Page 1

CMYK

Ziarul Vãii Jiului

Comentează subiectele zilei accesând site-ul

MIERCURI

13 februarie 2013

Anul VI Nr. 1138 12 pagini Preţ: 1 LEU www.zvj.ro

Răsărit: 07:24 Apus: 17:48

Nu există lege împotriva ADEVĂRULUI! Director: Cătălin DOCEA

Curs valutar: 1€ = 4,4026 lei 1$ = 3,2828 lei 1₤ = 5,1151 lei

R

Familia Anghel, tată şi fiu, şi-a agăţat cazierele direct în fruntea unei firme de pază care şi-a făcut cuib în municipiul Vulcan ZIARUL POPORULUI Citeşte şi dă mai departe!

Cotidian regional * * * Apare de luni până vineri (inclusiv) în toate localităţile Văii Jiului * * * Redacţia şi administraţia: str. Nicolae Bălcescu nr. 2, etaj II, Petroşani

Imposibil ca vulcănenii să nu fi observat că, de o bună bucată de vreme, pe străzile din Vulcan îşi face prilej de plimbare un autoturism Logan, de culoare albă, înmatriculat în judeţul Arad, inscripţionat cu însemnele SC Piroş Security Protect & Guard SRL Arad. Iar uimirea asta trebuie să le fi fost amplificată de faptul că, la volan sau în drepta, pot fi văzuţi numiţii Anghel Mihai şi Anghel Remus Mihai, tată şi fiu. Anghel Mihai e cunoscut în Vulcan atât pentru implicarea în campania electorală a PSD din 2012, dar mai ales pentru faptul că a lipsit o perioadă din oraş. N-a fost în concediu, ci la Penitenciarul Bârcea Mare, penitenciar

profilat pentru deţinuţii recidivişti cu pedepse până la 10 ani pentru infracţiuni de drept comun, unde a ispăşit o pedeapsă deloc onorabilă, privativă de libertate. Din informaţiile pe care le deţinem, Anghel Mihai este şi în prezent posesor de cazier judiciar pătat, portalul instanţelor de judecată nefăcând vorbire despre vreo cerere de reabilitate. Nici fiul, Anghel Remus Mihai, n-a păşit prea departe de tată. A fost condamnat definitiv pentru infracţiuni la legea cecului, dar şi pentru înşelăciune. Anghel junior a fost condamnat cu suspendare în luna octombrie 2011, instanţa dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei principale şi a pedepsei accesorii aplicate inculpatului, pe o perioadă de 4 ani, reprezentând termen de încercare care se calculează de la 09.09.2010. Am solicitat IPJ Hunedoara să verifice în ce măsură activitatea celor doi Anghel, posesori de cazier, este în concordanţă cu prevederile Legii 333/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor. Legea este restrictivă şi, în interpretarea noastră, nu permite (aşa cum este şi firesc) unor posesori de cazier judiciar pătat să acţioneze (cu atât mai mult ca şi coordonator zonal) în numele unei societăţi de pază. Potrivit informaţiilor noastre, familia Anghel nu doar

MARCĂ ÎNREGISTRATĂ

încearcă să încheie contracte (de fapt e vorba de o vânătoare care a depăşit de mult limitele legii) în numele societăţii Piroş Security Protect & Guard SRL, ba chiar cei doi ştiu deja că, în perioada următoare, vor face 700 de angajari de la Est la Vestul Văii Jiului, sens în care deja strâng CV-uri şi vând iluzii. Cei doi Anghel ştiu că firma în numele căreia acţionează va păzi şcolile şi grădiniţele din Vulcan, că va primi contractul de pază la Spitalul de Urgenţă din Petroşani şi subunităţile miniere. Grav este că, în repetate rânduri, folosesc numele unui judecător de la Curtea de Apel Alba Iulia (căruia îi zic Naşu’), numele unui secretar executiv al PSD (Ion Popa) şi, strict cu privire la paza subunităţilor miniere, au pronunţat de mai multe ori numele lui Aurelian Enache, zis “Cafeluţă”, director al EH Vulcan (despre care sursele noastre afirmă că nu ar fi străin de interesele Piroş Security, reprezentate în zonă de cei doi Anghel). Apropierea dintre familia Anghel şi Piroş Security s-ar fi produs, spun sursele noastre, la vremea când - la mijlocul anului 2012 - partida dintre Şoimii Pâncota (al cărei preşedinte este Pavel Piroş) şi CS Vulcan s-a încheiat cu 5-1 (1-0). În lumea fotbalului se vorbeşte că meciul ar fi fost un blat ordinar, în urmă căruia la Vulcan a ajuns, “la plasă”, suma de 10.000 (zece mii) de euro. Echipa din Vulcan a sosit la teren cu trei ore înainte, tocmai pentru a deveni o pradă uşoară. Şi aşa a şi fost. Grav este că familia Anghel se învârte la vârful administraţiei locale vulcănene, unde pare să aibă o influenţă foarte puternică. Contactat telefonic, primarul Ile a declarat că Mihai Anghel nu are nicio calitate în administraţia locală. Sursele noastre spun însă că Mihai Anghel şi Remus Mihai Anghel au fost chiar angajaţi la Pregoterm SA Vulcan cu dedicaţie şi susţinere directă din interiorul administraţiei locale, Anghel jr. plecând însă de ceva vreme de la societate (poate la Piroş, unde are - conform paginii sale de FB - calitatea de coordonator zonal). Încercarea de a afla mai multe date despre cei doi de pe portalul instanţelor de judecată poate fi catalogată drept o tentativă de a bloca noulportal.just.ro. La Petroşani, Haţeg, Hunedoara şi Alba Iulia (şi, probabil, nu numai) sunt atât de multe litigii legate de numele celor doi încât încercarea de a le pune cap la cap pare demnă de o cauză mai bună. (continuare în pagina 3)

Cătălin DOCEA


Ziarul Vãii Jiului

2 ACTUALITATE

miercuri, 13 februarie 2013

S-a deschis

Biroul de mediator

TOMESCU DUMITRU DANIEL

Oferim: - şedinţe de informare privind medierea - activităţi de pre-mediere - activităţi de mediere

Atenţie! Începând cu data de 15.02.2013, medierea este o procedură prealabilă obligatorie în cazul diferitelor litigii.

Ne găsiţi în Petroşani, str. Anghel Saligny nr. 12A, jud. Hunedoara Contact tel./fax: 0254 540041 mobil: 0732 773755

Boli de sezon,

În acest an, la Vulcan

Ziua Mondială a Sănătăţii se va sărbători cu un spital bolnav Pare-se că se adevereşte teama primarului Gheorghe Ile cum că, din cauza datoriilor mari pe care le are Spitalul Municipal Vulcan, va trebui să-i aducă pe consilierii locali, ca să voteze majorarea taxelor şi impozitelor locale.

Este foarte posibil

ca varianta lansată de primar la ul-

Sute de pneumonii şi infecţii acute respiratorii Pe parcursul ultimelor şapte zile, în judeţul nostru au fost înregistrate aproape 1.700 de cazuri de infecţii acute respiratorii. De asemenea, datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara mai arată că, în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 760 de pneumonii.

Din fericire, până acum nu avem în judeţ cazuri de gripă, mai puţin un caz SARI (infecţie respiratorie gravă) care, conform metodologiei de supraveghere a infecţiilor acute respiratorii, a fost trimis la Spitalul Judeţean Timişoara, unde i s-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru diagnostic. DSP Hunedoara a primit rezultatul pentru acest bolnav: NEGATIV VIRUS GRIPAL TIP A ŞI B. „Tot în această săptămână au fost trimise din municipiul Hunedoara 15 probe la Institutul Cantacuzino pentru 15 cazuri compatibile cu gripa. Aceste persoane sunt din grupa de risc şi nu au fost vaccinate. Nu avem încă rezultatele”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.

Mihaela PETROŞAN

tima şedinţă de consiliu local, cea cu majorarea cu 16 la sută, să fie aplicată mai repede decât s-ar fi aşteptat contribuabilii vulcăneni. Cu toate că, trebuie spus, din motive de imagine, desigur, primarul nu îmbrăţişează ideea respectivă. Numai că a intervenit ceva neaşteptat. O ordonanţă guvernamentală care pune în primejdie conturile primăriei în caz că datoriile spitalului nu sunt plătite până la 31 martie a.c.

soluţia salvatoare ar consta într-un credit pe care tot Primăria municipiului Vulcan ar urma să-l ia de la BNR cu o dobândă de cinci şi ceva la sută. Deocamdată, nu ştim suma, dar, până când primarul le-o va spune consilierilor locali care sunt cei care trebuie să aprobe înglodarea în noi datorii a instituţiei primăriei, îl vom ruga noi să

Este o altă

poveste cum s-a ajuns la aceste datorii, din moment ce primăria s-a achitat de sarcinile financiare pe care şi le-a sumat. La acest capitol tare curioşi am fi să aflăm ce au făcut, în afară de a-şi odihni bucile pe scaun la şedinţe, cei din consiliul de administraţie al acestei unităţi spitaliceşti. Fiindcă, să nu uităm, din consiliul cu pricina fac parte şi consilieri locali, iar preşedintele său era - cu toate că ANI ar fi trebuit să se arate interesată de chestiunea asta - însăşi fosta viceprimăriţă. Sau, să mergem mai departe, cum e cu managementul profesional al noii echipe aduse la conducerea spitalului? Management de care, acum doi ani, parcă, se făcea atâta caz.

