Page 1

CMYK

Alo, organele? Deschideţi microfoanele! Astăzi, la sediul administraţiei publice locale are loc o nouă licitaţie publică pentru atribuirea de terenuri ultracentrale. Participă, din câte ne-a spus chiar dumnealui, şi dl. Siminel Iordache, omul de afaceri care până acum - a câştigat mai multe asemenea proceduri. La fostul cinematograf şi pe terenul pentru ştrand n-a făcut încă nimic, ceea ce constituie o posibilă încăl-

Tipar digital Cel mai bun preţ din judeţ! Transmite cererea ta de ofertă la office@zvj.ro

Ziarul Vãii Jiului

Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI!

MIERCURI 18 iulie 2012 Anul V Nr. 997 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro Răsărit: 05:21 Apus: 21:52

ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

R

Avram s-a decis! Va face publică lista firmelor la care apometrele se învârteau. Invers! În mai puţin de o săptămână, mai exact luni, 23 iulie, Costel Avram, directorul Apa Serv Valea Jiului SA, va face publică lista societăţilor comerciale la care au fost constatate consumuri suspect de mici de apă, dar şi alte deficienţe. Mici deficienţe care trăgeau valoarea facturilor în jos în ritm ameţitor. După scandalul mediatic din ultima perioadă, ieri au fost invitaţi la sediul Apa Serv Valea Jiului SA şi administratorii de firme bănuiţi că ar avea apometre aranjate, ale căror consumuri de apă erau suspect de mici în raport cu domeniul de activitate. Costel Avram, directorul general al SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani, şi-a luat angajamentul în cadrul emisiunii “Cătălin Docea Direct” de la Kapital TV, în seara zilei de 16 iulie, că în mai puţin o săptămână, mai exact luni - 23 iulie a.c., va prezenta într-o conferinţă de presă lista societăţilor descoperite cu probleme la reţeaua de apă. Mai exact, lista firmelor cu consumuri suspect de

care a contractelor cu administraţia locală, care prevăd anumite termene în acest sens. Nu-i bai! Nici la licitaţia de săptămâna trecută nu e sigur că dl. Siminel ar fi ieşit rău, după ce la procedură a participat atât firma sa, cât şi cea a celui mai bun colaborator al său. Nici aici nu-i bai! Bai ar fi, de exemplu, dacă (aşa cum obişnuieşte) doamna jurist Leucă va ţipa din nou ca din gură de şarpe la reprezentanţii firmelor participante, dacă doamna Ardeleanu de la Finanţe va fi din nou în comisia de licitaţie (în baza delegaţiei vechi de vreo doi ani) sau dacă unii participanţi vor fi excluşi, din nou, pentru vreo virgulă. Suntem cu ochii pe ei!

mici, cu pierderi mari în reţeaua internă sau la care, aşa cum s-a constatat în unele cazuri, apometrele se învârteau invers, adică nu înregistrau consum, ci îl reduceau. Reprezentanţii societăţii de distribuţie a apei au desfăşurat în această perioadă acţiuni de control la firmele de pe raza Văii Jiului care aveau declarat un consum de apă mult prea mic faţă de cel care se presupunea că este necesar în activităţile pe care le desfăşoară. Costel Avram a dat câteva exemple de astfel de societăţi într-un interviu acordat luni reporterilor Kapital TV. Printre firmele nominalizate se numără Pizzeria Bella Italia, cu 4 metri cubi în luna februarie şi 5-6 metri cubi de apă pe lună în prezent. Pensiunea “Floare de colţ”, situată în zona Livezeni, avea un index de 7702 mc. Trei zile mai târziu, la o nouă citire, avea 7200 mc. Mai exact, apometrul mergea invers. Un alt exemplu a fost cel al societăţii lui Romeo Gabriel Bobârcă, cu un consum de numai 16 mc / lună. În cursul zilei de ieri, reprezentanţii acestor firme au fost invitaţi la discuţii la sediul Apa Serv. Printre aceştia nu s-a regăsit patronul complexului Keops, a cărui situaţie s-a clarificat în cursul zilei de luni, cu ajutorul trustului Kapital. Romeo Bobârcă de la motelul Casa Bobârcă din Petroşani, nominalizat de Costel Avram în rândul celor care fură apă din reţeaua publică, deşi s-a deplasat la sediul Apa Serv la ora discuţiilor, nu a mai coborât din maşină la vederea echipelor de televiziune. După discuţii de aproximativ 30 de minute, administratorii societăţilor au ieşit cu rândul din clădirea Apa Serv, majoritatea pe uşa din dos. O parte din cei prezenţi la tratative au declarat că sunt de acord cu cerinţele directorului general şi că sunt dispuşi să continue

Director: Cătălin DOCEA Curs valutar: 1€ = 4,5651 lei 1$ = 3,7113 lei 1₤ = 5,8062 lei MARCĂ ÎNREGISTRATĂ

OMV Petroşani angajează casier. CV-urile se depun la sediul staţiei de carburanţi din Petroşani până în data de 23.07.2012.

Tel. 0254 564.914

(din Timişoara)

colaborarea în cele mai bune condiţii. Printre aceştia au fost şi unii, mai reţinuţi, care nu au dat prea multe detalii despre întâlnirea avută, poate din cauză că se simţeau cu musca pe căciulă, lăsând la latitudinea reprentanţilor Apa Serv să facă declaraţii pe această temă. Răducu Popa, spre exemplu, acuzat de conducerea Apa Serv că a raportat consumuri suspect de mici la restaurantul şi terasa Jolly, dar şi la Pizzeria Bella Italia, a fost foarte rezervat în declaraţii. Costel Avram ne-a declarat că din cele 22 de persoane juridice invitate la discuţii şi-au făcut apariţia doar reprezentanţii a 12 firme. Acesta a ţinut să le transmită administratorilor că de acum înainte va fi cu ochii pe ei, iar tot ceea ce consumă vor fi nevoiţi să plătească. Totodată, în perioada următoare se va face şi resigilarea apometrelor, pentru a se evita pe cât posibil furturile de apă. Aşteptăm până la apariţia listei şmecherilor cu aranjamente la apă. Îi reamintim pe această cale directorului general al Apa Serv, Costel Avram, că până la acea dată dorim şi lista măsurilor pe care urmează să le pună în aplicare. Atât cele pe căi legale (prin plângeri penale) împotriva celor găsiţi cu nereguli, cât şi lista măsurilor disciplinare faţă de angajaţii îngăduitori ai societăţii pe care o conduce. Ziarul Văii Jiului


2 ACTUALITATE

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

După ce a aprins un foc de semnalizare,

Un timişorean rătăcit în Retezat a fost recuperat Luni seara, în jurul orei 22.30, când începuse deja să se întunece, salvamontiştii şi jandarmii montani primeau un apel prin care un bărbat anunţa că s-a rătăcit în zona Valea Rea din Retezat. Turistul a fost găsit după ce a aprins un foc de semnalizare. După cum spune şi numele, zona este una dificil de parcurs. Înspre turist au pornit jandarmii montani şi salvamontiştii. Echipele de salvare au pornit atât din partea de sus, cât şi din partea de jos a văii. Pe timpul acţiunii de căutare, jandarmii montani şi salvamontiştii au ţinut telefonic legătura cu turistul rătăcit şi i-au recomandat să aprindă un foc, astfel încât să fie reperat mai uşor.

În jurul orei 00.30, echipa Salvamont a ajuns lângă turistul rătăcit. În scurt timp, au ajuns şi jandarmii montani. Turistul Mihai, în vârstă de 59 ani, domiciliat în Timişoara, se găsea într-o stare de sănătate bună şi nu a necesitat îngrijiri medicale. Bărbatul a fost condus la locul de cazare din zona Pietrele. Acesta plecase în cursul zilei de 16 iulie pe traseele din masivul Retezat, dar pentru că nu a gestionat corect durata drumeţiei nu a ajuns la cabană până la lăsarea întunericului. Deşi avea lanternă, turistul a părăsit traseul marcat şi s-a rătăcit. Bărbatul a fost găsit într-o zonă împădurită la 80 de metri de traseul turistic marcat, a informat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.

Ministerul Sănătăţii

Petroşani

Va debloca 2.766 posturi

Accident pe strada Venus

Guvernul Ponta ne aduce o veste bună după alta. După cea cu TVA-ul plătit de IMM-uri doar la plata facturii, acum aflăm că de la jumătatea lunii august urmează a se debloca în sistemul sanitar 2.766 de posturi.

Luni după-masă, în jurul orei 16:30, un bărbat de 31 de ani, din Petroşani, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aviatorilor din localitate, la intersecţia cu strada Venus, a surprins şi accidentat grav o femeie de 48 de ani, angajată în traversarea străzii pe trecerea de pietoni.

Din cele 2.766 de posturi care vor fi deblocate, la nivel naţional, 507 sunt repartizate medicilor, 1.218 asistenţilor medicali şi 928 posturi pentru personal auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc). „Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente sunt prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii. Măsura va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică şi va fi aprobat de Guvernul României. Această măsură urmăreşte diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar. Ministerul îşi permite această măsură întrucât, în prima parte a anului, din sistem au plecat 2.766 de angajaţi, astfel creându-se un spaţiu bugetar care permite ocuparea acestora.

