Page 1

WWW.ZILESINOPTI.RO

SIBIU | 06 - 19 decembrie 2019


din revistă Cronica de gastronomie Cristian Valentin Cismaru

Constantin Nicolae, administrator CineGold ▲ PAGINA 64

Cronica de carte Bogdan Federeac

CineGold dispune de 9 săli de cinema multifuncționale, care însumează 1.400 de locuri, pe care sibienii și turiștii sunt așteptați să le ocupe atât la programul zilnic de proiecții, cât și la diversele evenimente speciale ce vor avea loc aici. Pentru ca cinefilii să trăiască din plin cele mai așteptate filme și să aibă parte de cea mai bună experiență cinematografică, sălile sunt dotate cu sisteme și tehnologii de ultimă oră.

▲ PAGINA 40

Lucruri pe care le știi doar dacă ești

Chestionar de #Sibiu

Din dorința de a face mai mult decât atât, a reușit să deschidă propria berărie, Nembeer, din 2011 în Italia și din 2016 în România.

Din 2006 e ghid de turism şi, de atunci, zi de zi, (re)descoperă alături de turişti istoria, cultura, poveştile, oamenii, gastronomia oraşului.

Berar

▲ PAGINA 32

▲ PAGINA 60

Adela Dadu

▲ PAGINA 82

▼ plus în această ediţie 1. Viața orașului 2. 3 to do 3. Propunere zile și nopți 4. Sibiu pe gratis 5. Jurnal de cititoare


Salut Sibiu Răzvan Sădean Redactor Zile şi Nopţi Sibiu

Ce n-am înțeles despre ziua de 1 decembrie Nu știu dacă eu iubesc România precum o fac unii dintre cei care ies la parada de 1 decembrie, cu sărutări de drapel, cu pumni bătuți în piept, cu chipul transfigurat de importanța momentului, cu mândrie și patriotism, ce au termen de valabilitate o zi. Mi se pare că de 1 decembrie, în fiecare an, ne luptăm din toate puterile să conturăm o altă față a noastră. Una care nu are legătură cu realitatea, cu cine suntem noi zi de zi. Dar ca printr-o minune, de 1 decembrie, de dis de dimineață și până seara, respirăm, simțim și iubim românește... indiferent ce-o însemna asta. Iubirea asta de țară de-o zi e precum bunătatea pe care ne pregătim să o scoatem de la naftalină de Crăciun. Nu am mai participat la defilările de 1 decembrie de ani buni, dar anul acesta s-a întâmplat să trec prin centrul unui alt oraș din România exact în momentul în care pe bulevardul principal defilau unelte și mașinării de ucis în masă, care pe vreme de război ar decima zeci de familii dintr-o suflare și-ar produce drame în serie. Dincolo de abilitatea greu de înțeles a adulților de a se emoționa până la lacrimi la o astfel de defilare, imaginea care m-a șocat

cel mai tare a fost cea a copiilor așteptând la coadă să se pozeze pe tancuri sau alături de soldați înarmați, totul sub entuziasmul infinit al părinților și dorința arzătoare de-a prinde o fotografie cât mai bună. Dincolo de imaginile greu de digerat în care se alăturau copii și arme, la fel de insuportabilă mi s-a părut și normalitatea care învăluia întreg tabloul. Poate că una din cauzele pentru evenimente de genul acesta e obsesia noastră cu violența, pe care mulți o moștenim din familie și pe care, cu siguranță, o observăm adesea pe stradă, la magazin sau în parcuri. Știm cu toții vorbele acelea ”bătaia e ruptă din rai”, ”unde dai bine, crește”, ”eu te-am făcut, eu te omor” sau ”te bat de-ți sună apa-n cap”. Nu știu cât de bine e că multora dintre copii tot ce le va rămâne în cap despre ziua de 1 decembrie sunt armele și violența prin asociere. Acestea lasă o impresie puternică la o vârstă fragedă, mai ales când se continuă cu violența în familie, la școală sau pe ecrane. Mă întreb de ce nu promovăm altfel de lucruri și idei de Ziua Națională, în care armele și violența să nu-și găsească locul.

EDIŢIA DE SIBIU apare bilunar - gratuit nr. 24 (394)  | 06 - 19 decembrie 2019 Str Mărăști nr. 9, Sibiu sibiu@zilesinopti.ro sibiu.zilesinopti.ro www.facebook.com/zilesinoptiSibiu Pentru publicitate în ediţia tipărită sau online, vă rugăm să ne contactaţi: Publisher: Marius Dicoiu 0744 35 99 10 marius.dicoiu@zilesinopti.ro Redactori Cristina Bălău cristina.balau@zilesinopti.ro Razvan Sădean razvan.sadean@zilesinopti.ro Layout & DTP: Gabriela Hogea hogea.gabriela@gmail.com Dacă vrei să primeşti revista Zile şi Nopţi Sibiu te rugăm să contactezi departamentul de distribuţie: Alex Fălămaș 0755 02 29 57 Administrativ Simona Dicoiu 0755 02 29 55 simona.dicoiu@zilesinopti.ro Mare Publicitate: Regia MGSI Valeria Iliescu (valeria.iliescu@mgsi.ro)  | Dacă doriţi să semanalţi un eveniment: e-mail sibiu@zilesinopti.ro. Redacţia nu îşi asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior. Ediţiile Zile și Nopţi în România: 235.000 exemplare lunar. Săptămânale: Bucureşti, Cluj, Timişoara / Arad Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Sibiu (Mediaş), Bacău / Piatra Neamţ / Roman, Galaţi / Brăila, Oradea (Felix, 1 Mai), Piteşti, Bistriţa, Tg. Mureş. Lunare: Iaşi, Baia Mare, Satu Mare, Suceava WWW.ZILESINOPTI.RO

SIBIU | 06 - 19 decembrie 2019

(Rădăuţi)

 /zilesinoptiSibiu  zilesinopti.ro/sibiu


Viaţa oraşului SIBIUL ARE CEL MAI FRUMOS PATINOAR DIN ROMÂNIA Așa cum îl descriu organizatorii Târgului de Crăciun, patinoarul în aer liber din Piața Mare e ”probabil cel mai frumos din România”. Patinoarul are 30 de metri lungime și 20 de metri lățime, iar în acest an tariful e de 15 lei, plus încă 10 lei pentru cei care optează să închirieze o pereche de patine. O sesiune de patinat durează o oră și jumătate. Patinoarul dispune de 350 de perechi de patine de închiriat, din care 150 sunt noi. O noutate în acest an e faptul că amatorii sportului pe gheață au la dispoziție șosete de unică folosință. Patinoarul e deschis zilnic, între orele 10-22, orele de intrare fiind 10, 12, 14, 16, 18 și 20.

ESENŢIALE

Teatrul Național ”Radu Stanca” a pus în vânzare biletele pentru primele 41 de spectacole din 2020. Noul an aduce și patru premiere!

▼ STAND-UP Pentru că online-ul e și o sursă de divertisment, trei dintre cei mai apreciați creatori de parodii, gaguri, momente umoristice, reclame neconvenționale și seriale online din România vor veni la Sibiu, în cadrul unui show de stand-up comedy de zile mari. RUX, Ionuț Rusu și Andrei Ciobanu vor urca pe scena Sălii Thalia, vineri, 13 decembrie, de la ora 19. Dacă vreți să râdeți bine și să vă distrați alături de prieteni, trebuie să-i prindeți ”în acțiune” pe cei trei comedianți.

08  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

▼ TEATRU

▼ CONCERT

Strălucitoare și surprinzătoare, două dintre cele mai îndrăgite actrițe din România, Maia Morgenstern și Carmen Tănase, alături de Jawad Mohammad / Cosmin Pană, Florina Gleznea și Viviana Gherasim, vor prezenta la Sibiu spectacolul ”Cocktail”, sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 19, la Centrul Cultural ”Ion Besoiu”. Povestea spune povestea a două femei care decid să refuze rutina, să spulbere umbrele trecutului și să-și ofere o nouă șansă la dragoste. Sigur va fi magic!

Bijuterii muzicale și note de Tchaikovski, Shostakovich sau Giulio Caccini vor răsuna la Sibiu, în cadrul celor două reprezentații ale concertului extraordinar de Crăciun susținute de orchestra filarmonicii sibiene și invitații speciali: dirijorul Virgil Popa și solista Melinda Samson. Cele două concerte vor avea loc miercuri, 18 și joi, 19 decembrie, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu. O a treia reprezentație va avea loc vineri, 20 decembrie, ora 18, la Sala Traube din Mediaș.


Viața orașului

PROPUNERILE ZILE ŞI NOPŢI Începutul iernii vine cu evenimente deosebite pe care nu trebuie în niciun caz să le ratați: târguri de Crăciun, concerte de colinde, spectacole de teatru și balet și câte și mai câte. Pentru că agenda-i încărcată și timpul limitat, avem patru propuneri pentru zile și nopți de iarnă de poveste!

SPĂRGĂTORUL DE NUCI Teatrul de Balet Sibiu propune iubitorilor baletului o incursiune în universul magic al poveștii de Crăciun, care, în această perioadă, se dansează pe toate marile scene ale lumii. ”Spărgătorul de nuci” prinde viață pe scena Sălii Thalia în zilele de 21 decembrie, de la orele 15 și 19, și 22 decembrie, de la orele 12 și 19. Această poveste clasică de iarnă e o invitație atât pentru cei mari cât și pentru cei mici de a se lăsa purtați de dans, ritm și atmosferă. ”Spărgătorul de nuci” e al treilea balet al lui Ceaikovski, scris în 1892 și fără mare succes la vremea aceea. În zilele noastre, opera sa regăsește în repertoriul oricărui teatru de balet din lume, dar și în ecranizări de excepție.

TÂRG DE CRĂCIUN LA HOSMAN

SĂRBĂTORI FERICITE

Sărbătorile nu vin întotdeauna cu o atmosferă caldă, plăcută și prietenoasă. Relațiile dintre oameni nu țin cont de vreme și sărbătorile nu sunt întotdeauna fericite. Spectacolul problematizează, prin trei scenarii scurte, conceptul de fidelitate. ”Sărbători fericite” îi reunește în distribuție pe Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Cendana Trifan și Adrian Matioc. Reprezentația va avea loc sâmbătă, 7 decembrie, ora 19, la TNRS.

MUSICA RICERCATA TALKS

Și în acest an, la Biserica Fortificată din Hosman va fi organizat un târg de Crăciun de o zi, în data de 14 decembrie, între orele 14:30 și 20:00. Programul include concert de colinde, concert coral, un eveniment dedicat copiilor - ”Santa’s Little Helpers”, un tur ghidat în Biserica Evanghelică, ieslea vie și tombolă. După ce prima ediție din 2018 s-a dovedit un succes, organizatorii promit o ediție deosebită și în 2019. Intrarea la târg e liberă.

10  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

Trei zile de discuții cu publicul și muzică bună propune prima serie de ”Musica Ricercata Talks”, între 13 și 15 decembrie, în fiecare zi de la ora 17. Vineri, 13 decembrie, evenimentul va avea loc în curtea interioară a Primăriei, iar invitații discuției vor fi dirijorul Gabriel Bebeșelea și scriitorul Radu Vancu. Discuția de sâmbătă va fi găzduită de Filarmonica de Stat Sibiu, iar dirijorul Gabriel Bebeșelea și managerul Filarmonicii de Stat Sibiu, Cristian Lupeș, vor fi invitații zilei. Duminică, 15 decembrie, evenimentul se mută în Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, unde invitați vor fi dirijorul Gabriel Bebeșelea și istoricul Răzvan Pop. Fiecare întâlnire va fi moderată de Smaranda Bălan, iar Andrei Marcovici va susține la final câte un mini-recital. Intrarea e liberă.


