Page 1

Ziarul Vaii Jiului

Ziarul poporului. Citeşte şi dă mai departe! Comentează subiectele zilei accesând site-ul

Nu există lege

)

împotriva LUI! ADEVĂRU

Cotidian regional * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

pe care le-am primit atunci au fost că lucrul va fi reluat imediat cum se face vremea frumoasă. Nu am mai zis nimic şi am aşteptat să se ducă de tot iarna. A venit şi a trecut şi Paştele, e din ce în ce mai cald, dar pe Traian nu am observat nicio mişcare. Mă gândeam că, dacă nu se apucă de lucru în Săptămâna Luminată, firma de construcţii ar urma măcar să-şi facă amenajarea de şantier. Să aducă materiale, ceva utilaje, în fine, să se vadă că se au în vedere reluarea şi continuarea lucrărilor. Dar, zic acum după ce chiar sâmbătă am dat o tură pe acolo, nu se observă nimic din toate astea.

Între timp,

porţiunile de drum neterminate le dau de furcă automobiliştilor şi pun la grele încercări autovehiculele. Nu vorbesc de porţiunea asfaltată din dreptul blocurilor A, ci de sensurile giratorii de la intersecţiile cu strada

Curs valutar: 1€ = 4,6611 lei 1$ = 3,7778 lei 1₤ = 5,3960 lei

Anul XI • nr. 2389 • 8 pagini • Preţ: 1 leu

În chestiunea „senatorul Resmeriță și termoficarea”

Ori e albă, ori e neagră?

Asigurările

Redactor şef: Marian BOBOC

luni, 16 aprilie 2018

Să ştie şi vulcănenii:

Acum aproape o lună eu însumi m-am interesat când vor fi reluate lucrările de construcţie de pe strada Traian din Vulcan. Făcusem asta după ce independentul Florin Govor a avut o întrebare, exact pe tema asta, la sfârşitul şedinţei din luna februarie. Pare-se că firma a găsit un contract mai bun pe altundeva, i-a răspuns Ile, parcă la mişto. Încă o dovadă că primarul Ile nu-l prea înghite pe tânărul consilier - ales şi el, prin votul vulcănenilor, la fel ca şi cei zece ai lui - care-l „toacă” cu tot felul de întrebări incomode.

Director: Cătălin DOCEA

Câteva aduceri aminte

Mai nou, senatorul Resmeriță e preocupat de situația… termoficării. Chiar dacă şi-a atras unele critici, „Ziarul Văii Jiului” a sprijinit toate acțiunile deputatului, primarului și senatorului PSD Cristian Resmeriță. Cu o excepție: poziția sa față de CEH. De ce?

Parângului şi cu Aleea Muncii. Ambele pline de gropi şi de lucrări de canalizare neduse la bun sfârşit. Un lucru bun s-a petrecut măcar la sensurile astea. S-au plantat flori în interiorul lor. Dar asta dă bine numai la vedere, însă nu-i ajută cu nimic pe cei care-şi hârbuiesc maşinile prin gropi.

Să fie,

oare, adevărat ce spune gura târgului? Că Primăria Vulcan nu a avut bani, ca să plătească firma de construcţii care s-a angajat să efectueze lucrările de pe Traian? Şi aceasta să fi fost cauza pentru care constructorii şi-au luat ce au avut aici şi s-au dus? După felul în care Gheorghe Ile ezită să dea un răspuns lămuritor, îmi vine să cred că exact asta ar putea fi explicaţia. Or, în cazul acesta, ar urma să fie aruncată în aer şi materializarea celorlalte proiecte care privesc lucrările de la alte drumuri despre care s-a discutat în consiliu local. Aş vrea ca, în şedinţa de la sfârşitul acestei luni, să se găsească vreun consilier local îndrăzneţ care, vorba aia, cu subiect şi predicat, să-l ia la întrebări pe primar pe tema asta. Nu de alta, dar… ori e albă, ori e neagră! Gheorghe OLTEANU

Vasilică-primărică – în Siria? Se zvonește că Vasilică-primărică se pregătește să plece în Siria. Cică ar fi fost solicitat să rezolve criza bombelor chimice. Plecarea către Siria va avea loc chiar de la Ambasada Egiptului. Întrucât ar avea rău de înălțime și de mare și de mașină, transportul se va face între cocoașele unei cămile. În străfundul sufletului său Vasilică-primărică speră ca, până ajunge el la Damasc, criza să fie rezolvată de alții mai competenți de la alte partide. El va apărea doar cu panglica tricoloră de primar și îi va îndemna pe sirienii care vor să-și reconstruiască țara să se împrumute la CAR Bobar. Deși pesediștii bogătani din Lupeni spun că mai performant ar fi „CAR DRĂGOI”... (M. BOBOC)

Pentru că nu am uitat că la Lupeni (și nu altundeva…) s-a cerut ca SE Paroșeni să își ia conductele și să plece. Oare cine a cerut aceasta, invocând motive de ordin… estetic? Adică, conductele strică aspectul orașului, pardon, municipiului. Pentru că nu am uitat că Protocolul din luna mai 2016 a fost semnat, în afară de Sorin Vasilescu, și de un membru marcant al organizației PSD Lupeni, lider al Sindicatului „Muntele”. Urmarea? Mina Lupeni se închide anul acesta. Nu am observat nici o reacție a PSD Lupeni pe acest subiect, cu adevărat important: închiderea minei Lupeni. Pentru că nu am uitat că Doru Vișan - cel care a fost șeful sub mai toate regimurile politice peste Termocentrala Paroșeni și care are o responsabilitate asupra chestiunii termoficării, situație care nu-i dă pace domnului senator - a fost numit secretar de stat în Ministerul Energiei cu sprijinul politic al PSD. Cine din PSD l-a sprijinit pe Doru Vișan să ajungă în această funcție înaltă? În ce organizație PSD este membru Doru Vișan (dacă este…)? Pentru că nu am uitat că pensionarul Nicolae Drăgoi, membru de rândul… 2 al PSD Lupeni, a fost instalat în urmă cu un an director general la Minvest Deva. A beneficiat cineva din PSD direct sau indirect de această numire? Dacă da, cine și cum… Publicăm în pagina a 3-a situația exactă a termoficării în Valea Jiului, comunicată de Complexul Energetic Hunedoara. Credem că am fost expliciți în argumentarea opoziției noastre față de poziția senatorului Resmeriță în chestiunea CEH. Marian BOBOC


2

LA ORDINEA ZILEI

Vasilică-primărică,

Pentru Cinematograful „Victoria”

La ambasadă la o curmală

Primăria Petrila invită agenții economici care doresc să importe produse alimentare din Egipt la o întâlnire cu ministrul Ayman Aly Osman Hassan, ministrul plenipotențiar comercial din cadrul Ambasadei RA Egipt.

