Page 1

CMYK

Ziar ul Vaii Jiului

Ziarul poporului. Citeşte şi dă mai departe! Comentează subiectele zilei accesând site-ul

Nu există lege

)

împotriva LUI! ADEVĂRU

Cotidian regional * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

Cu ocazia Anului Nou, conducerea Complexului Energetic Hunedoara transmite angajaţilor, colaboratorilor şi tuturor hunedorenilor multă sănătate, fericire şi împlinirea tuturor dorinţelor. LA MULŢI ANI!

Director general Daniel Costel ANDRONACHE

La cumpăna dintre ani, transmit tuturor angajaţilor noştri şi familiilor lor cele mai calde urări de bine, iar Noul An să le aducă fericire şi multă sănătate alături de cei dragi. La mulţi ani!

Ing. Aurel ANGHEL Director general Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului SA

Fie ca Noul An să însemne o poartă de lumină spre noi împliniri în muncă şi viaţă! LA MULŢI ANI!

Redactor şef: Marian BOBOC

Curs valutar: 1€ = 4,4597 lei 1$ = 3,2305 lei 1₤ = 5,3288 lei

luni, 30 decembrie 2013 Anul VI  nr. 1354  12 pagini  Preţ: 1 leu

Încheiem un an cu bune şi rele şi stă în firea noastră, a oamenilor, să ne dorim ca anul ce vine să fie unul mai bun. La cumpăna dintre ani ne facem bilanţul timpului ce s-a petrecut şi planuri pentru ce-l ce va să vină. Tuturor vă doresc, din toată inima, să începeţi anul cu speranţa în mai bine, cu gândul că putem trece peste toate greutăţile dacă suntem uniţi, dacă ne implicăm în cauze benefice pentru cei mulţi şi dacă ne străduim fiecare să ne facem datoria. Să vă fie casa casă, să aveţi de toate din belşug şi familia să vă prospere cu sănătate şi linişte, iar anul ce stă să se nască să fie începutul a mulţi ani fericiţi. LA MULŢI ANI!

Director: Cătălin DOCEA

Haralambie VOCHIŢOIU Senatorul Văii Jiului

La cumpăna dintre ani, un gând de bucurie, multă sănătate, credinţă în suflet şi belşug în case, iar Anul Nou 2014 să fie plin de bucurii şi împliniri! LA MULŢI ANI!

Mircea Ioan MOLOŢ, Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara

Acum, în pragul dintre ani, Sindicatul Huila Valea Jiului – Departamentul Petrila urează tuturor membrilor de sindicat, familiilor acestora precum şi tuturor angajaţilor SNÎMVJ SA sănătate, prosperitate şi împliniri alături de cei dragi, iar Noul An 2014 să aducă clipe de bucurie şi un început plin de speranţe. LA MULŢI ANI!

Ion TEMNEANU, Preşedinte executiv Sindicatul Huila Valea Jiului – Departamentul Petrila

Costel AVRAM Director general Apa Serv Valea Jiului SA

Sosirea Noului An 2014 să vă prilejuiască împlinirea tuturor dorinţelor, succese depline în activitate şi bucurii sufleteşti. La Mulţi Ani!

Dănuţ BUHĂESCU Primarul oraşului Uricani

Noul An să fie mai bogat în împliniri, mai înalt în aspiraţii şi plin de succese. La mulţi ani!

Ing. Emil GHEORGHE Director EM Lupeni

Cumpăna dintre ani să vă găsească alături de cei dragi, să aveţi pace şi bucurie în casă, belşug pe masă, să fiţi înconjuraţi de cei dragi, de prieteni, iar pentru anul care vine vă doresc multă sănătate, bucurie, optimism, încredere şi speranţă. LA MULŢI ANI!

Gheorghe ILE Primarul municipiului Vulcan

Cititorilor şi colaboratorilor noştri,

LA MULŢI ANI!

Următoarea ediţie a Ziarului Văii Jiului - luni, 6 ianuarie 2014.

Caut femeie româncă (30-40 ani) harnică şi drăguţă care să trăiască şi să lucreze cu mine în Germania (bărbat neamţ, 52 ani). E-Mail: michaelwilhelm01@googlemail.com

În prag de An Nou, vă urez multă sănătate, bucurii şi prosperitate alături de cei dragi! Fie ca anul 2014 să vă fie unul pe măsura dorinţelor şi aşteptărilor dumneavoastră. La Mulţi Ani!

Monica IACOB-RIDZI Deputat de Valea Jiului

Să îndrăznim să visăm şi să sperăm mai mult, să credem cu tărie că anul ce va începe va fi mai rodnic şi mai fericit. Un An Nou mai bun! La mulţi ani!

Tiberiu IACOB-RIDZI Primarul municipiului Petroşani

La cumpăna dintre ani, am deosebita plăcere de a vă adresa cele mai sincere urări de sănătate, prosperitate şi împlinirea tuturor dorinţelor. Fie ca NOUL AN să vă aducă linişte şi pace sufletească, mai multe bucurii şi împliniri. LA MULŢI ANI!

Primarul oraşului Petrila, Ilie PĂDUCEL


Ziarul Vãii Jiului

2 LA ORDINEA ZILEI

Vulcan

luni, 30 decembrie 2013

Un vulcănean

carosabil.

SEAT-ul a rupt stâlpul ca pe un băţ de chibrit

Pentru doi gorjeni, soţ şi soţie, veniţi la Straja, sărbătorile de Crăciun s-au încheiat în mod neplăcut în timp ce se îndreptau spre casă. Drumul lor a fost întrerupt după câţiva kilometri, în dreptul Termocentralei Paroşeni.

La volanul SEAT-ului înmatriculat în judeţul Gorj se afla o femeie. Pe locul din dreapta stătea soţul ei. Gorjenii petrecuseră cinci zile în masivul Straja, iar vineri se hotărâseră să se întoarcă acasă. În dreptul cartierului „Intervenţii”, şoferiţa nu a ţinut seama nici de restricţia de viteză impusă de indicator şi nici de semnificaţia celui care avertizează că, pe acest tronson de şosea, există pericol de derapare. Ca urmare, autoturismul condus cu viteză a derapat, a părăsit carosabilul şi a intrat într-un stâlp pe care l-a rupt ca pe un băţ de chibrit. Apoi a revenit pe carosabil, cu partea stângă făcută praf. Acul vitezometrului s-a oprit la 120.

Vineri, 27 decembrie,

dimineaţa, aproape de ora unsprezece, bubuitura a fost auzită de către mai toţi locatarii celor două blocuri din cartierul Intervenţii. Ba chiar, în curtea atelierului din apropiere, muncitorul urcat în autovehiculul în care erau încărcate suluri de plasă de sârmă a văzut îngrozit cum, după ce a intrat în stâlpul de pe marginea drumului, autoturismul a sărit, pur şi simplu, înapoi pe

Şi-a luat viaţa în a doua zi de Crăciun

Gest de neexplicat, dar fatal pentru un bărbat de 43 de ani din Vulcan, care a decis să-şi ia viaţa în seara zilei de joi, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Bărbatul, un meseriaş

cunoscut pentru profesionalismul său, a fost, împreună cu soţia sa, în dupăamiaza acelei zile fatale, la unul dintre cumnaţii lui, a cărui onomastică urma să fie de Sfântul Ştefan. Rudele au stat de vorbă, au ciocnit un păhărel şi nimic nu părea să fie nelalocul său. La întoarcerea acasă, bărbatul s-a schimbat şi a urcat în pat.

Deodată,

povesteşte soţia lui, s-a ridicat şi a zis că merge la baie. Nimic deosebit, desigur. După două-trei minute, femeia a auzit un zgomot. S-a dus la baie, a deschis uşa şi, îngrozită, şi-a zărit

Şoferiţa de 42 de ani, vizibil afectată de impact, a fost luată în primire de echipajul SMURD apărut prompt la locul accidentului. După ce i-au acordat primele îngrijiri, paramedicii au transportat-o la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, unde a fost diagnosticată ca având multiple traumatisme cranio-cerebrale. Soţul, care nu părea să prezinte vătămături corporale, a rămas la locul accidentului şi, mai apoi, s-a ocupat de îmbarcarea pe o platformă a autoturismului avariat care nu este asigurat CASCO.

Gheorghe OLTEANU

Straja

Sancţionaţi pentru scandal pe pârtie În a doua zi de Crăciun, 26 decembrie, doi vulcăneni s-au încins pe pârtie în Straja, dar au fost potoliţi de jandarmi.

omul care se spânzurase, de calorifer, cu cordonul de la halatul de casă. A luat un cuţit, i-a tăiat legătura de la gât şi a încercat să-l resusciteze. Eforturi zadarnice, fiindcă omul ei se stinsese. Fapt constatat şi de personalul medical de pe ambulanţă.

