Schagen Marktstad krant 2019

Page 1

! r e m o z e d Vier in Schagen

20 19

Westfriese Markt iedere donderdag Rabo Luba Popweekend 2 t/m 4 augustus Braderie dinsdag 6 augustus Brocante Markt & Uitmarkt zondag 1 september

Vormgeving:

en nog veel meer!

d e z e k r a n t i s e e n o f f i c i e l e u i t g a v e v a n STIC H TING S c h a g e n M a r k t s t a d


Makado Centrum 76, Schagen

Kortings coupon CADEAUTJE Tegen inlevering van deze Ook tijdens uw vakantie zit u bij Albert Heijn gebakken! U krijgt Kortingscoupon krijgt u namelijk op vertoon van deze flyer bij kassa vanaf â‚Ź10 een fles en bijde besteding AH Basic Pannenkoekenmix cadeau.

Onze zomerse Openingstijden De maanden juli en augustus Ook tijdens uw

vakantie heten we u graag08.00 van - harte Maandag 21.00 uur welkom.08.00 - 21.00 uur Dinsdag

50% korting op een

Woensdag 08.00 - 21.00 maandag 08.00 - 21.00 uur uur

flesje vers geperste

dinsdag 08.00 - 21.00 uur uur Donderdag 08.00 - 21.00

sinaasappelsap

Actievoorwaarden: Geldig van maandag 2 juli tot en met zondag 2 september

van 250 ml van de

2018 tegen inlevering van de bon en op vertoon van AH Bonuskaart. Alleen geldig bij Albert Heijn, Makado Centrum 76,

sinaasappelpers Schagen.

Bij

besteding

vanaf

â‚Ź10.-

Maximaal 1 kortingsbon per klant. Niet te gebruiken i.c.m. andere acties. Alleen originele kortingsbonnen zijn geldig. Deze bon is niet te gebruiken i.c.m. zelfscan.

woensdag 08.00 - 21.00 uur 08.00 - 21.00 uur donderdag 08.00 - 21.00 uur Zaterdag 08.00 - 21.00 vrijdag 08.00 - 21.00 uur uur zaterdag 08.00 - 21.00 uur uur Zondag 08.00 - 21.00 zondag 10.00 - 21.00 uur

Vrijdag


Schagen Marktstad heeft het allemaal

Welkom in Schagen Marktstad! Misschien bent u hier als toerist, op vakantie in eigen land? Of komt u uit de buurt en bezoekt u Schagen met regelmaat, om te winkelen of te genieten van het lekkers dat de Schagense horeca u serveert? Het kan allemaal want Schagen heeft veel te bieden! In de krant die voor u ligt, leest u alles over winkelen, de evenementen die deze zomer gehouden worden en wat u hier verder kunt doen en beleven.

Gezamenlijk doel Sinds januari ben ik, Esther Cremer, betrokken bij de Stichting Schagen Marktstad. Ik vind het mooi om te zien met hoeveel passie deze ondernemers bezig zijn met hun eigen zaak, de ondernemersvereniging waar ze deel van zijn en met Stichting Schagen Marktstad. We hebben een gezamenlijk doel: ervoor zorgen dat meer bezoekers Schagen weten te vinden om te winkelen, te genieten van cultuur, evenementen en het uitstekende horeca-aanbod.

Vroeger en nu De naam ‘Schagen Marktstad’ geeft aan dat de handelsgeest nog altijd aanwezig is en slaat natuurlijk ook op de Markt zelf. Sinds 1415 is de Markt in Schagen namelijk hét middelpunt van de stad en daarmee ook van de regio. Op deze markt werd vroeger handel gedreven, het was een ontmoetingsplek en ook werd er op deze plek ontspannen. In vele opzichten is er nauwelijks iets veranderd. Anno nu is de Markt hét vertrekpunt richting kunst, cultuur en strand en vaak het eindpunt om te genieten van winkels, eten, drinken en gezelligheid. Overdekt winkelen kan met het ‘rondje Makado’, daarbuiten is er de keuze uit mooie boetieks en winkels op het gebied van mode, boeken en lifestyle. Alles op loopafstand van elkaar en altijd een terras in de buurt om even te ontspannen. En… parkeren is gratis!

Gelegen nabij de Noordzeekust, tussen polders en in het voorjaar gekleurd door tulpenvelden, door de Westfriese Omringdijk verbonden met andere historische steden hebben we goud in handen. Er is nog veel werk aan de winkel om dit goud te verzilveren. Wij als Stichting Schagen Marktstad hebben er alle vertrouwen in dat dit met inzet van en samenwerking met ondernemers zal lukken! In deze prachtige krant laten we u kennis maken met de leukste stad in de regio Holland boven Amsterdam. We zien u op de Markt!

In Stichting Schagen Marktstad zijn de Winkeliersvereniging Schagen, Stichting Evenementen Schagen en Makado-ondernemers vertegenwoordigd. Deze ondernemersgroepen hebben de handen ineengeslagen. Wij, Stichting Schagen Marktstad, zet zich in om het Schager centrum nóg aantrekkelijker te maken. Dit doen wij door activiteiten en evenementen te organiseren én de stad te promoten bij bewoners en bezoekers.

Esther Cremer Voorzitter Stichting Schagen Marktstad

Gratis parkeren

en gratis wifi

Samen met de Gemeente Schagen heeft dit als resultaat dat het verhaal van Schagen Marktstad onder het gezamenlijk logo bekend gemaakt wordt. Dit is steeds meer terug te zien in toeristische magazines, op de website schagenmarktstad.nl, op voetgangersbordjes, op ansichtkaarten en stoepborden en natuurlijk in deze krant. Dit alles maakt ook dat alle Schager ondernemers steeds trotser kunnen zijn op dit label en hun stad!

Parkeren is gratis! Hoe fijn is dat? De binnenstad kent wel een blauwe zone. Herkenbaar aan de blauwgekleurde tegels. De parkeerkaart is hier verplicht. Hiermee kunt u tot 2 uur gratis parkeren. Net buiten het centrum zijn een aantal grote parkeerplaatsen waar u de hele dag gratis uw auto kunt neerzetten. Zoals bijvoorbeeld bij het NS station. Ook zijn er maar liefst 250 gratis parkeerplaatsen op het grote parkeerdek boven het Makado Centrum! Als je het leuk vindt om te winkelen, lekker een terrasje wilt pakken en graag uit eten gaat in een fijn restaurant, dan ben je in het centrum van Schagen helemaal in je element. En doordat je hier gebruik kunt maken van het gratis WiFi-netwerk, kun je gemakkelijk even een restaurant in de buurt opzoeken of bijvoorbeeld een kortingsbon van een lokale ondernemer downloaden, zonder dat het jou MB’s kost!

colofon Uitgever: Stichting Schagen Marktstad en Zeeman Reclamegroep

Coördinatie/verkoop: Ton van Oers: 06-14238413 | ton@zrgbv.nl Sabine v. Berkum: 0 6-14238410 | sabine@zrgbv.nl

Koopzondag Schagen Elke laatste zondag van de maand, van 12:00 - 17:00 uur

Oplage: 42.000 huis aan huis in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon

Zondag 30 juni

Afhaalpunten: 3.000 exemplaren bij horeca, Schagen Marktstad evenementen, campings en overige recreatieve locaties.

Zondag 28 juli Zondag 25 augustus zondag 29 september

Dé krant van Schagen Marktstad

3


Summertime De hele zomer shoppen bij MAKADO


Zomers Shoppen in het Makado Centrum Als de temperatuur stijgt, raakt het Makado Centrum ook in zomerse sferen. De hele zomer pakt het winkelcentrum uit met events, staan de ondernemers voor iedereen klaar met een glimlach en koop je de vakantieboodschappen bij het Makado. Het winkelcentrum staat aan de vooravond van een ingrijpende verbouwing. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, maar dat mag de winkelpret niet drukken. De ondernemers zien je graag – ook tijdens de vakantie - in Schagen.

kun je zomers-shoppen en je laten verrassen door muziek of creatieve activiteiten voor de kids. Iedere koopzondag wordt een uniek programma opgezet dat zorgt voor meer beleving en sfeer tijdens het winkelen. Op het parkeerdek kan je gratis parkeren. Data Makado fun 30 juni 28 juli 25 augustus

Uniek winkelaanbod

Schagen Marktstad

Het Makado centrum ligt in het hart van de stad Schagen en staat bekend om een divers winkelaanbod met voor ieder wat wils. Zo vind je genoeg aanbod voor de dagelijkse boodschappen, speciaalzaken voor bijzondere producten en unieke ondernemers met een veelzijdig aanbod in mode, tassen, koffers, boeken en meer! Dit is het gezellige winkelcentrum waar je altijd nieuwe items ontdekt.