Viața orașului ▼ CONFERINȚĂ

”Actorul și poezia”, la Habitus

Nou în oraş ▼ CONCERT

Bach Unseen, la Sala Thalia ”Bach Unseen” e singurul concert de muzică clasică în întuneric, din România. Luminile din sală și de pe scenă se sting, pentru a asculta sonatele și partitele semnate de Johann S. Bach, în interpretarea violonistului Valentin Șerban. ”Bach Unseen” e o alternativă la concertele obișnuite și invită publicul să se apropie de muzica clasică într-un mediu realxat, în strânsă intimitate cu sunetul și deconectat complet de la tehnologie. În program sunt cuprinse lucrări precum Sonata nr. 1 în Sol Minor (BWV 1001), Partita nr. 1 în Si Minor (BWV 1002) și Partita nr. 2 în Re Minor (BWV 1004). CÂND: 20 decembrie, ora 19

George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie București și unul dintre cei mai iubiți actori de teatru și film din România, încheie seria conferințelor FITS și TNRS din acest an. Dialogul dintre Constantin Chiriac și George Mihăiță va avea ca temă ”Actorul și poezia”. Ultima conferință specială din 2019 va avea loc vineri, 20 decembrie, ora 18. Intrarea e liberă, iar discuția va fi transmisă live și pe pagina de facebook TNRS. CÂND: 20 decembrie, ora 18 ▼ MAGIE

Poubelle, la Teatrul Gong

▼ ZBOR

Rută nouă de vacanță de pe aeroportul sibian Din Sibiu se va zbura începând din sezonul de vară 2020, direct la Marea Mediterană, grație rutei charter Sibiu - Monastir, Tunisia. Monastir e stațiunea care se bucură de renumele celor mai limpezi ape din întreaga Tunisie, dar și de plaje cu nisip fin. Orașul-port cu o istorie bogată, e în prezent o stațiune animată, care abundă în cafenele restaurante, pizzeri și baruri. Zborurile vor fi operate o dată pe săptămână, în fiecare zi de miercuri, în perioada iunie septembrie. Durata zborului va fi de două ore, plecarea din Sibiu fiind programată la ora 20:10, iar întoarcerea, la 19:10.

Prezentat în cadrul festivalului Sibiu Magic Show, spectacolul spune povestea unui vagabond care locuiește într-o pubelă, dar, datorită imaginației sale, își înfrumusețează zilele distrând trecătorii prin trucuri de magie, transformări, schimbări de costume. Spectacolul ”Poubelle” e un act artistic unic și inedit, în care Luca Lombardo își demonstrează incredibilele calități de artist transformist. Magie, quick change și comedie în ultima zi de Sibiu Magic Show. CÂND: 8 decembrie, orele 11 și 18

CÂND: iunie-septembrie 2020

12  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE


Viața orașului

SIBIU PE GRATIS Nu totul pe lumea asta se cumpără cu bani, dar schimburile vor dăinui pentru totdeauna. Primeşti gratuit, dai gratuit zâmbete şi experienţe memorabile. LEGENDE - SPECTACOL DE MUZICĂ ȘI DANS

EXPOZIȚIE „1989 – UN AN CE NU TREBUIE UITAT”

Spectacolul „Legende” combină dansul experimental cu muzica tradițională interpretată într-un mod original. Evenimentul unește diferite valori din comunitatea noastră cum sunt: moştenirea culturală, incluziunea persoanelor cu dizabilităţi şi bogăţia produselor locale. Prezentarea trecutului sub forma unui act cultural inovativ deschide conştiinţa spectatorului către lumea din jurul lui şi implicit oferă spațiul pentru conştientizarea faptului că fiecare persoană are o capacitate unică să ofere publicului un spectacol artistic valoros. Spectacolul va avea loc vineri, 6 decembrie, de la ora 19, la Primăria Municipiului Sibiu.

Expoziția foto-documentară face parte din proiectul „Muzeul viu – 30 de ani de la Revoluţia din 1989” și prezintă, prin intermediul a 12 panouri, materiale documentare aparținând Muzeului Național Brukenthal, asociate principalelor momente ale evenimentelor din decembrie 1989 la Sibiu, în contextul istoriei contemporane și a necesității creării unei colecții cu bază materială complexă, în beneficiul generațiilor viitoare. Veți regăsi în fotografii spații urbane, clădiri și oameni a căror implicare a fost marcată de căderea regimului comunist și de formele de rezistență asociate acestei schimbări. Expoziția va fi disponibilă în Piața Mare până pe 15 decembrie.

MAREA MOȘMONDEALĂ, ÎN CENTRUL ORAȘULUI Pe 13 decembrie vom avea ocazia să ne bucurăm din nou de venirea Crăciunului într-un stil mare – câteva sute de Moși se vor întrece pe Bulevardul Nicolae Bălcescu și prin Piața Mare, iar privitorii se vor distra copios de pe margine, urmărindu-i. Competiția va începe la ora 19, nu este cronometrată și nu se vor acorda premii. Scopul ei este de a dărui o șansă persoanelor cu dizabilități pentru practicarea diferitelor ramuri sportive.

14  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

FESTIVALUL DE PRODUSE HANDMADE CREATIVE BUZZ Vi se pregătesc trei zile pline de produse handmade care vă pot servi drept inspirație pentru cadourile pe care le pregătiți de Crăciun pentru cei dragi. La Creative Buzz vă așteaptă și patiserie de casă, activități pentru copii, dar și cei mai faini meșteri. Veniți să admirați și să vă inspirați de la cei mai buni meșteri artizani care vor reda bucuria iernii în cele mai variate culori, prin intermediul creațiilor lor. Festivalul are loc în perioada 13-15 decembrie, la BIBLIOTECA ASTRA, corp B.


Viața orașului

3 to do de RĂZVAN SĂDEAN

Gala ”Credem în tine!” 14 decembrie, ora 19, Sala Thalia Cea de-a VIII-a ediție a campaniei umanitare ”Credem în tine!” se încheie ca în fiecare an cu o gală de excepție, alături de îndrăgiții artiști Radu Nechifor, Anca Mărginean și Teodora Pop. Atât în cadrul campaniei, care se desfășoară pe parcursul unui an întreg, cât și în cadrul galei, care are loc de fiecare dată în luna decembrie, se strâng fonduri pentru sprijinirea educației copiilor. Invitatul special al serii va fi Leon Magdan, cunoscut drept ”profesorul de joacă”.

Țesătorul de vise - Poveste de Crăciun 12-15, 17-22 decembrie, ora 19, la TNRS Unul dintre cele mai așteptate spectacole de teatru în luna decembrie din repertoriul naționalului sibian e ”Țesătorul de vise - Poveste de Crăciun”, în regia lui Florin Coșuleț. Pentru că spectacolul care a avut premiera în 2013 se joacă doar în această perioadă, a sărbătorilor de iarnă, au fost programate zece reprezentații, care îi vor aduce pe scena Teatrului Național ”Radu Stanca” pe actorii: Alexandra Spătărelu, Cristina Blaga, Mihai Coman / Florin Coșuleț, Andrei Drăgan, Cătălin Haiducescu. Acțiunea se desfășoară într-o seară de Ajun, îmtr-o gară, un loc mistic în care se întâlnesc mai mulți tineri. Tabloul de sărbătoare se conturează din culorile fiecărui personaj, din nuanțele fiecărei povești de viață, din colindele interpretate de cor, format din studenți ai facultății de teatru.

Concert de Crăciun Johann Strauss Ensemble 13 decembrie, ora 20, Centrul ”Ion Besoiu” Apreciata orchestră vieneză Johann Strauss Ensemble revine pentru a 13-a oară la Sibiu cu un nou concert de Crăciun, care se anunță și în acest an unul de excepție. Atracția concertelor se datorează magnetismului lui Russel McGregor, dirijor și primsolist, deținător al unei viori fabricate de Carlo Giuseppe Testore în anul 1697, ”sora mai mică” a celebrei viori a lui Wolfgang Amadeus Mozart. La fel ca în anii trecuți, concertul va fi transmis în direct în Piața Mare, în cadrul Târgului de Crăciun, pe un ecran de mari dimensiuni. Anul acesta, alături de orchestră, pe scenă va urca și soprana Elisabeth Wimmer. Lucrări muzicale semnate de Franz Lehar, Ion Ivanovici, Josef Strauss Johann Strauss (fiul), vor fi puse în valoare de orchestră în cadrul celor două ore de spectacol. 16  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE


Viața orașului

CE NE PLACE / CE NU NE PLACE

Târgul de Crăciun din Sibiu

1 2 3

Ne place că avem un brad enorm și frumos împodobit care, alături de o altă nouă achiziție la fel de inedită – roata panoramică. Cele două atracții transformă târgul într-un loc cu adevărat deosebit, numai bun de pozat.

1 2

Ne place că târgul evoluează de la an la an, însă nu fără să păstreze elementele care l-au consacrat. Așa se face că încă ne bucurăm de plasa de lumini și proiecțiile de pe zidurile din Piața Mare, dar și de frumosul concert inaugural.

3

Ne place că a devenit deja o tradiție pentru orașul Sibiu, ca în fiecare an înainte de sărbători să avem un târg de mare amploare în Piața Mare.

4

Ne place că putem găsi de toate, de la ornamente de Crăciun, până la mâncare și modalități de petrecere a timpului liber, într-un singur loc.

18  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

Nu ne place că încă există căbănuțe în care se vând produse pe care le găsim foarte ușor și duminica la Obor sau în magazinele din piață.

Nu ne place că nici aici nu scăpăm de cei care își uită bunul simț acasă și de cele mai multe ori, mai ales seara târziu, ne împiedicăm de gunoaiele pe care le e mult mai comod să le arunce pe jos, în loc să caute un coș de gunoi.

Nu ne place că nu prea există măsuțe la care să putem să mâncăm. Astfel că dacă alegi street food, cel mai probabil va trebui să te plimbi cu mâncarea printre oameni, pentru că cele câteva măsuțe vor fi deja ocupate de cei care au ajuns mai repede în târg.

4

Nu ne place că nu avem unde să parcăm în timpul târgului. Turiștii vin de multe ori cu mașinile proprii, iar localnicii nu mai găsesc spațiu atunci când ies de la muncă.


Interviu

de Cristina Bălău

© Cristian Cojocariu

interviu

ANDREEA AVRAM nutriționist și specialist în medicină energetică

„Nu renunț până nu o să ajung să le ofer oamenilor alinare” O tânără cu un vis măreț, acela de a-i ajuta întotdeauna pe cei care o înconjoară, Andreea Avram a descoperit în urmă cu câțiva ani și cum să facă asta – prin intermediul unui centru care se dezvoltă în mod constant, din dragoste pentru comunitatea din care face parte. „Am avut o viziune clară asupra lucrurilor pe care mi le doresc cu adevărat în viață. Preocupările mele sunt dedicate oamenilor, pentru a-i ajuta să trăiască într-un mod echilibrat și sănătos. Pacientul nu trebuie convins, după o ședință îl va convinge corpul lui”, spune Andreea. Avram Clinique s-a născut în urmă cu doi ani, datorită perseverenței ei și a susținerii pe care a avut-o din partea soțului ei, care a ajutat-o să aleagă drumul care urma să îi contureze viața. Tânăra sibiancă

a pus pe picioare clinica și se ocupă singură de ea, mereu cu zâmbetul pe buze și pregătită să-și îndrume clienții să aibă o viață sănătoasă. „Dacă nu te simți bine, nu te bucuri de viață, nimic în jurul tău nu capătă sens și vei atrage oameni cu aceeași energie - joasă ca și tine. O energie joasă înseamnă boală”, spune Andreea. Am stat de vorbă despre ceea ce înseamnă Avram Clinique și ce pot găsi aici cei care vor să aibă o stare constantă de bine.

Ce înseamnă efectiv să vii aici? Care este procedeul? Așa este, eu nu prescriu și nu recomand tratamente medicamentoase. Nu vindem, nu comercializăm medicamente. Eu fac recomandări de stil de viață sănătos în funcție de ce îmi arată aparatul „minune” pe care îl folosesc în evaluarea și tratarea clienților. Știința ne-a demonstrat că, reacția electrică în corp se poate măsura prin răspunsuri la amperaj, voltaj, inducție și frecvențe. Dispozitivul medical folosit măsoară 16 parametri electrici

standard ai corpului uman dincolo de simpla rezistență, ceea ce face ca aparatul să fie unic.

20  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  INTERVIU

Este ceva dureros? Nu. Investigația nu are nicio contraindicație, nu folosim ace, totul se desfășoară non-invaziv. Iar pe lângă evaluările și tratamentele energetice pe care le fac, avem și psihoterapie și masaj terapeutic in cadrul clinicii.  AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO


723 657 720

 avramclinique.ro

 AvramClinique

ZILE ȘI NOPȚI  | 06 - 19 decembrie 2019|  21


CITYZEN

Ferma oamenilor "Modul în care o națiune își tratează animalele dă măsura acelei națiuni", spunea Mahatma Gandhi. Păi, nu suntem chiar bine, dragi compatrioți. Nu stăm bine de loc la măsurat, ne lipsesc ceva metri buni ca să ajungem măcar în zona rezonabilului.

BOGDAN BRYLYNSKI Este jurnalist, blogger și e in a relationship cu comunicarea online. Se pornește greu dar scrie aprig și apăsat. Îl mai puteți citi pe brylu.ro

22  |  CITY ZEN  |  OPINII

Alegerile pe care fiecare dintre noi le-a făcut de-a lungul timpului în care a putut să facă alegeri ne-au adus într-un punct foarte îndepărtat de umanitate. Crimele împotriva animalelor au ajuns să lupte pentru întâietate cu accidentele rutiere în paginile ziarelor, șoselele gem de cadavre strivite sub roți, iar pe agenda publică, nimic. Povestim povești de câțiva ani de zile, facem ping-pong cu responsabilitățile iar când tragem linie, în urmă e tot nimic. 254 de oi din 14.000. Cam ăsta e procentajul nostru de responsabilitate când vine vorba de animale în această țară blestemată. Să ne ferească de vreo post-apocalipsă în care animalele ajung la putere. O să lucrăm cu toți la sortat deșeuri.


