Page 1

Izbor

Godina II

Broj 38

21 juni 2010 g.

Izleguva vo ponedelnik

Олимписките игри во функција на перење мозок

Индија

Во сандали на Хималаи (стр. 45)

(стр. 9)

Зодијакот открива: Во кој знак се кријат најдобрите љубовници (стр. 59)

Алеида Гевара

Вистината за Че и кубанската револуција Темни сенки на дваесеттиот век (24) Адолф Хитлер “спасителот” кој светот и Германија ги доведе на работ од пропаста (II) (стр. 23)

(стр. 18)

И после три децении

Друже Тито, зарем уште ти се колнеме!? (9) (стр.40)


2

Nastani na nedelata Ekonomija Komentari Kolumni Intervju Feqton Nadvor od zakonot Nauka i novi tehnologii Kultura i obrazovanie @ivot, moda, estrada Reporta`i Patuvawa i patopisi Avtomobili Semejstvo Slobodno vreme Zanimlivosti Zdravje i ubavina Sport Horoskop

Електронски неделник “ИЗБОР” Основач и издавач: Зодијак електронско издаваштво, Скопје Стручен соработник за македонско говорно подрачје: Д-р Александар Прокопиев, повисок стручен соработник на Институтот за македонска литература Стручен соработник за немакедонско говорно подрачје: М-р Зоран Димитријевиќ Технички уредник: Александра Исаковска Димитријевиќ Web: http://www.zodijak.info Контакт и претплата: kontak@zodijak.info Првиот број излезе на 31 август 2009 г. “Избор” излегува секој понеделник.

Izbor


Izbor

“Економист” за поделбата на Косово: Западот не сака промена на границите, но нема решение

Nastani na nedelata година, да биде двосмислено. Тогаш функционерите на Србија во Генералното собрание на ОН ќе побараат донесување на нова резолуција во која ќе бараат нови преговори за статусот на Косово. Тоа мошне ги лути американските и европските дипломати, кои зад завесата им говорат на

3 заборави на ЕУ и да тргне по патот на Норвешка и Швајцарија, кои ги ускладија своите закони и политиката со Брисел, но не се членки на ЕУ. Уште една идеја за Косово е таканаречената “Германска опција”, која се потпира на времето на студената војна, кога двете германски држави не се признаваа меѓусебно, но не се ни кочеа меѓусебно на меѓународна сцена. Постои и опција која многу нешта доведува до работ. На Косово живеат околу 130.000 Срби. Повеќето од нив населуваат мали енклави на југот и во централниот дел, но половината живеат на просторот северно од реката Ибар. Таа регија е дел од Косово, но потписите на Приштина тука не се применуваат. Локални избори се одржани на 30 мај под покровителство на Србија. Многу косовски Албанци би биле среќни да се ослободат од својот неподнослив север. Затоа тие говорат за размена на тој дел за делови од јужна Србија кои се

Промени не се веројатни во краток или среден рок, но без било какви промени албанскиот југ на Србија и српскиот север на Косово ќе останат сиромашни и занемарени Некои во регионот на Балканот помислуваат незамисливо. Станува збор за прекројување на границите. Но во текот на последните недели функционерите од САД и Европа беа мошне гласни: Косово не би требало да биде поделено. Меѓутоа, кој рекол дека би требало да биде? Ни претставниците на Србија ни претставниците на косовските Албанци не предлагаа повторно прекројување на границите. Вон официјалните соопштенија, работите, пак, стојат нешто поинаку. И тоа е она што дипломатите ги прави нервозни. Косово прогласи независност 2008 година. Таа независност ја признаа 69 држави. Некои од нив се поважни од другите. Но Русија, Кина, Индија и пет членки на Европската унија и натаму одбиваат да го признаат Косово. Србија, во октомври минатата година, успеа прашањето за легалност на прогласувањето независност на Косово да го посрпските лидери дека нивната упорна стави пред Меѓународниот суд на правборба за Косово ги загрозува перспектида во Хаг. Се очекува советодавното вите на Србија за пристапување кон ЕУ. мислење, кое судот ќе го донесе оваа Никој, велат тие, не сака во Европската унија да има “нов Кипар”. Шефот на српската дипломатија Вук Јеремиќ тврди дека неговата земја попрво ќе го избере Косово одошто ЕУ. Деведесет проценти од два милиони жители на Косово се Албанци, кои се безнадежно непријателски расположени кој Србија. Никој во Белград сериозно не верува дека е возможно тие да потпаднат под ингеренции на Србија. Економистот Борис Беговиќ наведува дека на Србија ѝ е потребен “План Б”. Тој мисли дека Србија можеби би требало да

населени со Албанци, како Прешевската долина, каде две третини од 90.000 жители се Албанци. Размената на територија со Србија, вели градоначалникот на Прешево Рагми Мустафа, “би донела стабилност во регионот и би запрела војна засекогаш”. Многу Срби веруваат дека нивната земја би можела да се откаже до Косово јужно од Ибар. Но западните дипломати се плашат дека дури и расправата за промена на границите би ги разбудила балканските духови, кои доведоа до неволји во Босна и во Македонија. Промените не се веројатни во краток или среден рок, но без било какви промени албанскиот југ на Србија и српскиот север на Косово ќе останат сиромашни и занемарени. Белгзим Камбери, активист за човекови права од Прешево, жали што “сме заложници на односите на Белград и Приштина”. А тие би можеле да бидат дел од решението, а не дел од проблемот. Извор: “The Economist”, пренесено од “Стандард”, Белград


4

Izbor


Izbor

Ekonomija

Залудно потрошиле 72 милијарди

“Новости” истражуваат - колку во Србија од 2001 година влегле пари и на што се потрошени? Девизи стигнувале од странски инвестиции, донации, дијаспората, приватизацијата, кредити Во Србија, според пресметките на економистите од 1 јануари 2001 година до сега влегле околу 72 милијарди долари. Девизи стигнувале од странски инвестиции, донации, дознаки, приватизација, кредити... Како тие пари се распоредувале, на што сè се трошело, податоците би требало да ги имаат надлежните. Многу видливи потези не се повлечени. Ако се погледнат податоците со кои располага Народната банка на Србија, најголем прилив на девизи, од директни инвестиции и дознаки, остварен е пред четири години. Само по овие две основи внесени се во земјата 6,38 милијарди евра.

Во Србија од странски директни инвестиции, според податоците со кои располага Народна банка на Србија, а тие датираат од 2004 година, влегле 13,78 милијарди евра, за последните шест години. Во истиот период од земјата излегле нешто помалку од две милијарди евра. Прилив од странство бил 2006 година кога во земјата влегле 4,23 милијарди евра. Странци најмалку вложиле пред шест години, само 791,67 милиони евра. Во првите три месеци од оваа година, од странски, директни вложувања сме добиле само 360,40 милиони евра. Тоа се докапитализацијата на Комерцијална банка и приливот во “Ју - Ес стил”. Ако се погледне приливот од странски директни вложувања на странци по земји, исто така, од 2004 година до денес, се гледа дека од 27 земји од ЕУ, во Србија влегле 7,84 милијарди евра. Најмногу пристигнале од Австрија и тоа 2,15 милијарди евра, потоа од Германија 1,44 милијарди евра, а најмалку од Португалија 78 милиони евра. Странците од останатите земји вложиле 3,25 милијарди евра - најмногу од Норвешка 1,18 милијарди и Русија 453,56 милиони, а најмалку од Лихтенштајн 15,77 милиони евра.

5 (ММФ, Светската банка, Европската инвестициона банка...) и донации во вкупен износ од три милијарди евра. Покрај тоа, значаен извор на странски средства се и приливите во девизните резерви по основа на приватизација во износ од три милијарди евра, од кои најголемиот износ, од 1,5 милијарда евра, остварен е во 2006 година со продажбата на мобилниот оператер “Мобтел 063” на норвешки “Теленор”.

Долгови Српските граѓани вработени во стран- Надворешниот долг на Србија достигнал ство, според податоците на НБС, внеле 23,3 милијарди евра, односно толку државо земјата во последните шест години вата, фирмите и банките се задолжиле во 12,9 милијарди евра. Најмногу дознаки странство. Од тоа, банките и приватните стигнале минатата година, кога српските претпријатија должат 15,7 милијарди гастарбајтери донеле 2,66 милијарди ев- евра. Јавниот сектор е задолжен со 7,63 ра, но се претпоставува дека најголемиот милијарди евра, од тоа државата должи дел од тие пари се однесува на враќање 7 милијарди. На крајот на 2000 година на заштедата која е подигната една го- надворешниот долг изнесувал 11,65 мидина порано. Во текот на 2006 година, лијарди евра. Сите останати обврски насрпските граѓани вработени во странство станале во последните девет години. во Србија внеле 2,15 милијарди евра. Сите овие податоци засновани се на прет-

поставки, бидејќи најголемиот дел од парите гастарбајтерите ги донесуваат во кеш, или ги праќаат преку пријатели, роднини, а не преку банки. Во четири месеци од оваа година пристигнале 658,4 милиони евра.

Кипар Во текот на 2006 година, вложувањата на Кипраните бележат минус, за 447 милиони евра. Од 2004 година до крајот на првиот квартал од оваа година, тој минус е намален за околу 230 милиони евра. Овој минус може да значи две нешта: или дека толку инвеститорите од оваа земја повлекле пари или дека ние сме “инвестирале” кај нив, односно толку девизи сме изнеле. Инаку, во текот на 2004 година од Кипар во Србија се вложени 3,26 милиони евра, а еден година подоцна 51,52 милиони евра.

Извор: “Вечерње Новости”, Белград, автор: С. Моравчиќ

Најзначајниот прилив од странски средства во девизни резерви на Народната банка на Србија од почетокот на 2004 година до 31 мај 2010 година остварен е на основа на користење кредити од меѓународните финансиски организации


6

Izbor


Izbor

7


8

Џорџ Сорос: Грција влезе во економска спирала на смртта, ова е крај на ЕУ

Komentari Пророк од 2008 година Џорџ Сорос е своевиден креатор на глобалната економска криза, оценува американскиот сервис за деловни вести “Blumberg”. Овој сервис потсетува дека

Сорос, како и многу пати до сега, во стекнувањето на своето богатство не ги искористил нарушувањата во светските економски текови, туку овој пат уште пред две години предупредил на глобална криза која доаѓа. “Blumberg” потсетува дека Сорос на почетокот на 2008 година Специјализираните економски светски говорел за доаѓање на светска криза, медиуми, особено “Blumberg”, ја прене- слична, а можеби и попогубна од онаа од суваат оценката на контроверзниот свет- триесеттите години од минатиот век. Ниски мултимилијардер Џорџ Сорос за слу- кој, меѓутоа, не го сфатил сериозно. чувањата во Грција. Во најкратко, кризата во Грција е почеток на крајот на Европската унија. Тоа ќе се случи доколку ЕУ не преземе одредени чекори и мерки, но не овие кои се неодамна договорени. Сорос тврди дека Грција влегла во “економска спирала на смртта”, дека ЕУ не требало на Атина да ѝ даде помош од 110 милијарди евра, туку најмногу 30, бидејќи “тој пакет помош е преголем залак за неа”. Тој смета дека краткорочните заеми под поволни камати на Грција ѝ биле доволни за надминување на кризата, без спектакуларни задолжувања од фондовите на ЕУ, ММФ и Светската банка, но единствено доколку Грција “навистина го стегне каишот и штеди”. Сорос смета дека “рецептот” за спас на Грција кој тој го предлага, “не може да им помогне на Шпанија, Италија и Португалија, кои набргу ќе дојдат во истата ситуација како и Најуспешниот бегалец од Унгарија, сепак, Атина”. За нив се потребни потполно пои- вели “Blumberg”, заработил и на најновата светска економска криза, додуша без понакви решенија, изјавил Сорос. ранешните спектакуларни махинации.

Izbor

Неговиот фонд LLC во последниот квартал минатата година двојно го зголемил капиталот благодарение само на промените на цената на златото на светските берзи и сега располага со 25 милијарди американски долари! Џорџ Сорос на светот му станал попознат во септември 1992 година како “човек кој ја упропастил Англиската банка”. Тогаш со купување на британската валута во вредност од околу 10 милијарди долари во денот кој е наречен “црна среда” предизвикал нејзин крах и излегување на фунтата од “Европскиот механизам на курсни листи”, пишува Balkans.com.

Црното пророштво на најбездушниот пљачкаш на светските берзи не му попречи во тековната глобална криза да го зголеми богатството на 25 милијарди долари

Човек со осет Сорос, велат стручњаците, во стекнувањето на своето спектакуларно богатство, следниот одлучувачки чекор го направил 1997 година. Според никогаш докажаните тврдења на светските економски стручњаци, тој тогаш предизвикал крах на источноазиските берзи. Велат, Сорос со купувањето на јавните задолженија од околу 10 милијарди од тие држави, кои сите свои буџети ги воделе во американски долари, ги натерал земјите да преминат на други валути, или “кошници” на валути, заработувајќи многу милијарди долари!

Сорос, кој, според американскиот магазин “Forbs” има богатство од 14 милијарди долари, поедини стручњаци го нарекуваат “прагматичен берзански измамник”. Го оценуваат и како човек со посебен осет, кој всушност никој до крај не може да го разбере. Познат како волшебник за берзански трансакции, основал мноштво невладини организации кои “помогнале” да се раскрсти со остатоците на студената војна во источна Европа. Извор: “Стандард”, Белград


Komentari Новиот тоталитарен механизам Олимписките игри во Олимпискиот покрет не настанал на тефункција на перење мозок мел на развој на спортот, туку под влијание на духовната клима која владеела Олимпискиот покрет не настанал во Западна Европа во втората половина на темел на развој на спортот, туку на XIX век, а која е резултат на повеќе под влијание на духовната клима која фактори. Станува збор, пред сè за индувладеела во Западна Европа во вто- стриската револуција, која започнала рата половина на XIX век, а која е ре- во XVIII век за својот потполн развој да зултат пред сè на индустриската го доживее на крајот на XIX век; токму револуција и развојот на монополи- таа била основа за изградба на митот за “неограничените можности на развојот стичкиот капитализам и, како пона науката и техниката” на што се засноследица на сето тоа, всушност ва олимпискиот “прогрес” - чија суштина претставува весник на глобалниот е изразена во познатата максима itius, капиталистички тоталитаризам altius, fortius. Исто така, таа духовна клима

Izbor

Модерниот олимпизам настанал како посебен (не и засебен) и релативно комплетен покрет на крајот на XIX век. Неговата природа е условена со природата на капиталистичкото општество, како што природата на античкиот олимпизам била условена со природата на хеленското робовладетелско општество. Модерната олимписка филозофија, олимпискиот покрет, како и самата пракса на модерниот олимпизам, немаат извор во Кубертеновата олимписка мисла: сите битни елементи на олимпизмот биле создадени пред Кубертен да иницира организирање на олимписки игри како меѓународно спортско натпреварување и да го прогласи олимпизмот за највисока и единствена вистинска религија.

9 Спортот, како отелотворување на основните принципи на кои се заснова капиталистичкото општество во “чист” облик (“човекот е човек волк” и “борба на сите против сите”), станува идеално средство за милитаризирање на владејачката класа и за пацифизирање (демилитаризирање) на работништвото и неговата духовна интеграција во владејачкиот поредок. Со институционализирање на спортот, на крајот на XIX век, создаден е механизам кој ќе стане главна “идеолошка полициска сила” (Хоч/Hoch) на буржоазијата за “воспоставување на ред во главите на луѓето” (Кубертен) со уништување на нивните критичко - менувачки свести и создавање на карактер на лојален и употреблив граѓанин.

Идеолошко перо на империјализмот Настојувањето на Кубертен да ги “обнови” олимписките игри претставува секвенца на доктрината која во спортот гледа оружје на владејачката класа за остварување на нејзините политички и економски цели. Изворната интенција на олимпизмот на Кубертен е користење на меѓународниот спорт како средство за изразување на промените во францускиот школски систем (како оние кои Томас Арнолд / Thomas Arnold ги вовел во англиските јавни шкое резултат и на развојот на монополи- ли) кои ќе овозможат од буржоаската стичкиот капитализам и институционали- младеж да се создадат нови фаланги кои зирањето на новите центри на економска ќе обезбедат колонијална експанзија на и политичка моќ кои настојуваат целото Франција. “Да се поврати колонијалната општество засекогаш да го подредат на слава на Франција!” (“Rebronzer la Franостварување на своите интереси. ce!”) и “Збогатете се!” (“Enrichissez vous!”) На удар се нашле демократските институ- биле повиците со кои Кубертен, од говорции, кои настанале како резултат на поли- ницата во Сорбона, настојувал да ја потичката борба на напредното граѓанство крене француската буржоазија во нови и работништво, и во тој контекст сè пого- колонијални походи. лемо значење добива создавањето на нов тоталитарен механизам на власт кој ќе биде ексклузивно политичко средство во рацете на буржоазијата. Новата богаташка “елита” тежнее да создаде таква универзална и глобална идеологија која ќе го следи прогресивниот дух на новото време и која по својата природа ќе биде аналогна на онаа која ја имала аристократијата во средниот век во вид на христијанство. Станува збор за настојување да се отстрани еманципаторското наследство Во изворна смисла олимписката идеја на антиката, христијанството, ре- има во вид натпреварување на Франција несансата, просветителството и со “цивилизираните нации”, пред сè со Француската граѓанска револу- Англија која, како водечка колонијална ција, да се “коригира” либера- сила, била за Кубертен неприкосновен листичката доктрина, да се за- идеал. Крајната цел на “мирното” наттре социјалистичката (комуни- преварување на спортско поле била дустичка) идеја и да се воспоста- ховната интеграција на најмоќните држави непосредна духовна домина- ви на Западна Европа поради успешна коција на буржоазијата над сè по- лонијална експанзија. Она што на олимбројното и класно посвесното писката идеја, чиј претставник е Кубертен, работништво. ѝ овозможило да стане главна глобална духовна моќ е тоа што се појавува како идеолошко перо на империјализмот. Меѓународниот спорт се “претопил” во олимписки покрет по пат на колонијална идеологија, а не на темел на настојување на нациите меѓусебно да соработуваат. Модерниот олимписко покрет не настанал како резултат на ангажирањето на напредните сили на светот поради


10 духовно соединување на човештвото на хуманистички основи, туку како резултат на ангажирањето на европската аристократија, водечките капиталистички и воени кругови кои настојуваат да дојдат до нивни суровински и енергетски извори, евтина работна сила и нови пазари. Интересите на европскиот капитализам го прават изворот на “олимпискиот интернационализам” - европската колонијална експанзија е моторот кој го покренува олимпизмнот на Кубертен и му дава насока. Тој бил и останал еден од столбовите на капиталистичкиот глобализам кој во разни облици и со разни протагонисти се појавува во модерното време. Олимписките “мисионери” добиваат задача да го направат она што не ѝ пошло од рака на Католичката црква како доминантна духовна сила на Западот: да извршат духовно колонизирање на светот.

Интернационала на капиталот Олимпизмот е првиот духовен покрет во историјата кој добил глобална димензија - станувајќи весник на глобалниот капиталистички тоталитаризам. Тој е еден од носечките столбови на денешниот (американски) “нов светски поредок”, како што бил еден од духовните столбови на фашистичкиот “нов поредок”, или новиот колонијален поредок кој, на крајот на XIX и почетокот на XX век, Кубертен настојувал да го воспостави. Користејќи се со формулацијата на Хоч може да се рече дека олимпизмот е глобална идеолошка полициска сила на протагонистите на “новиот светски поредок”, додека олимпискиот покрет е своевидна “интернационала” на капиталот и водечките групи на политичка моќ, која е отелотворена во МОК и другите ткн. “меѓународни спортски асоцијации”, со кои се обидуваат да го отстранат меѓународниот правен поредок и да воспостават глобален тоталитаризам. Анализата на олимпизмот нè упатува на следниот заклучок: оној кој владее со светот - владее со олимпискиот покрет. Во тој контекст максимата “важно е да се учествува” (која му се припишува на Кубертен) значи: важно е да се игра по правилата кои ги диктираат господарите на светот и да се дигнат рацете од борбата за слобода. Нека владеат посилните, а послабите нека им се покорат - тоа е суштината на олимписката посланица. Модерниот олимпизам не произлегува

Komentari од одредена религија или култура, туку од отелотворувањето на “мондијалистичкиот” дух на империјализмот во “чист” облик и како таков пресметка со традиционалните религии, националните култури, слободарскиот дух, критичката свест и ум. Не е случајно што Меѓународниот олимписки комитет не станал центар на слободарски определени уметници и филозофи, туку на земјоделци, офицери, банкари, индустријалци, бирократи, и што неговите водечки личности биле членови или нескриени симпатизери на фашистичките партии и покрети. Повикувањето на Кубертен на искасапена и идеализирана хеленистичка култура само е маска со која се настојува да се добие “културен” легитимитет за социјално дарвинистички и прогресистички принцип на кој се темели капиталистичкото општество, отелотворено во спортот.