Makado Centrum en Schagen Marktstad zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De unieke centrale ligging van zowel de stad als het centrum trekt al jaren vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Het prachtige historische centrum en het uitgebreide winkelaanbod van Makado maakt een bezoek aan Schagen onvergetelijk. Daarnaast vindt in de zomer het onovertreffelijke spektakel van de Westfriese Folklore markt plaats.Heb je na een bezoek aan het winkelcentrum zin om het Schagen te ontdekken? Volg dan de speciale Schagen Marktstad bordjes in het centrum die aangeven waar je de hoogtepunten in het centrum kunt vinden. Zo geniet je van zowel het gezellige Makado centrum als de cultuurhistorie in centrum Schagen.

Ben je op zoek naar een zomeroutfit voor thuis of voor je vakantie? Hier vind je landelijke modeketens zoals DIDI, Steps, Hunkemöller maar ook lokale toppers Blanco en Newzz. Voor de kleintjes ga je naar Blits. De winkels hebben altijd de laatste trends op het gebied van dames-, heren- en kinderkleding. Ook sneakers, schoenen, parfum en beautyproducten koop je in Schagen. Wil je tijdens het winkelen even relaxen? Strijk dan neer bij de gezellige horeca. Van koffie tot ijs en van lunch tot diner is het genieten in Schagen.

Wil je meer weten over events, nieuwe winkels of ander nieuws? Ga dan naar www.makadoschagen.nl of de facebookpagina van Winkelcentrum Makado.

Altijd iets te beleven Er is altijd wat te doen in het Makado Centrum. De hele zomer wordt in het koopweekend uitgepakt met ‘Makado fun’. Naast de winkels die extra open zijn, zorgt Makado voor extra entertainment voor jong en oud! Zo

We zien je graag snel in het Makado Centrum!

Dé krant van Schagen Marktstad

5


DĂŠ krant van Schagen Marktstad

6


Westfriese Folklore in Schagen

Tien donderdagen lang (van 04 juli t/m 05 september) wordt in Schagen de Westfriese Folklore in ere gehouden. Honderden West-Friezen en West-Friezinnen in verantwoorde kledij gaan terug naar de periode 1890-1900.

O

Om circa 10.45 uur (West-Friezen kijken niet op een ’minuutje’) vertrekt de unieke optocht vanaf de Nieuwe Laagzijde (paar minuten lopen vanaf het station) voorafgegaan door de boerenkapel ’De Uienhoop’. De bonte stoet van in originele Westfriese klederdracht gestoken Schagenezen en gasten, lopend of gezeten op of in boerenwagens, sjeezen en landauers, die getrokken worden door prachtige paarden, trekt dan door het centrum van Schagen. Na de optocht volgen optredens van de Kinderdansgroep en de Westfriese Dansgroep. Een werkelijk uniek gezicht op het podium aan de voet van de Historische kerk op de Markt.

Daarnaast heeft iedere donderdag een eigen thema, variërend van: De dag van de Dans tot De dag van het kind of de Dag van het dier, en niet te vergeten: het ringsteken rond de Markt, ieder jaar het hoogtepunt van de reeks donderdagen! Voor het exacte dagprogramma kijkt u op de website: www.westfriesefolklore.nl Tevens heeft Schagen een aantal verrassend mooie musea waar u uw ogen uit zult kijken. Dit alles, gecombineerd met de gezelligheid van de Schager terrassen, de grote markt en het fraaie winkelcentrum maakt een bezoek aan Schagen tot een onvergetelijke dag!

Dé krant van Schagen Marktstad

7


Q-MUSIC FOUTE UUR

WE ALL LOVE 80’S 90’S 00’S

2 | 3 | 4 AUG 2019

DANNY DE MUNK | THE DIRTY DADDIES SUZAN & FREEK | LANGE FRANS DE VRIENDEN VAN POPWEEKEND LIVE

ZANGER KAFKE | TIM AKKERMANS SINGS THE BOSS VALENTINE’S TRIBUTE TO QUEEN | THE GLAMROCKS | SWAY MOOR PARK | TOM HAVER | MOMS FINEST | PHOENIX LEGEND XL | NH OUDERENORKEST | SCHAGENS HARMONIE LIVE OPTREDENS • FOOD AREA • GRATIS ENTREE SPONSOREN

LUBA UITZENDBUREAU • RABOBANK • VOMAR • HEINEKEN • PEPSI MEATSTREET • VHC JONGENS BV • GAAF ADVIES • SHE KNOWS HOW DIEN ONTWERP • ROMMERS DAKWERKEN • ROMMERS SCHILDERWERKEN WWW.FACEBOOK.COM/POPWEEKEND ADvPopweekend260x386mm-kleur1.indd 1

07-06-19 11:01


Schagen nóg gezelliger maken Popweekend 2019

Roy van der Weel ademt horeca. Op zijn 13e begonnen als afwasser en inmiddels een succesvol horecaondernemer. Samen met zijn geliefde Marlous Wagenaar is hij eigenaar van Wonder’s Eten & Drinken in Schagen. Daarnaast is Roy lid van Stichting Evenementen Schagen (SES), dat als doel heeft evenementen te organiseren of te ondersteunen om de Markt van Schagen tot een nóg gezelliger uitgaanscentrum te maken.

Roy houdt zich binnen de SES vooral bezig met de vergunningaanvragen en contacten met de Gemeente Schagen. Daarnaast is hij mede-verantwoordelijk voor de veiligheid voor alle evenementen van de SES, waaronder dus ook Popweekend. “Verder bepalen we met een geselecteerd gezelschap van het bestuur van de SES de indeling en line-up van Popweekend. Elk jaar proberen we daar weer een geweldige reeks artiesten neer te zetten!” Dit jaar kan het publiek in ieder geval genieten van onder andere rasartiest Danny de Munk, het beroemdste duo van dit moment Suzan & Freek en de spectaculaire Dirty Daddy’s. En uiteraard heb ik een heerlijk zonnetje tijdens Popweekend besteld. We kijken uit naar weer een prachtige editie van hét evenement van Schagen!” Graag tot ziens van 2 t/m 4 augustus, tijdens Popweekend! Roy van der Weel Wist je dat: • tijdens popweekend 150 personen per dag werkzaam zijn? • er een veiligheidsplan en draaiboek ligt van 164 bladzijden? • er 5,4 kilometer kabels worden neergelegd? • er 400 meter aan hekwerk staat? • dat het comité direct na Popweekend 2019 begint met het organiseren van Popweekend 2020?

Lid van de SES en het Popweekendcomité “De leden van de SES hebben allemaal een horecazaak op de Markt in Schagen en samen promoten we onze stad. Dat is ook de kracht van de SES, dat we het samen doen”, laat Roy weten. Hij zit sinds de opening van Wonder’s Schagen (november 2011) bij de stichting. De twee grootste evenementen die SES mede-organiseert zijn Paasvee en Popweekend. En laat Roy nu net ook in het Popweekendcomité zitten. “Vanaf het eerste moment dat ik aangesloten zat bij de SES, zit ik ook bij het Popweekendcomité. Met de kennis die ik in het verleden heb opgedaan bij andere evenementen, kan ik mijn kennis delen voor de organisatie van Popweekend. Dit event is nog steeds één van de hoogtepunten op de evenementenkalender van de SES. Bovendien is het nog steeds gratis toegankelijk, terwijl er wel landelijk bekende toppers en veel regionale artiesten het podium beklimmen!”

Dé krant van Schagen Marktstad

9


Alle topmerken op één adres Cavallaro Napoli Paul & Shark Lacoste Tenson Maerz Schiesser Ledûb John Miller Eton Gant Eduard Dressler Roy Robson Gardeur M.E.N.S. Pierre Cardin Brax Hiltl Falke Burlington Greve

Nieuwe Laagzijde 7, Schagen 0224-850007 www.BY-AS.nl

Jan Rozing Mannenmode Aan het Marktplein in Schagen Telefoon 0224 212624 E-mail info@janrozing.nl

Webshop www.janrozing.nl

Boersen Voor het grootste aanbod

mr. drs. Gerard Stuijt Fiscalist Anne van Es AA Accountant

elektrische fietsen moet u bij ons zijn!

SERVICE EN KWALITEIT SINDS 1929 Grotewallerweg 7a - 1742 NM Schagen Nieuwstraat 51 | Schagen | 0224 745100

WWW.GAAFADVIES.NL

www.boersen-biketotaal.nl


RONDJE PIANO

SCHAGEN OP ZONDAG 8 SEPTEMBER Op zondag 8 september vindt de 12de editie plaats van het geliefde evenement in Schagen voor liefhebbers van pianomuziek, soms samen met andere instrumenten en zang, van klassiek tot jazz en pop. Na de feestelijke opening om 13.30 uur in de Muziektuin (Loet) wordt er tussen 14.30 en 17.00 uur op ca. 20 locaties in het centrum volop gemusiceerd. Vanaf 17.15 uur is iedereen welkom bij het Slot om gezellig na te praten.

Kijk je ogen uit bij Kinepolis deze zomer!

Nieuwe deelnemers gezocht! Heb jij passie voor (piano)muziek en wil je graag solo/met anderen meespelen op dit bijzondere evenement in Schagen? Meld je aan (info@rondjepianoschagen.nl)! Meer informatie onder www.rondjepianoschagen.nl.