Ca să fim corecţi, este adevărat că Aeroportul reprezintă unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Petroşani. Circulaţia pietonală şi rutieră este intensă, iar trecerea de pietoni este poziţionată destul de incomod, mai ales dacă vii din zona Poşta 2 spre centru, pentru că vizibilitatea este redusă şi şoferul, care se află în pantă, în urcare, accelerează în mod natural.

Uricani

Prins la volan băut şi fără carnet Ieri dimineaţă, în jurul orei 03:20, Vasilică, un tânăr de 21 de ani, din Uricani, în timp ce conducea un autoturism pe DN 66A, s-a izbit de un cap de pod. Întrucât a tras ceva la măsea, l-a apucat viteza chiar în curbele de la Câmpu lui Neag.

Omul a plecat de la Uricani şi Câmpu lui Neag şi nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, dar nici la starea de… ebrietate. Astfel a pierdut controlul asupra volanului, a Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad pătruns pe contrasens şi, părăsind partea Centrul tutorial ID Petroşani carosabilă, s-a izbit de un cap de pod. Studii universitare de licenţă Studii universitare de masterat Tânărul a fost testat cu aparatul etilotest, 1. Facultatea de Ştiinţe Juridice Cursuri ID rezultatul fiind de 0,32 mg/ l alcool în 1. Facultatea de Ştiinţe Juridice  Specializarea: aerul expirat. 1. Instituţii de drept civil şi procesual civil  Specializarea: Drept Şi, ca să fie treaba treabă, s-a stabilit că Durata: 4 ani Durata: 3 semestre persoana în cauză nu posedă permis de 2. Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, 2. Instituţii de drept penal şi procesual penal conducere pentru nicio categorie de Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport Durata: 3 semestre autovehicule. 2. Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei,  Specializarea: Conform poliţei, în momentul producerii Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport - Pedagogia învăţământului primar şi accidentului, conducătorul auto era singur preşcolar  Specializarea: Management educaţional în autoturism şi nu a fost rănit. Pe numele Durata: 4 semestre Durata: 3 ani lui Vasilică a fost întocmit dosar de Informaţii la telefon 0254-547.770. Informaţii la telefon 0254-547.770. cercetare penală. Acreditată prin Legea nr. 240/2002 Acreditată prin Legea nr. 240/2002 Pagină realizată de Alina PIPAN

www.zvj.ro


DEZVĂLUIRI 3

Ziarul Vãii Jiului miercuri, 18 iulie 2012

La Petroşani

„Pricepuţii” de la Apa Serv lovesc din nou! În fiecare zi aflăm câte ceva despre că este fisurată, găuroiul fiind vizibil la o urmat de trupa de şoc, că doar „pricepuţii” de la Apa Serv. Dacă conductă veche - care necesita schimbarea. muncitorii n-or fi mai fraieri ca şeful. săptămâna trecută vă scriam despre alţi Au pus un simplu „dop” de lemn, un manşon Şi uite aşa, un serviciu de opt ore a „pricepuţi”, de la Lupeni, dar într-ale şi cu asta basta! Asta a fost toată „lucrarea”, trecut, dopul s-a pus, apa nu mai asfaltului, abia turnat şi „spălat” de probabil la anul, după îngheţul de la iarnă, va curge, până la anul, iar oamenii au ploaie”, cu ramificaţii directe şi spre mai urma o tură de săpături prin garajele bifat o „lucrare”. Şi afară a rămas cam ca-n tren, aducerea societatea de apă (canalizare cetăţenilor, după un nou val de apă şi o Am încercat să dăm de directorul terenului la stadiul iniţial este o mare subdimensionată şi amplasată prost, plus pierdere consistentă în sistem (ce mai general Costel Avram, ca să-i spunem necunoscută pentru “pricepuţi”... lipsă una bucată de capac de gură de contează asta pentru „pricepuţi”), că aşa se şi dumnealui povestea, ba chiar să-l canal), iar duminică aflam de la colegi de-ai lucrează la Apa Serv, doar cu fuşereală, iar chemăm la faţa locului, să vadă ce pe drum. Am dat telefon la societatea de apă. noştri ce facturi „umflate” au mai pregătit şefii mari sunt minţiţi: „Am terminat lucrarea, pricepuţi are în ogradă şi să vadă ce muncă de Cu insistenţe a venit până la urmă, după pentru nişte concetăţeni din Vale, mai bine să trăiţi!”. „calitate” execută, pentru că suntem siguri că câteva ore, maistrul Marcel Zburlea. Care s-a spus la Uricani, în timp ce unii patroni a fost minţit şi para minţit… Dar uitat, a văzut despre ce-i vorba şi a zis că lasă Au venit, au săpat, au pus dopul de lemn, au fură apă de sute de milioane de lei pe n-a fost să fie, ne-a promis că ne sună lucrarea pe a doua zi. Am spus că nu se poate lună, luni am mai dat de o „lucrare”. astupat în dorul lelii găuroiul şi au plecat - lucrare dumnealui, dar nu s-a mai întâmplat. lăsa atâta apă să curgă până a doua zi, pe Una făcută de trupa unui alt maistru Acum a aflat din ziar şi sperăm să ia marca Marcel Zburlea de la Apa Serv lângă pierderea mare mai exista riscul să-mi „priceput”, pe nume Marcel Zburlea. măsuri! Şi să le spună „pricepuţilor” că crape şi toţi pereţii (lucru care s-a şi întâmplat Care a „zburlit-o” şi a lăsat o ditamai aşa nu se mai poate continua. Aceştia parţial). La insistenţele mele, cei de la Apă au groapa nebetonată în garajul unui trebuie să se dezbare de vechile metehne venit în acea după-amiază cu un utilaj şi au petroşenean, în urma unei lucrări cu care s-au obişnuit de pe vremea unor săpat în afara garajului, gândin-du-se, făcute de mântuială, după ce coloana de directori mult prea visători. Aceasta dacă probabil, că acolo ar fi gaura. N-au dat de ea apă de sub garajul respectivului om s-a şeful de la Ape doreşte, într-adevăr, şi au concluzionat că gaura este totuşi sub crăpat. Bineînţeles, apa a curs în delir redresarea corăbiei. Până acum, prin garaj. Au plecat, iar apa a curs fără probleme pe stradă mai bine de 24 de ore, în toate acţiunile dumnealui, ne-a dovedit toată noaptea. Iniţial, dumnealor au făcut un puhoi, până ce domnul maistru Zburlea că da, şi de aceea sperăm să se implice şi canal de drenaj în canalizarea oraşului. A doua a catadicsit să ajungă la faţa locului. în acest caz. Îi furnizăm şi adresa, zi, pe 11 iulie, pe la 8,30 au venit cu tractor, strada 9 Mai, garajele dintre blocul cu caterpilar şi oameni, au săpat în garaj, nr. 4 şi blocul nr. 6, pe direcţia străzii Lucrare de mântuială, după aproape doi metri adâncime, au ajuns la din Dimitrov care vine din bulevard. conductă şi au găsit spărtura, undeva la 2-3 ce apa a curs 24 de ore Iar persoana se numeşte Ioan Curcan. Care, metri de perete. Au bătut un dop de lemn, au „Trupa lui Zburlea” a venit cu chiu cu vai, „Ceata lui Piţigoi”. de altfel, ne-a şi declarat chiar acolo, la locul pus un manşon, au astupat într-o doară groapa cum spuneam, a constatat despre ce este faptei, următoarele: „N-am ştiut că sub Fuge unul, fug şi doi şi au plecat. Înainte de a se termina lucrarea, vorba, nu înainte de a săpa intens în afara garajele astea există o conductă de apă, cu Iar aceasta n-ar fi tot, porcăria şi mai mare maistrul a şi plecat de-aici, ca nu cumva să garajului, pe mai mulţi metri liniari, sperând diametrul de 500 de mm, eu cumpărând nu de avem o discuţie pe acest subiect. Total aiurea de-abia acum urmează… După ce au astupat să nu fie conducta găurită chiar sub acel multă vreme acest garaj. Pe data de 10 iulie, groapa cu pământ, cam tot în dorul lelii, tot ce s-a întâmplat şi am rămas profund spaţiu închis. Dar n-a fost să fie, iar oamenii pe la orele 14,20, o vecină de garaj m-a sunat „pricepuţii” de la Apă, conduşi de Zburlea, au dezamăgit de profesionalismul acestor au muncit degeaba câteva ore. să-mi spună că îmi iese apă multă din garaj. oameni. Păcat că se întâmplă aşa ceva, sper ca A doua zi, au venit din nou, cu utilaje şi tot ce „zburat”, făcându-se nevăzuţi. Aceasta ca să Eu, iniţial, m-am speriat, mai ales că nu am nu cumva să fie puşi de proprietar să aducă noul director să ia măsuri, aşa ceva nu se trebuie, au săpat adânc în garajul omului, apă trasă în garaj. Am mers la garaj şi, întrlucrarea la stadiul iniţial, cum se practică la poate!”. dând în prealabil betonul la o parte. După ce adevăr, curgea puhoi de apă, care se scurgea Corneliu BRAN au ajuns cu „foratul” la conductă, au constatat firmele serioase. Primul a şters-o Zburlea,