Vestea sinuciderii fiului

lor a fost cumplită pentru părinţii lui care, în acel moment, se aflau în Germania, unde este stabilită de mulţi ani sora decedatului. Aceştia s-au pus imediat în maşină şi, vineri seara, erau deja la Vulcan. Atât pentru părinţii lui, cât şi pentru soţie şi fiică, gestul bărbatului de a alege această cale, pentru a se despărţi de ei, rămâne de neexplicat. Chiar dacă, în ultima vreme, fusese nevoit să treacă peste câteva necazuri inerente oricărui om – sunt de părere cei care l-au cunoscut şi apreciat -, nu ar fi trebuit în niciun caz să-şi ia viaţa, ca să scape de ele. Gheorghe OLTEANU În jurul orei 16:00, jandarmii montani din cadrul Postului Straja au fost sesizaţi printr-un apel la numărul de urgenţă 112, cu privire la faptul că două persoane aflate în staţiune provoacă scandal. Aceştia s-au deplasat în zona indicată şi i-au identificat pe cei doi bărbaţi, domiciliaţi în Vulcan, care se fac vinovaţi de participarea efectivă la scandal. Jandarmii montani au sancţionat cei doi bărbaţi cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 400 lei. (A.P.)

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. Petroşani Petroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330 ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623 e-mail: office@info98.ro www.info98.ro

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIERE pentru OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101) Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care un număr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurile organizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!

Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Ministerul Educaţiei Naţionale. Persoana de contact: ing. Manuela Popescu Telefon: 0254.546071, 0731.010762 Editor: SC Ziarul Văii Jiului SRL Petroşani RO24348364  J20/1310/2008

)

Ziarul Vaii Jiului

Director: Cătălin DOCEA docea@zvj.ro

Redacţia şi administraţia: 332025 Petroşani, str. N. Bălcescu nr. 2, et. II, jud. Hunedoara Telefon / fax / linie mobil: 0254.549020, 0735.727264 Management: office@zvj.ro Editorial: zvjro2008@yahoo.ro Publicitate: zvj2008@yahoo.com

www.zvj.ro

Redactor şef: Marian BOBOC zvjro2008@yahoo.ro Colectivul de redacţie: Alina PIPAN - 0766.678380; 0737.352129 alinapipan@yahoo.com Corneliu BRAN - 0766.728688 Loredana JUGLEA - 0763.673727 loredanajuglea@yahoo.com Gheorghe OLTEANU Mihaela PETROŞAN - 0732.413134

COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT. FONDAT 2008. ISSN 2065 - 5096 - Biblioteca Naţională a României Colaboratori permanenţi: Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ , Mihai BARBU, Irina BOBOC, Valeriu BUTULESCU, Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Ioan LASCU, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA DTP: Bogdan SOVAGO, Daniela FILIMON - 0761.756837 Administrativ / Publicitate: Diana OSTROVANU - 0729.340216 Difuzare: Marcel DOCEA - 0761.756839


Ziarul Vãii Jiului luni, 30 decembrie 2013

Ştiţi cine a tranşat lupta sfârşitului de an dintre...

ACTUALITATE 3

Bradul neamţului şi Bradul românului?

 Ne-o va spune, la momentul potrivit, chiar Petre Ispirescu!

În zilele sfârşitului de an am făcut ordine în bibliotecă. S-au adunat cărţi peste limitele normale ale rafturilor şi, practic, am mutat volumele de colo-colo. Cu această ocazie am răsfoit o seamă de cărţi de care uitasem cu desăvârşire. Aşa am dat şi peste Petre Ispirescu.

serva că forma bradului este una triunghiulară şi că ea poate simboliza perfect şi Sfânta Treime. Alegerea bradului ca simbol al acestei mari sărbători creştine are, prin urmare, logica sa. Ispirescu însă nu se resemnează uşor în faţa ideii că pomul Crăciunului se lăţeşte atât printre Românii de sus, cât şi pentru cei de jos. Pe primii îi învinovăţeşte pentru că, fiind „cei învăţaţi, cei cu dare de mână, cei mai însemnaţi ai ţării”, nu fac nimic pentru a se opune obiceiurilor străine. Pe cei din clasa de jos îi înţelege: „maimuţează şi ei, bieţii, fără să ştie ce fac, pe oamenii cei mari” pentru că poporul, naiv, crede că ăia de sus ştiu ce trebuie să facă pentru ţară. Ce mai era de făcut? Nimic. Partida era pierdută

Omul a trăit între 1830 şi 1887. Părinţii l-au vrut preot, dar el a ales să fie tipograf. Nu i-am citit, acum, basmele şi poveştile, ci l-am descoperit, cu interes, pe ziaristul Ispirescu. Cel care, în www.facebook/sensation4all Produsele prezentate sensation_office@yahoo.com calitatea sa de reporter nostalgic, ne relatează sunt noi, sigilate. 0765 394510 Preţul include TVA. despre Crăciunul copilăriei sale şi despre bradul Oferta valabilă în veşnic verde care simbolizează, azi, în mod unilimita stocului. versal, bucuria naşterii pruncului Iisus. Că n-a fost mereu aşa vom cu pâinile şi cozonacii dăruiţi de către În Ajun de Crăciun, vedea mai jos... patronii brutăriei „Ţugu”. Pregătirile „Eram copil şi, văzând pe la fiind gata, s-a putut trece la faza a doua Crăciun la o casă un pom gătit, am a acţiunii puse la cale de către stat şi am căscat şi eu gura acolo. Alexandru Trestian. Păsămite era pomul Crăciunului”. Uimirea copilului era de două ori Traseul pe care s-a pornit, justificată. El era obişnuit să pentru împărţirea darurilor de Crăciun, vadă brazi împodobiţi doar la în- Ideea i-a venit domnului Alexandru a fost pus la cale de către domnul Victor mormântări. „Şi dv., cu toţii Trestian, administratorul Clubului Gacso, preşedintele filialei locale vulştiţi, că la noi la Români când Pensionarilor din Vulcan. Acesta le-a cănene a Partidei Romilor „Pro Europa”, moare vreun flăcău sau vreo fată împărtăşit-o câtorva apropiaţi de-ai şi domnişoara Irina Pungă, secretara orcare n-au pus pirostriile în cap, li lui, care i s-au raliat imediat, iar mai ganizaţiei. O femeie în vârstă din colose împodobeşte câte un pom pe apoi, cu sprijinul celor din conducenia de pe Valea Baleii din Paroşeni a care-l duce înaintea mortului. rea vulcăneană a Partidei Romilor rămas mută de uimire văzând cine-i Fie orice pom, românii îi spun „Pro Europa”, ideea a fost materialibate la uşa locuinţei sale sărăcăcioase. brad”. zată. A primit, cu lacrimi în ochi, ceea ce i se În al doilea rând, ţăranii români adusese şi nu mai contenea să le duceau un brad la nuntă „însă În jur de treizeci de pachete mulţumească vizitatorilor, fără podoabe, fără nimic”. Pencu haine pentru copii, pentru surpriza enormă Fericirea lor şi a membrilor familiilor tru ei, ne lămureşte Ispirescu, dar şi pentru adulţi, au pe care i-au făcut-o. acestor copii a fost enormă, de bradul este „simbolul generaţiei, fost strânse, până duPrintre lacrimi a mărturinedescris, spun şi cei care au iniţiat şi adică al înmulţirii neamului”. minică, 22 decembrie, sit că nici nu se aştepta dus la capăt acţiunea de binefacere cu Logica ţăranului era simplă: aşa la sediul clubului penca să-şi amintească daruri de Crăciun. „Efectiv, a comentat cum bradul e pururea verde, şi sionarilor vulcăneni. cineva de ea şi să vină, ca asta domnul Victor Gacso, au rămas fără iarna şi vara, aşa şi familia lui va Cărora li s-au adăugat să-i daruri de Crăciun. grai atunci când, în casele lor modeste, avea, prin urmaşi, o tinereţe cam tot atâtea plase în care foarte rar dă cineva străin, au veşnică. pline cu jucării, dulciuAceeaşi bucurie, văzut că intră atâta lume, încărcată cu Copil fiind, Petrică Ispirescu, ri, sucuri şi fructe, doodată cu primirea cutiilor de toate. Şi cu îmbrăcăminte, şi cu ceva vede pe fereastra unei case de la nate de către Primăria cu haine şi a plaselor cu dulce de mâncat. Şi, ca să fiu sincer, oraş un brad împodobit de sărbă- municipiului Vulcan şi dulciuri şi jucării, s-a trebuie să mărturisesc că aceste lucruri toare. Partida Romilor „Pro putut citi şi pe chipurile m-au mişcat emoţional enorm de mult şi - Cine a murit aici, nene, de i-a Europa”. Mai apoi, ajucopiilor nevoiaşi din Colope mine!”. făcut brad aşa frumos? torul a fost completat nia de Jos şi din Crividia. Gheorghe OLTEANU - N-a murit nimeni, băiete. Ăsta e pomul Crăciunului. definitiv. Ispirescu ştie că te - Cum pomul Crăciunului? poţi lupta eficient cu duş- Ia, aşa cum vezi cu ochii verzi, că aşa le e obimanii, cu Muma Pădurii, cu ceiul ălora de şed aici. zmeii, cu zgripţuroaicele, cu - Da, bine, cine şede aici? fata babei cea rea şi să-i - Un neamţ. birui, în cele din urmă. În vremea aceea, românul zicea „neamţ” Există însă ceva cu care nu oricărui om venit din Apus care era de altă poţi să te pui pentru că vei credinţă decât cea ortodoxă. Anii au trecut şi rămâne cu buzele umflate şi Ispirescu, la maturitate, observă cu tristeţe că vei fi un învins fără glorie. obiceiul pomului de Crăciun s-a extins „precum se întinde şi năvălirea în gloată a străinilor de alt Ştiţi cine e respectiva? Nu vreau să întreţin suspansul neam în oraşele noastre”. Cu toate că omul nostru a îmbătrânit cu folos şi a văzut multe în viaţa până în 2014 şi, prin urmare, vă fac această sa, nu-i ieşea din gând imaginea cu „bradul de dezvăluire aici şi acum: mort de la casa neamţului”. „MODA FACE CEEA CE NIMENI Pentru el, cel care a scris legendele şi basmele PE LUME NU POATE FACE!”. românilor, nu putea exista un arbore care să Pentru că ea ne-a adus în poarte un dublu simbol. „Nu mă puteam dumiri casă şi bradul nemţului şi cum de acelaşi lucru ce se face la noi numai la tot ea a lăsat la groapă şi mort, la alţii se face spre semn de veselie la bradul românului. naşterea lui Christos”. Mihai BARBU Dacă e să dăm apă la moara neamţului, vom ob-