Neîntrezărind nicio ieşire

din situaţia în care au adus spitalul cei pe care chiar mai marii administraţiei publice locale vulcănene i-au instalat la cârma unităţii spitaliceşti, s-a auzit că lui Ile i s-ar fi făcut lehamite şi ar fi zis păi, atunci să-l închidă naibii şi să-l facă secţie a Lupeniului sau a Petroşaniului! Asta până când cineva din apropiere i-a deschis mai bine ochii, că nu-i bine să arunci vorbele, ca moroşanul cu cuţitul. Asta nu ar face decât să-i dea apă la moară Angelei Stoica, i-ar fi susurat respectiva persoană la urechea primarului. O să zică, uite, eu am avut grijă să nu se închidă şi, cum am plecat de acolo, e gata cu spitalul.

www.zvj.ro

Ca atare,

ne zică despre cât e de mare împrumutul preconizat.

Până când va interveni

soluţia salvatoare cu banii împrumutaţi de primărie pentru plata datoriilor spitalului, angajaţii acesteia din urmă stau ca pe ghimpi. Mai ales că unora li s-ar fi adus la cunoştinţă că trebuie să-şi caute serviciu în altă parte. Şi, din câte am reuşit să aflăm, urmează să ia un şut în cur şi actuala conducere a spitalului. Cu managementul său profesional cu tot.

Spuneam că datoriile

trebuie plătite până la sfârşitul lunii viitoare. În 7 aprilie este Ziua Mondială a Sănătăţii. I-aş ruga pe cei care-şi amintesc să rememoreze cum a fost, cu puţini ani în urmă, tot cu această ocazie, la spitalul din Vulcan. Atunci când, cu surle şi trâmbiţe, maternitatea, pavilionul de boli contagioase şi secţiile au fost redeschise în urma lucrărilor de modernizare făcute pe bani grei. Bijuterie a fost, încât, înainte de a fi duşi la chef, cei plimbaţi prin spital au dat în bâlbâială. Cum se va sărbători Ziua Mondială Sănătăţii în acest an la Vulcan? Variantele sunt două. Fie cu un spital bolnav, fie cu unul deja înmormântat până atunci.

Gheorghe OLTEANU


Ziarul Vãii Jiului

Familia Anghel, tată şi fiu, şi-a agăţat cazierele direct în fruntea unei firme de pază care şi-a făcut cuib în municipiul Vulcan

miercuri, 13 februarie 2013

(urmare din pagina 1) Mihai Anghel este celebru pentru modul în care a evitat constant executările silite pornite împotriva sa. Doi executori judecătoreşti au încercat, şi abia al doilea a şi reuşit, să-l execute pe Mihai Anghel - la cererea lichidatorului Anghel SNC - de autoturismul HD 58 ARM. Pe care Anghel l-a plimbat prin alt judeţ şi, într-un final, l-a predat celui de-al doilea executor (nu înainte de a-l bloca, în scop de şicană). Dar asta nu-i nimic.

Remus Mihai Anghel este executat silit la cererea Bancpost SA Bucureşti în urma unui litigiu pornit la Judecătoria Haţeg şi încheiat definitiv în defavoarea acestuia la Tribunalul Hunedoara. Mihai Anghel şi Remus Company s-au judecat, de asemenea, cu BRD - Groupe Societe Generale SA - Sucursala Deva, recursul fiind însă respins de către Tribunalul Hunedoara. De altfel, majoritatea solicitărilor de executare silită împotriva lui Mihai şi Mihai Remus Anghel s-au prelungit prin instanţe pe fondul cotestaţiilor şi chiar al plângerilor penale (dovedite nefondate, şi soluţionate prin

NUP) depuse împotriva unor executori judecătoreşti. Întrucât firmele, cu activitate în domeniul comerţului, de care a fost legat numele familiei Anghel (Anghel SNC, Sara Remus SRL, Remus Company SRL) s-au îndreptat spre insolvenţă / faliment, Mihai şi Mihai Remus Anghel s-au reorientat spre domeniul pazei şi protecţiei. Elementele din prima parte a acestui articol, care sperăm să trezească vigilenţa organelor în drept, reprezintă doar câteva picături dintr-un ocean de informaţii. Vom reveni.

Din ciclul „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie…”

Europarlamentarul Iuliu Winkler vrea un manual de istorie a UE Participant, ieri, la Bucureşti, la Conferinţa „Cetăţenie şi dialog în Europa”, deputatul european Iuliu Winkler a susţinut o idee extrem de interesantă, aceea a conceperii unui manual unic referitor la istoria Uniunii Europene. Conferinţa de ieri a deschis seria de evenimente care vor marca în România „Anul european al cetăţenilor”. După părerea europarlamentarului Iuliu

Winkler, UE nu se confruntă, azi, doar cu o criză economică, ci şi cu o criză de identitate, la fel de profundă ca şi cea dintâi şi la fel de periculoasă. „Avem o criză a identităţii europene. De altfel, nici nu prea am reuşit să construim o identitate europeană, nici nu ne-am străduit. Acum câteva săptămâni, premierul britanic David Cameron a afirmat foarte clar că nu există un demos european. E o opinie, dar există şi opinii contrare”, a spus deputatul european. Winkler a adăugat că realizarea unui manual unic de istorie a proiectului euro-

DEZVĂLUIRI 3

pean, care să fie predat în învăţământul preuniversitar din toate statele membre, ar fi unul din elementele care ar contribui la construirea identităţii europene. „Să fii tânăr nu este o virtute, dar este o bucurie. Încerc să mă pun în situaţia unui tânăr care s-a născut în 1990. Acum aş avea 23 de ani şi, pot să afirm, din experienţa contactului direct pe care îl am cu tinerii, că habar nu aş avea despre ce s-a întâmplat în România anilor '70 sau '80. Atunci, mă întreb ce informaţii are tânărul român despre Tratatul de la Roma, despre Comunitatea Cărbunelui şi

Oţelului, despre primii paşi ai UE, despre faptul că s-au făcut compromisuri politice pentru a avea moneda unică europeană”, a mai spus Iuliu Winkler. Europarlamentarul hunedorean consideră că manualul de istorie a construcţiei europene ar trebui să cuprindă toate datele şi evenimentele semnificative care au dus la constituirea UE, din prima zi de pace de după cel de-al doilea război mondial până azi. La conferinţa de la Bucureşti, alături de reprezentanţii organizatorilor - Parlamentul European, Comisia Europeană şi Europe Direct - s-au mai aflat comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, ambasadorul Irlandei în România, Oliver Grogan, şi deputatul european Renate Weber (PNL, ALDE). Mihaela PETROŞAN

S.C. Centrul de Calcul INFO’ 98 S.A. Petroşani

Petroşani, 332015, jud. Hunedoara, str. Timişoarei, nr. 2, tel. +40372 904 652, tel/fax +40254 541 330 ORC: J20/408/1999 CUI: RO11751623 e-mail: office@info98.ro www.info98.ro

SC CENTRUL DE CALCUL INFO ’98 SA, societate cu o experienţă de peste 35 de ani în domeniul informatic, oferă:

CURSUL DE INIŢIERE pentru OPERATOR CALCULATOR ELECTRONIC ŞI REŢELE (COD COR 351101) Cursul are o durată de 72 de ore, se desfăşoară pe parcursul a 6 săptămâni, dintre care un număr de 54 de ore sunt de practică pe calculator. Preţul cursului este de 350 lei şi se poate acorda o reducere de până la 10% pentru grupurile organizate care vin din partea unei singure unităţi economice. Preţul include TVA.

IMPORTANT!!!

Se eliberează diplome recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Persoana de contact: ing. Manuela Popescu Telefon: 0254.546071, 0731.010762

www.zvj.ro


Ziarul Vãii Jiului

4 SPORT

miercuri, 13 februarie 2013

Lulu Homan:

„Cred că voi veni şi eu la miting”

Aşa după cum se ştie, suporterii Jiului pregătesc cea mai mare mişcare de stradă ce a avut loc vreodată pentru o echipă de fotbal din Valea Jiului şi chiar din judeţ.

