Page 1

SIBIU • 16 FEBRUARIE - 1 MARTIE


DIN REVISTĂ BOTOND NAGY INTERVIU CU REGIZORUL

”Mă străduiesc ca show-urile mele să comunice nu un gând concret, ci mai degrabă o viziune mondială, faptul că : uite, poate fi și așa” Teatrul Național ”Radu Stanca” pregătește zilele

CITY LIFE Top 10 Zile și Nopţi Recomanzi locul tău preferat din oraș și mergi la Paris p.38

acestea premiera spectacolului ”Hedda Gabler” în regia tânărului regizor Botond Nagy.

CITY BREAK HAMBURG: Un amestec de limpezime nemţească, aer scandinav și mult șarm! p.56

1 martie bate la ușă! Nu uita de Mărţișor!

Top 3 cărţi recomandate de Adela Dinu

Micro-înșelatul: micile gesturi din online care pot afecta o relaţie!-

p.36

p.40

p.48

PLUS: CITY CULT P.16 / CITY FILM P.28 / CITY BREAK P.54 / CITY SPORT P.58

CITYZENII EDIŢIEI

Ștefan Dobre P.8

Adela Dinu P.22

Crina Mareș P.26

Alexandru Papadopol P.30


SALUT, SIBIU Răzvan Dobre Redactor - Zile și Nopţi

Zidul. Isteria. Ura. Plăcile roșii de OSB care acoperă zidul de susţinere al Pasajului Scărilor au aprins discuţii încinse între cetăţenii Sibiului, mai ales în online, locul cel mai ”potrivit” pentru disecat și rezolvat probleme și situaţii de criză. Faptul că cele mai multe case și obiective turistice din centrul orașului se prăbușesc sub ochii noștri, nu mai este de mult timp o noutate. E un subiect sensibil care de fiecare dată când este adus în discuţie devine pretext pentru discursuri isterice și pline de ură. În dezbaterile din ultimele zile, zidul instabil de lângă Pasajul Scărilor s-a metamorfozat repejor, repejor întrun zid solid, într-o linie de demarcaţie între cetăţeni și autorităţi, între sibieni și olteni, între studenţi și bătrânii cu școala vieţii, între bugetari și privaţi, între protestatari și postaci. Așa se face că de la isteria creată de niște plăci care acoperă un zid deteriorat în curs de reabilitare, s-a ajuns pe repede înainte la un discurs plin de ură, ușor previzibil vremurilor și locului în care ne scăldăm. Se spune că un oraș arată după chipul și asemănarea locuitorilor săi. Din acest punct de vedere, Sibiul e un oraș al contrastelor, poate fi în același timp extraordinar de frumos, precum oamenii care mișcă lucrurile într-o direcţie bună, dar și scorojit și periculos, precum oamenii care zac în faţa ecranelor și nu fac altceva decât să arunce cu vorbe toxice, găsind întotdeauna vinovaţi în afara perimetrului lor. Cu modul greoi în care reacţionează instituţiile responsabile ne putem lupta și sunt sigur că Pasajul va fi în curând ca nou, însă mi-e teamă că acest zid dintre oameni devine tot mai ”tunat” pe zi ce trece.

SKETCH-UL EDIŢIEI

Într-o clădire mică din centrul orașului, o mână de oameni reușesc să înfăptuiască lucruri cu adevărat măreţe. După 25 de ani de eforturi continue, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS primește lauri de peste ocean. Editorii publicaţiei American Express Essentials au realizat un Top 20 al celor mai bune festivaluri de teatru din lume și au plasat FITS pe locul 8. Poziţia e cu atât mai onorantă, cu cât FITS devansează numeroase festivaluri prestigioase de profil din toate colţurile lumii, precum cel de la Avignon. Ediţia aniversară 25, va avea loc între 8 și 17 iunie. Abia așteptăm!

ZILE ȘI NOPŢI - EDIŢIA DE SIBIU apare bilunar - gratuit | nr. 3 (349) | 16 februarie - 1 martie 2018 Contact: Str Mărăști nr. 9, Sibiu, e-mail: sibiu@zilesinopti.ro, website: http://sibiu.zilesinopti.ro/, fb: www.facebook.com/zilesinoptiSibiu Publisher: Marius Dicoiu (0744 35 99 10, marius.dicoiu@zilesinopti.ro) | Redactori: Ștefan Dobre (stefan.dobre@zilesinopti.ro) | Razvan Sădean (razvan.sadean@zilesinopti.ro) Colaboratori: Bogdan Brylynski, Ciprian Ciocan, Marian Coman, Celestin Cheran, Adela Dinu, Constantin Necula, Andrei Marcovci, Crina Mareș, Mitichi, Tudor Șt. Popa, Bogdan Sărătean DTP: Dani Gheorghiu (dani.gheorghiu@outlook.com) | Distribuţie: Alex Fălămaș (0755 02 29 57) | Administrativ: Simona Dicoiu (0755 02 29 55, simona.dicoiu@zilesinopti.ro) Mare Publicitate: Regia MGSI Valeria Iliescu (valeria.iliescu@mgsi.ro) | Dacă doriţi să semanalţi un eveniment: e-mail sibiu@zilesinopti.ro. Redacţia nu își asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior. Zile și Nopţi este membru BRAT și SNA.

Ediţiile Zile și Nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: București, Cluj, Timișoara / Arad Bilunare: Brașov (Poiana Brașov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Sibiu (Mediaș), Bacău / Piatra Neamţ / Roman, Galaţi / Brăila, Oradea (Felix, 1 Mai), Pitești, Bistriţa, Tg. Mureș. Lunare: Iași, Baia Mare, Satu Mare, Suceava (Rădăuţi)


Texte de Ștefan Dobre, Răzvan Sădean

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong" Sibiu prezintă sâmbătă, 24 februarie, de la orele 11:00 și 18:00, spectacolul „Cel mai mare Gulliver" în regia lui Alexandru Dabija. Evenimentul va marca Dragobetele prin distribuirea a o sută de vouchere cadou, în formă de inimi. „Pentru a marca această sărbătoare, am pregătit o mică surpriză spectatorilor ce vin la teatru în ziua de Dragobete: o sută dintre aceștia vor

descoperi câte o inimioară atașată locului lor de pe bilet, în mod absolut aleatoriu. Fiecare inimioară are un cod unic ce poate fi schimbat într-un bilet gratuit, o singură dată, la oricare din reprezentaţiile din repertoriul teatrului în anul 2018. Voucherele nu vor putea fi preschimbate în bani”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu.

CHESTIONAR DE #SIBIU: ANCA MARIA MĂRGINEAN Cu pasiune, curaj și mult suflet, a reușit până acum doar să contureze ceea ce urmează să o definească. Muzica populară este ”rădăcina”, însă de când face și actorie, viaţa îi este plină de acţiune. Muncește și își dorește să le împletească într-un proiect care să treacă testul timpului.

ESENŢIAL

Hedda Gabler de Henrik Ibsen va avea premiera în 21 februarie, de la ora 19:00

SPORT

LIVE CONCERT

ATELIER

Echipa de fotbal FC Hermannstadt joacă pe stadionul municipal din Sibiu împotriva FCSB, în 28 februarie, de la ora 18:30. Meciul va fi transmis și în direct la televizor.

Filarmonica de stat din Sibiu vă invită la un concert simfonic, în seara zilei de 1 martie. Invitaţi sunt dirijorul Koichiro Kanno și solistul Eduard Stan, la pian.

Diana Ribana organizează un nou atelier de creat povești la Teatrul Gong. Acesta este recomandat copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani și costă 14 lei.

08 | CITY LIFE


NOU ÎN ORAȘ

MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ SIBIU

CONCERT

PHOENIX REVINE LA SIBIU Celebra trupă Phoenix va susţine un concert la Filarmonica din Sibiu pe 17 februarie 2018, începând cu ora 19:00. Evenimentul face parte din turneul naţional "Sinteza-Rapsodia". "Sinteza-Rapsodia" își propune a fi un concert caracterizat prin accesibilitate, încărcat de viziune și profesionalism, un concert în care acordurile rock și etno-rock.

CÂND: 17 februarie, ora 19:00 PREȚ: 50 - 100 de lei

SPECTACOL

IUBIREA LA OAMENI Studioul CAVAS din cadrul Facultăţii de Litere și Arte din Sibiu va găzdui o nouă reprezentaţie a spectacolului ”Iubirea la oameni” de Dmitri Bogoslavski în regia lui Bogdan Sărătean. Din distribuţie fac parte: Ioan Paraschiv, Denisa Caian, Serenela Mureșan, Alin Turcu, Codruţa Vasiu, Bogdan Constantin, Ștefania Marola, Cătălin Pătru, Gabriela Pîrliţeanu și Ioana Cosma.

CÂND: 18 februarie PREȚ: Intrare liberă

APOLODOR

10 | CITY LIFE | NOU ÎN ORAȘ

MARTORI ȘI VICTIME, IAȘI 1941 Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul ASTRA prezintă la Sibiu expoziţia ”Martori și victime, Iași 1941”, la Casa Artelor. ” Expoziţia este una de tip fotodocumentar și exprimă prin 30 de panouri ilustrative tragedia Pogromului de la Iași și arătând publicului evenimentele care au avut loc în momente cheie din iunie 1941: masacrul din oraș și trenurile morţii: primul Iași - Podu Iloaiei și cel de-al doilea Iași- Tg Frumos”, spune Adrian Alexe, muzeograf Muzeul ASTRA.

