CATALÀ!

Potser no ho sembla, però vivim un episodi històric de noves agressions a la nostra llengua: l'ús social del català retrocedeix al Principat, la Generalitat Valenciana tanca repetidors de TVC al País Valencià, el Consell d'Estat francès il·legalitza l'ensenyament del català a la Catalunya Nord (2003), i s'aprova el nou estatut d'autonomia d'Aragó que no reconeix l'oficialitat del català a la Franja de Ponent (2007), per citar només alguns exemples. En un moment com aquest, el rei diu que mai es va obligar ningú a parlar en llengua castellana i, des d'alguns sectors del País Valencià i l'Estat espanyol, s'afirma que Català i Valencià són dues llengües diferents. D'ençà l'anomenada "transició espanyola", des d'Espanya s'intenta fer el nostre país cada cop més petit i dividit. El 1978 es feia efectiva la claudicació de tots els partits polítics amb la redacció i aprovació de la Constitución Española. Mercès a "l'Espanya de les autonomies", al "café para todos", es van esquarterar els Països Catalans i es va prohibir explícitament (amb els articles 9, 143 i 151 de la Constitución) qualsevol intent de vincular-ne els seus territoris (cosa que no passa entre la resta d'autonomies). La llengua catalana és un únic idioma en tot el seu àmbit lingüístic, de Salses a Guardamar i de Fraga Maó. La unitat de la Llengua és un fet incontestable, una realitat científica acceptada per l'Institut d'Estudis Catalans, la Universitat de les Illes Balears i, des de 2002, també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Els Països Catalans compartim un mateix llegat històric, social, cultural i econòmic, un origen comú, uns lligams que traspassen invasions foranes, imposicions, lleis i autonomies. Però això no és tot. Diguem-ho ben clar: totes i tots compartim, a més a més, una mateixa llengua. Compartim un tresor que no tots els pobles del món han estat capaços de conservar. Anomenem-la com vulguem (català o valencià, això no és l'important), però la parlem de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó!

3


4


MOSTRES DE CULTURA POPULAR 10h, Plaça de les Cols

Al llarg del matí, a la plaça de les Cols tindrà lloc la mostra de cultura popular; una demostració dels balls i els sons propis del Poble Català. COLLA DE DIABLES FOC I GRESCA Colla de Diables Foc i Gresca reneix als barris de ponent de Tarragona l'any 2009, havent estat creada, en un inici, l'any 1991 i dissolta pocs anys després. Un grup de persones dels barris de ponent va decidir reengegar la colla, tot posant fil a l'agulla fins a dia d'avui. L'objectiu principal: fer Foc i fer Gresca! COLLA DE DIABLES VORAMAR DEL SERRALLO La Colla de Diables Voramar del Serrallo enguany està de festa; i ho està perquè compleix 20 anys. 20 anys d'espectacle, foc i ball; 20 anys gaudint i fent gaudir de la tradició catalana a tots els tarragonins i tarragonines. LA TECLA I EL MAGÍ DEL PASSEIG TORROJA Els recent creats gegants "La Tecla i el Magí del Passeig Torroja" participaran a l'11 de setembre, després d'haver estat batejats, ambdós, durant les Festes de Sant Roc. Amb la il·lusió de ser part de la Diada, ballaran i faran ballar tot el públic. DRAC PETIT DE SANT ROC El Drac Petit de Sant Roc és el petit de la família, que des de l'any 2000 passeja pels carrers de la ciutat de Tarragona amb els més petits i petites. La seva història, però, li ve heredada del Drac de Sant Roc, pel que se'n troba la primera referència històrica l'any 1426; tanmateix, aquest no va ser recuperat de nou fins l'any 1985 pel veïnat dels carrers del Cós del Bou, Baixada de les Peixateries i els adja cents. GRALLERS I GRALLERES "FOT-LI CANYA!" DE TARRAGONA Les gralles com a element musical tradicional català, és la motivació que un grup de joves gralles i gralleres de Tarragona van trobar per unir-se i crear un grup d'assaig i difusió de la música popular catalana.

5


6


LES ACTIVITATS DE LES ENTITATS Durant la jornada, C. Merceria i Plaça del Fòrum

AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA ALVERNA i AGRUPAMENT ESCOLTA I GUIA FENT CAMÍ Durant tot el matí, i a la Plaça del Fòrum, els Agrupaments Escoltes Alverna i Fent Camí de la ciutat de Tarragona oferiran un espai per la canalla i el jovent tarragoní. Un espai on els més petits i les més petites de la casa podran gaudir de la Diada a la seva manera! En aquest espai comptarem amb jocs i tallers, danses i cançons. ESCOLA DE LLETRES - ASSOCIACIÓ TARRAGONA LITERÀRIA Durant tota la jornada, l'Escola de Lletres realitzarà diverses activitats de creació literària al seu estand. En el "cadàver exquisit", per exemple, redactarem una història entre tots i totes les assistents mitjançant una dinàmica participativa que estimula la capacitat creativa. D'11:00 a 11.30h l'entitat organitza una sessió de Contacontes al local de l'associació (c/ Sant Llorenç, núm 3, baixos). PLATAFORMA TARRAGONA DECIDEIX A l'estand de la Plataforma Tarragona Decideix, la qual té previst realitzar la consulta sobre la Independència el dia 17 d'octubre, habilitarà un espai on tots els tarragonins i tarragonines que ho desitgin puguin efectuar el seu vot anticipat. ASSOCIACIÓ TALLERS 03 L'associació d'artistes de la Part Alta ens proposa una experiència participativa i reivindicativa, a l'abast de tothom, per expressar allò que duem a dins. Tallers 03 instal·larà un plafó a la Plaça de les Cols a l'espera que, entre totes i tots, l'omplim amb allò que ens sembli, ja sigui amb un pinzell, les mans o amb els peus. Traiem l'art que duem a dins! PLATAFORMA OCI O NEGOCI? A la carpa d'Oci o negoci? es recolliran durant tot el matí les aportacions de joves i grans en referència al model d'oci consumista; quines propostes fan i quines mancances té Tarragona? Hi haurà plafons i murals participatius per tal de que tothom pugui expressar-se.