Atletism

Singurul campion hunedorean Atletul Andrei Deliu de la SCM Deva este unicul sportiv de la un club din judeţ care şi-a trecut în palmares un titlul de campion al României la Campionatul Naţional în sală, rezervat seniorilor şi tineretului. Deliu a reuşit un „zbor” de 4,70 de metri în proba de săritură cu prăjina şi s-a clasat pe locul doi în competiţia

Fanii pun la cale să iasă în stradă într-un număr record, pentru a cere salvarea echipei fanion a fotbalului din Petroşani. Foştii mari jucători şi antrenori ai Jiului au fost contactaţi să participe la evenimentul programat pe data de 17 februarie. Printre cei chemaţi se află şi Gigi Mulţescu, Miron Cozma sau Stelian Homan. Alături de ei sunt aşteptaţi şi foşti jucători ai echipei care au scris istorie pentru Jiul. La manifestarea care va avea deviza „Arată că-ţi pasă, nu lăsa Jiul să moară" sunt aşteptate circa 500 de persoane. „Este o iniţiativă foarte bună a suporterilor. Cred că voi merge şi eu. Handbal Sincer, nu ştiu ce se mai poate face pentru Jiul, dar este bine venită o asemenea idee”, a declarat Stelian (Lulu) Homan.

seniorilor şi pe primul loc la categoria tineret. Pe primul loc la general s-a situat Bogdan Popa (Rapid) cu o performanţă de 5,00 metri. În cadrul aceleiaşi competiţii, Florentina Marincu de la CNS CSŞ „Cetate” a cucerit două medalii de bronz la senioare şi două de argint la tineret, stabilind şi un nou record naţional la săritura în lungime, categoria junioare II, iar Maria Florea de la SCM Deva a obţinut două medalii de bronz la tineret, în cursele de 800 şi 1.500 metri.

RAPID IEFTIN CONFORTABIL

RENT A CAR

0254 512512 0720 512000 0254 512500

Elevele lui Edith Mileti şi-au luat revanşa

Întrecerea din cadrul Campionatului Naţional de Handbal Feminin, junioare I, a programat derby-ul judeţean dintre CSŞ Petroşani şi CSŞ Hunedoara.

După înfrângerea de la junioare II, Edith Mileti, antrenoarea echipei din Valea Jiului, şi-a luat revanşa în faţa hunedorencelor, elevele sale câştigând cu

www.zvj.ro

TAXI COMSION

25-19. În clasament, CSŞ Petroşani a urcat pe locul 2, cu 10 puncte, în timp ce CSŞ Hunedoara a căzut pe locul 5, departe de podium.


Ziarul Vãii Jiului

SPORT 5

miercuri, 13 februarie 2013

Alin Panaite, antrenor K1:

„Vreau să fac cunoscut Petroşaniul în toată lumea” Alin Panaite este antrenorul cunoscuţilor sportivi din K1: Ionuţ Atodiresei, fraţii Stoica, Benny Adegbuyi. Antrenorul a mărturisit că vrea să îi aducă pe aceşti sportivi, definitiv, la Petroşani.

Alin Panaite a plecat în sportul de performanţă din Valea Jiului, mai exact din Aninoasa, unde s-a născut. A stat în Grecia din anul 1992 până în anul 1999. „Mi-a fost foarte greu singur într-o ţară străină, dar mi-am dorit mult să mă antrenez la cea mai veche sală de arte marţiale din Grecia. Am lucrat mult în construcţii. Apoi, în 1996, am ajuns campionul Greciei şi totul s-a schimbat. Am fost solicitat să prestez servicii de pază de corp pentru nişte miliardari greci. Am fost bodyguard câţiva ani, până când m-am reîntors în România şi am decis să-mi deschid propria mea sală. Între timp, am mai muncit şi în Italia", a povestit Panaite. Mai mult decât atât, maestrul a povestit pentru Ziarul Văii Jiului că în scurt timp îşi va face în Petroşani propriul club. „Visul meu este ca la Petroşani să fie Respect Gym Petroşani. Vreau să aduc toţi elevii mei aici şi să fac cunoscut Petroşaniul

Popice

în toată lumea. Am demarat deja proiectul pentru lucrările de la sala care se va construi în Petroşani, dar pentru a fi gata în cel mai scurt timp avem nevoie şi de sprijinul factorilor locali. Pentru început vreau să fac şi o secţie pentru copii, ca mai apoi să mă mut cu întreaga echipă K1 de la Bucureşti”, spune Alin Panaite. Cristian Cărare zis „Pitzi” este mâna dreaptă al lui Alin Panaite. „Cu proiectul de la Petroşani este responsabil mai mult Pitzi. El face multe drumuri acolo. Am încredere în el”. Alin Panaite şi-a reîntâlnit, recent, antrenorul vieţii sale, Mallios. „Nu are cum să renunţe la sportul acesta, este

îndrăgostit până peste cap de kickboxing", a declarat Panaite, cel care la rândul său îi pregăteşte pe fraţii Bogdan şi Andrei Stoica, Benny Adegbuyi şi Ionuţ "Pitbull" Atodiresei. „Mi-am propus să fac la fel de mulţi campioni precum maestrul meu”. Şi are toate şansele să reuşească. Grecoaica Kallia Kourouni, campioană mondială K1 la femei, se pregăteşte cu Alin Panaite. Ea a fost selecţionată pentru a lupta pe viitor în una din Galele Superkombat. „Vin sportivi şi din alte ţări să se pregătească cu mine. Sunt mândru de ceea ce fac”, a mai adăugat maestrul.

Şanse mari pentru Turneul Final

Victorie după victorie pentru popicarii de la Inter Petrila, care au câştigat, la finalul săptămânii, în campionat, cu scorul de 8-0 întâlnirea cu Cimentul Fieni.

Sâmbătă va fi o etapă decisivă pentru

elevii lui Marcel Dobrică. În cazul unei victorii la Târgu Mureş, popicarii petrileni sunt ca şi calificaţi la turneul final. „Obiectivul nostru este calificarea în turneul final. Dacă sâmbătă vom câştiga la Târgu Mureş suntem ca şi calificaţi”, a declarat antrenorul Marcel Dobrică.

Arbitraj. Înscrieri pe

Ultima sută de metri pentru Licenţa C Asociaţia Judeţeană de Fotbal Hunedoara, cu sprijinul Şcolii Federale de Antrenori din România, organizează cursuri pentru instructori de fotbal – Licenţa C.

Toţi cei care vor să se înscrie o pot face până pe 15 februarie, urmând ca la finele lunii martie să-şi susţină deja examenul de admitere. Cursul va avea loc la Petroşani între 10 aprilie şi 20 iunie. Cei care vor absolvi cursurile şi vor obţine Licenţa C, după doi ani de activitate au dreptul să se înscrie la cursurile Şcolii Federale de Antrenori.

Pagini realizate de Loredana JUGLEA

www.zvj.ro


CMYK

Ziarul Vãii Jiului

6 ACTUALIATE

miercuri, 13 februarie 2013

La Petroşani s-a deschis prima sală de Kangoo din Valea Jiului

Viceprimarul Dorina Niţă a sărit pe arcuri şi s-a distrat alături de colegele din primărie

Luni seară, la ora 19, a avut loc cursul Master Class pentru prima sală de Kangoo Jumps din Valea Jiului. Sportul este binecunoscut mai ales de femeile care doresc să-şi păstreze silueta. Prima săptămână din programul sălii Be Fit, care găzduieşte aceste cursuri, este gratuită. Din păcate, încă din prima zi de programări, s-au epuizat locurile. Aşadar, de acum înainte se poate sări pe arcuri doar contra cost.

Primul curs a avut şi o invitată specială: Dorina Niţă, viceprimarul Petroşaniului. Care a demonstrat că este în formă. Nu a avut niciun moment vreo reţinere să se urce pe ghetele Kangoo şi să parcurgă programul. A fost însoţită şi de colege din primărie, alături de care a transpirat la greu, asta este, fără efort nimic nu este cum trebuie. După cum se ştie, acest sport a apărut pentru a veni în sprijinul exerciţiilor medicale de recuperare în cazul afecţiunilor articulare, ghetele amortizând impactul cu solul în proporţie de 70 la sută. Sunt sigure, nu dăunează, dar modelează. Sunt renumite pentru că îţi transformă fesierii în câteva şedinţe,

nici nu se poate altfel având în vedere că se topesc, de la prima şedinţă, 200 de Kcal. Sala Be Fit este situată chiar lângă 3D Stage, în Casa de Cultură „Ion Dulămiţă”. Este şi prima sală cu vestiar şi duş, săpun, feon şi ce mai este nevoie. Prin urmare, dacă eşti din alt oraş, nu trebuie să pleci ud de transpiraţie până acasă. Sala găzduieşte 3 tipuri de cursuri, zumba şi aerobic, oferite de singurul instructor autorizat din Valea Jiului în aceste domenii, Karina Imling. Se face şi Tae Bo cu instructorul Raul Hotcaş, iar cursurile de Kangoo sunt

realizate de Oana Pătruţ, de asemenea, instructor autorizat. Conform patronului, investiţiile pentru prima sală Kangoo au fost mari, pentru că diploma de instructor se obţine destul de greu, cu costuri mari, mai ales având în vedere că este vorba de o franciză. Inclusiv ghetele trebuie să fie achiziţionate de la singurul distribuitor autorizat din ţară. Ghetele se reglează de către instructor, înainte de fiecare şedinţă, în funcţie de înălţimea şi greutatea clientului. După primul curs gratuit, fără niciun fel de ezitare, jumătate din participante s-au înscris la cursuri. Alina PIPAN

Putem oare să spunem că

Şi-a adus fetiţa la „locul de muncă”? Nu abandonăm seria articolelor despre actele de cerşetorie, în speranţa că aceia care ne citesc nu vor mai fi impresionaţi de copiii din braţele cerşetorilor, ci vor fi impresionaţi de repercusiunile asupra vieţii acestor copii, după ce stau pe stradă cu mâna întinsă.

