4 minute read

Waarom wonen in België zo interessant is

Het was voorpaginanieuws in de Belgische kranten: Nederlanders kiezen weer voor Belgisch-Limburg om te wonen. De redenen voor de populariteit: huizen net over de grens zijn betaalbaar, ruimer en het aanbod is groot. De makelaars over de grens merken de terugkeer van de Limburgers.

Om de cijfers te laten spreken. In 2021 verhuisden 1131 Limburgers van deze kant van de Maas naar de overkant. Populair waren altijd de gemeenten net over de grens, maar nu kiezen veel mensen er ook voor om te wonen in Hasselt, Zolder of Zonhoven. Dat heeft alles te maken met het nieuwe werken. Veel mensen hoeven niet meer elke dag op kantoor te zijn en dan is het geen probleem om verder van het werk te wonen.

Waren het eind vorige eeuw vooral vermogende Nederlanders die naar België trokken vanwege de gunstige belastingregels, tegenwoordig zijn het vooral gezinnen met een modaal inkomen die kiezen voor een woning in Belgisch-Limburg.

Makelaar Nicole Janssen uit Maaseik, net over de grens bij Echt-Susteren mag al jaren Nederlanders tot haar klantenkring rekenen. Zij somt de voordelen op: “De huizen zijn ruimer en degelijker gebouwd en liggen op grotere percelen. Er is een groot aanbod van zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Nieuwbouw heeft bovendien als voordeel dat er belastingvoordelen zijn bij energiezuinige huizen.”

De Maaseikse makelaar, die ook veel exclusieve woningen verkoopt, zegt dat deze huizen vaak een eigen zwembad hebben. “Dat zie je in Nederland toch minder. Ook het feit dat we hier heel veel verschillende bouwstijlen hebben, maakt dat er voor elk wat wils is en in elke prijsklasse.”

Het kantoor heeft een ruim aanbod. Zo koop je in Maasmechelen al een nieuwbouwappartement voor 160.000 euro of een energieneutrale halfvrijstaande nieuwbouwwoning in Gruitrode voor 232.000 euro.

Wonen over de grens mag dan wel in kilometers niet ver zijn, het is wel emigreren en dan is het goed je te oriënteren over de regels die gelden. Dat onderschrijft Ron Weyzen die met zijn bedrijf Soeverein gespecialiseerd is in wonen en hypotheken over de grens. Hij geeft advies over waar je op moet letten. Door de jarenlange grensoverschrijdende ervaring van Soeverein kunnen ze kopers perfect begeleiden bij de stap naar België.

“Nederlandse banken financieren de aankoop van een woning over de grens niet meer, maar wij kunnen gewoon bij Belgische bank terecht, soms de vestiging van een van oorsprong Nederlandse bank. Ook voor ondernemers. Verschillen zijn er zeker. Zo kent België registratierechten die per gewest kunnen verschillen. Ook bestaat over de grens de koppeling tussen rentetarief en afname van verzekeringsproducten”, licht Weyzen toe. Hij adviseert dan ook aspirant kopers zich goed te laten informeren.

Niet alleen in de bestaande bouw is de interesse vanuit Nederlands-Limburg. Het bedrijf Superhuis in Lommel bouwt maatwerkhuizen. Wie grond koopt over de grens kan er door Superhuis een woning naar wens op laten bouwen.

Mede-eigenaar Raf Pauwels bouwt regelmatig huizen voor Nederlanders. “Dat doen we in elke prijsklasse, in overleg met de klant en architect. Wie een stuk grond heeft, kan vanaf 250.000 euro al een woning naar eigen idee en wensen laten bouwen. We zien vooral in de Noordelijke Kempen en in de grensstreek in Limburg dat Nederlanders hun huis door ons laten realiseren. In België zijn er wat dat betreft geen beperkingen door stikstof.

Peter Lenssen, zaakvoerder van Immofusion in Maasmechelen, merkt een duidelijke stroom Nederlandse aspirant-kopers zijn kant op komen. Ook hij ziet de voordelen in de praktijk. “Duidelijk meer waar voor je geld, meer buiten en meer aanbod. We hebben een project in Maasmechelen en daar was heel animo voor vanuit Nederland. Daar hebben we zelfs kopers uit Amsterdam gehad die hier willen investeren om bijvoorbeeld een B&B te beginnen. Lenssen denkt dat nog veel meer Nederlanders zouden kiezen voor de andere kant van de Maas als banken makkelijker een financiering zouden geven. We zien in de praktijk nog wel eens dat met name ondernemers geen hypotheek krijgen. Dat zou niet moeten kunnen”, aldus Lenssen van Immofusion.