CINEMA ARTA

TEATRUL GONG ”Apolodor în germană” e o joacă hazlie și utilă, un concert în limba germană cu o microbusolă română pentru orientarea celor care nu știu foarte bine germană”, a declarat Ada Milea, în timpul repetiţiilor. Spectacolul – concert de la Sibiu este construit în limba germană, cu scurte intervenţii în limba română pentru a păstra fluiditatea textelor lui Gellu Naum.

EXPO

1. Red Sparrow 2. You Were Never Really Here 3. Jocul de-a detectivii 4. Pe roți 4. Atelierul

CÂND: 22 februarie, ora 18:30 PREȚ: 9 lei


TOP

5

EVENIMENTE

la care să mergi în Sibiu Știaţi că British Council este prezent în România din anul 1938 și își desfășoară activitatea în mai multe centre din întreaga ţară? În fiecare an British Council colaborează cu mii de studenţi, profesori, decidenţi, academicieni, cercetători, oameni de creaţie și antreprenori din România. Din anul 1934 British Council este o fundaţie caritabilă, sub patronajul Royal Charter și, totodată, un organism de drept public în Mare Britanie. Nigel Bellingham, directorul British Council România va sosi la Sibiu pentru a sta de vorbă cu directorul Teatrului Naţional ”Radu Stanca”, Constantin Chiriac, în cadrul Conferinţelor FITS. Evenimentul are loc vineri, 16 februarie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus din Piaţa Mică.

3

Andrei Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuţi și apreciaţi comedianţi din România vine la Sibiu. El are programat un show în Club Trubadour, în seara zilei de 24 februarie, de la ora 19:00. Comediant, scriitor si om de radio, Andrei Ciobanu si-a început cariera în stand-up comedy în primul an de facultate. A ajuns apoi să prezinte la radio matinalul Kiss FM alături de colegul său de scenă, Sergiu Floroaia. Andrei este autorul a două romane de succes, „Suge-o, Ramona!” și „Suge-o, Andrei!”.

1

Teatrul Naţional ”Radu Stanca” pregătește premiera unui nou spectacol: Hedda Gabler de Henrik Ibsen, în regia lui Botond Nagy. Spectacolul a fost programat pentru data de miercuri, 21 februarie, de la ora 19:00 și joi, 22 februarie, ora 19:00, în sala mare a Teatrului Naţional ”Radu Stanca”. În distribuţie îi veţi putea vedea pe Marius Turdeanu, Ofelia Popii, Diana Lazăr, Cendana Trifan și alţii.

2

Evenimentele speciale FITS continuă în acest an cu o nouă conferinţă specială, Constantin Chiriac în dialog cu directorul British Council, Nigel Bellingham. Evenimentul are loc vineri, 16 februarie, de la ora 18:00, la Librăria Habitus. Conferinţa este organizată de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală al ULBS și sprijinit de Librăria Habitus. Intrarea la eveniment este liberă.

12 | CITY LIFE | TOP 5 EVENIMENTE LA CARE SĂ MERGI ÎN SIBIU

4

Teatrul pentru copii și tineret ”Gong” programează o nouă reprezentaţie a spectacolului ”Cel mai mare Gulliver”, în regia lui Alexandru Dabija și pe muzica Adei Milea. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 februarie, de la ora 11:00. Preţul uni bilet este de 6 lei, tarif unic.

5

Filarmonica de Stat Sibiu programează pentru seara zilei de 22 februarie, de la ora 19:00, un nou concert simfonic. Invitaţi sunt dirijorul Theo Wolters, pianista Mirabela Dina și trompetistul Frits Damrow.


”Mă străduiesc ca show-urile mele să comunice nu un gând concret, ci mai degrabă o viziune mondială, faptul că: uite, poate fi și așa”

interviu cu

Botond Nagy regizor

Teatrul Național ”Radu Stanca” pregătește zilele acestea premiera spectacolului ”Hedda Gabler” în regia tânărului regizor Botond Nagy, care a avut amabilitatea de a ne acorda un interviu pe această temă. Știu că în trecut ai fost la Sibiu cu un spectacol invitat în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Ai mai fost, cu alte ocazii, poate ca simplu spectator sau turist la FITS? Cu ce gânduri ai plecat? Da, la ediţia precedentă mi-a fost invitat spectacolul All Over Your Face și cu ocazia aceasta am putut să stau, aproape pe toată durata festivalului. Din păcate la celelalte ediţii nu am ajuns și spun asta cu mare regret, deoarece FITS chiar mi se pare un festival nu doar de o anvergură ieșită din comun, cu spectacole și artiști invitaţi de o clasă excepţională, pe care nu prea îi prinzi prin zonă, dar efectiv

tot orașul se transformă într-o sărbătoare teatrală și te trezești în mijlocul unui mega maraton de la un spectacol la altul, de la un eveniment la celălalt și undeva spre noapte îţi tragi sufletul la bufetul festivalului cuprinși de oameni foarte cool. Devine un punct de întâlnire, de conexiune și dezbatere și cred că acest lucru este cel mai important. În perioada aceasta lucrezi la ”Hedda Gabler”, la Teatrul Naţional ”Radu Stanca”. Cum s-a ivit oportunitatea creării acestui spectacol și cum te simţi la Sibiu? Îţi doreai să ajungi să lucrezi pe scena teatrului din Sibiu? Aici trebuie să îi mulţumesc în

14 | CITY LIFE | INTERVIU CU BOTOND NAGY

primul rând Claudiei Domnicar, care îmi urmărea munca de un timp și domnului Constantin Chiriac că au avut încrederea de a mă invita și că au acceptat din prima propunerea mea de a monta aici Hedda Gabler. Acum doi ani, exact în perioada aceasta am fost o scurtă vreme ospătar în Sibiu la o cafenea excelentă, care de atunci s-a închis din păcate, se numea Espresee, unde am avut șansa să cunosc doi oameni excepţionali, patronii localului: Szabó Bálint și Camelia Bandula. Și atunci mă mai plimbam pe la teatru, urmăream programul și îmi amintesc exact cum stăteam într-o ninsoare în faţa teatrului și îmi făceam filme cum ar fi să lucrez aici la un moment dat... Da, are un aer hollywoodian acest story, dar îmi asum (râde) chiar așa a fost și acum este într-adevăr un


vis, care a devenit realitate. Mulţi regizori spun că publicul din Sibiu este unul răsfăţat cu teatru, tocmai de aceea nu e deloc un public simplu. Simţi o presiune suplimentară, din punctul acesta de vedere, sau te concentrezi exclusiv pe ce ai de făcut și ce-ţi dorești? Nici spectacolele mele nu sunt simple! (râde). Și în niciun caz nu servesc cu ele publicul! Mă străduiesc ca show-urile mele să comunice nu un gând concret, ci mai degrabă o viziune mondială, faptul că : uite, poate fi și așa. Publicul de aici a văzut multe spectacole importante ceea ce este îmbucurător înseamnă că este mai deschis decât în multe alte locuri. Să vedem în ce măsură. Pot spune că Hedda Gabler în viziunea noastră, nu o să fie cel mai confortabil eveniment. Sunt curios de întâlnire. Cum colaborezi cu actorii naţionalului nostru? Era vreun actor pe care l-ai dorit în mod special în spectacolul tău? Simt că s-a născut o chimie specială între noi. M-am îndrăgostit la modul cel mai adânc de ei și mi-e greu să accept că au mai rămas 10 zile. Urăsc despărţirile și refuz ideea asta. Încă zi de zi descoperim nuanţe și detalii noi, pot spune că este vorba de o muncă de laborator elaborată cu o doză imensă de libertate și nebunie. Când ai actori deschiși nu te mai poate opri nimic! Este un sentiment senzaţional! Ca și echipa de creaţie cu care fiecare proiect nou este o aventură superbă, ne cunoaștem foarte bine cu unii chiar din școala generală și ne inspirăm reciproc, dar ne și permitem să ne criticăm cel mai dur posibil, deci este un proces într-o dezvoltare continuă. Am strâns în jurul meu oameni de cursă lungă,

deoarece mi se pare foarte util să poţi face teatru cu prieteni într-o atmosferă de prietenie. Un alt vis devenit real pentru mine a fost colaborarea cu scenografa Irina Moscu, un om și un artist deosebit cu idei foarte crazy și cu o atenţie impresionantă la detalii, cu care a fost o plăcere inedită să descoperim spaţiul spectacolului. Iar ceea ce privește alegerea titlului, dincolo de motivaţia mea personală, cunoscând o parte din trupă mi s-a părut o provocare imensă să ne apucăm de acest text la acest teatru! Iar după casting mi s-a adeverit, că sunt norocosul, care am distribuţia de vis pentru a realiza acest proiect. Fiecare personaj are o partitură complexă, care deja în sine este o provocare și un deliciu pentru orice actor și vorbim despre o capodoperă al lui Ibsen, care mi se pare astăzi de o actualitate acută. Vreau să-i menţionez pe toţi din distribuţie, deoarece o să vedeţi niște prezenţe hardcore, care lucrează enorm la acest proiect: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Adrian Matioc, Cendana Trifan, Diana Văcaru Lazăr, Arina Antonia Trif, Cristina Ragos iar nici nu mai trebuie să spun, că nu prea văd rostul să te apuci de un Hedda Gabler, dacă nu ai un Hedda Gabler, iar Ofelia Popii is the mother of all Hedda Gabler’s! Cu ce gânduri ar trebui să plec eu după ce văd spectacolul tău? Ce vrei să transmiţi? Vreau să îţi dau happiness! Să preiei bucuria vie de pe scenă! Să o simţi până la maţe și în sudoare! Să te las liber! Ăsta este cadoul meu, pentru toţi cei închiși la cap și la suflet! Inclusiv eu. Nu de puţine ori ţi-ai exprimat public încrederea în tânăra generaţie a României, care vine din urmă și are un mare potenţial.

