078MGZN | Voorjaar 2024

Page 1

DOELEN & AMBITIES

TIPS VOOR EEN

STRALENDE LENTEHUID

RUIMTE VOOR BANEN IN DE STAD

SAMEN VOOR EEN

KNALLER VAN EEN COVER

HET TRENDY MAGAZINE VOOR DE DRECHTSTEDEN - VOORJAAR 2024

@bergenbergsliedrecht

Bergenberg_sliedrecht

/Bergenbergsliedrecht

Parallelweg 4, 3364 AL Sliedrecht

sliedrecht@bergenberg.nl

0184 - 493

493

www.bergenberg-sliedrecht.nl

078MAGAZINE | 3
Kom langs in onze winkel en laat je inspireren!
4 | 078MAGAZINE GROENMARKT 121 3311 BD DORDRECHT GROENMARKT 113 3311 BD DORDRECHT 078 613 16 48 WWW.DITISBRUT.NL RESTAURANTDECRIMP VISSTRAAT 7 3311 KX DORDRECHT 078-6145557 WWW.DECRIMP.NL OLYMPIADA BARENDRECHT OLYMPIADA.NL OLYMPIADA dordrecht HAVENHOOFD 27-29, 2993 EK BARENDRECHT VISBRUG 2, 3311 KW DORDRECHT RESERVERINGEN: 0180 - 654 960 RESERVERINGEN: 078 - 631 23 23

THE SKY IS THE LIMIT!

Voorwoord

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst? Wat zijn je wensen, doelen, dromen en plannen? Denk je er wel eens over na hoe je leven er over vijf, tien of vijftien jaar uitziet? Vind je carrière maken belangrijk of hecht je meer waarde aan vrije tijd? Door een plan te maken voor je ambities op de lange termijn, gun je jezelf de kans om je dromen waar te maken.

Ambities zijn altijd heel persoonlijk, of ze nu gaan over je privéleven of je professionele carrière. Belangrijk is dat je gemotiveerd moet zijn en blijven om je doelen te bereiken. Dit bereik je door bijvoorbeeld ambities op korte termijn te bepalen en zo stapsgewijs naar je einddoel toe te werken.

En zo stapte wij in het idee om dit jaar de covers van 078MGZN te laten ontwerpen door Rebellion Monkey. Dit Dordtse creatieve bureau is uitermate geschikte voor het creëren van een bijzonder ontwerp. Met het thema ambities en doelen kwam deze eerste cover tot stand. Het beklimmen van de grote kerk is een avontuur op zich. De euforie die je krijgt bij het behalen van de top, krijg je ook bij het behalen van jouw doelen. De ‘monkey’ wijst naar de sterren, want voor jouw ambities geldt ‘the sky is the limit’. Met als finishing touch hun opvallende rode kleur en dat staat tevens symbool voor de Dordtse vlag.

Natuurlijk staat ook deze editie weer vol met boeiende artikelen. Zo lees je meer over Edwin en zijn passie voor cannabis, wat de Dordtse korfbalster Brett Zuijdwegt drijft, vertelt wethouder Chris Benschop wat het programma

Ruimte en Banen gaat doen voor de werkgelegenheid in de stad, geven we je tips voor een frisse stralende lentehuid en de mooiste lenteoutfits, wat het belang is van goede relaties en hoe ze een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid en nog veel meer.

Veel leesplezier!

Team 078Media

078MAGAZINE | 5

WETEN DAT HET GOED ZIT

Ontdek het herenmode warenhuis van Dordrecht!

Monumentaal pand aan de Visstraat 27 Ontdek de vacatures Opening nieuwe etage in mei! Solliciteer nu

Uitgever 078MGZN

078Media B.V.

Jan Valsterweg 65, 3315 LG Dordrecht 078 303 03 60

info@078media.nl www.078magazine.nl

facebooK 078MGZN instagram 078MGZN

Contentredactie

Arco Bomgaars, Diana Gerritsma

Remy Balistreri, Esther Paans

Anne-Marie Loran, Diana Henneken

Nanny Yap

Fotografie

Sophie Slurink, Dion Doornik

Sylvia Kuiper, Rob van der Teen

Daphne Krijgsman

Met onder meer dank aan

Tamara van Ham, Mark Habets

Rolin den Heijer, Maartje Nonhebel

Michiel van Vonderen, Jan van Neerbos

078MGZN wordt verspreid onder jouw doelgroep in Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Hendrik

’s-Gravendeel,

078MAGAZINE | 7 Disclaimer © 078MGZN De redactie is niet aansprakelijk voor gegevens door derden verstrekt. Druk- en zetfouten voorbehouden. Niets van deze uitgave mag op welke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/ of openbaar gemaakt zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgevers. UITGAAN, KUNST & CULTUUR Zien & Doen 10 Rowwen Hèze 34 De Plaag 58 Zomerkermis XXL 123 Dordrechts Museum 140 Lifestyle Stijlvolle lentelooks 23 Tips voor een frisse en stralende (lente)huid 45 Outfit inspiratie Bahlmann Mode 48 Make-over 52 Recepten & cocktails 61 Wijntips Jan Pieter de Vlieger 72 Shopping HIM&HER 106 Musthaves van Scheer & Schuim 111
Bo Michelle van Bodegraven bo@078media.nl
Trebels vivian@078media.nl Art Director Kees van der Wilt Traffic Rhawina Badloe rhawina@078media.nl
Redactiecoördinatie
Vivian
eva@078media.nl
Redactie-assistent Eva van Driel
Jan Pieter de Vlieger
Ontwerp cover: Rebellion Monkey Illustratie cover: Jordi Visser | Scatch Drukkerij Veldhuis Oplage 10.000 stuks
en Strijen
Wonen Bijzonder wonen 83 Uniek wonen in het historische centrum van Dordrecht 89 Interieur inspiratie Miryam Schotman 91 Tuinenspecial Eric Bijl 93
Ido Ambacht,
Puttershoek
COLOFON

Voorstraat 352, Dordrecht

Shop 24/7 online: bahlmann-mode.nl

The new season is here!

De lente& zomercollectie is binnen! Laat je verrassen door de nieuwe mode & laatste trends en kom snel naar onze winkel of shop online.

BINNENKORT EEN

TROUWERIJ OF FEESTJE?

WIJ HEBBEN OOK EEN

RUIME FEESTCOLLECTIE

10 Days, Aaiko, Barbara Lebek, Beaumont, Bianca, Bianco, Brax, By-Bar (nieuw), Cambio, Caroline Biss, Copenhagen Muse, Creenstone, Fabienne Chapot, Florèz, Frank Walder, Fuchs Schmitt, Gustav, Geisha, Joseph Ribkoff, Josh V, Just White, Kyra, Label Dot, Leo & Ugo, Marc Cain, Monari, Mos Mosh, Nukus, POM Amsterdam, Repeat, Reset, Rino & Pelle, Someday, Studio Anneloes, Studio AR, Summum, Swing en Yaya Ruim 60 topmerken

VAN 13 TOT 17 UUR
ELKE ZONDAG OPEN
/bahlmannmode /bahlmann_mode

Lezen

078MAGAZINE | 9 Column Jan van Neerbos 21 Rolin den Heijer 33 Mark Habets 55 Tamara van Ham 97 Michiel van Vonderen 109 Maartje Nonhebel 135 Ondernemen in de regio Rebellion Monkey 14 J. van Mourik schoenen 20 Bustelberg 41 Mooi by Marie 46 Tandheelkundig Centrum Kastanjehoeve 50 Event Center Dordrecht 56 Brasserie Biezz 74 Knipoog Kapper 80 Slaapspecialist Hendriksen 98 Hallo Dordrecht 104 WEA accountants 112 Dok Bar & Bites 118 Energiehuis van Buren 124 Het Ontwikkelpunt 130
9 vragen aan… Brett Zuidwegt 17 Bijzondere beroepen 38 Autospecial 76 5 dingen die je nog niet wist over… Dordrecht buiten Dordrecht 101 Lego, lego en nog eens lego 114 Een goede relatie begint bij jezelf 127 Ruimte voor banen 136 Vergeet niet te spelen 147

Boeken top

Ik beloof je dat ik honderd word

Het laatste anderhalf jaar van zijn leven hield Peter R. de Vries in het geheim een logboek bij. Vanaf de dag dat hij de vertrouwensman van kroongetuige Nabil B. werd in het Marengo-proces tot aan de dag van de aanslag op zijn leven. Het boek bevat ook dagboekfragmenten van zijn zoon Royce, die parallel lopen met het leven van zijn vader en onder meer herinneringen aan reizen, passies en bijzondere ontmoetingen bevatten.

Gun iedere kabouter zijn eigen muts

Aaf noteert elk verstandig zinnetje in haar notitieblok, om later op te schrijven hoe ze het zelf toepast in haar leven. Wie wil nou niet weten wat een honderdjarige je na een eeuw aan ervaring met klem zou aanraden, wat het ezelsbruggetje is bij grote beslissingen die onmogelijk te nemen lijken, of met welke uitspraak je je altijd kunt onttrekken aan irritante groepsactiviteiten? Dit boek staat vol verhalen over deze wijze zinnen, verzameld door jaren goed opletten. Ook over die kabouter en zijn muts.

De reis van de wijze kat

Op een dag hoort de Kat over een eenzame oude dennenboom diep in het woud. Wie de boom vindt, verkrijgt oneindige wijsheid. De Kat gaat op weg en ontmoet allerlei dieren, zoals de nieuwsgierige Haas, de praatgrage Aap en de vermoeide Schildpad. Elk vertellen zij hun eigen verhaal. Maar pas als de Kat een speels, jong katje leert kennen, begrijpt hij het doel van zijn reis...

De kracht van positief denken

Of je glas nu altijd halfvol of halfleeg is, iedereen kan wel wat positiviteit in zijn leven gebruiken. Mensen die positief in het leven staan zijn gezonder, hebben minder stress en kunnen moeilijke situaties beter aan. Optimistisch zijn gaat niet over je uiterlijk, maar over je handelingen. Positiviteit is dus aan te leren en ook nog in de goede zin besmettelijk voor je omgeving. Op naar een gelukkiger en beter leven!

Niet lullen maar poetsen

Schoonmaakvideo’s op social media hebben iets gemeen: mensen krijgen ineens zin om schoon te maken. Maar hoe krijg je je paleissie nou écht spik en span? De Poetsqueen laat zien hoe je het vuil in iedere kamer, ieder hoekje en ieder gaatje aanpakt. Met haar praktische trucs en handige weetjes helpt ze je om iedere ruimte schoon en opgeruimd te houden – en dat doet ze vol enthousiasme.

VR 12 APRIL – 21:00 – 02:00

FILMTHEATER - DE WITT

De filmzaal verandert in een dansvloer, het filmtheater wordt een club. Toffe DJ’s en lekkere cocktails.

VR 26 APRIL – 20:00 – KUNSTMIN

Na het succes van ‘Wachstumsschmerzen’ en ‘Todesangstschrei’ is het komische duo terug met ‘Schau’. Dit Schauspel is de nieuwe voorstelling van Rundfunk. Wees toeschauer van dit Schaubizzspektakel, want het schau wel eens een afschauelijk schaurmant Schauspel kunnen worden!

Martijn Koning Met ‘Overkill’

VR 3 MEI – 20:15 – CASCADE

Cabaretier Martijn Koning raast het liefst door, door de actualiteit en door het dagelijks leven. Hij is heel goed in de kleinste dingen op te blazen en de grote zaken te benoemen als bijzaken. Hij bestudeert graag dieren en hem ermee aan de haal zien gaan is hilarisch.

10 | 078MAGAZINE
HET
Rundfunk DANSEN IN
DONKER

DO 9 T/M ZO 12 MEI –BURGEMEESTER BAXPARK, HENDRIK-IDO-AMBACHT

Heerlijk genieten van hapjes en drankjes uit diverse foodtrucks. Lekker met je vrienden dansen op livemuziek, verschillende activiteiten voor kinderen en proosten met elkaar.

LEPELTJE LEPELTJE

DO 9 T/M ZO 12 MEI –WEIZIGTPARK, DORDRECHT Toost

Ook dit jaar keert het culturele foodfestival Lepeltje Lepeltje weer terug naar Dordt. Gratis toegang, live bands en DJ’s die de beste muziek draaien en maken. De lekkerste gerechten proeven en snuffelen op de mooie-spullen-markt, het recept voor een heerlijk weekend.

Nobel’s Pinksterontbijt

MA 20 MEI – DORDRECHT

Heerlijk ontbijten in de lentezon met 1000 mensen aan een lange ontbijttafel? Dat kan op Tweede Pinksterdag bij Nobel’s Pinksterontbijt. Geniet met elkaar van het mooie uitzicht van de Dordtse binnenstad en het heerlijke ontbijt.

Mamma Mia!

De Musical

VR 10 T/M ZO 12 MEI – KUNSTMIN

Geniet van de geweldige muziek van ABBA tijdens de romantische musical Mamma Mia!. In de musical zien we hoe Sophie op het punt staat om te trouwen op een heerlijk zonnig Grieks eiland. Ze wil graag door haar vader weggegeven worden, maar wie is haar vader eigenlijk? Tijdens deze zoektocht raakt moeder Donna geconfronteerd met haar eigen turbulente verleden en drie van haar voormalige liefdes…

078MAGAZINE | 11

Cinema

Filmtheater De Witt biedt week-in-week-uit een gevarieerd programma van kwaliteitscinema, al dan niet gecombineerd met lekker eten, gezellig koffie drinken of ontspannen borrelen. De komende maanden zijn er de volgende highlights:

C’e Ancora Domani

21 mrt.

Rome 1946, de geest van vrijheid steekt Delia aan om zich te ontworstelen aan de tyrannie van haar man. Stijlvolle Italiaanse cinema in zwart-wit.

Green Border

18 apr.

Grensbewaker Jan, een gevlucht Syrisch gezin en de activiste Julia zijn op elkaar aangewezen in het koude, bosrijke niemandsland tussen Rusland en Polen. Een pakkend drama.

Knox Goes Away

2 mei

Huurmoordenaar John Knox kan zijn werk niet meer aan, door snel ontwikkelende dementie. Maar wat als zijn zoon bedreigd wordt met de dood? Intelligente actiethriller.

Garfield

23 mei

Gezellig met de (klein) kinderen naar De Witt, want de rode kater moet zich redden uit de gekste situaties.

L’amour et les Fôrets

Blanche stort zich in een gepassioneerde relatie met Gregoire. Maar aan hem blijken steeds meer duistere kanten te kleven. Een duistere love-story.

jun.

Dordt in Stoom

VR 24 T/M ZO 26 MEI – DORDRECHT

Dit jaar is het de 20ste editie van Dordt in Stoom! Dit is het omvangrijkste stoom evenement in Europa, gehouden in Dordrecht. Het evenement is gratis toegankelijk en er worden 250.000 bezoekers verwacht. Dordt in Stoom zal ook dit jaar weer geopend worden met een spectaculaire Vlootschouw en stoomfluitenconcert.

Alex Klaassen

ZA 25 MEI – KUNSTMIN

Na het mega succes van ‘Showponies’ is Alex Klaasen weer alleen, gewoon omdat hij daar behoefte aan heeft. Geen paradepaardje, maar gewoon even zichzelf. Een momentje voor Alex. In zijn show “No ponies’ wordt enorm veel gezongen, van opera tot akoestische zingende zaag en danst hij erop los. Geniet van de kleurrijke personages die de revue zullen passeren.

Central Park The Story of Simon & Garfunkel

VR 31 MEI – THEATER DE WILLEM

Het concert in Central Park in New York is misschien wel het bekendste concert van Simon & Garfunkel. Na een scheiding van 10 jaar waren ze voor het eerst weer samen te zien. Niels van der Gulik en Frank Kooijman vertellen het verhaal en spelen de nummers uit het concert in Central Park.

12 | 078MAGAZINE
VANAF
VANAF
VANAF
VANAF
VANAF
27

Geweldige muziek, een grandioze line-up en gewoon gezelligheid. Daarvoor ga je naar Wantijpop. Met de beste live acts op het Ames hoofdpodium, het Popcentrale podium voor de vetste regionale acts en Geheime Deuntjes met fijne House muziek. Kom langs en geniet.

Bachfestival Dordrecht

Maak kennis met de muziek van Johann Sebastian Bach én compleet nieuwe composities tijdens het Bachfestival Dordrecht. Geniet van crossovers tussen musici en beeldende kunstenaars, populaire cultuur en 18de eeuwse meesters. Stap uit je comfortzone en beleef de krachtige contrasten.

078MAGAZINE | 13
29
VR 21 T/M ZA
JUNI – DORDRECHT
ZA 08 JUNI –
WANTIJPARK DORDRECHT

Rebellion Monkey en 078MEDIA SAMEN VOOR EEN KNALLER

VAN EEN COVER

14 | 078MAGAZINE

Onder de indruk van de cover van deze 078MGZN? Mooi! Dat is de bedoeling en het is meteen een compliment voor Rebellion Monkey. Dit Dordtse creatieve bureau voor merkstrategie en marketingcommunicatie neemt dit jaar de vormgeving van de covers voor haar rekening. Een uitdaging die eigenaar, head monkey en fan van het magazine Marloes Besemer graag aangaat. “Superleuk project ook al ligt de lat hoog. De covers van 078MGZN zijn altijd al tof.”

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Daphne Krijgsman

Het belang van een goede cover. Hoe mooi het is dat de vormgever van 078MGZN de afgelopen jaren heeft gekozen voor grafische beelden in plaats van een foto. Beelden die eruit springen, maar toch iedere keer weer anders. En hoe dit uitnodigt om de trendy regioglossy open te slaan voor de toffe artikelen, interviews, rubrieken en reportages. Daar hadden Marloes en Raoul Baart, accountmanager bij 078MEDIA, het over tijdens een kop koffie. Al snel ontstond het idee: Rebellion Monkey ontwerpt dit jaar de covers van 078MGZN. Een plan waar iedereen meteen energie van kreeg. Dus let’s go bananas!

Doelen en ambities

Het thema van dit magazine is doelen en ambities. Marloes: “Dat leeft ook erg bij Rebellion Monkey. We hebben de ambitie om in 2030 het beste bureau van Zuid-Holland te zijn. Niet de grootste, wel de beste. Onze strategie in 12 woorden: Op inzichtelijke, toegankelijke en toepasbare manier, helpen wij organisaties met hun merk.” En dat gaat goed. Het bureau in het fraaie monumentale pand in de historische binnenstad groeit gestaag verder. Inmiddels bestaat het team uit 9 creatieve bananas en staat er een vacature open voor officemanager. “Ook onze opdrachten worden steeds groter en uitdagender. En juist ook de diversiteit van opdrachten en opdrachtgevers maakt ons werk zo leuk.”

Kracht van print

Het team van 078MEDIA is minstens zo ambitieus. Raoul: “Ondernemers kunnen bij ons terecht voor advies en campagnes op het gebied van

multimedia, waaronder uiteraard social media. De juiste content op de juiste plaats. Onze onlinespecialisten zorgen ervoor dat bedrijven zichtbaar worden. De ondernemers zelf hebben er geen omkijken naar en kunnen doen waar ze goed in zijn: ondernemen. Daarnaast brengen we meerdere papieren magazines uit, waaronder 078MGZN. Het is een tastbaar eindproduct waar we iedere keer weer trots op zijn. Het is een eyecatcher op leestafels, leuk om te lezen, maar het brengt ook enthousiasme.” Marloes: “Een papieren magazine brengt ook een gevoel van nostalgie. Hoe lekker is het om door een kersvers exemplaar te bladeren of om eraan te ruiken.”

Statement: samen sterker

Het is een logische nieuwe stap in de samenwerking tussen Rebellion Monkey en 078MEDIA, vinden zowel Marloes als Raoul. Marloes: “Natuurlijk doen wij ook opdrachten buiten de regio, maar Dordrecht is de basis. Het is mijn home town. Ik ben geboren en getogen in Dordrecht. Alles begint hier. Hoe mooi is het dan om samen te werken met een bedrijf als 078MEDIA dat er precies zo in staat?” Raoul: “Ik ben er ook van overtuigd dat we elkaar versterken. En ik hoop dat we met onze samenwerking ook andere lokale partijen motiveren om elkaar sneller op te zoeken.” Marloes: “We hebben alles in Dordrecht, maar samen kunnen we meer. Het is mooi wanneer Dordtse opdrachten ook in Dordt blijven. Alleen door goed samen te werken kunnen we dit bereiken. In dat opzicht zie ik onze samenwerking met 078MEDIA zelfs als een statement.”

‘In 2030 het beste bureau van Zuid-Holland’

Weer even terug naar de covers. Wat kunnen we verwachten van de covers voor de nog komende edities? De ambitieuze merkstrateeg vertelt graag over haar doelen, het topteam, de kernwaardensessies die een belangrijk onderdeel zijn van de werkwijze van Rebellion Monkey en nog veel meer. Maar over de ideeën voor de coverontwerpen laat ze geen woord los.

Rebellion Monkey

Engelenburgerbrug 3, Dordrecht www.rebellionmonkey.nl

078MEDIA

Jan Valsterweg 65, Dordrecht www.078media.nl

078MAGAZINE | 15

Accept People Technisch Uitzendbureau

Bij Accept People B.V., begrijpen we de unieke uitdagingen in de Nederlandse technische sector. Als familiebedrijf, geleid door vader en zoon, brengen we onze expertise in de metaalsector naar elke klant. Met diepgaande kennis van veiligheidscertificaten en werktechnieken koppelen we geschikt talent aan bedrijven die vakmanschap en betrouwbaarheid zoeken.

Onze diensten variëren van personeelsbemiddeling, uitzending tot detachering, altijd met het doel om de juiste mensen op de juiste plek te plaatsen. Wij specialiseren ons in het uitzenden van:

• Elektrode lassers

• Mig-Mag lassers

• Tig-lassers

• Pijpfitters

• Constructiefitters

• Flens-monteurs

• Diverse andere monteurs.

BEKIJK DE VACATURES:

16 | 078MAGAZINE
 Jade 320, 3316 LJ, Dordrecht
078-303 2199
info@accept-people.nl
Voorstraat 317 | 3311EP Dordrecht VERSE INGREDIËNTEN KWALITEIT FRIET MET LIEFDE GEMAAKT Openingstijden: WO-DO:12:00 – 20:00 VR-ZA: 12:00 – 21:00 ZO: 12:00 – 20:00 bijzonder-frietwerk.nl
078MAGAZINE | 17
Brett Zuijdwegt
Fotografie: Yaron Bindels

De 25-jarige Dordtse korfbalster Brett Zuijdwegt won als speelster van PKC/ Vertom en international al alle mogelijke prijzen. Haar honger is nog niet gestild: na het missen van de gewonnen zaalfinale vorig jaar wil zij dit seizoen een actieve rol tijdens het grandioze sluitstuk in Rotterdam.

Tekst: Arco Bomgaars

Brett Zuijdwegt

Wat betekent Ahoy voor jou?

“De plek waar ik als sporter, liefst elk jaar, wil spelen om zaalkampioen van Nederland te worden. Daar mogen spelen, is het mooiste wat er is.’’

Hoe zijn jouw Ahoy-ervaringen tot nu toe geweest?

“Heel verschillend. Aanvankelijk in het publiek, als feestende liefhebber. Mijn eerste finale speelde ik met de junioren van DeetosSnel. Ondanks het verlies een geweldige ervaring. De entourage vanaf het veld vond ik – nog steedsoverweldigend, bijna magisch. Met PKC speelde ik tijdens de coronalockdown mijn tweede finale in de kleinere hal en zonder publiek. De titel maakte alles goed en het onthaal door onze supporters in Papendrecht was ongekend mooi. Die finale was voor mij een extra beloning na ruim een jaar revalidatie. Het jaar daarop verloren we in een vol Ahoy onnodig van Fortuna. Afgelopen jaar moest ik vanaf de bank toekijken, vanwege een blessure. Erg zuur, al kon ik wel genieten van de gigantisch goede wedstrijd die PKC tegen DVO speelde. Langs de kant was ik veel zenuwachtiger dan ik als speelster ooit geweest ben.’’

Ben je sterker teruggekomen na je blessure van vorig jaar?

“Ik denk dat ik de draad goed heb opgepikt, maar ik heb nog niet het niveau kunnen laten zien van voor mijn blessure. Mede door het enorm strakke programma (WK, reguliere competitie, Champions League) en beperkte inzetbaarheid van spelers merk ik dat we binnen de selectie meer moeten doseren in energie en belastbaarheid. Dat is nieuw voor me.’’

Kan jij leven van korfbal?

“Als international heb ik een A-status van het NOC*NSF en daar staat een bepaalde honorering tegenover. Ik ben niet fulltime met mijn sport bezig. Op dit moment combineer ik korfbal met een klein flexibel contact bij Yulius op het Centrum voor Spoedeisende Psychiatrie.’’

Waar komt jouw liefde voor spelletjes vandaan?

“Met mijn moeder en zusje speelde ik vaak spelletjes. Wanneer ik met vrienden afspreek in de stad om wat te drinken, komt er regelmatig een spelletje op tafel. Binnen de teams waarin ik speel(de), zijn er altijd wel spelletjesfanaten. Er gaan standaard wel spelletjes mee op trip of in de bus. Mijn favoriet op dit moment is ‘Keezen’.’’

Fotografie: Marco Spelten

18 | 078MAGAZINE

Vorig jaar heb je geposeerd voor FHM. Hoe heb je dat ervaren?

“Voor mij was dat iets waarbij ik compleet uit mijn comfortzone ben gestapt, maar een geweldige ervaring met een mooi resultaat vind ik zelf. FHM kwam met het verzoek om in de aanloop naar het WK een fotosessie te doen met drie speelsters. Superleuk om dit met Fleur Hoek (Fortuna) en Esther Cordus (KZ) te doen, daardoor voelde het op de één of andere manier minder ongemakkelijk.’’

PKC heeft momenteel alle clubprijzen in het korfbal in bezit. Is dat goed voor de sport?

“Dat PKC er zo goed opstaat, komt ongetwijfeld ook door de vaak onzichtbare inzet en betrokkenheid van verschillende commissies en sponsors. Het is geen vanzelfsprekendheid dat je als vereniging aan de top blijft. Dat is heel hard werken. Vernieuwen, blijven ontwikkelen, keuzes maken. Achteroverleunen is geen optie. Je ziet andere verenigingen dat ook meer oppakken de laatste jaren. Dat maakt de competitie zeker interessanter. Leuker ook voor de neutrale toeschouwer, denk ik."

Je hebt inmiddels alle prijzen in het korfbal, als speler van PKC en als international, gewonnen. Wat drijft jou nog?

“Ik heb nog steeds enorm veel plezier in korfbal. Het winnen van prijzen, uit mogen komen voor je club of je land, dat verveelt nooit. Persoonlijk vind ik het mooi om als team te kunnen groeien, elkaar beter te maken, elkaar te motiveren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik me individueel kan blijven ontwikkelen om dat mee te nemen binnen het team.’’

Jouw ploeggenoot Richard Kunst keert komend seizoen terug naar zijn oude club HKC. Is het denkbaar dat jij ooit ook terugkeert naar Dordrecht?

“Richard heeft ooit gezegd dat hij graag zijn carrière af zou willen sluiten bij HKC, waar hij begonnen is. Hij maakt daarmee de cirkel rond, dat gun ik hem van harte. Ik ga die uitspraak zelf niet doen. Bovendien zou ik dan een keuze moeten maken, want ik ben begonnen bij Sporting Delta en in de D’tjes overgestapt naar DeetosSnel. Dat wordt dan een dilemma.’’

078MAGAZINE | 19

De leukste stadswandelingen van Dordrecht: Ontdek de verborgen parels en mooiste verhalen in de oudste stad van Holland

20 | 078MAGAZINE
en tasty walks
particulieren Verhuur BBQ CATERING OP LOCATIE bedrijven Overheid Catering GRILLIT.NL CONTACT@GRILLIT.NL Workshops
www.ontdekdordrecht.com Boek een stadswandeling of arrangement op maat Beleef Dordrecht met verrassende, interactieve tours

Jan van Neerbos is belastingadviseur en partner bij Verstegen. Zijn uitgebreide kennis van het fiscale en civiele recht vertaalt hij graag naar bondig en praktisch (fiscaal) advies. Als het om complexe zaken gaat is Jan messcherp. In zijn vrije tijd beoefent hij een sport die ook precisie vergt: Japans zwaardvechten.

Jan van Neerbos

Aziatische ambities: een nieuwe meestertitel na 15 jaar studeren?

Normaal schrijf ik mijn columns over fiscale zaken maar voor een editie 078MGZN over doelen en ambities ontkom ik er niet aan over mijn doelen en ambities voor één van mijn hobby’s te schrijven: het Japanse zwaard.

Ongeveer negen jaar geleden stapte ik een dojang in Oude-Tonge (of all places) binnen voor mijn eerste les met het Japanse zwaard. De stijl die daar beoefend werd was Chung Suk Kuhapdo. Een Koreaanse variant op de samoeraistijl, die in Japan wordt beoefend. Die training kan ik me nog goed herinneren. Na een uurtje trainen met een houten zwaard van slechts 650 gram bleek de spierpijn in de handen en onderarmen na vijf dagen nog niet te zijn verdwenen.

In de jaren daarna heb ik gemiddeld twee keer per week met het zwaard getraind en na vijf jaar mocht ik op voor mijn eerste dan; in de volksmond de zwarte band. Het examen daarvoor duurt ongeveer 45 minuten waarin je aan één stuk door allerlei kata’s (looplijnen) moet laten zien. Een zwarte band klinkt mooi, maar in de wereld van de martial arts is dat pas het begin van je training. Je hebt dan laten zien dat je de basis beheerst. Vanaf dat moment moet je je techniek verder verfijnen en proberen de achterliggende gedachten steeds beter te begrijpen.

Het mooie van het zwaardvechten vind ik dat je de fysieke inspanning combineert met een geestelijke ontspanning. Je traint met name je core, bovenbenen en balans. Als ik het zwaard vast heb, dan ben ik binnen een paar seconden in een andere wereld. Door de focus op de kata’s en het verfijnen van mijn techniek merk ik niets meer van wat er om mij heen gebeurt.

´Een zwarte band klinkt mooi, maar in de wereld van de martial arts is dat pas het begin van je training'

Na het behalen van de eerste dan ben ik voor het eerst naar Zuid-Korea gegaan om daar te trainen met de Grootmeester en de Koreaanse meesters. Daar kwam ik er nog meer achter dat ik echt aan het begin stond van mijn ontwikkeling als zwaardvechter. Dat bleek niet alleen uit de correcties die ik op mijn techniek kreeg, maar ook uit de etiketten die je daar bijgebracht krijgt. Zo moest ik er bijvoorbeeld tijdens het eten met de Koreaanse meesters voor zorgen dat de glazen van iedereen gevuld bleven omdat ik de laagste dangraad had. Mijn eigen glas mocht ik niet inschenken; ik moest hopen dat iemand dat voor mij zou doen. Alles is daar hiërarchisch georganiseerd.

