Page 1

www.zilesinopti.ro

ORADEA • 5 APR - 21 APR


Cult

Cult

TITLU RUBRICĂ

Recenzie de carte

Gertrud

Cult

TITLU RUBRICĂ

de Hermann Hesse În romanul Gertrude, urmărim viața unui tânăr artist și compozitor din adolescență până la maturitatea fizică dar și artistică. De la începutul cărții suntem avertizați că povestea nu o să fie neapărat una întotdeauna fericită, personajul narator arătându-și însă recunoștința pentru etapele mai nefericite ale vieții lui - “îmi închipui că aș renunța mai greu la cele mai nefericite zile din viață decât la toate cele fericite”. Getrud, femeia care dă numele cărții, avea să fie o muză pentru el și în același timp un ideal de neatins, “îi dăruiam ei muzica mea și respirația mea, gândurile mele și bătaia inimii mele, așa cum se oferă un drumeț în zori, albastrului-luminos și strălucirii limpezi a câmpiei, fără să i-o ceară cineva și fără să se piardă pe sine”. Vom vedea pe parcursul cărții în ce sens aceste zile nefericite l-au ajutat pe personaj în creațiile sale muzicale - “am observat, încă de pe atunci, că o creație adevărată însingurează și cere de la noi ceva ce trebuie scăzut din plăcerile vieții”.

ANDRA MARTIN

Kuhn, personajul principal, își arată dăruirea încă de tânăr când își urmează pasiunea pentru muzică deși părinții lui nu sunt de acord cu aspirațiile sale - “mi s-a părut totuși nimerit și drept să-mi fac o meserie din ceea ce oricum îmi umplea gândurile și era singurul lucru care mă bucura cu adevărat”. Căci întreaga lui viață își capătă sensul tocmai prin existența muzicii în ea - “Nu era nevoie să fie Beethoven sau Bach: faptul că exista muzică pe lume, că un om poate fi uneori tulburat până în adâncul inimii sale de cadențe și străbătut de armonii a însemnat pentru mine, iarăși și iar, o profundă consolare și un temei a întregii existențe”. Încă de tânăr, își pierde vigoarea și șansa la o viață normală din cauza unui infirmități fizice a cărei greutăți urma să o poarte întreaga viață, căci nu mai reușește să se considere egal cu ceilalți bărbați de vârste apropiate - “Așa cum mă obișnuisem, încetul cu-ncetul, cu bastonul și cu șchiopătatul, până ce aproape nu m-a mai deranjat, tot așa a trebuit să mă obișnuiesc, pe parcursul anilor, să rămân conștient de infirmitatea mea, fără încrâncenare, și să mi-o port cu resemnare și umor”, “trăiam între toate astea, ca pe o planetă străină, ca unul care nu înțelegea viața, care tânjea după dragoste, dar trebuia totuși să se teamă de ea”. După perioade de rătăcire și însingurare el se regăsește și descarcă mereu în opera sa, creația muzicală oferindu-i sens și forță - “gustasem ca pe o presimțire, cu ani în urmă și o data cu amintirea a revenit și acea minunată limpezime, luminozitatea și transparența aproape de sticlă a sentimentelor, dintre care nici unul nu purta masca și nici unul nu se mai numea durere sau fericire, ci însemnau doar forță și sunet și torent. Forfotă, sclipirile și lupta simțurilor mele înțepenite deveniseră muzică”.

MARTIN - (RECENZIE) GERTRUD CULT |  ANDRA | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

Cult

TITLU RUBRICĂ

TITLU RUBRICĂ

PROGRAMUL TEATRULUI REGINA MARIA

Miercuri, 04.04, 19:00 Sala Arcadia Joi, 12.04,  19:00  Sala Arcadia 

O întâlnire profesională dintre doi bărbați inteligenți, scriitorul Abel Znorko (Sebastian Lupu), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și jurnalistul Erik Larsen (Petre Ghimbăşan), se transformă brusc într-o partidă antrenantă de șah verbal. Personalități puternice și dominante, ambii bărbați își joacă partida, alternând polul de putere în funcție de mutarea pe care celălalt o face, întrevederea intrând astfel într-un labirint sinuos, animat cu rafinament de o desăvârșită știință a suspansului. Spectacolul este regizat de Elvira Rîmbu, actriță a Teatrului Regina Maria, care a semnat și direcția de scenă a producției „O poveste foarte simplă”; pe scenă se întâlnesc doi actori remarcabili, care au format mereu un duo puternic și efervescent, reușind să surprindă prin nuanțele fine și ingenioase cu care își construiesc fiecare personaj; scenografia, complexă și complementară, este creată de Oana Cernea, ecuație artistică care nu poate să ducă decât la nașterea unui spectacol surprinzător și inedit.

Miercuri, 11.04,  19:00

Joi, 05.04,  17:00  Sala Arcadia Sâmbătă, 21.04,  11:00 și 13:00  Sala Arcadia

CULT |  | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

Vineri, 13.04,

19:00

6. ARTA ADULTERULUI 

Sala Mare

 

Duminică, 22.04,  19:00  Sala Mare Luni, 23.04,  19:00  Sala Mare

Sala Mare

Când o simplă alegere poate schimba întreg parcursul vieții tale, ce alegi? Să știi, sau nu, dacă ai gena bolii Alzheimer familială? Îi spui, sau nu, viitorului partener? Vivacitatea familiei Verei se estompează când ea decide să le dezvăluie soțului și copiilor că are deja primele simptome ale acestei boli, însă doar pentru un moment. Trăsătura de familie care-i caracterizează pe toți, surclasând astfel gena F.A.D. (Familial Alzheimer`s Disease), este capacitatea de a evita în mod conștient să ia ceva prea în serios, chiar și în cele mai nepotrivite momente. Ironia dă naștere unei lejerități pe care o întâlnim doar la oamenii extrem de inteligenți, cum e cazul membrilor acestei familii. Astfel, printre jocuri de Scrabble, pierderi de memorie și persiflări, viața lor continuă să fie plină de activitate. Trăirile antinomice ale personajelor sunt exprimate prin muzică și coregrafie, iar varietatea situațiilor neașteptate dobândește o tonalitate pozitivă și motivațională.

