Meerdaags 2022

Page 1

Schotland 12 – 19 juni 2022


Van de President Nog even geduld en dan gaan we weer samen op pad. Schotland deze keer! En ja, we kijken hier volgens mij allemaal erg naar uit. Het landschap is eerder dit jaar door Peter al verkend dus dat moet goed komen. Of toch niet? ….. Het is de meest besproken bestemming van de afgelopen tien jaar maar waar we uiteindelijk nooit naar toe gingen…. Iets met grote afstanden en regen, heel veel regen. Nou ja, met Corona hebben we voldoende zitvlees gecreëerd en een nat pak gaan we niet langer uit de weg. De recensies zijn lovend, dus dat gaan we nu eindelijk ervaren . Als we terug kijken naar het afgelopen jaar dan vallen er een paar dingen op. Letterlijk vallen nog vers in het geheugen; daar gaan we het niet meer over hebben. Boel gedoe en niet leuk. De brommers glimmen inmiddels weer (behalve Peters Pan) en we zijn weer klaar voor vele veilige kilometers. Vorig jaar hebben we door de Coronabeperkingen de agenda aangepast en zijn we in september richting Sauerland en het Bergische land vertrokken. Na vakkundig onderhoud door onze huismonteur was het verzamelen in Voorst voor de 1e overnachting. In het centrum van Winterberg was er een riant huis geregeld. In tegenstelling tot andere jaren had de cultuurcommissie zijn stem doen gelden, want we hebben veel bekeken. Naast kastelen en bruggen ook de mijn in Ramsbeck, grotten en een Curioseum waar ik nog soms van droom. De 2e helft van de week was Gummersbach de uitvalsbasis. Slapen boven de bierbrouwerij en de Ierse pub een klein stukje verder…….ja de alcoholbestendigheid en de hormoonhuishouding werden beiden flink op de proef gesteld. En dan ook heerlijk eten….met de schweinehaxe natuurlijk wel als hoogtepunt De hoogste tijd om ons nu voor te bereiden op een geweldige trip naar het land van de kilt, de doedelzak, Loch Ness en de whisky natuurlijk. Geniet van de voorpret en alvast mooie toerdagen gewenst! Groet Rutger

2


Niet vergeten lijstje Altijd handig om te hebben zo’n vinklijstje. Daar gaat ie dan: De twee belangrijkste zaken zijn: Bescherming tegen midges (flesje van Ton) Bescherming tegen regen en kou. Maar niet minder belangrijk zijn: Paspoort Papieren van de reisverzekering ANWB-pasje Kentekenbewijs Groene kaart Reservesleutel van je motor (incl. reservekastje alarm) Boordgereedschap Motorolie en remvloeistof Opladers voor de telefoon, tablet, fototoestel Andere kleding dan je motorpak Fototoestel en geheugenkaartjes Op de ferry hangen in principe genoeg vrij te gebruiken spanbanden. Als je het prettiger vindt, dan kan je je eigen spanbanden meenemen.

In Groot-Brittannië is de netspanning 240 Volt/50 Herz. Voor de elektrische apparaten is een speciale adapter nodig, onder andere te koop bij de ANWB en Mediamarkt. Een tip is nog om een Nederlands 3-stekkerblokje mee te nemen zodat je meerdere apparaten tegelijk kan opladen.

3


Tijdsverschil In Engeland en Schotland is het een uur vroeger dan in Nederland.

Muggen, maar dan anders… Ze zijn kleiner dan gewone muggen en je ziet ze snel over het hoofd, maar in het noorden van Engeland en westen van Schotland zul je ze vroeg of laat een keer tegenkomen: de midges. Het zijn kleine steekvliegjes van maar een paar mm groot. Je herkent ze aan donkere vlekjes op de vleugels. Midges zijn in Nederland bekend onder uiteenlopende benamingen als knutten, knaasjes, knijten, mietsen en neefjes – ja, de miezerigheid druipt ervan af. Gevaarlijk zijn ze niet, ze doen ook geen pijn, maar ze zijn wel heel vervelend. De jeuk is erger dan het steken. In extreme gevallen zie je door hele zwermen midges geen hand meer voor ogen en lopen ze gewoon over je neus heen, zodat je zelfs met gewoon ademhalen moet uitkijken.