Sistem de supraveghere video

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și-a exprimat intenția de a asigura investiția de la Cinematograful „Victoria” cu un sistem de supraveghere video.

Vor fi instalate 6 camere video color, cu infraroșu la exterior, lentilă variofocală, 8 camere video color cu infraroșu de interior, o cameră de interior antivandalizare, DVR cu 16 intrări video, un monitor și un hard disk cu 2 TB. Serviciile complete includ, bineînțeles, accesorii, proiect tehnic și manoperă. Camerele sunt astfel poziționate încât să acopere toată aria desfășurată a cinematografului, atât la parter, cât și la etaj. Alina PIPAN

Prin urmare, serviciile au fost scoase la licitație la sfârșitul săptămânii trecute. Serviciile sunt estimate la 13.357,35 lei, fără TVA. Administrația locală are pretenția ca, după ce a fost stabilit câștigătorul, sistemul de supraveghere video să fie funcțional în termen de 15 zile lucrătoare. Depunerea ofertelor se va finaliza la 19 aprilie.

Pentru sediile Primăriei Petroșani Întâlnirea va avea loc în data de 19 aprilie, la ora 11, la Ambasada Egiptului. Subiectul întâlnirii va fi relația comercială cu partenerii români pentru importul de măsline, ulei de măsline, cherestea, brânză și altele. Până la 16 aprilie agenții economici interesați trebuie să își anunțe intenția participării la această întâlnire cu subiect comercial. Formarea delegației a fost anunțată de Primăria Petrila abia vineri, pe site-ul instituției. Așadar, comercianții trebuie să se hotărască astăzi, luni, 16 aprilie, până la ora 12:00 dacă doresc să participe la această întâlnire. (A.P.)

Locale și Taxelor și Impozitelor Petroșani cu cele de la Deva. Valoarea achiziției pentru internetul sediilor primăriei este de 25.398 lei, fără TVA. Pentru serviciile tv și internetul de rezervă sunt alocați pentru anul în curs 5.562 lei, fără TVA. Sediile vizate pentru acest serviciu sunt sediul Primăriei Petroșani, Bibliotecii Municipale și Poliției Locale. Operatorul care oferă serviciile de tv trebuie să se asigure că emisia celor trei televiziuni locale este posibilă (Mondo, Kapital, Parâng). Operatorii economici care depun oferta pentru Lotul 1 și Lotul 2 au obligația de a demonstra faptul că au capacitatea de a asigura două conexiuni distincte de internet la nivel național, active în orice moment (trasee de infrastructură diferite). Autoritatea contractantă solicită ca serviciile pentru toate loturile să fie funcționale începând cu data de 03.05.2018. (A.P.)

Internet și televiziune

Primăria Petroșani achiziționează internetul pentru sediile în care funcționează serviciile subordonate.

Achiziția este împărțită pe două loturi. Primul se referă la serviciile de internet folosite uzual la sediul primăriei, Taxe și Impozite, sediul central și sediul din Aeroport. Al doilea lot se referă la un serviciu de rezervă (50 Mbps) și la servicii de televiziune la sediile primăriei. La sediile primăriei vor fi asigurați în total 600 Mbps, cărora li se adaugă două puncte securizate de transport de date cu câte 100 Mbps. Punctele de securitate se referă la asigurarea transferului de date de la sediile Poliției

1868–2018. 150 de ani de povești ale cărbunelui de Valea Jiului (XI)

În urmă cu 150 de ani a început extracția industrială a cărbunelui în Valea Jiului. Cărbune care a însemnat dezvoltarea Văii Jiului. La ceas jubiliar, „Ziarul Văii Jiului” vă propune câteva povești ale cărbunelui de Valea Jiului, căci poveste cărbunelui este și povestea Văii Jiului. Povestea de mai jos este scrisă după noţile repausatului inginer minier Gustav Polyak de Samson şi adusă la zi de conductorul minier Arpad Schreiber, care o şi publică în serial în revista „Montanistică şi metalurgie”. Intertitlurile aparţin lui Marian Boboc, care a republicat-o în volumul II din „Valea Jiului all-inclusive”. Vă invităm să vă aprindeți lampa… Lectură plăcută! (ZVJ)

)

Ziarul Vaii Jiului

Drum până la Cantonul 4 Surduc La intervenţia judeţului, ministerul de resort a finanţat cu titlul de lucrare de ajutorare o sumă de 32.000 de fiorini, sumă cu care au fost începute lucrările de construire a drumului. Înainte de toate, a fost construit un pod peste Jiu, la Livezeni. După aceea, s-a tăiat un drum de 4 metri lăţime până la cantonul nr. 2 din Surduc. Epuizându-se fondurile, lucrările au fost Editor: SC Ziarul Văii Jiului SRL Petroşani 24348364 n J20/1310/2008

Director: Cătălin DOCEA docea@zvj.ro

Redacţia şi administraţia: 332025 Petroşani, str. N. Bălcescu nr. 2, et. II, jud. Hunedoara 0254.549020 (Telekom fix/fax); 0371.136393 (Vodafone fix); 0735.727264 (Vodafone mobil) Management: office@zvj.ro Editorial: zvjro2008@yahoo.ro Publicitate: zvj2008@yahoo.com

facebook.com/ziarulvaiijiului

sistate. Nu doar judeţul, ci şi Societatea Braşoveană urgenta construirea drumului. S-a tăiat, apoi, o cărare, până la vechea frontieră şi după aceasta, au fost aduşi din Viena 16 ingineri care au trasat drumul.

Redactor şef: Marian BOBOC zvjro2008@yahoo.ro Colectivul de redacţie: Alina PIPAN - 0766.678380 alinapipan@yahoo.com Corneliu BRAN - 0766.728688 Loredana JUGLEA - 0763.673727 loredanajuglea@yahoo.com Gheorghe OLTEANU - 0724.930338 Mihaela PETROŞAN

Directorul Tallatschek. Tir cu arcul. Banda de muzică. În 1882, Francisc Tallatschek, profesor asistent la Academia Minieră din Selmeczbanya a devenit directorul Societăţii Braşovene, înlocuindu-l pe Benea. Societatea Braşoveană îl concediase fără nici un motiv pe Benea, refuzând să-l pensioneze. Benea a dat în judecată societatea, iar după un proces care a durat 5 ani, Curtea de Casaţie Ungară i-a dat câştig de cauză lui Benea. Sub directoratul lui Tallatschek şi viaţa socială a luat un avânt extraordinar. Fiind cunoscător şi amator de muzică, a protejat şi dezvoltat, în mod intensiv, muzica societăţii. A fondat o societate de tir, din care făceau parte nu doar angajaţii societăţii, ci şi cetăţenii, el fiind chiar preşedintele ei. În zilele de duminică şi de sărbători, se organizau în arena de tir concursuri, iar banda (fanfara) societăţii dădea concerte, unde intelectualii se distrau foarte bine.