La ce se întâmplă în ultimul an în România am putea spune că ”tinerii” fac un pas în faţă, dau dovadă da caracter? Rămâne să vedem. În momentul de faţă suntem foarte aproape de punctul culminant. Avem toate uneltele necesare de a sparge gheaţa, de a trage linia fără a face un pas înapoi și să susţinem nu doar prin statusuri pe facebook, că în prezent România NU este o ţară normală! Acum în mare parte depinde de noi să o facem una normală. Eu cred că vom reuși dacă ne focusăm bine și ne organizăm timpul și intenţiile în așa fel încât să aibă impactul necesar! Și nu în ultimul rând continuitate. Mi se pare un exemplu extraordinar și necesar atât ca și formă cât și conţinut comunitatea Vă vedem din Sibiu! Da, este deja o comunitate și ar fi bine să crească la o scară cât mai mare. Ai ocazia ca atunci când nu lucrezi să vezi orașul? Ne poţi da câteva exemple, unde-ţi bei cafeaua, unde iei prânzul, unde ieși la o bere? Băieţii de la Hug the Mug fac o cafea excelentă, îmi place atmosfera când intru acolo. La fel și la Kokoon o cafenea-ceainărie mai ascunsă dar cu arome tasty. De obicei după repetiţii mai colind străzile ascunse din centrul vechi, sunt multe locuri unde te surprinde stofa orașului. Sau pur și simplu mă așez pe o bancă pe lângă pietonala de lângă zidurile cetăţii și când e soare umbrele copacilor îmi stârnesc foarte intens ceva din atmosfera copilăriei mele. Dar ador să descopăr și locuri mai dubioase cum este zona restaurantului Prima cu toţi taximetriștii care stau la coadă pentru renumita ciorbă de burtă de acolo, care cei drept te copleșește chiar și atunci când teai pus pe meniuri de salate.  ȘTEFAN DOBRE, redactor - Zile și Nopţi

ZILE ȘI NOPŢI | 16 FEBRUARIE - 1 MARTIE 2018 | 15


TEATRU Iubirea la oameni

IUBIREA LA OAMENI

Un spaţiu intim dăinuit de o atmosferă ușor incomodă. Oameni vulnerabili. Neliniște. Iubire. Sacrificii. Doi tineri se îndrăgostesc. Un cuplu aparent fericit, caută să se despartă. Un bărbat se căsătorește cu femeia pe care o iubește și al cărei trecut îl acceptă. O dispariţie. O crimă. O conștiinţă încărcată. Dincolo de urât și frumos, de bine sau rău, de petreceri și de nesiguranţa zilei de mâine, se află iubirea. „Iubirea la oameni”.

Duminică, 18 februarie și miercuri, 28 februarie, de la orele 20:00, la Studioul CAVAS din incinta Facultății de Litere și Arte.

HEDDA GABLER

Spectacolul în regia lui Botond Nagy se joacă în avanpremieră miercuri, 21 februarie și în premieră joi, 22 februarie, de la orele 19:00, la TNRS. Bilete pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală, str. Nicolae Bălcescu nr. 17 sau online, prin www.eventim.ro

Hedda Gabler „Hedda Gabler” a milenialilor are sufletul sfâșiat de sensibilitate, manipulare, eros și violenţă. Hedda Gabler ne pune faţă în faţă cu realitatea și ne dă voie să ne confruntăm proprii demoni. Hedda Gabler ne înţelege slăbiciunile și ne răscolește sufletele, într-o instalaţie technopoetică și atemporală. Coregrafie. Energie. Muzică. Ritm. Trăiri intense.

Un one man show de și cu

Viorel Rață

după Jaroslav Hašek

vineri 23 februarie  19:00 la Biblioteca ASTRA, Sala festivă, Etaj II

16 | CITY CULT | TEATRU

duminică 25 februarie  19:00 la Biblioteca ASTRA, Sala festivă, Etaj II


FREE ÎN SIBIU COMISION ZERO LA BILETELE ONLINE. GONG Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong" Sibiu introduce începând cu luna februarie comision zero la toate tipurile de bilete atașate spectacolelor din repertoriu, precum și pentru evenimentele speciale de peste an. Până de curând pentru biletele achiziţionate online se percepea un comision de 10%.

BAC

LIVE CONCERT

Profesori ai Facultăţii de Ingineri din Sibiu oferă cursuri gratuite de pregătire la matematică în vedere examenului de Bacalaureat.

Concert cameral "FlorescuFernandez & Friends", în data de 25 februarie, de la ora 17:00, în Sala Oglinzilor a FDGR. Intrarea este liberă.

ESENŢIAL

MUNTE Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiștilor SKV a amenajat un traseu de poteci montane care leagă Sibiul de Dublin, în Irlanda.

Universitatea ”Lucian Blaga” oferă specializare și câte 40.000 de euro antreprenorilor dornici să deschidă o afacere în zona Sibiului.

 AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/NOUINORAS

18 | CITY LIFE | FREE ÎN SIBIU

În perioada 15 Ianuarie 2018 – 14 Ianuarie 2021, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu implementează proiectul „Start-UP Hub: Laboratorul antreprenorilor”. Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de ocupare prin crearea și ocuparea a 150 de noi locuri de muncă în urma înfiinţării a 75 de noi întreprinderi în zonele urbane aferente judeţelor din Regiunea Centru.


0 8, ora 20:0 ruarie 201ani. b fe 3 1 i, y marț comandat tinerilor sub 16 tere și Arte co f Spec ta

l nere

ioul CAVA J la Stud

de Li a Facultății S din incint

MENI IUBIREA LA OA avski itri Bogosl

de Dm

y mie

bruarie rcuri, 14 fe

ioul J la Stud

y

și Arte

de Henrik

ba român

y ă.

Habitus

16 y vineri,

y d

erilor sub mandat tin col nereco riac. f Spec ta te Allianz Ți de t ta en Litere și Ar col prez cultății de Œ Spec ta incinta Fa

S ioul CAVA J la Stud

din

MENI IUBIREA LA OA

de Dmitri

ski

Bogoslav

14 ani.

la Festivă, ASTR A, Sa

etaj II

O’Brien

ca AS

5 februa uminică, 2

J la Biblio

l prezenta

t de Allianz

A, Sala teca ASTR

ra 19:00 rie 2018, o

Țiriac.

Festivă, et

aj II

T ŠVEJK BRAVUL SOLDA

de Jaroslav

Hašek

28 febru miercuri,

arie 2018

0 , ora 20:0

16 ani. erilor sub mandat tin col nereco Țiriac. f Spec ta nz lia Al și Arte tat de de Litere col prezen Facultății Œ Spec ta

y 0

OMUNISTĂ

Lungu

co ΠSpec ta

ioul CAVA J la Stud

y d

erilor sub

0

EDEN

după Dan

:00 18, ora 20 bruarie 20 tere și Arte Sibiu fe 7 1 , tă ă ții de Li y s âm b ul Facultă S din cadr

, ora 20:0 arie 2018 ru b fe 8 1 16 ani. uminică,

ca

andat tin

SUNT O BABĂ C

cLoughlin de Sean M

k

te J la Biblio

te J la Biblio

DE TURN

ir Mroze de Slawom

l nerecom

ra 19:0 rie 2018, o

:00 18, ora 19 bruarie 20 fe 4 2 , tă ă aj II y s âm b Festivă, et TR A, Sala

și Arte de Litere a Facultății din incint S VA CA ioul J la Stud

EMIGRANȚII

februa vineri, 23

de Eugen

20 februarie

EA NOAH ȘI FLOAR

Ibsen

co f Spec ta

ÎN DIALOG C IA IR H C IN T N CONSTA INGHAM CU NIGEL BELL :00 18, ora 20 ia J la Librăr

0

HEDDA GABLER

RTIE AVIOANE DE HÂ

:00 18, ora 18 bruarie 20

8, ora 19:0 ruarie 201

Național Teatrului J la Sala

ioul CAVA J la Stud

în lim traducere INȚĂ SP gleză, cu Ù CONFER în limba en t susținut en im en IJ Ev

Ibsen

i. RĂ sub 12 an  PREMIE rsoanelor mandat pe col nereco ca Sibiu f spec ta Radu Stan

20:00 2018, ora te februarie Litere și Ar 5 1 de i, ții jo ltă y a Facu S din incint

16 fe y vineri, ECIALĂ

HEDDA GABLER

feb y joi, 22

ilk de Elise W

ilk

Național Teatrului J la Sala

de Henrik

RTIE AVIOANE DE HÂ

de Elise W

, ora 19:00 arie 2018

i. EMIERĂ sub 12 an  AVANPR rsoanelor mandat pe col nereco ca Sibiu f spec ta Radu Stan

20:00 2018, ora

Litere cultății de incinta Fa CAVAS din

21 febru miercuri,

S ioul CAVA J la Stud

a din incint

MENI IUBIREA LA OA

de Dmitri

ski Bogoslav


CFR CĂLĂTORI

CE NE PLACE

1

Ne place că încă mai circulă trenuri prin Sibiu. Fără glumă, la cât de prost arată și merge CFR-ul în ultimii ani, de la trenuri deraiate, la întârzieri cu orele, bani la ”nașul” și frig în vagoane, chiar este o minune că societatea mai funcţionează și trenurile încă mai circulă.