Medio april ga ik weer naar Zuid-Korea. Ik heb twee jaar terug mijn tweede dan behaald en het doel van deze trip is om mijn technieken beter te maken. Mijn uiteindelijke doel is om mijzelf in de toekomst meester in het Japanse zwaard te mogen noemen. De titel meester in de rechten kostte me ‘slechts’ vier jaar. Mijn (hopelijk) tweede meestertitel kost iets meer jaren. In de volgende editie van 078MGZN zal een reisverslag van mijn trip naar Zuid-Korea staan. Een podium voor mijn doel om het mooie van trainen met het Japanse zwaard aan een groter publiek te laten zien.

078MAGAZINE | 21

PERSOONLIJK

Bij Personal Gym Zwijndrecht sta jij centraal. Iedereen krijgt de individuele begeleiding die nodig is om aan zijn/haar fysieke (en mentale) doelstellingen te werken.

PERSONAL GYM ZWIJNDRECHT APP

Naast Personal Training & Small Group Training bieden wij ook begeleiding op het gebied van voeding & (thuis)training. Dit doen wij online via onze eigen ‘Personal Gym Zwijndrecht’ app.

BEGELEIDING

Bij ons sport je altijd onder begeleiding. We creëren de ideale omstandigheden om samen met je trainer het maximale uit iedere training te halen.

KENNISMAKEN?

Je kunt vrijblijvend contact opnemen voor een kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard kun je je ook inschrijven voor een gratis proefles om mee te doen met een personal training of small group training.

H.A. Lorentzstraat 110 Zwijndrecht | 06 15 12 28 81 | info@personalgymzwijndrecht.nl personalgymzwijndrecht.nl PERSONAL TRAINING  SMALL GROUP TRAINING  VOEDINGSPROGRAMMA

Stijlvollelentelooks

Marieke

AMÉ BOUTIQUE

Broek Amaya Amsterdam € 119,95

Top Amaya Amsterdam € 109,95

Gilet Amaya Amsterdam € 169,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers MIMMU € 179,95

Stefan

JAC HENSEN

Pullover Matinique € 69,95

Overhemd Matinique € 89,95

Broek Matinique € 149,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers Nubikk € 219,95

078MAGAZINE | 23

Marieke

AMÉ BOUTIQUE

Broek Amaya Amsterdam € 159,95

Jacket Amaya Amsterdam € 159,95

T-shirt Selected Femme € 19,99

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers Nubikk € 199,95

Stefan

JAC HENSEN

Colbert bruin AT.P.CO € 249,95

Polo Jac Hensen premium € 79,95

Chino AT.P.CO € 149,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Loafers Giorgio € 195,-

24 | 078MAGAZINE

Blazer Silvian Heach € 189,T-shirt Selected Femme € 19,99

Broek Silvian Heach € 139,-

MOHR & MOHR SCHOENEN

Laarsjes MIMMU € 239,95

078MAGAZINE | 25
Marieke AMÉ BOUTIQUE

Marieke AMÉ BOUTIQUE

Blazer Alix The Label € 209,90

Top Est Seven € 129,95

Broek Est Seven € 309,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers Nubikk € 199,95

26 | 078MAGAZINE

Overhemd Matinique € 80,95

Riem Profuomo € 49,95

Pantalon Digel € 139,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers Meyba € 89,95

Stefan JAC HENSEN Colbert Digel € 329,95
078MAGAZINE | 27
Stefan
JAC HENSEN Jack AT.P.CO € 219,95 Pullover Nils € 79,95
Overhemd Nils € 69,95
Chino Nils € 89,95
28 | 078MAGAZINE
MOHR & MOHR SCHOENEN Sneakers Nubikk € 219,95

Marieke

Blazer Alix The Label € 199,90

Blouse Est Seven € 109,95

Broek Est Seven € 99,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Sneakers LUI JO € 175,-

Stefan

JAC HENSEN

Overhemd Anerkjendt € 129,95

Polo Dstrezzed € 89,95

Jeans G-star € 129,95

MOHR & MOHR SCHOENEN

Loafers Giorgio € 199,95

Mede mogelijk gemaakt door: AMÉ BOUTIQUE

JAC HENSEN

MOHR & MORH SCHOENEN

LOCATIE Studio Dordt

HAAR & VISAGIE The Color Parlour

FOTOGRAFIE Sophie Slurink

MODELLEN Marieke & Stefan

COÖRDINATIE Bo Michelle van Bodegraven

Met speciale dank aan Studio Dordt voor het beschikbaar stellen van de locatie. www.studiodordt.nl

078MAGAZINE | 29

Atelier

EEN UNIEK STAALTJE VAKMANSCHAP

J. van Mourik in Alblasserdam
30 | 078MAGAZINE

Als klein jongetje ging Niels van Mourik al met zijn opa op pad om schoenen te kopen bij verschillende schoenenfabrieken aan de Langstraat in Brabant. De liefde voor het vak werd hem met de paplepel ingegoten. Inmiddels is de 48-jarige ondernemer, samen met zijn vrouw en zus, de zesde generatie aan het roer van schoenenwinkel J. Van Mourik en zn. en blijft hij altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Tekst: Esther Paans | Fotografie: Dion Doornik

Sinds twee jaar heeft de enthousiaste ondernemer er een nieuwe ‘hobby’ bij; in zijn kleurrijke atelier verft hij blanco heren- en damesschoenen in alle kleuren van de regenboog. Een unieke aanvulling op het bestaande assortiment van schoenen, kleding, tassen en riemen. “We merken dat de Nederlandse voet de afgelopen jaren minstens een maat groter en breder is geworden. Wat zit er hier toch in het water?”, lacht Niels. “Het was een gekke speling van het lot. In de coronatijd konden we geen schoenen in andere kleuren bijbestellen, omdat de schoenenfabrikanten Van Bommel en Greve flink hadden geschrapt in hun collecties. En de laatste verver van Greve werd ook nog eens hoofdontwerper bij het bedrijf. Zodoende wilde Greve het verven niet meer in eigen beheer houden en was het voor ons een unieke kans om dit staaltje vakmanschap over te nemen.”

'Nu ook sneakers volledig bedrukken'

Verven is een kunst

Niels benadrukt dat verven op schoenen nog best lastig is. “Een natuurlijk product is namelijk niet te voorspellen. In het begin gebruik je te veel verf en weet je niet

goed hoe je de kleuren moet mengen. Het is belangrijk om de verf heel voorzichtig op te bouwen. Dat leerde ik samen met mijn zwager op een plein bij de ‘meesters’ in Florence en bij een 5-daagse training bij Greve in Nederland. In ons atelier, voorin de winkel, gingen we aan de slag en werden de eerste modellen al verkocht voordat we überhaupt begonnen waren. In het eerste jaar hebben we bijna 80 paren verkocht, vorig jaar het dubbele en wij denken dat we zelfs dit jaar weer een record gaan halen. Daarnaast zijn we genomineerd voor een wereldkampioenschap in Londen. In mei gaan we op een blanco schoen onze mooiste creaties en technieken laten zien. We zijn benieuwd hoe ver we het gaan schoppen.”

Onbeperkte mogelijkheden

De klanten bij Van Mourik willen bijzondere exemplaren voor een feestje of jubileum, zoeken een oplossing voor hun brede voeten, hebben iets met duurzaamheid of zijn gewoon schoenengek. De verschillende modellen zijn leverbaar in vijf breedtes, van maat 37 tot en met 49 en de linker- en rechterschoen kunnen ook apart geleverd worden. Niels: “Met alle klanten hebben we een intakegesprek van minstens een uur. Het is vooral belangrijk om goed te luisteren en te horen wat ze willen. Waar zitten de knelpunten? Welke kleuren vinden ze mooi? Willen ze een logo op hun schoen? En wat willen ze qua afwerking, een croco design of opgestikte laag? Waar we twee jaar geleden begonnen met vijf kleuren is de keuze nu onbeperkt. Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel mogelijk. Onlangs ontmoette ik iemand met een eigen bliksembeveiligingsbedrijf die vroeg of ik een paar schoenen met bliksemschichten voor hem kon maken. Het is geweldig om iets voor mensen te kunnen betekenen.”

Trendy damesschoenen

Na drie topseizoenen met herenschoenen, heeft het duo sinds dit najaar ook unieke exemplaren voor dames. “In de eerste week verkochten we al drie paar, inclusief de schoenen die bestemd waren voor mijn moeder”, vertelt Niels. “We zijn begonnen met vier modellen: twee loafers en twee pumps. Daar waar mannen schoenen willen die langere tijd meegaan is dat voor een vrouw niet zo nodig. Zij heeft liever een paar trendy schoenen voor maximaal twee à drie seizoenen en wil vooral modellen die goed bij haar outfit passen. Naast heren- en damesschoenen gaan we in de toekomst ook nog sneakers volledig bedrukken; de eerste vijf klanten hebben we inmiddels al geholpen. The sky is the limit!”

J. van Mourik

Dam 40, Alblasserdam

www.vanmourikschoenen.nl

078MAGAZINE | 31

van den Hurk. Zittend: Mahinder Lalaram en Francien

DenO, al meer dan 150 jaar uitvaartverzorging voor de regio

Onze uitvaartverzorgers staan de familie bij, vanaf het moment direct na het overlijden tot en met het laatste afscheid. Zij hebben alle kennis van zaken (ook rituele uitvaarten), voelen uw wensen aan en geven de familie volop de aandacht die nodig is.

Onze uitvaartverzorgers staan de familie bij, vanaf het moment direct na het overlijden tot en met het laatste afscheid. Zij hebben alle kennis van zaken (ook rituele uitvaarten), voelen uw wensen aan en geven de familie volop de aandacht die nodig is.

DenO, al meer dan 150 jaar uitvaartverzorging voor de regio

men, ik kan de mensen wel met alles bijstaan. En niets is onmogelijk is mijn credo.’ Deze woorden zijn typerend voor de aanpak van de uitvaartadviseurs van DenO. Zij denken graag mee, adviseren en staan klaar om de familie te ontzorgen. De wens van de familie staat altijd voorop! Nabestaanden kunnen kiezen uit de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging te bieden heeft. Zoals een thuisopbaring of voor een van de familiekamers die zich in het uitvaartcentrum bevindt. Ook meehelpen met de verzorging van de overledene is een optie.

men, ik kan de mensen wel met alles bijstaan. En niets is onmogelijk is mijn credo.’ Deze woorden zijn typerend voor de aanpak van de uitvaartadviseurs van DenO. Zij denken graag mee, adviseren en staan klaar om de familie te ontzorgen. De wens van de familie staat altijd voorop! Nabestaanden kunnen kiezen uit de vele mogelijkheden die DenO Uitvaartverzorging te bieden heeft. Zoals een thuisopbaring of voor een van de familiekamers die zich in het uitvaartcentrum bevindt. Ook meehelpen met de verzorging van de overledene is een optie.

Faciliteiten

van DenO

De uitvaartbegeleiders van DenO Uitvaartverzorging staan zeven dagen in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid.

staan zeven

in de week, 24 uur per dag klaar om nabestaanden bij te staan na het overlijden van een dierbare. Door hun jarenlange ervaring én door goed te luisteren weten de uitvaartleiders wensen te vertalen naar een mooie, passende en unieke uitvaart. Directeur Harry de Jong spreekt daarom liever over uitvaartadviseurs. Het uitvaartcentrum van DenO, uniek gelegen op begraafplaats Essenhof, biedt tal van faciliteiten voor het laatste afscheid.

van

Cees Kooiman, Jose van den Hurk, Mahinder Lalaram, Francien Dam, Irma Puts en Raymond Bosman zijn gediplomeerde uitvaartadviseurs die hun beroep al vele jaren uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO Uitvaartverzorging. Door de diverse samenstelling van het team kan de uitvaartonderneming álle uitvaarten begeleiden. Van groot tot klein, van

Lalaram, Francien Dam, Irma Puts en Raymond Bosman zijn gediplomeerde uitvaartadviseurs die hun beroep al vele jaren uitoefenen en werkzaam zijn bij DenO Uitvaartverzorging. Door de diverse samenstelling van het team kan de uitvaartonderneming álle uitvaarten begeleiden. Van groot tot klein, van

José, Raymond, Esther, of Mahinder doen goed mogelijk door te helpen.

waardoor de zaal wordt verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor een meer intiemere setting is er De Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, waarin twee ovalen zitbanken de kist ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment dicht bij de overledene te zijn. Na de uitvaart kan er gecondoleerd en bijgepraat worden in onder meer De Orangerie waar zelfs het serveren van een buffet tot de mogelijkheden behoort.

José, Raymond, Esther, of Mahinder doen goed mogelijk door te helpen.

waardoor de zaal wordt verkleind tot 128 zitplaatsen. Voor een meer intiemere setting is er De Nassauzaal, met 25 zitplaatsen, waarin twee ovalen zitbanken de kist ‘omringen’. Het biedt de familie gelegenheid nog een laatste moment dicht bij de overledene te zijn. Na de uitvaart kan er gecondoleerd en bijgepraat worden in onder meer De Orangerie waar zelfs het serveren van een buffet tot de mogelijkheden behoort.

Bij DenO het Uitvaartcentrum realiseren wij ons dat onze activiteiten rechtstreeks in verbinding staan met de meest emotionele momenten in een mensenleven.

Op momenten van rouw en afscheid is de behoefte aan vriendelijke en lieve mensen om je heen van groot belang. Dat beperkt zich niet tot familie en vrienden, ook wij van DenO vertolken graag die rol. Maar er komt meer kijken bij een uitvaart die goede herinneringen met zich mee zal brengen. Naast de traditionele kwaliteit en perfecte uitvoering van onze diensten heeft DenO ook prachtige faciliteiten samengebracht in een modern uitvaartcentrum aan de Nassauweg op het kruispunt van begraafplaats en crematorium.

Bij DenO het Uitvaartcentrum realiseren wij ons dat onze activiteiten rechtstreeks in verbinding staan met de meest emotionele momenten in een mensenleven. Op momenten van rouw en afscheid is de behoefte aan vriendelijke en lieve mensen om je heen van groot belang. Dat beperkt zich niet tot familie en vrienden, ook wij van DenO vertolken graag die rol. Maar er komt meer kijken bij een uitvaart die goede herinneringen met zich mee zal brengen. Naast de traditionele kwaliteit en perfecte uitvoering van onze diensten heeft DenO ook prachtige faciliteiten samengebracht in een modern uitvaartcentrum aan de Nassauweg op het kruispunt van begraafplaats en crematorium.

De Wilhelminazaal

De Wilhelminazaal

Wellicht heeft u door eerdere ervaringen een voorkeur voor een specifi eke uitvaartverzorger. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen.

traditioneel tot eigentijds. Ook een ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs hebben nauw contact met de nabestaanden.

Door goed te luisteren, wensen af te wegen en het juiste advies op het juiste moment te geven wordt een uitvaart naar wens vormgegeven. De uitvaartadviseurs van DenO zijn eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief

traditioneel tot eigentijds. Ook een ‘multiculturele’ uitvaart behoort tot de mogelijkheid. De uitvaartadviseurs hebben nauw contact met de nabestaanden. Door goed te luisteren, wensen af te wegen en het juiste advies op het juiste moment te geven wordt een uitvaart naar wens vormgegeven. De uitvaartadviseurs van DenO zijn eerlijk en vanzelfsprekend ook erg lief

voor de nabestaanden. Er juist dan voor hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, vinden zij belangrijk en ook het mooie aan hun beroep. Voor nabestaanden is het een geruststellend gevoel dat zij worden bijgestaan door een deskundige met kennis van zaken en oog voor emoties.

voor de nabestaanden. Er juist dan voor hen kunnen zijn, in een moeilijke tijd, vinden zij belangrijk en ook het mooie aan hun beroep. Voor nabestaanden is het een geruststellend gevoel dat zij worden bijgestaan door een deskundige met kennis van zaken en oog voor emoties.

Adviseren

Het uitvaartcentrum van DenO aan de Nassauweg heeft verschillende ruimtes waar de uitvaart kan plaatsvinden. De Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is een optie om de unieke bloesemwand te plaatsen

Wellicht heeft u door eerdere ervaringen een voorkeur voor een specifi eke uitvaartverzorger. Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met uw wensen.

Faciliteiten Het uitvaartcentrum van DenO aan de Nassauweg heeft verschillende ruimtes waar de uitvaart kan plaatsvinden. De Wilhelminazaal telt 194 zitplaatsen. Er is een optie om de unieke bloesemwand te plaatsen

Het is op die momenten gevend als een deskundige Iemand die dag en klaarstaat en aan wie het regelen van de toevertrouwen.

Het is op die momenten gevend als een deskundige Iemand die dag en klaarstaat en aan het regelen van de toevertrouwen.

Grensverleggend werken. Het is karakteriserend voor DenO Uitvaartverzorging. Een onderneming die aandacht heeft voor duurzaamheid (denk aan materiaalkeuze), verjonging van het team en het aanbieden van hedendaagse diensten zoals het bijwonen van de dienst via het internet (wereldwijd) en de optie van het inhuren van de vaste uitvaartfotograaf van DenO.

Grensverleggend werken. Het is karakteriserend voor DenO Uitvaartverzorging. Een onderneming die aandacht heeft voor duurzaamheid (denk aan materiaalkeuze), verjonging van het team en het aanbieden van hedendaagse diensten zoals het bijwonen van de dienst via het internet (wereldwijd) en de optie van het inhuren van de vaste uitvaartfotograaf van DenO.

Naast de grote ontvangstruimte is de Wilhelminazaal, een modern geoutilleerde zaal met een grote capaciteit van 140 tot ruim 250 personen. De zaal is ook uitgerust met een uitstekende multimedia installatie met grote TV schermen en hoog kwalitatieve audio. Muziek is essentieel bij een mooi afscheid. De plechtigheid kan ook op afstand gevolgd worden d.m.v. een geavanceerd camerasysteem, bijvoorbeeld voor familie in het buitenland. Desgewenst kan het afscheid vastgelegd worden als een mooie herinnering.

Naast de grote ontvangstruimte is de Wilhelminazaal, een modern geoutilleerde zaal met een grote capaciteit van 140 tot ruim 250 personen. De zaal is ook uitgerust met een uitstekende multimedia installatie met grote TV schermen en hoog kwalitatieve audio. Muziek is essentieel bij een mooi afscheid. De plechtigheid kan ook op afstand gevolgd worden d.m.v. een geavanceerd camerasysteem, bijvoorbeeld voor familie in het buitenland. Desgewenst kan het afscheid vastgelegd worden als een mooie herinnering.

De Nassauzaal

De Nassauzaal

Nassauweg 190, 3314 JR Dordrecht T 078 648 34

Adviseren ‘Het verdriet kan ik niet wegne-

‘Het verdriet kan ik niet wegne-

www.uitvaartdordrecht.nl

Deze zeer intieme zaal heeft een totaal nieuw design, evenals de bijbehorende ontvangstruimte. In deze warme omgeving is het mogelijk een mooi afscheid te laten plaats vinden voor 1 tot 25 personen. Ook de ontvangstruimte is hier op ingericht. De intimiteit van deze prachtige zaal met zitplaatsen in een ovaal rond de overledene is uniek. Het is hét voorbeeld van een kleine uitvaart van deze tijd. In de ontvangstruimte kan ook catering plaats vinden, van koffie en thee met een koekje tot uitgebreide

Deze zeer intieme zaal heeft een totaal nieuw design, evenals de bijbehorende ontvangstruimte. In deze warme omgeving is het mogelijk een mooi afscheid te laten plaats vinden voor 1 tot 25 personen. Ook de ontvangstruimte is hier op ingericht. De intimiteit van deze prachtige zaal met zitplaatsen in een ovaal rond de overledene is uniek. Het is hét voorbeeld van een kleine uitvaart van deze tijd. In de ontvangstruimte kan ook catering plaats vinden, van koffie en thee met een koekje tot uitgebreide

Bij overlijden en vragen: 0800 – 099 55 15 (gratis) 24/7

Het is niet altijd mogelijk of gewenst dat de overledene thuis opgebaard wordt. DenO heeft goed ingerichte familiekamers beschikbaar, die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Elk moment van de dag kunnen familie en vrienden aanwezig zijn bij de overledene. De kamers zijn uitgerust met een audio installatie en televisie. Veel families vinden het van groot belang om op deze manier nog

Het is niet altijd mogelijk of gewenst dat de overledene thuis opgebaard wordt. DenO heeft goed ingerichte familiekamers beschikbaar, die 24 uur per dag toegankelijk zijn. Elk moment van de dag kunnen familie en vrienden aanwezig zijn bij de overledene. De kamers zijn uitgerust met een audio installatie en televisie. Veel families vinden het van groot belang om op deze manier nog

De Orangerie

In deze grote ontvangstruimte is alles erop ingericht om de bezoekers van een uitvaart de gelegenheid te geven hun deelneming over te brengen. De zaal nodigt uit voor interactie met elkaar door een mengvorm van zit-en statafels, een prachtig uitnodigend buffet en een aparte zithoek voor de familie. De moderne manier van afscheid nemen vraagt om een hoge flexibiliteit en kwaliteit van horecamogelijkheden. DenO verzorgt de catering, van eenvoudige lunch tot uitgebreide buffetten, zelf. Dus geen externe catering, maar vers en kwalitatief eten en drinken. Hier staan een professionele eigen keuken en zeer ervaren

In deze grote ontvangstruimte is alles erop ingericht om de bezoekers van een uitvaart de gelegenheid te geven hun deelneming over te brengen. De zaal nodigt uit voor interactie met elkaar door een mengvorm van zit-en statafels, een prachtig uitnodigend buffet en een aparte zithoek voor de familie. De moderne manier van afscheid nemen vraagt om een hoge flexibiliteit en kwaliteit van horecamogelijkheden. DenO verzorgt de catering, van eenvoudige lunch tot uitgebreide buffetten, zelf. Dus geen externe catering, maar vers en kwalitatief eten en drinken. Hier staan een professionele eigen keuken en zeer ervaren

U kunt op alle samenwerkers van DenO rekenen, maar ook op een omgeving met optimale voorzieningen voor een mooi en waardig afscheid.

U kunt op alle samenwerkers van DenO rekenen, maar ook op een omgeving met optimale voorzieningen voor een mooi en waardig afscheid.

32 | 078MAGAZINE
Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl.
DenO
Bij overlijden: 0800 - 099 55 15 (gratis) 24/7 bereikbaar. DenO Uitvaartcentrum | Nassauweg 190, 3314 JR Dordrecht | www.uitvaartdordrecht.nl
uitvaartverzorging
uitvaartverzorging
d
en o
Van Brouwershaven
20170049 DenO Adv 260x380_FC_01.indd 1 31-07-17 15:30
het Uitvaartcentrum aan de Nassauweg in Dordrecht
Cees Kooiman, Jose den Hurk, Mahinder
Nassauweg 190, 3314 JR Dordrecht T 078 648 34 Bij overlijden en vragen: 0800 – 099 55 15 (gratis) 24/7 www.uitvaartdordrecht.nl
DenO Uitvaartverzorging is gevestigd aan de Nassauweg 190. Meer informatie via tel. 078-6483483, info@uitvaartdordrecht.nl en www.uitvaartdordrecht.nl. De
Bij overlijden: 0800 - 099 55 15 (gratis) 24/7 bereikbaar. DenO Uitvaartcentrum | Nassauweg 190, 3314 JR Dordrecht | www.uitvaartdordrecht.nl
uitvaartbegeleiders
Uitvaartverzorging
dagen
d uitvaartverzorging en o
Waar u op kunt rekenen bij DenO het
PARMESAN www.restaurantparmasan.nl info@restaurantparmasan.nl Veerplein 21 3331 LD Zwijndrecht
uitvaartverzorging Van Brouwershaven
Uitvaartcentrum aan de Nassauweg in Dordrecht RESTAURANT

Rolin Ruèn C den Heijer, 29 jaar oud, Dordts gemeenteraadslid, Dordtenaar die trots is op z’n stad.

Rolin den Heijer

Ambities met Dordt? App me!

“Voor Dordrecht wil ik me altijd inzetten, laat binnenkort van me horen!”, zo eindigde ons gesprek. We zwaaiden en de deur viel in het slot. Dit was een van de gesprekken tijdens onze ronde in Wielwijk, waar we met lokale Dordtse VVD’ers de deuren langs gingen om te horen wat er speelt in de wijk. De afgelopen 2 jaar zijn we bijna 12.000 Dordtse deuren langs geweest, waar we dus 12.000 gesprekken hebben gevoerd met Dordtenaren over hun straat. En ik moet zeggen, dit is echt de beste en leukste vorm van lokale politiek: willen weten wat er speelt en vervolgens in de gemeenteraad je stinkende best doen om de problemen aan te pakken. En dat doen we met een super gezellig en groot lokaal Dordts team.

Vooropgesteld, die problemen zijn er. We hoorden geregeld over onveiligheid en afvaloverlast. Dat er te weinig huizen zijn voor de kinderen of juist voor opa en oma. Het onderhoud van het groen dat beter moet. Het gebrek aan parkeerplaatsen of een leuk speeltuintje voor de kleintjes. De binnenstad die wel wat gezelliger kan, ook ‘s nachts voor de jongeren. De oplopende lasten. Maar ook de verbijstering van het verbod op de hertjes in het Park Merwestein. Waar zijn ze toch allemaal mee bezig in Den Haag?

Op de sociale media kijkt iedereen mee en weten sommigen het altijd beter. Als we bijvoorbeeld een buurt veiliger willen maken door veiligheidscamera’s te plaatsen, dan lezen we het verwijt dat we geen rekening houden met de privacy. Er worden ook altijd wel duizend redenen aangedragen om géén huizen te bouwen. Het mag niet ten koste gaan van het groen, ze mogen niet bedoeld zijn voor gezinnen, het huis mag niet te hoog zijn of te breed. Niet te groot, maar ook niet te klein. Er moet uiteraard ook ruimte blijven voor vleermuizen, vlinders en her en der een zeldzame kraai. Dierenactivisten schrijven ons dat herten zowat aan de antidepressiva moeten als ze in het Park Merwestein vertoeven, een apparaat om rattenoverlast terug te dringen stuitte op hevig verzet en ook het draaimolenpaard wordt inmiddels gretig in de ban gedaan. En als we de horeca meer ruimte voor terrassen geven of de openingstijden verruimen, dan zien we uitsluitend het verzet van de bewoners die hier niet op zitten te wachten.

Niet stoppen met lezen! Dit is het moment dat ik me tot jou richt. Want ik geloof erin dat bijna iedereen in Dordt wil dat we aan de slag gaan met die problemen, onze stad beter maken, ons niet laten afleiden en duidelijke keuzes durven te maken. Kriebelt er nu iets bij jou? Wil jij ook aan de slag met Dordt, of een keer aanwezig zijn bij een van onze gezellige borrels met interessante gasten? App me! Dan neem ik contact met je op.

078MAGAZINE | 33 Rolin den Heijer
Stuur je app naar: 06-25228112. Tot snel!
Fotografie: Rob van der Teen

ROWWEN HÈZE

TERUG IN BIBELOT MET FEEST, TROOST, MELANCHOLIE EN EEN TRAAN

’t Is een kwestie van geduld… dat Rowwen Hèze Dordrecht weer aandoet. Op vrijdag 17 mei staat de Limburgse band, die volgend jaar het 40-jarig jubileum viert, in Bibelot in het kader van de Blieve Loepe Clubtour. Bandlid Tren van Enckevort praat over de onophoudelijke liefde voor de muziek, de nieuwe tour en de ontmoeting met de Dordtse cultheld Willie Batenburg.

Tekst: Arco Bomgaars

34 | 078MAGAZINE

Het jaar 2024 mag dan pas een paar maanden oud zijn, voor de mannen van Rowwen Hèze draait de muzikale wereld op volle toeren. Na de aftrap van het kalenderjaar met hét traditionele muziekfeest in Ahoy, de over veertien(!) dagen en optredens uitgesmeerde marathon die De Vrienden van Amstel Live inmiddels is, denderde de Blieve Loepe Clubtour verder door het land en in juni staat het eigen festival De Wei In gepland.

‘De Limburgse band viert volgend jaar het 40-jarig jubileum’

“En tussendoor hebben we nog even carnaval gevierd”, vertelt Tren van Enckevort (54), naast accordeonist en toetsenist ook arrangeur en producer bij Rowwen Hèze. “We zijn ooit begonnen als carnavalsband, maar dat hebben we dertig jaar geleden gelaten voor wat het was. Voor ons is die periode dus een soort vakantie, al ben ik persoonlijk wel een fanatiek carnavalsvierder. En naarmate je ouder wordt, duurt de herstelperiode langer.”

Adrenalinestoot

Hoewel de Limburgse formatie de mijlpaal van vier decennia met rasse schreden nadert, zit de sleet er allesbehalve op. ”Het is misschien wel de oude mores: niet lullen maar poetsen en gewoon doorgaan. Muziek maken is het mooiste dat er is. Als je iets goed doet, krijg je meteen applaus en altijd een schouderklopje. Bij ander werk moet je dat maar afwachten. Het vreemde is, dat het totaal niet voelt als veertig jaar maar dat we eigenlijk net begonnen zijn. Dat komt ook door de verschillende dingen die we doen. Zoals De Vrienden van Amstel Live, een optreden dat voelt als een adrenalinestoot van ruim twaalf minuten en een evenement waar bijzondere combinaties met andere artiesten en mooie vriendschappen ontstaan.”

Knipoog

Met de evergreen ‘Kwestie van geduld’ begon Rowwen Hèze decennia geleden de missie om ook andere delen van het land Limburgs te laten praten. “Of inmiddels ook genoeg westerlingen de taal machtig zijn?”, lacht Tren als hij de vraag herhaalt. ”Volgens mij wel, maar het mogen er altijd meer zijn. Het liedje wordt door heel Nederland wel gedragen, het is één grote knipoog waar we nog steeds succes mee hebben. Maar onze tocht blijft verder gaan.”

Een tocht, die voortgezet wordt met de Blieve Loepe (Limburgs voor Blijven Lopen) Clubtour.

“Doorgaan zit in ons DNA. Volgend jaar is natuurlijk ons jubileum, er zijn ideeën voor nieuw materiaal. De clubtour ligt in het verlengde van ons laatste album uit 2021, Onderaan Beginne: je moet steeds weer jezelf opnieuw uitvinden, om het voor onszelf leuk te houden maar ook om het publiek opnieuw voor je te winnen.”

Willie Batenburg

Dat gaat Dordrecht op 17 mei ervaren, als Rowwen Hèze de Merwestad aandoet. “Dordrecht heeft ons mooie herinneringen gebracht”, stelt Tren. “We hebben nog in het oude Bibelot, de voormalige kerk, gespeeld. Ik weet nog goed dat wij daar een keer speelden toen we volkszanger Willie Batenburg in ons voorprogramma hadden. Een kleine man in een lederhosenpakje die uit de buurt bleek te komen en ervoor zorgde dat de hele tent plat ging. Wij hebben daar enorm om gelachen en van genoten. Ik heb Willie Batenburg daarna nooit meer gezien, maar het heeft wel indruk gemaakt.”

