3 minute read

De kast van

DE KAST VAN NANETTE HOGERVORST “Kleding uit mijn studententijd draag ik nog steeds.”

Nanette Hogervorst (36) is initiatiefneemster van de Sustainable Fashion Gift Card, een nieuwe cadeaukaart die je kunt uitgeven bij duurzame modeboetieks en belevenissen. Daarmee zorgt ze dat consumenten makkelijker kunnen winkelen bij een ‘eerlijke’ kledingzaak en hoopt ze op meer klandizie voor deze – over het algemeen — wat kleinere ondernemers. Zelf is ze groot voorstander van duurzame consumptie.

Advertisement

BOTERHAMMEN MET PINDAKAAS

“Ik vind het voor onze planeet beter dat we kleding niet als een vluchtig wegwerpartikel zien, maar als iets moois waar je lang plezier van kunt hebben. Ik ben gek op mode en al sinds mijn studententijd verliefd op modezaak Pauw. Dat ging zelfs zover dat ik eens de hele maand boterhammen met pindakaas at om daar een wollen overslagvest/gilet te kopen. Later heb ik er maar gewoon een bijbaan genomen, haha. Hun stijl lijkt kakkerig, maar als je goed kijkt is het zó mooi gemaakt. Nog steeds draag ik die items van toen.”

PRE-OWNED FASHION FINDS

“Ik heb een neus voor pre-owned fashion finds die ik vervolgens nog jaren draag. In een tweedehands kledingzaak tikte ik voor een habbekrats een oudroze Pauw-gilet op de kop met een prachtig motief. Een van mijn allermooiste items was een perfect kort rokje van modeontwerper Daryl van Wouw. Deze is later in een onbewaakt moment bij een vriend uit mijn tas gestolen tijdens een logeerpartij. Dat is ondertussen al meer dan tien jaar geleden, maar ik ben er met terugwerkende kracht nog steeds doodziek van. Vooral omdat het zo mooi combineerde met een witte blouse en daarmee ook geschikt werd voor naar kantoor.”

TIJDLOOS

“Goed gemaakte kleding is tijdloos. Toen ik klein was, woonden mijn ouders op de Filipijnen. Mijn vader leerde daar landarbeiders hogere opbrengsten voor hun oogst te krijgen en mijn moeder, die nu theaterkostuums maakt, naaide hun kleding. Het tegengaan van verspilling en zo goed mogelijk omgaan met grondstoffen die de aarde je geeft, zat er dus al vroeg in. Tijdens mijn studentenjobs ontdekte ik dat ik het leuk vond om mensen aan te kleden. Ik ben toen ook anders tegen mijn eigen garderobe aan gaan kijken. Ik leerde denken in setjes en zocht overal combinaties voor. Veel van mijn kleding kocht ik tweedehands of kreeg ik van vriendinnen, maar ik was toen nog niet echt met duurzame mode bezig.”

LENA THE FASHION LIBRARY

“Tijdens mijn baan in België, als duurzaamheidsadviseur bij de ING, ontdekte ik dat ik met een kleine garderobe prima kon leven. Ook al liep ik in nette suits en op hoge hakken; ik had aan een koffer genoeg. Dat voelde goed, omdat ik minder wilde verspillen. Terug in Nederland, sloot ik in 2017 een abonnement af bij LENA the Fashion Library. Dat werkt prima: je leent iets en brengt het terug. Als je het echt heel mooi vindt, zoals ik had met mijn spijkerjas, kan je het alsnog kopen. Daaromheen leen ik ook van vriendinnen of ik ruil op een swapping event. Dat is gezellig, kost je niets en zo verspillen we minder grondstoffen.”

SABINE ZUREL

Content creator • Maakt ondernemers meer zichtbaar in de media met hun eigen verhaal • Free Publicity www.sabinezurel.nl

“Leer in zes weken moeiteloos en efficiënt zwemmen. Extra gezond voor schouders, nek en rug!”

Zwemcursussen voor volwassenen volgens de Shaw Methode

SCHRIJF JE NU IN VOOR Vlinderslag Borstcrawl basis Borstcrawl Level 2 Learn-to-Swim / Schoolslag

085 877 15 05 DE MIRANDALAAN 9 WWW.SWIMINBALANCE.NL

JUWELIER-EDELSMEDERIJ JOS BERGSMA INKOOP OUD GOUD

Al meer dan 50 jaar uw vertrouwde adres in de Zeilstraat! Hier kunt u uw oude gouden en zilveren sieraden inwisselen voor contanten of ze laten vermaken tot een mooi nieuw sieraad. Uiteraard hebben we ook een mooie collectie sieraden en horloges voor u geselecteerd.