Laur Nădăşan - ultimul şut ca director Ieri, minerii de la Livezeni erau gata, gata, să nu intre în şut. Motivul nemulţumirii l-a constituit unul cât se poate de simplu: înlocuirea directorului lor cu unul ale cărui principale calităţi de săpător în zăcământ sunt ascunse sub fusta Angelei. Cum numele noului director nu are nicio relevanţă în minerit, nu l-am reţinut… Asta e soarta directorilor anonimi… (M. BOBOC)

www.zvj.ro


4 SPORT

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

Gigi Borugă s-a despărţit de Jiul Cu el şi alţi şase jucători ai Jiului şi-au reziliat contractele. „Mă duc la o altă echipă”, a spus fostul manager.

luni au lipsit multe dintre vedetele echipei, unele dintre ele anunţând că nu mai revin. Astfel Hotoboc, Bertea, Dumitru Copil, Bogdan Toc, Răzvan Riviş şi Adrian Drida şi-au reziliat contractele. „Îi iau cu mine”, a confirmat Borugă. Supărarea jucătorilor şi mai ales a arădeanului are la bază ratarea

Invazie de jucători la FC Hunedoara

S-a rupt lanţul de iubire dintre patronul Jiului, Alin Simota, şi fostul manager Gigi Borugă, care şi-a anunţat oficial despărţirea de echipa din Vale. „S-a rupt jumătate din sufletul meu pentru că Jiul înseamnă foarte mult pentru mine, dar nu are rost să ne mai chinuim. Eu mi-am spus punctul de vedere şi plec la o altă echipă”, spune arădeanul. La reunirea echipei de

obiectivului - promovarea în liga secundă, dar şi neplata de câteva luni a drepturilor financiare. „Chiar aveam de gând să depunem memorii. Ni se datorează nişte sume de bani”, spus jucătorii. În aceste condiţii la reunirea echipei au fost mulţi juniori despre care oficialii petroşeneni spun că reprezintă viitorul.

Fuzionarea loturilor de jucători de la CFR Simeria şi FC Hunedoara îl pun pe Marius Opric, antrenorul grupării negru-albastre, în faţa unei misiuni delicate, în tentativa de a-i selecţiona pe cei mai valoroşi componenţi ai celor două echipe. Fostul portar al Corvinului a avut la dispoziţie, la finalul săptămânii, un număr de 45 de jucători, din care a avut misiunea să aleagă doar 25-26 cât va cuprinde viitorul lot. Opric îi ştie bine pe cei cu care a lucrat la CFR, iar de la FC Hunedoara a văzut deja la joc o parte dintre jucători în amicalul cu formaţia arădeană de Liga a IV-a, CS Ineu, scor 0-0. Tehnicianul a conturat deja un lot provizoriu format din 14 ex-ceferişti şi 12 hunedoreni. De la CFR au fost aleşi următorii: portarii Dragotă şi Raţ; fundaşii Vîrtan, Stroia, Dosan, Buta, Ungureanu şi Şoit, mijlocaşii Vişan, Pepenar, Făgărăşanu, Găceanu, Lintaru şi Zdrîncu şi atacanţii Suciu şi Nicula. În plus, de la FC Hunedoara e probabil că se va conta pe: Ilie, Apostol, Cuciula, Roiu, Vajda, Robert Cristian, Muntean, Tiric, Benea şi Trăşcan, urmând să se clarifice şi situaţia lui Samuel Jitaru.

Şi-au făcut norma Înotătorii de la CSS Hunedoara au mai cucerit două medalii de aur şi trei de bronz în ultima zi a Campionatelor Naţionale ale juniorilor II (13-16 ani) şi au ajuns astfel la un total de 16 medalii: trei de aur, patru de argint şi nouă de bronz. Alexandru Bădeaţă şi-a trecut în cont şapte trofee, având şi singurul titlu de campion naţional la individual, iar Denisa Ilucă, Ancuţa Păiuş, Andreea Nan şi Andra Mălina au câte două medalii de aur cu ştafeta şi multe altele de bronz la individual. "Alexandru Bădeaţă este un sportiv special. Este foarte talentat, dar are şi multe emoţii pe care nu ştie încă să le gestioneze foarte bine. Aş fi vrut ca măcar încă două din cele patru medalii de argint să fie de aur, pentru că diferenţa faţă de primii clasaţi a fost de câteva sutimi de secundă. Însă chiar şi aşa el are mari şanse să fie selecţionat în lotul naţional al României pentru competiţiile internaţionale de anul viitor, deoarece este competitiv atât în probele de bras şi spate, cât şi în cele de mixt", a spus antrenoarea Anca Băjan. Graţie acestor ultime cinci medalii, CSS

www.zvj.ro

Hunedoara a ajuns la un total de 16 medalii cucerite, de patru ori mai mult decât cele patru declarate ca obiectiv. "Înaintea fiecărei competiţii, mă gândesc că suntem abonaţi la locul patru, că vom avea ghinion sau alte probelme, aşa că nu ne hazardăm să ne propunem multe medalii ca obiectiv. Mă bucur însă de fiecare dată că ne depăşim obiectivele şi că avem rezultate deosebite. Copiii sunt valoroşi şi au şanse mari de a progresa şi a deveni adevăraţi campioni. Sunt mulţumită, dar ca de fiecare dată cred că se putea şi mai bine. Am pierdut multe medalii la sutimi de secunde, iar Bădeaţă a ratat un start într-o cursă cu şanse la medalie, din cauza emoţiilor. Sper însă ca un număr cât mai mare din aceşti sportivi să ajungă în loturile naţionale", a afirmat Anca Băjan. La Campionatele Naţionale ale juniorilor II desfăşurate la Bucureşti au participat sportivi de la toate cluburile din ţară. Una dintre marile probleme ale tuturor participanţilor a fost căldura excesivă care a ajuns la 47 de grade duminică pe marginea bazinului, apa având în jur de 30 de grade.


SPORT 5

Ziarul Vãii Jiului miercuri, 18 iulie 2012

Universitatea Petroşani deschide, astăzi, balul în Cupa României Universitatea Petroşani, câştigătoare a Cupei României - etapa judeţeană, este prima formaţie din judeţ care va susţine un meci oficial în noua ediţie de campionat. Trupa antrenată de Ionuţ Stelescu va juca, astăzi, în primul tur al fazei naţionale a Cupei României, sezonul 2012-2013, împotriva echipei Flacăra Făget. Tragerea la sorţi i-a hărăzit câştigătoarei etapei judeţene Hunedoara, Universitatea Petroşani, ca adversară în această etapă de debut pe Flacăra Făget, formaţie clasată pe locul 13 în seria a 5-a a Ligii a III-a. Meciul este eliminatoriu şi se va juca pe terenul echipei din eşalonul inferior, deci la Petroşani, cu începere de la ora 17:30. Elevă în clasa a XI-a a Liceului Teoretic Ghelari, Claudia Maria Florea este foarte bucuroasă după obţinerea primei medalii internaţionale din viaţa sa şi vrea ca aceasta să fie doar începutul unei cariere valoroase. "Sunt fericită, întrucât această medalie obţinută la Campionatele Balcanice reprezintă cel mai bun rezultat al carierei mele şi vine la al doilea concurs internaţional la care particip. Nu mă aşteptam să iau aurul, deoarece pe lista cu cei mai buni timpi obţinuţi dintre toate participantele eram abia pe locul secund. A fost o cursă tactică, decisă de sprintul din final. Nu am scos un timp foarte bun, dar important e că am fost prima la linia de sosire. Sper să continui seria performanţelor bune din acest an prin câştigarea unei medalii şi la Campionatele Naţionale de juniori I, programate la fi-

Universitatea nu a avut norocul altor câştigătoare judeţene a trofeului Cupei României, cărora li s-au repartizat ca adversare echipe din eşalonul trei, retrase deja din campionat, din motive financiare. „Flacăra este peste noi din punct de vedere valoric, având în vedere că evoluează într-un eşalon superior. Mai mult, echipa din Făget a eliminat Jiul Petroşani acum

două sezoane la barajul de promovare şi a ţinut în şah pe FC Hunedoara (scor 1-1) pe finalul ediţiei trecute de campionat. Flacăra a fost antrenată de Marius Baciu, care acum este secund la FC Vaslui, aşa că este bine organizată, disciplinată şi ambiţioasă. Chiar şi aşa, noi vom trata jocul cu seriozitate şi o să încercăm să ne calificăm“, a spus Ionuţ Stelescu.

nalul acestei săptămâni la Bucureşti", a spus Claudia Maria Florea. Atleta Claudia Maria Florea (17 ani), care are dublă legitimare la CS Ghelari şi SCM Deva, a cucerit medalia de aur în proba de 800 de metri a Campionatelor Balcanice rezervate junioarelor II, desfăşurate în Serbia. Sportiva pregătită de Emerson Toma a fost încă de la start în plutonul

"Cursa a fost una extrem de strânsă, iar departajarea între primele trei clasate s-a făcut abia pe ultimii 60-80 de metri, la sprint, după ce până atunci se alergase tot timpul într-un pluton compact. Maria a avut resurse pentru a forţa pe final şi a câştigat astfel prima medalie internaţională din cariera ei. Performanţa sa vine după mulţi ani în care judeţul Hunedoara nu a mai avut medalii internaţionale în cursele de alergare", a spus antrenorul Emerson Toma. Pe locurile următoare s-au clasat reprezentantele celorlalte şase ţări prezente la competiţie: Ivana Adzhova (Bulgaria, 2:14,22); Milica Ožegović (Bosnia Herţegovina, 2:15,68); Kristina Daković (Serbia, 2:16,44); Anamarija Petreš (Croaţia, 2:17,43); Meri Jankova (Macedonia, 2:28,62); Xhafa Anxhela (Albania, 2:44,72).