‘We brengen muziek van het volk’

In de nieuwe Bibelot krijgt Dordrecht straks Rowwen Hèze op z’n best te zien. “Een optreden waarvan feest een belangrijk onderdeel uitmaakt, maar ook troost en melancholie. We brengen muziek van het volk, je krijgt er goede zin van, je mag een pilsje drinken maar ook een traan laten.”

www.bibelot.net

Win actie!

Wil jij naar de show van Rowwen Hèze in Bibelot op vrijdag 17 mei? 078MGZN mag 2 kaarten weggeven! Stuur je gegevens naar publiciteit@ bibelot.net en laat ons weten met wie je graag naar deze show wilt en waarom! Op 1 mei maken we de winnaar bekend op Instagram via @078MGZN en @bibelotdordrecht.

078MAGAZINE | 35

BEREIKT VOOR JOU!

Hondenbelasting naar 0 euro

We zijn als lokale partij aan de slag om te doen voor Dordt wat nodig is. We laten je graag zien wat gelukt is!

Meer Topsportevenementen in Dordt, zoals Tour de Femme!

Extra geld voor het behoud van onze gezellige evenementen

Meer handhavers, zichtbaar in jouw straat

Dordt gezelliger: meer horeca, grotere terrassen en ruimere openingstijden

Stevige aanpak afvaldumpers en zwerfafval

1.200 huizen in aanbouw

Meer mogelijkheden voor zonnepanelen

Wat mis jij? Wij horen het graag!

DORDTSEVVD.NL 06 252 281 12 SCAN DE QR-CODE!
Foto: Fleur Schepers
Let's CreaTe SoMe New Good ViBes! VAN EESTERENPLEIN 212 | DORDRECHT | TEL. 078 647 4042 | ELBONITO.NL LUNCH - DINNER - BITES - SUSHI - COCKTAILS - EVENTS & MORE Food & DrinKs! Q E FOLLOW US ON /ELBONITOBRASSERIE & 7 DAYS A WEEK

Bijzondere Beroepen

VAN EIGENAAR VAN EEN SUCCESVOL

MARKETING- EN COMMUNICATIEBUREAU

NAAR COFFEESHOPEIGENAAR

38 | 078MAGAZINE
078MAGAZINE | 38

PASSIE VOOR CANNABIS

Edwin is eigenaar van een coffeeshop zonder winstoogmerk

Van eigenaar van een succesvol marketing- en communicatiebureau naar coffeeshopeigenaar. Een bijzondere carrière move? Ja, dat hoort Edwin Bax (49) wel vaker. Maar de ervaren ondernemer heeft geen moment spijt gehad. In de twee jaar dat De Ambassade open is, heeft hij bewezen dat coffeeshops niet per definitie schimmig hoeven te zijn. Dagelijks verwelkomen ze er honderden klanten, vanuit Zwijndrecht maar ook ver daarbuiten. “Wij hebben passie voor onze producten en de mensen die ervan houden, recreatief of medicinaal.”

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Sylvia Kuiper

“Iedereen vindt het normaal om af en toe een glas wijn te drinken of een biertje. Maar als je een jointje opsteekt, word je vaak raar aangekeken. Het is nog altijd een taboe en dat vind ik jammer. Cannabis kun je prima recreatief gebruiken. Uiteraard met mate. Ik ben zelf al ruim 30 jaar een liefhebber van de plant. Een behoorlijk fanatieke liefhebber. Ik volg het nieuws wereldwijd op de voet, heb alle boeken die er zijn en ben gecertificeerd Master of Cannabis, gehaald aan de Cannabis University in Denver, Colorado. Met De Ambassade wil ik laten zien dat het ook anders kan. In plaats van overlast of criminaliteit willen we met onze cannabis social club een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren.”

Niet commercieel, hoe dan?

“Als stichting hebben we een unieke aanpak: winstmaximalisatie is niet ons doel. Dit maakt het mogelijk om extra aandacht te besteden aan de kwaliteit en veiligheid van onze producten. We testen alles grondig voordat het in de verkoop gaat. Onze klanten staan centraal, zeker ook onze medicinale klanten. Met een doktersverklaring ontvangen medicinale klanten een hoge korting op de cannabisproducten. Daarnaast zetten we ons in voor duurzaamheid en ondersteunen we lokale initiatieven. De volledige winst gaat naar sociaal maatschappelijke goede doelen uit de regio. We kiezen voor milieuvriendelijke verpakkingen, zoals biologisch afbreekbare zakjes, en betalen een bedrijf dat preventie en voorlichting geeft op scholen. Op deze manier dragen we actief bij aan de gemeenschap.”

Prijswinnend

“We hebben 23 unieke soorten cannabis (hasj en wiet) uit alle hoeken van de wereld. Onze selectie begint met een labtest om zeker te zijn van de kwaliteit en veiligheid.

‘De volledige winst gaat naar sociaal maatschappelijke goede doelen uit de regio’
Edwin Bax

Als we precies weten wat erin zit, laten we ons rookpanel proeven. Hun goedkeuring is de laatste stap voordat een product bij ons op het menu komt. En natuurlijk delen we alle info over de samenstelling met onze klanten. De labuitslagen liggen in een map op de bar. We houden ervan om een mooie mix van smaken en effecten aan te bieden. Naast een paar vaste toppers, wisselt ons aanbod wekelijks. Dat valt in de smaak: mensen komen uit het hele land naar De Ambassade. En we hebben in één jaar tijd al twee grote prijzen gewonnen: de Highlife Cup 2023 en de Jack Herer Cup 2023. Dit bevestigt de kwaliteit en diversiteit van ons aanbod.”

Franchise

Edwin reflecteert op de afgelopen jaren als een ‘geweldig avontuur’. “Het was zeker spannend. Vooral in het begin toen niet iedereen even enthousiast was over onze komst. Maar de relaties met de buurt zijn sterk en met elkaar hebben we veel plezier. We hebben een fantastisch team. We hebben bewezen dat onze aanpak voor het runnen van een coffeeshop succesvol is. Dit succes heeft me geïnspireerd om er een franchise van te maken. De volgende vestiging van De Ambassade? Ik zou een vestiging in Papendrecht echt geweldig vinden.”

078MAGAZINE | 39 078MGZN BIJZONDERE BEROEPEN

voor woningen ouder dan 2 jaar

Wij zijn gespecialiseerd in houtrotsanering volgens het windows care systeem. U kunt ook terecht voor het reinigen en conserveren van kunst- en aluminiumkozijnen

U KUNT ALTIJD EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE AANVRAGEN.

C. de Bruin Schilderwerken Aventurijn 232 3316 LB Dordrecht

Tel. 078 - 625 99 25

E-mail: info@cdebruinschilderswerken.nl

40 | 078MAGAZINE PRELOVED FASHION EXCLUSIEF | DESIGN | TOONAANGEVEND
95, 3311 BT Dordrecht
06 - 26 25 48 04 prelovedfashionselectedby3xm preloved.fashion.by.3xM
by
donderdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur
AL
EN
Wijnstraat
www.prelovedfashionby3xm.nl info@prelovedfashionby3xm.nl
Selected
Openingstijden:
VOOR
UW SCHILDERWERK BINNEN-
BUITENSHUIS, BEHANGEN, GLASZETTEN, KLEURADVIES EN MEERJAREN PLANNING VOOR HET ONDERHOUD VAN UW HUIS OF BEDRIJFSPAND!
% BTW!
Bij Bustelberg in Breda is iets moois aan het ontstaan

Bij Bustelberg in Breda is iets moois aan het ontstaan. De Dordtenaren Jelle Nodelijk en Marijn Trousset zijn nu bijna een jaar aan de slag bij deze vermogensbeheerder in Breda. Samen met Peter Cordes zijn de jonge ondernemers van plan om Nederland te gaan veroveren. Dit lijkt een mooie mix te worden van jong en oud.

Volgende pagina $ Jong en oud gaan voor goud

078MAGAZINE | 41

JONG EN OUD GAAN VOOR GOUD!

Grote geluksvogel

Peter Cordes, eigenaar van Bustelberg, vindt zichzelf een grote geluksvogel met deze twee jonge mannen aan boord. Jong en oud is voor onze onderneming de ideale combinatie van ambitie en ervaring. Vermogensbeheer is een groeimarkt. De Nederlander wordt ouder en vermogender. Met de huidige spaarrente wordt geld op de bank ieder jaar iets minder waard. Veel spaarders zoeken daarom een alternatief. Liefst een degelijke partij die persoonlijk te werk gaat.

Duur supermarktproduct

De banken creëren met hun standaarddienstverlening steeds meer afstand tot de klant. Bankbeleggen wordt een onherkenbaar en duur supermarktproduct. Dat biedt kansen voor Bustelberg. Bij Bustelberg investeren ze juist in kwaliteit, rendement én de persoonlijke relatie. Dat is het bestaansrecht van de vermogensbeheerder die al 32 jaar actief is voor particulieren, ondernemer en stichtingen. Voor groei is veel energie en innovatie nodig. “Deze jonge heren brengen dat gelukkig mee. En ze printen ook nog eens niets uit. Dat scheelt papier en geld”, zegt Cordes met een knipoog.

Geboren voor het vak

Marijn Trousset is actief als analist en beginnend portfoliomanager. Volgens Cordes is hij geboren voor het beleggersvak. Marijn heeft alles in zich om een grote belegger te worden. Hij beschikt over een bijna onuitputtelijke drive en heeft nu al een behoorlijke dosis vakkennis. Marijn is echt een liefhebber. Zijn specialisatie zit verscholen in een brede interesse in technologie, hij volgt alles op dit vakgebied. Hij is thuis in de werking van financiële markten én de opzet van een ideale beleggingsportefeuille voor jong en oud. Ook geeft Marijn beleggingscursussen aan iedereen die meer wil weten over het opbouwen van vermogen.

Allround ondernemer

Jelle Nodelijk is meer de allround ondernemer van de twee. Hij is op zijn best als hij nieuwe dingen kan uitzoeken en opzetten. Dat maakt hem een specialist op vele onderdelen. Vooral bedrijfsprocessen en marketing hebben zijn interesse. Niet voor niets is hij de drijvende kracht achter de digitalisering van de WereldTopSelectie.nl. Dat is een onderdeel dat al een lange tijd zeer succesvol is. Jelle is als productmanager bezig om hier een gebruikersapp voor te ontwikkelen. Daarmee kunnen ze bij Bustelberg straks ook jongeren en kleinere vermogens mee laten profiteren van het rendement van de beste bedrijven ter wereld. “Toch mooi dat zo’n jongen afstudeert in bedrijfskunde, daar tot de meest veelbelovende van zijn lichting behoort en dan voor Bustelberg kiest”, zegt Cordes trots. Hij is bereid veel voor deze mannen te doen. Zo hebben ze afgesproken dat Nodelijk en Trousset alle aspecten van het ondernemen bij Bustelberg gaan proeven en ervaren. “Ze lopen als het ware een MBA-cursus in de praktijk”, vertelt Cordes.

Eerst het eiland Dordrecht!

Met deze dynamische mix van jeugdige energie en doorgewinterde ervaring gaat Bustelberg een veelbelovende toekomst tegemoet. Het samenspel van frisse inzichten en bewezen deskundigheid belooft een succesvolle reis naar het veroveren van de Nederlandse vermogensbeheermarkt. Eerst maar eens beginnen met het eiland Dordrecht!

42 | 078MAGAZINE

Bustelberg Vermogensbeheer

Ulvenhoutselaan 12-A, Breda

www.bustelberg.nl

www.wereldtopselectie.nl

078MAGAZINE | 43
Wij creëren de look die voor jou zo belangrijk is!

KAMER 88 Haarstylisten is een salon met karakter. Vakmanschapen lef worden gecombineerd met een gevoel van rust en ontspanning.

Jij staat centraal bij KAMER 88.

KAMER88 HAARSTYLISTEN

Kleuren is echt het ding van Kamer 88. Of je nu een natuurlijke kleur wilt of een uitgesproken tint? Alles is mogelijk in de wereld van kleur. Zeker voor een balayage ben je bij ons aan het juiste adres. Onze colorista’s denken met je mee en geven jou een uitgebreid advies. Jij staat centraal. Een coupe is onderdeel van jouw imago. De haarstylisten van KAMER 88 weten dat als geen ander.

Zij weten wat er speelt op het gebied van hairfashion, zowel Streetstyle als Highstyle. Samen met jou gaan wij op zoek naar jouw imago, elk seizoen opnieuw.

MAASBOULEVARD 88 3331 ML ZWIJNDRECHT 078-78 528 06 | www.kamer88.nl |

@kamer88_haarstylisten

Ik ben Sonita Mahbubi en heb sinds kort mijn Beauty Boutique in het centrum van Dordrecht.

Ik wil je graag kennis laten maken met mijn Beauty Boutique d.m.v. een eenmalige korting van -25% korting* op een van de volgende behandelingen of producten:

• Henna brows

• Hybrid brows Waxen / Epileren

• Threading gezicht

• (Bruids) visagie

*Vermeld #078MGZN voor de -25% korting Tevens ook verkoop van Diadora Heritage sneakers & Peuterey

44 | 078MAGAZINE
KLEUR SPECIALIST
DE
Kijk op www.amiribeautyboutique voor meer informatie Volg ons:  @amiribeautyboutique Korte Breestraat 1 (ingang Habets herenmode)
Ha o Beauty,
Maak n afspraak  06 52 19 98 23

Bescherm je huid met een SPF

Heerlijk genieten van het lentezonnetje op je gezicht. Maar zonnestraling is tot 90% óók verantwoordelijk voor huidveroudering. Elke dag smeren met een SPF is dus erg belangrijk.

Etos

La Roche-Posay SPF50 – 50 ML € 21,75

Tips voor een frisse en stralende (lente)huid

YAY, het is lente! We kunnen hopelijk deze periode volop genieten van de eerste zonnestraaltjes, bloesem aan de boom en vogeltjes die vrolijk tjilpen. De lente staat voor een fris en nieuw begin. Ook de huid verdient wat extra aandacht nu, zodat je deze lente en zomer een mooie, egale en stralende huid hebt! Wij hebben wat tips voor je op een rij gezet.

Een dagelijkse dosis vitamine C

Vitamine C is een onmisbaar ingrediënt voor een gezond uitziende, frisse en stevige huid. Externe factoren kunnen ervoor zorgen dat je huid er dof en grauw uitziet en door stress kan je huid versneld verouderen. Gelukkig kan je met een dagelijkse dosis vitamine C die problemen grotendeels aanpakken.

Douglas

The Ordinary Vitamine C serum - € 18,95

Elke dag een goede skincare routine

Een schone huid is een gezonde huid. Je creëert de beste versie van je huid met een goede skincare routine. En dat duurt echt geen uren. In de ochtend: cleanser, toner, serum, oogcrème, moisturizer en SPF. In de avond: dubbele reiniging, serum, oogcrème en moisturizer. Easy as that!

SKINZ AND MORE

Hydropeptide Foaming

Cream Cleanser

€ 46,-

Zorg voor voldoende nachtrust

Slaaptekort kan namelijk leiden tot een verhoogde cortisolspiegel, waardoor verschillende processen in je lichaam verstoord raken. Voor je huid heeft dit vaak puistjes tot gevolg. Verder beïnvloedt cortisol de aanmaak van hyaluronzuur, dat nodig is voor het hydrateren van je huid. Je huid knapt dus zichtbaar op van een goede nachtrust!

Dore

& Rose

Deep Sleep Mask - € 38,95

Bescherm je ogen

De zonkracht wordt steeds sterker dus bescherm de ogen! Draag in de auto, op het terras of tijdens een wandeling een zonnebril. Dit beschermt voor een groot deel tegen uv-stralen maar ook tegen het knijpen van de ogen. Dit bespaart je een aantal kraaienpootjes in de toekomst!

Bijenkorf

Prada zonnebril - € 310,-

1
Tip
Tip 2
Tip 3
Tip 4
078MAGAZINE | 45
Tip 5
‘Een droomkapsel was nog nooit zo dichtbij’
46 | 078MAGAZINE

EXPERT IN EXCLUSIEVE EXTENSIONS

Altijd al lang haar willen hebben? Of een voller kapsel? Mariëlle van Gangelen (29), eigenaar van de gloednieuwe salon Mooi by Marie, tovert in gemiddeld twee uur een korte coupe om in een lange glanzende volle bos. Precies op kleur, niet van echt te onderscheiden met extensions van de beste kwaliteit. Haar geheim: passend advies en heel veel ervaring. “In principe kan alles voor een droomkapsel.”

Begin maart opende de ervaren kapster voor het eerst de deur van de moderne sfeervolle ruimte aan de Calandstraat in Dordrecht. Haar kapsalon is, heel handig, boven Superstore for hair. Gratis parkeerplaatsen zijn er genoeg en dat komt goed uit. Vanaf de eerste dag weten klanten haar (opnieuw) goed te vinden. Om te laten knippen, maar vooral voor Mariëlles specialiteiten: kleuren en exclusieve extensions.

Double drawns

“Haar is een belangrijk onderdeel van het uiterlijk. Om een mooie bos te creëren zijn extensions een fantastische uitvinding. Het is geweldig om in no time van kort naar lang te kunnen gaan. Maar ik krijg ook klanten die bijvoorbeeld door een operatie of ziekte dunner haar hebben gekregen. Ook voor hen zijn extensions een uitkomst. Het is een investering, maar dan heb je ook wat. Ik gebruik alleen double drawns. Dit zijn dikke banen haar. Van de aanzet van het hoofd tot aan de punt zijn ze even vol. Deze extensions blijven, bij een goede verzorging, minstens een jaar goed. In de tussentijd herplaats ik de extensions steeds tussen de zes tot acht weken. Na een klein uurtje zit het daarna weer perfect in model.”

Extra boost

“Een goede verzorging is belangrijk”, benadrukt Mariëlle. “Om die reden gebruik ik alleen haarproducten van Sensus. Al deze producten zijn op natuurlijke basis, vegan en zodoende eco friendly.

Ze bevatten keratine, honing en quinoa. Dit versterkt de haarvezels en geeft een extra boost aan beschadigd haar. Behandelingen met keratine geef ik ook. Verder is één keer per week wassen genoeg.” Het is uiteraard niet te zien, maar Mariëlle heeft zelf ook extensions. “Hoe dat voelt? De eerste keer is het wennen, vooral na het wassen. Het haar is ineens veel zwaarder. En föhnen duurt langer. Maar ik kan het iedereen aanbevelen. Een droomkapsel was nog nooit zo dichtbij.”

Mooi by Marie is iedere dinsdag en donderdag open. Hoewel de agenda al aardig snel vol loopt, zijn nieuwe klanten van harte welkom. Via Facebook of Instagram (Mooi by Marie) kun je online een afspraak inplannen voor een eerste consult.

Mooi by Marie Calandstraat 34, Dordrecht

078MAGAZINE | 47

Bloemjurk Swing € 189,99

Jurk Swing € 189,99

bijpassende bolero € 39,99

Isabelle

Jumpsuit Swing € 229,99

Afra Lange jurk Swing € 229,99

48 | 078MAGAZINE
Marianne Yvonne Fotografie: By Femke

Heb jij binnenkort een trouwerij of feestje?

Bezoek dan ook eens de winkel van Bahlmann Mode in Dordrecht voor een passende outfit. Je zult altijd slagen! Je treft de mooiste items van ruim 60 topmerken, van casual tot gekleed. Ongedwongen kun je op je gemak in een ruim 500 m2 winkel heerlijk struinen door het zeer ruime aanbod en je persoonlijk laten adviseren door één van de deskundige & fijne modestylisten.

www.bahlmann-mode.nl

078MAGAZINE | 49 BAHLMANN
Yvonne Jumpsuit Swing € 229,99 Bijpassende bolero € 39,99 Marianne Top Summum € 119,99 Rok Summum € 129,95 Ceintuur € 39,95 Afra Jumpsuit Swing € 199,99 Bijpassende bolero € 39,99 Marianne Jurk Joseph Ribkoff € 349,Tasje goud € 55,Isabelle Jasje Aaiko € 159,95 Top Aaiko € 79,95 Broek Aaiko € 139,95

ALLE TANDZORG ONDER ÉÉN DAK

GOEDE MONDZORG IS VAN LEVENSBELANG

Tandheelkundig Centrum Kastanjehoeve biedt alle vormen van tand- en mondzorg: reguliere behandelingen en mondhygiëne voor het hele gezin, maar ook op andere gebieden zoals beugels, implantaten, esthetische en cosmetische tandheelkunde, kronen, bruggen, facings, protheses en meer. Er wordt bovendien bijzondere zorg geboden aan kinderen, angstpatiënten en kwetsbare ouderen. Van preventie en mondhygiëne tot esthetische tandheelkunde: in Kastanjehoeve is alles te vinden onder één dak.

Veel ervaring

“Ons centrum levert complete, mondzorg en orthodontie op hoog niveau in de regio Hendrik Ido Ambacht, Ridderkerk, Barendrecht en Zwijndrecht,” vertelt Oded Hess, tandarts/implantoloog. “We hebben hier een hecht team van tandheelkundige professionals met veel ervaring: tandartsen, mondhygiënisten, preventieassistenten, een endodontoloog (wortelkanaalbehandeling specialist) en een tandprotheticus. Juist doordat alle tandzorg onder één dak wordt aangeboden, kunnen met name complexe behandelingen efficiënt en snel worden uitgevoerd. We hebben alles in huis en door direct intern collegiaal overleg bij doorverwijzing krijgt de patiënt de juiste zorg op maat.”

‘We nemen de tijd en kijken waar de angst vandaan komt’

Mondzorg

Het belang van een goede mondhygiëne wordt steeds meer erkend. Bij een onderzoek onder ruim 10.000 patiënten bleek dat dagelijks tandenpoetsen de kans op de gevreesde longontsteking met meer dan een derde vermindert en sterfte hierdoor met 20 procent daalt. Ontstekingen in de mond als oorzaak van een longontsteking wordt ook nog vaak over het hoofd gezien. “Er is ook wetenschappelijk bewezen dat tandvleesontstekingen een negatieve invloed hebben op suikerziekte,” aldus Hess. “Heb je een ontsteking van jouw tandvlees en heb je suikerziekte, dan is de suikerziekte minder goed onder controle te houden. Ook wetenschappelijk bewezen is de kans op hart- en vaatziekten bijna tweemaal zo groot bij een slechtverzorgde mond met chronisch ontstoken tandvlees. Je zou kunnen stellen dat goede mondzorg van levensbelang is.”

50 | 078MAGAZINE
Tekst: Nanny Yap | Fotografie: Rob van der Teen

Angst wegnemen

Sommige mensen zijn zo bang voor de tandarts dat zij hun gebit niet of nauwelijks laten controleren of behandelen. “Mijn advies is om een tandartsbezoek om die reden niet uit te stellen. Ons team vindt het belangrijk dat, als we zien dat de patiënt bang is, hem of haar eerst op zijn of haar gemak te stellen. We praten over de angst, kijken waar het vandaan komt. We nemen ruim de tijd voor de patiënt en bespreken wat er eventueel nodig is. Ik raad ouders van jonge kinderen ook altijd aan om de kinderen al vroeg

mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze een behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.”

Nieuwste technieken

Bij Tandheelkundig Centrum

Kastanjehoeve wordt gebruikt gemaakt van de nieuwste technieken, bijvoorbeeld de 3D-röntgenfoto, een 3D-mondscan en een 3D-printer. “We doen hier veel specialistisch werk. Hoe

‘Ook kunnen we nu binnen één dag een kroon leveren’

beter en moderner de apparatuur, hoe kwalitatief beter en comfortabeler voor de patiënt. Door gebruik te maken van deze technieken krijg je een volledig en nauwkeurig beeld van de situatie in de mond en in de kaak. Hierdoor kunnen complexe behandelingen beter en efficiënter worden uitgevoerd. Bij een wortelkanaalbehandeling is nu veel beter te zien waar de ontsteking zit. Ook kunnen we nu binnen één dag een kroon leveren. Je hoeft dus geen weken meer op je nieuwe kroon te wachten. Zoals gezegd bieden wij een complete, moderne en hoogkwalitatieve tandheelkunde in een prettige sfeer. Ons doel is om onze patiënten te helpen hun gebit levenslang gezond en mooi te houden. Dit doen we door de combinatie van kwalitatief hoogwaardige behandelingen en een cliëntvriendelijke aanpak. En ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen.”

Tandheelkundig Centrum

Kastanjehoeve

Kerkstraat 32c, Hendrik Ido Ambacht www.kastanjehoeve.com

078MAGAZINE | 51

BLONDE LOOK

Een nieuwe look

zag Shannon wel zitten. Haar haar was in mindere conditie door medicijngebruik en was hier en daar ook uitgevallen. Aan de aanzet was het al flink dikker, maar hierdoor ging het ook meer krullen. En met die krullen, daar wist Shannon even geen raad mee.

Fotografie: Rob van der Teen

Wil jij ook een make-over winnen?

Stuur een foto met je naam en leeftijd naar: info@078media.nl

Haarstylist Michiel

Door het verschil in lengte tussen de haren in heb ik gekozen voor meer verloop van lengte aan de voorkant. Hierdoor wordt het gezicht meer omlijst en heb je tevens minder last van de dunnere lengtes. De kleur hebben we in zijn geheel met zachte babylights lichter gemaakt en een zachte toner aangebracht. De ‘Naked Blonde’ look past perfect bij de zachte uitstraling van de coupe.

Make-up artist Brenda

Voor deze voorjaarslook koos ik voor een zachte blend. Een CC Cream geeft zachtheid aan de huid, egaliseert de natuurlijke tint en voelt zacht aan. De ogen gaf ik een zachte combi van peach en rosé en ook de lippen gaf ik een zachte rustige look. Met deze look kan Shannon doordeweeks fijn voor de dag komen en in het weekend geeft deze look een zachte glow.

52 | 078MAGAZINE
078MAGAZINE | 53 078MGZN MAKE-OVER

PODO THERAPIE

Verstand van voeten

Podotherapie Krook behandelt onder meer:

• Standsafwijking van de voeten, tenen of nagels

• Vermoeide of overbelaste voeten

• Knie-, Heup-, of rugklachten als gevolg van afwijkende voetstand of looppatroon

• Sportblessures

• (pijnlijk) Eeltvorming en ingroeiende nagels.

Direct Toegankelijk!

U heeft geen verwijzing nodig van uw huisarts.

Podotherapie Krook is gevestigd op de volgende locaties: Sport parademisch centrum de Jongh en van Wensen MedPlus Fysiotherapie en Sport

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u ons telefonisch of per mail bereiken. Ook kunt u het aanvraagformulier op onze website indienen.

54 | 078MAGAZINE NETJES, GESTRUCTUREERD EN CLEAN, ZO GAAN WIJ GRAAG TE WERK! OF HET NU
KANTOORPANDEN OF HET
HET BESTE RESULTAAT. JADE 200 DORDRECHT 078 614 75 30 INFO@RONIC.NL WWW.RONIC.NL
GAAT OM HET RENOVEREN VAN
PLAATSEN VAN LAADPALEN, WIJ GAAN VOOR
ELEKTROTECHNIEK DOMOTICA
VERLICHTING BEVEILIGING DATA INSTALLATIES LAADPALEN ZONNEPANELEN
31 6 28317807 info@podotherapiekrook.nl www.podotherapiekrook.nl
+
KR O K

Mijn naam is Mark Habets, 49 jaar jong, oprichter & eigenaar van Habets herenmode. Een bijna geboren

Dordtenaar met Limburgse roots, maar met een groen hart voor de plaatselijke FC. Een afgestudeerd Graficus met daarna een afronding in HBO Communicatie Creatief. Sinds 2015 ondernemer en ik zet mij ook in voor het kernwinkelgebied van de mooie Dordtse binnenstad.

Fotografie: Jurriaan Telder

Mark Habets Het voorjaar biedt een ‘intermezzo’ kledingstijl

In het voorjaar van 2023 was mijn eerste column gericht op hetzelfde thema. Nu, een jaar later, met een nieuw voorjaar voor de deur is het spiegelen aan de wetenschap van toen. Dit zijn nog steeds twee werelden die samenkomen en voortbouwen middels ambitie naar een volgend doel. Klinkt als muziek in de oren voor een ondernemer.

Een gegeven feit is nog steeds de kernwaarde van ambitie: het streven naar een fijnere levenssituatie. Na een jaar met een energie- en inflatiecrisis, twee oorlogen aan de randen van Europa, kwam er weer een beroep op maatschappelijke veerkracht. Weer die extreme overmacht waar je mee te maken krijgt en die je uiteindelijk ook in de portemonnee voelt. Besteedbaar inkomen en vertrouwen in de economie liggen nu op de weegschaal, maar er zijn altijd weer kansen door de veerkracht. Als ondernemer stel je je doelen bij en zorg je ook nu weer voor actie-reactie (lees: ambitie).

Ook deze keer is het sleutelwoord creativiteit en in tegenstelling tot vorig jaar ook: ‘het vroege voorjaar’. Maart 2023 was kouder dan gemiddeld, nat en ook opvallend met sneeuw en april nam het stokje over met een kletsnatte maand dus... weer die overmacht…

Het weer is in onze retailbranche de leidende factor en laat het voorjaar nu positief starten met een vroeg Pasen. Als daarbij het voorjaarszonnetje ook wat sneller voor de deur staat belooft het een mooi voorjaar te worden. Als kers op de taart een mooie voorjaarscollectie die weer te bewonderen is. Makkelijke en lichte materialen, aardetinten, beige, bruin, kaki, melkwit, zijn allemaal weer mooie kleurtinten en (luxe) circulair materiaal is een nieuwe trend. Er is tegenwoordig steeds meer uit materialen te halen vanuit het technisch proces en de leveranciers en producenten maken hier hun maatschappelijke ambitie van.

Ambitieus en modisch gekleed het voorjaar in!

Het voorjaar biedt een ‘intermezzo’ kledingstijl en laat daar nou een mooie bodywarmer bij horen. Al een aantal seizoenen komt hij iedere keer weer verrassend om de hoek, dus laat dit een musthave zijn. Juist in een lichte kleur en mooi afgewerkt met luxe materiaal en een goede aansluitende en korte pasvorm. Zolang het niet op een reddingsvest lijkt zit je goed! Alvast een twist voor het najaar: de kleine en zeer aansluitende bodywarmer juist voor onder de jas!

078MAGAZINE | 55

Event Center Dordrecht:

VEEL MÉÉR DAN EEN BRUILOFTSLOCATIE

Hoewel het Event Center Dordrecht al zeven jaar bestaat, is de locatie voor alle mogelijke feesten en bijeenkomsten aan de Weeskinderendijk voor menigeen wellicht een nog onontgonnen terrein. En dat is opmerkelijk, voor een complex met ruim duizend vierkante meter netto zaaloppervlakte dat niet alleen bruiloften, maar ook bedrijfsfeesten, schoolparty’s en (zakelijke) bijeenkomsten kan huisvesten.