Nu i-au uitat pe cei care aveau nevoie de ajutorul lor

www.zvj.ro


4

SPORT

Ziarul Vãii Jiului În topul Federaţiei

luni, 30 decembrie 2013

Olimpia ACB Iaşi în primele şase luni ale anului, iar apoi din iulie, la formaţia germană SKC Victoria Bamberg. El a avut un an foarte bun, obţinând medalia de bronz cu echipa României la Campionatele Mondiale de la Zalaegerszeg (Ungaria), dar şi primul loc în clasamentul Federaţiei Internaţionale de Popice (NBC).

Încă un sportiv din Vale Dorin Virgil, jucător consacrat în Valea Jiului, se află pe locul 7 în topul celor mai buni jucători întocmit de Federaţia Română de Popice, iar experimentatul popicar Mănel Manea, fost jucător la Inter Petrila, legitimat la CS Siderurgica Hunedoara, s-a situat pe locul opt în clasamentul mixt (masculin şi feminin) pe anul 2013, întocmit de Federaţia Română de Popice şi Bowling. Cel mai bun popicar român al anului 2013 a fost desemnat Paul Rohotin de la CS CFR Olimpia ACB Iaşi.

În sportul judeţean

Topul vine la anul Aşa după cum era de aşteptat, topul celor mai buni sportivi din judeţul Hunedoara se va definitiva abia la anul. Lorincz Szell, directorul Direcţiei pentru Tineret şi Sport a judeţului Hunedoara, a declarat că topul celor mai buni sportivi hunedoreni ai anului 2013 va fi făcut public doar la începutul anului 2014. „Cluburile din judeţ au raportat performanţele obţinute în anul competiţional 2013, până în data de 16 decembrie, iar specialiştii noştri verifică acum rezultatele la Ministerul Tineretului şi Sportului. Am decis că e mai bine şi mai important să verificăm la sânge toate rezultatele, pentru a evita erorile şi comentariile ulterioare, astfel că vom publica rezultatele şi vom organiza Gala Sportului abia în 2014”, a spus Lorincz Szell. Favorită la titlul de cel mai bun sportiv al judeţului este atleta Florentina Marincu de la CNS CSŞ „Cetate” Deva, dublă campioană mondială în probele de săritura în lungime şi triplusalt. Cu siguranţă, în top se vor afla şi mulţi sportivi din Valea Jiului, care anul acesta au excelat la competiţii naţionale şi internaţionale, iar cel mai bun exemplu este sportiva de la Comexim „R” Lupeni, Ana Maria Gherghel, multiplă medaliată la Europene în chiar luna decembrie.

www.zvj.ro

„Cea mai importantă medalie cucerită în acest an de Mănel Manea a fost bronzul obţinut cu echipa României la Campionatele Mondiale din Ungaria. În plus, jucătorul nostru şi-a trecut în palmares trei medalii la campionatele naţionale: argint la individual viteză, bronz la tandem şi bronz cu echipa clubului Siderurgica”, a declarat Ştefan Beregszaszy, preşedintele clubului CS Siderurgica. Popicarul hunedorean a precizat că se simte bine la CS Siderurgica, el fiind hunedorean sută la sută, dar că situaţia financiară a clubului e complicată. „Am revenit la Hunedoara de doi ani în calitate de antrenor-jucător şi mă bucur că am reuşit să readuc clubul în sfera performanţei. Îmi doresc să-mi continui activitatea la Siderurgica, dar clubul are restanţe financiare şi faţă de mine şi faţă de unii sportivi. În prezent, mă pregătesc la Hunedoara pentru Campionatul Mondial, care va fi anul viitor în luna mai, în Cehia, dar e posibil să accept oferta de transfer a celor de la CFR ABC Iaşi, deoarece nu se poate face performanţă fără bani. Domnul Beregszaszy, noul preşedinte al clubului nostru, e cunoscut, e competent şi luptător, dar fondurile pentru club sunt greu de găsit”, a spus Mănel Manea. Cel mai bun popicar român al anului 2013, Paul Rohotin de la CS CFR Olimpia ACB Iaşi, a evoluat la CFR

Fotbal copii

Campioane la „Cupa Crăciunului” Singura echipă din afara judeţului Hunedoara, Voinţa Sibiu, a câştigat trofeul pus în joc la „Cupa Crăciunului”, la categoria jucătorilor născuţi în anii 2004-2005, în vreme ce CFR Simeria a triumfat la grupa fotbaliştilor în vârstă de 10 ani (2003). Ambele competiţii au avut loc în organizarea clubului CFR Simeria, în colaborare cu FRF şi autorităţile locale. Talentul jucătorilor de opt-nouă ani din cele cinci echipe hunedorene – CFR Simeria I şi II, Stelele Hunedoarei, Pro Fotbal Petroşani şi CNS Cetate Deva –, participante la „Cupa Crăciunului”, a fost ţinut de data aceasta la respect de ambiţia unicei grupări din alt judeţ, Viitorul Sibiu. Sibienii au ocupat locul I în grupa B,după 4-0 cu Cetate Deva şi 9-0

Clasamentul celor mai buni popicari români ai anului este următorul: 1. Paul Ciprian Rohotin (CS CFR Olimpia ACB Iaşi) - 3.250 puncte; 2. Luminiţa Viorica Dogaru (CS Conpet Petrolul Ploieşti) - 2.850; 3. Alina Suciu (CS Electromureş

Romgaz Târgu Mureş) - 2.750; 4. Erika Fulop, Iulia Adela Ban şi Aneta Ifrim (toate de la CS Electromureş Romgaz Târgu Mureş) - 2.450; 5. Cristina Alexandra Samson (CS Conpet Petrolul Ploieşti) - 2.350; 6. Petruţ Ovidiu Mihălcioiu (CS CFR Cluj-CSM Câmpia Turzii), Ion Cercel (CS CFR Olimpia ACB Iaşi) şi Bogdan Horaţiu Dudaş (CS CFR Cluj-CSM Câmpia Turzii) - 2.250; 7. Dumitru Virgil Dorin (CS CFR Cluj-CSM Câmpia Turzii) 2.150; 8. Mănel Manea (CS Siderurgica Hunedoara) - 2.000 puncte; 9. Robert Merza (CS CFR Cluj-CSM Câmpia Turzii) - 1.850; 10. Ioana Veronica Vaidahăzan (SKC Victoria 1947 Bamberg) şi Nina Rădileanu (KV 1996 Liedolsheim/ Germania) - 1.800. cu CFR Simeria II şi apoi au câştigat finala mare a competiţiei, cu 3-2 în faţa celor de la Pro Fotbal Petroşani, care au fost lideri în grupa A. În finala mică, pentru locurile 3-4, disputată între echipele clasate pe locul doi în cele două grupe, CFR Simeria I a dispus de CNS Cetate Deva cu scorul de 5-0, iar în duelul dintre echipele de pe locurile trei din grupe, CFR Simeria II a fost învinsă de gruparea Stelele Hunedoara, scor 0-4. La această categorie de vârstă, jocurile au fost supervizate de antrenorul zonal Ciprian Urican, iar premiile au fost oferite de Federaţia Română de Fotbal (mingi, tricouri şi maieuri) şi de Primăria Simeria (diplome şi cupe). La categoria jucătorilor născuţi în 2003, CFR Simeria I s-a dovedit mai bună decât Primavera Deva, Dacia Orăştie, Viitorul Abrud, Victoria Călan şi CFR Simeria II. Trupa feroviară antrenată de Dorin Costea a trecut în grupă de Primavera Deva cu 10-2 şi a remizat (1-1) cu Dacia Orăştie (antrenor Andrei Stoica), iar în finală s-a impus cu 4-2 în faţa celor de la Viitorul Abrud (antrenor Costică Moldovan). În finala mică, Dacia Orăştie a fost învinsă de CFR Simeria II cu scorul de 2-4, iar în meciul pentru locurile 5-6, Primavera Deva a dispus de Victoria Călan cu 4-2. Cel mai bun jucător a fost desemnat Valentin Oancea (Viitorul Abrud), titlul de cel mai bun portar i-a revenit lui Ionuţ Bogdan (CFR Simeria II), cel mai tehnic jucător a fost ales Ciprian Bostan (CFR Simeria), iar golgheter a devenit Toma Abrudean (7 goluri, de la CFR Simeria I).


