DHKDZ krant editie 35

Page 1

Huisduinen Julianadorp editie

35

Blijven verrassen!

2019

Check de data van de koopzondagen op www.denhelder.online

Foto: Marielle Thomas

Citymarketing Den Helder

www.denhelder.online

Wonen

WERKEN

VRIJE TIJD


r e e t fi o Pr nú!

KOKEN. BADEN.

GENIETEN.

Nu voor

€ 9.350,-

Keukenmontage of vloerverwarming cadeau!*

“Wij helpen u graag met een advies op maat.” Nú voor

€ 9.750,-

Rene Tesselaar, Grando Den Helder Ravelijncenter 29, T.: 0223-668680 grando.nl/denhelder Donderdag koopavond!

*Vraag naar de voorwaarden


Colofon Uitgever: Zeeman Reclamegroep BV Oplage: 54.000 ex. Verspreiding: Gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen Eindredactie: Citymarketing Den Helder; Kirsty den Dulk, kirstydendulk@citymarketingdenhelder.nl

VOORWOORD

De stedelijke vernieuwing voor Den Helder ligt op koers. Verbindingen (af)maken en versterken met focus op kwaliteit, dat verdient deze stad. De ontwikkeling van de stad is de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Een nieuwe, positieve dynamiek is voelbaar en zichtbaar voor ondernemers, inwoners en bezoekers. De komende jaren staat een groot aantal projecten op Willemsoord op stapel, zoals in het westelijk deel: het Nautisch Hoofdkwartier.

Het Nautisch Hoofdkwartier

Concept en vormgeving: Zeeman Reclamegroep BV Acquisitie: Menno Zeeman 06-22136723 Van de redactie: Deze krant van Citymarketing Den Helder is een gezamenlijk initiatief van Citymarketing Den Helder, Gemeente Den Helder, Aannemingsbedrijf A. Tuin Den Helder, Woningstichting, De Detailhandel Federatie en de Zeeman Reclamegroep. Wij hebben er heel veel liefde, tijd en aandacht in gestopt. Zonder hulp van Citymarketing Den Helder, adverteerders en deelnemende organisaties hadden we dit nooit voor elkaar gekregen, waarvoor dank! Namens Zeeman Reclamegroep wensen we u veel leesplezier. Heeft u vragen of opmerkingen? Mail naar menno@zrgbv.nl Jeroen en Menno Zeeman

Op het snijvlak van historie en ambitie klopt het maritieme hart van Den Helder. Het Nautisch Hoofdkwartier is de nieuwe werf van Den Helder. Een dynamische plek waar men met lef, vertrouwen en trots werkt aan de stad en haar maritieme identiteit. In dialoog. In synergie. In ontmoeting. Want Het Nautisch Hoofdkwartier is de bruisende haven waar verleden, heden en de toekomst samenkomen. De keuze voor deze hoek van Willemsoord is een bewuste. Juist daar temidden van de nautische activiteiten, op de plek waar het historisch erfgoed van Den Helder het beste gevoeld en in stand gehouden wordt,

www.denhelder.online

daar komt het nieuwe stadhuis. De gebouwen 66 en 72 worden de werkplek van zo’n vierhonderd nieuwe wervianen. Maar in 66 gaat meer gebeuren: in de vrij toegankelijke publieksruimte is iedereen welkom. Fungeert het unieke stadhuis als ontmoetingsruimte, als huis van de stad, waar ruimte blijft voor nautische evenementen en ambacht. Volle kracht vooruit op weg naar een stoer en energiek Den Helder. Ferdinand Vreugdenhil Directeur-bestuurder Zeestad BV

Wijzigingen en druk-/zetfouten voorbehouden

COLUMN CITYMARKETING

Winnende foto 2018 Marielle Thomas

Bijzonder

Helder Licht

Helder Licht, dĂĄt wordt de naam van het, hopelijk jaarlijks terugkerend, lichtfestival in Den Helder. Bijzonder vanwege de lichtprojecties die bijna allemaal speciaal voor Den Helder worden ontworpen. Verder op in deze uitgave worden de verschillende lichtkunstwerken beschreven. Niet alleen de lichtprojecties zijn bijzonder, ook een aantal voorbereidingen die moeten worden getroffen kunnen bijzonder genoemd worden of laat ik anders zeggen dat dit soort voorbereidingen niet direct onder de standaard werkzaamheden van een citymarketeer behoren. Zo moeten bijvoorbeeld de ramen in gebouw 72 aan de binnenkant met kalkpapier worden afgeplakt of met karnemelk worden besmeerd om de videomapping zo goed mogelijk uit te laten komen. Er moet voor ieder kunstwerk worden gezocht naar stroomaansluitingen die voldoende krachtig zijn. Containers, aggregaten en dieseltanks moeten worden geregeld. Ieder jaar is het weer een spannende klus om een grote zeecontainer, met deuren aan zowel

de lange als de korte zijde, vanaf de Zuidstraat op de kade te takelen. Helder Licht wordt in de week van 9 december opgetuigd. De technici van Pronorm zijn dan aan de gang met apparatuur om ieder lichtkunstwerk te realiseren en kruipen bijvoorbeeld voor de bijzondere verlichting van de monumentale kraan in het Nautisch Kwartier tot in het puntje van de arm. Doodeng, maar met een prachtig resultaat. Vanuit Citymarketing zal volop gecommuniceerd worden over het lichtfestival. Ik hoop dat ook u straks trots bent op het resultaat en het doorvertelt, want mond-op-mondreclame is nog steeds het beste promotiemiddel. Het volledige team van Citymarketing Den Helder wenst u alvast fijne dagen en een heel voorspoedig 2020! Anke de Vries manager Citymarketing.

www.denhelder.online/helderlicht


Meta Benink-Baartman Voedingsspecialist en coach-trainer

Afvallen onder medische begeleiding in groepsverband

Wil jij je gezondheid verbeteren en op een verantwoorde manier afvallen?

En nu, per 1 oktober, de start van MEETyourGOALS. Een bredere en meer holistische aanpak staat hierbij centraal.

BIAmed® kan u helpen!

Waarom in een groep?

Binnen de groep (van maximaal 6-8 personen) ervaart u een prettige ontspannen sfeer. De deelnemers ondervinden veel steun en herkenning bij elkaar en er is veel ruimte voor kennisoverdracht en uitwisseling van praktische tips en adviezen.

In de beginfase verliest u gewicht door toepassing van een maaltijdvervanger, die tijdelijk één of twee maaltijiden vervangt. M.b.t. de overige maaltijden krijgt u persoonlijk advies op maat, afhankelijk van uw lichaamssamenstelling!

Sedert 1999 werkte Meta als diëtist in haar eigen praktijk en voor de Koninklijke Marine. Vanaf 2016 richtte zij zich vooral op andere coachingsactiviteiten en projecten en volgde verschillende opleidingen: de trainersopleiding bij ICM, de NLP-practioner opleiding, RET (Rationeel-emotieve Training) en binnenkort de EFT-opleiding (Emotional Freedom Techniques).

Meta coacht niet alleen op voedingsgebied, maar cliënten kunnen ook met andere hulpvragen in bijvoorbeeld de persoonlijke-, relationele- en/of werksfeer terecht.

Uw lichaamssamenstelling wordt iedere twee weken gemeten met de BIAimpedentie meter.

Voorwaarde is natuurlijk dat iedereen zich veilig voelt binnen de groep en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt m.b.t. de privacy.

“De meeste mensen weten namelijk zelf ontzettend goed wat ze zouden moeten én willen veranderen, maar hebben er moeite meem dat ook daadwerkelijk te doen!

U verliest vet maar behoudt spierweefsel.

Meer informatie of aanmelden?

Daar help ik ze graag bij!”

Uw bloedsuikerwaarden verbeteren aanzienlijk.

In de vervolgfase houdt u uw gewicht in balans door een gezond, uitgebalanceerde voeding, zonder dieetprodukten. U leert gezond én lekker te eten.

Geef je op of bel voor meer informatie: 06 - 11 321 144

U wordt begeleid door een voedingsspecialist.

Ook geschikt voor type 1 én 2 diabeten

Woensdagavond 27 november Start 1e groep

Maandagavond 13 januari Start 2e groep

Ook voor individuele begeleiding en coaching kunt u altijd vrijblijvend informatie inwinnen en een afspraak maken.

De BeDDen, sinDs 1973 De complete slaapkamerspeciaalzaak van De noorDkop

herFstvoorDeel

Marsdiepstraat 399 • 1784 AH Den Helder T (0223) 616 212 • E info@comfortenwelzijn.nl

op al onze boxsprings Tijdens de heerlijke herfstweken Original boxspring nu van € 3.185,- voor € 2.707,-*

*Afmeting 180x200cm incl. Dublin hoofdbord, vlakke uitvoering met gestoffeerde Comfort matrassen en Comfort topper.

Discover a mattres like no other

Nu 2e artikel 50% korting*

Diverse soorten comfort-, relax- en sta-op-stoelen

*Vraag naar de voorwaarden

Winter- en regenkleding voor de scootmobiel

CHOOSE&SNOOZE

het Beste BeD ter werelD Dat stel je zelF samen jubileumprijs van € 2650,-

Blijf fit deze herfst en winter! Exclusief dealer van Glerups-sloffen voor de Kop van Noord-Holland

Openingstijden di t/m vrij: 09.30-17.30 uur | za: 09.30-16.00 uur | ‘s avonds op afspraak

www.comfortenwelzijn.nl

voor € 1.999,-*

*Prijs excl. bedlinnen, hoofdkussens, accessoires en andere.

Industrieweg 4b | 1785 AG Den Helder 0223 62 40 93 | Waterbed verhuisservice

kijk ook op onze weBshop

www.DeBeDDen.nl


historie

DEN HELDER SPROOKJESACHTIG VERLICHT IN HET VERLEDEN Nog even en het jaar 2019 is weer ten einde, maar voordat het zover is gaan we eerst nog genieten van de maand december, beter gezegd van de donkere dagen voor kerst! Ik zelf associeer december altijd met het verleden, en dat bedoel ik niet treurig maar juist om de gezelligheid. Als Sinterklaas eenmaal weer naar Spanje is vertrokken verandert ons huis, naar ik heb begrepen ook dat van vele anderen, in een Engelsachtige kerstsfeer.

Maar voor het zover is moeten eerst alle kerstspullen van de zolder worden gehaald, en vervolgens uitgelegd worden op tafel om daarna de kerstboom te versieren. En dat is nou juist het mooie, het versieren van de kerstboom. Bij ons in de boom hangen nog spullen die van onze ouders en grootouders zijn geweest. En ter opsiering ligt onder de boom het boek “Het kerstekind” van Stijn Streuvels en het spel Tiddlywinks (vlooienspel) uit 1929. Overigens en dat zult u met mij eens zijn, kan het buitenshuis ook gezellig zijn vooral als alles verlicht is. Met led verlichting is toch alles mogelijk.