2

La fel, am putea spune că prin trenurile CFR Călători este cam mizerie, că nu prea miroase plăcut sau că iarna este frig. Dar adevărul este că mizerie facem tot noi, călătorii, că nu mănâncă ”nașul” seminţe pe culoar și nici nu-și pune picioarele pe scaunele din faţă. Situaţia este de așa natură pentru că ăștia suntem noi, toţi, în ansamblu.

2

Ne place că nu doar că subzistă pe piaţă, dar CFR mai face și investiţii la Sibiu. Dacă nu credeţi mergeţi să vedeţi pasajul care trece pe sub liniile de cale ferată din gara Sibiu. Știu că nu prea pare, dar a fost modernizat de curând, adică acum un an, doi. Umezeala și infiltraţiile de apă au apărut pe urmă, după modernizare.

3

Nu ne place că în România n-a mai fost văzut un tren care să respecte programul de la Marea Unire. Evident că asta-i o exagerare, însă e mult mai ușor să numeri întârzierile trenurilor dintr-o zi obișnuită decât să găsești vreo garnitură care ajunge la timp. Un exemplu de cât de profesioniști sunt angajaţii CFR și cât de atent e managementul.

3

Ne place că vrei să faci naveta de la Săliște până la Sibiu, chiar ai un tren cu două vagoane care merge zilnic pe ruta aceasta. Dacă vrei să mergi până la Brașov, cu chiu, cu vai, găsești un tren în care să te urci. La fel și înspre Râmnicu Vâlcea. Concluzia: Mai devreme sau mai târziu ajungi!

4

Dacă nu știaţi, aflaţi că în data de 16 februarie angajaţii CFR Călători afiliaţi la diferite sindicate au anunţat un mare miting de protest valabil pentru nemulţumirile din toată ţara. Nu, nu nemulţumirile călătorilor, nu înţelegeţi greșit! Ci, fiţi atenţi aici temă, lozinca mitingului este: “Să stârpim jaful din Unităţile Feroviare de Stat”. Că doar călătorii sunt puși pe jaf, nu tot ei!

4

Ne place că CFR Călători a anunţat de curând că renunţa la câteva sute de trenuri, de navetiști majoritatea, din toată ţara. Și nici măcar unul nu este de pe o rută care include Sibiul. Asta ne demonstrează că sibienii nu merg cu ”nașul” ori că traseele de prin zona noastră sunt rentabile.

5

În încheiere vă mai spunem o știre. ” CFR Călători a vândut bilete cu loc într-un vagonfantomă. Situaţie fără precedent, creată de CFR Călători, după ce trenul IR 1582, pe ruta ConstanţaBucurești Nord, cu plecare în data de 21 ianuarie, la ora 13.00, a rămas în mod inexplicabil, pentru călători, fără unul dintre vagoane”.

5

Nu în ultimul rând, ne place că CFR Călători face un minim efort de a se adapta la vremurile noastre și schimbă mersul trenurilor iarna și vara. Adică introduce vestitele ”Trenuri ale zăpezii” sau ”Trenurile soarelui”, care de bine, de rău, leagă Sibiul staţiunile de pe Valea Prahovei și de Constanţa. Repet, nu luăm în discuţie câte zile faci până la destinaţie. 20 | CITY LIFE | CE NE PLACE / CE NU NE PLACE

1

Am putea spune că nu ne place mizeria din Gara Sibiu, chiștocurile de ţigară aruncate pe jos, geamurile sparte, barurile pline de dubioși sau pereţii mâzgăliţi. Dar adevărul este că suntem atât de obișnuiţi cu această imagine deprimantă încât nu prea cunoaștem alternativă. Să ridice mâna sus cine a pus piciorul într-o gară modernă și civilizată în România, nu prin ţări străine.

CE NU NE PLACE


2017/2018

Adela Dinu Profesoară la CNPAS, autoare a unui volum despre jurnalele feminine. Scrie și pentru lapunkt.ro

22 | CITY ZEN | EDITORIAL

2017 Știu că timpul cuantificabil e o invenţie a omului, un instrument care ne simplifică și ne uniformizează existenţele. Cu toate astea, nu pot să nu mă gândesc la anul care se încheie cu o ușoară strângere de inimă. Anul 2017 va rămâne în conștiinţa românilor ca un an hipertensiv și hiperpolitizat, un an al obscenităţii publice, un an al morţii ultimului rege, dar și un an al solidarizării multor români în jurul unor crezuri comune, luminoase. Anul 2017 va rămâne anul în care românii încep să descifreze haloul de mister care a înconjurat revoluţia

din '89. Revoluţia confiscată. Revoluţia-diversiune. Schimbul de cadre. Transferul de putere. Iluzia libertăţii și a democraţiei. 2018 Sunt optimistă. Vreau să cred că trezirea din somnul raţiunii este un proces ireversibil. Românii încep să se trezească. Ce-mi doresc pentru noul an? Îmi doresc mai mulţi români educaţi, care nu mai pot fi atât de ușor manipulaţi. Îmi doresc mai multă conștiinţă și mai multă rușine în spaţiul public. Îmi doresc politicieni mai umili, mai modești, mai conștienţi de caracterul temporar al locului pe care îl ocupă.


Cine se tezește de dimineaţă ajunge antreprenor Antreprenorul este noul erou al lumii de azi cu un program clar stabilit. Este activ de la prima până la ultima oră. Nu își pierde timpul cu lucruri mărunte. Pentru el e capital să facă rost de capital.

Ionuţ Cheran Scriitor www.celestincheran.ro

Se trezește la 5 dimineaţa plin de motivaţie, aleargă în parc, face rapid un duș, mănâncă niște cereale cu lapte și un fruct, iar, în timp ce își bea cafeaua citește știrile cele mai importante. Trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă în lume. Apoi își verifică agenda, dă câteva telefoane, mai prospectează un pic piaţa, și merge încrezător la întâlnirile cu potenţialii săi clienţi. Ziua e lungă, iar oportunităţile sunt multe.

24 | CITY ZEN | EDITORIAL

În permanenţă se gândește cum să pornească o nouă afacere, se străduiește constant să dobândească noi abilităţi, se interesează serios de diverse investiţii, dorește din tot portofelul său din piele naturală să-și dubleze venitul, să facă profit direct din faţa laptopului, să urce cât mai sus în topul topurilor. El nu e doar un simplu deţinător de card de credit, e un adevărat leader care își asumă riscuri. El nu doar încearcă, ci e dedicat cu totul viziunii sale de businessman. Pentru restul lumii, adică ceilalţi angajaţi normali, există o grămadă de seriale cu care să-și ocupe timpul.


Fiecare cu marota lui

Crina Mareș

Pentru ea, muzeul e spațiu de dialog și de introspecție, hub comunitar și școală nonformală. Nu, nu doar de Noaptea Muzeelor...

26 | CITY ZEN | EDITORIAL

Am mea, clar, sunt muzeele. De ce o pledoarie pentru muzee…? Păi în primul rând pentru că sunt pentru toată lumea, nerezervându-și dreptul de a își selecta clientela. Pentru că poţi contempla în liniște, atâta timp cât simţi nevoia, un obiect, sau liniștea în sine, fără a părea un ciudat. Pentru că nu trebuie să fii sociabil dacă tu ești un introvertit. Pentru că nu trebuie să întreţii conversaţii de complezenţă, poţi doar să te bucuri de monologul interior, dar nici acesta nu e obligatoriu. Pentru că nu trebuie să demonstrezi nimic, nimănui. Pentru că îţi poţi construi și alimenta un univers imaginar

în care să evadezi. Pentru că a afla lucruri noi conferă, de cele mai multe ori, o stare de bine. Pentru că sunt o sursă de informaţie de cea mai mare încredere. Pentru că au grijă de comorile noastre materiale și imateriale și le împărtășesc cu noi toţi. Pentru că ne ajută să aflăm cancanuri ale istoriei sau ale unor părţi de lume știute doar din atlasul de geografie. E adevărat, ne putem continua viaţa și putem muri fără să știm prea multe despre dinozauri, Pasărea măiastră a lui Brâncuși, sau obiceiurile tribului Mursi, dar e păcat să nu știm că am împărţit cu ele această planetă.


DUPA 30 DE ANI!!!!