Ziarul Vãii Jiului

SPORT

luni, 30 decembrie 2013

În fotbalul judeţean

Şah

Participare peste aşteptări la Concursul lui Moş Crăciun Sâmbătă, 28 decembrie 2013, Şcoala Generală „Teodora Lucaciu” din Vulcan a fost gazda concursului de şah organizat de Clubul Sportiv Vulcan cu ocazia Crăciunului. Competiţia se înscrie în seria acţiunilor pe care Secţia de Şah a C.S. Vulcan îşi propune să le organizeze periodic pentru promovarea sportului minţii în rândul copiilor şi tinerilor din Valea Jiului. Răspunsul copiilor la invitaţia organizatorilor a depăşit orice aşteptări: 74 de copii (4 din Lipova, 7 din Petroşani şi 63 din Vulcan) s-au întrecut, timp de 5 ore, pentru diplomele puse în joc de organizatori.

Concurenţii au fost împărţiţi pe 3 secţiuni: juniori, debutanţi şi boboci. Lupta a fost strânsă la toate categoriile de concurs, departajarea câştigătorilor făcându-se, de multe ori, pe baza unor criterii suplimentare (diferenţa de vârstă, rezultatul direct sau coeficientul Buchholz) din cauza obţinerii aceluiaşi punctaj de mai mulţi jucători. Câştigătorul turneului a fost Andrei Secrieru, urmat în clasamentul general de Alexandru Ologu şi Oana Magdalena Șchiopu (toţi din Vulcan). Alte rezultate: Secţiunea Juniori – băieţi: Locul I Darius Urs (Lipova); Locul II - Mihai Maschio (Petroşani); Locul III Cristian Crăciun (Petroşani). Secţiunea Juniori – fete: Locul I Georgiana Secrieru (Vulcan); Locul II - Andreea Fieraru (Vulcan). Secţiunea Debutanţi – băieţi: Locul I - Eduard Saierli (Vulcan); Locul II Adrian Toacsen (Vulcan); Locul III David Pop (Lipova) Secţiunea Debutanţi – fete: Locul I Andreea Albescu (Vulcan); Locul II Simina Florea (Vulcan); Locul III Mădălina Florea (Vulcan).

Tenis de masă

Mulţumiri primarului Păducel Dionisie Kis, antrenorul tenismenilor de la Inter Petrila, a declarat că este pentru prima dată în ultimii ani când autorităţile locale şi-au îndreptat atenţia în mod oficial spre sportivii săi, medaliaţi la diferite competiţii în acest an. „A fost o surpriză pentru mine ca atât eu, cât şi cei trei elevi ai mei, Claudiu Dănilă, Andrei Mustocea şi Silviu Stanicu, să fim premiaţi de către primarul Petrilei, Ilie Păducel, căruia vrem să-i mulţumim”, a spus Dionisie Kis.

Gimnastică

Secţiunea Boboci – băieţi: Locul I Robert Vătăşelu (Petroşani); Locul II Alexandru Scorodet (Petroşani); Locul III - Bogdan Maier (Petroşani)Secţiunea Boboci – fete: Locul I - Iulia Pop (Lipova); Locul II - Alexandra Albescu (Vulcan); Locul III - Irina Holdiş (Vulcan). Cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Vulcan, toţi copiii au primit cadouri dulci. După cum au recunoscut toţi participanţii, cel mai important câştig al acestui concurs a fost faptul că au plecat acasă cu un plus de experienţă în jocul de şah. Dorel ŞCHIOPU, preşedinte Secţia de Şah a CS Vulcan Fotografiile: Gicu Scurhan

5

Începe iarna transferurilor Echipele din campionatele ligilor a IV-a şi a V-a, păstorite de Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara, au liber la transferuri în pauza competiţională de iarnă. Astfel că grupările din Liga a IV-a (seniori şi juniori) pot achiziţiona sau vinde jucători din data de 2 ianuarie până în 27 februarie, iar pentru formaţiile din eşalonul cinci, perioada pentru de „mercato” se poate întinde până pe 27 martie. La juniori (C, D, E, „Danone-Hagi”), perioada în care schimbul de jucători este permis începe tot pe 2 ianuarie şi ia sfârşit pe 6 martie. AJF Hunedoara a anunţat şi programarea echipelor pentru aplicarea vizelor pentru anul calendaristic 2014, startul operaţiunii fiind în 4 februarie, iar finalul în 12 martie.

Revelion în cantonament Componentele lotului naţional de junioare al României care se pregătesc la Deva vor fi la trecerea dintre ani în cantonament la clubul de la poalele Cetăţii. „Sportivele de la gimnastică artistică vor pleca în data de 3 ianuarie pentru un stagiu de pregătire centralizată la Straja, iar cele de la gimnastică aerobică vor efectua un cantonament în Parâng, începând cu 8 ianuarie”, a declarat Adrian Liga. Oficialii CNS CSŞ „Cetate” Deva i-au premiat deja pe antrenorii şi sportivii cu performanţe de top în anul 2013. Au primit premii 26 de sportive şi 11 Pagini realizate de antrenori, valoarea totală a recomLoredana JUGLEA penselor fiind în jur de 90.000 de lei.

www.zvj.ro


CMYK

6

ACTUALITATE

De Sfântul Ştefan

invitat şi pe noi cu câteva zile înainte „la acţiunea mea de suflet”. Dar despre ce a simbolizat această acţiune organizată în a treia zi de Crăciun o lăsăm chiar pe Mariana Popa să povestească: „Acţiunea din această seară a fost în nume personal, pentru că astăzi se împlinesc exact nouă ani de când a plecat dintre noi copilul meu. De aceea, am vrut ca toţi prietenii mei să-şi aducă aminte de câte o persoană dragă pierdută de-a lungul vremii, cu De când se naşte şi până la trecerea la cele atât mai mult cu cât astăzi suntem şi în ziua de veşnice omul tinde spre lumină. Tot ce este Sfântul Ştefan, a treia zi de Crăciun. Eu am frumos şi bun este asociat cu strălucirea caldă sponsorizat lampioanele, iar fiecare a scris pe a lumânării, cu pâlpâirea domoală a focului ele câte un mesaj către cel drag, trecut în nefisau cu simbolica Stea de la Răsărit. Nu întâminţă, ca semn al iubirii şi neuitării. La această plător plecăm din viaţă având drept călăuză acţiune n-a contat culoarea politică, sau lumina şi ancestral simţim că cei dragi, ce altceva, aici a contat doar prietenia şi atât. ne-au părăsit, o aşteaptă mereu de la noi, cei Acum, în perioada sărbătorilor, toţi devenim mai ce am rămas să-i plângem. De aceea credem sensibili, mai trişti, când ne aducem aminte de cu putere că orice gest menit să-i readucă în cei care nu mai sunt cu noi şi de aceea este bine memoria noastră este o dovadă de iubire ce să ne aducem aminte şi de ei. Mă bucur că mulţi trece dincolo de timp şi spaţiu, o punte ce au răspuns invitaţiei mele, ceea ce mă face să le păstrează de-a pururi lângă şi pe această cale, că tot vine spun noi sufletele celor dragi. Anul Nou, că le doresc La Mulţi Ani! şi toate cele bune, lăsând la o De Sfântul Ştefan, în Piaţa parte toate celelalte griji şi Victoriei din Petroşani, greutăţi. La fel şi vouă, celor de la undeva în jurul orelor 18:00, ZVJ, şi mulţumesc că aţi fost alăvăzduhul s-a umplut de lamturi de mine”. Gestul simbolic al pioane. Zeci de lampioane, Marianei Popa a venit ca o alinare roşii, galbene, albastre, verzi a suferinţei pentru toţi cei care au sau mov au fost preţ de pierdut în trecut sau de curând pe câteva minute în centrul cineva apropiat. Oamenii prezenţi atenţiei, la ora respectivă au vrut să arate că sunt alături de Mariana Popa, Piaţa Victoriei fiind destul de animată. Cineva dar pe de altă parte şi-au adus aminte şi de cei ne spunea acolo că lampioanele respective dragi, aşa cum le stă bine creştinilor de Crăciun. „chiar par ca nişte suflete care se ridică la cer”, Au fost prezenţi numeroşi prieteni sau colegi de devenind, pe măsură ce urcau, nişte puncte lupartid sau de USL, fiecare având în memorie un minoase tot mai mici. Probabil că avea drepsuflet drag trecut dincolo, în lumea celor drepţi. tate… Acţiunea n-a fost întâmplătoare şi ştiam Dintre cei prezenţi îi amintim pe consilierii locă va fi în acea zi şi la acea oră de la Mariana cali petroşeneni Costel Postolache şi Doru Popa, vicepreşedintele PSD Petroşani, care ne-a Şipeţean, pe consilierul local petrilean Doina Bălănesc, pe medicul Octavian Soare de Crăciun, ploi de Revelion Popescu, pe colegele de partid ale organizatoarei, Margareta Burduf, Lavinia Grigoriu, Violeta Burlec, pe jurnalista Ileana Firţulescu. Acest gen de acţiune de Viitorul apropiat nu sună bine în materie de vreme. După suflet este un început timid la Petroşani un Crăciun fără zăpadă, urmează un Revelion cu ploi. şi în Valea Jiului, dar vrem să credem că Începând cu ziua de astăzi, 30 decembrie, valorile terîn anii ce vor veni acestor oameni li se mice pe timpul zilei vor fi în scădere, spre medii de 4-5 vor alătura tot mai mulţi, pentru că ştim grade şi se vor apropia uşor de normele climatologice ale că nu există familie care să nu fi pierdut perioadei. Temperaturile minime vor fi negative la medii pe cineva drag. Nimic nu este mai puterde -2 şi -1 grad, exceptând intervalul până 31 decemnic decât gândurile pline de dragoste, brie, când vor fi apropiate sau uşor peste 0 grade destinate lor, celor plecaţi dintre noi, Celsius. Va ploua slab în zilele de 30 şi 31 decembrie, iar adunate sub lumina lampioanelor într-o zi pe 3 şi 4 ianuarie vor fi posibile precipitaţii slabe, mixte. de mare sărbătoare. Cri, cri, cri, vreme gri...(Alina PIPAN) Corneliu BRAN