Izbor

неговата социјалистичка (комунистичка) доктрина. Класицистичката “одбрана на хуманизмот” станува одбрана на воспоставениот поредок. Покрај тоа, “борбата за обновување” на античкото духовно наследство станува составен дел на борбата меѓу најразвиените земји на Европа да се покажат како легитимни наследници на хеленската култура, духовната колепка на модерната европска цивилизација, и на тој начин да обезбедат духовно водство. Судирите меѓу најмоќните колонијални метрополи околу поделбата на колонијалниот плен и борбата за доминација на европскиот простор (во тој контекст поразот на Франција во борбата со Прусија) биле дополнителни мотиви поради кои Кубертен инсистирал на користењето на спортот за развој на боречкиот дух кај француската буржоаска младина. Прифаќајќи ги социјално дарвинистичките

закони како неприкосновена основа за развој на општеството, Кубертен го отфрла пацифизмот како темел за воспоставување на односот меѓу народите (расите) и прогласува војна за неминовна (и добредојдена) судбина на човештвото. Модерните олимписки игри не се замислени како “свет празник посветен на мирот”, туку како “свето примирје” во текот на кое непријателските страни привремено ќе го

Политичка манифестација Идејата за “обновување на античките традиции” паднала на погодна почва бидејќи многу припадници на европската хуманистичка интелигенција, разочарани од владејачката духовна клима, се завртеле кон антиката настојувајќи во идеализирана слика на хеленската цивилизација да пронајдат духовно окрепување и поддршка за своите хуманистички стремежи. Тоа е една од основните причини што Кубертеновиот митолошки и прокуртовски однос кон антиката станува начин за пресметка со идејата за иднина кој се развива на темел на Марксовата критика на капитализмот и


Izbor

одложат оружјето за да искажат потполна покорност на белицизниот дух кој владее со светот. Кубертен пронаоѓа “културна” инспирација за својот олимпизам на светските индустриски изложби (како онаа која 1889 година била одржана во Париз), во која гледал спектакуларен израз на глобализација на капитализмот - што ќе стане извор за олимпискиот спектакл - како и на милитаристичките церемонии и други помпезни манифестации на владејачката “елита”. Воено дефиле, поздравен говор на највисоките претставници на власта и нивно покровителство над манифестацијата се детали кои ќе станат ударен дел од олимпискиот церемонијал. Тие недвосмислено укажуваат на вистината дека олимписките игри се замислени како спектакуларен начин на величање и искажување на покорност на воспоставениот поредок, што значи како par excellence на политичката манифестација.

“Празничниот карактер” на натпреварувањето (химни, пораки, знамиња, крунисување на победникот, награда за поезија итн.) ќе стане една од основните карактеристики на олимписките игри. Кон ова треба да се додаде и значењето кое, преку англиското духовно влијание на Европа и

Komentari Америка, ќе добие лик на англиски џентлмен на формирањето на прототипот на “интернационалниот” спортист кој е симболично отелотворување на аристократските идеали во развиениот капитализам и како таков е носител на fair play однесувањето кое ќе стане интернационален кодекс на “цивилизираното однесување” во спортот.

Идеолозите на “слободниот” свет “Таткото” на модерниот олимпизам Пјер де Кубертен (Pierre de Coubertin) роден е на 1. 1. 1863 година во аристократско семејство чии предци, на повик на Лудвиг XI, 1447 година од Италија се доселиле во Франција и од него добиле титула и привилегии. Во октомври 1874 година единаесетгодишниот Пјер се запишува на језуитскиот колеџ “Свети Игнацие”, во Париз. По завршувањето на школувањето кај језуитите, Кубертен 1880 година оди на воена академија во Сен-Сир која по само неколку месеци ќе ја напушти. Имајќи во вид дека Кубертен бил со низок раст, слаб и дека имал пискав глас, може да се претпостави на каков потсмев бил изложен во таа, инаку елитна воена академија. По четири години Кубертен се запишува на Правен факултет. Не положувајќи ни еден испит, една година подоцна ги прекинува студиите и почнува да ја посетува “Слободната школа за политички науки”, духовно прибежиште на богаташката младеж, која ќе ја напушти 1886 година, дефинитивно завршувајќи го своето школување. Како што во манијакално залагање за бокс и други “машки” спортови настојувал да пронајде компензација за својата телесна инфериорност, така Кубертен во

11 скрибоманијата се обидувал да пронајде компензација за својот неуспех во академската сфера. Според некои проценки, Кубертен напишал и главно сам објавил преку 600 трудови - кои никогаш не го привлекле вниманието на читателската публика. Значи, не е во прашање само ангажман на млад и богат скороевец, задоен со националистички дух и колонијален фанатизам, туку пред сè очајничко настојување да го победи комплексот на инфериорност кој ќе доминира во текот на целата негова “олимписка кариера”.

Митолошкиот однос кон олимпизмот условил и митолошки однос кон неговиот втемелувач, Пјер де Кубертен. Без претерување може да се каже дека идеолозите на “слободниот свет”, со сесрдна помош од нивните колеги од “реалниот социјализам”, од Кубертен создале “нов Месија” чие олимписко евангелие ја открива вистинската смисла на човековото постоење. “Чувствувајќи” дека Кубертен може да се вброи меѓу “избраните”, неговите најверни поклоници го прогласиле за “божествен барон” и ја напишале легендарната биографија во која се потврдува неговиот карактер на месија и се опишува неговиот исто така месијански (олимписки) пат. И самиот Кубертен дал значителен придонес во изградбата на неговиот “божествен” ореол. Тој во модерниот олимписки покрет гледал “црква”, во членовите на МОК “повереници на олимписката идеја”, своевидни апостоли на олимпизмот, а себеси, како на “духовен татко” на олимпискиот покрет, си ја наменил улогата на “врховен свештеник” на модерниот олимписки паганизам. Кога се има во предвид настојувањето на Кубертен од олимпизмот да создаде владејачка (религиозна, филозофска и научна) мисла на модерното време кое на луѓето ќе им даде нова смисла за живот, јасно е дека станува збор за своевидна месијанска мисија. Посебна димензија на Кубертен му дава фактот дека тој се појавува како “обновител” на античките олимписки игри, што значи како гласник на олимписките богови; како таков, тој станува врска која ги поврзува хеленската цивилизацијата и модерната цивилизација.


12

Пресметка со “пониските раси” Митот за Кубертен се заснова на тврдењето дека обновителот на олимпизмот целиот свој живот го посветил на создавање на “подобар свет” во кој ќе владеат “мир” и “соработка меѓу народите”, и дека поради тоа ги “обновил” античките олимписки игри и им вдахнал “нов” дух. Ако е тоа точно, се поставува прашањето зошто делата на Пјер де Кубертен - чии пишувана оставина изнесува преку 60.000 страници - се скоро непознати за јавноста? Најважна причина за ваквиот однос на олимписките господари кон “божествениот барон” очигледно е таа што Кубертен во своите најважни дела се појавува како милитантен припадник на европската буржоазија која ја разработува стратегијата и тактиката на пресметка со работните “маси”, жената и “пониските раси”. Олимписките списи на Кубертен претставуваат политички лекции за владетелите со светот како, со употреба на спортот и телесниот дрил, ефикасно да се пресметаат со слободарската борба на угнетените и да воспостават глобална доминација. Тоа е една од основните причини што господата од МОК, како и господата од националните олимписки комитети, не им паѓа на ум, ни по шест децении од неговата смрт, да ги објават собраните дела, туку ѝ подметнуваат на јавноста изводи од неговите списи во облик на “избрани текстови” од кои е изоставено скоро сè она што укажува на правата природа на неговата олимписка доктрина.

Komentari соработка меѓу народите”. Олимпискиот ангажман на Кубертен станува симбол на “политика на мир”. Кога тоа се има предвид, може подобро да се разбере поради што граѓанските теоретичари ја избришале од биографијата на Кубертен последната декада од неговиот живот во која тој отворено се појавува во улога на рекламен агент на нацистичкиот режим, и поради што еден од најпознатите кубертенолози Ив Пјер Булоњ го прогласил за “шизофреничар” - за да ја “објасни” неговата слепа верност на нацистите и одушевеноста со Хитлер.

Да се зачува митот за “Кубертен миротворецот”, кој бил фанатичен заговорник на автократизмот и колонијализмот, невозможна задача е која стои пред идеолозите на олимпизмот. Затоа една од главните преокупации на кубертенолозоите е да го заштитат олимпискиот мит од самиот “татко” на модерните олимписки игри: за да ја сочуваат “веродостојноста” на копијата, “продолжувачите”, значи, го уништуваат оригиналот.

Хитлер на Берлинските олимписки игри ги изговорил “познатите” зборови: “Олимпискиот пламен никогаш нека не се изгасне!” Одушевеност со Хитлер Вистинската “величина” на Кубертен не е во тоа што тој придонел за развој на спортот, туку што од спортот створил “средство за управување со мостовите за

Поаѓајќи од истите оние критериуми според кои е прогласен за “божествен барон” и “еден од најголемите хуманисти на XX век”, и нацистите би требало да се про-

Izbor

гласат за “хуманисти” и “миротворци”. Нели Берлинските олимписки игри се одржани во “знакот на мирот” и “меѓународната соработка”? нели Хитлер на тие олимписки игри ги изговорил “познатите” зборови: “Олимпискиот пламен никогаш нека не се изгасне!”? Нели нацистите ги завршија археолошките ископувања на античка Олимпија, за што Хитлер го дал одлучувачкиот придонес со 300.000 рајх марки? Нели Хитлер му дал налог на својот архитект Алберт Шпер да изгради проект на најголем олимписки стадион на светот кој ќе може да прими 400.000 луѓе? Нели нацистите први го организираа носењето на “олимпискиот пламен” од “светата” Олимпија до Берлин - кој би требало да ја симболизира органската поврзаност на хеленската цивилизација и фашистичка Германија - што ќе стане еден од најзначајните симболи на олимписките игри? Нели Кубертен ги прогласил нацистичките Олимписки игри, кои според него биле “осветлени од хитлеровската сила и дисциплина”, за пример на идните олимписки игри, а Хитлер за “еден од најголемите градители на модерното доба”? Нели Кубертен, како и господата од МОК, безрезервно ги подржал нацистите и им ја доверил својата пишана оставина со молба да ја сочуваат неговата олимписка идеја од искривување, како и “мисијата” да го закопаат неговото срце во античка Олимпија?


Izbor

Синоним за хуманизам Настојувајќи да изнајдат “хуманистички” легитимитет за олимпизмот, граѓанските теоретичари се служат со изрази кои означуваат општочовечки вредности кои ширум светот се прифатени како највисок предизвик за човекот: “мир”, “меѓународна соработка”, “младост”, “здравје”, “прогрес”, “убавина”. Доминацијата на хуманистичките идеали во олимписката реторика упатува на тоа дека олимписките игри не се вредносно неутрална појава. Напротив, сè се чини дека олимпизмот станува синоним за хуманизам. Така војната меѓу нациите на спортско поле станува “мирољубива соработка”, а најстрасните заговорници на војната и фашистичките злосторници, ја навлекуваат “светата” олимписка одора, стануваат “миротворци”: олимписката митологија е огледало во кое најголемото зло добива ангелски изглед. Сепак, олимпизмот не тежнее кон мир, туку кон пацифизирање на угнетените за да се предупреди нивната борба против поредокот кој се заснова на тиранија на богаташката “елита”. Под маската на “меѓународна соработка” на спортски терен систематски се насочува кон незадоволството на луѓето, кое произлегува од нивната понижувачка општествена положба, против другите нации и постигнува “национална интеграција” со која се “надминува” класното устројство на општеството и прикрива класната експло-

Komentari атација. Истовремено, со внесување на највисоките човекови идеали во олимписката реторика се настојува да се спречи тие да станат појдовна точка за критика на идејата и праксата на олимпизмот. Така олимписките игри стануваат, сходно на “античките традиции”, симбол на “мир”, иако на протагонистите на таа теза им е јасно дека античките олимписки игри биле “свето примирје” и како такви духовна замена за продолжување на војната - што било најважното барање кое Кубертен го поставил пред “неговите” олимписки игри.

13 Милијарди долари Интересно е дека граѓанските теоретичари “не забележуваат” дека во Кубертеновиот олимписки “хуманизам” недостасуваат идеи без кои не може да се замисли модерното општество: Слобода, Еднаквост и Братство. За Кубертен, тој “голем француски патриот”, меѓу олимписките симболи нема места за француската “тробојка”, што само говори дека модерниот олимпизам е пресметка со еманципаторските достигнувања на модерното општество. Што се однесува до Кубертеновото фанатично залагање да се зачува “чистотата”

на спортот, како идеализирано отелотворување на изворните принципи на капитализмот, од погубното влијание на комерцијализмот, од самото основање на олимписките игри било јасно дека е тоа загубена битка. Од неговото настанување спортот е дел од капиталистичкиот систем на заработка и како таков начин за интегрирање на човекот во капиталистичкиот предок. Со влегувањето на капитализмот во завршната фаза на негов развој (“потрошувачко општество”) извршена е потполна комерцијализација на спортот: наместо национални знамиња, на олимписките игри доминираат знамињата на капиталистичките фирми; наместо religio athletae, владее духот на парите; наместо “црква”, олимписките игри станале “панаѓур”; наместо да се отелотворение на “светоста” на олимписките идеали, спортистите се “циркуски гладијатори”;


Komentari бара воспоставување на “Француски олимписки игри” и основа “Национална лига за телесно воспитување”. Грусе ги организирал своите спортски манифестации во облик на “фестивал на млади” што, покрај церемонијалот на светски индустриски изложби (особено “Светската изложба” од 1889 година која е одржана во Париз), значајно влијаело на Кубертеновото обликување на олимпискиот “спектакл”. Кубертен ништо од тоа не споменува во списите за воспоставување на олимписките игри. Посебно некоректен е кон Виктор Дири, писателот на “Историја на Грците” од 1887 година. Имено, Кубертен во своите подоцнежни “размислувања” за античките олимписки игри делумно Предвесници на олимписките игри го препишал, а потоа го прераскажал она Уште на почетокот на 17-тиот век во Ан- што се наоѓало во книгата на Дири и тоа глија, во гратчето Коцволд, “имотен го објавил како сопствен текст! капетан” Роберт Довер организира Имајќи ги во предвид наведените факти “олимписки игри” како протест против можеме да се сложиме, иако само услов“заразниот пуританизам” кои се ширел но, со ставот на Мекалун дека на Кубертен по земјата. На програмата биле атлетски “не му припаѓа заслугата за засновање на натпреварувања, борење, фрлање чекич, идејата за обновување на олимписките мечување, скокање. Доктор Брукс 1849 игри, туку затоа што сонот го претворил година организира “Олимписки игри” во јаве”. во Шрорпшајр и тие редовно ќе се одржуваат во тек на четири децении. Во настојувањето да ги интернационализира своите игри, Брукс го повикал и Кубертен, кој веќе бил ангажиран околу телесното воспитување во Франција, во октомври 1890 година да присуствува на неговите “Олимписки игри”. Кубертен не ја криел одушевеноста со она што го видел во Шрорпшајр. Тука Кубертен се запознал со церемонијата на отворање на игрите (спортисти во колона, марширање, олимписка химна, олимписко знаме, цвеќиња), со литерарни награди за литерарни состави за олимписките игри, жена го крунисува победникот кој е на колена... Сето тоа подоцна Кубертен го применил или се обидел да го примени на “своите” олимписки игри - не споменувајќи дека тоа се идеи на неговите олимписки претходници. Густав Јохан Шартан, од унивезитетот Лунд во Шведска, организирал во јули Поради својата агресив1834 година “Панскандинавски олимпи- ност на скороевец и ски игри” во спомен на античките олим- склоноста да краде туѓи писки игри. На 4 август 1836 година орга- мисли и да присвојува низирани се “II скандинавски олимписки туѓи дела Кубертен стаигри” во Ремлоса. нал објект на презир во Во Франција идејата и праксата на олим- интелектуалните и спортпизмот биле присутни многу пред Кубер- ските кругови на Францитеновиот “олимписки” настап. Опатот Ди- ја. Работите особено се дон (од кого Кубертен ја презел познатата заостриле по настапот на максима citius, altius, fortius која била ис- Кубертен на Сорбона, на 25 пишана над влезната врата од школата ноември 1892 година (свево која Дидон предавал) и генералот ченост која е одржана по Февриер биле студенти на семинарот во повод петгодишнината од Рондо, покрај Гренобл, и обајцата биле основањето на “Union des лауреати на “Олимписки игри” кои во таа Sports Athletiques”), во кој институција се одржувале повеќе од 60 во својата “сензационална години. Фердинанд Лесепс, човекот кој го најава” повикал на повпроектирал Суецкиот канал, 1885 година торно основање на античпредлага да се воспостават “олимписки ките олимписки игри игри”. Истата година Жорж де Сен-Клер, потполно преминувајќи “таткото” на францускиот спорт, повикува преку сè што во Франција на обновување на “олимписките игри”. е речено за тоа. Во знак на Паскал Грусе, поранешен делегат во Па- протест на Сорбона не се риската комуна за надворешни работи појавил ни Жорж де Сени радикални социјалисти (но национа- Клер, а повикот на Куберлисти), во своите написи од 1888 година тен ни во јавноста, ни кај 14 наместо олимписките господа од МОК да се чесни “чувари на олимпискиот дух”, тие станале бескрупулозни трговци кои од олимписките игри направиле валкана “работа” вредна милијарди долари. Настојувањето на Кубертен во модерното доба да воспостави мерење на времето по античкиот олимписки календар, се претворило во фарса. Иако 1916, 1940 и 1944 година не се одржани олимписки игри, за да не се прекине “светиот ритам” на одвивање на олимпијадите (кои се завршуваат со олимписките игри) фантомски “олимписки игри” се бројат во одржаните олимписки игри. Официјално, до сега се одржани 28 олимписки игри. Всушност, одржани се 25.

Izbor

присутните, не наишол на никаков одек. Користејќи ги своите врски и расфрлајќи се со пари, Кубертен успеал меѓународниот собир кој првобитно требало да биде посветен на решавање на проблемите на аматеризмот (професионализмот) во меѓународниот спорт да го преобрати во “Конгрес за обнова на олимписките игри”. Станува збор за познатиот “Основачки конгрес” на олимписките игри кој е одржан од 16 до 24 јуни 1894 година на Сорбона. На него е донесена одлука за “повторно воспоставување” на олимписките игри.

(продолжува)

Пренесено од: “Печат магазин”, Белград, автор: Љубодраг Дуци Симоновиќ


Izbor

15


16

Izbor


Izbor

Жители на загубениот рај

Kolumni Уште старите Римјани ја забележале таа убавина, па се населиле таму, да уживаат.

Дваесет и седум добри луѓе, жители на селото Топоница, не би ја менувале својата оаза за ништо на светот Дали некогаш сте биле на југоистокот на Србија? Таму, кон Бела Паланка и Пирот? Ако сте биле, тогаш сте ги забележале разбранетите, темно-сиви предели, и старите селски куќи. Единствено што не сте можеле да забележите, тоа се луѓе. Ги нема, селата се празни.

Но има едно село во тој крај кое не е сосема празно. Белопаланечка Топоница, жители 27 (дваесет и седум), просек на години околу седумдесет. Би бил тој просек и преку осумдесет, да нема деветмина момчиња, момчиња во формално-правна смисла, имено неоженети педесетгодишни и шеесетгодишни. Необично село, Топоница; тоа ви е еден драг камен кој отскокнува од општото сивило. Зелено, позелено да не може да биде, свежо, посвежо да не може да биде, весела оаза во подножјето на Сува планина, како некој резерват на шарени птици и бистра вода, баш така.

И во наше време Топоница важела за напредно село: први имале индукциони телефони како врска со светот, имало струја, односно осветлување од сопствената хидроцентрала на Космовачка река, а имало, пред петнаесетина години, и деца. Нормално дека сето тоа веќе го нема, таква ви е селската политика. Но нешто ни селската политика не може да упропасти: Топоница останала природен бисер во подножјето на планината, бистрата вода и натаму извира од секаде, а 27-те жители и ден-денес уживаат. Малку остарените момци, можеби, раскрстиле со желбите за женидба, но останале духовити - сред село има извор над кој стои

17 натпис: “Машка вода за потенција и за наталитет”. А велат луѓето дека водата од овој извор е навистина посебна, па минувачите - ги има, бидејќи се знае дека Топоница е зелен смарагд - пијат ли пијат. Толку е убаво што, на пример, сопружниците Милован и Ѓурица Голубовиќ се вратиле од градот да живеат во рајот на родното село, направиле нова куќа, бела со црвен покрив, изградиле некои мали слапови од вода која, рековме, извира од секаде, јадат здрава храна кои самите ја одгледуваат, како и сите останати во селото.

Нели е тоа уживање? Да. И тогаш, како знак дека Топоница е исто што и големиот свет, Голубовиќи во дворот истакнале српско и американско знаме. И немој на некој да му падне на памет да ги сожалува тие дваесет и седуммина кои минуваат денови и ноќи во спокој и убавина која ние, заробениците на одвратниот растопен асфалт, тешко можеме и да ја замислиме. Тие живеат во одамна загубен рај. Извор: “Недељни телеграф”, Белград, автор: Мирослав Ќосиќ


18

Алеида Гевара

Вистината за Че и кубанската револуција Со ќерката на славниот светски револуционер Ернесто Че Гевара, Алеида Гевара Марч, се сретнавме во Софија, на собирот за поддршка на Куба и петмина кубански граѓани, заробени во американски затвори, покрената за јавното мнение во Европа да се запознае со еклатантен пример на кршење на човековите права во САД. Да потсетиме, тие се уапсени во септември 1998 во Мајами, под обвинение дека работеле “против сигурноста на Америка”. Целиот тек на судењето недвосмислено укажува на тоа дека е во прашање политички процес, за што сведочат и драконските казни какви се преседан во американското правосудство. Секако, беше тоа и ретка прилика со ќерката на Че да поразговараме и за неодамна откриените филозофски текстови на овој голем револуционер, за до сега неоткриените детали од неговиот живот, но и од прва рака да дознаеме нешто за актуелната ситуација на Куба и новите социјалистички тенденции во Латинска Америка.

* Како Куба успева да формира личност како што се вашите херои од Мајами? - Нам тоа ни е приоритет: да се создаде генерација која ќе ги разбира нашите основни морални постулати: солидарност, соединување и меѓусебно почитување. Пионерите на училиште имаат слоган: “Пионерите за комунизам! Ќе бидеме како Че.” Тоа е природно, секој народ има свои херои кои со својот живот ја докажале дека не само љубовта кон народот,туку и љубовта кон човештвото. На тоа ги учи и поезијата на Хозе Мартија која е вткаена во темелите на нашето образование... Еден ден школски другар ја прашал мојата ќерка нешто во врска со дневникот на Че, а таа се посрамила затоа што не го прочитала. Од тогаш стана најпреданиот читател на писмената оставина на Че. Не ѝ го наметнував тоа, ѝ го наметна животот на Куба.