Den Helder sprookjesachtig verlicht in het verleden Als we terugkijken naar het verleden van Den Helder zijn er een tweetal episodes op te noemen waarbij onze stad op fascinerende wijze sprookjesachtig was verlicht. De eerste keer dat Den Helder voorzien was van illuminatieverlichting was in 1948 ter gelegenheid van het vijftigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. En na de verwoestingen van de oorlog, was het natuurlijk mooi om Den Helder weer eens te zien stralen. Verschillende gebouwen zoals het oude station aan de Prins Hendriklaan, het stadhuis aan de Kerkgracht, maar ook de muziektent in het vroegere Juliana-

park waren rijkelijk verlicht! De tweede keer dat de Helderse bevolking heerlijk kon genieten van verlichte gebouwen en objecten was in 1954. Het Koninklijk Instituut voor de Marine werd in augustus 1829 opgericht in Medemblik en in 1854 verhuisde het Koninklijk Instituut voor de Marine naar Den Helder. En ter gelegenheid daarvan vierde men in 1954 honderd jaar adelborsten opleiding in Den Helder. En eigenlijk zag Den Helder er qua verlichting in 1954 nog mooier uit dan in 1948 tijdens de viering van het vijftigjarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina! Kijk alleen maar eens naar

de Helderse bruggen. Echt droomafbeeldingen zijn het geworden als ze verlicht zijn. Maar zo zijn er nog meer plekjes op te noemen die, als ze verlicht zijn, er uit springen. Dan hebben we het over de voormalige toegangspoort naar de oude Rijkswerf te Willemsoord, de watertoren en het stadhuis aan de Kerkgracht. Maar er is één foto die boven alles uitspringt en die is van het Koningsplein. Daar zien we een kolossale paal die voorzien is van een verlicht marine anker. Cees Rondèl


N

I

E

K

A C

T

I

E

Wij waarderen

uw komst! Onze

Huiswijn Cadeau! U krijgt een fles huiswijn mee naar huis bij minimale besteding van € 50,-

De actie loopt van 7 november t/m 15 december en van 15 januari t/m 28 februari. U mag zelf een keuze maken uit de reeks van onze 5 huiswijnen.NB één fles huiswijn vanaf €50,- per gezelschap.

U

Veel variatie en altijd vers!

365 dagen per jaar

geopend vanaf 10.00 uur

DÉ ASSORTIMENTSBOEKHANDEL VAN DE NOORDKOP MET DE ORIGINEELSTE CADEAU ARTIKELEN SINDS 1870

Gedempte Gracht 71-75, 1741 GB Schagen

Bestel via de webshop van de lokale, zelfstandige boekhandel

www.boekhandelplukker.nl Gratis bezorging

Waar vindt u ons? Achterweg 2, Groote Keeten (Strandslag 8) 0224 - 227 082 www.deprincenkeet.nl

Miljoenen boeken in de webshop van boekhandel Plukker

Het

WIJK

t n a r u Resta In het wijkrestaurant bereiden de koks van Zorggroep Tellus iedere donderdagavond een wisselend driegangendiner voor u. Vers, gezond en vooral lekker!

De prijs van het driegangendiner is

€ 7.50 Dat is inclusief het 1e drankje.

Een volgende keer weer aanschuiven? Bel voor reserveringen van maandag tot en met donderdagochtend (voor 10.00 uur) naar de receptie van locatie De Lichtboei.

Open vanaf 17.30 uur Aanvang diner 18.00 uur. Kijk even op onze website voor het menu. www.zorggroeptellus.nl

Locatie De Lichtboei

Bent u slecht ter been of niet in het bezit van eigen vervoer? Voor slechts € 1,00 wordt u opgehaald en thuisgebracht. Daar zorgen wij voor!

ONDERHOUD voor personenen bedrijfsauto’s

Bosch diagnose-apparatuur Remmen • Banden • Airco Accu’s • Uitlijnen Schokdempers • Uitlaten Autoschade Ruitschade • APK

Komt u gezellig l a n g s .. .

IJsselmeerstraat 2 • 1784 MA Den Helder • T 0223 63 85 00

0223 619988

GEOPEND O P Maandag t/m vr ijd 08.00 tot 17.30 u ag ur. Zaterdag 9.00 tot 13.00 uu r


WONEN

Winkelgebied Marsdiep is een heel divers winkelgebied waar je echt alles kan vinden, van de beste sportzaak tot de beste slagers, van een ouderen winkel tot een speelgoedwinkel, van opticien tot audicien, van Bakker tot vishandel, de beste supermarkten, bloemenzaak, kapsalons, schoonheidssalons en nog veel meer!

Gratis parkeren Winkelgebied Marsdiep Parkeren is gratis in de Marsdiepstraat en in de parkeer garage. En wat het winkelgebied natuurlijk extra aantrekkelijk maakt is dat er ook winkels zijn die je nergens anders in Den Helder vind, zoals de ouderenwinkel, de modelbouw/treinen/lego winkel en de wolwinkel!

Feest programma december Op 4 december organiseert het Winkelgebied Marsdiep het grote Marsdiepstraat Sinterklaasfeest met natuurlijk een gratis programma van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Gezelligheid in december bij Winkelgebied Marsdiep gegooid! •G ekke fietsen, een hulppiet moet tenslotte alles kunnen! •E en grote schoorsteen waar de pakjes in moeten worden afgeleverd! Als de kinderen de baan netjes hebben doorlopen krijgen ze van Zwarte Piet een hulp Zwarte Pietendiploma! Daarbij worden de wangetjes zwart gemaakt en mogen ze hun eigen pietenmuts knutselen! Natuurlijk is Sinterklaas er ook en zelfs popcornpiet!

Op 18 december is er van 09.00 uur tot 17.00 uur een Dickensmarkt. Een ouderwets gezellige markt in Dickens stijl met medewerking van diverse Helderse koren en de Sea Side Jazzband. Voor de kinderen (en volwassenen) is er een winterstormbaan van 17 meter, een snowboard simulator, springkussen, zweefmolen en een ballonartiest. De kinderen kunnen ook broodjes bakken en er zullen schapen aanwezig zijn.

Dickensmarkt

Het verdere programma blijft nog even een verrassing. Het belooft in ieder geval een gezellig uitje te worden voor jong en oud!

Er is een Zwarte Pieten oefenschool: de Pieten verzorgen deze oefenschool voor de hulppietjes. Er wordt een parcours van 30 meter lang geplaatst bestaande uit: • Een opblaasbare stormbaan 10 x 3,5 meter om net zo behendig als Zwarte Piet te worden! • Een 5 meter hoge vuurtoren waar bovenin de pakjes moeten worden

Informatie:

Marcel Duyzer, 06-46343925


ZOEKT U EEN MAKELAAR

die de tijd voor u neemt?

Geschatte waardes

20 kijkers in één kijk-uur

> Berekende waardes

> Echte bezichtigingen

AANDACHT VOOR U EN UW WONING.

RUIM 20 JAAR GEDEGEN ADVIES, RUIM 20 JAAR EEN BEGRIP.

WWW.VANKEULENMAKELAARS.NL | 0223 61 64 00

TUIN BOUWONTWIKKELING B.V.

TUIN PROJECTONTWIKKELING B.V.


Werken

Foto: Petro van de Herik

Het verhaal achter Lichtschip Texel Markering vaarroutes vorige eeuw In de Noordzee komen veel zandbanken en ondiepten voor. Deze vormen een groot gevaar voor de scheepvaart. Omdat de Noordzee één van de drukst bevaren zeeën ter wereld is, moeten de vaarroutes en ondiepten adequaat en volgens internationale afspraken worden gemarkeerd. Tegenwoordig is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de vaarwegmarkering in de Nederlandse sector van de Noordzee. Tot laat in de vorige eeuw gebeurde dit markeren echter nog door onder andere lichtschepen, die zich het best laten definiëren als drijvende vuurtorens op ver in zee vooruitgeschoven posities. Door de alsmaar voortschrijdende technische ontwikkelingen op nautisch gebied waren de in exploitatie dure lichtschepen op een gegeven moment als navigatiemiddel overbodig en werden vervangen door andere, eigentijdse middelen. Dit over-

kwam ook het lichtschip Texel. Nadat het de laatste vijftien jaar van haar actieve leven als geautomatiseerd lichtschip onbemand op positie had gelegen, werd het schip in 1992 naar binnen gehaald en door een grote lichtboei vervangen. Restauratie Nadat in 1996 de museale inrichting van het lichtschip in handen was gegeven aan de vrijwilligers van de Stichting Historie der Kustverlichting, werd gelijk een begin gemaakt met de restauratie. Als eerste werden alle loze kabels verwijderd. Tijdens de automatisering was veel apparatuur vervangen of verplaatst. Hiervoor waren, zonder de oude te verwijderen, nieuwe kabels getrokken. Hierna werden zowel de buitenzijde van het schip als de vertrekken binnen geschilderd. Omdat het Loodswezen destijds onder de Koninklijke Marine viel, was het schip bij de oplevering

volledig met marine materiaal ingericht. Maar toen het schip eenmaal uit dienst was gesteld, kwam het leeg naar Den Helder. Met dank aan de marine kon de inrichting in de loop der jaren toch weer vorm worden gegeven. Zo kwamen de oude types Becker radio’s met toebehoren. Verder werden de radiotafel en de ladekast voor het plaatsen van het radiobaken nagebouwd. Ook werd het grootste deel van de kombuis gerestaureerd en werden in enkele natte ruimten de vloerplaten vernieuwd. De grootste klus zou de machinekamer worden omdat deze ruimte geheel was gemoderniseerd. Nadat twee van de drie Samofa dieselgeneratoren waren verwijderd, kon deze ruimte worden schoongemaakt en geschilderd. Hierna werden er vier Kromhout dieselgeneratoren geplaatst. Voor alle andere werkzaamheden verwijzen wij je naar de website van Lichtschip Texel.

Blikvanger Museumhaven Al vanaf 1996 vormt het museale lichtschip Texel nr. 10 een absolute blikvanger in Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf Willemsoord te Den Helder. Bijzonder is dat het inmiddels prachtig gerestaureerde schip op een steenworp afstand ligt afgemeerd van de helling waar zij in 1951 van stapel is gelopen. Hierna zou het lichtschip voor de Nederlandse kust veertig jaar lang een betrouwbaar baken in zee zijn. Thans vormt het een lichtend middelpunt van een bijzondere museale schepencollectie. Nieuwsgierig geworden? Er zijn rondleidingen aan boord. Het schip is momenteel open voor bezoek op dinsdag t/m donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Tevens op afspraak via telefoon 06-15613128. Er wordt dan een rondleiding gegeven over en door het schip. Kosten zijn voor volwassenen € 3, - en kinderen € 1,50.-. Afspraak maken:

06-15613128


Den Helder, het culturele hart van de regio

Het wapen van

Bron foto: Helderse Historische Vereniging

Den Helder Drie gouden kepers op een rode achtergrond, twee parels, twee smaragden en drie robijnen. Dat is het wapen van Den Helder en het is vele eeuwen ouder dan de stad zelf. Het is afgeleid van het wapen van de heren en graven van Egmont, die in de late Middeleeuwen heren van Huisduinen waren en in de naar hen genoemde Grafelijkheidsduinen hun jachtpartijen hielden. Maar de connectie met Egmond gaat verder terug. Al in de tiende en elfde eeuw lagen er tussen Huisduinen en Callantsoog bezittingen van het klooster Egmond, het eerste grote religieuze centrum van de Noordelijke Nederlanden. Het klooster was in 922 als nonnenklooster gesticht en omstreeks het jaar