Lampioane pentru sufletele celor trecuţi în nefiinţă

Cri, cri, cri, vreme gri...

www.zvj.ro

Ziarul Vãii Jiului luni, 30 decembrie 2013


CMYK

Ziarul Vãii Jiului luni, 30 decembrie 2013

După ce am intrat în mina Lupeni, am fost şi

EVENIMENT

7

La un chef cu ortaci adevăraţi şi cu femei şi mai şi…

Pentru că am încheiat reportajul nostru din adâncurile minei Lupeni cu „Noroc Bun”, nu puteam refuza invitaţia Sindicatului „Noroc Bun” de la Mina Lupeni la tradiţionala petrecere de sfârşit de an. Prin urmare, împreună cu Cătălin Docea, directorul ZVJ, am urcat la Cabana 5 Sud. Am fost întâmpinaţi cu bucurie de liderii Ilie Csabi Silvăşan şi Marius Demetercă, de tânărul şi destoinicul brigadier Ovidiu Nechifor (pe care-l văzusem în elementul său, la lucru, în abatajul cu complex mecanizat) şi de

ing. Emil Gheorghe, directorul minei Lupeni, şi de distinsa sa soţie, doamna Livia. Prezentările fiind făcute, am trecut la lucru. Din fericire, atmosfera a diferit substanţial de cea din mină… Au fost prezenţi 150 de membri ai acestui sindicat, majoritatea însoţiţi de consoartele lor. Acest aspect ne-a dus la un „colocviu” despre mondenitatea mediului minier, teoretizând, între două pahare (vorba vine…), „băutele” (petrecerile doar bărbăteşti, nemângâiate de prezenţele feminine) şi „chefurile” (party-urile mixte, animate nu doar de bărbaţi, ci şi de parfumul doamnelor ori domniţelor). Gazdele şi-au ales invitaţii cu parcimonie, în afară de mine şi de Cătălin, au mai fost prezenţi, nu pentru mult timp, doar trei invitaţi: deputatul Cristian Resmeriţă, ing. Adrian Jurca - liderul minerilor de la Livezeni şi ing. Claudiu Dumitru – de la acelaşi sindicat. Organizatorii nu au făcut economie de la nimic, uzând de toate ingredientele unui chef reuşit: lăutari buni, spaţiu generos, bucate alese şi, ştiut fiind faptul că „mâncarea e fudulie, băutura e temelie”, băutură la discreţie (interesant de remarcat că din 150 de petrecăreţi şi petrecăreţe doar unul singur s-a predat Zeului Bachus…). Petrecerea a ţinut de la orele 14 până după miezul nopţii. Acum nu o să cădem în platitudinea de a descrie dansurile (sau toalete doamnelor…), consemnând doar atât: s-a dansat în draci, minerii păşindu-şi nevestele în ritmul sârbelor, horelor, dansului pinguinului etc. mai dihai ca secţiile complexului. Tortul personalizat cu denumirea Sindicatului „Noroc Bun” şi cu ciocanele minereşti a fost o altă

surpriză, gustată şi la propriu şi la figurat de comeseni. Suntem siguri că dedicaţiile ZVJ-ului i-au bucurat nu doar pe adresanţi, minerii de la Sindicatul „Noroc Bun”, ci şi pe lăutari… Fără îndoială, cel mai emoţionant moment al petrecerii a fost „Imnul

Minerilor”, cântat la microfon de un cor mineresc, constituit ad-hoc, avându-l ca prim solist pe Marius

Demetercă (miner şef de schimb la brigada Guţanu şi vicelider al Sindicatului „Noroc Bun”). La acest vibrant moment toată sala s-a ridicat în picioare şi a cântat la unison superbul imn mineresc, încă o dovadă a sensibilităţii minereşti. O prezenţă insolită la petrecere a fost aceea a unei doamne în etate, foarte distinsă, care a verticalizat şi înnobilat petrecerea. Una peste alta, dincolo de bucuria unui chef reuşit alături de ortaci adevăraţi şi de femei şi mai şi (nu vă impacientaţi, e vorba doar de nevestele minerilor…), în sufletul nostru s-a strecurat şi o anumită undă de tristeţe, aceea de sfârşit de minerit şi, deci, şi de petreceri minereşti… La sfârşit de an, urăm minerilor de la Sindicatul „Noroc Bun”, inimoşilor săi lideri Silvăşan şi Demetercă, conducerii minei Lupeni, d-lui director Emil Gheorghe, un nou an fără evenimente, dar cu mult, mult cărbune. La Mulţi Ani! Marian BOBOC

www.zvj.ro


8

Ziarul Vãii Jiului

ACTUALITATE

În Straja şi Parâng

Turişti cu pipeta  Dacă doamna vreme nu vrea... nimic nu se întâmplă

Se vede că numai vremea dată de bunul Dumnezeu poate să scoată un sezon turistic la liman, indiferent de numărul instalaţiilor şi al investiţiilor în domeniul schiabil. De Crăciun la munte a fost cald. Soarele a bătut atât de mult şi de cald, încât a topit frumuseţea de zăpadă ce se aşternuse la începutul lunii pe toate pârtiile. Acestea au fost de sărbători mai mult goale. Bine că nu au rămas cu preţurile mari

Dacă Consiliul Local Lupeni şi administratorul din Straja rămâneau la preţurile iniţiale ale cartelelor

luni, 30 decembrie 2013

SC REALCOM SA PETROªANI

de -2 grade Celsius.

Intervenţie ISU Pe 23 decembrie, în jurul orei 2:00, pompierii punctului de lucru Lupeni au fost alertaţi în urma unui apel la 112, care sesiza izbucnirea unui incendiu la o casă de vacanţă situată în staţiunea Straja, din masivul Vâlcan, căreia îi luase foc acoperişul. Au fost mobilizaţi 19 subofiţeri şi un ofiţer, care au înaintat cu 2 autospeciale de intervenţie cu capacitate de 5.000 şi 9.000 de litri, precum şi cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă de la Punctul de lucru Lupeni şi Detaşamentul de Pompieri Petroşani. Pompierii au reuşit limitarea zonei de ardere la acoperiş pe o suprafaţă aproximativ 100 de metri pătraţi, restul imobilului şi alte cabane situate în imediata apropiere fiind salvate de intervenţia promptă a pompierilor şi a proprietarilor.

În Parâng şi mai multă linişte

Laboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie, str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce în casele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi: Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile: mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Torturi de ciocolată Torturi cu frişcă Torturi cu fructe Sortimente diversificate de prăjituri Fursecuri Alune prăjite şi alte sortimente Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439 Laborator: 0733.960320, int. 315 Depozit: 0733.690319, int. 342

În Parâng au urcat turişti în primele zile de vacanţă. Însă cei care au rămas, oricum puţini la număr comparativ cu Straja, au avut mari dezamăgiri după Crăciun, tot din cauza vremii extrem de calde, care a umplut Parângul de noroi. Practic, culmile munţilor au rămas golaşe ca primăvara. Dacă de 1 Decembrie salvamontiştii şi jandarmii au parcurs în câteva ore drumul până în Parângul Mare pentru a arbora drapelul, din cauza viscolului şi a gerului, zilele acestea drumul până acolo putea fi parcurs cu căciula în mână. Sezonul în Parâng chiar începuse bine şi schiorii urcau la un schi, nefiind intimidaţi de un drum cu telescaunul, din contră.