2. PINOCCHIO 

3. F.A.D. (NODURI ȘI PLĂCI) (+16)

1. VARIAȚIUNI ENIGMATICE 

4. DOMNUL JURDAN

„Pinocchio” este o poveste care face parte din canonul marilor opere literare italiene pentru copii. Scrisă de Carlo Collodi (pseudonimul lui Carlo Lorenzini) în 1881, rămâne una dintre cele mai iubite și perene povești, bucurându-se de numeroase reeditări și fiind sursă de inspirație pentru spectacole de teatru și filme celebre, care l-au transformat pe Pinocchio într-un personaj simbol. La Trupa Arcadia „Pinocchio” prinde viață sub măiestria unei echipe extraordinare. Este regizat de Adela Moldovan, cunoscută deja de publicul orădean prin spectacolul „Cenușăreasa”, unul dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul actual al trupei. Fiecare poveste aleasă de către regizoare ascunde în magia creației, un scop anume, care are un rol instructiv, iar alegerea lui „Pinocchio”, de asemenea, s-a consolidat și pe un astfel de criteriu.

Domnul Jurdan, spirit emfatic și naiv, este un om extrem de bogat, dar căruia îi lipsește ceva: eleganța unei persoane din înalta societate. Așa că pentru a face parte din high-class, se împopoțonează după tendințele vremii, își decorează extravagant casa, își face prieteni „sus puși” și angajează o armată de profesori pentru a învăța manierele unei persoane cu rang. Însă, din toată această ecuație rezultatul nu poate fi altul decât unul de-a dreptul ilar. Ridicol peste măsură, domnul Jurdan ajunge de la (pretenția de) nobil, „bufonul curții”. Iar atunci când ignoranța se întâlnește cu pretenția de erudiție totul se transformă într-o comedie la care veți râde în hohote minute în șir. O comedie a vremurilor noastre, în care se reflectă derapajul opulenței unor oameni îmbogățiți. Acțiunea se petrece în România, în casa lui Jurdan.

Minciuna este la îndemâna tuturor, însă numai câțiva reușesc să transforme procesul falsificării adevărului într-o știință. Abilitatea de a-l determina pe celălalt să cadă în plasa țesută prudent din afirmații atent alese și un comportament fermecător, poate deveni, într-adevăr, o artă. Relația de adulter dintre Jean François, un regizor de film și amanta sa, Nathalie, este pe punctul de a fi descoperită de soția acestuia, iar eforturile pe care le depun cei doi amanți pentru a crea imaginea unei situații care să nu dea de bănuit, depășesc limitele normalului. Jean François se vede nevoit să își pună în aplicare abilitățile regizorale și să creeze un spațiu potrivit falsificării adevărului, însă adevărata provocare o reprezintă „personajele” care își fac apariția și dau peste cap „scenariul” pregătit.

5. POVEȘTI POPULARE RUSEȘTI 

Duminică, 15.04,  11:00

Sala Mare Teatrul Regina Maria deschide noua stagiune 2014-2015 cu un spectacol inedit al Trupei Arcadia. Actorii aduc pe scenă prima premiera a toamnei – Povești populare rusești, un spectacol în interpretarea noii actrițe a Trupei Arcadia, Bianca Viviana Priceputu, și a cunoscutului actor Igor Lungu. Ideea, cât și regia acestui spectacol îi aparține lui Igor Lungu. Scenografia semnată de Csuri Emese este una deosebită, artista reușind să readucă la viață păpuși utilizate de teatru în repertoriile anilor ’70, ‚80, ‚90 și recondiționate acum. Atmosfera specifică lumii rusești relatate în cele cinci povești (Gogoașa, Ridichea uriașă, Vulpea și corbul, Cocorul și vulpea, Căsuța iepurașului) este întărită de coloana sonoră care prezintă muzică autentică. Melodiile și vocea povestitorului îi aparțin actriței Zentania Lupșe.

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

TITLU RUBRICĂ

| CITY LIFE | 

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


LOCALUL TĂU E UNIC? SPUNE-LE ȘI CELORLALȚI! SCRIE-NE PE ADRESA DE MAIL: ORADEA@ZILESINOPTI.RO

SPOON

RECOMANDĂ

Republicii 9 | 0259 414 898

CELE MAI

Am pornit Turul Burgerilor pentru a căuta o experiență culinară deosebită pusă sub forma unui burger, nu unul de tip fast-food

FRUMOASE

TERASE DIN ORADEA

BARETTI PIZZA & BISTRO B-dul Decebal 60 | 0359 913

La Baretti veți găsi niște burgeri care au fost apreciați de toată lumea care i-a gustat, despre care se spune că îți umplu sufletul nu doar stomacul. Baretti folosește carne de vită de calitate și din piept de pui la grill. Alături de carnea suculentă, burgerii mai conțin și bacon prăjit, ochi de ou, cedar, roșii, castraveți murați, rucola, salată iceberg, ceapă lyonesse și sosuri de semnătura, în funcție de specialitatea pentru care optați. Toți burgerii vin însoțiți de cartofi wedges, foarte gustoși și crocanți, și de sosurile casei.

BARAW

Parcul Traian | 0745 087 668

| CITY LIFE | ZILE ȘI NOPȚI RECOMANDĂ BURGERI

Cheeseburgerul RA - O nebunie fresh care te umple de energie! De ce este unul dintre cei mai buni burgeri din Oradea? Carnea de vită suculentă și bine așezonată, ingredientele proaspete și sosurile hand-made îl transformă într-un deliciu culinar. Este servit alături de cartofi și un sos excepțional. Vă așteptăm să încercați cheeseburgerul RA și să vă convingeți singuri de autenticitatea lui!