S.C. EURO JOBS S.R.L vă oferă, la cele mai bune preţuri de pe piaţă, următoarele servicii: - măsurători topografice, trasări de construcţii civile şi industriale, intabulări, parcelări cu statul român, înscrieri în cartea funciară; - proiectare construcţii civile (proiecte de case, cabane, garaje la 5 euro/mp construit) (D.T.A.C., D.T.A.D., Studii de fezabilitate), modificări de proiect. De asemenea, obţinem avize, acorduri şi autorizaţii de construire sau desfiinţare. Ne puteţi contacta la nr. de tel. 0354.108.516, 0727.091.969, sau la adresele: Petroşani, str. 22 Decembrie, nr. 1, lângă Capela Bobocul Petroşani, str. Livezeni, nr. 3, et. 1 - Birou proiectare. De acum, problemele dumneavoastră sunt şi ale noastre!

A cucerit Balcanii fruntaş şi a câştigat medalia de aur cu timpul de 2:13,57, după un finiş "la fotografie" ca în probele de viteză, deşi cursa de 800 este una de semifond. Hunedoreanca a fost acompaniată pe podium de Anastasia Marinkou (Grecia), clasată pe locul doi cu timpul de 2:13,64, şi de Hatice Unzir (Turcia), sosită a treia, cu 2:13,82.

S-a deschis Satul Olimpic Primii sportivi au sosit, luni, în Satul Olimpic, cu 11 zile înaintea deschiderii Jocurilor Olimpice de la Londra, oraş în care organizatorii fac ultimele pregătiri pentru această competiţie. La această ediţie a JO vor participa 1.490 de sportivi care vor concura la 26 de discipline olimpice. Tot ieri şi-a deschis porţile şi laboratorul antidoping, care va analiza un număr record de teste pe durata competiţiei. O echipă de 150 de specialişti va recolta circa 5.000 de probe, iar laboratorul, cu un efectiv de circa o mie de persoane, va lucra non-stop pentru a le analiza. Pagini realizate de Loredana JUGLEA

www.zvj.ro


CMYK

6 REPORTAJ

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

Reportaj în ţara lubeniţei, via centura Petroşaniului Dacă tot a fost (mai e?) caniculă, m-am gândit să schimbăm un pic meniul, adică să trecem de la berea rece băută la televizor - că nici terase nu mai avem anu’ acesta - şi să ne hidratăm cu pepeni cu miezul roşu, zemoşi, dulci şi ţinuţi la rece. Am plecat să-i caut pe centura Petroşaniului, cu gândul la expediţia jurnalistică întreprinsă în vara fierbinte a anului 2007, împreună cu prietenul Mario Balint, dar aveam să aflu că nici lubeniţa nu mai e ce-a fost…

Frica păzeşte bostănăria Dacă treceţi pe centură, imposibil să nu vedeţi tarabele înşirate de-a lungul drumului, la care e deschis non-stop, pentru că vânzătorii s-au mutat cu totul pe lângă stivele de pepeni. Am nimerit când „se băga marfă”, adică atunci când un puştan descărca de zor lubeniţe dintr-o camionetă, şi m-am bucurat să aud că e tocmai de la Dăbuleni, localitatea legendară pentru producţiile record de lubeniţă. Acesta a fost singurul interlocutor de care am avut parte, pentru că doamnele şi domnişoarele în şlapi şi maiou s-au ascuns după pepenii mari cât mingile de baschet şi n-au vrut să-mi vorbească, în ciuda rugăminţilor şi a ofertelor de reclamă gratuită, cu care am încercat să le smulg un interviu. N-au vrut şi gata. Am aflat totuşi, off the record, că sunt supăraţi de când toată lumea îi întreabă de unde-s pepenii, deşi scrie peste tot că sunt de-ai noştri, de la Dăbuleni, şi se plâng că n-are lumea bani, aşa că nu prea au cui vinde munţii de lubeniţă coaptă bine, pe care o încearcă pe gustate. Din câte mi-am dat seama, femeile cu şlapi care vindeau lubeniţa o iau de la producători şi-o vând aici, cu toate că trebuie să se mute cu totul unde au taraba de frica hoţilor, dar nici cei care pun

pepenii în pământ n-au viaţă uşoară. M-am convins de asta cu câţiva ani în urmă, când i-am vizitat pe plantaţiile năpădite de nisip, pe o căldură care mă ducea cu gândul la deşert, cu toate că Dunărea e relativ aproape…

Înapoi în timp: Dăbuleni, 2007 La Dăbuleni am ajuns prin iulie, pe o căldură care trecea lichidul termometrului peste 40 de grade, împreună cu Mario Balint, corespondent de Caraş-Severin

pentru Radio România Actualităţi. Ne-am propus să vedem la faţa locului celebrii pepeni şi să aflăm de la localnici povestea acestei localităţi care ne-a uimit de la început cu prosperitatea afişată la tot pasul:

de-o parte şi de alta a drumului vedeam case cochete, cu etaj, semn că s-au făcut bani buni din roadele pământului. Nu se poate să nu fi gustat măcar o dată din miezul roşu şi dulce al unei lubeniţe de Dăbuleni. Zemos şi răcoritor, pepenele verde îşi trage calităţile din nisip, apă şi soare. Adică, tocmai acele elemente de care nu duce lipsă Dăbuleniul, un orăşel atipic din sudul României, care până în urmă cu câţiva ani era cea mai mare comună din ţara noastră. Aici, tinerii au rămas la casa părintească, în loc să plece la căpşuni, în Spania, iar locuitorii fac concurs de genul cine munceşte mai mult, sistemul de irigaţie a fost chiar extins în loc să fie furat bucată cu bucată, iar pădurile cresc de la un an la altul, în timp ce munţii României sunt defrişaţi sălbatic. Primarul localităţii era pe atunci - şi e şi acum - Nicolae Drăgoi, un om dintr-o bucată, pe care l-am găsit la primărie pe la ora şase seara, când am ajuns. Ne-a spus că lubeniţa e cea care a făcut localitatea bogată, chiar dacă şi aici s-au schimbat multe. „Prima calitate a Dăbuleniului, o ştie toată România, o reprezintă acei pepeni verzi - lubeniţe, care sunt recunoscuţi în toată ţara. Şi eu am vândut pepeni când eram mai tânăr şi toată lumea ştie de Dăbuleni, indiferent în ce colţişor de ţară te duci. Două mii de hectare înmulţit cu 50 de tone pe hectar dau în jur de un milion de tone de pepeni, care se vând din Dăbuleni. Avem şi oameni care pleacă în ţară cu producţia. Aceştia sunt oameni care au suprafeţe mai mici, oameni cărora, cum se zice la noi, are cine le sta acasă şi să aibă grijă de gospodărie, iar ei merg prin ţară,

pe pieţe, şi normal că vând cu un preţ mai bun. Noi am avut grijă de sistemul de irigaţii, nu s-a stricat aproape nimic. Dimpotrivă, s-a reabilitat acest sistem prin Banca Mondială. Dăbulenii nu au tăiat pădurile după revoluţie, ci am plantat în zonă 2.500 de hectare de păduri şi această acţiune urmează în fiecare an - în jur de 200-300 de hectare - şi secretul, v-am spus, este, bineînţeles, terenul, dar şi munca omului, sârguinţa lui, ştiind să aleagă soiurile corespunzătoare - la Dăbuleni nu se vinde pământul în niciun caz, ei cumpără dacă pot. Dăbuleniul este emblema Olteniei, emblema zonei nisipoase şi, cinste lor, pentru că nu stau la drumul mare, nu stau să cerşească şi fiecare preţuieşte munca”, spunea primarul Drăgoi.