CITYZEN

En pointe

Crina Mareș

Acceptă provocările ca pe niște exerciții de deschidere a minții, indiferent că e vorba de artă sau de viața cotidiană.

24  |  CITY ZEN  |  OPINII

Citisem de curând că prima reprezentație a „Lacului lebedelor” a lui Chaikovsky, cu premiera absolută la Teatrul Bolshoi din Moscova, în 1877 nu a avut, la acel moment, succesul scontat și cu atât mai puțin succesul pe care îl are în prezent. E adevărat, din acel punct coregrafia originală a suferit câteva modificări până să ajungă ceea ce vedem noi în prezent. Pentru noi, spectatorii, tot ce se întâmplă pe scenă e o feerie care ne deconectează și ne încântă, în timp ce, cei din breaslă spun că rolul lebedei principale este cel mai solicitant rol feminin din baletul clasic. Zilele trecute m-am suit pe poantele colegei mele, Misato. Mă rog, pe singularul lui „poante”,

pentru că și așa mi s-a părut o provocare mult prea mare pentru geometria corpului meu. Apoi, ținându-mă de perete am încercat să las umerii în jos, să îndrept spatele, să ridic celălalt picior de la pământ încercând să imi țin echilibrul (am reușit preț de o miime de secundă), să zâmbesc și să fiu și expresivă. Cam ca în viață. Să arăți bine în timp ce te dor toate căutând poziția perfectă. Pe muzică și într-un corset care îți limitează respirația... Cam asta înseamnă a face performanță în orice domeniu, iar succesul își plătește tributul în timp petrecut departe de familii, durere fizică, frustrare uneori și testarea limitelor personale. Dar tot ceea ce contează sunt aplauzele de final.


CITYZEN

Opriți, vă rog: doresc să cobor!

BOGDAN FEDEREAC Când nu e librar, Bogdan e drumeț, alergător sau blogger pe www.fede.ro

26  |  CITY ZEN  |  OPINII

Zilnic îmi doresc ca cineva să mă ciupească, să mă trezesc din visul prost, dar „aniversar”, dar „postelectoral”, dar „omagial”, numit „decembrie 2019”. Treizeci de ani care au trecut degeaba. Dacă privesc în urmă, și mi-este cu neputință să privesc tocmai până în urmă cu trei decenii, din moment ce 1989 este și anul nașterii mele, dar dacă mă gândesc la România de acum 10-1520 de ani, o ducem mai bine. Am gustat libertăți și am încercat marea cu degetul, granițele s-au deschis, concediul îl planificăm în afara țării, căldura și apa caldă nu mai sunt un lux (mai știți? vă mai amințiți?). Dar suntem mai grăbiți, mai puțin atenți, mai singuri și mai neajutorați. Nu băgăm în seamă micile bucurii cotidiene pentru că trăim sub semnul

lui „the next big thing” și ratăm tocmai prezentul. Și mă tot gândesc la o scenă din serialul „Shameless”, când un puști negru, născut într-o familie de albi, încearcă să-și descopere adevăratele origini, cele afroamericane, nu pe cele știute, europene. Și descoperă un fel de unchi pe care-l întreabă revoltat de ce nu există un ghid despre cum să supraviețuiești, ca negru, în Statele Unite ale Americii. Răspunsul franc al rudei mai îndepărtate vine tot ca interogație: un ghid despre cum să supraviețuiești ca negru într-o Americă albă sau un ghid despre cum să supraviețuiești ca negru într-o Americă neagră? Noi în care Românie ne chinuim să supraviețuim? Dar în care Europă, pe care Pământ?


CITYZEN

TUDOR ŞT. POPA Când nu e arhitect, Tudor voluntariază pentru schimbarea în bine a comunităţii, implementează proiecte pentru înfrumuseţarea oraşului Sibiu şi, nu în ultimul rând, scrie pe blogul CeMerita.ro

Mă încearcă frustrarea. E total neprofesional ceea ce spun acum dar e cruntul adevăr: am început să recomand să încalce legea multora dintre cei ce vin la mine ca potenţiali clienţi. Nu, nu cred că asta este calea dar altfel, de multe ori, e imposibil să mai faci ceva în acest Sibiu. Fără autorizaţii de funcţionare, noul mall s-a deschis în uralele celor mai sus puşi din instituţiile sibiene. Iar vecina mea venită din Elveţia îşi modifică peste noapte, fără vreun act, întreaga locuinţă din clădirea istorică în care de curând şi-a cumpărat un apartament. Pe când am un client de bună credinţă ce aşteaptă de nouă luni(!) avizul de la DJC. Iar eu, la locuinţa mea, am umblat doi ani pentru a obţine toate cele necesare pentru reparaţia unei canalizări stricate.

de Alexandru Curta şi Florin Coşuleţ

REGIA Florin Coşuleţ VOCEA DE LA RADIO Pompilius Onofrei COORDONATORI COR Constantin Iridon şi Melinda Samson DISTRIBUŢIA

Alexandra Şerban Cristina Blaga Florin Coșuleț Paul Bondane și iustinian turcu CORUL: studenţii anilor I, II şi III Actorie şi anii I şi II Master

JOI

VINERI

SÂMBĂTĂ

DUMINICĂ

MARȚI

MIERCURI

JOI

VINERI

SÂMBĂTĂ

DUMINICĂ

12 13 14 15 17 18 19 20 21 22

ORA 19:00

ORA 19:00

ORA 19:00

ORA 19:00

ORA 19:00

DECEMBRIE

28  |  CITY ZEN  |  OPINII

2019

ORA 19:00

ORA 19:00

ORA 19:00

TNRS Sala Mare Bdul Corneliu Coposu, nr. 2

ORA 19:00

ORA 19:00

Dacă mergi pe calea legală, pe lângă faptul că ai nevoie de multă răbdare şi bani, de obicei atunci când vrei să construieşti ceva ori te blochezi pe drum într-un aviz de la Direcţia de Cultură, ori într-un acord al vreunui vecin invidios. În aceste condiţii, mi-e şi ruşine să îmi mai conving clienţii să meargă pe calea legală şi să aibă răbdare. Pur şi simplu nu am ce argumente să le aduc în favoarea urmării paşilor legali.


SĂRBĂTORI FERICITE după textele lui Neil LaBute (Furiile, Helter Skelter, Happy Hour) Traducerea: Irina Velcescu

SÂMBĂTĂ

7

ORA 19:00

DECEMBRIE 2019

TNRS Sala Mare Bdul Corneliu Coposu, nr. 2

REGIA: Cristian Juncu, SCENOGRAFIA: Mihai Păcurar ÎN DISTRIBUȚIE: Adrian Matioc, Ofelia Popii, Cendana Trifan, Marius Turdeanu. design: Mihai Păcurar


CITYZEN

A venit vremea climei

MARIAN COMAN

Cred că am depășit deja faza discuțiilor și a controverselor legate de mediu și de nevoia de a-l proteja. Ne-a luat ceva timp să ajungem aici și situația impune să și facem lucruri. Repede. Dar schimbarea de perspectivă e complicată atunci când presupune schimbarea noastră. Pentru că da, este un acord aproape unanim legat de protejarea pădurilor, a râurilor și a tuturor aspectelor legate de poluare care nu ne afectează direct.

cititor și spectator

+5 ANI

Însă în momentul în care suntem puși în situația de a renunța la deplasarea cu mașina sau la locul nostru de parcare din spatele blocului în favoarea unui parc, începem să constatăm că urgența a cam dispărut. Realitatea e că societatea ca ansamblu trebuie scoasă din zona de așteptare pasivă.

După GELLU

NAUM

Regia ALEXANDRU Muzica ADA

În mod normal, trendul este creat de o minoritate activă și interesată, care identifică problema și propune o soluție, dar autoritățile publice naționale sau locale sunt cele care trebuie să preia acest demers și să îl impună și restului societății.

DABIJA

MILEA

sâmbătă, 14 decembrie, orele: 11:00 și 18:00 duminică, 15 decembrie, ora: 11:00

Astăzi, după vreo 30-40 de ani de dezbateri despre ecologie, am ajuns în punctul în care autoritățile sunt obligate să-și asume problema, dar la modul serios. Vreau să sper că Sibiul va înțelege asta cât mai repede și va încerca să fie un model de bune practici.

30  |  CITY ZEN  |  OPINII


Viața CITYCULT orașului

Cronică de carte de BOGDAN FEDEREAC

OSCAR WILDE

Portretul lui Dorian Gray „Cărțile sunt fie scrise bine, fie scrise prost” afirmă Oscar Wilde în prefața romanului. Cu timpul s-a dovedit că „Portretul lui Dorian Gray” este o carte scrisă bine, cu priză la public și regizori, dar care a stârnit controverse încă de la apariție (1891)

32  |  CITY CULT  |  CRONICĂ DE CARTE

din cauza nonconformismului pe care îl degajă. Romanul frapează prin simplitatea subiectului și prin naturalețea cu care autorul ni-l povestește. Partea grea a romanului o reprezintă descrierile – Wilde fiind un autor obsedat de imagine – și dialogurile dintre protagoniști. Deși există zeci de pagini dedicate urâtului, ele vor să contureze spaima de eșec, de moarte, de bătrânețe, de uitare. Romanul valorizează două mituri arhicunoscute, cel al lui Narcis și cel al lui Faust: tânărul nespus de frumos încheie pact cu diavolul pentru că este obsedat de tinerețea eternă. Pe parcursul romanului nu întâlnim, însă, niciun diavol, ci doar pe artistul plastic Basil Hallward care vrea să imortalizeze frumusețea tânărului Dorian Gray. Acesta dorește ca procesul de îmbătrânire să fie transferat asupra tabloului ce iese de sub mîinile lui Basil. Astfel, tabloul se degradează pe zi ce trece. Tânărul își păstrează tinerețea dar își pierde caracterul uman, ajungând să-l ucidă pe Basil. Același cuțit cu care a săvârșit crima îl folosește și pentru a sfâșia tabloul cu chipul său. De fapt, prin distrugerea pânzei se ucide pe sine: „Va ucide trecutul și, cînd acesta va muri, el va fi liber.” Te-ai întrebat vreodată cum ar fi să observi că timpul nu-și mai face efectul asupra chipului tău? Dacă până acum nu ai făcut acest exercițiu de imaginație, după lecturarea acestui roman, sigur îl vei face.


Viața orașului

Jurnal de cititoare de ADELA DINU

17 octombrie 2019

Romanul documentar "Rugăciune pentru Cernobîl" al Svetlanei Aleksievici este o psihobiografie (Julian Barnes) sau literatură la limita suportabilității. Scriitorului îi dispare haloul distinctiv, nu mai e învestit cu o misiune sacră. La mare distanță de Marele Conjector al lui Philip Roth, scriitorul își asumă o condiție modestă de martor neputincios al suferinței celorlalți, țesător umil al poveștilor de groază din lumea postatomică, bântuită de strigoi: pompieri carbonizați, copii nenăscuți, copii mutilați fizic și sufletește, animale exterminate sau oameni dezrădăcinați, ale căror vieți au fost scurtate fără drept de apel. Cernobîlul (în traducere: iarbă neagră) nu contaminează numai corpurile, ci și conștiința oamenilor. În lumina ireală a acestei catastrofe, diferențele între oameni se estompează. Nimeni nu poate ști cu certitudine cine e criminalul, cine e victima, cine a greșit, cine plătește.

34  |  CITY CULT  |  JURNAL DE CITITOARE

"Cernobîl este o taină pe care va trebui să o deslușim. Un semn ilizibil. Poate o enigmă pentru secolul XXI. O provocare pentru el. Era clar: în afara provocărilor comuniste, naționale și religioase în mijlocul cărora trăim și supraviețuim, ne așteaptă altele, mai violente, totale, dar deocamdată sunt ascunse vederii noastre. Dar, după Cernobîl, au început, puțin câte puțin, să se întrevadă." La patru decenii după lansarea bombelor atomice, explozia reactorului nuclear marchează falimentul încrederii înverșunate în progres, ideologii&utopii. Războiul Rece devine războiul improbabil, iar iluziile omului despre om sunt tot mai fragile. Scrierea aceasta bizară și tragică se încheie cu o tușă de grotesc, prin ilustrarea devierilor consumeriste ale lumii actuale, în care Cernobîlul devine o Meccă nucleară deschisă turismului de masă.