Vanuit de heerlijk ruime stoelen geniet je in onze moderne bioscoop van de nieuwste films in het beste beeld en geluid. In zaal 1,3 en 5 zie je films zelfs in Real D; zo echt beleefde je een film nog nooit! Kids bezorg je (met een voordelig familieticket!) de middag van hun leven met Lion King, Toy Story 4, Huisdiergeheimen 2, Spider-Man, Playmobil of Angry Birds. Ga je voor spanning en sensatie? Kom dan naar de nieuwste Men in Black of Fast & Furious. Liefhebbers van André Rieu deinen op 27 en 28 juli mee met het wereldberoemde Maastricht concert en vanaf 27 augustus worden er weer speciale seniorenmiddagen georganiseerd. Vind je het leuk om verrast te worden? Kom dan naar een van onze speciale filmevents zoals de Ladies Night / Bier, Burger & Blockbusteravond of de Kleuterbios! Kijk voor meer info op Kinepolis.nl

De Recreatiehaven Stadswandeling van Schagen

door Schagen

Wilt u Schagen ervaren als een onvergetelijke stad? Loop dan eens mee met een stadsgids door dit prachtige bolwerkje midden tussen de polders. Wij nemen u mee naar de geschiedenis, de architectuur, de romantiek, de missers , de opstekers en de verhalen. Kortom een uur genieten voor € 3.50 p.p. of € 35.00 per groep tot 15 personen. Laat u verrassen door deze super- leuke en leerzame activiteit. Voor aanmelden en informatie: Jeanette de Ruijter: 0224-297688 of bij geen gehoor: Nico Braak: 0224- 296609

Wil je met de boot of camper naar Schagen komen? Dat is geen enkel probleem! Sterker nog; je kunt prima aanmeren of parkeren en zelfs overnachten in de gemeentelijke jachthaven, die op ongeveer 500 meter loopafstand van het centrum van de stad ligt. Sinds 2010 is de Stichting Recreatiehaven Schagen verantwoordelijk voor het volledige beheer van de jachthaven. Een tiental enthousiaste vrijwilligers zorgt ervoor dat het de watersport- en campergast aan niets ontbreekt. Er is ruimte voor 130 ligplaatsen voor kleine en grote schepen en 21 plaatsen voor campers beschikbaar. Deze zijn allemaal voorzien van elektra en op het terrein vind je vele voorzieningen, zoals waterpunten, aftappunten voor chemisch toilet, douches en toiletten (ook voor minder validen). Ook is er een WiFinetwerk beschikbaar tegen een kleine vergoeding.

De muziektuin in Schagen! Elke zondagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur in mei t/m september. Zondagmiddagconcerten

Naast dat het gezellige stadscentrum op loopafstand te bereiken is, is ook het strand dichtbij (zo’n 10 km). Deze is met de fiets of met de auto goed te bereiken, maar er rijdt ook een bus naar de kustplaatsen. Verder is er van alles te doen in de buurt voor jong en oud, van shoppen tot je erbij neervalt tot heerlijk dineren en van spelen in een indoor speelparadijs tot slenteren over markten. Kom Schagen beleven en plaats jouw boot of camper veilig bij de Recreatiehaven!

De Stichting heeft de intentie een platform te bieden voor iedereen, van een beginnende violiste met nauwelijks ervaring tot een professionele band en alles hier tussenin. Iedere zondag treden er 2 á 3 acts op waar een hoop publiek op af komt. Koffiekar en to letten zijn aanwezig en de sfeer is iedere keer weer geweldig. U bent dus van harte welkom en de entree is gratis.

Het telefoonnummer van de havenmeester is 0224 29 9448 of 06 23 50 2744. Dé krant van Schagen Marktstad

11


Kalender Stichting Evenementen Schagen 2019 ZONDAG 7 JULI

MAART

BROCANTE-MARKT DONDERDAG 11 JULI

ZONDAG 31 MAART

KOOPZONDAG

ZONDAG 14 JULI

HASTA HAVANA

DONDERDAG 18 JULI

SCHAGEN DANST KOOPZONDAG

WEST-FRIESE MARKT

PAASVEE

ZONDAG 21 APRIL

LENTE BOCKBIERTOCHT MAANDAG 22 APRIL

BROCANTE MARKT ZATERDAG 27 APRIL

VRIJMARKT KONINGSDAG

DAG VAN HET DIER

DONDERDAG 25 JULI

WEST-FRIESE MARKT DAG VAN DE KLEDERDRACHT

ZONDAG 28 JULI

KOOPZONDAG

A U G U S TU S

ZONDAG 28 APRIL

DONDERDAG 1 AUGUSTUS

KOOPZONDAG

WEST-FRIESE MARKT

MEI CITY RUN SCHAGEN ZONDAG 19 MEI

SPORTIEF SCHAGEN VERENIGINGENMARKT

ZONDAG 26 MEI

DONDERDAG 30 MEI

MOKUM IN SCHAGEN

J UNI

DINSDAG 6 AUGUSTUS DONDERDAG 8 AUGUSTUS

WEST-FRIESE MARKT GASTDAG IN DE ‘OPEN LUCHT’

DONDERDAG 15 AUGUSTUS

KOOPZONDAG SCAGHA ITALIA

DONDERDAG 29 AUGUSTUS

WEST-FRIESE MARKT VERZAMELDAG

DINSDAG 25 JUNI

N O V E M BE R BOCKBIERTOCHT

KOOPZONDAG

ZONDAG 25 AUGUSTUS

TOUWTREKKEN

KOOPZONDAG

POPWEEKEND

ZONDAG 4 AUGUSTUS

RINGSTEKERIJ ROND DE KERK

MAANDAG 24 JUNI

ZONDAG 27 OKTOBER

POPWEEKEND

WEST-FRIESE MARKT

KERMIS

HALLOWEEN

INTOCHT SINTERKLAAS

ZATERDAG 3 AUGUSTUS

DONDERDAG 22 AUGUSTUS

VRIJDAG 21 JUNI T/M ZONDAG 30 JUNI

ZATERDAG 26 OKTOBER

ZATERDAG 23 NOVEMBER

DAG VAN HET KIND

KUNSTPLEIN CABRIODAG NOORDZEE OP ‘T NOORD

O K T O BE R

BINNENPOP

WEST-FRIESE MARKT

ZONDAG 2 JUNI

ZONDAG 29 SEPTEMBER

ZONDAG 10 NOVEMBER

BRADERIE

KOOPZONDAG

ZONDAG 15 SEPTEMBER

DAG VAN HET THEATER

VRIJDAG 2 AUGUSTUS

ZONDAG 19 MEI

ZATERDAG 14 SEPTEMBER

HASTA HAVANA

KEVERDAG

WOENSDAG 10 APRIL

RONDJE PIANO

WEST-FRIESE MARKT DAG VAN DE DANS EN MUZIEK

A P RIL

ZONDAG 8 SEPTEMBER

ZONDAG 24 NOVEMBER

D E C E M BE R

ZONDAG 1 DECEMBER

EXTRA KOOPZONDAG

WOENSDAG 4 DECEMBER

START SCHAGEN ON ICE

ZONDAG 22 DECEMBER

EXTRA KOOPZONDAG

DONDERDAG 26 DECEMBER

2E KERSTDAG*

ZONDAG 29 DECEMBER

EXTRA KOOPZONDAG

S E P TE M B E R

KATKNUPPELEN DONDERDAG 27 JUNI

ZONDAG 1 SEPTEMBER

ZONDAG 30 JUNI

ZONDAG 1 SEPSEPTEMBER

AUTOPEDRACE

BROCANTE-MARKT

KOOPZONDAG

UITMARKT

JANUARI WOENSDAG 1 JANUARI

NIEUWJAARSDAG*

MAANDAG 2 SEPTEMBER

HARDDRAVERIJ

J ULI

DONDERDAG 5 SEPTEMBER

DONDERDAG 4 JULI

WEST-FRIESE MARKT DAG VAN DE OUDE AMBACHTEN

WEST-FRIESE MARKT FEESTELIJKE SLOTDAG

*EXTRA GEZELLIG IN DE CAFÉS ROND DE MARKT

SCHAGENMARKTSTAD.NL IEDERE LAATSTE ZONDAG VAN DE MAAND KOOPZONDAG


Groot geworden door high tea Als je high tea zegt, zeg je Restaurant Leuk in Schagen. Samen met haar man Hans is Ratna Berends zo’n zeven jaar geleden begonnen met hun huiskamer-concept. “Vanaf dag één zitten we elke dag vol. Dat ons idee met zoveel enthousiasme werd en nog steeds wordt ontvangen door de gasten is echt heel leuk. Daar zijn we trots op.”

twee zaken van hetzelfde ondernemersduo zijn, verschillen ze veel van elkaar. “Het restaurant op Willemsoord is stoerder. Dat moet ook wel, want hier hebben we te maken met een ander publiek. Waar het in Schagen knallen is geblazen tijdens de lunch en de high tea, is de drukte op het marineterrein vooral zichtbaar tijdens het diner en het borreluur. Het is een stuk stadser.” En terwijl bij Leuk in Schagen een fantastisch mooie binnentuin is gerealiseerd waar zo’n zeventig personen kunnen plaatsnemen, is er bij Leuk in Den Helder een aparte ruimte ‘de Scheepskamer’ af te huren voor 35 gasten. “Beide zaken hebben hun eigen identiteit en hun eigen pluspunten. Maar, hoewel ik ook ontzettend van Leuk in Den Helder kan genieten, blijft het restaurant in Schagen mijn kindje, mijn thuis. We zijn daar immers begonnen.”