Baraw vă propune faimoșii burgeri delicioși făcuți din 100% carne proaspată de vită, în bucătăria proprie. Burgerii Baraw vin cu combinații savuroase de ingrediente proaspete, caramelizate, murate sau macerate. Inele de ceapă crocante, cartofi wedges și sosuri picante, însoțesc porțiile imense de burgeri. Alege un Cheeseburger, cu brânză cheddar și ceapă caramelizată, un burger Boston cu inele crocante de ceapă și brânză brie sau chiar un delicios burger vegetal cu sfeclă roșie și brânză feta. Dacă nu mai poți de poftă, vino să-i încerci la Baraw, în Parcul Traian, vis-a-vis de Tribunal!

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

TITLU RUBRICĂ

CULT |  | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

Cult

TITLU RUBRICĂ

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Health

COLESTEROLUL LA VÂRSTA COPILĂRIEI Colesteroul crescut reprezintă un factor de risc pentru apariția bolilor cardiovasculare atât la adult cât și la vârsta copilăriei. Mulți părinți nu știu că și copiii lor sunt la risc de a dezvolta boli care în mod normal nu sunt întâlnite la această vârstă fragedă. Conform AHA (Asociația Americană de Cardiologie) plăcile de aterom (grăsimea care se depune pe peretele arterial) se formează încă din copilărie. Copilăria este perioada în care trebuie să se intervină în modificarea stilului de viață care trebuie să includă o alimentație corectă combinată cu mișcarea, la toți copiii dar în special la cei aflați la risc. Din fericire intervenția rapidă asupra stilului de viață modifică valorile colesterolului. Schimbarea stilului de viață se va realiza cu ajutorul medicului specialist în nutriție și boli metabolice. În cazul în care părinții, individual, sau sub îndrumarea unor persoane neavizate medical, aplică diete

sărace în grăsimi, pot favoriza dezvoltarea unor insuficiențe nutriționale severe și chiar malnutriție și rahitism. Alimente recomandate rămân evident fructe și legume, cereale integrale, lactate degresate, evitați grăsimile când gătiți, în special cele hidrogenate și trans. Evitați de asemenea tot ce înseamnă patiserie, bogate în grăsimi trans, fast-food. Dacă considerați că aveți un copil aflat la risc sau care suferă de un exces ponderal vă puteți programa la un consult în vederea planului nutrițional individualizat cu monitorizarea profilului lipidic din sânge.

DR. OANA POP MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRIȚIE ȘI BOLI METABOLICE

/dr.oanapop foto credit Claudiu Szabo

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


| CITY ZEN | 


| CITY EVENTS | 

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Program evenimente CSM Oradea BASCHET MASCULIN U-BT Cluj-Napoca vs CSM CSU Oradea 06 aprilie, ora 17:15, Sala Horia Demian, Cluj-Napoca Liga Națională - Etapa 26 CSM CSU Oradea vs CSM Steaua București 11 aprilie, ora 20:00, Arena Antonio Alexe, Oradea Liga Națională - Etapa 27, bilet » www.eventbook.ro CSM CSU Oradea vs BC SCM Timișoara 14 aprilie, Arena Antonio Alexe, Oradea Liga Națională - Etapa 28, bilet » www.eventbook.ro

HANDBAL MASCULIN CSU Politehnica Timișoara vs CSM Oradea 15 aprilie, 13:00, Sala Constantin Jude, Timișoara Divizia A, Seria B la handbal masculin

BASCHET FEMININ Universitatea CSM Oradea vs Phoenix Constanța 14 aprilie, la Arena Antonio Alexe Liga 1 - Etapa 22 Universitatea CSM Oradea vs CSM CSȘ Ploiești 16 aprilie, ora 10:30, la Arena Antonio Alexe Liga 1 - Etapa 21

| CITY FOOD | 

UNDE NU SUNT MENȚIONATE, ORELE DE ÎNCEPERE VOR FI STABILITE ULTERIOR ȘI ANUNȚATE PE WWW.CSMORADEA.RO ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


EVENIMENTE ORADEA CONCERT

Dacă organizezi un eveniment pe care vrei să îl promovezi în tot orașul, scrie-ne pe adresa de mail: oradea@zilesinopti.ro

CONCERT

CONCERT

CONCERT

SPECTACOL

CONCERT

EXPO

CONCERT

SPECTACOL

CONCERT

CONCERT

STAND UP

CONCERT TENEBRES - BLACK / GOTHIC METAL Gekko Pub, 7 aprilie 20:00 Tudor Vladimirescu 40

SWING À LA DJANGO Moszkva Kávézó, 14 aprilie, 20:00 Moscovei 8

MINERAL EXPO ORADEA Casa de Cultură a Sindicatelor, 20-22 aprilie

ZOLBERT JAZZ CONCERT Gekko Pub, 21 aprilie, 20:00 Tudor Vladimirescu 40

THE DISSIDENTS FROM USA Moszkva Kávézó, 8 aprilie, 20:00 Moscovei 8

OPERA NABUCCO Teatrul Regina Maria, 16 aprilie 19:00 P-ța Regele Ferdinand 4

FEERIA | LOREDANA Armonia Venue, 20 aprilie 19:30 Anghel I. Saligny 11

THY VEILS Moszkva Kávézó, 21 aprilie 20:00 Moscovei 8

 AFLĂ MAI MULT PE ZILESINOPTI.RO/ORADEA | CITY EVENTS | EVENIMENTE ORADEA

EXCLUSIV PARTY Ambasador Oradea, 13 aprilie 19:00 Calea Aradului 87

MELTING DICE & THE CASE Moszkva Kávézó, 19 aprilie, 19:00 Moscovei 8

FROZEN REGATUL ÎNGHEȚAT Casa de Cultură a Sindicatelor, 21 aprilie 19:00

STAND-UP COMEDY Urban Place, 22 aprilie, 20:00 Tudor Vladimirescu 75

Nu ne asumăm responsabilitatea pentru modificările apărute ulterior.