1000 was de abdij een economische grootmacht geworden met landbezit verspreid door het hele graafschap Holland en zelfs daarbuiten. Mede doordat de onvrije boeren rondom dit landgoed met hun oogsten direct de voorraadschuren van het klooster spekten. Het dorp Huisduinen bestond toen al langer. De vroegste vermelding van 'Husiduna' dateert uit 886. Toen Den Helder rond 1500 als vissersgehucht 'die Helder Buyrt' ontstond aan het Marsdiep, was Huisduinen vanwege het voortgaande kustverlies al verschillende malen landinwaarts verplaatst. De monniken van de abdij van Egmond waren de eersten die aan de NoordHollandse kust de strijd aanbonden met het water en begonnen met de bouw van dijken om hun landerijen ten zuiden van de abdij te beschermen. Maar aan de kust was het landverlies niet te keren. Tijdens grote stormvloeden in 1170 en 1196 brak de zee op verschillende

plaatsen door de duinenrij. Het achterliggende veengebied spoelde vrijwel helemaal weg. Callantsoog en Huisduinen bleven achter als waddeneilanden, op geïsoleerde stukken duin. Pas vier en vijf eeuwen later werden zij door de aanleg van Zijper Zeedijk en de Oldebarneveltsdijk weer verbonden met het vasteland. De abdij van Egmond had bij de catastrofe een groot deel van zijn grond-

bezit in de Noordkop verloren en trok zich uit het gebied terug. De eilanden Callantsoog en Huisduinen werden door de Hollandse graven naderhand in leen uitgegeven aan enkele van hun getrouwen, Callantsoog aan de heren van Brederode en Huisduinen aan de heren van Egmont. De Egmonts waren eenvoudig begonnen, als wereldlijke zaakwaarnemers van de abdij, maar hadden zich steeds meer zelfstandige macht toegeëigend. Vanaf 1486 voerden zij de graventitel. Het wapen is op 20 juni 1816 door de Hoge Raad van Adel officieel toegekend aan de gemeente Den Helder. Het wapen dat Den Helder voert hebben we dus te danken aan de jachtpartijen in de Grafelijkheidsduinen door de heren en graven van Egmont.

Bron: Canon van Nederland

Overblijfselen in de duinen:

de M219 Wie opgroeit in Den Helder, groeit ook op in de Stelling van Den Helder. Wie heeft er in zijn jeugd niet lopen ravotten in de duinen en de bunkers? In deze rubriek wordt iedere keer een ander object uit de Stelling van Den Helder uitgelicht. Dit keer de M219.

De M219 bestaat uit twee unieke bunkers die deel uitmaakten van de Seezielbatterij Zanddijk. De locatie bevindt zich in de duinen van Julianadorp, strandslag de Zandloper, richting Strandpaviljoen Zee van Tijd. In de gehele 5000 kilometer lange Atlantikwall zijn er maar twee van deze exemplaren gebouwd. Het was de bedoeling dat de bunker geheel gecamoufleerd onder het zand kwam te liggen, op de toegang en het kanon na. Het kanon zou van het slagschip ‘de Gneisenau’ worden gehaald en op de kazematten worden geplaatst. De bunkers zijn in 1944 aan het einde van de oorlog gebouwd waardoor het geschut er slechts gedeeltelijk op heeft gestaan. Na de oorlog zijn de bunkers eerst opgemeten, vervolgens afgesloten en onder het zand verdwenen. De jeugd, maar ook bezoekers van Café de Zandloper, konden het voor vele jaren niet laten de bunkers open te breken. Uiteindelijk ging het dak van de bunker aan de noordzijde kapot en kwam er een grote hoeveelheid stuifzand naar binnen. Sinds 2014 is een grote groep vrijwilligers van de Stichting Stelling Den Helder bezig met de bunker weer toegankelijk te maken.

De eerste stap? Er werden maar liefst twee volle vrachtwagens aan puin en zand uit één van de bunkers verwijderd. Inmiddels wordt daar een educatief centrum in gevestigd. De bunker aan de zuidkant is hedendaags niet toegankelijk voor publiek door het broeden van de tapuit en de vleermuis die zich daar huisvest.

De M219 is onder andere te bezoeken tijdens Open Monumentendag, Bunkerdag, het Helders Stelling Weekend op 9 en 10 mei 2020 en op afspraak. Vanaf medio 2020 zal de M219 samen met de Sani 638 Hospitaalbunker maandelijks geopend zijn. Houd daarvoor de portal denhelder.online in de gaten!

Foto’s: Stichting Stelling Den Helder


Evenement

Sinterklaas en kerst

vier je natuurlijk ook bij de Riepel Het grote jubileumfeest ter ere van het 10 jarig bestaan is nog maar net achter de rug, maar er is nog steeds van alles te beleven in Winkelcentrum de Riepel in Julianadorp.

Foto: Studio Kisteman / Bergwerk

Er wordt gestart met het grote Sinterklaasfeest. Op zaterdag 30 november aanstaande zijn er tussen 11.00 uur en 15.00 uur diverse Pieten aanwezig en kunnen kinderen aan allerlei spelletjes met de Pieten deelnemen. Wat denk je van pepernoten sjoelen, pakjes in de schoorsteen werpen, taai taai versieren en koekhappen? Of doe je liever mee met de mini cursus zaklopen of dak klimmen? De deelname is gratis en uiteraard wordt er ook wat lekkers uitgedeeld!

Op zaterdag 7 en zondag 8 december is er kerstmarkt. Koop alvast de mooiste geschenken, doe inspiratie op voor heerlijke lekkernijen die met Kerst en/of Oud & Nieuw geserveerd gaan worden of koop mooie versiering voor binnen en buiten uw huis. Geniet tussendoor van lekkere drankjes en hapjes en zing mee met de kerstliedjes! Je bent van harte welkom in het Winkelcentrum De Riepel, want we zijn er alweer 10 jaar voor jouw gemak in het Dorperhart! Kijk op de website voor de verruimde openingstijden ter gelegenheid van de feestdagen.

zat 30 Nov

Nadat Sinterklaas is uitgezwaaid, is het alweer tijd om in kerstsfeer te komen.

& 7/8 dec

Informatie:

de Riepel Julianadorp

Evenement

Winterdromen Op zondag 1 december wordt voor de zevende keer WinterDromen georganiseerd in de Stadshal van de Kampanje. Van 12.00 uur tot 17.00 uur kun je in theater De Kampanje struinen langs mooie kramen, genieten van muziek, een modeshow en nog veel meer.

Wintermarkt WinterDromen bestaat net als ZomerDromen ook uit meerdere onderdelen. In de Stadshal is een Wintermarkt met allerlei verschillende kramen van brocante tot prachtige sieraden en van heerlijke winterthee tot kerststukken. Je kunt zeker terecht om originele cadeautjes te kopen voor Sinterklaas of Kerst. Op het foodplein, met onder andere Slagersatelier Duyzer, Bom Dia en Puur

De toegang voor WinterDromen

€ 3, - per persoon kinderen t/m10 jaar gratis

Dunselman, kun je heerlijkheden kopen om meteen van te genieten, maar ook om mee naar huis te nemen. Er zijn demonstraties en workshops streetdance van Rik Niks Bodylanguage en ook de balletleerlingen van Rinske Posthumus van Triade geven een optreden. Modeshow en muziek Om 13.30 uur en 15.15 uur betreden de modellen van Nameless de catwalk voor een modeshow. Tijdens de modeshow wordt er feestkleding geshowd. Tussen de modeshows door is er live muziek.

Ook dit jaar is er weer wintertheater op Winterdromen. Misschien maak je wel een te gekke foto voor jouw kerstkaart. Hapjes en drankjes Tijdens WinterDromen zorgen de medewerkers van restaurant Stoom voor de lekkerste hapjes en drankjes. Dat wordt genieten van heerlijke erwtensoep, de warme chocomel met slagroom en apfelstrüdel, glühwein of een broodje warme beenham.

zondag

1 dec


DRUKKE DECEMBER DAGEN DEN HELDER BLACK FRIDAY VRIJDAG 29 NOVEMBER

SINTERKLAASHUIS

16, 20, 23, 24, 27 & 30 NOVEMBER EN OP 4 DECEMBER

3 UUR GRATIS PARKEREN! MET PARKEERSCHIJF

X-MAS SHOPPINGNIGHT ZATERDAG 21 DECEMBER

EXTRA KOOPZONDAGEN 1, 22 EN 29 DECEMBER

WWW.HELDERSEBINNENSTAD.NL HET IS TIJD VOOR

WINTERBANDEN! Meer grip op de weg DUS VEILIGER!

Beleef vandaag

r e d l e H n e D Hoe d r e w l e e d r onde ingslinie

rdedig van de Duitse ve

eo

-

* t e combitick €12, met Fort Kijkduin

p t ij d d

e

Do

mbardeerde 5 de meest gebo geving is ‘4 – 0 ‘4 en ss tu lder de om Wist u dat Den He is? De impact op inwoners en nd Atlantikwall (van la de er in ed N er n ld va He n stad De n va ng sche liggi l in. Bezoek het groot. De strategi je) heeft hier een flink aandee an n deze Noorwegen tot Sp m en ontdek de geschiedenis va Helder. ru n nt De Ce l in al g w lo Atlantik Wereldoor de ee Tw de en verdedigingslinie positie is voor jong en oud. ex Deze interactieve

3ete0r lo0pen

m

vanaf in! jkdu t r Fo Ki

23 219999 Huisduinen | T: 02 41 at tra ts in W R.W. van de

um.nl

llcentr www.atlantikwa *

Kievitstraat 22 • 1781 ZE Den Helder • T 0223 62 10 08 • W autobedrijfgeha.nl • E geha@planet.nl

te.

jzen op de websi

kijk voor alle pri

X


Ondernemer aan het woord

Erika van Veen

succesvol in de kledingbranche 4Fashion Met de webshop erbij kreeg Erika het steeds drukker. Toch besloot zij afgelopen april nog een tweede fysieke winkel te openen op de Beatrixstraat: 4Fashion. “Ik heb wel heel erg getwijfeld, hoor! Het zijn toch weer twee panden, met dubbele huur en alle andere kosten. Maar uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en daar ben ik nu heel blij om!”

“Niets mis met het ondernemen in Den Helder”, vindt Erika van Veen (48). In april heeft zij met succes haar tweede kledingwinkel in de stad geopend. Daarnaast heeft zij een goed lopende webshop.

Tweedehands kleding Erika heeft altijd in Den Helder gewoond, maar heeft voordat zij in Den Helder haar eigen bedrijf oprichtte lange tijd in Den Haag gewerkt. Hierover vertelt ze:

Meer info: www.cheap4fashion.nl

Met hulp van onder meer haar moeder, tante, man, zoon en nog twee personeelsleden kan ze de winkels en webshop prima draaiend houden. Cheap is nu bestemd voor tweedehands en outlet. In 4Fashion wordt uitsluitend nieuwe kleding verkocht.

“Toen ik mijn man vijfentwintig jaar geleden leerde kennen, had hij al een bedrijf in de telecom en ICT in Den Haag. Daar heb ik vijftien jaar gewerkt.” Hoe is Erika gekomen tot haar keuze voor Cheap4Fashion (afgekort Cheap), haar winkel in tweedehands kleding op de Palmstraat?