Intervju едно карактеристично за неговиот стил. Познатиот кубански психијатар и пријател на Че објавил стручна книга во 6.000 примероци и му испратил примерок на Че да го чуе неговото мислење. Че му одговорил: “Пишувањето одлично, тиражот катастрофа!”. Че бил против мегаломански проекти, и веднаш му паднало во очи дека на Куба нема 6.000 читатели заинтересирани за таа тема... Пишувал и поезија, но според мене лоша, па семејството не сака тоа да го објави.

Подобро е да се умре со сознанието дека ќе го промениш светот, одошто да умреш гладен: Че Гевара и Фидел Кастро за време на кубанската револуција

* Во врска со заминувањето на Че од Куба, по победата на Револуцијата, почнуваат контроверзни, можеби дури и злонамерни коментари. Разјаснете ни го тој детаљ од неговата биографија. - Че не отишол од Куба во егзил, тој отишол во таа мисија по сопствена волја. Фидел не сакал татко ми да оди, но не го спречил во согласност со нивниот договор од младоста. Кога се запознале во Мексико, Фидел и Че се договориле по победата на Револуцијата - доколку преживее - Че да има потполна слобода да го следи својот револуционерен пат во Латинска Америка... Со сплет на околности, татко му отишол во Африка, во Конго, но дошло време кога Африканците решиле дека не им се потребни Кубанците... Фидел тогаш се обидел да го убеди Че да се врати на Куба, но овој не сакал да ги разочара Кубанците кои со надеж гледале во ослободувањето на Африка. Сакал да оди на* На српски се преведени неколку книги таму... Но требало да се организира проза Че и Фидел, но и филозофските тексто- должение на борбите во Латинска Амеви на Че. рика, па Фидел му предложил да се вра- Малку се знае дека Че во својата 17-та ти на Куба инкогнито, да се извршат подгодина почнал да пишува “Филозофски готовките и да го продолжи својот реречник”. Шест свески исчезнале во Боли- волуционерен пат. Тој историски детаљ се вија, а до сега се објавени 15 книги. Поези- злоупотребува на меѓународен план за да јата на Че е иронична и духовита, тоа се се компромитираат односите на тие две гледа од неговите песни, а ќе цитирам личности.

Izbor

* Организацијата ICAP е мошне активна во борбата против американската пропаганда. Благодарение на неа, луѓето од целиот свет имаат можност да се сретнат и да се приврзат во борбата против егоизмот на големите сили. - Сакам да нагласам дека е ова наша најсериозна битка од победата на Револуцијата - тоа е борбата против контрареволуцијата. Во глобалниот свет огромна е моќта на зборот, лагите се повторуваат, а ние сакаме луѓето да сфатат дека оние

кои лажат за Куба лажат и за сè останато што се однесува до нивниот живот. Една од нивните лаги е лагата за животот на Куба. Поради тоа Американците не му дозволуваат на својот народ да оди на Куба - за таа лага да не се расклинка... Погледнете ги филмовите на Мајкл Мур - него никој од Куба не го платил со своите филмови да ја открива вистината за американскиот капитализам. Зад нивните сурови постапки кон семејствата на кубанските затвореници, на кои им се скратуваат човековите права, кршејќи ги основните закони, стои голем страв и немоќ пред една мала некршлива Куба. Како што се уплашиле и од малата некршлива Србија која се обидоа со бомби да ја замолчат. Погледнете само колку најмоќната нација на светот се плаши од кубанските жени: на сопругите на заробените кубански херои веќе со години не им дозволуваат да ги посетат своите мажи во затвор, образложувајќи го тоа кршење на човековите права со “грижа за безбедноста на земјата”. Се гордеам што ѝ припаѓам на нација од чии жени се плаши најмоќната нација на светот. * Секој разговор со вас се завршува со прашања за Че. После толку книги и сведоштва, тешко е да се постави оригинално прашање, но секогаш постои некоја ситница која не е забележена. - Разбирливо е интересирањето за татко ми и секогаш радо зборувам за тоа, иако моите фактографски сеќавања се магловити, иако се исполнети со голем енергетски набој. Доминантно е чувството на љубов. Татко ми во сè беше жесток, па такви беа и изливите на неговата љубов кон мене. Толку беше желен за нас, што по враќањето имаше обичај да му пријде на мојот кревет и да ме бакне, по што јас секогаш се будев. Сега истото тоа го правам со ќерките. Тој импулс на љубов кој го добивме во семејството брат ми и јас го пренесуваме и нашите деца. Татко ми имаше малку време за приватен живот, поради што секој момент во куќата го користеше да ни се посвети...


Izbor

Татко ми, де факто, беше првиот амбасадор на кубанската револуција, па со нас воспоставуваше контакт преку разгледници и приказни. Имаме во семејната архива аудио снимка на која тој му раскажува приказна на мојот брат Камил... Како типичен Аргентинец, татко се изразувал мошне слободно, користејќи зборови кои не се баш за детски уши. Мајка ми многу се лутеше поради тоа и постојано предупредуваше на последиците, кои и уследија: брат ми почна да се изразува со зборови од речникот на татко. И тогаш татко ми се обиде да го реши проблемот смислувајќи приказна за Камил, му рече дека има еден пријател кој му рекол дека неговиот син на училиште користи грди зборови и дека - ако така продолжи - тој пријател ќе го гризне неговиот татко за нога. За мене измисли една песна и ја пееше иако воопшто немаше слух. Останатото сум го слушала од мајка ми, која многу го сакаше, а моите деца за него учат и на училиште.

Intervju на социјализмот? - Може! Ние не треба да ги трошиме своите сили во борбата против капитализмот, секој народ нека избира систем во кој сака да живее, како што ние се бориме да го зачуваме системот кој сме го избрале. Нашата борба има крајна цел да создадеме нов, подобар човек. Таквиот човек во секој систем ќе сака да оствари праведно општество... Ќе ви го наведам примерот на Катар. Тоа е емират, но нивниот емир сесрдно ја поддржува Куба. Кога го прашав како тоа тие како капиталистичка земја ја поддржуваат социјалистичка Куба, тој ми одговори: “Вие не треба на мене да гледате како на капиталист, туку како на пријател”... Знаете ли што Катар направи кога Американците почнаа да ги малтретираат нивните студенти после 11 септември? Емирот ги повлече сите студенти во земјата, “им купи” врвни професори и им обезбеди најдобро образование во сопствената земја. Кој тука загуби?

* Неврзаните некогаш биле движечка сила на Третиот свет, а францускиот претседател изјавува дека Африка уште не влегла во историја. Има ли таа ароганција покритие? - Покретот на Неврзаните е создаден на постулатите на солидарност и меѓусебно почитување, што му дава морален кредибилитет, а земјите членки на тој Покрет се на патот да станат значајна политичка и економска сила. Тие кои тоа не го увидуваат се лажат себеси и сопствениот народ кој не сфатил дека Европа само ја троши енергијата, која земјите од Третиот свет ја произведуваат и поседуваат. Европа зависи од Третиот свет и само е прашање на време кога тој факт нивните политичари почнат да го респектираат... Со многу африкански земји имаме извонредни односи, а на нашиот континент интензивно соработуваме со Венецуела, Никарагва, Еквадор, Боливија, Хаити. * Иако оптоварена со големи економски проблеми, вашата земја несебично им помага на другите. Кажете ни нешто за најновите програми на организацијата ALBA. - Ние сметаме дека е најважно да се подигне нивото на образование на народите на Латинска Америка. Во Венецуела започнавме значаен програм, “Io si puedo” - “Јас тоа го можам”. Почнавме да го описменуваме населението на автохтоните јазици, за да ја сочуваат сопствената култура и обичаи. Во организацијата ALBA имаме голем број на локални учи-

Че Гевара со ќерката Алеида во друштво на Фидел Кастро

* Има ли надеж Јужна Америка да се соедини? - Јужна Америка веќе долго врие, Уго Чавез - “лудиот претседател”, Индијанец, Кастро го смета за свој татко и многу работи за Куба. Но Колумбија, Венецуела, Хондурас имаат големи проблеми во врска со информирањето. Пријателите во Европа се грижат што ќе биде по Кастро. Кастро е важен, но нашиот народ е информиран, тој ја познава својата историја и знае дека опстанокот на Револуцијата не зависи од еден човек.

19 дека можеби дошло време да започнат да ги враќаат долговите.

“Искорни едно влакно од крзното на волкот, па ќе го ослабиш, а ти ќе станеш посилен”. Претседателот на Венецуела Уго Чавез и Фидел Кастро

тели, кои одат во зафрлените краеви подучувајќи на јазиците на кичеи, кечеи, * Како светската криза се одразува на вакреол, гуарана, ампара, гуано... Исто така шиот континент? работиме на подигнување на нивото - Економскиот пораз на системот кој го на медицинските услуги. Во Латинска промовираат најмоќните сили на светот * Грчката криза го разниша европскиот Америка има многу болни со катаракта. треба да се искористи на човештвото да континент, дали Европа ќе научи нешто “Операцијата чудо” настана од потребата му се понудат некои нови алтернативи... од Грците? на најсиромашните слоеви да им овозНе се бунат само народи, се буни целата - Во Грција е родена демократијата, мо- можиме операција на око. До сега изврпланета. Сите тие земјотреси, поплави, жеби поради тоа грчкиот народ е најосве- шивме четири милиони операции, а има урагани, предупредуваат дека мораме стен од останатиот дел на Европа, кој е уште работа со оглед на тоа дека има 10 да се завртиме кон зачувување на наша- впрочем најодговорна за нивните еко- милиони болни. Нашите клиники имаат та заедничка куќа, планетата Земја, и номски проблеми... Многумина во Европа добра опрема и најстручен кадар но, за наместо профит да почнеме да го изго- уште не сфаќаат колку таа им должи на на- жал, не сме во сите земји добредојдени. вараме зборот солидарност. Земете ја родите ширум светот. Бев во Португалија Лекарите понекогаш нè доживуваат како Швајцарија, богата, напредна земја, која и гостував во една преубава библиотека, конкуренција, не затоа што сиромашните себеси си дозволува на странци да им чиј ентериер е сиот во скапоцено дрво ги оперираме бесплатно, туку затоа што на ги продаде сопствените извори на ми- со резби и луксузни детали. Студентите сиромашните им наплаќаме по пониски нерална вода. Може ли пониско да се сосема добронамерно ме прашаа дали на цени, за со тие средства да отвориме ноКуба има така убави градби. Јас тие млападне? ви болници. Во случајот на Аргентина, коди луѓе ги прашав дали знаат дека тоа дрја им ја забрани работата на странските * Може ли човештвото да го оствари со- во е од Амазонија, дека со векови било лекари, пренасочени сме на помош на нот за подобар живот за сите, без победа грабано од народите кои таму живеат и


20 Intervju обука на аргентинските лекари, за да Латинска Америка ALBA претставува хуможат да им помагаат на сиромашните мана алтернатива. болни во својата земја. Најновиот проект во Венецуела, Боливија и Никарагва треба * Луѓето во Србија ги зафатила апатија, да им го олесни животот на инвалидите. не се повеќе во состојба да се бранат ни Владата економски ги поддржува тие себе ни другите. Во Софија дојде само наши проекти, така што во многу места делегација ентузијасти од друштвото обезбедивме доаѓање на лекари кај бол- на српско-кубанско пријателство, но наните. Незамисливи се условите во кои тие шите медиуми и парламентот главно луѓе живеат, само е прашање на политичка се занимаваат сами со себе. Со восхит волја тие проблеми да се решат... Со гледаме на ентузијазмот со кој ги браниповеќе од 1.200 кубански лекари, Куба те правата на заробените граѓани, и на станува земја која најмногу дава меди- енергијата која ви преостанува за поцинска помош на народот на Хаити. Не мош на другите. Што би можеле да му смееме да заборавиме дека повеќе од порачате на српскиот народ? 50.000 кубански соработници во 77 земји, - Ве разбирам, и ние некогаш губиме сила. 27.000 млади од земјите од Третиот свет Мојот татко во една прилика рекол: “Сите кои студираат и дипломираат бесплатно ние сме понекогаш уморни, но ако се на Куба, 4.700.000 лица се описменети умориме нема повеќе да има авангарда по пат на кубанскиот медот “Да, јас мо- во светот”... Бев во Белград и се згрозив жам”, на 1.600.000 лица бесплатно им над урнатините во срцето на градот, кои е опериран видот и 12 милиони деца се ги направиле НАТО бомбардерите. Нивна вакцинирани во сиромашните земји. цел биле луѓето, а не “воени цели”, како што тврдеше нивната пропаганда. Но тоа

Куба се гордее со тоа што има најхрабри жени на светот

* Кои ви се моментните приоритети, мислам на Куба? - Моментно работиме на тоа наместо еден лекар на 190 семејства, да обезбедиме двајца лекари. Голем проблем се и циклоните, поради кои мораме да изградиме куќи кои ќе бидат поиздржливи и безбедни. Транспортот на Куба поради санкциите е во мошне лоша состојба, па неодамна набавивме кинески автобуси. Европската унија под притисок на САД ѝ наметна санкции на Куба, со таканаречената Резолуција на Европската унија, и покрај поддршката која европските народи ѝ ја даваат на нашата земја. Попуштајќи пред притисокот на САД Европејците ја покажуваат својата потчинетост на диктатот и интересите на северно-американската влада, однесувајќи се кон Куба како кон колонија. Европскиот парламент на 11 март 2010 година ја осуди Куба, користејќи ја како изговор смртта на еден обичен затвореник, претворен во “дисидент”, и со еден акт на мешање побара од Куба промена на политичкиот систем. Истовремено, ЕУ ја врти главата пред десетина егзекуции во САД, молчи пред геноцидот над Палестинците во Израел, пред анексијата на Сахара од Мароко, пред заедничките гробници од страна на владата на Колумбија, преде државниот удар во Хондурас и убиствата, молчи пред блокадата и актовите на тероризам на САД кон Куба. Додека европските народи ги плаќаат последиците од капиталистичката криза, во

не смее да ве деморализира, погледнете околу себе - не сте сами, и не дозволувајте вашите деца да заборават дека во две војни сте се бореле против фашизмот и сте победиле... Подобро е да се умре со сознанието дека ќе го промениш светот, одошто да се умре гладен. Треба само да се дочека водачот - не мора биде комунист, важно е да ја сака својата земја... Тие не нè познаваат, кога и да ни беше тешко тие ќе го засилеа притисокот и тоа ќе нè обединеше и зајакнеше. Така било и со вас. Зошто би се предавале? Знаете како велат Кубанците: “Искорни едно влакно од крзното на волкот па ќе го ослабиш, а ти ќе станеш посилен”.

Извор: “Печат магазин”, Белград, разговарала: Мара Кнежевиќ Керн

Izbor


Izbor

21


22

Izbor


Izbor

Темни сенки на дваесеттиот век (24)

Адолф Хитлер “спасителот” кој светот и Германија ги доведе на работ од пропаста

Feqton винските агенции во Германија биле во сопственост на Ротшилди, кои знаеле да ги контролираат и филтрираат информациите кои влегувале и излегувале од Германија и така да ја дозираат, зголемуваат или намалуваат тензијата, која ги засилувала или смирувала воените операции, всушност текот на војната, онака како што им одговарало на овие “владетели од сенка”.

23

Заедно со своите еврејски соборци кон чиста ариевска раса (II) Нацизмот и Хитлер ги создале Ротшилди! Тие биле оние кои биле ангажирани на доаѓањето на Хитлер на власт низ тајните друштва на илуминати во Германија како што се Thule-Gesellschaft и Vril-Gesellschaft. Ротшилди биле тие кои го финансирале Хитлер низ “Bank of England” и други англиски и американски извори како што е “Kun & Leb banka” која ја финансирала и револуцијата во Русија

Самото срце на Хитлеровата воена машина го сочинувал гигантот I. G. Farben. Пол Варбург седел во управниот одбор на американскиот I. G. Farben. Всушност, Хитлеровиот I. G. Farben кој раководел со робовскиот концентрационен логор Аушвиц, во кој го трошел еден од своите клучни “производи”, Циклон Б, бил дел од огромниот “Стандард Оил” (денес “Ексон”) чии официјални сопственици биле Рокфелери, но зад нивната империја отсекогаш како контролори стојат, секако, Ротшилди. Во обете светски војни но-

незаконско дете на Марија Ана Шиклгрубер. Официјално се смета дека татко на Илуминатите се опседнати со “крвната лоза” и генетскиот код кој мошне грижливо го репродуцираат и го следат во оние кои ги буткаат на власт. Сите американски претседатели, како и многу европски лидери во времето на Втората светска војна, Черчил и Сталин, исто така биле генетски поврзани со “сина крв”. Таа така се вика затоа што нема генетска врска со повеќето од луѓето во светот. Да се вратиме на Хитлер. Според психоаналитичарот Валтер Лангер и неговата книга “Хитлеровиот ум”, Ротшилди му помагале на Хитлер од една мошне проста причина: ХИТЛЕР БИЛ РОТШИЛД! Од овој агол гледано, сè совршено се вклопува, од поддршката на германските илуминати (зарем навистина мислите дека “клошар”, како што официјалната историја го опишува Хитлер, и тоа “научно”, може да стане германски месија), кои го довеле Хитлер до местото апсолутен диктатор, господар на животот и смртта, до поддршката на англиската кралска куќа Виндзор (не заборавајте, тие се всушност Германци, од благородничката куќа Заксе-Кобург-Гота) и нејзиниот член и воен херој лордот Маунтбатен, кој е делумно Ротшилд (и сатанист, што е помалку важно, но и карактеристично). Затоа не е чудно што и

Алојз Хитлер (Шиклгрубер) бил Јохан Георг Хајдлер. Така еден австриски документ покажува дека Марија Ана Шиклгрубер живеела во Виена во времето кога останала бремена. Во тоа време работела како слугинка во куќата на баронот Ротшилд. Штом семејството ја открило нејзината бременост ја испратиле назад дома, каде Алојз се родил”. Информациите на Лангер потекнуваат од материјали на Гестапо, бидејќи 1940 година висок офицер на Гестапо, Хансјурген Келер, направил службена забелешка за истрагата која ја наредил австрискиот канцелар Долфус во врска со потеклото на семејството на Хитлер. Оригиналните наоди на Долфус Келер ги добил, неколку години порано, лично од Хајнрих, шефот на нацистичката ајна служба. Досието, пишува Келер, предизвикало таква пустош каква што ниедно досие на светот не предизвикало. Келер во таа смисла нагласува: “... Второто купче во сината фасцикла содржеше документи кои ги германското благородништво, старите собрал Долфус... Неговата задача не била јункерски семејства кои своето потекло го тешка, како човек на чело на Австризнаат со векови наназад, страсно го под- ја лесно можел да ги открие сите лично држувало Хитлер. Едноставно, знаеле кој податоци на семејството на Адолф Хитлер, кој е роден на австриска почва... Орие. За тоа Лангер пишува: “Татко му на Адолф, Алојз Хитлер, бил гинален извод на родените, полициски картички за регистрација, протоколи итн.,


24 сето тоа беше во досието, и на основа на тоа австрискиот канцелар си собрал сите поединечни делови на овој мозаик, создавајќи помалку или повеќе логична целина... Младата слугинка (баба му на Хитлер) дошла во Виена и станала слугинка која работела во куќи на богати семејства. Но немала среќа. Бидејќи била заведена, и требало да роди дете, се вратила дома во своето село... Кај кого младата девојка била во служба во Виена? Да се открие не бил тежок проблем. Многу рано во Виена е воведен систем на задолжителни полициски регистрации. И послугата и работодавецот би биле казнети ако ја занемарат оваа обврска. Канцеларот Долфус успеал да ја открие оваа регистарска картичка. Младата слугинка работела во резиденцијата на Ротшилди... и дедо му на Хитлер треба да се бара во оваа величествена куќа. Досието на Долфус е заклучено со овој документ”. Дали овие копања по неговото минато го загрижувале Хитлер, дали ги насетувал, дали по “аншлусот” на Австрија ја скрил непријатната вистина? Ленгер за тоа пишува: “Мене ми се чини дека Хитлер знаел за своето потекло пред истражувањата на канцеларот. Како и неговиот татко пред него, кога околностите станале тешки, Хитлерови преминале во Виена. Татко му на Хитлер го напуштил своето родно село во младоста, за среќата да ја побара во Виена. Кога Адолф останал сираче, после смртта на мајка му во декември 1907 година отишол во Виена веднаш по погребот. Тука како да исчезнал во текот на првите десет месеци престој. Овој период за истражувачите е потполна мистерија. Има смисла, кога е востановено дека Хитлер бил Ротшилд, дека е повикан да се запознае со своите роднини и семејството да ги процени неговите потенцијали за своите идни потфати”. Ротшилди, и другите илуминати, биле познати и по тоа што имале многу вонбрачни потомци, во рамките на својата тајна програма за одгледување деца, кои им се давани на лажни родители кои ги подигале како свои. Затоа изгледа чудно како “обични деца” со скромно потекло успевале да се издигнат до самите врвови на власт, богатство и моќ. Некои до нив, не знаејќи, имале програмирано издигнување. Хитлер исто така имал деца, родени и одгледувани по тој принцип, иако официјалната историја се трудела да докаже дека никогаш не се женел, па со самото тоа немал ни деца. Неговите потомци денес се сигурно меѓу нас, носат други имиња, живеат во разни земји, но кон врвовите на моќта се издигнуваат со сознанието за своето тајно потекло. Ова ви се чини неверојатно? Хитлер имал проблем со обвинението дека бил во врска со

Feqton својата роднина Гели Раубал и дека со неа има вонбрачна ќерка. Самата Гели тоа не можела да го потврди (или негира), бидејќи е мистериозно убиена 1931 година, веднаш по раѓањето на ќерката. Останува да се разреши кој Ротшилд можел да биде дедо на Хитлер. Со увид во документацијата испаѓа дека во времето на раѓање на Алојз Хитлер, 1837 година, единствен Ротшилд кој живеел во Виена бил Соломон Мајер. Неговата жена не

Izbor

туацијата станувала сè полоша. Тоа е причината за големиот успех на Хитлер на изборите. Кога изборите се одржани, добил 40% од гласовите”. (Германија по Првата светска војна катастрофално се задолжувала, во рамките на планот на Дејвис, со краткорочни кредити, така што 1929 година долгот на Германија кон меѓународните банки изнесувал 16 милијарди долари што била енормна сума во тоа време, па е предложено ново решение од страна на Овен Д. Јанг, кој бил експонент на “Моргановата банка” и “Џенерал Електрик”. Планот бил генијален. Отплатата на долговите повеќе нема да се врши со стоки и суровини, туку исклучиво со пари. Германската економија била уништена преку ноќ.).