Het ondernemersstel heeft altijd in de horeca gewerkt. Op de werkvloer is ook de vonk overgeslagen. “Jaren geleden ben ik gestart met restaurant Brammetje. Eerst in Hippolytushoef, later in Julianadorp en daar was Hans chefkok. We hadden meteen een goede klik.” Ratna nam hierdoor de keuze afscheid te nemen van de horeca. Tijdelijks, bleek vier jaar later. “Ik kon mijn horeca-DNA niet de rug toekeren en werd bedrijfsleider bij Stroming in Heerhugowaard. Na een jaar wikken en wegen zagen Hans en ik dat we de ideale horecacombinatie bezaten, hij in de keuken en ik in de bediening, en sloegen we de weg in naar een eigen zaak.”

Een topteam Ratna vindt het heerlijk om twee horecabedrijven te runnen. “Het wordt allemaal een stuk professioneler. We hebben in beide zaken chefkoks en bedrijfsleiders staan, plus een betrokken en leuk team. Ondanks dat we allebei veelvuldig met de groep meedraaien, is het fijn om na zoveel jaren horeca ook te kunnen delegeren. Doordat we een een fijne club hebben, die we volledig kunnen vertrouwen met de zaken, hebben wij ruimte om nieuwe ideeën te bedenken, andere bedrijven te bezoeken en uiteraard tijd voor ons gezin vrij te maken.” Want naast twee goedlopende restaurants, hebben Ratna en Hans een samengesteld gezin met vier kinderen (16, 16, 18 en 18 jaar). “In de beginperiode van Leuk in Schagen was dit wel even heftig, net zoals de start op Willemsoord. Maar gelukkig zijn ook wij een sterk team, dat is wel gebleken. Bovendien hebben we het horecaDNA duidelijk doorgegeven, want stuk voor stuk spelen of speelden ze een rol in Leuk of andere horecabedrijven.”

Een tweede Leuk In eerste instantie had het duo hun zinnen gezet op een overname van een restaurant in Hippolytushoef, maar door een speling van het lot stelde de bank het voormalige pand van TOV in Schagen voor. “Deze kans wilden we niet laten schieten! In rap tempo hebben we een ondernemersplan geschreven en enkele weken later draaiden we.” Deze stap bleek een gouden zet. Vooral de high tea en de lunch bleken in de smaak bij de Schagenezen te vallen. En door dit succes begon het nog meer te kriebelen bij Ratna en Hans. “We wilden meer. Een tweede zaak is niet altijd de beste keuze weten we van collega-ondernemers, maar samen durfden we het wel aan. Toen het pand van Willemsoord ons pad kruiste, wisten we het zeker: hier gaan we onze tweede zaak opzetten.” En weer werd in sneltreinvaart een ondernemingsplan geschreven. Twee maanden later werd Leuk Den Helder geopend.

Leuker Inmiddels is het stel begonnen aan een derde avontuur. “We hebben een boerderij op Oosterland aan de Waddenzee gekocht, waarin we twee B&B’s gaan realiseren: de Leuk Lodge. Zo kunnen gasten een totaalbeleving bij ons krijgen, van ontbijt tot overnachten. Hoe leuk is dat!” Daarnaast gaan Ratna en Hans volgend jaar ook ‘on tour’. “We hebben een caravan gekocht, waarmee we op locatie mini high tea’s kunnen aanbieden. Er zijn al zoveel foodtrucks die drankjes en vette happen aanbieden, wij wilden net even anders zijn. Net even ‘leuker’”, besluit Ratna met een knipoog.

Lief en stoer “Ook deze zaak was vanaf het begin booming! Daar ben ik erg dankbaar voor. We hadden al naam gemaakt, waardoor gasten toch eerder geneigd zijn je een kans te geven.” Hoewel de

Meer info: www.leukrestaurant.com Dé krant van Schagen Marktstad

13


Het Klaver-rund zorgt voor (h)eerlijk vlees uit eigen regio! Eigen runderen om de hoek

Sinds 2011 staat Stef Klaver aan het roer van Keurslager Klaver, dat door zijn vader in 1975 is opgericht. Inmiddels biedt de slagerij veel meer dan alleen vleesproducten. “We worden steeds meer een eetwinkel. Kant-en-klare maaltijden, belegde broodjes, maar ook vegetarische gerechten kan de klant bij ons kopen. Zo spelen we in op de veranderende markt, waarin snel een bord op tafel met goed eten de scepter zwaait”, laat Stef weten.

Hoewel er een verschuiving te zien is in het aanbod van de slagerij, speelt het ambacht, passie voor het vak en dierenwelzijn bij de familie Klaver nog steeds de belangrijkste rol. “Dat uit zich bijvoorbeeld in het feit dat wij nu al zo’n 2,5 jaar onze eigen Klaver-rund hebben. Deze dieren lopen ‘om de hoek’ in de groene weiden aan de Keins bij de West-Friese Dijk in Schagen. Daar krijgen onze runderen alle aandacht en verzorging die ze verdienen.” Doordat de dieren een vrije levenswijze hebben en op een natuurvriendelijke en diervriendelijke manier behandeld worden, proeft de consument dit terug in het vlees. De volle smaak, mooie structuur en constante kwaliteit zijn hier het bewijs van.

Online bestellen Om die reden kan de klant tegenwoordig bij Keurslager Klaver ook terecht in de webshop. “Van broodjes tot warme maaltijden en van soep tot smulstenen en bbq-schotels. We kunnen per portie leveren, maar ook een catering verzorgen.” Daarnaast kunnen senioren in de buurt zelf een menu samenstellen bij de slagerij. “Wij bieden een maaltijdservice met vers en zelfgemaakt eten. Zo kunnen ook de ouderen die zelf niet meer kunnen of willen koken, toch genieten van een eerlijke en heerlijke maaltijd.”

“Doordat we het hele proces vanaf het kalfje tot aan het stukje vlees op het bord in eigen beheer hebben, kunnen wij topkwaliteit garanderen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het rund van kop tot staart wordt gebruikt. Wij verwerken letterlijk alles in de bekende producten en in onze specialiteiten.” Daarnaast geeft Stef aan dat op deze manier van vleesverwerking ook de co2-uitstoot van veevervoer wordt gereduceerd. “We werken samen met lokaal en kleinschalig slachthuis G. Van Dalen te Schagen, waardoor het transport echt tot het minimale beperkt wordt.”

Dé krant van Schagen Marktstad

14


Jaar rond kwaliteitsvlees Op dit moment heeft de slagerij zo’n 25 runderen lopen, waardoor er eens in de twee tot drie weken geslacht kan worden. “We willen langzamerhand groeien naar een grotere kudde, zodat we het jaar rond kunnen leveren van onze eigen Klaver-rund. Zo kunnen we altijd 100% garanderen dat we een goed product verkopen, waar we trots op zijn.” Stef vindt dat er tegenwoordig te veel massaproductie is en dat dit de kwaliteit van het vlees, de transparantie van het vak en het dierenwelzijn niet ten goede komt. “Met ons team doen we er alles aan om dit terug te dringen. Niet voor niets zijn wij meerdere malen kampioen geworden tijdens de Paasveetentoonstelling en op de Landbouwdag in Alkmaar.” Door de slagerij en hun runderen in de picture te zetten, hoopt Stef samen met zijn team dat ze de consument bewust kunnen maken van het feit dat het beter is om vlees te halen bij de slager dan in de supermarkt. “In de supermarkt heb je geen idee waar en uit welk werelddeel je vlees vandaan komt! Daarnaast is het vlees bij de slager van hogere kwaliteit en is het beter voor de boer, het dier en de ambachtslieden. Zo houd je de kennis en kunde in stand en kunnen wij ons nog echt onderscheiden van de massa.” Meer informatie: www.keurslagerijArieKlaver.nl Dé krant van Schagen Marktstad

15


Ruim assortiment

noten, zuidvruchten, chocolade en wijnen

Makadocentrum 106 (bij de roltrap) | Schagen | 0224-214215


Waarom zou u de Schager Markt bezoeken?! Wij als marktondernemers zeggen: waarom niet!