Tekst: Arco Bomgaars

56 | 078MAGAZINE

De rode loper, die uitnodigend lonkt bij aankomst op de locatie van Event Center Dordrecht, geeft je het gevoel dat je je als filmster of VIP-gast naar een galaparty begeeft. Dat gevoel wordt nog eens versterkt bij het betreden van de ontvangstruimte, die warmte ademt en waarin een prachtige piano de onbetwiste eyecatcher is. Het zijn enkele visitekaartjes van Event Center Dordrecht, dé grootschalige locatie in de Merwestad voor alle mogelijke feesten en bijeenkomsten. Het complex dat sinds 2017 bestaat en waarvan eigenaar Jafar Razaq het onbetwiste gezicht is. Hij merkt dat de branche, na enkele zware jaren, weer aantrekt: “We zitten momenteel in een groeifase, na het afsluiten van een periode van coronaperikelen. Vorig jaar kregen we te maken met een vermindering van de koopkracht door de hoge lasten van mensen. Nu merken we dat de terughoudendheid langzamerhand aan het afnemen is, dat mensen weer durven feesten. Maar we zitten nog in de derde versnelling en willen graag doorschakelen.”

‘Van schoolparty's tot bedrijfsfeesten’

Aanbod van A tot Z

Jafar weet exact hoe die volgende stap gemaakt kan worden. “We hebben het imago dat we op onze locatie alleen maar multiculturele bruiloften plaats bieden, maar we doen veel meer dan dat.” Hij ondersteunt die opmerking met een cool filmpje van een dampend schoolfeest van het Dalton Lyceum uit Barendrecht voor 1500 scholieren. “Maar”, zo voegt hij toe, “we hebben hier ook feesten van de gemeente Dordrecht laten plaatsvinden en ook bijvoorbeeld de landelijke ‘De Hond van het Jaar-show’. Op dit moment is het percentage particuliere feesten nog zo’n 90 procent, maar we hopen te kunnen groeien in het zakelijk segment. We hebben al bewezen dat we opdrachten in dat segment ook aankunnen en die klanten keren ook terug.”

Waarom dat aandeel nog achterblijft, is verklaarbaar volgens Jafar. “Dat heeft deels te maken met onbekendheid, ons niet kunnen vinden of zelfs afweten van ons bestaan. Maar we hebben de locatie met ruim duizend vierkante meter zaaloppervlakte en daarnaast toiletten, nooduitgangen en verkleedruimte. We hebben de bereikbaarheid en ruime parkeergelegenheid voor 170 auto’s, met ook nog eens het parkeerterrein Weeskinderendijk in de nabijheid. We hebben de vergunning en een grote horecakeuken en desgewenst kunnen we gespecialiseerde catering inschakelen.

Bovendien hebben we krachtstroom, als klanten met grote installaties komen. Wij beschikken over 3 verschillende zalen met diverse afmetingen, met eigen ingangen en toiletten, die desgewenst als 1 grote ruime kan worden gebruikt. Je kunt bij ons terecht voor feesten en partijen tussen 50 en 1250 personen (zittend, staand ligt dat aantal zelfs hoger). We kunnen alles bieden, van A tot Z.”

Toekomstplannen

Alhoewel er mogelijk gesproken wordt over gemeentelijke plannen om in de toekomst huizen te bouwen op deze locatie, heeft Jafar zijn eigen stip op de horizon. “Zes van de zeven dagen Event Center Dordrecht openstellen voor feesten of bijeenkomsten is een doel, met een gelijkmatige verdeling van zakelijke en particuliere evenementen. We hebben een huurovereenkomst tot 2030 en we blijven doorgaan met investeren.” Event Center Dordrecht spant zich op alle fronten in om het de organisator(en) en de feestgangers het naar de zin te maken. “We zijn een sfeervolle locatie en zijn ook vanuit andere delen van het land goed bereikbaar met de ligging praktisch aan de A16. Daarnaast durven we te vernieuwen en proberen we ook zelf steeds weer stappen te maken.”

Event Center

Laan der Verenigde Naties 52, Dordrecht www.ecdordrecht.nl

078MAGAZINE | 57

DE PLAAG WIL TEGEN HET RANDJE SCHUREN

Wat krijg je als je Sjoerd van Lee (Scotch), Juno Rissema (Het Gezelschap), Yoni Bouma (Nova Novella), deejay Marieke Flach en beatmaker Jochem Smaal (Gijsjaradijsa) bij elkaar brengt? De samensmelting tot het muziekproject De Plaag, dat hoge doelen en ambities nastreeft zoals een nummer opnemen met Joost Klein en een optreden in 2025 op Wantijpop neerzetten.

58 | 078MAGAZINE
Tekst: Arco Bomgaars

Een gebrek aan lef hebben de leden van de Dordtse formatie De Plaag niet. Voor de clip van het tweede nummer ‘Chimis’ vloog het gezelschap naar Dubai. “Of je pakt het goed aan of je doet het niet’’, stelt Juno Rissema. “Een goede vriend van mij woont daar en heeft mij kort na corona daar ontvangen, toen ik er even helemaal doorheen zat. Dat heeft mij op ideeën gebracht: het was de ideale locatie voor de clip, waarin we op zoek gaan naar onszelf.’’ Voor Yoni Bouma was de trip ook een ultieme uitdaging: “Het was heel stressvol, omdat ik vliegangst heb. Maar het resultaat is vet.’’

Katapult

Sjoerd van Lee en Jochem Smaal stonden in coronatijd aan de basis van De Plaag toen zij het nummer ‘Lekker ding’ maakten en de hulp inriepen van Juno. “En inmiddels zijn onze oorspronkelijke bands op de achtergrond geraakt en draait het allemaal om De Plaag. Ik sta op voor De Plaag en ga er mee slapen. Dit is het meest ambitieuze project waar ik ooit in heb gezeten.’’

Hoe die naam tot stand is gekomen? Ik had ooit het boek De Pest van Albert Camus bij me. Camus en De Pest vielen af als bandnamen, De Plaag redde het wel. Naarmate het project vorderde, zijn we van de naam gaan houden. Alles wat we doen is met een knipoog, we willen de tongen losmaken en schuren soms tegen het randje.’’

Yoni vult aan: “De Plaag is het irritante jongetje met een katapult, die staat voor het speelse, het brutale. De Plaag live is een show, kleinkunst vermengd met hiphop, een smeltkroes. Op hiphop wordt vaak neergekeken, maar er zit zoveel achter wat we uitdenken.’’

Wantijpop

Uitgerekend thuishaven Dordrecht is nog niet aangedaan door De Plaag. “Het eerste jaar hebben we afgesproken dat we niet in Dordrecht spelen’’, geven Yoni en Juno aan. “We willen de show perfectioneren. Als we hier gaan optreden, willen we dat Dordrecht trots op ons en onder de indruk is. We denken dat we na de zomervakantie niet meer kunnen wegrennen voor Dordrecht. Maar de lat ligt hoog, want hier moeten we het publiek overtuigen.’’

‘De Plaag live is een show, kleinkunst vermengd met hiphop, een smeltkroes’

Inmiddels liggen er een kleine twintig nieuwe nummers klaar. “Elk nieuw nummer uitbrengen is weer spannend. Het is net gokken’’, stelt Yoni. “Maar we kiezen onderwerpen die aanspreken. Onze droom? Een nummer opnemen met Songfestivaldeelnemer Joost Klein lijkt ons echt geweldig.’’

Juno knikt: “De andere stip op de horizon is om volgend jaar op het hoofdpodium van Wantijpop te staan. En wat nog meer? Toeren met vrienden en de tijd van mijn leven hebben. Dat hoop ik de komende tien jaar voort te zetten met De Plaag.’’

078MAGAZINE | 59

A career at DEME presents opportunities in any direction. It’s your choice that puts you on your path to success. Working at international project sites, on board of our vessels or at our head office? A career at DEME takes you all around the world.

Take a look at our job opportunities and embark on your own adventure: www.deme-group.com/careers

LOADED FRIES MEXICAN CHICKEN

Bereidingswijze:

Ingrediënten:

Olijfolie

300 gr pulled chicken

1 rode ui

1 bosje koriander steeltjes fijngesneden

1 paprika in reepjes gesneden

1tl cayenne peper

1tl chilivlokken

1tl gerookte paprikapoeder

1tl komijnpoeder

1tl korianderpoeder

500 ml tomaten passata

1 blik zwarte bonen

1 blik mais

Guacamole

Peper en zout

Zure room

Puur: gasten willen het pure spul

Gasten gaan voor puur: eerlijke, duurzame en ambachtelijke producten. Hoge kwaliteit zonder schuldgevoel. Er is meer aandacht voor kwaliteit, versheid en de herkomst van producten. Maar ook het proces van bereiding speelt een rol: van de selectie van producten tot het restafval.

Verhit de olie in een grote pan en fruit de rode ui en koriandersteeltjes 5 minuten op laag vuur. Draai het vuur wat omhoog en roerbak de paprika 5 minuten mee. Strooi de cayennepeper, chilivlokken, gerookte paprika, komijn en koriander erover en bak 1 minuut mee, tot ze geuren. Schep de pulled chicken erdoor, bestrooi met zout en peper en meng even goed door elkaar. Giet de passata in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur omlaag en laat het geheel 15 minuten zonder deksel pruttelen. Voeg, als het te droog wordt een beetje water of bouillon toe. Voeg de zwarte bonen en mais toe en laat nog 10 minuten op het vuur staan terwijl je af en toe roert.

Bij

Bijzonder Frietwerk zijn we hier bewust mee bezig

Zo komt ons vlees van Nederlandse bodem en maken we gebruik van de korte voedselketen. We hebben verse friet zonder schil die wordt gebakken in Green Label olie. Onze toppings zijn huisgemaakt en zonder extra toevoegingen, dus zo puur mogelijk.

Voor deze editie van 078MGZN hebben we in samenwerking met voedingsdeskundige Tamara van Ham speciaal een voedzame, eiwitrijke topping gemaakt die past in een bewust voedingspatroon.

Dus genieten van een lekker frietje en toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, kom dan snel een keer naar ons restaurant op de Voorstraat 317!

www.bijzonder-frietwerk.nl

078MAGAZINE | 61
recepten &cocktails
Fotografie: J-an communiceert

Klare taal, heldere adviezen

Specialisten die niet om de hete brij heen draaien

Voor veel ondernemers is de wereld van het recht een onbekend gebied, waar zij liever zo weinig mogelijk mee te maken hebben. Zo hoort dat ook. Toch kan het gebeuren dat u die wereld moet betreden. Omdat u een goed contract of advies nodig heeft, omdat u een juridisch geschil moet uitvechten of omdat u zo’n gevecht juist wilt voorkómen. In zulke situaties is het goed dat u een partner heeft die u met raad en daad bijstaat en u door die onbekende wereld loodst. De Neef Advocaten is zo’n partner.

Voor veel ondernemers is de wereld van het recht een onbekend gebied, waar zij liever zo weinig mogelijk mee te maken hebben. Zo hoort dat ook. Toch kan lden.het gebeuren dat u die wereld moet betreden. Omdat u een goed contract of advies nodig heeft, omdat u een juridisch geschil moet uitvechten of omdat u zo’n gevecht juist wilt voorkómen. In zulke situaties is het goed dat u een partner heeft die u met raad en daad bijstaat en u door die onbekende wereld loodst. De Neef Advocaten is zo'n partner.

62 | 078MAGAZINE GEBROEDERS VAN STRIJ van schets tot schilderij T / M 01.09 2024
taal, heldere adviezen Specialisten die niet om de hete brij heen draaien Smidsweg 40 078 - 673 10 83 3295
80 3261
Klare
BV ’s-Gravendeel Beneden Oostdijk 42 0186 - 75 16
KX Oud-Beijerland www.deneefadvocaten.nl De juridisch specialist voor ondernemers
VASTGOED • ARBEID • INCASSO ONDERNEMINGSRECHT • HANDELSRECHT • CONTRACTEN De Neef Advocaten ondersteunt u o.a. in: De Neef Advocaten ondersteunt u o a in: VASTGOOED • ARBEID • INCASSO ONNDERNEMINGSRECHT • HANDELSRECHT • CONTRACTEN 078 - 673 10 83 0186 - 75 16 80 Smidsweg 40
BV ’s-Gravendee
Oostdijk
KX Oud-Be jerland www.deneefadvocaten.nl
3295
Beneden
42 3261
D e j u r i d i s c h s p e c i a l i s t v o o r o n d e r n e m e r s
2022

BULGUR MET WORTEL, SPINAZIE EN HARISSA

Een heerlijk recept, veggie en calorie bewust

Ingrediënten voor 2 personen:

2 (grote) wortels

150 gram bulgur

1 grote knoflookteen

Midden oosterse kruiden (ras el hanout)

1 rode ui

30 gram harissa

125 gram babyspinazie

100 gram feta

350 ml biologische zoutarme bouillon

1,5 eetlepel olijfolie

2 tl honing

Voedingswaardes per portie:

Energie (kcal): 693

Vetten: 31 gram

Koolhydraten: 69 gram

Waarvan suikers: 13,5 gram

Ras el Hanout kruiden en 0,5 eetlepel olijfolie. Verspreid de wortel over een bakplaat met bakpapier en bak 20 à 25 minuten in de oven. Schep halverwege om en voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. De wortels zijn klaar wanneer de puntjes donker beginnen te worden en je met je vork erin kan prikken. Zet een pan op met kokend water en voeg de bouillon toe. Voeg daarna de bulgur toe en kook deze in 10 minuten gaar en droog. Roer regelmatig even door. Pers de knoflook of snijdt fijn. Snipper de ui en verhit 0,5 eetlepel

olijfolie in de pan en laat 2 à 3 minuten fruiten. Voeg de honing en harissa eraan toe. Verhit 30 seconden, het gaat licht geuren. Meng daarna de saus door de bulgur. Voeg de spinazie in delen toe aan de pan met bulgur en roer het door elkaar. Laat de spinazie rustig klein worden. Mocht je meer spinazie willen toevoegen kan dat uiteraard. Verdeel de bulgur over de borden. Leg de geroosterde wortel bovenop, verkruimel de feta erboven en hak de amandelnoten in grove stukken. Garneer af met de amandel noten.

recepten &cocktails
Eetsmakelijk! www.tamaravanham.nl
64 | 078MAGAZINE www.totalroofcare.nl • DAKDEKKER / ZZP’ER • ACCOUNT MANAGER • UITVOERDER info@totalroofcarebv.nl 078 - 619 18 97 Vacature KWALITEIT STAAT VOOROP DAAR STAAT ONS BEDRIJF SINDS VELE JAREN OM BEKEND! G. Verhaar Afwerking & Montage B.V. Grevelingenweg 2, 3313 LB Dordrecht Telefoon: 078 - 63 00 508 Mobiel: 06 - 22 66 93 41 E-mail: info@gverhaar.nl WWW.GVERHAAR.NL STRALEN MET RVS-GRIT EN GLASPAREL AANBRENGEN VAN COATINGS LEGGEN VAN VLOEISTOFDICHTE HORECA- EN INDUSTRIEVLOEREN

recepten &cocktails

Geniet van deze heerlijke

Franse traditionele groentestoof!

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui

1 teentje knoflook

10 tomaten

1 rode paprika

4 takjes tijm

1 groene courgette

1 gele courgette

1 aubergine

Olijfolie

Zout

Versgemalen peper

Bereidingswijze:

Pel en snipper de ui en knoflook. Snijd 6 tomaten en de paprika in blokjes. Haal de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de courgettes, aubergine en de rest van de tomaten in plakjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de paprika, stukjes en tomaat toe en laat langzaam garen tot een saus. Pureer de saus en breng op smaak met zout en peper en verwarm de oven voor op 170 °c. Doe de saus in een pan of ovenschaal. Leg de plakjes groente om en om dakpansgewijs in de saus tot de hele pan vol is en dek af met een stuk met boter ingevet bakpapier. Schuif de pan in de voorverwarmde oven en bak circa 20 minuten tot de groenteschotel gaar is.

www.decrimp.nl

078MAGAZINE | 65

• 078 - 613 58 54 • INFO@BOTSMODE.NL

VOOR DE MOOISTE

VOOR DE MOOISTE

VOOR DE MOOISTE

VOOR DE MOOISTE

VOOR DE MOOISTE

VOOR DE MOOISTE

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

LINGERIE, BADMODE, PANTY’S, NACHTMODE, LOUNGE- EN DAYWEAR

VELE MERKEN O.A.: HANRO

VELE MERKEN O.A.: HANRO

VELE MERKEN O.A.: HANRO

VELE MERKEN O.A.: HANRO

VELE MERKEN O.A.: HANRO

VELE MERKEN O.A.: HANRO

STELLA MCCARTNEY

STELLA MCCARTNEY

STELLA MCCARTNEY

STELLA MCCARTNEY

STELLA MCCARTNEY

STELLA MCCARTNEY

FELINA

FELINA PLUTO

FELINA

PLUTO

FELINA PLUTO

FELINA PLUTO

FELINA

PLUTO

PLUTO

MAISON LEJABY

MAISON LEJABY

MAISON LEJABY

MAISON LEJABY

MAISON LEJABY

MAISON LEJABY

AUBADE

AUBADE

AUBADE

AUBADE

AUBADE

AUBADE

CHPTR-S

CHPTR-S

CHPTR-S

CHPTR-S

CHPTR-S

CHPTR-S

SKINY BODYWEAR

SKINY BODYWEAR

SKINY BODYWEAR

SKINY BODYWEAR

SKINY BODYWEAR

SKINY BODYWEAR

WATERCULT

WATERCULT

WATERCULT

WATERCULT

WATERCULT

WATERCULT

MARYAN MEHLHORN

MARYAN MEHLHORN

MARYAN MEHLHORN

MARYAN MEHLHORN

MARYAN MEHLHORN

MARYAN MEHLHORN

SEAFOLLY

SEAFOLLY

SEAFOLLY

SEAFOLLY

SEAFOLLY

SEAFOLLY

WOLFORD

WOLFORD

WOLFORD

WOLFORD

WOLFORD

WOLFORD

PAIN

PAIN DE SUCRE ROIDAL

SUCRE

PAIN DE SUCRE ROIDAL

PAIN DE SUCRE ROIDAL

PAIN DE SUCRE

ROIDAL

PAIN DE SUCRE ROIDAL @BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE ACHTER OM 101

ACHTER OM 101 • 3311 KB DORDRECHT • 078 - 613 58 54 • INFO@BOTSMODE.NL WEBSHOP! BOTSBOUTIQUE.NL

@BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE

@BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE ACHTER OM 101 • 3311 KB DORDRECHT • 078 - 613 58 54 • INFO@BOTSMODE.NL WEBSHOP! BOTSBOUTIQUE.NL

WEBSHOP! BOTSBOUTIQUE.NL

Kickstart Drechtsteden helpt je aan de bak!

Heb je een tijd niet gewerkt en wil je weer aan de slag? Of heb je wat extra hulp nodig bij het solliciteren of het vinden van de juiste baan? Wat je vraag over werk ook is, wij staan voor je klaar om je te helpen de volgende stap te zetten.

Ontdek jouw kansen

Onze hulp is altijd gratis en vrijblijvend. Dus kom je binnenkort een bakkie doen? We rijden met onze bak(fiets) vol advies naar verschillende plekken in de regio, dus ook bij jou in de buurt. Een afspraak maken is niet nodig!

66 | 078MAGAZINE
WEBSHOP!
@BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE ACHTER OM 101 • 3311 KB DORDRECHT
078 - 613 58 54
INFO@BOTSMODE.NL
BOTSBOUTIQUE.NL
DE
ROIDAL @BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE ACHTER OM 101 • 3311 KB DORDRECHT
@BOTSBOUTIQUEDORDRECHT @BOTSBOUTIQUE ACHTER OM 101 • 3311 KB DORDRECHT • 078 - 613 58 54 • INFO@BOTSMODE.NL WEBSHOP! BOTSBOUTIQUE.NL
DORDRECHT •
3311 KB
078 - 613 58 54
INFO@BOTSMODE.NL WEBSHOP! BOTSBOUTIQUE.NL
02 9726 Advertentie KICKSTART Drechsteden RT.indd 1 15-03-2024 10:21

CAKE MET BLAUWE BESSEN & CRUMBLE

Tip:

Serveer de cake met vers roodfruit, poedersuiker en eventueel een bolletje

vanille roomijs.

Eet smakelijk!

50 gram yoghurt

4 eieren

250 gram diepvries blauwe bessen

1 mespuntje zout

Ingrediënten voor de crumble:

110 gram koude boter

150 gram bloem

100 gram witte basterdsuiker

1 mespuntje zout

Benodigdheden: Bakvorm

Mengkom Mixer

Meng de boter en de suiker tot een glad en luchtig geheel met een mixer. Verwarm de oven voor op 160 graden. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg de yoghurt toe en de bloem en zout, wanneer het een glad beslag is er genoeg gemixt. Spatel voorzichtig de blauwe bessen door het beslag en doe het beslag in de met bakpapier bekleedde bakvorm.

Bereidingswijze crumble: De crumble is het makkelijkst om met de hand te maken door alle ingrediënten zachtjes te kneden en samen te wrijven, met een mixer wordt er snel te veel gemixt en zijn het geen mooie kruimels meer.

Verdeel de crumble over het cakebeslag en zet de cake in de voorverwarmde oven voor ongeveer 55 minuten, de cake is klaar met bakken zodra je er satéprikker in prikt die er dan droog uitkomt.

www.christas.nl

078MAGAZINE | 67
recepten &cocktails

Big Green Egg: een “buiten” gewoon kooktoestel

Burgemeester Jaslaan 35 Dordrecht - tel. 078-6160364 - www.vdmerwe.nl

Ben jij een enthousiaste verkoopmedewerker?

Burgemeester Jaslaan 35 Dordrecht tel. 078-6160364 www.vdmerwe.nl

Vind je het leuk om in een hecht team te werken en ben je een expert in het vinden van de perfecte slaapoplossing door de juiste vragen te stellen?

Dan is de functie van Verkoopmedewerker bij Auping Sliedrecht jouw ideale baan!

WAT BIEDEN WIJ JOU?

R Contract voor 28-37 uur per week

R Mogelijkheid tot vast contract

R Diverse taken binnen ons familiebedrijf en een betrokken team

R Kansen voor persoonlijke ontwikkeling via Auping Academy

R Uitstekende arbeidsvoorwaarden en marktconform salaris, inclusief 8% vakantiegeld

R Gesloten op zondag en maandag

Stuur je motivatie en CV naar: info@aupingstore-sliedrecht.nl

68 | 078MAGAZINE

Mr. Simon

Simon Rutte ging in 1872 zijn ambitie achteraan en startte zijn eigen Distilleerderij in Dordrecht. Nu meer dan 150 jaar later wordt er nog steeds met veel passie en ambitie heerlijke producten gemaakt.

Benodigdheden:

Jigger (maatbekertje)

Coupe glas

Barlepel

Mixing glass

Barstrainer of julep strainer

IJsblokjes

Ingrediënten:

60ml Old Simon

20ml Mandarine Napoleon

10ml Campari

1 barspoon Agave siroop

Garnering:

Sinaasappelschil

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de mixing glass en doe er ijsblokjes bij. Roer 20 tot 25 seconden de ingrediënten door elkaar.

Schenk daarna de cocktail in het glas, houd de ijsblokjes tegen met een bar strainer of julep strainer. Garneer de cocktail met een sinaasappelschil.

Basil Smash

Benodigdheden:

Cocktailshaker

Barstrainer

Fine strainer (kleine zeef)

Muddler (stamper)

Jigger (maatbekertje)

Ijsblokjes

Tumbler/rocks glas

Ingrediënten:

60ml Dutch Dry Gin

30ml Citroensap

20ml Suikersiroop

Veel basilicumblaadjes

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in de cocktailshaker, kneus de basilicumblaadjes met een muddler in de shaker. Nadat de blaadjes goed gekneusd zijn doe je er ijsblokjes bij en even goed shaken. Vul een tumbler glas met ijsblokjes en schenk de cocktail in het glas en garneer met basilicumblaadjes. Gebruik bij het inschenken een barstrainer en een fine strainer om de gebruikte ijsblokjes en kleine basilicumblaadjes tegen te houden.

Wil jij de perfecte Basil Smash leren maken?

Dat kan bij onze cocktailworkshop!

Kijk voor data op onze website: www.rutte.nl

078MAGAZINE | 69
recepten &cocktails

Notariskantoor Merwestein

Notariskantoor Merwestein

Uw notaris op alle rechtsgebieden !

Bel of mail vrijblijvend voor een offerte !

Uw notaris op alle rechtsgebieden !

Bel of mail vrijblijvend voor een offerte !

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Uw notaris op alle rechtsgebieden !

Bel of mail vrijblijvend voor een offerte !

Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Postbus 201, 3300 AE Dordrecht

Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Postbus 201, 3300 AE Dordrecht

Telefoon: 078 - 613 95 55 • Faxnummer: 078 - 639 06 81

Telefoon: 078 - 613 95 55

E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl

E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl

Uw notaris op alle rechtsgebieden !

www.notariskantoormerwestein.nl

www.notariskantoormerwestein.nl

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Bel of mail vrijblijvend voor een offerte !

Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Postbus 201, 3300 AE Dordrecht

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Telefoon: 078 - 613 95 55

E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl

www.notariskantoormerwestein.nl

Mr. C.L. Papaïoannou, Notaris

Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Postbus 201, 3300 AE Dordrecht

Singel 81 (Samuel van Hoogstraten) 3311 PB Dordrecht

Telefoon: 078 - 613 95 55 • Faxnummer: 078 - 639 06 81

Telefoon: 078 - 613 95 55

E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl

E-mail: notaris@notariskantoormerwestein.nl

70 | 078MAGAZINE

bestaat deze zomer acht jaar

Wat zijn jullie doelen en dromen, was de vraag voor deze editie van het magazine. Toen wij (Jaap en Nicoline) acht jaar geleden ons broodcafé begonnen aan de Johan de Wittstraat, hadden wij nog weinig doelen en dromen. Ons enige doel was om brood op de plank te krijgen en als bakker een nieuwe start te maken.

Ons café werd goed bezocht en langzaam begonnen wij te dromen dat het wel eens een succes zou kunnen worden. Het desembrood dat Jaap elke dag bakt, was een succes.

Ons doel was om een mooie klantenkring op te bouwen en onze gasten een ‘thuis’-gevoel te geven. Na vier jaar kwam de coronacrisis en gingen we een aantal maanden dicht. Dan stel je je doelen en dromen bij en moesten we op een creatieve manier ons brood verdienen met bezorgen en out-of-the-box denken. We kregen hulp van vrienden, familie en soms nieuwe, bijzondere mensen.

Na vier jaar kwam de coronacrisis en soms nieuwe, bijzondere en gasten, producten

Dit bracht ons tot een nieuw doel: sponsor van Quiet Drechtsteden worden en het verschil maken voor mensen in stille armoede. Want wat hadden wij het eigenlijk goed. Inmiddels zijn we bijna acht jaar een familiebedrijf en zijn onze doelen: tevreden gasten, mooie producten en ondernemen met passie.

Zo ontwikkelden wij een nieuwe Dordtse lekkernij samen met vriend Alex; de Dordtse Schapenpoot. Bezorgen van bedrijfslunches of pakketten voor elke gelegenheid is een extra toevoeging geworden. Sponsor van Quiet zijn we ook nog steeds en zo leveren wij een bijdrage aan de dromen van de members.

www.broodcafejaap.nl

078MAGAZINE | 2
Fotografi e: Maartje Brockbernd
078MAGAZINE | 71

Wijnhuis Colle Manora:

TOPWIJNEN GEBOREN TUSSEN HAUTE COUTURE EN SNELLE SPORTWAGENS

Colle Manora is in meerdere opzichten een bijzonder wijnhuis. Het is gelegen in het hart van één van de subdistricten van de Piemonte streek: Monferrato. Het wijnhuis is opgericht in 1981 en ging in 2001 over in handen van Giorgio Schön en zijn echtgenote (en wijnmaakster)

Marina Orlandi Contucci. Zij hebben in de loop van de tijd een zeer grote transformatie van de historische wijnmakerij uitgevoerd, waarbij ze nieuwe wijnstokken hebben aangeplant en de structuur en faciliteiten van de kelder hebben gerenoveerd. Colle Manora heeft een reeks waarden waar Italië wereldwijd bekend om staat: kwaliteit, stijl, passie.

Jan Pieter de Vlieger

Eigenaar van Frans van den Hoogen Wijnkoopers Anno 1844. Vinoloog van de Wijnacademie, Oinos wijnproefkunde,Wijn-spijs Academie voor Gastronomie.

Giorgio Schön, begon in 1969 te werken in het high fashion familiebedrijf met zijn moeder Mila Schön, één van de beste Italiaanse modeontwerpsters. Giorgio leidde het bedrijf 23 jaar, waarin hij zijn extra tijd besteedde aan racewagens en het verzamelen van historische auto’s. Hij was zelf coureur en heeft o.a. 4 Italiaanse circuit kampioenschappen gewonnen. In 1993 werd het modebedrijf Mila Schön verkocht en werd Giorgio dealer voor Ferrari en Maserati voor Noord-Italië. Mila Schön was nooit rechtstreeks bij het management van Colle Manora betrokken, maar was meer geïnteresseerd in de creatieve en esthetische kant van het landgoed en heeft zo haar persoonlijkheid op het bedrijf weten te drukken. De ‘Mila’ wijn is daarom aan haar opgedragen. In het wijnhuis is tevens een klein museum gevestigd waarin een aantal bijzondere stukken uit haar modecollectie uit de jaren ’80 zijn tentoongesteld. Giorgio’s bovengemiddelde interesse in snelle auto’s is terug te vinden in een rode Ferrari die als decor dienstdoet in de wijnkelders en tevens is verwerkt in het logo van Colle Manora.

Het wijnhuis domineert de heuvel (Colle) in het midden van een amfitheater gevormd door wijngaarden, in het noorden en oosten begrensd door bossen met acacia, eiken en wilde kersen, waardoor

72 | 078MAGAZINE

een uniek landschap ontstaat tussen de historische stadsdelen Quargneto en Fubine Monferrato. 21 van de ongeveer 75 hectare zijn beplant met wijnstokken en genieten van een zeer gunstig microklimaat.

Elke wijngaard wordt handmatig verzorgd volgens de principes van geïntegreerde landbouw, gericht op een laag gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Inheemse druiven vormen de hoeksteen van de productie: Barbera Monferrato geeft leven aan de jonge Pais, het is een lichtvoetige Barbera die op zijn fruit is gemaakt en om jong te drinken. Ray is een pittige rode wijn gemaakt van de Albarossa druif: een kruising tussen Barbera en NebbioloDronero, gemaakt door prof. Dalmasso, die pas begin 2000 is goedgekeurd voor aanplanting en nu gekweekt op een paar hectare.