живеела со него, бидејќи бракот им бил во таква состојба што повеќе сакала да живее во Франкфурт. Нивниот син Анселм Соломон исто така животот го поминал во Париз и Франкфурт, далеку од татко му, дека Соломон бил единствениот “кандидат” за дедо на Хитлер потврдува и книгата на Херман фон Голдшмит, чиј татко бил десна рака на Соломон, објавена 1917 година, во која, меѓу останатото, за Соломон пишува “... дека во 40-тите години од деветнаесеттиот век развил невнимателен ентузијазам кон млади девојки... и ... имал бројни авантури со мошне млади девојки, кои полицијата ги прикривала”. Доказ дека Хитлер по потекло бил Ротшилд се гледа и од начинот како во Германија после Првата светска војна се создавале политички и економски околности кои Хитлер директно ги експлоатирал во своето издигнување на власт. Еден од финансиерите на Хитлер, Фриц Тисен, изјавил во истрага од 1945

Австриската писателка и истражувач Гертруда Елијас го идентификувала Хјалмар Шахт како главен посредник меѓу нацистите и банкарската елита во Лондон. Шахт

година: “Со прифаќање на планот на Јанг и неговите финансиски принципи сè повеќе се зголемувала невработеноста, додека милион луѓе се нашле без работа. Луѓето биле очајни. Хитлер рекол дека тој ќе го реши проблемот на невработеност. Владата во тоа време била слаба, а си-


Izbor

Feqton

бил советник за финансии на Хитлер и претседател на “Рајхсбанка”. На документот за именување на Шахт, од 17 март 1933 година, се наоѓаат два потписи Адолф Хитлер и Макс Варбург, потрчко на Ротшилди. Шахт, инаку, е мошне ценета личност и денес во банкарските кругови на Европа, бидејќи на 28 февруари 1930 година ја основал “Банката за меѓународно израмнување” во Базел (во BIS - Bank of International Settlements - се наоѓа злато и на поранешна СФР Југославија вредно шест милијарди долари и оваа банка ќе пресуди како тоа злато ќе биде поделено меѓу поранешните републики на СФРЈ, сега самостојни држави.). Основачкиот капитал го обезбедиле Белгија, Германија, Франција, Италија, Велика Британија, Ја-

25 ло да послужи во одредена цел. Розенберг, официјалниот партиски идеолог на нацистите, човекот кој на Хитлер му ги донел “Протоколите на сионските мудреци”, што станало основа на нацистичката пропаганда - германска ариевска раса против еврејската пониска раса, од што произлегол силниот фактор на соединување “нацијата против заедничкиот непријател” и станало основа за силната контрола над нацијата. Но тоа се

тет 300), гувернер на “Bank of England” (која ја контролираат Ротшилди) и близок пријател на Шахт. Кога Хитлер бил избран, понуден им е кредит на нацистите. Шахт и Норман се сретнале уште еднаш, на 11 јуни 1934 година во Германија, каде и ги договориле новите кредити за Хитлер. После инвазијата на Чехословачка, 1939 година, Норман направил уште една неверојатна работа - му го префрлил на Хитлер чешкото злато депонирано во Лондон, со согласност на Невил Чемберлен. Неверојатно, но од

сега позната перспектива, Ротшилди му помагале на својот роднина преку “Народната банка на Англија” и своите службеници, семејството Норман, кои биле гувернери на “Народна банка на Англија” како тоа да била нивна приватна банка. Гертруда понија, како и “Морган компанија” од Елијас за тоа тврди дека “Народната банЊујорк, “Првата национална банка на ка на Англија” соработувала и со еден Њујорк” и “Првата национална банка на од водечките ционисти, лордот Берстед Чикаго” (Каде и да видите наслов “Прва од “Ројал Дојч Шел”, во префрлањето на банка” на нешто, знајте дека таа банка парите на богати германски ционисти во тотално ја контролира Комитетот 300. Мо- Палестина. Овие пари, како што пишува, ментно во BIS се чуваат 192 тони злато од помогнале да се создаде економија во околу стотина земји. Вкупниот капитал штотуку создадената држава. “Тие биле од 120 милијарди долари се користи де- привилегирана класа емигранти додека лумно за кредитирање на членките, за- на Евреите беза имот им е одбиван азил и штита на домашните валути или за порам- исчезнале во Холокаустот”. Претпоставка нување на платните биланси.). е, колку сурово и да звучи, дека свесното Да се вратиме на Шахт. Во Англија, клуч- жртвување на Евреите од страна на “евна фигура бил Монтагју Норман (Коми- рејската елита” (Ротшилди и други) треба-

елементи кои историчарите веќе ги идентификувале. Во последните неколку години се појавуваат мноштво противречни информации кои ги збунуваат историчарите и сè повеќе ја нарушуваат “утврдената дијагноза” што бил нацизмот и хитлеризмот. Австрискиот писател, Рудолф Комер, напишал уште пред појавата на нацистите дека “... ако се појави некоја политичка партија со антисемитска програма со која управуваат еврејски или полуеврејски фанатици, ќе мораме да се причуваме”. Ернест Хафштенгл, близок пријател на Френклин Рузвелт, а го познавал и Хитлер пред тоа, мошне сериозно ја сфатил забелешката на Комер: “Размислував за забелешката на Рудолф Комер за антисемитската програма со која управуваат еврејски или полуеврејски фанатици, и ми падна на ум Розенберг кој со појавата покажуваше дека е Евреин, иако тој самиот жестоко протестираше ако некој го спомне неговото потекло (Потеклото на Розенберг денес не е тајна за историчарите, тоа е еврејско, естонско и француско.). Сепак, често имав прилика да го видам како седи во задимените кафеани во Бринерштрасе или Аугустенштрасе, со унгарски Евреин по име Холоши, кој беше еден од неговите главни соработници. Човекот себеси си дал име Холандер во Германија и бил уште еден од многуте еврејски антисемити... Се сомневав во ариевското потекло на многу други, Штрасер и Штрајхер, кои изгледаа како Евреи, како и Леј, Франк и дури и Гебелс, беше такво да имаат тешкотии да го докажат своето педигре”. Пред неколку години англискиот весник “Дејли телеграф” го објавил истражувањето на Брајан Риг, историчар од Кембриџ, кој ја истражувал историјата на своето семејство од кое многу членови, како Евреи завршиле во Аушвиц. Разговарал со многу поранешни офицери и војници на Вермахтот и потомци на погина-


26 Feqton тите офицери. Од истражувањата јасно произлегува дека Хитлер често се насочувал на уништување на припадниците токму на еврејската вера, лицемерно ги потпишувал декретите за “чистота на нивната германска ариевска крв” иако 77 генерали и високи офицери на Вермахтот биле со “мешана” крв или биле оженети со “чисти Еврејки”. Меѓу соговорниците на Риг бил и некогашниот германски канцелар Хелмут Шмит, инаку офицер на германското воздухопловство во Втората светска војна, без оглед на тоа што дедо му бил “чист Евреин”. И командантот на

военото воздухопловство, рајхмаршалот Херман Геринг, го фалсификувал изводот на раѓање на својот заменик, фелдмаршалот Ерхард Милх. Во документот од 7

август 1935 година Геринг пишува: “Хитлер Милх го прогласи за ариевец, иако неговиот вистински татко е Евреинот Карл Брауер, вујко на Ерхард”.

(продолжува) Приредил: З. Димитријевиќ

Izbor


Izbor

27


Nadvor od zakonot Полошо од Хирошима: Од на лактите, поточно, воопшто и не се помрднував (...) Ме чистеа со различни авганистанскиот хероинот раствори цел месец (...) Во крвта ми се умираат сто илјади луѓе створија тромбови од влегувањето на трансфузијата низ игла (...), а да не зборугодишно вам веќе за вените. (...) Ова е крај!” Од кажувањата на лекарите познато е дека Околу 60% од авганистанскиот луѓето кои го користат тој препарат како опиум во земјата се претвора во наркотик често доаѓаат на реанимација хероин, што не би било возможно каде мораат да им извлекуваат гној дибез шверцерскиот увоз на огромни ректно од вените. Потоа настапува уште количини на хемиски супстанции, не- пострашен период: неминлива депресија, опходни за производство на хероин. психоза и силна желба за самоубиство. 28

Зарем е можно дека во САД не знаат од каде стигнуваат тие супстанции?

Во Москва на 9 и 10 јуни се одржа Меѓународен форум “Производството на наркотици во Авганистан: предизвик за светската заедница”. Од авганистанскиот опиум во целиот свет секоја година умираат до 100 илјади луѓе, што е повеќе од оние кои погинале од атомската бомба која Американците ја фрлиле на Хирошима. Најмногу страда Русија, која се наоѓа на централните патишта на наркотранзитот неа авганистанскиот хероин секоја година ја чини 30 илјади животи.

Затоа секој треба да знае, каква смртна опасност ја крие во себе тоа зло. Еве ги пораките од Интернет на анонимна наркоманка до своите сопатници после злоупотреба на коаксил (теанептин), кој е вбројуван во “нештетни” антидепресиви (во Русија, на пример, тој до неодамна можеше слободно да се набави во аптека): “Крвта ми стануваше густа како џем. Едвај се поместував, потпирајќи се силно

Izbor

дневно. Просечната возраст на таквите наркомани е 25 години. Според некои податоци, пред две-три години во текот на цела една година во Сургут се извршени повеќе од 200 ампутации на екстремитети кај пациенти кои пателе од изразена зависност од коаксил. Само на едно хируршко одделение во Москва во текот на еден месец извршени се 17 ампутации на екстремитети на тие несреќни луѓе кои релативно кратко време злоупотребувале коаксил во големи дози. Ако коаксилот се внесе во вените во дози кои се над терапевтските, освен силно изразениот наркотичен и токсичен ефект, тој препарат предизвикува згрутчување на крвта, ја зголемува нејзината вискозност, допринесува за формирање на тромбоцитни згрутчувања, што доведува до затнување на магистралните крвни садови и до оштетување на очното дно. И како последица на сличните редовни манипулации, доаѓа до прогресивна гангрена на екстремитетите, нивна ампутација и потполно губење на видот.

Во светот постои огромен фармацевтски пазар на легални медицински лековити препарати и бизнисмените од тој пазар, кои остваруваат екстрапрофити, не се грижат за почитување на начинот на чување и пуштање во промет на лекови кои содржат наркотични средства во мали дози. Во Русија, на пример, во текот на последните 2-3 години на широка примена наишле сирупи против кашлица (во САД, меѓутоа, забранета е слободната продажба на лекови против кашлица кои содржат опијат) “Тусин Плус”, “Гликодин” и други препарати кои содржат дестраметаморфин.

Авганистан, опиумски лидер Во текот на постојаната потреба од коаксил се бележи забрзан развој на слепило поради делувањето на токсичните супстанци, кои го уништуваат очниот нерв. Во Сургут (Сибир) 70% од вкупниот број на оние кои употребуваат наркотици, или пробале коаксил, или го употребувале наместо хероин, користат од 10-15 до 60 таблети


Nadvor od zakonot Детерминативно влијание на развојот на на локалните фармери кои се занимаваат ситуацијата во врска со наркотиците во со производство на наркотици на сеење Русија е војната во Авганистан и стран- на основните земјоделски култури. За тој ската окупација на таа земја. Тие Авгани- евидентно пропаднат проект Конгресот стан го направиле апсолутен лидер за на САД издвоил 106 милиони долари. Спопроизводство на опијати во светот (преку ред мислењето на Стејт департментот, ис93%) и нивен најголем извозник. Со доа- коренување на наркобизнисот е работа, ѓањето на американските војници во Авга- пред сè, на самите Авганистанци. САД нистан производството на наркотици и намеруваат во иднина да финансираат таму и во целиот свет повеќекратно се главно “провинциски антинаркотички тизголемило. мови”, кои се во надлежност на губернаторот. Во регионите, кои, наводно, многу Јалови напори на САД подобро одошто во Кабул ја познаваат Неодамна специјалниот претставник на локалната специфика и начините како со САД за Авганистан и Пакистан Ричард поголема рентабилност да се искористат Холбрук најави нов пристап на САД во издвоените пари. борбата против наркотиците во Авгани- Според изјавите на експертите од Упрастан. Наместо напори насочени во пра- вата за наркотици и криминал на ОН, вец на искоренување на сетвените повр- околу 60% од произведениот опиум во шини на опијати во таа земја, САД сега Авганистан во земјата се претвора во намеруваат да се префрлат на борба хероин. Вакво нешто не би било возпротив дистрибутерите на наркотици од можно без шверцерскиот увоз на огромАвганистан во странство и преориентација ни количини на хемиски супстанци во

Izbor

Авганистан кои се неопходни за производство на тој наркотик. А во Вашингтон наводно не знаат од каде стигнуваат тие хемиски супстанци и суровини за наркопроизводство?

Се тврди дека хероинот од Авганистан ќе стигнува во Русија онака како што и до сега стигнувал. “Сојузниците” на Русија во борбата против тоа зло се несигурни - земјата ќе мора сама да се впушти во борба на живот и смрт против таа нова страшна опасност. Извор: “Фонд за стратешка култура”, Москва, автор: Александар Баренцев, пренесено од “Стандард”, Белград, превод на српски: Р. Досковиќ

29


30

Izbor


Nauka i novi tehnologii признание за квалитетот на фотографските Fujitsu ја зголеми и печатените производи на Canon. издржливоста на Жирито на TIPA, кое еднаш годишно избибатериите кај преносните ра најдобра фотографија и сликовни производи за тековната година, ги награди компјутери следниве производи на Canon: - Најдобар DSLR во категоријата производ за напредни корисници: Canon EOS 550D - Најдобар DSLR во категоријата производи за професионални корисници: Canon EOS 7D - Најдобар професионален компактен фотоапарат: Canon PowerShot G11 - Најдобар повеќефункционален фотопечатач: Canon PIXMA MP990 - Најдобар печатач од голем формат: Canon imagePROGRAF iPF6350

Izbor

Новиот LIFEBOOK лаптоп на Fujitsu ја зголемуваат издржливоста на Снимање на HD со B-ray батеријата за дури 75% во однос на LTH медиум на претходната генерација. Новите батерии овозможуваат работа за вреVerbatim од 25GB мето на најдолгите летови и во текот на цел работен ден Новиот медиум Blu-ray 2x BD-R LTH Type Printable нуди 25 гигабајти проЛаптопите LIFEBOOK секогаш имале долго стор за снимање, поддржува брзина траење на батеријата која сега дополнина снимање 2х и има површина за телно ја продолжуваат најновите генерации на Li-Ion батериите и другите modu- печатење сè до внатрешниот прсlar bay батерии. Со напредната техноло- тен гија како ниско толерантни, добро прилагодени струјни кола и енергетски ефикасни LED екрани во целото портфолио, LIFEBOOK лаптопите се поефикасни од било кога. LIFEBOOK E780 досегнува време на траење од дури 18 часа. EcoButton на Fujitsu дополнително ја зголемува издржливоста на батеријата овозможувајќи им на корисниците едноставен начин на чување на енергијата и продолжување на времето на траење на батеријата. Со притискање на копче, корисникот може да ги исклучи функциите кои бараат голема потрошувачка на енергија како што се Firewire (IEEE 1394), слотовите за картички, оптичкиот диск, како и намалување на осветлувањето на екранот. Зелениот пристап на Fujitsu е потврден од страна на независни организации; повеќето LIFEBOOK лаптопи имаат ENERGY STAR 5.0 и EPEAT Gold сертификати.

Canon повторно освои пет награди од здружението TIPA

Canon втора година по ред освојува пет награди кои ги доделува TIPA (Technical Image Press Association), најсилното европски здружение на подрачјето на фотографскиот и сликовен печат. Наградите се

Пригоден е за снимање на филмови во висока дефиниција, изработка на заштитни копии на големи количини податоци и долгорочно архивирање на фотографии и видеа. Verbatim Blu-ray BD-R LTH Type 25GB 2x Printable е достапен во продавниците веќе сега, во “spindle” пакување од 10 медиуми по препорачана цена од 256 куни (околу 34 евра).

Доаѓањето на Blu-ray доведе до појава на оптички дискови со висок капацитет, за да се задоволат барањата на пазарите предизвикани од брзиот раст на телевизијата со висока дефиниција (HDTV). Со новиот Blu-ray диск BD-R 25GB 2x Printable LTH Type (LTH=low to high ingroove recording) Verbatim ја потврдува својата премоќ на полето на оптичките медиуми. Со капацитет од 25GB (што е пет пати повеќе од капацитетот на DVD медиумите), новиот диск на Verbatim е идеално решение за долготрајно складирање и архивирање на сите лични податоци, деловни датотеки како и фотографии и видеа. На овој медиум можете да зачувате до 135 минути (MPG2) забава во HD квалитет, при што снимањето трае само 45 минути, а на горната површина можете со користење на соодветен печатач да испишете текст и слики сè до внатрешниот прстен (22-118 mm).

31


32

Милена Дравиќ: Мерил Стрип е дива на денешното време За жал живееме во средина во која живееме и навистина не треба да се занесуваме дека воопшто имаме диви. Невозможно е тоа на оваа почва. Сега настапува генерацијата на Аница Добра, Анита Манчиќ, Наташа Нинковиќ, жал ми е што Весна Тривалиќ не работи повеќе. Тука се Небојша Глоговац, Никола Ѓуричко, Горан Јевтиќ, Милица Михајловиќ, Драган Миќановиќ, Ана Софреновиќ...

Кога Роберто Чули го режираше “Декамерон” во Ателје 212, работевме како едно јато: Милена Дравиќ, фото: Јелена Обрадовиќ

Kultura i obrazovanie Милена Дравиќ дебитирала во театарот 1971 година во делото на Бора Ќосиќ “Улогата на моето семејство во светската револуција”, во режија на Љубиша Драшковиќ. Веднаш потоа добива улоги во: “Лулу”, “Кај убавиот изглед”, следат, “Кир Јања”, “Чудо во Шарган”, “Урнебесна трагедија” и многу други. Напоредно ја градела и филмската и телевизиската кариера. На филмот дошла случајно, режисерот Франтишек Шап ја забележал тогаш средношколката на насловна страна на една илустрирана ревија. Му се наметнала со шарм и спонтаност и во текот на долгата кариера снимила преку 100 филмови. За своите театарски, филмски и телевизиски улоги ги добила најголемите признанија на актерскиот еснаф.

* Театарската публика со нетрпение исчекуваше да Ве види во ликот на Код кој плени со мудрост, нежност, топлина. Што Иако во реалниот свет е невозможно да се Ве поттикна да прифатите да ја работите живее непочитувајќи ги правилата, Мод оваа хероина на Колин Хигинс? ќе нè потсети дека, сепак, од време на - Овој фантастичен текст на Колин Хигинс време, можеме да застанеме, да здивне- е она што ме определи без двоумење да ме и да размислиме каде се наоѓаме. Би- ја прифатам работата. Делото се занимава дејќи, константно трчајќи по животот, ние со она што во злокобни времиња на сите всушност пропуштаме негов голем дел. ни недостасува: нежност, љубов, топлина. Ова е порака од делото “Харолд и Мод” Овој текст токму тоа го дава, низ нашите на Колин Хигинс кое премиерно беше из- улоги да ѝ понудиме на публиката после ведено минатата недела на сцената на сите овие страшно реални шоуа, и стресни Белградско драмски театар. Режисерот ситуации да им се вратиме на емоциите. Милан Караџиќ ликот на Мод ѝ го поверил Публиката е ужасно потценета. Ние со на Милена Дравиќ, а на Харолд на Петар оваа претстава сакаме да ѝ укажеме чест Бенчина. на публиката која им е верна и на теата-

Izbor

рот и на уметноста. Улогата на Мод ме освои на прв поглед, а ја прифати пред сè од уметнички причини. Сè разбирам! Ситуацијата е тешка, егзистенцијата на многу луѓе, колеги, режисери, писатели е загрозена. Културата во оваа земја е ставена настрана, поништена. Сега сите ние кои сме толку долго во оваа работа, во зависност од тоа колку кому му останува време во животот, сакаме на чесен начин да ја одработиме својата работа. Мојата

Мод нуди добрина. Меѓутоа, во овие времиња да се нуди добро предизвикува подозрение. Сепак, поради чиста совест од таквите улоги и задачи не се откажувам. * Мод после извесно време Ве враќа на сцената. Последните години, всушност, немавте премиера во театар? - Мод е голема карактерна улога. Последните две, три години не работев нова претстава. Она што е важно да се каже е тоа дека во театар одиграв многу повеќе значајни улоги во последните децении, одошто што имав прилика да работам и на филм и на телевизија. На филмот тука и таму по некоја улога, по некоја епизода


Izbor

кај младите режисери. Беше тоа, секако, добра соработка, но театарот ми даваше многу убави улоги. Еве, сега улогата на Мод. Драго ми е што е таа улога во театарот на мојот град Белград. Многу долго и успешно соработувам со Звездара театарот. Го играме сè уште нашиот “Лари Томпсон” кој во октомври одбележува 14 полни сезони на сцената. Драгоцена беше и соработката со Милан Караџиќ во Тиват на претставата “Бокешки Де-мол”. Беше тоа

голема посветеност на работата, осум до девет часа работа во театарот. Тоа во Белград е невозможно да се спроведе. Луѓето се презафатени, трчаат на сите страни. Театарот, секако, е ограничен, има свој репертоар, претстави, други проби. Тоа малку ни ја отежнува работата, но овде се сега: Весна Чипчиќ, Петар Бенчина, Ивана Николиќ, Љубомир Бандовиќ, Слободан Ќустиќ, Драган Петровиќ Пеле, Бора Нениќ, Јелисавета Орашанин, Матеја Поповиќ, Данина Јефтиќ, Наѓа Маршиќевиќ и сите се златни. Секогаш се наоѓа некој кој во екипата стрчи. Овде не. Можеби се плашеа дека јас нешто ќе барам, но не. БДП овде ме повика како гостин.