Cerşetoarea de pe Bălcescu este o obişnuită printre personajele din ziarul nostru. În urmă cu doi ani cerşea împreună cu cei trei sau patru copii pe care-i avea. La un moment dat, SPLAS Petroşani a intervenit şi copiii au mai ajuns şi pe la şcoală, nu mai stăteau numai cu femeia pe stradă. Mai apoi, lipsită de copii, aceasta a început să cerşească singură. Însă, evident, fără copii nu făcea chiar aşa de mulţi bani. Ieri, cerşetoarea venise, la „muncă”, cu unul dintre copii, pe care-l ţinea în braţe. Fetiţa a stat ceva timp în frig alături de mama ei. Copiii crescuţi pe stradă, la cerşit, ajung, aproape invariabil, să cerşească la rândul lor, sau, şi mai rău, să fure. (A. P.)

www.zvj.ro


CMYK

Ziarul Vãii Jiului

ACTUALITATE 7

miercuri, 13 februarie 2013

Înainte să fie reţinut pentru agresiune şi ameninţare,

Petru Vladislav, un infractor recidivist din Petroşani, a demonstrat că ar putea fi oricând călăul oricui Pe 6 februarie, după ce se înserase bine de tot şi afară numai gerul şi întunericul mai făceau legea, locuitorii din zona Saşa aveau să iasă pe rând din case pentru a participa la o scenă cutremurătoare. Un taximetrist plin de sânge

Un taximetrist din Petroşani le explica poliţiştilor cum, cu câteva zeci de minute înainte, era cât pe ce să devină victimă într-un caz de omor. Taximetristul era bătut, plin de sânge, vădit speriat. Fusese găsit de un tânăr care locuia în zonă, alergând pe stradă, spre drumul principal, cu gândul să scape de omul care-l ameninţase cu moartea. Agresorul lui urma să fie mai apoi identificat ca fiind Petru Vladislav.

Acum câţiva ani a mai ucis un pădurar

La prima vedere, Petru Vladislav pare un bărbat obişnuit, ca oricare. Este căsătorit, are nevastă şi copil. Nu este la prima soţie, prima nevastă l-a părăsit din cauza numeroaselor neînţelegeri. În schimb, a doua soţie l-a iubit de la prima întâlnire şi pentru el şi-a părăsit şi familia. Petru nu a fost niciodată uşă de biserică, ba dimpotrivă. Se pare că acum câţiva ani a fost închis pentru că a omorât un pădurar. După ce a ieşit din puşcărie a încercat să-şi refacă viaţa, dar nu neapărat să se reabiliteze. Mai lucra pe ici, pe colo, mai participa la unele evenimente, pentru că ştia să cânte la fluier. Însă obişnuia să ia bani împrumut şi băutură pe datorie şi, atunci când nu avea bani lichizi, rămânea dator, cum se spune în popor, şi promitea că se va achita

altă dată. Soţia lui nu-l vede ca pe o persoană dificilă sau agresivă, dar faptele lui îl etichetează astfel. Petru îşi şi premeditează faptele. Aşa s-a întâmplat şi când l-au apucat supărările pe foştii socri şi s-a gândit să le dea o lecţie. A luat cu el un topor, s-a urcat într-un taxi şi a coborât pe strada Stoeniţa din Saşa, spunând că merge până la un prieten. De fapt, mergea la foştii socri, cărora urma să le dea o lecţie. I-a ameninţat cu toporul, i-a lovit, i-a înjurat, pe fosta soacră a strâns-o de gât. Când lucrurile s-au încins şi socrul a ripostat şi el, a ameninţat la rândul lui şi l-a dat afară. Nu se ştie care a fost intenţia exactă când a ajuns la foştii socri, pentru că îşi acoperise faţa să nu fie recunoscut, dar când aceştia l-au descoperit cine este şi l-au ameninţat, acesta s-a simţit descurajat şi a plecat. Însă a lăsat multe urme în urmă, pe gâtul femeii pe care a vrut să o stranguleze, pe corpurile celor doi, dar mai ales în sufletul lor, pentru că aceştia s-au speriat foarte tare. De frica lui, la început, nici măcar nu au vrut să depună plângere la poliţie. Însă au prins curaj după ce poliţiştii au pus mâna pe el, pentru că agresase un taximetrist. Exact acelaşi taximetrist care-l adusese în Saşa când şi-a ameninţat foştii socri.

Taximetristului îi datora bani, dar nu avea de gând să-i plătească. Dimpotrivă

Taximetristul din Petroşani îl cunoştea. Nu foarte bine, dar se pare că-l mai dusese în câteva curse. Cum ar veni, Petru Vladislav a încercat să-i câştige încrederea acestuia mergând cu el în diferite curse

pe care le plătise iniţial, apoi îi promitea că se va achita când va face rost de bani. Din câte am înţeles, taximetristul nici nu a insistat să primească banii înapoi, nu l-a căutat şi nici nu l-a urmărit, pentru că într-un fel i se părea că Petru este om cinstit şi că-i va plăti el odată şi-odată. Avea să fie contrazis la 6 februarie, când Petru l-a luat într-o altă cursă. I-a spus că-şi va plăti şi datoriile, numai să-l mai ducă odată în Saşa, pe drumul care se bifurcă spre stânga. Până la un moment dat taximetristul a vrut să meargă, apoi a refuzat. Dar lui Vladislav nu-i ardea de refuzul taximetristului. L-a ameninţat că-l taie dacă nu merge, şi i-a arătat un briceag ce-l avea la el, pe care nu l-a deschis, dar se vedea că nu-i de glumă cu el. Se terminaseră deja casele pe drum şi bărbatul insista ca taximetristul să nu oprească. Speriat, acesta a oprit maşina numai acolo unde pur şi simplu nu se mai putea înainta. În jur, doar întuneric, zăpadă şi nimic altceva. Petru l-a pus pe taximetrist să iasă din maşină, cu pretextul că-i va da banii, au mers în spatele maşinii. Aici a început să-l lovească. I-a dat cu capul în gură şi apoi l-a lovit cu pumnul. Se pare că agresorul l-ar fi asigurat pe taximetrist că nu va scăpa cu viaţă, cu toate că acesta încerca să-l calmeze şi să-l liniştească, pentru a se vedea scăpat din coşmar. După mai multe încercări, taximetristul a reuşit să se tragă din mâinile agresorului, a încercat să plece cu taxiul, dar Vladislav a intrat peste el în taxi şi l-a muşcat puternic de faţă, l-a tras afară. Taximetristul s-a smucit şi a luat-o la fugă, lăsând maşina în urmă. După ce a alergat câţiva kilometri, a fost găsit de un tânăr din Saşa, care l-a întrebat ce a păţit şi cum îl poate ajuta. Tânărul l-a ajutat să sune la 112 şi să cheme poliţia. După ce la faţa locului s-a prezentat o patrulă de la Poliţia Rutieră, urmată de criminalişti, a început să se strângă şi lumea în drum. Taximetristul a povestit despre agresiune şi au plecat cu toţii după agresor. L-au găsit după fluierături şi strigăte de ajutor, era căzut pe un versant. După ce a fost găsit şi au coborât oamenii după el, agresorului nu i-a mai ars de fluierat. S-a prefăcut inconştient şi s-a lăsat purtat pe braţe. A fost transportat la spital. La faţa locului, cu toate că era lovit bine şi plin de sânge, a rămas taximetristul cu familia ce fusese anunţată să vină acolo şi câteva zeci de oameni. Un momârlan le-a spus poliţiştilor şi de foştii socri, agresaţi cu câteva zile în urmă. Abia când au aflat că este dat pe mâna poliţiei, cei doi au depus plângere. Petru Vladislav a fost dus la poliţie, dar eliberat, ca abia a doua zi să fie reţinut pentru 24 de ore şi mai apoi pentru 29 de zile şi depus la Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv. Până să fie reţinut, Poliţia Petroşani a avertizat taximetriştii şi a împărţit poza acestuia ca nu cumva să fie puşi în pericol. Petru Vladislav este încă cercetat şi probabil un judecător îl va trimite acolo unde-i este locul, la penitenciar. Pentru că de penitenţă, în cazul lui, nu poate fi vorba… Alina PIPAN

www.zvj.ro


Ziarul Vãii Jiului

8 DIVERSE

miercuri, 13 februarie 2013

Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi l-a interpelat pe ministrul delegat al Energiei, Constantin Niţă despre

Realităţile, incertitudinile şi perspectivele mineritului Văii Jiului Stimate domnule ministru, continuitatea industriei miniere şi dezvoltarea industriei energetice reprezintă pentru cetăţenii din colegiul pe care-l reprezint (Colegiul nr. 5 Petroşani, Petrila, Aninoasa), dar şi pentru întreaga Vale a Jiului precum şi pentru o parte însemnată a locuitorilor din această zonă, nu doar un subiect de dezbatere, ci însăşi condiţia esenţială a unei perspective economice şi sociale a regiunii.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa,

Pe Ruta Împăraţilor Romani Situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost inclus în „Ruta culturală turistică a împăraţilor romani”. În acest proiect mai sunt cuprinse încă patru obiective istorice din România, respectiv Adamclisi, Histria, Apulum şi Roşia Montană.