CITYCULT

TOP 3 CĂRȚI RECOMANDATE DE LIBRĂRIA HUMANITAS Cătălin Dorian Florescu

În buricul pământului Editura Humanitas Rutina și confortul de pe o insulă turistică din nord sunt tulburate de ivirea la orizont a unei flote misterioase. Pe un sector de frontieră, o întâlnire tensionată se încheie cu un schimb neașteptat. Un client își depozitează mobilierul vechi, din perioada sovietică, în holul unui hotel de lux din Elveția. De la proza autobiografică În buricul pământului până la destinele paralele care se intersectează în preziua unui 11 septembrie, Cătălin Dorian Florescu explorează, pe parcursul a nouă povestiri memorabile, feluritele chipuri ale dezrădăcinării și dislocării.

Alex Doppelgänger

Pământul este plat! Cum să ne ferim de capcanele pseudoștiinței Editura Humanitas Alex Doppelgänger a scris un ghid foarte util care te învață să navighezi în siguranță prin marea de informații de pe internet și să deosebești știința adevărată de pseudoștiință. Autorul îți oferă numeroase exemple pentru cele mai întâlnite erori de logică pe care le faci, ca noi toți, în viața de zi cu zi, ajutându-i astfel pe șarlatani să te înșele. Cartea caută să răspundă la câteva întrebări absolut esențiale pentru cei ispitiți de pseudoștiință: Ce este știința? De ce să avem încredere în ea și în oamenii de știință? Cum ajung aceştia la diverse concluzii privind lumea în care trăim? Care sunt, punct cu punct, diferențele dintre știință și pseudoștiință?

36  |  CITY CULT  |  TOP 3 CĂRȚI RECOMANDATE DE HUMANITAS

John Hands

Cosmosapiens. Evoluția omului de la originile universului Editura Humanitas Cosmosapiens se adresează cititorilor pasionați de înțelegerea științifică a lumii și oferă cea mai cuprinzătoare analiză a ideilor științifice actuale, de la inflația cosmică, energia întunecată și formarea Pământului până la apariția vieții, dezvoltarea cooperării și manifestările conștiinței.


Viața orașului

Interviu

Festivalul de produse handmade Creative Buzz ajunge iarna aceasta la cea de-a 24-a ediție și încheie, cu această ocazie, al patrulea an de existență a acestui demers cultural, la Sibiu. În perioada 13-15 decembrie, la Biblioteca Astra, corp B, zilnic între 10:00-20:00, toți iubitorii de handmade sunt așteptați să experimenteze bucuria iernii în feluri variate. Am stat de vorbă cu Anda Cornăcel, organizatorul festivalului, despre surprizele de care vor avea parte vizitatorii în ediția de iarnă.

de Cristina Bălău

ANDA CORNĂCEL organizatorul Creative Buzz

Cu ce îi așteptați pe curioși la această ediție a Creative Buzz? Vi se pregătesc 3 zile de cumpărături, bunătăți de casă și cafea de specialitate, ateliere de creație pentru toată familia, demonstrații live ale meșterilor, bazar vintage și distracție, în care vă facem cunoștință cu cei mai faini meșteri veniți din toată țara.

pentru a vinde lucrurile de care nu mai au nevoie, deci să cumpere responsabil, să facă schimb și să recicleze.Avem două cauze sociale locale pe care le susținem, „Sus Inima” și „Asociația de Poveste”, care vor strânge fonduri pentru derularea activităților atât de necesare comunității noastre.

Cum s-a schimbat festivalul de-a lungul edițiilor? Am crescut de la o ediție la alta, am descoperit meșteri speciali, am creat o comunitate sănătoasă și atât de necesară a meșterilor și artiștilor, pe care o aducem aproape de public la fiecare ediție. Creative Buzz are 4 ediții de festival în fiecare an și oferă coordonatele necesare în care artiștii își expun, promovează și vând produsele către publicul iubitor de handmade de calitate. Ne place să credem că lucrurile frumoase se fac de către oameni, cu oameni! Iar acolo unde există dăruire și voință este doar o chestiune de timp pentru ca lucrurile să se producă, iar rezultatele să apară!

Cât de apreciate sunt la Sibiu produsele handmade? Dar în România? Scopul evenimentului este de a populariza creativitatea şi talentul romȃnesc, de a informa oamenii despre calitatea şi unicitatea produselor lucrate manual, de a susține producția si producătorii autohtoni, dar şi de a crea un mediu de dezvoltare creativă pentru copii și pentru cei dornici să participe la ateliere. Creative Buzz este un eveniment potrivit doamnelor cu un stil aparte, copiilor cu lumi nemărginite și imaginație fără opreliște, domnilor atenți la detalii și iubitorilor de frumos în general. Jumătate din expozanții care vin la fiecare ediție sunt din afara Sibiului, asta pentru că avem un public de calitate, consumator de handmade autentic. Handmade înseamnă emoție, oameni speciali, fericire, pasiune, iar toate aceste ingrediente dau cea mai specială notă produselor lucrate manual, în cele mai diferite forme. În acest moment Creative Buzz a pus pe hartă mișcarea handmade de cea mai bună calitate, fără doar și poate, iar asta ne bucură nespus pe noi, în calitate de organizatori și ne motivează să continuăm acest proiect.

Câți expozanți vor fi în această ediție și ce vom putea găsi? Un festin de culori, forme și arome te vor răsfăța la Astra, cu 40 de meșteri artizani veniți din toată țara, care te așteaptă cu bijuterii boeme, decorațiuni nonconformiste, cosmetice artizanale, jucării pentru cei mici, patiserie de casă, cafea proaspăt prăjită la Sibiu, produse vegane, decorațiuni pentru casă, haine unicat, accesorii inedite, toate lucrate manual, cu suflet și migală, precum și ateliere de creație pentru toată familia.Vizitatorii sunt așteptați și la BlackSheep Market, eveniment ce are loc în cadrul festivalului, 38  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE


Interviu

de Răzvan Sădean

interviu

CONSTANTIN NICOLAE administrator CineGold

După mulți ani de așteptare, de la sfârșitul lunii noiembrie, în Sibiu s-a deschis primul cinema multiplex, localizat în recent inauguratul complex comercial Promenada Sibiu. CineGold dispune de 9 săli de cinema multifuncționale, care însumează 1.400 de locuri, pe care sibienii și turiștii sunt așteptați să le ocupe atât la programul zilnic de proiecții, cât și la diversele evenimente speciale ce vor avea loc aici. Pentru ca cinefilii să trăiască din plin cele mai așteptate filme și să aibă parte de cea mai bună experiență cinematografică, sălile sunt dotate cu sisteme și tehnologii de ultimă oră. Așadar, CineGold aduce mai multe opțiuni de distracție și relaxare pentru vizitatori. Am aflat de la Constantin Nicolae, administrator CineGold, tot ce trebuie să știți despre primul cinema multiplex al Sibiului. Ce ar trebui să știe sibienii despre primul cinema multiplex din oraș? CineGOLD, primul cinematograf multiplex din Sibiu e situat în noul Mall, la etajul II, în strada Lector 1-3 A. Funcționăm zilnic între orele 10:00 și 23:59 și punem 40  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  INTERVIU

la dispoziția iubitorilor de cinema 9 săli de proiecție cu o disponibilitate de 1.400 locuri. Experiența cinematografică este accesibilă pentru toate vârstele. CineGOLD dispune de oferte atractive pentru grupuri, elevi, studenți și seniori. Pe lângă cele 9 săli de proiecție,

Multiplexul CineGOLD pune la dispoziția publicului zona de foaier și zona de concession, de unde se achiziționează bilete, răcoritoare și snacksuri. Accesul până la nivelul II, unde e locația CineGOLD, se face și cu mașina, etajul 2 al mall-ului dispunând de peste 200 locuri de parcare.


Viața orașului

Ce fel de filme vor fi proiectate? Va fi un program orientat exclusiv spre blockbuster-uri sau își vor găsi loc și filmele de artă? Filmele proiectate la CineGOLD sunt încadrate în tipologia blockbuster, dar în ceea ce privește filmele de artă, acestea sunt luate în considerare pentru organizarea anumitor evenimente / seri speciale dedicate atât publicului consacrat cât și publicului amator, astfel că urmărim să dezvoltăm colaborări de succes cu distribuitorii acestui tip de filme.

Mai punctual, Sibiul găzduiește mai multe festivaluri de film. Sunt șanse ca din 2020 să includă CineGold în lista lor de săli de proiecție? Pentru anul 2020 dorim ca CineGOLD să construiască o bună colaborare cu organizatorii festivalurilor de film care se desfășoară la Sibiu, astfel încât aceștia să includă locațiile noastre în desfășurătorul lor. CineGOLD este dotat cu tot necesarul pentru derularea evenimentelor tip festival de film.

Înainte de inaugurare ați avut o întâlnire cu operatorii culturali din oraș. Cum au răspuns aceștia la apelul de a-și extinde evenimentele în sălile CineGold? CineGOLD e un spațiu nou pus la dispoziția comunității. Unul dintre dezideratele CineGOLD e acela de a oferi publicului mai mult decât proiecții de film. Vorbind despre ceea ce generic se numește conținut alternativ, putem organiza și găzdui piese de teatru, stand up comedy, transmisiuni live, spectacole de balet, concerte, conferințe, simpozioane, serate, festivaluri și multe alte tipuri de acțiuni. În cadrul întâlnirii avute cu operatorii culturali din Sibiu s-a discutat despre modul în care CineGOLD poate satisface nevoile evenimentelor atât ca spațiu convențional cât și ca spațiu neconvențional. Pe acest principiu, invităm operatorii culturali să ne viziteze și ne exprimăm disponibilitate și deschiderea față de aceștia.

Este CineGold o opțiune și pentru tinerii spectatori? Vor fi incluse în program și filme pentru copii? CineGOLD include în aria de interes a proiecțiilor toate grupele de vârstă, astfel încât să satisfacem așteptările și nevoile tuturor. Pentru copii avem proiecții dublate în limba

română și avem intenția de a organiza proiecții curiculare pentru preșcolari și elevi si ne dorim ca pe viitor să dedicăm acțiuni speciale și celor foarte mici alături de mămici. Sibiul se află la coada clasamentului în privința numărului de bilete vândute pe cap de locuitor. Și până recent, în Sibiu a funcționat un singur cinematograf. Cum credeți că se va schimba de acum încolo această situație? Odată cu apariția multiplexului CineGOLD readucem în obiceiurile comunității plăcerea de a viziona filme pe marile ecrane la cinematograf și prin diversele evenimente și acțiuni alternative. De acum există variante multiple de vizionare la CineGOLD, iar ofertele sunt construite să se potrivească unei arii largi de public.

ZILE ȘI NOPȚI  | 06 - 19 decembrie 2019|  41


Viața orașului

POVEȘTI DIN SIBIU

Ce facem în prag de Crăciun, de la mic la mare, înăuntru și afară? Răzvan Sădean Redactor Zile şi Nopţi Pentru fiecare sărbătorile de iarnă au o însemnătate specială. Pentru unii e o perioadă magică, în care se simt mai spirituali, mai empatici, fiind momentul perfect pentru a fi mai buni cu cei din jur. Pentru alții, luna decembrie înseamnă cumpărături, cadouri și plimbări prin târgurile de sezon. Alții profită de sporturile specifice iernii și se relaxează pe pârtie sau la patinoar. O atenție deosebită o primesc și copiii, care învață să se bucure de spiritul sărbătorilor, realizând obiecte unice de sezon cu mânuțele lor. Pentru iubitorii de cultură, sunt organizate numeroase concerte și spectacole. Leam strâns pe toate la un loc și, de la mic la mare, dinăuntru în afara, avem câte o recomandare de Crăciun pentru fiecare.

44  |  VIAȚA ORAȘULUI  CE FACEM ÎN PRAG DE CRĂCIUN, DE LA MIC LA MARE, ÎNĂUNTRU ȘI AFARĂ?


Viața orașului Campanii umanitare. ”De Crăciun fii mai bun” e îndemnul pe care îl auzim frecvent în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși ar trebui să fie valabil în fiecare zi a anului, de Crăciun oamenii par mai dispuși să facă un efort pentru a-i ajuta și pe cei aflați în situații vulnerabile. Dacă vreți să faceți o faptă bună, e foarte simplu: puteți merge la Magazinul de Fapte Bune de pe strada Avram Iancu, nr. 12, și să cumpărați orice obiect vă place pentru a sprijini una dintre cauzele susținute de asociațiile Animal Life, Sus Inima, Crucea Roșie Filiala Sibiu și Diakoniewerk România. Până în 18 decembrie puteți pregăti cadouri în cutii de pantofi pentru copiii cu o situație materială precară. Acestea pot fi lăsate la căsuța ShoeBox din Piața Mare. Se primesc doar cutiile care conțin lucruri noi și nu se acceptă alimente perisabile sau donații în bani. Puteți dărui o șansă persoanelor cu dizabilități pentru practicarea diferitelor sporturi participând la cea mai faină și amuzantă cursă de moși: Marea Moșmondeală. Cea de-a II-a ediție va avea loc vineri, 13 decembrie, ora 19, în Piața Mare. O altă campanie căreia vă puteți alătura pentru sprijinirea educației copiilor e ”Credem în tine!”, care va culmina cu o gală umanitară sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 19, la Sala Thalia.