Kultura i obrazovanie Јас овде воопшто не се чувствувам како гостин. Овде сум со своите колеги на заедничка работа и со желба сите заедно да направиме убава претстава...

33 * Ви се чини ли дека агресијата ја заменила љубовта? - Агресијата избила, се извинувам, вие сте претставник на медиумите, но медиумите апсолутно допринеле за тоа. Не може никој да ми рече дека сево ова што последниве години се доживува, а особено овие денови од разни телевизии, не допира никого и дека не се жртвува комплетната младост на една земја. Генерации се жртвувани во име на некои работи. Тоа е страшно, а јас гледам меѓу овие девојки кои треба да дипломираат глума, колку се чесни и добри деца.

* Она штом Ваша нова сценска хероина го носи во себе лековито е: љубов која не е оптоварена. За Мод животот е весела игра? Колку приказната кореспондира со овие времиња? - Мод е образована жена која поминала логор 1943 година. Таа подвлекува: “Животот, како што велат во Ирска, е една весела игра”. Кога некој ќе се соочи директно со смртта, како што Мод се соочила, тогаш секој ден е во Бога даден и таа за тоа живее. И кога на младиот човек му ги упатува зборовите: “Нов ден, ново возбудување”, таа го бодри. Многу млади луѓе денес ја изгубиле земјата под нозете. Не знаат што да прават со себе. Безброј од нив, за жал, упатени се на Интернет. Компјутерот е потребен, но тука, изгледа не може да се направи вистинска мерка колку треба да се користи. Губат од животот, во депресија се, што покажуваат и статистиките. Мод сака да му помогне на младиот човек, да го ослободи од стегите и ропскиот живот, иако знае дека заминува. Низ овие проби и текстот се преиспитав сама себе, бидејќи и ние малку сме се подзаборавиле. Зошто да се трча по толку бесмисленост? Убаво вели Мод: “Денес си овде, а утре не си”. Е, тоа е поентата.

* Комплиментите ги прифаќате како дел од работата. Дали се чувствувате како ѕвезда? Односно, дали поминало времето на дивите, големите ѕвезди? - Диви беа Марија Калас, Грејс Кели, Жана Моро... Мерил Стрип е дива на денешното време... Постојат земји кои негуваат, негуваат некого да стане дива. Кои сè што можат ѝ потчинуваат на таа личност која има талент, која има нешто величествено во себе. Тие земји знаат тоа да го препознаат и поддржат. За жал, живееме во средина во која живееме и навистина не треба да се занесуваме дека воопшто имаме диви. Невозможно е тоа на оваа почва. Напротив, се направило сè уметноста да се потцени, врвните уметници да се понизат. Никогаш нема да ја заборавам реченицата на познатиот европски режисер Роберт Чули кој осумдесеттите години доаѓаше на Битеф. И кој на повик на Мира Траиловиќ го режираше во Ателје 212 “Декамерон” на Бокачо. Тоа беше таква работа, сите бевме како едно јато. Чули нè фасцинираше толку што бевме тажни кога моравме да одиме дома да преспиеме. Тој тогаш рече: “Почитувајте го инструментот кој се вика актер”. Времињата се променија. Се знае што е во светот, конечно во Европа, голема ѕвезда. Ние имаме сјајни актери и меѓу жените и меѓу мажите. Тоа е сега генерацијата на Аница Добра, Анита Манчиќ, Наташа Нинковиќ, жал ми е што Весна Тривалиќ не работи повеќе. Тука се Небојша Глоговац, Никола Ѓуричко, Горан Јевтиќ, Милица Михајловиќ, Драган Миќановиќ, Ана Софреновиќ... Ги има уште многу. Тоа се луѓе кои би требало сега да го дадат максимумот и во тоа да бидат поддржани. Меѓутоа, прашање е колку ќе можат да се изборат во оваа ситуација. Постарите генерации уште и имаа некој простор. На крајот сите останавме белградски актери, а нам и оној простор ни беше мал. Се радувам на успесите на Стефан Арсенијевиќ, Милутин Петровиќ, младиот Владимир Перишиќ. Ни тие немаат многу можности. Не знам што воопшто ќе се случува со кинематографијата. Драго ми е, да речеме, што режисерот Срѓан Голубовиќ во Кан ја презентираше својата работа и


34 Kultura i obrazovanie доби награда за најдобар проект. Тоа е нешто што беше убава вест. * Како ја гледате иднината на театарот? - Не знам што ќе се случува со театарот. Мислам дека фали стручен кадар. недостасуваат луѓе, иако слушам дека ги отпуштаат, па не ми е јасно што тука се случува. Инаку, верувам дека два до три театри ќе останат на буџетот на државата, а дека повеќето ќе мораат да преминат на систем на кој Звездара театар го засноваше својот концепт уште одамна. Извор: “Политика”, Белград, автор: Борка Требјешанин

Добитникот на Нобеловата награда за книжевност почина во 88-та година

Почина писателот Жозе Сарамаго Португалскиот писател и нобеловец Жозе Сарамаго почина во четвртокот - 18 јуни, во 88-та година од животот, во својот дом во Ланасароте, еден од шпанските Канарски острови, соопшти неговиот издавач, а пренесуваат светските агенции

Жозе Сарамго 1998 година доби Нобелова награда за книжевност

Издавачот Зеферино Коелјо додава дека здравјето на писателот се влошило после неодамнешната болест, но не навел други детали. Последните години Сарамаго неколку пати бил во болница, првенствено поради проблеми со дишењето. Сарамаго е роден на 16 ноември 1922 година во Азињаги, во сиромашно селско семејство. Тешката материјална ситуација го присилила да промени низа занимања, за дури во 1976 година да ѝ се посвети исклучиво на книжевноста. Од 1993 година живел со сопругата на островот Лансароте. Сарамаго се смета за еден од најголемите португалски и еден од највлијателните европски писатели. Авторот на романите “Евангелие по Исус Христос”, “Слепило”, “Седум Сонца и Седум Месечини” и “Година на смртта на Рикардо Реиш” Нобеловата награда за книжевност ја добил во 1998 година. Неодамна ја доби и престижната шпанска книжевна награда Принц од Астурија. Делата на Сарамаго преведени се на повеќе од триесет светски јазици.

Izbor


Izbor

35


36

Погледнете ги креациите од завршната вечер на 14тиот DFWZ

@ivot, moda, estrada

Izbor


Izbor

@ivot, moda, estrada

37

Елеганција во тонови на кајсија Колекцијата на модната куќа “Ив Сен Лоран” која ја потпишува дизајнерот Стефано Пилати собра бројни пофалби, како на критичарите, така и на љубителите на модата. Висок степен на елеганција постигнат е со избор на современи кроеви и пастелни верзии на интензивни бои. Прекрасниот ентериер на Францускиот конзулат во Њујорк беше идеално дополнение на креациите на Стефано Пилати.

Мноштвото бои не можат да се негираат и покрај впечатокот дека во колекцијата преовладуваат црни модели. Дури и на љубителите на црната елеганција им се допадна спојот на делумно ублажен сјај со повеќе интензивни бои. Тонови на циклама, кајсија, љубичица со неизбежната боја на дрво ја прават палетата за која се определил креаторот во желба на припадничките на поубавиот пол да им приближи малку поинакво, повесело гледање на класичните елегантни модели. Костумите кои се состојат со здолниште и сако, како и бермудите и фустаните со класичен, а сепак модерен крој ја следат линијата на телото и ја истакнуваат фигуНа финалната вечер на четиринаесеттиот рата. Draft fashion week во Загреб публиката Кога станува збор за обувките, дизајнерот имаше прилика да ги види креациите на се држел до проверениот стил - високи ексклузивните дизајнерски куќи. потпетици и софистицирани облици. Извор: “Јутарњи лист”, Загреб Секако, и во овој случај веселите бои доминираат - циклама, црвена, бордо,


38 @ivot, moda, estrada необични нијанси на смирено сина... знатите пејачи на домашна музичка поп Исто така, траките за коса, подеднакво по- сцена Саша Ковачевиќ, Жељко Васиќ, Титемни и посветли, неизоставен дел се од јана Дапчевиќ, Мари Мари и други. изгледот кој го осмисли Пилати. Модните стручњаци, но и љубителите на Сандра Булок во филм со “крпчињата” веќе во текот на првите минути од ревијата ги освои изборот на бои мажот на Скарлет Јохансон и кроеви, но пред сè високиот степен на носивост на моделите.

Се омажи Аланис Морисет

Актерката Сандра Булок на доделувањето на MTV наградите сочно ја бакна колешката Скарлет Јохансон. Сандра наскоро ќе глуми во комедијата “Most Wanted” со сопругот на Скарлет, актерот Рајан Рејнолдс. Судејќи според бакнежот, можеби повеќе би сакала во поделбата да е и Скарлет.

Кејт Мос дизајнира чантички

На скромна церемонија пред роднините и најблиските пријатели канадската пејачка Аланис Морисет се омажи за реперот Соули, кому вистинско име му е Марио Тридвеј. Парот се венчаше во Лос АнМанекенката Кејт Мос ја продолжи својата џелес. долгогодишна соработка со модната куќа “Longchamp”, за која дизајнираше колекПијана Кели Брук ција женски чанти за есен. Кејт дизајнира модни предмети уште од 2007 година.

Izbor

пет години. Познатиот гитарист вели дека музиката на новиот албум е “мошне органска”, а делови од необјавениот материјал можат да се слушнат на официјалниот сајт на проектот winglessangels.com.

Албумот “Wingless Angels II” ќе биде во продажба од 23 септември. Ричардс планира, во знак на сеќавање на Хајндс, да издаде двојно це-де со обата албуми кои тие двајца ги снимиле заедно. Извор: “РТС”

На Дензел Вашингтон наградата Tony за најдобар театарски актер Големата холивудска филмска ѕвезда го победил Молина во категоријата за најдобар актер, за насловната улога во претставата “Fences” на покојниот драматичар August Wilson

Наскоро нов албум на Кит Ричардс Дензел Вашингтон, “Memphis”, мјузикл за корените на рокенролот и “Red”, драма за Иако ја прогласуваат за една од најзгодуметникот Mark Rothk, ги освоиле највините жени на светот, актерката Кели Брук соките Tony, американска награда за најима проблем со алкохолот. Пред една годобра театарска претстава. дина изјави дека прекинала со тој порок. “Memphis”, мјузиклот кој содржи рок, соул Но, неодамна на забава во Сен Тропе толи госпел музика освоил вкупно четири ку се напила што повраќала во такси и понагради, вклучувајќи ја и престижната за тоа побегнала од возилото. најдобар мјузикл. “Red”, претстава со британскиот актер АлСаша Ковачевиќ фред Молина во главната улога, ја совои награда за најдобра драма и уште пет пее за деца други Tony награди. Меѓутоа, Дензел Вашингтон го победи Молина во категоријата за најдобар актер, за насловната улога во претставата Кит Ричардс подготвува нов албум, но не “Fences”. со “Стонси”, објави британското музичко “Мајка ми секогаш вели, човекот дава присписание Класик рок (Classic Rock). знанија, а Бог дава награди”, рекол ВаРичардс на проектот Wingless Angels” шингтон. “Се чини дека вечерва ги добив започнал да работи пред повеќе од 30 го- и двете”. дини со пејачот од Јамајка Џастин Хајндс. Вториот по ред, Детскиот фестивал “Нај- Првиот албум е објавен 1997 година, а на За најдобра актерка прогласена е партдоброто за моето дете” се одржа на Ко- вториот ќе се најдат до сега необјавени нерката на Дензел во претставата - Viola шутњак на 11 и 12 јуни под покровителство песни кои гитаристот на “Стонси” ги сни- Davis. на градот Белград, Секретаријатот за мил со Џастин. Извор: “Национал”, Загреб детска заштита и Републичкиот завод за “Кога ќе го слушнете неговиот глас, ве спорт. На фестивалот кој го организира обзема чувство на топлина”, го опишал “Смартмедиа” до децата настапија најпо- Ричардс Цастин Хајндс, кој починал пред

Албумот “Wingless Angels II” кој гитаристот на “Ролинг Стонси” Кит Ричардс го сними со музичарот Џастин Хајндс од Јамајка, ќе биде во продажба на крајот на септември


Izbor

39


Reporta`i пуштила ни глас кога без анестезија ѝ е И после три децении направена операција. Не попуштила ни Тито барал од неа 1946 година да Друже Тито, зарем уште ти кога му се врати. Иако говорела германски и француски, решила да учи англиски во 40се колнеме?! (9) тата година од животот, додека живеела Во пресудните години на издигнува- во Скопје, за подоцна да пишува статии и њето на Тито кон врвот на Кому- да држи предавања на тој јазик. “Не сакав нистичката партија, од кога се запо- да бидам аутсајдер”, вели Херта Хас. 40

знале 1937 година, па сè до разделувањето во текот на воената 1943 година, со него била Херта Хас. Од тогаш, па сè до својата неодамнешна смрт (почина на 5 март 2010 година), таа водела неупадлив и јавно незабележан, но лично мошне напорен и тежок живот “без ракавици” во кој фактот дека била сопруга на неприкосновениот водач на земјата не ѝ помогнал, туку напротив, често и потполно ѝ одмогнал. Во тоа посебна заслуга имал еден од најблиските соработници на Тито, мошне моќен резидент на советската тајна служба Иван Крајачиќ Стево

Izbor

неговото убиство, го наследил Иван Крајачиќ - Стево. Парискиот пункт на Комунистичката партија во кој делувале југословенските кадри поврзани со Коминтерната бил од пресудна важност за издигнувањето на Тито во комунистичката хиерархија. Една од нив била и Зденка Кидрич, сопруга на Борис Кидрич, разузнавачкиот “гуру” на париската ќелија и подоцна еден од најважните личности во тајните служби на социјалистичка Југославија, која работела на избор на кадри за Сојузот на комунистите сè до средината на седумдесеттите години од минатиот век. Починала во декември 2008 година во 99-тата година од животот.

Овој разговор започна е уште пред пет години, во текот на работата на книгата за еден од најистакнатите дипломати на социјалистичка Југославија, Владимир Велебит и тоа на препорака на самиот Велебит, а потоа е воден уште неколку пати, скоро до пред смртта на Херта. Иако веќе во длабока старост, кога со Ова не е интервју, туку се забелешки кои неа дел од овој разговор е и воден (има- се правени веднаш по разговорот. Во ше навршени 95 години), упорноста и дискретниот живот на Херта Хас, освен жилавоста не ја напуштиле. Нејзиното семејството, во нејзиниот круг биле само

лице не е збрчкано, како што може да се очекува од личност која има скоро цел век зад себе. “Јас не давам да ме спречуваат моите години”, вели госпоѓа Херта. Гордо истакнува дека е потполно известена за тоа што се случува во политиката во светот и во поранешна Југославија и тоа благодарение на слушање радио. Пред пладне слуша словенечки и хрватски радио станици, во 14:00 BBC, а меѓу тоа време домашни вести, и спремна е да се вклучи во дебата за сите тековни политички случувања. Живеела во Белград, каде се и нејзините две ќерки, професорки на Белградскиот универзитет. Синот Мишо од бракот со Јосип Броз Тито живее во Загреб. Таа во сè одговара на личност со “револуционерен дух”, каква што се барала од некогашните скоевци и комунисти. Кога била во усташки затвор, три пати е изведувана на стрелање, а во истиот затвор не

најблиските пријатели меѓу кои најважни се оние со кои била заедно во илегална партиска работа уште пред седум децении, од Загреб преку Париз до Истанбул. Биле тоа луѓе со значајно искуство и во Комунистичката интернационала - Коминтерната и кои имале клучна улога во промените на комунистичката организација на Југославија и победата на Тито во борбата на судрените фракции. Загреб бил значајна точка на советските разузнавачки служби. Нивните претставници Иван Сребрњак Антонов, Јосип Копинич Ваздух и Иван Стево Крајачиќ имале одлучувачка улога меѓу тамошните комунисти. Јосип Копинич го водел разузнавачкиот центар на Коминтерната за осум средноевропски држави: Бугарија, Грција, Германија, Чехословачка, Унгарија, Австрија, Швајцарија и Југославија. Иван Сребрњак бил шеф на советската разузнавачка служба за Балканот, а после

Владимир Велебит едно време работел заедно со Јосип Копинич и бил водечки Титов воени и повоен дипломат, а починал 2004 година во 98-та година. Херта Хас меѓу нив беше сè уште единствениот жив сведок и учесник во судбоносните настани кои ја одредиле историјата на југословенските простори. Бидејќи децении поминала без публицитет, не го сака ни денес, а особено одбива да говори за личните и семејни работи кои се однесуваат на нејзиниот однос со Тито. “Излегуваа интервјуа со мене, но никогаш не сум ги дала. Имаше напишано полно лаги, а некои морав и да ги демантирам”, вели таа. Поради тоа повеќе од деценија останало непознато и барањето на Тито да му се врати, како и нејзиното одбивање на тоа барање. Тие детали од нејзиниот личен живот со Тито излегле во јавност кога словенечкиот магазин “Вечер” во


Izbor

Reporta`i

октомври 1992 година објавил интервју со Иван Крајачиќ кое го водел друг влијателен советски разузнавач Јосип Копинич. Иако обајцата биле советски разузнавачи, Копинич и Крајачиќ воопшто не се поднесувале и тоа не го криеле. На прашањето зошто бил толку ненаклонет кон Херта, Крајачиќ одговара: “Затоа што не сакаше да му се врати на Тито кога тој тоа го сакаше”. Така е откриено дека Тито барал од Херта после војната да му се врати. Подоцна тоа е објавено и во книгата “Последната исповед на Тито” во која Тито потврдува дека на Херта ѝ напишал писмо во кое ја молел да му се врати. Книгите кои се појавуваат на оваа тема, таа ги нарекува памфлети и шунд, полни со невистини.

За својата приватност не сака да зборува. И денес со големо негодување го коментира мешањето на Крајачиќ во нејзиниот живот и оневозможувањето нормално да живее, а тоа одело од спречување на напредување на работи до тајни полициски следења при нејзините патувања во странство. “Што, впрочем, тоа него го засега? Тоа воопшто не е негова работа. Слушајте, додека тоа не излезе во весници, јас никому жив не сум му рекла дека Тито ме викаше да се вратам... На никој жив. Најмногу сакав да ѝ кажам на мајка ми, бидејќи неа сето тоа страшно ја погоди. Таа виде дека бевме многу сложни. Ни на мојот син, ни на ќерките, никому не сум рекла. Тоа од мене, јас мислам, беше супер фер”, вели таа. Во стаклото на орманот се наоѓа слика на синот Мишо кога имал само една година. “Јас го сликав кога бевме во една бања за да се тргнеме од Загреб”, вели таа. Покрај таа слика, се наоѓа и слика на нејзината мајка, госпоѓа во свечен фустан. “Тоа е слика од пред минатиот век”, додава. Херта Хас може да сведочи за вистинскиот идентитет на Тито, бидејќи во бројни книги и публикации се шпекулира дека Тито всушност и не бил Јосип Броз кој е роден во Кумровец, туку дека, да речеме, бил “полски благородник чиј идентитет е заменет во Коминтерната”, или дека Јосип Броз умрел и бил погребан, а дека некој друг го зел неговиот идентитет и бил испратен во Југославија, па поради тоа цел живот не можел добро да го говори српско-хрватскиот јазик. “Ма сето тоа се глупости. Тоа го пишуваат разни шпекуланти кои мислат дека ќе

откријат нешто сензационално, водејќи се по трачови. Јас тоа го разбирам како еден дел од легендата за Тито во која се преплетуваат вистината и невистината, во која се прават бројни шпекулации за идентитетот. Вистината е, помалку или повеќе, онаква каква што тој ја претставил во своите интервјуа и мемоари. Јас знаев најмалку петнаесет блиски роднини на Тито. Во Унгарија живее и денес внук на Тито - Фрањо Броз. Таму се вика Ференц Броз. Тој долго работеше во нашата дипломатија, а потоа отиде во Унгарија, на границата на Унгарија и Австрија, каде татко му оставил куќа, бидејќи повеќе не можел да живее со така мала пензија. Стари (еден од омилените прекари на Тито со кој го ословувале само нему најблиските) и неговиот татко работеле заедно во Wienerneustad. Тој доаѓа овде понекогаш. Ист е како Стари. Еднаш дојде овде, а луѓето на улица останаа позинати се прашуваа дали Тито оживеал”, сведочи Херта Хас. Една од причините поради кои се шпекулира за потеклото на Тито, е и фактот дека тој не го говорел добро мајчиниот јазик, а не е јасно ни кои јазици воопшто ги говорел, ако се отфрлат идеализациите за неговото познавање на бројни јазици. “Тито говореше руски и германски, а на робија учеше англиски”, вели Херта. “Тоа ви го кажувам бидејќи се поставува прашање дали и како Тито можел да зборува и англиски и каде го учел. Уште имам еден мал англиски речник кој го купив еднаш кога му требаше еден англиски збор”. Госпоѓа Херта ги побива и тврдењата дека Тито било кога бил во Шпанија: “Не, тој никогаш не бил во Шпанија. Читав напис од една жена каде таа пишува дека во Шпанија се состанувала со Тито и дека зборувала со Тито. Тоа не е вистина. Во име на партијата таму одеше Родољуб Чолаковиќ. Во Шпанија никој не го кажал своето вистинско име”, наведува Херта Хас. Така низ судбината на оваа старица може да се исчитаат мноштво значења: приказната за претходниците на сите подоцнежни “алтернативци” кои пред Втората светска војна, уште млади и гневни, се појавуваат како левичари и антифашисти, симпатизери или активни членови на забранетата Комунистичка партија. Херта Хас на тоа време му дава особена боја: нејзиното име ја означува

41 можеби најтажната мелодрама на раната комунистичка партија. Открива всушност дека Јосип Броз, машин-бравар, професионален револуционер, верен следбеник на Москва, имал природа на авантурист, неодговорен женкар, хедонист, дури и приличен сноб. Но нема сомнение, неговата харизматична привлечност првенствено е тестирана на младите жени од разни нации, образование и социјален сталеж. Херта Хас го запознала Тито 1937 година во Париз. Како левичарско - интелектуална метропола на тогашна Европа, Париз бил регрутен центар на шпанските доброволци и станица на патот кон Москва, престолнината на Коминтерната. За време на еден од неговите престои во Париз, од Загреб стигнала русокоса “курирка” со фалсификувани пасоши за шпанските борци. Не останала незабележана. Самиот Броз нејзините карактеристики им ги предочил на московските шефови: “Има 25-26 години. Оваа година завршува Економски факултет. Има ситно буржоаско потекло. Татко ѝ бил социјалист.Мајка ѝ е службеничка. Стаж во нашиот покрет - пет години. Не е апсена. Верен и доверлив член на партијата, но има остатоци од ситната буржоазија”.