Proiectul „Ruta culturală turistică a împăraţilor romani”, la care vor participa şi Bulgaria, Croaţia şi Serbia, este finanţat de Uniunea Europeană şi durează până în 31 octombrie 2013. „Vineri am primit răspunsul oficial din partea Ministerului Economiei, Autoritatea Naţională pentru Turism, prin care am fost informaţi că situl de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, care se află în administrarea noastră, a fost selectat ca făcând parte dintr-un cir-

www.zvj.ro

În urmă cu câţiva ani, ca urmare a raţiunilor fireşti de restructurare şi eficientizare a activităţii miniere din cuit turistic european „Ruta ÎmValea Jiului, a fost păraţilor Romani”. Trebuie să ne lansată soluţia constipregătim foarte serios să primim în tuirii Complexului Enercondiţiile getic Hunedoara, prin cele mai fuziunea termocenbune cât tralelor de la Mintia şi mai mulţi Paroşeni, dar şi prin turişti, absorbţia în cadrul comdar mai plexului a entităţilor viaales trebile din cadrul fostei buie să Companii Naţionale a profităm Huilei. ca instiDin păcate, în ciuda caltuţie de endarului întocmit de această Ministerul Economiei selecţie extraordinar de importantă pentru a accesa fonduri europene”, a declarat Liliana Ţolaş, managerul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Proiectul vizează dezvoltarea turismului arheologic prin creşterea fluxului de turişti, realizarea de programe turistice comune, prezenţa la târgurile de turism, dar şi la alte evenimente turistice internaţionale. pentru acest proces, nici De asemenea, Muzeul Civilizaţiei până la această oră, exDacice şi Romane din Deva va participloatările de huilă din Valea pa, în luna mai, la Târgul de Turism Jiului, considerate viabile şi de la Berlin, unde va prezenta situl care s-au desprins din CNH, de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. nu au fost cuprinse în strucMihaela PETROŞAN tura Complexului Energetic Hunedoara. În condiţiile în care minele din structura Societăţii Naţionale a Huilei, văduvite în ultimii 20 de ani de investiţiile necesare şi fără posibilitatea de a mai accesa subvenţii, de a angaja personal tânăr sau de a vinde tona de cărbune la un preţ corect, nu vor fi urgent înglobate în structura CEH, acestea vor ajunge, în foarte scurt timp, în stare de faliment. O astfel de tristă perspectivă este în măsură să genereze îngrijorarea comunităţilor locale din colegiul meu şi din întreaga Vale a Jiului, care depind de continuitatea industriei miniere şi care şi-au pus atât de multe speranţe în

soluţia dezvoltării sectorului termoenergetic. Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, în ultimele zile, a fost lansată, în dezbatere, ipoteza intrării în insolvenţă chiar şi a nou înfiinţatului Complex Energetic Hunedoara.

Vă informez, stimate domnule ministru, că o astfel de posibilitate este în măsură să genereze o adevărată catastrofă, în plan economic şi social, pentru comunităţile locale din Valea Jiului şi, în bună parte, din judeţul Hunedoara. În acest sens, avem în Valea Jiului exemplul tristului deznodământ al închiderii minei Aninoasa, care a condus nu doar la marginalizarea socială a mii de oameni, ci la blocarea întregii activităţi a administraţiei locale. Declararea insolvenţei la Complexul Energetic Hunedoara şi abandonarea proiectului energetic, menit să dea o şansă şi industriei miniere din Valea Jiului riscă să aducă întreaga regiune în situaţia dramatică în care se regăseşte astăzi oraşul Aninoasa. Date fiind cele de mai sus, în intenţia de a clarifica incertitudinile şi temerile locuitorilor Văii Jiului legate de acest subiect, vă rog respectuos să-mi răspundeţi la următoarele întrebări: 1. Care sunt intenţiile actualului guvern în ceea ce priveşte perspectiva Complexului Energetic Hunedoara? 2. Care sunt măsurile pe care guvernul le are în vedere pentru a asigura continuitatea activităţii miniere din Valea Jiului? 3. În ce măsură a fost analizată oportunitatea declarării huilei drept resursă energetică strategică de interes naţional, aşa cum s-a propus, după adoptarea „Strategiei Energetice naţionale 2013 - 2020”, în cadrul CSAT? 4. Care sunt soluţiile alternative pe care le aveţi pentru a asigura o perspectivă economică şi socială pentru locuitorii Văii Jiului, în condiţiile restrângerii activităţii din minerit şi energie? Solicit răspuns scris.


Ziarul Vãii Jiului

ADMINISTRAŢIE 9

miercuri, 13 februarie 2013

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a anunţat ieri:

În Petroşani în acest an nu vor creşte taxele şi impozitele locale! Conferinţa de presă susţinută de primarul municipiului Petroşani ieri, 12 februarie, a adus în discuţie trei subiecte: taxele şi impozitele locale, deplasarea primarului Tiberiu Iacob-Ridzi la Campionatele Mondiale Feminine de Schi Alpin din Austria şi finanţarea spitalelor în 2013.

16% în plus la taxe pentru alţii dar nu şi pentru petroşeneni! Majorarea de 16,05% la taxele şi impozitele locale nu va fi făcută la Petroşani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi anunţând pe această cale, în mod oficial, că acestea vor rămâne la nivelul anului 2012. „La Petroşani nu vor creşte în 2013 taxele şi impozitele locale pe proprietate. Aşa cum am spus de la sfârşitul anului trecut, la Petroşani am propus consiliului local să nu creştem aceste taxe şi impozite locale cu 16%. Ulterior, am avut două acte normative emise de către guvern, care condiţionau într-o oarecare măsură administraţiile publice locale pe această decizie, este vorba de autorităţile locale care au datorii şi arierate la data de 1 ianuarie. Aceste autorităţi locale care au avut datorii la începutul anului n-au putut să emită această măsură de menţinere a taxelor şi impozitelor locale, dar la Petroşani nu este cazul. De aceea putem să rămânem cu acelaşi preţ la aceste taxe şi impozite locale. Aceasta înseamnă un efort important pentru bugetul local, o creştere de 16% nefiind o creştere foarte mică, din punctul meu de vedere fiind chiar substanţială”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Primarul a explicat şi care au fost motivele administraţiei publice locale pe care o conduce de a nu face această mărire: „În primul rând, am ţinut cont de situaţia economico-financiară a persoanelor din Petroşani, o situaţie incomparabilă cu ceea ce există ca venit în alte zone ale României, mai ales în oraşele mari unde există potenţial economic şi un venit pe cap de locuitor mai mare cu mult decât în Valea Jiului. Pe de altă parte, creşterile de preţuri la alimente şi la utilităţi. Prin ceea ce se preconizează şi se discută în momentul de faţă, vor fi creşteri în 2013 substanţiale şi la gaz, curent electric, dar şi la produsele alimentare, în timp ce veniturile cetăţenilor în acest an vor creşte foarte puţin, cu 4% la pensionari, iar la salariaţi se pare că nu va exista nicio creştere, ceea ce înseamnă un efort suplimentar pentru orice român în asigurarea coşului zilnic şi la plata utilităţilor”.

Modelul austriac de staţiune turistică mai tare decât cel bulgar Probabil că toată lumea încearcă la Petroşani să copieze modele, pentru staţiunea turistică Parâng. S-a tot vorbit la implementarea marelui proiect de staţiunea bulgară Bansko, în sensul că proiectul respectiv ar semăna. Ei bine, se pare că măcar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi-a dat seama că tot ce este bulgăresc înseamnă un mare „fâs”, scuzaţi expresia, şi mai bine am căuta alte modele, în staţiuni vestite pentru competiţiile de schi, cum sunt cele din Austria, Elveţia, Franţa, Italia sau Germania. Primul pas primarul îl va face în Austria, la invitaţia ambasadei austriece de la Bucureşti, Tiberiu Iacob-Ridzi făcând parte dintr-o delegaţie care va urmări, la faţa locului, trei zile din competiţiile de schi desfăşurate în cadrul Campionatul Mondial de Schi Alpin. Acest CM a început în data de 5 februarie şi va ţine până pe data de 17 februarie şi se va desfăşura în staţiunea austriacă Schladming. Conform site-urilor de profil, micuţul oraş minier Schladming din regiunea Styria, districtul Liezen este un oraş cu o populaţie de aproximativ 5.000 de oameni (deci, cam cât Aninoasa noastră), care în timp şi-a dezvoltat foarte puternic turismul montan, devenind de-acum o staţiune de schi cu tradiţie, care a găzduit de-a lungul timpului numeroase evenimente sportive. La Campionatele Mondiale de Schi sunt aşteptaţi în jur de 400.000 de vizitatori, în joc fiind puse 33 de medalii pentru peste 450 de competitori din 70 de ţări. Anunţul că aceste campionate se vor ţine la Schladming a fost făcut de federaţia mondială de specialitate încă din 2008, deci austriecii pregătesc această mare competiţie mondială de schi de aproape 5 ani, în condiţiile în care aveau finalizată baza de schi şi atunci! „Am primit o invitaţie din partea Ambasadei Austriei la Bucureşti pentru a participa în perioada 14-17 februarie 2013 la un eveniment important, este vorba de CM de Schi Alpin.