“Zo'n tien jaar terug kreeg ik al steeds meer interesse in vintage spulletjes. Ik handelde daar toentertijd al een beetje in. Omdat het me ook wel begon op te breken om iedere dag op en neer te rijden naar Den Haag heb ik besloten om deze winkel te beginnen. Door de tijd heen is het steeds verder gegroeid.”

Ondernemen in Den Helder Over het ondernemen in Den Helder zegt ze: “Ik ben er heel positief over! Al die verhalen over dat het hier alleen maar ellende is, zijn echt niet waar. De mensen die in de zaak komen zijn juist altijd enthousiast! Je moet misschien wel meer doen om de klant tevreden te houden dan vroeger, maar dat hoort er nu eenmaal bij.”

Ondernemer aan het woord

Suzan Romar is in haar element Het maken van spellen voor bedrijven; een uiterst origineel concept. De bedenkster hiervan is Suzan Romar (23) uit Julianadorp. Met haar eigen onderneming Speelement ontwikkelt ze sinds kort allerlei soorten spellen, zowel digitaal als op papier.

De start van Speelement Suzan is opgegroeid op camping en bloembollenbedrijf Duinzoomhoeve in Julianadorp en maakte zodoende al

op jonge leeftijd kennis met het ondernemen. In Utrecht volgde zij de hboopleiding Hotel- en Eventmanagement en behaalde ook de minor Ondernemerschap. Voor haar afstudeerstage kwam ze terecht bij evenementenbureau Helder Events uit Den Helder. Na haar studie kreeg ze de kans daar te blijven werken. “Bij Helder Events begon ik steeds meer spellen te ontwikkelen en ik ontdekte al snel dat ik dat nog leuker vond dan het spelen van spellen. Het geeft enorm veel energie als je mensen bezig ziet met jouw spel! Ik wilde hier graag verder mee en daarom heb ik Speelement opgezet”, vertelt Suzan enthousiast.

Verschillende spellen Suzan werkt inmiddels niet meer voor Helder Events en richt zich volledig op haar eigen onderneming. Hoewel ze nog in de opstartfase zit, tonen meerdere scholen en bedrijven al interesse in de spellen die ze ontwikkelt. “Ik maak diverse soorten spellen op maat. Het is maar net wat de klant voor ogen heeft. Het kan bijvoorbeeld een app zijn voor op je telefoon of iPad.” Een leuk voorbeeld hiervan is het familiespel 'Het Geheim van de Tonijn'. “Dat heb ik in samenwerking met het Marinemuseum ontwikkeld. Je voert daarbij verschillende opdrachten uit terwijl je op avontuur gaat in het museum! Maar ik maak ook spellen voor op papier of speciale Escape Games voor in het bos, het park of de camping. Er is heel veel mogelijk en alles kan op locatie worden uitgevoerd!” Werkzaam in heel Nederland In principe werkt Suzan door het hele land. Onlangs is ze nog in Arnhem geweest voor het verzorgen van een actieve onderbreking tijdens een personeelsbijeenkomst. Ze is echter ook positief over de mogelijkheden binnen de regio: “Ik ben in de omgeving al bij veel bedrijven langs geweest. Het ondernemen in Den Helder en omstreken bevalt me prima!”

Meer informatie:

www.speelement.nl


Werken

Sjoerd Hilckmann (Media Centrum Defensie)

Geen oefening, maar het echte werk! Eind augustus zag Den Helder Zr.Ms. Snellius en Zr.Ms. Johan de Witt vertrekken naar zee vanuit de Nieuwe Haven. De schepen vertrokken richting het Caribisch gebied voor een grootschalige oefening in het verlenen van noodhulp na een natuurramp. Tijdens de transit over de Atlantische oceaan trok orkaan Dorian over de Bahama’s. Zr.Ms. Johan de Witt, amfibisch transportschip met zijn landingsvaartuigen en helikopters, en Zr.Ms. Snellius, een schip gespecialiseerd om de zeebodem in kaart te brengen, hielden de situatie nauwlettend in de gaten. De orkaan van de hoogste categorie zorgde voor een enorme ravage op de eilanden Abaco en Grand Bahama.

Bomen knakten als luciferhoutjes, complete woonwijken weggevaagd, zeecontainers waaiden in zee. Na een noodhulpverzoek van de Bahamaanse overheid kregen de schepen de opdracht om noodhulp te gaan verlenen op de Bahama’s. Niet langer oefenen, maar dus het echte werk. Mensen en materiaal werden binnen een paar dagen in gereedheid gebracht. Mariniers die de ene dag nog op de Wereldhavendagen stonden, stapten de volgende dag aan boord van de Johan de Witt op Sint Maarten. Extra materiaal voor noodonderkomens werd ingekocht en er werd zelfs voedsel geschonken door de bevolking van Sint Maarten die de orkaan Irma nog vers in het geheugen hadden. Volgeladen met hulpgoederen en 650 militairen uit Nederland, Frankrijk en Duitsland werd er koers gezet richting de Bahama’s. Direct werden er militairen vooruit gestuurd naar Nassau, de hoofdstad van de Bahama’s, waarvandaan de noodhulp landelijk werd gecoördineerd. Daar bleek

dat de Nederlandse hulp het beste kon worden ingezet bij de stad Marsh Harbour op het eiland Abaco. Dorian heeft hier bijna 24 uur stil gelegen, waardoor de vernietiging hier overweldigend was. Zr.Ms. Snellius bracht de zeebodem in kaart, zodat de landingsvaartuigen van Zr.Ms. Johan de Witt veilig konden landen. Al snel werden honderden militairen met materieel aan land gezet en begon het echte werk. In samenwerking met de lokale autoriteiten en (inter)nationale hulporganisaties werd

bepaald waar de hulp van de militairen het hardst nodig was. Marinemensen en mariniers begonnen direct met het opzetten van tenten waarin hulpgoederen van World Food Programme konden worden opgeslagen. Transporthelikopters van de luchtmacht bereikten onbereikbare plaatsen met brandstof en hulpgoederen, kritieke infrastructuur werd gerepareerd, op gehavende daken werden zeilen geplaatst, ziekenhuizen kregen weer stroom en water, een container werd uit de haven gevist, over heel Abaco werden hulpgoederen uitgedeeld. Op het hoogtepunt waren meer dan 300 mannen en vrouwen van drie verschillende nationaliteiten, alle krijgsmachtonderdelen en verschillende specialismes met meer dan 70 opdrachten bezig. Het werk werd na 10 dagen met ceremoniële opening van een bypass overgedragen aan de lokale autoriteiten en hulporganisaties. De genisten van de landmacht bouwden deze bypass langs een vernietigde brug, waardoor het noordelijke deel van Abaco weer werd herenigd met het hoofdeiland. Een kroon op de bijdrage van de internationale taskforce om het eiland klaar te maken voor de wederopbouw.


Het leven aan boord van

Foto: Judith Veenstra Instagram : juarnave

Werken

de Prospector 1 ‘Ik ben gedurende 10 jaar verantwoordelijk geweest voor een jack up drilling rig als Hoofd mijnbouw installatie zgn; HMI (zie het als de Kapitein van een schip) Engelse term is OIM (Offshore Installation Manager)’ aldus Tom Gravemaker. Het leven aan boord is het beste te vergelijken met een klein dorp, allerlei disciplines die samenwerken om uiteindelijk voor een olie-/gas maatschappij een put te boren. Het werkt als volgt een olie-, gas maatschappij heeft een licentie om een gas of olie put te boren, vervolgens huren zij een jack up Rig in zoals de Prospector 1. Deze is geparkeerd aan steiger 36, 37 Den Helder. Buiten de vaste bemanning (ongeveer 40 tot 45 personen) heeft de olie-/gasmaatschappij een aantal specialisten nodig om deze put veilig te boren, dit betekent dat de totale bemanning op het Rig ongeveer bestaat uit 70 tot 90 personen inclusief de catering en afhankelijk van het boorproces, het maximum aantal personen op de Prospector kan wel oplopen tot 150.

Een ieder aan boord heeft zijn of haar taak. Er zijn personen die het boorproces uitvoeren, personen die zorgen dat het gereedschap en het materieel aan boord komt en op tijd klaar leggen, dan wel aanwezig zijn. Dit gebeurt meestal per bevoorradingsschip (lading bestaat uit containers, bakken, buizen, voeding, bulk producten zoals water, diesel, cement en boorspoeling), het licht moet natuurlijk blijven branden, dus een technische ploeg zorgt voor het onderhoud van de motoren en generatoren maar ook al het boorgereedschap en alles wat nodig is om een put te boren. Ook heel belangrijk is de catering, die 4 x per dag een maaltijd verzorgt. Alsmede de hygiëne, wasserij en het schoonhouden van de hotel accommodatie. Tevens belangrijk is het team logistieke zoals de radio operators die aan boord zaken regelen zoals hotelplanning en zorgen voor de helikopters. Kortom het leven aan boord is net als in een klein dorp. Ook wordt er goed op de veiligheid gelet en op goed en efficiënt verlopen van de processen, dit team maakt de planning en voert overleg omtrent de vooruitgang en is ook verantwoordelijk voor de gehele operatie.

Daarbuiten is er aan de wal ook een team van personen die gedurende het hele proces een dagelijks contact heeft met het offshore team.

Al met al een heel team van internationale personen, die een onderdeel zijn van onze energie voorziening. Het grote voordeel is dat je nooit in de file staat!

Evenement

De schaatsen al uit het vet? De ijsbaan op de kop van de Beatrixstraat wordt vrijdag 6 december weer feestelijk geopend! De ijsbaan is een tijdelijke ijsbaan die mogelijk wordt gemaakt door de aanhoudende sponsoring van Helderse bedrijven en de inzet van vele vrijwilligers. Dankzij hen kunnen in de eerste periode van de opening van de ijsbaan de scholieren van alle basisscholen kennis komen maken met de schaatssport. Indien u de ijsbaan ook een warm hart toedraagt en wil helpen als sponsor en of vrijwilligers dan ontvangen wij graag een bericht! Tijdens de kerstvakantie is de baan hele dagen vrij toegankelijk voor

iedereen. Hier wordt altijd grif gebruik van gemaakt. Met de aanwezigheid van de ijsbaan is de Helderse binnenstad tijdens de donkere wintermaanden een echte trekker die gezelligheid en reuring brengt in het centrum. Voor meer informatie over de exacte openingstijden: check de website en/of Facebook of stuur een mail naar info@ijsbaanbeatrixstraat.nl De ijsbaan is een initiatief van de stichting promotie Helderse Binnenstad. De KNSB in de vorm van IJstijd! heeft ook dit jaar weer haar steun toegezegd.

vanaf vrijdag

6 dec

Informatie:

www.ijsbaanbeatrixstraat.nl


OUTLET RETOURGOEDEREN

Grote keuze in afvalbakken, pedaalemmers, brievenbussen, rookpalen, enz. met lichte schade of klein defect EKO - Brabantia Wesco - Simple Human enz.

HOGE KORTINGEN

75%

Tot maar liefst op de reguliere winkelprijs.

ALLEEN NOVEMBER EN DECEMBER

Bekijk de kerst arrangementen op www.efferestaurants.nl

BIN-DISCOUNTER.NL Keizerstraat 67-69 Den Helder het oude Intertoys pand

OPENINGSTIJDEN: do. - vr. - za. 10.00-17.00 uur

GRATISAGE

KEUKENM€O65N0,-T t.w.v.