Pepenii lui Marin Stoilea Ca să ne convingem că primarul nu bate câmpii, am plecat în zori spre plantaţiile de pepeni, urcate pe nişte dune de nisip pe care le bătea vântul ca-n filmele western. Într-o coşmelie de nailoane - cu două camere, aragaz şi butelie! - l-am găsit pe nea Marin Stoilea, un oltean de 71 de ani, care se mutase, cu baba lui, de vreo două luni în câmp şi aduna ultimele lubeniţe. Mi-a povestit că a lucrat o viaţă întreagă la colectiv, aşa că ştia toate tainele muncii cu pământul, şi în loc să stea şi să aştepte bruma de pensie pe care i-o dă statul, s-a pus pe treabă. De pe cele două hectare cultivate scotea în jur de 100 de tone de pepeni, dar mai pusese şi roşii, şi vinete, ce-i mai trebuie omului pe lângă casă. Câteva luni pe ani trăia în câmp, aproape sub cerul liber, ca să nu mai bată drumul până în sat. Şi, chiar dacă se lipsea de confortul casei, era mândru că încă poate trăi din munca braţelor. I-am fotografiat mâinile - aspre, bătătorite

de muncă, pline de pământ uscat - şi n-am putut decât să îmi imaginez cât a muncit cu ele nea Marin în cei 70 de ani de viaţă. La plecare ne-a dăruit câţiva pepeni copţi bine, pe care i-am mâncat pe drum. De atunci, de fiecare dată când gust din fructul acesta îmi aduc aminte de nisipul ars de soare şi de oamenii care trăiesc, cum zice Scriptura, din sudoarea frunţii, undeva, aproape de Dunăre… Ilie PINTEA

www.zvj.ro


CMYK

SPECIAL 7

Ziarul Vãii Jiului miercuri, 18 iulie 2012

Din Africa de Sud la Petroşani (XXXIII)

O noapte cu… porci sălbatici deasupra craterului Ngorongo Este greu când experimentezi lucruri fantastice şi nu le poţi exprima în cuvinte. Rămâi, cum se spune la noi, mut de uimire. Tocmai de aceea, soţii Aringhe dacă ar putea vorbi despre craterul Ngorongo din Tanzania doar în fotografii şi în mai puţine cuvinte ar face acest lucru, pentru că, pur şi simplu, acest loc i-a fascinat. Alina PIPAN „Ultima noapte, cea dinspre 7-8 iulie, am dormit deasupra craterului Ngorogoro, întrun câmp, similar cu cel din Serengeti. Cu excepţia că aici a fost îngrozitor de frig şi toată noaptea am fost înconjuraţi de porci

sălbatici, care căutau mâncare sau încălţăminte lăsată afară din cort. A fost o noapte groaznică, dar a trecut, ca totul în viaţă, bun sau rău. Dimineaţă a fost tot frig, dar priveliştea craterului te făcea să uiţi de inconfort. Craterul Ngorongoro s-a format cu milioane de ani în urmă prin colapsarea unui munte vulcanic, când lava s-a răcit şi a format o căldare. Craterul are circa 8.300 de km/ pătraţi, un lac sărat cu mii de flamingo, un lac cu apă dulce plin de

hipopotami, iar craterul este plin de zebre, antilope Gnu, girafe, struţi, hiene, lei, gazele şi rinoceri, o adevărată colecţie de mii de animale ce formează un spectacol fantastic. Animalele în crater se înmulţesc considerabil în fiecare an datorită faptului că sunt, bineînţeles, ocrotite, iar un alt motiv mai important este faptul că nu prea sunt soluţii pentru ieşirea din crater. Dar exemplarele sunt sănătoase şi păreau fericite. Craterul este un loc unde se

găseşte absolut tot ceea ce are nevoie un animal. Este greu a relata în cuvinte experienţa şi imaginile spectaculoase ce se găsesc doar în craterul Ngorogoro din Tanzania”.

www.zvj.ro


8 ACTUALITATE

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

Şofer apărat de prieteni Deşi două indicatoare rutiere care interzic depăşirea sunt plasate şi la un capăt, şi la celălalt al străzii Decebal din Vulcan, se mai găsesc destui conducători auto care le ignoră semnificaţia şi execută operaţiunea...

... fără să ţină seama că, pe această stradă, se găseşte sediul Poliţiei municipiului Vulcan. Şi, în consecinţă, în preajmă s-ar putea afla oricând un poliţist de la Rutieră. Aşa s-a întâmplat, zilele trecute, cu un autoturism condus de lupeneanul C.A.

Omul şi vreo câţiva prieteni de ai lui veneau de la pescuit. Şoferul a intrat în depăşirea unei autodubiţe şi, fireşte, agentul, care a observat manevra, i-a făcut semn să tragă pe

dreapta. Cel de la volan şi-a recunoscut vina şi n-a comentat nici când i s-a spus că, timp de trei luni, va trebui să meargă pe jos la pescuit. N-a zis el nimic, a fost calm, dar, în schimb, colegii săi, mai agresivi la vorbă, au început să se ia de agentul de la Rutieră. Probabil, fiindcă "gustaseră" ceva, şi-a zis poliţistul care nu i-a băgat în seamă. Gheorghe OLTEANU

Pe lista obiectivelor organizaţiei judeţene a PSD:

Primul - referendumul, al doilea - parlamentarele În Valea Jiului se vorbeşte deja cu destul interes despre candidatura la parlamentare a politicienilor de frunte din Valea Jiului. Care or fi din partea PSD, care din partea PDL? Laurenţiu Nistor a fost întrebat la ultima înfăţişare în faţa presei jiene despre propunerile pentru funcţiile de deputaţi în Valea Jiului. Preşedintele PSD Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a răspuns evaziv, susţinând că propunerile încă nu s-au făcut în mod oficial. Ştim că la Lupeni s-ar mai sălta odată ca deputat Cristian Resmeriţă. Numai că, din câte ne-a şuşotit cineva la ureche, acesta nu ar fi pe placul pesediştilor din Vulcan şi Uricani, care ar prefera o nouă figură, una mai potentă, cu un capital de imagine mai mare. Şi care să şi facă ceva pentru oamenii din colegiul respectiv. La urechile lui Nistor, după cum declară dumnealui, nu au ajuns asemenea ciripituri din culisele politice, dar spune că, în mod normal, desemnarea candidaţilor se face de către organizaţii, acestea se avizează de Biroul Permanent al PSD Hunedoara, urmând a fi avizate de Biroul Naţional

PSD. Însă, până la parlamentare, cel mai mare hop al pesediştilor îl constituie referendumul. Cu toate că au înlocuit guvernul pedelisto-uneperisto-udemerist (un guvern impopular, cu rezultate dezastruoase, care a decalibrat ţara - n.r.), se pare că imaginea lui Băsescu la Cotroceni îi bântuie pe pesedişti. De aceea vor să-l înlăture cu orice preţ, probabil neputând lucra în linişte cu un aşa buboi pe cocoaşă. Laurenţiu Nistor invită lumea la mitinguri şi apoi la referendum şi atrage atenţia că mandatul lui Băsescu se finalizează în 2014, deci… trebuie schimbat: „Am constatat că unii români nu ştiu că preşedintele stă în funcţie, dacă nu este demis, până în 2014, şi nu înţeleg demersurile noastre, de ce vrem atât de mult să-l schimbăm, având în vedere că în toamnă sunt alegeri. Alegerile din toamnă sunt parlamentare, atunci nu se alege preşedintele. Asta trebuie să înţeleagă lumea”. După referendum, PSD va susţine alte lupte electorale: parlamentarele şi un eventual tur de scrutin pentru alegerea unui nou preşedinte. Curat an electoral! Alina PIPAN S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. Petroşani Petroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330 ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623 e-mail: office@info98.ro www.info98.ro

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă: CURSUL DE INIŢIERE pentru OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101)

Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care un număr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurile organizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!! Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Persoana de contact: ing. Manuela Popescu Telefon: 0254.546071, 0731.010762

www.zvj.ro


CULTURĂ 9

Ziarul Vãii Jiului miercuri, 18 iulie 2012

ANUNŢ

Impresii de la expoziţia

„Superlative” de Sorin Oprea  Expoziţia mai poate fi vizitată încă o săptămână la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani Expoziţia de fotografie „Superlative”, marca Sorin Oprea, probabil cel mai cunoscut şi cel mai apreciat fotoreporter din Valea Jiului, unul printre puţinii profesionişti din breaslă (este o diferenţă mare între un fotoreporter de meserie şi un fotograf, fie el reporter sau redactor), organizată la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani, este vizionată zilnic de către mulţi amatori de frumos. Tematica expoziţiei este una simplă, dar, totuşi… complexă: frumuseţea şi măreţia Munţilor Retezat, consideraţi a fi cei mai spectaculoşi munţi din România. Sorin a reuşit să surprindă cu obiectivul aparatului de filmat, inspirat, cam toate aspectele care ţin de tehnica fotografică, inclusiv şi aşa-numitele „mici amănunte” ale acestor minunaţi şi pitoreşti munţi, astfel că expoziţia sa reuneşte imagini spectaculoase într-un cadru bine definit, totul fiind scos bine în evidenţă în intimitatea sălii care adăposteşte aceste fotografii.