Experimenten met beroemde internationale druivensoorten mochten niet ontbreken. Het planten van de eerste Sauvignon Blanc in Piemonte toont aan dat Monferrato in staat is een heerlijk geurige en zeer fascinerende witte wijn te produceren: Mimosa. Knisperend droog met mooie citrus tonen. Vervolgens eert Mila, gemaakt uit een huwelijk van Viognier en Chardonnay gefermenteerd op eiken barriques, met haar grote finesse de modeontwerpster aan wie zij is opgedragen. Pinot Nero is het hart van Palo Alto, een breed geschakeerde aromatische wijn met een groot rijpingspotentieel die alleen in de beste wijnjaren wordt geproduceerd. De productie van de Mila en Palo Alto is beperkt tot slechts een 3000 tot 3500 flessen en ondanks die lage productie heeft men het geduld om de wijnen pas op de markt te brengen als ze goed gerijpt zijn.

Voor haute couture en sportwagens is het doel uitmuntendheid, dat is tevens de ambitie van de wijnmakerij…
078MAGAZINE | 73

Verrassend genieten in hartje Biesbosch

BIJ BRASSERIE BIEZZ NATUURLIJK!

Nationaal Park De Biesbosch is sinds Hemelvaart vorig jaar een fijne plek met fantastisch uitzicht rijker. Bezoekers kunnen het hele jaar zeven dagen per week bij Brasserie Biezz genieten van huisgemaakte taartjes, broodjes, koffie, sapjes, bitterballen, bijzondere bieren, ijs en nog veel meer. De selfservice horecagelegenheid naast het Biesboschcentrum heeft dezelfde natuurlijke uitstraling als de omgeving zelf. Veel hout, groen en een natuurtuin bij het ruime terras. En natuurlijk zijn ook honden van harte welkom.

Trotse eigenaar Alexander Nouwen heeft er zin in. Na de complete verbouwing voorafgaand aan de opening, heeft hij het afgelopen jaar onder andere gebruikt voor het realiseren van een vergaderzaal en een uitbreiding van het assortiment. Vanaf nu kunnen bezoekers bijvoorbeeld ook take away bestellen via de website.

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Rob van der Teen
74 | 078MAGAZINE

Take away

Biezz is een mooie nieuwe aanvulling op Fles & Mes en de Raedtskelder, ook in het bezit van de ervaren ondernemer. Zijn cateringbedrijf Fles & Mes is zelfs al twintig jaar een begrip in de regio. Met Biezz maakt hij voor het eerst de stap naar een buitengebied. Hoe dat bevalt? “Geweldig! Het uitzicht is net een schilderij. Ik geniet er elke dag net zoveel van als onze gasten. Vanaf het begin liep het goed. Verrassend goed zelfs. Ook op dagen dat het minder goed weer is, weten al veel mensen ons te vinden. Dordtenaren, maar ook veel gasten van buiten de stad. Opvallend veel Belgische gasten strijken bij ons neer voor een kop koffie of lunch. Vorige zomer kregen we vaak de vraag naar take away, bijvoorbeeld voor een picknick of om mee te nemen tijdens een boottochtje. Die hebben we nu, in verschillende varianten.”

‘Divers aanbod take away voor een picknick of boottocht’

Verse ijscoupes

Een andere verrassing was de grote hoeveelheid ijsjes die Biezz verkoopt op zonnige dagen. “Voorverpakte ijsjes. Superlekker natuurlijk, maar vanaf dit jaar hebben we zelfgemaakte verse ijscoupes toegevoegd aan het aanbod. Wat is er lekkerder dan op een mooie dag genieten op het terras van een vers bereide overheerlijke ijscoupe? Ik hoop dat mensen hier graag een blokje voor omfietsen. Of omvaren. Binnenkort komt er een nieuwe aanlegsteiger bij waar acht boten kunnen aanleggen voor een korte tussenstop. Dat is ook het mooie van dit gebied. Alles is aanwezig voor een leuke dag in de natuur. Mooie

wandel- en fietsroutes, bootverhuur en natuurlijk het prachtige klimbos. Al deze onderdelen versterken elkaar.”

Vergaderen in de natuur Vergaderen saai? Niet als de vergadering plaatsvindt in de splinternieuwe vergaderruimte van Biezz. Net als de hele brasserie is deze ruimte ingericht door Ro Interieurbouw. GN Bouw heeft de verbouwing gedaan. “Tuurlijk allebei uit Dordrecht. Ik vind het belangrijk om samen te werken met lokale ondernemers. Om die reden verkopen wij bijvoorbeeld ook cookies van Coffeelicious.” De vergaderruimte biedt, net als het restaurant en terras een inspirerend uitzicht, op het water en het groen van het natuurgebied. Uiteraard zijn alle voorzieningen als een flip-over en scherm aanwezig, evenals een eigen koffie- en theehoek. “Het is natuurlijk ook mooi

‘Vergaderruimte met inspirerend uitzicht op de natuur’

om een vergaderdag te combineren met kanoën, een wandeling en een gezellige gezamenlijke lunch, borrel of barbecue.” Ook fijn: er is volop gratis parkeergelegenheid op een steenworp afstand.

Een dagje Biesbosch? Alexander kan het iedereen aanbevelen. En als je er dan toch bent, het gastvrije team van Biezz en natuurlijk de baas zelf zien je graag verschijnen.

Brasserie Biezz

Baanhoekweg 53, Dordrecht www.biezz.nl

078MAGAZINE | 75

MINI Cooper (S)E

Het meest iconische model van MINI is in een nieuw jasje gestoken. Maar nog steeds helemaal MINI: dankzij een langere wielbasis en grotere spoorbreedte is rijdynamiek gegarandeerd. Ten opzichte van de vorige volledig elektrische MINI heeft het nieuwe model op gebied van bereik enorme stappen gemaakt. Zo heeft hij een actieradius tot wel 402 kilometer snellaad capaciteit tot 95 kW. De MINI Cooper (S)E is te personaliseren aan de hand van vier verschillende trims, zo is er altijd een uitvoering die bij jouw past.

Vanaf € 35.990 of € 499 p/m

BMW i5.

Dealergegevens:

MINI Dubbelsteyn

Mijlweg 65 3316 BE Dordrecht

De nieuwe BMW 5 Serie is dynamischer dan ooit en nu bovendien 100% elektrisch verkrijgbaar.

volledige flexibiliteit voor zowel korte als lange ritten. Ontdek de nieuwe BMW i5 bij BMW Dubbelsteyn en ervaar de comfort die je mag verwachten van de meest succesvolle zakensedan uit het hogere middensegment.

Vanaf € 77.572 of € 1.069 p/m

Dealergegevens:

Dubbelsteyn Dordrecht Dubbelsteyn Numansdorp

Mijlweg 65 Burg. de Zeeuwstraat 130 3316 BE Dordrecht 3281 AL Numansdorp (078) 652 76 00 (0186) 658 111 www.dubbelsteyn.nl www.dubbelsteyn.nl

76 | 078MAGAZINE

NIEUWE

Wat gaat er veranderen voor bedrijfswagens?

Het zal je vast niet ontgaan zijn: de komende jaren voert de overheid ingrijpende maatregelen door op het gebied van mobiliteit en met name voor bedrijfswagens. De overheid neemt deze maatregelen om ondernemers aan te moedigen om te investeren in milieuvriendelijke alternatieven. Denk hierbij aan geheel elektrische bedrijfswagens.

Belasting op bedrijfswagens

Vanaf 1 januari 2025 vervalt de vrijstelling van BPM op bedrijfswagens. Vanaf dan moeten ondernemers belasting gaan betalen voor een bedrijfsauto, net als voor een personenauto. Voor elektrische bedrijfswagens blijft de BPM-vrijstelling wel bestaan. De verdwijning van de BPMvrijstelling is een belangrijke ontwikkeling die invloed heeft op onder andere de kosten van ondernemers.

De BPM voor bedrijfswagens wordt bepaald op basis van de CO2-uitstoot. Hoe hoger de uitstoot, hoe meer BPM er moet worden betaald. De reden achter de afschaffing van de BPM-vrijstelling is de dringende behoefte van de overheid om

de CO2-uitstoot te verminderen. Hierdoor worden bedrijfswagens met een diesel- en benzinemotor duizenden euro’s duurder in prijs.

Zero-emissiezones in Nederland

In 2030 moet de CO2-uitstoot met 49 procent zijn gedaald ten opzichte van 1990, volgens het Nederlandse Klimaatakkoord. Een derde van de CO2-emissies in Nederland is afkomstig van bestelwagens en vrachtwagens. Dat is de reden dat circa 30 tot 40 gemeenten in Nederland vanaf 2025 een zero-emissiezone invoeren. Een zero-emissiezone is een gebied in en rondom het stadscentrum waar alleen volledig uitstootvrije bestelwagens en vrachtwagens in mogen rijden. De zero-emissiezone geldt voor (zakelijke) stadslogistiek en geldt niet voor particulieren. Door de nieuwe maatregel zero-emissiezones’ nemen de uitlaatgassen af, verbetert de lucht die we inademen en het stimuleert de overgang naar schone mobiliteit.

Voor alle vanaf 2025 nieuw geregistreerde bedrijfswagens geldt dat deze alleen in een zero-emissiezones mogen rijden wanneer deze volledig elektrisch zijn.

REGELGEVING
078MAGAZINE | 77

Verwen jezelf (met het Theeabonnement

Kom je vaak tijd tekort om een bestelling te maken, maar wil je niet zonder de lekkere thee van “Het Theewinkeltje” zitten, dan hebben we echt iets voor jou!

Het abonnement ga je aan voor 3 of 6 maanden. Er zijn verschillende soorten abonnementen, deze zijn zorgvuldig samengesteld door Theesommelier Monique.

De webshop 24/7 geopend

WWW.THEEWINKELTJE.NL

78 | 078MAGAZINE
Tip!
Leuk als cadeau voor jezelf of verras een ander.

De nieuwe iQ700 ovenserie:

De nieuwe iQ700 ovenserie:

overtuigend in ieder opzicht

De nieuwe iQ700 ovenserie: overtuigend in ieder opzicht

De nieuwe iQ700 ovenserie: overtuigend in ieder opzicht
overtuigend in ieder opzicht
De nieuwe iQ700 ovenserie: overtuigend in ieder opzicht

De nieuwe iQ700 ovenserie:

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon. Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon. Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

overtuigend in ieder opzicht

siemens-home.bsh-group.com/nl

siemens-home.bsh-group.com/nl

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon.

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon. Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon. Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

Siemens Huishoudapparaten

Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

Siemens Huishoudapparaten

siemens-home.bsh-group.com/nl

siemens-home.bsh-group.com/nl

siemens-home.bsh-group.com/nl

Maak verbinding met de toekomst van koken. Ontdek de slimme functies van de nieuwe iQ700-oven en til jouw kookresultaten naar een hoger niveau. Niet alleen bepaal je precies hoe bruin jouw ovengerecht moet worden, de oven vertelt je ook wanneer het gewenste resultaat is bereikt. Zelfs via je telefoon. Zo hou je eenvoudig een oogje in het zeil terwijl je onbezorgd geniet van het gezelschap aan tafel.

Siemens Huishoudapparaten

Siemens Huishoudapparaten

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

Siemens Huishoudapparaten

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

siemens-home.bsh-group.com/nl

www.keuken-line.nl

Hoveniersplein 2

Zwijndrecht

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

Siemens Huishoudapparaten

Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer van onze actie.

www.keuken-line.nl Belmar keukens en badkamers
licentiehouder van het merk Siemens van Siemens AG.
078 - 619 29 55 Belmar keukens en
Stevensweg 109, 3319 AJ Dordrecht Telefoon 078 616 48 08 info@belmar.nu - www.belmar.nu
badkamers
www.keuken-line.nl Belmar keukens en badkamers
van onze actie.
Breng een bezoek aan onze showroom en profiteer
Group is licentiehouder van het merk Siemens van Siemens AG.
www.keuken-line.nl
078 - 619 29 55 Belmar keukens en badkamers Stevensweg 109, 3319 AJ Dordrecht Telefoon 078 616 48 08 info@belmar.nu - www.belmar.nu
Hoveniersplein 2 Zwijndrecht
BSH Group is licentiehouder van het merk Siemens van Siemens AG.
80 | 078MAGAZINE

Knipoog Kapper viert 25-jarig jubileum

‘Knipwinkel’ groeit uit tot prachtige kapperszaak

Als 3-jarig jongetje wilde hij al een eigen ‘knipwinkel’ beginnen. Een soort knipschuur met hooibalen als stoel. Dat leek hem wel wat. En dat droomscenario is uitgekomen en zelfs nog beter. Marcel Neves viert dit jaar zijn zilveren jubileum met Knipoog Kapper. “Het was een sprong in het diepe, maar ik heb er nog geen dag spijt van gehad.

Ik ben geknipt voor dit vak!”

Tekst: Esther Paans | Fotografie: Daphne Krijgsman

“Mijn moeder vertelt het verhaal over de knipwinkel nog steeds tegen iedereen die het horen wil. Ze is enorm trots op mij”, lacht Marcel. “De afgelopen jaren zijn voorbijgevlogen. Het lijkt net of ik pas drie jaar geleden begonnen ben, maar mijn spiegelbeeld vertelt toch echt iets anders.” Het verhaal begon eind jaren ‘90 aan de Vleeshouwersstraat tot drie jaar later het historische pand aan de Varkenmarkt vrijkwam. “Een unieke kans, op een prachtige locatie. Na de corona hebben we de kapperszaak een metamorfose gegeven en maak ik met mijn team van elke dag een feestje. Ik heb geleerd dat niet alles maakbaar is.”

Liefde voor het vak

Marcel kijkt met trots terug op de afgelopen jaren. Het is een periode waarin hij zich liet inspireren door uitdagende podiumoptredens en het leveren van topprestaties onder druk. “Zowel in het bruisende podiumwerk als in mijn eigen kapperszaak heb ik ontdekt dat de sleutel tot succes ligt in het begrijpen en vervullen van de wensen van mijn klanten. Communiceren met klanten blijft dan ook het allerbelangrijkste in mijn werk. Eén van de hoogtepunten in mijn loopbaan was de training van haarkunstenaar Ilham Mestour, bekend van haar werk met beroemdheden zoals Doutzen Kroes. Haar passie en toewijding hebben mij teruggebracht naar de essentie van ons vak, daar waar alles begint. Het kappersvak oefen ik dagelijks met veel liefde uit en elke klant die onze zaak binnenstapt is een kans om iets bijzonders bij te creëren. Door het persoonlijke contact met klanten zijn er zelfs vriendschappen voor het leven ontstaan.”

Twee nieuwkomers

Naast het gezicht van Knipoog Kapper is Marcel sinds acht jaar ook ambassadeur voor Keune Haircosmetics in Dordrecht. “Ik werk al zoveel jaren met Keune en ben nog steeds enorm tevreden over de kwaliteit van hun hoogwaardige producten. De Cleanse Mist is een geweldig nieuw product. Het verwijdert veel metaaldeeltjes waardoor je een betere haarkwaliteit krijgt en de kleur langer behouden blijft. Een andere nieuwkomer is de Revive Balm. Dit leave-in stylingproduct herstelt beschadigd haar en zorgt voor meer kleurbehoud. Deze nieuwe producten doen wat ze beloven, net als alle andere producten van Keune.”

Eigen kracht

‘Met volle kracht vooruit’, is het credo van Marcel. “En dat doen we met elkaar. Ik zeg altijd tegen mijn team ‘Wat jij voelt is beter dan wat ik voor jou verzin. Ga uit van je eigen kracht.’ En dat meen ik oprecht. Ik geef hen alle ruimte om te ontwikkelen. De toekomst zie ik positief tegemoet. Langzaamaan doe ik een stapje terug om me meer te

‘Het kappersvak oefen ik dagelijks met veel liefde uit’

richten op mijn andere passie, choreografie. Maar voor nu ben ik vooral trots op wat we samen bereikt hebben en gaan we vooral verder waar we goed in zijn. Mensen mooi en blij maken.”

Knipoog Kapper

Varkenmarkt 158, Dordrecht

www.knipoogkapper.nl

078MAGAZINE | 81

BUDGETPLAN KEUKENS

WAAROM KIEZEN VOOR EEN KEUKEN VAN BUDGETPLAN ?

Meer dan 30 jaar de keukenspecialist

Stijlvolle designs en de laatste keukentrends

Kwaliteit en duurzaamheid

Innovatieve technologieën

Altijd een eerlijke prijs

Meer dan 50 keukenopstellingen in de winkel

KOM LANGS IN DE WINKEL

TINSTRAAT 10

2984 AN RIDDERKERK

T 0180 442 322

WWW.BUDGETPLAN.NL

/BUDGETPLAN

ONLINE INFO@BUDGETPLAN.NL
/BUDGETPLAN
DROOMKEUKENS EN KEUKENAPPARATUUR VOOR SCHERPE PRIJZEN
078MAGAZINE | 83
Volgende pagina Manon kocht het huisje, een rijksmonument uit 1825 $
in de Hoge Nieuwstraat

Ze was eigenlijk op zoek naar een appartementje in de binnenstad. Toen de makelaar vroeg of ze niet een huisje wilde, dacht ze nog: wat moet ik met een heel huis voor mij alleen? Maar zodra Manon (22) het schattige huisje aan de Hoge Nieuwstraat zag, had ze haar hart eraan verpand.

Tekst: Anne-Marie Loran

Fotografie: Dion Doornik

Manon kocht het huisje, een rijksmonument uit 1825, in juni 2022. Maar het duurde nog een jaar voordat ze de sleutel écht in handen kreeg. Dat gaf haar wel de tijd om extra te sparen voor vloeren, tegels, sanitair, meubels en leuke spulletjes. Want ze had nog helemaal niets. “Ik heb heel veel gezocht op Pinterest wat ik mooi vond qua ideeën en kleuren.”

Muur vol kleurtjes

“Op de muur zaten op een gegeven moment wel tien testkleurtjes, want de kleuren zagen er iedere keer anders uit”, begint Manon. Het resultaat mag er zijn: een warm interieur met een rustige basis van taupe, wit en zwart.

‘Met de meubels moest ze echt puzzelen’
84 | 078MAGAZINE

Toch was niet alles mogelijk wat ze wilde. De gedroomde visgraatvloer werd een vloer met een ‘gewoon’ houtmotief, want in zo’n kleine ruimte zou een visgraatmotief niet tot zijn recht komen.

Ieniemienie tafel

Met de meubels moest ze echt puzzelen. Zo mocht de bank niet te diep zijn. En de ovale zwarte tafel bij het raam, met lichte bouclé kuipstoeltjes eromheen, is “zó ieniemienie” dat hij niet in een winkel te koop was, Manon moest hem via internet bestellen. Op de tafel staat een goudkleurig dienblad vol glazen kandelaars in vrolijke kleuren, waar het zonlicht prachtig doorheen straalt. “De basis moest rustig zijn, maar alles eromheen moest wel kleurrijk zijn”, licht Manon toe.

Gouden mensenhart

Vooral roze is favoriet. Een kleur die ook terugkomt in het kunstwerk boven de bank, dat ze speciaal heeft laten maken door de Dordtse schilder Odin. “Het was best spannend hoe dat zou uitpakken”, vertelt Manon, “maar het past helemaal bij mij.” Het meest trots is ze op haar gouden mensenhart in de zwarte vakkenkast: “Dat kreeg ik van mijn ouders toen ik mijn propedeuse hbo-verpleegkunde had gehaald.” Lachend wijst ze naar een aap met een wijnglas: “Maar ik hou ook wel van een beetje gekke dingen.”

Volgende pagina Leijen dakje

Gelukkig kreeg ze tijdens de verbouwing veel hulp. $

078MAGAZINE | 85

Spaarpot

Het meeste heeft Manon zelf betaald. “Ik had best wel een serieuze spaarpot want ik werk al sinds mijn zestiende, toen begon ik als leerling-verpleegkundige.” Na haar mbo-opleiding werkte ze in de gehandicaptenzorg, daarnaast begon ze aan de opleiding hboverpleegkunde. Vorig jaar startte ze als ok-assistente in opleiding bij het Erasmus MC. Ambities genoeg, maar ze geeft eerlijk toe: “Het is best pittig om allemaal te combineren.”

Leien dakje

Gelukkig kreeg ze tijdens de verbouwing veel hulp. Vooral haar vader heeft veel gedaan, samen met Johan, met wie hij vaker projecten doet. Ook Manon en haar moeder stonden hun mannetje, zij hebben

bijvoorbeeld de vloer uit de keuken gehaald. En haar opa heeft geholpen met het verven van de schutting. Toch ging niet alles van een leien dakje. Manon: “Toen we het plafond in de keuken weghaalden, kwamen we erachter dat de balken erboven rot waren. En ook in de gang kwam vocht achter de schrootjes tevoorschijn.”

86 | 078MAGAZINE
‘Door de nieuwe opbouw kwam er een sfeervolle luxe badkamer bij’

Wellness-ruimte

Waar eerst een kleine keuken en badkamer waren, is nu een ruime, moderne taupekleurige keuken gecreëerd, met zelfs een kleine wijnklimaatkast. Voor de nieuwe badkamer werd een opbouw op het dakterras gerealiseerd. “Dat was de meest rigoureuze ingreep”, vertelt Manon. Daarmee kwam een droom uit; de sfeervolle luxe badkamer met jacuzzi, aparte douche en tweede wc, lijkt bijna een wellness-ruimte.

“Het is nu echt helemaal mijn huis”, besluit Manon. Ze kijkt al uit naar de zomer: “Dan zit iedereen buiten. Als je opzij kijkt, zie je de Wolwevershaven. En ik kan overal naartoe lopen, naar een terrasje, naar de markt. Als je dat eenmaal gewend bent, wil je niet anders meer.”

078MAGAZINE | 87
88 | 078MAGAZINE
STIJLARCHITECTUUR.NL Loswalweg 4 3315 LB Dordrecht tel. 078-6489607 info@stijlarchitectuur.nl
VISSTRAAT
13-15
WWW.ROODFELD.NL Nieuwbouw Verbouwingen & renovatie Restauratie Interieur Stedenbouw Utiliteitsbouw

Uniek wonen in het historische centrum van Dordrecht

Pak je kans! Deze prachtige stadswoning aan de Vriesestraat in Dordrecht staat nu in de verkoop. Het o ciële adres is Korte Breehof 10 en is te bereiken via de ingangspoort van het voormalig Oude Manhuis anno 1622. De woning heeft werkelijk alles in huis. Een grote woonkamer, drie slaapkamers en een (optioneel) dakterras van circa 24 m2. Parkeren doe je in de parkeergarage Visstraat. Het eerste jaar voor 1 auto wordt betaald door verkoper!

Deze woning maakt deel uit van een bijzonder transformatieproject in de oude binnenstad van Dordrecht. Je profi teert van de historische geschiedenis in en rondom de woning, maar je hebt wel de voordelen van een moderne, eigentijdse woning. Juist die contrasten, oud en nieuw, rust en drukte, maken deze woning uniek.

Heb je interesse in deze woning?

Neem dan contact op met Dortih Kools van Waltmann Makelaars via 078 613 43 11 of dordrecht@waltmann.com

078MAGAZINE | 89 078MAGAZINE | 1

HET ALLROUND INSTALLATIEBEDRIJF

WIJ HEBBEN DE BESTE OPLOSSINGEN VOOR ELKE SITUATIE!

90 | 078MAGAZINE
SANITAIR AIRCO WARMTEPOMPEN VERWARMING VENTILATIE VLOER VERWARMING & KOELING ZINK & LOODGIETERSWERK DAK WERKZAAMHEDEN OFFERTE AANVRAGEN ZONNE-ENERGIE
WWW.VANDIJK-INSTALLATIES.NL 60 JAAR

Het thema voor deze editie is duidelijk, toekomstgericht en voor iedereen anders. Voor mij persoonlijk geldt dat stilstand achteruitgang is en dat je actief moet blijven op vele fronten. Echte doelen en ambities heb ik nooit zo vastomlijnd gehad, wel wist ik precies wat ik wel en vooral niet wilde… Ik werk al ruim 30 jaar als zelfstandig ondernemer wat over het algemeen een dynamisch en enerverend leven is en ook een bepaalde vrijheid geeft. In de praktijk komt het er vaak op neer dat vrijheid het meest zit in zelf beslissingen nemen en zeker niet in meer vrije tijd.

Voor dit jaar hebben wij wel een duidelijk doel en een mooie ambitie namelijk ons bedrijf eens grondig verbouwen en uiteraard verduurzamen. Vorig jaar waren we al gestart en hadden we een opzetje gemaakt voor onze doelen van 2024, we zouden de lijn vlot doortrekken van groei en efficiëntie. Zo gezegd zo gedaan, de plannen voor de renovatie-verduurzaming van ons pand zijn inmiddels gestart en de openingstijden van de showroom aangepast om zo efficiënt mogelijk te kunnen werken aan de toenemende vraag van projecten. De ideeën borrelen bij elk van ons in het team volop, heel fijn om zo met elkaar te werken, elkaar aan te vullen en de wereld iets mooier te maken door de totale woonbeleving zoveel mogelijk te regisseren.

Onze klanten zijn van harte welkom, komen graag langs, drinken een koffietje en spuien hun wensen. Vervolgens zorgen wij dat we alles tot in de puntjes uitvoeren van ontwerp tot realisatie. Niets laten we aan het toeval over en zorgen vervolgens voor een grote ‘WOW’ bij oplevering. Tot ziens in onze showroom / ontwerpstudio waar de sfeer je vast aanspreekt en de koffie altijd klaar staat.

078MAGAZINE | 91
Doelen en ambities

De mooiste manier van uw huis verfraaien, doet u met de producten en diensten van CK Kozijnen. Wij leveren en monteren een breed assortiment kunststof en aluminium gevelelementen voor de particuliere en zakelijke klant. Onze producten kenmerken zich door hoge kwaliteit, zorgvuldig maatwerk, vele variatiemogelijkheden, scherpe prijsvoering en deskundig personeel.

INSPIREREN IN ONZE

SHOWROOM

INTERESSE? bel ons op 078-617 00 70 of stuur een mail met je CV naar info@ckkozijnen.nl

6 DAGEN PER WEEK GEOPEND Bezoek onze showroom en/of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Bekijk en voel de vele materialen en kleuren in ons assortiment. mooiste manier van uw huis verfraaien, doet u met de producten en diensten van CK Kozijnen. Wij leveren en monteren breed assortiment houten, kunststof en aluminium gevelelementen voor de particuliere en zakelijke markt. Onze producten kenmerken zich door hoge kwaliteit, zorgvuldig maatwerk, vele variatiemogelijkheden, scherpe prijsvoering en deskundig personeel.

UITGEBREIDE
ZONWERING TERRASOVERKAPPINGEN GEVELBEKLEDING DEUREN PERSONEEL GEZOCHT
KOZIJNEN RAMEN SCHUIFPUIEN DEUREN GEVELBEKLEDING IN KUNSTSTOF EN ALUMINIUM PLANCKSTRAAT 7 3316 GS DORDRECHT 078-617 0070 INFO@CKKOZIJNEN.NL WWW.CKKOZIJNEN.NL
www.ckkozijnen.nl BEKROOND ALS WINNAAR BEDRIJVEN AWARDS 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 & 2023

PRACHTIGE VILLA ALS MIDDELPUNT IN HET HOLLANDSE LANDSCHAP

Op korte afstand van het Hollands Diep bevindt zich deze indrukwekkende moderne villa met een rieten dak, ontworpen door architect Sjaak Goud. Een watergang omringt het perceel en verbindt de villa op een manier die doet denken aan een slotgracht rondom een mooi kasteel. Voor de bewoners vormt dit een oase van geborgenheid in het midden van de natuur.

078MAGAZINE | 93
Fotografie: Art of Living Volgende pagina $ Dit mooie project is ontworpen en aangelegd door Eric Bijl

Met een weids aangelegde tuin en een panoramisch uitzicht op het omringende landschap, ervaar je een diepe verbondenheid met de natuur. Waar je ook kijkt, ontdek je boeiende elementen die je aandacht trekken. Een opvallende blikvanger is het zwembad, strategisch geplaatst langs de uitbreiding van de zijgevel. Het perceel wordt omringd door watergangen, die de tuin begrenzen zonder afbreuk te doen aan het adembenemende uitzicht. Integendeel, ze voegen extra karakter toe aan het weidse landschap.

94 | 078MAGAZINE

Dit mooie project is ontworpen en aangelegd door Eric Bijl. Door de unieke samenwerking met architect Sjaak Goud en tuinontwerper Eric Bijl is dit het eindresultaat geworden.

Eric Bijl tuinontwerper in hart en ziel, die altijd weer een andere stijl tuin weet neer te zetten met unieke materialen en plantensoorten. Verrassend anders, zo moet het zijn.

www.ericbijl.nl

078MAGAZINE | 95
Dé plek voor complete mondzorg!

Ons centrum levert complete, hoog kwalitatieve mondzorg en orthodontie in de regio Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht én en beschikt over een hecht team van tandheelkundige professionals: tandartsen, mondhygiënisten, preventieassistenten, een endodontoloog, implantoloog, orthodontie en tandprotheticus.

Enkele specialisaties uitgelicht:

Esthetische tandheelkunde

Een mooi en verzorgd gebit is uw visitekaartje. Hedendaagse tandheelkunde is meer dan gaatjes vullen en tandpijn voorkomen. U kunt uw gebit bij ons laten verfraaien door middel van kronen, facings en composietvullingen. Maar ook met behulp van orthodontie, implantologie, of door uw tanden te laten bleken.

Klikgebit

Een klikprothese (klikgebit) is een comfortabel alternatief voor een loszittend kunstgebit. De prothese wordt aan de implantaten met een kliksysteem bevestigd. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door de basisverzekering.

Onze specialisaties zijn o.a.:

Preventie en mondhygiëne

CEREC kroon in één dag Orthodontie

Implantologie

Facings

Endodontologie*

*(Wortelkanaalbehandeling)

Klikgebit

Gebitsprothese

Onzichtbare beugels

Orthodontie / Beugel

Orthodontie (beugel) helpt een beet te optimaliseren, een verkeerde stand van de kaak te verbeteren of scheve tanden recht te zetten. Een recht gebit ziet er natuurlijk mooier uit, is beter te verzorgen en u kunt er beter mee kauwen. Orthodontische behandelingen kunnen zowel bij kinderen als bij volwassenen worden gedaan. Wij werken met verschillende methodes zoals slotjesbeugels, maar ook met nagenoeg onzichtbare en uitneembare aligners-beugels.