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Tech

RESTAURANTE & PIZZERII

F I N I S A J E I N O VAT O A R E

prețuri promoționale

LAVOAR DIN PIATRĂ FIJI 45 cm negru, beige

1953

LEI

ALLEGRIA

CIUPERCA

FRIES & GO

MCDONALD'S MC Drive

RIVO

SUBWAY

str. Republicii nr. 33

str. Graurilor nr. 1

str. Avram Iancu nr. 3

str. Leonardo da Vinci nr. 21

Aleea Ștrandului nr. 3A

P-ța Unirii nr. 2-4

0359 449 899

0259 411 978

0770 940 103

0259 426 181

0359 444 445

0359 444 530

AMERICAN GRILL

CORSARUL

HANUL CU NOROC

MEATIC

ROSECAȘ

SUBWAY ORADEA LOTUS

str. V. Alecsandri nr. 1

Piața Creangă nr. 6

str. M. Kogălniceanu nr. 7

str. B. St. Delavrancea nr. 3

str. Traian Moșoiu nr. 17

str. Nufărului nr. 30

0746 595 775

0259 449 494

0359 199 466

0754 991 133

0756 260 185

0359 444 530

ASTORIA

CRINUL ALB

HANUL PESCARILOR

OLD MILL

SALAD BOX

SUBWAY ERA

str. Teatrului nr. 2

Parcul Traian nr. 31

Săldăbagiu de Munte

str. M. Kogălniceanu nr. 26

Calea Republicii nr.2

Calea Aradului nr. 62

0359 101 042

0259 417 731

0259 210 045

0740 155 055

0733 961 220

0359 444 530

BARAW

CYRANO

KFC

OLIVE

SCORILLO

THE HUB (RAMADA)