Accident mortal în Parâng

de la începutul sezonului, activitatea acestei instalaţii ar fi fost îngropată de tot. Turişti au fost în Straja, dar puţini, nu ca în alţi ani în această perioadă. Cei care şi-au rezervat camere pentru Crăciun nu au regretat deloc, pentru că, pe pârtiile de sus, cum ar fi Platoul Soarelui, au prins ceva zăpadă, în primele zile de vacanţă. Însă, după două–trei zile de soare pe platou, zăpada s-a înmuiat. În unele locuri se zărea pământul pe sub stratul de omăt deja bătucit bine de tălpile schiurilor. Nici tunurile de zăpadă nu au mai putut fi puse în funcţiune, deoarece, cu toate că fac treabă, ele pot fi pornite numai la o temperatură

www.zvj.ro

Din nefericire, chiar înaintea Crăciunului, un mecanic care Păzite de jandarmi lucra la reparaţia unui ratrac a murit după ce a fost strivit de utilaj. Accidentul s-a întâmplat la 23 decembrie. Bărbatul a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Petroşani, dar rănile erau atât de profunde, încât nu Peste 70 de jandarmi vor asigura a mai putut fi salvat. Imediat masivul a fost vizi- măsurile de ordine publică cu ocazia desfăşurării manifestărilor culturaltat de inspectorii ITM şi de criminalişti pentru a se sta- artistice dedicate Revelionului. bili împrejurările decesului. Alina PIPAN Inspectoratul de Jandarmi Judeţean

Manifestările publice de Revelion

Hunedoara va asigura ordinea publică în opt localităţi urbane şi două localităţi rurale, unde se vor desfăşura manifestări specifice Revelionului, inclusiv Vulcan şi Petroşani. De asemenea, jandarmii montani vor fi la datorie la trecerea în noul an pentru asigurarea ordinii publice în staţiunile turistice şi pe traseele montane din apropierea acestora. În staţiunile Straja şi Parâng, dar şi în zonele turistice Râuşor, Pasul Vâlcan, Câmpu lui Neag, Nucşoara şi Costeşti, se preconizează un aflux mare de turişti în această perioadă, implicit şi incidente de tot felul. (A.P.)


Ziarul Vãii Jiului

Poveste adevărată de Crăciun…

luni, 30 decembrie 2013

Giani din Aeroport s-a convins, la fel şi noi: Moş Crăciun există!

În materialul prezentat cu câteva zile înainte de Crăciun în ziarul nostru, intitulat „Giani şi jucărioarele lui fermecate”, vă făceam cunoştinţă cu un băieţel de patru ani şi câteva luni din Aeroport, care găsise la unul dintre containere o plasă cu jucării.

şi adresa copilului, datorită faptului că n-a ştiut să ne-o spună, binevoitorii au luat-o în căutarea lui înspre direcţia pe care ne-a arătat-o copilul şi pe care le-am spus-o şi lor, găsind într-un final blocul şi scara, undeva în apropiere de Biserica Sf. Varvara. Pentru gestul lor de omenie se cuvine să redăm aici şi numele acestor familii: familia Şipeţean şi familia Kallos, însoţite de doamna Angela Popa. „Am identificat şi numele familiei, Creţan, o familie cu trei copii – o fată în clasa a V-a, un băiat în clasa a II-a şi Giani, care e la grădiniţă. Copiii sunt crescuţi de bunica din partea mamei, bolnavă şi dependentă câteodată de oxigen. Doamna are în casă în permanenţă un tub de oxigen în stare de funcţionare, pe care îl foloseşte atunci când face crizele de sufocare. Fără acest tub de care are nevoie uneori, doamna n-ar mai putea să trăiască. Dureros este faptul că părinţii copiilor sunt divorţaţi, de tată nu se ştie mare lucru, iar mama lor este plecată în străinătate să lucreze pentru a putea plăti dările casei. Totul este curat în locuinţa de la parterul blocului, dar când intri îţi dai seama că sărăcia şi Relatam că, deşi afară erau mult sub zero grade, problemele sunt la ele acasă. Practic, Giani stătea pe iarba rece şi îngheţată din aceşti oameni nu mai au mai nimic prin apropierea unui transformator electric şi se juca cu casă. Rămâi mut de uimire când vezi că sejucăriile găsite, fericirea copilului neţinând cont de meni de-ai noştri şi, mai ales, copii trăiesc frig. Prin intermediul articolului, undeva pe la fiîn aşa condiţii. Împreună cu ceilalţi prinalul lui, ne arătam speranţa că poate cineva, de eteni cu care am fost la Giani şi cu soţia Moş Crăciun, îi va duce şi lui Giani nişte jucării ademea am convenit că după sărbători să vărate şi poate şi ceva dulciuri şi fructe, ca să se facem în aşa fel încât copiii acestei familii bucure şi el ca şi toţi copiii. Ei bine, dorinţa ni s-a să aibă rechizite de şcoală, haine şi probaîmplinit, pornind de la acel articol nişte oameni cu bil şi ceva mobilă de strictă necesitate. Am suflet din Petroşani, cu mult suflet şi dorinţă de a observat la faţa locului că bunica copiilor face bine s-au dus în seara de Ajun să-l caute pe este credincioasă, dumneaei ne-a şi spus Giani, ca să-i ducă din partea lui Moş Crăciun de altfel că le citeşte mai tot timpul din jucării, fructe şi dulciuri. Cum în material n-am dat Biblie, poate singura alinare a lor. Am văzut în ochii acestor copii (care de altfel am înţeles că În chiar seara de Ajun a fost difuzată: învaţă şi foarte bine) atâta bucurie la văzul cadourilor cum rar ne-a fost dat să vedem… A fost, într-adevăr, cea mai mare bucurie şi linişte sufletească a noastră de Naşterea Domnului şi Una din puţinele drame scrise de Valeriu Butulescu (specializat în comedie) este „Pasărea de aur” („Infinitul Brâncuşi”), a cărei premieră a avut loc în urmă cu şapte ani, la Teatrul „Majestic” (Bucureşti), sub forma unui memorabil spectacol radiofonic.

ACTUALITATE

9

împreună cu ZVJ şi cu prietenii sau colegii noştri sperăm să putem să ajutăm în 2014 această familie greu încercată, mai ales pe aceşti frumoşi copii care n-au nicio vină pentru această situaţie”, ne-a declarat Doru Şipeţan. Cum oamenii de omenie şi cu frică de Dumnezeu n-au dispărut – gestul de faţă fiind cel mai elocvent exemplu, speranţa că Giani, fratele şi sora lui şi alţii ca ei – din păcate – vor trece cu bine prin aceste încercări ale vieţii nu moare. Ceea ce este minunat într-o lume din ce în ce mai individualistă, mai rece şi mai nepăsătoare la problemele celorlalţi. Şi pentru că acesta este ultimul articol din 2013 scris de subsemnatul în paginile acestui ziar, nu pot decât să nu le mulţumesc încă o dată acestor oameni adevăraţi, în numele meu şi al colegilor mei, urându-le totodată sănătate şi un călduros La Mulţi Ani! La fel, calde urări de bine şi un an 2014 fericit şi plin de realizări şi pentru cititorii noştri fideli. Corneliu BRAN

O piesă de Valeriu Butulescu la Teatrul Naţional Radiofonic…

Piesa, regizată de Mihai Lungeanu, a făcut o impresie puternică, poate şi graţie distribuţiei excepţionale: au jucat nume mari, regretatul maestru Ştefan Iordache, C-tin Codrescu, Maria Buză (de la Teatrul Naţional Bucureşti), dar şi alţi actori talentaţi: Mihai Niculescu, Zoltan Octavian Butuc, Radu Amzulescu, Florin Anton, Vlad Ivanov. Producătorul spectacolului a fost Magda Duţu. Piesa lui Valeriu Butulescu a fost tradusă de Institutul Cultural Român în engleză şi portugheză. A participat la Festivalul European de Teatru Radiofonic de la Lisabona, organizat de Institutul „Goethe”. La succesul piesei a contribuit, în mare măsură, subiectul acesteia: ultima zi din viaţa marelui artist Constantin Brâncuşi. Ultimul număr al Revistei Teatrului Naţional Radiofonic reproduce un fragment din discursul lui Valeriu Butulescu, rostit la premieră, pe 12 martie 2007: „Am încercat să redau frământările unui mare artist, copleşit de vârstă şi glorie, ajuns la capătul drumului său pământean, conştient de moartea, dar şi de nemurirea sa”. Deşi interpretul lui Brâncuşi, actorul Ştefan Iordache, a decedat în urmă cu patru ani, piesa continuă să fie prezentată pe unde radio, de mai multe ori, în fiecare an, la zile însemnate. De data aceasta, piesa a fost transmisă chiar în seara sfântă a Ajunului. A fost colindul spiritual al teatrului românesc care, spre bucuria noastră, iată, a purtat semnătura unui petroşenean. (Al. H).