Alexandru Papadopol Actor la Teatrul Odeon care joaca în filme!!:)

D

rumul Taberei... cartierul in care se pare ca Ceausescu nu a vrut sa construiasca metrou pentru ca acolo traiesc ''burghezjii". A preferat Militari (Cartierul Militari), o zona muncitoreasca... prea muncitoreasca. Acum ceva timp “incercam marea cu degetul”cautand niste locatii “de anii '80”pentru un film lungmetraj si, bineinteles, dupa niste cautari destul de insistente si pline de sperante, mi-am dat seama ca este imposibil sa mai gasesti in Bucuresti blocuri fara interfoane, aere conditionate, termopane si, de multe ori, polistiren colorat. “Anvelopat”... cuvant curat capitalist. La blocul din Drumul Taberei unde am locuit intre 1980-1989, doua lucruri ramasesera nemaculate de valul tranzitiei: SKODA VERDE a lu' “ala cu damblaua” si usa de lemn a familiei Dumitrescu. Inginer P. Dumitrescu. Domnul inginer era un burghez pur-sange fara masina, il vedeai mereu in autobuzul 105 care mergea spre gara la vremea aceea. Si era un mare betiv. De fapt, 30 | CITY ZEN | EDITORIAL

elementele constitutive ale “rasei” erau perciunii lungi si stufosi, nelipsita sapca cadrilata si faptul ca atunci cand se imbata tipa ca este “ducele de Roma crescut cu doica”. Nu spunea niciodata “salut”sau “noroc”, ci doar “salve!”. Avea un pardesiu de raiat si adidasi Rosprint in picioare. Nu era tot timpul elegant, dar parca mereu in concordanta cu personajul pe care il purta. Sotia lui era vanzatoare la ADAM... magazinul. Marea problema a familiei nu era insa nici apetenta pentru bautura a domnului, nici faptul ca doamna (decenta altminteri) mai baga sub tejghea imbracaminte de contrabanda. Problema era fiul adorat al cuplului. Lumina ochilor lor. Motorul vietii, B., fiul, unicul fiu, facuse vreo doi ani de scoala de corectie, era pilaf la invatatura, de facultate nici pomeneala si ajunsese la 20 de ani fara sa fi muncit o zi. Statea tot timpul in fata blocului (in functie de anotimp) avand timp liber la discretie. Si cum te prindea iti povestea un film de actiune din seria “BRAT DE FIER" si “BRAT DE OTEL”. Actorul lui preferat era “baiatu'din American Ninja”. Fostul puscarias minor, isi batea joc de toata lumea, nu ajuta pe nimeni si traia pe banii parintilor la 20 de ani. Influenta pe care o “emana” acest baiat era considerata devastatoare. Expresia pe care o auzeam in casa eu si prietenii mei de la care parintii mai aveau minime pretentii, era invariabil: “Ce vrei? Sa ajungi ca B? Fara servici?” Revenind in timpurile noastre, cum spuneam, nu am gasit locatii. Cobor din bloc si fix pe bordura

de langa Skoda vad un batranel care statea in fund si scuipa de plictiseala. Am uitat sa spun ca mereu, langa scara blocului, daca era plin de scuipati si mucuri de tigari fara filtru (Bucegi... gen), insemna ca a stat B acolo, impreuna cu Soare, celalalt parazit al blocului, care totusi avea un serviciu de noapte la Semanatoarea. B era alcoolic! Grav! Vinisoare de sange pe obraji, culoare cirotica,un usor tremur al mainilor.... tot tacamu'. “Ce faci, ma?” “Uite, astept...” (e clar, e matol... nu m-a recunoscut nici macar de la televizor ...zic in capu'meu) “Ce?” “Pai m-am angajat trei zile la un butic si am ciordit o naveta de bere. Dar... (potop de injuraturi... care se terminau cu ceva concret care intra in “capul meu de prost”)... nu m-am uitat daca au camere de supraveghere in depozit. Parca aveau. Ca daca au camere, vin sa o ia inapoi. Daca nu... ramane a mea, ca nu face nimeni scandal pentru o naveta.” “A... pai si ce dracu' faci acum?” “Pai,,, am zis si cu Soare sa asteptam trei zile si daca nu vine nimeni dupa naveta de bere ... o bem.” “Deci... ce faci?” “N-auzi, ma, in p... mea?! ASTEPT!” “A... Hai sa traiesti!” si-mi zic... asta nici nu mai stie cu cine a vorbit. “Bai... Bai! Si sa-i zici lu *** (mare vedeta TV) sa vina la mine sa ii dau la buci, ca fraieru' ala (iubitul doamnei, mare cantaret si actor de ocazie) e praf. Sa vina la mine sa ii arat pe ANACONDA." Ufff... hai ca stie cu cine a vorbit.... “Da, ma! Ii zic...” “Ba! Sa nu uiti!” “Nu, ma, nu...”


1 martie bate la ușă! Nu uita de Mărţișor! Mărțișorul, pe care mulți îl cumpărăm în grabă de la una din tarabele înșirate pe Bălcescu pentru a-l oferi fetelor și femeilor în ziua de 1 martie, nu e doar un simplu cadou, ci un adevărat simbol al unui nou început, al bucuriei de a trăi, al dăruririi. Tocmai pentru că prevestește un nou anotimp cu alai de sărbătoare, în jurul mărțișorului s-au țesut multe legende, tradiții și superstiții. Poate că nu se face primăvară cu un mărțișor, dar măcar aduce un zâmbet de bucurie pe chipul oricărei femei. 36 | CITY STORIES | 1 MARTIE BATE LA UȘĂ! NU UITA DE MĂRŢIȘOR!


De prima zi a lunii martie e legat obiceiul Mărţișorului, simbol al venirii primăverii, al reînnoirii și al speranţei. Mica podoabă e oferită persoanelor apropiate pe 1 martie. În legătură cu originile obiceiul Mărţișorului circulă două mari legende. Una din acestea spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a redat astrul cerului şi oamenilor. În luptă el a fost însă rănit, iar sângele s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii. A doua legendă arată că Primăvara se plimba într-o poiană, când a observat un ghiocel răsărit, pe care a vrut să îl ajute să crească, îndepărtând zăpada din jurul lui. Iarna a devenit mânioasă şi a trimis un frig teribil peste ghiocel care a îngheţat. Primăvara a dorit să îi ţină de cald cu mâinile şi s-a rănit la un deget, iar sângele i-a curs peste ghiocel, readucându-l la viaţă. La origini, mărţișorul era simbolizat printr-o monedă, de aur sau argint, la care se ataşa o sfoară împletită din fire albe şi roşii sau albe şi negre, mai târziu a apărut sub forma unor mici pietre de râu vopsite în alb şi roşu înşirate pe o aţă, pentru ca în vremurile noastre el să ia forme cât mai diverse, de la mici bijuterii, până la obiecte artizanale, toate având nelipsitul șnur în alb și roșu. De sărbătoarea Mărţișorului se leagă o serie de tradiţii si superstiţii. Se spune că persoana care poartă mărţișorul mai multe zile consecutiv, perioada diferă de la o zonă la alta, va avea noroc tot timpul anului. În unele părţi, mărţișorul se leagă după purtare de ramurile copacilor pentru a alunga duhurile rele. Credinţele românești străvechi investesc mărţișorul cu puteri deosebite asemenea unui talisman: poartă noroc, apără de forţele malefice și previne îmbolnăvirea în lunile care urmează lui martie. Se spune că gospodinele nu au voie să

dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul și pentru a nu da norocul afară din casă. Tot în prima zi de primăvară, e bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu e bine să te cerţi cu nimeni, pentru că altfel riști să ai dispute până la venirea toamnei. Nu doar mărţișorul e înzestrat cu capacităţi remarcabile. Gestul dăruirii mărţișorului e încărcat și el de sacralitate și semnificaţii. A dărui un mărţișor cu inima curată unei persoane la care ţii cu adevărat înseamnă, conform anumitor credinţe din bătrâni, să îndupleci soarele să-ţi dea sănătate, frumuseţe, veselie, poftă de viaţă, iubire. Împreună cu mărţișorul există tradiţia de a se oferi și buchete de flori timpurii de primăvară, de obicei ghiocei.

Tot de ziua de 1 martie e legat și obiceiul alegerii ”babelor”. Potrivit tradiţiei populare, începând cu ziua de 1 şi până pe 9 martie se alege o zi, sau o ”babă”, care va anticipa starea de spirit, norocul și predispoziţia fiecăruia, până la “babele” de anul următor. Vremea din aceste zile relevă starea lăuntrică şi bunătatea sufletească a fiecărei persoane. Astfel, dacă vremea e frumoasă şi soarele străluceşte, omul e voios şi bun la suflet şi îi va merge bine tot anul următor. În schimb, dacă vremea e întunecată, acela nu va fi un om bun la suflet şi va fi supărăcios tot anul. Pe de altă parte, se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi e semn de bogăţie.  RĂZVAN SĂDEAN, redactor - Zile și Nopţi

ZILE ȘI NOPŢI | 16 FEBRUARIE - 1 MARTIE 2018 | 37


Top 10 Zile și Nopţi Recomanzi locul tău preferat din oraș și mergi la Paris Zile și Nopți a lansat campania Top 10, prin care își propune să facă un clasament al locurilor de ieșit din casă în 18 orașe din România. Campania durează până pe 28 februarie, iar cei care votează pentru locurile lor preferate din oraș nu rămân nerăsplătiți. Aceștia au șansa de a câștiga, prin tragere la sorți, premii importante, după cum urmează: 10 vouchere a câte 100 de lei fiecare, valabile pe iabilet.ro, o bicicletă și un city break la Paris.