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT. FONDAT 2008. ISSN 2065 - 5096 - Biblioteca Naţională a României Colaboratori permanenţi: Mircea ANDRAŞ , Irina BOBOC, Valeriu BUTULESCU, Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Sonia LIBERESCU, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU DTP: Daniela FILIMON, Robert BOGDAN şi Bogdan SOVAGO Publicitate: Mirabela FLEȚAN - 0735.727264 Administrativ / Difuzare: Marcel DOCEA - 0761.756839

luni, 16 aprilie 2018


Direct de la sursă:

Adevărul despre termoficarea Văii Jiului

În urma preluării de către mass media a informaţiei referitoare la interpelarea adresată Ministerului Energiei de către dl. senator Cornel Cristian Resmeriţă, facem următoarele precizări:

Pentru a înţelege complexitatea aspectelor legate de situaţia curentă a activităţii de furnizare a agentului termic în Valea Jiului, considerăm utilă prezentarea unui scurt istoric. Începând cu anul 1981, în Valea Jiului, încălzirea locuinţelor şi asigurarea apei calde menajere s-a realizat, în sistem centralizat, în localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan si Lupeni, prin intermediul grupurilor energetice din cadrul Termocentralei Paroşeni - în prezent sucursală a Complexului Energetic Hunedoara. Reţeaua de termoficare (transport şi distribuţie) a Văii Jiului a fost proiectată la sfârşitul anilor ’70, pe baza calculelor tehnico economice care au ţinut cont de ansamblul sistemului şi în special de necesitatea asigurării necesarului de energie termică în sistem centralizat pentru toţi consumatorii racordaţi la acest sistem, precum şi pentru locuinţele care urmau să fie construite, conform planului de dezvoltare urbană din acea perioadă. Sistemul de termoficare din Valea Jiului este constituit din: SACET - CET Paroşeni, două magistrale şi reţele de distribuţie, precum şi consumatori urbani şi industriali. Cele două magistrale de termoficare şi punctele termice ce deservesc oraşele mai sus amintite au fost în proprietatea unei singure regii de termoficare, respectiv IGCL PETROŞANI, până în anul 1987, când magistralele de termoficare şi racordurile au fost predate printr-un PROTOCOL de preluare nr. 61012/ 23.06.1987 Sucursalei Electrocentrale Paroşeni, regia locală de termoficare administrând doar punctele termice şi reţelele secundare. Precizăm că, atunci când a fost realizată actuala Instalaţie de Termoficare Valea JIULUI, investiţia a fost realizată din fonduri publice, pentru toată Valea JIULUI de către I.G.C.L. Petroşani care deservea toate oraşele racordate la SACET, unitate care era în subordinea CPJ - HUNEDOARA. După 1990, Regia de termoficare Petroşani s-a divizat, înfiinţându-se astfel 4 societăţi comerciale având ca obiect de activitate distribuţia energiei termice, fiecare oraş al Văii Jiului având o societate de distribuţie a energiei termice cu acţionar principal Consiliul Local al fiecărei unitate administrativ teritorială, respectiv Petroşani, Vulcan, Lupeni şi Aninoasa. Sistemul de termoficare din Valea Jiului, a fost proiectat pentru o capacitate de 35.268 consumatori (apartamente racordate la sistemul centralizat, agenţi economici şi instituţii publice de pe raza municipiilor Petroşani, Vulcan, Lupeni şi a oraşului Aninoasa). I. Municipiul Petroşani În prezent, activitatea de distribuţie a agentului termic către populaţie se realizează prin operatorul S.C. Termoficare S.A. Petroşani, cu sediul în Municipiul Petroşani, str. Mihai Eminescu nr. 1518, în baza convenţiei încheiate pentru iarna 2017-2018, societate aflată în procedură generală de insolvenţă prevăzută de Legea nr. 85/2006. Cererea de deschidere a procedurii generale de insolvenţă a fost formulată de către debitoarea S.C. Termoficare S.A. Petroşani, care şi-a manifestat intenţia de reorganizare a activităţii potrivit dispoziţiilor legale in vigoare. Prin sentinţa nr. 28/F/17.01.2011 a Tribunalului Hunedoara a fost admisă cererea debitoarei, dispusă deschiderea procedurii generale de insolvenţă faţă de aceasta, în calitate de administrator judiciar fiind desemnată firma SP Heral Consult IPURL cu sediul în Orăştie, str. Nicolae Bălcescu, nr. 42, judeţul Hunedoara. În cadrul Adunării Generale a Creditorilor din data de 25.03.2011 s-a hotărât continuarea perioadei de observaţie a societăţii şi s-a ales comitetul creditorilor din care fac parte SE Paroşeni S. CEH.SA, Primăria Municipiului Petroşani şi Consiliul Local al Municipiului Petroşani. Potrivit dispoziţiilor Legii nr.85/2006, a fost întocmit un plan de reorganizare pentru o perioada de maxim 3 ani, plan aprobat de creditori şi confirmat de către judecătorul sindic, prin Sentinţa nr. 1264/18.09.2012, societatea continuându-şi activitatea, sub supraveghere, urmând a achita creanţele conform Planului de reorganizare. Creanţele din energia termică livrată conform facturilor existente în sold sunt în sumă de 62.331.925,80 lei, din care 38.999.280,41 lei c/val. energie termica şi 23.332.645,39 lei penalităţi. Suma înscrisă la masa credală este de 57.100.346,04 lei. Sistemul de distribuţie aferent Municipiului Petroşani a fost proiectat şi realizat pentru 13.717 consumatori. În prezent, în Municipiului Petroşani, totalul apartamentelor branşate este în număr de 2.265 (reprezentând circa 17% din capacitatea ei), la care se adaugă 33 gospodării individuale, 11 instituţii publice şi 187 agenţi economici. Distribuţia energiei termice se face