Luni am trecut pe-acolo pentru că era anunţat un grup din Petrila, care dorea să vadă neapărat expoziţia. Totul a fost pus la cale de profesorul Zmău, cel care sâmbătă a organizat la Petrila, de Ziua Naţională a Franţei, o manifestare cultural-artistică, despre care noi de altfel am scris. Copiii de la „Les Amis de la France”, dar şi o parte din tineri de la şcoli din Petrila, erau aşteptaţi să vină la Petroşani. În aşteptarea „francezilor” petrileni, Sorin ne-a explicat cam fiecare imagine, unde a fost ea făcută, în ce condiţii şi aşa mai departe. Astfel am putut aflat amănunte despre Vârful Peleaga şi poza făcută la 2509 metri, atât cât are al treilea vârf din România. Sorin ne-a devoalat poveştile fotografiilor care reprezentau lacurile glaciare Bucura şi Ana şi a pozei făcute pe Vârful Retezat. Am putut admira Căldarea Bucurei, lacurile Ana, Viorica, Florica, Vârful Păpuşa, sau zona Buta, cu explicaţiile de rigoare la fiecare. Am văzut, de asemenea, şi poze rare, făcute chiar în Rezervaţia Naturală Retezat, acolo unde rar calcă picior de turist. „În 1997 am avut

aprobare 48 de ore, noi, cei din tabără, să dormim la Casa Laborator Gemenele. Aşa am putut să fac nenumărate poze cu Lacul Gemenele, cu Tăul Negru şi cu toată zona de-acolo”, ne destăinuieşte Sorin. O punere în scenă inedită, care completează sugestiv atmosfera expoziţiei, o reprezintă, exact pe mijlocul peretelui central, colecţia strict personală de obiecte şi imagini, alb-negru, „o scurtă istorie a muntelui trăită de mine, un munte călcat cu paşii de către mine pentru că întotdeauna acesta mi-a fost tare drag”. Vizitatorii pot vedea aici primele aparate ale lui Sorin, cu film alb-negru, celebrele „Smena” şi „Zenit”, dar şi fotografii cu „începuturile personale în calitate de iubitor de natură şi munţi, din anii `70-`80”. Bocancii „care au fost mijlocul meu de transport zeci de ani”, acum puţin rupţi, cana, cuţitul, lanterna şi vechiul ceaun „unde s-au preparat, în timp, zeci, poate sute de mâncăruri, gustate în expediţiile mele împreună cu prietenii” stau toate frumos aranjate, dând un cadru excelent cu fotografiile în sine, ideea fiind interesantă şi foarte bine gândită. Pe cei care au ratat expoziţia „Superlative” îi informăm că expoziţia mai este deschisă o săptămână. Ar fi păcat să o scăpaţi, credeţi-ne! Mai ales că Sorin, în mare parte, este prezent în sală, la datorie. Iar o discuţie cu el despre munte, în general, sau despre colecţii de fotografii ori de aparate foto, marile pasiuni ale vieţii (sau de ceasuri - e un bun colecţionar şi, anual, organizează împreună cu Nicolae Nicoară şi astfel de expoziţii), sau despre artă în general, vă va captiva,

PRIMĂRIA ORAŞULUI PETRILA ORGANIZEAZĂ LICITAŢIE PUBLICĂ ÎN DATA DE 26.07.2012, ora 1000 PENTRU Închirierea prin licitaţie publică a unor parcări personalizate, situate în oraşul Petrila, zona 8 Martie, 22 Decembrie şi str. Republicii. Durata închirierii este de 1 (un) an. Preţul de pornire al licitaţiei este de 10 lei/lună/parcare conform art.6 din HCL 194/2010 privind stabilirea taxelor de concesiune şi închiriere pentru anul 2011. Taxa de participare la licitaţie este de: 15 lei. Garanţia de participare la licitaţie este de: 60 lei. Costul caietului de sarcini este 5 lei, iar acesta este disponibil la sediul instituţiei. Ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor 90 de zile. Ofertele se depun până în data de 26 iulie 2012, ora 0900, la sediul Primăriei oraşului Petrila. Informaţii suplimentare se pot solicita la sediul Primăriei Oraşului Petrila, str. Republicii, nr. 196, jud. Hunedoara, la telefon/fax 0254.550760 sau 0254.550977, interior 218 sau pe adresa de mail: primaria.petrila2008@yahoo.com Petrila, la 17.07.2012

Primar, PĂDUCEL ILIE

ANUNŢ În perioada de cod portocaliu, persoanele care sunt într-o situaţie de urgenţă pot apela nr. de telefon 0254/541114 din cadrul Primăriei municipiului Petroşani pentru a fi ajutate.

RAPID IEFTIN CONFORTABIL

TAXI COMSION RENT A CAR

0254 512512 0720 512000 0254 512500

suntem siguri de asta. De ce? Pentru că-l ştim pe Sorin şi îi ştim şi pasiunile sale. Sorin Oprea: un om serios şi un profesionist desăvârşit. Corneliu BRAN

www.zvj.ro


10 DIVERSE

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

apară pe lista USL cu candidaţii la parlamentare în colegiile hunedorene. Să apară pe lista USL, adică alături de foştii colegi liberali cu care s-a bătut în campania pentru locale, dar şi înainte, nu cu cele mai elegante arme de dispută. Întrebat despre această situaţie paradoxală ce apare în pregătirea alegerilor din toamnă, vicepreşedintele PNL Tiberiu Balint a declarat: „Rămâne de văzut în partea PSD-ului care va fi colegiul şi dacă acolo se va regăsi o persoană din partea UNPR. Sigur că nu suntem încântaţi de posibilitatea de a deveni colegi pe listele USL cu domnul Mircia Muntean. Însă în colegiul respectiv vă atrag atenţia că nu vor exista alţi candidaţi din partea PNL, în colegiul respectiv va candida domnul Muntean. Susţinerea în respectivul colegiu e o problemă care va fi delicată şi foarte greu de rezolvat, cel puţin din partea colegilor de la PNL din colegiul respectiv. E şi normal. Am fost adversari în această campanie şi e dificil”. Nici lui Mircia Muntean nu-i pică bine ideea de a fi pe aceeaşi listă de candidaţi cu cei care din colegi au devenit duşmani în variantă ireconciliabilă. El a făcut declaraţii publice prin care arată că nu va accepta să apară pe aceeaşi listă cu Dan Radu Ruşanu sau, spune el, „alţii de acelaşi fel”.

Nimic nu ne mai miră în politica hunedoreană:

Duşmani pe aceeaşi listă Pentru orice om normal, şirul halucinant de schimbări din politică, cu alianţe împotriva naturii, stânga cu dreapta, centru cu marginea, treceri dintr-un partid în altul şi înapoi, această adevărată nebunie nu reprezintă decât o dovadă definitivă a faptului că politica românească nu este decât un teritoriu de vânătoare pentru cei care vor putere cu orice preţ. Un astfel de melanj cel puţin ciudat, pactul recent între PSD şi UNPR, care au trecut de la înjurături la pupături, este pe cale să genereze o situaţie pe cât de umilitoare politic pe atât de greu de suportat de către protagonişti. Astfel, se pare că înţelegerea la nivel naţional dintre PSD şi UNPR înseamnă şi acceptarea situaţiei ca UNPR să primească vreo 30 de locuri pe listele USL pentru alegerile parlamentare din toamnă. Conform acestui algoritm, cum fostul primar al Devei, Mircia Muntean, este vârful de lance al organizaţiei hunedorene a UNPR, este mai mult decât probabil ca el să

Campania Poliţiei Române

„Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!” O nouă campanie naţională de informare se desfăşoară în perioada iulie - septembrie: „Nu-ţi lăsa maşina la îndemâna hoţilor!”. Campania are ca scop prevenirea furturilor de şi din autoturisme. Ea este o continuare a parteneriatului dintre Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi societatea de asigurări Groupama Asigurări. În judeţul Hunedoara, campania este implementată de poliţiştii din cadrul Compartimentului Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Serviciului Ordine Publică. Prin mai multe acţiuni, poliţiştii hunedoreni vor distribui populaţiei din mediul urban 10.000 de pliante informative şi 100 de afişe, toate puse la dispoziţie de către societatea de asigurări. În continuarea activităţilor preventive desfăşurate în colaborare cu mediul privat, poliţiştii hunedoreni doresc ca, prin intermediul acestei noi campanii preventive, să transmită un set de