Parcul Traian

str. Republicii nr. 7

str. Nufărului nr. 30

str. Menumorut nr. 9/11

Piața 1 Decembrie nr. 4

str. Calea Aradului nr. 9

0745 087 668

0728 284 722

0259 414 996

0754 029 060

0799 924 555

0359 403 333

BARETTI

DAVID'S PIZZA & COFFEE

KFC Drive Through

MAMMA MIA DON FELIPE

SPOON RESTAURANT

TO CHEFS

B-dul Decebal nr. 60

B-dul Decebal nr. 66

B-dul Decebal nr. 61A

Piața Cetății nr. 28

Aleea Emanuil Gojdu

Principatele unite nr. 32

0359 913

0359 419 142

0757 014 611

0735 777 288

0259 708 989

0359 414 970

BISTRO BLUES CAFFE

DIN GRĂDINĂ

KFC ERA SHOPPING PARK

PIZZERIA WHY NOT

SPOON LOTUS

VANDANA

Piața 1 Decembrie nr. 12

str. Republicii nr. 25

Calea Aradului nr. 62

str. Bicazului nr. 1B

str. Nufărului 30

str. Sf. Apostol Andrei nr. 24

0748 228 822

0770 523 768

0758 050 987

0744 136 666

0259 415 060

0756 164 944

BUTOIUL DE AUR

DUE FRATELLI PANINO

LA TURCU KEBAP

QUEEN'S MUSIC PUB

STOKKER

VINOTERA

str. Iosif Vulcan nr. 1

str. Madach Imre nr. 1-5

str. Republicii nr. 14

str. Primăriei nr. 23

str. Petofi Sandor nr. 16

str. Căii Ferate nr. 9

0723 410 902

0770 940 103

0763 840 037

0730 434 434

0359 444 994

0259 468 989

CAPITOLIUM

DUE FRATELLI PIADINERIA

LAURUS MEDITERRANEAN

QUICK FOOD

TAVERNA

VIA 29

str. Avram Iancu nr. 8

str. Republicii nr. 13

Aleea Ștrandului nr. 9

str. Republicii nr. 9

str. Mihai Eminescu nr. 2A

str. Mihai Eminescu 29

0259 420 551

0723 255 559

0259 259 228

0259 414 898

0745 144 604

0359 807 800

CARO

DUE FRATELLI PIZZERIA

MCDONALD'S

RA BISTRO&CAFE

THE BRIDGE

WOK'N ROLL

str. M. Kogălniceanu nr. 21A

str. Roman Ciorogariu nr. 39

str. Republicii nr. 30

str. Republicii nr. 9

Aleea Emanuil Gojdu nr. 2

Piața Unirii nr. 2-4

0755 080 114

0359 194 194

0259 406 141

0749 583 753

0259 472 644

0371 134 231

CAFENELE, PUB-URI ȘI COFETĂRII BACIO DOLCE

BROADWAY COFFEE

GRANDEZZA

LORD'S PUB

PETIT CAFE

SOPHIE CAFÉ

str. Independenței nr. 24

Pasajul Vulturul Negru

str. V. Alecsandri nr. 8

Piața Unirii nr. 2-4

Parcul Libertății

Calea Republicii

0359 405 605

0744 720 372

0753 782 923

0733 961 221, 0722 231 575

0359 418 968

0724 277 958

BAVARIA PUB

CAFE FREI

GREEN PUB

MORRIGAN'S IRISH PUB

RISTRETTO

LA TEATRU BISTRO

str. M. Kogalniceanu nr 3

str. Republicii nr. 1

Piața Unirii nr. 2-4

str. V. Alecsandri nr. 19

str. Republicii nr. 11

str. Moscovei nr. 1

0753 637 837

0724 557 977

0771 990 990, 0771 721 923

0765 254 680

0728 830 643

0755 232 323

BIANCO MILANO

COLUMBUS CAFE

ICE-CAFE ROZE

MOSZKVA CAFE

SAVOR

SWEET MAGNOLIA

str. Republicii nr. 10

str. Piața Unirii nr. 2

str. V. Alecsandri nr. 7

str. Moscovei nr. 8

Crișul Shopping Center

Parcul Traian nr. 1

0359 192 121

0359 800 001

0745 147 265

0741 328 256

0746 164 902

0740 486 230

BLACK EAGLE PUB

EDISON CLUB

JUICE

PELLINI

SEMIRAMIS CAFÉ

URBAN PLACE

Piața Unirii nr. 4

Piața Unirii nr. 2-4

str. V. Alecsandri nr. 13-15

Lotus Center

Parcul Traian nr 12

str. T. Vladimirescu nr. 75

0743 507 997

0784 334 766

0359 424 214, 0727 707 404

0745 074 394

0746 214 213

0770 133 583

BLANC COFFEE&FOOD

EDISON PUB

KOSHER ART

PELLINI

SEMIRAMIS CAFÉ

THE SPOT

str. V. Alecsandri nr. 6

Piața Unirii nr. 2-4

str. Crinului nr 2

Era Park

str. Primăriei nr. 23

Piața Unirii nr. 5

0741 532 904

0724 313 472

0359 464 105

0745 074 394

0747 129 662

0745 769 624

BODEGA

FAN ICE

LION CAFE

PELLINI EVOLUTION

SNOOZZ

THE PIPE

str. Arany Janos nr. 7

str. Republicii nr. 26

str. Independenței nr. 1

str. Primăriei nr. 2

Parcul Traian nr. 7

str. V. Alecsandri nr. 15

0735 800 070

0359 463 473

0742 035 258, 0755 348 655

0745 074 394

0743 139 097

0736 222 222

ZILE ȘI NOPȚI - EDIȚIA DE ORADEA apare bilunar - gratuit | Nr. 6/2018 | 5 apr - 21 apr

| CITY LIFE | 

Zile și Nopți este membru BRAT și SNA

Project manager: Alina Teorean 0725 00 66 99 oradea@zilesinopti.ro www.zilesinopti.ro/oradea Dacă doriți să semnalați un eveniment puteți să ne trimiteți un e-mail pe adresa oradea@zilesinopti.ro Redacția nu își asumă responsabilitatea pentru modificările survenite ulterior.

Ediţiile Zile și Nopţi în România: 235.000 exemplare lunar Săptămânale: București, Timișoara/Arad Bilunare: Braşov (Poiana Braşov, Valea Prahovei, Bran-Moeciu), Cluj, Sibiu (Mediaş), Bacău/Piatra Neamţ/ Roman, Galaţi/Brăila, Oradea (Băile Felix, 1 Mai), Ploieşti (Câmpina, Breaza), Piteşti, Bistriţa, Iași, Tg. Mureș Lunare: Iași, Baia Mare


| CITY LIFE | 

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Orădenii au votat!

TOP 10 cele mai îndrăgite restaurante din oraș

1. SPOON Aleea Emanuil Gojdu | 0259 708 989 Localul dispune de o terasă care se întinde peste Criş, susurul apei îmbiindu-i pe cei care-i trec pragul la relaxare şi odihnă. Meniul oferit este variat, de la cafea şi sucuri, la diferite băuturi alcoolice şi cocktailuri, de la mâncăruri din bucătăria tradiţională româneasca şi cea internaţională, la specialităţi rafinate.

DOUBLETREE 2. CORSARUL HILTON P-ța Creangă 6 | 0259 449 494 Adevărata bucătărie italiană! Restaurantul Corsarul este cunoscut ca unul dintre restaurantele cu tradiție din Oradea și vă oferă o experiență gurmandă și o provocare la o masă tradițională italiană.

3. ALLEGRIA

4. MEATIC

Republicii 33 | 0359 449 899

Barbu Ștefănescu Delavrancea 3 | 0754 991 133

Restaurantul Allegria te așteaptă într-o locație deosebită, o clădire istorică restaurată recent care a devenit oaza de liniște din mijlocul orașului. Allegria este locul ideal pentru orice tip de întâlnire generând o atmosferă de neuitat, atât prin savoarea mâncării, cât și prin farmecul locului brăzdat de încărcătura timpului. | CITY LIFE |  TOP 10 RESTAURANTE

MEATic e o poveste despre carne și despre moștenirea culinară a familiei mele, e o poveste despre tihnă și relaxare, e o poveste despre viața trăită în respect și iubire pentru mâncarea rânduită nouă. - Adi Hadean

5. CRINUL ALB Parcul Traian 31 | 0722 548 433 Singurul restaurant deschis non-stop din Oradea, Crinul Alb, vă așteaptă să îi treceți pragul și să profitați de noua atmosferă de pe malul Crișului precum și de un meniu nou, complex, care acoperă deopotrivă gastronomia italiană dar cea românească.

7. VIA 29 Mihai Eminescu 29 | 0359 807 800 Într-o atmosferă distinsă, toți clienții se vor bucura de mâncăruri speciale în fiecare zi. Meniul este variat care combină gastronomia italiană și internațională cu o listă de vinuri selectată. Bucurați-vă de o noapte specială la restaurantul Via29 într-o ambianță rafinată.

9. STOKKER

Petofi Sandor 16 | 0359 444 994 Într-o atmosferă clasica, restaurantul, crama și terasa cu bar Stokker își așteaptă oaspeții cu o varietate de preparate din bucătăria românească și internațională. Buna dispoziție este întreținută de organizarea serilor tematice cu specific internațional.

6. RIVO

Aleea Strandului 3A | 0359 444 445 Deschis în anul 2015 pe malul Crișului, Rivo Restaurant & Lounge a impresionat orădenii atât prin design cât și prin calitatea preparatelor și a serviciilor, oferind o priveliște spectaculoasă și senzația de armonie și liniște.

8. DUE FRATELLI Roman Ciorogariu 13 | 0359 800 208 Ieșirile la masă cu familia, prietenii sau colegii de birou își găsesc la Due Fratelli cea mai primitoare destinație! Secretul e simplu: bun cu bun se face! Reușim să oferim aceeași calitate, zi de zi, an după an, folosim doar cele mai bune ingrediente, aduse direct din Italia, sau de la furnizori locali, atent selectați.

