Page 1

Αστική Μη Κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία OMNIBUS www.omnibus.gr

Ετήσιος Απολογισμός

2013


Περιεχόμενα Απολογισμός Πεπραγμένων: ΢ελ. - Αντί προλόγου

03

- «Ο επιμένων νικά» : Γραφειοκρατία VS Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus

05

- ΢τέγαση & οργάνωση γραφείου - Αναζήτηση & αξιοποίηση εθελοντών και χορηγών σε δράσεις

05 06

- Ολοκλήρωση Radio Spot – Omnibus Alert

06

- Υωτογράφιση με θέμα το κοινωνικό φαινόμενο των εξαφανίσεων

06

- Ολοκλήρωση των γυρισμάτων του Social Media Spot – Omnibus Alert

07

- Εκπαίδευση Εθελοντών σε θέματα διαχείρισης ηλεκτρονικού περιεχομένου

-

08

9


Ετήσιος Απολογισμός 2013 Αντί Προλόγου

Κοινή Επιστολή από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα

Η

περίοδος Υεβρουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 ήταν μια “χρονιά” γεμάτη ενθουσιασμό και ενέργεια τόσο για τα μέλη του Διοικητικού ΢υμβουλίου που επωμιστήκαμε πλείστες όσες υποχρεώσεις συνοδεύουν την ίδρυση μιας Οργάνωσης, όσο και από πλευράς των εθελοντών της Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus που σαν φίλοι από παλιά “δέσαμε” πολύ πιο εύκολα και γρήγορα απ’ ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε. ΢ύνταξη νομικών κειμένων, επαφές με αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, γνωριμίες με νέους ανθρώπους, προετοιμασία δράσεων, ήταν ένα μέρος της καθημερινότητάς μας. Μέρα με τη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά στον στόχο μας που δεν είναι άλλος από τη στήριξη των εξαφανισθέντων ενηλίκων και των οικογένειών τους.

Οι σχετικές αδειοδοτήσεις δεν είναι εύκολες. Μπορούν να καθυστερήσουν ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο. Σα θέματα που άπτονται του κοινωνικού φαινομένου των εξαφανίσεων είναι λεπτά και απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί. Η προσπάθειά μας για την κατοχύρωση του κοινωνικού και επιστημονικού μας ρόλου συνεχίζεται, όπως και η δικτύωση με φορείς του χώρου. Είναι μια επίπονη διαδικασία που πραγματικά απαιτεί υπομονή και επιμονή. Ως νέοι κοινωνικοί επιστήμονες, προσπαθούμε μέσα από την επιστημοσύνη μας να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας, είτε είναι μετανάστης, Ρομά, ΑμΕΑ, εξαρτημένος, είτε είναι ένας τουρίστας που εξαφανίστηκε στη χώρα μας. Θέλουμε, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων μας, να είμαστε δίπλα τους και αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μόνο με συνεργατικό και συναδελφικό πνεύμα. Όλες οι δράσεις της Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus για το 2013 παρουσιάζονται στην παρούσα έκδοση, την οποία μπορείτε να βρείτε σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα μας www.omnibus.gr. Κλείνοντας, ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλους όσοι εθελοντικά προσέφε-ραν τις επαγγελματικές τους υπηρεσίες (ψυχολογική στήριξη, πληροφοριακό σύστημα, οικονομική διαχείριση, γραφιστική υποστήριξη, σύνταξη ανακοινώσεων) αφιερώνοντας στην ΑΜΚΕ Omnibus τον διαθέσιμο χρόνο τους, καθώς και στους χορηγούς που υποστήριξαν τον κοινωνικό σκοπό μας. ΢ας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία. Ευχόμαστε να σας έχουμε σταθερά κοντά μας ! Κων/νος Σαγκούλης Πρόεδρος

Δημήτρης Μανώλης Γενικός Γραμματέας

03


Απολογισμός Πεπραγμένων


Ετήσιος Απολογισμός 2013

«Ο επιμένων νικά»: Γραφειοκρατία VS Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus

Η

παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε περιστατικά εξαφάνισης ενηλίκων, προϋπέθετε από την πλευρά μας πολύμηνη προετοιμασία και μια σειρά από συγκεκριμένες νομικές ενέργειες. Με τη βοήθεια καταρτισμένων εθελοντών νομικών, προετοιμάσαμε όλα τα αναγκαία έγγραφα (Καταστατικό, Κώδικα Δεοντολογίας, Πολιτική Ασφαλείας, φόρμες διαχείρισης δεδομένων κ.α.) για να εξασφαλίσουμε κατ’ αρχήν τη σχετική άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Φαρακτήρα. Περίπου πέντε μήνες μετά την ίδρυση / έναρξη των εργασιών μας, λάβαμε την υπ’ αριθμ. Πρωτ. ΓΝ/ΕΞ/330 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα που χορηγήθηκε από την Αρχή για τον σκοπό της παροχής υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής (α/α Μητρώου Αδειών 1209). Σην ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη ένας κύκλος επαφών με το Τπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία (επιστολές, συναντήσεις, κατάθεση νομικών υπομνημάτων κ.α.), προκειμένου να γνωστοποιήσουμε στις Αρχές την ύπαρξη του φορέα μας και να καθορίσουμε το πλαίσιο της συνεργασίας Πολιτείας – Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus σε περιστατικά εξαφάνισης ενηλίκων 18 – 60 ετών. Οι επαφές ξεκίνησαν στις 11.04.13 και συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Κομβικό σημείο για τη θετική έκβαση των διαδικασιών, η αδειοδότηση που έλαβε ο Επιστημονικός και Μη Κερδοσκοπικός Υορέας μας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για την «ίδρυση και λειτουργία αρχείου με ευαίσθητα δεδομένα προς τον σκοπό της αναζήτησης εξαφανισθέντων φυσικών προσώπων με έμφαση στην έκδοση συναγερμών (alerts) για εξαφανισθέντες ηλικίας 18-60 ετών, περιλαμβανομένων και των περιστατικών εντοπισθέντων ενηλίκων αγνώστων στοιχείων και επανασύνδεσής τους με το οικείο τους περιβάλλον (Αρ. Πρωτ. ΓΝ/ΕΞ/330-4/10-10-2013)».

΢τέγαση και οργάνωση γραφείου

Π

αράλληλα με τις κοπιώδεις ιδρυτικές και μετα-ιδρυτικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αρχίσαμε να προσαρμόζουμε στις ανάγκες της Οργάνωσης χώρους του ισόγειου κτίσματος που μας παραχωρήθηκε δωρεάν. Επιπλέον, η δωρεάν διάθεση επίπλων γραφείου από την Interamerican, ήρθε πραγματικά την πιο κατάλληλη στιγμή ως μια ευγενική κίνηση στήριξης προς την Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus. ΢τη συνέχεια, ένας μεταχειρισμένος εκτυπωτής–scanner κι ένας παλιός υπολογιστής άρχισαν να γεμίζουν τον χώρο του γραφείου. Με την υποστήριξη των μελών του Δικοικητικού ΢υμβουλίου και φίλων, προσθέσαμε τις βάσεις του ηλεκτρονικού τηλεφωνικού μας κέντρου. Και μία ακόμη καρέκλα για να καθίσει και να πιάσει δουλειά μαζί μας, ο πρώτος μας εθελοντής…

05


Αναζήτηση & αξιοποίηση εθελοντών και χορηγών σε δράσεις

Η

αναζήτηση εθελοντών ξεκίνησε με κάθε δυνατό τρόπο: μέσω διαδικτύου, μέσω ανακοινώσεων στον ΟΑΕΔ για νέους κοινωνικούς επιστήμονες στη Δυτική Αττική που θα ήθελαν να συμβάλλουν στην προσπάθειά μας, αλλά και μέσω των προσωπικών επαφών και γνωριμιών που διαθέτει κάθε μέλος της Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus. Μέσα σε λίγους μήνες, επτά εθελοντές (κοινωνικοί λειτουργοί, πολιτικοί επιστήμονες, νομικός, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος) βρίσκονταν στη υπηρεσία της Οργάνωσης. Ξεκινήσαμε να μελετούμε τη βιβλιογραφία, ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση, που αφορά στο κοινωνικό φαινόμενο των εξαφανίσεων, να οργανώνουμε τη βάση δεδομένων για τους αποδέκτες των κοινωνικών μας μηνυμάτων, να μαθαίνουμε τη διαδικτυακή μας πλατφόρμα και να εμπλουτίζουμε με αναφορές και ψηφιακό υλικό τον αρχικό μας ιστότοπο: www.ngo-omnibus.org.

Ολοκλήρωση Radio Spot – Omnibus Alert Εκτός από το διάβασμα, την αναζήτηση πληροφοριών και τις εργασίες γραφείου, αρχίσαμε τις επαφές με χορηγούς προκειμένου να προετοιμάσουμε το έδαφος για την επερχόμενη λειτουργία της Τπηρεσίας Ενημέρωσης, Εντοπισμού και Επανασύνδεσης Εξαφανισθέντων Ενηλίκων «Omnibus Alert». Η πρώτη θετική ανταπόκριση ήρθε τον Οκτώβριο 2013 από τη Θεσσαλονίκη και την εταιρεία Lollipop Studios, η οποία μας ετοίμασε ταχύτατα και με εντυπωσιακό επαγγελματισμό το Radio Spot – Omnibus Alert.