Фаталната средба се случила дури после две години. Враќајќи се од Москва, Тито застанал во Истанбул. Го чекал пасошот со кој имал намера да добие влезна виза во Југославија. Повторно стигнала Херта Хас. Но, овој пат се случила романса, па по враќањето во Загреб продолжила со заеднички живот. Живееле во изнајмена куќа во Стењевац 101 под лажни имиња Марија Шариќ и инж. Славко Бабиќ, одборник на собранието на Сињ, во кое тие години владеела Работничко - селската партија. Идилата траела само до 1941 година и потајното, ноќно влегување на Анте Павелиќ во Загреб. Тврдејќи дека за него усташкиот режим е премногу опасен, Тито во мај 1941 година отпатувал во Белград со новата партиска курирка. Се викала Даворјанка Пауновиќ. Станала, службено, Титова воена секретарка и негова најголема љубов. Бидејќи во 1947 година умрела од туберкулоза, Тито ја погребал во паркот на својата резиденција на Дедиње (Даворјанка Пауновиќ била


Reporta`i заедно со Велебит правела пасош за Тито кој чекал веќе три месеци во Истанбул. Знаела одлично да фалсификува обични печати, а за сувиот жиг морала да оди во Љубљана, кај Кидричи. Пасошот кој е направен, на Тито во Истанбул му го однел Владимир Велебит. Тоа била нивната прва средба. Тој пасош, меѓутоа, не бил добар. Следниот го однела Мира Ружиќ Крајгер, но ни тој не задоволувал. Тито решил да допатува со канадски пасош со кој дошол од Русија, на име Спиридон Мекас. “Кога се враќал, преку Грција, а не преку Бугарија, со него патувала Мира Ружиќ, но како непозната личност, за да биде во состојба да следи дали нешто му се Херта Хас оставена е во Загреб во поод- случува и да извести доколку нешто немината бременост, а неколку дена по предвидено се случи. Дошле без проблем заминувањето на Тито, во болницата на југословенската граница и тогаш го Меркур го родила синот Мишо. Херта прашале Тито каде оди. Тој рекол дека Хас и штотуку родениот син на Тито од оди во Џенова, на пароброд за Канада. усташите ги криел Владимир Велебит, Го пуштиле, но го следеле. Кога дошле до во својата момчешка гарсониера. Тито го Загреб, тој, онака, без шешир - било тоа на видела само уште еднаш и никогаш пове- почеток на март, уште е студено - без каќе: 1946 година во неговиот службен ка- пут, само во одело, излегол како да оди да бинет на претседател на СФРЈ. купи весник. Таму секогаш имало гужва, За издигнувањето на Херта Хас во парти- голема улица, прометот тогаш главно се јата не допринело само нејзиното цвр- одвиваше преку железницата. Тука се засто револуционерно определување и мешал со народот и во одело скокнал во познавањето на марксистичката идеоло- првиот трамвај кој наишол, па потоа на гија, туку уште повеќе и нејзината веш- станиците уште неколку пати ги менувал тина за илегална и конспиративна ра- трамваите и така успеал да се извлече. бота. Таа, како што самата вели, “ако Мира Ружиќ го зела неговиот куфер, нешто била, била мајстор за илегална неговиот капут, шеширот и ги однела во работа и камуфлажа”. Во таа илегална и гардероба”, го објаснува Херта Хас начитаинствена работа, посебно било позна- нот на кој Тито дошол од Истанбул во Завањето на вештините како што било греб. фалсификувањето на пасоши за Тито и Ко- Првата задача на Велебит била две годимунистичката партија. ни порано. Тито 1938 година требало да 42 родена тетка на Мирјана Марковиќ, сопругата на Слободан Милошевиќ).

Комунистичката партија на Југославија била илегална и забранета. Нејзиниот главен пункт се наоѓал во Париз кој бил раскрсница на патот за Москва, Коминтерната и интербригадистите кои војувале во Шпанија. Југословенските комунисти својата централа ја имале во книжарницата “Хоризонт”. Во неа се подготвувала илегална комунистичка литература, но се подготвувала и кадровската структура на идната партија. Биле тука Зденка и Борис Кидрич, Сретен Жујовиќ, Родољуб Чолаковиќ, Ловро Кухар (Прежихов Воранц) со сопругата, Алеш Беблар... Трите жени секојдневно пакувале Ленинови дела камуфлирани со танчарки на насловните страници. Херта

Izbor

оди во Москва. Пред тоа, требало да оди во Париз каде го чекале документите за Москва. Преку граница, меѓутоа, не можел доколку не покаже пари за престој и нивно потекло. Пари можел да набави, но проблем било нивното потекло. Потоа Херта предложила пари да испрати од странство на неговиот лажен пасош. За да не го компромитираат станот во кој живееле, решиле парите да ги чекаат во Цриквеница. Херта за испраќањето на парите го одбрала Велебит, загрепски адвокат кој и онака често патувал по светот. “Тој отиде во Италија и од таму испрати пари. Но, ние не знаевме колку парите патуваат. Од каде ние тоа би го знаеле? Ние мислевме дека пари патуваат, да речеме, три дена. Не се настанивме во Цриквеница поради тоа што беше премногу опасно, туку во Селце, три километри од Цриквеница. Се сменувавме, Стари и јас, секој ден одевме во банка да прашаме дали стигнале парите. Тоа се одолжи 14 дена. Тотално ги изгуби нервите. Ми рече: - Слушај, ова со Владо Велебит да не е подвала? Оди ти вечер во Загреб, па провери дали Влатко Велебит тоа го испратил. Јас отидов во Загреб, кај Влатко Велебит во канцеларија. Тој ми рече точно кој ден ги испратил парите, но и дека испораката трае подолго. Како адвокат имаше искуство. Потоа Тито повеќе не одеше секој ден во банка, туку секој втор ден. Во меѓувреме се случи нешто што исто така нема да заборавам. Бидејќи во Селце дојдовме во ек на сезона, не можевме да најдеме соба. На крајот, во еден пансион најдовме соба која беше над кујната. Не ни беше важно каде, само да се сместиме. Тоа, меѓутоа, беше чист ужас, сета таа пареа од кујната одеше во таа соба. Прозорци не можеа да се отворат од миризбата која доаѓаше од доле. Се случи Стари, изнервиран од тоа чекање, во таа соба да падне во несвест. Јас се најдов во чудо. Што можам јас, тогаш имав 50 килограми, што да правам сама со возрасен маж? Имавме во собата шише со вода, која не беше студена, туку млака. Јас таа вода ја истурив, па отидов доле, молам да ми дадат студена вода. Ми дадоа студена вода, јас се враќам, тој уште лежи. Почнувам со таа студена вода да го прскам, тој отвори очи. Потоа некако, со силна мака, успеа да се качи на креветот да легне. Сакам да ви кажам во каква напнатост живееше. После војната, оние кои беа во борба се прашуваа: - Овие во илегала, што е тоа? Јас не се сеќавам дека за време на војната паднал во несвест. Барем не во она време кога бев таму. Тогаш точно се знаеше, тука сме ние, тука се тие, имаш што да правиш. Нема неизвесност. Илегалата беше огромна напнатост” - се сеќава Херта Хас. Еден од крупните и уште неразјаснети настани во комунистичкиот покрет беше неуспешното бегство од логорот Керестинец кога е ликвидиран голем број на истакнати антифашисти и комунисти. Во историографијата постојат мислења дека дошло до несогласици меѓу ЦК на Хрватска и загрепскиот Обласен комитет, и дека ЦК на Хрватска, наводно, барал востание, а Обласниот комитет повикувал само на диверзии и чекање на погоден момент.


Izbor

“Главен актер на таа афера беше Јосип Копинич. Него го фати паника и тој во таа паника почна да го окривува ЦК на Хрватска со Раде Кончар дека се тие усташки агенти, дека тие го саботираат востанието во Хрватска. Копинич ја организираше таа акција во Керестинец, бидеј-

Reporta`i

ќи наводно хрватската партија не сака. Хрватската партија, меѓутоа, веќе сè имаше организирано, но Копинич ги предупреди со својата акција и како што знаете, сите изгинаа. Копинич сето тоа ѝ го јави на Коминтерната и Коминтерната него го постави за вршител на должност ге-

43

нерален секретар на хрватската партија. Централниот комитет е ставен настрана и Копинич стана главната фигура - вели Херта Хас.

Приредил: З. Димитријевиќ, по: Драган Бисениќ “Живот без ракавици”, “Данас”, Белград


44

Izbor


Izbor

Patuvawa i patopisi

45

Во сандали на Хималаи

Индиска авантура: во чамец пловев по Ганг, на камила го газев пустинскиот песок, на коњи одев по Кашмир и бегав од разбеснетите овни, а без превозно средство за малку ја загубив главата Индија е толку голема и има толку богата историја и култура што на човек би му требала една година да ги обиколи сите нејзини краишта. Јас за четириесет дена го поминав целиот север на земјата, од врвовите на Хималаи до песочните пустини. индиски град. Сцени од илјадници индуски верници кои се капат и молат во Ганг претставува права оргија на бои и најголема икона се на Индија после еден споменик во Агра,, кој го посетив по Варанаси.

Меѓуградскиот сообраќај делува обесхрабрувачки. Можев да избирам меѓу ефикасни, но и преполни возови, за чии карти одев во агенција за да го заобиколам очајот на човечкиот мравјалник на станицата, и автобуси од кои оние најдобрите имаат легла, додека најлошите плашат со својот “Ко то тамо пева” изглед.

Но затоа со чамец пловев по реката Ганг, на пони одев по Кашмир, на камила го газев песокот на пустината во близина Пакистан, и на кобила од благородната раса мавари со кас јурев по волшебните предели на Раџастан бегајќи од стадо разбеснети овни. Патот прво ме одведе во Варанаси, на реката Ганг, најсветиот и најживописниот

Тоа е Таџ Махал, за кој многумина велат дека по убавината му нема рамен во целиот свет. Го иградил Шах Џахан како мермерна гробница за својата почината сакана Мумтаз Махал. Искапен во бело, изгледа нестварно како на слика така и во живо.


46

Patuvawa i patopisi

Izbor

Делхи е еден од ретките градови на Индија каде постои повисока, образована и богата класа која ги усвоила модерните придобивки на Западот. Со други зборови,


Izbor

Patuvawa i patopisi

Пенџаб е посебна држава на Индија по тоа што Пенџабјаните се народ со сопствена култура, историја, јазик и религија - сикизам, кој настанал во 15-тиот век како реакција на индускиот систем на касти. Сиките веруваат дека се одбрана раса на свети

Делхи, заедно со Мумбај и Чандигар, скоро е единственото место каде постои ноќен живот.

47

воини, а се распознаваат по големите, јајчести табани, по бодежот кој често го носат и по долга брада - никогаш не се шишаат ни бричат. Презиме на повеќето сики е Синг, што значи лав. Познато е дека се нестрашливи


48 воини, и воопшто мошне успешни и богати. И премиерот на Индија е сик. Нивното најголемо светилиште, Златниот храм, се наоѓа во градот Амритсар. Тука доаѓа до израз космополитизмот на сикизмот: припадниците на сите религии се добредојдени и, уште повеќе, можат бесплатно да се хранат и преноќат во комплексот.

Patuvawa i patopisi Беше мошне возбудливо да се отиде во Кашмир, на крајниот север на Индија, каде ме дочека табла “Кашмир - рај на земјата” замотана во бодликава жица. Сокриен во високите падини на Хималаите, Кашмир до неодамна беше воено боиште каде муслиманите секојдневно се убиваа со Индусите. И ден - денес чизмата на индискиот војник, присутна на секој чекор-два,

Izbor

сандали, и во тој потфат за малку не ја загубив главата. Ја донесов таа безумна одлука да тргнам сам во освојување на 4.100 метри висок врв во сандали и со шише вода и кесичка кикирики во ранецот... На патеката после некое време ѝ се загуби трагата, монсун сведочи дека ова подрачје не е секогаш почна да истура, поради разредениот особено безбедно. воздух тешко дишев немајќи сила да проНо, затоа Кашмир спаѓа во пределите со должам. Во еден момент дури и камењата најубава природа на светот. Падините почнаа да се одронуваат под мене... на Хималаите, кои досегнуваат до седум Загубив и последна надеж и легнав на стрилјади метри, завеани се, диви и тешко мината. За среќа, наиде група локални пристапни. Во Гулмарг е една од највисо- Кашмирци која ми помогна да истуркам ките жичари на светот: води до 4.100 мет- до врвот. Авантуристичкото искачување ри висина. Јас до тој врв се качив сам, во се заврши само со поблаги повреди.


Izbor

Престолнина на муслиманскиот Кашмир е Сринагае, кому Венеција и Амстердам можат само да му завидуваат, бидејќи многу жители на овој град живеат на пространо езеро: туристите можат да изберат меѓу илјада и двесте грижливо изработени сплавови - гостилници со романтичен поглед на со пајажина по-

Patuvawa i patopisi

49


50

Patuvawa i patopisi

криените бели водени кринови и на пла- Џаисалмер, Златниот град по тоа што изнините во далечина. ронува од пустинскиот песок како фатаНа езерото има сè: продавници, пазари, моргана. полициски станици, а сиот транспорт се одвива исклучиво со шикари, долгнавести дрвени чамци на весла. Возејќи се со шикара можев да го видам автентичниот живот на Кашмирците, со векови неизменет: мажите седат пред сплавовите и пушат наргиле, жените облечени во шалвари со прекрасни бои перат алишта во езерото... Во индиската држава Раџастан го посетив Џајпур, наречен Розов град по палатите во таа боја, потоа Џодпур - Синиот град поради мноштвото сини покриви, потоа Удаипур, Велиот град, по белите зданија на бреговите на романтично езеро, и

Izbor


Izbor

Patuvawa i patopisi

51 Кампувајќи недалеку од Џаисалмер среде песочна дина, до која се доаѓа исклучиво на камили, видов, покрај најѕвездено небо и најинспиративно заоѓање на сонцето, и една змија и скорпија кои неповикани ни дојдоа во посета. Најпосле, во Пушлара, светиот индуски град, ги посматрав тракторите на светото езерце кој поради сушата и слабите монсуни сосема пресушило, си играв со мајмуните во еден храм и се капев во базенот на хотелот каде ноќевањето го платив едно и пол евро.

Индија е предизвик и за најпрекалениот патник: монсуните, отсуството на инфраструктура и ефикасен сообраќај, бедата, валканоста и пренаселеноста ќе ве доведат до таков очај што на моменти ќе посакате никогаш да не се вратите во оваа земја од преку милијарда население . Индија е и земја на фрапантни контрасти. На еден чекор верник во чуден обред им се моли на безбројни и со лик на човек идоли, на друг чекор некој бедник гледа како да го искористи богатиот турист, на


52 трет гологазесто дете кака на тротоарот, на четвртиот стои постер на убава боливудска актерка, богата и гламурозна. Во Индија коегзистираат духовноста и материјализмот, традиционалното и модерното, чесноста и лакомоста, братољубјето и среброљубјето. Класниот систем е сè уште на сила, и социјалниот јаз меѓу кастите е поголем од било каде на друго место. Грубо говорејќи, еден програмер заработува за еден дел онолку колку што еден готвач зема за еден месец. Во Индија доживеав бројни негативни искуства со луѓето. Масовниот туризам го расипал простиот народ и, наместо гостопримство, прво што ќе се почувствува кога ќе се види турист е шанса да се исцица од него некоја рупија. Така во Кашмир сред бел ден бев исфрлен од својот сплав гостилница бидејќи газдата пронашол побогати странци.

Patuvawa i patopisi Маѓепсувајќи ме и фрлајќи ме во вир на незаборавни авантури, искуства, бои и сетила, Индија од тогаш не престанува да ми ја опседнува мечтата и да ме повикува да се вратам во таа друга димензија, во тој цел свет за себе.

Izbor

три стотини милиони божества, инкарнации, аватари и манифестации, од кои најомилени им се боговите Шива со

Во друга прилика, во пустината камиларот Бесконечна низа богови нè давеше да купиме од него кокошка за Пантеонот на индиските богови се чини петнаесет евра и се обиде да ни ги утрапи бесконечен. Индусите имаат повеќе од “нашите” камили на друга туристичка група. Во Индија човек мора секогаш да се погодува за цената: и за рикша, и за тоалет хартија, и за шише вода, и за ноќевање во хотел. Од друга страна, ми се допадна соживотот на луѓето со животните. Кравите грациозно се шетаат по улиците, вервериците се качуваат по столбовите и фасадите, мајмуните основаат семејства во храмовите, а инсектите, пајаци и гуштери ги дочекуваат странците во хотелските соби. змија околу вратот, Вишна со четири


Izbor

Patuvawa i patopisi

53

раце, Ганеш со слоновска и Хануман со им се придружат на веќе доволно богатимајмунска глава... от пантеон на божества. Во Индија живеат и муслимани, будисти, христијани, сики, џаини, зороастријци, бахајци. Ѕвездите на Боливуд Боливуд, мегаломанска филмска машинерија со средиште во Мумбај, произведува годишно скоро илјада филмови, кои се мешавина на мјузикли и патетични сапуници и го претставува сето она што вистинската Индија не е. Атрактивните боливудски ѕвезди се толку популарни меѓу сонародниците што слободно можат да

Извор: “Недељни телеграф”, Белград, автор: Марко Николиќ


54

Izbor


Avtomobili Простран, скапоцено изработен Chery Стигна Chery Tiggo Tiggo лесно овозможува комфор за пет Со посредство на компанијата КВИС лица. Седиштата на патниците и возачот се мошне внимателно ергономски прод.о.о. овластениот застапник на ектирани. Системот за изолација на букаChery автомобилите за Србија, Црна та дава единствено задоволство при воГора и Македонија на нашиот пазар зењето, како за возачот, така и за сите стигна моделот Chery Tiggo патници.

Izbor

Chery Tiggo е новото Off Road возило кое има изразен стил и универзална удобност. Chery Tiggo заслужува полно внимание, бидејќи претставува вистинска експлозија на страст и моќ! Конструиран е од страна на водечките компании за меѓународен инженеринг (Lotus и Mitsubishi) и токму затоа поседува голема снага која не може да се занемари.

Дизајнот на екстериерот на автомобилот Chery Tiggo комбинира елементи на веќе докажаните теренци од оваа класа, но Chery Tiggo оди и чекор понатаму. Ова големо возило на патниците им нуди најмногу простор во кабината.

Chery Tiggo е опремен со ефикасен ACTECO мотор кој го штеди горивото и обезбедува голема снага потребна за SUV возило. Замислен е како нов концепт на возило, со голема снага и ниска потрошувачка на

55 гориво, со што е се обезбедува максимално уживање и задоволство во самото возење. Основниот пакет на опрема вклучува: кли-

ма уред, електрични команди на стаклата напред и назад, електрични ретровизори со грејачи, браници и рачки на вратите во бојата на возилото, седишта во штоф се местат во 6 насоки (4 насоки за местото до возачот) со грејачи, среден наслон за раце напред, аудио команди на воланот, CD/ MP3 player со USB интерфејс, 4 звучници, засилен серво управувач, заштита од сонце со огледало на местото до возачот, приклучок 12V, резервно тркало со алуминиумска фелна, алуминиумски фелни со пневматици 215/65 R16, халогени предни светла, заден спојлер во боја на возилото, покривни носачи, патен компјутер, воздушни перници за возачот и до возачот, диск сопирачки напред/назад, додаток на воланот со функција за впивање на енергија при судир, ABS+EBD, имобилајзер, предни светла за магла. Луксузниот пакет опрема има дополнително и: кожни седишта, електричен шибердах, 6 звучници, CD/MP3 player со USB интерфејс и можност за менување на 6 дискови. Без оглед на големиот капацитет на резервоарот, Chery Tiggo има импресивно мала потрошувачка на гориво. Chery Tiggo се продава во преку 80 земји ширум светот под различни имиња: Chery T11, Ruihu... Најзначаен успех на европскиот пазар за сега, Chery Tiggo постигна во Италија под марката DR. Извор: “Аутопортал”, Белград


56

Izbor


Izbor

5 причини за и 5 причини против промена на моминското презиме после мажењето Првото излегување било солидно и веќе покрај името го додавате неговото презиме, се ословувате како госпоѓа... Размислувате како би ви стоело Илиевска наместо Петровска. А кога навистина ќе се чујат свадбените ѕвона, размислете и прочитајте го нашиот список на пет причини за и против промена на презимето по венчавката

Semejstvo да морате во нивно име да решавате како ќе се презиваат. 4. Помалку збрка На вратата ќе имате само една плочка со име, што е поедноставно и помалку збунувачка варијанта за поштарот и сите кои ве бараат.