10. ASTORIA Teatrului 1-2 | 0359 101 042 Într-o atmosferă cu totul nouă, Astoria cucerește oaspeții prin design-ul elegant, în culori deschise, care dau o notă de prospețime și vitalitate întregului spațiu. Acompaniat de o bucătărie cu preparate atent alese, foarte gustoase, noul restaurant sigur va fi pe placul multora dintre voi. ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


| CITY FILM | PREMIERE

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

TITLU RUBRICĂ

CULT |  | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

Cult

TITLU RUBRICĂ

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


De ce să-l vezi

PREMIERĂ

LOCALUL TĂU E UNIC? SPUNE-LE ȘI CELORLALȚI! SCRIE-NE PE ADRESA DE MAIL: ORADEA@ZILESINOPTI.RO

Fără zgomot! Dacă nu te pot auzi, nu te pot vâna. Dar ce se întâmplă când te aud, totuși? Mai ales că ai alături niște copii care, oricât și-ar dori, nu pot face liniște deplină mereu, așa cum ar trebui dacă ții la viața celor dragi.

RECOMANDĂ

CELE MAI

Am pornit Turul Burgerilor pentru a căuta o experiență culinară deosebită pusă sub forma unui burger, nu unul de tip fast-food

FRUMOASE

TERASE DIN ORADEA

RA - BISTRO & CAFFE Republicii 9 | 0259 414 898 RA - Bistro & Caffe este locul unde vă puteți bucura de o experiență culinară desăvârșită, băuturi rafinate sau cocktailuri speciale pe acorduri fine de muzică. Ra este locul unde chiar și cel mai mohorât chip se luminează când este primit așa de bine!

RISTRETTO

A QUIET PLACE

Regia: John Krasinski Cu: Emily Blunt, John Krasinski, Noah Jupe, Millicent Simmonds Gen film: Dramă, Horror, Thriller Premiera în România: 13.04.2018 Distribuitor: RO Image 2000

Emily Blunt joacă în acest film rolul unei mame care încearcă disperată să-și protejeze copiii de un rău care îi poate lovi fără milă. Și care îi poate ajunge din urmă dacă potențialele victime produc vreun zgomot, oricât de mic. Familia se refugiază la o cabană din pădure pentru a se proteja de un rău necunoscut; indiferent de ce ar dori sau ar putea să facă, rămâne o regulă de aur care nu trebuie să fie încălcată: liniștea nu trebuie să fie spartă de nimeni și nimic. Niciodată.

Ca să te pui în locul personajelor forțate să supraviețuiască prin liniște.

Republicii 11 | 0799 112 200 Viziunea aproape obsesivă a proprietarei și pasiunea celor trei barista îți garantează în continuare cea mai bună cafea de specialitate din oraș, în centru, la terasă.

REWINE Republicii 31 | 0772 277 777 Cu decorul său elegant și colecția remarcabilă de vinuri, Rewine Bar a schimbat modul în care vinul bun se bucură și se consumă. Clienții noștri apreciază varietatea internațională a vinurilor bune, precum și micul dejun și cafeaua delicioase.

CAFE FREI Republicii 1 | 0724 557 977 Ce este Cafe Frei? O călătorie fascinantă în lumea cafelelor! Prin cafeneaua Cafe Frei, clienții noștri au posibilitatea să “guste lumea”, fiindcă aducem toate cafelele preferate ale lumii în orașul nostru. | CITY ZEN | ZILE ȘI NOPȚI RECOMANDĂ BURGERI

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


TITLU RUBRICĂ

| CITY LIFE | TITLU ARTICOL LIFE | 

Interview

TITLU RUBRICĂ

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


PREMIERĂ

Rampage: Scăpați de sub control

RAMPAGE

Regia: Brad Peyton Cu: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Joe Manganiello, Jeffrey Dean Morgan Gen: Acţiune, Aventuri, SF Premiera în România: 13.04.2018 Distribuitor: Vertical Entertainment

Dwayne Johnson interpretează rolul unui primatolog care se simte bine atunci când semenii săi nu îi sunt aproape. În schimb, singura legătură specială a lui Davis Okoye este cea pe care o are cu George, acesta din urmă fiind o gorilă extrem de inteligentă, de care Davis a avut grijă încă de când s-a născut. Când un experiment genetic dă greş, animalul se transformă într-o bestie violentă. Situaţia devine dramatică atunci când sunt descoperite alte animale cu mutaţii asemănătoare. America începe să fie distrusă de aceste ființe cu forțe exacerbate, iar Okoye face echipă cu un inginer genetic discreditat pentru a găsi un antidot, totul în timp ce încearcă să evite o catastrofă globală.

PREMIERĂ

Interzis la... sex

BLOCKERS

Regia: Kay Cannon Cu: Leslie Mann, John Cena, Kathryn Newton, Ike Barinholtz Gen film: Comedie Premiera în România: 13.04.2018 Distribuitor: RO Image 2000

| CITY FILM | PREMIERE

Pierderea virginității copiilor devine subiect de crize și panică pentru părinții acestora. Trei părinți descoperă cu stupoare că fiicele lor au făcut un pact care presupune ca acestea să își piardă virginitatea la balul de absolvire. Părinții sunt dispuși să facă tot posibilul să împiedice faptele, așa că pun la cale o operațiune sub acoperire pentru a-i opri pe adolescenți să-și ducă promisiunea la bun sfârșit. Protagoniștii comediei „Interzis la... sex” sunt Leslie Mann, cunoscut pentru „The Other Woman” și „This Is 40”, Ike Barinholtz și John Cena (Trainwreck, Sisters), iar regia îi aparține lui Kay Cannon (scenariul pentru seria „Pitch Perfect”).

De ce să-l vezi

Niște panică à la Godzilla este mereu binevenită, credem noi.

De ce să-l vezi

O comedie cu John Cena, cu sex și clash-ul dintre generații merită timpul tău.

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Passion

Travel Travel

TITLU RUBRICĂ

TITLU RUBRICĂ

TOP 3

atracții turistice

Bali

2 Am subliniat în articolele trecute cât de mult iubesc Asia. Ei bine, Bali m-a făcut să o îndrăgesc și mai mult! Am pregătit un top cu atracțiile preferate mai jos.