(8, 15 și 22 decembrie), între orele 17 și 18, o trupă de suflători îmbrăcați în Moș Crăciun vor anima atmosfera din Piața Mare. Aceștia se vor plimba cu trompetele prin Piața Mare și vor susține scurte recitaluri în diverse locuri, spre deliciul vizitatorilor și al turiștilor. Linia recitalurilor se apropie de tradiția germană a suflătorilor din turn. Concerte. Cel mai așteptat concert de Crăciun e cel susținut de orchestra vieneză Johann Strauss Ensemble. În acest an, acesta va fi găzduit de Centrul Cultural ”Ion Besoiu”, în data de 13 decembrie, începând cu ora 20. Un alt concert de tradiție e cel de colinde ”Asta-i seara de Crăciun”, care va avea loc în Catedrala Mitropolitană din Sibiu, în 10 decembrie, la ora 19.00, după slujbă. Concertul extraordinar de Crăciun de la Filarmonica de Stat Sibiu va avea în acest an două reprezentații la Sibiu, în zilele de 18 și 19 decembrie, și una la Mediaș, în 20 decembrie. La Forumul German, în Sala Oglinzilor va avea loc sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 17, un concert de Crăciun susținut de Orchestra de cameră ”Les Consonances”, dirijorul Mircea Dumitrescu, violonista Rafaela Fernandez Samodaiev și pianista Karina Fernandez Samodaiev.

Ateliere pentru copii. Cei mici au parte de numeroase ateliere cu tematici de Crăciun, organizate de Teatrul Gong. În 11 decembrie învață să confecționeze oameni de zăpadă, în 14 decembrie vor confecționa obiecte unice de sezon cu care își vor putea decora camera de acasă și decorațiuni de brad. Pentru că decorul sărbătorilor de iarnă e așteptat cu mare drag de cei mici, aceștia vor crea decorațiuni și ornamente inedite și la atelierele din 18, 19 și 21 decembrie. Târguri handmade. Pentru că e sezonul cadourilor și al cumpărăturilor, la Sibiu aveți de unde alege. Pe lângă Târgul de Crăciun din Piața Mare, în perioada 6-8 și 13-15 decembrie, pe strada Cetății va avea loc Artsy Handmade Fair. Din ”meniul” târgului nu lipsesc produsele handmade și concertele live. Între 13 și 15 decembrie, va fi organizată și cea de-a 24-a ediție a festivalului de produse handmade, Creative Buzz, la Biblioteca Astra. Sporturi de iarnă. Cei care vor să facă un pic de mișcare, pot alege să schieze pe pârtiile de la Arena Platoș Păltiniș sau să se bucure din plin de mișcare pe gheață, la patinoarul din Piața Mare.

Târg de Crăciun. Un brad de Crăciun, patinoar în aer liber, carusel, roată panoramică, parc de distracții pentru copii, trenuleț turistic, atelierul lui Moș Crăciun, iesle și peste 100 de căsuțe cu fel de fel de bunătăți și cadouri, vă așteaptă în cel mai frumos, cel mai vechi și cel mai vizitat târg de Crăciun din România. La lăsarea serii, Piața Mare se transformă într-un loc de basm, unde veți regăsi întocmai atmosfera magică din cărțile cu povești. În fiecare zi de duminică ZILE ȘI NOPȚI  |  SIBIU, 06 - 19 decembrie 2019  |  45


FILM PREMIERĂ

Jumanji: Nivelul următor JUMANJI: THE NEXT LEVEL Regia: Jake Kasdan Cu: Karen Gillan, Dwayne Johnson, Madison Iseman, Kevin Hart, Awkwafina, Jack Black, Danny DeVito Durata: 114 minute Premiera în România: 06.12.2019 Distribuit de InterComFilm Distribution

46  |  FILME

Ca să descoperi noi întorsături de situație

Jumanji: The Next Level este al 3-lea film din franciza Jumanji, care a început în 1995, cu Robin Williams, Kirsten Dunst, Bonnie Hunt și Bradley Pierce în rolurile principale și a continuat în 2017 cu Jumanji: Welcome to the Jungle. Dwayne Johnson, Kevin Hart, Karen Gillan și Jack Black se întorc în corpurile digitale din lumea Jumanji, pentru a îl căuta pe Spencer, interpretat de Alex Wolff, care dispăruse în universul jocului. Toți jucătorii trebuie să înfrunte deșerturi aride și munți înzăpeziți pentru a scăpa cu viață din cel mai periculos joc din lume. Fun fact: personajele nimeresc în alte corpuri.


Viața orașului

Fashionation de MITICHI

FASHION AROUND EUROPE, LITERALLY – SĂPTĂMÂNILE 7 ȘI 8 De îndată ce am trecut de Portugalia am revenit parcă în prezennt. Spania este o țară mult mai organizată, mai dezvoltată și extrem de activă. La fel este și moda aici , dacă anterior vorbeam de BIAAF în Țara Bascilor am venit spre sud în Andalusia să vedem care este dinamica zonei. Ne-am întâlnit cu Juan Boleco, un vechi prieten care în ultimii doi ani a prezentat colecțiile la Feeric Fashion Week și care are un brand dezvoltat, recunoscut pentru că îmbină tradiționala modă Flamenca cu accentele moderne. Atelierul său se află în Palos de la Frontera, unul dintre satele frumoase din Andalusia, aproape de Huelva și de El Rocio. Pentru cei ce nu stiu El Rocio este un sat în care drumurile nu sunt asfaltate, casele toate albe și vechi care a păstrat specificul Hispanic până în zilele noastre. Sărbătoarea de la El Rocio adună anual zeci de mii de oameni de Rusalii și pentru câteva zile femeile schimba ținute flamenco, din cele mai spectaculoase. Juan creează pentru femeile din Andalusia și o face la modul superlativ. Este apreciat, deși fiecare rochie înseamnă ore bune de muncă, reușește alături de Nicoleta, ajutorul său de nădejde, o româncă incredibil de caldă, organizată și muncitoare, să onoreze foarte multe din comenzi, dar și mai multe trebuie refuzate din cauza volumului de muncă în timp scurt. Andalusia e extrem de frumoasă ,ne-am desprins cu greu după ce am petrecut o noapte în cel mai frumos sat al Spaniei, Vejer de la Frontera. Ne-am îndepărtat de coastă spre Granada pentru a-l descoperi pe Raul Molino, arhitect, artist și designer. Moda pe care o face el pleacă de la conceptul ,materialul folosit în arhitectură și design pe care le aplică în creații speciale, unicate. Pe partea estică a Spaniei lucrurile arată diferit. Valencia deja este primul loc în care am observat schimbarea. Visori este un brand care inițial a început să creeze pentru bărbați dar stilul său este total avangardist. Materiale speciale, linii moderne 48  |  CITY ZEN  |  OPINII

și structuri inovatoare, asta am regăsit în stilul Visori. Valencia are de toate. Are deschidere spre artă, design și arhitectură , cea mai bună dovada este City of Arts and Science, o capodoperă arhitecturală și peisagistică. Port, mare, oraș vechi, oraș modern, oameni calzi și deschiși spre nou. Toate aceste lucruri le găsești în Valencia, un oraș în care fiecare din echipă și-ar dori să locuiască. Urmatoarea destinație a fost Barcelona unde am și încheiat aventura Spaniolă cu o vizita la IED - Istituto Europeo de Design, una dintre cele mai bune universități de design din lume. Ne-am întâlnit cu reprezentanți care n-au oferit informații despre modulele și structurile educaționale, am întâlnit studenți pasionați de muncă. Plecând din Barcelona am ajuns între păsări flamingo în sudul Franței la gura de vărsare a Rhon-ului în Mediterana. După ce i-am admirat am început poate cea mai frumoasă parte a călătoriei. Coasta de Azur cu mașina este unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am experimentat de când călătoresc. Din păcate în ceea ce înseamnă moda, dincolo de brandurile mari care au magazine aproape în fiecare oraș de pe coasta de la Saint Tropez până la Menton, designerii locali sunt inexistenți sau nu prea au nicio șansă. În Monaco am descoperit Inessa Creation al cărui designer este o tânără venită din Corsica care a reușit repede să creeze colaborări importante și să își dezvolte un brand într-un mediu exclusivist. Italia este următoarea destinație. Genova și Veneția sunt orașele aflate pe listă în turul Europei Continentale. Cu altă ocazie probabil facem un tur pe insulele și peninsulele Europei. Dar până atunci mai avem o săptămana din acest tur. Vă așteptăm pe Instagram să vedeți fiecare pas al acestui tur: @ fashionliterally @mitichifeeric @landianayolo, @ julieianc, @modicmagazine


FILM PREMIERĂ

PLAYING FITH FIRE Regia: Andy Fickman Scenariul: Dan Ewen, Matt Lieberman Cu: John Cena, Keegan Michael-Key, John Leguizamo, Judy Greer, Brianna Hidlebrand PREMIERA: 29 NOIEMBRIE 2019 DISTRIBUIT DE RO IMAGE 2000

50  |  FILME

Ca să te distrezi împreună cu familia

Se-ncinge treaba! O echipă de pompieri de elită trebuie să aibă grijă de trei copii năzdrăvani pe care i-au salvat dintr-un incendiu, dar habar nu au că îi așteaptă cea mai grea misiune din viața lor. John Cena, Keegan-Michael Key și John Leguizamo vor interpreta rolurile principale.


Viața orașului

Reorganizarea garderobei: deloc complicat și de mare efect Sunt câteva momente în an când simți că garderoba ta are nevoie de un update. Nu știi ce să mai porți, te-ai plictisit de aceleași haine, în plus petrecerile de Crăciun și Revelion se apropie. Iată câteva trucuri simple pe care le poți aplica cu succes. De fiecare dată când intri într-un magazin, vitrina e cea care îți captează mai întâi atenția cu propuneri de ținute. Cum ar fi să deschizi dulapul și să ai de ales între mai multe ținute? Exact. Creează-ți câteva ținute și lasă-te surprinsă în fiecare dimineață. Te poți inspira din reviste, de pe net sau direct din magazine. Pune deoparte hainele de care te-ai plictisit. Nu e neapărat nevoie să le arunci și să cumperi altele noi. Le poți da un ”touch” fresh. Le poți tăia, le poți face inserții, le poți transforma, cu sau fără ajutor. Astfel vei economisi bani și vei avea satisfacția de a purta ceva făcut după bunul tău plac. Și pentru că se apropie sărbătorile de iarnă, odată cu reorganizarea garderobei îți poți face o idee și despre ceea ce vei purta la petrecerile de Crăciun și Revelion. Păstrează piesele pe care le deții deja și cumpără doar piesele de care ai nevoie pentru a-ți completa ținuta. În acest fel, bugetul tău nu va avea foarte mult de suferit, iar tu vei purta atât hainele preferate, cât și haine noi, care se spun că aduc prosperitate dacă sunt purtate în ultima noapte din an.

52  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE


Viața orașului

ZILE ȘI NOPȚI  |  SIBIU, 16-29 AUGUST 2019  |  53


Viața orașului

Idei de decorațiuni de iarnă pe care le poți face cu mâna ta Decorațiunile de iarnă se găsesc în magazine încă din luna noiembrie, dar parcă cele făcute acasă, cu puțină răbdare, aduc mai multe zâmbete pe față. Sunt atât de multe idei care îți fac cu ochiul pe net, tutoriale care te îndrumă la fiecare pas, încât e imposibil să nu te descurci. Poate cea mai simplă variantă de decor e cea cu felii de portocală deshidratate, pe calorifer sau la cuptor. În plus, mirosul de portocală va invada întreaga casă. Tot în bucătărie găsești și următorul element de decor: batoanele de scorțișoară, probabil cea mai comună mireasmă de Crăciun. Se folosește la dulciuri, la vin fiert, dar și la decor. Le adaugi

54  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

o fundiță și sunt gata de pus pe masa festivă. Nici conurile de brad nu trebuie să lipsească. Cu puțină îndemânare le poți transforma în adevărate bijuterii. Adaugă o crenguță mică de brad, fundițe decorative și spray argintiu. Le poți atârna sau le poți pune direct pe masă. Dacă găsești conuri de brad mai mari, le poți scobi în vârf și le poți transforma în suporturi de lumânări. Folosindu-te de toate elementele de până acum poți crea și o ghirlandă, pur și simplu atârnândule de o sfoară mai lungă. Din borcane mici și simple poți realiza suporturi pentru bomboane colorate. Pentru decor poți folosi material textil peste capac și fundițe.