Scopul acestei vizite este posibilitatea de a ne forma o viziune de ansamblu a pregătirii şi organizării unui astfel de eveniment sportiv, a observării instalaţiilor pe cablu, a bazei de transport, a dotărilor IT, dar şi a formării profesionale şi a promovării. Vizita va avea şi rolul de a mă întâlni cu oameni care se ocupă de promovarea acestor mari evenimente, dar şi cu oameni care se ocupă de formarea profesională în meserii care ţin de turism, este vorba de oameni care activează la Facultatea de Turism de-acolo. Plus întâlniri cu alte persoane şi vizite de alte obiective turistice, atât cât voi avea timp în cele trei zile”. Vizita nu va scoate niciun şfanţ din bugetul local, toate costurile de transport cu avionul, cazare şi masă fiind suportate de către partea austriacă.

SUP nu va avea probleme cu finanţarea în 2013 Ultimul punct prezentat de primarul Petroşaniului a vizat o discuţie despre finanţarea spitalelor în 2013, implicit şi a Spitalului de Urgenţă Petroşani. Veşti bune date de primar, în sensul că în 2013 SUP şi spitalul din Lupeni nu vor avea probleme cu plăţile la contractele existente, chiar dacă bani vor veni mai puţini dinspre Casa de Asigurări de Sănătate şi minister, bugetul naţional fiind „faultat” şi anul acesta la Sănătate, cum ne-am cam obişnuit. Nu la fel de liniştiţi trebuie să stea cei de la Vulcan, precum şi alte spitale din judeţ care se pare că vor avea o problemă din martie încolo. „Ieri am avut o întâlnire la Consiliul Judeţean Hunedoara cu preşedintele Mircea Ioan Moloţ şi cu preşedinta Casei de Asigurări de Sănătate pe chestiunea legată de finanţarea spitalelor în 2013. Ni s-a prezentat o situaţie legată de modalitatea în care se vor finanţa spitalele în acest an şi în urma acestor discuţii am hotărât ca astăzi (ieri - n.r.), la 11,30, să am o întâlnire cu conducerea Consiliului de Administraţie al SUP. O să-i rog să-mi prezinte într-o săptămână un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor şi măsuri de prevenire a situaţiilor de neplată a datoriilor pe care le are spitalul. E o problemă foarte importantă care trebuie tratată cu maximă atenţie. Dacă vă aduceţi aminte, în urmă cu doi ani de zile discutam foarte serios, tot aici, de comasarea spitalelor din Valea Jiului. Nu s-a reuşit acea comasare, din motive greu de înţeles şi iată că azi ajungem în situaţia în care dacă făceam acum doi ani ce trebuia, respectiv acea comasare, acum nu mai exista nicio problemă din punct de vedere al finanţării spitalelor noastre. La Petroşani, Deva, Hunedoara şi Lupeni situaţia nu este gravă, dar există în judeţ spitale care vor avea probleme cu finanţarea în acest an. Problema constă că pe SPECTACOLUL ARE LOC ÎN DATA DE 2013 finanţarea va fi făcută la un nivel minim de Casa de Asigurări de Sănătate, încă nu ştim cât va fi ea pen25 FEBRUARIE 2013, LA ORA 19.00, LA CASA tru spitalele noastre, vom afla undeva în martie. Chiar DE CULTURĂ “ION DULĂMIŢĂ” PETROŞANI dacă noi nu avem probleme, cred că e bine să fim prevăzători şi să luăm măsuri şi la SUP, pentru a optimiza activitatea acestei instituţii medico-sanitare. Spun că nu avem probleme deoarece în momentul acesta noi la spital nu avem arierate, asta înseamnă că suntem în termen cu plăţile pe contractele existente (…). Suntem în contract şi la plata medicamentelor şi la altele. La Oncologie există restanţe, dar e o altă problemă, programul oncologic este un program naţional, ca şi programul de HIV/SIDA, şi are o finanţare separată, deci nu ţine de contractul cu Casa de Asigurări”. Primarul Iacob-Ridzi a vorbit şi de plata utilităţilor spitalului, dându-le celor de la SUP o veste bună, că de anul acesta primăria va trece la buget şi o sumă de bani pentru plata utilităţilor spitalului, ceea ce va face ca aceste plăţi să fie mai uşor efectuate: „Noi, ca primărie, nu plătim nimic deocamdată la utilităţile spitalului. Anul trecut le-am dat celor de la spital de la bugetul local un miliard pentru cheltuieli curente şi am asigurat cofinanţarea pentru proiectul mare, care vizează reabilitarea spitalului, pentru echipamente 5% şi pentru construcţii 3% din valoarea proiectului. Anul acesta vom asigura în bugetul local şi fonduri pe această zonă a utilităţilor”. Corneliu BRAN

www.zvj.ro


Ziarul Vãii Jiului

10 EDILITARE

miercuri, 13 februarie 2013

Transparenţă decizională pe site-urile primăriilor din Vale

Petroşaniul şi Lupeniul au cele mai complexe site-uri  Aninoasa iese la rampă cu un nou site

Paul Ursuţa a realizat un studiu, în judeţul Hunedoara, despre transparenţa decizională afişată de administraţiile locale prin intermediul site-urilor oficiale. Aşa cum motiva şi Ursuţa demararea acestui studiu, cetăţeanul are dreptul prin lege să intre în posesia informaţiilor care-l vizează, despre bugetul local, hotărârile de consiliu local, declaraţiile de avere ale funcţionarilor, consilierilor şi primarului.

Dreptul la informare „Pentru a analiza, în plan teritorial, transparenţa decizională au fost verificate, în perioada 20 - 23 ianuarie 2013, paginile de internet ale tuturor administraţiilor publice locale din judeţul Hunedoara. Date fiind conţinutul variat şi diferenţierea netă între paginile de internet ale administraţiilor publice din meniul urban comparativ cu cele din mediul rural au fost selectate o serie de criterii considerate, de noi, ca fiind de bază . Acestea cuprind: strategia de dezvoltare socio-economică locală, hotărâri ale consiliului local (HCL), bugetul local şi declaraţii de avere şi interese”. Ar trebui să găsim pe site toate informaţiile necesare, de la licitaţii la formulare, programe de funcţionare ale birourilor etc. Cu cât este mai complet site-ul şi mai bine actualizate informaţiile, cu atât administraţia respectivă are mai multă responsabilitate faţă de cetăţean şi îi facilitează accesul la informaţii. Iată cum se prezintă site-urile primăriilor din Valea Jiului. Cele mai bine realizate şi complete site-uri sunt şi cele mai accesate Într-o ierarhie realizată în cadrul studiului, se precizează că Petroşaniul şi Lupeniul au transparenţă foarte ridicată. De fapt, în judeţul Hunedoara, doar 4 oraşe au un asemenea site complex: Deva, Brad, Petroşani şi Lupeni, dar şi comuna Veţel. Aceasta înseamnă că, prin intermediul site-ului aparatul administrativ reuşeşte să-şi informeze foarte bine şi în timp util cetăţenii despre cum şi când sunt folosiţi banii publici, care este bugetul, care sunt de-

Au fost prinşi

Doi spărgători lupeneni Doi tineri din Lupeni, Gabriel şi Marian (21 ani şi 18 ani), aveau obiceiul să spargă magazine pentru a lua ţigări şi băutură. Nu de alta, dar viciile la „preţ redus” se dau cel mai bine. În drumul lor infracţional au trecut şi pe la un cabinet de avocatură. Cu siguranţă, această spargere nu va da bine în ochii avocatului ce-i va reprezenta în instanţă… În cursul zilei de luni, poliţiştii Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei municipiului Lupeni au desfăşurat o

www.zvj.ro

ciziile consiliului local, şi alte informaţii utile. De asemenea, pe aceste site-uri este cuprinsă şi Strategia de dezvoltare a localităţii, astfel încât cetăţenii să cunoască exact ce au promis că fac primarii şi ce au reuşit să facă. Evident, nu se poate cunoaşte cu exactitate cât din datele postate reflectă legalitatea cheltuielilor, dar asta scoate la iveală, fără îndoială, Curtea de Conturi. Între localităţile cu transparenţă ridicată se includ 3 oraşe, printre care şi Vulcanul. Petrila este inclusă la siteurile cu transparenţă medie, iar site-ul Uricaniului printre localităţile cu transparenţă scăzută. Aninoasa nu este inclusă în studiu, fiind practic catalogată ca singurul oraş care nu are site. Însă, autorul studiului omite câteva lucruri importante atunci când face studiul. Unul la mână, transparenţa decizională nu se limitează doar la site-uri. Sunt primării care apelează la acte de transparenţă prin intermediul media, aşa cum permite şi legea. De asemenea, autorul se înşeală în privinţa Aninoasei. Aceasta are un site, dar unul nou, după ce vechiul site a fost abandonat de fostul primar.