De Schager markt is er ĂŠĂŠn die al eeuwen bestaat en daarmee een lange traditie heeft van regionale omvang. Vanuit de stad zelf en de omliggende dorpen trekt men sinds jaar en dag op donderdag naar de markt om inkopen te doen. Dit is altijd een geslaagde missie omdat de Schager markt ruim is gesorteerd en van een hoog kwaliteitsgehalte getuigt. Niet alleen voor de dagelijkse dingen kun je er terecht maar voor nog heel veel meer. Ook zijn er regelmatig acties en aanbiedingen voor u.

de markt. van alle markten thuis.

Kom en ontdek de markt voor uzelf! Degene die u daar te woord staat, is meestal de ondernemer zelf, die met al zijn vakmanschap u alle ins en outs over het product weet te vertellen. Hierdoor kunt u weloverwogen uw aankoop doen voor zeer concurrerende prijzen. Dus wilt u shoppen in een gemoedelijke sfeer en profiteren van wat de markt u te bieden heeft, kom dan naar Schagen, iedere donderdag van 8.30 tot 13.30 uur. In de zomer duurt de markt tot 14.30 uur, tijdens de tien speciale West-Friese marktdagen, waarin er nog veel meer te beleven valt.

Schager Markt Veelzijdig aanbod De leukste en gezelligste Markt van Nederland

Namens alle marktondernemers graag TOT ZIENS!

Iedere donderdag van 8.30 tot 13.30 uur plieden de marktkoo er markt van de schag geweldige wensen u een zomer toe!

DĂŠ krant van Schagen Marktstad

17


BOEKHANDEL PLUKKER DE LOKALE BOEKHANDEL IN HET CENTRUM VAN SCHAGEN Sinds 1870, Ged.Gracht 71-75, 1741GB www.boekhandelplukker.nl

boeken cadeau Muziek hobby Tourist Information Point Alles over Schagen en Noord Holland Souvenirs, fiets-en wandelkaarten, plattegronden, boeken, wenskaarten. Lekkerste koffie van Schagen in ons CultuurCafé of op het terras.

Webshop -met miljoenen boekenthuisbezorgen of afhalen in de boekhandel

www.boekhandelplukker.nl

Het leukste park van de Noordko p voor binnen en buiten speelplezier! Tegen inlevering van deze bon:

is t a r g je d in k e 2

Dus knip uit en kom spelen bij De Goudvis!

Geldig t/m 31-08-2019 voor actievoorwaarden

zie www.degoudvis.nl Marktstad Schagen

Entreeprijzen 2019

Kind 1 jaar Kind vanaf 2 jaar prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden Volwassenen v.a. 18 jr

€ 4,25 € 8,50 Gratis

Kijk voor actuele openingstijden op www.degoudvis.nl

Zeeweg 91 • 1753 BB Sint Maartenszee • 0224-561671 • www.degoudvis.nlWord jij onze nieuwe collega? HOR

ECA

Keurslagerij Robert Blaauboer staat bekend om z’n gevarieerde assortiment vers vleesspecialiteiten, vleeswaren, salades, grillproducten, broodjes en maaltijden. Om die lekkere dingen zelf te kunnen maken, smakelijk te presenteren en vervolgens aan onze klanten te verkopen komen we een paar handen tekort. Lijkt een baan in onze allround Keurslagerij je wat?

Voor uw compleet verzorgde barbecue, vele barbecueWij hebben plaats voor: vleesspecialiteiten, sauzen, VerkoopLeerlingslager salades, stokbrood,medewerkster we leiden je op tot allround slager en begeleiden je bij kruidenboter ende Wegens toenemende drukte vakopleiding. 3 tot 4 dagen voor 30-38 uur per week. barbecuepannen/roosters, werken en 1 dag naar school, 18-24 jaar, ervaring geen zaterdag vrij. vereiste. Zaterdag vrij. kunt U bij keurslagerij Reageren? je brief naarterecht! onderstaand adres of bel RobertStuur Blaauboer ons even.

Robert Blaauboer, keurslager

Gedempte Gracht 32 • 1741 GC Schagen Gedempte Gracht 32 • 1741 GC Schagen Tel.: 0224 - 21 21 10 www.blaauboerschagen.keurslager.nl tel. 0224-212110

Het allerlekkerste hoeft niet duur te zijn! GEDEMPTE GRACHT 65 0224-212216, SCHAGEN WWW.BAKKER-KOSTER.NL

Patisserie College

Elke dag van de week kun je terecht bij jouw HEMA Schagen ma t/m za van 9.00 - 18.00 vrijdag koopavond tot 21.00 zondag van 12.00 - 17.00

open every sunday! Nieuwstraat 15, Schagen | echt


Keurslagerij Blaauboer,

voor de perfecte BBQ! Met het organiseren van een barbecue helpen wij u graag. Diverse barbecuepakketten bieden we aan. Van een Stoeremannenpakket, Ladies Only pakket, Barbecue Royaal pakket, tot een Budget pakket. U kunt dit compleet maken met salades, sauzen, stokbrood en kruidenboter. Natuurlijk kunt u een gasbarbecue of partypan bij ons huren inclusief gasfles en gereedschap.

Schagen... Brocante rond de Schager Kerk!

Voor de keramische barbecue liefhebber, die een Green Egg, Black Bastard of Kamado Joe gebruikt, zijn wij de specialist met diverse soorten groot vlees. Cote De Boeuf, Picanja, Bavette, Ribeye van ons eigen koe. Varkensrack, goed bevleesde spareribs, en procureur voor Pulled Porc. Lamsracks en lamsbout zijn ook top evenals worst om te roken.

Na twee uiterst succesvolle seizoenen, nu in 2019 opnieuw een zalig vooruitzicht op een heerlijke Brocante Markt rond de Schager Kerk!

In onze slagerij aan de Gedempte Gracht 32 in Schagen vertellen wij u hier graag meer over. Onze barbecuefolder krijgt u mee of vindt u op www.blaauboerschagen.keurslager.nl

Zondag 1 september tovert het mooie marktplein rond de grote kerk in het altijd bruisende Schagen zich om tot de brocante place to be. Ruim 50 top-brocanteurs uit Nederland en ver daarbuiten melden zich met hun prachtigste vondsten. Stoer, frivool, Victoriaans… kleingoed, meubilair, serviezen, linnengoed, verlichting en curiosa... een lust voor ‘t oog... en je vindt ‘t er allemaal! Tel daarbij nog eens de heerlijke terrassen er bij op die de Schager Markt rijk is... en je begrijpt... alle ingredienten voor een prachtig dagje struinen vallen samen. Trefwoorden voor deze markt zijn... kwaliteit, sfeer, origineel & gemoedelijk... en als je je daarin kunt herkennen... dan ben je van harte welkom... Deze Markt is van 11.00 - 17.00 uur! En de entree is natuurlijk gratis... Oh,... en breng gerust je vrienden mee... Je bent welkom!

Schager Uit-Markt Keverdag Schagen zondag 14 juli 2019

voor ieder wat wils

Zondag 14 juli 2019 wordt vanaf 11:00 tot 17.00 uur, op en rond de Markt in het altijd gezellige centrum van Schagen de 15e editie van Keverdag Noord-Holland gehouden!

Een compacte kennismaking met de cultuur in de Kop. Schagen staat zondag 1 september (12.00 - 21.00 uur) in het teken van de vierde UITmarkt, jaarlijks goed voor vele duizenden bezoekers. Cultuur in de Noordkop, het is een rijk, veelkleurig landschap, van vederlicht tot best wel zwaar. Met schoonheid en plezier als grootste gemene deler. Op de gratis toegankelijke UITmarkt gaan koren, fanfare, toneel, ballet, musici, dans, films, schrijvers en de bieb vrolijk hand in hand. Dat gebeurt in en rond Markt18 met ook twee buitenpodia, waarvan één op een ponton in de Slotgracht. Waarbij je overal de dynamiek van het nieuwe culturele seizoen proeft. Met dit jaar als nieuwtje de klassieke muziek, die van 13.15 tot 17.00 uur te horen is in Slot Schagen. Als de zon het grootste deel van zijn werkdag erop heeft zitten en de lucht romantisch kleurt, nemen de Evergreens, het mooiste uit musicalland en moderne muziek zonder houdbaarheidsdatum bezit van het plein. Met Muziekvereniging De Toekomst, The Voices, de Alkmaarse Big Band en BB’6 van 18.00 tot 21.00 uur in de hoofdrollen. De catering zorgt, net als de hele dag, voor horecahits.

DEELNA Een leuke dag uit voor het hele ME EN TOEGANG gezin! Met ruim 450 luchtgekoelde Volkswagens, een (auGRATIS ! togerelateerde) markt, gezellige terrasjes en spetterende muziek op het podium bij de kerk. Deelname en toegang is gratis, inschrijven is niet nodig! Voor de allerjongste Kevertalenten ontbreekt de kindertent ook dit jaar weer niet. Met onder andere kleurplaten, een springkussen en natuurlijk schmink! Vanwege het grote succes van de afgelopen 10 jaar gaan we de ‘Bus parking only’ (alle luchtgekoelde Volkswagen bussen weer bij elkaar op de parkeerplaats) ook komend jaar weer toepassen. Zie voor meer informatie: www.keverdagnoordholland.nl

Dé krant van Schagen Marktstad

21


WERELDDANSFESTIVAL SCHAGEN 2019 Het Werelddansfestival Schagen viert deze zomer een week lang de rijke dans en cultuur van de hele wereld. Van 8 t/m 14 juli is Schagen het podium voor dans en cultureel erfgoed van 5 internationale dansgroepen. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten en kennis kunnen maken met andere culturen.

