7 minute read

Tatum op de thee

Elke maand gaat Tatum Dagelet Op de Thee bij een interessante, beroemde of beruchte bewoner van Zuid.

Op de thee bij DOMINEE DAVID

Advertisement

Een jonge dominee ontmoet je niet dagelijks (althans, ik niet), dus dat spreekt nogal tot de verbeelding... David van der Meulen (36) groeide op als domineeszoon in Hollandse dorpjes en verhuisde op zijn achttiende naar de grote stad om te gaan studeren aan de VU. Na het afronden van de master Theologie behaalde hij zijn Predikantsmaster en werd hij dominee.

Toen hij elf jaar geleden met zijn vrouw Marie in Zuid kwam te wonen, besloot David namens de Protestantse Kerk te gaan pionieren onder de ‘millennials’ in Zuid. Hij richtte de open community LoZ (Licht Oud Zuid) Millennials op, waarmee hij onder andere masterclasses, workshops en coachingsgesprekken aanbiedt. Dominee David ontvangt mij in zijn zonnige appartement in de Stadionbuurt, waar hij met Marie en hun drie jonge kinderen woont. Tijdens de thee wil ik alles weten over een dominee-dag...

Ben jij nou een échte dominee?

“Haha, ja, echt waar.”

Draag je dan niet zo’n opstaand boordje?

“Een boordje en een gewaad dragen, dat hoort bij de Katholieke Kerk. Die mogen ook niet trouwen, daar ben ik allemaal vrij van, haha!”

Stel jij je ook voor als ‘dominee David’?

“Ik heb eigenlijk een soort van uit de kast moeten komen als dominee, ik schaamde me er een beetje voor. Ook omdat een derde van de mensen die ik tegenkom negatief op geloof reageert. Dan zei ik eerder dat ik events organiseer of coach ben, wat ook waar is. Maar die schroom heb ik overwonnen, omdat ik ontzettend van dit werk hou en merk hoeveel het voor mensen betekent, gelovig én niet-gelovig. Ik ben gewoon dominee en daar heel blij mee.”

Jouw vader was dominee, was het vanzelfsprekend dat jij in zijn voetsporen zou treden?

“En mijn opa was ook dominee. Maar het is niet zozeer dat je dominee wordt omdat mensen dat van je verwachten, of omdat het een familietraditie is. Ik denk dat dominee zijn wel echt een roeping is. Als je gelooft dat God bestaat en dat je namens hem een boodschap brengt, een luisterend oor biedt of mooie activiteiten organiseert, dan is het wel fijn als je diep van binnen weet: dít is wat ik moet doen. Daarom ben ik dominee geworden.”

Wat is jouw bekeringsverhaal?

“Op mijn achttiende ben ik me in het geloof gaan verdiepen: er was een moment dat ik down was over mijn schaduwkanten en daar praatte ik met mijn vader over. Mijn vader zei toen: ‘God is de god van liefde. De waarheid maakt je vrij.’ Hij legde zijn hand op mijn hoofd en bad voor me. Voor mijn gevoel gebeurde er iets bovennatuurlijks: de liefde stroomde door mijn lijf, ik voelde me geaccepteerd om wie ik ben, door God, door Jezus. Ik dacht: God bestaat écht. Dat was een keerpunt in mijn leven en vanaf dat moment wist ik dat ik iets wilde gaan studeren wat over het geloof zou gaan.”

En wat doe jij zoal op een dag, als dominee? Sta je biddend op?

“Het liefst begin ik de dag wel met een tien minuten gebed, al is dat niet altijd even makkelijk met drie jonge kinderen in huis. Mijn werk bestaat uit de een-op-eengesprekken die ik voer met mensen, er is een tiental kerken waar ik twee keer per jaar preek en ik heb iedere woensdag een livecolumn bij ‘de Ontbijttafel’ op Radio Noord-Holland. Daarnaast gaat er vooral veel tijd zitten in het organiseren van events, die LoZ Millenials aanbiedt. Dat zijn workshops, trainingen, de Bibleclass, en om de maand organiseren we de Millennial Masterclass. In november is de gastspreker Ben Tiggelaar. Verder kook ik een aantal keren per jaar voor oudere mensen, met een team van vrijwilligers. Zo is mijn week dus snel vol.”

Is jouw doel voornamelijk mensen bekeren?

“Wat LoZ doet is niet zozeer een kerk bouwen, of de kerk nadoen als het ware. Het gaat er niet om dat mensen lid worden, geld betalen of belijden wat wij zeggen. Wij creëren een soort van tussenwereld, waarin de wereld van de kerk en de wereld van Amsterdam bij elkaar komen. Als mensen tijdens een van onze events de diepgang van geloven of de onderlinge betrokkenheid kunnen ervaren, is mijn avond al geslaagd. Wat ik het allerliefst doe is mensen een-op-een ontmoeten. Dan ben ik vooral met twintigers en dertigers — de millennials — in gesprek.”