Υωτογράφιση με θέμα το κοινωνικό φαινόμενο των εξαφανίσεων Σον αμέσως επόμενο μήνα, στις 07.12.13, ήρθε πραγματικά ως χριστουγεννιάτικο δώρο η φωτογράφιση ευαισθητοποίησης για το κοινωνικό φαινόμενο των εξαφανίσεων με την εθελοντική συνδρομή σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Σμήμα αυτού του πλούσιου φωτογραφικού υλικού που παρήγαγε και επιμελήθηκε η Μαρία ΢αλταούρα (Σεχνικός Λήψης Υωτογραφίας στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ) φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας www.omnibus.gr. Ως προς τη συγκεκριμένη φωτογράφιση, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε για την ευγενική συμμετοχή τους: τον Δημήτρη ΢ωτηρόπουλο (΢πουδαστή ΙΕΚ ΑΚΜΗ), τους εθελοντές της Omnibus Δημήτρη, Ξένια και Αθηνά, καθώς και τους φίλους Kewai Herman, Nikolas – Samuel Omoba Adelka και Romanna Lobach. Σην ίδια ημέρα, παράλληλα με τη φωτογράφιση, πραγματοποιήσαμε μία ακόμη δράση…

06


Ετήσιος Απολογισμός 2013

Ολοκλήρωση των γυρισμάτων του Social Media Spot – Omnibus Alert

Π

αρόλο που ο καιρός εκείνο το ΢άββατο της 7ης Δεκεμβρίου, μας έκανε “παιχνίδια” με απειλητικές σταγόνες βροχής, εν τέλει μας “χαμογέλασε” και ολοκληρώσαμε επιτυχώς τα γυρίσματα του Social Media Spot – Omnibus Alert. Πολλοί και εκλεκτοί οι συμμετέχοντες. Θερμές ευχαριστίες προς τον παραγωγό Γιάννη Νικολέττο και την Protasis Film & Tv Productions, τον βραβευμένο σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά, τους σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ Ελένη Αυγουστάτου, Ελευθερία ΢τάμου, Βάγια – ΢ύλβια Φαρατσάρη και Δημήτρη ΢ωτηρόπουλο, την εθελόντρια της Omnibus, την αγαπητή μας Νατάσα, καθώς και τους φίλους Kewai Herman, Nikolas – Samuel Omoba Adelka, Romanna Lobach, Καραφίλ ΢ένα και Λουκία Υραντζίκου. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Κώστα Αλεξανδρίδη, Δ/ντη Π.΢.Α.Κ., του Θ. Μπολάτογλου, Γ.Γ. ΢.Ε.Π.Κ., και Δ. Παπαχατζή, Εκπρ. Σύπου Πανιωνίου, για την παρουσία και συμμετοχή στα γυρίσματα του προπονητή καλαθοσφαίρισης Γ. Καλαφατάκη και των εκλεκτών καλαθοσφαιριστών: Μ. Παπαμακάριο, Α. Μάντζαρη, Ν. Μπάρλο, Μ. Μπατή και Guy-Mark Michel. Ιδιαίτερα, οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε για την καταλυτική του στήριξη τον ταλαντούχο φωτογράφο Πάνο Γιαννόπουλο που κάλυψε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα backstage των δράσεών μας.

07


Ετήσιος Απολογισμός 2013

Εκπαίδευση Εθελοντών ηλεκτρονικού περιεχομένου

Κ

σε

θέματα

διαχείρισης

Ι αφού πήραν μια ανάσα οι εθελοντές μας από τα γυρίσματα και τη φωτογράφιση, ξεκινήσαμε να εκπαιδευόμαστε σε θέματα διαχείρισης ηλεκτρονικού περιεχομένου, πρωτίστως για την ιστοσελίδα μας και ακολούθως για τα social media, στα οποία άλλωστε είμαστε και περισσότερο εξοικειωμένοι. Η εξασφάλιση της δωρεάν κατασκευής της νέας μας ιστοσελίδας, με την υποστήριξη της NetPlanet, έμελλε να βάλει την έννοια του CMS (Content Management System) για τα καλά στο λεξιλόγιο και την καθημερινότητά μας. Κάναμε διάλλειμα για αλλαγή χρονιάς και συνεχίζουμε !


Αστική Μη Κερδοσκοπική Ετ α ι ρ ε ί α

Ετήσιος Απολογισμός 2013 Help line Omnibus: 801 700 7707, FAX: 211.7802013 www.omnibus.gr, info@omnibus.gr Π. Υραντζή 5, 19006 Νέα Πέραμος Αττικής

Επιστημονική Omnibus

Δείτε τον Ετήσιο Απολογισμό της Α.Μ.Κ.Ε. Omnibus  

NGO OMNIBUS - 2013 REPORT

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you