HALLO, WIJ ZIJN UW KEUKENCOACHES!

Jimmy, Nick & Joël

I E DE R E DONDERDA G

KOOP AV

Ravelijncenter 31 1785 LX Den Helder

0223 - 66 16 50 denhelder@i-kook.nl

OND

www.i-kook.nl


Evenement

Rondleidingen:

Speel toerist in eigen stad! Foto: Bertil van Beek

rondleidingen worden elke woensdag en zaterdag ochtend aangeboden, ook op aanvraag. Duur: ± 2 uur. Prijs: € 6, -. Bij een groep van meer dan 20 personen die in keer boeken is de prijs € 4,50 per persoon. Landschap Noord-Holland De Helderse Vallei biedt dikwijls in samenwerking met Landschap NoordHolland wandelingen en excursies aan. Houd de website in de gaten voor nieuwe aankondigingen! En verder… Maar, zelf op pad gaan kan natuurlijk ook! Er zijn diverse fiets-, vaar- en wandelroutes door prachtige plekjes in Den Helder. Bij het Toeristisch Informatie Punt zijn verschillende boekjes verkrijgbaar.

Foto: Paul Schaap

Een rondleiding wordt voornamelijk gevolgd door de toerist in een, voor hem vreemde, stad. Maar hoe zit dat in je eigen vertrouwde stad? Ontdek hoe leuk het is om een stukje meer historie, natuur en cultureel erfgoed te ontdekken vlak bij je eigen huis bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie! Het Koninklijke Instituut voor de Marine (KIM) Het KIM is het opleidingsinstituut voor toekomstige officieren van de Nederlandse Koninklijke Marine (vloot en mariniers) te Den Helder. Een rondleiding is te volgen door dit prachtige, monumentale gebouw! Dit kan het hele jaar door op zaterdagochtend om 10:30 uur en woensdagmiddag om 13:30 uur. Ook op aanvraag. Legitimatie verplicht. Duur: 1 ½ tot 2 uur, prijs: € 4,50 per persoon.

zandplaat ‘de Harssens’. Het pantserkustfort had twee koepels met elk 2 kanonnen, de grootste die ooit op een fort in Nederland hebben gestaan. Door vrijwilligers van de Stichting Stelling Den Helder worden op wisselende dagen enthousiaste rondleidingen verzorgd. Aankomende data op 30 november en 14 december. Duur: ± 1½ uur. Prijs € 4, - per persoon. Ook op aanvraag. Fort Harssens ligt op defensieterrein, legitimatie en aanmelden vooraf is noodzakelijk. Willemsoord Bij de historische rondleiding over Willemsoord worden deelnemers al wandelend geïnformeerd over de

strategische ligging van Den Helder als marinehaven. Naast de rijke historie wordt ook aandacht besteedt aan de verschillende bouwstijlen, de unieke dokken, de vele bombardementen en het vertrek van Defensie van het terrein. De

Of, een leuke en interessante rondleiding is natuurlijk ook te volgen binnen de Helderse musea: het Reddingmuseum, het Marinemuseum, botanisch kassencomplex Hortus OverZee, het Nollenproject van R.W. van de Wint of Fort Kijkduin. Foto: Bertil van Beek

Fort Harssens Fort Harssens is rond 1885 gebouwd op

Diverse

Data

Zie voor directe links naar de verschillende instanties om te reserveren via

www.denhelder.online


HET GROOTSTE EN MEEST COMPLETE

TOT DE KERST ELKE ZONDAG GEOPEND VAN 11.00-17.00 UUR

TUINCENTRUM VAN DE NOORDKOP! HEEL VEEL KEUZE IN KAMERPLANTEN EN BINNEN POTTERIE ZONDAG 24 NOVEMBER VANAF 13.30 UUR Groots optreden van het grote Pietenkoor met ± 20 doldwaze pieten. En natuurlijk is de Sint ook aanwezig!

GROTE KEUZE IN HERFST/WINTER BLOEIENDE PLANTEN voor tuin, terras en balkon

DE GROOTSTE EN MEEST COMPLETE KERST -SFEER EN KADOMARKT VAN DE NOORDKOP IS WEER GEOPEND! Ook voor uw tuinaanleg en onderhoud

ALLES VOOR UW HUIS, TUIN EN DIER

Schorweg 99b, Breezand, 0223 - 52 24 38 maandag 13.00 - 17.30 uur, dinsdag t/m vrijdag 08.30 - 17.30 uur, zaterdag 08.30 - 17.00 uur, zondag van 11.00 - 17.00 uur Bezoek en like ons op facebook. facebook.com/tuincentrumhollander

ca. 2,2 m

ca. 5,1 m

ca. 2,6 m

+1500

+1500

+1500

+1500

+1500

ca. 2,8ca. m2,2 m ca. 2,8 m ca. 2,2 m

ca. 2,8 m ca. 5,1 m

ca. 5,1 m

ca. 2,2 m

ca. 5,1 m

ca. 3,0 m

ca. 3,0 m

ca. 3,9 m

wtw +1500

ca. 5,1 m

Kenmerken Type R Woonoppervlakte: Woninginhoud: Kaveloppervlakte: Aantal kamers: Verwarming:

Royale twee-onder-één-kap woningen (Type R)

Prijs vanaf € 324.000,- v.o.n.

In het prachtige Julianadorp is een nieuwe gezellige dorpswijk met comfortabele nieuwbouwwoningen in aanbouw. In bouwfase 3 zijn nog een aantal twee-onderéén kapwoningen van type R beschikbaar. Dit type heeft standaard een verlengde woonkamer en meeontworpen garage. De zolder is ruim en biedt mogelijkheid voor een 4e slaapkamer.

Extra uitbreidingsmogelijkheden Extra uitbouw woonkamer Indeling zolder Dakkapel voor en achter Energieneutraal (EPC = 0) Beneden slapen

www.willemalexanderhof.nl

134 m2 (+28 m2 garage) 619 m3 244 tot 367 m2 3 (4e optioneel) lucht/water-warmtepomp

Verkoop en informatie Een project van:

ca. 5,1 m

wtw

ca. 5,1 m

wtw

ca. 6,3 m

ca. 6,3 m

ca. 6,3 m

ca. 3,0 m

ca. 8,8 m

ca. 3,0 m ca. 5,1 m

ca. 3,9 m

ca. 3,9 m ca. 5,1 m

ca. 3,0 m

wd

ca. 2,9 ca.m2,2 m ca. 2,9 m ca. 2,2 m

ca. 2,9 m

ca. 2,6 m

wm

ca. 8,8 m

Warmte pomp

ca. 3,0 m

wd

ca. 2,6 m

wm

ca. 8,8 m

Warmte pomp

wd

ca. 11,8 m

wm

ca. 11,8 m

Warmte pomp

ca. 4,1 m

ca. 4,1 m

Garage

ca. 11,8 m

Willem Alexanderhof Wonen in Julianadorp!

ca. 4,1 m

www.tuincentrumhollander.nl


Hoe gastvrij is

Hoe gastvrij is Bedrijf: De Kop Werkt!/Bo& Naam: Bo-Anne van Egmond Leeftijd: 33 jaar

Bedrijf: Omnyacc accountants & adviseurs Naam: Nienke Roeper-Oudkerk Leeftijd: 31

Toffe

Gast

Toffe

Gast

Vraag 1: Welk cijfer zou je jezelf geven vrouw als het aankomt op gastvrijheid? Toch wel een 9. Gastvrij/gastvrouw zijn maakt mij oprecht blij! Mijn moeder zit in de zorg en wellicht heb ik daar toch wat aan overgehouden. Iedereen is altijd welkom bij ons. Sterker nog, de hapjes gaan op tafel en een drankje ontbreekt zeker niet. Vroeg aftaaien komt eigenlijk niet voor, vooral als de spelletjes op tafel komen. Bij Omnyacc is het voor mij niet anders. Ik vind de evenementen waarbij wij onze klanten mogen verwelkomen een hoogtepunt. Te leuk om hun verhalen te horen en ze een fijne dag of avond te bezorgen. Vraag 2: Iemand van buiten Den Helder vraagt je: “Wat mag ik in deze stad niet missen?” Waar te beginnen! Bezoek eens een van de vele gave evenementen die hier worden georganiseerd. Bierfestival, Springfair, de wandeldag door de bloembollenvelden, carnaval, zowel de Hollandse als Caraïbische variant, we’ve got it. Een dag/avondje Willemsoord is nu sowieso een feest met de leuke restaurants, bioscoop, cafés

en schouwburg! Iedereen van buiten Den Helder die ik meeneem daarheen is positief verbaasd! Oh, en mag ik stiekem een beetje verliefd zijn op het eten van Robuust? Vraag 3: Hoe zou je Den Helder in het algemeen omschrijven als iemand je hiernaar vraagt? Nee, het is niet het einde van de wereld! Het is een stad waar je nu nog een mooi huis kan kopen voor een leuk bedrag. Het knapt zo op, dat ik zeker weet dat we straks alleen maar sprake gaan hebben van een stijgend inwonersaantal en positieve geluiden over de stad! Vraag 4: Waar zie je kansen om onze stad nog gastvrijer te maken? Misschien een toffe, in groene planten gehulde co-workingspace waar zzp’ers kunnen werken. Ook een betere vulling van de panden in de binnenstad. Het is een lastige tijd, maar het mag, lees moet, beter. Vraag 5: Nomineer iemand die je gastvrij vindt voor de stad en waarom? Rinske Posthumus

Vraag 1: Welk cijfer zou je jezelf geven als het aankomt op gastvrijheid? Een 7. Ik ben behoorlijk ‘Hollands’ als het gaat om gastvrijheid: iedereen is welkom, maar graag even aankondigen. Ook zodat ik lekkere dingen in huis kan halen en rommel kan opruimen, haha. Vraag 2: Iemand van buiten Den Helder vraagt je: “Wat mag ik in deze stad niet missen?”. In de toekomst: SeaSaw, het icoon op de dijk. Nu: het strand, de Stelling en De Nollen.

Vraag 3: Hoe zou je Den Helder in het algemeen vrouw omschrijven als iemand je hiernaar vraagt? Mooier dan je denkt. Ik ben ruim 8 jaar geleden in Den Helder beland vanwege mijn toenmalige werk en ik vond er destijds niet veel van. Dat veranderde toen ik op mijn eerste dag naar het strand mocht en op Huisduinen woonde. Ik ben van Den Helder gaan houden. Vraag 4: Waar zie je kansen om onze stad nog gastvrijer te maken? Willemsoord. Als de plannen om Willemsoord Noord te ontwikkelen tot Marinecampus zijn geslaagd, er een hotel inclusief spa en het stadhuis daar komen, maakt onze stad weer een mooie stap. Vraag 5: Nomineer iemand die je gastvrij vindt voor de stad en waarom? Hedy Beukers van proeverij C’est Si Bon. Zij heeft altijd meegewerkt aan een positief imago voor de stad, met verschillende projecten als de Route Délicieuse.