Viața orașului

ZILE ȘI NOPȚI  |  SIBIU, 16-29 AUGUST 2019  |  55


© www.infomusic.ro

CONCERTE

Soprana și pianista finlandeză va concerta iarna aceasta în Timișoara, urmând ca în luna ianuarie să susțină un show de tip best-of la București. Regina muzicii simfonice rock revine în România pe 23 ianuarie 2020 pentru a oferi publicului o noapte memorabilă, în care va interpreta alături de 17 muzicieni toate hiturile care au făcut-o celebră. Tarja va prezenta un concept ce se va desfășura exclusiv la București, pe scena Circului Metropolitan: o viziune 360 de grade, susținută de proiecții special gândite să le ofere spectatorilor o experiență muzicală intimă la superlativ. Fanii prezenți la concert vor scrie istorie alături de artistă, care va filma acest show și-l va lansa pe DVD. Soprană lirică, pianistă și compozitoare, Tarja Turunen a fost vocea emblematică a celei mai iubite trupe de rock metal simfonic, Nightwish. După ce a părăsit band-ul, în 2005, a dezvoltat rapid o carieră solo de succes, devenind una dintre cele mai cunoscute voci feminine ale rockului internațional. Tarja este o artistă exceptională care are abilitatea unică de a combina duritatea rock-ului cu suavitatea muzicii clasice.

© www.infomusic.ro

Tarja Turunen revine în România LUKA ŠULIĆ (2CELLOS) LA SALA PALATULUI Luka Šulić, membru al cunoscutei trupe 2Cellos, vine la București pe 8 februarie 2020, la Sala Palatului, pentru a oferi un show de neuitat alături de orchestra sa. Artiștii vor interpreta "Anotimpurile" de Vivaldi, dar și multe alte piese care vor prinde publicul în magia muzicii clasice. Luka Šulić s-a născut în Maribor, Slovenia, și a început să studieze instrumentul care l-a făcut celebrul la vârsta de 5 ani, alături de tatăl său. A continuat studiile în Zagreb, Viena și Londra unde treptat a câștigat notorietate datorită virtuozității și a tehnicii. Acest lucru i-a adus concerte alături de orchestre celebre din Polonia, Germania sau Rusia.  AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO

56  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CONCERTE CITY LIFE


omul cu discurile

Billy F. Gibbons

Big Bad Blues Atracția față de acest album poate surveni încă de la asocierea numelui lui Eddie Daniels cu Brazilia, adică a unuia dintre cei mai mari muzicieni contemporani cu unul dintre cele mai colorate limbaje muzicale. O ocazie de a afla că Brazilia nu înseamnă numai samba iar Eddie Daniels nu este doar un clarinetist. Prima l-a dat lumii pe Egberto Gismonti, printre mulți alții, iar al doilea reprezintă un vărf de rafinament și maturitate a articulării muzicale. Cu o acuratețe copleșitoare și într-o estetică modern elaborată, muzica lui Gismonti, la origini unică și evocativă prin îmbinarea de teme braziliene,

armonie de jazz și limbaj clasic, primește o nouă abordare elevată prin acest album-omagiu care spune totul prin titlu. Gismonti e scris pe inima Braziliei, iar totul e tradus cu entuziasm și măiestrie de Eddie Daniels, împreună cu un cvartet de coarde, Harlem Quartet și unul de jazz format din pianistul Josh Nelson, basistul Kevin Axt și bateristul Mauricio Zottarelli. Repertoriul culege piese din perioada ’70-’80, cea mai prolifică pentru genialul Gismonti, iar aranjamentele subliniază exact ceea ce e esențial în muzica lui: tema, dezvoltată complex, surprinzător și cu extremă acuratețe, cu două cvartete care se învăluie și se completează pe o partitură perfectă. Calitatea acestui album vine din reflectarea clară, fără dubii, a intenției serioase și a respectului date de anvergura acestui imens artist al Braziliei. Asta ajunge și la noi, după ce ascultăm unul dintre cele mai bune albume apărute anul trecut. Berti Barbera

58  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE


Viața orașului

Lucruri pe care le ştii doar dacă eşti BERAR Daniele Nembrini Daniele Nembrini are 44 de ani și este berar. Din dorința de a face mai mult decât atât, a reușit să deschidă propria berărie, Nembeer, din 2011 în Italia și din 2016 în România. Nembeer este o fabrică locală, din Viile Sibiului. Aici se produce bere artizanală de excelență, nefiltrată, nepasteurizată, utilizând materii prime atent selecționate. Dacă nu ai fi fost berar, ce ai fi fost? Sincer, când vorbim de pasiuni, nu m-am gândit niciodată că aș fi fost altceva decât berar. E adevărat că inspirația și decizia au venit după o călătorie în Belgia, în 2011, iar asta mi-a dat energia de a face ceva cu sufletul: Nembeer. E porecla mea - de când mă știu toți apropiații îmi zic Nember (cu un singur “e”). În altă ordine de idei, sunt de 20 de ani inginer electronist, e meseria mea de bază.

această categorie. Asta conduce la dezvoltarea pieței, și la remunerarea corectă a berarului, mai ales a celor cu studii de specialitate și cu experiență adecvată.

Ce înseamnă o bere bună? Pentru mine, o bere bună e o bere echilibrată - și de aici fiecare are stilul lui de bere. Dar cred că mai sunt câteva caracteristici extrem de importante ale berii bune: trebuie să te ajute să duci un stil de viață sănătos, trebuie să mențină interacțiunile sociale prospere, să-ți dezlege limba, să te bucure, să-ți desăvârșească cina în familie.

Unde în lume se găsește cea mai bună bere? Este o întreagă filosofie aici. Caracteristicile zonei, duritatea apei, încrucișările drojdiilor speciale, numărul de ore de soare pe dealul pe care crește hameiul, dar și măiestria și intuiția berarilor au condus la dezvoltarea unor stiluri particulare de bere în anumite zone. Belgia este cel mai bun producător de Pilsner, Germania e țara cu cele mai apreciate Lager-uri. Rusia este regina stilului Imperial Stout și Belgia este campioană în numărul impresionant și calitatea berilor trapiste, de abatie, triple ale-uri și cu fructe. Pe Coasta de Vest a Americii se fac cele mai bune American Pale Ale-uri – beri complexe, fructate, dar nu cu fructe, ci cu mult hamei pronunțat în rețetele lor, în timp ce pe Coasta de Est se face New England India Pale Ale (NEIPA), un stil extrem de interesant, cu multe particularități. Cele mai apreciate Stout-uri și Porter-uri au fost produse de-a lungul timpului în Anglia și lista poate fi mult completată și detaliată.

Dacă Sibiul ar fi o bere, ce fel de bere ar fi și ce aromă ar avea? (râde) Am scos o bere pentru Sibiu, dar nu am făcut mare tam-tam, nici măcar nu i-am publicat nicăieri numele. Pentru noi, ea este Herman’s Weiss – un weissbier delicios, pe care l-am avut în ediție limitată doar la draft, la diverse evenimente. Când o vom scoate la sticlă, o vom lansa cum-se-cade. Se pot face bani în România din această meserie? În industria mare, berarii sunt chimiști de fapt și, sincer, nu știu cum sunt plătiți. Pe de altă parte, tot mai mulți oameni fac eforturi financiare și de timp pentru a găsi produse de calitate premium, naturale și sănătoase - și berea intră în 60  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY LIFE

Cât este de apreciată această meserie în Sibiu? Cred că e o meserie apreciată mai ales de cei care înțeleg valoarea unei beri bune și rolul maestrului berar în toată povestea asta.

 CRISTINA BĂLĂU, redactor - Zile și Nopți


BĂUTURĂ

Ce bem la Târgul de Crăciun?

Târgul de Crăciun din Piața Mare e un univers magic plin de culoare, gusturi și arome. Aici te așteaptă peste 100 de căsuțe cu bijuterii, cadouri, decorațiuni, dulciuri, jucării, textile. Noi ne vom îndrepta atenția spre cele peste 20 de căsuțe unde te poți delecta cu băuturi reci sau fierbinți, precum vin fiert, bere, țuică fiartă, kinder punch, palincă, suc de mere, ceai, cafea sau ciocolată caldă, numai bune să te încălzească și să te energizeze pentru și mai multă distracție în cel mai frumos târg de Crăciun din România. În caz că ești indecis, avem câteva ponturi, astfel încât alegerea băuturii să nu devină o bătaie de cap.

62  |  VIAȚA ORAȘULUI  |  CITY DRINK

VIN FIERT - e vedeta Târgului de Crăciun și îl găsești la aproape toate căsuțele care comercializează mâncare si băutură. De aceste căsuțe te vei lovi în fiecare colț al târgului. Vinul provine din podgorii sau de la micii producători de la sate, așa că în fiecare seară poți gusta un alt vin fiert.

CEAI CALD -târgul de Crăciun e despre momente de calitate petrecute alături de cei dragi. Iar dacă frigul îți stă în calea bunei dispoziții, savurează un pahar de ceai cald și aromat.

ȚUICĂ FIARTĂ & PALINCĂ - sunt băuturile tradiționale ale românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Acestea se beau în cantități mici, înainte de masa de prânz. Le găsești la căsuțele de vis-a-vis de roata panoramică, Atelierului lui Moș Crăciun sau carusel.


CITYFOOD

Cronica gastronomie de CRISTIAN VALENTIN CISMARU

Mâncare și organizare socială

© Gabriela

De câte ori mergem să descoperim sate sau locuri noi unde să organizăm vara brunch-uri, prima întrebare care ne vine în minte este cu cine să vorbim din sat. Evident asta dacă nu avem deja o recomandare foarte clară sau un partener dinainte stabilit. În cazul în care nu există deja cineva în sat care să fie gazdă, deci îi căutăm încă, intervine această întrebare: cu cine iei legătura ca să organizezi ceva cu toată comunitatea. De-a lungul anilor am învățat că acest răspuns poate varia foarte tare de la regiune la regiune și de la modul cum este orânduită comunitatea din punct de vedere social sau de la tradiția istorică. Am identificat mai mult sau mai puțin de patru situații diferite. Prima, cea cunoscută nouă, în sudul Transilvaniei, este cea a comunității organizate pe modelul social al vecinătății. Adus de sași în secolul XIII, acest format de celulă de bază a satelor, are de a face cu modul de apărare a cetății și cum se organizau ei în rolul lor de urbanizare și apărare a satelor din zona de graniță. Acest model a fost apoi extins la definirea colaborării în comunitate și in caz de sărbători sau muncă în comun. Practic, oamenii lucrează împreună în funcție de 64  |  CITY FOOD  |  OPINII

Cuzepan

apropierea fizică a gospodăriilor lor, o vecinătate incluzând lumea dintr-o zonă delimitată din sat, formând astfel un fel de mic cartier. Acolo pe baza vecinătății fizice, muncești pur și simplu colaborând și respectând anumite reguli. Așa și în cazul nunților sau altor ocazii cu care se gătește și mănâncă împreună. În alte regiuni ale țării lucrurile se schimbă un pic. În sudul țării, în Oltenia și Muntenia găsim alte două exemple de moduri diferite de rânduială a satului. Acesta funcționează fie în jurul unei familii extinse, adică un clan, fie în funcție de parohia de care aparțin enoriașii, adică fiecare cu bisericuța lui. E de înțeles așadar că dacă vrei să îți sărbătorești nunta sau botezul trebuie să intri în dialog fie cu liderul unei familii, fie cu preotul. Alte zone, alte obiceiuri, evident. Ultimul model de organizare socială funcționează acolo unde primarul are echipă bună și își ajută comunitatea fără a aștepta ceva în schimb. În aceste cazuri vecinătatea, clanul sau bisericuțele sunt înlocuite de birocrația modernă și organizarea satului din secolul XXI. Se întâmplă mai rar să meargă bine, însă tot mai des!


REVELION

2020 31 DECEMBRIE 2019

PRET:, 299 LEI/PERS. 10% DISCOUNT PENTRU GRUPURI PESTE 10 PERS.