(links: een midge, rechts: een mug)

4


Verkeer Links rijden Er wordt aan de linkerzijde van de weg gereden en rechts ingehaald.

Rotondes Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee. Een bestuurder die op een rotonde rijdt, heeft voorrang op een bestuurder die een rotonde op wil rijden. Anders dan in Nederland moet je bij het naderen van een rotonde de richting aangeven die je ná de rotonde wilt volgen. Wil je naar links (een kwart rotonde), dan geef je richting aan naar links; wil je rechtdoor (halve rotonde), dan geef je geen richting aan; wil je naar rechts (driekwart rotonde), dan geef je richting aan naar rechts. Bij het verlaten van de rotonde geeft je richting aan naar links.

Voorrang Groot-Brittannië kent geen regel 'Verkeer van links heeft voorrang'. In de praktijk heeft het verkeer op de belangrijkste weg voorrang. Waar twee hoofdwegen elkaar kruisen dien je dan ook extra op te letten. Een bus, touringcar of tram geef je voorrang wanneer je dat veilig kunt doen, in het bijzonder wanneer deze met richtingaanwijzers aangeven de halte te willen verlaten.

5


Een driehoek op de weg of een driehoekig verkeersbord met de tekst 'give way' betekent dat je voorrang moet verlenen. Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van diagonale gele strepen. Je mag deze zogenoemde box junctions alleen oprijden als je zonder te stoppen het kruispunt kunt passeren. Je mag wel op de kruising stoppen, als je bij het rechts afslaan voor tegemoetkomend verkeer moet wachten. Voetgangers hebben voorrang op zebrapaden die zijn voorzien van gele knipperbollen.

Snelheid en mijlen Groot Brittanië kent de mijl als afstandsmaat. Een mijl is 1,6 kilometer. De maximum snelheden staan hieronder.

Drinking and driving Schotland kent een beleid van zero tolerance als het gaat om alcohol en een motorvoertuig besturen.

6


Dag 1 / Zondag 12 juni 2022 De zondag begint relaxed. Uiterlijk om 16.30 uur melden we ons bij de incheck balie zodat de King Seaways stipt om 17.30 uur de haven van IJmuiden uit kan varen richting Newcastle. Nadat we onze motoren gezekerd hebben en de bagage in de 4- en 2persoonshut hebben achtergelaten, is het om 18.45 uur aanschuiven bij het buffet. Daarna maken we ons op voor de bingo, karaoke en ander plat vermaak. Gewoon om te vieren dat we er na twee jaar weer eens écht op uit kunnen trekken. Naar Schotland nog wel.

DUITSE SOLDATEN NOEMDEN DE SCHOTTEN MET HUN KILTS EN DOEDELZAKKEN TIJDENS DE EERSTE WERELDOORLOG CRYING LADIES FROM HELL.

7


Dag 2 / Maandag 13 juni 2022 Na een vermoedelijk korte nacht, stillen we onze trek bij het ontbijtbuffet en wordt er rond 9.15 uur aangemeerd in Newcastle. Vanaf hier is het 6 dagen links rijden! Na een uurtje wennen op de highway, wordt het tijd voor wat rustiger vaarwater en komt ook de Schotse grens in beeld.

Vanaf de grens is het nog een kleine 200 kilometer Schotse wegen met mooie vergezichten. Op weg naar Glasgow, of eigenlijk Bishopton, onze eerste overnachtingsplek.

8


Dag 3 / Dinsdag 14 juni 2022 Vandaag verlaten we de bewoonde wereld en krijgen we het échte Schotland te zien. Van het westen van Glasgow is het een dikke 300 kilometer rijden naar de noordwestkust naar het plaatsje Mallaig.

Loch Etive, gelegen in het westen van de spectaculaire Schotse Hooglanden, is een prachtig meer omgeven door met sneeuw bedekte bergen. De weg naar het meer was te zien in de James Bond-film Skyfall (2012).