Evenement

NIEUWS UIT DE BINNENSTAD Sinterklaashuis Kinderen kunnen het Sinterklaashuis (Spoorstraat 50) bezoeken op zaterdag 16, woensdag 20 en woensdag 27 november van 13 uur tot 17 uur, zaterdag 23 en 30 november en zondag 24 november van 13 uur tot 17 uur en 4 december van 12 uur tot 16 uur. De kinderen kunnen hier tekeningen maken en afgeven net als alle andere cadeautjes die zij voor Sinterklaas hebben gemaakt. Black Friday en extra koopzondag Op vrijdag 29 november wordt voor de derde keer Black Friday georganiseerd, heel veel zaken geven fantastische kortingen. Laat deze kans niet aan je voorbij gaan! Op zondag 1 december is er een extra koopzondag.

Diverse

Data

Zaterdag 21 december X-Mas Shopping Night! De winkels in de Helderse binnenstad zijn op 21 december geopend tot 22 uur. Het wordt een gezellige avond vol sfeer en vermaak voor jong en oud! Bijna alle winkels zijn open. Een uniek evenement op een unieke dag. Er zullen leuke straatacts te zien zijn door de hele stad, zoals de zingende kerstboom, een muzikaal rendier en natuurlijk de Kerstman met zijn kerst elf voor een leuk fotomoment. Speciaal voor kinderen is er ook van alles te doen; vanaf 16:00 uur gaat de Kerst Mini Express weer rijden. Kinderen kunnen gratis opstappen in de Spoorstraat bij Avanti. Kortom, te veel om op te noemen. Deze waanzinnige avond wordt mede mogelijk gemaakt door de winkeliers van de binnenstad. Extra Koopzondag Op zondag 22 december is er een extra koopzondag, ook de Kerstman wil goed bepakt met Kerst aanschuiven.

De ondernemers in de binnenstad hopen je deze maanden te mogen verwelkomen met hun uitstekende service en gastvrijheid, zij wensen je vrolijke feestdagen en een prettige jaarwisseling.

Informatie:

heldersebinnenstad.nl


www.i-kook.nl

grando.nl/denhelder

GROOT S IN WON E N E N S L A P E N

www.deschakelwonen.nl

www.praxis.nl

Wordt dit uw nieuwe Wordt dit uw nieuwe

TIS GRA TIS GN uRBAED Dl e d o o kEi n N B d

www.beterbed.nl

www.glascentrum.nl

www.fameuswonen.nl

er er loo loo k k

u

® TEMPUR TEMPUR® Bed? Bed?

ook in le

www.debedden.nl ® Indrukwekkend Ubica Ubica Voordeel Feestvoordeel

www.bcc.nl Tweede Impression * matras

gratis

auping dublin maximus 180x 200 vlak van € 3445,= voor € 2995,= Showroommodel voor € 2499,=

www.sanisale.com

www.gamma.com

www.jysk.nl

halen,

DEN HELDER T 0223 660 601

www.gouwenbergwonen.nl

de Prestige Bedcollectie t.w.v. w 1298,-*

en Krijg 15% Korting

www.carpetright.nl

(2 matrassen 90 x 220 cm)

Bij aankoop van 2 TEMPUR matrassen en 2 elektrisch verstelbare bedbodems krijgt u de bedombouw met hoofdbord cadeau! *Aanbod geldigbedbodems bij aankoop van twee Impression Pocketverenmatrassen, Bij aankoop van 2 TEMPUR matrassen en 2 elektrisch verstelbare afdekking Latex of Sensus® naar keuze, doorstikt met 400 g/m² vochtkrijgt u de bedombouw met hoofdbord cadeau! regulerende Climawatt®, comfortkeuze Medium en Firm. Verkrijgbaar in

ruimte b

alle courante maten. Meer informatie in de winkel.

* Vraag naar de voorwaarden bij uw TEMPUR adviseur. * Vraag naar de voorwaarden bij uw TEMPUR adviseur.

Uw TEMPUR® adviseur

www.action.nl Uw TEMPUR® adviseur

1 betalen!*

100731 UBI [297x210mm impr-dealer].indd 1

www.wilms.nl

eleKtr

nieuw in de showroom

Koop een deKbed met oVertreK

VlOEREN • GORDIJNEN • ZONWERING

tem

GRATIS bedombouw + hoofdbord uit = prijsvoordeel tot wel € 819,GRATIS bedombouw + hoofdbord uit de Prestige Bedcollectie t.w.v. w 1298,-*

www.van-brederode.nl Nu 2 Impression matrassen

nieuwe collectie deKbedoVertreKKen

showro

www.keukensale.com

De wakkere keuze in slapen Nederlands merk sinds 1926

ubica quadrant

26-01-2011 10:48:29

V o o r d e e l s e t Va n a f € 2 7 4 9 , =

bo de opl

www.leenbakker.nl

0223 62 40 93 | Industrieweg 4b | 1785 AG Den Helder | Waterbed verhuisservice

Wie zijn wij en waar vindt u ons?

www.debedden.nl

g triewe

Indus

KLANTENTOILET! 33

23

34 6

voorheen Helderse Bedden- en Boxspringcentrale

www.metmega.nl

www.reakt.nl

18

aat zeestr n e d d Wa 1 Fameus Wonen 2 Praxis 3 Carpetright 4 De Schakel Wonen en Slapen 5 Faillissementsverkoop DH (Van Hunnik Meubelen) 1e etage slaapafdeling 6 Kwantum 7 Leen Bakker

er

Faillissementsverkoop Den Helder

4

jncent

OPENINGSTIJDEN: woensdag 10.00 - 18.00 uur donderdag 10.00 - 21.00 uur vrijdag 10.00 - 18.00 uur zaterdag 10.00 - 17.00 uur koopzondag 12.00 - 17.00 uur

Raveli

ADRES: Ravelijncenter Industrieweg 4a 1785 AG Den Helder T. 0223 66 88 78 M. 06 215 34 495

g tenwe Schoo

www.kwantum.nl

3

5

8

WC

7

g riewe Indust

26

g riewe Indust

OPENINGSACTIE

Bij aanschaf van 40 m2 laminaat of meer uit onze voorraad vloeren leggen wij 5 m2 GRATIS en krijgt u 5 m2 laminaat ondervloer en plinten GRATIS! HEROPENING DONDERDAG 1 DECEMBER Bij aanschaf van een houten vloer krijgt u een GRATIS rubber ondervloer met plinten

17 16 g riewe Indust

Marmoleum

g

Hout

g riewe Indust 20 19 22 21

2

PVC www.tiptopvloeren.nl Kurk

27

25

31

24

g riewe Indust

Vinyl

Traprenovatie

Laminaat

riewe

28

Indust

www.rataplan.nl

32

lsweg Hande

g riewe Indust

ieweg Energ

1

Tijdens onze massaal ingevulde enquête hebben onze klanten aangegeven behoefte te hebben aan een klantentoilet. Het Ravelijncenter is blij en trots om aan te kondigen dat er inmiddels een klantentoilet gerealiseerd is voor alle klanten en bezoekers op het Ravelijncenter. Dit is bij de Gamma. Gratis, uiteraard. Kunt u nog langer blijven!

29

11 12 10 9 er jncent Raveli 30

15 13

14

er jncent i l e v a R

jnweg

Raveli

8 Gamma 9 Gouwenberg 10 Grando Keukens & BAD 11 i-kook 12 Beter Bed 13 JYSK 14 BCC 15 Wilms 16 Het Centrum Glas en Verf

17 BMN 18 Action 19 Mega badkamers, keukens, tegels en meer... 20 De Bedden 21 TipTop Vloeren 22 Dier specialist XL de Koningsvis 23 Thuisin Van Brederode 24 Egner Kantoorspecialist

25 Zeeman Reclame Groep 26 Lutterman Tegels 27 Sanisale 28 Westland Telecom 29 Snackcorner 30 Volendammer Vishandel 31 Keukensale 32 Unishore Bedrijfskleding 33 Rataplan Den Helder 34 Reakt Den Helder

Dealer van:


Evenement

Dorperkerstmarkt Aankomende december wordt de tweede editie van de kerstmarkt georganiseerd op initiatief van "de Culturele". Op 7 en 8 december wordt het Loopuytpark in Julianadorp weer omgetoverd in winterse sferen en nodigen we iedereen graag uit om te komen genieten. Er is genoeg te doen! Naast een rondje lopen langs de gezellige kerstkramen is er een levende kerststal, snowboardsimulator, zijn er Charles Dickens

spellen en kun je een rondje wagen op de schaatsbaan! Een kerstmarkt vol lekker eten, drinken, muziek en vooral veel gezelligheid is wat je dit weekend kunt verwachten. Ook in het naastgelegen winkelcentrum De Riepel is er genoeg te beleven! Kramen met koopjes, lekkernijen en natuurlijk live entertainment, het is er allemaal. Het eerste weekend na Sinterklaas is traditioneel ook het weekend waarin veel mensen hun kerstboom kopen,

ook daar is aan gedacht. Je kunt namelijk je eigen kerstboom kopen op de markt. Er is rekening mee gehouden dat je de boom op kunt halen met de auto. Op het plein staat een mooi versierde boom van 5 meter hoog. Kortom: een super sfeervolle, authentieke en gezellige kerstmarkt die je zeker moet komen beleven! Graag tot 7 & 8 december!

Zaterdag 7 december 16.00 uur - 21.00 uur Zondag 8 december 11.00 uur - 16.00 uur

Fort Fairytale Wat doe je als je ver van huis bent en je de weg niet meer weet? Dan volg je het gele pad. Als je er echt in gelooft kom je alle sprookjes tegen die je wensen kan. Op zondag 8 december veranderen de donkere gewelven van Fort Kijkduin in een magische sprookjeswereld vol prinsen, prinsessen en toverkunst. Dit jaar komt de inspiratie van ‘De tovenaar van Oz’. Net als in de film kom je terecht in een fantasiewereld en kom je onderweg je favoriete sprookjesfiguren tegen.

waar sprookjesconcert gegeven door het Klein Harmonie Orkest van Winnubst. Nummers als Brand New Day en Frozen’s Let It Go zullen voorbij komen en de kleintjes kunnen de pasapas dansen. De presentatie van het concert wordt verzorgd door Fiona; een bekend figuur, ze is groen! Wanneer je jezelf via het gele pad dieper het Fort in beweegt op zoek naar Smaragdstad kom je vele bekenden tegen: De leeuw, de blikken man en in de torenkamer slaapt Doornroosje. Ook is de betoverende Harry Potter

Zoals ieder jaar start Fort Fairytale in de balzaal van Fort Kijkduin. Hier wordt een

prinses zijn er natuurlijk ook net als het sterkste meisje van de hele wereld!

Zondag

8 DEC

Evenement

terug met zijn Zweinstein vrienden vol hocus pocus. Verder zijn er schminksters, een heksenkraam waar wafels verkrijgbaar zijn en is er een Oosterse tekenhoek. De mooiste ijskoningin en

Fort Fairytale bestaat uit twee voorstellingen. De ochtend editie duurt van 10:00 uur tot 13:00 uur en de middagvoorstelling begint om 14:30 en eindigt om 17:30. De kassa opent een half uur voor aanvang. Een kaartje kost € 8,50 en een familiekaart voor twee kinderen t/m 12 jaar

en twee volwassenen kost € 28,50. Kinderen t/m 3 jaar hebben gratis entree. De kaartjes voor Fort Fairytale kunnen uitverkocht raken dus wees er op tijd bij!