Certificat Digital Calificat cu Semnătură electronică extinsă Kit-ul DigiSign cuprinde:  Certificat Digital Calificat valabil 1 (un) an care conţine Semnătură electronică extinsă;  Dispozitiv Criptografic e-Token Pro USB Aladdin Technologies;  DigiSigner - soft de semnare a oricărui tip de documente. Preţul KIT-ului este de 47 Euro (fără TVA); (30 Euro – Certificatul digital + 17 Euro - e-Token) Relaţii la SC Centrul de Calcul INFO’98 SA Telefon 0254-541.330

recomandări şi sfaturi utile segmentului de populaţie constituit din proprietarii de autoturisme, cu privire la alternativele de siguranţă avute la-ndemână. SC DIACOSTAMPET SRL angajează persoane aparţinând „Ţinem să informăm grupul ţintă despre cauzele facategoriei persoane extrem de defavorizate, pentru activităţi în vorizante, bunurile vizate, modul şi timpul de acţiune tipografie. al hoţilor, dar mai ales să punem accent pe măsuri conCerinţe: crete pe care cetăţenii le pot lua pentru protecţia pro- Încadrare în categoria de persoane extrem de defavorizate priilor bunuri şi pentru reducerea riscului victimal. Sub - persoană extrem de defavorizată = orice persoană care a fost deviza „Spargerile nu au loc doar în filme”, pliantele şi în şomaj cel puţin 24 de luni sau nu a avut loc de muncă în afişele preventive aduc un plus de informaţii în acest ultimele 24 de luni. sens”, spune Andrea Fieraru, inspector principal de Beneficii: poliţie în cadrul IPJ Hunedoara. În judeţul Hunedoara, campania a debutat în data de 13 iulie, în parcarea - Condiţii optime de muncă Centrului Comercial Ulpia din Deva, unde poliţiştii - Salariu atractiv hunedoreni împreună cu reprezentanţii societăţii de - Asigurăm transport până şi de la locul de muncă asigurare au distribuit pliante informative şi au discuC.V. se vor depune la sediul firmei din Petroşani, strada tat cu grupul ţintă despre aspectele menţionate mai Livezeni, nr. 3, etajul 1 sau pe e-mail la sus. Activităţile preventive vor continua în perioada diacostampet@yahoo.com. următoare cu întâlniri similare cu proprietarii de autoData limită pentru depunerea CV-urilor este 18.07.2012, turisme din municipiile Hunedoara şi Petroşani. Totoora 17:00. dată, poliţiştii de proximitate din fiecare localitate Pentru informaţii suplimentare ne puteţi urbană vor participa la acţiuni organizate în locuri contacta la numerele publice, parcări din zona centrelor comerciale şi a tel/fax 0354/100.678, 0730.892.920 zonelor de agrement, prin care vor fi promovate recomandări preventive. Pagină realizată de Mihaela PETROŞAN

Restaurantul VENEZIA (Petroşani, Complexul Parâng) organizează mese festive la preţuri corecte, negociabile, pentru toate buzunarele, începând de la 45 lei/ meniu/ persoană.

Relaţii la telefon

0761.195971 www.zvj.ro


PUBLICITATE 11

Ziarul Vãii Jiului miercuri, 18 iulie 2012

IMOBILIARE Vând casă (are apă, canalizare, energie electrică etc., acces auto) + 600 mp teren, zona Peştera Bolii. Tel. 0725.068828 Vând apartament 2 camere în Vulcan, B-dul M.Viteazu, bl. B3, sc. 1 ap. 14. Tel. 0728.980100 Vând apartament 2 camere în Lupeni, zona Penny Market, Aleea Trandafirilor, bl. 12/41. Tel. 0728.980100 Vând apartament 2 camere, Lupeni, str. Viitorului, bl. K2, stare bună, termopane, uşă metalică, preţ negociabil. Telefon 0728. 272117 Vând apartament 3 camere în Dimitrov, situat la stradă, parter înalt, îmbunătăţiri, centrală termică, geamuri termopan, izolat exterior, balcon închis, bine întreţinut, 2 boxe. Ideal de transformat şi în spaţiu cu altă destinaţie. Preţ 45.000 euro neg. Rel. la tel. 0724.571408 Vând apartament cu 3 camere, conf. I, cu două balcoane, baie şi WC de serviciu, et. 4/4, cu acoperiş, în Timişoara, semicentral, zonă liniştită, preţ 65 mii euro negociabil. Accept credit bancar şi varianta cu schimb plus diferenţa, preferabil casă cu teren, împrejurimi Petrila. Rel. la tel. 0770.581148, 0724.108787 sau pe e-mail: carmen_carabus@yahoo.com

AUTO Vând Ford Fiesta model 2006, fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4 airbag, abs, închidere centralizată, radio cass original, consum ff mic, euro 4, taxa mediu 300 euro. Un singur proprietar de nouă. Preţ 2890 euro. Telefon 0765.459316 Vând Ford Focus model 2002, 1.8 diesel, aer condiţionat, abs, geam el., închidere centralizată, radio cass original, 4 airbag, un singur proprietar de nouă, statul austriac, recent adusă în ţară. Preţ 1950 euro. Telefon 0765.459316 Vând Peugeot 308, 1,6 HDI, mai 2010, 35.000 km, confort pack dublu climatronic volan reglabil, oglinzi electrice şi încălzite, 2 geamuri electrice, 4 airbaguri, computer bord, preţ 9900 euro. Telefon 0728.696889 Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8 benzină, airbag, radio cass original, închidere centralizată, stare foarte bună, un singur proprietar de nouă, recent adusă în ţară. Telefon 0765.459316

ANGAJĂRI

LICITAŢII

Societate comercială angajează conducător auto profesionist. Experienţă: minim 5 ani, atestat şi card. C.V.-urile se pot trimite la fax 0254.514203 sau la iulicatrans@yahoo.com

Banca Comercială Carpatica vinde la licitaţie publică, în data de 26 iulie 2012, apartament cu 3 camere situat în loc. Lupeni, jud. Hunedoara.

Societate comercială angajează inginer sau tehnician silvic cu calificare, pentru coordonare activitate forestieră. Relaţii la telefon 0723.519871 Vila Melinda angajează ospătar şi cameristă. Oferă condiţii de muncă avantajoase. CV-urile se pot trimite la fax 0254.545842 sau la office@vilamelinda.ro Societate comercială angajează barman şi casieră la casă de pariuri. Relaţii la telefon 0769.525770

ÎNCHIRIERI Spaţiu de închiriat (DEPOZIT), str. Lunca, nr. 100. Preţ foarte avantajos. Relaţii la telefon: 0372.764439 sau 0254.542472 Închiriez spaţiu industrial cu teren aferent în municipiul Petroşani, str. Dărăneşti (vizavi de Lascăr Service), pretabil ca depozit, spaţiu de producţie etc., acces direct din DN 66, apă, curent etc. Informaţii la telefon 0761.282342

SERVICII Sonorizări, filmări profesionale, fotografii pentru diverse evenimente: nunţi, botezuri, onomastice, petreceri private. Relaţii la telefon: 0723.788664 0768.688465 0762.695556

HOROSCOP Berbec (21 Mar - 20 Apr) Deşi totul începuse bine în colectivul căruia te-ai alăturat, apare pe parcurs un motiv de conflict care tensionează atmosfera.

Relaţii la telefon 0740.670287.

PIERDERI Pierdut Certificat Constatator al SC NECGELROX IMPEX SRL cu sediul în Uricani, str. Muncii, bl. 3, ap 23, jud. Hunedoara, având CUI 11479015, înreg. la ORC sub nr. J20/160/1997. Se declară nul.

Taur (21 Apr - 21 Mai) Dacă vorbeşti cu ceilalţi doar de pe poziţii adverse, fii sigur că se va găsi cineva care să-ţi taie elanul şi să te readucă la un ton normal.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Pierdut carnet de elev eliberat de Colegiu Tehnic „Constantin Brâncuşi” Petrila pe numele Karacsony Alexandra Elisabeta cu domiciliul în Petrila, str. 8 Martie, bl. 56, ap. 4, jud. Hunedoara. Se declară nul.

Cel mai bine te simţi printre oamenii mai tăcuţi, mai reţinuţi, care nu au mereu ceva de comentat împotriva ta.

Rac (22 Iun - 22 Iul) SC CONSMIN SA, cu sediul în Petroşani, str. Independenţei, nr. 11A, angajează conducător auto care deţine: - categoriile: B, C, D, E - atestat profesional transport marfă şi persoane - card tahograf Telefon 0254.542670

SC REALCOM SA PETROªANI Laboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie, str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce în casele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi:

Torturi de ciocolată Torturi cu frişcă Torturi cu fructe Sortimente diversificate de prăjituri Fursecuri Alune prăjite şi alte sortimente Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile: mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente. Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439 Laborator: 0733.960320, int. 315 Depozit: 0733.690319, int. 342

SC GHITTA SRL, producător şi distribuitor de carne şi preparate din carne, angajează Agent vânzări pe jud. Hunedoara. CERINŢE: • Experienţă în vânzări şi distribuţie • Motivare, determinare, atitudine pozitivă, orientare către rezultate • Capacitate de lucru sub presiune RESPONSABILITĂŢI: • Realizează obiectivele individuale stabilite • Vizitează magazinele din zona alocată conform rutei • Preia comenzi de la clienţi şi încasează contravaloarea acestora • Implementează politica firmei (promoţii, lansări produse noi) BENEFICII: • Mediu de lucru dinamic, provocator • Maşină/telefon serviciu • Salariu (fix + bonus) conform rezultatelor, peste media din domeniu. CV se trimit la office@ghitta.ro

Pentru comenzi de MICĂ şi MARE PUBLICITATE ne puteţi contacta la: 0254.549020, 0254.549121, office@zvj.ro, publicitate@zvj.ro, zvj2008@yahoo.com sau direct la sediul redacţiei noastre.