9

LET THE SKY FALL WHEN IT CRUMBLES WE WILL STAND TALL FACE IT ALL TOGETHER LET THE SKY FALL WHEN IT CRUMBLES WE WILL STAND TALL FACE IT ALL TOGETHER AT SKYFALL


Glencoe Glencoe, een diepe vallei eeuwen geleden uitgesleten door gletsjers en vulkanische ontploffingen. De vallei loopt geleidelijk omhoog vanaf het dorpje Glencoe, dat gelegen is tussen de oevers van Loch Leven en de voet van de bergen. De vallei van Glencoe kent behalve veel schoonheid, ook een bloederig verleden. In 1692 vond hier een historische slag tussen het Schotse en Engelse leger plaats. Vele Schotten werden koelbloedig afgeslacht door de Engelsen.

Zweinstein-expres Bekend uit de Harry Potter-films als de ‘Zweinsteinexpres’: de zwartrode stoomtrein die in het sprookjesachtige landschap over het 30 meter hoge viaduct dendert. De Jacobite Train, de echte naam van de stoom spuwende schooltrein, rijdt dagelijks zijn route door de Schotse Hooglanden en passeert daarbij het iconische Glenfinnan-viaduct.

10


Dag 4 / Woensdag 15 juni 2022 Vandaag is het wereldberoemde Isle of Skye aan de beurt. We gaan op tijd aan boord van de veerboot die ons van Mallaig overzet naar het eldorado voor motorrijders. Daarna is het 250 kilometer met de klok mee.

HET EILAND SKYE STAAT BEKEND OM ZIJN RUIGE LANDSCHAPPEN, MIDDELEEUWSE KASTELEN, PITTORESKE VISSERSDORPJES, ZIJN GESCHIEDENIS EN HET UITZONDERLIJKE LANDSCHAP. SKYE IS VERBONDEN MET DE NOORDWESTKUST VAN SCHOTLAND DOOR ZOWEL DE SKYE BRIDGE ALS DE VEERBOOT MALAIG - ARMADALE EN IS HET GROOTSTE EILAND IN DE BINNEN-HEBRIDEN VAN SCHOTLAND.

Vanochtend is trouwens hét moment om het magische flesje met anti-muggenlotion tevoorschijn te halen. Isle of Skye is namelijk óók het eiland van de midges. De wegen op Skye zijn prima, netjes geasfalteerd en bochtig. Ons eerste doel is het Dunvegan Castle & Gardens.

11


Sligachan bridge Op zoek naar eeuwige schoonheid? Je moet je gezicht in het water dopen, niet het water naar je gezicht brengen. Om dit te doen, moet je op handen en knieën aan de waterkant gaan zitten en je gezicht zeven seconden volledig onderdompelen. Je moet je gezicht op een natuurlijke manier laten drogen. Zo krijg je eeuwige schoonheid van de feeën bij de Old Sligachan Bridge.

Kilt Rock Falls Even voorbij het dorpje Staffin stoppen we bij Kilt Rock Falls, een rotsformatie die hoog boven de kustlijn uit toornt en waar een waterval zich in zee stort.

12


Dag 5 / Donderdag 16 juni 2022 Vandaag is een dag met een vaste eindtijd: In Pitlochry wacht ons een heuse Whisky-proeverij. Om 17.30 uur moeten we acte de présence geven. Maar voor het zover is, moet er eerst nog 330 kilometer stuurwerk plaatsvinden. Hier en daar zijn wat shortcuts mogelijk zodat de proeverij niet in gevaar komt.

Eilean Donan

Eilean Donan is een klein getijdeneiland dat ligt aan de samenkomst van drie meren: Loch Druich, Loch Long en Loch Alsh. Op het eiland staat een kasteel met dezelfde naam, en dat wel het meest gefotografeerde kasteel van Schotland moet zijn.

13


Krijg het heen en weer Als de tijd het toelaat, dan berijden we de oude militaire weg van Shiel Bridge tot Glenelg en weer terug.