Kaartjes zijn digitaal te koop via www.fortkijkduin.nl of bij de kassa van Fort Kijkduin.


Evenement

Kerstmarkt Dorperweerth

uitstapje met Glühwein en Bratwurst! Het jaar loopt op zijn einde. December is dé maand van sfeer en gezelligheid. Maar waarom zou je helemaal naar Dresden, Frankfurt of Aken reizen als ook in Julianadorp een kerstmarkt op zijn Duits, vol sfeer, gezelligheid en kindervertier, wordt georganiseerd? Vrijdag 13 december maakt winkelcentrum Dorperweerth aan de Drooghe Bol met haar jaarlijkse kerstmarkt dat Duitse sfeertje zelf! Met Bratwurst en Glühwein en nog intiemer en gezelliger dan de afgelopen jaren. De markt is er van 13:00 uur tot 20:00 uur en is gratis toegankelijk. Al in 1384 was in de Duitse plaats Bautzen de allereerste kerstmarkt. Duitsland is nog steeds populair, maar ook Londen, Maastricht of Parijs trekken tienduizenden bezoekers. Uiteraard is de kerstmarkt van winkelcentrum Dorperweerth qua volume niet te vergelijken met deze toplocaties, maar komen qua inrichting, sfeer en gezelligheid wel dicht in de buurt!

Kramen als aparte winkeltjes Op de buitenruimte voor het centrum kunnen de kramen perfect als een gezellig kerstdorpje bij elkaar worden geplaatst. Publiek loopt in nauwe straatjes tussen de kramen door. Alle kramen (zo’n 60 in getal, red.) zijn aan de achterkant afgesloten. Daardoor ontstaan allemaal gezellige winkeltjes, die door de verkopers zelf naar eigen inzicht worden gedecoreerd. Uiteraard zijn alle kramen voorzien van kerstverlichting. Ook binnen in het winkelcentrum staan gezellige kraampjes, zingt een kerstkoor en zijn er gezellige zitjes.

Glühwein en Bratwurst. Op de kerstmarkt van Dorperweerth kunnen allerhande Duitse lekkernijen worden geproefd. De heerlijke geuren van gebraden vlees, gezoete broodjes en kruidige glühwein maken het bijna onmogelijk om niet met een volle maag de kerstmarkt te verlaten. Daarnaast vind je op deze locatie een aantal fraai gedecoreerde kerstbomen. In de kramen vind je diverse kerstartikelen die zelf zijn gemaakt, maar ook kerststukjes, speelgoed, kleding, boeken en sieraden ontbreken niet. Ook neemt de oliebollenkraam weer een prominente plaats in! Voor het hele gezin Kerstmarkt Dorperweerth is voor het hele gezin. Dus ook voor de kinderen. Speciaal voor hen komt de Kerstman langs, is er een nostalgisch draaimolentje, kunnen zij worden geschminkt, worden er ballonnen voor de kinderen

gevouwen en kunnen zij op een kerstmanspringkussen. Kerstmarkt Dorperweerth is beslist een bezoek waard!

vrijdag

13 dec Evenement

Save the date! 21.12.2019

“Project X Mas” Quelderduijn Misschien moet jij nog niet aan kerstbomen, Jingle Bells en kerstborrels denken, maar Quelderduijn Events is zich al aan het voorbereiden op het leukste en

Zaterdag

21 dec

gezelligste kerstfeest van Den Helder! Na het Oktoberfeest 2.0 in Quelderduijn, gaat ook het dak er af op zaterdag 21 december! Quelderduijn Events nodigt jullie uit om samen met familie, vrienden, kennissen en collega’s dit eindejaarsfeest samen te vieren. Terugkijkend op 2019 en goed afsluiten met elkaar onder het genot van een drankje, hapje en entertainment! Dus, haal die foute kerstmutsen, truien, verlichte rendieroren, kerstmannenpakken, elven vleugels en andere heerlijke ongepaste outfits maar uit de kast. De organisatie zou het leuk vinden als de feestgangers hun lelijkste dan wel mooiste kerstout-

fits aandoen. NIETS is te gek tijdens de eerste editie van Project X Mas in het evenementencomplex Quelderduijn. De voetjes gaan gegarandeerd van de vloer, want de organisatie heeft een top act weten vast te leggen die over de hele wereld bekend is. Wie kent ze niet, de hits “We like to Party”, “Boom, Boom, Boom, Boom”, “Shalala Lala en “We Are Going to Ibiza”? Kortom…"The Vengabus is coming, the Vengaboys are back in town"! Naast De Venga Boys, hebben wij ook Deff Rhymes (zak maar door) en Party band The Tour als muzikale toppers gevuld, dus stilstaan is geen optie!

Nieuwsgierig? Volg en like dan Quelderduijn Events op Facebook en Instagram. Ook zullen we onder de volgers diverse vrijkaarten beschikbaar stellen, houd ons in de gaten! Het feest is toegankelijk voor 18+. Wees er snel bij, want de eerste 200 Jutterkaarten gaan weg voor de Early Bird prijs van € 15, -. Daarna zijn de kaarten voor de reguliere prijs van € 20, - te koop. We Like To Party!!! Jij toch ook???

Kaartverkoop:

www.q-evenementen.nl.


Evenement

Winnende foto 2018 Marielle Thomas

Helder Licht Helder Licht is de nieuwe naam van de lichtroute, die Citymarketing ook dit jaar weer kan gaan realiseren. Het lichtfestival start op 14 december en zal ruim drie weken de stad verfraaien en bezoekers doen verwonderen. Het wordt een bijzondere lichtroute met lichtprojecties, die speciaal voor Den Helder worden gemaakt. Naast de negen bijzondere projecties op Willemsoord en in de binnenstad helpen vele schippers en culturele instellingen op de route mee om Helder Licht nog meer uitstraling te geven. De route start bij het ‘nieuwe stadhuis’ op Willemsoord, waar gebouw 72 het publiek toespreekt en een lichtdans op muziek in gebouw 66 het monumentale karakter van het pand benadrukt. Op Willemsoord zelf is de kraan bij dok 2 wederom kunstzinnig verlicht door Pronorm, maar op een andere wijze dan

vanaf

14 dec

vorig jaar. Ook is er te zien hoe gewerkt wordt aan het opknappen van de Clipper Stad Amsterdam. Het historische zeilschip dat op Sail Amsterdam 2020 te zien is en mee gaat doen aan de SDG World Tour. Via gebouw 66 wordt de route vervolgd naar de Museumhaven waar vele schepen prachtig verlicht zijn. Op de gevel van de Kampanje is vanaf de Zuidstraat een kleurrijke en zeer gedetailleerde lichtprojectie te zien van de Berlijnse lichtkunstenaar Daniël Margraf. Op de gevel van School 7 heeft de Duitse lichtkunstenaar Sigrid Sandmann drie verschillende projecties gemaakt van datgene dat bewoners uit Den Helder haar hebben gemaild als antwoord op de vraag wat men associeert met de zee. Zowel Sigrid Sandmann als Daniël Margraf zijn bekend van diverse Europese lichtfestivals. Via de sfeervolle verlichting van de schaatsbaan met lichtstralen die Helder Licht van verre laten zien en het zeeaquarium komen we terecht bij een indrukwekkende videomapping in de omgeving van feeëriek verlichtte bomen, waar Noralie gedurende vijf minuten spectaculaire beelden op de watertoren laat zien. Opening Helder Licht wordt op zaterdag 14 december om 17.00 uur geopend voor gebouw 72 waarna de route wordt gelopen en de lichtprojecties worden toegelicht. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. Vanaf de opening tot en met 4 januari zijn de lichtprojecties dagelijks tussen 17.00 en 22.00 uur te bewonderen (m.u.v. 31/12). Rondleidingen Vanaf 19 december t/m 4 januari geeft

Impressie videomapping watertoren van Noralie

Citymarketing op de donderdagen, de vrijdagen en de zaterdagen rondleidingen langs alle projecties (m.u.v. 2e kerstdag). De rondleidingen beginnen om 19.00 uur bij de Dubbele Bolder in de Beatrixstraat voor het NS-station en duren ca. 60 minuten. Iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig. Helder Licht is een initiatief van Citymarketing Den Helder dat financieel mogelijk wordt gemaakt door Helder Vastgoed BV, Gemeente Den Helder, Zeestad BV, Stichting Ondernemen aan Zee, Willemsoord BV, Helderse Ondernemersvereniging Binnenstad, Stichting Promotie Helderse Informatie: Binnenstad, Rabobank Kop van Noord-Holland, VECOB en www.denhelder.online/helderlicht Stichting Top van Holland.


Durf jij het aan om op deze prachtige vrachtwagen te rijden? G R O O T S I N WO N E N E N S L A P E N

OPEN AVONDEN Woensdag

15 De Schakel is een sinds 1937 gevestigde complete woninginrichter met een toonaangevende collectie meubelen, slaapkamers en woning-textiel. Ons bedrijf onderscheidt zich door een hoogwaardig assortiment, deskundig advies en een uitgebreide service. Voor ons sterk groeiende bedrijf zijn wij op zoek naar:

een bezorger / meubelmonteur Voor 39 uur per week

Functie-inhoud:

dan ben jij degene die wij zoeken!

- het bezorgen en monteren van meubelen / boxsprings en linnenkasten - div. werkzaamheden in de showroom;

wij bieden:

wij vragen:

- een afwisselende functie in een prettige werksfeer; - een bij de functie passend salaris en uitstekende sociale voorzieningen.

- bekendheid en liefst ervaring in de interieurbranche; - iemand die sterk is en netjes en efficiënt kan werken; - iemand die klantvriendelijk en flexibel is; - heb je een chauffeursdiploma (met code 95) en - vind je het leuk om met mensen om te gaan en te werken in een gezellig team, in een groeiend en toonaangevend bedrijf?