MÂNCARE + BĂUTURI + MUZICĂ BUNĂ 8 PM

3 AM

REZERVĂRI LA TEL. 0722 202 768


CITYFOOD

Jurnal de gurmand de CORINA GRUBER

Covrigi Am o reală slăbiciune pentru clipurile video cu rețete, în special pentru cele pe care le găsești pe rețelele de socializare. Din cauza asta, în timp, am acumulat o gamă largă de pagini cu rețete pe care le urmăresc, iar newsfeed-ul din Facebook e înțesat de astfel de postări. Uneori, dau peste rețete pe care ajung să le și pregătesc și care devin preferate. Astfel am descoperit brioșele și cupcakes, clătitele americane colorate sau cheesecake-ul. Zilele trecute, însă, am descoperit o rețetă de bagels, o combinație de covrigi cu chifle, care, în fantezia cromatică a bucătăriei americane, au devenit colorați. Spirala de culori m-a fascinat și m-am întrebat cum ar fi să îi prepar acasă. Covrigii înseamnă lucruri foarte diverse în spațiul românesc. De la tradiționalii covrigei și covrigi de Buzău, la covrigii moi ce aduc aminte de Brezel-ul german și care se găsesc peste tot în Sibiu, varietatea e foarte mare, așa cum e și tentația exercitată asupra turiștilor, fascinați de multitudinea produselor de panificație disponibile pe străzile orașului. Bagels, însă, se găsesc mai greu. Specifici orașului New York, care i-a consacrat drept o emblemă a micului dejun, covrigii-chiflă constituie o bază ideală pentru sandwich-uri cu cremă de brânză, somon, sau diverse feluri de brânză și șuncă. Însă acei bagels colorați în toate nuanțele curcubeului și ornați, eventual, cu bombonele colorate nu sunt de găsit în oraș. Aluatul e relativ simplu de preparat, find un aluat dospit, cu drojdie, făină, sare și puțin zahăr. Partea interesantă vine după ce aluatul a crescut, când trebuie împărțit în cinci-șase părți egale, ce se vor colora diferit. Colorarea se face cel mai bine cu gel alimentar și presupune refrământarea aluatului. E un fel de antrenament de forță. După ce se obțin 66  |  CITY FOOD  |  OPINII

porțiile de aluat colorat, se întind la exact aceeași dimensiune, se așază una peste cealaltă și apoi se taie pe lungime. Sulurile de aluat trebuie răsucite și apoi învârtite în jurul mâinii și tăiate, rezultând niște chifle cu o gaură în mijloc. Am văzut diverse modalitați de a obține chiflele, dar cea cu rotirea aluatului în jurul propriei mâini mi s-a părut cea mai eficientă. După ce sunt formați, covrigii se scufundă 30 de secunde pe fiecare parte în apă clocotită, pentru a căpăta o crustă ce va deveni netedă și crocantă în cuptor și apoi se coc. După ce s-au răcit (parțial, pentru că mirosul de pâine proaspăt coaptă e prea îmbietor ca să îi poți rezista), am mâncat covrigii-chiflă goi, tăiați pe jumătate și unși cu unt sau cu cremă de brânză. Gustul ușor dulceag și sărat aduce cu adevărat aminte de Brezel, dar nu e la fel de puternic. Au o aromă ușoară și o textură moale, asemenea chiflelor. Dar cea mai surprinzătoare e culoarea sau, mai degrabă, amestecul de culori, ce duce cu gândul la o prăjitură.


CITYBREAK

De ce merită vizitat?

EXTERN

GENEVA Cele mai multe dintre marile orașe ale lumii au cel puțin câte un reper iconic cunoscut de aproape toată lumea. Parisul are Turnul Eifel, Londra Big Benul, iar Geneva are Le Jet d’Eau, o fântână cu apă instalată pentru prima dată în 1886, al cărei jet urcă până la 140 de metri. De la celebra Jet d’Eau și fundalul inedit al munților, până la istoria bogată, arta contemporană și delicioasa bucătărie elvețiană, Geneva are câte ceva pentru fiecare. Cel mai bun mod de a descoperi istoria orașului e alegerea unui tur ghidat pe jos. În acest fel nu vei rata cele mai

68  |  CITY BREAK 

frumoase străduțe pietruite din oraș, Capela Macabeilor, Muzeul Reformei, Catedrala St. Pierre, Palatul Națiunilor, Ceasul Floral, printre alte atracții. Pentru a lua pulsul artei, fă un tur al Muzeului de Artă Contempornă, dar vizitează și galeriile și centrele de artă din Quartier des Bains. De neratat în Geneva: districtul Carouge, bijuteria ascunsă a orașului; restaurantele cu stele Michelin; o panoramă asupra lacului și orașului din turnul catedralei; o plimbare cu barca pe lacul Geneva.

Pentru că ocupă o poziție fruntașă în topul orașelor cu cea mai bună calitate a vieții. Orașul e un muzeu în sine, cu o mulțime de pietonale, parcuri și palate regale.


Muzica:

Neluțu Paraschiv & Claudia Olariu

Invitată special din Bruxelles, Andreea Popescu, una dintre cele mai iubite dansatoare de belly dance din Belgia. Tombolă:

Meniu:

Premiem cei mai buni dansatori cu premii surpriză de la Sabon.

include o gustare, felul I, felul II, felul III, open bar, desret și masa din 1 ianuarie. Preț:

400 lei/persoană

Pentru rezervări: 0744391877 sau www.ghiocelul.ro


CITYBREAK

De ce merită vizitat?

INTERN

RÂNCA Odată cu începerea lunii decembrie, vacanțele la ski se mută din albumul de poze direct pe pârtie. Iar când spui schi, în minte îți vin o mulțime de variante, și totuși pe care s-o alegi? Dacă vrei să ai parte de un sejur de vis în condiții ideale, fără a pleca prea departe de Sibiu, Rânca e alegerea potrivită. Situată într-o zonă absolut superbă pe Transalpina, Rânca e o oază de liniște și armonie, aer curat, iar pentru că e înconjurată de dealuri, munți și păduri, vei avea parte de priveliști de neuitat. Revenind la sporturile de iarnă, la Rânca

Pentru că e o staţiune situată la unul dintre capetele celui mai înalt drum din România, care îţi oferă tot ce ai nevoie: cadrul perfect pentru relaxare și distracţie.

vei găsi mai multe pârtii de ski, dotate cu teleschi, aflate la altitudini între 1.600 și 2.100 de metri. Datorită masivului Păpușa, e stațiunea preferată de iubitorii de free-ride și schi extrem practicat în afara pistelor. Pentru copii există o pârtie special amenajată pentru săniuș. Pe lângă schi, poți practica pescuitul sportiv, water walking ball, dar și ture cu atv-ul. În fiecare iarnă, la baza uneia dintre pârtii se amenajează un patinoar pentru iubitorii sportului pe gheață.

SERVICIILE NOASTRE Nunti

Evenimente speciale

Evenimente corporate

Despre noi Sediul à Côté se află într-un atelier de creație florală din Sibiu, unde, împreună cu o echipă pasionată, combinăm designul floral cu cel de eveniment, oferind servicii pentru evenimentele din întreaga țară. Fie că alegeți un design floral, un întreg concept de eveniment sau serviciul de styling pentru o aniversare sau o petrecere la birou, echipa à Côté își va pune toată pasiunea pentru a reda cât mai bine viziunea și imaginea dorită, pentru a crea un moment de neuitat. Echipa à Côté este o echipă formată din oameni talentați, care transformă cu entuziasm poveștile imaginate de clienții noștri în realitate.

+40 749 514 873 70  |  CITY BREAK 

www.acote.ro

office@acote.ro


CITYBREAK

Jurnal de călătorie de ALEXANDRA CRISTIAN / WWW.ALEXANDRACRISTIAN.RO

Budapesta Budapesta a fost surpriza anului, o capitală fascinantă pe care am avut onoarea să o vizitez, unul dintre cele mai frumoase și suprinzătoare orașe în care am fost până acum. Am ajuns pentru prima dată în capitala Ungariei într-o zi de toamnă târzie iar weekendul petrecut acolo a fost insuficient pentru a mă încărca cu toată frumusețea descoperită atât de aproape de casă. Acum, visez să mă plimb într-o zi de vară de-a lungul Dunării, să stau ore în șir în zona podurilor și să admir în tihnă Budapesta noaptea. Orașul pe timpul nopții se transformă complet, este romantic și misterios iar impunatoarea clădire a Parlamentului, simbolul orașului, odată cu lăsarea serii, pare că plutește în ape. Palatul Parlamentului este o capodoperă arhitecturală construită în stil neogotic între anii 1885-1904, fiind și una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, a treia cea mai mare din lume și cea mai mare clădire din Ungaria. Importantul obiectiv turistic care adăpostește Bijuteriile Coroanei se poate vizita, prețul biletului de acces fiind 6,5 euro, iar durata unui tur, aproximativ 45 minute. Capitala Ungariei mai este denumită și Orașul celor 9 poduri, cele mai renumite dintre acestea fiind: Podul cu Lanțuri, Podul Elisabeta, Podul Margareta, Podul Libertății. Basilica Sf. Stefan este o biserică romanocatolică fiind cea mai mare din Budapesta și a treia ca mărime din Ungaria. Lăcașul este un loc important de pelerinaj datorită faptului că aici se găsește Mâna Sfântă, mâna dreaptă a Regelui Ștefan cel Sfânt. Marea Sinagogă este a doua cea mai mare sinagogă din lume după templul Emanu-El din New York. Prețul biletului de acces este de 13 euro. Castelul Buda a fost construit în secolul al XIV72  |  CITY BREAK 

lea, pe malul estic al Dunării, denumit în trecut și Palatul Regal sau Castelul Regal. Costul unui bilet de acces în castel este 10 euro, în interior fiind găzduite nu mai puțin de 7 muzee: Galeria Națională, Muzeul de Muzică, Muzeul de Istorie, Muzeul Militar, Muzeul de Farmacie, Casa Houdini și Muzeul Telefoanelor. Bastionul Pescarilor a fost construit între anii 1895 și 1902 iar numele acestuia provine de la breasla pescarilor care a avut rol de apărare în Evul Mediu. Terasa bastionului reprezintă cel mai înalt punct de belvedere asupra Budapestei iar de acolo vei descoperi cea mai frumoasă panorama asupra Dunarii și a întregului oraș. Scările, aleile, balcoanele și cele 7 turnuri se pot vizita gratuit. Există totuși și o zona unde accesul se face contra cost, prețul biletului fiind 3,4 euro. Biserica Matyas este amplasată în Piața Încoronării, lângă Bastionul Pescarilor, pe Dealul Castelului. Deși a fost construită inițial în stil romanic în anul 1915, clădirea actuală este realizată în stil gotic. Dealul Gellert are o înălțime de 235 m și a fost numit după Sfântul Gerard care ar fi fost împins de pe stâncă de către păgânii care luptau contra creștinilor maghiari. Dealul se găsește în zona Podului Elisabeta și a băilor termale iar în vârful acestuia, Citadella cu Statuia Libertății.


VILLAGEBREAK

#hailațară#Daia#județulSibiu Sibiul, în conceptul în care-l folosim astăzi, este compus de fapt și din localitățile pe care le-a înglobat de-a lungul timpului. Cine s-ar fi gândit, că unele cartiere ale orașului, au fost de fapt sate de sine stătătoare? Poți realiza asta din turnul Bisericii Evanghelice când te uiți spre nord, spre dealul Gușteriței și vezi în depărtare, cuibărită în coasta dealului, o altă biserică fortificată. Villa Vmberti este numele sub care apare în prima atestare documentară din secolul al XIV-lea Gușterița, insinuând probabil numele conducătorului coloniștilor sași stabiliți aici. Hammersdorf, sau satul ciocanului, așa cum se numește în limba germană, a suferit toate bătăliile de care Sibiul a scăpat de-a lungul secolelor, de cinci ori doar în secolul al XVII-lea. Gușterița a fost o așezare de sine stătătoare până în anii ‘50, importantă pentru Sibiu datorită argilei și a manufacturilor de cărămidă și țiglă care furnizau orașului materialele necesare pentru construirea fortificației, dar și a caselor. Datorită acestor exploatări, s-au găsit în secolul al XIX-lea 400 de kilograme de obiecte din bronz din epoca romană,

74  |  VILLAGE BREAK 

presupunându-se că aici ar fi existat castrul roman Cedonia. Gușterița zilelor noastre este cunoscută datorită numeroaselor proiecte derulate de Biserica Evanghelică: amenajarea unei grădini tradiționale în scop educațional și marcarea unor trasee de drumeție și bicicletă spre alte destinații. Dar sibienii venim aici pentru cel mai frumos punct de belvedere de unde se poate savura panorama Sibiului. #sibiutourism


SPORT

Primul meci acasă, egal. Pentru FC Hermannstadt a marcat Petrescu FC Hermannstadt a reușit să obțină un punct în meciul cu CFR, prima partidă acasă a sibienilor încheindu-se cu 1-1. Jucătorii lui FC Hermannstadt au fost întâmpinați cu aplauze și cu baloane în culorile drapelului României, cu ocazia partidei disputată pe Stadionul Municipal Sibiu, în prima zi a lunii decembrie. Sportivii la rândul lor au ieșit pe teren cu un tricolor dus de căpitanul echipei sibiene. Meciul s-a terminat la 1-1. Sibienii au marcat golul egalizator din penalty după 5 minute de la deschiderea scorului de către clujeni. Omrani a deschis scorul pentru CFR, după ce a fost lăsat singur în centrul părții adverse. În minutul 85 mingea i-a nimerit în mână lui Pașcanu, iar arbitrul a dictat lovitură de la 11 m. Petrișor Petrescu a adus bucuria în tribune.