Voorstellingen • 10 juli 20.00 uur • 13 juli 14.00 uur • 13 juli 20.00 uur

Locatie

Spartahal, Zuiderweg 2A, Schagen

Kaarten

Via de website en bij Vivant Groenland, Makado Centrum, Schagen

www.dansfestivalschagen.nl Deelnemende landen Nepal – Indonesië – Servië – Puerto Rico – Letland – Nederland


Kortebaan Schagen staat garant voor spektakel paard(en) en kan de spanning behoorlijk oplopen. Want hoe mooi is het wanneer jouw paard aan het einde van de middag tot winnaar wordt gekroond? De eer en mogelijk een mooie uitbetaling komt jou toe! Heb je geen succes met wedden? Dan valt er nog genoeg te genieten. Het is een waar spektakel om de paarden met hun pikeurs op de sulky met bijna 60 kilometer per uur door het centrum van de stad te zien draven. De combinaties strijden één tegen één in een afvalrace om de prijzen. En als publiek sta je er bovenop!

Maandag 2 september, Nieuwstraat Aanvang 13.00 uur, eerste start 13.30 uur Moedig jouw favoriet aan tijdens de jaarlijkse kortebaandraverij op de Nieuwstraat! Door een weddenschap te plaatsen bij de totalisator voel je je de gehele middag verbonden met jouw

De kortebaan in Schagen is onderdeel van een circuit door het hele land. In totaal zijn er jaarlijks ongeveer 30 koersen. Vooral in Noord- en Zuid-Holland is de sport bijzonder populair. De combinatie van topsport en gezelligheid maakt de kortebaan uniek. Ook in Schagen zijn dit de sleutelwoorden. Of je nu langs het hek staat of de koers volgt vanaf één van de vele terrassen rondom de Markt en de Nieuwstraat, je beleeft een topmiddag!

Meer informatie over de sport: www.kortebaandraverijen.nl.

Ku(n)stroute

Zijpe aan Zee 2019

Van 14 t/m 30 juni 2019 zal, op het strand van de gemeente Schagen, de 2de editie plaatsvinden van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee. Rondom de strandpaviljoens in Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten en bij Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee, exposeren kunstenaars uit heel Nederland hun kunstwerken. Daarnaast zullen uiteenlopende kunstvormen te beleven zijn, waaronder muziek, poëzie, film, theater en dans. Ook kunnen geïnteresseerden onder begeleiding van een kunstenaar kunst maken of deelnemen aan workshops. Aan elk paviljoen is een beeldend kunstenaar gekoppeld, die op het strand en het terras rondom het paviljoen en in sommige gevallen ook binnen kunstwerken tentoon zal stellen. Van vrijdag t/m zondag zijn er specifieke activiteiten en optredens die men kan bezoeken. Ook leerlingen van het Regius College en leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen uit de gemeente Schagen zullen kunst beleven, maken en tentoonstellen tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee. Voor het exacte programma, de locaties en aanvullende informatie zie:

www.kunstroutezijpe.nl.

Uw vertrouwde gezichten in een nieuw jasje

10 Of je nu een compleet nieuwe badkamer wilt, op zoek bent naar een vloertegel voor in de woonkamer of alleen een nieuwe douchekop zoekt, bij Van den Berg Badkamers vind je het allemaal! Kom langs en laat je inspireren door onze fraaie opstellingen in de showroom. We maken graag kennis met je. Voor advies, informatie of een gratis 3D-ontwerp van jouw badkamer kun je een afspraak plannen met één van onze adviseurs. De koffie staat klaar.

Uitstekende service en vakkundig advies Harrie, Hoorn

9

4 sterren: goede service, goed behandeld Willem, Schagen

10

Perfect, gewoon zoals het hoort! Margreet , Heerhugowaard

Van den Berg Tegels & Badkamers BV | Witte Paal 221 Schagen | (0224) 291203 | info@vdbergbadkamers.nl

www.vdbergbadkamers.nl


Leuk, sociaal en duurzaam kringloopshoppen bij RataPlan

7 dagen per week op zoek naar mooie kringloopkoopjes! Kringloopaankoop levert werkgelegenheid op Het stigma dat kringloopwinkels muf en stoffig zijn is allang verleden tijd! Het is niet alleen duurzaam en goedkoop; kringloopwinkelen is tegenwoordig helemaal hip! Op zoek naar een vintage bank, hippe retro lamp of duurzame outfit? RataPlan heeft het! Elke dag komen er nieuwe unieke artikelen binnen waardoor het assortiment dagelijks wisselt. Spullen krijgen dankzij kringloop een tweede leven. Naast hergebruik van spullen is het belangrijkste doel van kringloopwinkel RataPlan werk bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en hen hierdoor laten groeien. Medewerkers van RataPlan hebben, om welke reden dan ook, de aansluiting met de reguliere arbeidsmarkt verloren. Bij RataPlan krijgen zij weer de mogelijkheid om mee te doen in de maatschappij. Elk individu kan zijn/haar kwaliteiten bij RataPlan inzetten en verder ontwikkelen.

Schagen

Korte Fok 4

maandag

09:00 - 18:00u

dinsdag

09:00 - 18:00u

woensdag

09:00 - 18:00u

donderdag

09:00 - 18:00u

vrijdag

09:00 - 18:00u

zaterdag

10:00 - 17:00u

zondag

12:00 - 17:00u

Op zondag is onze inname goederen balie gesloten.

Wij hebben ook kringloopwinkels in: De Dijken 13, Tuitjenhorn Marconistraat 16, Heerhugowaard

GEZOCHT

OPENINGSTIJDEN

Leuk, sociaal en duurzaam

incl. vergoedin g

W W W. R ATA P L A N . N L

Houd je van afwisseling, zou je graag nieuwe talenten ontwikkelen en dagelijks milieubewust aan het werk zijn?

VRIJWILLIGERS

Kom dan langs in de winkel of neem telefonisch contact op: 088-8282708.

Lekker slapen begint bij ons

SHOWROOM KEUKENS

50% KORTING!!

Nieuwe KEUKEN of RENOVEREN

KEUKENRENOVATIE

❯ ❯ ❯

Witte Paal 243, Schagen slaapkennernicovandenes.nl

Volg ons ook op Facebook!

Oude situatie

Deuren Aanrechtblad

❯ ❯

Nieuwe situatie

Apparatuur Handgrepen

37 jaar een begrip in de regio! Nieuwe laagzijde 49 Schagen I Telefoon: 0224 - 215435 I www.mubokeukens.nl


Schagen Marktstad

A L B E R T H E I J N L U I T E T E N S W H A T H R H B B A S U O V R U O P E A P P A O E O L V N R A T A P L A N

Puzzel

I S I V L M E A I N M C D O N A L D S

Ook in deze editie van de Schagen Marktstad krant mag de puzzel niet ontbreken. Boordevol met woorden die te maken hebben met Schager activiteiten, highlights en bedrijven die deze promotiekrant mede-mogelijk maken. Deze woordzoeker kun je oplossen door de vermelde woorden weg te strepen. Daarmee blijven er letters over die tezamen een slagzin vormen. Als je deze zin doorstuurt, maak je kans op onderstaande prijzen: • Een overnachting incl. ontbijt voor 2 personen in het Schager Slot Hotel • Een geheel verzorgd diner voor twee aangeboden en te besteden bij Bistro Smul • 2 gratis heats E-karten bij Skagaventure • Een cadeaubon van € 20,- aangeboden en te besteden bij Keurslager Robert Blaauboer Schagen

F J N O F E E C P U N U S T G T R S L

Zo kun je meedoen: Ga naar de website schagenvandaag.nl, klik op de banner “Schagen Marktstad Puzzel” en vul de oplossing en je NAW gegevens in. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Inzenden kan tot 30 september 2019.

Namens de Schagen Marktstad Organisatie: veel succes toegewenst!