De eenbaansweg slingert zich een weg door een deel van het Ratagan-bos en het uitzicht vanaf de vele passerende plaatsen / parkeerplaatsen is adembenemend.

Nessie Loch Ness was tot 1933 een vrij anoniem meer in Schotland. Totdat er in dat jaar een foto opdook van een heus monster dat in de wateren huist. Onzin? Inmiddels zijn er meer dan 1.000 ooggetuigenverslagen opgetekend.

Loch Ness is 36 kilometer lang en op zijn breedst 1,6 kilometer. Over de diepte wordt nog veel gediscussieerd. Het diepste punt dat wetenschappers hebben vastgesteld is 270 meter. Dat de precieze diepte niet bekend is, draagt bij aan het mysterie van zeemonsters.

14


Pitlochry Pitlochry is een klein dorp, gebouwd in traditionele Victoriaanse stijl en is gelegen aan de rivier de Tummel. Als je door de hoofdstraat rijdt zie je aan de gevels van de gebouwen nog enkele delen van gietijzeren overkappingen uit de Victoriaanse tijd. Tegenwoordig is Pitlochry een echte toeristische trekpleister. In het dorp bevinden zich twee Whisky-stokerijen (Edradour & Blair Atholl Distillery). Wij bezoeken de laatste.

Als er nog tijd is voor een avondwandeling, dan lopen we naar de waterkrachtcentrale om daar de 310 meter lange zalmladder te zien.

15


Dag 6 / Vrijdag 17 juni 2022 Dag 6 van dit fantastische avontuur heeft alles in zich. Van prachtige natuur met brede wegen tot passen via single tracks. Langgerekte Lochs en een paar verrassende bezienswaardigheden. En uiteindelijk, na 280 kilometer zijn we in Edinburgh! De bruisende hoofdstad van Schotland, stond vroeger bekend als ‘Auld Reekie’ – een Schots dialect voor ‘Old Smokey’. De stad kent een duister en wat onsmakelijk verleden. Tot aan het einde van de 18e eeuw waren de levensomstandigheden hier slecht. Mensen en dieren woonden dicht op elkaar, rook uit fabrieken vervuilde de lucht en het naastgelegen meer werd gebruikt als dumpplaats voor overledenen. De stad stond gelijk aan vieze geuren, ziektes en moorden. Hoewel Edinburgh nu allesbehalve ‘Auld Reekie’ is, geloven vele inwoners dat de geschiedenis er voor heeft gezorgd dat het spookt in de stad. Is er een betere plek denkbaar voor onze bonte avond?

16


Dag 7 / Zaterdag 18 juni 2022 Gevaar ligt op de loer. Gisteravond was natuurlijk veel te gezellig en is er lang doorgehaald. Nog even de kop erbij voor de laatste 200 kilometer in het Verenigd Koninkrijk. Om 17.00 uur vertrekt de boot, dus rond 15.30 uur moeten we ter plekke zijn om in te checken. Maar de route is er niet minder om. Langs de oostkust van Schotland en Engeland doorkruisen we het graafschap Northumberland.

17


Dag 8 / Zondag 19 juni 2022

Uitpuffen op de boot na dik 1.700 kilometer rijden en de koffers vol met herinneringen. In de loop van de zondagmogen lopen we de haven van IJmuiden binnen en is Ben als eerste thuis en zal Jan-Willem nog een eindje moeten voordat hij in Almelo is. Daar tussenin zitten Rutger, Peter, Ton en Bas. Een reis om nooit te vergeten!

18


Alle meerdaagses op een rij 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022

-

België (Ardennen) Duitsland (Eifel) Duitsland (Eifel) Noord Engeland Duitsland (Harz) 6 landen tocht (waaronder Zwitserland) Zuid Engeland & Wales Italië (Dolomieten) Duitsland (Eifel & Luxemburg) Rondje Nederland Duitsland (Sauerland & Bergische Land) Schotland

www.10wheels.nl mc.10wheels@gmail.com


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.