Orașele pentru care se realizează topul sunt: București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov, Sibiu, Galaţi, Pitești, Tg. Mureș, Arad, Baia Mare, Bacău, Brăila, Piatra Neamţ, Bistriţa, Oradea, Focșani și Roman. Există șase categorii pentru care se poate vota: cel mai bun restaurant, cel mai bun pub, cel mai tare club, cea mai bună cafenea, cel mai tare festival din oraș, dar și cel mai tare eveniment din România. Pentru a participa la concurs, cei care recomandă și înscriu în top restaurantele, cluburile și festivalurile favorite trebuie să completeze în întregime formularul de concurs, disponibil pe site-ul campaniei Top 10,

disponibil aici: www.zilesinopti.ro/top10/. Pe 5 martie se aleg câștigătorii, prin extragere live pe pagina de Facebook Zile și Nopţi. Șansele sunt egale, premiile sunt pe măsura efortului depus pentru a recomanda tuturor din orașul tău cele mai potrivite locuri de ieșit din casă, iar rezultatele finale ale voturilor voastre sunt extrem de importante pentru noi toţi, cei care nu stau prea mult în casă și care abia așteaptă să încerce lucruri și locuri noi, bazate pe recomandări de încredere, ale celor care au testat restaurantele nou-deschise, cluburile de referinţă și care și-au dat check-in la festivalurile majore ale anului trecut.

38 | CITY LIFE | TOP 10 ZILE ȘI NOPŢI - RECOMANZI LOCUL TĂU PREFERAT DIN ORAȘ ȘI MERGI LA PARIS


TOP

3

CĂRŢI RECOMANDATE DE ADELA DINU

GEORG STEINER

ÎN CASTELUL LUI BARBĂALBASTRĂ HUMANITAS, 2013 Omul modern a deschis (aproape) toate ușile cunoașterii interzise din castelul lui Barbă-Albastră, iar puterea sa de a visa, de a aspira la o redresare în spirit utopic a societăţii, este iremediabil compromisă. Dacă secolul al XIX-lea este unul ar încrederii în perfectibilitate, cele ce urmează sunt tributare contrautopiei, iadului pe pământ (Holocaustul). Progresul moralei nu însoţește, în mod necesar, dezvoltarea culturii-aceasta este lecţia amară pe care omenirea trebuie să o înveţe.

repovestită de YIYUN LI

EPOPEEA LUI GHILGAMEȘ CURTEA VECHE, 2017 "Epopeea lui Ghilgameș" este cea mai veche scriere cunoscută a omenirii. Descoperim aici o lume sacralizată, suprasaturată de sens, dar perfect inteligibilă, cu o multitudine de zei capricioși care guvernează destinele oamenilor, cu vise premonitorii care întunecă veselia prezentului. Ne separă trei mii cinci sute de ani, dar suferinţele, plăcerile și mai ales teama [de moarte]- sunt aceleași. Moartea prietenului Enkidu îl va învăţa pe tiranul din Uruk, Ghilgameș, ce este frica. Noul Ghilgameș, cel dominat de frica de moarte, pornește în căutarea nemuririi.

40 | CITY CULT | TOP 3 CĂRŢI RECOMANDATE DE ADELA DINU

PHILIP ROTH

CONTRAVIAȚA POLIROM, 2017 În "Contraviaţa", Philip Roth își pune în practică reţeta infailibilă, care l-a transformat în cel mai remarcabil scriitor american al momentului: conjugarea senzualismului cu ascetismul, a disponibilităţii lubrice a evreului middle age/middle class cu nevoia de sacru tot mai acută a omului contemporan. Vita contemplativa rescrie o vita activa trăită comme il faut, în lumina unei respectabilităţi exasperante.


Ce să porţi în această primăvară, ca să ai ţinute de ‘Bravo, ai stil’? Una din întrebările care se află pe buzele tuturor femeilor odată cu venirea primăverii e: Ce se poartă în acest sezon? Fusta este, cu siguranţă, o piesă vestimentară cheie care te va scoate din anonimat în lunile de primăvară. Stiliștii recomandă fustele mini în combinaţie cu cizmele extrem de lungi care acoperă tot piciorul și fustele cu pene sau franjuri, care pot fi purtate cu un pulover casual și o pereche de teniși sau cu un top strălucitor și o pereche de sandale din mătase. Una din provocările acestui sezon e integrarea în ţinute de zi a materialelor transparente, a pieselor vestimentare cu sclipici,

paiete sau accente metalizate. Dacă știi cum să le combini, pot fi purtate în orice mediu, chiar și la birou. Primăvara aceasta ai voie să mixezi bulinele cu dungile în aceeași ţinută, singura regulă e ca aceastea să fie în aceleași nuanţe. În materie de genţi, înlocuiește clasicele clutch-uri cu o borsetă prinsă în talie și caută genţile

structurale, cu forme geometrice. Dacă îţi plac mult de tot culorile, dar nu te poţi hotărî la una singură, atunci poartă-le pe toate, în ţinute curcubeu, primăvara aceasta e permis. La fel de drăguţe precum o îngheţată, culorile pastelate rămân în tendinţe și în primăvara aceasta.

42 | CITY LIFESTYLE | CE SĂ PORŢI ÎN ACEASTĂ PRIMĂVARĂ, CA SĂ AI ŢINUTE DE ‘BRAVO, AI STIL’?

 Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi


KRAFTWERK 3-D la Arenele Romane După numeroase turnee mondiale de succes, „părinţii muzicii electronice“, Kraftwerk revin în România pe 1 martie 2018, la Arenele Romane din Bucuresti. Combinând muzica și arta, concertul Kraftwerk 3-D este considerat „Gesamtkunstwerk” - o adevarată operă de artă. Seria de concerte 3-D a început în 2012 la prestigiosul Muzeu de Artă Modernă din New York (MoMA) și a continuat cu reprezentaţii la Tate Modern (Londra), Akasaka Blitz (Tokyo) Opera House (Sydney), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Foundation Louis Vuitton (Paris), Neue National Galerie (Berlin) și Muzeul Guggenheim (Bilbao). Muzica lor, realizată cu ajutorul unor tehnici inovatoare, voci sintetizate și ritmuri computerizate, a avut o majoră influenţă în dezvoltare multor genuri muzicale, de la electro la hip hop și de la tehno la synthpop. Pe lângă inovaţiile muzicale, Kraftwerk a investit constant în show-urile live: proiecţii gigantice, roboţi și imagini holografice impresionante, toate într-un fascinant mix de sunet, imagine și culoare prin care membrii trupei - Ralf Hütter, Henning Schmitz, Fritz Hilpert, Falk Grieffenhagen, pun în valoare relaţia strânsă între om și mașină.  AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO

44 | CITY EVENTS | CONCERTE

RICHARD CLAYDERMAN WITH FULL ORCHESTRA Richard Clayderman va pune la cale un show maiestuos, încărcat de romantism, așa cum ne-a obișnuit, în care va îmbina acordurile emoţionante ale pianului sau cu sonorităţile orchestrei simfonice. “Prince of Romance”, așa cum mai este cunoscut Richard Clayderman, transformă fiecare notă muzicală într-o emoţie și reușeste să exprime prin, fiecare atingere de clape, tandreţea și candoarea sentimentului de iubire, într-o manieră mai puternică decât orice succesiune de cuvinte. Richard Clayderman a fost denumit de Cartea Recordurilor drept “cel mai de succes pianist al tuturor timpurilor” graţie carierei sale impresionante ce cuprinde peste 1300 de piese înregistrate și 150 de milioane de albume vândute în întreaga lume. El a fost distins cu 267 de discuri de aur și 70 de discuri de platină până în acest moment.


ÎN CINSTEA ROMANTISMULUI: TOP

3

COCKTAILURI!

LA VIE EN ROSE

PASSION FRUIT

FRENCH 75

Amestecă 2 linguriţe apă de trandafiri cu un cub de zahăr, până când zahărul e complet topit. Adaugă câteva felii de căpșuni și toarnă 120 ml șampanie roz de la frigider. Ornează cu o felie de lime! Un cocktail roz care face minuni în luna iubirii!

Amestecă 120 ml șampanie de la frigider cu 30 ml suc de fructul pasiunii. Adaugă câteva cuburi de gheaţă și ornează cu zmeură sau căpșuni, după preferinţe. Un cocktail extrem de ușor de preparat, dar cu care îţi vei cuceri pe loc jumătatea!

Stoarce sucul de la 1 lime și amestecă-l cu 1 cub de zahăr până când zahărul se topește de tot. Adaugă apoi 30 ml gin și 30 ml Cointreau și amestecă bine. La final adaugă 120 ml șampanie de la frigider. Cocktailul se servește imediat!

46 | CITY DRINK | ÎN CINSTEA ROMANTISMULUI: TOP 3 COCKTAILURI!


Micro-înșelatul: micile gesturi din online care pot afecta o relaţie! Pentru cei mai mulţi dintre noi, folosirea canalelor de social media a devenit o a doua natură. Ne influenţează stilul de viaţă, prieteniile, jobul sau relaţia de cuplu. Un studiu recent arată că e foarte ușor să ”călcăm strâmb” în era digitală. Tehnologia ne oferă posibilitatea de a interacţiona cu ușurinţă cu persoane necunoscute, colegi de birou sau foști parteneri. Conceptul de înșelat și-a lărgit sfera de cuprindere în zilele noastre. Dacă înainte infidelitatea se proba doar atunci când unul dintre parteneri era prins în timpul amantlâcului, în prezent, activitatea online poate fi considerată o formă de infidelitate dacă unul din parteneri manifestă un interes virtual pentru o persoană din afara relaţiei. Folosirea emoticoanelor cu inimi, pupici sau îmbrăţișări, aprecierea pozelor în mod repetat sau conversaţiile secrete, sunt gesturi, aparent inofensive, care pot stârni gelozie. Această nouă formă de înșelat, denumită ”micro-înșelat”, pune pe cârca parteneriilor o sarcină în plus: trebuie

să stabilească de comun acord ce e acceptat să facă în online. Pe de altă parte, studiul menţionează că niciodată nu a fost mai simplu să ne urmărim partenerii. Sunt atât de multe ”urme” în online, încât nici nu trebuie să săpăm foarte adânc.  Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi

48 | CITY LIFESTYLE | MICRO-ÎNȘELATUL: MICILE GESTURI DIN ONLINE CARE POT AFECTA O RELAŢIE!