V S A K G R A T I S P A R K E R E N G D N L C S U S G D O N D E R D A G E N A O H E B E S S N A G R E K K U L P I A B E S M M I A H O S U Y A N O E T E A R N L O U T R D A O H D D E Z T A D G A A I L S C E N E G R E E P E S D N D D A J E E N V E E E E T G M N M S A S E B K N A U A K V Z V N O A T E R W I R F E S O F L E S E S A U K E E E S N I L R T D O K E A L D C D N R B C D H E O M R A I E W A L E O V A I O H A K E G A A K G I P P I R R I V C T T T H O M N A A E R O I G F B S C A O E S G O F A T M R A P O G A C I H C F N D ALBERTHEIJN • ARIEKLAVER • AUTOZENTER • BLAAUBOER • BOERSEN • BRADERIE • BROCANTE • CHICAGO • DANSFESTIVAL • DEGOUDVIS • DONDERDAGEN • FOK • FOLKLORE • FOTOBEEMSTER • FREDSVERHUUR • GAAFADVIES • GEZELLIG • GOLFBAAN • GRATISPARKEREN • HAVANA • HEMA • JELLE • KEVERDAG • MAGNUS • MAKADO • MCDONALDS • MOLENSTRAAT • MUSEA • PAASVEE • PLUKKER • POPWEEKEND • POURVOUS • RATAPLAN • REGIOFUNCTIE • SCHAGENUNITED • SLIJKERMAN • SPOOR • STADSRECHTEN • STADSWANDELING • UITETEN • VANKAMPEN Mijn oplossing:

Prijswinnaars Schagen Marktstad Puzzel 2018

Diversiteit van Schagen

Vorig jaar zag de eerste Schagen Marktstad Puzzel het levenslicht. Een puzzel voor iedereen, mede-mogelijk gemaakt door een aantal gerenommeerde Schager ondernemers. Na het wegstrepen van de rij woorden bleef er een zin over. Deze zin herbergt eigenlijk alles wat de ware Schager volksaard verraad. Gemoedelijkheid, knusheid en gezelligheid, en dat in een authentiek West-Fries sausje gevangen. De oplossing was namelijk: “ Wat benne we uit”. Uit de vele honderden inzendingen, er waren er zelfs uit Duitsland, zijn de volgende prijswinnaars tevoorschijn gekomen. Miranda Slot uit Hoogwoud legde beslag op de prijs: een hele dag met twee personen per echopper de omgeving verkennen, t.w.v. € 80,-. Deze prijs is aangeboden door Fred’s Verhuur Schagen. De cadeaubon van € 20,- aangeboden en te besteden bij keurslager Robert Blaauboer werd een prooi voor de familie Spaans uit Schagen. De “Diner voor Twee” bon (All Inn), aangeboden door Bistro Smul, Makadocentrum Schagen, is gewonnen door de familie Familie Zijp-ten Hoeve uit Hoogwoud. Namens de Schagen Marktstad organisatie: “van harte gefeliciteerd!” En voor degenen die niet hebben gewonnen: ook in deze uitgave van de Schagen Marktstad krant staat weer een “Skager Wegstroiper”. Met nog meer prijzen te winnen. Succes!

Voor winkels, restaurants, cafés, cultuur, gezelligheid en markten moet je in Schagen zijn. De stad biedt alles voor een compleet dagje weg. In het overdekte Makado Centrum vind je zo’n zestig winkels met een divers aanbod, van speelgoedwinkel tot juwelier en van slager tot supermarkt. Daarnaast kun je ook op de Gedempte Gracht, Nieuwstraat, Langestraat, Laan, Molenstraat en Nieuwe Laagzijde lekker shoppen. Als je even uit wilt rusten, kan dat op een van de vele terrasjes rondom de kerk of in een cafe/ restaurant in het centrum. In Schagen worden ook veel terugkerende en nieuwe evenementen georganiseerd. Zo is er iedere donderdag in juli en augustus een gezellige markt met de Westfriese Folklore optocht en is Popweekend ieder jaar weer een topfeest. Daarnaast worden er regelmatig diverse tentoonstellingen, toernooien en modeshows gehouden. Voor jong en oud is er genoeg te beleven, of je nu van cultuur snuiven houdt of gewoon lekker op een terras een drankje wilt nuttigen. We zien je graag gauw in Schagen!

Dé krant van Schagen Marktstad

25


Lekkere Trek? Knip je voordeel!

Ga snel naar McDonald’s Alkmaar, Den Helder, Schagen en Heerhugowaard en profiteer t/m 29-07-2019!

2x McKroket

4,00 Deze voordeelbon is ook te scannen op de Easy Order Kiosk. Niet geldig i.c.m. andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Alkmaar: Centrum, Oost en West, Den Helder: Centrum en McDrive, Heerhugowaard en Schagen t/m 29-07-2019.

233652

Chicken McNuggets 20 stuks

6,00 Deze voordeelbon is ook te scannen op de Easy Order Kiosk. Niet geldig i.c.m. andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Alkmaar: Centrum, Oost en West, Den Helder: Centrum en McDrive, Heerhugowaard en Schagen t/m 29-07-2019.

234985

WWW.ZANDSTOCK.NL FESTIVALTERREIN 'T ZAND

2x Medium Milk Shake Naar keuze.

4,50 Deze voordeelbon is ook te scannen op de Easy Order Kiosk. Niet geldig i.c.m. andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Alkmaar: Centrum, Oost en West, Den Helder: Centrum en McDrive, Heerhugowaard en Schagen t/m 29-07-2019.

232256

2x Medium Voordeelmenu Keuze uit de volgende Voordeelmenu’s: Big Mac, McChicken, Quarter Pounder* en Filet-O-Fish.

11,00

*Quarter Pounder is niet verkrijgbaar bij McDonald’s Alkmaar Centrum. Deze voordeelbon is ook te scannen op de Easy Order Kiosk. Niet geldig i.c.m. andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Alkmaar: Centrum, Oost en West, Den Helder: Centrum en McDrive, Heerhugowaard en Schagen t/m 29-07-2019.

235781

2x Big Mac, McChicken, Quarter Pounder* of Filet-O-Fish

*Quarter Pounder is niet verkrijgbaar bij McDonald’s Alkmaar Centrum.

6,00

Deze voordeelbon is ook te scannen op de Easy Order Kiosk. Niet geldig i.c.m. andere McDonald’s aanbiedingen. Alléén geldig tegen inlevering van deze waardebon bij McDonald’s Alkmaar: Centrum, Oost en West, Den Helder: Centrum en McDrive, Heerhugowaard en Schagen t/m 29-07-2019.

236232 McDonald’s Schagen

Are you

Ready to

party ? Keuze uit 25s ! toffe feestje

Kijk snel op: www.mcdonaldsschagen.nl

Nieuw in Schagen Family Entertainment Center SkagaVenture Sinds 1 juni is Schagen een trekpleister rijker met de komst van het splinternieuwe indoor Family Entertainment Center SkagaVenture aan de Witte Paal 3K in Schagen. Onder één dak vind je hier een prachtige kartbaan met razendsnelle elektrische karts, een lasergame arena, een uitdagend trampolinepark met ninja course, een indoor speeltuin en een arcade hal. Daarnaast bevindt zich in het hart van het centrum een gezellig à la carte restaurant met bar wat uitzicht biedt op de activiteiten. Je kunt bij SkagaVenture terecht voor complete groepsarrangementen, kinderfeestjes, familiedagen maar ook voor zakelijke arrangementen. De multifunctionele groepsruimte in Formule 1 café stijl is voorzien van audiovisuele apparatuur en biedt legio mogelijkheden voor vergaderingen, presentaties of besloten feestjes. Kijk voor meer informatie of online reserveren op

www.skagaventure.nl


Schager Braderie

Als bezoeker kun je in Schagen het hele jaar door genieten van allerlei activiteiten en evenementen. De Winkeliers Vereniging Schagen (WVS) zorgt ieder jaar voor een fraai en afwisselend jaarprogramma! Het jaarlijkse hoogtepunt van dat programma is de Schager Braderie. Duizenden bezoekers komen hier ieder jaar weer op af, om lekker langs de diverse marktkramen te slenteren en te genieten van de sfeer. De Schager Braderie wordt in 2019 op 6 augustus tussen 16.00 tot 21.00 uur georganiseerd. Het belooft opnieuw een gezellige markt te worden met hopelijk mooi weer! Je kunt tijdens de braderie genieten van honderden kramen, waarop plaatselijke winkeliers hun aanbod en aantrek-

kelijke koopjes deze dag uitgebreid uitstallen. Daarnaast zullen er diverse nevenactiviteiten worden georganiseerd, zoals workshops en kindervermaak. Het Makado Centrum is tijdens de Schager Braderie ook tot 21.00 uur geopend.

OPENINGSTIJDEN:

WIJ ZIJN GEOPEND!