L - V 07:30-22:30 S, D 9:00-17:00

SPORT CENTER

76  |  CITYLIFE  |  SPORT

* fitness * cardio * forță


SPORT

Euro 2020 va debuta la Roma. S-au tras la sorți grupele campionatului Franța, Portugalia și selecționata Germaniei la fotbal vor juca în aceeași grupă la Campionatul european de fotbal din 2020. Cele șase grupe au fost trase la sorți la București. Dacă România se va califica la Euro 2020, îi va avea ca adversari pe jucătorii Ucrainei, Olandei, Austriei și va face parte din grupa C, după cum urmează: Grupa C: Olanda, Ucraina, Austria, România (dacă se califică) / Georgia, Macedonia de Nord, Kosovo sau Belarus (dacă România nu se califică). Ediția din 2020 se va desfășura în mai multe orașe de pe continentul european. Meciul de deschidere se va disputa la Roma între Italia și Turcia. Celelalte orașe care vor găzdui meciurile competiției sunt Londra, Glasgow, Baku, Sankt Petersburg, Copenhaga, Amsterdam, București, Bilbao, Dublin, Munchen și Budapesta.

78  |  CITYLIFE  |  SPORT


Teppanyaki Sushi & Sake

Hilton Sibiu lansează un nou concept de restaurant, Teppanyaki, Sushi & Sake. Pregăteşte- te să fi uimit şi lasă-ţi simţurile să exploreze acest nou concept culinar. Te așteptăm de Marți până Duminică între orele 18:00 - 23:00. Pentru informații și rezervări ne puteți contacta la 0269 505 600


Evenimentul astral al lunii decembrie este intrarea planetei Jupiter în Capricorn. Marele Benefic ne ajută să acceptăm anumite realități și adevăruri mai dificile ori mai greu de înghițit, precum și anumite limitări sau constrângeri.

HOROSCOP  decembrie 2019

Berbec

În luna decembrie, cariera ocupă primul loc în viața Berbecilor, așa că nu se poate vorbi despre evenimente sentimentale deosebite ori despre progrese semnificative. Dacă ești la începutul unei relații, cel mai probabil nu vei avea foarte mult timp pentru aprofundarea ei. Cu siguranță îți vei propune multe de făcut în compania persoanei iubite, dar abia de Crăciun veți reuși să petreceți în tihnă momente plăcute, de reconectare. Taur

Ai parte de o lună caldă și pasională în plan amoros, o lună a întâlnirilor de excepție, a împăcărilor, a marilor speranțe și a marilor aventuri. Se întrevede o schimbare de perspectivă asupra intimității, asupra relațiilor de co-dependență, asupra nevoii de apropiere profundă de persoana iubită, adesea până la sufocare. Viața erotică a Taurilor se animă, indiferent dacă sunt căsătoriți sau încă în căutarea iubirii.

Gemeni

Pentru unii Gemeni, relațiile sentimentale, mai ales cele deja oficializate, devin scena unor lupte pentru putere și sunt marcate de posesivitate și gelozie. Pe de altă parte, se deschid oportunități pentru a pune punct unor tensiuni și suspiciuni mai vechi. Gemenii celibatari riscă să intre în relații complicate, extenuante emoțional și păguboase financiar. Poți avea parte de atracții fizice mistuitoare, dar astfel de relații pot să îți dea viața peste cap.

Rac

Jupiter își începe tranzitul prin casa VII a Racului, urmează o perioadă de efort susținut pentru formarea unui cuplu solid sau pentru consolidarea căsniciei. Este foarte posibil ca îmbunătățirea să nu se simtă imediat, ci după o perioadă relativ tensionată, de revizuire a regulilor după care funcționează viața în doi. Energia lui Jupiter inspiră, mult optimism și te ajută să capeți o viziune de ansamblu mai clară asupra nevoilor și posibilităților relaționale. Leu

Leii reușesc să seducă și să impresioneze pe oricine, cu inima lor mare și generoasă. Dacă ești căsătorit, te bucuri de momente deosebite de apropiere sau de reîncălzirea relației cu perechea ta, dacă au existat probleme. Venus își începe tranzitul prin casa relațiilor și a căsătoriei Leului, debutează o perioadă foarte bună pentru a face planuri pe termen lung, poate chiar pentru planificarea unei căsătorii, dacă relația ta nu este încă oficializată.

Fecioară

Îți recapeți treptat cheful de viață, dorința de joacă și dorința de a seduce și de a te face iubibil. Ești mai încrezător în puterea ta de seducție, mai generos cu afecțiunea ta, mai deschis și mai curajos în exprimarea sentimentelor. Pentru Fecioarele celibatare se poate spune că începe o perioadă strălucitoare, în care pot găsi cu mai multă ușurință o persoană alături de care să înceapă o relație amoroasă foarte plăcută.

Balanță

Securitatea emoțională este la mare preț pentru tine în luna decembrie și reprezintă una dintre preocupările centrale. Acest lucru are un impact important asupra tuturor relațiilor, dar mai ales asupra relațiilor sentimentale. Balanțele celibatare se bucură de un magnetism puternic și pot lega cu ușurință prietenii și relații amoroase noi, dar oarecum misterioase. Iubirea se poate naște în cele mai ciudate locuri.

Capricorn

Multe se petrec în luna decembrie în Capricorn, ceea ce arată că ai de lucru cu tine. De aceea, relațiile cu ceilalți, inclusiv relațiile sentimentale, nu sunt neapărat avantajate în această perioadă, pentru că tinzi să te centrezi asupra ta și asupra trecutului tău. Ar putea fi, chiar, un moment de bilanț general. Capricorni își regăsesc puterea de a vedea partea bună a lucrurilor, deși nu sunt neapărat mai deschiși spre cei din jur. Vărsător

Scorpion

Jupiter își începe tranzitul prin casa comunicării Scorpionului, așa că se poate vorbi de îmbunătățirea comunicării în viața de cuplu. Acum se pot rezolva mult mai ușor eventualele dispute legate de investițiile pentru cămin și pentru viața de familie. De asemenea, se ajunge mai ușor la acorduri cu perechea de viață în ceea ce privește organizarea spațiului de locuit și/sau funcționarea armonioasă a familiei. Vei constata că dialogul poate rezolva foarte multe, îți recomandăm să fii deschis.

Te bucuri în continuare de o viață socială activă, cu perspective foarte bune pentru a-ți relansa relația amoroasă existentă sau pentru a începe una nouă. Petrecerile și întâlnirile cu prietenii, ca și implicarea în proiecte umanitare ori sociale și activitățile online, te ajută să cunoști oameni noi, să îți faci prieteni noi și poate chiar să începi o idilă cu șanse mari să devină serioasă. Mulți Vărsători redescoperă calitățile perechii lor de viață și, după ani de conviețuire, se bucură cu adevărat de ceea ce au construit împreună. Pești

Săgetător

Te regăsești, dintr-o dată, mai strălucitor și mai seducător ca oricând, mai dornic să ai parte de o relație frumoasă, chiar dacă asta înseamnă să renunți, din când în când, la libertatea de mișcare. Săgetătorii sunt mai preocupați de nevoile perechii de viață, iar dacă sunt celibatari atrag prin receptivitate și prin atenția pe care știu să o acorde persoanelor care îi abordează seduse de farmecul lor.

Mulți Pești celibatari sau necăsătoriți ar putea să viseze la momentul în care își vor pune pirostriile, iar cei căsătoriți sunt concentrați pe țelurile comune, pe termen lung. Peștii care nu sunt implicați în relații sentimentale pot să-și facă prieteni noi sau să pună bazele unei relații platonice, s-ar putea ca o relație amicală să ia, brusc, o turnură nouă, să se nască sentimente mai profunde dar, odată cu ele, și frământări și îndoieli.

ZILE ȘI NOPȚI  |  06 - 19 decembrie 2019  |  81


CITYZEN CHESTIONAR DE #SIBIU

Adela Dadu E sibiancă de vreo patru generaţii. Din 2006 e ghid de turism şi, de atunci, zi de zi, (re)descoperă alături de turişti istoria, cultura, poveştile, oamenii, gastronomia oraşului. ”Sibiul e parte din mine iar eu o mică parte din el.” DE CE SĂ LOCUIEȘTI ÎN SIBIU E un oraş în plină dezvoltare care poate să-ţi ofere oportunităţi, trebuie doar să-l explorezi. Sibiul e tolerant şi primitor, are şi puncte slabe, mai ales în infrastructură dar cred că suntem pe drumul cel bun. Ne trebuie mai multă înţelegere şi implicare. TREI LOCURI PE CARE ORICINE AR TREBUI SĂ LE VADĂ ÎN SIBIU Strada Cetăţii şi evenimentele care se organizează acolo reprezintă esenţa spiritului sibian: cultură, istorie, spirit festivalier, voie bună. Îmi place mult şi atmosfera de la Casa Teutsch, mirosul de cafea din librărie, cărţile, muzeul. Muzeul în Aer Liber ASTRA mă relaxează, mă inspiră. UN FESTIVAL TARE CU CARE ASOCIEZI SIBIUL FITS e preferatul meu, e unic. Evenimentele organizate de Teatru Gong sunt şi ele minunate. Îmi place tot ceea ce aduce creativitate şi originalitate iar dacă implică copii şi tineri, cu atât mai bine. ÎN SIBIU MĂ INSPIRĂ Ochii iscoditori de pe acoperişuri, pasajele ascunse, străduţele pietruite, curţile interioare, piaţetele. Dar, cel mai mult mă inspiră comunitatea - oamenii faini, creativi, implicaţi; ei sunt valoroşi, ei dau urbei viaţă, personalitate, dinamism. UN GUST, UN PREPARAT SPECIFICE SIBIULUI Nu sunt o gurmandă dar asociez Sibiul cu platoul ţărănesc cu cârnat afumat, brânză de burduf, telemea, slănină şi roşii. Îmi place tare şi hencleşul din piaţa de la Vinerea Verde - un desert simplu şi delicios la care aş adăuga şi un vin local… demisec. CEA MAI BUNĂ MÂNCARE DIN ORAȘ O GĂSEȘTI Nu mă bazez pe gusturile mele, aşa că merg pe 82  |  CITY ZEN  |  CHESTIONAR DE #SIBIU

recomandarea turiştilor: Jules, Syndicat Gourmet, Pasaj, Kulinarium, Pardon, toate sunt apreciate pentru atmosferă, personal prietenos, mâncare delicioasă. Mie personal îmi e tare dragă Prăvălia de la Hermania. CE TE FACE SĂ ZÂMBEȘTI PE STRĂZILE SIBIULUI Copii care încă mai bat mingea pe străzi, se întrec cu bicicletele; râsetele lor şi voioşia îmi crează o stare de bine, confort. UN LOC PREFERAT DE UNDE POȚI VEDEA TOT ORAȘUL De pe viaductul de pe Calea Şurii Mici. E în cartierul meu şi mă plimb des cu fiul meu pe-acolo. Facem concurs care dintre noi recunoaşte mai multe clădiri. E fain, mai ales la apus. SPAȚII DIN ORAȘ CARE MERITĂ SĂ FIE REVITALIZATE Zona industrială Independenţa. E fascinantă trecerea de la oraşul vechi la zona industrială. Două lumi, două faţete diferite ale oraşului. Îmi doresc mult un centru de interpretare a industriei şi comunismului acolo. Ar fi extraordinar pentru sibieni şi pentru turişti. FORMULA CARE DEFINEȘTE STAREA DE SPIRIT A SIBIULUI Oraş cu vervă, volubil, însufleţit. Uneori e reticent, se mobilizează mai greu dar şi asta îi dă farmec. SIBIULUI ÎI LIPSEȘTE Centrul de conferiţe pe care-l aşteptăm de ceva ani şi o zonă de agrement pentru copii.  Răzvan Sădean, redactor - Zile și Nopți


Profile for Zile si Nopti

Zile și Nopți Sibiu 6 decembrie 2019  

Zile și Nopți Sibiu 6 decembrie 2019

Zile și Nopți Sibiu 6 decembrie 2019  

Zile și Nopți Sibiu 6 decembrie 2019

Advertisement