1

Tegalalang rice terraces sunt niște terase de orez de un verde incredibil de frumos. Am avut noroc ca în perioada în care am fost în Bali (final de aprilie) firul de orez era crescut și încă nu era vremea recoltei. Procesul de recoltare al orezului se face manual. Grânele de orez sunt culese cu atenție, apoi uscate și procesate. Turismul și agricultura sunt principalele surse de venit al acestui popor. Orezul este cultivat pentru consum propriu și nu se exportă.

Templul Ulun Danu Beratan Templul Ulun Danu este o atrație turistică populară în Bali, localizat în partea vestică a lacului Beratan din Bedugul. Numele templului semnifică „templul sursă al lacului Beratan” și este una din cele mai iconice locuri a insulei Bali, alături de templul Uluwatu și Tanah Lot. Datorită poziției acestuia pe lac și a artihecturii tipic balineze este unul din cele mai fotografiate temple din Bali. Ne-a plăcut mult acest templu și recomandăm să îl vizitați.

3

Vulcanul Kintamani. În regiunea Kintamani se află Muntele Batur, un vulcan semi-activ cu peisaje ce îți taie răsuflarea.

AFLĂ MAI MULTE PE WWW.CHERRYONTHEWORLD.COM | CITY LIFE | TITLU TRAVEL | TOP ARTICOL 3 ATRACTII TURISTICE BALI

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Passion

ESTE ZIUA TA ȘI VREI SĂ ÎȚI IMPRESIONEZI PRIETENII?

TITLU RUBRICĂ

SALĂ DE JOCURI DISTRACTIVE

CINEMA 7D TRIDIMENSIONAL 9D BALOANE HELIU CU DIFERITE PERSONAJE DISNEY

IMPORTANT:

În timp ce tu te bucuri de toate jocurile noastre captivante, părinţii tăi se pot relaxa la o cafea sau un suc în spaţiul pregătit special pentru ei. Sala se poate închiria pentru petreceri private. Detalii şi comenzi la tel.: 0749 061 333.

VĂ AȘTEPTĂM ZILNIC ÎNTRE ORELE: 10:00 - 22:00 | CITY FILM | PREMIERE

vis-a-vis de Pizza Hut

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

Style

TITLU RUBRICĂ

TITLU RUBRICĂ

Inspiratie decor pentru masa de Pasti ,

,

Mă plimbam azi prin parc cu Alesia și simțind căldura plăcută de afară, îmi amintesc cât de mult am așteptat primăvara. E vremea perfectă pentru sărbătorile ce vin. Locuind într-o regiune multiculturală, mulți sărbătorim atât Paștele catolic, cât și cel ortodox. Mi s-a părut mereu un aspect atât de frumos al orașului nostru natal – faptul că dincolo de diferențe etnice, sărbătorile sunt mereu pretext de unitate. Dincolo de orice credință, Paștele e un pretext perfect pentru a fi alături de cei dragi.

Cu acest gând în minte, am început să fac deci ce face un fashion blogger mai bine: surf the internet for deco inspiration. Vă propun astfel câteva deco styles pentru a aduce starea festivă în casele voastre. Cu puțină creativitate, o excursie scurtă la Pepco sau Jumbo (și puțin lipici, după caz) veți avea o masă de Paști exact cum v-ați imaginat-o. Eu am variat mult între două variante de deco total opuse: fie o masă decorată bogat, cu multe elemente, fie ceva mai minimalist, mai natural. Vă aștept pe blog pentru mai multe detalii, dar aici aveți un mic teaser pentru opțiunea mai simplă, dar de efect:

Sărbători fericite alături de cei dragi! BEATRICE PANTEA FASHION BLOGGER

www.beautifybybeatrice.ro

| CITY LIFE | TITLU ARTICOL STYLE | BEATRICE PANTEA - INSPIRAȚIE DECOR PENTRU MASA DE PAȘTI

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

TITLU RUBRICĂ

CULT |  | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

Cult

TITLU RUBRICĂ

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


Cult

TITLU RUBRICĂ

Cult

TITLU RUBRICĂ

DESCARCĂ GRATUIT NOUA APLICAȚIE ZILE ȘI NOPȚI

DACĂ AI O AFACERE NOUĂ ȘI VREI SĂ AFLE TOT ORAȘUL DE EA, SCRIE-NE PE ADRESA DE MAIL: ORADEA@ZILESINOPTI.RO

CULT |  | CITY LIFE | TITLU ARTICOL

ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


TRAMVAIUL ORĂDEAN Primul clinchet de tramvai în Oradea s-a auzit la data de 25 aprilie 1906. La această dată a fost dat în folosință primul mijloc de transport electric pe șine din Oradea. Pentru început circulația a fost împărțită pe 3 linii. Linia I transporta călători între Gara Mare și Gara Velența, linia II efectua curse între Piața Mică și actuala str. Primăriei (demunită în acea perioadă Teleki) iar în final linia III circula între Piața Mică și actuala Grădină Zoologică (pe vremuri denumită Rhedey). Între cele două Războaie Mondiale, liniile de tramvai au fost extinse înspre Ștrandul Municipal, Cartierul Nufărul, Episcopia Bihor respectiv Cimitirul Municipal. În acest fel s-au mai adăugat cca. 7km de șine de tramvai la rețeaua deja existentă. Trebuie totuși menționat că, pe aceste linii nu circulau doar tramvaie deoarece ele deserveau și transportul intraurban de mărfuri, realizat tot cu locomotive electrice. Cel de-al doilea război mondial a adus un regres atât transportului de pasageri cât și celui de mărfuri, acestea înregis-