Wanneer je voldoet aan bovenstaande beschrijving, een functie ambieert in een groeiend bedrijf en wilt werken in een gezellig team, dan nodigen wij je uit om voor 30 november, een schriftelijke sollicitatie met recente pasfoto te richten aan mevrouw M. Bruin. (per post of e-mail: info@deschakelwonen.nl)

Ravelijncenter 4 | Den Helder | 0223-612363

www.deschakelwonen.nl

Verkoop, Verhuur, Reparatie en Onderhoud van Auto’s en Aanhangers Verhuur van: • Aanhangwagens, • Motortrailers, • Personenbussen, • Verhuiswagens, • Rolstoelbussen

JANUARI 18.00 – 20.00 uur

Donderdag

16

Woensdag

22 Donderdag

23

JANUARI

18.00 – 20.00 uur

JANUARI 18.00 – 20.00 uur

JANUARI 18.00 – 20.00 uur

www.scholenaanzee.nl

De Lange Ring 2 1761 AS Anna Paulowna Telefoon 0223 52 18 36 Mobiel 06 53 21 33 42 www.roozingauto.nl


Evenement

Den Helder viert 75 jaar vrijheid In 2019 en 2020 herdenken we het beeindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. Den Helder viert de vrijheid Onze stad heeft in de oorlog erg geleden onder het oorlogsgeweld. In het heden wordt er vanuit Den Helder, door de Koninklijke Marine, op diverse plaatsen gewerkt aan vrede en veiligheid op plaatsen waar vrijheid niet vanzelfspre-

Wil je een activiteit/evenement organiseren rond dit thema? Vul het formulier op de website in. Heb je vragen of behoefte aan hulp? Petra Clowting, staat graag klaar met hulp en advies:

p.clowting@gmail.com

kend is. Begrippen als oorlog en vrijheid zijn verbonden met deze stad en de gemeente Den Helder heeft dit themajaar dan ook omarmd en hoopt inwoners te enthousiasmeren om dit thema uit te gaan drukken in vele activiteiten/ evenementen. Om organisatoren te ondersteunen is er een coördinator 75 jaar vrijheid aangesteld die organisatoren kan ondersteunen op divers vlak. In o.a. advies, bemiddeling en in een bijdrage in eventuele onkosten. Petra Clowting zet zich in om 2020 tot een prachtig jaar te maken samen met enthousiaste organisatoren met ideeën rondom dit bijzondere thema. Alle initiatieven worden toegevoegd aan de website www.75jaarvrijheiddenhelder.nl. Hier is ook alle informatie te vinden over het organiseren van activiteiten en evenementen rond het thema 75 jaar vrijheid. Start 75 jaar vrijheid Den Helder Den Helder opent het themajaar met een bijzonder kunstwerk van beelden kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde. Van 22 januari tot en met 2 februari staat “Levenslicht” op het Julianaplein dagelijks tussen 16.30 en 22.00 uur. Het lichtkunstwerk bestaat uit 104000 lichtgevende stenen. De stenen

staan symbool voor het totaal aantal slachtoffers van de holocaust. Iedere gemeente krijgt een deel van het kunstwerk. Alle deelnemende gemeenten samen vormen één nationaal symbool . Een mooi symbool om dit bijzondere jaar mee te openen!

DEN HELDER

Houd voor het complete programma de website www.75jaarvrijheiddenhelder. nl in de gaten. Hierop wordt wekelijks de

22 jan t/m 2 feb Evenement

Lekker genieten tijdens

de winterzondagen bij de Nollen In het gezellige atelier kun je bij het haardvuur genieten van huisgemaakte snert, borrelhapjes, glühwein en natuurlijk muziek tijdens de aankomende winterzondagen.

Op de betreffende dagen spelen de bands drie setjes op de middag/avond. Houd de Facebookpagina van de Nollen in de gaten voor de exacte tijden. De openingstijden zijn elke laatste zondag vd maand van 12:00 tot 20:00. Middagdeel van 12:00 uur tot 16:00 uur. Avonddeel van 16:00 uur tot 20:00 uur. Rondleidingen om 13:00 uur en 15:00 uur.

Zondag 24 november Band: Grooves. Het kwartet speelt heerlijke relaxte jazzy sounds, bossa, soul & blues met een positieve beat op een controleerbaar volume. Het repertoire bestaat uit goed in het gehoorliggende jazzstandards + ‘’verjazzte’’ popsongs in verschillende ritmes en stijlen. Feel good grooves met het volume op niveau unplugged, ideaal om een hapje bij te eten. Bezetting: saxofoon Hans van Beekum, slagwerk Jan Helder, contrabas Johan Schmidts en gitaar Dick Steeman

Diverse

Data

Zondag 29 december Band: Wie heb ’t Het trio 'wie heb ’t' bestaat uit John Numeijer (piano), Jan Rotgans (contrabas en accordeon) en Nel van Beekum (zang). De bandnaam 'wie heb ‘t' komt uit het West-Fries. Het is een uitdrukking die wordt gebruikt bij het ervaren van geluk in de kleine, dagelijkse dingen. Voor het trio is de uitdrukking representatief voor het gevoel dat zij hebben als ze samen musiceren Lichte jazz, blues, evergreens en het Nederlandstalig luisterlied staan op het repertoire. Jan, John en Nel spelen sinds 2011 samen en laten af en toe van zich horen tijdens optredens op bijzondere loca-

ties. Ook hebben zij recent een prachtige cd opgenomen om een en ander vast te leggen.

Zondag 26 januari Band: Triade Jazzcombo// Info volgt (Onder voorbehoud)

23 februari en 29 maart is er ook een winterzondag bij de Nollen.

Website:

projectdenollen.nl


R.W. VAN DE WINT – HET NOLLENPROJECT Reindert Wepko (Ruud) van de Wint (1942-2006) heeft zich in 1980 teruggetrokken in het oude binnenduin gebied De Nollen, nadat hij het exposeren in Europese musea achter zich had gelaten. Hier concentreerde hij zich op het maken van schilderingen, beelden en bouwsels in samenhang met het duinlandschap. De Nollen werd zijn levenswerk.

ADRES: DE NOLLEN Burgemeester Ritmeesterweg 10, Den Helder (op 1 minuut loopafstand van NS-halte Station Den Helder Zuid) T 0223 - 660 200 E info@projectdenollen.nl W www.projectdenollen.nl

REGULIERE OPENINGSTIJDEN 1 april - 31 oktober, donderdag t/m zondag ontvangstruimte open: 10.30 - 17.00 uur Van 1 november - 31 maart alleen op zondag geopend met een aantal speciale winter zondagen.

BEZICHTIGING BINNENRUIMTES is altijd onder begeleiding van een gids: 11.00, 13.00 en 15.00 uur zijn er rondleidingen.


Evenementen overzicht Elke Koopavond in de Helderse Binnenstad donderdag Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

08-12 Fort Fairytale

Elke Koopavond Ravelijncenter donderdag Ravelijncenter | www.denhelder.online

11-12

Elke vrijdag

Verse Vismarkt

13-12

Het Nieuwe Diep 27, Den Helder | www.denhelder.online

Elke vrijdag

Koopavond winkelcentrum Dorperweerth

14-12

Drooghe Bol 1029 | www.denhelder.online

Koopavond winkelcentrum Schooten Plaza

14-12

Elke vrijdag

Vrede en Vrijheid | www.denhelder.online

Elke Koopavond winkelcentrum De Riepel vrijdag Schoolweg | www.denhelder.online Elke Koopavond winkelgebied Marsdiep vrijdag Marsdiepstraat | www.denhelder.online Elke Koopavond Duinpassage vrijdag Texelstroomlaan | www.denhelder.online Elke Koopzondag Ravelijncenter zondag Ravelijncenter | www.denhelder.online Elke zondag

koopzondag De Riepel

Winkelcentrum De Riepel | www.denhelder.online

Elke laatste zondag v/d maand Koopzondag Binnenstad

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

November 1-10 t/m Salman Ezzammoury exposeert in 31-12 het Helderse Ziekenhuis

Huisduinerweg 3 | www.denhelder.online

23-11 Sinterklaas intocht Julianadorp Loopuytpark | www.denhelder.online

23-11 Sinterklaas intocht Huisduinen

Badhuisstraat 23-25 | www.denhelder.online

23-11

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

24-11

Winterzondag De Nollen

De Nollen | www.denhelder.online

27-11

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

30-11

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

29-11

Black Friday

30-11

14-12

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

Kerstmarkt Dorperweerth

Drooghe Bol 1029 | www.denhelder.online

Rondleiding over de oude Rijkswerf Willemsoord

Willemsoord 52A | www.denhelder.online

Rondleiding Fort Harssens Den Helder*

Fort Harssens | www.denhelder.online

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

14-12 t/m Lichtfestival Helder Licht Binnenstad Den Helder & Willemsoord | www.denhelder.online 04-01 15-12 Marinierskapel Theater de Kampanje | www.denhelder.online

15-12 Santarun Den Helder

Julianaplein | www.denhelder.online

18-12

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

18-12 Dickensmarkt

Winkelgebied Marsdiep | www.denhelder.online

21-12 Kerstival

Nieuwe Kerk Weststraat t.o. ingang Willemsoord www.denhelder.online

21-12 X-Mas party Quelderduijn

Quelderduijn | www.denhelder.online

21-12 X-Mas Shopping Night Den Helder

21-12

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

22-12 Extra koopzondag

22-12

28-12

29-12

29-12

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

Winterdag vol leuke winterse activiteiten!

De Helderse Vallei 9-11 | www.denhelder.online

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

Broken Brass Ensemble - Nieuw & Diep

Windkracht 13, Weststraat 107-109 | www.denhelder.online

Winterzondag De Nollen

De Nollen | www.denhelder.online

31-12 Oudejaarsloop

Bremstraat 2D | www.denhelder.online

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

Rondleiding Fort Harssens Den Helder*

Fort Harssens | www.denhelder.online

30/11 Sinterklaasfeest

Fort Kijkduin, Adm. Verhuellplein 1 | www.denhelder.online

De Riepel | www.denhelder.online

DECEMBER

Januari 01-01 Nieuwjaarsduik Julianadorp

Strandopgang Paal 6 | www.denhelder.online

24-01 t/m Theater weekend 26-11 Theater de kampanje | www.denhelder.online 26-01 Kleedkamersessie in theater de Kampanje

01-12 Extra koopzondag

01-12 Winterdromen

01-12 Duincross

04-12 Grote Marsdiepstraat Sinterklaasfeest

Winkelgebied Marsdiep | www.denhelder.online

04-12

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

* van te voren reserveren/inschrijven

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

Theater de Kampanje | www.denhelder.online

Bremstraat 2D | www.denhelder.online

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

06-12 t/m IJsbaan Beatrixstraat 05-01 Beatrixstraat | www.denhelder.online 07-12 t/m Dorperkerstmarkt Julianadorp 08-12 Loopuytpark | www.denhelder.online 07-12

Rondleiding Koninklijk Instituut voor de Marine*

Het Nieuwe Diep | www.denhelder.online

www.denhelder.online

Willemsoord 63 | www.denhelder.online

26-01 Noordkop Crossloop 26-01 26-01

HRTC Dok terrein | www.denhelder.online

Winterzondag De Nollen

De Nollen | www.denhelder.online

Koopzondag in de Helderse Binnenstad

Binnenstad Den Helder | www.denhelder.online

• Elke zondag koopzondag Winkelcentrum de Riepel en Ravelijncenter • Voor alle voorstellingen van de Kampanje kijkt u op: www.kampanje.nl • Voor alle activiteiten van de Helderse Vallei kijkt u op: www.deheldersevallei.nl Cultureel loket Vragen over culturele zaken in Den Helder? Is je evenement op een juiste datum gepland, heb je andere partijen nodig om je activiteit te versterken of ben je op zoek naar een programma voor een schoolreisje? Bij Citymarketing kun je terecht voor advies, ondersteuning en afstemming van evenementen. Tevens kan Citymarketing ondersteunen met online en offline promotie. Voor deze informatie kun je contact opnemen met Manouk van Deutekom via 0223-674603 of per e-mail via manoukvandeutekom@citymarketingdenhelder.nl.


ALLE VERF GRATIS OP KLEUR

BEHANG VOOR SCHERPE PRIJZEN

UITGEBREIDE COLLECTIE GORDIJNEN & VITRAGE

HEEL VEEL SOORTEN VLOEREN

MOOIE COLLECTIE VINYL & TAPIJT

Vormgeving: Reclamebureau Den Helder

Beatrixstraat 82 | 1781 ER, Den Helder | 0223 - 615 773 | info@pietkarsten.nl | www.pietkarsten.nl


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.