8

www.zvj.ro luni, 16 aprilie 2018

printr-un număr de 33 puncte termice, cu o putere instalată de 78,18 Gcal/oră din care pentru încălzire 68,15 Gcal/oră şi apă caldă 10,03 Gcal/oră, lungimea reţelei de distribuţie fiind de 54.804 m. Toate punctele termice sunt echipate cu sisteme de pompare de ultimă generaţie, cu schimbătoare de căldură. Din punctul de vedere al reţelelor termice, procentul de reabilitare al acestora este de circa 40,8%, cele mai multe reţele reabilitate fiind în zona de Nord a oraşului. II. Municipiul Vulcan În prezent, activitatea de distribuţie a agentului termic către consumatori (instituţii publice) se realizează prin operatorul S.C. Pregoterm S.A. Vulcan, în baza unei convenţii încheiate cu S. CEH-SA - SE Paroşeni pentru furnizare agentul termic pentru iarna 2017-2018, doar pentru instituţiile publice (spital, şcoli, grădiniţe). Anterior, activitatea de distribuţie a agentului termic către populaţie şi agenţii economici s-a realizat prin operatorul S.C. Edil Therma S.A., societate care a fost lichidată în urma procedurii de faliment, conform Legii nr.85/2006. Deschiderea procedurii falimentului împotriva debitorului s-a făcut prin Sentinţa nr. 744/F/2010 din data de 11.08.2010, pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 3769/97/2009, în temeiul art. 108 alin.1 şi art.109 alin.1 şi 2 din Legea nr. 85/2006. Lichidator judiciar în cauză a fost numit Quantumm SPRL cu sediul în Deva, str. Mărăşti, bl.D3, sc.4, ap.44, judeţul Hunedoara, fost administrator judiciar al debitoarei. Creanţele din energia termică livrată conform facturilor existente în sold la data de 30.11.2017 pentru SC Edil Therma SA sunt în sumă de 27.845.712,12 lei din care 16.942.392,56 lei c/val. energie termică şi 10.903.319,56 lei penalităţi. În data de 30.11.2017, suma de 27.845.712,12 lei a fost înregistrată pe pierderi din creanţe clienţi ca urmare a încheierii procedurii de faliment şi sentinţei definitive numărul 702/F/09.11.2016. După intrarea în procedură de faliment a S.C. Edil Therma S.A., activitatea de distribuţie a energiei termice a fost preluată de către S.C. Pregoterm S.A., societate din care s-a desprins S.C. Termoficare S.A. Vulcan care şi-a asumat activitatea de distribuţie energie termică la nivelul municipiului Vulcan, inclusiv creanţele şi datoriile din această activitate. Distribuţia energiei termice s-a derulat prin SC Termoficare SA Vulcan, până în data de 08.02.2016, când Adunarea Creditorilor a hotărât sistarea livrării agentului termic în sistem centralizat pentru Municipiul Vulcan. SC Termoficare SA Vulcan a intrat în faliment în anul 2014 - Dosar insolvenţă nr. 6100/97/2014. Creanţele din energia termică livrată conform facturilor existente în sold pentru SC Termoficare S.A. Vulcan sunt în sumă de 11.859.070,18 lei din care 9.099.481,40 lei c/val. energie termică şi 2.759.588,78 lei penalităţi. Suma înscrisă la masa credală este de 11.200.668,21 lei. Sistemul de distribuţie şi furnizare a energiei termice din Municipiul Vulcan este constituit din: - puncte termice, inclusiv module termice; - reţele de distribuţie agent termic secundar pentru încălzire; - consumatori. Transferul căldurii de la agentul termic primar la agentul termic secundar, pentru alimentarea consumatorilor cu încălzire, era realizat prin intermediul unor echipamente şi instalaţii amplasate în cadrul celor 14 puncte termice şi 5 module termice funcţionale în Municipiul Vulcan şi deservea un număr de 8290 consumatori. În prezent, se mai furnizează agent termic doar la instituţii publice/UAT din cadrul Municipiului Vulcan. III. Municipiul Lupeni Activitatea de distribuţie a agentului termic către populaţie s-a realizat prin operatorul S.C. Universal Edil S.A. Lupeni, cu sediul în municipiul Lupeni, str. Bărbăteni, nr.163, judeţul Hunedoara, societate aflată în procedura simplificată de insolvenţă (faliment) prevăzută de Legea nr.85/2006. Cererea de deschidere a procedurii simplificate de insolvenţă a fost formulată de către debitoarea S.C. Universal Edil S.A. Lupeni. Prin sentinţa nr. 800/F/31.05.2011 pronunţată de judecătorul sindic în dosarul nr. 3988/97/2011 a Tribunalului Hunedoara, a fost admisă cererea debitoarei, dispusă deschiderea procedurii simplificate de insolvenţă faţă de aceasta în baza art. 32 alin.1 din Legea nr.85/2006, în calitate de administrator judiciar fiind desemnată firma General Activ Expert IPURL cu sediul în Petroşani, str. Carpaţi, bl.2, sc.7, ap.1, judeţul Hunedoara. La data de 19.08.2011 a avut loc Adunarea Generală a Creditorilor debitorului S.C. Universal Edil S.A. Lupeni, ocazie cu care a fost ales şi comitetul creditorilor din care fac parte: S.C. Electrocentrale Paroşeni S.A., Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. În Municipiul Lupeni, distribuţia energiei termice s-a făcut, până în data de 05.02.2016, prin SC Universal Edil SA Lupeni (în faliment), dată la care, prin procesul verbal nr.185/05.02.2016 al şedinţei Adunării creditorilor, Societatea Complexul Energetic Hunedoara - prin administrator special Casa de Insolvenţă GMC SPRL - creditor ce deţine creanţe în proporţie de 100%, a hotărât