| CITY LIFE | ADAM FREUNDLICH - TRAMVAIUL ORĂDEAN

trând un regres de 50% între ani 1939 și 1944. Perioada postbelică aduce modificări serioase pentru transportul în comun orădean. Pe de-o parte se înființează o linie de tramvai pe strada Republicii, pe de altă parte mai multe linii de pe malul stâng al Crisului Repede sunt dezafectate fiind înlocuite cu autobuze. În acest fel in anul 1966 existau 7 linii de tramvai care mai apoi în anul 1975 au fost reduse la 5. Interesant este că, gândindu-ne la traficul de astăzi, tramvaiul încă circula pe str. Clujului, care a fost dezafectată în anul 1996. Astăzi există circa 20km de linie de tramvai care deservește cele 3 linii principale și două secundare ale orașului. Liniile principale sunt 1R, 1N, 2, 3R și 3N care efectuează curse între Centrul Civic Șos. Borșului, Nufărul și Ioșia, iar linia 3 circulă între Nufărul si Olosig. Liniile secundare 4R și 4N circulă între Nufărul și Sinteza la ore de vârf, iar linia 1NS are un traseu dus-întors dealungul șoselei Borșului de la Podul CFR până la Sinteza. Abrevierile de R respectiv N provin de la ”roșu„ și ”negru„ însemnând

sensul de circulție al tramvaiului. Azi în Oradea circulă 4 tipuri de tramvaie. 2 dintre ele sunt marca Tatra modelele KT4D și T4D, un model Siemens ULF și anul trecut a fost adăugat parcului de tramvaie un model de epocă adus din Viena și recondiționat la Oradea.

ADAM FREUNDLICH

/photobyadamfreundlich


WHERE TO

Sleep

RAMADA HOTEL

DOUBLETREE HILTON

www.ramadaoradea.ro | Calea Aradului 9 | 0755 232 323 The first international business 4 stars hotel in Oradea. We invite you to experience the comfort of our modern guest rooms, the trendy and discrete ambience of our The Hub restaurant and the first wine spa in Romania, Riserva Wine Spa.

www.oradea.doubletree.com | Aleea Ștrandului 9 | 0259 259 259 DoubleTree Hilton Hotel is a full-service hotel, where niceness matters above everything, and where they offer guests all the amenities they know and love, from fitness centers and pools to on-site dining.

STOKKER HOTEL

HOTEL PRESIDENT SPA

www.stokkerhotel.ro | Petofi Sandor 16 | 0359 444 994

www.baile-felix.ro | Băile Felix | 0259 318 381

Situated opposite the Petofi Park, Hotel Stokker is perfect for both a one-night stopover and for business travelers. Hotel Stokker offers accommodation, restaurant, bar, wine cellar and summer terrace.

WHAT TO

Visit

[EN]

BAROQUE PALACE

| CITY FILM | PREMIERE

Home

EatRUBRICĂ & Drink

WHERE TO TITLU

The President hotel is located at the forest edge, in a quiet and peacefull area, perfect for relaxation. Inside the complex you will find indoor and outdoor thermal water pools, a football field, a mini-golf course. An attraction is the Alley of the Kiss, a perfect 800m long path for romantic walks, arranged through the forest to the center of Felix Baths.

Built between 1761 and 1777 in the late Baroque style, the building is built symmetrically, with a courtyard and a garden area around it. Another characteristic of the baroque style is the road that ends right in the main entrance of the palace. Architect Franz Anton Hillebrandt drew the U-shaped building on 3 levels with 100 rooms and 365 windows, one for each day of the year. The interior of the Palace has a ground floor that is used as a reception area for guests. Here is a monumental staircase that goes up to the first floor. In order to highlight the importance of this level where the festive hall is located, the height of the floor is bigger than that of the ground floor and of the two upper floors. Today, the building houses a small part of the Cris Country Museum (Muzeul Țării Crișurilor), and the other rooms are being rehabilitated by the Roman Catholic Epsicopia.

CRINUL ALB

PELLINI EVOLUTION P-ța Unirii | 0745 074 394 This Coffee Shop/Bistro concept is waiting the clients with surprising salads, sandwiches, panini and burgers which are prepared with slow cook method from highest quality raw materials. Besides indoor seats, has a large terrace, where clients can admire the beautiful Central Square, drinking the best coffee in town, fine alcoholic drinks, refined wines and delicious food.

Parcul Traian 31 | 0359 461 111 The restaurant offers over 50 kinds of delicious pizzas, a rich Romanian-Italian menu with traditional pastas, soups, soups, fish and dishes. Due to it's original concept of 24 hours program, the place is waiting for you at any time of the day or night to delight your taste buds with fresh and delicious meals.

SNOOZZ

MORRIGAN'S Vasile Alecsandri 19 | 0359 192 388 At Morrigan's we combined the life's vibrant beauty and the pub's atmosphere in a location that is perfect for a pint after a hard day's work (or a match lost by your favorite team) as well as a place where you can spend the weekend listening only to good music and being in the company of the best beers

STATE THEATRE

Parcul Traian | 0743 139 097 We are a family owned speciality coffee shop. We serve bagels, fresh juices, breakfast options and brunch all day. Our coffee is freshly roasted, we currently use a blend of Nicaragua, Columbia and Brazil for espresso based coffees but you can choose between different origins, each one with its unique taste, for brew specialities such as Chemex, V60, Aeropress or Syphon

[EN]

The State Theatre or Queen Mary Theatre dominates Ferdinand Square with its imposing features. Located in the center of a true architectural museum, at the southern end of Republicii Street, within walking distance of Piaţa Unirii or Union Square, this building with eclectic style wich imposes with exceptional craftsmanship. The statuary group in front of the theatre represents the two patron muses of the Dramatic Art: Tragedy (Melomene) and Comedy (Thalia).

Purchase tickets for one of the regular performances hosted at the theater throughout the year. These diverse shows include opera, folk and contemporary dance, puppetry and symphonic orchestra performances as well as plays performed in Romanian and Hungarian. ZILE ȘI NOPȚI | ORADEA 5 APR - 21 APR


www.zilesinopti.ro

ORADEA • 05 APR - 21 APR

Zile și Nopți Oradea 5 aprilie 2018  
Zile și Nopți Oradea 5 aprilie 2018  
Advertisement