57 се занимавате со бизнис кој подразбира семејно презиме, тоа навистина може да биде проблем - на пример ако целата компанија носи семејно презиме.

4. Последен член сте на своето семејство Ако би му го скршиле срцето на татко ви во случај да го промените презимето, не правете го тоа. Вие сте последната личност во вашето семејно стебло и затоа не се откажувајте. Ако избраникот ви е либерален, тој може дури и да го земе вашето презиме, а во секој случај можете на децата да им го додадете како средно име. 5. Ве мачи папирологијата

Без оглед дали имате традиционални или либерални ставови по прашањето на презимето, дали спаѓате во оние кои тоа го доживуваат како непотребна промена на идентитетот или не, ако не успеете да се договорите со идниот сопруг секогаш можете да изберете компромисно решение - на своето да го додадете и неговото презиме.

5 причини да го промените презимето 1. Не ви се допаѓа вашето моминско презиме Мажењето за вас е моментот кога најлесно можете да се ослободите од незвучното или предолгото презиме поради кое на училиште ве закачкале. Уште ако името ви се вклопува по звучност со новото презиме - бинго. Ќе биде тоа голем исчекор. 2. Сакате промени Кога стапувате во брак се менува вашиот статус, обврските, односите, правилата на однесување. Новото презиме ве претставува во ново светло. Тоа што ќе се откажете од моминското презиме не значи и промена на личноста. Нема ништо лошо себеси, и на овој начин, да ѝ се приклоните на вашата посилна половина.

5. Секогаш со мнозинството Луѓето секако ќе ве викаат онака како што се презива вашиот сопруг. Таков е обичајот - повеќето луѓе кај нас сметаат дека невестата треба да го земе презимето од мажот. Ќе биде поедноставно да го смените презимето, одошто на сите да им објаснувате зошто не сте го смениле презимето.

5 причини да го задржите моминското презиме 1. Не ви се допаѓа неговото презиме Добар маж ќе прифати ако му кажете дека неговото презиме не се сложува со вашето име или едноставно не ви се допаѓа.

Спаѓате во оние кои се ужасуваат од администрација. За вас е тоа доволна причина да не отидете на море во странство (бидејќи ве мрзи да го продолжите пасошот), а камоли да го менувате презимето. Му останувате верни на моминското презиме - кој би менувал лична карта, возачка дозвола, здравствена книшка, картички... поради мала промена и не без некоја посебна потреба.

2. Го сакате својот момински идентитет Многу жени од емотивни и сентиментални причини не сакаат да го променат презимето. Исто така, со презимето се врзуваат и разни приказни, па не треба да чуди ако девојката сака да го задржи. Почитувајте го тоа.

3. Не сакате да го менувате професионалниот идентитет 3. Чувство на заедништво Во работата името и презимето значат, сте Исто презиме создава чувство на припад- постигнале одредени успеси и не сакате ност на една целина која се нарекува се- да го збунувате вашето деловно опкружумејство. Особено ако имате деца. Нема вање. Ако сте експерт во некоја област,

Извор: “Блиц жена”, Белград, автор: Мариота Влаисављевиќ


58

Izbor


Izbor

Зодијакот открива: Во кој знак се кријат најдобрите љубовници Дознајте со колку страст секој од 12-те хороскопски знаци влегува во емотивна врска и еротски игри, и чиј љубовен стил најмногу ви одговара

Slobodno vreme да ја задоволи својата партнерка на различни начини.

59

СТРЕЛЕЦ Тој е мошне енергичен, во дел од секунда ЛАВ е снаодлив и вешт при љубовниот контакт, Тој е секогаш мачо тип или Витез со Ла- додворувањето или сексуалниот однос. вовско срце - љубовта е неговата најго- Со исклучителниот шарм кој го поседува, лема страст! Сака во сè да биде најдобар умее да делува духовито и забавно - сè она - тоа е негова преокупација. При тоа е што партнерката ја разоружува пред негомошне горд, страстен, романтичен и ве- вите освојувачки походи. Импулсивен е и ликодушен љубовник. Својата партнерка мошне директно ги изразува своите чувства, сексуални желби или аспирации. За него не постои: не или не можам - тој сè може ако е понесен со чувствата или страстите. ЈАРЕЦ Тој е сигурен, издржлив и бескрајно упорен во своите намери. Ги потиснува своите чувства, но секогаш ја губи контролата кога пред себе има возбудлива партнерка која во своето изразување умерено ги дозира емоциите, страстите и практичните способности. Во љубовно - сексуалниот однос максимално е предан, многу бара и воспоставува строги критериуми.

ОВЕН Мошне внимателен и потентен - со широк сексуален апетит. Кај него доминира страст, но и импулсивност, така што љубовниот огномет може да биде зачестен, но и молскавичен - краткотраен.

ја шармира и заведува во секој поглед, сака да доминира, но исто така и да се грижи и да ја штити својата љубовница.

ДЕВИЦА Делува резервирано и угладено, секако сè во обид добро да ги контролира своите чувства и страсти. Сепак, можно е да БИК се исфрли од таа штиркана поза, доколку Тој е добар и потентен љубовник, умее партнерката покаже искрени чувства, да биде мошне привлечен и возбудлив. рафинирана страст и висок стил. ДуДелува секси и романтично, а својата парт- ховноста му е многу важна, но ни тој не е нерка ја опсипува со различни нежности. имун на нападите на врели страсти. Меѓутоа, склон е кон одреден вид на сексуално претерување - неумереност. ВАГА БЛИЗНАЦИ Мошне немирен, активен, љубопитен и на прв поглед недофатлив. Има разни сексуални и еротски фантазии, а некои од нив делуваат загрижувачки на својата партнерка - ќе остварат онолку колку што партнерката ќе им дозволи.

ВОДОЛИЈА Тој е фасцинантен како појава, остава впечаток со своето однесување и при тоа е изненадувачки инвентивен љубовник. Умее да ве маѓепса со своите необични идеи, креативно изразување, емотивна ширина и богати љубовно - сексуални фантазии. Тој својата партнерка никогаш нема да ја остави рамнодушна; доколку му е важно умее да ја направи исклучително задоволна во секој поглед. РИБИ Тој е исклучително емотивен и поседува неодолив шарм - вистински Ромео. Неговата фантазија и бескрајните изрази на нежност ќе ве вивнат во небесни висини, умее емотивно да одушеви и да ја усреќи својата партнерка. Емоциите и страстите секогаш се нераскинливо преплетени, лесно се впушта во различни уживања, а најубаво или најголемо возбудување

Тој е голем романтик, неодоливо го привлекуваат и возбудуваат сите примарни женски чари. На својата партнерка умее да ѝ приреди волшебни и незаборавни моменти во скоро совршена комбинација на нежност, љубовен занес и сексуално уживање. Мошне е шармантен и вешто ги користи сите свои предности при љубовното додворување.

СКОРПИЈА Тој е мошне страстен, а љубовното остварување е неговата главна преокупација. Има потреба да доминира во љубовниот однос и ќе направи скоро сè во чувствува во љубовно - сексуален однос. потполност да задоволи или потполно да Мошне се благородни, попустливи и внија полуди партнерката со своите страсти. мателни љубовници. Дури и неговата таинственост или молчеливост делуваат хипнотички, бидејќи Извор: “Блиц жена”, Белград лукаво и вешто ги користи своите љубовни РАК магии. Вистински мајстор е на љубовни Умее да ве заведе со своите чести изрази освојувања, а на својата партнерка ѝ дава на емоции, бескрајни нежности и мошне големо задоволство во текот на сексуале романтичен. Склон е кон мечтаење и ниот чин; мошне е потентен. умее емотивно да ѝ удоволи и сексуално


60

Стројници на современ начин

Љубов - по кратка постапка Запознавањето преку Интернет или СМС, како и брачни агенции, станало прифатлива алтернатива за пронаоѓање партнер. Впрочем, и Јапонците, кои по цел ден посветуваат на работата, основаат слични здруженија во фабриките

Самотијата не е ни срамота, ни вина, ни грев и не треба поради тоа да се чувствувате лошо. Но, каде да се најде сродна душа во дваесет и првиот век, кога работите се случуваат бргу и инстант, а луѓето стануваат сè поотуѓени? - Секаде во светот е нормално оној кој во еден период на својот живот нема можности некого да запознае помош да побара во брачна агенција. Јапонија, како најсилна индустриска земја, карактеристична е по мошне долгата традиција и во тие дејности. Бидејќи тие по цел ден се посветени на работата, па такви здруженија основаат во рамките на фабриките. Иако и кај нас постои потреба за посредување од таков вид, луѓето тие институции ги заобиколуваат во широк лак сè додека не загубат и последна надеж дека некого ќе сретнат. Дури откако ќе ги исцрпат сите можности на современата компјутерска технологија за урбано склопување на познанства, како што се СМС или Фејсбук и други интернет комуникации без проверка, па ќе се разочараат, бидејќи таму најчесто лажно се претставуваат, на крајот за помош се обраќаат и во некоја брачна агенција - заклучува Љиљана Лепшановиќ, социолог во “Фортуна”, најстарото здружение за брачно посредување во Србија основано уште 1982 година.

Zanimlivosti со нив не е во ред, дали тоа значи дека се неспособни. Иако многумина остваруваат успешни врски, па и брак, повеќето кријат како се запознале. Затоа ова е единствената работа за која, кога ќе ја направиш успешно, не смееш да се фалиш - истакнува Нада Јовичиќ, психолог во споменатата агенција, и додава дека таа и нејзината колешка Љиљана, во текот на долгиот работен стаж, само два пати биле повикани да присуствуваат на свадбена веселба на клиентите: првиот пат кога извесни Зоран и Зорица организирале веридба и свадба во Здружението, а вто-

Izbor

половина работа завршил за себе. Сè натаму е прашање на среќа, само човекот треба да се отвори, да биде спремен за таа среќа. - Ние немаме магично стапче, ни моќ за предвидување на работите. Нашата улога е само да им овозможиме да се сретнат, и тоа на начин мошне близок до спонтаниот, а на нив останува да го развијат тој однос, ако сакаат. Никој не е во обврска да продолжи да се гледа, доколку оној другиот не му се допаѓа. Затоа секое ново познанство треба да се сфати како ново богатство, без оглед на тоа дали ќе се изроди во љубов, пријателство или ништо од тоа - нагласуваат во агенцијата за брачно посредување. Има такви кои навистина на првата средба ќе се препознаат, а постојат и такви кои не прифаќаат никого, поради што членарината која се плаќа при склопувањето на договорот важи за најмногу петнаесет понуди. - Луѓето кои со таков став тргнуваат немаат ни шанси некого да запознаат. Тоа се најчесто несигурни лица, кои поради поранешно лошо искуство поставуваат ѕид околу себе, па не сакаат да признаат дека, всушност, самите сакаат да останат сами. Но, постои уште една, ни малку занемарлива причина за тоа бесконечно одбивање. Поради преголемите, медиумски наметнати очекувања какви односите треба да бидат, како треба да изгледаме, па и каков треба да биде човекот на нариот пат во белградскиот ресторан на шиот живот, сè повеќе луѓе доаѓаат со идевенчавката на еден господин од Србија ализирана слика за личноста која сакаат кој долго живее во Канада и кој по секоја да ја запознаат. Потоа од разговор од пет цена сакал да се ожени со наша девојка, а минути сфаќаат дека тоа не е тоа. Како така тие му “кумувале” на тоа познанство. бргу успеале да проценат? Зошто во старт на личноста ѝ ја скратуваат шансата да се покаже во вистинско светло? Секој има право да биде збунет на првата средба, бидејќи тоа, сепак, не е природен начин на запознавање - укажува психологот Нада Јовичиќ.

Нелојална конкуренција Кој сака, нека повели Иако мора да се признае дека тоа не е Факт е, вели нашата соговорничка, дека најсреќното решение, агенцијата за брачима такви кои навистина се затворени и но посредување сепак е еден од начините срамежливи и потешко склопуваат по- осамените да се сретнат, а познанство знанства, па можеби оттука и предрасу- можат да остварат преку прашалници и дите дека овде доаѓаат само “смотани”. по пат на дружење на еднодневни излети Меѓутоа, “Фортуна” е сервис за здрави, или забави во некој од белградските реправи и брачно слободни лица. Тоа е ус- сторани. лов за сите. Иако повеќето се постари од Секој нов член, пред сè, треба јасно и исОд земјата и странство триесет години, во денешно време ги има крено да пополни образец и да приложи Одговор за таквата воздржаност треба да сè повеќе оние кои поради презафатеност, фотографија. Пред зачленувањето стручен се бара во предрасудите. бркајќи кариера, не стигнуваат да се по- тим со него врши и опсежен разговор, - Кога човек ќе го заболи заб, оди кај стома- занимаваат со својот емотивен живот. а потоа му се предлага запознавање со толог, кога треба да ги поправи чевлите, Тоа е случај со помладата генерација - соодветна личност. Тој жив контакт, во кој оди кај чевлар, но не е иста логиката и кога предупредува социологот и потсетува луѓето од агенцијата се филтер да не доје принуден да побара помош за било кое дека повеќе од третина од населението де до измама, е незаменлив. прашање од емотивна природа. Особено во светот се брачно слободни луѓе. Кој Покрај “Фортуна”, слични услови и начин кога треба да отиде во брачна агенција. ќе се реши да го направи тој прв чекор, на работа имала и словенечката експоЛуѓето почнуваат да се преиспитуваат што


Zanimlivosti зитура на “Беожива”, која постоела пред вообичаена појава и главно се правеле петнаесетина години, а како тврди ме- во договор. Стројниците всушност имале наџментот на агенцијата “Про лајф”, до многу поважна улога во помалите средитие принципи се држат и тие, и после ед- ни и во градовите при втор, трет брак. ногодишно искуство велат дека се мошне Требало да се убеди и привлече другата задоволни со постигнатите резултати. страна, за мажот, најчесто вдовец, повторВо последните десетина години, на но да има домаќинка за своите деца и овие простори преку ноќ се отвораат и куќа, или обратно, за жената да има зашзатвораат разни агенции од тој тип. Мно- титник - истакнува Весна Марјановиќ. гумина мислат дека така на брз и лесен начин ќе дојдат до пари. Не е лесно да се утврди кој е сигурен, а кој не е и кој какви намери, всушност, има. За да бидат во чекор со времето, но и да се изборат со нелојалната конкуренција, агенциите кои се грижат за својот углед размислуваат како да се модернизираат, а да не го нарушат досегашниот стил. На повидок е и проектот “Со Фортуна до бебе”. - Сакаме на луѓето кои ја преминале 40-та- Поезија за стројниците та година, и при крај се со фертилното Малку се знае дека Јован Јовановиќ Змај, време, да им помогнеме да пронајдат со- Чика Јова, како што нагалено го вика читаодветен партнер и да имаат потомство. телската публика, во приватниот живот Мислам дека такви има многу. Времето бил познат и како стројник. Останале свеминува, биолошкиот часовник отчукува, доштва на неговите современици дека во а сами се! - истакнува стручниот тим во тоа имал исклучително среќна рака. Многу оваа агенција. негови познаници и пријатели на кои им бил посредник во запознавањето завршиКако било некогаш ле пред матичар и живееле во среќни Освен невестата, младоженецот и остана- бракови, а меѓу нив и Милош Грабовачки, тите учесници кои имале одредена улога земунски учител, книжевник, просветител во свадбените обичаи, се појавува и и патриот, и Јелена Лонгиновиќ, мила и стројник - посредник меѓу семејството на образована ќерка на парохот Сима. момчето и девојката. - Тоа биле луѓе од народот, да речеме Што од партнерот очекува жената, а комшика или некој од роднините, обично што мажот тетка, стрина, вујна, чичко... Задачата на - Услов за секое запознавање е физичката стројникот била да ја усогласи имотната привлечност, а потоа сè останато. Повеќето состојба на семејствата на идните младен- мажи наведуваат дека е пожелно жената ци, особено неговите преговарачки спо- да биде згодна, искрена, верна, скромна, собности доаѓале до израз ако едната од весела, трпелива, расположена и шарнив била далеку посиромашна или ако мантна, додека лагата, алкохолизмот, семејствата биле во кавга, па успее да неуредноста, дволичноста, нервозата, деги смири. Исто така би “замешал прсти” белината, себичноста и доминантното одако требало да спои малолетно момче и несување се особини кои не би ги толепостара девојка. Често се посредувало и рирале. кога двајца ќе се засакаат, а нивните роди- Жените сметаат дека идеален маж пред тели не ја поддржуваат нивната врска. Не- сè треба да има соодветна висина, да говото присуство во свадбените обичаи биде искрен, весел, духовит, стабилен, било задолжително и кај ритуалното со силна волја, да има самодоверба, да капење на девојката и бричењето на мом- е толерантен, чесен, морален, културен. чето, за да ја испита невиноста на не- Алкохоличари, лажговци, неуредни, егоивестата и за да види некој да нема сти, мрзливци, љубоморни, скржави, ситскриена аномалија - открива др. Весна ничари, некултурни и препотентни мажи Марјановиќ, началничка на Одделението се неприфатливи. за проучување на народната култура во Додека на Запад повеќе се гледа кој Етнографскиот музеј во Белград. колку заработува, одошто колку школи Секако, за успешно завршената работа завршил, кај нас ставот по прашањето за стројниците биле дарувани. Во предвое- образование е малку поинаков. Повеќето ниот период на жените им се купувале мажи прашањето за интелектуалното марами, престилки, чорапи или било што ниво кај жените го смета за поважно од друго од личните работи, а подоцна и формалната школска спрема, затоа што нешто поскапоцено, како долна облека, според нивно мислење школото не е комбинезон или пижама. Можеби некој мерило за успешност, а на крајот на краидобил дури и пари, но тоа, вели етнологот, штата ни за интелигенцијата. Жените сеникој нема да ви го каже. пак им даваат предност на дипломите Нашата соговорничка мисли дека тоа се- пред интелектот, почесто им е важна непак е само мит и дека улогата на стројни- чија титула, бидејќи на тој начин и себеси кот била идеализирана. За да се спречи си го подигаат рејтингот. За многу важи наметнување на туѓа волја, а мошне паролата “Успешна сум ако покрај себе често и за да се избегнат трошоците око- имам успешен маж”, па макар тоа да е лу свадбата, посредништвото на овие доктор на науки кој, освен својата струка, претходници на урбаните менаџери за нема друга тема во животот. склопување на брак многу пати биле из- Сите очекуваат да сретнав вработена личбегнати. ност која има решено станбено прашање, - Грабнувањата и одбегнувањата биле по можност од иста вера и национална

Izbor

61 припадност, па дури и од исто место на живеење или поблиска околина. Многумина исто така би сакале и личноста да е без деца или децата да се пораснати, самостојни или да живеат кај другиот родител, а сè поголем е бројот на оние кои бараат непушачи - вели Нада Јовичиќ на основа на извршеното истражување. Извор: “Политика”, Белград, автор: Дана Станковиќ

Знак од небото: Гром тресна во собрание Гром не сака во коприва, но сака во пратениците! Пороен дожд проследен со грмотевици пред неколку дена зафати поедини делови од Белград. Одеднаш над Домот на Народното собрани светна молња, а гром тресна директно во зградата!

Извор на “Курир” од парламентот вели дека, бидејќи било недела, за ударот од гром пожарникарите ги известиле граѓани. - Пожарникарската екипа после неколку минути веќе почна да го гасне помалиот пожар кој избил во еден дел од зградата. За среќа, сè се завршило мошне бргу и без последици од ударот кој, според сè судејќи не бил силен - вели нашиот соговорник. Од друга страна, од парламентот, но и од пожарникарите, стигнуваа различни информации. Едни велат дека пожарот избил поради неисправни инсталации, а други дека прво снемало струја, па потоа агрегатот почнал да чади и да исфрла искри. Во кабинетот на претседателката на парламентот Славица Ѓукиќ - Дејановиќ тврдат дека Собранието не го погодил гром. - Немало удари на гром, туку до пожар дошло поради дефект на инсталациите поради невремето - велат соработниците на Дејановиќ. Милета Јовичиќ, началник на Пожарникарско - спасувачката бригада на Белград, потврдува за “Курир” дека некој од граѓаните видел искри и дим и повикал пожарникари. - Всушност, снемало струја, по што се вклучил агрегатот. Граѓаните виделе дим и повикале наша екипа, но за нив немало некоја работа - вели Јовичиќ. Метеорологот на ХМЗС Часлав Станојевиќ вели дека не е чудно што гром удрил во Собранието, бидејќи се наоѓа на чистина, “па е ранливо на удари на гром, поради што би требало да биде подобро заштитено”. Извор: “Курир”, Белград


Zdravje i ubavina Има многу телесни типови на жени. ЗависЖенска убавина но од друштвото и историското раздобје одредени типови се проценуваат поубави Кога е задоволна со од други. Сетете се на грчкото и римското раздобје на владеење при одредувањето изгледот, убавината. На пример, божицата на задоволна е и со сексот на љубовта Афродита со Мелос. Тесна, тесни раменици, заоблени ситни гради, стомаГасење светла, навлекување на пре- че и големи бокови. Тој тип на жена инкривката, напнатост и воздржа- спирирал стотина големи мајстори на реност во сексот. Симптоми се тоа за несансата. Далеку од тоа не се ни големинејзино незадоволство со сама себе. те филмски диви од првата половина на Непотребно. Мажот е навистина во минатиот век. Да се вратиме уште од прикреветот, а ограничувањата се са- лика 22 века наназад, ќе наидеме на Вилендорфската жена, малиот кип на жена мо заблуди со богати облини во секоја смисла. 62

Sport

Izbor

Србија му се поклонува на Дарко Миличиќ После несекојдневниот гест на НБА кошаркарот Дарко Миличиќ целата нација му симнува капа и бара да биде прогласен за “хуманист на годината”

Дарко Миличиќ

Во последниот контроверзен филм на Вон Триер јасно е изразено тврдењето: ако природата е зла, а жените се дел од природата, тогаш жените се зли. Жените се дел од природата. Меѓутоа, проблемот е во првата претпоставка. Природата не е ни зла ни добра. Природата е преубава. Убава е кога е застрашувачка и беснее. Како лавата која се пробива од вулканот или како морето во бура. Убава е кога мирно се излежува, како пролетен овоштарник или мирисна црногорична шума. А жените се дел од природата. Жените се убави. Затоа е за чудење колку жени се незадоволни со својот физички изглед. Незадоволството со изгледот, пак, води кон оптовареност во креветот, неможност да се препушти на уживањето и лош секс. Секако, одредена пристојна доза на незадоволство со поедини ситни детали овозможува нивно подобрување. Меѓутоа, хроничното незадоволство со телесниот изглед води во депресија, апатија и потполно откажување од подобрување и апстиненција.