Inschrijven kan via onze website of scan deze QR-code

M.H. Trompweg 225b 3317 BS Dordrecht I info@tandheelkunde.eu I www.tandheelkundedordrecht.nl
Bel voor een afspraak: 078 618 63 61

Mensen helpen een gezondere levensstijl voor zichzelf te ontwikkelen is mijn passie. Wat mij betreft hoort daar lekker eten bij! Want of je nu wilt afvallen of juist moet aankomen, goed én lekker eten mag dan echt niet ontbreken. Met de juiste kennis en inzet kan iedereen gezond kan eten..

Fotografie: Daphne Krijgsman

Tamara van Ham

Hoe goed ben jij in het volgen van je eigen pad?

In een wereld waarin we gemakkelijk de lat hoog leggen voor onszelf kunnen onze doelen en ambities onrealistisch worden. We scrollen door feeds en worden geconfronteerd met prachtige vakantiefoto’s, succesverhalen en ‘perfecte’ lichamen. Het lijkt alsof iedereen zijn dromen al heeft waargemaakt, terwijl wij achterblijven met onze eigen onzekerheden en twijfels.

Social media is een geweldige bron van inspiratie, maar het is ook een valkuil als we ons laten meeslepen in de droomwereld ervan. Toen ik 5 jaar geleden als doel had om gezonder te gaan eten en lichamelijk fitter te worden liet ik mij beïnvloeden door de illusie van perfectie. Hierdoor creëerde ik een ongezonde relatie met mijn doelen en ambities.

Ik moest leren bewust om te gaan met de content die ik dagelijks bekeek en mij gaan richten op mijn eigen progressie. Kleine stappen zetten richting mijn persoonlijke doelen. Kan ik altijd zeggen dat ik achter mijn keuzes sta? Herken ik mijzelf in de manier waarop ik mijn doelen en ambities wil waarmaken? Doe ik het echt voor mijzelf? Dat zijn vragen die ik mijzelf steeds blijf stellen.

'Het is oké om geïnspireerd te worden door anderen, maar volg
je eigen weg, met al zijn ups en downs'

Mensen delen op deze platformen bijna enkel en alleen hun successen, maar zelden hun tegenslagen. Het is een wereld waarin we alleen de hoogtepunten van anderen zien, zonder de obstakels die zij hebben moeten overwinnen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat onze eigen doelen en ambities uniek zijn. Laat ze niet bepalen door de prestaties van anderen, maar door je eigen passies en dromen. Vergelijk jezelf niet met anderen, maar richt je op je eigen groei en ontwikkeling. Het is oké om geïnspireerd te worden door anderen, maar volg je eigen weg, met al zijn ups en downs. Je kan namelijk niet falen, alleen maar leren, groeien en beter worden.

078MAGAZINE | 97

Lekker slapen een droom die uitkomt?

Wel als het ligt aan de slaapspecialisten van Hendriksen

Als het bedtijd is, zou ons lijf te ruste gelegd moeten worden in een goed bed. Een open deur? Misschien, maar bij Slaapspecialist Hendriksen worden ze er soms bijna zelf moe van hoe makkelijk er over het belang van een goed bed wordt gedacht. Ze leggen dan graag wel weer onvermoeibaar uit hoe het wél moet.

98 | 078MAGAZINE
Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Dion Doornik
‘Persoonlijke analyse voor het juiste bed’

“Ik zeg weleens; stel dat je de vierdaagse gaat lopen, dan laat je je adviseren over de beste schoenen om 4 dagen 8 uur te wandelen. Goede sokken erbij, je hebt er wat voor over en je verdiept je in de mogelijkheden. Maar als het om 365 dagen, 8 uur goed slapen gaat…op de plek waar we fysiek en mentaal uit moeten rusten om weer fris aan de nieuwe dag te kunnen beginnen, zijn we niet zo kritisch. En dat is niet terecht.” Aldus Leo Hendriksen, de derde generatie in dit familiebedrijf. Je nachtrust is in goede handen, de kennis en kunde zijn hem met de paplepel ingegoten.

“Tijdens onze slaap draaien we ons gemiddeld 20 keer om. Daar merken we zelf weinig van maar hoe meer we draaien, hoe onrustiger voor lichaam en geest.”

Afvalstoffen

“Ons lichaam voert de hele dag afvalstoffen af, dat is nodig voor het goed functioneren van onze spieren. Hersenen hebben een ander systeem om die afvalstoffen kwijt te raken. Daarvoor moeten ze een

beetje krimpen zodat er ruimte ontstaat voor die afvoer, en dat doen ze ’s nachts als jij ze minder hard nodig hebt. Voor dat proces is een goede slaapcyclus nodig waarin de diepe slaap het belangrijkste is. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je hersenen ook bezig zijn om jou om te laten draaien, dan hopen die afvalstoffen zich op. Je kunt het vergelijken met tandplak. Met als gevolg dat je niet uitgerust wakker wordt.”

Drukpunten

Dat een bed bij kan dragen aan het voorkomen van allerlei nachtelijke (en dagelijkse) onrust zit hem in veel dingen. “Wij zien vaak dat mensen eerst kijken wat ze mooi vinden. Logisch, maar wij zeggen: laten we eerst eens uitzoeken wat je nodig hebt om goed te slapen.” Dat gebeurt bij Hendriksen in een wip. Je neemt plaats op een cirkel en met wat elementaire gegevens over je lichaamsbouw, wordt een analyse gemaakt van je drukpunten. In combinatie met je wensen en je persoonlijke gewoontes kan je hiermee op zoek naar een goed bed.

“Er wordt vaak gedacht dat een hard bed een goed bed is, maar dat is een fabel. Het bed moet, in zijn geheel, juist jouw drukpunten opvangen. Die moeten er als het ware inzakken, dat vraagt wat zachtheid. En vergeet ook je hoofdkussen niet!”

Hendriksen heeft voor elke persoonlijke slaapwens een bed. Waarbij ook het oog niks tekortkomt. Boxsprings in vele kleuren en uitvoeringen, fraaie ledikanten maar natuurlijk vooral precies dat binnenste dat ervoor zorgt dat je ’s nachts zacht en rustig wegdroomt. En wie wil dat nou niet?

Slaapspecialist Hendriksen

Toulonselaan 69, Dordrecht

www.beddenspeciaalzaakhendriksen.nl

078MAGAZINE | 99

Scheiden en nu?

Een scheiding is een emotioneel proces. Niet alleen voor u, maar ook voor uw kinderen.

Ik vind het belangrijk kinderen niet uit het oog te verliezen.

Hoe zij zich voelen in een scheidingssituatie leest u in hun brief “Aan alle gescheiden ouders van Nederland”.

Deze kunt u bij mij opvragen samen met het informatiepakket “Uit elkaar en nu?” Graag zorg ik voor een goede begeleiding van uw scheiding en waak ik er samen met u voor dat de kinderen niet uit het oog worden verloren.

Maakt u een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek?

100 | 078MAGAZINE
Mr. M.A.J. K a B rs 078 6 823 626 www.beersadvocatenkantoor.nl Scheiden • Mediation • Familierecht • Huwelijkse voorwaarden • Alimentatie berekenen • Second opinion • Omgang & gezag • Stiefplan echtscheidingsspecialist en advocaat-mediator
Waltmann Papend re cht Waltmann Dordrecht
www.waltmann. co m “Waltmann , d e aane n verkoo pm akelaar van 078 ” Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze vestigingen Veerweg 139 3351 HC Papendrecht Laan van Walburg 8 3332 GJ Zwijndrecht Johan de Wittstraat 168 3311 KJ Dordrecht
Waltmann Zw ij ndrecht

5 dingen die je nog niet wist over…

Dordrecht buiten Dordrecht

Dordtenaren hebben, niet geheel ongebruikelijk voor eilandbewoners, de neiging nogal naar binnen gekeerd te zijn. Het gevoel van trots op de schoonheid van onze historische binnenstad is gelukkig de laatste jaren steeds nadrukkelijker aanwezig. Terecht! Want onze stad spreekt niet alleen binnen ons eiland tot de verbeelding, maar soms zelfs ver daarbuiten. In deze editie gaan we op zoek naar Dordrecht buiten Dordrecht, hoe de naam van onze stad over de wereld voorkomt.

Dordrecht in Zuid-Afrika

1Voor de eerste vermelding gaan we het verste weg. De gemeente Dordrecht heeft een stedenband met verschillende partnersteden. Sinds 2006 is ook de naam van de gemeente Emalahleni verbonden aan onze stad. In deze gemeente in de bergachtige gebieden van de Oostkaap ligt het stadje Dordrecht met zo’n tweeduizend inwoners, de bewoners van de nabijgelegen townships niet meegerekend. De stad is zeer arm en kent een hoge

werkloosheid (van zo’n 90% van de beroepsbevolking). Hierdoor trekken veel jongeren weg naar de grote steden. De Dordtse stichting die zich inzet voor de Zuid-Afrikaanse zusterstad vraagt onder meer aandacht voor projecten die huisvesting, drinkwater en gezondheidszorg moeten verbeteren. Deze ontwikkelingshulp is hoognodig, zo is bijvoorbeeld door hiv en aids de druk op medische voorzieningen hoog. De projecten richten zich ook op het onderwijs, bijvoorbeeld toen

in 2023 tijdens een bezoek van een Dordtse delegatie met burgemeester Wouter Kolff, gemeenteraadsleden en ondernemers 80 stoelen werden geschonken aan basisscholen. Toeristische attracties kent Dordrecht niet, maar in de bergen worden wel vaak rotstekeningen van de San (bosjesmannen) aangetroffen.

Nieuw-Dordrecht in Drenthe $

078MAGAZINE | 101
Bron: Facebook-pagina Wouter Kolff

Nieuw-Dordrecht in Drenthe

De gemeente Dordrecht schonk de naamgenoot in het oosten van het land een muziekkapel; de kei was een bedankje van de Drentenaren. De veengebieden waar sinds halverwege de negentiende eeuw het ontginningsdorpje NieuwDordrecht ligt, werden in 1853 aan de Drentse Veen- en Midden-Kanaal Maatschappij verkocht, die gevestigd was in Dordrecht. In de nederzetting woonden veenarbeiders en boeren, die er vooral boekweit verbouwden. De inwoners van het dorp noemen zichzelf Dordters. Behalve een fraaie hervormde kerk is er in het plaatsje, onder de rook van Emmen, weinig noemenswaardigs te zien. De jaarlijkse braderie trekt duizenden bezoekers, dat dan weer wel. De kei aan de Nassauweg werd lange tijd vergezeld door een informatiebordje, waar informatie over hunebedden op stond voor schoolkinderen. Van de muziekkapel in Nieuw-Dordrecht wordt nog dankbaar gebruikgemaakt.

Dordrecht Road en Dordrecht Street

3

Rotterdam-Zuid kent de Dordtselaan. Weliswaar komt deze straat niet uit in de oudste stad van Holland, maar je komt een eind in de buurt. Wonderlijker is dat er ook in Londen een straatnaam naar onze stad is vernoemd; de Dordrecht Road ten noorden van de Theems. Het Amerikaanse plaatsje Ellenton (Florida) kent een Dordrecht Street in een wijk waar alle straten zijn vernoemd naar Nederlandse steden. Ook in Johannesberg is er een Dordrecht Street, die – net als de Dordrecht Road in Kaapstad – een verwijzing is naar onze Zuid-Afrikaanse partnerstad.

Bron: Facebook-pagina Dordrecht Road London

102 | 078MAGAZINE
Bron: Dordrecht.net

Dordrecht in Den Haag

4Als oudste stad van Holland genoot Dordrecht gedurende zijn rijke geschiedenis verschillende voorrechten in het gewest. Het is niet voor niets dat de invloedrijke positie van raadpensionaris werd vervuld door de uit Dordrecht afkomstige Johan de Witt. Als oudste stad van Holland mocht de Dordtse afgevaardigde altijd als eerste zijn stem uitbrengen. Iets van die geschiedenis was lange tijd nog terug te vinden aan de Lange Vijverberg in Den Haag. Het Logement van Dordrecht werd tussen 1663 en 1779 gebruikt als verblijfplaats voor de vertegenwoordigers van de stad in de Staten-Generaal en de Staten van Holland. Het logement was eigendom van het stadsbestuur van Dordrecht. In 1925 werd het gesloopt. Toch bevinden zich nog meer Dordtse elementen in de Hofstraat. Aan de Stationsweg staat hoog aan een gevel te lezen “Het Wapen van Dordrecht”. Het hoe en waarom blijft duister. Vanaf de jaren 1950 was in het pand een hotel gevestigd,

later kwam er een discotheek. Een link met Dordrecht is door Haagse historici nog niet achterhaald. Iets verderop, in Madurodam, kun je een ontdekkingstocht maken door miniatuur-Nederland. Het enige gebouw dat in het attractiepark op een grotere schaal is gemaakt dan de rest van de bebouwing is ons eigen Hof van Nederland, dat het begin van onze vrijheid tijdens de Nederlandse Opstand symboliseert. Zo, die kunnen we in onze zak steken.

Plan tage Dordrecht in Suriname

5Met verschillende onderzoeken en publicaties komt er steeds meer aandacht voor het Dordtse slavernijverleden. De Dordtenaar Pieter van der Werff vertrok in 1700 van Dordrecht naar Suriname om plantage-eigenaar te worden. Eén van zijn suikerplantages vernoemde hij naar zijn geboortestad. Op de plantages van Van der Werff werkten slaven onder erbarmelijke omstandigheden. Er waren in Suriname maar liefst dertien suikerplantages met een Dordtse eigenaar; alleen Amsterdam en

Rotterdam speelden een grotere rol in de Hollandse suikerhandel. In de stad zelf waren zestien suikerraffinaderijen gevestigd. Ondertussen bleef Van der Werff ook als ondernemer in Dordrecht actief. Aan de Voorstraat bezat hij een kruidenierszaak in het pand ‘De Rozijnkorf’, die deels vanuit de plantages in Suriname werd bevoorraad. Ironisch genoeg bevindt zich in dit pand nu een Surinaams eethuis. Suiker was in een Hollandse stad als Dordrecht trouwens bij uitstek een symbool van welvaart. Het verhaal gaat dat rijke jongemannen op

zoek gingen naar een jongedame met zo zwart mogelijke tanden.

Wie zichtbaar veel suiker consumeerde was kennelijk rijk en daarmee een geschikte huwelijkskandidaat. De gemeente Dordrecht laat inmiddels een uitvoerig onderzoek voeren naar het slavernijverleden van de stad. Dit onderzoek richt zich niet alleen op de rol van het stadsbestuur in de koloniale geschiedenis, maar ook op de levens van zwarte mensen in Dordrecht door de eeuwen heen.

078MAGAZINE | 103
Bron: Regionaal Archief Dordrecht Bron: Flickr
104 | 078MAGAZINE
Wow, they’re twins!
Welcome at

Het bollenseizoen is in volle gang. De bloeiende kleurrijke velden kunnen altijd al rekenen op grote belangstelling van buitenlandse bezoekers. Maar wat opvalt is dat deze toeristen steeds vaker ook Dordrecht meenemen in hun Dutch tour. Bijna dagelijks meert er wel een riviercruiseboot aan bij de Merwekade, soms zelfs twee keer per dag, maar ze komen ook per trein of met touringcars. Een souvenir voor thuis mag dan natuurlijk niet ontbreken. Waar ze die kopen? Bij Hallo Dordrecht natuurlijk.

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Rob van der Teen

Het wordt pas de tweede zomer voor Chantal en Alice Malschaert, eigenaren van de cadeau- en souvenirwinkel (en van grafisch ontwerpbureau Twin Creations) sinds ze op de nieuwe locatie gevestigd zijn. Vorig jaar was al prima, maar voor dit seizoen verwachten de tweelingzussen nog meer aanloop van toeristen. Waar ze allemaal vandaan komen?

Alice: “Veel uit Amerika, maar ook uit België, Duitsland, Italië, Spanje, Mexico, Argentinië, Zuid-Afrika, eigenlijk komen ze overal vandaan.

Het leuke is: we krijgen alleen maar enthousiaste reacties. Vooral Amerikanen hebben vaak nog nooit van Dordrecht gehoord, maar kijken hun ogen uit. Amazing, so beautiful! En veel relaxter dan dat massale Amsterdam.”

Ontdek Dordrecht

Al vanaf het begin dat Hallo Dordrecht en Twin Creations hun intrek namen, begin 2023, in het monumentale pand op de hoek Voorstraat/Vriesestraat, delen ze de ruimte met Ontdek Dordrecht. Eigenaar Remy Balistreri organiseert stadswandelingen. Alice: “Dat is echt een win-winsituatie. De gidsen van Ontdek Dordrecht beginnen en eindigen hun wandeling bij Hallo Dordrecht. Regelmatig staat de zaak vol met toeristen die allemaal een souvenir mee willen nemen. De magneten natuurlijk, maar ook de pluche schaapjes, heel veel sokken, fietsbellen (vreemd genoeg), de biertjes, kaas, wijn, en alles met molens en tulpen erop doen het goed. In december waren de Dordtse kerstballen niet aan te slepen.”

Viking folder

“Het is natuurlijk fantastisch dat we zoveel aanloop hebben. Maar de binnenstad zit vol met collega-ondernemers die ook mooie producten verkopen. Om ook die onder de aandacht te brengen, hebben we afgelopen december een folder ontwikkeld met daarin aantrekkelijke aanbiedingen van veel winkeliers in het centrum. Deze folder, met daarop ook een plattegrond van de binnenstad, krijgen de riviercruisegasten als ze van boord stappen in Dordrecht. De deelnemende winkeliers zijn te herkennen aan een sticker op de etalage. Dat werkte perfect en dat was ook de bedoeling. Local support vinden we belangrijk. Samen staan we sterker. Het is mooi als we allemaal kunnen profiteren van het bezoek van deze toeristen.”

‘Regelmatig staat de zaak vol met toeristen’

Djoko

Mede dankzij de Amerikaanse gasten, compliments all over the place bij Hallo Dordrecht. Over nice town historic Dordt (zoveel historie hebben ze zelf natuurlijk niet), het mooie pand, het schaap buiten, maar ook de aanwezigheid van hun hondje Djoko maakt veel los. “Djoko wordt volop geaaid en geknuffeld. We krijgen foto’s te zien van hun huisdier thuis die ze uiteraard erg missen nu ze een paar weken weg zijn. Vaak maken ze een foto. En als ze dan zien dat wij een tweeling zijn (Wow, you’re twins), maken ze zelfs nog een foto van ons. Dat vinden wij dan wel weer bijzonder, maar we doen het graag. Van zoveel Amerikaans enthousiasme worden wij ook blij. Voor nu zijn we benieuwd naar wat dit seizoen ons gaat brengen, maar we hebben er vooral heel veel zin in. En we hopen op lekker weer. Alles ziet er mooier uit als de zon schijnt. Wat ons betreft mag de zomer beginnen!”

Hallo Dordrecht

Voorstraat 276, Dordrecht www.hallodordrecht.nl

078MAGAZINE | 105

Stanley

Elily Boutique

Hoed - € 34,95

Blokker

Kussen Dolce Frutta 40x60cm geel - € 15,99

Stanley Quencher H2.0

Flowstate™ Tumbler | 1.2L € 49,95

HER

Barbera’s lifestyle

Elily Boutique

Leren tas € 89,95

H&M Home

Zijden Bloemen - Bloesemtak

Oud Roze € 12,95

Roze - Large € 24,95

Peach - Large € 24,95

Bouclé-loungestoel € 209,99

Barbera’s lifestyle

WoodWick – Rosewood Large € 38,90

WoodWick – Sagewood & Seagrass Large € 38,90

H&M Home

Marmeren tafellamp € 31,99

Blokker

Dolce Vita citroen bloempot geel € 12,99

106 | 078MAGAZINE

Juwelier Avenue

Fossil FB – 03 FS5727 € 189,00

Vicino Sei

ACQUA DI GENOVA

GENES/ COLONIA

Vanaf € 55,00

Roost Buitenkoken Dordrecht

Buschbeck Las Palmas

Betonnen Barbecue - € 249,95

Rituals

Homme Car Perfume € 20,90

HER HIM

Hallo Dordrecht

Canvas 20x20 CM - Pottenkade € 7,50

Bol.com

Crosley Cruiser Plus Platenspeler met Bluetooth In/Uit - Mint € 84,09

Fietsmaat

Aldo Cargo 28”

Heren - Remnaaf

en 3 versnellingen

Vanaf € 649,00

Van Roosmalen

Serengeti Shelby SS533002

Matte Black Spirit 555nm

Non Polarized - € 186,15

Stanley

Stanley Quencher H2.0

Flowstate™ Tumbler | 1.2L € 49,95

Bol.com

Socrates op sneakers

Vanaf € 22,99

078MAGAZINE | 107

ALS NETWERKEN OM BUSINESS DRAAIT….!

BUSINESS NETWERK DRECHTSTEDEN

IS EEN REGIONAAL ZAKENPLATFORM MET RUIM 50 AANGESLOTEN

BEDRIJVEN EN ORGANISATIES IN DE REGIO DRECHTSTEDEN.

Het doel van Business Drechtsteden is om bedrijven en organisaties onderling succesvoller te laten samenwerken. Dit gebeurt onder andere door het organiseren van netwerkbijeenkomsten op mooie locaties binnen de regio. Gezelligheid en een goede sfeer zijn voor ons het vertrekpunt voor de succesvolle bijeenkomsten.

info@businessnetwerkdrechtsteden.nl

businessnetwerken.nl

IETS TE VIEREN?

VERGADERING?

MONUMENTALE RUIMTE

LUNCH, ONTBIJT, HIGH TEA, BORREL, MEETING, BABYSHOWER

ALLES VERS, HUISGEMAAKT, AMBACHTELIJK INFO@CHRISTAS.NL WWW.CHRISTAS.NL

108 | 078MAGAZINE
ZEELAND

Michiel is sinds 2014 eigenaar van Kamer 88 Haarstylisten. Zijn passie voor mooi haar, creativiteit en de drive zijn gasten te laten glimlachen maken hem tot de haarstylist die hij nu is. Michiel is opgeleid tot Master Colorist en is educator en artist voor Goldwell Benelux.

Meer blogs lezen van Michiel? Ga naar www.kamer88.nl/blog

Michiel van Vonderen

Dé haartrends van 2024

Elk jaar zie je de haartrends veranderen. Vaak zie je ze langzaamaan opkomen, soms zijn nieuwe heftige trends er in een keer. Ook zien we vaak trends die een paar seizoenen geleden ook al booming waren. Trends zijn vaak golfbewegingen en zeker met de komst van sociale media volgen de trends zich in rap tempo op. Maar wat gaan we zien in 2024? Ik zet de grootste trends voor je op een rij.

Don’t bob… Lob

De bob kennen we allemaal wel en de afgelopen maanden zagen we ook weer wat schuine korte varianten. Maar de dames met lang haar zien die trend nu toch ook echt zitten. Er wordt namelijk massaal gekozen voor de Lob, de lange Bob. Hierdoor kun je experimenteren met kortere lengtes, maar hoef je niet door een rotlengte heen, wanneer je er klaar mee bent.

‘Wannabe’ chunky

Ze zijn terug van weg geweest. De Chunky Highlights. Ze lijken in de basis op de Spice Girl strepen uit de jaren ’90, maar deze variant wordt in de basis zachter ingezet. Vergeet de zebra-strepen; de highlights van 2024 zijn voller, natuurlijker en omlijsten je gezicht prachtig.

Slick back

Je gehele Instagram feed of TikTok staat er mee vol: de Slick Back Bun. Ideaal als je haar even niet mee wilt werken, of om je wasdag nog een dagje uit de stellen. Met een beetje haarlak of olie kam je alle losse haartjes strak mee naar achter. Je bun zit wel iets hoger op de kruin en mag een beetje losjes zijn.

Mermaid hair

Geen Instagrammable Curls meer voor de influencers, Wavy Hair is het helemaal. Met een grove wafeltang of mermaidtang heb je deze look zo voor elkaar. Niet alleen voor lange lengtes tof, maar ook voor kortere Lobs.

And you gonna let it curl

'Trends zijn vaak golfbewegingen en zeker met de komst van sociale media volgen de trends zich in rap tempo op’

Ook voor de Curly Girls is er een nieuwe trend. Deze lijkt op de Lob, maar dan voor krullen. Hij is van onderaf al ronder geknipt en je rockt hem helemaal met een pony. Uiteraard dragen wij deze lekker laid back.

Heb jij jouw look al helemaal uitgezocht? Overleg lekker met je haarstylist, hij of zij kent jouw haar het beste en kan je goed adviseren.

Geniet van het voorjaar…

078MAGAZINE | 109
instagram
kamer88_haarstylisten

Boekhouding, salarisadministratie, jaarstukken, pensioen, nieuwe wetgeving of een fusie… Als ondernemer komt er veel op je af. Dan is het fijn om te kunnen rekenen op de accountants en adviseurs van Verstegen. Wij weten wat er speelt op het gebied van wet- en regelgeving, maar begrijpen ook het perspectief van de ondernemer. Maak nu een afspraak en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen.

Kijk op www.verstegenaccountants.nl of bel direct (078) 648 15 55.

Vind ons op social media:

Noordendijk 207, 3311 RN Dordrecht

110 | 078MAGAZINE
BRUIDSKAPSEL EN NATUURLIJKE BRUIDSMAKE-UP DIQUE HAIR & MAKE-UP Rechte Zandweg 1, Dordrecht www.diquehairandmakeup.nl 06 34 00 38 74 @diquehairandmakeup
DE WINST VAN GOED ADVIES.

Amouroud

Eau de parfum

€ 200,-

Nobile 1942

Eau de parfum

€ 130,-

Fris stralend

De kracht van aftershaves en parfums

Na de perfecte scheerbeurt komt de kroon op het werk met de aftershave of parfum. Ontdek deze musthaves van van verfrissende, verzorgende aftershaves en parfums van Scheer & Schuim.

Saponificio Varesino

Eau de parfum

€ 75,-

Saponificio Bignoli

Aftershave

€ 21,95

Clubman Pinaud

Aftershave

€ 18,95

Truefitt and Hill

Cologne

€ 86,50

Onze selectie bevat de perfecte balans tussen natuurlijke ingrediënten en verfijnde geuren, waardoor je er niet alleen goed verzorgd en stralend er uit ziet, maar ook onweerstaanbaar ruikt.

Stap in de wereld van hoogwaardige lichaamsverzorging en laat je huid het verhaal vertellen van pure verwennerij.

www.scheerenschuim.nl

078MAGAZINE | 111
‘Een werkomgeving waar iedereen zich kan ontwikkelen en met plezier werkt’
Jordy Rijsdijk
112 | 078MAGAZINE

WEA Deltaland is a Great Place to Work

SAMEN WERKEN SAMEN STERKER

De accountants en adviseurs bij accountantskantoor WEA Deltaland houden van samenwerken. Met elkaar, èn met de ondernemers die ze adviseren en ondersteunen. "Het doel? Het ondernemerschap eenvoudiger maken en inzicht geven in het nu en richting voor de toekomst. Dit is immers de missie van WEA Deltaland." Hoe ze dat doen vertelt kantoorleider Jordy Rijsdijk (30) graag. “Iedere ondernemer is uniek. Met onze persoonlijke aanpak geven we advies op maat.”

Tekst: Diana Henneken | Fotografie: Rob van der Teen

Vijf jaar werkt de ambitieuze kantoorleider bij WEA Deltaland. Gestart als relatiebeheerder op het kantoor in Brielle, maakte Jordy drie jaar geleden de stap naar kantoorleider voor het kantoor in Dordrecht. Een mooie kans die de sportieve young professional met beide handen aangreep. En met succes. Steeds meer ondernemers in de regio gaan vol vertrouwen de samenwerking aan met het Dordtse team van WEA Deltaland.

Alles in huis

WEA Deltaland heeft zeven kantoren met in totaal ongeveer 170 medewerkers. Het Dordtse team bestaat op dit moment uit vijftien enthousiaste professionals. Jordy: “We zijn een klein maar groeiend team. Maar doordat we een onderdeel zijn van het grotere WEA Deltaland, hebben we altijd alle disciplines in huis. Voor de hele organisatie geldt dat persoonlijke aandacht en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Om dit te bereiken investeren we veel in een goede sfeer en deskundigheid. Een mooi bewijs hiervan is de Great Place to Work-certificering die we dit jaar hebben behaald met een score van maar liefst 8,2. Het past perfect bij ons doel om een werkomgeving te creëren waar iedereen zich kan ontwikkelen en met plezier werkt.”

Ruimte voor ontwikkeling

Over ontwikkelen gesproken. De gedreven kantoorleider is zelf ook nog lang niet klaar. Naast zijn werk volgt hij ook deeltijd de opleiding tot accountant. Dit betekent één dag per week Avans Hogeschool en vier dagen per week kantoor. Of thuis, hybride en flexibel werken kan ook, daar is alle ruimte voor bij WEA Deltaland. “De combinatie van werken en leren, zowel intern als extern, is belangrijk voor ons bedrijf. Ik vind het geweldig dat ik al zo jong de kansen, verantwoordelijkheid en vertrouwen kreeg om me te ontwikkelen. Maar dat geldt niet alleen voor mij. We investeren graag in de talenten van onze medewerkers en stagiaires.”

Wat zeggen cijfers?

De accountants en adviseurs van WEA Deltaland werken met moderne technologie. Dankzij slimme software hebben klanten real time inzicht in hoe hun onderneming er financieel voor staat. Het grote voordeel van geautomatiseerde processen is dat hierdoor meer tijd is voor strategisch persoonlijk advies. Jordy: “Wij vinden het belangrijk om goed mee te denken met onze klanten. Wat betekenen de cijfers? Welke kansen zijn er voor de ondernemer? Het is mooi en waardevol om het daar samen over te hebben. Als het goed gaat met onze klanten, gaat het ook goed met ons.”

WEA-gevoel

Nog even terug naar het team en de onderlinge samenwerking. Jordy: “We hebben het zelf vaak over het WEA-gevoel. We doen het echt samen waarbij we

de balans tussen werk en privé niet uit het oog verliezen. Het verloop binnen het team is om die reden bijzonder klein. Nieuwe collega’s zijn overigens van harte welkom. Pas afgestudeerd of 40 jaar ervaring en alles daartussen: als je ambities hebt, dan nodigen we je van harte uit om contact op te nemen. En dat geldt natuurlijk ook voor iedereen die op zoek is naar een goede accountant of adviseur.”

WEA Deltaland

Jan Valsterweg 103, Dordrecht www.weadeltaland.nl

078MAGAZINE | 113

LEGO, LEGO EN NOG EENS LEGO

114 | 078MAGAZINE

In de winkel op Kerkbuurt in Sliedrecht vind je lego, lego en nog eens lego. Van de kleinste steentjes tot echte bouwwerken. Iedereen die van Lego houdt, kan hier zijn hart ophalen.

Tekst: Nanny Yap

Bas Ligthart, eigenaar van Hoop Bricks in Sliedrecht, groeide op met drie broers en natuurlijk kregen zij volop lego, van ouders en familieleden. Een paar jaar geleden besloten Bas en een van zijn broers tijdens een zomervakantie alle legostukken uit te zoeken en zoveel mogelijk opnieuw op te bouwen. Bas kwam toen de restanten tegen van een treinencomplex.