Waarom millennials?

“Elf jaar geleden kwam ik met mijn vrouw Marie in Zuid te wonen, in de Veerstraat. Ik vond het meteen

“Deze stad heeft alles wat je hart begeert.”

een leuke buurt, met allemaal leeftijdgenoten — de millennials — die daar wonen. Millennials hebben een prima leven, alles gaat voor de wind. Maar uiteindelijk lopen we allemaal weleens vast, in een relatie, of met werk en denk je: is dit het nou? Vaak raakte ik met die jonge mensen in gesprek over het geloof. Kijk, ik ben gewoon heel erg enthousiast over wat God en de kerk te bieden hebben. Het persoonlijk leren kennen van Jezus is het beste wat mij is overkomen. Maar als ik dat vertelde keken ze me aan van: ik heb géén idee waar je het over hebt. Het geloof en de kerk staan voor die generatie heel ver van hun bed. Dus de pionier in mij vindt het een heel groot avontuur om dat op zo’n manier te vertalen dat mensen onvoorwaardelijk ervaren dat ze zich kunnen warmen aan dat vuurtje. Dat doe ik door tijdens een-op-eengesprekken écht met mijn aandacht bij de ander te zijn. Door goeie vragen te stellen, de ander in beweging te krijgen. Iemand laten nadenken over waar daadwerkelijk je diepste verlangen zit. Zulke levensvragen en onderwerpen bespreken we ook tijdens onze masterclasses.”

Kan ik bij jou ook komen biechten?

“Als je dat zou willen, zou dat kunnen. Heb jij ooit het verlangen gehad om je vergeven te voelen?”

Ik ben altijd heel braaf...

“Haha, tuurlijk en ik ook! In Amsterdam wonen alleen maar brave mensen, daarom zijn we in Amsterdam komen wonen, haha!”

Is Amsterdam voor jou als Sodom en Gomorra?

“Haha nee, ik vind dit een heerlijke stad. De meeste jonge mensen die ik in Amsterdam spreek zijn hier niet geboren en getogen, zij kwamen naar ‘het beloofde land’: in Amsterdam ging je het maken. En dat ging ook op voor mij. In Amsterdam — en zeker in Zuid — hangt een sfeer van: hier gebeurt het allemaal, dit is het centrum van de wereld. Deze stad heeft alles wat je hart begeert. De keerzijde is dat iedereen met het project ‘ik’ bezig is en je je sneller eenzaam voelt. Ik denk dat eenzaamheid een soort taboe was totdat corona kwam en mensen het ineens mochten uitspreken. En natuurlijk kom je in deze stad ook verslaving, uitbuiting en geweld tegen. Maar ik zou me geen grootsere en meeslependere plek kunnen bedenken dan Amsterdam. En ik voel me bevoorrecht in Zuid te wonen. Twee maanden geleden zijn we van de Veerstraat — waar we heel klein woonden — naar dit appartement verhuisd. Hier hebben we de ruimte, veel licht... Dat wij dit huis aangeboden kregen is echt een wonder...”

Ga je het beloofde land ooit uit?

“Wij kunnen hier sowieso nog decennialang wonen met drie kinderen. Misschien gaan we op een dag een aantal jaren in Zwitserland wonen, mijn vrouw is Zwitserse en hiernaartoe verhuisd toen ze fysiotherapie ging studeren. Maar ik vind dit de mooiste plek in Nederland en het zou me ontzettend veel pijn doen weg te gaan. Neem het monument bij het Amsterdams Lyceum op de Apollolaan; als je daar zit met het uitzicht op de statige panden, een gratis zwembad voor de kinderen, dan ben je toch de koning te rijk? Ik ben nog lang niet klaar met Amsterdam, haha!”

EEN JUBILEUM OM SAMEN TE VIEREN

24 september vieren wij ons jubileum. 50 jaar Hotel Okura Amsterdam. Dit willen wij samen met u, onze trotse buurtbewoner, vieren. Hoe we dat gaan doen? Dat blijft een verrassing. Om er als eerste van op de hoogte te zijn kunt u zich aanmelden voor onze nieuwsbrief via www.okura.nl/50

Ferdinand Bolstraat 333 1072 LH Amsterdam The Netherlands www.okura.nl T +31 (0)20 6787 111

Moderne conciërgeservice voor tailor-made wooncomfort

Wij zijn uw persoonlijke assistent. Of het nu gaat om het organiseren van uw huishouden, het beheren van uw (wekelijkse) to-do-lijst, het creëren van tijd door boodschappen te doen of het bieden van volledig verzorgd home management.

Pied-à-terre service Boodschappenservice Personal shopper

welcomehome.nl hello@welcomehome.nl 020 770 56 46 Strijk- en wasservice Stand-by service Home Management

Bloemenservice Expat settle-in service Vakantieservice