Alegerea buchetului de mireasă

Dana Dancu Designer Florist

50 | CITY ZEN | EDITORIAL

Recomandarea noastră este ca orice mireasă să ţină cont de anumite detalii cand face alegerea buchetului. Astfel, trebuie să aibă în vedere alegerile deja facute, respectiv stilul și culoarea rochiei, coafura, bijuteriile pe care vrea să le poarte, cât și de dată, tematică și locaţia unde se va desfășura evenimentul. Într-adevăr, în ultimii doi ani, trendul a adus un nou stil de buchet de mireasă. Un buchet mai lejer, nu neapărat rotund, compus din flori inedite cât și culori puternice. Asta nu înseamnă că toate miresele trebuie să ţină cont de acest trend. Pentru că, așa cum ziceam mai sus, nu se potrivește tuturor stilurilor și tematicilor alese. Florile din buchetul miresei si anotimpurile: Primăvara - ranunculus, zambila, frezia, clematis, lalea, genista, liliac,

alium, bujor - doar din luna mai Vara - trandafir, floarea soarelui, lathyrus, mathiola, hortensia, gomphrena, bujor - doar iunie si iulie, astilbe Toamna - dalia, crizantema, orchidee, Erica, euphorbia, gloriosa, hortensia, trandafir, astrantia Iarna - heleborus, orchidee, senecio, anemone,amaryllis, brunia,trandafir Propuneri pentru 2018: - Buchete în nuanţe de roz, contrastate cu mov-prună și roșu aprins, crenguţe de fructe de pădure - Buchete formate din flori albe și de nuanţa fildeșului, cu detalii metalice auriu, bronz, argintiu - Buchete în nuanţe de galben sau portocaliu și combinate cu albastru, verde crud, bleo ciel. Orice alegere faceţi, important este să vă simţiţi bine în aceea zi și să fiţi mulţumită de deciziile luate!


Dieta nordică, ideală pentru o siluetă perfectă și o sănătate de fier! La fel precum populara dietă mediteraneană, dieta nordică propune un stil de viaţă, și nu un regim alimentar temporar. Spre deosebire de prima, însă, dieta nordică elimină complet din alimentaţie pâinea albă, pastele și mămăliga, interzicând consumul de cereale rafinate și alimente procesate. Dieta nordică câștigă tot mai mult teren, mulţumită principiilor sale care promovează consumul de produse locale, eco, de sezon și ticsite cu nutrienţi valoroși pentru sănătate. Acest regim propune consumul unei cantităţi mai mari de plante și al uneia mai mici de carne, preferând totodată mai degrabă produsele

acvatice, de la pești la crustacee și alge. În plus, preferabil este și consumul de plante sălbatice sau carne provenind de la animale crescute în ferme locale. De pildă, potrivit principiilor acestei diete, mesele de seară de-a lungul unei săptămâni ar trebui să fie împărţite astfel: trei cu carne, două

cu fructe de mare și două mese vegetariene. În rest, poţi consuma cât de multe rădăcinoase, legume cu frunze verzi, fructe oleaginoase, fructe de pădure, leguminoase și fructe de livadă îţi dorești, plus cereale integrale ca secara, alac, ovăz și orz.  Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi

52 | CITY LIFESTYLE | DIETA NORDICĂ, IDEALĂ PENTRU O SILUETĂ PERFECTĂ ȘI O SĂNĂTATE DE FIER!


AZUGA

Locul perfect pentru o ultimă escapadă pe pârtie! Pentru că sezonul de iarnă se apropie de sfârșit, cel puţin calendaristic, îţi propunem o ultimă escapadă pe pârtie. E imposibil să nu fi auzit despre Azuga. Până la începutul anilor 2000, Azuga era doar un mic orășel industrial, însă totul s-a transformat atunci când în zonă s-a construit pârtia Sorica, prima pârtie din ţară omologată de Federaţia Internaţională de Schi. Dacă vrei să schiezi, acum ai la dispoziţie 7 pârtii cu o lungime totală de 7 km pe care îţi poţi exersa abilităţile sportive. Pârtiile sunt deservite de o telegondolă modernă, bandă rulantă și instalaţii de teleski și babyski. Pentru pasionaţii de senzaţii tari sunt amenajate și două pârtii de tubing. Vestea bună e că și dacă nu ești vreun mare împătimit al sporturilor de iarnă, tot o să găsești ceva atractiv de făcut. Dacă ai poftă de drumeţie și de priveliști faine, dar fără prea mult efort fizic, atunci poţi încerca traseul Azuga - Valea Grecului - Cabana Diham. Ca un pont, fă o oprire pe vârful Grecul pentru panorama extraordinară, se vede atât abruptul Bucegilor, cât și Munţii Baiului, Piatra Mare și Postăvarul.  Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi

54 | CITY BREAK | AZUGA: LOCUL PERFECT PENTRU O ULTIMĂ ESCAPADĂ PE PÂRTIE!


HAMBURG

Un amestec de limpezime nemţească, aer scandinav și mult șarm! Nu ar trebui să mire pe nimeni că Hamburg e una dintre destinaţiile în trend în 2018: e o metropolă eclectică, plină de viaţă, dar în acelaşi timp, e şi o destinaţie turistică elegantă şi interesantă, precum şi cel mai mare oraș-port al Germaniei. Centrul istoric e străbătut de numeroase canale și râuleţe, traversate de peste 2.500 de poduri, mai multe ca la Veneţia sau Amsterdam. Musai de vizitat

pe întuneric, atunci când luminile proiectate pe zidurile clădirilor creează un spectacol uluitor. Una dintre clădirile-simbol ale orașului e recent inaugurata Elbphilharmonie. Frumuseţea ei îţi taie respiraţia: reprezintă o secţiune de val învelită în sticlă, construită pe spatele unui vechi depozit. Alte bijuterii arhitectonice de neratat sunt Primăria, biserica Sankt Michaelis, clădirile în formă de navă

Sprinkenhof şi Chilehaus, muzeul Kunsthalle. În ceea ce privește viaţa de noapte, posibilităţile sunt extrem de numeroase: o noapte de distracţie în toată puterea cuvântului nu poate să fie completă fără să treci prin zonele Reeperbahn și St. Pauli. Aici vei găsi baruri și cluburi în care distracţia e mereu în toi.  Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi

56 | CITY BREAK | HAMBURG: UN AMESTEC DE LIMPEZIME NEMŢEASCĂ, AER SCANDINAV ȘI MULT ȘARM!


FOTBAL

MECI PE NOCTURNĂ Federaţia Română de Fotbal a anunţat programul oficial al partidelor din sferturile de finală ale Cupei României. Meciul dintre FC Hermannstadt și FCSB se va juca miercuri, 28 februarie, de la ora 18:30 pe stadionul municipal din Sibiu. Partida va fi transmisă în direct la TV de postul Digisport 1. Programul celorlalte partide din ”sferturi”: Marţi, 27 februarie, Gaz Metan Mediaş – Astra Giurgiu, ora 20,30; Miercuri, 28 februarie, FC Botoşani – CSM Poli Iaşi, ora 21,15; Joi, 1 martie, CS Universitatea Craiova – FC Dinamo, ora 20,30. Partidele din sferturile de finală se dispută în sistem eliminatoriu, într-o singură manşă, pe terenul echipei de categorie inferioară sau mai slab clasate în campionatul precedent. În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se procedează la prelungiri şi, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.  Ștefan Dobre, redactor - Zile și Nopţi

58 | CITY SPORT | RECORD LA PĂLTINIȘ


SCHI

RECORD LA PĂLTINIȘ Un nou record de ture a fost stabilit la Păltiniș. Maratonul de 12 ore a adus la start peste 50 de concurenţi la cele două clase, ski și snowboard. Avantajaţi de deplasarea mai rapidă spre teleschi și telescaun, schiorii au stabilit recordul de ture posibile în 12 ore, nu mai puţin de 160 de ture, reușite de trei concurenţi. Campionul clasei snowboard a făcut 158 de coborâri iar următorii doi clasaţi câte 154. Francis Sarosi, Leonard Mitrică și Daniel Muntean au ocupat cele trei poziţii ale podiumului de ski, iar Silviu Popa, Robert Damian și Alex Macrea au urcat pe podiumul de snowboard. La echipe, Sebastian Barbu și Darius Borș au reușit 159 de coborâri, urmaţi îndeaproape de Florin Mirescu și Ciprian Fușle cu 158 și Petru Rășina și Dumitru Popa, cu 157 de coborâri în 12 ore de concurs.  Ștefan Dobre, redactor - Zile și Nopţi

60 | CITY SPORT | MECI PE NOCTURNĂ


FC HERMANNSTADT

TRANSFER NOU FC Hermannstadt a anunţat și ultimul transfer din pauza competiţională, este vorba despre fotbalistul Cristian Danci. În vârstă de 29 de ani, Cristian Danci s-a născut la Reșiţa și vine la FC Hermannstadt de la Gaz Metan Mediaş. Mijlocaşul central Cristian Danci are în palmares aproape 100 de partide jucate în Liga 1, iar în actualul sezon a evoluat în 20 de meciuri de campionat pentru gruparea medieșeană. Conform site-urilor de specialitate, valoarea lui Cristi Danci este de aproximativ 250.000 de euro, în acest moment. FC Hermannstadt i-a mai transferat în această pauză competiţională pe Olivian Surugiu și Alexandru Curtean, ambii trecuţi pe la Gaz Metan Mediaș. FC Hermannstadt are ca obiectiv declarat promovarea în Liga I, la vară.  Ștefan Dobre, redactor - Zile și Nopţi

62 | CITY SPORT | TRANSFER NOU


64 | CITY LIFE


HOROSCOP TAUR Cu Venus, stăpâna Taurului, situată în casa carierei, prima decadă din februarie 2018 aduce realizări și succes. Acestea se datorează parţial șansei și parţial farmecului personal, dar o contribuţie importantă o are și determinarea ta, siguranţa în acţiune și priceperea cu care știi să negociezi pentru a obţine ceea ce vrei.