Подобрувањето на ситните детали всушност значи прилагодување на посебниот простор и време. Не постојат непривлечни женски тела. Постои само поголема или помала потреба да се подобрат телесните особини. Самодовербата не произлегува од некој надворешен извор, совет на судии кој го оценува изгледот. Произлегува од субјективното задоволство на жената со своето тело. Козметиката, облеката, вежбањето се терапии за зајакнување на задоволството со својот изглед. Никој не може да изгледа како некој друг. Никој не може да им се допаѓа баш на сите. Никој не знае дали некое парче гардероба или обувки се носи прв пат. Никој не знае колку денешната фризура е поинаква од вчерашната. Меѓутоа, доколку тие промени го зголемат задоволството со себе, тоа ќе се одрази на самодовербата било во јавност, било во интимата на спалната соба. Светлата ќе останат запалени, уживањето во сексот осигурено. Жените се дел од природата. Природата е убава. Жените се убави. Извор: “Т портал”, Загреб

Имено, после текстот на “Курир” за Алекса (6), Зоа (5,5), Звездана (6) и Лука (8), заболени од тешката Батенова болест, од која децата умираат пред навршена 12 година и за која лек постои само во Кина, тој без размислување уплатил 1.120.000 долари за трошоци за нивни пат и лечење. Претходно нивните семејства со години чукале на вратите на сите здравствени установи во Србија, но пари немало. Познатиот музичар Момчило Бајагиќ Бајага изјави за “Курир” дека занемел кога слушнаl за гестот на Дарко. - Не треба да се прогласи за човек на годината, туку за “људина” на деценијата! Има полно кои се во можност да направат и повеќе, а ни со прст не мрднале. Дарко е еден од ретките хуманисти во Србија поради што неговата постапка не смее да помине незабележано! - возбудено рече Бајага. - Дарко покажа колкаво е неговото спортско срце! Тие деца ќе живеат благодарение на Дарко! Немам зборови со кои би можел да го искажам неговиот чин. Вук Костиќ вели дека зборови за гестот на Дарко се одвишни. - Секако дека заслужува секаква награда, но секоја е премала за вакво нешто. Човек на годината сигурно е - рече младиот актер.

Успех на српско-израелската комбинација

Ѓоковиќ и Ерлих во дубл го освоија Квинс Најдобриот српски тенисер Новак Ѓоковиќ и Израелецот Џонатан Ерлих триумфираа на Квинс турнирот во Лондон во конкуренција на дублови совладувајќи ги во финалето Словакот Карол Бек и Чехот Давид Скох со 2:1 во сетови - 6:7 (6:8), 6:2, 6:3 Третиот тенисер на светот и израелскиот специјалист за дубл остварија голем успех на познатиот лондонски турнир. После “тесно” загубениот прв сет, убедливо го добија вториот, за во продолжениот тај брејк да бидат посигурни и попрецизни, па заслужено триумфираа по еден час и 29 минути интересна игра.


Izbor

Sport

63 врати во живот по минусот од два гола Типсаревиќ без пехар маестрално избегнувајќи пораз на втоСрпскиот тенисер Јанко Типсаревиќ риот настап на тековниот турнир. Екипата на Матјаж Кека сјајно го отвори загуби од Украинецот Сергеј Стаховмечот и веќе по 15 минути поведе после ски 2:0 (6:3, 6:0) во финалето на феноменалниот удар на Валтер Бирса.

турнирот во холандскиот град Ден Бош. Типсаревиќ со пласманот во финале направи убава увертира пред почетокот на Вимблдон

Типсаревиќ без оглед на поразот направи Со освојувањето на трофејот во дубл убава увертира пред почетокот на ВимЃоковиќ ја “компензираше” прераната блдон денес. Финалето на тревната поврелиминација на Квинс во сингл конкурен- шина многу зборува за брзото прилацијата, каде загуби во осмина - финалето годување на Типсаревиќ на тврда подлога од Белгиецот Ксавиер Малис. Нема сом- после серијата турнири на земја. нение дека овој успех многу значи за српскиот најдобар тенисер пред продолжението на сезоната на терени на трева, особено пред учеството на Вимблдон.

Фудбалерот на Оксер ја прими топката на 25 метри од голот на Тим Хауард, а потоа следеше сјаен удар кој заврши во левиот агол на немоќниот голман на Евертон!

Така тоа се прави: “Орлите ги растурија “панцерите”

Јужна Африка 2010

Словенија испушти два гола предност

Фудбалската репрезентација на Србија ја победи Германија со 1:0 во второто коло од Светското првенБредли извлече бод за САД! Американство и така навести дека нема наците за малку до пресврт мера прерано да се врати дома од Јужна Африка. Голот на Јовановиќ и одбраната на Стојковиќ на пеналот против ривал кој скоро еден час играше без исклучениот Клосе беа доволни за првите три бода на “орлите” на овој Мундијал

Ѓоковиќ финалето во Квинс му е само второ во кариерата во конкуренција на ATP дублови, а прв пат триумфираше со значителна помош од Ерлих. Претходниот пат во пар со Чехот Радек Штепанек играше пред три години во Аделаида, каде ги победија Јужноафриканецот Весли Муди и Австралиецот Тод Пери. На турнирот во Лондон, кој е игран за вкупен награден фонд од 713.000 евра, во сингл триумфираше Американецот Сем Квери совладувајќи го во финалето земјакот Марди Фиш со 2:0 по сетови - 7:6 (7:3), 7:5.

Фудбалерите на Словенија десет минути ги делеа од пласман во осмина финалето на СП во Јужна Африка, но со погодокот на Мајкл Бредли селекцијата на САД се


64 Враќање на отпишаните. И тоа какво. Против Германија, репрезентацијата која сигурно најмногу покажа на Мундијалот. Секако, до мечот со Србија. Србија ги извади “флеките” од мечот со Гана и тоа против Германија. Момците на Радомир

Sport Голот за Србија го постигна Милан Јовановиќ во 38-та минута, кога Красиќ центрираше од десната страна, Жигиќ до глава ја врати топката во петерецот, а Јовановиќ ја спроведе во мрежата.

Izbor

Германија поголемиот дел од второто полувреме напаѓаше, иако од 38-та минута имаше играч помалку бидејќи Клосе беше исклучен по стартот над Дејан Станковиќ на средината на теренот. Најдобра прилика за изедначување имаше Подолски во 60-тата минута од пенал, но голманот на српската репрезентација Владимир Стојковиќ одбрани.

Во последното, решавачко коло, во среда Србија игра со Австралија, додека Германија се состанува со Гана. Антиќ во потполност ја повратија довербата на навивачите, кои “дигнаа раце” од нив по поразот од Гана. Со сигурна игра во првото полувреме, “орлите” стигнаа до гол, што на крајот го реши победникот.


Izbor

Nedelen horoskop od 21. 06. do 27. 06.

65

ОВЕН

Љубов: Деновите ќе бидат како создадени за љубов, а вие спремни да ѝ се посветите на начин кој е интересен. Некои Овни ќе бидат на прагот на вљубување. Забава и излегувања ќе има сосема доволно што и оние кои се сами лесно ќе наоѓаат сродна душа, а понекогаш ќе мора и да избираат меѓу повеќе опции. Оние кои се во врски повторно ќе покажат колку сакаат. Работа: Бидејќи Уран и Јупитер влегоа во вашиот знак, ќе пукате од ентузијазам и желба да направите нешто, да ги проширите хоризонтите, да ја развивате работата. На работното место ситуацијата ќе биде мошне жестока, бидејќи во вашето природно 6-то поле на работа се наоѓаат Марс и Сатурн. Очекувајте засилени напори, а некои работи и ситуации би можеле да бидат мошне сериозни. Сега ќе почнете да решавате важни прашања и тоа на долги патеки. Без проблеми ќе одговарате на сите поставени предизвици, и тоа најмногу поради споменатите планети во вашиот знак. Здравје: Водете сметка за варењето и уредната прехрана. Инаку сте во ред.

БИК

Љубов: Големата енергија, но и неспособноста да почувствувате однатре ќе го направат вашето љубовно небо променливо. Можеби премногу ќе сакате и ќе имате најдобри намери да успеете во приватниот живот, но ситуациите нема да ви одат на рака. Сепак, ќе имате доволно сила и тоа да го надминете, а најдобро со помош на хумор. Оние во врска ќе бидат добро, но нема да летаат до небесата како што можеби посакуваат. Работа: Многу Бикови сериозно ќе ѝ се посветат на педагошката дејност или на работа ќе имаат засилен ангажман со помлади лица. Овој однос ќе бара максимална одговорност, но со труд и редовна работа постепено сè ќе дојде на свое место. Оние кои се родители ќе се загрижат за своите деца. Во текот на неделата на работа исто така ќе се занимавате малку повеќе со финансиски прашања, можности за нови начини на заработка или слично. Ќе имате доволно енергија и ќе работите добро. Здравје: Ќе функционирате стабилно и конструктивно. Немате здравствени тешкотии.

БЛИЗНАЦИ

Љубов: Ќе бидете отворени за секаков разговор и токму таа ваша црта на вроден талент за комуникација ќе биде и вашата добивна комбинација за љубов. Проблем ќе биде што ќе бидете вон форма, барем кога станува збор за физичката енергија. Брзото заморување и недостатокот на

опуштеност ќе направат љубовните часови да ви бидат премногу напорни. Одморајте и објаснете ѝ на саканата личност дека ви е потребен повеќе сон. Не поставувајте големи барања и намалете ги излегувањата - најдобро ќе биде да уживате заедно во тивко и мирно опкружување. Работа: Веројатно ќе се затечете во несогласување со авторитети на работа. Ќе бидете доволно снаодливи и мудри да избегнете судир, но не и своите должности. Затоа бидете професионалец и покажете дека сте дораснати на задачите кои пред вас се поставуваат. Можеби вие мислите поинаку, но она што треба да го одработите, одработете го најдобро што знаете. Во одредени ситуации ќе биде подобро да молчите, бидејќи постои и можност од вербален судир. Воздржете се од коментари. Некои Близнаци би можеле да се соочат со семејни проблеми кои ќе треба да почнат да ги решаваат. Здравје: Падот на енергија ќе го надвладеете со ведар дух, шеги и оптимизам. Сепак би било добро повремено физички да се одморате малку повеќе од вообичаеното.

Ако сте веќе врзани, веројатно ќе станува збор за можност да поминете незаборавен викенд заедно или слично, а ако сте уште сами, добро отворете ги очите, бидејќи таа (тој) е некаде блиску до вас и само чека да ја (го) земете. Привлечноста со која зрачите секако ќе ви донесе наклоност на лицата од спротивен пол. Работа: Доаѓаат денови кога ќе морате посериозно да се позанимавате со финансиските прашања. Ситуацијата ќе бара максимална сериозност и одговорност, па гледајте каде можете да заштедите. Посилна соработка со странство, а за некои и можност за вработување надвор, преку граница. За сега тоа е можеби само можност за сезонска работа или договор на одредено, но ќе ви даде дополнителен импулс и надеж дека доаѓаат подобри денови. Повремено ќе бидете по малку мрзеливи и со неформален пристап кон работата, но истата ќе бара сериозност во подрачјето на финансиите. Бидете посериозни. Здравје: Можни се минливи проблеми со грлото, а сето останато е во ред. Сега можете малку подобро да се опуштите.

РАК

ДЕВИЦА

Љубов: Нема да има значителни проблеми во вашиот љубовен живот. Оние кои се веќе во врски, ќе функционираат добро, а најмногу во сферата на интимноста. Потребата да се повлечете и да уживате заедно по малку изолирани од надворешниот свет, ќе биде голема. Оние кои се сè уште сами ќе бидат мошне дискретни во освојувањата, па и нивните резултати ќе бидат повеќе на платонско ниво. Работа: Ако одите на деловно патување, сметајте на зголемени напори и дополнителен ангажман кој во текот на истото ќе се бара од вас. Затоа добро подгответе се. Некои Ракови би можеле да добијат неочекувана деловна понуда која би ги поставила на повисоко ниво во кариерата или би допринела за нивниот статус. Внимателно разгледајте ги сите опции и не се залетувајте. Ќе имате доволно време добро да размислите. Креативците меѓу вас ќе имаат дополнителна инспирација и мотив за творештво. Здравје: Понекогаш ќе изедете некој залак повеќе. Кај некои би можеле да се јават непријатно, но впечатливи соништа. Сè останато е во ред.

Љубов: Љубов кон сè што е скриено, тајно, па дури и мистично овој пат ќе ви донесе позитивни нешта во животот. Многумина партнерот ќе посакаат да го одведат на некое алтернативно место или да го запознаат со некој вид на нов начин на водење љубов, а сè поврзано со духовното. Оние пак кои се сè уште сами би можеле да сретнат личност која ќе ги заинтригира. Работа: Како неделата ќе одминува вие ќе станувате сè пожестоки и сè построг соработник во работата. Нема да бидете склони кон никакво попуштање и тешко на тој кој ќе очекува дека би можеле да му прогледате низ прсти. Не морате да бидете толку остри како кон другите, така и кон себе. Дозволете си некој момент на лежерност за да одморите и уште поефективно да продолжите со работата. Притисоците дека сè мора да се заврши во рок ќе постојат и натаму, но вашите способности тоа да го завршите ќе бидат поголеми од барањата. Затоа не треба да се грижите. Здравје: Со Марс и Сатурн во својот знак ќе живеете мошне организирано. Добро ќе ви дојдат моменти на опуштање и малку повеќе сон.

ЛАВ

Љубов: Извонредниот тригон на Венера ВАГА во вашиот знак и Јупитер и Уран во Овен Љубов: Вашата најдрага личност ќе биде скоро сигурно ќе ви донесе неочекувана, во подобро расположение од вас, па од пријатна и преубава љубовна прилика. неа (него) можете да очекувате секое


Nedelen horoskop od 21. 06. do 27. 06.

66

добро. Не дека и вие ќе бидете лошо, но двигател на љубовните настани овој пат ќе биде вашиот партнер. Добри идеи, разбирање, солидарност, сето тоа ќе дојде до израз овие денови меѓу вас двајца. Оние кои се сè уште сами имаат добри шанси некого да сретнат и тоа со помош на пријатели. Работа: Деловните партнери сè повеќе ќе ве привлекуваат и интригираат. Ќе гледате да склопите договори, без оглед колку труд ќе биде потребен. Сепак, внимателно. Проверувајте ги правните аспекти и читајте ја секоја ситница која ја пишува на хартија. Тоа важи за целиот период на летото, додека Јупитер е во опозиција. Инаку партнерствата би можеле да бидат мошне корисни и конструктивни за вас под услов да се држите до претходно напишаното. И натаму е добро поставена соработката со странци или странство, а водете сметка дека зајакнуваат и вашите непријатели, па бидете мирни и не расфрлајте се со своите успеси за да не предизвикувате дополнителна завист и подметнувања. Здравје: Зголемена е веројатноста од кошмари, но има и доста планети добро поставени, па главно сте добро, освен по некој лош сон. Заборавете го.

Izbor

СТРЕЛЕЦ

ВОДОЛИЈА

Љубов: Сè е во ред кога објективно ќе се погледне, иако партнерот нема најдобро да ве разбира. Но вашето субјективно чувство ќе биде за вас скоро поразувачко. Ќе бидете незадоволни, иако однадвор гледајќи немате причина за тоа. Недостатокот на исполнување и прилично брзото заситување и умор ќе ви бидат главните препреки да уживате во приватноста. Ослободете се од големите очекувања и уживајте малку. Работа: Ќе бидете изложени на две сосема различни влијанија кои за сега нема да бидат во судир или контрадикција. Едното е пријатно и благотворно, а се однесува на соработка со младите или се работи за занимавање со спорт, забава или рекреација. Во исто време постои и силно влијание од страна на надредените или владејачките структури кои ќе имаат сложени барања од вас, па ќе се бара максимална одговорност и сериозност, што вам нема да ви се допадне. На некој начин ќе чувствувате дека овие барање ја ограничуваат вашата слобода, но ќе морате да се прилагодите. Здравје: Пад на имунитетот, но и можност од акутни болки од разни видови ќе бараат од вас внимание и уреден живот. Но духот ќе ви биде силен.

Љубов: Засилените копнежи нема премногу да ве загрижуваат, бидејќи и онака сте друштвен тип, па со низа контакти ќе го надминете минливото затишје во приватниот живот. Всушност поважни ќе ви бидат луѓето општо, одошто некоја интимност во пар. Дотолку и покрај сиромашниот љубовен живот ќе се чувствувате добро. Веќе врзаните ќе излегуваат со саканата личност и повеќето од времето ќе го минуваат во поширок круг на луѓе. Работа: Комуникациите ќе ви отвораат пат за натамошен развој и напредување во работата. Темите како спортски, забавувачки или оние поврзани со млади ќе ви даваат дополнителен ветер во грб, па ако работите нешто од спомнатото, сметајте на успеси. Што се однесува до евентуални промени, иако за нив ќе размислувате најсериозно, сега не е време за нив. Можете тивко да планирате и да анализирате, но за сега одложете ги за подоцна (барем до есен) кога ќе имате подобра прилика да ги спроведете во дело. Здравје: Не се исклучени минливи проблеми со варењето и цревата, но сето останато е и повеќе од добро.

СКОРПИЈА

ЈАРЕЦ

Љубов: Просечниот или подобро речено анемичниот љубовен живот ќе се растегне и на оваа недела. Но тоа нема премногу да ве загрижува, бидејќи други работи во вашиот живот ќе течат подобро од што сте се надевале, па ќе имате низа причини да бидете добро. Можеби ова мало затишје во приватноста ќе донесе прилика за љубовна инвентура, па размислете каде сте и какви се вашите очекувања. Работа: Со влегувањето на Јупитер и Уран во вашето природно 6-то поле на работа и работното место за многу Скорпии ќе започне неочекувано квалитетно деловно раздобје. Одеднаш ќе забележите дека на работа ви е сосема добро, пријатно, а деловните прилики, макар и оние малите, ќе се појавуваат кога најмалку им се надевате. Ќе одговарате на сите поставени предизвици без проблеми, а многумина ќе размислуваат и за промена на работното место. Ќе бидат спремни да ги менуваат нештата и да се усовршуваат до крајни граници. Пред вас е мошне интересна недела. Здравје: За повеќето од вас ќе уследи подобрување на здравствената состојба. Со квалитетна грижа за животните навики вие својата кондиција уште повеќе ќе ја подобрите.

Љубов: Во своите освојувања или приближувања до личностите од спротивниот пол сите карти ќе ги фрлите на игра на заведување или еротска страна на односот. Ако се затечете во ситуација споменатото да го спроведете во дело и ако другата страна на тоа е согласна, гарантирана ви е добра забава и чувство на исполнетост. Оние кои веќе се во врска ќе го збогатат сексуалниот живот на обострана радост. Работа: Ќе решавате низа секојдневни работи на вообичаени теми. Но ќе ги има повеќе од обично. Ќе функционирате одлично и ќе чувствувате дека имате сè повеќе енергија и сила. Прашањата на знаење и повисоки спознавања ќе добиваат на значење и нивната тежина ќе биде само дополнителен двигател за натамошна работа и истражување. Некои посериозно ќе размислуваат или ќе разгледуваат можности за работа или соработка со странство. Исто така би можела да уследи ненадејна поволна понуда за решавање на некои прашања поврзани со недвижности. Сепак, тука проверете го правниот аспект на нештата, односно дали е сè легално. Здравје: Се наоѓате во извонредна форма, а и со својот животен стил уште повеќе ќе ја засилите.

РИБИ

Љубов: Време е да се фокусирате на малите работи и да уживате во ситниците на животот. Добро јадење, хоби или слични рекреативни занимавања моментно ви се единствено добро аспектирани кога станува збор за приватниот живот. Сето останато е напнато, под знак на прашање и тоа мошне сериозно. Немојте да драматизирате туку намалете ги очекувањата и живејте ден по ден уживајќи во оние мали работи кои животот ви ги дава, било да сте сами или во пар. Работа: Можноста да заработите повеќе од што сте очекувале ќе ви биде компензација за другите работи кои нема да ви се допаѓаат. Пред сè тоа се меѓучовечките односи кои ќе се заострат, а вие во сето тоа нема најдобро да се снајдете. Бидете тивки и работете ги своите задачи најдобро што знаете. Не одговарајте на провокациите, а оние кои можат, нека отидат на годишен одмор. Во семејниот круг ќе го наоѓате потребниот мир и едвај ќе чекате од работа да се вратите дома. Здравје: Одморајте се, опуштајте се кога и да можете и пред себе поставувајте минимални задачи. Не внесувајте се во грижите, бидејќи сега е тоа најлошото што можете да го направите. Побарајте ведри луѓе и еднакви содржини.

ИЗБОР#38  

Електронски неделник “Избор“

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you