sistarea livrării agentului termic în sistem centralizat către această societate aflată în faliment. Creanţele din energia termică livrată conform facturilor existente în sold pentru SC Universal Edil SA Lupeni sunt în sumă de 30.216.574,68 lei, din care 16.313.990,24 lei c/val. energie termică şi 13.902.584,44 lei penalităţi. Suma înscrisă la masa credală este de 30.209.216,05 lei, la data deschiderii procedurii creanţele fiind în sumă de 34.711.338 lei. Sistemul de alimentare cu energie termică se realiza prin intermediul celor 14 puncte termice dispuse pe raza municipiului Lupeni. Toate punctele termice erau dotate cu schimbătoare de căldură cu plăci. Lungimea reţelelor de distribuţie proiectate iniţial a fost de 52 km pentru alimentarea cu energie termică şi apă caldă menajeră a 9020 de consumatori. În momentul de faţă, nu se mai furnizează agent termic în Municipiul Lupeni. IV. Oraşul Aninoasa Activitatea de distribuţie a agentului termic către populaţie s-a realizat prin operatorul D. S.C. CITADIN S.A. Aninoasa, societate căreia i s-a sistat livrarea de agent termic din anul 2007 pe motiv de neplată şi care, prin sentinţa numărul 59/F/2016, a fost închisă prin procedură de faliment. Creanţele din energia termică livrată pentru SC CITADIN SA Aninoasa, conform facturilor existente în sold la data de 29.02.2016, dată la care suma a fost trecută pe pierderi din creanţe clienţi, au fost în sumă de 1.794.298,54 lei. Facem precizarea că nerecuperarea creanţelor nu este imputabilă S. CEH-SA în condiţiile în care societatea a uzat de toate pârghiile legale pentru soluţionarea stingerea acestora. Pe parcursul întregii perioade în care a furnizat agent termic, SE Paroşeni a făcut eforturi deosebite pentru a asigura confortul termic cât mai ridicat al beneficiarilor acestui serviciu, străduindu-să să compenseze prin dedicaţie şi profesionalism dificultăţile financiare, lipsurile materiale şi condiţiile meteorologice nefavorabile. Cu toate acestea, administrarea unei reţele de termoficare atât de extinse a depăşit puterea de gestionare a producătorul agentului termic, astfel încât, în anul 2012, din iniţiativa prefectului de la acea vreme, dl Sorin VASILESCU, s-a lansat ideea „înfiinţării unui operator unic care să furnizeze locuitorilor Văii Jiului agent termic în sistem centralizat” ca o consecinţă „a discuţiilor purtate în ultima perioadă de către toate autorităţile şi instituţiile implicate în gestionarea aspectelor care ţin de problematica socială”. Ideea a prins contur şi, în anul 2014, s-a materializat prin înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termoficare prin intermediu căreia urmau să se găsească soluţii pentru implicarea autorităţilor locale în reabilitarea reţelei de termoficare astfel încât furnizarea agentului termic să poată fi realizată în condiţii optime şi să redevină accesibilă în toate localităţile Văii Jiului. Din păcate, această iniţiativă a rămas şi la această oră la stadiul unor discuţii axate pe perspectiva preluării de către autorităţile publice locale a magistralelor de termoficare, precum şi întocmirea prin ADI Termoficare Valea Jiului a documentaţiilor necesare pentru atragerea de fonduri nerambursabile şi din alte surse, în vederea realizării lucrărilor de investiţii necesare pentru modernizarea sistemului de termoficare din Valea Jiului în conformitate cu art. 18 din Legea nr. 325/2006 - privind serviciul public de alimentare cu energie termică. În aceste condiţii, gestionând singură atât o situaţie financiară dificilă, cât şi o reţea de termoficare extinsă şi învechită, SE Paroşeni reuşeşte în fiecare iarnă să asigure furnizarea agentului termic, respectându-şi obligaţiile care îi revin. Meritul acestei reuşite revine în primul rând beneficiarilor care înţeleg că de plata acestui serviciu depinde continuarea furnizării agentului termic şi, în al doilea rând, angajaţilor implicaţi, direct sau indirect, în întreg lanţul activităţilor care conduc la asigurarea confortului termic al populaţiei. Pentru asigurarea continuităţii livrării agentului termic cât şi pentru asigurarea funcţionării Termocentralei Paroşeni în următorii ani şi implicit utilizarea cărbunelui extras în unităţile miniere din Valea Jiului, S.CEH.SA - S.E. Paroşeni a realizat investiţii pentru eficientizarea capacităţilor de producţie din aceasta termocentrala, producţie ce urmează a fi realizată cu respectarea tuturor cerinţelor de mediu în vigoare. În susţinerea acestei afirmaţii menţionăm că au fost realizate reabilitarea Grupului IV de 150 MWh si 150 Gcal (investiţie de aprox. 150 mil. USD), construirea unui CAF de 103,2 Gcal. Sunt în curs de finalizare investiţiile în vederea conformării la cerinţele de mediu în vigoare. Blocul IV este singurul din România care îndeplineşte cerinţele de mediu privind Nox, se situează în limitele admise privind nivelul pulberilor şi, la finalizarea unui efort investiţional de 65.300.000 Euro, va fi conform în ceea ce priveşte emisiile de SO2 şi transportul/depozitarea zgurii şi cenuşii. S. CEH-SA subliniază încă o dată faptul că instalaţiile din cadrul SE Paroşeni sunt pregătite să furnizeze agent termic către toate localităţile din Valea Jiului cu condiţia preluării magistralei de transport în administrarea autorităţilor locale în vederea reabilitării şi rentabilizării acesteia. Biroul de presă al S. CEH-SA

ACTUALITATE

3


4

ACTUALITATE

Petroșani

Str. Dacia arată spectaculos datorită implicării oamenilor

Paula Marcău și Mihai Danciu au înființat Grupul de inițiativă Colonie, prin care au lansat un proiect civic de amenajare a străzii Dacia.

La 11 aprilie au invitat voluntarii și locatarii străzii să își unească forțele, să curețe și să amenajeze strada. Proiectul a decurs excelent, obiectivul a fost împlinit. Cele înfăptuite pe strada Dacia demonstrează că acolo unde este inițiativă și voință totul se poate rezolva. Locatarii au acum nu doar o

stradă mai curată. Au băncuțe și jardiniere din lemn, arbori ornamentali și flori în fața casei. Fiecare mobilier stradal a fost făcut de mână, de oameni pricepuți. Copiii au fost extrem de receptivi la acest proiect constructiv și au participat cu drag, la fel și adulții. Strada arată fenomenal. De aceea ne scoatem pălăria în fața tuturor ce au demonstrat că se poate să fie bine, trebuie doar să

vrei! Imaginile spun mai mult decât am putea să spunem noi cu cuvinte. Alina PIPAN

Lupeni

Consilierul Roșu vrea premierea celor care sfinţesc (b)locul

Am văzut la Petroșani, la Vulcan, exemple de oameni care sfințesc locul. Oameni care nu mai așteaptă după primărie, fac un efort și remediază singuri deficiențele constatate în cartierul în care locuiesc.

Pentru că asemenea oameni trebuie apreciați și răsplătiți, pentru a încuraja astfel buna practică, consilierul local lupenean Cristian Roșu vine în fața consiliului local cu un proiect de hotărâre ce vizează premierea cetățenilor care își amenajează spațiul din fața blocului, în cadrul unui concurs. „Propunem Consiliului Local Lupeni premierea cetățenilor cu prilejul unui concurs, <<Lupeni - oraș

facebook.com/ziarulvaiijiului

curat!>>. Ca orice concurs, am gândit un regulament. Se vor premia: cel mai frumos balcon; cea mai frumoasă grădină cu flori aferentă caselor de locuit; cea mai frumoasă grădină cu flori/ mobilier/ vegetație aferentă blocurilor de locuit. Premiile propuse sunt: locul I - 500 lei, locul II - 300 lei, locul III - 200 lei”, scrie în proiectul de hotărâre. Care va fi prezentat în consiliul local care va trebui să voteze pentru sau împotriva acestei inițiative. (A. P.)

luni, 16 aprilie 2018


Universitate din Petroșani a făcut

O propagandă frumoasă sportului

Petroşani câştigând la pas disputa. Practic, jiuliştii au arătat că fotbalul nu se uită, e ca mersul pe bicicletă. Chiar dacă nu îi mai ajută corpul ca-n tinereţe, iar kilogramele în plus şi condiţia fizică îi trag mai degrabă înspre fotoliu, decât înspre iarba verde, talentul şi iubirea de minge îi fac ca şi azi să câştige cu uşurinţă un meci, fie el şi amical.