GEMENI Colaborările, asocierile și munca de echipă sunt la mare preţ în activitatea profesionala a Gemenilor în februarie 2018. Perioada lasă însă destul loc și pentru concurenţă și rivalităţi. Fiindcă Soarele și Mercur (stăpânul Gemenilor) se află în casa a noua, unde are loc și o eclipsă, în februarie 2018 ies în prim plan studiile, cultura și conexiunile cu zările largi.

RAC Cu Marte în casa muncii Racului, în februarie 2018 ai iniţiativă profesională, energie și poftă de lucru. Te remarci prin eficienţă, viteză de reacţie și prezenţă de spirit. Așteaptă-te, însă, să te confrunţi și cu urgenţe sau cu momente de criză, în care este nevoie să preiei controlul, să acţionezi sau chiar să lupţi.

LEU Casa relaţiilor Leului este tranzitată în februarie 2018 de Soare (stăpânul Leului), Venus (stăpâna casei carierei) și Mercur. Prin urmare, colaborările și munca în echipă sunt cheia succesului în această perioadă. Deși ai certe calităţi de lider, acum avansezi mult mai rapid dacă lucrezi cot la cot cu ceilalţi, într-o atmosferă de colegialitate.

FECIOARĂ Luna februarie 2018 aduce Fecioarelor noutăţi în sfera profesională, fiindcă eclipsa de Soare din data de 15 se petrece în casa muncii Fecioarei și este în conjuncţie cu Mercur, stăpânul casei carierei. Prin urmare, este posibil să pornești un nou proiect, să schimbi locul de muncă, ambianţa de le serviciu, metodele de lucru etc.

BALANȚĂ În februarie 2018 nu este exclusă apariţia unei noi iubiri. Fiindcă Mercur se află în casa a cincea a Balanţei iar eclipsa de Soare are loc tot aici, te așteaptă întâmplări neașteptate sau neobișnuite pe tărâm amoros și poţi să ai parte de experimente, schimbări sau surprize. Probabilitatea cea mai mare de producere a acestora se situează în primele două decade.

SCORPION Marte, stăpânul Scorpionului, se află în casa banilor. Prin urmare, februarie 2018 este o lună de iniţiativă și acţiune la nivel financiar, în care simţi imboldul să faci mai mulţi bani, să-ţi rentabilizezi munca, să investești sau să faci diverse tranzacţii. Câștigurile pe care poţi conta vin din muncă. Și nu par să fie deloc neglijabile.

SĂGETĂTOR Februarie 2018 este o lună plină de dinamism, care îţi valorifică la maximum spiritul întreprinzător. Marte, planeta iniţiativei și a acţiunii, tranzitează Săgetătorul, ceea ce înseamnă că te ambiţionezi, te mobilizezi, treci la acţiune, faci dovada spiritului de comandă, a eficienţei și puterii de decizie. Schimbarea plutește în aer.

CAPRICORN Banii sunt pentru Capricorni un capitol special până în 2020, cât timp stăpânul casei banilor se află chiar în Capricorn, dar devin cu atât mai motivanţi în primele două decade din februarie 2018, când Soarele, Mercur, Venus și eclipsa de Soare își fac de lucru prin sus-numita casă. Fii pe fază, căci pot apărea situaţii neașteptate! Gândește creativ!

VĂRSĂTOR Eclipsa de Soare, care are loc în februarie 2018 în Vărsător, aduce un suflu înnoitor în viaţa profesională. Tot către înnoire caută și Mercur, aflat și el în Vărsător. Marte, planeta acţiunii, aflat în casa a unsprezecea a Vărsătorului, pune la cale proiecte entuziaste. Soarele, care tranzitează Vărsătorul, te pune în lumină.

PEȘTI Hotărâtul și eficientul Marte se află în casa carierei Peștilor pe tot parcursul lunii februarie 2018. Foarte motivant, Marte te îndeamnă să-ţi fixezi obiective curajoase, să lupţi pentru a le atinge, să vrei să te impui, să arăţi de ce ești înstare din punct de vedere profesional. De asemenea, viaţa profesională mai poate avea tangenţe cu lumea universitară, culturală, spirituală, juridică.

BERBEC Îţi propui sau îţi sunt impuse obiective dificile în plan profesional, dar ambiţia este mare și șansa este de partea ta. În primele două decade din februarie 2018 Soarele, semnificatorul autorităţii, al rangului și al prestigiului, se află în cea mai favorabilă casă, împreună cu Mercur, stăpânul casei muncii Berbecului. Prin urmare, te bucuri de sprijin, protecţie și popularitate.

ZILE ȘI NOPŢI | 16 FEBRUARIE - 1 MARTIE 2018 | 65


CHESTIONAR DE #SIBIU

Anca Maria Mărginean Cu pasiune, curaj și mult suflet, a reușit până acum doar să contureze ceea ce urmează să o definească. Muzica populară este ”rădăcina”, însă de când face și actorie, viaţa îi este plină de acţiune. Muncește și își dorește să le împletească într-un proiect care să treacă testul timpului.

1

DE CE SĂ LOCUIEȘTI ÎN SIBIU? E orașul cu ‘’acel ceva’. În Sibiu, indiferent de anotimp, de multe ori poţi avea impresia că ești în altă ţară. Când spun de unde sunt și aud foarte des: ”dacă aș alege un oraș în care să mă mut, Sibiul e pe primul loc”, mă simt încă o dată mândră că locuiesc aici.

tine”, organizată de Asociaţia AUAN și Radu Nechifor în fiecare an în luna decembrie la sala Thalia, are scopul de a strânge fonduri pentru copiii asociaţiei. Este un spectacol la care particip de 5 ani și care mi-a schimbat viziunea despre ceea ce înseamnă să dăruiești.

2 3

6 7 8

TREI LOCURI PE CARE ORICINE AR TREBUI SĂ LE VADĂ ÎN SIBIU Muzeu Satului, Piaţa Mica și Parcul Cetăţii.

CEA MAI BUNĂ CAFEA ÎN ORAȘ O BEI Obișnuiesc să-mi beau cafeaua în drum spre grădiniţă și pentru mine Lara Coffe Shop este ”the best”.

4 5

UN FESTIVAL TARE CU CARE ASOCIEZI SIBIUL Inevitabil primul gând e FITS, dar dacă aleg subiectiv, e Feeric Fashion Week. UN EVENIMENT MIȘTO, DAR CARE NU E SUFICIENT DE BINE PROMOVAT Gala ”Credem în

66 | CITY ZEN | CHESTIONAR DE #SIBIU

UN LOC PREFERAT DE UNDE POȚI VEDEA TOT ORAȘUL Restaurantul hotelului Golden Tulip și Turnul Sfatului.

O CASĂ – MONUMENT ISTORIC LA CARE VISEZI Fosta ”Casă a pionierilor” de pe Bulevardul Victoriei.

BARURI, PUB-URI, CAFENELE, RESTAURANTE, PIZZERII, TERASE PE CARE LE FRECVENTEZI Din păcate, ajung în restaurante și cafenele doar atunci când vreau să mă relaxez la o poveste cu prietenii și asta nu se întâmplă prea des. Vara, sigur aleg Schoko, Lili’s și Tango. La Pardon Cafe, bucătarul

talentat mi-e prieten. Când nu am timp, Lor.And are cea mai gustoasă mâncare ”take away”.

9

UN MOMENT ÎN CARE TE-AI SIMȚIT TURISTĂ ÎN SIBIU Recent, am filmat o secvenţă în Piaţa Mare pentru serialul ”Three Knee Deep” în care trebuia să hrănesc porumbeii, lucru pe care nu obișnuiesc să-l fac.

10 11 12

CE TE-A FĂCUT ULTIMA DATĂ SĂ ZÂMBEȘTI SINGURĂ PE STRADĂ Oamenii care zâmbesc! ÎN SIBIU MĂ INSPIRĂ Străduţele mai puţin circulate. SIBIULUI ÎI LIPSEȘTE Primarul 

 Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopţi


Zile si Nopti Sibiu 16 februarie 2018  
Zile si Nopti Sibiu 16 februarie 2018  
Advertisement