7


8


CERCAVILA PELS CARRERS DE LA PART ALTA 11.30h, Plaça de les Cols

La cercavila, tan pròpia del nostre país, és un acte que té lloc pels carrers, de caràcter festiu, per a grans i petits, en la qual hi intervenen els elements més diversos, sobretot de tipus visual i sonor. Gegants, disfresses, xanquers, etc. i la música en directe de timbals i gralles animaran la nostra marxa. Aquesta és la nostra manera de compartir la festa amb tot el barri, de fer-nos veure i sentir. Segons el tipus de cercavila és més habitual que qui en gaudeix ho faci veient-lo passar o el vagi seguint. Atentes! Aquest és del primer tipus; saltem i ballem a ritme de gralles, timbals i dolçaines! La cercavila sortirà des de la Plaça de les Cols, carrer Major avall. Després de la Baixada de la Misericòrdia, tombarem al Cós del Bou, enfilarem la Baixada de les Peixateries, arribarem a la Plaça del Rei i, finalment, acabarem a la Plaça del Fòrum, passant pel carrer Santa Anna. Comptarà amb la participació de totes les colles de cultura popular, a més de xanquers i disfresses. Els Diables de Voramar, i els Foc i Gresca, també hi seran per reivindicar, amb les seves carretilles, l'ús festiu del foc a les festes catalanes. Compteu-hi! Aquesta és una cercavila participativa: porteu-hi, també vosaltres, els instruments que vulgueu: xiulets, carraus, el que calgui... Aquest és un poble en moviment!

9


10


PARLAMENTS

13h, Plaça de les Cols

Amb diverses veus i diversos temes, a la Diada de l'11 de setembre a Tarragona intervindran diverses persones per reivindicar i posar de manifest algunes qüestions que afecten el conjunt dels Països Catalans. Sergi Saladiè (Geògraf i Portaveu de la Coordinadora Anti-Cementiri Nuclear de Catalunya) parlarà sobre el model territorial a que els Països Catalans estem abocats. Una membre de la Plataforma per la Llengua intervindrà tot exposant la situació lingüística actual als Països Catalans. I finalment, des de l'organització de l'11 de setembre a Tarragona, s'intervindrà amb el manifest de la jornada, fent al·lusió a la conjuntura actual en que els Països Catalans es troben.

11


12


ACTUACIÓ POÈTICO-MUSICAL, amb Josep Romeu i Pep Antoni Roig. ACTUACIÓ MUSICAL, amb Sonora Kali. 13.45h, Plaça de les Cols

Amb la intenció de donar un espai musical, i alhora reivindicatiu, des de la Coordinadora 11 de setembre donarem pas a l'actuació musical de Josep Romeu, acompanyat de la poesia de Pep Antoni Roig. A continuació gaudirem d'un concert de rumba gitana a càrrec del jove grup tarragoní Sonora Kali. Romeu és un jove cantautor tarragoní, que juntament amb altres artistes d'arreu dels Països Catalans estan dibuixant la nova escena de la cançó catalana d'autor. El jove tarragoní es va donar a conèixer amb el seu primer disc "Petjades" a finals del 2007, i a hores d'ara ja treballa en la producció del seu segon treball. Roig, natal del Penedès, és un jove poeta que posa en forma de poesia les seves inquietuds. A més, és rapsode del projecte poètico-musical AraÉsDemà, va guanyar els Jocs Florals Escolars de Gràcia 2007 i va ser finalista del Premi Escolar Ciutat de Barcelona del mateix any, ambdós en la categoria de poesia. Sonora Kali és un grup format per joves vinculats a l'Associació Gitana de Tarragona. Han col·laborat, recentment, en la festa major petita de la ciutat, St Magí, i ara ens porten el seu ritme al cor de la Part Alta. La seva rumba catalana és el contrapunt ideal per a cloure la Diada.

DINAR POPULAR

14.30h, Plaça del Fòrum Per amenitzar la jornada, a dos quarts de tres de la tarda oferirem un dinar popular per a tots i totes les assistents a l'acte; caldrà adquirir els tiquets durant el matí d'aquell mateix dia.

13


14


ENTITATS PARTICIPANTS Agrupament Escolta i Guia Alverna Agrupament Escolta i Guia Fent Camí Assemblea de Joves La Guspira Assemblea de Joves de Tarragona Associació de Veïns del Casc Antinc i Voltants Associació Gitana de Tarragona Associació Tallers 03 Ateneu Llibertari Alomà Candidatura d'Unitat Popular de Tarragona Canó de Sant Roc Casal Popular Sageta de Foc Cau de Llunes - AFRT Colla de Diables Foc i Gresca Colla de Diables Voramar Comissions de Base Drac Petit de Sant Roc Endavant (OSAN) Tarragona Grallers i Gralleres "Fot-li canya!" de Tarragona La Tecla i el Magí del Passeig Torroja, gegants Plataforma per la Llengua Plataforma Oci o Negoci? Plataforma Salvem la Platja Llarga Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans Sonora Kali Tarragona Decideix Tarragona Literària - Escola de Lletres

15Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.