www.zvj.ro


Ziarul Vãii Jiului

10 DIVERSE

luni, 30 decembrie 2013

Vreme de petrecere la Uricani

Petru şi Pavel,

Primarul Dănuţ Buhăescu i-a felicitat şi pe pensionari şi pe membrii de partid

Patronii spirituali ai Devei

Finele anului 2013 a fost un prilej bun pentru primarul de la Uricani să-şi cinstească cetăţenii. Primii pe listă au fost cuplurile longevive din oraş, soţii şi soţiile care au trecut de provocările a 50 de ani de căsnicie. În data de 23 decembrie acestea au fost invitate la primărie pentru a ciocni un pahar de şampanie şi pentru a primi premiul în bani pregătit de Primăria Uricani după acordul consiliului local. Fiecare din cele 16 cupluri a plecat acasă cu câte 300 de lei, bani suficienţi pentru masa de Crăciun. Ieri, 29 decembrie, primarul s-a întâlnit şi cu membrii de partid ai organizaţiei PSD Uricani, aşa cum face de fiecare dată la finele anului. La petrecere au fost invitaţi şi alţi primari de aceeaşi culoare politică din Valea Jiului.

Poveste de Crăciun

„Poveste de Crăciun” este denumirea unui proiect derulat de Crucea Roşie Uricani cu ocazia acestei mari şi importante sărbători a noastră, a românilor şi nu numai, Crăciunul. Acest proiect s-a derulat pe perioada săptămânii dinaintea Crăciunului, 16–22 decembrie, şi a constat într-o serie de acţiuni ce s-au putut desfăşura cu ajutorul oamenilor binevoitori care au donat o sumă mai mare sau mai mică sub formă de cotizaţie, a Comitetului şi a voluntarilor Crucii Roşii Uricani conduşi de d-ra dir. Iuliana Alina Axiniei, a Crucii Roşii Germane Restatt, a Asociaţiei Caritas Petroşani şi a unor cadre didactice. Câteva zile s-a lucrat la amenajarea sediului în spiritul Crăciunului pentru a fi pregătit să primească colindătorii, dar şi bătrânii neajutoraţi invitaţi, la

www.zvj.ro

Consilierii locali deveni au votat, în ultima şedinţă din acest an, punerea municipiului Deva sub patronajul spiritual al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel.

„Am ales să facem această întâlnire a membrilor de partid pentru a le mulţumi pentru susţinerea acordată, nu este puţin lucru să ai alături de tine oameni muncitori timp de atâţia ani. Cetăţenilor oraşului Uricani, pe care-i stimez, am ales să le mulţumesc aşa cum am putut, prin împodobirea oraşului cu ornamente de iarnă noi, moderne, aşa cum vedem şi în restul judeţului. Iar anul viitor sper ca alături de ei să finalizăm proiectele demarate şi să începem altele noi. Nu în ultimul rând, am felicitat şi cuplurile de aur ale Uricaniului, şi sper să pot ajunge şi eu în aceeaşi postură”, a declarat primarul Dănuţ Buhăescu. Alina PIPAN

pregătirea celor peste 100 de cadouri pentru colindători şi 30 de pachete cu alimente pentru bătrânii cu venituri mici sau fără venit. Când totul a fost gata au început să sosească colindătorii: copiii grupei mici conduşi de doamna educatoare Elena Kiss şi copiii grupei mari conduşi de doamna educatoare Radiţa Octavia Faraon de la Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani, copiii de la Centrul de Pedagogie Curativă Lupeni, conduşi de doamna educator Loredana Pinko, şi copiii cu situaţie precară de pe raza oraşului. Ei au fost primiţi cu dragoste şi căldură sufletească, cu daruri, dar şi

cu tradiţionalii covrigi, mere şi bomboane. Într-una din seri s-au deplasat voluntarii împreună cu o parte din Comitetul Crucii Roşii la Casa Betania Uricani cu daruri pentru a le face o bucurie copiilor de acolo. Am fost întâmpinaţi cu bucurie şi cu colinde cântate din inimă în jurul bradului împodobit. Drept mulţumire pentru primirea făcută, după ce s-au împărţit darurile copiilor, le-am cântat şi noi colinde. A fost o seară minunată în care copiii şi-au făcut prieteni noi printre voluntarii Crucii Roşii, şi-au împărtăşit idealuri şi sentimente. Dar cea mai emoţionantă seară a fost aceea în care s-au împărţit alimente bătrânilor neajutoraţi şi nevoiaşi. Aceştia au fost primiţi la sediu cu colinde şi bucurie în suflet. Cei care nu s-au putut deplasa au fost vizitaţi acasă de voluntarii Crucii Roşii, care le-au dus pachetele cu alimente la domiciliu. Nu există bu-

Hotărârea a fost luată urmare a unei solicitări transmise Primăriei Deva de Bisericile creştine istorice de pe raza municipiului: Biserica Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Română Unită cu Roma GrecoCatolică, reprezentate de Preasfinţitul Gurie - Episcopul Devei şi al Hunedoarei, preotul Ceciliu Mic protopopul greco-catolic al Devei şi Albert Ştefan - preotul paroh romano-catolic, prin care s-a propus ca Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel să fie patronii spirituali ai municipiului reşedinţă de judeţ. În susţinerea acestei propuneri se argumentează faptul că „fără sfinţi naţiunile se dezintegrează, pentru că nu mai au vizionari care să dea istoriei un sens mai înalt decât cel al supravieţuirii consumiste. Sfinţii sunt măsura şi reperul vieţii de familie şi al vieţii sociale, ei sunt măsura omului de ştiinţă, garanţia că demersul cunoaşterii umane nu îşi va muta graniţa înspre monstruozitate”. Reprezentanţii bisericilor creştine istorice de pe raza municipiului Deva au mai menţionat că „unitatea de învăţătură şi de viaţă a celor doi Apostoli ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos reprezintă numitorul comun al bunei convieţuiri a celor trei Biserici enumerate, care însumează, la nivel confesional, peste 95 la sută din totalul populaţiei Devei”. Mihaela PETROŞAN curie mai mare decât să-i vezi pe cei de lângă tine fericiţi. Şi-n această săptămână Crucea Roşie Uricani a adus zâmbetul pe buze multor persoane. Mulţumim voluntarilor şi tuturor persoanelor şi organizaţiilor care s-au implicat în acest proiect. Sărbători fericite tuturor şi un An Nou mai bun alături de tradiţionalul „La multi ani”! Elena KISS, membru în Comitetul Crucii Roşii Uricani


Ziarul Vãii Jiului luni, 30 decembrie 2013

ANGAJĂRI

Angajăm contabil studii superioare, specialitate finanţe-contabilitate. Experienţă de minim 4 ani în întocmire situaţii contabile în partidă dublă; întocmire bilanţ contabil; experienţă în livrări intracomunitare de bunuri şi servicii. Detalii la telefon 0722.956498.

Static Night-Club (în Arad) angajează personal: barmaniţă-ospătăriţă - 2100 lei/lună, dansatoare -130 lei/seară+35% procent din consumaţie. Se asigură transport, cazare, carte de muncă. Singurul club de 5 stele din vestul ţării. Relaţii la numerele de telefon: 0749.188703 sau 0737.331055

DECESE

Cuvintele nu pot cuprinde nemărginita durere şi tristeţe pe care o simţim la dispariţia dragului nostru CEAUREANU DUMITRU (Georgică - 69 ani), al cărui suflet nobil şi bun ne va rămâne veşnic în amintire. Trupul neînsufleţit este depus la Capela Bobocul iar înmormântarea va avea loc în data de 31 decembrie 2013, ora 14, în Cimitirul Central. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăţia Sa! Familia

Ne exprimăm profunda compasiune pentru dispariţia prematură a celui ce a fost un om deosebit, BREBEN FLORIN, şi transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Colectivul DOMASO Construct SRL

În aceste momente grele, împărtăşim durerea şi ne alăturăm cu multă compasiune familiei Breben, la trecerea în nefiinţă a celui care a fost un om deosebit, cu suflet mare, bun, BREBEN FLORIN. Fie ca bunul Dumnezeu să-i aşeze sufletul în lumea celor drepţi şi să-i dea odihnă veşnică. Transmitem pe această cale familiei greu încercate sincere condoleanţe. Colectivul VISA SA Petroşani Un gând de alinare şi sincere condoleanţe familiei Breben, acum când se desparte de dragul lor fiu, BREBEN FLORIN. Fie-i ţărâna uşoară! Familia Pădureanu

Vând apartament 3 camere + 2 boxe, Lupeni, zona Braia, central, pe Tudor Vladimirescu, exact lângă Piaţa Cina, pretabil privatizare (boxă la stradă), stare bună, spaţios. Telefon 0753.058425; 0766.728688