Vrei să fii înconjurat de multă lume şi te simţi bine numai în medii populate, unde ai ocazia să discuţi cu oamenii sau să-ţi faci cunoştinţe noi.

Leu (23 Iul - 22 Aug) Nu prea te poţi baza pe sprijinul amicilor tăi, pentru că deşi par a fi foarte săritori şi amabili, totuşi ceva îţi spune că ajutorul lor e egal cu zero.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep) Ceva lipseşte din mediul tău apropiat ca să poţi spune că eşti în apele tale. Ori ţi-e dor de o anumită persoană care nu poate fi momentan lângă tine, ori buna înţelegere care exista a fost ştirbită de apariţia unui musafir.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct) Ai mare grijă ce decizii iei astăzi, deoarece există probabilitatea de a face o alegere greşită. Impulsivitatea care te caracterizează poate fi sursa celei mai mari erori din această lună, ca atare nu te grăbi!

Scorpion (23 Oct - 21 Noi) Banii trebuie drămuiţi cu grijă, pentru că ai de achitat mai multe datorii la fel de urgente. Nu ştii cui să-i dai azi prioritate, dar ai putea lua o decizie corectă în aşa fel încât să nu laşi nimic important în aşteptare.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec) Uneori te îndoieşti şi tu de norocul tău, şi la fel simţi şi astăzi cănd eşti pus în faţa unei situaţii atât de bune, încât nu ştii cum să reacţionezi.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian) Nu ţine cont de limite şi oprelişti astăzi, ci încearcă să le ignori pe cât posibil. Dacă stai şi-ţi faci probleme la orice hop, pierzi timp, energia ta scade şi îşi pierzi şi interesul pentru ceea ce vrei să obţii.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb) Presimţi riscurile de la o poştă şi dacă tot ai un asemenea nas fin, mai bine ai ţine cont de avertismente.

Peşti (19 Feb - 20 Mar) Visele tale de viitor sună interesant pentru că dai dovadă de multă îndrăzneală. Ca niciodată, eşti foarte încrezător în forţele tale şi în şansele tale de reuşită.

www.zvj.ro


CMYK

12 ACTUALITATE

Ziarul Vãii Jiului

miercuri, 18 iulie 2012

Ziarul Vãii Jiului

MUNICIPIUL PETROāANI

GUVERNUL ROMÂNIEI

PetroƔani,18iulie2012

www.zvj.ro zvj2008@yahoo.com office@zvj.ro

Comunicat de presČ

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT ISSN 2065 - 5096

Finalizarea proiectului „Sistem de supraveghere video în zona centralČ a municipiului PetroĂani” UNITATEA ADMINISTRATIV-TERITORIALċ MUNICIPIUL PETROāANI, în calitate de Beneficiar, anunɃČ finalizarea cu succes a proiectului Sistem de supraveghere video în zona centralČ a municipiului PetroĂani, finanɃat prin Regio Programul OperaɃional Regional, Axa prioritarČ 1, DMI 1.1, Sub-domeniul: „Centre urbane”, cod SMIS 7290, conform Contractului de FinanɃare încheiat cu Ministerul DezvoltČrii Regionale Ăi Turismului - Autoritate de Management pentru POR 2007-2013, prin AgenɃia pentru Dezvoltare RegionalČ Vest - Organism Intermediar pentru POR 20072013.

Telefoanele redacþiei: 0254.549 020 0254.549 121 (fax) 0737.575 582

Director: Cătălin DOCEA

Valoarea finalČ a proiectului, rezultatČ în urma implementČrii, este de 630.437,15 lei (TVA inclus), din care valoarea finanɃČrii nerambursabile este de: 535.655 lei. Prin realizarea acestui proiect s-a urmČrit creĂterea calitČɃii vieɃii Ăi a siguranɃei cetČɃenilor prin descurajarea actelor infracɃionale, prevenirea faptelor antisociale, combaterea furturilor, a delicvenɃei juvenile, a faptelor stradale antisociale. ActivitČɃile s-au desfČĂurat conform obligaɃiilor asumate prin Contractul de finanɃare, pe perioada a 20 de luni. Prin implementarea proiectului a fost realizat un sistem de supraveghere video, prin intermediul cČruia 10 camere mobile Ăi 2 camere fixe poziɃionate pe stâlpi, împreunČ cu Centrul de monitorizare amplasat la sediul PoliɃiei locale din strada Constructorul, monitorizeazČ Ăi înregistreazČ urmČtoarele obiective: ) PiaɄa Victoriei, zonele verzi Ăi parcurile situate în vecinČtatea strČzii 1 Decembrie 1918: Parcul Comunitatea EuropeanČ, Parcul pensionarilor, Parcul Romtelecom, Parcul I.L. Caragiale ) strada 1 Decembrie 1918 - din PiaɃa Victoriei pânČ la intersecɃia cu strada Nicolae BČlcescu ) strada Nicolae BČlcescu ) intersecɄiile dintre cele douČ strČzi menɄionate mai sus cu celelalte strČzi de pe traseul lor Centrul de monitorizare al sistemului de supraveghere video este amenajat într-o încČpere dotatČ cu un ansamblu de echipamente IT pentru înregistrarea, stocarea Ăi prelucrarea datelor tip imagine. Prin proiect au fost create Ăi 4 locuri de muncČ, în cadrul centrului de monitorizare, acesta fiind un alt rezultat al proiectului. InformaɃii suplimentare se pot obɃine de la PrimČria municipiului PetroĂani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 93, tel: 0254.541220, fax: 0254.545903, e-mail: primaria.petrosani@upcmail.ro; persoane de contact: Paulina DRAGOā – Manager PIDU, Georgeta-Carmen TERTECI-POPESCU – Manager proiect. Pentru mai multe informaɃii despre Regio - Programul OperaɃional Regional, vČ rugČm sČ accesaɃi: www.adrvest.ro, www.inforegio.ro sau www.mdrt.ro.

docea@zvj.ro

Redactor şef: Marian BOBOC 0761.756840 Colectivul de redacþie: Alina PIPAN alinapipan@yahoo.com 0766.678380 Corneliu BRAN 0766.728688 Mihaela PETROŞAN petrosan@zvj.ro 0732.413134 Gheorghe OLTEANU Loredana JUGLEA 0763.673727 loredanajuglea@yahoo.com Colaboratori permanenþi: Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ, Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC, Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Robert HUMMEL, Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA DTP:

 Bogdan SOVAGO Daniela FILIMON 0761.756837 Administrativ / Publicitate: Diana SANTA - 0722.344681 Difuzare: Marcel DOCEA - 0761.756839

ConɃinutul acestui material nu reprezintČ în mod obligatoriu poziɃia oficialČ a Uniunii Europene sau a Guvernului României

Despre cum, la Lupeni,

Câţiva craioveni fac podul În privinţa podului de la EM Lupeni nu s-a întâmplat ca-n cântecelul "Vom face altul pe râu în jos/Unul mai trainic şi mai frumos", fiindcă nu era cazul. Dat fiind faptul că a rezistat mai bine de o jumătate de secol, varianta reparaţiilor capitale, luată de Primăria municipiului Lupeni, a fost una cât se poate de înţeleaptă.

Cei opt-nouă craioveni care s-au apucat de reparat podul şi-au luat în serios treaba. Deşi cei care vor să meargă sau vin dinspre mină trec tot pe

www.zvj.ro

podeţul de laţuri, oricine îşi aruncă o privire către structura de rezistenţă a construcţiei observă că operaţiunile avansează pe zi ce trece. Structura inferioară, adică tot ce înseamnă fier şi cofraje de beton sunt deja montate şi aşteaptă să fie turnat betonul.

Luni, pe la orele amiezii, constructorii îşi făceau de lucru în albia Jiului de Vest. Se consolidează zidurile, am aflat, între două îmbucături, fiindcă l-am găsit mâncând o conservă de peşte, de la coordonatorul lucrărilor. Este vorba, după

Redacţia şi administraţia: Petroşani, str. N. Bălcescu nr. 2, et. 2

cum am văzut eu însumi, despre cele două pile, picioarele podului, şi cele două cule. Acestea fiind structurile de beton care susţin podul la un capăt şi la celălalt.

Pentru început, s-au consolidat cele dinspre malul din partea nordică. Pentru a se face treabă ca

lumea, s-a deviat cursul apei, aşa că oamenii au putut analiza şi, apoi, repara tot ce era şubrezit. La fel se va face şi pe partea cealaltă. Evident, după ce apele Jiului vor curge pe partea în care operaţiunea a fost terminată. Gheorghe OLTEANU

Ziarul Vaii Jiului - nr. 997 - 18 iulie 2012  

Ziarul Vaii Jiului - nr. 997 - 18 iulie 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you