Ce probleme au site-urile din Vale? Studiul arată că accesul liber, pe siteurile administraţiilor locale, la strategia socio-economică este deficitară în majoritatea localităţilor. Localităţile din Valea Jiului care au postată strategia locală sunt: Petroşani, Petrila, Vulcan, Lupeni şi Uricani. Chiar dacă nu a găsit site-ul corect, şi Aninoasa are postată strategia în mediul virtual. Noi am găsit-o, aşa cum am găsit toate strategiile, postate pe internet. Accesul liber, pe site-ul administraţiei locale, la hotărârile Consiliului Local indică faptul că Petroşani, Vulcan şi Lupeni postează hotărârile, dar acestea lipsesc în oraşele Petrila şi Uricani. La Uricani, de exemplu, toate hotărârile de consiliu local sunt publicate. Nu apar pe site, dar apar în presă, iar legea permite acest lucru, deci se realizează transparenţa decizională impusă la această categorie Informarea în plan teritorial în privinţa bugetului local este realizată la Petroşani şi Lupeni. Datele privind bugetul local nu sunt evidenţiate pe site-urile proprii ale oraşelor Petrila,

acţiune în urma căreia au fost identificaţi cei doi tineri despre care s-a stabilit că, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, au comis cinci furturi din societăţi comerciale şi de la un cabinet de avocatură. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că cei doi suspecţi au pătruns în locaţiile menţionate prin forţarea sistemelor de închidere a uşilor de acces şi au sustras ţigări, bani şi aparatură electronică, cauzând un prejudiciu total în valoare de 37.810 lei, din care s-a reuşit, până în prezent, recuperarea a aproximativ 80%. Suspecţii au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă de reţinere, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Petroşani cu propunerea de arestare preventivă. (Alina PIPAN)

Vulcan şi Uricani. Şi aici rectificăm puţin concluziile studiilor, adăugând şi opinia noastră. Bugetul local este votat de consiliul local, aşadar, acolo unde există o hotărâre de consiliu publicată trebuie să apară şi bugetul pe anul în curs. Dacă nu pe site-ul primăriei, atunci în format PDF, pe site-urile publicaţiilor cu care acestea au contract de promovare/ publicitate. În plus, primăriile publică, în permanenţă, în mass-media, anunţuri ce privesc activităţile edilitare. Declaraţiile de avere şi interese ţin de categoria celor de susţinere şi consolidare a încrederii între decidentul învestit cu încredere (cei învestiţi cu putere decizională) şi ofertantul încrederii (cetăţeanul). La acest capitol situaţia este mai bună la nivelul Văii, administraţiile din Petroşani, Petrila,

Vulcan şi Lupeni postând aceste date. Aceste declaraţii lipsesc însă la Uricani.

http://aninoasa.freewb.ro/ Pentru a discuta acest subiect, am contactat primarii din Uricani şi Aninoasa. Primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, a fost foarte receptiv în privinţa acestui studiu. A menţionat că va face rectificările de care este nevoie, acolo unde este nevoie. Nicolae Dunca, primarul Aninoasei, spune că la adresa http://aninoasa.freewb.ro/ oricine poate găsi informaţii despre activitatea administrativă a localităţii. După ce a fost ales, chiar el s-a ocupat de această problemă. Fostul site al primăriei, care era realizat în parteneriat, nu a mai fost plătit şi a fost închis, nemaifiind actualizat de ani buni. Însă, Dunca a anunţat cetăţenii de existenţa noului site şi spune că şi pe acesta vor urma să fie adăugate informaţii noi, în timp. Alina PIPAN

ANUNŢ

Primăria Oraşului Petrila organizează negociere directă în data de 22.02.2013

1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact: Consiliul Local al Oraşului Petrila – Serviciul Achiziţii, Investiţii, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Managementul Calităţii - cu sediul în oraşul Petrila, str. Republicii, nr.196, judeţul Hunedoara, tel./fax. 0254/550760, cod fiscal 4375097, e-mail: primaria.petrila2008@yahoo.com, persoana de contact - Ing.jr. Lang Mihaela. 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Obiectul negocierii îl constituie concesionarea prin procedura de negociere directă a următoarelor 2 parcele de teren: - S2=3943 mp, evidenţiat în CF 62115, nr. topo 62115; - S4=10133 mp, evidenţiat în CF 62112, nr. topo 62112; teren situat în oraşul Petrila, în zona industrială, puţul 1 Est, judeţul Hunedoara, în vederea desfăşurării de activităţi de producţie. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: Documentaţia de atribuire se va obţine contra-cost, de la Serviciul Achiziţii, Investiţii, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Managementul Calităţii, camera 7. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Documentaţia de atribuire se va obţine contra-cost, de la sediul Primăriei oraşului Petrila, str. Republicii, nr. 196, Serviciul Achiziţii, Investiţii, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Managementul Calităţii, camera 7. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006: Valoarea documentaţiei - 10 lei, se va achita la casieria unităţii. 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 19.02.2013. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 22.02.2013, ora 0900. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria Petrila cu sediul în oraşul Petrila, str. Republicii, nr.196, judeţul Hunedoara, Serviciul Achiziţii, Investiţii, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Managementul Calităţii, camera 7. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor: 22.02.2013, ora 1000, Primăria Petrila, str. Republicii, nr.196, jud. Hunedoara, Serviciul Achiziţii, Investiţii, Proiecte cu Finanţare Internaţională, Managementul Calităţii, camera 7. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Deva , B-dul 1 Decembrie, nr.35, judeţul Hunedoara, cod poştal 330005, telefon 0254/234755 sau 0254/211574, fax 0254/216333, e-mail: iniciu@just.ro. Termenele pentru sesizarea instanţei sunt menţionate în documentaţia de atribuire. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 12.02.2013. PRIMAR PĂDUCEL ILIE


Ziarul Vãii Jiului

PUBLICITATE 11

miercuri, 13 februarie 2013

HOROSCOP

Berbec (21 Mar - 20 Apr)

Ţi-e gândul la o sarcină rămasă neterminată la serviciu şi profiţi de întâlnirile pe care le ai cu prietenii pentru a le povesti care sunt grijile tale actuale.

Vând Ford Fiesta 1,4 diesel, a.f. 2004, 2 locuri, utilitară. Telefon 0761.756839

DIVERSE

IMOBILIARE

Vând mixer DJ Behringer VMX-100, puţin utilizat, preţ fix 150 lei. Telefon 0720.946949.

Vând teren în Petroşani, intravilan, zona Maleia, front stradal, acces auto, utilităţi, suprafaţa 2000 mp, pretabil orice construcţie, panoramă deosebită, preţ foarte mic neg. Tel. 0726.291090

AUTO

Vând Ford Fiesta model 2006, fab 2005, 4 uşi, 1.4 diesel, 4 airbag, abs, închidere centralizată, radio cass original, consum ff mic, euro 4, taxa mediu 300 euro. Un singur proprietar de nouă. Preţ 2890 euro. Tel. 0765.459316 Vând Ford Focus model 2002, 1.8 diesel, aer condiţionat, abs, geam el., închidere centralizată, radio cass original, 4 airbag, un singur proprietar de nouă, statul austriac, recent adusă în ţară. Preţ 1950 euro. Tel. 0765.459316 Vând Ford Mondeo, an 1998, 1.8 benzină, airbag, radio cass original, închidere centralizată, stare foarte bună, un singur proprietar de nouă, recent adusă în ţară. Tel. 0765.459316 Vând Opel Corsa B, a.f. 1994, distribuţie schimbată, cauciucuri iarnă + vară, maşina se prezintă într-o stare foarte bună. Tel. 0765.591522.

Vând apartament 3 camere în Dimitrov, situat la stradă, parter înalt, îmbunătăţiri, centrală termică, geamuri termopan, izolat exterior, balcon închis, bine întreţinut, 2 boxe. Ideal de transformat şi în spaţiu cu altă destinaţie. Preţ 43.000 euro. Tel. 0724.571408 Vând casă 3 camere, dependinţe şi grădină în Livadia. Preţ negociabil. Relaţii la telefon 0724.853897 Vând laptop second hand Asus X54HR-SX067D, Intel i3,2, 15 GHz, AMD HD 7470 - 1 GB/RAM video, 750 GB HDD + accesorii (mouse, geantă), încă 1 an garanţie, preţ 1300 lei neg. Telefon 0720.946949. Vând receptor Dolce, fără datorii. Preţ 20 euro. Relaţii la telefon 0761.756839

SC REALCOM SA PETROªANI

Laboratorul de Producţie – Cofetărie – Patiserie, str. Lunca (lângă SC UPSROM şi Fabrica de Tricotaje), aduce în casele dumneavoastră cele mai gustoase şi delicioase specialităţi: Preluăm şi onorăm zilnic comenzi pentru toate ocaziile: mese festive, nunţi, botezuri şi alte evenimente.