Evenimentul fotbalistic din Dealul Institutului organizat de un grup de profesori din cadrul Universităţii din Petroşani, mult aşteptat toată săptămâna de împătimiţii fotbalului, a reunit două echipe formate din cadre didactice ce în trecut au activat în cadrul Clubului „Ştiinţa” Petroşani şi foşti fotbalişti, unii de marcă, în cadrul echipei blazon a Văii Jiului, Jiul Petroşani. Pentru această reușită merită felicitați toți organizatorii în frunte cu rectorul Radu Sorin.

Echipele

Pentru a rămâne în amintire şi în colecţia susţinătorilor de fotbal, vă prezentăm mai jos cele două echipe, cu rezerve cu tot. „Ştiinţa” Petroşani - Universitatea Petroşani: portar – lector univ.dr.mat. Marius Heljiu (matematică); fundaşi – prof.univ.dr.ing. Eduard Edelhauser (management), şef lucrări dr.ing. Cătălin Nistor (construcţii), şef lucrări dr.ing. Ciprian Danciu (geotehnică), şef lucrări dr.ing. Vlad Florea (TCM) şi şef lucrări dr.ing. Mihai Popescu Stelea (securitatea în industrie); mijlocaşi – conf.univ.dr.ing. Olimpiu Stoicuţa (automatizări), prof.univ.dr.ing. Codruţ Petrilean (termotehnică), conf.univ.dr.ing. Csaba Lorinţ (geologie), lector univ.dr.mat. Daniel Vladislav (matematică) şi asist.univ.dr. Cristian Costa; atacanţi – conf.univ.dr. Ionuţ Stelescu (sport), şef lucr.dr.ing. Aurelian Nicola (transporturi), lector univ.dr.ec. Bogdan Răvaş (contabilitate) şi asist.univ.dr. Cristian Iloni (sport). Jiul Petroşani: portari - Sorin Ghiţan şi Puiu Benea; fundaşi – Benone Popescu, Toni Sedecaru, Ovidiu Dodu, Horaţiu Popa, Cornel Irina şi Florin Florescu; mijlocaşi – Cristi Ceacusta, Ocsi Izsak, Marin Tudorache, Florin Stoica şi Damian Militaru; Dorel Maria şi Mihai Marian, care au intrat pe rol de atacanţi,

8

www.zvj.ro luni, 16 aprilie 2018

supliniţi şi din linia de mijloc, deoarece au lipsit în mod motivat de la întâlnire Cristi Albean şi Horaţiu Lasconi.

Jiul i-a „înecat” pe universitari...

Vremea bună şi atmosfera destinsă, amicală, a făcut ca meciul să fie plăcut, antrenant, deschis şi cu multe goluri, unele adevărate „eurogoluri”. Scorul nu are rost să-l mai spunem, deoarece chiar nu contează. Importantă a fost acţiunea în sine, prin care Universitatea Petroşani a împuşcat mai mulţi iepuri. Întâi, a făcut o bună publicitate sportului local şi bazei de sport a universităţii. Apoi, a fost reaprins spiritul sportiv petroşenean, istoria acestui sport fiind „ilustrată” prin personajele sportive care au evoluat pe viu, în faţa celor ce au ţinut să fie prezenţi la eveniment, circa 100 de oameni, printre care vreo zece şi din fosta (sau actuala, hai să zicem) galerie a Jiului Petroşani (încărcaţi cu steaguri şi fulare albnegre, cu bannere de susţinere, chiar şi petarde). După pauză, la scorul de 5-3 pentru Jiul Petroşani, a urmat o serie de trei goluri scoase din poartă de profesorul Heljiu (susţinut de soţie şi de copil din tribună!). După care şirul poveştii s-a rupt, Jiul

Stelu a pregătit potolul de după...

Pe o laterală a stadionului sintetic, în apropiere de stadionul de rugby, l-am zărit şi pe Stelu Boboc (cel care are amintiri frumoase cu CSȘ Alexandria și Jiul Petroşani şi care a cochetat intens în tinereţe cu fotbalul de performanţă, prietenul şi colegul său de cameră din cantonamente şi deplasări, Mircea Popa, şi alţii putând confirma acest fapt fără doar şi poate). Stelu se ocupa de „masa sportivilor”, după cum ne-a spus pe ton glumeţ, pregătind focul pentru micii ce aveau să apară pe „ţeavă” după joc. Totul s-a încheiat într-o atmosferă veselă, toţi cei prezenţi rămânând după joc la un mic şi-o bere, dar, mai ales, la o discuţie, aşa ca între prieteni. Corneliu BRAN

SPORT

5


6

SPORT

Şoimii - jumuliţi la Petroşani

Cu Cristi Dulca pe banca tehnică ACS Şirineasa a înregistrat cea mai categorică victorie din retur, 5-0, acasă, cu Şoimii Lipova. Atitudine

Asta au arătat jucătorii liderei din Liga a III-a, seria a patra, ACS Şirineasa, care au trecut la pas de adversarii lor de la Şoimii Lipova. O echipă incomodă la prima vedere, dar slabă în jocul de sâmbătă de la Petroşani. Mutările tehnico tactice ale antrenorului Dulca s-au dovedit inspirate. La fluierul de start s-au aflat trei fundaşi centrali de meserie, Ispas, Ioniţă şi Lung, ultimul reprofilat fundaş dreapta. În acest fel tehnicianul şi-a întărit linia de fund cu jucători cu gabarit. „A fost o victorie clară pentru noi în urma unui joc foarte bun făcut de echipă. Am jucat cu cei trei fundaşi pentru a da o mai mare siguranţă liniei de fund, şi am şi reuşit. Gruia e un copil bun, dar care a greşit în unele meciuri, şi atunci mi-am luat măsuri de precauţie. Vom trata toate meciurile la victorie”, a spus antrenorul Dulca.

Mansour - în afara lotului

Pentru a doua oară consecutiv senegalezul Gueye Mansour nu a făcut parte din lotul Şirinesei. Acesta nu a luat loc nici măcar pe banca de rezerve. „Mansour în trei meciuri a dat un singur gol. Puţin pentru un jucător de talia lui, un jucător de Liga 1. Eu îl aştept să revină în prim plan, pentru că la antrenamente chiar se pregăteşte foarte bine”, a punctat antrenorul Cristian Dulca. Meciul a fost urmărit şi de fostul portar al Şirinesei, Mihai Mincă, venit să-şi încurajeze foştii colegi.