Vând teren în Petroşani, intravilan, zona Maleia, front stradal, acces auto, utilităţi, suprafaţa 2000 mp, pretabil orice construcţie, panoramă deosebită, preţ foarte mic neg. Telefon 0726.291090

Suntem alături de familia profund îndurerată, în urma plecării spre veşnicie a celui care a fost BREBEN FLORIN. Toată compasiunea şi sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Familia Apostu Sorin, Carmen şi Dragoş Cu gând de mângâiere, compasiune şi sincere condoleanţe suntem alături de familia Breben în aceste clipe de grea durere şi încercare pricinuite de plecarea spre cele veşnice a fiului BREBEN FLORIN Dumnezeu să-l aibă în paza sa şi să-l odihnească! Colectivul Ziarului Văii Jiului

RAPID IEFTIN CONFORTABIL

TAXI COMSION RENT A CAR

0254 512512 0720 512000 0254 512500

PIERDERI

Vând apartamente cu una, două sau trei camere, în rate, avans 50%, în Uricani şi Lupeni, şi teren fânaţ la Câmpu lui Neag. Relaţii la numărul de telefon 0742.861658

Vând teren şi casă P+1 în Tg.Jiu, strada George Coşbuc, nr. 2A, realizată şi finisată în 2000 cu toate utilităţile: apă, gaze, canal, izolaţie termosistem şi termopane. Suprafaţă teren 800 mp, deschidere la stradă de 50 mp. Anexe: beci suprafaţă de 30 mp, garaj dublu pentru 2 autoturisme. Preţ negociabil. Telefon 0727.874449

HOROSCOP

DECESE

IMOBILIARE

Vând apartament cu 2 camere, zona 8 Martie, Petrila, cu îmbunătăţiri, decomandat, situat spre soare. Preţ 10.000 euro. Telefon 0725.065800

PUBLICITATE 11

Pierdut Certificat de Membru - Colegiul Medicilor Hunedoara, seria HD 07/119. Se declară nul. Pierdut Certificat de Membru - Colegiul Medicilor Hunedoara, seria HD 07/120. Se declară nul.

FELICITĂRI La împlinirea a 4 anişori în prima zi a noului an îi urăm mult iubitului nostru

Răzvan Alexandrescu

din toată inima La mulţi ani! cu multă sănătate, fericire şi bucurii.

Mama Laura, tata Marcel, fraţii Andrei şi Călin şi familia Docea

LICITAŢII Obştea Moşnenilor Topeşteni Nedeia Mare din judeţul Gorj organizează licitaţie pentru vânzare de masă lemnoasă pe picior, posibilitatea anului 2014, prestări servicii şi lucrări de tăieri, îngrijiri şi împăduriri, în fiecare zi de vineri, ora 10:00, la sediul Obştii, comuna Peştişani, judeţul Gorj.

Berbec (21 Mar - 20 Apr) Priveşti spre trecut cu oarecare antipatie pentru că nu te poţi încă detaşa de o situaţie care te-a rănit profund cândva. Ai fost minţit, cineva a profitat de bunăvoinţa ta şi ţi-a trădat încrederea.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Treci ca prin urechile acului de un pericol, dar ieşirea din impas ţine de faptul că nu te bagi singur în gura lupului.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

De tine depinde să opreşti aici un drum care nu mai poate ajunge acolo unde sperai, deci trebuie să fii cât se poate de lucid şi de obiectiv şi să spui gata, stop!

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Veştile cele mai triste vin de la oamenii pe care îi îndrăgeşti cel mai mult şi te doare profund. Nu ştii cum să-i ajuţi, cum să le fii aproape într-un astfel de moment.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

Aruncă o privire înapoi la vechile datorii de natură financiară, pentru că ai la dispoziţie o sumă de bani cu care mai poţi şterge de pe lista de restanţe o sumă cu mai multe cifre.

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Familia e cea mai mare bucurie a ta şi te simţi excelent acasă, înconjurat de oamenii cei mai importanţi pentru sufletul tău.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Eşti dornic de acţiune şi ai vrea să răstorni munţii din loc, încercând să te implici în mai multe planuri simultan.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Ai prea multe de făcut, lucrezi pe mai multe fronturi şi, deşi eşti una din persoanele cu o capacitate de distribuire a atenţiei pe mai multe planuri, de data asta parcă nu mai merge la fel de bine ci ar trebui să te concentrezi asupra unei singure direcţii.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Devii stresat când vezi ce repede trece timpul şi tu nu reuşeşti să te încadrezi în termenele limită. Când intri în panică de timp, începi să faci greşeli.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Te apropii de un eveniment care generează o furtună de trăiri şi gânduri, pe care vei reuşi să le canalizezi într-un sens benefic ţie, dar emoţiile pot fi constructive.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Porneşti săptămâna cu stângul, cu o stare psihică negativă ce te copleşeşte. Nu eşti în stare de nimic constructiv, îl iei pe nu în braţe şi te arăţi mai tot timpul îngrijorat şi pesimist.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Dacă tot ai nişte bani la dispoziţie, îi foloseşti cu cap într-o direcţie ce va evolua foarte bine.

www.zvj.ro


CMYK

Ziarul Vãii Jiului

12 UMOR ÎN HA... MAJOR Primiţi cu uratul? Cătălina Orşivschi – Vama, Suceava:

URĂTURĂ

De departe am venit, Că noi vrem să vă urăm; Gerul ne-a înţepenit Şi sub haine, tremurăm. Străbătut-am drumul lung, Focul ni s-a stins în vatră, Banii nu ne mai ajung, Câinii după noi tot latră.

luni, 30 decembrie 2013

Ne-ar prii acum şi nouă, Că noi plugul am oprit, Şi-o friptură, poate două; Chiar şi-o sticlă am zărit.

Nu vrem dulciuri, băuturi, Ci noi vom lăsa pe masă Doar un maldăr de facturi,

Sper că nu e apă chioară!!! Suntem, cum vedeţi, voinici Şi ni-e sete-n astă seară! De ne-o daţi, vom fi amici.

Ca să le plătiţi voi toate, Fără nicio amânare Şi vrem sume adecvate Să luăm ceva mâncare,

Vom ura, cum se cuvine Până mâine,-aşa cum ştim. Cum la voi am dat de bine, Şi cu Sorcova venim!

Două, trei medicamente, Că-s aşa de scumpe, frate!

Petronela-Vali Slavu:

PSEUDOPLUGUŞOR

Dacă voi o să ne daţi Câţiva lei la teşcherea, Ne veţi fi ca nişte fraţi Şi-om uita de vremea rea.

Aho, aho, dragi cititori Ce aşteptaţi colindători, De colindat, v-aş colinda, Dar ce v-aş mai putea ura, Când totul merge ca pe roate Şi-n ţară progresează toate? Aho, aho, copii şi fraţi, Sunt tot mai mulţi români plecaţi Să-şi caute un rost pe-afară Şi-s tot mai mulţi şomeri în ţară. Pe zi ce trece, -n România, E tot mai mare sărăcia. Cresc, pe ogoare, bălării, Cresc cozile la farmacii Şi creşte preţul la benzină, La pâine, lapte şi făină, Accizele la toate cele, Impozitele cresc şi ele. Facturile ne copleşesc Şi ratele se înmulţesc. Aho, aho! Cum toate cresc, Eu doar atât vă mai doresc: Să vă păstraţi umorul treaz Şi din necaz să faceţi haz!

Pe aici, de judecăm, Fetele-s frumoase tare, Dar cu toţii ne-ntrebăm: Gospodine-s ele, oare? Noi vom şti, făr’ de tăgadă, De ne invitaţi în casă; Toată lumea o să vadă Ce veţi aşeza pe masă. Că am fost în alte părţi Şi pe mese am aflat Doar hârtii, facturi şi cărţi Şi, pe loc ne-am supărat. De-ai hârtii, ajungi departe, De sunt carduri, cecuri, bani, Dar, de scrii şi scoţi o carte, Rabzi de foame vreo doi ani... Viaţa-i grea, că dăinuieşte Criza-n ţară, cu toţi ştim, Dar, de ne-ospătaţi regeşte, Noi la anu’ iar venim.

Fără de resentimente, Aş propune plata-n rate. Şi acuma, de se poate, Vă vom spune, cu putere, LA MULŢI ANI cu sănătate Şi-o sarma noi vă vom cere! Pagină realizată de Petronela Vali SLAVU

Agenţia de turism ROGVAIV TUR urează tuturor clienţilor, colaboratorilor şi partenerilor

Cum am spus la altă casă,

La Mulţi Ani!

www.zvj.ro

A ieşit de sub tipar al douăzecilea volum de Marian Boboc despre istoria Văii Jiului:

„Valea Jiului în anii marii crize economice mondiale/ Închiderea minelor. Minerii Văii – emigranţi în abatajele Franţei”

facebook.com/ziarulvaiijiului

1354  

ziarul vaii jiului, luni 30 dec 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you