Bij projectontwikkelaar Matexi in Hasselt bespeuren ze een duidelijke nieuwe instroom van Nederlandse kopers. “Bij een project in Lanaken gingen acht van de tien woningen naar kopers uit Nederlands Limburg”, legt Tom van Becelaere, business manager regio Limburg, uit. “Het zijn tweeverdieners, jonge koppels, die in Maastricht of omgeving geen huis kunnen kopen. Aan deze kant van de grens krijgen ze voor minder geld een nieuwbouwwoning met tuin, energieneutraal en vaak ook ruimer. We zien ook bij een project in Maaseik veel belangstelling vanuit Nederland. Vooral de plaatsen direct aan de grens zoals Lanaken en Maaseik zijn in trek”, aldus Tom van Becelaere.

Hetzelfde geluid klinkt bij Anouk Verslegers van Immo Verslegers. “De laatste jaren is er weer een toegenomen belangstelling vanuit Nederlands Limburg om in België te gaan wonen. We hebben veel bezichtigingen vanuit Nederland. De reden is dat woningen hier in verhouding goedkoper zijn en er veel aanbod is. Populair zijn de plaatsen die dicht bij de Nederlandse grens liggen. We verkopen heel wat aan mensen die uit Nederlands Limburg komen”, besluit Anouk.

Maasmechelen

Prachtige woning in rustige, groene omgeving Steenakkerstraat 24, 3630 Maasmechelen

Slaapkamers: 4

Perceelopp.: 30a 10ca

Woonopp.: 334m²

EPC: 204 kWh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: VG, WGlk, GDV, GVKR, GVV

€ 430.000,00Lanaken

Oud-Rekem

Karakteristieke woonst in het pittoreske Oud-

Rekem

Schijfstraat 14, 3621 Oud-Rekem

Slaapkamers: 3

Perceelopp.: 0a 65ca

Woonopp.: 130 m²

EPC: 465 kWh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: GVG, Wche, GDV, GVKR, GVV

Prijs op aanvraag

Maasmechelen

Ruim appartement op toplocatie

Maaseikersteenweg 66/3, 3620 Lanaken

Slaapkamers: 2

Woonopp.: 72 m²

EPC: 303 kWh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: in aanvraag

€ 209.000,00-

Heirstraat 71, 3630 Maasmechelen

Slaapkamers: 4

Perceelopp.: 6a 55ca

Woonopp.: 260m²

EPC: 198 Kwh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: VG, WG, GDV, GVKR, GVV

€ 425.000,00-

Vrijstaande en stijlvolle gezinswoning

Speltstraat 29, 3650 Dilsen-Stokkem

Slaapkamers: 3

Woonopp: 191 m²

Perceelopp.: 350 m²

EPC: 289 kWh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: VG, WuG, GDV, GVKR, VV

Maasmechelen

Koning Albertlaan 160, 3630 Maasmechelen

Slaapkamers: 3

Perceelopp: 653 m²

Woonopp.: 228 m²

EPC: 355 kwh/(m² jaar) Sted. Inlichtingen: VG, WG, GDV, GVKR, GVV

€ 335.000,00-

Uw Vertrouwenspartner In Vastgoed In Lanaken

Lanaken | Oude Heirbaan 50

Veldwezelt | Holtstraat 17

Lanaken | Kerkplein 5 bus 18

Maasmechelen

Slaapkamers: 2

Woonopp.: 89 m²

EPC: 180 Kwh/(m² jaar)

Sted. Inlichtingen: VG, WG,GDV, GVKR, GVV

€ 249.000,00- www.immo-verslegers.be

EN OMSTREKEN!

Verrassend ruime, gerenoveerde woning nabij de grens met Maastricht.

EPC 320 Gvg – Wg – Gmo – Gvkr - Gvv

Lanaken | de Merodelaan 70 bus 4

Ruime woning gelegen op een mooi perceel in het geliefde Veldwezelt.

Riemst | Heukelom-Dorp 8

Penthouse met uitzicht op het Kerkplein in hartje Lanaken!

Maasmechelen | Dorpsstraat 29

Volledig instapklare woning gelegen in het gezellige Riemst.

Twee energiezuinige nieuwbouwwoningen in Vucht.