Formații

ACS Șirineasa: Miron – Lung, Ioniță, Ispas, Drugă – Gunie, Stoenac, Honciu, Dragu – Cioiu, Țîră.

facebook.com/ziarulvaiijiului

Șoimii Lipova: Iliescu – Iova, Calvin, Dulap, Filimon – Cr. Poiană, Vasiu, Jichici, D. Rusu – Vasinc, Trabalka.

Arbitri

Sorin Vădana – Robert Mereș (ambii din Cluj) și Adrian Nasc (Câmpia Turzii).

Observatori FRF

Fotbal • Liga a IV-a Fotbal Interul triumfător

Campioana judeţului la fotbal, Inter Petrila, a reuşit o victorie importantă. Într-un meci al orgoliilor, petrilenii au trecut, sâmbătă, pe stadionul din Lonea, cu 2-0 de Şoimul Băiţa, prin

Dănuț Sopa (Sibiu), Alin Lupu (Caraș Severin).

Filmul meciului

Min. 16: GOL Șirineasa! Țîră ajunge la o minge lungă trimisă în careul lipovan înaintea lui Iliescu și o înțeapă pe lângă portarul Lipovei în poartă • Min. 23: După gol, Lipova a ieșit și mai

golurile marcate de golgheterul Iosif Kalai şi de Alexandru Lupu. Oficialii echipei s-au declarat mulţumiţi de jocul prestat de petrileni care nu renunţă la lupta pentru prima poziţie.

Băiţa - avertizată de AJF mult la joc, dar Miron a reținut un balon de la picioarele lui D. Rusu • Min. 26: GOL Șirineasa! Drugă a executat impecabil, peste zid, o lovitură liberă de la 25 de metri ce s-a dus la rădăcina barei din dreapta lui Iliescu • Min. 39: Iova a fost înlocuit de Deta • Min. 41: GOL Șirineasa! Calvin face penalty, iar Honciu îl execută pe Iliescu cu în șut în dreapta sa • Min. 58: GOL Șirinesa! Dragu a marcat din 14 metri pe zonă centrală • Min. 65: Cocină a intrat în locul lui Țîră • Min. 68: Schimbare la Lipova: a intrat Himcinschi în locul lui Vasinc • Min. 69: Schimbare la Șirineasa: a intrat Gruia în locul lui Gunie • Min. 72: Schimbare la Lipova: a intrat Kocsis în locul lui Calvin • Min. 81: GOL Șirineasa! După o acțiune colectivă a gazdelor, Cocină marchează plasat de la marginea careului • Min. 85: Cocină și Dragu au mai avut două ocazii pentru gazde, dar Iliescu a fost la post • Min. 90: Fluier final la Petroșani, acolo unde Lipova pierde fără drept de apel.

Adversara echipei Inter Petrila, Şoimul Băiţa, a avut o săptămână grea. Înfrângerea de la Petrila şi pedepsele primite de la AJF Hunedoara au contribuit din plin la starea de spirit a jucătorilor. Eduard Benea, jucător de bazăm la Băiţa, a primit 3 jocuri suspendare şi 100 lei penalitate sportivă pentru comportare violentă. Echipa ACS Şoimul Băiţa a primit avertisment şi 100 lei penalitate sportivă pentru comportarea neregulamentară a propriilor suporteri.

Alte sancţiuni

Jucătorul Alin Jicmon de la AS Gloria Proinstal Geoagiu a luat 3 jocuri suspendare şi 100 lei penalitate sportivă pentru comportare violentă. Jucătorul Mihăiţă Muntean s-a ales cu 3 jocuri suspendare şi 250 lei penalitate sportivă pentru jigniri aduse arbitrului. În ceea ce priveşte jocul AS Santos Boz – AS Foresta Lunca (Liga V) din 1 aprilie 2018, Comisia de Disciplină a admis contestaţia echipei AS Foresta Lunca privitoare la identitatea unui jucător al echipei AS Santos Boz. Echipa AS Santos Boz a fost sancţionată cu pierderea jocului cu 3–0, scăderea a 6 puncte din clasament şi 2.000 lei penalitate sportivă. Pagină realizată de Loredana JUGLEA

luni, 16 aprilie 2018


Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Talentul tău în domeniul comunicării este recunoscut şi apreciat de toată lumea. Nimeni nu te întrece în discuţii şi te implici cu aplomb în conversaţii. Prin ceea ce zici, arăţi cât de mult îţi pasă de ceilalţi!

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Pentru unii, ziua are un conţinut uşor trist, poate pentru cei singuratici sau bolnavi, dar prezenţa ta le poate aduce fericire. Găseşti cuvântul potrivit, găseşti uşor gestul cel mai compatibili cu dorinţele lor din acest moment.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Nu porni ziua cu nu în braţe, dimpotrivă, încearcă azi să eviţi acest cuvânt, să transpui fiecare frază într-o afirmaţie, fugind de orice tip de negaţie.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

excentric.

Azi eşti un pic mai diferit decât restul lumii, dai dovadă de o originalitate de multe ori greu de înţeles, poate pentru că eşti un

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Dacă vezi că lucrurile nu se repară dacă mergi pe aceeaşi linie ca înainte, e semn că ai epuizat toate metodele şi ar fi bine să te gândeşti la o nouă viziune.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Nimic nu e întâmplător, nici măcar emoţiile acestei zile. Le simţi mai speciale, parcă ar vrea ceva să te avertizeze, deci ar fi bine să nu ignori ceea ce vine din adâncul sufletului tău.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Fiecare problemă are o soluţie, ca atare nu merită să pierzi timp şi energie analizând-o pe toate părţile la nivel teoretic. E vremea să pui mâna pe unelte şi să faci ceva concret.

„Pseudopersonajul” din „Corvin Caffé”