Zaterdag Zondag Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag

10.00 - 00.00 10.00 - 22.00 Gesloten 14.30 - 22.00 14.30 - 22.00 14.30 - 22.00 12.00 - 00.00

uur uur uur uur uur uur

Tijdens feestdagen zijn wij ook geopend & ruimere openingstijden tijdens schoolvakanties

KARTBAAN - TRAMPOLINEPARK - LASERGAME - ARCADE - INDOOR SPEELTUIN - BAR & RESTAURANT - ZAALVERHUUR


Metaalbewerking en afhaalmagazijn

Leuningwerk

Trappen

Omkastingen

Keukens en meubels

Medische apparatuur

Zelfrijdende machines

Reparatie landbouwmachines

Revisie grijpers en graafbakken

Hydrauliek/besturingen

Zeef-spoeltrommels

Werk olie-gas industrie

draai- en freeswerk

Plaatwerk

Constructiewerk

Werk aan sluizen en bruggen

Inmeet en tekenwerk

Luifels en beplating

Mekos precisie egaliseermachines

Mekos Schagerbrug BV Tel.(0224)571555

Nijverheidsweg 5 info@mekos.nl

1751 HG Schagerbrug www.mekos.nl

3-GANGEN ZOMERS CHEF’S MENU Geniet in Restaurant Green van een 3-gangen zomers chef’s menu voor

25,Deze actie is geldig in juni en juli 2019

info@restaurantgreen.nl

0224 - 274 050

restaurantgreen.nl


Cultuur in Schagen

Slag van de Somme Een bijzonder museum op een historische plek. Het museum is gevestigd in een van de oude torens van het kasteel wat vroeger in Schagen stond. Alleen twee torens van dit kasteel zijn nog over, in de linker toren bevindt zich het Museum Slag van de Somme 1914 - 1918. In 1916 vond de slag om de Somme plaats, opgravingen, gebruiksvoorwerpen, uniformstukken, wapens en maquettes laten tonen ons de geschiedenis.

Museum Vreeburg Museum Vreeburg is een geheel in oude stijl gerestaureerde 17de-eeuwse stadsboerderij annex Rijtuigmuseum in het oude centrum van Schagen. De boerderij is nu een prachtig streekmuseum, dat een beeld geeft van leven en wonen rond 1900. In een nieuw gebouw aan de achterzijde van de boerderij bevindt zich het Rijtuigmuseum, waar authentieke rijtuigen van de Stichting WestFriese Folklore staan opgesteld.

Slotplein 2, 0224 - 21 64 71 Geopend: tijdens de West-Friese Markt van 10.00-16.00 uur

Loet 14, 0224 - 21 69 06 Geopend: juli en augustus tijdens West-Friese Folklore markten op donderdag van 9.30 – 16.30 uur. www.museumvreeburg.nl

Regionaal Museum 1940 – 1945 In dit museum wordt met kranten, foto’s, uniformen en uitrustingstukken een beeld gegeven van de Tweede Wereldoorlog in de Kop van Noord-Holland en West Friesland. Daarnaast bevindt zich in het museum ook nog een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het kasteel in Schagen. Het museum bevindt zich in het rechterdeel van de oude torens van het slotkasteel.

Automuseum Kom terug in de tijd toen auto’s nog bijzonder waren en niet iedereen in een auto reed. Mensen waren trots op hun kostbare bezit en het ritje op zondagmiddag met de familie in de auto was een beleving. Wie heeft hier geen herinneringen meer aan of kent de mooie verhalen van ouders of grootouders niet? In het Schager automuseum zijn veel van deze auto’s te zien. Dit bijzonder museum, welke gratis te bezoeken is, toont een collectie van diverse merken auto’s, brommers motorfietsen en bijbehorende decoratiematerialen.

Lagedijkerweg 1a, 0224 - 21 24 21 Geopend: 1 april - 31 oktober iedere zondag van 13.00-16.00 uur. Tijdens de West-Friese markten in de zomer, op donderdag van 13.00-16.00 uur. www.automuseumschagen.nl

Slotplein 3, 0224 - 21 62 48 Geopend: 28 juni - 30 augustus op donderdagen tijdens de West-Friese Markt

KANO of SLOEP HUREN? Tegen vertoning van deze advertentie KANO voor €10,- voor de hele dag SLOEP (tot 6 volwassen) incl. benzine en muziek aan boord voor €90,- voor 3,5 uur

Wilt u een boot of kano reserveren: 0621186520 Dé krant van Schagen Marktstad

29


Boekhandel Plukker,

Slot Hotel Schagen,

een monumentale locatie

het oudste bedrijf van Schagen

Slot Hotel Schagen is een sfeervolle Slot in Schagen en gelegen op een unieke locatie. Ontdek de vele mogelijkheden die het monumentale Slot Schagen biedt en plan een bezoek!

Boekhandel Plukker, gevestigd op de Gedempte Gracht tegenover de katholieke kerk, is het oudste bedrijf van Schagen. Een onafhankelijke boek en kantoor boekhandel, gevestigd rond 1870, die vier generaties is meegegroeid is met Schagen en bekend is in de hele Kop van Noord-Holland.

Je kunt het Slot Schagen gebruiken voor overnachtingen, huwelijksdag, bijeenkomst, vergaderlocatie, condoleance, afscheidsdienst en iedere invulling van jouw feest. Onze ervaring zetten wij graag in om elk gewenste invulling onvergetelijk te maken!

Boekhandel Plukker is vandaag de dag een moderne grote (800m2) boekhandel die ook kantoor, hobby, spellen, tijdschriften , cadeau artikelen, muziek, wenskaarten etc, verkoopt. Voor toeristen is het VVV, tourist info, in boekhandel Plukker gevestigd en er is een groot assortiment souvenirs en reisboeken en plattegronden., fietskaarten. In het filiaal Pagina Plukker in het Makado is het postkantoor gevestigd. De boekhandel op de huidige locatie is begonnen door de familie Plukker met de verkoop in Bijbels en rozenkransen, later werd het boekenassortiment steeds breder en kwamen er kantoorbenodigdheden, tijdschriften, en wenskaarten bij. Ook is er bij Plukker een CultuurCafé met terras, waar heerlijke koffie, thee, wordt geserveerd terwijl u lekker kunt lezen. Het bezoeken van boekhandel Plukker is een belevenis op zich.

Havana Schagen,

waar het Cubaans zonnetje altijd schijnt

Havana Schagen staat bekend om de heerlijke vers bereide hapas, gerechten met unieke smaak van de houtskoolgrill en de sfeervolle stadstuin. Heeft u iets te vieren? Bij Havana Schagen ervaar je een stukje Cuba midden in het centrum met een zaal en stadstuin die geschikt is voor feestjes van 20 tot 200 personen. Tevens is deze locatie geschikt voor een zakelijk bijeenkomst of vergadering. Uiteraard kan dit ook zonder eten gereserveerd worden maar wellicht wilt u het wel combineren met een heerlijk barbecue! Toch liever het Cubaanse zonnetje thuis of op het werk? Dat kan! Dan komt Havana naar u toe; van barbecue, eten en hapjes, chef en bediening… alles is mogelijk! Deel uw interesse en ideeën met het team van Havana en kijk samen naar de mogelijkheden!

Boekhandel Plukker Ged. Gracht 71-75, Schagen. Tel.0224-212941, www.boekhandelplukker.nl

IN 2018 BEGON HET TE KRIEBELEN

HASTA HAVANA

In Januari 2008 trokken Gidget Zuurbier en Jolanda Zomerdijk de stoute schoenen aan en namen de winkel van Aad en Wil Niesten over. Beide zijn dan al 25 en 20 jaar werkzaam in de schoenen en hebben een goede leerschool gehad. Na ruim 10 jaar begon het te kriebelen… Zullen we er nog meer onze winkel van gaan maken met een flinke verbouwing? Ieder jaar waren we aan het schilderen, een ander behangetje maar we konden aan de indeling niets veranderen. Na veel overleg met elkaar, bank, accountant, en een interieurspecialist, gaven we een “go” en er lag een prachtig plan op tafel dat in augustus/september 2018 gerealiseerd is.

foodtruckfestival en lokale restaurants

Beleef een muzikaal en smaakvol weekend op een bijzonder en sfeervolle locatie midden in het centrum van Schagen! Op zaterdag 14 en zondag 15 september wordt er een tweede editie HASTA HAVANA foodtruck festival en lokale restaurants georganiseerd. Tijdens dit weekend kunt u terecht voor de heerlijkste gerechten bij een van de vele foodtrucks of aan de stand van een van de deelnemende restaurants uit de regio. Genieten van een lekker hapje en drankje, live muziek en natuurlijk vermaak voor de kinderen. Houdt de facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws: facebook.com/hastahavana

Fase 1: het portiek werd eerst verwijderd. De klanten mochten door de steeg naar de winkel, dat had ook wel wat. Fase 2 was ingrijpender. Twee en een halve week dicht, maar wat is het resultaat geweldig en wat zijn we trots op onze winkel. De naam Family Shoezz zegt het al, we verkopen schoenen voor heren, dames en kinderen, maar we hebben ook een uitgebreide outdoor-afdeling. Ons team is enthousiast, denkt met de klanten mee en geeft een eerlijk advies. We werken met mooie merken die nu nog beter tot zijn recht komen in onze prachtige winkel. Kom gauw eens een kijkje nemen en laat u verrassen. Family Shoezz, Ged. Gracht 44, 1741 GD Schagen Dé krant van Schagen Marktstad

30ONE STOP SHOPPING ÉÉN ADRES VOOR AL UW RECLAME

RECLAMESTUDIO

BELETTERING

DRUK & PRINT

UITGEVERIJ

ZEEFDRUK

Witte Paal 212 - SCHAGEN T. +31 (0) 224 29 60 07 schagen@zrgbv.nl

www.zeemanreclamegroep.nl

ONLINE MEDIA