“Ik herinnerde mij weer met hoeveel plezier ik vroeger met lego speelde. Ik wilde het treinstel weer compleet maken en kocht de ontbrekende stukken aan. Mijn liefde voor lego ontstond opnieuw.” De liefde ging diep, zo diep dat hij zich geleidelijk helemaal uit het onderwijs terugtrok waar hij als docent werkzaam was. In eerste instantie bleef hij vier dagen in het onderwijs werken en deed hij de verkoop van losse legostenen vanuit huis. Het liep een beetje uit de hand. “Ik besloot mijn werk op te geven, een pand te huren en volledig voor de lego te gaan.” Naast een fysieke winkel in HardinxveldGiessendam opende hij ook een webshop. De zaken gingen zo goed dat er een vennoot bijkwam.

“Ik merkte dat ik toch iets miste. Na een gesprek met iemand van Stichting De Hoop kwam het idee bij mij op om iets nieuws op te zetten met hun deelnemers. Hoe fijn het zou zijn als zij binnen een winkelsetting aan de slag konden. De begeleiding van deze deelnemers trok mij en ook het idee dat de winkel hen echt iets te bieden heeft.”

Hij verkocht zijn aandeel van de winkel in Hardinxveld-Giessendam aan zijn partner. En of het zo heeft moeten zijn, kwam er op dat moment een mooie locatie op de

‘Mooi om te zien hoe blij deelnemers van Stichting De Hoop hier aan het werk zijn’

Bas Ligthart

Kerkbuurt vrij. En precies op tijd kreeg hij ook nog eens een mooi aanbod om een grote partij lego op te kopen. Die partij was zo groot, dat zijn winkel nu helemaal vol staat met modellen en zakken vol met losse onderdelen voor de bouwpakketten.

“Er werken nu twee deelnemers van Stichting De Hoop in de winkel. Een vindt het leuk om klanten te helpen en de andere is veel liever met de legosteentjes bezig. Ik hoop dat ik eind van het jaar vijf of zes deelnemers hier een leuke dagbesteding kan bieden. Het is heel mooi om te zien hoe blij deze twee deelnemers hier aan het werk zijn.”

Officieel gaat de winkel pas in mei open. Maar nu al kunnen belangstellenden komen kijken of er iets van hun gading bij is.

Hoop Bricks

Kerkbuurt 25, Sliedrecht

078MAGAZINE | 115

Waar sportiviteit en stijl samenkomen: de nieuwe Suzuki Swift

Deze sportieve hatchback belooft een ongeëvenaarde rijervaring met de Smart Hybrid-aandrij ijn en een ultramodern 9 inch HD touchscreen. Voel de kracht van veiligheid met geavanceerde systemen die standaard zijn inbegrepen. Met verbeterde isolatie, speciale windgeleiders en aerodynamisch gevormde lichtmetalen velgen benadrukt de nieuwe Swift zijn betrouwbaarheid en ef ciëntie.

De afmetingen blijven compact, maar de bagageruimte is verbeterd voor jouw gemak. Ontdek de zuinigste auto in zijn klasse en ervaar zelf hoe garantie, betrouwbaarheid en rijplezier samenkomen in de nieuwe Suzuki Swift. Binnenkort te bewonderen bij ons in de showroom.

Gemiddeld brandstofverbruik volgens de WLTP testmethodiek Euro 6 norm EC 2018/1832AP/DG 4,7 - 5,6 l/100 km; 21,1 - 18,0 km/l; CO2-uitstoot: 106 - 125 g/km. * Suzuki Financial Services leasetarief per maand o.b.v. Suzuki Private Lease, 72 mnd, 5.000 km/jaar, wegenbelasting in provincie Gelderland, BTW, en excl. brandstof • Tarieven kunnen afwijken bij gekozen

Kom snel langs bij

Reno Sliedrecht

Lelystraat 24 • 3364 AJ Sliedrecht • Tel 0184 - 411662 www.renoauto.nl

DESIGN JE EIGEN FIETS

Reno Dordrecht

Nijverheidstraat 65 • 3316 AP Dordrecht • Tel 078 - 6139244 www.renoauto.nl

Fietsmaat is dealer van het Nederlandse fietsenmerk AZOR. In de winkel staan een aantal modellen klaar voor een proefrit. Fietsmaat kiest voor AZOR vanwege de sterke frames, hoge kwaliteit lak en de diversiteit van het assortiment. Ook hier draait het om maatwerk!

Op de configurator in de winkel kunnen tien miljard configuraties gemaakt worden: een stadsfiets, E-bike, bakfiets of een sportieve fiets. In prachtige kleuren, met of zonder transportrek, opvallend frame of klassiek frame.

116 | 078MAGAZINE
uitvoering, wijziging van opties, looptijd, kilometrage en gewicht • Meerkilometerprijs varieert tussen € 0,03 en € 0,19 per km, exacte prijs staat vermeld op de offerte • Het leasetarief
een niet-vast tarief en kan voor a evering verhoogd
aanschafprijs
auto wijzigt • Toetsing en registratie BKR • Onder voorbehoud van acceptatie • Wijzigingen en typefouten voorbehouden. SUZUKI SWIFT €329,PRIVATE LEASE V.A. P/M €21.695,V.A. BINNENKORT BESCHIKBAAR VRIESESTRAAT 128, DORDRECHT | WWW.MIJNFIETSMAAT.NL | INFO@MIJNFIETSMAAT.NL
is
worden, als de
van de

Let's CreaTe SoMe New Business & Good ViBes!

Save the date en kom naar de allereerste editie van de 078 VrijMiBo op vrijdag 26 april. Breid je netwerk uit en kom in contact met andere Dordtse ondernemers onder het genot van een koud biertje of een verfrissende cocktail en smakelijke bites. Uiteraard zorgen wij voor de lekkerste beats en good vibes.

#078VrijMiBo

#OndernemendDordrecht

#NetwerkenMetPassie

POWERED BY

POWERED BY

Vanaf 16.00 uur ben je met je collega’s van harte welkom om de werkweek in informele sfeer af te sluiten. Deze middag is de ideale kans voor ondernemers om niet alleen te netwerken, maar ook ervaringen te delen, samenwerkingen te bespreken en nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Graag tot dan!

VRIJDAG 26 APRIL VANAF 16:00 UUR

VAN EESTERENPLEIN 212 - DORDRECHT - 078 647 40 42 - WWW.ELBONITO.NL
DE VRIJMIBO
VOOR ONDERNEMEND DORDRECHT!
078 VRIJMIBO
VRIJDAG
2024
NEXT:
31 MEI

‘IK GING DINGEN DOOR DE VINGERS ZIEN

Peter de Leeuw (DOK Bar en Bites) vertelt openhartig waarom hij het stokje over gaat dragen.

Peter de Leeuw, “geboren onder de Dordtse tap”, is een horecaondernemer in hart en nieren. Een half leven was hij bezig om de restaurants die hij opzette tot de beste van de stad te maken. En met succes. DOK Bar en Bites is een begrip in Dordrecht, weinigen zijn er nog nooit geweest. “Vergelijk het met een schip”, aldus Peter. “Ik ben de kapitein en ik wil het mooiste, best varende schip.” Maar dit schip moet op zoek naar een nieuwe kapitein, want deze levert zijn strepen en gouden knopen in.

Tekst: Diana Gerritsma | Fotografie: Sylvia Kuiper

118 | 078MAGAZINE

“Geen zorgen hoor, ik sta hier elke dag met hart en ziel in de zaak en dat blijf ik doen tot ik het roer kan overdragen”, stelt Peter meteen gerust. Er wordt keihard gewerkt voor de start van het nieuwe zomerseizoen; het terrasmeubilair staat in de lak en de nieuwe kaart is klaar voor lange zomeravonden onder het genot van de lekkerste hapjes en drankjes. “Dit schip koerst op rustig water en zeker met alles wat hier in de buurt staat te gebeuren belooft de reis alleen maar mooier te worden. De vernieuwde Spuiboulevard, de gracht voor de deur die over een tijdje aangesloten wordt op de andere Dordtse vaarroutes. Man, gouden tijden komen eraan!”

Waarom is het dan toch tijd voor iets anders?

“Ik ben toe aan uitdaging.”

Een nieuwe uitdaging?

“Nee, ik ga niet ineens boswachter worden. Ik zoek uitdaging in het vak. Ik heb mijn hele werkende leven zaken opgebouwd die stuk voor stuk goed zijn gaan lopen. Ik heb er veel van mezelf in gestopt. Passie, liefde maar ook veel tijd. Het horeca-ondernemerschap zit me in het bloed. Maar ik merk dat het een beetje routinematig begint te worden. Toen ik pas in Spanje was, werd ik geraakt door de authentieke Spaanse horeca-cultuur waar iedereen bezig is om continu het beste van het beste te geven. Toen merkte ik dat ik dat miste, die drive. Ik realiseerde me dat ik op een punt ben gekomen dat ik dingen door de vingers ga zien en dat wil ik niet. Ik kreeg in Spanje meteen weer energie. Het heeft me aan het denken gezet.”

‘Gouden tijden komen eraan voor de vernieuwde Spuiboulevard’

Wat dacht je?

“Het leven is zo’n rollercoaster! We staan niet genoeg meer stil bij wat we echt willen, wat we belangrijk vinden, gaan maar door. Ik ben wel even stil gaan staan en tot de conclusie gekomen dat ik terug wil naar de basis. Klein. Echt van mij. Alles wat ik geleerd heb in het vak, van het leven, ergens instoppen. En een beetje tijd overhouden om te genieten van de dingen die ertoe doen.”

En DOK?

“Ik verlaat dit schip niet voor zich een capabele kapitein gemeld heeft. Mijn hart zit hierin! Ik draag het alleen over als ik weet dat het in goede handen is. Tot die tijd blijf ik hier het beste geven van wat ik te bieden heb.”

DOK Bar & Bites

Spuiboulevard 97e, Dordrecht www.bijdok.nl

EN DAT IS NIET ZOALS IK HET WIL’

078MAGAZINE | 119
120 | 078MAGAZINE  06 - 42 88 35 26  www.bakker-interieurbouw.nl  info@bakker-interieurbouw.nl Interieurbouw op maat Exclusieve inrichting voor particulieren en bedrijven. Voor elke vraag een passende oplossing! RSN/MENK TOEGANGSTECHNIEK (brand) rolluiken iso- en speeddeuren industrie- en garagedeuren zonweringen “Service voor al uw reparatie & onderhoud” Maxwellstraat 59, 3316 GP Dordrecht +31 (0)78-6489540 | info@rolluikenservice.nl www.rolluikenservice.nl

Dordt Onderneemt staat voor u klaar!

Dordt onderneemt

Informeren subsidies

regelingen

Begeleiden huisvesting vergunning

Organiseren events bijeenkomsten thematafels

Netwerken voor en door ondernemers

Verbinden binnen en buiten de overheid

We bouwen graag samen met ú aan een beter ondernemersklimaat!

Team Dordt Onderneemt is er voor ondernemers die vragen hebben aan de gemeente Dordrecht. Ben je ondernemer en heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op via dordtonderneemt@dordrecht.nl

www.dordtonderneemt.nl

Meer informatie?

Breng je ideeën verder

Welkom in de Duurzaamheidsfabriek!

Op zoek naar een bijzondere plek in Dordrecht om je bijeenkomst te organiseren? Dan zit je goed in de Duurzaamheidsfabriek. Een plek waar innovatie centraal staat en geen dag hetzelfde is, maar je altijd kunt rekenen op dezelfde hoogwaardige service en voorzieningen. Onze (hybride) zalen variëren in grootte (12-200 gasten) en kunnen flexibel worden ingericht. We denken graag met je mee over je bijeenkomst!

Bel of mail voor meer informatie naar: 06-18 98 82 87, info@duurzaamheidsfabriek.nl

leren innoveren werken
dzhf.nl

ZOMERKERMIS XXL OP NIEUWE LOCATIE AMSTELWIJCK

Het zal even wennen zijn als de Dordtse Zomerkermis dit jaar niet wordt opgebouwd op de Spuiboulevard, maar op het Plein van Europa, bij het Van der Valk Hotel op Amstelwijck. “We gaan extra uitpakken op de nieuwe locatie”, belooft kermismeester Ruud de Dreu. Hij is ervan overtuigd dat er zoiets moois neergezet gaat worden van 22 tot en met 30 juni, dat de nieuwe locatie meteen door de kermisfans wordt omarmd.

Het wordt zijn 27e Zomerkermis als kermismeester. Normaal gesproken kon De Dreu het ongeveer met zijn ogen dicht organiseren. Dit jaar wordt het toch even wat spannender. “Iedereen weet dat de Spuiboulevard, waar de Zomerkermis sinds 1986 jaarlijks stond, anders ingericht gaat worden en dat er dan geen plek meer is voor de kermis”, vertelt hij. “We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. Verschillende locaties zijn voorbijgekomen, maar Amstelwijck was de enige reële optie. “We kunnen er groeien van 11.000 naar 15.000 vierkante meter, en daarmee van 36 naar 50 zaken. We kunnen er niet alleen een groter, maar ook een veel aantrekkelijker aanbod neerzetten”, zegt De Dreu, die zijn plattegrond al helemaal klaar heeft. “Er komt een

nieuw reuzenrad te staan, een megaglijbaan, naast een grote achtbaan ook een kinderachtbaan en een grote zweefmolen. In het midden van het terrein komen een grote feesttent en een pagodetent. Hierin gaan we een veel breder randprogramma presenteren dan in voorgaande jaren. In plaats van één keer een Hollandse avond doen we het nu bijvoorbeeld drie keer, en dan met optredens van echte publiektrekkers. Bijvoorbeeld Peter Beense, Roy Donders en Antonio, Frans en Ankie van ‘bij ons op het kamp’. En waar we normaal Meet & Greets deden, programmeren we nu een hele show, dit jaar onder meer van Buurman en Buurman die 3x 30 minuten optreden met een knutsel programma voor de kleintjes. Bijkomend voordeel is dat dit

ook bij slecht weer gewoon door kan gaan.”

Kermisterrein

Het plein wordt de komende maand helemaal afgewerkt en netjes ingericht als kermisterrein. Het wordt geasfalteerd en er komt een hek omheen met twee prachtige toegangspoorten. Dat betekent onder meer dat de toegangs- tassencontrole goed uitgevoerd kan worden. Parkeren kan gratis op een terrein met driehonderd plaatsen, buiten de rotonde.

“We zetten verkeersregelaars in om mensen veilig de rotonde over te loodsen naar het kermisterrein”, zegt De Dreu. “We hebben veel aandacht voor veiligheid en verkeersveiligheid. Op en om het kermisterrein, maar we kijken ook goed naar de omgeving. Zo zorgen er ervoor dat dat kermisbezoekers niet bij omliggende bedrijven gaan parkeren.”

Dichterbij

Natuurlijk is de organisatie erop gebrand om ervoor te zorgen dat de eerste editie van de Dordtse Zomerkermis op Amstelwijck staat als een huis. “Veel meer nog dan voorheen gaan we een evenement neerzetten waar je bewust heen gaat”, zegt De Dreu vol vertrouwen. “Door nog meer te bieden. Meer en mooier aanbod, een veel uitgebreider randprogramma en goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. En de afstand is natuurlijk ook maar relatief. Voor veel Dordtenaren is de nieuwe locatie dichterbij dan de Spuiboulevard.”

www.kermisdordrecht.nl

078MAGAZINE | 123

JE ZONNEPANELEN SCHOON EN DUS MAXIMAAL RENDABEL HOUDEN?

Met Sunpanel

Clear is dit nu een koud kunstje

Alles heeft van tijd tot tijd een schoonmaakbeurt nodig. Maar hoe doe je dat eigenlijk met de zonnepanelen? Als ze eenmaal liggen, trotseren ze jarenlang, dag in dag uit de elementen. Allerlei vervuiling kan ertoe leiden dat je rendement omlaag gaat. En dat wil je natuurlijk niet. Energiehuis van Buren heeft hier nu een oplossing voor. Met het speciaal ontwikkelde schoonmaakproduct SunpanelClear ga je vuil en aanslag te lijf, zonder de panelen te beschadigen. En het mooie is; ze krijgen meteen een extra coating waardoor ze beter beschermd zijn na de poetsbeurt!

124 | 078MAGAZINE

“We zijn al een aantal jaar bezig om samen met een Nederlandse partner een schoonmaakproduct te ontwikkelen voor zonnepanelen”, vertelt Ron van Buren. Zonnepanelen schoonmaken met een doodgewoon sopje is uit den boze. Je beschadigt daarmee de coating die vanuit de fabriek op de panelen wordt aangebracht. “SunpanelClear is daarnaast volledig biologisch afbreekbaar dus vriendelijk voor het milieu.”

“Kijk, wij monteren al jaren zonnepanelen en onze eisen aan de kwaliteit van onze producten en service zijn heel hoog. Met dit product bieden we onze klanten, en anderen, de mogelijkheid om daar optimaal van te blijven profiteren.” Zowel particulieren als zakelijke klanten kunnen binnenkort SunpanelClear bestellen in de nieuwe webshop.

‘Investeren in zelf opgewekte zonne-energie blijft een slimme keuze’

Verhoog je rendement

Het is natuurlijk wel even een klusje, de zonnepanelen poetsen. Maar wie het jaarlijks 1 of 2 keer doet, merkt echt het verschil. “Als je het in het voorjaar een keer doet, ben je klaar voor het nieuwe seizoen en in het najaar zou je het nog eens kunnen doen om de extra coating aan te brengen zodat er in de winter geen groene aanslag ontstaat. We hebben lang gewerkt aan de ontwikkeling van het product. Bij een test op een groot zonnepanelenveld in Italië leverde de schoonmaakbeurt een rendementswinst van maar liefst 8% op.”

Energiehuis van Buren blijft innoveren

De toepassing van zonnepanelen en de mogelijkheden blijven zich doorontwikkelen. “Ondanks de onrustige tijden die de markt op dit moment doormaakt, blijft investeren in zelf opgewekte zonne-energie een slimme keuze, zeker financieel gezien. Daarom zijn we altijd bezig met innoveren. Zo leveren wij een thuisbatterij ter grootte van een koelkast, waarmee je je zelf opgewekte stroom op kunt slaan voor momenten waarop de zon niet schijnt. Zo lever je niks terug. En het allernieuwste zijn de carports die we leveren waarvan het dak voorzien is van zonnepanelen. Zeker voor klanten die geen panelen op hun huis kwijt kunnen een uitkomst.”

Spray het product over het zonnepaneel en laat het even inwerken (minimaal 2 min.)

Reinig het zonnepaneel met een natte spons of zachte borstel en spoel het zonnepaneel na met schoon water.

Het zonnepaneel is nu gereinigd en gecoat, na een regenbui zal het vuil- en of vogeluitwerpselen wegspoelen.

Het zonnepaneel zal het maximale rendemment opleveren na het reinigen en coaten.

www.sunpanelclear.com

Energiehuis van Buren Aventurijn 222, Dordrecht www.energiehuisvanburen.nl

078MAGAZINE | 125
1 2 3 4 Gebruiksaanwijzing Sunpanel Clear

Voor al uw constructie- en plaatwerk in Staal, RVS en Aluminium

de Jong constructiewerkplaats

Op zoek naar een betrouwbare partner voor het leveren en monteren van constructies en onderdelen in Staal, RVS en Aluminium? Sinds 1892 bent u bij De Jong Constructiewerkplaats aan het juiste adres!

De Jong constructiewerkplaats B.V. Grevelingenweg 12, 3313 LB Dordrecht

Tel.: 078 - 616 39 36 E-mail: info@dejongstaal.nl

Internet: www.dejongstaal.nl

dejongstaal

dejongstaal

126 | 078MAGAZINE

Een goede relatie begint bij jezelf

“De meeste pijn en verdriet die ik heb gezien en ervaren wordt veroorzaakt door problemen in relaties. Wat me altijd heeft verbaasd is dat we er weinig tot niets over leren.”

Joost Bosua helpt mensen met het verbeteren van hun relaties. Zowel privé als op het werk. Dat doet hij vanuit zijn bedrijf, The Partner. Voorheen was Joost werkzaam als advocaat, en (internationaal) ondernemer. “In die tijd heb ik gezien dat er voor alle problemen een financiële of juridische oplossing bestaat. Of het echt tot een oplossing komt, hangt af van de relatie.”

“Uit een onderzoek van de universiteit van Harvard blijkt dat goede relaties niet alleen de belangrijkste bron zijn voor een gelukkig leven, ze leveren ook nog eens een positieve bijdrage aan onze gezondheid. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat sociale interactie cruciaal is op de werkvloer. Als je je verbonden voelt met anderen, ben je meer tevreden over je baan en lever je beter werk af.”

Daarom maakt Joost ook geen onderscheid tussen zakelijkeen privérelaties. Hij werkt met een aantal principes die het fundament vormen voor iedere relatie.

“Ik voorkom regelmatig een echtscheiding. Vaak zien partners zelf geen oplossing meer terwijl die meer voor de hand ligt dan ze aanvankelijk dachten. Ongeveer de helft van de mensen die gaat scheiden heeft er achteraf toch spijt van. De moeite waard dus om daar eerst goed over in gesprek te gaan.”

Je hoeft bij Joost niet met je partner te komen, zoals bij relatietherapie. “Een individuele aanpak is niet alleen erg effectief, het verlaagt ook de drempel om aan je relatie te werken. Kijk, je kunt de ander niet veranderen, dat is een veelgehoorde misvatting. Er zijn uiteindelijk drie mogelijkheden: je verandert zelf, je accepteert de situatie zoals ‘ie is of je beëindigt de relatie.”

Als het gaat om professionele relaties valt Joost op dat ook daar de een op een relaties wordt overgeslagen. “Bij teambuilding gaat men bijvoorbeeld vaak met het team als geheel aan de slag. Terwijl een team toch de optelsom is van een aantal een op een relaties. Door teamleden de basisprincipes van relaties te leren, verbeteren niet alleen die een op een relaties, maar gaat het team als geheel ook beter functioneren.”

Dus als je de basisprincipes kent en kan toepassen verbeteren dus zowel de privérelaties als de professionele relaties. “Ik zeg vaak grappend dat bij mij geldt: twee halen, één betalen.”

‘Goede relaties leveren een positieve bijdrage aan onze gezondheid’
078MAGAZINE | 127
128 | 078MAGAZINE UW ZAAK ONZE ZORG! ADVIES EN RECHTSBIJSTAND VOOR PARTICULIEREN EN ONDERNEMERS Zwaluwenburg 123 3328 CT Dordrecht Telefoon: 078 - 614 91 60 www.webadvocaten.com Ondernemingsrecht Personen- en familierecht Contracten Erfrecht Bestuursrecht Arbeidsrecht ONZE RECHTSGEBIEDEN ZIJN O.A.: Vrieseweg 155 3311 NV Dordrecht 078 - 613 12 22 info@baasmakelaardij.nl www.baasmakelaardij.nl beoordeling verkoop aankoop verhuur taxatie beleggen 9,6 kopers Vrieseweg 155 3311 NV Dordrecht 078 - 613 12 22 info@baasmakelaardij.nl www.baasmakelaardij.nl beoordeling van verkopers 9,3 9,6 van kopers verkoop aankoop verhuur taxatie beleggen WORD BEROEMD IN DE REGIO DRECHTSTEDEN!  078MEDIA.NL

18, 19 en 20 april JURA-

De JURA-inruildagen bij The Coffee Factory komen er

weer aan!

Kom op 18, 19 en 20 september naar de showroom en ruil jouw oude JURA-koffiemachine in voor een gloednieuw apparaat.

Je vindt The Coffee Factory aan het Zirkoon 200 in Dordrecht.

Bekijk het volledige aanbod op www.coffeefactory.nl

Zirkoon 200 | 3316 KD Dordrecht | 010 - 248 93 30

www.coffeefactory.nl

JURA – If you love coffee

INRUILDAGEN
130 | 078MAGAZINE

Lokale kracht ontketend:

DANIELLE DE VISSER LAAT BEDRIJVEN EN ORGANISATIES STRALEN

In het hart van de Drechtsteden, geboren en getogen, is Danielle de Visser een naam die matcht met de innovatieve geest van deze regio. Als een ware ambassadeur heeft Danielle zichzelf ten doel gesteld om de pracht van deze omgeving te laten zien en jonge talenten te verbinden met de bloeiende bedrijven die hier gevestigd zijn. “De rivieren, het innovatievermogen en de praktische inslag, maakt dat ik mij thuis voel in de regio. Sterker nog, ik maak mij graag hard voor de regio!” zegt Danielle, met een glimlach die de passie voor haar missie weerspiegelt.

Solution Focus zit in het DNA van Het Ontwikkelpunt en van ons team.

Fotografie: Rob van der Teen

Met ruim 13 jaar ervaring in het onderwijs en een diepe verbinding met het bedrijfsleven, zag Danielle kansen om bruggen te bouwen tussen deze twee werelden. “Vanuit de hogescholen bleken we goed in staat te zijn om studenten op te leiden tot innovatieve jonge professionals. Maar soms ontbrak het aan de juiste voedingsbodem in organisaties om deze talenten tot bloei te laten komen of aan zich te binden,” legt ze uit. Dit inzicht leidde in 2019 tot de samenwerking met Het Ontwikkelpunt. Het training- en coachbedrijf, dat in 2009 is opgericht door het echtpaar Rens en Marianne Linders, richt zich op het verbeteren van samenwerking en communicatie in organisaties. Met een aanpak die diepgewortelde attitudes en gedragingen aanpakt, creëert Het Ontwikkelpunt een cultuur van groei en samenwerking. Door inzichten en tools veranderen ze op het diepste niveau houding en gedrag bij mensen in organisaties.

Een betere samenwerking begint bij bewustwording van ieder individu in de groep. Bewust worden van je gedrag en het effect daarvan op een ander zijn daarbij cruciaal. Als dat lukt, kan iedere organisatie de nieuwe en gevestigde generatie aan zich binden en behouden.

Sinds dit jaar mag Danielle zich mede-eigenaar noemen en is de derde locatie in Sliedrecht een feit. Met haar oplossingsgerichte benadering en scherpe observatievermogen, weet Danielle anderen te inspireren en te motiveren. “Wanneer ik langskom bij een bedrijf, zie ik prachtige mensen die iedere dag van betekenis willen zijn,” deelt Danielle. “Door te observeren, te luisteren en door te vragen, laat ik anderen zien wat er wél lukt.”

Als commercieel directeur van Het Ontwikkelpunt streeft Danielle ernaar om organisaties te helpen hun gewenste doelen te formuleren en te bereiken. “De kracht van Solution Focus is om die gewenste toekomst te vertalen naar concrete haalbare stappen,” legt Danielle uit. “Samen met ons team zorgen

we ervoor dat de juiste trainer of coach, met de juiste tools, op de juiste plek komt.” Met een toegewijde focus op het laten stralen van haar klanten, blijft Danielle de Visser een lichtend voorbeeld van lokale kracht en ondernemerschap in de Drechtsteden. Want hier, waar de rivieren stromen en innovatie bloeit, is zij de katalysator voor positieve verandering.

Het Ontwikkelpunt

Waterkeringweg 26, Sliedrecht www.hetontwikkelpunt.nl

078MAGAZINE | 131

DE MARKTPLAATS VOOR 2E HANDS EN “TWEEDEKANS” ARTIKELEN IN DORDRECHT

Kom langs in onze winkel voor dat ene gekke jasje dat je al jaren zoekt, dat mooie kunstobject, maak je vintage servies compleet of vind nèt die ene ontbrekende LP of CD en geniet tijdens het shoppen van een lekkere bak koffie. Of kom kijken in de WerkPlaats daar vindt je de mooiste industriële lampen en meubels, maar ook vintage tafels en werkbanken.

De Werkplaats is gevestigd naast JouWinkel

WWW.JOUWINKEL.NU

JOUWINKEL Dordrecht, Voorstraat 238 - T: 078 - 8428616, M: 06 - 13487434 of 06 - 13414349

Sta jij in het middelpunt van onze belangstelling??

Dan ben je van harte welkom!! ?

132 | 078MAGAZINE
Meer informatie:
www.waltmann.nu/over-ons/vacatures

Ga op doelen avontuur!

Als therapeut ben ik gedreven en ambitieus. Ik geloof in de kracht van coaching en therapie om mensen te helpen zichzelf verder te ontwikkelen. Door te ontwikkelen steeds weer dichter bij de kern te komen van je ware zelf. Ik besef me ook dat mijn eigen ontwikkeling nooit stilstaat. Dat het ook voor mij belangrijk blijft om regelmatig met een coach te sparren over mijn persoonlijke groei en ontwikkeling.

Ondanks je zou denken dat ik het ‘allemaal wel weet’, omdat ik anderen begeleid in hun reis naar zelfontdekking.

Ik vind het dan ook altijd heerlijk om zelf weer eens aan een adem of yoga sessie deel te nemen bij een collega of gewoon te bomen over de dingen die ik in het leven tegenkom. Soms ook pijnlijk hoor... maar men zegt wel eens: ‘Pijn is groei!’. Ook streef ik er altijd naar mijzelf een keer per jaar een retreat week cadeau te doen. Retreats bieden een unieke kans om los te komen van de alledaagse drukte en dieper in onszelf te duiken. Het werkt zoveel krachtiger dan eens per week een sessie. Ik vind het heerlijk om mezelf onder te dompelen in een oase van rust en zelfontdekking, waar ik word begeleid in mijn persoonlijke ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling draait om zelfl eiderschap, hulp durven vragen wanneer je vastloopt, refl ectie, het omarmen van fouten als leerkansen en het begrijpen van onze valkuilen en kwaliteiten. Het stellen van doelen voor deze ontwikkeling is mijns inziens noodzakelijk. Zo groei je door tot de mens die je wilt zijn. Zelfl eiderschap is een levenshouding die ons allemaal helpt om op elk gebied van ons leven te groeien en te bloeien. Dit gaat verder dan alleen het nemen van verantwoordelijkheid voor ons eigen leven. Het draait ook om het bewust sturen van onze gedachten, gevoelens en acties in lijn met onze diepste waarden en doelen.

Dus, ik nodig je uit jezelf een doel te stellen voor jouw persoonlijke groei. Het hoeft niet groots te zijn, maar het moet betekenisvol voor jou zijn! Misschien is het tijd om simpelweg wat meer tijd vrij te maken voor zelfrefl ectie. Weer eens een goed boek te lezen, te mediteren, lekker sporten, wandelen, schilderen, een coach te raadplegen of jezelf een retreat cadeau te doen. Ontdek jouw ware kracht en leef een leven vol vervulling!

Je kunt meer dan je denkt!

078MAGAZINE | 133 078MAGAZINE | 3
Liliane

Vr 19 apr

Jungle By Night

Elektronische grooves

Za 4 mei

Revenge of the Synth

Een Star Wars show in de stijl van indie/eclectro rock

Za 18 mei

Wanderlust

Avontuurlijke, muzikale & theatrale avond. Een coproductie van Bibelot en Kunstmin.