„Corvin Caffé” este cartea unui spectator despre care aflăm, în treacăt, că a fost actor; nu actor de profesie, ci actor pe scena „acestei vânzoleli numită viaţă”. Această ipostaza de actor nu pare să-i fi priit personajului auctorial. Acest din urmă termen poate părea paradoxal, dar tehnica scriiturii lui Mihai Petre în acest „pseudoroman”, cum îi place autorului să-și subintituleze tomul, ne îndreptăţește să-l instrumentăm fără nicio reţinere. Probabil de aceea personajul-actor de care vorbeam este eliminat din primele pagini, pentru a lăsa locul personajuluispectator, nu înainte de a-i promite acestuia din urmă, după întâlnirea efemeră cu două personaje cu calm englezesc... din Franţa, o viaţă centripedă. Personajul-actor a fost un om grăbit, grăbit de către el însuși, dar mai ales de către Ceilalţi. Personajulspectator are o dublă ipostază: mai întâi e spectatorul pensionar care-și consumă cafeaua de dimineaţă într-o cafenea din mijlocul Hunedoarei, de unde observă şi interpretează „vânzoleala” celor din jur, apoi un spectator cititor al unor texte compuse de un cunoscut al unui comesean. Din prima ipostază, el face o „pseudofrescă” (pentru a rămâne în limbajul autorului) a mediului urban hunedorean care, de altfel, poate fi o frescă a oricărei zone dezindustrializate din România; din a doua ipostază, personajulspectator ne introduce într-un spaţiu rural oltenesc - o „pseudofrescă” de cu totul altă natură. Vorbim despre un „personaj”? Greu de spus, pentru că despre el nu aflăm aproape nimic, dar totul se învârte în jurul său. În aceasta constă frumuseţea tehnicii literare din această carte. Îndrăznesc să spun că avem de-a face cu un personaj care nu ştie că e personaj. Ca în viaţă... Paginile lui Mihai Petre îmi reconfirmă credinţa că totul e ficţiune. Nu înţeleg această afirmaţie ad literram, evident: interpretăm şi suntem interpretaţi ca într-o piesă literară. Sigur că toate aceste manifestări ale noastre sunt reprezentative pentru modul nostru de a fi. Elocvent în acest sens e pasajul în care personajul-spectator, aflat acum în cafenea, surprinde discuţia între câţiva elevi de liceu, elevi care împrumută un limbaj, o gândire, prezente azi, fără să-şi dea seama că poartă

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Simţi o mare apăsare pe inimă din cauza unei dezamăgiri profunde, poate din cauza iubirii. Nu sta să cântăreşti acest gol atât de mult, pentru că e o tristeţe trecătoare.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Unii îţi folosesc autoritatea în orice împrejurare, chiar şi în cele mai banale acţiuni, deci să nu te mire că se mişcă în jurul tău nervi descătuşaţi, cuvinte aspre sau comentarii acide.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

ANGAJĂrI

Nu a mai rămas nimic dintr-o stare de lucruri care a contat enorm pentru tine, iar acest gol rămas în urma te debusolează. Ce a fost a fost, acceptă situaţia şi rupe-te de trecut.

Te afli într-un mediu animat, cu personalităţi foarte diferite cu care trebuie să relaţionezi. Vei descoperi o reală plăcere să faci echipă cu nativii din zodii de foc.

IMoBILIArE

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Horoscop

mica publicitate

• Societate comercială angajează şofer autobetonieră. Relaţii la telefon 0771.877118. ____________________________________________ • Angajăm muncitori calificaţi şi necalificaţi, instalatori, electricieni, dulgheri şi fierari. Oferim cazare în Timişoara şi salarii atractive. Telefon 0724.279489.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

A amâna la nesfârşit să duci la capăt o acţiune nu e în avantajul tău. Lucrurile mergeau bine, se acumulau noi şi noi informaţii utile în acest sens. Nu mai tergiversa lucrurile.

o morgă, una a unei mentalităţi insinuată în perioada postdecembristă românească. Deseori, în „Corvin Caffé” sesizăm experienţa de dascăl a autorului. Profesorul de literatură, în sfârşit un adevărat personaj, care frecventează cafeneaua hunedoreană este un alt exemplu clar în acest sens. Îl bănuiesc pe Mihai Petre că, prin acest personaj, şi-a schiţat un autoportret. Până şi nivelul, să-i zicem, rural al „pseudoromanului”, trădează formaţia profesională a autorului. Nu se poate abţine să nu interpreteze/ evalueze faptele, personajele, situaţiile de la (cum zicem noi) ţară. Foarte reprezentative pentru spaţiul rural oltenesc sunt aceste pasaje. Personal, mi-am adus aminte de cartea lui Marin Sorescu – „La Lilieci”, o carte pe care am citit-o cu mulţi ani în urmă. Nu lipseşte umorul ţărănesc (vezi în special „Televizor... cu lămpi”). Un singur regret am în urma lecturării acestei cărţi: acela că „pseudopersonajul” nu s-a reîntors în cafeneaua hunedoreană pentru a revitaliza adevăratele (?!) personaje. Probabil e un efect al spiritului hollywoodian care, vrând-nevrând, ne bântuie. Dar citirea cărţii lui Mihai Petre ne face să scăpăm, pentru câteva ore, de acest spirit comercial. Gilbert DANco

mica publicitate

• Vând casă în sat Peşteniţa, comuna Densuş, cu 2 camere, hol, bucătărie + anexe, grădină 800 mp. Preţ de vânzare 16.000 euro, negociabil. Relaţii la telefon 0254.775190, 0766.831535.

8

www.zvj.ro luni, 16 aprilie 2018

DIVERSE

7


8

EDILITARE

Vulcan

Mizerie „La Brazi”

Cu ceva timp în urmă am scris despre mizeria în care se scaldă fostul rezervor de apă al Vulcanului, aflat în păduricea de molizi denumită „La Brazi”. În cea din partea de jos, fiindcă mai există una ceva mai sus. Nu s-a schimbat nimic de atunci. Nu cred că

articolul acela să nu fi fost citit de către cine ar fi trebuit. Mai repede sunt de părere că este vorba de

dezinteres. Sau, poate, că există alte priorităţi, decât asanarea focarului de infecţie de aici. Mai ştii? În partea de mai sus a locului de agrement vulcănean, cam pe unde-i scena, e plin de gunoaie. De toate felurile: hârtii, PET-uri, doze de bere şi de sucuri etc. E adevărat, nu cam câte îţi este dat să vezi după ce se termină serbarea câmpenească a nedeii

vulcănene, dar sunt destule.

Vina pentru

această stare de lucruri nu este în totalitate a celor de la salubrizare. De vină sunt – vorba lui Busu de la ProTV – babuinii care, după un grătar şi o bere date în mijlocul naturii, uită să lase curat

facebook.com/ziarulvaiijiului

locul în care şi-au umplut maţul. Aceştia sunt bipezii din categoria celor care gândesc cam aşa: lasă, că de aia plătim gunoiu’, ca să vină ăia sa-l ia! Sâmbătă dimineaţa, pentru că tot eram în zonă, mi-am aruncat privirea şi în curtea fostei cabane a minei Vulcan. Trecută în administrarea primăriei şi, de ceva ani buni, oferită, pusă la dispoziţie, mă rog, celor care se antrenează pentru acţiuni de salvare montană. Asociaţia aceasta a promis mari schimbări atunci când a preluat clădirea. Din păcate, nu s-a petrecut mai nimic din toate astea. În plus, în curte e plin de gunoaie, de zici că nimeni nu stă acolo. Vom reveni. Gheorghe OLTEANU

luni, 16 aprilie 2018

2389 luni 16 april 2018  

ziarul vaii jiului

2389 luni 16 april 2018  

ziarul vaii jiului

Advertisement