Torturi de ciocolată Torturi cu frişcă Torturi cu fructe Sortimente diversificate de prăjituri Fursecuri Alune prăjite şi alte sortimente Telefon secretariat: 0254.542472, 0372.764439 Laborator: 0733.960320, int. 315 Depozit: 0733.690319, int. 342

ANGAJĂRI

Agenţie de publicitate caută colaborator pentru realizarea de machete grafice. Cerinţe: cunoştinţe Corel şi Adobe. Informații la telefon: 0722.571649. CV-urile se depun pe adresa nnovac@yahoo.com Firmă de construcţii din Sibiu angajăm dulgheri, zidari, muncitori în finisaje interioare şi exterioare. Trimiteţi mesaj cu prezentare la numărul de telefon 0729.051729.

Societate angajează deservent buldoexcavator. Se solicită experiență. Relații la telefon 0728.870.065.

CITAŢII

Se citează Lihoacă Ioan în data de 13.03.2013, la Judecătoria Petroşani, în dosar nr. 10225/278/2012, pentru evacuare, în proces cu Lihoacă Gabriela. Se citează Lihoacă Ioan în data de 14.03.2013, la Judecătoria Petroşani, în dosar nr. 392/278/2013, pentru pensie întreţinere, în proces cu Lihoacă Ionuţ Gabriel.

Cursuri de dans sportiv! Vrei să înveţi să dansezi? Vrei să ai o siluetă de invidiat? Înscrie-te la cursurile de dans sportiv pentru copii şi adulţi! Poţi practica dansul la nivel de începători, intermediari sau avansaţi, cursurile predate fiind la acelaşi nivel cu cele din marile centre din ţară! Grupele de vârstă în care te poţi înscrie sunt: 1) Clasele I-VIII; 2) Liceu - adulţi. Poţi participa la spectacole, concursuri! Instructorul oferă la cerere pregătire pentru “valsul mirilor”! Sălile de dans sunt în: - Petroşani (Şc. Gen. „Avram Stanca”); - Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila; - Vulcan (Centrul Şansa). Te poţi înscrie la numărul de telefon: 0726.620840

ASTĂZI SE IA APA ÎN PETRILA

SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani anunţă restricţii în furnizarea apei potabile pentru astăzi, 13 februarie 2013, în oraşul Petrila, între orele 9:00 – 15:00. Zona afectată: str. Republicii, zona Cap de linie Lonea Primărie Oraş Petrila, cartier 6 August, depou EH Lonea. Motivul restricţiei: remediere pierdere str. Republicii zona Pompieri. Conducerea SC Apa Serv Valea Jiului SA Petroşani mulţumeşte pentru înţelegere.

Taur (21 Apr - 21 Mai)

Nu porni în direcţia cea nouă care ţi se deschide atrăgător în faţa ochilor fără să ai şi datele foarte clare pe care să te poţi baza.

Gemeni (22 Mai - 21 Iun)

Nu ştii spre care dintre cele două variante pe care le ai la dispoziţie să îţi canalizezi energia, ca nu cumva, odată decis, să rămâi cu gândul că cealaltă ar fi fost mai bună.

Rac (22 Iun - 22 Iul)

Dacă e să ai parte azi de vreun eveniment fericit, acesta pare să fie dedicat iubirii. Poate te îndrăgosteşti la prima vedere de cineva apărut brusc în calea ta.

Leu (23 Iul - 22 Aug)

mite.

Te îndoieşti dacă să crezi în promisiunile celui de lângă tine sau să aştepţi mai întâi să se verifice informaţiile pe care le trans-

Fecioară (23 Aug - 21 Sep)

Nu te lua după informaţia pe care ţi-o transmite azi un coleg, pentru că se va dovedi a fi falsă. Poate exista şi o intenţie negativă la mijloc.

Balanţă (22 Sep - 22 Oct)

Timiditatea nu e una din trăsăturile tale, dar azi nu prea ai curaj să-ţi exprimi sentimentele, fie că e vorba de emoţii plăcute, fie că e vorba de sentimente sumbre.

Scorpion (23 Oct - 21 Noi)

Presimţi riscurile de la o poştă şi dacă tot ai un asemenea nas fin, mai bine ai ţine cont de avertismente. Ceva îţi spune că direcţia în care mergi nu e benefică şi mai bine te-ai opri.

Săgetător (22 Noi - 20 Dec)

Nu ţine cont de atmosfera cam apăsătoare în care te afli ci propune-ţi să te eliberezi de orice stres şi să te simţi bine.

Capricorn (21 Dec - 19 Ian)

Veştile rele pot apărea de unde nu te aştepţi, dar nu trebuie să le pui la suflet pentru că nu te privesc personal.

Vărsător (20 Ian - 18 Feb)

Ceva nu merge bine, dar dacă ai fi atent ţi-ai da seama că cele mai mari probleme provin din relaţia cu cei din jurul tău.

Peşti (19 Feb - 20 Mar)

Nu te poţi opune unor reguli mai presus de tine şi orice abatere te poate costa cam mult. Există deasupra ta o autoritate care deţine frâiele puterii şi se poate folosi oricând de poziţia sa superioară, iar de data aceasta nu ai încotro decât să i te supui.

www.zvj.ro


CMYK

Ziarul Vãii Jiului

12 ACTUALITATE

miercuri, 13 februarie 2013

În 2013, la Vulcan

Numărul asistenţilor personali este mai mare ca anul trecut În ultima sa şedinţă, Consiliul Local al municipiului Vulcan a aprobat un proiect de hotărâre care prevede creşterea numărului asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav. În nota de fundamentare

a proiectului, semnată de primarul Gheorghe Ile, şi în raportul întocmit de ing. Elena Cuşniriuc şi avizat de ec. Petrica Velea, inspector Resurse Umane, se arată că, în decembrie 2012, erau încadraţi, pe bază de contract de muncă încheiat cu Primăria municipiului Vulcan, 106 asistenţi personali pentru persoane cu handicap grav (copii şi adulţi), iar 185 de persoane cu

handicap au primit în mână, lunar, indemnizaţia ce li se cuvine.

Dar, după cum

a menţionat primarul Gheorghe Ile, în perioada anului trecut, dată fiind creşterea numărului de persoane care prezintă handicap grav, la primărie au mai fost depuse cereri prin care se solicita apro-

barea angajării de asistenţi personali. Fapt care l-a determinat pe şeful administraţiei publice vulcănene să vină în faţa consilierilor locali cu proiectul de hotărâre care propune "aprobarea unui număr maxim de 120 de asistenţi personali ai persoanelor cu handicap grav".

Solicitarea a fost făcută

în temeiul prevederilor legale care precizează că "ordonatorii principali de credite au obligaţia de a se încadra în limitele de cheltuieli cu personalul, aşa cum sunt acestea prevăzute în legea bugetară anuală". Mai trebuie amintit că numărul persoanelor cu handicap beneficiare de indemnizaţie lunară a rămas la fel ca acela de anul trecut.

Ghe. OLTEANU

Ziarul Vãii Jiului

www.zvj.ro zvj2008@yahoo.com office@zvj.ro COTIDIAN REGIONAL CU CAPITAL INTEGRAL PRIVAT ISSN 2065 - 5096 Telefoanele redacþiei: 0 2 5 4 .5 4 9 0 2 0 0 2 5 4 .5 4 9 1 2 1 ( fa x ) 0 7 3 7 .5 7 5 5 8 2

Director: Cătălin DOCEA docea@zvj.ro Redactor şef: Marian BOBOC

Colectivul de redacþie:

Alina PIPAN alinapipan@yahoo.com 0766.678380; 0737352129 Corneliu BRAN 0766.728688 Mihaela PETROŞAN petrosan@zvj.ro 0732.413134 Gheorghe OLTEANU Loredana JUGLEA 0763.673727 loredanajuglea@yahoo.com

Colaboratori permanenþi:

Ion ALDESCU, Mircea ANDRAŞ, Mihai BARBU, Valeriu BUTULESCU, Irina BOBOC, Gilbert DANCO, Dumitru GĂLĂŢAN-JIEŢ, Ion HIRGHIDUŞ, Ioan LASCU, Ilie PINTEA, Alin RUS, Petronela-Vali SLAVU, Dumitru VELEA

DTP:

Bogdan SOVAGO Daniela FILIMON 0761.756837

Administrativ / Publicitate: Diana SANTA - 0722.344681 Difuzare: Marcel DOCEA - 0761.756839

Redacţia şi administraţia: Petroşani, str. N. Bălcescu nr. 2, et. 2

www.zvj.ro

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1138 - 13 februarie 2013  

Ziarul Vaii Jiului - nr. 1138 - 13 februarie 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you