ELILY DAMESMODE

Mode vanaf maat 34 tot 54

U vindt bij ons een unieke en mooie collectie dameskleding in de maten 34 t/m54

Bezoek onze website of kom langs in onze mooie, historische en vooral gezellige winkel voor een geweldige shopervaring!

Elilydamesmode.nl

Elily Damesmode Dordrecht

Elily-boutique@outlook com

06-54683188

Voorstraat 316 3311 CW Dordrecht

134 | 078MAGAZINE
D O R D R E C H T

Maartje werkt ruim twintig jaar in het notariaat en is ontzettend ervaren. Zij is zes jaar notaris bij Notariaat Nonhebel, een laagdrempelig kantoor. Ook als iets ingewikkeld wordt, weet Maartje het begrijpelijk uit te leggen. Zij en haar medewerkers hebben plezier in het helpen van de uitgebreide klantenkring met verschillende omstandigheden en behoeftes.

Fotografie: Anke Bot

Notariaat Nonhebel De ambitie om mensen te overtuigen hun zaken goed te regelen!

Om een goede notaris te kunnen zijn, heb je ambitie nodig. Ambitie om jezelf steeds te blijven ontwikkelen, up to date te blijven qua kennis en creatief te blijven in het zoeken van oplossingen voor nieuwe of bijzondere situaties. Ambitie om medewerkers en stagiaires op te leiden en zich te laten ontwikkelen. Ambitie om voor cliënten op de best mogelijke manier hun juridische zaken te regelen. Ambitie om mensen ervan te overtuigen, dat ze hun juridische zaken goed kunnen en moeten regelen.

Voor dit laatste mocht ik afgelopen week bij de Rabobank Heinenoord een workshop verzorgen over erven en schenken op een avond met als thema “blijf (financieel) in beweging”. De avond was bedoeld voor 50-plussers. Er was informatie te vinden over verduurzaming van je woning en het maken van een financieel plan.

Mijn presentatie spitste zich toe op het geven van informatie over wie de wettelijke erfgenamen zijn en hoe dat anders geregeld kan worden door het maken van een testament. De verschillende testamentsvormen kwamen aan bod, zoals de ouderlijke boedelverdeling, de (quasi) wettelijke verdeling, het tweetrapstestament en het combinatietestament. Ook de mogelijkheid van het opnemen van allerlei (fiscaal voordelige) clausules in een testament, kwam aan bod. Mijn favoriete clausule is het opnemen van een kleinkind legaat. Kinderen en kleinkinderen hebben een vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 25.000 euro. Het direct nalaten van een stukje vermogen aan kleinkinderen levert niet alleen belastingvoordeel op, maar is voor een kleinkind ook nog eens hartstikke leuk!

Ook heb ik verteld over het levenstestament en het doen van schenkingen in allerlei vormen. Schenken kan “in contanten” of “op papier”. Aan beiden zitten voor- en nadelen. Veel mensen weten niet of in ieder geval niet precies hoe het erfrecht geregeld is en welke vrijstellingen er in de erf- en schenkbelasting bestaan. Op internet is veel te vinden, maar het is moeilijk om daar de juiste informatie voor de eigen specifieke situatie uit te halen.

'Om een goede notaris te kunnen zijn, heb je ambitie nodig’

De drempel om zelf bij een notaris een afspraak te maken blijkt voor sommige mensen nog wel hoog te zijn. Zo’n lezing biedt cliënten de mogelijkheid op een laagdrempelige manier kennis te maken met een notaris en vragen te stellen. Er waren vragen van heel uiteenlopende aard. Het is ontzettend leerzaam om vanuit zulke vragen te leren wat mensen bezighoudt. Dit inspireert mij weer tot het duidelijk uitleggen van de mogelijkheden en het schrijven van nog vele columns!

078MAGAZINE | 135

RUIMTE VOOR

BANEN

HET PROGRAMMA WAARMEE DORDRECHT

BESTAANDE ONDERNEMERS VOORUIT HELPT, BANEN VOOR DE TOEKOMST CREËERT EN EEN

AANTREKKELIJK VESTIGINGSKLIMAAT BIEDT Tekst:

136 | 078MAGAZINE
Diana Gerritsma

Met het programma Ruimte voor Banen gaat

Dordrecht letterlijk en figuurlijk ruimte creëren voor de werkgelegenheid in de stad. Een uitdaging, want de ruimte is schaars. Dus worden bedrijfsterreinen herontwikkeld en beter benut en wordt er goed gekeken naar de combinatie bedrijfsactiviteit en locatie. Maar ook de kwaliteit van de banen staat in de schijnwerpers. Er wordt vol ingezet op banen die nuttig zijn voor de toekomst en een positieve bijdrage leveren aan de stad, daarbij komen zaken als goed werkgeverschap en een prettige werkomgeving. Want windtunnels van beton en zinderende asfaltvlaktes zijn niet meer van deze tijd.

“Ruimte voor Banen is ons programma waar geld voor klaarstaat waarmee we met name op de Westelijk Dordtse oever, de binnenstad en de Merwedehavens van start kunnen gaan. We willen optimaal gebruik gaan maken van de ruimte die we hebben. Dat is nodig voor meer banen, ruimte voor bedrijven maar ook voor bijvoorbeeld duurzaamheid en klimaatadaptatie. Omdat er veel verouderd vastgoed is in Dordrecht, is dat waar we mogelijkheden zien. Bovendien zijn er bedrijven die compleet uit hun jasje gegroeid zijn; de bedrijfsauto’s niet meer kwijt kunnen of die niet op de juiste plek zitten.”

Wethouder Chris van Benschop (arbeidsmarkt en economie) vertelt enthousiast over het programma waarmee onlangs een start is gemaakt. “Ik ben hier zó enthousiast over! Omdat dit echt iets is voor de hele stad. Voor de economie, voor het klimaat, voor de inwoners, heel veelomvattend.”

In de praktijk betekent het, dat de gemeente vastgoed opkoopt, kavels samenvoegt en meer groen toevoegt en het zo opnieuw in de markt zet. Wie aanspraak wil maken op het nieuwe terrein zal hoog moeten scoren op zogenaamde uitgiftecriteria. “We willen graag banen die aansluiten bij de werkgelegenheid in de stad en de regio. De maakindustrie, de maritieme sector. En bedrijven die werk maken van maatschappelijk verantwoord ondernemen, denk aan duurzaamheid, inclusie, goed werkgeverschap.

Herontwikkelingsaanpak Dordtse Kil 1

“We rollen op Dordtse Kil 1, 2 en Amstelwijck-West op dit moment een actieve herontwikkelingsaanpak uit waar goed zichtbaar wordt hoe het programma functioneert. Zo zijn er enkele panden aangekocht die gesloopt en gesaneerd zijn. De grond zal daarna opnieuw bouwrijp aangeboden worden via een openbare inschrijvingsprocedure. Hier zullen straks bedrijven gevestigd zijn die hoog scoren op de uitgiftecriteria.”

‘We willen graag banen die aansluiten bij de werkgelegenheid in de stad en de regio’

Chris: “Als gemeente realiseren we ons dat het stellen van deze eisen om wederkerigheid vraagt. Het is aan ons om een vestigingsklimaat te creëren dat voor ondernemers fijn is. ‘Kan je je bedrijfsauto’s goed parkeren? Kunnen mensen in de pauze een leuk rondje lopen?’ Wat zijn de mogelijkheden om te verduurzamen?’ Dus het is een ruildeal. Dit bieden wij, wat brengen jullie naar de regio?”

Energietransitie

Dordrecht is een stad waar innovatie op het gebied van duurzaamheid hard groeit. Aan de uitvoerende kant; de monteurs die de nieuwe techniek gaan installeren zijn hard nodig, maar de energietransitie strekt zich ook uit naar onder andere de maritieme sector. In de regio raakt dat aan veel economische belangen. Neem de scheepswerven, de toeleveranciers, de logistieke wereld. Ruimte voor banen is dan ook hard nodig om over de hele linie bij te blijven.

Ondernemers behouden voor de stad

“Het is al met al een ingewikkelde puzzel. Veel nieuwe ruimte is er gewoon niet maar we willen hiermee ook ondernemers die anders misschien de stad zouden verlaten om zich verder te kunnen ontwikkelen, behouden voor de stad, voor de Dordtse economie. Een mooi voorbeeld is Dolderman, waar wethouder Maarten Burggraaf bij betrokken is geweest, een watergebonden bedrijf dat niet meer door kon groeien en (onbedoeld) woningbouw in het centrum in de weg stond. Inmiddels zijn ze succesvol verhuisd naar de Staart en kunnen we hopelijk nog vele jaren trots zijn op dit door en door Dordtse bedrijf.”

078MAGAZINE | 137
Scheer en Schuim, uw bestemming voor premium scheerproducten in Dordrecht
“Betreed de ver jnde wereld van het nat scheren”

Bij Scheer en Schuim, dé speciaalzaak in premium scheerproducten, stapt u in de ver jnde wereld van het nat scheren. Gun jezelf een moment voor een ritueel aan het begin van de dag met onze exclusieve producten en duurzame safety razors. Kies uit tijdloze designs en geniet van moeiteloos glad en nauwkeurig scheren voor elk huidtype. Onze exclusieve scheerproducten tillen uw scheerbeurt naar een hoger niveau, van pre-shave tot a ershave.

LAATSTE KANS OM TE

WONEN AAN HET WATER

Wonen aan het water dat Zwijndrecht z’n identiteit geeft. Op een plek die uitkijkt over de Oude Maas, met daarachter de skyline van Dordrecht.

Woonwijk Euryza, tussen de Ringdijk en boulevard direct aan de rivier. Als u érgens in Zwijndrecht op een bijzondere plek wilt wonen, is het hier.

NOG ENKELE APPARTEMENTEN!

• Woonoppervlakte van 102 m2 tot 136 m2

• Twee of drie slaapkamers

• Open keuken inclusief luxe keukeninrichting

• Complete badkamer met tweede toilet

• Terras of balkon met uitzicht over de Oude Maas

• Vloerverwarming en passieve vloerkoeling

• Privé parkeerplaats

• Extra berging in parkeergarage

• Koopsommen van € 537.500,- tot € 804.500,- v.o.n.

BENT U GEÏNTERESSEERD?

KOM IEDERE DINSDAG EN DONDERDAG LANGS

OP DE BOUWPLAATS VAN 13.00 TOT 15.00 UUR

Bezoek onze winkel ook voor een collectie van exclusieve parfums op basis van etherische oliën.

138 | 078MAGAZINE
NOUV’EAU OEVERTURE EURYZA MAKELAAR 06 - 39 15 04 22 WALTMANN MAKELAARS 078 - 620 57 77 VOOR MEER INFORMATIE: WWW.EURYZA.NL

Leven met de seizoenen: HET VOORJAAR

In Huis Van Gijn staat de tijd al een eeuw stil. Wie door het museumhuis wandelt waant zich terug in de periode rond 1900. Een tijd, waarin men veel meer dan nu, leefde met de seizoenen. Vier keer per jaar wordt de presentatie in het huis aangepast aan het seizoen. Om een idee te krijgen van wat ieder jaargetijde met zich meebracht, voor de bewoners op stand én voor hun personeel.

Voorjaarspresentatie in de slaapkamer, Huis Van Gijn

Het aanbreken van de lente

De winter betekende voor veel mensen afzien. Ook in een huishouden als dat van de Van Gijns moest men zich aanpassen aan de kou en relatieve schaarste. Met de komst van de lente brak een tijd van nieuw leven aan. De mensen trokken weer naar buiten, huizen werden gesopt en planten gaan weer groeien en bloeien. Door het hele huis is te zien hoe er werd schoongemaakt. Op de eetkamertafel wacht een extra feestelijk gedekt (paas)ontbijt.

Grote schoonmaak

In een tijd zonder elektrische apparaten was de grote voorjaarsschoonmaak een waar karwei. Alles in huis werd van zijn plek gehaald en gelucht. De meubels werden geboend, de kleden geklopt en de gordijnen gewassen. De kolenkachels werden schoongemaakt en naar zolder gebracht, kamers werden gewit.

4 Dienstbodes met emmers, bezem en ragebol Regionaal Archief Dordrecht

140 | 078MAGAZINE

Recept voor lentesoep

- 2 liter bouillon

- 5 wortels

- 3 geschilde asperges

- 3 preien of uien

- 1 struik selderij

- ½ krop sla

- kervel naar smaak

- een paar roosjes bloemkool

- 1 theekopje doperwtjes

Voor deze soep gebruikt men jonge voorjaarsgroenen. Neem 5 jonge worteltjes en snijd deze aan plakjes ter dikte van een kwartje. Voorts snijdt men klein: 3 geschilde asperges (aan stukjes van een vingerlid lang), 3 preien of jonge uien (aan dobbelsteentjes), 1 struikje selderij, ½ krop salade, een weinig kervel, eenige stukjes bloemkool en 1 theekopje doperwtjes. Men kookt deze groente in den ± 2 liter doorgezeefden bouillon gaar (bloemkool apart in water).

Dordtse kermis

Eind negentiende eeuw werd in Dordrecht bijna jaarlijks een voorjaarskermis gehouden. Mensen van alle rangen en standen deden hun inkopen op de bijbehorende jaarmarkt en vonden vertier bij de reizende theaters, exotische dieren en andere bezienswaardigheden. Kraampjes met kermisgebak zoals wafels, poffertjes, plaatkoeken en oliebollen waren een vast onderdeel. Voor jonge vrouwen die geen man of vriend hadden was er de mogelijkheid om een zogenaamde’ kermisvrijer’ te huren voor de duur van één avond. Want alleen naar de kermis gaan was uitgesloten.

Spelende kinderen rond 1900 op de Voorstraat, vanaf de Visbrug. Regionaal Archief Dordrecht

Buitenspelen

Het mooiere weer zorgde ervoor dat kinderen weer naar buiten konden. Hoepelen, tollen en hinkelen waren in de negentiende eeuw populaire buitenspelletjes. Hoepelen behoort tot de meest afgebeelde kinderspelen in de prentkunst en op tegels. In de ladenkast van de prentenkamer in het huis zijn een aantal mooie voorbeelden hiervan te zien.

De voorjaarspresentatie in Huis Van Gijn is te bezoeken tot en met 2 juni 2024.

078MAGAZINE | 141
Kermis op de Vriesebrug en Vrieseplein, ca. 1902. Regionaal Archief Dordrecht
uit: Nationaal Kookboek (1895) A.G.L. Westenburg

Activiteitenagenda maart t/m mei

VR 29 MAART T/M MA 1 APRIL

Paasspeurroute door het huis

Foto: Bram Vreugdenhil

In het historische huis zijn chocolade-eivormen verstopt! Vind ze allemaal, beantwoord de vragen en je ontdekt de oplossing met deze leuke familiespeurroute. Gratis te doen vanaf Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag (extra geopend).

ZA 20 APRIL T/M ZO 5 MEI

Oranjeroute

Foto: Christine Reehorst

Rondom Koningsdag krijg je bij je bezoek extra informatie mee over de oranjecollectie van Simon van Gijn. Hij was een groot fan van ons koningshuis en dat vind je terug in de talloze verzamelingen in het huis die de Oranjes betreffen. Wist je dat Koningin Juliana zelfs ooit theedronk in de Zaal van het museum?

VR 17 T/M MA 20 MEI

Pinksterweekend: Dag van het kasteel

Ontdek het jaarthema Aan tafel! dit weekeinde in het museumhuis en de tuin. Extra geopend voor bezoekers op Pinkstermaandag!

Foto: Christine Reehorst

VR 24 T/M ZO 26 MEI

Dordt in Stoom

Tijdens het grootse evenement Dordt in Stoom is Huis Van Gijn tegen een gereduceerd tarief te bezoeken. Op de speelgoedzolder vind je zelfs kleine stoommachientjes die echt konden werken!

Blijf op de hoogte!

Op onze website vind je meer informatie over het programma en kun je een kaartjes kopen voor de workshops en evenementen. Wil je op de hoogte blijven van alle activiteiten in Huis Van Gijn? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief! www.huisvangijn.nl/nieuwsbrief

142 | 078MAGAZINE078MAGAZINE

Wist je....

dat het Hof ook een archeologische ballenbak heeft? Deze zit verstopt in de kelder van het museum.

Vooral erg leuk voor de kleintjes!

Foto: Bram Vreugdenhil

Vrijheid in Nederland, van de middeleeuwen tot nu

Op zoek naar avontuur? Duik museum Hof van Nederland in en ontdek aan de hand van verhalen over moed en verzet hoe we in Nederland voortdurend streven naar vrijheid en gelijkheid. Van de middeleeuwen tot nu. Wat is er veranderd en zijn we wel zoveel vrijer dan vroeger? Voor iedereen is er wat te zien of beleven; doe met de hele familie of met vrienden de escape tour of ga op speurtocht met de kindertour. Zoek alle deurtjes, verzamel de hints en bevrijd Grifioen uit de fantasiewereld waarin hij vast zit. Na je bezoek kun je terecht in museum café Hofspot voor een heerlijke lunch of koffie/thee/frisdrank en iets lekkers.

Foto: Bram Vreugdenhil

Dordtse Eureka-momenten!

Het Regionaal Archief Dordrecht presenteert momenteel op de zolder van Hof van Nederland een selectie van bijzondere, Dordtse uitvindingen. In ‘EUREKA!’ zie je welke oplossingen er door Dordtenaren bedacht zijn voor lastige problemen. Een tentoonstelling vol Eureka-momentjes. Nog te zien t/m 29 september 2024.

Zes eeuwen schilderkunst in Dordrechts Museum

In het Dordrechts Museum vind je zes eeuwen schilderkunst onder één dak. Van zestiende-eeuwse werken tot de meest actuele schilderkunst. Een levende collectie, waarin oud en nieuw elkaar ontmoeten. Met werken van nationale én internationale kunstenaars. Kijk, ontdek en geniet van de vaste collectie en van onze tentoonstellingen.

Zo viert het museum vanaf 25 februari het 250-jarige jubileum van Pictura met Gebroeders Van Strij - van schets tot schilderij. In deze tentoonstelling staan Abraham en Jacob van Strij centraal, de drijvende krachten achter de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland.

Vanaf 31 maart is tentoonstelling De Scheffer 2024 te zien, waar de drie genomineerden van deze nationale kunstprijs, Abul Hisham, Fiona Lutjenhuis en Peng Zhang, hun werk exposeren. De Schefferprijs bestaat uit de aankoop van een kunstwerk van de winnende kunstenaar tot een bedrag van 10.000 euro door de Vereniging Dordrechts Museum.

In Kunst voor de Kost ontdek je dat kunst niet alleen de ongrijpbare business is die het soms lijkt, maar dat het ook gewoon een beroep is waar mensen hun geld mee verdienen. Met kunstwerken van o.a. Jozef Israëls, Matthijs Maris, Henriëtte Ronner-Knip, Johan Barthold Jongkind en Piet Mondriaan. Te zien vanaf 20 april.

Te zien in Kunst voor de Kost: Jozef Israëls, Kinderen der zee, 1911, olieverf op paneel, Dordrechts Museum, bruikleen RCE (verzameling Van Bilderbeek), 1951.

DORDRECHTS MUSEUM 078MAGAZINE | 143
WÉL ALLEEN A-MERKEN, ÉCHT DE GOEDKOOPSTE! NU! EXTRA VOORDEEL OP ONZE TOCH AL LAGE PRIJZEN 5% 10% 15% 12,5% ? % *Vraag naar de voorwaarden in onze showroom. Openingstijden: Ma, Di, Wo, Vr 09:30 - 17:30, Do 09:30 - 21:00, Za 10:00 - 17:00. Voor koopzondagen en meer info kijk op www.sanidump.nl SLIEDRECHT - LEEGH WATERSTRA AT 63 - 01 84 416 946
ERIC BIJL TUINONTWERP LAAT JE VERLEIDEN DOOR DEZE MOOIE TUINEN BIJ U IN DE BUURT! Bel voor een
met Dennis of Eric: Mijlweg 13b 3295 KG ’s-Gravendeel info@ericbijl.nl Mobiel nummer Eric 06 - 551 340 35 Mobiel nummer Dennis 06 - 832 116 96 www.ericbijl.nl Gespecialiseerd in; Complete aanleg en onderhoud van
en
terrassen
en natuursteen
en
vrijblijvende afspraak
tuinen Beschoeiingen
vlonder
Keramiek
Zwembaden
Whirlpools

180 jaar in wijn

Winkel: Van Eesterenplein 200, DORDRECHT

Groothandel & magazijn: Jan Valsterweg 14 DORDRECHT www.winestore.nl

RUTTE SINGLE MALT GENEVER

0194908.pdf 1

Automaterialen

Gereedschappen

Banden & Velgen

Verbruiksmaterialen

DALTONSTRAAT 7, 3316 GD DORDRECHT

Tel. 078 744 04 40 www.XtraParts.nu

Rutte Single Malt is de Nederlandse evenknie van een single malt whisky. Single malt whisky wordt net als deze jenever ook voor 100% uit gerst gestookt. Dit graan geeft smaaknuances van chocolade, toast en karamel aan het product. De moutwijn is 4 jaar lang op nieuwe vaten gerijpt van Amerikaans eiken. Het enige verschil met een malt whisky is dat aan een jenever botanicals toegevoegd mogen worden. Rutte heeft hiervoor ‘gebeide’ gebruikt; een distillaat dat al generaties lang door de familie Rutte gestookt wordt.

Distileerderij Rutte | Vriesestraat 130 | Dordrecht +31 (0)78 613 44 67 | info@rutte.nl | www.rutte.nl

Rutte distillery | Rutte_distillery

146 | 078MAGAZINE

VERGEET NIET TE SPELEN!

Deze lente-uitgave staat in het teken van doelen en ambities. Verbeteren en groeien staan vaak centraal. En daar is natuurlijk niets mis mee, maar de valkuil is dat we vergeten waar het echt om gaat; dat we vergeten om ook te genieten in het moment. Zoals kinderen dat zo goed kunnen. Die zijn helemaal niet bezig met doelen, maar leven en spelen gewoon in het moment. Onze kinderen zijn daarmee een prachtige spiegel om ons eraan te herinneren wat het belangrijkste is.

Afgelopen oktober maakte ik een prachtige reis door Peru en schreef toen onderstaande brief aan het jonge kind in mij.

“Lieve jongen in mij”

Laat me je niet vergeten. Haal me over om te blijven spelen, hoe groot mijn dromen en ambities ook zijn. Laat ’t me maar me zien. Net als vroeger. De trucjes op ’t voetbalveld en op ’t pleintje. Hoe je ’t vliegtuig kon raken met je bal zo hoog. Met de crossfiets op crossbaan. Hoe je kon fietsen op je achterwiel. Zonder de angst om te vallen.

Als mijn meningen en doelen te hoogdravend en te serieus zijn. Haal me onderuit met een prachtige sliding zoals vroeger op ‘t voetbalveld. Zo één waarbij je gelijk weer opstond en de andere kant op dribbelde. Of als ik weer eens te rechtlijnig een snel oordeel heb, leer me die schaar nog een keer. Stuur me het bos in met die onnavolgbare beweging. En vervolg lachend je weg. Of als ik te snel wil. Geforceerd. Leer me weer achteruit schaatsen. Zigzaggend en eindigend met een pirouette, waarbij het ijs heerlijk opspatte. En dan weer verder te glijden, moeiteloos. Of als die lat te hoog ligt, het perfect moet zijn… leer me gewoon te springen. Net als vroeger over de sloot. En dat ’t dan niet uitmaakte als je dat niet haalde. En onder de modder thuiskwam. Leer me weer vies te mogen worden. Leer me verliezen. Lieve jongen, leer me steeds weer met jouw ogen te kijken. Te blijven spelen. Met m’n hoofd in de wolken en jouw voetjes op de grond.”

www.voelbaarinbeweging.nl instagram @centrumvoorbewustzijn

078MAGAZINE | 147 Ik wens je een mooie lente vol speelplezier!
Tekst: Peter de Deugd

ELKE VRIJDAG

tickets beschikbaar via www.landvast.nl

HAVEN 4 - ALBLASSERDAM - GRATIS PARKEREN - 3 BIOSCOOPZALEN - 078 6912923

Ook kunt u bij ons terecht voor vloerkleden, meubelstoffen en binnenzonwering

148 | 078MAGAZINE

Op zoek naar die ene keuken die al uw verwachtingen overtreft?

Bij KeukenVision vindt u werkelijk alle actuele trends op het gebied van keukens, apparatuur en interieur. Onze adviseurs vertalen uw ideeën met een scherp oog voor detail naar een persoonlijk ontwerp dat helemaal aansluit bij uw wensen, manier van koken en uw interieur. Een uniek design dat net dat beetje extra heeft, zonder dat u daar automatisch meer voor betaalt.

Benieuwd wat wij voor u kunnen doen? Kom dan langs in onze showroom.

078MAGAZINE | 149
KEUKENVISI O N BRENGT AL UW K
TOT LEVEN! BEKIJK AL ONZE KEUKENS OP WWW. KEUKENVISION .NL KEUKENVISION DORDRECHT Mijlweg 83 | 3316 BE Dordrecht | Tel. 078 - 618 38 88 Ma. - Vr. 09.00 tot 17.30 uur | Do. koopavond tot 21.00 uur | Za. 09.30 tot 17.00 uur BEZOEK ONZE SHOWROOM MET 1001 LEUKE KEUKENIDEEËN
EUKENDROMEN

AANNEMERSBEDRIJF

AANNEMERSBEDRIJF

AANNEMERSBEDRIJF

Gebr. Kloens B V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en

Gebr. Kloens B.V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Gebr. Kloens B V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Gebr. Kloens B.V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Gebr. Kloens B V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Gebr. Kloens B.V. is een gerenommeerd familiebedrijf dat gespecialiseerd is in grond-, straat- en rioolwerken.

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden; werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden; werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden; werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden;

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden; werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

Onze werkzaamheden bestaan uit: grondwerkzaamheden; saneringswerkzaamheden; werkzaamheden; asfalteringswerkzaamheden; rioleringswerkzaamheden;

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

Hoofdkantoor:

Hoofdkantoor:

het leveren een aanbrengen van straatmeubilair; grondbank.

Hoofdkantoor:

Daltonstraat 78 3316 GD Dordrecht 078 - 618 19 00 Pieter

Hoofdkantoor:

78

Hoofdkantoor:

78

078 - 618 19 00

Daltonstraat 78 3316 GD Dordrecht 078 - 618 19 00 Pieter

- 618 19 00

78 3316 GD Dordrecht 078 - 618 19 00

AANNEMERSBEDRIJF
Daltonstraat 78 3316 GD 078 - 618 19 00 Pieter Hoebeeweg 32 Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht 030 - 291 60 00
Daltonstraat
GD
Pieter Hoebeeweg 32 3316 BT Dordrecht 078 - 654 98 31 Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht 030 - 291 60 00
3316
Dordrecht
0257995.pdf 1 14-1-2022 8:53:14 Wat doet
AANNEMERSBEDRIJF
32 3316 BT Dordrecht 078 - 654 98 31 Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht 030 - 291 60 00
Hoebeeweg
0257995.pdf 1 14-1-2022 8:53:14
Daltonstraat
Pieter
32 3316 BT Dordrecht 078
31 Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht 030 - 291 60 00
Hoebeeweg
- 654 98
14-1-2022 8:53:14
Hoebeeweg 32 3316 BT Dordrecht 078 - 654 98 31 Keulsekade 216, 3534 AC Utrecht 030 - 291 60 00
0257995.pdf 1 14-1-2022 8:53:14 Wat doet AANNEMERSBEDRIJF
Daltonstraat
3316 GD Dordrecht
Pieter Hoebeeweg 32 3316 BT Dordrecht 078
31 030 - 291 60 00
Hoofdkantoor:
078
- 654 98
0257995.pdf 1 H O R E N, Z I E N , P RO EV E N. MAAK DE FEESTDAGEN EXTRA BIJZONDER! >> B RASS E RI E IN F O@ D E W IT TDO RD REC HT.N L D O RD REC HT, N IE U W STR A AT 6 2 N, ZI E N , . >> P OD I U M SCHUIM BIERFEST SCHUIM KEERT TERUG IN DE BINNENSTAD 1 APRIL DANSEN IN HET DONKER BELEEF DE MAGIE OPNIEUW! 12 APRIL PAASBRUNCH EERSTE PAASDAG 31 MAART DO RD REC HT, NI E U W STR A AT 6 2 H O R E N, Z I E N , P RO EV E N. GENIET VAN EEN HEERLIJKE HIGH TEA! >> B RASS E RI E IN FO@ D E WIT TDO RD REC HT.N L D O RD REC HT, N IE U WSTR A AT 62 H O R E N, Z I E N , P RO E V E N . MAAK DE FEESTDAGEN EXTRA BIJZONDER! > > B RAS S E R I E I N F O @ D E W I T T D O R D R E C H T N L D O R D RE C H T, N I E U W ST R A AT 6 2 H O R E N , Z I E N, P RO E V E N . EEN VOL FILMPROGRAMMA TIJDENS HET VOORJAAR! > > F I L M T H E AT E R D O RD R E H T, N I E U W ST R A AT 6 2 N F @ E I T R R E L >>FILMTHEATER >>PODIUM H O R E N, Z I E N , P RO EV E N . MAAK DE FEESTDAGEN EXTRA BIJZONDER! >> B RASS E RI E IN F O@ D E W IT TDO RD REC HT.N L D O RD REC HT N IE U W STR A AT 6 2 KOFFIE, LUNCH, BORREL OF DINER! O@ L D O REC HT, N U STR AT 6 2 >>BRASSERIE >>BRASSERIE DORDRECHT, NIEUWSTRAAT 62 INFO@DEWITTDORDRECHT.NL

Vind jouw bron van vertrouwen

BEWUSTWORDING & ONTWIKKELING VOLG JE PAD NAAR VRIJHEID ONTDEK JOUW WINAARS DRIEHOEK

ONTDEK JE KWALITEITEN EN DURF TE LUISTEREN NAAR JE VERLANGEN ONTMOET

Retreat Zeeland
| ADEMCOACHING | YOGA | WELLNESS | MASTERCLASSES
DOMBURG
24
29
2024
JE WARE ZELF
MEI T/M
MEI
Geluid Projecten Reparatie 246x346 lifestyle wonen Voorstraat 366 - 370, 3311CX Dordrecht | www.deradiobeurs.nl
Geluid Projecten Reparatie 0005783 246x346 lifestyle wonen Voorstraat 366 - 370, 3311CX Dordrecht | www.deradiobeurs.nl
Geluid Projecten Reparatie 0005783 246x346 lifestyle wonen Voorstraat 366 - 370, 3311CX Dordrecht | www.deradiobeurs.nl
Geluid Projecten Reparatie
Beeld
Beeld
Beeld
Beeld

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.